Keuzes. Variatie en verandering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Keuzes. Variatie en verandering"

Transcriptie

1 Keuzes Variatie en verandering

2 Keuzes maken en doelen bereiken Iedereen maakt honderden keuzes per dag, over kleine of grote zaken wordt een beslissing genomen. Nu zijn we bij Driessen HRM_Payroll als HRM-dienstverlener niet zo zeer geïnteresseerd in al die verschillende keuzes, maar wel in die keuzes die samenhangen met HRM binnen een organisatie. Daarom hebben wij samen met TNS Nipo een landelijk onderzoek uitgevoerd met als thema keuzes. Meer dan 400 werkenden in de publieke sector hebben aan dit onderzoek meegewerkt. De 20 opvallendste resultaten zijn samengevat in dit boekje. Juiste mens, juiste plek Bij Driessen zijn we goed bekend in de publieke sector en zien wij in de praktijk de keuzes waar organisaties voor gesteld worden. Vragen als Wat willen we bereiken en hoe gaan we dat doen? liggen ten grondslag aan de belangrijkste keuzes die organisaties in de publieke sector maken. Deze vragen worden beïnvloed door veranderingen op financieel, politiek of organisatorisch vlak. Welke keuze er ook gemaakt wordt, in een sector waar het draait om mensenwerk is de juiste mens op de juiste plek essentieel om als organisatie doelen te bereiken.

3 De keuze voor de publieke sector Vooral vrouwen willen iets betekenen voor de maatschappij. Alle goede bedoelingen van mannen ten spijt, het blijken vooral de vrouwen te zijn die in de publieke sector gaan werken om iets te betekenen voor de maatschappij. Bijna 50% van de vrouwen heeft om die reden voor de publieke sector gekozen. Bij mannen staat iets betekenen voor de maatschappij met 23% slechts op de derde plaats. De voornaamste redenen waarom mannen kiezen voor de publieke sector zijn toeval (40%) gevolgd door zekerheid (37%).

4 Droombaan in duigen? ⅓ zou niet opnieuw kiezen voor de huidige baan. Vooral werkenden boven de 45 jaar zouden niet opnieuw voor hun huidige baan kiezen. Bijna 40% geeft aan het eigenlijk wel gehad te hebben met de huidige functie. Onder 45 jaar is dat gemiddeld 30%. Het merendeel van de mensen is dus gelukkig wel tevreden over hun baan. De kunst voor organisaties is vooral om samen met de collega s die teleurgesteld zijn in hun functie, de ontwikkelingskansen te onderzoeken waar zowel de persoon als de organisatie beter van wordt.

5 Overheid vs. onderwijs Mannen werken graag bij de overheid, vrouwen in het onderwijs. 34% van de vrouwen werkt het liefst in het onderwijs. Deze uitslag was ook wel te verwachten, gezien het feit dat vrouwen sterk in de meerderheid zijn binnen het onderwijs. Mannen kiezen met afstand (bijna 60%) bij voorkeur voor werken bij de overheid. Wat echter wel opvalt is dat 1 op de 5 mannen die nu in de publieke sector werkt, liever in het bedrijfsleven zou werken. Daarmee komt de profit sector op de tweede plaats als populairste sector. Onderwijs en Zorg & Welzijn delen samen de 3e plaats met net geen 10%, terwijl in de cultuursector slechts 1 op de 25 mannen zou willen werken.

6 Een verstandig gevoel Gevoel en verstand beide even belangrijk bij keuzes. Het gaat bijna gelijk op tussen verstand en gevoel. Bij keuzes laat gemiddeld 56% van de werkenden in de publieke sector zich leiden door gevoel en 44% door het verstand. Die verhouding varieert niet of nauwelijks wanneer men ouder wordt. Vrouwen zetten wel vaker hun vrouwelijke intuïtie in dan mannen. Gemiddeld neemt ⅔ van de vrouwen een beslissing hoofdzakelijk op basis van gevoel en slechts ⅓ hoofdzakelijk op basis van verstand. Dit in tegenstelling tot mannen waarbij de verdeling 50/50 is.

7 Een keuze voor het leven 95% zou zijn of haar leven zo weer over doen. Of de keuzes nu op basis van verstand of gevoel zijn gemaakt, de werkenden in de publieke sector zijn er voor wat betreft hun eigen leven nog steeds tevreden over. Slechts 1 op de 20 ondervraagden geeft aan in het verleden regelmatig de verkeerde keuzes gemaakt te hebben en zou zijn of haar leven graag overdoen om andere beslissingen te nemen...

8 Dat beslis ik zelf wel Keuzes worden liever individueel gemaakt. Keuzes op het werk maken de ondervraagden liever zelf dan in teamverband. Dit geldt met name voor werkenden boven de 55 jaar. 74% van de ondervraag den in die leeftijdscategorie heeft geen behoefte aan overleg in teamverband als het gaat om werkgerelateerde beslissingen. Onder de 55 jaar ligt dat percentage weliswaar lager maar gemiddeld nog steeds op een aanzienlijke 62%.

9 Keuze met een knoop in je maag Liefde en geld stellen ons voor lastige keuzes. Wat voor iemand de moeilijkste keuze is, is altijd zeer persoonlijk. Bij de keuze tussen het wisselen van baan, het beëindigen van een relatie of het doen van een grote investering, kiest de meerderheid voor het doen van een grote investering. Opvallend is dat werkenden in de leeftijd tussen de jaar een afwijkend resultaat laten zien. Blijkbaar kiezen veel mensen in die leeftijdscategorie voor een nieuw leven zonder de huidige partner, want het verbreken van een relatie staat bij die groep op 1 als meest lastige keuze.

10 Schat, wat eten we vanavond? Mannen denken onterecht invloed te hebben op de keuze voor het avondeten. Misschien een uitgekookt onderwerp, maar vrouwen bepalen nog steeds in grote mate wat er s avonds op tafel komt bij werkenden in de publieke sector. Daarbij blijken mannen nog minder invloed te hebben dan ze zelf denken. 65% van de mannen geeft aan dat de partner de keuze maakt voor de avondmaaltijd, terwijl bijna 90% van de vrouwen aangeeft dat zij zelf de keuze maken. Er is dus een gedeelte van de mannen die denkt nog invloed te hebben op de keuze, maar in werkelijkheid op dat gebied niet veel te vertellen heeft.

