Pilot nieuw vervangingsstelsel PO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pilot nieuw vervangingsstelsel PO"

Transcriptie

1 Pilot nieuw vervangingsstelsel PO Door financieel adviseur Bé Keizer, VOS/ABB De pilot begint op 1 augustus 2009 en houdt in dat scholen uit het Vervangingsfonds mogen stappen. Ze mogen zelf bepalen hoe ze docenten willen vervangen die bijvoorbeeld ziek, zwanger of met verlof zijn. Ze kunnen ook besluiten of ze een eigen vervangingspool opzetten of liever een vaste vervanger aanstellen. Ze kunnen ook docenten belonen die het verzuim van afwezige collega s opvangen. Deelnemende scholen krijgen een even groot budget als nu, maar veel meer vrijheid. Bovendien scheelt het veel rompslomp, omdat scholen zich niet meer hoeven te verantwoorden aan het Vervangingsfonds. Financieel kan er weinig ècht misgaan, want er is een vangnet voor financiële tegenvallers die ontstaan door vervanging waarbij de continuïteit van het onderwijs in gevaar komt. De pilot moet aantonen of de sector rijp is om de verplichte aansluiting bij het Vervangingsfonds (Vf) op te heffen. Na beëindiging van de pilot, op 1 augustus 2011, volgt een besluit over de toekomst van de vervangingsbekostiging. Er doen minimaal 190 schoolbesturen mee aan de pilot. Schoolbesturen kunnen zich tot 1 februari 2009 aanmelden bij het CFI. Hiervoor kan een formulier gedownload worden via de site van CFI ( onder thema s in de linkerkolom). De pilot moet aantonen of de sector rijp is om de verplichte aansluiting bij het Vervangingsfonds (Vf) op te heffen. Hoe werkt het tijdens de pilot? Schoolbesturen die deelnemen aan de pilot krijgen budget voor vervanging. Het budget is even hoog als bij verplichte aansluiting bij het Vervangingsfonds. Met het budget betalen ze naar eigen inzicht alle soorten van vervanging of verzekeren zich tegen de kosten van vervanging. Uit onderzoek blijkt dat het budget voldoende is om bij een gemiddeld (ziekte)verzuim voor vervanging te zorgen. Schoolbesturen kunnen zelf bepalen wanneer zij tot vervanging overgaan en hoe ze de vervanging invullen. Ze mogen zelf bepalen hoe ze docenten willen vervangen die bijvoorbeeld ziek, zwanger of met verlof zijn. Ze kunnen besluiten of ze een eigen vervangingspool opzetten of liever een vaste vervanger aanstellen. Ze kunnen ook docenten belonen die het verzuim van afwezige collega s opvangen. Vanzelfsprekend mag de continuïteit van het onderwijs niet in gevaar komen. De afwezigheid van personeel mag niet leiden tot lesuitval en de werkdruk mag niet stijgen. Voor besturen zal het (huidige) ziekteverzuim een belangrijke factor zijn bij de keuze om al of niet mee te doen aan de pilot. Dat verzuim verschilt van jaar tot jaar. Het is dan ook zaak om niet alleen te kijken naar de kosten van verzuim en vervanging op korte termijn, maar ook op de lange termijn. Een laag ziekteverzuim beperkt de vervangingkosten. Daardoor kunnen besturen geld overhouden dat in eerste instantie bedoeld was voor vervanging. Dat geld kan naar eigen inzicht ingezet worden, bijvoorbeeld om het ziekteverzuim nog verder terug te dringen.

2 Deelnemende besturen kunnen tijdens de pilot gewoon gebruik blijven maken van de diensten die het Vervangingsfonds aanbiedt voor bedrijfsgezondheidszorg. Vangnet Ook besturen bij wie de vervangingskosten hoger zijn dan het beschikbare budget, kunnen deelnemen aan de pilot. Voor deze besturen is er een vangnet. Alleen als het bestuur uitsluitend door de pilot zo in financiële problemen komt dat de continuïteit van het onderwijs wordt bedreigd, kan het bestuur een aanvraag indienen voor extra bekostiging. De aanvraag dient vergezeld te gaan van jaarverslagen en recente financiële gegevens. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de aanvraag en adviseert de staatssecretaris. Monitor en kennisuitwisseling Tijdens de pilot wordt gekeken wat er goed gaat en wat niet. De schoolbesturen rapporteren over afwezigheid en vervanging en brengen de consequenties voor de financiële huishouding op een transparante manier in beeld. De monitor wordt uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Schoolbesturen willen natuurlijk zelf ook weten hoe zij het doen. Bovendien zijn ze geïnteresseerd in de ervaringen van andere deelnemende scholenbesturen. Er komt een speciale website om ervaringen en resultaten uit te wisselen. De pilot in kort bestek De deelnemende besturen aan de pilot hebben: de mogelijkheid om zelf invulling te geven aan het vervangingsbeleid; de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer vervanging plaatsvindt; zelf de beschikking over de middelen die beschikbaar worden gesteld om vervanging te kunnen betalen. Deze middelen zijn gelijk aan de middelen die men zou ontvangen wanneer men verplicht aangesloten zou zijn bij het Vf. de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe de financiële middelen worden ingezet. de mogelijkheid om, bij financiële problemen door deelname aan de pilot, aanspraak te maken op een vangnet. Veelgestelde vragen over de pilot Nieuw Vervangingsstelsel PO Algemeen 1. In september 2008 is de pilot uitgesteld tot 1 augustus Ons bestuur had zich al aangemeld. Moet het bestuur zich weer opnieuw aanmelden? Nee, u hoeft zich niet opnieuw aan te melden. 2. Wat gebeurt er na de pilot? Na 2 jaar - in vindt een evaluatie plaats en wordt bepaald hoe het verder gaat met het Vervangingsfonds. Er zijn verschillende uitkomsten en conclusies mogelijk: Het opheffen van de verplichte aansluiting bij het Vervangingsfonds (Vf) blijkt niet verantwoord. Alle besturen worden dan opnieuw aangesloten bij het Vf. De verplichte aansluiting bij het Vf kan voor alle besturen beheersbaar en verantwoord worden opgeheven.

