Spreekbeurt. Wat betekent Terre des Hommes?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreekbeurt. Wat betekent Terre des Hommes?"

Transcriptie

1 Wat betekent Terre des Hommes?

2 Wat betekent Terre des Hommes? Terre des Hommes betekent vrij vertaald dat de aarde van alle mensen is. Het is de titel van een boek van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry ( ). Hij vond dat iedereen op aarde recht heeft op een goed en veilig bestaan en dat alle kinderen - waar ook ter wereld - het recht hebben om elke dag genoeg te eten, naar school te gaan en veilig te wonen. Over Terre des Hommes De Zwitserse reisjournalist Edmund Kaiser vond de ideeën van Antoine de Saint- Exupéry erg interessant. Tijdens zijn reizen naar oorlogs- en hongersnoodgebieden zag hij dat de meeste slachtoffers kinderen waren. Daarom richtte hij in 1959 in Zwitserland de kinderhulporganisatie Terre des Hommes op. Zijn idee werd een paar jaar later ook in Nederland opgepakt. Een groep enthousiaste vrijwilligers richtte in 1965 Terre des Hommes Nederland op. In de beginjaren werden veel kinderen vanuit oorlogsgebieden naar Nederland gehaald voor medische operaties. Dat gebeurt allang niet meer. Samen met onze lokale projectpartners helpen we kinderen in hun eigen land met onderwijs en gezondheidszorg en zorgen we ervoor dat ouders een eigen bedrijfje kunnen beginnen. Wereldwijd steunt Terre des Hommes bijna driehonderd projecten in vier werelddelen.

3 Kind in beeld Babul, Bangladesh, Zuid-Azië Babul (grijs shirt) met leeftijdsgenootjes in de metaalfabriek Babul is twaalf jaar en werkt iedere dag acht tot tien uur in een koperfabriek ten zuiden van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het fabriekje waar Babul werkt, is gespecialiseerd in het draaien van koperen draden. Rechthoekige stukken koper worden gesmolten. Na een proces, waarin de arbeiders bloot staan aan gevaarlijk hoge temperaturen, worden verschillende soorten koperen draden op grote spoelen gedraaid. Dit zeer zware en vooral gevaarlijke werk wordt voornamelijk door Babul en zijn leeftijdsgenootjes gedaan. Tijdens het gieten van het koper en het rollen van de draden lopen de temperaturen zo hoog op dat de jongens om de twintig minuten in een dompelbad moeten om af te koelen. Dankzij Terre des Hommes gaat Babul nu naar school. Ook verbeteren we de veiligheid en de werkomstandigheid in de fabriek.

4 Wat is kinderuitbuiting? Terre des Hommes richt zich op verschillende soorten kinderuitbuiting: - Kinderarbeid - Seksuele uitbuiting: kinderprostitutie en kindersekstoerisme - Kinderhandel (met als doel kinderen seksueel of economisch uit te buiten) Kinderarbeid Overal ter wereld worden kinderen gedwongen om te werken. Zo werken bijvoorbeeld in Lima - de hoofdstad van Peru - jonge kinderen als straatverkoper. In Tanzania vind je meisjes die van s ochtends vroeg tot s avonds laat in de huishouding van iemand anders moeten werken. Dat betekent de hele dag wassen, koken en schoonmaken. Ze staan vaak als eerste om half vijf s ochtends op en gaan pas rond elf uur s avonds als laatste naar bed. In landen als India en Bangladesh werken kinderen in steengroeven waar ze stenen hakken of in luciferfabrieken waar ze giftige dampen inademen. In Jakarta, Indonesië, vindt niemand het raar dat kinderen op vuilnisbelten werken. Terre des Hommes zorgt ervoor dat kinderen niet meer hoeven te werken en voorkomt ook dat het zover komt. We helpen kinderen om naar school te gaan. We betalen het lesgeld en ook de schoolboeken en schooluniformen die kinderen in de klas verplicht moeten dragen. Om ouders te helpen, geven we hen kleine leningen om zelf een bedrijfje te starten en meer geld te verdienen zodat hun kind niet meer hoeft te werken. Daarnaast geven we voorlichting aan ouders over de rechten van kinderen en de gevaren van kinderarbeid. Want elk kind heeft het recht om naar school te gaan om zich te ontwikkelen en elk kind heeft het recht op een veilige omgeving. Bovendien vangt Terre des Hommes kinderen op die bevrijd zijn uit situaties van kinderarbeid. Deze kinderen worden zodra dit mogelijk is herenigd met

5 hun familie. Ook versterken we lokale overheidsorganen die kinderen, vaak doormiddel van aanpassingen in de wet, beschermen tegen kinderarbeid. Kinderarbeid hoort niet en moeten we samen stoppen, is onze boodschap. Seksuele uitbuiting Veel kinderen worden ook gedwongen om te werken in de seksindustrie. Jonge meisjes moeten hun lichaam verkopen aan mannen op straat, in bars of bordelen. Er zijn ook veel Westerse sekstoeristen die naar landen gaan als Thailand en Cambodja om kinderen seksueel te misbruiken. Soms betalen ze de moeder veel geld om hun dochter te verkopen. Terre des Hommes geeft voorlichting aan ouders om hun kinderen goed te beschermen. Door hun kind naar school te laten gaan, leert het kind zelf na te denken en voor zichzelf op te komen. Bovendien is een kind op school veilig. Kinderen die niet naar school gaan en op straat rondzwerven, zijn sneller slachtoffer van seksuele uitbuiting en/of geweld. Ook zorgt Terre des Hommes samen met lokale organisaties en de politie ervoor dat pedofielen die kinderen misbruiken, worden opgepakt.

