Spreekbeurt. Wat betekent Terre des Hommes?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreekbeurt. Wat betekent Terre des Hommes?"

Transcriptie

1 Wat betekent Terre des Hommes?

2 Wat betekent Terre des Hommes? Terre des Hommes betekent vrij vertaald dat de aarde van alle mensen is. Het is de titel van een boek van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry ( ). Hij vond dat iedereen op aarde recht heeft op een goed en veilig bestaan en dat alle kinderen - waar ook ter wereld - het recht hebben om elke dag genoeg te eten, naar school te gaan en veilig te wonen. Over Terre des Hommes De Zwitserse reisjournalist Edmund Kaiser vond de ideeën van Antoine de Saint- Exupéry erg interessant. Tijdens zijn reizen naar oorlogs- en hongersnoodgebieden zag hij dat de meeste slachtoffers kinderen waren. Daarom richtte hij in 1959 in Zwitserland de kinderhulporganisatie Terre des Hommes op. Zijn idee werd een paar jaar later ook in Nederland opgepakt. Een groep enthousiaste vrijwilligers richtte in 1965 Terre des Hommes Nederland op. In de beginjaren werden veel kinderen vanuit oorlogsgebieden naar Nederland gehaald voor medische operaties. Dat gebeurt allang niet meer. Samen met onze lokale projectpartners helpen we kinderen in hun eigen land met onderwijs en gezondheidszorg en zorgen we ervoor dat ouders een eigen bedrijfje kunnen beginnen. Wereldwijd steunt Terre des Hommes bijna driehonderd projecten in vier werelddelen.

3 Kind in beeld Babul, Bangladesh, Zuid-Azië Babul (grijs shirt) met leeftijdsgenootjes in de metaalfabriek Babul is twaalf jaar en werkt iedere dag acht tot tien uur in een koperfabriek ten zuiden van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Het fabriekje waar Babul werkt, is gespecialiseerd in het draaien van koperen draden. Rechthoekige stukken koper worden gesmolten. Na een proces, waarin de arbeiders bloot staan aan gevaarlijk hoge temperaturen, worden verschillende soorten koperen draden op grote spoelen gedraaid. Dit zeer zware en vooral gevaarlijke werk wordt voornamelijk door Babul en zijn leeftijdsgenootjes gedaan. Tijdens het gieten van het koper en het rollen van de draden lopen de temperaturen zo hoog op dat de jongens om de twintig minuten in een dompelbad moeten om af te koelen. Dankzij Terre des Hommes gaat Babul nu naar school. Ook verbeteren we de veiligheid en de werkomstandigheid in de fabriek.

4 Wat is kinderuitbuiting? Terre des Hommes richt zich op verschillende soorten kinderuitbuiting: - Kinderarbeid - Seksuele uitbuiting: kinderprostitutie en kindersekstoerisme - Kinderhandel (met als doel kinderen seksueel of economisch uit te buiten) Kinderarbeid Overal ter wereld worden kinderen gedwongen om te werken. Zo werken bijvoorbeeld in Lima - de hoofdstad van Peru - jonge kinderen als straatverkoper. In Tanzania vind je meisjes die van s ochtends vroeg tot s avonds laat in de huishouding van iemand anders moeten werken. Dat betekent de hele dag wassen, koken en schoonmaken. Ze staan vaak als eerste om half vijf s ochtends op en gaan pas rond elf uur s avonds als laatste naar bed. In landen als India en Bangladesh werken kinderen in steengroeven waar ze stenen hakken of in luciferfabrieken waar ze giftige dampen inademen. In Jakarta, Indonesië, vindt niemand het raar dat kinderen op vuilnisbelten werken. Terre des Hommes zorgt ervoor dat kinderen niet meer hoeven te werken en voorkomt ook dat het zover komt. We helpen kinderen om naar school te gaan. We betalen het lesgeld en ook de schoolboeken en schooluniformen die kinderen in de klas verplicht moeten dragen. Om ouders te helpen, geven we hen kleine leningen om zelf een bedrijfje te starten en meer geld te verdienen zodat hun kind niet meer hoeft te werken. Daarnaast geven we voorlichting aan ouders over de rechten van kinderen en de gevaren van kinderarbeid. Want elk kind heeft het recht om naar school te gaan om zich te ontwikkelen en elk kind heeft het recht op een veilige omgeving. Bovendien vangt Terre des Hommes kinderen op die bevrijd zijn uit situaties van kinderarbeid. Deze kinderen worden zodra dit mogelijk is herenigd met