3 De pilotgroep wordt uitgebreid met een volgende tranche schoolbesturen. De verplichte aansluiting voor een bepaalde categorie besturen blijft bestaan, bijvoorbeeld voor besturen tot een bepaalde omvang. Financiën 1. Schoolbesturen krijgen een opslag binnen de vergoeding personeelskosten waarmee een deel van de premie Vf wordt betaald. Welke vormen van vervanging vergoedt het Vervangingsfonds met dat deel van de premie? Het fonds vergoedt daarmee vervanging wegens ziekte, zwangerschaps- en bevallingsverlof en schorsingen. 2. Schoolbesturen krijgen een bedrag binnen het budget Personeels- en Arbeidsmarktbeleid (budget PAB) waarmee het andere deel van de premie Vf wordt betaald. Welke vormen van vervanging vergoedt het Vervangingsfonds met dat deel van de premie? Het fonds vergoedt daarmee vervanging wegens andere vormen van verlof, behalve ouderschapsverlof. Daaronder vallen: Kort buitengewoon verlof. Hieronder valt ook het Calamiteitenverlof. Verlof in verband met overleg- en advieswerkzaamheden. Intrekking vakantieverlof. Het Vf vergoedt al deze vervangingskosten niet als het gaat om verlof zonder behoud van loon. Vervanging wegens ouderschapsverlof wordt niet meer vergoed door het Vf. Binnen het budget PAB is hiervoor een bedrag opgenomen waarmee besturen zelf de vervanging dienen te betalen. 3. Maakt het uit voor het beschikbare budget van de school of ze meedoet aan de pilot of niet? Nee, het budget is in beide situaties hetzelfde. 4. Maakt het uit voor de vervangingsuitgaven of een school meedoet aan de pilot of niet? In de oude huidige situatie (verplichte aansluiting bij het Vf) betaalt een schoolbestuur een vaste premie, gebaseerd op de verwachte uitgaven van het Vf. Het bestuur kan korting krijgen op de premie of een boete worden opgelegd. Bonus en boete zijn afhankelijk van de hoogte van de declaraties in de voorgaande jaren. Als een schoolbestuur meedoet aan de pilot betaalt het zelf alle vervangingsuitgaven of verzekert het zich tegen de kosten van vervanging. Daardoor kan een bestuur budget overhouden. De besteding van dat geld is vrij. 5. Ik heb als bestuur interesse om mee te doen aan de pilot. Welke financiële afweging moet ik maken? In onderstaande tabel ziet u welke kosten tegen elkaar moeten worden afgewogen. Deelnemer verplichte verzekering vervangingsstelsel Opslag binnen de lumpsum Deelnemer pilot nieuw Opslag binnen de lumpsum

4 Opslag binnen het P&A budget WAO-inkomsten Bonus Vf Opslag binnen het P&A budget WAO-inkomsten Premie Vf Vervanging wegens ziekte Vervanging wegens zwangerschap/bevallingsverlof Vervanging wegens verlofsituaties Vervanging wegens ouderschapsverlof Vervanging wegens ouderschapsverlof WAO-afdracht Malus Vf Enkele rekenvoorbeelden Bestuur A B C D Aantal scholen Aantal personen Aantal FTE 8,2 656,4 105,6 116,7 Ziekteverzuim % 9,64 7,56 4,22 4,76 Bekostiging premie VF 2007/ WAO 2007/ VDS Totaal declaraties Saldo Mogen de deelnemers aan de pilot de WAO-uitkering die zij ontvangen behouden? Ja, want de WAO-uitkering maakt ook onderdeel uit van de inkomsten van het Vf om vervanging te kunnen bekostigen. Het Vf ontvangt de WAO-inkomsten van de schoolbesturen. Bij de vaststelling van de premie door het Vf wordt hiermee ook rekening gehouden. Met andere woorden: de vervangingskosten van het Vf worden betaald met de ontvangen premie en ontvangen WAO-inkomsten. Deelnemers aan de pilot betalen zelf de vervangingskosten of verzekeren zich hiervoor. Dit houdt in dat schoolbesturen de WAO-uitkeringen mogen behouden om, in aanvulling op de opslag binnen de bekostiging voor personeel en het budget PAB, hiermee de vervangingsuitgaven te kunnen betalen. 7. Mogen de deelnemers aan de pilot uitkeringen uit de IMBU-regeling 1 houden? 1 IMBU staat voor In Mindering Brengen Uitkering en betreft de uitkeringen die schoolbesturen in het PO ontvangen van UWV in verband met de Ziektewet. Omdat de vergoeding voor dergelijke vervangingen al is afgedekt met de opslag voor de premie Vervangingsfonds moet het schoolbestuur dat bedrag simpelweg doorsturen aan het ministerie. De pilots worden dus van deze rompslomp bevrijd door alvast het gemiddelde van die uitkering in mindering te brengen op die opslag.

5 Ja, pilot-deelnemers mogen de uitkeringen uit de IMBU-regeling houden. Daarmee kunnen ze vervanging betalen. De opslag voor het betalen van de vervanging wordt verlaagd met de gemiddelde IMBU- opbrengsten van alle deelnemers aan de pilot. Voorbeeld inkomsten en uitgaven bestuur al dan niet deelnemend aan pilot: Verplichte aansluiting bij het Vervangingsfonds Deelname aan Pilot Lumpsum personeelsvergoeding 1000 Lumpsum personeelsvergoeding 1000 Opslag 60 Opslag (incl. verrekening IMBU) 50 UWV 10 UWV 10 Vergoeding VF Vervanging zwangerschap 10 Vergoeding VF Overige vervanging 50 subtotaal Salariskosten personeel regulier 1000 Salariskosten personeel regulier 1000 Premie VF 60 Salaris vervanging zwangerschap 10 Salaris vervanging zwangerschap 10 Salaris overige vervanging 50 Salaris overige vervanging 50 Afdracht OCW IMBU 10 subtotaal SALDO Is er een vangnet bij deelname aan de pilot? Ja, als besturen uitsluitend door de pilot zo in financiële problemen komen dat de continuïteit van het onderwijs wordt bedreigd, kunnen ze een aanvraag indienen voor extra geld. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de aanvraag en adviseert de staatssecretaris. 9. Hoe zit het met de lopende vervangingsuitgaven uit de verplichte verzekering van besturen die deelnemen aan de pilot? Bij deelname aan de pilot komen de lopende vervangingsuitgaven voor rekening van het schoolbestuur. 10. Stelt OCW verder nog extra middelen beschikbaar voor bijvoorbeeld administratiekosten? Ja. Deelnemende besturen krijgen ongeveer 600,= per school. Verzekeringen 1. Deelnemende besturen zijn niet meer aangesloten bij het Vf. Kunnen zij wel gebruik blijven maken van de bedrijfsgezondheidszorg die het Vf aanbiedt? Ja. Schoolbesturen kunnen gedurende de pilot gewoon gebruik maken van de bedrijfsgezondheidszorg van het Vf. 2. Betekent deelnemen aan de pilot dat besturen ook niet meer verzekerd zijn bij het Vf voor vervanging wegens andere redenen dan ziekte, zoals buitengewoon verlof? Deelnemende besturen zijn zelf verantwoordelijk voor de bekostiging van vervanging - bij alle soorten van vervanging, en dus ook bij buitengewoon verlof. Ook het