6 Kind in beeld Mean Heng, Cambodja, Zuidoost-Azië Mean Heng is twaalf als ze door haar eigen moeder wordt verkocht. Een wanhoopsdaad gedreven door armoede. Het jonge meisje moet voor een winkelier aan de slag. Ze maakt lange dagen en het is zwaar werk. Een vriendelijke man die dagelijks ijs komt halen bij Heng neemt haar op een dag mee. Nadat de man haar vertrouwen heeft gewonnen, misbruikt hij haar en laat haar ook werken in de huishouding. Na een paar maanden weet Heng te ontsnappen. Ze wordt opgevangen in het Cambodian Women Crisis Center waar ze samen met andere meisjes en vrouwen weer vertrouwen probeert op te bouwen en een schoolopleiding volgt. Kinderhandel Mensenhandelaren vertellen altijd mooie verhalen. Bijvoorbeeld over hoe leuk het is om in een grote stad te wonen en hoeveel mensen ze wel niet kennen die kinderen zoeken om voor hen te werken. Natuurlijk vertellen ze er ook bij dat ze een prima salaris kunnen verdienen. Vooral op het platteland, bijvoorbeeld in Thailand en Cambodja, gaan veel kinderen niet naar school. Als zij en hun ouders de verhalen horen van zo n mensenhandelaar worden ze vaak enthousiast. Ze gaan veel geld verdienen waarmee ze hun ouders mooi kunnen helpen! Maar als ze meegaan met zo n mensenhandelaar en ze dus worden verhandeld, blijkt altijd dat hij heeft gelogen. Kinderen moeten heel hard werken, verdienen weinig tot niets en zijn vaak het slachtoffer van seksueel misbruik en geweld. Terre des Hommes vangt deze kinderen op en zorgt ervoor dat ze weer veilig terugkeren naar hun familie. Ook maken we families en dorpen bewust van de gevaren van mensenhandel.

7 Wat doet Terre des hommes? Terre des Hommes heeft bijna 300 projecten en helpt honderdduizenden kinderen en hun ouders. Een voorbeeld van een van onze projecten is: Het Cambodian Women Crisis Center (CWCC) dat in 2011 opvang en onderwijs bood aan 300 meisjes die slachtoffers zijn van misbruik en mensenhandel. Verdere activiteiten van CWCC: Veel meisjes moeten werken om het gezinsinkomen te verhogen. Dit leidt tot een verhoogde schooluitval. Daarom ondersteunt CWCC de armste gezinnen met extra voeding. Van de 300 studenten die CWCC steunt, krijgen 83 families 50 kilo rijst per maand. Voor de start van het schooljaar werd een workshop gehouden voor 286 leerlingen over het belang van een afgeronde opleiding. Omdat transport naar school duur is, gaf CWCC aan 69 leerlingen een nieuwe fiets en werden er negen kapotte fietsen gerepareerd. Als leerlingen gezondheidsproblemen hebben, biedt CWCC hulp om te voorkomen dat ze te veel lessen missen. In de periode kregen elf meisjes een medische behandeling.

8 Natuurlijk werkt Terre des Hommes niet alleen in Cambodja. We hebben projecten verspreid over vier regio s: Zuidoost-Azië, Zuid-Azië, Oost-Afrika en Zuid-Amerika. Binnen deze regio s hebben wij projecten in veertien landen: - Zuid-Azië: Bangladesh, India en Sri Lanka - Oost-Afrika: Kenia, Tanzania en Oeganda - Zuid-Amerika: Bolivia, en Peru - Zuidoost-Azië: Cambodja, Indonesië, Filippijnen, Thailand, Birma en Laos Terre des Hommes stopt uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden. In veel arme landen kunnen kinderen niet naar school of naar een dokter omdat hun ouders te weinig geld verdienen. Ze worden gedwongen om te werken, bijvoorbeeld op vuilnisbelten om daar te zoeken naar waardevolle spullen. Daarbij lopen ze grote risico s om ziek te worden. Stel je maar eens voor dat jij iedere dag met je kleine broertje of zusje op een grote vuilnisbelt moet gaan zoeken naar flessen waarmee je wat statiegeld kunt verdienen. Voor je het weet heb je een wond aan je hand of been door kapot glas en andere scherpe voorwerpen. Naar een dokter gaan is te duur.