11 Collectief keuzes maken 20% onderhandelt liever zelf over de arbeidsvoorwaarden. De collectieve arbeidsovereenkomst of CAO is altijd een punt van discussie. Het gebeurt regelmatig dat een CAO verlengd wordt, omdat werkgevers- en werknemersorganisaties het niet met elkaar eens kunnen worden over een nieuwe CAO. Voor 1 op 5 van de werkenden zou dat tafereel tot het verleden mogen behoren. Zij gaan liever persoonlijk in onderhandeling met hun werkgever over hun arbeidsvoorwaarden.

12 Goede beslissing! Toch? 45% van de vrouwen ziet zichzelf als enorme twijfelaar. ⅓ van de mannen en bijna de helft van de vrouwen ziet zichzelf als een enorme twijfelaar, blijkt uit de antwoorden op de vraag heeft u moeite met het maken van keuzes? 1 op de 10 vrouwen vindt het niet alleen moeilijk om tot een beslissing te komen, maar twijfelt zelfs na het maken van een keuze nog steeds aan de juistheid van de beslissing.

13 Geluk is een keuze 70% zegt zelf in staat te zijn om geluk te bepalen. De meerderheid van de ondervraagden ziet geluk als iets waar je zelf voor kunt kiezen in plaats van iets dat bepaald wordt door het lot. Vrouwen hebben die gedachte nog sterker dan mannen. Bij vrouwen denkt 75% dat de eigen keuze leidend is voor geluk terwijl bij mannen 66% die overtuiging heeft. Daarnaast blijkt, hoe jonger des te groter de overtuiging dat men zelf het geluk kan bepalen.

14 De vrijheid van keuzevrijheid 21% wordt teveel beperkt in de keuzes binnen de functie. Positief bekeken is dus bijna 80% van de werkenden in de publieke sector tevreden over de keuzevrijheid die men geniet binnen de functie. Dat is belangrijk: mensen die de ruimte krijgen om beslissingen te nemen, zullen ook meer betrokken zijn bij de werkzaamheden die ze uitvoeren. Voor de toekomst is die betrokkenheid essentieel, want met de verwachte krapte op de arbeidsmarkt zullen organisaties werknemers nog sterker aan zich willen binden.

15 Ik zou het zelf helemaal anders doen Meer dan de helft twijfelt over keuzes van de organisatie. Meer dan de helft van de vrouwen en ⅔ van de mannen vindt dat er binnen de eigen organisatie over het algemeen niet de juiste beslissingen worden genomen. De mensen die bepaalde zaken uit moeten voeren op basis van de keuzes van de organisatie, zijn het dus vaak niet met die keuzes eens. Dat betekent dat het draagvlak voor veel keuzes ontbreekt en zonder draagvlak weinig daadkracht

16 Leiden of lijden van de manager 75% van de leidinggevenden doet het redelijk of goed. 1 op de 3 ondervraagden beoordeelt de besluitvaardigheid van de leidinggevende met goed. Op het juiste moment worden de juiste knopen doorgehakt. Daarnaast is bijna de helft van de ondervraagden redelijk tevreden over de besluitvaardigheid. Dan blijft er nog steeds bijna een kwart over die aangeeft dat de leidinggevende te laat of helemaal geen beslissingen neemt. Gelukkig is leidinggeven een kwaliteit die goed is te ontwikkelen met een passende opleiding of persoonlijke coach.

17 Werkkeuzeregeling? Individueel keuzebudget voorkeur bij WKR. Alle organisaties in Nederland krijgen te maken met de werkkostenregeling of WKR. Vanaf 1 januari 2014 moet deze regeling bij iedere organisatie zijn ingevoerd. Door de WKR kunt u een maximaal percentage van uw totale fiscale loon (de vrije ruimte ) besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw medewerkers. Dat heeft gevolgen voor de secundaire arbeidsvoorwaarden van veel werkenden in de publieke sector. Met een grote meerderheid van 75% willen de ondervraagden zelf die voorwaarden invullen met een individueel keuzebudget. Meer info over de WKR?

18 Keuze voor zekerheid Werkzekerheid nu meest belangrijk bij keuze werkgever. Nu de economie in Nederland in een niet al te beste staat verkeert kiezen veel mensen als eerste voor werkzekerheid wanneer men een nieuwe werkgever zou moeten kiezen. Niet verwonderlijk want een vast inkomen is voor veel werkenden essentieel. Toch zal werkzekerheid in de toekomst meer naar de achtergrond gaan verschuiven. Nu staan doorgroeimogelijkheden nog op twee, maar het is te verwachten dat met een krappere arbeidsmarkt in het vooruitzicht dit naar de eerste plek zal stijgen. Daarom niet onbelangrijk om uzelf de vraag te stellen Wat hebben we als organisatie onze mensen op dat gebied te bieden?

19 Voorstanders van variatie Bijna de helft denkt dat variatie voor meer uitdaging zorgt. Om precies te zijn 45% van de werkenden in de publieke sector zou graag gevarieerder werk doen om de huidige functie uitdagender te maken. Dat biedt kansen voor organisaties. Mensen die meerdere werkzaamheden goed kunnen verrichten zijn breder inzetbaar en makkelijker te (her)plaatsen binnen de organisatie. Dat werkt weer de mobiliteit van het personeelsbestand in de hand, waardoor organisaties zich beter aan kunnen passen aan veranderingen.

20 Kantine? Alleen koffie of thee 41% heeft slechts een koffie/thee automaat op het werk. Met de keuze in de kantine is het niet al te best gesteld in de publieke sector. Slechts 1 op de 4 ondervraagden geeft aan gezond en smakelijk eten te kunnen bestellen op de werkplek. 4 op de 10 ondervraagden blijkt alleen koffie of thee uit een automaat te kunnen halen. Een kleine groep is zelfs helemaal niet gediend van het aanbod in de kantine, 5% kwalificeert het assortiment als vet en vies.