6 personeel dat nu vrijwillig verzekert is bij het Vf valt dan niet langer onder die verzekering van het Vf. 3. Gaat OCW verzekeringsmaatschappijen benaderen om een verzekeringspakket aan te bieden aan deelnemende schoolbesturen? Nee, maar er hebben wel informatieve gesprekken plaatsgevonden om na te gaan welke mogelijkheden er zijn voor schoolbesturen om zich te verzekeren. De verzekeraars keren uit bij verzuim van personeel, niet op basis van vervanging. Ze kunnen u vrijblijvend informeren over vormen van verzekeringen en premies. De besturenorganisaties hebben ook contact gelegd met verzekeringsmaatschappijen. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de besturenorganisatie waarbij u bent aangesloten. 4. Welke verzekeringen worden aangeboden? Er zijn verzekeringen die wachtdagen kennen en verzekeringen volgens het stoploss model. Dat houdt in dat pas wordt uitgekeerd als de kosten van ziekteverzuim een eerder afgesproken grens overschrijden. Gegevens aanleveren 1. Welke gegevens moet ik bijhouden/aanleveren tijdens de pilot? Uitgangspunt is de Monitor pilot eigen risicodragerschap vervanging primair Onderwijs. Op de site van CFI kunt u onder Pilot vervangingsbekostiging po aanmelden terugvinden welke gegevens u beschikbaar moet stellen tijdens de pilot. Het onderzoeksbureau dat de monitor gaat uitvoeren vult de gegevenslevering definitief in. Voor de gegevenslevering wil het onderzoeksbureau gebruikmaken van internet. Hierdoor worden de administratieve lasten beperkt. U wordt op de hoogte gehouden over de resultaten. 2. Kunnen de salarisverwerkers de gewenste gegevens deels of helemaal geautomatiseerd verwerken? Of moeten besturen dat zelf doen, dan wel opdracht geven aan hun administratiekantoor? Met de verschillende salarisverwerkers is tijdens de voorbereiding van de pilot bekeken hoe de levering van gegevens kan worden geautomatiseerd. Inzet was zo min mogelijk administratieve lasten. Het onderzoeksbureau dat de monitor gaat uitvoeren zal overleggen met beheerders van de salarissystemen om de levering van gegevens zo simpel mogelijk te maken. December 2008

Pilot vervangingsbekostiging in het PO

Pilot vervangingsbekostiging in het PO Pilot vervangingsbekostiging in het PO Door Bé Keizer, maart 2008. Inleiding Het voorstel voor een pilot moet nog voorgelegd worden aan de Tweede Kamer. Hetgeen hierna wordt vermeld is dus voorlopig en

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus EA DEN HAAG PO/B&B/2008/6030. Pilot nieuw vervangingsstelsel in het Primair Onderwijs

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus EA DEN HAAG PO/B&B/2008/6030. Pilot nieuw vervangingsstelsel in het Primair Onderwijs Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Den Haag Ons kenmerk PO/B&B/2008/6030 Onderwerp Pilot nieuw vervangingsstelsel in het Primair Onderwijs Bijlage(n) Uitwerkingsnotitie

Nadere informatie

Eigen beleidsruimte bij vervanging. Achtergrond bij en uitwerking van de modernisering van het Vervangingsfonds

Eigen beleidsruimte bij vervanging. Achtergrond bij en uitwerking van de modernisering van het Vervangingsfonds Eigen beleidsruimte bij vervanging Achtergrond bij en uitwerking van de modernisering van het Vervangingsfonds Inleiding Het bekostigingsstelsel voor vervanging in het primair onderwijs gaat veranderen.

Nadere informatie

Eigen Risicodragerschap per 1 januari 2017 en vervangingsbeleid Stichting Eem-Vallei Educatief

Eigen Risicodragerschap per 1 januari 2017 en vervangingsbeleid Stichting Eem-Vallei Educatief werkveld datum Instemming/advies GMR Goedkeuring RvT Vastgesteld CvB Personeel/MD Eigen Risicodragerschap per 1 januari 2017 en vervangingsbeleid Stichting Eem-Vallei Educatief Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

ERD PER Het risico waard

ERD PER Het risico waard ERD PER 1-1-2017 Het risico waard Versie Actie Geleding Datum 1.0 Opstellen Bestuursbureau 01-10-2016 2.0 Adviseren Directeurenberaad 11-10-2016 3.0 Goedkeuren RvT 31-10-2016 Instemmen PGMR 01-11-2016

Nadere informatie

Modernisering VF. Voorlichtingsbijeenkomsten. Grote schoolbesturen

Modernisering VF. Voorlichtingsbijeenkomsten. Grote schoolbesturen Modernisering VF Voorlichtingsbijeenkomsten Grote schoolbesturen Programma Opening mededelingen Geschiedenis en hoofdlijnen 14.15 14.30 PAUZE De praktische zaken Hoe nu verder 15.45 Einde Intermezzo Geschiedenis

Nadere informatie

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld?

