ORGANISATIENOTA VOOR VRIJWILLIGERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ORGANISATIENOTA VOOR VRIJWILLIGERS"

Transcriptie

1 ORGANISATIENOTA VOOR VRIJWILLIGERS 1. Organisatie Protos VZW Flamingostraat 36 B 9000 Gent Tel info@protosh2o.org Ondernemingsnummer: Rechtsvorm: vereniging zonder winstoogmerk Verantwoordelijke externe relaties & communicatie: Marc Despiegelaere (09/ ) Verantwoordelijke mondiale vorming & educatie: Johan Verstraete (09/ ) Verantwoordelijke administratie & financiën: Peter Béatse (09/ ) Verantwoordelijke Zuiddienst: Johan Slimbrouck (09/ ) Verantwoordelijke redactie/bib: Liesbeth De Baere (09/ ) Verantwoordelijke vrijwilligerswerking & fondsenwerving breed publiek: Dries Moorthamers (09/ ) 2. Het doel van Protos en van haar vrijwilligerswerking Maatschappelijk doel van Protos vzw Artikel 3 van de statuten van de vzw: Het doel van de vereniging is een bijdrage te leveren tot de ontplooiing van de minst bedeelde bevolkingsgroepen uit de landen in ontwikkeling en tot rechtvaardiger Noord-Zuid relaties. Zij wil dit ondermeer doen door het ondersteunen van lokale ontwikkelingsprocessen; studie, financiering en begeleiding bij de uitvoering van ontwikkelingsprogramma s en projecten; informeren en bewustmaken van het publiek en beleidsmakers rond de Noord-Zuid problematiek; het uitbrengen van adviezen in verband met het ontwikkelingswerk. Het werkterrein van Protos is: drinkwatervoorziening, sanitatie en water voor de landbouw in een integrale aanpak, met zeer grote aandacht voor de sociale, organisatorische en institutionele opbouw van de bevolkingsgroepen en lokale overheden rond de waterprojecten.

2 Het doel van de vrijwilligerswerking De vrijwilligerswerking van Protos richt zich hoofdzakelijk op de Noordwerking. Echte ontwikkelingssamenwerking begint immers vooral met een andere manier van handelen en denken hier bij ons. Je kunt Protos steeds meehelpen met het informeren, sensibiliseren en mobiliseren hier bij ons in het Noorden (Vlaanderen, België, Europa ) ten voordele van de mensen zonder drinkwater, sanitaire voorzieningen of voldoende irrigatiewater in het Zuiden. De algemene waterproblematiek is bovendien een ideaal vertrekpunt om de aandacht te vestigen op de huidige Noord-Zuidrelaties. De identiteit van Protos en de missie die we samen met de vrijwilligers willen verspreiden is: Waterbeheer is rechtvaardig, participatief en duurzaam. Protos werkt en denkt internationaal: in 9 landen en 4 taalgebieden. De aanpak van Protos is professioneel, efficiënt en pertinent. Gezien de complexiteit van de sociale, organisatorische en institutionele capaciteitsopbouw van de lokale bevolkingsgroepen tijdens de uitvoering van onze programma s en de lange tijdsduur dat dit vergt, kan Protos weinig vrijwilligerswerk in het Zuiden aanbieden. Uitzondering hierop is soms de vraag voor de inbreng van zeer specifieke en praktische kennis of expertise rond één van strategische thema s in onze programma s: zoals integraal waterbeheer, meer-partijen-benadering, lokaal bouwheerschap, hygiëne en sanitatie, gender. 3. Wat vrijwilligers kunnen doen en wat Protos kan bieden Wat jij voor ons kan doen? Veel! We hebben keuze uit verschillende vrijwilligersfuncties. Hieronder beschrijven we kort de mogelijkheden Actievoerder Samen met andere vrijwilligers beman je de Protos-infostand op evenementen en festivals, tijdens de kerstperiode en tijdens themadagen zoals Wereld Water Dag, Werelddag Handen Wassen of Wereld Toilet Dag. We informeren mensen over de activiteiten van Protos en de huidige Noord-Zuidrelaties ivm de waterproblematiek (aan de hand van een eenvoudig spel, ludieke acties, door een folder uit te delen, mensen aan te spreken ). Eigen ideeën en initiatieven worden sterk gewaardeerd! Verantwoordelijke: dienst vrijwilligerswerking & fondsenwerving breed publiek Redacteur Als redacteur kan je maandelijks korte bijdragen (1 A4 tje) leveren rond het thema water voor de website van Vlaamse ngo s. Ben je gebeten door de waterproblematiek en volg je het nieuws hierover op de voet? Op onze website publiceren wij regelmatig updates en praktische weetjes.

