1 - Inleiding 2 - Een Haar 3 - De haargroei cyclus 4 - Hoe bevorder je haargroei

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 - Inleiding 2 - Een Haar 3 - De haargroei cyclus 4 - Hoe bevorder je haargroei"

Transcriptie

1 ...als je haar wilt! 1 - Inleiding 2 - Een Haar 3 - De haargroei cyclus 4 - Hoe bevorder je haargroei Juiste voedingsstoffen 1. Biotine 2. Selenium 3. Zink 4. Vitamine E 5. Vitamine D Foute stoffen 1. Ingrediënten van shampoo s en andere haar verzorgings producten. 2. Roken 3. Medicatie 5 - Andere belangrijke stof DHT 6 - Soorten haaruitval 7- Conclusie Wegsken AM Stein T:+31 (0) E: monique@hairboosters.com W:

2 Inleiding Tja, haaruitval. Je hebt het of je hebt het niet. Als je het hebt kun je het nemen of niet. Als je het niet accepteert ga jij je onherroepelijk afvragen waardoor die haren uitvallen. Waarom bij jou wel en bij een ander niet? Als je dat zou weten kun je er wellicht iets aan doen. Laten we eens proberen een tipje van de sluier op te lichten. We kunnen alvast zeggen dat de informatie verhelderend is, maar zeker niet volledig en eenduidig. Voorbeeld: artsen en medische laboratoria gaan er vanuit dat het gehalte van vitamine B12 in het bloed dient te variëren tussen de 150 en 500 pmol/l. Als je onder het aangegeven minimum zit heb je in basis een tekort. Als je boven het gemiddelde zit kan er een tekort zijn maar dat is maar moeilijk vast te stellen. Je weet immers niet wat jouw relevante bloedwaarden waren voordat je last kreeg van haaruitval. Meten is weten maar de juiste interpretatie van de uitslagen is vaak lastig. Daarnaast is de informatie slechts een beknopte weergave van enorme hoeveelheden wetenschappelijke rapportages en visies van diverse internationale deskundigen. Als je meer wilt weten over de materie dan kunt je natuurlijk internet raadplegen. Onze informatie zal vragen beantwoorden maar er zullen ook vragen onbeantwoord blijven. Er is namelijk nog een heleboel niet bekend over haaruitval. De wetenschap heeft vooralsnog niet alle antwoorden. Wij hebben die antwoorden ook niet. Onze materiedeskundigheid is echter op een zodanig niveau dat wij het probleem vanuit zijn essentie kunnen benaderen. Met die kennis hebben wij de HairLuma ontwikkeld. Een behandeling van haaruitval met de HairLuma is gericht op het her-activeren van de haargroei door bio-stimulatie. De oorzaak van haaruitval is hierbij van een minder groot belang. Uiteindelijk gaat het om het resultaat. Het aanpakken van je haaruitval is optimaliseren van de omstandigheden die relevant zijn in het haargroeiproces. Proefondervindelijk ga je vaststellen wat in jouw specifieke geval het beste resultaat oplevert. Een bezoek aan de huisarts, dermatoloog en/of endocrinoloog (hormoonspecialist) blijft een verstandige optie. Gangbare medicatie zoals minoxidil of finasteride (Propecia) kan in sommige gevallen al voor verbetering zorgen. Deze twee preparaten zijn de enige waarvan de werking is aangetoond. In tegenstelling tot de HairLuma hebben we het hier wel over medicatie. Bio-stimulatie door belichting met laag frequent laserlicht is de methodiek die is toegepast in de HairLuma. Dit is het enige technische proces waarvan de werking bewezen is verklaard. Klik hier voor een uitvoerig onderzoeksrapport.