21 Goed, beter, best Medewerkers tot 34 jaar meest onzeker over omgang met collega s Op de vraag Waar zou u graag beter in zijn? blijkt dat 32% en daarmee de meerderheid van de ondervraagden kiest voor een verbetering van hun leidinggevende capaciteiten. Het delegeren van werkzaamheden valt daar ook onder. Op de tweede plaats staat gestructureerd en planmatig werken. Opvallend is dat jonge medewerkers tot 34 jaar duidelijk onzekerder zijn over de omgang met collega s. 1 op de 10 zou daar graag wat in verbeteren tegen 1 op de 20 bij de 35-plussers.

22 Keuze voor collega s 37% zou collega s graag inruilen. Hoewel de ondervraagden collega s als persoon graag mogen, geeft 37% van de werkenden in de publieke sector op zakelijk gebied toch de voorkeur aan andere collega s. De huidige collega s zijn dus vaak aardige mensen, maar op professioneel vlak kunnen anderen het werk duidelijk beter. Een zorgelijk percentage, want dat impliceert indirect dat er een groot aantal mensen op de verkeerde plek zit in de organisatie. Dit vraagt om aandacht van de HRM er. De juiste mens op de juiste plek is essentieel voor de prestaties van een organisatie.

23 Uitgelicht: juiste mens op de juiste plek Goede prestaties worden in de publieke sector zelden individueel geleverd, maar zijn meestal het gevolg van een goed functionerend team mensen. Het ideale team werkt niet alleen op basis van sterke idealen, maar kan ook meer werk verzetten. Meer doen met minder mensen, is in deze tijden binnen de publieke sector een veelgehoorde uitspraak. Die kan echter alleen werkelijkheid worden als iedereen op de juiste plek zit. Een bestaand team beter maken vraagt om aandacht voor de mensen die het team vormen. Hoe geven afzonderlijke collega s invulling aan hun functie? Welke ontwikkelingskansen zijn er en welk carrièrepad is mogelijk?allemaal vragen die daarbij van belang zijn, maar waar de medewerker zelf vaak geen volledig beeld van heeft. De HRM er kan die mogelijkheden wel in kaart brengen en samen met de collega de keuzes maken om goed nog beter te maken. Zo halen organisaties het beste uit hun mensen. Aandacht voor mens en organisatie vraagt om tijd van de HRM er. Brede ondersteuning op HRM-gebied is dan vaak welkom. Daarom heeft Driessen gekozen voor uitbreiding van haar dienstverlening voor de publieke sector. We staan nog steeds voor professioneel en persoonlijk, maar kunnen u nu op nog meer gebieden van dienst zijn. Wij bouwen verder aan onze organisatie op drie belangrijke pijlers. HRM_Solutions U werkt graag met goede mensen binnen uw organisatie. Of het nu gaat om uw directe collega s, vervangers of tijdelijke specialisten. Met de HRM-oplossingen van Driessen beschikt u altijd over de juiste mensen om te doen wat er vandaag van u wordt verwacht. Werving & Selectie Consultancy Marktplaats externe inhuur Mobiliteit Flex- en Vervangingspools Opleidingen Payroll_Solutions Wij helpen u graag bij het ondersteunen of (gedeeltelijk) overnemen van de personeels- en salarisadministratie, van het verzorgen van uw bovenwettelijke uitkeringsadministratie tot het uitbesteden van werkgeverschap via payroll. Uitgangspunt is altijd: het juiste salaris en een helder contract voor uw mensen, minder regelwerk en risico voor u. Outsourcing personeels- en salarisadministratie Payroll ZZP-contract management Uitkeringsadministratie E-HRM_Solutions U wilt uw HRM-informatie altijd en overal kunnen raadplegen. Wij maken uw HRM-werkzaamheden graag eenvoudiger door in eigen huis e-hrm-oplossingen te ontwikkelen die helemaal aansluiten bij uw wensen en de praktijk in de publieke sector. HRM-kennissystemen (RAP) Personeelsinformatiesoftware W&S-, flex- en vervangingstools

24 Meer informatie Wilt u meer informatie over de HRM-oplossingen die Driessen biedt? Kijk dan op of neem contact met ons op via of hrm@driessen.nl. Alle informatie over het onderzoek vindt u op de speciale webpagina:

25 Schootense Dreef HZ Helmond Postbus AS Helmond t f Iedereen maakt honderden keuzes per dag. Nu zijn we bij Driessen HRM_Payroll als HRMdienstverlener niet zo zeer geïnteresseerd in al die verschillende keuzes, maar wel in die keuzes die samenhangen met HRM binnen een organisatie. Daarom hebben wij samen met TNS Nipo een landelijk onderzoek uitgevoerd met als thema keuzes. Meer dan 400 werkenden in de publieke sector hebben aan dit onderzoek meegewerkt. De 20 opvallendste resultaten zijn samengevat in dit boekje.

Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van

Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van Juiste mens, juiste plek Maak er werk van Mens & werk De juiste mens op de juiste plek: wie wil dat nou niet? Mensen die goed op hun plek zitten presteren immers beter, hebben meer plezier in hun werk

Nadere informatie

Presteren. Organiseren en motiveren

Presteren. Organiseren en motiveren Presteren Organiseren en motiveren Aandacht voor presteren Presteren is een bijzonder woord. Volgens het woordenboek is de letterlijke betekenis: `Voldoen aan overeengekomen verplichtingen. Toch lijkt

Nadere informatie

Relaties. Samenwerken of tegenwerken?