9 Kind in beeld Anni, Peru, Zuid-Amerika Anni, inmiddels negentien jaar, woonde en werkte als kind op de enorme vuilnisbelt Zapallal, even buiten de Peruaanse hoofdstad Lima. Vaak werkte ze meer dan acht uur per dag. Op zoek naar recyclebare materialen tussen de bergen afval, zoals plastic flesjes die ze kon verkopen aan een opkoper. Met het weinige geld dat ze verdiende, konden haar ouders net genoeg eten kopen om in leven te blijven. Door middel van onderwijs, gezondheidzorg en extra inkomen voor de ouders kunnen wij ervoor zorgen dat de kinderen kunnen stoppen met hun gevaarlijke werk op de vuilnisbelt. Zo kon Anni dankzij het project van onze partnerorganisatie Cesip in Peru een vakopleiding tot schoonheidsspecialiste volgen. Hiermee kon ze haar leven op de vuilnisbelt achter zich laten. Inmiddels is Anni zelf moeder. Omdat ze zelf voldoende inkomen heeft, kan ze zorgen dat haar dochtertje naar school gaat en in een veilige omgeving speelt. Ook helpt Terre des Hommes ouders met kleine leningen zodat ze een eigen bedrijfje kunnen beginnen. Op deze manier verdienen ze genoeg geld en kunnen hun kinderen gewoon naar school en naar de dokter als ze ziek zijn. De vrouw op deze foto is bijvoorbeeld haar eigen supermarktje begonnen met hulp van Terre des Hommes.

10 Daarnaast helpt Terre des Hommes ook kinderen met een handicap of met HIV/aids. Vaak worden deze kinderen vanwege hun handicap of ziekte gediscrimineerd. Soms worden ze zelfs opgesloten en mogen ze niet naar school. Wij zorgen ervoor dat ze wel naar school kunnen of naar een opvanghuis gaan. Kind in beeld Augustine, India, Zuid-Azië Kinderen die anders niet naar school kunnen, krijgen op het sport- en onderwijsinstituut MEC in India onderwijs van hoog niveau. Hier krijgen ze de kans te laten zien wat ze kunnen. Ook is er veel aandacht voor sport. Het MEC is niet voor niets een groot succes in India! Augustine behoort tot de eerste groep studenten van het MEC, het sport- en onderwijsinstituut voor kansarme kinderen in India. Hij haalt er zijn diploma met de beste cijfers van de klas en gaat daarna naar de universiteit. Wederom studeert hij af als beste van de klas! Dankzij zijn uitstekende prestaties vindt Augustine een goede baan als secretaris in het Indiase leger. Hij is de eerste oudleerling van het MEC die een baan bij de overheid heeft. Zo is Augustine een voorbeeld voor jongens van zijn achtergrond!

11 Hoe werken we? Bijna alle projecten van Terre des Hommes worden bedacht en uitgevoerd door mensen die wonen in de landen waar Terre des Hommes werkt. Dat vindt Terre des Hommes erg belangrijk. De mensen die in hetzelfde land wonen en dezelfde taal spreken, weten namelijk het beste wat kinderen en hun ouders nodig hebben. Zij begrijpen heel goed op welke manier ze kinderen en hun ouders het beste kunnen helpen. Op deze foto zie je bijvoorbeeld Shaly, een jonge vrouw uit de Filippijnen die werkt voor Terre des Hommes. Zij is prostituee geweest en zorgt er nu voor dat jonge meisjes worden gered uit de prostitutie. Zij weet als geen ander wat de meisjes hebben meegemaakt en kan hen daarom erg goed helpen. Op de foto geeft ze uitleg over AIDS.

12 Kind in beeld Grace, Kenia, Oost-Afrika Grace Wambaire loopt door de gangen van het Materziekenhuis. In de wachtkamer van de cardiologische afdeling knoopt ze een gesprek aan met een patiëntje. Ze begrijpt hun angst want in 2001 kreeg de nu 20-jarige Keniaanse nieuwe hartkleppen met hulp van Terre des Hommes. Zoals veel kinderen met een hartaandoening in Kenia was reumatische koorts ten gevolge van een verwaarloosde keelontsteking de oorzaak van haar hartkwaal. De jonge vrouw heeft zin in het leven. Mijn tante spaart voor mij voor de opleiding tot schoonheidsspecialiste. Door mijn ziekte had ik moeite om alle lessen op school bij te houden, dus meer zit er niet voor mij in. Maar het lijkt me ook een leuk beroep. En ik zal op die opleiding komen, let maar op. Ik geloof in wonderen! In Kenia komen hartaandoeningen veel voor, soms met dramatische gevolgen. Terre des Hommes geeft voorlichting, doet preventieonderzoek en maakt kostbare, levensreddende hartoperaties voor arme kinderen mogelijk.

13 Vragen en antwoorden Kan ik later gaan werken of stage lopen in een project van Terre des Hommes? Nee, dit kan niet. Terre des Hommes zendt geen personeel uit naar projecten. We werken met lokale partnerorganisaties, die zelf de projecten bedenken, opzetten en uitvoeren. Dit doen we om de economie daar nog meer te stimuleren en vaak weten mensen uit de regio beter hoe zij bepaalde dingen moeten aanpakken. Kan ik dan wel spullen opsturen naar een project van Terre des Hommes? Nee. De kosten om goederen te verschepen zijn erg hoog. Bovendien is het goed voor de economie in de projectlanden om daar goederen aan te schaffen. Je kunt wel je gebruikte spullen kwijt bij een van de winkels van Terre des Hommes verspreid over heel Nederland. De verkoopopbrengsten van deze winkels zijn een vaste inkomstenbron voor onze projecten. En zo lever je ook nog een bijdrage aan het milieu! Wil je weten waar onze winkels zijn, kijk dan op: Wanneer gaat Terre des Hommes een project steunen? Alle projecten die Terre des Hommes ondersteunt, moeten aan de volgende criteria voldoen: De projecten moeten zich direct of indirect richten op het welzijn van kinderen De organisatie en uitvoering van het project moeten altijd in handen zijn van een lokale organisatie Het project moet vallen binnen de twee hoofdthema's van Terre des Hommes: uitbuiting en moeder en kinderzorg. Hieronder vallen ook de thema s gezondheid, onderwijs en sociaaleconomische ontwikkeling Het project moeten plaatsvinden in de landen waar Terre des Hommes werkt Het probleem moet van meerdere kanten worden aangepakt. Dus niet alleen de slachtoffers van uitbuiting worden geholpen, maar er wordt bijvoorbeeld ook voorlichting aan ouders gegeven om te voorkomen dat kinderen worden uitgebuit.