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Toekomstplannen. Een andere woning, een verre reis of kinderen die gaan studeren. Je hebt uitdagend werk, een inkomen en ambities. Je moet

Nadere informatie

Vervanging Directie De directeur is ziek. Welke vervangingsmogelijkheden biedt het Vervangingsfonds?

Vervanging Directie De directeur is ziek. Welke vervangingsmogelijkheden biedt het Vervangingsfonds? Algemene Vereniging Schoolleiders In het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs Vervanging in de school In deze notitie vindt u van alles over de vervanging en de spelregels met het vervangingsfonds

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Module Verzuim

Veelgestelde vragen Module Verzuim Wat is een ziekteverzuimverzekering? Als werknemers door ziekte niet kunnen werken, moet de werkgever hun loon doorbetalen. Met deze verzekering krijgt de werkgever een vergoeding voor deze kosten. Voor

Nadere informatie

Het Vervangingsfonds onder de lumpsumfinanciering

Het Vervangingsfonds onder de lumpsumfinanciering Het Vervangingsfonds onder de lumpsumfinanciering De invoering van de lumpsumfinanciering in het primair onderwijs heeft ook consequenties voor het Vervangingsfonds. Scholen voor primair onderwijs blijven

Nadere informatie

Uitwerkingsnotitie pilot vervangingsbekostiging in het Primair Onderwijs

Uitwerkingsnotitie pilot vervangingsbekostiging in het Primair Onderwijs Uitwerkingsnotitie pilot vervangingsbekostiging in het Primair Onderwijs 1. Inleiding - Uitgangspunten van beleid Voor de regering zijn de kwaliteit van het onderwijs en een goed personeelsbeleid belangrijk.

Nadere informatie

Loyalis Verzuimverzekering Met scherpe premies en veel voordelen

Loyalis Verzuimverzekering Met scherpe premies en veel voordelen Loyalis Verzuimverzekering Met scherpe premies en veel voordelen Loyalis Verzuimverzekering Met scherpe premies en veel voordelen Stel: uw werknemer wordt langdurig ziek. De loondoorbetaling van uw werknemer

Nadere informatie

1. Predu algemeen 2. HR dienstverlening 3. Financieel product

1. Predu algemeen 2. HR dienstverlening 3. Financieel product 1. Predu algemeen 2. HR dienstverlening 3. Financieel product Predu algemeen (PA) ? Advies sociale partners aan bestuur Vf/Pf m.b.t. modernisering fondsen: PO sector naar een nieuw stelsel -> meer keuzevrijheid

Nadere informatie

REGLEMENT VERVANGINGSFONDS VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS VOOR HET SCHOOLJAAR 2013 2014. Versiedatum: 17 mei 2013. Pagina 1 van 36

REGLEMENT VERVANGINGSFONDS VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS VOOR HET SCHOOLJAAR 2013 2014. Versiedatum: 17 mei 2013. Pagina 1 van 36 REGLEMENT VERVANGINGSFONDS VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS VOOR HET SCHOOLJAAR 2013 2014 Versiedatum: 17 mei 2013 Pagina 1 van 36 WIJZIGINGEN ten opzichte van schooljaar 2012 2013 De reglementen zijn digitaal

Nadere informatie

Vervangingsbeleid. Panta Rhei, stichting r.k, algemeen bijzonder en openbaar primair onderwijs

Vervangingsbeleid. Panta Rhei, stichting r.k, algemeen bijzonder en openbaar primair onderwijs Vervangingsbeleid Panta Rhei, stichting r.k, algemeen bijzonder en openbaar primair onderwijs In het verzuimbeleid worden maatregelen beschreven om verzuim te voorkomen (preventief beleid) en als het zich

Nadere informatie

REGLEMENT. Vervangingsfonds voor het Primair Onderwijs voor het schooljaar 2012 2013

REGLEMENT. Vervangingsfonds voor het Primair Onderwijs voor het schooljaar 2012 2013 REGLEMENT Vervangingsfonds voor het Primair Onderwijs voor het schooljaar 2012 2013 INHOUD Wijzigingen ten opzichte van schooljaar 2011 2012 2 Toelichting Voor het schooljaar 2012 2013 3 ARTIKEL1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering binnenland

Vrijwillige verzekering binnenland uwv.nl werk.nl Vrijwillige verzekering binnenland Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen meer

Nadere informatie

REGLEMENT VERVANGINGSFONDS VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS VOOR HET SCHOOLJAAR 2014 2015. Versiedatum: 19 mei 2014. Pagina 1 van 37

REGLEMENT VERVANGINGSFONDS VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS VOOR HET SCHOOLJAAR 2014 2015. Versiedatum: 19 mei 2014. Pagina 1 van 37 REGLEMENT VERVANGINGSFONDS VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS VOOR HET SCHOOLJAAR 2014 2015 Versiedatum: 19 mei 2014 Pagina 1 van 37 WIJZIGINGEN ten opzichte van schooljaar 2013 2014 De reglementen zijn digitaal

Nadere informatie

WIA Opvang Polis Collectief. Extra zekerheid dankzij uw arbeidsongeschiktheidspensioen.

WIA Opvang Polis Collectief. Extra zekerheid dankzij uw arbeidsongeschiktheidspensioen. WIA Opvang Polis Collectief Extra zekerheid dankzij uw arbeidsongeschiktheidspensioen. Inleiding Extra zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Hopelijk krijgt u er nooit mee te maken. Maar het is natuurlijk

Nadere informatie

3.12 Notitie Vervangingspool

3.12 Notitie Vervangingspool Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Personeel 18 januari 2012 A (P)GMR 30 januari 2012 22 februari 2012 3.12 Notitie Vervangingspool Personeel/Notitie Vervangingspool Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee.