Relaties. Samenwerken of tegenwerken? Relaties Samenwerken of tegenwerken? Samenwerken of tegenwerken? Bij het woord relatie denken de meeste mensen aan een relatie tussen twee geliefden. Niet verwonderlijk, want dat is voor velen één van

Nadere informatie

Imago. Belang van beeldvorming

Imago. Belang van beeldvorming Imago Belang van beeldvorming Een helder beeld van imago Mensen zijn sociale wezens en willen graag geaccepteerd worden. Bewust of onbewust zijn wij daarom met regelmaat bezig met het beeld dat anderen

Nadere informatie

Mens en werk in zorg & welzijn. HRM in de zorg 15 september 2015

Mens en werk in zorg & welzijn. HRM in de zorg 15 september 2015 Mens en werk in zorg & welzijn HRM in de zorg 15 september 2015 Even voorstellen Nic Huiskes, TNS Nipo Bas van Leeuwen, Driessen HRM Onderzoek zorg & welzijn Publicaties i.s.m. TNS Nipo 2015 - Werk(t)

Nadere informatie

Intersectoraal? Auteur: Michel Winnubst Datum: 7 oktober 2011

Intersectoraal? Auteur: Michel Winnubst Datum: 7 oktober 2011 Mobiliteit Intersectoraal? Auteur: Michel Winnubst Datum: 7 oktober 2011 Opzet Verschillende vormen van mobiliteit Sectoren Betrokken partijen: Werknemers Werkgevers O&O fondsen En verder Hoe te organiseren

Nadere informatie

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden. In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden In 7 stappen naar Het Nieuwe Belonen 22 november 2017 Inhoudsopgave Het Nieuwe Belonen Focus op de medewerker Persoonlijk Keuzebudget Voordeel werkgever Flexibele

Nadere informatie

Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers

Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers De expertise van Loyalis is mensenwerk U wilt altijd het beste voor uw werknemers. Als HR-professional neemt u uw verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

COLLIERS INTERNATIONAL OFFICE REVIEW 2014

COLLIERS INTERNATIONAL OFFICE REVIEW 2014 1 Kosten, bereikbaarheid, aantal parkeerplaatsen en het imago van het bedrijf zijn veelal de factoren die vastgoedbeslissers bij de keuze voor een kantoorpand meenemen en het zijn allemaal factoren die

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers. Multiscope Banenruil.nl April 2014

Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers. Multiscope Banenruil.nl April 2014 Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers Multiscope Banenruil.nl April 2014 Conclusies werknemers» Het is duidelijk dat er veel winst valt te behalen in vermindering

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

Boeien & Binden. 22 juni 2017

Boeien & Binden. 22 juni 2017 Boeien & Binden 22 juni 2017 Professioneel: Bijna 3 jaar bij Driessen in dienst Strategisch HRM Aansturing corporate HRM afdeling Persoonlijk: 38 jaar, Helmond Getrouwd, zoon en dochter Reizen, koken &

Nadere informatie

5 plussen van collectief pensioen

5 plussen van collectief pensioen 5 plussen van collectief pensioen Inhoudsopgave Waarom is uw pensioenregeling verplicht? 4 Invloed op uw pensioen 4 5 plussen van collectief pensioen 4 +1: Een goed pensioen voor ál uw werknemers 5 +2:

Nadere informatie

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden

Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden Whitepaper Flexibilisering van arbeidsvoorwaarden In zeven stappen naar het nieuwe belonen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Het Nieuwe Belonen... 4 Focus op de medewerker... 4 Persoonlijk Keuzebudget...

Nadere informatie

Mensen maken het verschil. Driessen HRM

Mensen maken het verschil. Driessen HRM Mensen maken het verschil Driessen HRM Bas van Leeuwen Programma manager Onderzoek Thema s Publicaties HRM-advies en ondersteuning Actief in 3 domeinen Driessen: brengt mens en werk bij elkaar; zorgt via

Nadere informatie

Nieuwe tijden, nieuwe collectieve pensioenen

Nieuwe tijden, nieuwe collectieve pensioenen Nieuwe tijden, nieuwe collectieve pensioenen Werkgevers en werknemers aan het woord Onderzoek verricht in opdracht van Nationale-Nederlanden door Motivaction. Wat vinden werkgevers en werknemers van pensioenen.

Nadere informatie

UITKOMSTEN MARKTONDERZOEK OMGANG MET PSYCHISCHE PROBLEMEN OP HET WERK

UITKOMSTEN MARKTONDERZOEK OMGANG MET PSYCHISCHE PROBLEMEN OP HET WERK UITKOMSTEN MARKTONDERZOEK OMGANG MET PSYCHISCHE PROBLEMEN OP HET WERK Bron: TNS NIPO Drs. R. Hoffius Drs. I.N. Hento november 2004 Bureau AStri Stationsweg 26 2312 AV Leiden Tel.: 071 512 49 03 Fax: 071

Nadere informatie

MEMO. : Rob Hulsen (OSGMetrium) in samenwerking met PZ en FZ

MEMO. : Rob Hulsen (OSGMetrium) in samenwerking met PZ en FZ MEMO Datum : 26 november 2014 Aan Van Onderwerp : De leden van de Personeelsgeleding van de GMR : Rob Hulsen (OSGMetrium) in samenwerking met PZ en FZ : toelichting op de Aanvullende Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Werving & Selectie Wanneer u op zoek bent naar een vaste baan die past bij uw profiel.

Werving & Selectie Wanneer u op zoek bent naar een vaste baan die past bij uw profiel. Werving & Selectie Wanneer u op zoek bent naar een vaste baan die past bij uw profiel. Detachering Voor het opdoen van werkervaring in uw specialisme en om een beeld te vormen van de diverse werkvelden.

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group. November 2015

Conclusies enquête The Future Group. November 2015 November 2015 Conclusies enquête Een zzp er kiest voor zelfstandigheid, vrijheid en ondernemerschap. Daar moet je hem/haar de ruimte voor geven. Verplichte collectieve zaken staan in tegenstelling tot

Nadere informatie

15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden

15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden 15 manieren om goed personeel te vinden én te behouden Hoe trek je goede werknemers aan maar vooral ook: hoe behoud je ze? 15 tips INTRODUCTIE De arbeidsmarkt wordt krapper en krapper. Bedrijven ondervinden

Nadere informatie

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis.