5 hun familie. Ook versterken we lokale overheidsorganen die kinderen, vaak doormiddel van aanpassingen in de wet, beschermen tegen kinderarbeid. Kinderarbeid hoort niet en moeten we samen stoppen, is onze boodschap. Seksuele uitbuiting Veel kinderen worden ook gedwongen om te werken in de seksindustrie. Jonge meisjes moeten hun lichaam verkopen aan mannen op straat, in bars of bordelen. Er zijn ook veel Westerse sekstoeristen die naar landen gaan als Thailand en Cambodja om kinderen seksueel te misbruiken. Soms betalen ze de moeder veel geld om hun dochter te verkopen. Terre des Hommes geeft voorlichting aan ouders om hun kinderen goed te beschermen. Door hun kind naar school te laten gaan, leert het kind zelf na te denken en voor zichzelf op te komen. Bovendien is een kind op school veilig. Kinderen die niet naar school gaan en op straat rondzwerven, zijn sneller slachtoffer van seksuele uitbuiting en/of geweld. Ook zorgt Terre des Hommes samen met lokale organisaties en de politie ervoor dat pedofielen die kinderen misbruiken, worden opgepakt.

6 Kind in beeld Mean Heng, Cambodja, Zuidoost-Azië Mean Heng is twaalf als ze door haar eigen moeder wordt verkocht. Een wanhoopsdaad gedreven door armoede. Het jonge meisje moet voor een winkelier aan de slag. Ze maakt lange dagen en het is zwaar werk. Een vriendelijke man die dagelijks ijs komt halen bij Heng neemt haar op een dag mee. Nadat de man haar vertrouwen heeft gewonnen, misbruikt hij haar en laat haar ook werken in de huishouding. Na een paar maanden weet Heng te ontsnappen. Ze wordt opgevangen in het Cambodian Women Crisis Center waar ze samen met andere meisjes en vrouwen weer vertrouwen probeert op te bouwen en een schoolopleiding volgt. Kinderhandel Mensenhandelaren vertellen altijd mooie verhalen. Bijvoorbeeld over hoe leuk het is om in een grote stad te wonen en hoeveel mensen ze wel niet kennen die kinderen zoeken om voor hen te werken. Natuurlijk vertellen ze er ook bij dat ze een prima salaris kunnen verdienen. Vooral op het platteland, bijvoorbeeld in Thailand en Cambodja, gaan veel kinderen niet naar school. Als zij en hun ouders de verhalen horen van zo n mensenhandelaar worden ze vaak enthousiast. Ze gaan veel geld verdienen waarmee ze hun ouders mooi kunnen helpen! Maar als ze meegaan met zo n mensenhandelaar en ze dus worden verhandeld, blijkt altijd dat hij heeft gelogen. Kinderen moeten heel hard werken, verdienen weinig tot niets en zijn vaak het slachtoffer van seksueel misbruik en geweld. Terre des Hommes vangt deze kinderen op en zorgt ervoor dat ze weer veilig terugkeren naar hun familie. Ook maken we families en dorpen bewust van de gevaren van mensenhandel.

7 Wat doet Terre des hommes? Terre des Hommes heeft bijna 300 projecten en helpt honderdduizenden kinderen en hun ouders. Een voorbeeld van een van onze projecten is: Het Cambodian Women Crisis Center (CWCC) dat in 2011 opvang en onderwijs bood aan 300 meisjes die slachtoffers zijn van misbruik en mensenhandel. Verdere activiteiten van CWCC: Veel meisjes moeten werken om het gezinsinkomen te verhogen. Dit leidt tot een verhoogde schooluitval. Daarom ondersteunt CWCC de armste gezinnen met extra voeding. Van de 300 studenten die CWCC steunt, krijgen 83 families 50 kilo rijst per maand. Voor de start van het schooljaar werd een workshop gehouden voor 286 leerlingen over het belang van een afgeronde opleiding. Omdat transport naar school duur is, gaf CWCC aan 69 leerlingen een nieuwe fiets en werden er negen kapotte fietsen gerepareerd. Als leerlingen gezondheidsproblemen hebben, biedt CWCC hulp om te voorkomen dat ze te veel lessen missen. In de periode kregen elf meisjes een medische behandeling.