14 Hoeveel kinderarbeiders zijn er? Wereldwijd werkt 1 op de 7 kinderen, dit zijn meer dan 125 miljoen kinderarbeiders tussen de 5 en de 17 jaar. Dit aantal neemt steeds meer toe als gevolg van de economische crisis en doordat veel mensen van het platteland naar de grote stad verhuizen en over de grenzen naar rijkere (buur)landen. Veel van de kinderarbeiders werken fulltime, dat is soms wel meer dan 9 uur per dag, zeven dagen per week! Ter vergelijking: jouw papa of mama werkt waarschijnlijk 8 uur per dag en in het weekend zijn ze vrij en kunnen ze leuke dingen doen. Waar werken deze kinderen? De meeste kinderen werken in de landbouw en visserij (59%), hierna volgt de diensverlenende sector (zoals huishoudelijk werk, in restaurants of op straat) met 30% en de zware industrie (zoals fabrieken, mijnbouw en constructie) met 11%. Jongens werken vaker in de industriële sector en meisjes vaker in de dienstverlenende sector. Ongeveer tweederde van de kinderen die in deze schadelijke vormen van kinderarbeid werken, krijgt hier niet voor betaald. Zij werken bijvoorbeeld op het land of in het familiebedrijf. Wat zijn de oorzaken van kinderarbeid? Armoede is één van de belangrijkste oorzaken dat kinderen moeten gaan werken. Ouders verdienen vaak te weinig om het hele gezin in leven te houden en laten daarom hun kinderen werken om wat bij te dragen. Ook worden kinderen verkocht aan mensenhandelaars. Dit doen ouders vaak om de schulden af te betalen. Andere oorzaken zijn gebrek aan onderwijs, discriminatie of afwezigheid van wettelijke bescherming. Ook vinden sommige regeringen kinderarbeid niet ernstig genoeg om de kinderarbeid aan te pakken. In sommige landen vindt zelfs niemand het vreemd dat kinderen moeten werken. Het hoort bij hun cultuur, vinden ze. Ook zijn kinderen veel goedkoper en minder mondig dan volwassenen. Dit maakt de kinderen geliefd bij werkgevers. Soms zijn kinderen ook extra geschikt voor bepaalde werkzaamheden, zo passen ze bijvoorbeeld in nauwe mijntunnels en zijn hun handjes beter geschikt voor priegelwerk in de textielindustrie.

15 Wat zijn de gevolgen van kinderarbeid? Lichamelijke schade - Kinderen die gevaarlijk en zwaar werk doen, lopen grote risico s voor hun veiligheid en gezondheid. Het is niet ongewoon dat kinderen langer dan 12 uur per dag werken in slecht geventileerde en stoffige vertrekken of in met pesticide bespoten gewassen. Vergroeiingen of verminkingen kunnen ontstaan doordat het werk veel te zwaar is voor een kinderlichaam in de groei. Ook worden er gereedschappen en werktuigen gebruikt die gemaakt zijn voor volwassenen en dus voor kinderen nauwelijks te hanteren of te tillen zijn. Deze gevaarlijke en ongezonde werkomstandigheden leiden dan ook vaak tot ernstige ongelukken. Geestelijke schade - Kinderen hebben veel last van psychologische schade door het leven en werken in een omgeving waar ze misbruikt en onderdrukt worden. Dit heeft als resultaat dat deze kinderen een laag zelfbeeld of soms zelfs ernstige handicaps krijgen. Maatschappelijke schade - Als kinderen de hele dag moeten werken en niet naar school gaan, kunnen ze later alleen slecht of onbetaald werk vinden omdat ze niet kunnen lezen of schrijven. Ook zijn deze kinderen later vroeg opgebrand of worden ernstig ziek. Dit heeft tot gevolg dat ook zij hun kinderen weer moeten laten werken. Ouders zouden een beter loon kunnen krijgen als goedkope werkkrachten als kinderen niet meer beschikbaar zijn. Op deze manier is er ook minder werkloosheid onder de volwassenen en zal het niet meer nodig zijn dat hun kinderen moeten gaan werken. Vindt Terre des Hommes dat kinderarbeid altijd verboden moet worden? Nee. Terre des Hommes vindt het onmogelijk om alle vormen van kinderarbeid te verbieden. Sommige vormen van werk zijn schadelijk voor de ontwikkeling van een kind, andere vormen weer niet. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen een dertienjarig meisje in India dat een uurtje per dag na schooltijd haar moeder helpt met het melken van de koeien (jij zal misschien af en toe ook wat klusjes in huis moeten doen) en een even zo oud meisje dat dagelijks 12 uur achter elkaar in een stenenbakkerij werkt. Dat laatste is een onaanvaardbare vorm van kinderarbeid omdat het de gezondheid en ontwikkeling van het meisje schaadt.