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis. Respons Van 25 juni tot en met 5 juli is aan de leden van het Brabantpanel een vragenlijst voorgelegd met als thema Kredietcrisis. Ruim de helft van de 1601 panelleden (54%) vulde de vragenlijst in. Hieronder

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt

Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt Ondanks de in 2014 massaal geuite ambitie en wens tot verandering van werkgever is maar een klein deel in 2015 overgestapt In 2014 bleek 82% van de professionals open te staan voor een carrièrestap in

Nadere informatie

Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren

Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren Resultaten onderzoek: Redenen waarom mensen niet-presteren 305 respondenten hebben deelgenomen aan de enquête rond redenen waarom mensen niet-presteren. De resultaten van deze enquête worden o.a. gebruikt

Nadere informatie

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ...

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ... Thema 1: De kern van het ondernemen overheid klanten leveranciers leefomgeving onderneming werknemers... mede-eigenaars drukkingsgroepen en actiecomités U Ondernemen doet iemand in de eerste plaats uit

Nadere informatie

Wensdenken en illusoire politiek

Wensdenken en illusoire politiek Wensdenken en illusoire politiek Flexwerkers sneller laten doorstromen naar vaste contracten. Dat is wat minister Asscher wil bewerkstelligen met de Wet werk en zekerheid. Het omgekeerde lijkt te gebeuren,

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013 Onderzoek Arbeidsongeschiktheid In opdracht van Loyalis juni 2013 Inleiding» Veldwerkperiode: 27 maart - 4 april 2013.» Doelgroep: werkende Nederlanders» Omdat er specifiek uitspraken gedaan wilden worden

Nadere informatie

WERKt in Zorg & Welzijn

WERKt in Zorg & Welzijn WERKt in Zorg & Welzijn Publicatie van Driessen HRM I maart 2015 In september 2014 heeft Driessen HRM de onderzoekspublicatie Werk(t) in de publieke sector gepresenteerd. In deze publicatie werd beschreven

Nadere informatie

Gelijke behandeling. informatie voor werknemers

Gelijke behandeling. informatie voor werknemers Gelijke behandeling informatie voor werknemers Gelijke behandeling: informatie voor werknemers Het is wettelijk bepaald dat iemand niet ongelijk behandeld mag worden vanwege zijn godsdienst, levensovertuiging,

Nadere informatie

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I Sociaal plan Organisaties zijn continu in beweging. Reorganisaties, fusies of uitbesteding van werk zijn aan de orde van de dag. Voor het personeel heeft dit grote gevolgen. Mensen raken hun baan bijvoorbeeld

Nadere informatie

HR & Participatie 2014-2015

HR & Participatie 2014-2015 HR & Participatie 2014-2015 samenvatting Het onderzoek naar de Participatiewet 2015 is een kwantitatief online onderzoek uitgevoerd onder Nederlandse bedrijven (verdeeld naar de categorieën 50-99 werk

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 3 Discrepantie opleiding en functie, vooruitzichten baan en opleiding. Randstad Nederland

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 3 Discrepantie opleiding en functie, vooruitzichten baan en opleiding. Randstad Nederland Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 3 Discrepantie opleiding en functie, vooruitzichten baan en opleiding Randstad Nederland September 2016 INHOUDSOPGAVE Discrepantie werk en opleiding

Nadere informatie

Werkkostenregeling in HR2day

Werkkostenregeling in HR2day Werkkostenregeling in HR2day Personeel Salaris Vandaag Morgen Per 1 januari 2015 wordt het toepassen van de werkkostenregeling voor alle werkgevers verplicht. In dit document een korte introductie van

Nadere informatie

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze www.alphabet.com Onderzoek Behoefte van zakelijke rijders aan variatie in vervoersmiddelen Flexibele mobiliteit Keuzevrijheid vooral voor jongeren

Nadere informatie

Life event: Een nieuwe baan

Life event: Een nieuwe baan Life event: Een nieuwe baan Inhoudsopgave 1 Belangrijke bevindingen 2 Achtergrond en verantwoording 3 Onderzoeksresultaten Arbeidsvoorwaarden en pensioenregeling Pensioeninformatie Pensioenkennis Waardeoverdracht

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt nog steeds toe. Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers

Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt nog steeds toe. Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Margreet Reitsma-van Rooijen en Anne Brabers. Verzekerden bezuinigen op hun zorgverzekering, het aantal overstappers neemt

Nadere informatie

Vijf maatgerelen voor de WKR in 2015

Vijf maatgerelen voor de WKR in 2015 Gelukkig (of helaas) treedt per 2015 de werkkostenregeling (WKR) in werking en zijn vanaf dat moment de meeste bestaande vergoedings- en verstrekkingsregelingen - allemaal met hun eigen regels - verleden

Nadere informatie

Oefening 3 Luisteren Opdracht 4 1C, 2B, 3C, 4B. Oefening 4 Luisteren Opdracht 2 1A, 2B, 3C, 4C, 5B, 6B, 7B

Oefening 3 Luisteren Opdracht 4 1C, 2B, 3C, 4B. Oefening 4 Luisteren Opdracht 2 1A, 2B, 3C, 4C, 5B, 6B, 7B Hoofdstuk 5 - Sleutels Oefening 3 Luisteren Opdracht 4 1C, 2B, 3C, 4B Oefening 4 Luisteren Opdracht 2 1A, 2B, 3C, 4C, 5B, 6B, 7B Oefening 5 Luisteren Opdracht 2 1B, 2A, 3B, 4B, 5C, 6B Oefening 6 Luisteren

Nadere informatie

13 februari 2016. Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering

13 februari 2016. Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering 13 februari 2016 Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

De status van mobiel intranet

De status van mobiel intranet De status van mobiel intranet White paper Bilthoven, 26 april 2012 Sabel Online Lonneke Theelen E Lonneke@sabelonline.nl T (088) 227 22 00 W www.sabelonline.nl http://nl.linkedin.com/in/lonneketheelen

Nadere informatie

DE GEVOLGEN VAN DE NIEUWE CAO!