8 Natuurlijk werkt Terre des Hommes niet alleen in Cambodja. We hebben projecten verspreid over vier regio s: Zuidoost-Azië, Zuid-Azië, Oost-Afrika en Zuid-Amerika. Binnen deze regio s hebben wij projecten in veertien landen: - Zuid-Azië: Bangladesh, India en Sri Lanka - Oost-Afrika: Kenia, Tanzania en Oeganda - Zuid-Amerika: Bolivia, en Peru - Zuidoost-Azië: Cambodja, Indonesië, Filippijnen, Thailand, Birma en Laos Terre des Hommes stopt uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden. In veel arme landen kunnen kinderen niet naar school of naar een dokter omdat hun ouders te weinig geld verdienen. Ze worden gedwongen om te werken, bijvoorbeeld op vuilnisbelten om daar te zoeken naar waardevolle spullen. Daarbij lopen ze grote risico s om ziek te worden. Stel je maar eens voor dat jij iedere dag met je kleine broertje of zusje op een grote vuilnisbelt moet gaan zoeken naar flessen waarmee je wat statiegeld kunt verdienen. Voor je het weet heb je een wond aan je hand of been door kapot glas en andere scherpe voorwerpen. Naar een dokter gaan is te duur.

9 Kind in beeld Anni, Peru, Zuid-Amerika Anni, inmiddels negentien jaar, woonde en werkte als kind op de enorme vuilnisbelt Zapallal, even buiten de Peruaanse hoofdstad Lima. Vaak werkte ze meer dan acht uur per dag. Op zoek naar recyclebare materialen tussen de bergen afval, zoals plastic flesjes die ze kon verkopen aan een opkoper. Met het weinige geld dat ze verdiende, konden haar ouders net genoeg eten kopen om in leven te blijven. Door middel van onderwijs, gezondheidzorg en extra inkomen voor de ouders kunnen wij ervoor zorgen dat de kinderen kunnen stoppen met hun gevaarlijke werk op de vuilnisbelt. Zo kon Anni dankzij het project van onze partnerorganisatie Cesip in Peru een vakopleiding tot schoonheidsspecialiste volgen. Hiermee kon ze haar leven op de vuilnisbelt achter zich laten. Inmiddels is Anni zelf moeder. Omdat ze zelf voldoende inkomen heeft, kan ze zorgen dat haar dochtertje naar school gaat en in een veilige omgeving speelt. Ook helpt Terre des Hommes ouders met kleine leningen zodat ze een eigen bedrijfje kunnen beginnen. Op deze manier verdienen ze genoeg geld en kunnen hun kinderen gewoon naar school en naar de dokter als ze ziek zijn. De vrouw op deze foto is bijvoorbeeld haar eigen supermarktje begonnen met hulp van Terre des Hommes.

10 Daarnaast helpt Terre des Hommes ook kinderen met een handicap of met HIV/aids. Vaak worden deze kinderen vanwege hun handicap of ziekte gediscrimineerd. Soms worden ze zelfs opgesloten en mogen ze niet naar school. Wij zorgen ervoor dat ze wel naar school kunnen of naar een opvanghuis gaan. Kind in beeld Augustine, India, Zuid-Azië Kinderen die anders niet naar school kunnen, krijgen op het sport- en onderwijsinstituut MEC in India onderwijs van hoog niveau. Hier krijgen ze de kans te laten zien wat ze kunnen. Ook is er veel aandacht voor sport. Het MEC is niet voor niets een groot succes in India! Augustine behoort tot de eerste groep studenten van het MEC, het sport- en onderwijsinstituut voor kansarme kinderen in India. Hij haalt er zijn diploma met de beste cijfers van de klas en gaat daarna naar de universiteit. Wederom studeert hij af als beste van de klas! Dankzij zijn uitstekende prestaties vindt Augustine een goede baan als secretaris in het Indiase leger. Hij is de eerste oudleerling van het MEC die een baan bij de overheid heeft. Zo is Augustine een voorbeeld voor jongens van zijn achtergrond!