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Stel, u wordt ziek. Dat klinkt niet prettig, maar het kán zomaar gebeuren. Een ziekte hebben we immers

Nadere informatie

Dyade nieuwsflits. 62 Juli 2016

Dyade nieuwsflits. 62 Juli 2016 Dyade nieuwsflits 62 Juli 2016 Welkom bij de Dyade nieuwsflits. Regelmatig brengen wij u hiermee op de hoogte van wijzigingen op het gebied van de onderwijs-cao s en overige wet- en regelgeving. Tevens

Nadere informatie

Reglement Vervangingsfonds en Bedrijfsgezondheidszorg voor het onderwijs

Reglement Vervangingsfonds en Bedrijfsgezondheidszorg voor het onderwijs Preambule In 1992 richtten de sociale partners in het onderwijs de Stichting Vervangingsfonds en Bedrijfsgezondheidszorg voor het Onderwijs op. Het doel van het Vervangingsfonds is het bieden van waarborgen

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA, WAO en WW

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA, WAO en WW Vrijwillige verzekering binnenland Informatie over vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA, WAO en WW Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke regelingen als

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW

Vrijwillige verzekering binnenland. Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW Vrijwillige verzekering binnenland Informatie over vrijwillig verzekeren voor Ziektewet, WIA, WAO en WW Inhoud Waarom deze brochure? 2 Waarom zelf verzekeren? 2 Wanneer kunt u zich vrijwillig verzekeren?

Nadere informatie

Zichtbaar en vraaggericht. Samenvatting eindrapportage marktonderzoek Vervangingsfonds / Participatiefonds

Zichtbaar en vraaggericht. Samenvatting eindrapportage marktonderzoek Vervangingsfonds / Participatiefonds Zichtbaar en vraaggericht Samenvatting eindrapportage marktonderzoek Vervangingsfonds / Participatiefonds Rotterdam, 18 augustus 2014 Inleiding Het Vervangingsfonds en het Participatiefonds hebben recent

Nadere informatie

Regeling tegemoetkoming bij hoge zorgkosten WIHW 2016 gemeente Oud-Beijerland

Regeling tegemoetkoming bij hoge zorgkosten WIHW 2016 gemeente Oud-Beijerland GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oud-Beijerland. Nr. 162135 21 november 2016 Regeling tegemoetkoming bij hoge zorgkosten WIHW 2016 gemeente Oud-Beijerland 1. Inleiding Met de Wtcg (Wet tegemoetkoming

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

2 e tranche B > Algemeen

2 e tranche B > Algemeen 2 e tranche B > Algemeen 1. Waarom is het Opleidingsfonds ingevoerd? Het Opleidingsfonds moet ervoor zorgen dat er per zorgopleiding voldoende specialisten worden opgeleid van de beste kwaliteit voor een

Nadere informatie

De effecten van de WWZ voor het bijzonder onderwijs

De effecten van de WWZ voor het bijzonder onderwijs De effecten van de WWZ voor het bijzonder onderwijs 28 september 2016 1. Inleiding Stichting Katholiek primair onderwijs Roosendaal is een schoolbestuur met 20 scholen voor primair onderwijs met o.a. 1

Nadere informatie

Risico s en oplossingen bij arbeidsongeschiktheid ST KOE

Risico s en oplossingen bij arbeidsongeschiktheid ST KOE Risico s en oplossingen bij arbeidsongeschiktheid ST KOE Situatie 1 Petra (leerkracht en 28 jaar) komt op wintersport in Oostenrijk in botsing met een Tsjechische skiër en loopt een gecompliceerde bekkenbreuk

Nadere informatie

3.19 Eigen Risicodrager (ERD)

3.19 Eigen Risicodrager (ERD) Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Personeel 4 juni 2015 17-06-2015 08-06-2015 3.19 Eigen Risicodrager (ERD) Voor vervangingskosten Aves Personeel/Eigen Risicodrager (ERD) Inhoudsopgave

Nadere informatie

DE VASTE LASTEN AOV VAN DE AMERSFOORTSE. Productinformatie

DE VASTE LASTEN AOV VAN DE AMERSFOORTSE. Productinformatie DE VASTE LASTEN AOV VAN DE AMERSFOORTSE Productinformatie WAT U EERST MOET WETEN Als u arbeidsongeschikt bent, kunt u nog maar voor een deel of zelfs helemaal niet meer werken. Dat kan grote gevolgen hebben

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering. Voor de gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid

Vrijwillige verzekering. Voor de gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid Vrijwillige verzekering Voor de gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke regelingen als de WW en de WAO.

Nadere informatie

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Aanvraagformulier Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Bent u met onbetaald verlof of wordt u ontslagen? Dan bouwt u geen pensioen meer op. Bent u gedeeltelijk met onbetaald verlof

Nadere informatie

Mijn werknemer is ziek of gehandicapt geworden. Subsidies en regelingen als uw werknemer beperkingen heeft

Mijn werknemer is ziek of gehandicapt geworden. Subsidies en regelingen als uw werknemer beperkingen heeft Mijn werknemer is ziek of gehandicapt geworden Subsidies en regelingen als uw werknemer beperkingen heeft Inhoud Een werknemer met een ziekte of handicap 2 Welke voordelen en vergoedingen kunt u krijgen?

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 30 183 Governance in het onderwijs 31 293 Primair Onderwijs Nr. 30 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan erg tegenvallen Stelt u zich eens voor, u wordt ziek. En twee

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De reglementen zijn digitaal beschikbaar op de website

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De reglementen zijn digitaal beschikbaar op de website STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15276 4 juni 2014 Reglement Vervangingsfonds voor het Primair Onderwijs voor het schooljaar 2014 2015 Versiedatum: 19

Nadere informatie

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid

Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan erg tegenvallen Stelt u zich eens voor, u wordt ziek. En twee

Nadere informatie

Datum 15 juli 2015 Modernisering Vervangingsfonds en Participatiefonds in het primair onderwijs

Datum 15 juli 2015 Modernisering Vervangingsfonds en Participatiefonds in het primair onderwijs >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof

Levensloopregeling. Spaar voor uw verlof Levensloopregeling Spaar voor uw verlof De Levensloopregeling Spaar voor uw verlof Nederland verandert. Non stop werken tot aan ons pensioen is niet meer vanzelfsprekend, we willen werk kunnen combineren

Nadere informatie

Vrijwillige verzekering buitenland. Vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA en WW

Vrijwillige verzekering buitenland. Vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA en WW Vrijwillige verzekering buitenland Vrijwillig verzekeren voor de Ziektewet, WIA en WW Werk boven uitkering UWV verstrekt tijdelijk inkomen in het kader van wettelijke regelingen als de WW, de WAO en de

Nadere informatie

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel)

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel) Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de verzekering voor Loondoorbetaling

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Tjellens en je opdrachtgever stellen indien van toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar.

Tjellens en je opdrachtgever stellen indien van toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar. Inhoudsopgave Salaris... 2 Vakantietoeslag... 2 Beschermingsmiddelen... 2 Ziek... 3 Detachering... 3 Uitzenden... 3 Procedure ziekmelding... 4 Loonaanvulling door uitzendonderneming... 4 Vakantie en feestdagen...

Nadere informatie

P&O scan. Over de P&O Scan. Aantal praktijkhouders: Aantal medewerkers:

P&O scan. Over de P&O Scan. Aantal praktijkhouders: Aantal medewerkers: Over de P&O Scan Heeft u voldoende inzicht in de organisatie van uw personeelszaken? En weet u hoe uw praktijk zich op P&O gebied verhoudt tot ruim 250 andere praktijken in Nederland? Doe dan de P&O scan

Nadere informatie

FAQ Subsidieregeling Jong en Oud

FAQ Subsidieregeling Jong en Oud FAQ Subsidieregeling Jong en Oud Aanvraag Vraag 1 Hoe is de aanvraagprocedure voor de subsidieregeling Jong en Oud ingericht? 2 Tot welke datum kan een aanvraag worden ingediend? 3 Kan ook voor indienstneming

Nadere informatie

Cafetaria-en salderingsregeling

Cafetaria-en salderingsregeling 1 Cafetaria-en salderingsregeling Cafetaria-en salderingsregeling De cafetariaregeling is een regeling waarbij de medewerker zelf kan bepalen hoe hij zijn /haar loon geniet. De medewerker kan belast loon

Nadere informatie

Van complex naar simpel

Van complex naar simpel Van complex naar simpel Implementatieplan WIA-aanvullingsverzekering foto s blauw maken/blauwe gloed Implementatieplan WIA-aanvullingsverzekering Vlot van aanvraag naar verzekering Vlug en eenvoudig U

Nadere informatie

2. Vraag: Antwoord: 3. Vraag:

2. Vraag: Antwoord: 3. Vraag: Vragen en antwoorden van de 10 meest verwachte vragen over de Regeling eenmalige financiële tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten 2015 Gemeente Waalwijk. 1.Vraag:Ik heb geen brief gehad van

Nadere informatie

Modernisering Ziektewet (met gevolgen WGA) Janthony Wielink

Modernisering Ziektewet (met gevolgen WGA) Janthony Wielink Modernisering Ziektewet (met gevolgen WGA) Janthony Wielink De WIA evaluatie Vermindering jaarlijkse instroom: WAO 2000/2001 100.000 WIA 2009 29.000 Belangrijkste oorzaken: Poortwachter Verlenging loondoorbetaling

Nadere informatie

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK 1 De waarde van ONAFHANKELIJK Financieel Advies bij een OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK 2 Vrij is onafhankelijk Vrij zijn betekent in de kern dat je de mogelijkheid hebt om keuzes te kunnen

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting na ontslag

Vrijwillige voortzetting na ontslag Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting na ontslag Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen. Dat heeft als gevolg dat u minder of geen pensioen opbouwt bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling. werknemers (conventioneel)

Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling. werknemers (conventioneel) verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel) Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel) Wat leest u in deze productwijzer?

Nadere informatie

Hieronder is een handreiking opgenomen voor de uitvoering in de praktijk bij situaties van loondoorbetaling van zieke medewerkers.

Hieronder is een handreiking opgenomen voor de uitvoering in de praktijk bij situaties van loondoorbetaling van zieke medewerkers. CvA-notitie juli 2008 Handreiking loondoorbetaling bij ziekte Hieronder is een handreiking opgenomen voor de uitvoering in de praktijk bij situaties van loondoorbetaling van zieke medewerkers. In deze

Nadere informatie

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling?

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Onafhankelijke informatie voor consumenten Waar gaat deze folder over? Deze folder gaat over de levensloopregeling. Waarom een levensloopregeling? Veel

Nadere informatie

Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid >START. De Werkgevers AOV Hiaat en Hiaat Uitgebreid voor Achmea-medewerkers

Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid >START. De Werkgevers AOV Hiaat en Hiaat Uitgebreid voor Achmea-medewerkers Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid >START De Werkgevers AOV Hiaat en Hiaat Uitgebreid voor Achmea-medewerkers Inhoudsopgave Arbeidsongeschiktheid. Het kan ook jou overkomen. 3 De WIA in het kort

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering

Veelgestelde vragen. Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Veelgestelde vragen Eigen risico en eigen bijdrage bij een zorgverzekering Iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland is verplicht zich te verzekeren voor de zorgverzekering. De overheid stelt vast welke

Nadere informatie

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren.

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren. Levensloop. Wat is levensloop? De levensloopregeling (of: levensloop) is een fiscale regeling die vanaf 1 januari 2006 in Nederland bestaat om het sparen voor een vervangend inkomen tijdens een periode

Nadere informatie

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Inkomen bij arbeidsongeschiktheid kan erg tegenvallen Stelt u zich eens voor, u wordt ziek. En twee jaar later bepaalt UWV dat u arbeidsongeschikt bent. Helemaal

Nadere informatie

Allianz Inkomensverzekeringen. Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel)

Allianz Inkomensverzekeringen. Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel) Allianz Inkomensverzekeringen Productwijzer verzekering voor Loondoorbetaling bij ziekte van werknemers (conventioneel) Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheidverzekeringen

Arbeidsongeschiktheidverzekeringen Algemene informatie Arbeidsongeschiktheidverzekeringen VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), de verschillende vormen De volledige AOV Deze verzekering biedt

Nadere informatie

Rapport van bevindingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2003 van de Stichting Vervangingsfonds / BGZ en de Stichting Participatiefonds.

Rapport van bevindingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2003 van de Stichting Vervangingsfonds / BGZ en de Stichting Participatiefonds. Rapport van bevindingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2003 van de Stichting Vervangingsfonds / BGZ en de Stichting Participatiefonds. 1) Inleiding Als gevolg van de onderwijswetgeving wordt elk jaar

Nadere informatie

Levensloopregeling Informatie voor werknemers

Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Met de levensloopregeling kunnen werknemers een deel van hun brutosalaris sparen. Dit spaargeld kan worden gebruikt voor een periode van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LONEN, NOVEMBER 2006.

NIEUWSBRIEF LONEN, NOVEMBER 2006. NIEUWSBRIEF LONEN, NOVEMBER 2006. Kunt u alle correspondentie van de belastingdienst, uwv, pensioenfondsen etc welke u in december ontvangt bij ons afgeven. Houdt altijd rekening met de regels van een

Nadere informatie

VERZU IMPROT OCOL Ziekmeldingen Formulier Registratie ziekmeldinggesprek. Contact tijdens ziekte

VERZU IMPROT OCOL Ziekmeldingen  Formulier Registratie ziekmeldinggesprek. Contact tijdens ziekte VERZUIMPROTOCOL Ziekmeldingen De medewerker moet zich voor 9.00 uur telefonisch ziekmelden bij zijn / haar direct leidinggevende. Indien de direct leidinggevende niet aanwezig is, moet de ziekmelding doorgegeven

Nadere informatie

Algemene informatie arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Algemene informatie arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Algemene informatie arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Wij zetten de belangrijkste begrippen voor u op een rijtje: Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), de verschillende vormen... 2 De volledige AOV...

Nadere informatie

AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Net zo flexibel als. ondernemers

AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Net zo flexibel als. ondernemers AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering Net zo flexibel als ondernemers Zelf kiezen. Zelf beslissen. Zelf bepalen. Dat is waar u het als ondernemer voor doet. Dat is wat u inspireert. Want ondernemers

Nadere informatie

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN 2008-2009 VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari 2008. De hierna

Nadere informatie

Welkom bij NV schade WIA-werknemersverzekering

Welkom bij NV schade WIA-werknemersverzekering Welkom bij NV schade WIA-werknemersverzekering Welkom bij NV schade U bent gaan werken bij een werkgever die valt onder de CAO Metaal en Techniek of CAO Motorvoertuigenen Tweewielerbedrijven. Daardoor

Nadere informatie

Het Generatiepact. Inhoudsopgave. 3 Wat is het Generatiepact?

Het Generatiepact. Inhoudsopgave. 3 Wat is het Generatiepact? het Generatiepact Inhoudsopgave 3 Wat is het Generatiepact? 5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 6 De 55-jarigenregeling 11 De 60-jarigenregeling 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar

Nadere informatie

5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar de 60-jarigenregeling

5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar de 60-jarigenregeling het Generatiepact Inhoudsopgave 3 Wat is het Generatiepact? 5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 6 De 55-jarigenregeling 11 De 60-jarigenregeling 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Aanvraag voor offerte Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Waarom dit formulier? U gaat (tijdelijk) minder werken, minder verdienen of u gaat met onbetaald verlof. Daardoor bouwt u (tijdelijk)

Nadere informatie

Personeelsinformatie. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1

Personeelsinformatie. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg. Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1 Personeelsinformatie Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg Regeling rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg 1 Regelingen rond zwangerschap, bevalling, adoptie en pleegzorg

Nadere informatie

Rapport van bevindingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2002 van de Stichting Vervangingsfonds / BGZ en de Stichting Participatiefonds.

Rapport van bevindingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2002 van de Stichting Vervangingsfonds / BGZ en de Stichting Participatiefonds. Rapport van bevindingen naar aanleiding van het Jaarverslag 2002 van de Stichting Vervangingsfonds / BGZ en de Stichting Participatiefonds. 1) Inleiding Als gevolg van de onderwijswetgeving wordt elk jaar

Nadere informatie

Monitor pilot eigen risicodragerschap vervanging primair onderwijs

Monitor pilot eigen risicodragerschap vervanging primair onderwijs Monitor pilot eigen risicodragerschap vervanging primair onderwijs Tilburg, november 2007 Astrid Vloet Rob Vink Irma van der Neut met medewerking van: Marike Knoef IVA beleidsonderzoek en advies ii Uitgever:

Nadere informatie

SPECIAL PZO ZORGCOLLECTIEF Platform Zelfstandige Ondernemers december 2005 (geactualiseerd)

SPECIAL PZO ZORGCOLLECTIEF Platform Zelfstandige Ondernemers december 2005 (geactualiseerd) SPECIAL PZO ZORGCOLLECTIEF Platform Zelfstandige Ondernemers december 2005 (geactualiseerd) In deze special: Uw ziektekostenverzekering via PZO 1. PZO sluit collectieve contracten met vier verzekeraars

Nadere informatie

Maak een nieuw dienstverband aan vanaf 1 maart. Dat doet u via Werknemers, Nieuw, en dan de middelste optie Maak een nieuw dienstverband voor :

Maak een nieuw dienstverband aan vanaf 1 maart. Dat doet u via Werknemers, Nieuw, en dan de middelste optie Maak een nieuw dienstverband voor : Ouderschapsverlof Inhoud Ouderschapsverlof vastleggen in Loon...1 Wat is ouderschapsverlof?...3 Hoe lang mag ik ouderschapsverlof opnemen?...4 Gevolgen voor uw socialezekerheidsrechten bij verlof...4 Ouderschapsverlof

Nadere informatie

Help uw zieke (ex-)medewerkers weer snel aan het werk. Grip op Verzuim en WGA

Help uw zieke (ex-)medewerkers weer snel aan het werk. Grip op Verzuim en WGA Help uw zieke (ex-)medewerkers weer snel aan het werk Grip op Verzuim en WGA Met Grip op Verzuim en WGA heeft u de regie volledig in handen Bij ziekte bent u als werkgever verantwoordelijk voor de loondoorbetaling,

Nadere informatie

Eigenrisicodragerschap vervangingskosten

Eigenrisicodragerschap vervangingskosten Eigenrisicodragerschap vervangingskosten Aanleiding Onderwijsbesturen in het Primair Onderwijs zijn vanuit het verleden verplicht aangesloten bij het Vervangingsfonds, waarmee de vervangingskosten voor

Nadere informatie

Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen 2016

Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen 2016 Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen 2016 Gemeente Krimpen aan den IJssel Met dit formulier kunt u kwijtschelding aanvragen van afvalstoffenheffing en/of onroerende zaakbelastingen en/of rioolheffing

Nadere informatie

Verzekeringsvoorwaarden arbeidsongeschiktheid en pensioen 2014.1

Verzekeringsvoorwaarden arbeidsongeschiktheid en pensioen 2014.1 Bijlage Verzekeringsvoorwaarden arbeidsongeschiktheid en pensioen 2014.1 1. Begrippen Arbeidsongeschiktheid In deze voorwaarden is iemand arbeidsongeschikt als deze persoon voor tenminste 35% arbeidsongeschikt

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap

Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap Een goed gesprek over Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap Als ondernemer neemt u dagelijks belangrijke beslissingen. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen bent u afhankelijk van goede informatie.

Nadere informatie

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen

Verzuimprotocol: ziekteverlof aanvragen Bij verzuim ligt het accent op wat je nog wel kan. Ziek is ziek, maar betekent niet automatisch dat je niet kunt werken. Ziekteverzuim is minder vrijblijvend en vraagt van werkgever en medewerker meer

Nadere informatie

Van complex naar simpel

Van complex naar simpel Van complex naar simpel Implementatieplan WIA-verzekering foto s blauw maken/blauwe gloed Implementatieplan WIA-verzekering Vlot van aanvraag naar verzekering Vlug en eenvoudig U wilt een collectieve WIA-arbeidsongeschiktheidsverzekering

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35028 9 december 2014 Reglement Stichting Vervangingsfonds en Bedrijfsgezondheidszorg voor het onderwijs 1 augustus 2015

Nadere informatie

Kenmerk : H:\SEZ\Notities\2015\438 Aanbod WSD mbt No-riskpolis

Kenmerk : H:\SEZ\Notities\2015\438 Aanbod WSD mbt No-riskpolis Aan : MT Van : JZ Datum : 24 februari 2015 Kenmerk : H:\SEZ\Notities\2015\438 Aanbod WSD mbt No-riskpolis Betreft : No-riskpolis Eerdere besluiten: 435 Aanbod WSD mbt No-riskpolis Inleiding Gemeenten kunnen

Nadere informatie

Position paper: Knelpunten Wet werk en zekerheid in het primair onderwijs PO-Raad Rondetafelgesprek Tweede Kamer 2 maart 2016

Position paper: Knelpunten Wet werk en zekerheid in het primair onderwijs PO-Raad Rondetafelgesprek Tweede Kamer 2 maart 2016 Position paper: Knelpunten Wet werk en zekerheid in het primair onderwijs PO-Raad Rondetafelgesprek Tweede Kamer 2 maart 2016 Probleem: de Wwz is niet toegesneden op het primair onderwijs en leidt tot

Nadere informatie

Toelichting op het online formulier aanmelding

Toelichting op het online formulier aanmelding Toelichting op het online formulier aanmelding Toelichting Deze toelichting geeft uitleg over elke rubriek op het online formulier aanmelding, behalve rubriek 1 Uw Persoonsgegevens en rubriek 3 Adresgegevens.

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud. Woord vooraf Lijst van afkortingen 1 ALGEMEEN DEEL 1

Inhoud. Inhoud. Woord vooraf Lijst van afkortingen 1 ALGEMEEN DEEL 1 Inhoud Woord vooraf Lijst van afkortingen V VII 1 ALGEMEEN DEEL 1 1.1 Het verzuimbeleid 2 1.1.1 Inleiding verzuimbeleid 2 1.1.2 Soorten verzuim 4 1.1.3 Effecten en kosten van verzuim 5 1.1.4 Inhoud van

Nadere informatie

Arbeidsrecht en Hyperemesis Gravidarum

Arbeidsrecht en Hyperemesis Gravidarum Arbeidsrecht en Hyperemesis Gravidarum Regelmatig lopen vrouwen die last hebben van Hyperemesis Gravidarum (HG) tegen arbeidsrechtelijke problemen aan. Contracten worden niet verlengd, er wordt gedreigd

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15447 26 juli 2012 Reglement Vervangingsfonds voor het Primair Onderwijs voor het schooljaar 2012 2013 Wijzigingen ten

Nadere informatie

Modernisering van de Ziektewet: kansen en bedreigingen

Modernisering van de Ziektewet: kansen en bedreigingen Het is al jarenlang een maatschappelijk thema van het grootste belang: het terugdringen van langdurig ziekteverzuim. De wettelijke ontwikkelingen gaan snel, zoals onder meer blijkt uit de modernisering

Nadere informatie

Uw advies over inkomen bij arbeidsongeschiktheid als ondernemer. Een aandeel in elkaar

Uw advies over inkomen bij arbeidsongeschiktheid als ondernemer. Een aandeel in elkaar Uw advies over inkomen bij arbeidsongeschiktheid als ondernemer Een aandeel in elkaar Uw advies over inkomen bij arbeidsongeschiktheid als ondernemer U heeft een onderneming en met de opbrengsten kunnen

Nadere informatie

Eén complete oplossing voor verzuim, preventie én re-integratie. VerzuimVizier Plus WGA-eigenrisicoverzekering

Eén complete oplossing voor verzuim, preventie én re-integratie. VerzuimVizier Plus WGA-eigenrisicoverzekering Eén complete oplossing voor verzuim, preventie én re-integratie VerzuimVizier Plus WGA-eigenrisicoverzekering VerzuimVizier Plus WGA-eigenrisicoverzekering. De kracht van de combinatie Als ondernemer wilt

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en je ZZP Pensioen

Arbeidsongeschiktheid en je ZZP Pensioen Arbeidsongeschiktheid en je ZZP Pensioen Wat is arbeidsongeschiktheid eigenlijk en wat betekent dat voor jou als zelfstandige? Wat kan je zelf regelen? Mag je geld uit je ZZP Pensioen halen om gaten op

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Laan van Nieuw Oost-Indië

Nadere informatie