DE GEVOLGEN VAN DE NIEUWE CAO! 12 oktober 2015, Apeldoorn Themabijeenkomst: Samen de cao tot een succes maken DE GEVOLGEN VAN DE NIEUWE CAO! Kennissessie Joke van der Velpen en Christiaan Trox 12 12 oktober 2015, Apeldoorn Themabijeenkomst:

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Driessen HRM

Jaarverslag 2012 Driessen HRM Jaarverslag 2012 HRM Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave 1. Bericht van de directie 3 2. In het kort: HRM 4 3. Uitgelicht: ontwikkeling van de diensten 5 4. Onderzoeken 7 5. Kwaliteit 8 6. Foundation & MVO

Nadere informatie

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever?

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever? Dat is de vraag! Natuurlijk is werk nog steeds vanzelfsprekend voor mensen maar het is niet meer zo vanzelfsprekend om voor de duur van het leven die ene baas te kiezen. Mensen maken enorm veel keuzes.

Nadere informatie

Onderzoek ten behoeve van de evaluatie Waa en Woa

Onderzoek ten behoeve van de evaluatie Waa en Woa Onderzoek ten behoeve van de evaluatie Waa en Woa Tabellenboek Datum 13 november 2003 Kenmerk SZW012 MuConsult B.V. Postbus 2054 3800 CB Amersfoort Tel. 033 465 50 54 Fax 033 461 40 21 E-mail Internet

Nadere informatie

Personeel op peil. Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers

Personeel op peil. Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil, onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil Onderzoek naar de positie van mkb-ondernemers MKB-Nederland

Nadere informatie

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES E-blog HR special MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES In duurzaam inzetbaar Door Caroline Heijmans en Teresa Boons, INLEIDING Als je medewerkers en managers vraagt wat zij doen

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

Veranderende arbeidsmarkt

Veranderende arbeidsmarkt Veranderende arbeidsmarkt De arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een grote verandering. Na decennia van een groeiend arbeidspotentieel neemt sinds 2010 de beroepsbevolking af. Commissie Bakker becijfert

Nadere informatie

Midlife Carreers Wat drijft 45-pluswerknemers?

Midlife Carreers Wat drijft 45-pluswerknemers? & Midlife carreers Wat drijft de 45 Midlife Carreers Wat drijft 45-pluswerknemers? Midlife carrieers Achtergrond Op een totale beroepsbevolking van ruim 7 miljoen Nederlanders, is ruim 3 miljoen ouder

Nadere informatie

Resultaten cao-review cao NWb

Resultaten cao-review cao NWb Resultaten cao-review cao NWb Op 15 september 2015 is de cao-review online verschenen en een paar dagen later hadden bijna 1.200 collega s de cao-review ingevuld. Wij zijn blij dat jullie in zo n grote

Nadere informatie

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden

Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Wat draagt bij aan een gelukkig pensioen? Een vergelijking tussen Nederland, België, Denemarken en Zweden Onderzoek van GfK november 2015 Inleiding Delta Lloyd is continu bezig het pensioenbewustzijn te

Nadere informatie

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Waarom zijn er vakbonden?... 1 CNV... 1 Afsluiten van CAO s... 2 Leden van een vakbond... 2 Verschillen tussen vakbonden... 2 Beroepsverenigingen...

Nadere informatie

een onderzoek naar arbeidssatisfactie in Nederland

een onderzoek naar arbeidssatisfactie in Nederland een onderzoek naar arbeidssatisfactie in Nederland 1 februari 2009 Ausems en Kerkvliet, arbeidsmedisch adviseurs Hof van Twente www.aenk.nl Onderzoeksrapport JobMeter 2009 Inleiding Ausems en Kerkvliet,

Nadere informatie

HRM trends en ontwikkelingen in 2011 Goed bekend met het nieuwe jaar

HRM trends en ontwikkelingen in 2011 Goed bekend met het nieuwe jaar HRM trends en ontwikkelingen in 2011 Goed bekend met het nieuwe jaar Datum: 01-01-2011 Helmond, 1 januari 2011 00.01 uur Namens alle collega s van Driessen voor u de beste wensen voor 2011. Nu we aan het

Nadere informatie

Maximaliseer uw bedrijfsresultaat door te focussen op uw core business

Maximaliseer uw bedrijfsresultaat door te focussen op uw core business WHITEPAPER Maximaliseer uw bedrijfsresultaat door te focussen op uw core business 5 vragen die u aan het denken zetten: bent u wel echt bezig met doen waar u goed in bent? PP-056/02-14 Inleiding De flexmarkt

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 2 Werk en vakantie. Randstad Nederland

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 2 Werk en vakantie. Randstad Nederland Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2015 kwartaal 2 Werk en vakantie Randstad Nederland Juni 2015 INHOUDSOPGAVE Vakantie en werk 3 Mobiliteit 13 Over Randstad WerkMonitor 17 2 VAKANTIE EN WERK 3 Ruim

Nadere informatie

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie Finance Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie > Finance 3 Inleiding In de financiële dienstverlening zullen de komende jaren mede onder invloed van de digitalisering

Nadere informatie

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden?

DELA LeefdoorPlan. wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? DELA LeefdoorPlan wat gebeurt er met uw gezin na uw overlijden? wie zorgt er voor uw nabestaanden? Ná uw uitvaart gaat het leven door voor uw nabestaanden. Redden zij het dan financieel? Of overkomt hen

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

Staffing Professionals On Site Services Payrolling

Staffing Professionals On Site Services Payrolling Staffing Professionals On Site Services Payrolling Logistiek Office Finance Industrie De heldere keuzes van Flexpoint flexpoint Dagelijks zijn meer dan 3000 Flexpoint medewerkers aan de slag bij onze opdrachtgevers

Nadere informatie

WERKKOSTENREGELING. Schematisch ziet het systeem er als volgt uit: Nieuwsbrief. werkkostenregeling per 1 januari 2015.

WERKKOSTENREGELING. Schematisch ziet het systeem er als volgt uit: Nieuwsbrief. werkkostenregeling per 1 januari 2015. WERKKOSTENREGELING Vanaf 1 januari 2015 komt er een nieuw systeem voor de fiscale behandeling van vergoedingen, verstrekkingen en ter beschikking gestelde voorzieningen aan uw personeel (kortom: werkkosten).