11 Hoe werken we? Bijna alle projecten van Terre des Hommes worden bedacht en uitgevoerd door mensen die wonen in de landen waar Terre des Hommes werkt. Dat vindt Terre des Hommes erg belangrijk. De mensen die in hetzelfde land wonen en dezelfde taal spreken, weten namelijk het beste wat kinderen en hun ouders nodig hebben. Zij begrijpen heel goed op welke manier ze kinderen en hun ouders het beste kunnen helpen. Op deze foto zie je bijvoorbeeld Shaly, een jonge vrouw uit de Filippijnen die werkt voor Terre des Hommes. Zij is prostituee geweest en zorgt er nu voor dat jonge meisjes worden gered uit de prostitutie. Zij weet als geen ander wat de meisjes hebben meegemaakt en kan hen daarom erg goed helpen. Op de foto geeft ze uitleg over AIDS.

12 Kind in beeld Grace, Kenia, Oost-Afrika Grace Wambaire loopt door de gangen van het Materziekenhuis. In de wachtkamer van de cardiologische afdeling knoopt ze een gesprek aan met een patiëntje. Ze begrijpt hun angst want in 2001 kreeg de nu 20-jarige Keniaanse nieuwe hartkleppen met hulp van Terre des Hommes. Zoals veel kinderen met een hartaandoening in Kenia was reumatische koorts ten gevolge van een verwaarloosde keelontsteking de oorzaak van haar hartkwaal. De jonge vrouw heeft zin in het leven. Mijn tante spaart voor mij voor de opleiding tot schoonheidsspecialiste. Door mijn ziekte had ik moeite om alle lessen op school bij te houden, dus meer zit er niet voor mij in. Maar het lijkt me ook een leuk beroep. En ik zal op die opleiding komen, let maar op. Ik geloof in wonderen! In Kenia komen hartaandoeningen veel voor, soms met dramatische gevolgen. Terre des Hommes geeft voorlichting, doet preventieonderzoek en maakt kostbare, levensreddende hartoperaties voor arme kinderen mogelijk.

13 Vragen en antwoorden Kan ik later gaan werken of stage lopen in een project van Terre des Hommes? Nee, dit kan niet. Terre des Hommes zendt geen personeel uit naar projecten. We werken met lokale partnerorganisaties, die zelf de projecten bedenken, opzetten en uitvoeren. Dit doen we om de economie daar nog meer te stimuleren en vaak weten mensen uit de regio beter hoe zij bepaalde dingen moeten aanpakken. Kan ik dan wel spullen opsturen naar een project van Terre des Hommes? Nee. De kosten om goederen te verschepen zijn erg hoog. Bovendien is het goed voor de economie in de projectlanden om daar goederen aan te schaffen. Je kunt wel je gebruikte spullen kwijt bij een van de winkels van Terre des Hommes verspreid over heel Nederland. De verkoopopbrengsten van deze winkels zijn een vaste inkomstenbron voor onze projecten. En zo lever je ook nog een bijdrage aan het milieu! Wil je weten waar onze winkels zijn, kijk dan op: Wanneer gaat Terre des Hommes een project steunen? Alle projecten die Terre des Hommes ondersteunt, moeten aan de volgende criteria voldoen: De projecten moeten zich direct of indirect richten op het welzijn van kinderen De organisatie en uitvoering van het project moeten altijd in handen zijn van een lokale organisatie Het project moet vallen binnen de twee hoofdthema's van Terre des Hommes: uitbuiting en moeder en kinderzorg. Hieronder vallen ook de thema s gezondheid, onderwijs en sociaaleconomische ontwikkeling Het project moeten plaatsvinden in de landen waar Terre des Hommes werkt Het probleem moet van meerdere kanten worden aangepakt. Dus niet alleen de slachtoffers van uitbuiting worden geholpen, maar er wordt bijvoorbeeld ook voorlichting aan ouders gegeven om te voorkomen dat kinderen worden uitgebuit.