3 Spit je liever dieper? Geen probleem! Protos brengt regelmatig brochures uit rond aspecten van water, sanitatie, irrigatie en specifieke methodieken in ontwikkelingssamenwerking. Heb je zelf een voorstel? Laat het ons weten! Verantwoordelijke: dienst redactie/bib Vertaler Gezien het internationale karakter van de werking van Protos hebben wij steeds meer nood aan vertalers van het Nederlands naar het Frans, het Engels en het Spaans, en soms ook de omgekeerde richting. Heb je een talenknobbel? Dan zijn we op zoek naar jou! Verantwoordelijke: dienst redactie/bib Technisch expert Protos heeft een cel dienstverlening, waaraan partners en NGO s uit het Zuiden en het Noorden technische vragen kunnen stellen in verband met water en sanitatie. Ken je iets van pompen, leidingen dimensioneren, afvalwatercollectie en -zuivering, technieken die passen in integraal waterbeheer, methodieken rond gender, enz.? Geef jouw specialisatie aan en we nemen contact met je op. Verantwoordelijke: dienst externe relaties & communicatie Klusser Af en toe hebben we nood aan een handige Harry: om iets in het kantoor te herstellen, ons tuintje wat op te knappen of om educatief werkmateriaal in elkaar te knutselen Ken je iets van elektriciteit, lassen, schilderen? Fijn! Breng ons op de hoogte van jouw talent. Verantwoordelijke: dienst administratie & financiën Ondersteuning in het buitenland Zoals hierboven vermeld komt het slechts héél zelden voor dat we vrijwilligerswerk in het buitenland kunnen aanbieden. Verantwoordelijke: Zuiddienst Je kan dus heel wat voor ons betekenen, maar Protos kan jou ook heel wat bieden! Voldoening: je werkt mee aan een betere wereld en inspireert anderen. Een sterke omkadering: voorkennis over Protos of de waterproblematiek is niet nodig, we reiken je alle inzichten aan! Ervaring & referenties voor een latere job. Een enthousiaste groep vrijwilligers!

4 4. Aansprakelijkheid en verzekering De organisatie is aansprakelijk voor de burgerlijke aansprakelijkheid van de vrijwilligers: d.i. voor de schade die de vrijwilliger aan derden veroorzaakt tijdens het verrichten van het vrijwilligerswerk. De vrijwilliger kan enkel aansprakelijk gesteld worden bij bedrog, kwaad opzet of bij grove fout voor de schade die hij/zij aan derden berokkent tijdens het verrichten van het vrijwilligerswerk voor de organisatie. Voor lichte schuld is hij enkel aansprakelijk als die bij hem/haar eerder gewoonlijk en frequent, dan toevallig voorkomt. De burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en van de vrijwilliger is gedekt bij: Maatschappij: ETHIAS Polisnummer: Vrije verzekering voor lichamelijke schade wordt ad hoc afgesloten voor bepaalde manifestaties of acties. 5. Geheimhoudingsplicht De vrijwilliger verbindt zich er toe de geheimhoudingsplicht na te leven en zal geen interne vertrouwelijke informatie van Protos aan derden bekendmaken. De vrijwilliger zal naam en faam van de vzw Protos respecteren. 6. Vergoeding Alle vrijwilligerswerk voor Protos is altijd en overal ONBEZOLDIGD. In principe is er ook geen onkostenvergoeding voorzien voor het merendeel van de uitgevoerde taken. Er zijn 3 mogelijke uitzonderingen: 1. Opdrachten op verplaatsing in naam van Protos. Hiervoor krijgt de vrijwilliger een reële kostenvergoeding voor de verplaatsing heen en terug. Kosten gemaakt met het openbaar vervoer worden volledig vergoed, mits afgeven van de bewijsstukken. Kosten gemaakt met de wagen van de vrijwilliger worden vergoed aan per km (vanaf 1/7/2013; bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd). Het bewijs van het aantal km dat de vrijwilliger aflegde wordt gegeven op basis van een verklaring op eer. 2. Grote vertaalwerkzaamheden en klussen. a. Vertaalwerkzaamheden tot en met 4 blz A4 worden beschouwd als klein, en daarvoor is geen onkostenvergoeding voorzien. Voor vertaalwerkzaamheden van meer dan 4 blz kan een forfaitaire dagvergoeding voorzien worden volgens het criterium dat per dag 4 blz (A4) moeten kunnen vertaald worden. De maximale dagvergoeding is 32,71 (2013). b. Bepaalde klussen kunnen ook vergoed worden. De vergoeding wordt vooraf besproken en is afhankelijk van de tijd die nodig is om de klussen uit te voeren. Ook hier is de maximale dagvergoeding 32,71 (2013).

5 c. De vrijwilliger houdt een register bij van de gepresteerde dagen die wekelijks door de Protos verantwoordelijke wordt afgetekend. Deze vergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd en wordt geregeld door de Wet betreffende de rechten van vrijwilligers van 3 juli 2005 (B.S. 29 augustus 2005). 3. Iemand die voor Protos een artistieke prestatie en/of een artistiek werk levert, kan genieten van de kleine vergoedingsregel voor artistieke prestaties. De forfaitaire vergoeding is maximaal 120,90 per dag (2013; bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd). Voorafgaand aan de gevraagde prestatie, wordt het aantal dagen in onderling overleg geschat en vastgelegd. Het forfait is niet cumuleerbaar met een loon of honorarium. De vrijwilliger houdt een register bij van de gepresteerde dagen die dagelijks door de Protos verantwoordelijke wordt afgetekend. Iedere vrijwilliger die vergoed wordt, moet vooraf een vrijwilligersovereenkomst tekenen. De vrijwilliger legt ook een verklaring op eer vast voor Protos, waarin zij/hij verklaart de jaarlijkse maximumgrens van forfaitaire vergoedingen voor vrijwilligerswerk bij één of meerdere organisaties ( 1.308,38 voor 2013) niet te overschrijden. De vrijwilligersovereenkomst en de verklaring op eer worden steeds aangeleverd door Protos. 7. Meldingsplicht van de vrijwilliger naar de bevoegde instanties De vrijwilliger verbindt zich er toe de bevoegde instantie op de hoogte te brengen en zo nodig een voorafgaande toestemming te verkrijgen vooraleer vrijwilligersactiviteiten worden aangevat: de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening in geval van werkloosheid of brugpensioen het ziekenfonds in geval van arbeidsongeschiktheid of invaliditeit het OCMW als men een leefloon of andere tussenkomst krijgt. Deze opsomming is niet limitatief.

Informatienota voor vrijwilligers

Informatienota voor vrijwilligers Vormingplus Citizenne VZW Steenkoolkaai 9, 1000 Brussel Tel : 02/203 08 00 info@citizenne.be Ondernemingsnummer : BE0860.442.953 Doelstelling van de organisatie Informatienota voor vrijwilligers Vormingplus

Nadere informatie

WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK

WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK 1.1. DEFINITIES: Vrijwilligerswerk: Feitelijke vereniging: dient verricht te worden ten behoeve van andere personen, een groep, een organisatie of de samenleving in zijn geheel

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA vrijwilligers Basketbal in Malle vzw

ORGANISATIENOTA vrijwilligers Basketbal in Malle vzw ORGANISATIENOTA vrijwilligers Basketbal in Malle vzw Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Inleiding Sinds 1 augustus 2006 is de nieuwe vrijwilligerswet in werking. Om in orde te

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK INFORMATIEPLICHT

VRIJWILLIGERSWERK INFORMATIEPLICHT VRIJWILLIGERSWERK Sinds 1 augustus 2006 is de hernieuwde wet op het vrijwilligerswerk van kracht. Deze wet legt vast wat onder de vorm van vrijwilligerswerk mogelijk is en op welke manier dit dient te

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. Feitelijke vereniging.

INFORMATIENOTA. Feitelijke vereniging. INFORMATIENOTA 1. Organisatie Adres Tel.nr e-mail Sociale doelstelling Juridisch statuut Voorbeelden: VZW-IVZW (internationaal) Gemeente, OCMW, gemeentelijke VZW Stichting/Instelling van Openbaar Nut Intercommunale:

Nadere informatie

GUIDELINES VRIJWILLIGERSWERK IN DE SPORT

GUIDELINES VRIJWILLIGERSWERK IN DE SPORT GUIDELINES VRIJWILLIGERSWERK IN DE SPORT Bram De Bock INHOUDSOPGAVE Vrijwilligerswerk: een kennismaking 2 Aandachtspunten 3 Vergoedingen 4 Stappenplan 5 Meer weten? 5 Bijlage 1: Modelovereenkomst vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Aan de slag in de dans. Kostenvergoedingen

Aan de slag in de dans. Kostenvergoedingen Aan de slag in de dans Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Zelfstandige Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding Arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST Beste vrijwilliger Je hebt ervoor gekozen je te engageren als vrijwilliger bij de. We willen jou hiervoor dan ook van harte danken. Het engagement van al haar vrijwilligers is

Nadere informatie

Info Vrijwilligerswerk

Info Vrijwilligerswerk Info Vrijwilligerswerk Wat is vrijwilligerswerk? wanneer mensen zich inzetten in een organisatie die geen winst nastreeft; ze dit onbezoldigd doen: vrijwilligerswerk wordt nooit betaald. Vrijwilligers

Nadere informatie

Eindelijk een statuut voor de vrijwilliger

Eindelijk een statuut voor de vrijwilliger Eindelijk een statuut voor de vrijwilliger Inhoud van de toelichting Historiek Krachtlijnen van de wet En verder? Historiek Legislatuur 1999-2003 Verschillende studies over vrijwilligerswerk Twee wetsvoorstellen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk en PAB / PGB HANDLEIDING VOOR BUDGETHOUDERS DIE WERKEN MET VRIJWILLIGE ASSISTENTEN

Vrijwilligerswerk en PAB / PGB HANDLEIDING VOOR BUDGETHOUDERS DIE WERKEN MET VRIJWILLIGE ASSISTENTEN Vrijwilligerswerk en PAB / PGB HANDLEIDING VOOR BUDGETHOUDERS DIE WERKEN MET VRIJWILLIGE ASSISTENTEN Laatst aangepast: 28/08/2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Vrijwilligerswerk: wat en voor wie?...

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

O R GA N I SA T I E N O T A

O R GA N I SA T I E N O T A O R GA N I SA T I E N O T A Rechten en plichten van de organisatie en de vrijw illiger 1. Organisatie vzw Multiple Sclerose Liga Vlaamse Gemeenschap of vzw MS Liga Vlaanderen Adres Boemerangstraat 4 3900

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

Informatienota voor vrijwilligers

Informatienota voor vrijwilligers Informatienota voor vrijwilligers www.malle.be Antwerpsesteenweg 246 B-2390 Malle Een informatienota voor vrijwilligers? De wet over de rechten van vrijwilligers legt organisaties die werken met vrijwilligers

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST Beste vrijwilliger Je hebt ervoor gekozen je te engageren als vrijwilliger bij de. We willen jou hiervoor dan ook van harte danken. Het engagement van al haar vrijwilligers is

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. 1.Organisatie. Stad en OCMW Bree. OCMW Bree Peerderbaan 37 3960 Bree Tel. 089 84 85 00 E-mail ocmw@bree.be

INFORMATIENOTA. 1.Organisatie. Stad en OCMW Bree. OCMW Bree Peerderbaan 37 3960 Bree Tel. 089 84 85 00 E-mail ocmw@bree.be INFORMATIENOTA Stad en 1.Organisatie 1.1.Contactgegevens Vrijthof 10 Tel. 089 84 85 00 E-mail info@bree.be Peerderbaan 37 Tel. 089 84 85 00 E-mail ocmw@bree.be 1.2.Doelstelling 1.2.1 De gemeente regelt

Nadere informatie

Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende vzw 104 Prins Albertlaan 8400 Oostende. De Vrijwilligerswet

Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende vzw 104 Prins Albertlaan 8400 Oostende. De Vrijwilligerswet Koninklijke Roei- en Nautische Sport Oostende vzw 104 Prins Albertlaan 8400 Oostende De Vrijwilligerswet In verband met de informatieplicht van de organisaties (de KRNSO is een publieke rechtspersoon zonder

Nadere informatie

INFORMATIENOTA VOOR DE VRIJWILLIGERS 1. O RGANISATIE 2 2. S OCIALE DOELSTELLING 3 3. J URIDISCH STATUUT 3 4. T AKENPAKKET VAN DE VRIJWILLIGER 4

INFORMATIENOTA VOOR DE VRIJWILLIGERS 1. O RGANISATIE 2 2. S OCIALE DOELSTELLING 3 3. J URIDISCH STATUUT 3 4. T AKENPAKKET VAN DE VRIJWILLIGER 4 INHOUDSTAFEL INFORMATIENOTA VOOR DE VRIJWILLIGERS 1. O RGANISATIE 2 2. S OCIALE DOELSTELLING 3 3. J URIDISCH STATUUT 3 4. T AKENPAKKET VAN DE VRIJWILLIGER 4 5. V ERZEKERINGEN 5 6. O NKOSTENVERGOEDINGEN

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw tel. 03 218 59 01 www.vlaanderenvrijwilligt.be www.vrijwilligerswerk.be Het Punt Brussel

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk tel. 03 218 59 01 www.vrijwilligersweb.be www.vrijwilligerswetgeving.be Provinciale Steunpunten

Nadere informatie

Informatienota : Rechten en plichten van de vrijwilliger

Informatienota : Rechten en plichten van de vrijwilliger 1 Organisatie Naam Adres Onafhankelijk Leven vzw Groot Begijnhof 14 A 9040 Sint-Amandsberg Tel.nr 09/395 55 10 e-mail info@onafhankelijkleven.be Onafhankelijk Leven wil ervoor zorgen dat alle personen

Nadere informatie

verzekering vrijwilligerswerk

verzekering vrijwilligerswerk verzekering vrijwilligerswerk Inleiding Vrijwilligerswerk is niet weg te denken uit onze samenleving. Het vult het werk van beroepskrachten perfect aan en het verhoogt de onderlinge solidariteit in de

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Drinkwater en Sanitatie in Ituri, DR Congo 2011-2013. CFP Referentie: 12-pts-1;def;Ituri Congo

Projectvoorstel CFP. Drinkwater en Sanitatie in Ituri, DR Congo 2011-2013. CFP Referentie: 12-pts-1;def;Ituri Congo Projectvoorstel CFP Drinkwater en Sanitatie in Ituri, DR Congo 2011-2013 CFP Referentie: 12-pts-1;def;Ituri Congo 1. Projectlocatie, partner en periode De provincie Ituri ligt het noordoosten van de Democratische

Nadere informatie

School & Ziekzijn S&Z - afdeling Oost-Vlaanderen vzw n. e voor studiebegeleiding van zieke leerlingen ORGANISATIENOTA

School & Ziekzijn S&Z - afdeling Oost-Vlaanderen vzw n. e voor studiebegeleiding van zieke leerlingen ORGANISATIENOTA e voor studiebegeleiding van zieke leerlingen School & Ziekzijn S&Z - afdeling Oost-Vlaanderen vzw n Vrijwilligersorganisatie voor studiebegeleiding van zieke leerlingen Poolse-Winglaan 27 9051 Sint-Denijs-Westrem

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

INFORMATIENOTA VOOR VRIJWILLIGERS

INFORMATIENOTA VOOR VRIJWILLIGERS INFORMATIENOTA VOOR VRIJWILLIGERS Gemeentebestuur Wachtebeke www.wachtebeke.be Dorp 61 9185 Wachtebeke Een informatienota voor vrijwilligers? Het decreet over de rechten van vrijwilligers legt organisaties

Nadere informatie

Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. Gemeente Schoten: Gemeentelijke Academie

Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. Gemeente Schoten: Gemeentelijke Academie Afsprakennota Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. rganisatie Naam Gemeente Schoten: Gemeentelijke Academie Adres Correspondentie: Verbertstraat 3, 2900 Schoten Hoofdschool: Jozef

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PAB en PGB p.3 Wetgeving rond vrijwilligerswerk p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Als vrijwilliger aan de slag?

Als vrijwilliger aan de slag? Als vrijwilliger aan de slag? Dit kan, samen met (Samen Op Stap) Beste vrijwilliger, Eerst en vooral bedankt om als vrijwilliger aan de slag te willen gaan. Vrijwilligers maken echt wel het verschil!!

Nadere informatie

ENGAGEMENTSVERKLARING vzw LEJO

ENGAGEMENTSVERKLARING vzw LEJO ENGAGEMENTSVERKLARING vzw LEJO Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Vrijwilliger Naam:. Voornaam: Woonplaats: Verblijfplaats Telefoon:.. GSM: E-mail: Geboortedatum:.../.../... Opleiding/beroep:

Nadere informatie

de vrijwilligers verzekeren?

de vrijwilligers verzekeren? de vrijwilligers verzekeren? Dit kan, samen met (Samen Op Stap) SOS Vrijwilligers INHOUDSTAFEL Inschrijven bij SOS Vrijwilligers Kostprijs De vrijwilliger betalen Hoe worden onkosten geregistreerd Wat

Nadere informatie

DE WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK

DE WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK DE WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK QUIZ Jan is administratief medewerker en doet na zijn uren vrijwilligerswerk binnen de organisatie waar hij werkt. Als vrijwilliger is hij begeleider op kampen die zijn

Nadere informatie

Vrijwilligers en PAB

Vrijwilligers en PAB Vrijwilligers en PAB 1 Inhoud 1. Vrijwilligerswerk: wat en voor wie?... 3 1.1 Wat is vrijwilligerswerk?... 3 1.2 Wat mag een vrijwilliger doen?... 4 1.3 Wie kan vrijwillige assistent worden?... 4 2. Vrijwillige

Nadere informatie

Vrijwilligersvergoedingen Januari 2016

Vrijwilligersvergoedingen Januari 2016 Vrijwilligersvergoedingen Januari 2016 1. Waarom word je vergoed? Vrijwilligerswerk binnen Koning Kevin wordt enorm gewaardeerd en wij proberen dit op verschillende manieren te doen: schouderklopjes, een

Nadere informatie

Belgisch comité voor UNICEF: Informatienota voor vrijwilligers 2016

Belgisch comité voor UNICEF: Informatienota voor vrijwilligers 2016 Belgisch comité voor UNICEF: Informatienota voor vrijwilligers 2016 Inhoudstafel 1. Nut van een informatienota 2. De vrijwilliger en UNICEF België 3. Statuut van de organisatie 4. Strategie 2016-2018 en

Nadere informatie

1. Organisatie. Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel. Tel.nr 02/411-68-83

1. Organisatie. Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel. Tel.nr 02/411-68-83 1. Organisatie Naam Adres JES vzw Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel Tel.nr 02/411-68-83 e-mail Sociale doelstelling Juridisch statuut info@jes.be Het doel van de vereniging is tweeërlei: enerzijds het ondersteunen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem ONZE VISIE Anzegem leeft en is voortdurend in beweging! Om die reden werkt het gemeentebestuur en het OCMW, naast hun vaste beroepskrachten, nauw samen met enthousiaste

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk en PAB

Vrijwilligerswerk en PAB Vrijwilligerswerk en PAB Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben over hun leven,zodat

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB/PAB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Informatienota vrijwilligerswerk. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger

Informatienota vrijwilligerswerk. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger Informatienota vrijwilligerswerk Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1 Organisatie Vrijwilliger Naam en adres Naam en adres OCMW Borgloon Graethempoort 3A 3840 Borgloon Sociale doelstelling

Nadere informatie

INFORMATIE-NOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger

INFORMATIE-NOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger INFORMATIE-NOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Organisatie Adres Krokuslaan 15 2980 Zoersel Tel.nr 03 383 60 10 e-mail secretariaat@bczoersel.be De vereniging heeft tot doel

Nadere informatie

DE RECHTEN VAN DE VRIJWILLIGER EN PLICHTEN VAN DE ORGANISATIE. 1. Situering algemene informatie over het aantal vrijwilligers

DE RECHTEN VAN DE VRIJWILLIGER EN PLICHTEN VAN DE ORGANISATIE. 1. Situering algemene informatie over het aantal vrijwilligers DE RECHTEN VAN DE VRIJWILLIGER EN PLICHTEN VAN DE ORGANISATIE 1. Situering algemene informatie over het aantal vrijwilligers 2. Wettelijke initiatieven 1) wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van

Nadere informatie

Gemeentebestuur Oostrozebeke. informatienota voor vrijwilligers. Een informatienota voor vrijwilligers

Gemeentebestuur Oostrozebeke. informatienota voor vrijwilligers. Een informatienota voor vrijwilligers gemeentebestuur Oostrozebeke informatienota voor vrijwilligers Een informatienota voor vrijwilligers De wet betreffende de rechten van vrijwilligers legt organisaties die werken met vrijwilligers een informatieplicht

Nadere informatie

Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger

Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger De wet betreffende de rechten van de vrijwilliger (3 juli 2005, gewijzigd door de Wet houdende Diverse bepalingen van 27/12/2005) is aangepast. De nieuwe

Nadere informatie

NODIG. Ben ik wel verzekerd? Mag ik mijn kosten aanrekenen? Mag ik. doen twee weken na mijn bevalling?

NODIG. Ben ik wel verzekerd? Mag ik mijn kosten aanrekenen? Mag ik. doen twee weken na mijn bevalling? Mag ik mijn kosten aanrekenen? Mag ik als gepensioneerde vrijwilligerswerk doen? Mag ik vrijwilligerswerk doen twee weken na mijn bevalling? Zijn er bijzondere voorwaarden? n a t o l e i d e r s u u r

Nadere informatie

Voorwoord 11 INHOUDSTAFEL

Voorwoord 11 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL Voorwoord 11 1 Beleidsmatige aspecten van het inzetten van vrijwilligers 15 1. Vrijwilligersbeleid 17 1.1. Een visie op vrijwilligerswerk als leidraad 17 1.2. Een vrijwilligersbeleid uittekenen

Nadere informatie

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR)

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) VEELGESTELDE VRAGEN 2 1. INHOUD 4... 1. PRINCIPE 4 A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 4... 2. VOORWAARDEN 4 A. Voor welke

Nadere informatie

Projectvoorstel CFP. Verbetering van de voedselzekerheid door een duurzaam waterbeheer,

Projectvoorstel CFP. Verbetering van de voedselzekerheid door een duurzaam waterbeheer, Projectvoorstel CFP Verbetering van de voedselzekerheid door een duurzaam waterbeheer, 2012-2014 Projet d'amélioration de la Sécurité Alimentaire par une Gestion durable des ressources en Eau (PASAGE)

Nadere informatie

= een activiteit die uitgevoerd word door een vrijwilliger binnen een organisatie.

= een activiteit die uitgevoerd word door een vrijwilliger binnen een organisatie. Vrijwilligerswerking Wat is vrijwilligerswerk? = een activiteit die uitgevoerd word door een vrijwilliger binnen een organisatie. Het woord activiteit is een belangrijk bestanddeel in de definitie: het

Nadere informatie

Animatoren en vergoeding

Animatoren en vergoeding Animatoren en vergoeding Vrijwilliger Nooit betalen voor prestaties! Kunnen wel een vergoeding krijgen voor gemaakte kosten Ofwel reëel: bewijsstukken! (facturen, tickets, ) Ofwel forfaitair: (index dd

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem ONZE VISIE Anzegem leeft en is voortdurend in beweging! Om die reden werkt het gemeentebestuur en het OCMW, naast hun vaste beroepskrachten, nauw samen met enthousiaste

Nadere informatie

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen

INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen INTERNATIONALE SAMENWERKING AANVRAAGFORMULIER Internationale uitwisselingen Internationale uitwisselingen tussen Aalsterse verenigingen en groepen/verenigingen in andere landen kunnen bij de betrokken

Nadere informatie

Vrijwilligersovereenkomst

Vrijwilligersovereenkomst Vrijwilligersovereenkomst Vergeet de Kinderen Niet! vzw Naast deze vrijwilligersovereenkomst wordt er ook een individuele afsprakennota opgemaakt, besproken en meegegeven. Zowel de vrijwilliger als de

Nadere informatie

WZC HERDERSHOVE VZW Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede Oude Oostendsesteenweg 95 8000 BRUGGE PE 121 Tel. 050/45.40.50 Fax. 050/45.40.

WZC HERDERSHOVE VZW Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede Oude Oostendsesteenweg 95 8000 BRUGGE PE 121 Tel. 050/45.40.50 Fax. 050/45.40. Informatie - nota vrijwilligerswerk WZC Herdershove 2012 Dit document verschaft informatie met betrekking tot de rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. 1. Algemene inlichtingen betreffende

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw - VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Vrijwilliger Naam: Voornaam: Straat: Huisnummer: Woonplaats: Telefoon: GSM: E-mail: Geboortedatum: Rekeningnummer:

Nadere informatie

Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water

Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water www.protosh2o.org Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water 13-11-2015 Voorstelling Protos Water en Landbouw Technische duurzaamheid Voorbeeld : irrigatieperimeters Belladère

Nadere informatie

Vrijwilligerswetgeving

Vrijwilligerswetgeving Vrijwilligerswetgeving Titel: Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers Wet houdende diverse bepalingen (B.S. 30-12-05) Wet van 19 juli 2006 tot wijziging van de wet van 3 juli 2005

Nadere informatie

INFORMATIENOTA VRIJWILLIGERS

INFORMATIENOTA VRIJWILLIGERS INFORMATIENOTA VRIJWILLIGERS Update 01/01/2017 Via deze nota biedt Oxfam-Solidariteit haar vrijwilligers de informatie zoals dat volgens de wet betreffende de rechten van de vrijwilligers is verplicht.

Nadere informatie

verzekering vrijwilligerswerk

verzekering vrijwilligerswerk verzekering vrijwilligerswerk Inleiding Vrijwilligerswerk is niet weg te denken uit onze samenleving. Het vult het werk van beroepskrachten perfect aan en het verhoogt de onderlinge solidariteit in de

Nadere informatie

Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Wat biedt de leefloonwet aan -25-jarigen?

Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Wat biedt de leefloonwet aan -25-jarigen? Als je op eigen benen staat en géén of bijna geen inkomen hebt, kan je een leefloon vragen bij het OCMW. Het OCMW geeft niet alleen geld maar helpt b.v. ook om een job te vinden, zodat je meer kansen hebt

Nadere informatie

Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger. Een beknopt overzicht

Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger. Een beknopt overzicht Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger Een beknopt overzicht Doel van de wet? Juridische duidelijkheid scheppen Vrijwilligers beschermen Federale regeling (>< decreet) Van kracht sinds 1 augustus

Nadere informatie

Juridisch statuut van studentenverenigingen

Juridisch statuut van studentenverenigingen Juridisch statuut van studentenverenigingen Inleiding & Structuur Wat Feitelijke Vereniging VZW 29-9-2016 2 Feitelijke vereniging Kenmerken Vanaf moment dat twee of meer personen het idee ontwikkelen om

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERS - VERVOER

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERS - VERVOER AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERS - VERVOER Bevestiging van afspraken tussen Thuisopvang Brabant v.z.w. Mussenstraat 17-19 1000 BRUSSEL 078/15.60.30 Contactpersoon : Koen Michiels, Thuisopvang Brabant, Stationsstraat

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Gemeente en OCMW Anzegem

Vrijwilligerswerk Gemeente en OCMW Anzegem Vrijwilligerswerk Gemeente en OCMW Anzegem ONZE VISIE Anzegem leeft en is voortdurend in beweging! Om die reden werkt het gemeentebestuur en het OCMW, naast hun vaste beroepskrachten, nauw samen met enthousiaste

Nadere informatie

Informatienota voor vrijwilligers

Informatienota voor vrijwilligers Informatienota voor vrijwilligers Informatienota voor vrijwilligers 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Organisatie... 3 3. Wat bieden we?... 5 4. Waarvoor ben je verzekerd?... 6 5. Jouw taken... 7 6. Wederzijdse

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid Werkgroep Verder

Vrijwilligersbeleid Werkgroep Verder Vrijwilligersbeleid Werkgroep Verder Dit is een uitgave van Werkgroep Verder Beertsestraat 21 1500 Halle info@werkgroepverder.be www.zelfmoord1813.be/nabestaanden www.werkgroepverder.be 1 Inhoud 1. Over

Nadere informatie

Bijscholing vzw- & vrijwilligerswetgeving

Bijscholing vzw- & vrijwilligerswetgeving Bijscholing vzw- & vrijwilligerswetgeving Donderdag 19 september 2013 Brussel Spreker: Lien Berton Vlaamse Sportfederatie vzw Zuiderlaan 13 9000 Gent T+32 9 243 12 90 F +32 9 243 12 99 info@vlaamsesportfederatie.be

Nadere informatie

Alvast bedankt, we appreciëren dat we op je kunnen rekenen, Welzijnsraad Leopoldsburg, Werkgroep Buitenbeenpop, Verantwoordelijke Vrijwilligers

Alvast bedankt, we appreciëren dat we op je kunnen rekenen, Welzijnsraad Leopoldsburg, Werkgroep Buitenbeenpop, Verantwoordelijke Vrijwilligers Beste Buitenbeenpop vrijwilliger, Op vrijdag 31 Augustus is het weer zover. De NEGENTIENDE editie van Buitenbeenpop. We hopen dat jij, ondertussen een vaste waarde van het festival, er bij kunt zijn. Dus

Nadere informatie

AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst.

AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst. AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst. Hoewel de wet het ons niet letterlijk verplicht om een informatienota op te stellen,

Nadere informatie

VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils

VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils www.bilzen.be AMBASSADEURS Senioren die zich op de één of andere manier verdienstelijk willen maken in de maatschappij, moeten hiervoor alle

Nadere informatie

Belgisch Comité voor UNICEF Informatienota voor vrijwilligers 2019

Belgisch Comité voor UNICEF Informatienota voor vrijwilligers 2019 Belgisch Comité voor UNICEF Informatienota voor vrijwilligers 2019 Inhoud 1. Nut van een informatienota... 3 2. De vrijwilliger en UNICEF België... 3 3. Statuut van de organisatie... 4 4. Communicatie...

Nadere informatie

Vrijwilligers: een nieuwe toekomst voor de politie?

Vrijwilligers: een nieuwe toekomst voor de politie? Vrijwilligers: een nieuwe toekomst voor de politie? Inhoud Inzet vrijwilligers politie België: wettelijk kader Mogelijkheden inzet vrijwilligers bij politie in België Politie in bijberoep Conclusie 1 Hoge

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. BENAMING Onder de benaming Ouderraad van de Vrije Basisschool De Knipoog te O.L.V.-Olen wordt de ouderraad als officieel participatieorgaan opgericht. 2. ZETEL De zetel van de

Nadere informatie

SPEEL MET DE vrijwiligerswet

SPEEL MET DE vrijwiligerswet SPEEL MET DE vrijwiligerswet een interactief spel voor medewerkers in vrijwilligersorganisaties VRAAG VRAAG bijlage 2: vragen 1 Wat is vrijwilligerswerk Mag een N.V. (naamloze vennootschap) werken met

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk en PAB

Vrijwilligerswerk en PAB Vrijwilligerswerk en PAB Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben over hun leven,zodat

Nadere informatie

slim aan de slag de vrijwilligerswet in een handomdraai klapboekje_def2.indd 1 18/06/2009 15:07:45

slim aan de slag de vrijwilligerswet in een handomdraai klapboekje_def2.indd 1 18/06/2009 15:07:45 slim aan de slag de vrijwilligerswet in een handomdraai klapboekje_def2.indd 1 18/06/2009 15:07:45 klapboekje_def2.indd 2 18/06/2009 15:07:45 Hallo vrijwilliger, Al van de vrijwilligerswet gehoord? Roept

Nadere informatie

Aangifte van vrijwilligerswerk voor een niet-commerciële organisatie

Aangifte van vrijwilligerswerk voor een niet-commerciële organisatie Aangifte van vrijwilligerswerk voor een niet-commerciële organisatie Waarom deze aangifte? U bent werkloos of bruggepensioneerd en u wenst vrijwilligerswerk te verrichten voor een niet-commerciële organisatie

Nadere informatie

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro?

De missie van Solidagro. Wat doet Solidagro? Recht op voedsel, door het bevorderen van ontwikkelingssamenwerking tussen volkeren in een geest van wederzijds respect en solidariteit Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 03/777 2015 info@solidagro.be

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

www.vormingplusregiomechelen.be

www.vormingplusregiomechelen.be Vrijwilliger INFORMATIEMAP Vormingplus regio Mechelen vzw Tel. 015 43 21 20 Hanswijkstraat 74 regiomechelen@vormingplus.be 2800 Mechelen www.vormingplusregiomechelen.be SAMENWERKING MET VRIJWILLIGERS Visie

Nadere informatie

Kick-off voor presidia

Kick-off voor presidia Kick-off voor presidia 13.05.2014 JURIDISCH STATUUT EN AANSPRAKELIJKHEID VAN EEN STUDENTENVERENIGING Stad Antwerpen/ juridische dienst Inhoud 1. Feitelijke vereniging vs. vzw 2. Aansprakelijkheid feitelijke

Nadere informatie

ZOHRA ORGANISATIENOTA

ZOHRA ORGANISATIENOTA ZOHRA Zorg aan Ouderen en Hulpbehoevenden in het Rurale gebied Avelgem ORGANISATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Organisatie Adres Tel.nr e-mail ZOHRA is een samenwerkingsinitiatief

Nadere informatie

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS

INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS INFORMATIE TOOLKIT VOOR VRIJWILLIGERS 2017 1 Inhoudsopgave Wat is vrijwilligerswerk? 3 Rechten en plichten wet- en regelgeving 3 Vrijwilligersvergoeding 4 Deskundigheidsbevordering 4 Verzekeringen 5 Verklaring

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde

Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde Proficiat U engageert zich als vrijwilliger voor de stad Vilvoorde. Wij appreciëren uw inzet enorm. Goeie afspraken maken goeie vrienden en daarom zetten we deze

Nadere informatie

Aanvraag van een subsidie voor een project van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden

Aanvraag van een subsidie voor een project van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden Aanvraag van een subsidie voor een project van ontwikkelingssamenwerking in het Zuiden Gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands Hoogstraat 29 2870 Puurs-Sint-Amands In te vullen door cc Binder Ontvangstdatum

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. info@jcpingie.be / www.jcpingie.be

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. info@jcpingie.be / www.jcpingie.be INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Organisatie/jeugdhuis Jeugdcentrum Pingie vzw Adres Hertstraat 98 9473 Welle - Denderleeuw e-mail / website info@jcpingie.be

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT STUDENTENSTEUN

SUBSIDIEREGLEMENT STUDENTENSTEUN SUBSIDIEREGLEMENT STUDENTENSTEUN Naam organisatie: Land: Naam verantwoordelijke: Adres: Postcode + gemeente: Telefoon: Fax: E mail: Website: Rekeningnummer (Europees) + bank: Datum aanvraag: Handtekening

Nadere informatie

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout)

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) in Vlaanderen 45 Netwerken 27 Waarom regiohuizen Zeer ruim aanbod aan paramedici Onduidelijk

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSREGLEMENT GEMEENTEBESTUUR OPWIJK

VRIJWILLIGERSREGLEMENT GEMEENTEBESTUUR OPWIJK VRIJWILLIGERSREGLEMENT GEMEENTEBESTUUR OPWIJK Voorwoord Vlaanderen telt vandaag meer dan een miljoen vrijwilligers die zich wekelijks inzetten voor anderen via hun sportclub, het OCMW, een toneelgroep

Nadere informatie

INHOUD AFDELING 1 GRONDSLAGEN VAN HET SOCIAAL STATUUT

INHOUD AFDELING 1 GRONDSLAGEN VAN HET SOCIAAL STATUUT INHOUD AFDELING 1 GRONDSLAGEN VAN HET SOCIAAL STATUUT HOOFDSTUK 1... 3 EEN SOCIAAL STATUUT VOOR ONTHAALOUDERS... 3 1. Inleiding... 3 2. De Belgische sociale zekerheid: hoe werkt dat?... 3 3. Is een onthaalouder

Nadere informatie

Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers (B.S.29.VIII.2005) 1

Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers (B.S.29.VIII.2005) 1 Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers (B.S.29.VIII.2005) 1 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen HOOFDSTUK II. - Definities HOOFDSTUK III. - De organisatienota HOOFDSTUK IV. - Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Wat willen we in Pegode VZW bereiken?

Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Niel, 15 november 2012 Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Doelstelling Pegode VZW zoals vermeld in de statuten: De vereniging heeft als doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, de maatschappelijke

Nadere informatie

AANVRAAG OM TOESLAG. KidsLife Vlaanderen, Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge T: M:

AANVRAAG OM TOESLAG. KidsLife Vlaanderen, Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge T: M: AANVRAAG OM TOESLAG Met het bijgevoegde formulier kun je aangeven dat je gezins onder de sgrens ligt voor een periode van minstens zes opeenvolgende maanden De periode die je aangeeft kan ten vroegste

Nadere informatie

Gemeente Kasterlee verenigingen en vrijwilligers UW VERENIGING GOED VERZEKERD?

Gemeente Kasterlee verenigingen en vrijwilligers UW VERENIGING GOED VERZEKERD? Gemeente Kasterlee verenigingen en vrijwilligers UW VERENIGING GOED VERZEKERD? 1 2 Wat is een vrijwilligersorganisatie? Géén commerciële ondernemingen WEL - rechtspersonen van publiek recht zonder winstoogmerk

Nadere informatie

De vrijwilliger in de zorgsector. Gert Geerts & Tom Peeters

De vrijwilliger in de zorgsector. Gert Geerts & Tom Peeters De vrijwilliger in de zorgsector Gert Geerts & Tom Peeters Inhoud I. Inleiding II. Bronnen III. Kenmerken vrijwilligerswerk IV. Aansprakelijkheid en verzekering M.b.t. de aansprakelijkheid M.b.t. de immuniteit

Nadere informatie

Dienstenwijzer. Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Maart 2011 Versie 1.

Dienstenwijzer. Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Maart 2011 Versie 1. Dienstenwijzer Financieel dienstverlener met vergunning Nationaal Regime MiFID Wet op het financieel toezicht Maart 2011 Versie 1.1 Op alle diensten die door Fundament worden geleverd, zijn de Algemene

Nadere informatie