Nadere informatie

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014 De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds mei, 2014 1 Beste DNB er Hartelijk dank voor jouw deelname aan en/of interesse in dit deelnemersonderzoek onder (ex)werknemers van DNB. Van

Nadere informatie

Please Payroll Postbus 11, 5700 AA Helmond T 0800 235 75 32 (gratis) T 0492 388 888 E info@please.nl www.please.nl

Please Payroll Postbus 11, 5700 AA Helmond T 0800 235 75 32 (gratis) T 0492 388 888 E info@please.nl www.please.nl Please Payroll Postbus 11, 5700 AA Helmond T 0800 235 75 32 (gratis) T 0492 388 888 E info@please.nl www.please.nl Wet werk en zekerheid Doel van de wetgeving: Het aanpassen van het arbeidsrecht aan veranderende

Nadere informatie

Concept: Een beroep doen op de werknemers om twee keer per jaar een mannelijke middelbare scholier mee te nemen voor een meeloopdag.

Concept: Een beroep doen op de werknemers om twee keer per jaar een mannelijke middelbare scholier mee te nemen voor een meeloopdag. Nationale Zorgvernieuwingsprijs Hoe zorg je ervoor dat meer mannen voor een baan in de zorg kiezen? Concept: Een beroep doen op de werknemers om twee keer per jaar een mannelijke middelbare scholier mee

Nadere informatie

Kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven. Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties. info@kennis-in-huis.nl www.kennis-in-huis.

Kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven. Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties. info@kennis-in-huis.nl www.kennis-in-huis. Informatie voor bedrijven WOLTRING & OPPELAAR Kennis-in-huis Persoonlijke begeleiding voor duurzame arbeidsrelaties Woltring & Oppelaar Reïntegratietrajecten Training & coaching bedrijfsmentoren info@kennis-in-huis.nl

Nadere informatie

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt Werk vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt (Samen)werken met autisme Autisme heeft invloed op het hele leven, dus ook op de werkplek. Autisme brengt talenten en kwaliteiten met zich mee

Nadere informatie

OUDEREN OP DE ARBEIDSMARKT

OUDEREN OP DE ARBEIDSMARKT AMSTERDAMS INSTITUUT VOOR ARBEIDSSTUDIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM OUDEREN OP DE ARBEIDSMARKT Onderzoek op basis van de Loonwijzer Kea Tijdens, AIAS, Universiteit van Amsterdam Maarten van Klaveren, STZ

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Pensioenaanspraken in beeld

Pensioenaanspraken in beeld Pensioenaanspraken in beeld Deel 1: aanspraken naar geslacht en burgerlijke staat Elisabeth Eenkhoorn, Annelie Hakkenes-Tuinman en Marije vandegrift bouwen minder pensioen op via een werkgever dan mannen.

Nadere informatie

Dag HR business partner, Hallo verbinder!

Dag HR business partner, Hallo verbinder! Dag HR business partner, Hallo verbinder! Cristel van de Ven 06-81337133, cristel.vandeven@factorvijf.eu @cristelvandeven, www.factorvijf.eu Enkele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Steeds meer zzp ers

Nadere informatie

BedrijfsGezondheidsIndex 2006

BedrijfsGezondheidsIndex 2006 BedrijfsGezondheidsIndex 2006 Op het werk zijn mannen vitaler dan vrouwen Mannen zijn vitaler en beter inzetbaar dan vrouwen. Dit komt mede doordat mannen beter omgaan met stress. Dit blijkt uit de jaarlijkse

Nadere informatie

"HR van Vandaag naar Morgen. Ernst Roemer Senior Adviseur FWG Peter Andriessen Onderzoeker R&D FWG Bas van Leeuwen Programmamanager Driessen HRM

HR van Vandaag naar Morgen. Ernst Roemer Senior Adviseur FWG Peter Andriessen Onderzoeker R&D FWG Bas van Leeuwen Programmamanager Driessen HRM "HR van Vandaag naar Morgen Ernst Roemer Senior Adviseur FWG Peter Andriessen Onderzoeker R&D FWG Bas van Leeuwen Programmamanager Driessen HRM Programma Hoofdthema s van de HR manager De verbinding tussen

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Winst door goed werkgeverschap! RONALD VELDMAN BELEIDSADVISEUR WOS

Winst door goed werkgeverschap! RONALD VELDMAN BELEIDSADVISEUR WOS Winst door goed werkgeverschap! RONALD VELDMAN BELEIDSADVISEUR WOS Werkgevers in de Sport Gericht op landelijke, provinciale en regionale sportorganisaties (zoals sportbonden, NOC*NSF, sportservicebureaus)

Nadere informatie

(Voor)oordelen over parttimers

(Voor)oordelen over parttimers Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tnsnipo.com www.tnsnipo.com Political & Social Rapport (Voor)oordelen over parttimers Echte

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Achtergrond De Koninklijke HIBIN wenst het arbeidsmarktimago van de branche in kaart gebracht te hebben. Het centrale doel is hierbij als volgt: Het construeren van een beeld over

Nadere informatie

Marketeer. vangt bot bij HR MARKETING WERK EN SALARIS ONDERZOEK 2015

Marketeer. vangt bot bij HR MARKETING WERK EN SALARIS ONDERZOEK 2015 MARKETING WERK EN SALARIS ONDERZOEK 2015 tekst Sjaak Hoogkamer en Hans van der Spek, managing consultant bij Berenschot Marketeer vangt bot bij HR Veel marketeers krijgen bij de HR-afdeling weinig gehoor

Nadere informatie

Woon-werkmonitor 2018 Easy Way. Factsheet

Woon-werkmonitor 2018 Easy Way. Factsheet Woon-werkmonitor 2018 Easy Way Factsheet Doel onderzoek Dagelijks reizen miljoenen Nederlanders van en naar hun werk. Veel van hen hebben gedurende de dag ook afspraken buiten de deur. Werkenden leggen