14 Hoeveel kinderarbeiders zijn er? Wereldwijd werkt 1 op de 7 kinderen, dit zijn meer dan 125 miljoen kinderarbeiders tussen de 5 en de 17 jaar. Dit aantal neemt steeds meer toe als gevolg van de economische crisis en doordat veel mensen van het platteland naar de grote stad verhuizen en over de grenzen naar rijkere (buur)landen. Veel van de kinderarbeiders werken fulltime, dat is soms wel meer dan 9 uur per dag, zeven dagen per week! Ter vergelijking: jouw papa of mama werkt waarschijnlijk 8 uur per dag en in het weekend zijn ze vrij en kunnen ze leuke dingen doen. Waar werken deze kinderen? De meeste kinderen werken in de landbouw en visserij (59%), hierna volgt de diensverlenende sector (zoals huishoudelijk werk, in restaurants of op straat) met 30% en de zware industrie (zoals fabrieken, mijnbouw en constructie) met 11%. Jongens werken vaker in de industriële sector en meisjes vaker in de dienstverlenende sector. Ongeveer tweederde van de kinderen die in deze schadelijke vormen van kinderarbeid werken, krijgt hier niet voor betaald. Zij werken bijvoorbeeld op het land of in het familiebedrijf. Wat zijn de oorzaken van kinderarbeid? Armoede is één van de belangrijkste oorzaken dat kinderen moeten gaan werken. Ouders verdienen vaak te weinig om het hele gezin in leven te houden en laten daarom hun kinderen werken om wat bij te dragen. Ook worden kinderen verkocht aan mensenhandelaars. Dit doen ouders vaak om de schulden af te betalen. Andere oorzaken zijn gebrek aan onderwijs, discriminatie of afwezigheid van wettelijke bescherming. Ook vinden sommige regeringen kinderarbeid niet ernstig genoeg om de kinderarbeid aan te pakken. In sommige landen vindt zelfs niemand het vreemd dat kinderen moeten werken. Het hoort bij hun cultuur, vinden ze. Ook zijn kinderen veel goedkoper en minder mondig dan volwassenen. Dit maakt de kinderen geliefd bij werkgevers. Soms zijn kinderen ook extra geschikt voor bepaalde werkzaamheden, zo passen ze bijvoorbeeld in nauwe mijntunnels en zijn hun handjes beter geschikt voor priegelwerk in de textielindustrie.

15 Wat zijn de gevolgen van kinderarbeid? Lichamelijke schade - Kinderen die gevaarlijk en zwaar werk doen, lopen grote risico s voor hun veiligheid en gezondheid. Het is niet ongewoon dat kinderen langer dan 12 uur per dag werken in slecht geventileerde en stoffige vertrekken of in met pesticide bespoten gewassen. Vergroeiingen of verminkingen kunnen ontstaan doordat het werk veel te zwaar is voor een kinderlichaam in de groei. Ook worden er gereedschappen en werktuigen gebruikt die gemaakt zijn voor volwassenen en dus voor kinderen nauwelijks te hanteren of te tillen zijn. Deze gevaarlijke en ongezonde werkomstandigheden leiden dan ook vaak tot ernstige ongelukken. Geestelijke schade - Kinderen hebben veel last van psychologische schade door het leven en werken in een omgeving waar ze misbruikt en onderdrukt worden. Dit heeft als resultaat dat deze kinderen een laag zelfbeeld of soms zelfs ernstige handicaps krijgen. Maatschappelijke schade - Als kinderen de hele dag moeten werken en niet naar school gaan, kunnen ze later alleen slecht of onbetaald werk vinden omdat ze niet kunnen lezen of schrijven. Ook zijn deze kinderen later vroeg opgebrand of worden ernstig ziek. Dit heeft tot gevolg dat ook zij hun kinderen weer moeten laten werken. Ouders zouden een beter loon kunnen krijgen als goedkope werkkrachten als kinderen niet meer beschikbaar zijn. Op deze manier is er ook minder werkloosheid onder de volwassenen en zal het niet meer nodig zijn dat hun kinderen moeten gaan werken. Vindt Terre des Hommes dat kinderarbeid altijd verboden moet worden? Nee. Terre des Hommes vindt het onmogelijk om alle vormen van kinderarbeid te verbieden. Sommige vormen van werk zijn schadelijk voor de ontwikkeling van een kind, andere vormen weer niet. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen een dertienjarig meisje in India dat een uurtje per dag na schooltijd haar moeder helpt met het melken van de koeien (jij zal misschien af en toe ook wat klusjes in huis moeten doen) en een even zo oud meisje dat dagelijks 12 uur achter elkaar in een stenenbakkerij werkt. Dat laatste is een onaanvaardbare vorm van kinderarbeid omdat het de gezondheid en ontwikkeling van het meisje schaadt.

16 Wat kun jij doen? Vind jij ook dat kinderuitbuiting moet stoppen? Help mee! Door bijvoorbeeld: het organiseren van een sponsorloop met je klas of school.. een benefietavond. of een verkoop van tweedehands artikelen, zoals kleding en oude spulletjes.

17 Wist je dat Terre des Hommes al dertig winkels door heel Nederland heeft waar ook tweedehands spullen zoals kleding worden verkocht? Al het ingezamelde geld wordt gebruikt om kinderen een beter leven te geven. Dus als jij waardevolle spulletjes over hebt zoals speelgoed of kinderboeken dan weet je waar je moet zijn Je kunt Terre des Hommes natuurlijk ook helpen door een spreekbeurt te houden om meer kinderen over ons werk te vertellen. Een goed idee is om ook je familie en vrienden enthousiast te maken over ons werk. Want hoe meer mensen ons steunen, hoe meer kinderen wij kunnen redden van uitbuiting! Meer weten? Wil je meer weten over Terre des Hommes? Kijk dan op de website:

18 Je kunt ook op de hoogte blijven door Terre des Hommes te volgen via Twitter, door vrienden met Terre des Hommes te worden op Hyves of door Terre des Hommes leuk te vinden op Facebook. Via Twitter kan je ook berichten of vragen aan Terre des Hommes versturen.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken.

Kinderarbeid. werken om te overleven INHOUD INFORMATIE. 250 miljoen kinderen hebben geen tijd om te spelen. Ze moeten werken. INHOUD INFORMATIE 1 Inleiding 2 Het verhaal van Murugan 3 - de feiten op een rijtje 4 Vormen van kinderarbeid 5 Waarom moeten kinderen werken? 6 Internationale verdragen 7 - Hoe kom je ervan af? 8 Wat

Nadere informatie

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25 yeah right!? een boekje open over kinderrechten 2 inhoud 6 14 8 3 Wat zijn kinderrechten? 5 Je rechten op een rijtje Het gaat mis, en dan? 7 Alle kinderen zijn gelijk De leeftijdsladder 10 Interview met

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Kinderarbeid Vroeger & Nu

Kinderarbeid Vroeger & Nu Profielwerkstuk Economie & Maatschappij Kinderarbeid Vroeger & Nu Lianne Helleman H5 - Almere College Kampen Inleverdatum: 19 februari 2010 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Inleiding...4 Hoe is kinderarbeid

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

Informatie over Kinderarbeid.

Informatie over Kinderarbeid. Informatie over Kinderarbeid. (bron: lesbrief Per dag wijzer). Wat is kinderarbeid? Kinderen hebben recht op vrije tijd. Die kunnen ze gebruiken om te spelen, naar een museum of een popconcert te gaan,

Nadere informatie

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Microkrediet voor Moeders, januari 2015 1 Inhoudsopgave Vragen & antwoorden... 3 Wat is microkrediet?... 3 Waarom

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

ARMOEDE. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

ARMOEDE. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt ARMOEDE Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Herman Bosman Illustraties: CMO en zijn licentiegevers, Flickr, VN, Unicef, A. Jansse, Farm Friends, Basisschool Merijntje,

Nadere informatie

BELEIDSNOTA ARMOEDEBESTRIJDING

BELEIDSNOTA ARMOEDEBESTRIJDING BELEIDSNOTA ARMOEDEBESTRIJDING INGRID LIETEN Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding foto s: Layla Aerts VLAAMSE

Nadere informatie

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich in meer dan 40 landen inzet voor een rechtvaardige wereld zonder armoede.

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich in meer dan 40 landen inzet voor een rechtvaardige wereld zonder armoede. ActionAid ActionAid ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich in meer dan 40 landen inzet voor een rechtvaardige wereld zonder armoede. ActionAid steunt mensen in ontwikkelingslanden

Nadere informatie

HET MOBIELTJE Een telefoon op pootjes

HET MOBIELTJE Een telefoon op pootjes HET MOBIELTJE Een telefoon op pootjes Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Herman Bosman Illustraties: CMO en zijn licentiegevers, Flickr, KSSP, Text for Change, Mobile

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

En daarom werk ik, 14 jaar later

En daarom werk ik, 14 jaar later En daarom werk ik, 14 jaar later Maarten Schmidt & Thomas Doebele 2013 55 minuten (film), 7 24 minuten (portret Asia) www.filmcompagnie.nl de klas van 1998 Blokurenpakket (thema s: kinderarbeid en onderwijs)

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Het is hier in één woord gewoon stom!

Het is hier in één woord gewoon stom! Het is hier in één woord gewoon stom! Onderzoek naar het welzijn en perspectief van kinderen en jongeren in gezinslocaties Het is hier in één woord gewoon... stom! Onderzoek naar het welzijn en perspectief

Nadere informatie

Inleiding. Voor u ligt een vlugschrift van de uitkomsten van de gesprekken 1 in de wijk. Uit de afzonderlijke verslagen hebben we

Inleiding. Voor u ligt een vlugschrift van de uitkomsten van de gesprekken 1 in de wijk. Uit de afzonderlijke verslagen hebben we 2 Inleiding Woningcorporatie Woonstad Rotterdam bezit ongeveer 70 procent van het vastgoed in Spangen en is daarmee een belangrijke partij in de wijk. De woningcorporatie maakt dit jaar een toekomstvisie

Nadere informatie

spreekbeurt / werkstuk

spreekbeurt / werkstuk spreekbeurt / werkstuk Stichting Brooke Hospital for Animals Nederland. Van Baerlestraat 13-C, 1071AM Amsterdam. T. 020-6709229. F. 020-6792800. E. info@brooke.nl W. www.brooke.nl Giro 55.68.671 ABN AMRO

Nadere informatie

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 6 2. Kern van de les: gevolgen van hiv en aids voor kinderen 8 3. Keuzeonderwerpen en bijbehorende verwerkingsopdrachten 10 A

Nadere informatie

KidsRights Nieuws Nieuwsbrief voor donateurs

KidsRights Nieuws Nieuwsbrief voor donateurs JUNI 2011 KidsRights Nieuws Nieuwsbrief voor donateurs Met o.a. Vijf maanden vechten tegen kinderarbeid Studiefonds Kindervredesprijs Interview Marc Dullaert Voorwoord Op 12 juni wordt jaarlijks overal

Nadere informatie

STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015

STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015 STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015 Paul Heuts en Rebekka Lensink Vrijwilligers voor BenG Projecten Athoor, India 23-06-2015 INLEIDING Stichting BenG Projecten en verschillende onafhankelijke sponsoren verzorgen

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Geldzorgen op je oude dag

Geldzorgen op je oude dag Onderzoeksverslag voorbereidend onderzoek Geldzorgen op je oude dag uitgebracht door Alleato, Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Utrecht Utrecht, maart 2011 Alleato, Centrum voor Maatschappelijke

Nadere informatie

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar.

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Churchilllaan

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Van je familie moet je het hebben

Van je familie moet je het hebben Een verkennend onderzoek naar de achtergronden en (on)mogelijkheden voor terugkeer van Guineese slachtoffers van mensenhandel Maart 2014 Sjaak Boot Photography inhoudsopgave 1. Kinderhandel en mensenhandel

Nadere informatie

Armoede in Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde

Armoede in Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde Wmo Instrumenten Wmo Essay Wmo Kenniscahier 25 Armoede in Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde Beleving van armoede door opvoeders en jongeren Kenniscahier Jodi Mak Meintje van Dijk Met medewerking van

Nadere informatie