16 Wat kun jij doen? Vind jij ook dat kinderuitbuiting moet stoppen? Help mee! Door bijvoorbeeld: het organiseren van een sponsorloop met je klas of school.. een benefietavond. of een verkoop van tweedehands artikelen, zoals kleding en oude spulletjes.

17 Wist je dat Terre des Hommes al dertig winkels door heel Nederland heeft waar ook tweedehands spullen zoals kleding worden verkocht? Al het ingezamelde geld wordt gebruikt om kinderen een beter leven te geven. Dus als jij waardevolle spulletjes over hebt zoals speelgoed of kinderboeken dan weet je waar je moet zijn Je kunt Terre des Hommes natuurlijk ook helpen door een spreekbeurt te houden om meer kinderen over ons werk te vertellen. Een goed idee is om ook je familie en vrienden enthousiast te maken over ons werk. Want hoe meer mensen ons steunen, hoe meer kinderen wij kunnen redden van uitbuiting! Meer weten? Wil je meer weten over Terre des Hommes? Kijk dan op de website:

18 Je kunt ook op de hoogte blijven door Terre des Hommes te volgen via Twitter, door vrienden met Terre des Hommes te worden op Hyves of door Terre des Hommes leuk te vinden op Facebook. Via Twitter kan je ook berichten of vragen aan Terre des Hommes versturen.

VEELGESTELDE vragen over seksuele uitbuiting van kinderen

VEELGESTELDE vragen over seksuele uitbuiting van kinderen VEELGESTELDE vragen over seksuele uitbuiting van kinderen Wat verstaat Terre des Hommes onder seksuele uitbuiting? Onder seksuele uitbuiting van kinderen verstaat Terre des Hommes het misbruik van de kwetsbaarheid,

Nadere informatie

Informatie over Kinderarbeid.

Informatie over Kinderarbeid. Informatie over Kinderarbeid. (bron: lesbrief Per dag wijzer). Wat is kinderarbeid? Kinderen hebben recht op vrije tijd. Die kunnen ze gebruiken om te spelen, naar een museum of een popconcert te gaan,

Nadere informatie

Groepsdiscussie met stellingen

Groepsdiscussie met stellingen Groepsdiscussie met stellingen Wilt u met uw klas discussiëren over het belang van kinderrechten? Dan komen de prikkelende stellingen op www.kidsrights.nl ongetwijfeld van pas. Ze vormen een uitstekende

Nadere informatie

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN

BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN VIETNAMESAMEN MET BEDRIJVEN KINDERARBEID AANPAKKEN Vietnam is het eerste land in Azië dat in 1990 het kinderrechtenverdrag ondertekende. Het Zuid-Aziatische land kan zich inmiddels tot de middeninkomenslanden

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

En daarom werk ik,14 jaar later

En daarom werk ik,14 jaar later En daarom werk ik,14 jaar later opdrachtenblad Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele Jaar: 2013 Duur: 55 minuten (film), 10 37 minuten (portret Raihan) Website: www.filmcompagnie.nl De jonge Raihan Opdrachten

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn Recht op een goed leven Gezonde voeding, water, kleding en onderdak zijn nodig om goed te kunnen opgroeien. Alle kinderen hebben recht op drinkbaar water en eten. Kinderen mogen geen gevaar lopen door

Nadere informatie

Voor Roopa, Rosario, Jaja, Khajel, Amina, Shampa, Roma, Salma, Pooja, Reshma, Tsompa, Samnang, Veata en al hun lotgenoten

Voor Roopa, Rosario, Jaja, Khajel, Amina, Shampa, Roma, Salma, Pooja, Reshma, Tsompa, Samnang, Veata en al hun lotgenoten Voor Roopa, Rosario, Jaja, Khajel, Amina, Shampa, Roma, Salma, Pooja, Reshma, Tsompa, Samnang, Veata en al hun lotgenoten Inhoudsopgave Voorwoord 9 1. Rosario is dood 13 2. Vertrouwen 21 3. Papier is

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen NIEUWS NUMMER 16 Ι JAARGANG 8 Ι augustus 2012 10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen Uw gift goed besteed Cordaid Kinderstem is

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

VAN VUILNISBEL NAAR SCHONE KLAS

VAN VUILNISBEL NAAR SCHONE KLAS VAN VUILNISBEL NAAR SCHONE KLAS INDONESIE (IN-208D) Voor: Stichting ULTIMARATHON september 2014 2 Over Terre des Hommes Visie en Missie Een wereld waarin kinderen niet meer worden uitgebuit. Wij gaan net

Nadere informatie

Informatie voor spreekbeurten

Informatie voor spreekbeurten Wat doet Stop Kindermisbruik? Informatie voor spreekbeurten Stop Kindermisbruik strijdt sinds 2008 tegen kinderprostitutie. Kinderprostitutie houdt in dat kinderen gedwongen seks hebben met bekende of

Nadere informatie

Leskaart 1. Een andere wereld. Opdracht: De poster moet minimaal de volgende informatie bevatten:

Leskaart 1. Een andere wereld. Opdracht: De poster moet minimaal de volgende informatie bevatten: Leskaart 1 Een andere wereld We bekijken een filmpje waarin Yolanthe bordelen in India bezoekt. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen: Wat is je het meeste bijgebleven? Wat vond je het ergste om te

Nadere informatie

Dit wist ik al. Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.! Dit valt me op!