Nadere informatie

BAANZEKERHEID EN ONTSLAG DREIGING BIJ OUDERE WERKNEMERS

BAANZEKERHEID EN ONTSLAG DREIGING BIJ OUDERE WERKNEMERS BAANZEKERHEID EN ONTSLAG DREIGING BIJ OUDERE WERKNEMERS Rapport van ILC Zorg voor later, Stichting Loonwijzer/WageIndicator, en Universiteit van Amsterdam/Amsterdams Instituut voor Arbeids Studies (AIAS)

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

HRM trends en ontwikkelingen 2012 Goed bekend met het nieuwe jaar

HRM trends en ontwikkelingen 2012 Goed bekend met het nieuwe jaar HRM trends en ontwikkelingen 2012 Goed bekend met het nieuwe jaar Datum: 1 januari 2012 Helmond, 1 januari 2012 00.01 uur Er is wellicht in de media niet één jaar al zoveel besproken als 2012. Dat had

Nadere informatie

Verplichtingen voor de werkgever en de werknemer in de arbeidsovereenkomst:

Verplichtingen voor de werkgever en de werknemer in de arbeidsovereenkomst: Samenvatting door een scholier 1168 woorden 3 januari 2003 5,5 69 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent Hoofdstuk 2 2.1 De arbeidsovereenkomst Arbeidsovereenkomst: Een afspraak tussen een werknemer en

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Principeakkoord 2019 2021 Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Ondergetekenden, onderhandelaars voor de partijen bij de Cao Sociaal Werk: de werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage Geluk 2016

Onderzoeksrapportage Geluk 2016 Onderzoeksrapportage Geluk 2016 Zaltbommel, 25 februari 2016 Inhoudsopgave Verantwoording onderzoek 3 Highlights 4 Toelichting 5 2 Verantwoording onderzoek Inleiding Schouten & Nelissen is het nieuwe jaar

Nadere informatie

De maakindustrie in Midden-Limburg

De maakindustrie in Midden-Limburg De maakindustrie in Midden-Limburg Hoe om te gaan met een krapper wordende arbeidsmarkt Jeroen van den Berg (UWV) Thorn, juni 2018 De maakindustrie in Midden-Limburg 2 Planning De arbeidsmarkt in Limburg

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

KWESTIE VAN KRACHT. Technische topbedrijven in een dynamische arbeidsmarkt

KWESTIE VAN KRACHT. Technische topbedrijven in een dynamische arbeidsmarkt KWESTIE VAN KRACHT Technische topbedrijven in een dynamische arbeidsmarkt Rita Kostwinder Algemeen directeur Technicum Kwestie van Kracht Wat is de toegevoegde waarde van knappe medewerkers in dynamische

Nadere informatie

1.4 De Kunst van het Kiezen: help de twijfelaar een keuze maken Guus Bax

1.4 De Kunst van het Kiezen: help de twijfelaar een keuze maken Guus Bax 1.4 De Kunst van het Kiezen: help de twijfelaar een keuze maken Guus Bax Praktijk voor mediation Bax Kunstvan het kiezen Mediationcongres2014 28 november2014 Wie ben ik? Guus Bax 10 jaar mediator, altijd

Nadere informatie

SUCCESFACTOREN VOOR DUURZAME INZETBAARHEID BIJ KRIMP EN FLEXIBILISERING. Tinka van Vuuren HR in de Zorg 2 december 2014

SUCCESFACTOREN VOOR DUURZAME INZETBAARHEID BIJ KRIMP EN FLEXIBILISERING. Tinka van Vuuren HR in de Zorg 2 december 2014 SUCCESFACTOREN VOOR DUURZAME INZETBAARHEID BIJ KRIMP EN FLEXIBILISERING Tinka van Vuuren HR in de Zorg 2 december 2014 EVEN VOORSTELLEN Loyalis in de Zorg: een deskundige partner voor werkgevers Ontstaan

Nadere informatie

IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST. M. Cardol m.cardol@nivel.nl

IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST. M. Cardol m.cardol@nivel.nl IMPACT OP PARTICIPATIE EN AUTONOMIE (IPA) VRAGENLIJST M. Cardol m.cardol@nivel.nl Laatste update: augustus 2004 IPA Vragenlijst : 'Impact op Participatie en Autonomie' In deze vragenlijst worden een aantal

Nadere informatie

Percentage overstappers in 2005, 2006, 2007 en 2008 per leeftijdscategorie 4% 2% 4% 2%

Percentage overstappers in 2005, 2006, 2007 en 2008 per leeftijdscategorie 4% 2% 4% 2% Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Judith de Jong, Wisselen van zorgverzekeraar, NIVEL, 2008) worden gebruikt.u vindt dit factsheet en alle andere Aanvullende

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Vooral studentes somber over kansen arbeidsmarkt

Factsheet persbericht. Vooral studentes somber over kansen arbeidsmarkt Factsheet persbericht Vooral studentes somber over kansen arbeidsmarkt Inleiding Van augustus 2009 tot en met september 2009 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden

Nadere informatie

Het Anw-Zekerheidsplan. Goed werkgeverschap voor de nabestaanden van uw werknemer

Het Anw-Zekerheidsplan. Goed werkgeverschap voor de nabestaanden van uw werknemer Het Anw-Zekerheidsplan. Goed werkgeverschap voor de nabestaanden van uw werknemer Inhoud Een goede werkgever denkt mee. 3 Even uw voordelen op een rij! 4 Zo werkt de Algemene nabestaandenwet (Anw). 5 Bijverzekeren

Nadere informatie

1. Inleiding 2. Analyse 2.1. Een derde van de ouders geeft aan minder te gaan werken

1. Inleiding 2. Analyse 2.1. Een derde van de ouders geeft aan minder te gaan werken 1. Inleiding Vorig jaar kondigde de regering grote bezuinigingen aan op de kinderopvang. De bezuinigingen lopen op tot 774 miljoen in 2015. In 2012 snijdt de regering met zo'n 400 miljoen euro in de kinderopvang.

Nadere informatie