Waarom krijgt project Alice van mij meer voorrang dan andere projecten?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom krijgt project Alice van mij meer voorrang dan andere projecten?"

Transcriptie

1 Domotica opdracht 2 1. Zoek op internet 3 voorbeelden van (onderzoek)projecten in Europa op het gebied van AAL (Ambient Assisted Living) die op dit moment lopen. a. WeCare b. Personal Protection and Caring System (2PCS) c. Ambient Assisted Living User Interfaces (AALuis) 2. Als gevolg van de crisis is er nog budget voor 1 van de 3 projecten. Leg in een betoog van 1 a 2 A4 uit welke van de 2 projecten jij stopt en aan welke je het budget toekent. Zorg dat je voor alle drie de projecten uitlegt waarom je wel of niet dit project door wilt laten gaan. Behandel o.a. de thema s : kostenbesparing en kwaliteit van leven. 3. Van de door jullie gekozen projecten krijgt 1 project een extra stimulans in de vorm van 2 miljoen euro. Promoot tijdens de tutor bijeenkomst je gekozen project m.b.v. je in opdracht 2 opgesteld betoog en bepaal met de groep welk project het extra budget krijgt en waarom.

2 Waarom krijgt project Alice van mij meer voorrang dan andere projecten? Veel ouderen hebben beperkte mobiliteit en zijn daardoor aan huis gebonden. Hierdoor raken ze vaak sociaal geïsoleerd en eenzaam. Gebrek aan sociale interactie kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder depressie. Daarom wordt in dit project een tv-service ontwikkeld waarmee ouderen contact kunnen leggen met familie en vrienden; het lijkt dan net alsof ze fysiek bij elkaar zijn. De stelling voor dit betoog. Ik vind dat in het project Alice de meeste voortgang valt te behalen om de kwaliteit van leven voor ouderen te verbeteren. Argumenten voor. Waarom ik vind dat project Alice voorrang krijgt op andere projecten is om tijdens een bezuiniging extra geld neer te leggen voor een specifieke doelgroep, zoals ouderen met een chronische aandoening te klein is. Alice ziet het grote geheel. Men helpt zo alleen maar een kleine doelgroep terwijl de grootste doelgroep onbeholpen blijft. Verder kan Alice in elke woonkamer worden geplaatst en op elke televisie. Dit komt door de Set-Top box. Argumenten tegen. Alice gaat niet specifiek in op een probleemvraag van hedendaags. Er moet meer specifieke aandacht worden besteed aan ouderen. Het systeem biedt geen automatische bewaking of geheugenondersteuning. Verder kan het systeem geen oproepen krijgen voor vrijwilligerswerk (op eigen verzoek) of specifieke informatie ontvangen. De set-top box heeft maar twee applicaties. Beeldbellen en applicaties tegen sociale isolatie. Argumenten tegen verwerpen. Door het bedrag wat vrijkomt kan e rook aandacht worden besteed aan de ouderen met een chronische aandoening en aan de andere beperkingen die het systeem Alice op dit moment nog ondervindt. Het project ROSETTA heeft helemaal niks tegen isolatie, alleen maar geheugensteunen. Verder heeft het project HOMEdotOld alleen een beeldbelfunctie en deze kan alleen maar op een Philips Net TV worden aangesloten. Conclusie De conclusie van dit betoog is dat Alice de meeste potentie heeft om een rotsvast product neer te zetten met het extra bedrag wat vrijkomt. De beperkingen die Alice nu nog heeft zijn goed te realiseren met de extra tijd die beschikbaar wordt gesteld nu er andere projecten worden gestopt.

3 Project: ROSETTA Guidance and Awareness Services for Independent Living Voor ouderen met een progressieve chronische ziekte, zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson, vormen de toenemende kosten van de gezondheidszorg en het verwachte tekort aan professionele zorgverleners een ernstige bedreiging. En dat terwijl deze groep ouderen door de vergrijzing in percentage steeds verder toeneemt. Dit project biedt deze groep mensen de kans om hun autonomie en kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden door het ontwikkelen van een ICT-systeem (ROSETTA) dat ouderen en hun verzorgers ondersteunt in het zelfstandig wonen. ROSETTA Het systeem omvat het volgende dienstenaanbod: 1. Geheugenondersteuning voor mensen met geheugenproblemen. 2. Zorg op maat door leefstijlmonitoring. 3. Automatische bewaking (zonder dat de cliënt techniek hoeft te dragen). Om te zorgen dat het dienstenaanbod goed aansluit bij de behoeften van de gebruikers, zijn verschillende evaluatiesessies gehouden met mensen met Alzheimer en Parkinson, zorgprofessionals en mantelzorgers. ROSETTA wordt verder vanaf mei 2011 geëvalueerd tijdens grote praktijkpilots met 26 systemen in Nederland, Duitsland en België. Zelfstandig wonende mensen met een progressieve chronische ziekte zoals Alzheimer en Parkinson.

4 Project: HOME services advancing the social interaction of elderly people (HOMEdotOLD) Veel ouderen hebben moeite met sociale media. Sociale media kunnen eenzaamheid echter verminderen en daarmee de kwaliteit van leven verhogen. Binnen dit project worden daarom diensten gemaakt waardoor sociale media op de televisie gebruikt kunnen worden. Het gebruik van een tv en afstandsbediening zijn voor ouderen immers bekend. Het doel is het verminderen van eenzaamheid van ouderen door op een gemakkelijke manier enkele diensten toe te voegen aan de Philips NetTV, zoals: 1. beeldbellen met familie, vrienden of kleinkinderen 2. samen koffie drinken of zelfs samen eten via het beeldscherm 3. foto s bekijken 4. oproepen krijgen voor vrijwilligerswerk (op eigen verzoek) 5. op de persoon toegespitste informatie ontvangen (op eigen verzoek via een profiel) Daarnaast bevat de internet tv een slimme agenda die door gemachtigde personen kan worden geraadpleegd/bewerkt. Afspraken worden automatisch op de agenda van de oudere en zijn of haar contacten afgestemd. Het is dus eigenlijk een tv met een computer erin. Ouderen, sociale netwerken, zorg/woonorganisaties

5 Project: ALICE (Advanced Lifestyle Improvement system & new Communication Experience) Veel ouderen hebben beperkte mobiliteit en zijn daardoor aan huis gebonden. Hierdoor raken ze vaak sociaal geïsoleerd en eenzaam. Gebrek aan sociale interactie kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder depressie. Daarom wordt in dit project een tv-service ontwikkeld waarmee ouderen contact kunnen leggen met familie en vrienden; het lijkt dan net alsof ze fysiek bij elkaar zijn. Het doel is om sociale interactie van ouderen te verbeteren om zo gezondheidsproblemen te voorkomen. Binnen het project wordt een Set-Top Box (STB) ontwikkeld welke rechtstreeks wordt aangesloten op een televisie. Deze STB heeft 2 toepassingen: 1. Beeldbellen met familie, vrienden, de thuiszorgorganisatie, de dokter of het ziekenhuis in geval van medische noodgevallen. 2. Applicaties tegen sociale isolatie, zoals spellen, de mogelijkheid om foto s en video s te delen en de mogelijkheid tot het verzenden van greeting cards en berichten. Ouderen met beperkte mobiliteit Samenwerking Het project bestaat uit een samenwerkingsverband van twee Oostenrijkse, een Spaanse en twee Nederlandse partijen (Mens en Zorg/Woonzorg en ThuisConnect).