Dit wist ik al. Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.! Dit valt me op! Voorspellen en tekst lezen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Spreekbeurtinformatie kinderarbeid 1. Trésor uit Ivoorkust 2. Van de plantages terug de klas in 3. Feiten en cijfers over kinderarbeid

Nadere informatie

Asas de socorro. Hulp aan oevergemeenschappen in het Amazonegebied. Stichting Terre des Hommes Nederland

Asas de socorro. Hulp aan oevergemeenschappen in het Amazonegebied. Stichting Terre des Hommes Nederland Asas de socorro Hulp aan oevergemeenschappen in het Amazonegebied Stichting Terre des Hommes Nederland ACHTERGROND In het hart van het Amazonegebied leven Caboclos, een mix van Indianen en blanke avonturiers.

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

De trek naar de stad 1. Wonen in Lagos 2. Blad 1. Mega Enorm groot. Een megastad is een enorm grote stad.

De trek naar de stad 1. Wonen in Lagos 2. Blad 1. Mega Enorm groot. Een megastad is een enorm grote stad. 5 Lastige woorden Blad De trek naar de stad Mega Enorm groot. Een megastad is een enorm grote stad. Uitkering Geld dat je krijgt van de regering, bijvoorbeeld als je niet kunt werken. Voorbehoedsmiddel

Nadere informatie

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo

De Meern, maart 2015. Multifunctionele bibliotheek voor Serey Damnak basisschool in Takeo STICHTING HOPEFUL CHILDREN CENTER CAMBODJA Wolweverslaan 13 3454 GK De Meern (NL) +31 (0)30 662 20 35 info@hopefulchildrencenter.org www.hopefulchildrencenter.org De Meern, maart 2015 Multifunctionele

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

Damayan Comunity Center Manilla

Damayan Comunity Center Manilla Damayan Comunity Center Manilla sponsorproject Filippijnen IEDER KIND HEEFT RECHT OP EEN THUIS IEDER KIND HEEFT RECHT OP ONDERWIJS IEDER KIND HEEFT RECHT OP LIEFDE EN ZORG WWW.DAMAYAN-MANILA.NL WAAROM

Nadere informatie

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen.

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen. Cristina Vasquez-Doorman is de oprichtster van Bocas Sanas, zij is op het idee gekomen om een stichting op te richten voor kinderen die last van gebitsproblemen. Cristina komt zelf uit de Dominicaanse

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem- november 2012- nummer 2. Dank u voor het maken waar van mijn droom.

Nieuwsbrief van Stichting Wondem- november 2012- nummer 2. Dank u voor het maken waar van mijn droom. Nieuwsbrief van Stichting Wondem- november 2012- nummer 2 Dank u voor het maken waar van mijn droom. De droom van Wondem Wondem is vijf keer in Ethiopië geweest. Toen hij daar op bezoek was, werd hij heel

Nadere informatie

Resultaten & conclusies onderzoek:

Resultaten & conclusies onderzoek: Resultaten & conclusies onderzoek: Kinderen over armoede en vluchtelingen door Kinderen Goedgekeurd! Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000-tal leerlingen. 1.

Nadere informatie

Een tijger in het donker?

Een tijger in het donker? Een tijger in het donker? Devi, je hebt de pannen nog niet gedaan, zei haar moeder. Maar ik wilde net naar Asha toe. Haar moeder keek alleen maar. Devi zuchtte. Ze wist heel goed dat ze niet naar haar

Nadere informatie

20 jaar kinderrechten!

20 jaar kinderrechten! Over kinderrechten gesproken... Op 20 november is het feest! 20 jaar geleden, in 1989, ondertekenden de Verenigde Naties (VN) het Verdrag van de rechten van het kind. In dit internationale verdrag staat

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl/scholen vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten

Nadere informatie

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag:

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag: Werk en opleiding Partner Werk gaan zoeken Ander werk vinden Een vaste baan vinden Beter op kunnen schieten met mijn collega s Geen ruzie hebben met mijn baas Werkervaring krijgen (Vaker) vrij nemen Leren

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE.

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE. MILLENNIUMDOEL 1 MINDER ARMOEDE kaart MINDER ARMOEDE. 1. Wat betekent de extreme armoedegrens? 2. In welk werelddeel liggen de meeste landen waar mensen onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag leven?

Nadere informatie

Publiekstekst Wet investeren in jongeren

Publiekstekst Wet investeren in jongeren Publiekstekst Wet investeren in jongeren Juni 2009 Deze publicatie is gemaakt door Stimulansz in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stimulansz spreekt haar dank uit aan alle

Nadere informatie

Naam: INDIA EN ARMOEDE

Naam: INDIA EN ARMOEDE Naam: INDIA EN ARMOEDE In India is het verschil tussen arme en rijke mensen erg groot. Een klein deel van de Indiërs is heel rijk. Maar de meeste mensen zijn er erg arm. Ze werken hard voor weinig geld

Nadere informatie

X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.