3 Een haar. Laten we eerst eens kijken waar zo n haar eigenlijk vandaan komt. De verschillende onderdelen, haarwortel, haarschacht, haarbol, haarpapil, talgkliertje, arrector, epidermislaag, bloedvaatjes die in het plaatje zichtbaar zijn, werken in een complex systeem samen. Aan iedere haarfollikel zijn talgklieren, spieren en zenuwen verbonden. De haarvaatjes die onder de follikel doorlopen bevatten alle stoffen die in het lichaam rondzwerven, zoals vitaminen en hormonen. Het geheel zorgt, of zou moeten zorgen voor een aantal zaken waaronder: het produceren van stamcellen voor wondheling, talg, zweten, én het produceren van een haar. We zoomen in op het haargroeiproces dat in grote lijnen als volgt verloopt. De cellen van de haarpapil liggen omgeven met bloedvaatjes. Vanuit de papil worden (voedings) stoffen die zich in de bloedvaatjes bevinden, opgenomen. Deze voedingsstoffen worden via zogenaamde melanocyten doorgegeven aan de haarbol die daar vervolgens nieuwe cellen aanmaakt. Melanocyten zijn de cellen die het pigment (melanine cellen) in het haar en de huid maken en opslaan. Het afsterven van melanocyt-stamcellen is er de oorzaak van dat het haar grijs begint te worden. Hierdoor zal een haarwortel die eenmaal een pigmentloze haar heeft geproduceerd, in principe geen gekleurde haar meer produceren. De haar zelf verandert overigens niet van kleur; hij valt uit en wordt vervangen door een pigmentloos exemplaar.(bron: wikipedia) Zoals melanine cellen. Dat zijn pigmentkorrels die worden doorgegeven aan de zogenaamde keratinocyten. Deze keratinocyten vormen de schors en het merg van de haarschacht. De keratinocyten worden bij iedere nieuwe aanmaak naar boven geduwd totdat de haarschacht (dat is dat gedeelte van het haar dat uit de hoofdhuid groeit en zichtbaar is) uit de follikel oprijst. De keratinocyten maken keratine aan waaruit haren grotendeels bestaan. De keratinocyten die dichter bij de opperhuid komen verliezen hun celkern waardoor de haarschacht volledig bestaat uit dode cellen. De haarschacht bestaat dan ook met name uit gekeratiniseerde proteïne. Dit was een hele mond vol moeilijke termen. Samengevat; het gaat erom dat de juiste voedingstoffen en hormonen uit de bloedvaatjes worden doorgegeven aan de haarbol waar vervolgens de cellen worden aangemaakt waaruit de haar bestaat. Die cellen worden uit de follikel naar boven geduwd, voilá een haar.

4 De haargroeicyclus. Bij de geboorte bevat de (behaarde) hoofdhuid gemiddeld ongeveer haarfollikels. Dit aantal kan niet groeien, enkel verminderen. Elke haarfollikel kan in het leven ongeveer keer achter elkaar een haar produceren. Het proces van haargroei loopt niet constant ongewijzigd door. Het bestaat uit drie fasen: Anageen, Catageen en Telogeen. Anagene fase De Anagene fase is de groeifase waarin de haren actief groeien vanuit de haarfollikels. Circa 80 tot 90 procent van het hoofdhaar bevindt zich in de anagene fase. Deze fase kan tussen de 2 tot 6 jaar duren. Hoe lang de fase per persoon duurt hangt van uiteenlopende (al dan niet genetische) factoren af zoals leeftijd, voeding, het al dan niet hebben van voldoende lichaamsbeweging, haarverzorging enz. De duur van de fases kunnen derhalve in de loop van een leven langer of korter duren afhankelijk van het al dan niet optimaliseren van de factoren niet een rol spelen bij haargroei. De duur van de anagene fase is bepalend voor de lengte die het haar uiteindelijk kan krijgen. Uitgaande van een gemiddelde groei van 1 cm per maand zal iemand met een anagene fase van 5 jaar een haarlengte van gemiddeld 5 x 12 = 60 centimeter kunnen hebben terwijl je haar niet langer dan 24 centimeter zal worden als je een anagene fase hebt van 2 jaar. Catagene fase De Catagene fase is een overgangsstadium die slechts twee tot drie weken duurt. In deze fase stopt het haar met groeien en gaat uiteindelijk over naar de rustfase. Slechts 1 tot 3% van het hoofdhaar bevindt zich in deze fase. Telogene fase De Telogene fase is de rustfase voor het haar. 15 tot 18% van het hoofdhaar bevindt zich in deze fase. Deze fase duurt twee tot vier maanden en daarna start de nieuwe groeicyclus, de Anagene fase, weer. In de telogene fase zijn de haren nog maar los verbonden met de hoofdhuid en kunnen vrij gemakkelijk uitvallen door kammen of wassen. Op het moment dat een haar uitvalt is de aanleg voor een nieuwe anagene haar reeds aangemaakt onderin de follikel. Gemiddeld verliest een mens 50 tot maximaal 100 hoofdharen per dag. Als je meer dan dit gemiddelde aantal haren verliest dan noemt men dat ook wel shedding of met een duur woord telogeen effluvium. Bij haaruitval blijft de cyclus uiteindelijk hangen in de telogene fase. Dat willen we niet natuurlijk. Kunnen we iets doen om de anagene fase zo lang mogelijk te laten duren en de telogene fase weer te laten doorlopen naar de anagene fase? Ja dat kan.

5 Hoe bevorder je haargroei? Het is natuurlijk een open deur om te zeggen dat gezonde eiwitrijke voeding met voldoende vis en groenten, vanzelfsprekend is. Uit de opbouw van een haar blijkt dat voldoende voedingsstoffen een absolute voorwaarde zijn voor een mooie bos haren. Neem de juiste voedingsstoffen tot je. De EFSA (European Food Safety Authority) en andere deskundigen heeft vastgesteld dat een aantal stoffen in haarverzorgingsproducten en voeding helpen om je haar gezond te houden: 1. Biotine: dit is een wateroplosbare B-vitamine (ook wel vitamine H, co-enzym R of B8 genoemd. In de VS en Duitsland wordt biotine vitamine B7 genoemd). De beste natuurlijke bronnen van biotine in de menselijke voeding zijn orgaanvlees, zoals lever en nieren, evenals eierdooier en sommige groene bladgroenten. Lever bevat ongeveer 1 mg/kg biotine. Fruit, de meeste groenten en (spier)vlees zijn slechte bronnen en bevatten slechts ongeveer 0,01 mg biotine per kg. Vitamine B8 suppletie biedt dan uitkomst. 2. Selenium: Selenium zit onder andere in paranoten, vis, schaal- en schelpdieren, lever en zonnebloemzaden. 3. Zink: een essentieel sporenelement dat onder andere in vis, rijst en peulvruchten zit en nodig is bij de vernieuwing van cellen en weefsels. Daarnaast helpt zink om botten, haar en huid gezond te houden en bevordert het een goed geheugen, een sterk immuunsysteem en een goede vruchtbaarheid. 4. Vitamine E en de onderstaande vitamine worden niet genoemd door de EFSA. Desondanks worden vitamine E gunstige effecten toegedicht die ook voor de haargroei een belangrijke rol spelen. Vitamine E wordt geacht ervoor te zorgen dat er voldoende bloed naar de hoofdhuid vervoerd wordt. Ook zorgt deze vitamine voor een goede stofwisseling en weerstand in cellen waaronder in haarfollikels. Hierdoor krijgen de haarwortels de juiste bouwstoffen en kunnen ze optimaal groeien. Het hebben van voldoende vitamine E is dus van invloed op de conditie van je haar. Een tekort ervan kan leiden tot roos en haaruitval. Vitamine E tref je vooral aan in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden en in de steeds terugkerende groente en fruit. 5. Deskundigen geven voorts aan dat vitamine D belangrijk is om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Haaruitval ontstaat waarschijnlijk mede doordat bij de papil een ontstekingsreactie ontstaat door ophoping van een hormoon. Hier gaan we bij het kopje Dehydrotestosteron nader op in. Vitamine D kan bij het tegenwerken van deze ontsteking een belangrijke rol spelen. Voor het overgrote deel moet je vitamine D zelf aanmaken onder invloed van zonlicht. We halen het in mindere mate uit voeding. Dit heeft tot gevolg dat een groot gedeelte van de inwoners van de noordelijke landen ongemerkt een vitamine D tekort hebben. Suppletie biedt dan uitkomst.

6 6. Zwavel kan een stimulerend effect hebben op de haargroei. 7. Ook colloïdaal zilverwater, dat in de westerse landen niet heel bekend is, werkt oraal ingenomen en uitwendig aangebracht goed tegen ontstekingen waardoor het een goede medestander is tegen haaruitval. Samengevat Biotine, selenium, zink, vitamine E en D zijn stoffen die je in elk geval in voldoende mate in je systeem zou moeten hebben zodat ze via de kleine bloedvaatjes bij de haarfollikels hun opbouwende werk kunnen verrichten. Colloïdaal zilverwater kan hierin een ondersteunende rol vervullen. Vermijd de foute stofjes. 1. Ingrediënten van shampoo s en andere haar verzorgings producten. Om een mooie bos haren te hebben is het dus goed om bepaalde stofjes in je systeem te hebben. Zie hiervoor Sommige stofjes die we in de bloedbaan krijgen door bijvoorbeeld simpelweg onze haren te wassen, wil je echter juist níet in je bloed hebben. Welke stoffen zijn dat? Sodium Laureth Sulfate Ammonium laurylsulfaat Ammoniumlauretsulfaat Ammoniumxyleensulfonaat TEA laurylsulfaat Sulfaten hebben doorgaans een ontvettende effect en ze zorgen voor de schuim. Ze kunnen huidirritatie en schilfering van de hoofdhuid veroorzaken. Een geïrriteerde hoofdhuid vormt geen optimale voedingsbodem voor haargroei. Los van de negatieve effecten die het heeft op haargroei wordt door het Amerikaanse College of Toxiology aangegeven dat bijvoorbeeld Sodium Laureth Sulfate op een veel dieper niveau negatieve effecten heeft. De stof wordt heel gemakkelijk in de bloedbaan opgenomen en verspreidt zich naar vitale organen (m.n. longen, lever, hart en hersenen) van het lichaam waar het zich ophoopt. Er zijn onderzoeken bekend waaruit blijkt dat het een kankerverwekkend effect heeft. Op het internet is veel meer informatie opgenomen over deze stoffen. Wij verwijzen je hiernaar als je aanvullend geïnformeerd wenst te worden. Wij raden aan om de moeite te nemen om achterop je shampoo- en conditionerflacon naar de stoffenlijst te kijken. De doorsnee shampoo en conditioner bevat één of meerdere stoffen uit het lijstje van te vermijden stoffen. Uitsluitend biologische shampoo s en conditioners bevatten deze stoffen niet. Maar ook hierbij raden wij je aan de inhoud te checken, want in een heel enkel geval zit er toch iets in uit het te-vermijden-stoffen-lijstje.

7 Het is echt de moeite waard om naar een goede shampoo over te stappen om zo de kwaliteit van je hoofdhuid te verbeteren. Er zijn genoeg (online) winkels waar je keuze te over hebt. 2. Roken Van roken is bekend dat het een vernauwend effect heeft op haarvaatjes. De kleinste haarvaatjes slippen het snelste dicht. De haarvaatjes die kortbij de haarfollikel groeien zijn hele gevoelige en smalle vaatjes die als zodanig bijzonder kwetsbaar zijn. Om aanvoer van voeding en zuurstof naar de haarfollikel onbelemmerd doorgang te laten vinden, is het dus zeer aan te raden niet te roken. 3. Medicatie. Het is bekend dat sommige medicatie overmatig haaruitval tot gevolg heeft. De 10 meest bekende medicatiegroepen waarbij deze bijwerking bekend is, zijn: anti-epileptica antistollingsmiddelen antimalaria middelen bloeddrukmiddelen cytostatica (chemotherapie) cholesterolverlagers geslachtshormonen middelen tegen psychose en depressie maagzuurremmers ontstekingsremmende pijnstillers Ook sommige afweerbeperkende medicatie (bijv. na een orgaantransplantatie) kan overmatig haarverlies tot gevolg hebben. Dit overmatig haarverlies kan vrij snel na in gebruikname van de medicatie plaatsvinden. Als je wilt weten of de bijwerking als zodanig is geregistreerd dan kun je de bijsluiter raadplegen of contact opnemen met de apotheek. De apotheek kan de internationale databanken hierover raadplegen. Mocht haaruitval niet in de bijsluiter zijn vermeld dan kan uit deze databanken toch blijken dat de bijwerking in andere landen wel als zodanig is beschreven. Mocht het niet zijn beschreven maar je hebt toch het gevoel dat de medicatie de oorzaak is, dan zou je kunnen overwegen om dit te achterhalen door de inname van de medicatie een bepaalde periode te staken en vervolgens de medicijnen weer te gaan gebruiken. Als je merkt dat de haren niet meer overmatig uitvallen en vervolgens toch weer uitvallen zodra de inname wordt hervat, dan is dat een sterke aanwijzing dat er een relatie is tussen het medicijngebruik en het haarverlies. Doe dit evenwel niet zonder overleg met de specialist die jou het medicijn heeft voorgeschreven. Je kunt vervolgens in een consult met je specialist, je overmatig haarverlies bespreken en laten onderzoeken of er een alternatief medicijn bestaat dat die bijwerking niet heeft. De HairLuma kan niet voorkomen dat haren uitvallen door medicatie. De HairLuma zorgt ervoor dat de toevoerwegen naar de haar follikels vrij komen zodat voeding en zuurstof ter plekke kan komen. Het vormt evenwel geen filter voor de medicatie. Uitsluitend indien het medicijnen betreft die een

8 toename van testosteron of DHT veroorzaken, kan de HairLuma gunstig werken. Het zorgt namelijk ervoor dat DHT de bloedvaatjes niet kan verstoppen of ontsteken. Hierover is onderstaand meer opgenomen. 4. Goede gewoonten Het is gebleken dat tractie, zoals bij strakke haardrachten (invlechten en een strakke staart enz.) de haarfollikels zodanig kunnen beschadigen dat hierdoor haren uitvallen. Indien het structureel plaatsvindt kan het tot definitieve haaruitval leiden. Samengevat; We raden je aan biologische haarverzorgingsproducten te kopen maar ook hierbij de te-vermijdenstoffen-lijst te raadplegen. Daarnaast is het aan te raden niet te roken. Ook kan medicijngebruik overmatig haaruitval veroorzaken. Overleg met je specialist of een ander medicijn mogelijk is.

9 Dehydrotestosteron (DHT). Steeds meer begint de wetenschap evenwel te begrijpen dat één hormoon een grote rol speelt in het proces van haaruitval. Namelijk het hormoon dehydrotestosteron (DHT). DHT wordt in de cel aangemaakt uit zijn voorloper testosteron, met behulp van het enzym 5-alfa-reductase. Vooral kaalheid bij mannen zou onder invloed van dit hormoon ontstaan. Er zijn evenwel aanwijzingen die er volgens deskundigen op wijzen dat haaruitval bij vrouwen ook onder invloed van DHT plaatsvindt. Zowel mannen als vrouwen hebben dit hormoon. Er is geen concentratie DHT bekend die bij overschrijding met zekerheid tot haaruitval leidt. Dat is waarschijnlijk per individu verschillend. Sommige medicijnen, zoals finasteride, zijn erop gericht minder enzym 5-alfa-reductase aan te maken waardoor we ook minder DHT in ons lichaam hebben. Hierdoor kan haaruitval verminderen. Dit kan evenwel ook bijwerkingen hebben waarvan je niet blij wordt, waaronder depressies en impotentie. Ophoping van DHT. Het blijkt evenwel steeds meer dat aanwezigheid van DHT op zichzelf niet de oorzaak is van de haaruitval maar het feit dat DHT zich op de één of andere manier ophoopt in de bloedvaatjes bij de papil waardoor de doorbloeding van de haarfollikel wordt belemmerd. Over die ophoping bestaan twee visies, namelijk: 1. De ophoping zorgt voor een verstopping van de haarvaatjes zodat de benodigde voeding en zuurstof niet meer bij de haarfollikel kunnen komen. Hierdoor verschrompeld de haarfollikel waardoor de haar steeds fijner wordt en uiteindelijk helemaal niet meer verschijnt. 2. Door de ophoping van DHT ontstaat een ontsteking op celniveau. Die ontsteking zorgt voor een belemmering van de bloeddoorstroming waardoor voeding en zuurstof niet meer bij de haarbol onderin de follikel terecht komen waardoor een verschrompeling van de follikel plaatsvindt. Beide mogelijke oorzaken resulteren in kortere groeifases van het haar. Dit heeft uiteindelijk tot gevolg dat de haren definitief uitvallen. Erfelijk dus onontkoombaar? Maar wat heb je aan deze wetenschap. Hoor je veel mensen zeggen. Mijn moeder, mijn broer het zit bij ons in de familie. Het is erfelijk. En dat klinkt zo ongeveer als een onontkoombaar vonnis. Iets waar niets meer aan te doen is want het is nu eenmaal erfelijk. Niets is minder waar. We weten nog lang niet alles over de oorzaken van haaruitval. De informatie die hier in opgenomen

10 is een weergave van de huidige stand van de kennis waarbij we direct moeten vermelden dat ook de wetenschappelijke wereld nog de nodige mysteries over haarverlies heeft op te lossen. Toch hebben we ondertussen gemerkt welke voeding, verzorgingsproducten, medicijnen en apparaten werken en haarverlies daadwerkelijk tegengaan. De kalende oma van toen had helaas weinig tot geen kennis over de achtergronden van haaruitval en zij had geen beschikking over de juiste verzorgingsproducten, voedingsmiddelen, medicijnen en de Hairluma bestond toen niet. En dat verschil juist de Hairluma biedt uitkomst. Zowel voor haaruitval bij vrouwen als bij mannen. Het is niet sluitend aangetoond HOE het licht zijn werk doet maar DAT het werkt bij het overgrote deel van de gebruikers is wel aangetoond. Deskundigen zijn van mening dat het waarschijnlijk is dat de kracht en frequentie van de lichtstralen de bloeddoorstroming bij de papil bevorderen. Hierdoor zou opgehoopt DHT weer terug de bloedbaan in kunnen stromen, de ontsteking die aanwezig wordt geacht zou hierdoor verdwijnen, zuurstof komt weer beter ter plekke en ook de essentiële voedingsstoffen (die je dus wel in je bloedbaan moet hebben) kunnen weer via de papil bij de haarbol komen. Dit zorgt ervoor dat de haarcyclus zich herstelt en volledige bio-revitalisatie plaatsvindt.

11 Soorten haaruitval Er bestaan verschillende soorten van haaruitval. Onderstaand zijn de belangrijkste benoemd. Alopecia androgenetica / Erfelijk dus onontkoombaar? Mijn moeder, mijn broer het zit bij ons in de familie. Het is erfelijk. En dat klinkt zo ongeveer als een onontkoombaar vonnis. Iets waar niets meer aan te doen is want het is nu eenmaal erfelijk. Dat was in het verleden een gegeven, maar ondertussen is dat echt achterhaald. Juist alopecia androgenetica vindt plaats onder invloed van DHT. Men onderscheidt het vrouwelijke patroon van haaruitval, ook wel female-type-alopecia genoemd. En het mannelijke patroon:

12 Alhoewel het niet met zekerheid is bewezen, achten deskundigen het waarschijnlijk dat de kracht en de frequentie van de lichtstralen van de HairLuma de bloeddoorstroming bij de papil bevorderen. Hierdoor zou opgehoopt DHT weer terug de bloedbaan in kunnen stromen of zou de ontsteking die aanwezig wordt geacht, opgelost kunnen worden. Zuurstof en essentiële voedingsstoffen komen weer via de papil bij de haarbol terecht waardoor de haren bij het overgrote deel van de gebruikers (85-95%) weer groeien in plaats van uitvallen. Kijk hier voor het FDA rapport. Dit zorgt ervoor dat de haarcyclus zich herstelt en volledige bio-revitalisatie plaatsvindt. Door gebruik te maken van de Hairluma is het mogelijk om de haardos van circa 3 tot 5 jaar geleden terug te verkrijgen. De erfelijke cyclus kan op deze wijze worden doorbroken. Alopecia areata Deze soort haaruitval is vrijwel zeker een auto-immuunaandoening. Men acht het aannemelijk dat het lichaam de haren niet als lichaamseigen herkent en daarom afstoot. Op microscopisch niveau kan men rond de haarzakjes inderdaad een ontstekingsreactie vaststellen. Bij Alopecia areata is er sprake van pleksgewijze haaruitval. Dit hoeft niet alleen op het hoofd plaats te vinden maar kan ook andere behaarde delen van het lichaam aantasten. Bij 5-10% van de patiënten leidt de aandoening tot volledige kaalheid van het hoofd. Dit wordt Alopecia areata totalis genoemd. In enkele gevallen, bij 1-2%, kan zelfs alle lichaamsbeharing uitvallen. Dit noemt men Alopecia areata universalis. Er bestaan sterke aanwijzingen dat de belichtingsfrequentie van de HairLuma ook bij dit soort haaruitval helpt. Er hebben kleinschalige onderzoeken plaatsgevonden waarin een gunstig effect op haaruitval is vastgesteld bij zowel mannen als vrouwen. U kunt in het bijgesloten document kijken voor nadere informatie over deze onderzoeken. Telogeen defluvium Het kan voorkomen dat er gelijkstelling van de haargroeifasen plaatsvindt bij alle haren. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij een stressvolle gebeurtenis die 2 tot 4 maanden heeft plaatsgevonden voordat er een diffuse overmatige haaruitval ontstaat over de gehele hoofdhuid. Dit kan leiden tot het zichtbaar worden van de hoofdhuis. Deze soort van haaruitval wordt ook wel telogeen defluvium genoemd. Bij deze vorm van overmatig haaruitval herstelt de haargroei zich na verloop van tijd vanzelf al komt het vaker voor dat een volledig herstel uitblijft. Ons zijn geen onderzoeken bekend waarbij dit type haaruitval is onderzocht in combinatie met lichtbestraling. Wij achten het niet uitgesloten dat de HairLuma een ondersteunende rol zou kunnen vervullen bij het volledig terugkrijgen van de haren als een volledig herstel van de haardos na het ontstaan van telogeen defluvium na de duur van een jaar zou uitblijven. Het is namelijk denkbaar dat een volledig herstel wordt belemmerd doordat zich DHT bij de haarfollikels heeft opgehoopt. Maar zoals gezegd zijn ons geen onderzoeken bekend waarmee we dit hard kunnen aantonen.

13 Conclusie We weten nog lang niet alles over de oorzaken van haaruitval. De informatie die hier is opgenomen is een weergave van de huidige stand van de kennis waarbij we direct moeten vermelden dat ook de wetenschappelijke wereld nog de nodige mysteries over haarverlies heeft op te lossen. Toch zijn er onontkoombare ervaringsgegevens en wetenschappelijke onderzoeken die ons de richting kunnen wijzen naar een effectieve bestrijding van haarverlies zodat we weer een mooie levenslustige bos haren kunnen terugkrijgen. We weten welke voeding, verzorgingsproducten, medicijnen en apparaten werken en haarverlies daadwerkelijk tegengaan. De kalende oma van toen had helaas weinig tot geen kennis over de achtergronden van haaruitval en zij had geen beschikking over de juiste verzorgingsproducten, voedingsmiddelen, medicijnen en de Hairluma bestond toen niet. En dat maakt nu het grote verschil. We weten meer en we hebben de juiste middelen. De Hairluma is één van die middelen. De Hairluma biedt uitkomst. Zowel voor haaruitval bij vrouwen als bij mannen.