X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij. Voorspellen en tekst lezen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING Kinderen leren wat discriminatie inhoudt Discrimineren gebeurt overal ter wereld Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden MATERIAAL Spelregels Pionnen (zie

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

HANDLEIDING KINDERARBEID NIET VAN DEZE TIJD. Tijd voor actie. Een klusje met je klas! Zo zamel je geld in

HANDLEIDING KINDERARBEID NIET VAN DEZE TIJD. Tijd voor actie. Een klusje met je klas! Zo zamel je geld in NIET VAN DEZE TIJD Een klusje met je klas! Zo zamel je geld in Hoe ging het vroeger? Kinderarbeid in Nederland Tijd voor actie HANDLEIDING Docentenhandleiding bij de digitale les Kinderarbeid niet van

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

WIJ en jij Wet investeren in jongeren

WIJ en jij Wet investeren in jongeren Ik heb een WW-uitkering. Krijg ik een werkleeraanbod? Je krijgt pas een werkleeraanbod als je WW-uitkering is afgelopen. Zolang je een WW-uitkering krijgt, geldt voor jou de sollicitatie- en reintegratieplicht

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Doelgroep Leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar)

Doelgroep Leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) 5 mei Inleiding Op 5 mei 1874 nam de Tweede Kamer een wetsontwerp aan dat later de befaamde Kinderwet zou worden. Het wetsontwerp is opgesteld door Samuël van Houten, één van de leden van de Tweede Kamer.

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2 Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten en discussiëren. De vragen worden kort ingeleid. Onderwerpen zijn onder meer de

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Moeder werkt. Als de baby er eenmaal is, leg ik m dicht tegen z n moeder aan. Rhoda. werkblad 03

Moeder werkt. Als de baby er eenmaal is, leg ik m dicht tegen z n moeder aan. Rhoda. werkblad 03 Moeder werkt Als de baby er eenmaal is, leg ik m dicht tegen z n moeder aan. Rhoda werkblad 03 moeder werkt In Kenia worden gemiddeld 4,9 baby s per vrouw geboren. Nederlandse vrouwen baren gemiddeld 1,7

Nadere informatie

Boekverslag Big Sister Live

Boekverslag Big Sister Live Boekverslag Big Sister Live Romee Bierman klas 3.2 Samenvatting Het boek gaat over Bambi, ze is een meisje van 18 jaar. Ze voelt zich erg eenzaam omdat ze heel veel alleen thuis is. Haar vader is weg en

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

THE A21 CAMPAIGN AFSCHAFFEN VAN ONRECHT IN DE 21E EEUW

THE A21 CAMPAIGN AFSCHAFFEN VAN ONRECHT IN DE 21E EEUW THE A21 CAMPAIGN AFSCHAFFEN VAN ONRECHT IN DE 21E EEUW FEITEN MENSENHANDEL is de illegale handel van mensen, met als voornaamste doel gedwongen arbeid en seksuele uitbuiting. Het is de snelst groeiende

Nadere informatie

Kinderen in Nederland hebben het goed. Maar.., dat geldt nog niet voor alle kinderen.

Kinderen in Nederland hebben het goed. Maar.., dat geldt nog niet voor alle kinderen. Intro Geachte staatssecretaris, Kamerleden, leden van de debatteams, vrienden, familie en andere aanwezigen. Welkom op deze vroege, HELE vroege vrijdagochtend. Kinderen in Nederland hebben het goed. Maar..,

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Free a Girl in cijfers 4 1.1 Som der baten 6 1.2 Symbolen 8 1.3 Een impressie van wereldwijde resultaten 10

Inhoudsopgave. 1. Free a Girl in cijfers 4 1.1 Som der baten 6 1.2 Symbolen 8 1.3 Een impressie van wereldwijde resultaten 10 SAMENVATTING JAARVERSLAG 2013 1. Free a Girl in cijfers 4 1.1 Som der baten 6 1.2 Symbolen 8 1.3 Een impressie van wereldwijde resultaten 10 Inhoudsopgave Moeder van de 18-jarige Kalpana Sinds enkele weken

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Geen kinderarbeid in de textielindustrie. Filmpje Quiz Stellingen. Protestantse Gemeente te Oosterbeek-Wolfheze

Geen kinderarbeid in de textielindustrie. Filmpje Quiz Stellingen. Protestantse Gemeente te Oosterbeek-Wolfheze Filmpje Quiz Stellingen Het programma Het filmpje van SAVE De stellingen Het filmpje van SAVE Filmpje is helaas niet af te spelen in deze presentatie Filmpje te zien door de onderstaande link te kopiëren:

Nadere informatie

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel.

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel. Beste leerling, Wij vinden het erg leuk dat jij informatie opvraagt, voor het houden van een spreekbeurt over de voedselbank. Met het downloaden van deze toolkit heb je alle benodigde informatie binnen

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 2013/ 2014 Wat hoort waarbij? Wereldkids M wordt gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen de Heere Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in

Nadere informatie

Ouderen. Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling. Stichting

Ouderen. Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling. Stichting Vrijwilligers en studenten tegen ouderenmishandeling Stichting Definitie ouderenmishandeling Al het handelen of nalaten van handelen jegens (geheel of gedeeltelijk) afhankelijke ouderen, door diegene(n)

Nadere informatie

CORDAID KINDERSTEM HELPT KINDEREN IN SLOPPENWIJKEN. Djibril uit Kameroen leert een vak. Sarawathi en Nagaraju blij met steun van Navajeevan

CORDAID KINDERSTEM HELPT KINDEREN IN SLOPPENWIJKEN. Djibril uit Kameroen leert een vak. Sarawathi en Nagaraju blij met steun van Navajeevan NIEUWS NUMMER 15 Ι JAARGANG 8 Ι JANUARI 2012 CORDAID KINDERSTEM HELPT KINDEREN IN SLOPPENWIJKEN Djibril uit Kameroen leert een vak Sarawathi en Nagaraju blij met steun van Navajeevan UW GIFT GOED BESTEED

Nadere informatie

Stap in, herhaalde de man. De toon was vriendelijk, maar tegelijk dwingend. Vijf real, dat was wel verleidelijk... Wie wist wat die man nog meer te

Stap in, herhaalde de man. De toon was vriendelijk, maar tegelijk dwingend. Vijf real, dat was wel verleidelijk... Wie wist wat die man nog meer te De automobilist Het stoplicht sprong op rood. Met een emmer water en een doek in zijn hand rende Paco de vierbaansweg op. Bij de eerste de beste auto drukte hij de natte spons tegen het raam. Dertig seconden

Nadere informatie

Ziek zijn in Kenia. Als ik ziek ben voel ik me rot. Dan raak ik achter met school en haal slechte cijfers. Faith, 14 jaar.

Ziek zijn in Kenia. Als ik ziek ben voel ik me rot. Dan raak ik achter met school en haal slechte cijfers. Faith, 14 jaar. Ziek zijn in Kenia Als ik ziek ben voel ik me rot. Dan raak ik achter met school en haal slechte cijfers. Faith, 14 jaar werkblad 04 ziek zijn in kenia In Kenia is het vaak ver lopen naar een ziekenhuis

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Jeugdbarometer Mondiaal Burgerschap Juni 2012

Jeugdbarometer Mondiaal Burgerschap Juni 2012 Jeugdbarometer Mondiaal Burgerschap Juni 2012 1. Hieronder volgt een aantal stellingen over activiteiten in je dagelijks leven. Vul per stelling in of je een activiteit (bijna) nooit, soms, vaak, of (bijna)

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje.

Lei en griffel: Kinderen schreven met een griffel op een lei. Soms leerden ze lezen met een ABC-boekje. Onderwijs Schooltje Lhee in het Openluchtmuseum Het schoolgebouwtje dat in het Openluchtmuseum staat, is een dorpsschooltje uit Lhee (Drenthe). De inwoners van Lhee hadden die speciaal gebouwd in de 18e

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen)

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000tal leerlingen. 1. Kennis van het woord vluchteling:

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en de millenniumdoelen waaraan zij werken.

Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en de millenniumdoelen waaraan zij werken. Bijlage bij het jaarverslag Stichting Mondial Apeldoorn 2009 Het zichtbaar en mogelijk maken van ontwikkelingssamenwerking vanuit lokaal niveau Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Stichting Mama Alice

Stichting Mama Alice Straatkinderen Je bent thuis een extra zorg want je schoolgeld kan niet betaald worden. Er is geen geld voor eten. s Avonds word je de straat opgestuurd en je mag pas thuis komen als je geld verdiend hebt

Nadere informatie

DETENTIE EN HET GEZIN

DETENTIE EN HET GEZIN DETENTIE EN HET GEZIN klachten en krachten 7 november 2014, Veenhuizen Hans Barendrecht, db mijn zoontje heeft veel vragen, maar ík ook. praktijk als wetenschap geloof in herstel voor mensen die achter

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. namelijk afschuwelijke dingen! Daders zijn soms zo creatief en geslepen, daar kunnen we ons maar amper een voorstelling bij maken.

Hoofdstuk 1. namelijk afschuwelijke dingen! Daders zijn soms zo creatief en geslepen, daar kunnen we ons maar amper een voorstelling bij maken. Hoofdstuk 1 Het beestje bij de naam Wat gebeurt er precies? In dit hoofdstuk wil ik graag stilstaan bij geweld en misbruik en wat het precies is. We hebben hier allemaal onze eigen ideeën over. Schelden,

Nadere informatie

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE.

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. Werkblad 6.1 Opdracht 3, module 5, les 6 1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. 1. Mevrouw Celik maakt een afspraak met de decaan. 2. De afspraak

Nadere informatie

Lesbrief Iedereen betaalt belasting

Lesbrief Iedereen betaalt belasting Lesbrief Iedereen betaalt belasting inleiding Iedereen betaalt belasting» waar komt het geld vandaan?» waar gaat het geld naar toe?» nederland, europa en de wereld» Iedereen betaalt belasting 1 Iedereen

Nadere informatie

Kennismaking met een andere wereld

Kennismaking met een andere wereld Kennismaking met een andere wereld Sophie werkte bijna twee maanden met Quechua scholieren in Arampampa, in het noorden van Potosí, Bolivia. Haar eerste kennismaking met Latijns Amerika en inheemse leeftijdsgenoten

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

leerlingen sociale veiligheid

leerlingen sociale veiligheid Verslag vragenlijst voor leerlingen over sociale veiligheid juni 2011 OBS De Rolpaal Samenvatting Eens in de 2 jaar wordt er een vragenlijst afgenomen over de sociale veiligheid op school. Dit is in 2009

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie