Correspondentiewijzer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Correspondentiewijzer"

Transcriptie

1 Correspondentiewijzer Heldere brieven en s in de Stijl van Amsterdam

2 Pagina 2/35 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Gewonemensentaal 4 2. Helder Amsterdams schrijven, hoe doe je dat Denk en schrijf positief Verplaats je in de lezer Taalgebruik Korte zinnen Actief en passief Schrijf persoonlijk: gebruik ik en wij Wees concreet Maak contact mogelijk Begrip tonen of vragen Signaalwoorden Nooit meer doen (1) Nooit meer doen (2) Schrijf een goede brief De afzender Adres, referenties, onderwerp en bijlage(n) Inleiding De kern Het slot Ondertekening Schrijf een goede Adres en onderwerp Inleiding De kern Het slot Handtekening Tips en trucs 31 Bijlage 1 32 Afspraken over opsommingen, getallen, telefoonnummers, URL s, mailadressen en hyperlinks 32 Bijlage 2 35 Cursussen en redactie standaardbrieven 35 Colofon De Correspondentiewijzer is een uitgave van de Gemeente Amsterdam, Coördinatiepunt Stijl van Amsterdam. huisstijl@amsterdam.nl Het Coördinatiepunt Stijl van Amsterdam, de Centrale Redactie van Dienstverlening en Facilitair Management en de afdeling Media van de Bestuursdienst zorgen elk jaar voor een actuele versie van deze wijzer. Mail ons je eventuele aanvullingen of opmerkingen over de tekst. We bespreken die bij de eerstvolgende aanpassing.

3 Pagina 3/35 Voorwoord Amsterdamse ambtenaren en bestuurders hebben elke dag contact met bewoners en bezoekers van Amsterdam. En of we dat nu doen per brief, of telefoon, aan de balie of via internet: we zorgen dat onze boodschap overkomt. Daar hoort geen dikdoenerij bij. Geen woordenbrij of vaktaal. En we doen al helemaal niet uit de hoogte. We gebruiken woorden die de luisteraar of lezer begrijpt. We komen snel ter zake en houden een duidelijk verhaal. Dan ontstaan er geen misverstanden, fouten of irritaties. De kernwaarden voor onze communicatie zijn: actief, open en integer. Dat we openstaan voor Amsterdammers mag geen loze kreet zijn. Het betekent dat we luisteren naar burgers, ondernemers en hun organisaties. Dat we ons inleven om ze zo goed mogelijk van dienst te zijn. Altijd op een actieve en integere manier. Daarom spreken en schrijven we bij de Gemeente Amsterdam in de Stijl van Amsterdam. Die staat in deze huisstijlgids. Als we dat nog niet voldoende doen, zullen we onze manier van werken moeten aanpassen. De verschillende huisstijlwijzers en bijbehorende cursussen kunnen je daar prima bij helpen. Eberhard van der Laan burgemeester van Amsterdam

4 Pagina 4/35 1. Gewonemensentaal Deze Correspondentiewijzer helpt je om de gemeentelijke dienstverlening flink te verbeteren. In deze wijzer lees je hoe je de kernwaarden actief, open en integer inzet in brieven en s. We weten dat we begrijpelijk moeten schrijven om alle Amsterdammers te bereiken. Het gebeurt alleen nog niet altijd. Waarom is het belangrijk om helder te schrijven? De lezer wil maar één ding: hoe regelt hij snel wat hij nodig heeft of wat de gemeente van hem wenst. Heldere taal bespaart de gemeente geld. Moeilijke teksten lokken telefoontjes en brieven uit, leiden tot extra baliebezoek en erger: bezwaarschriften. Als we zelf goed en simpel schrijven, bespaart dat dure externe tekstschrijvers en communicatiebureaus. De basis voor onze klanttevredenheid (en imago) ligt in het directe contact met de burger (schrijven, bellen, aan de balie). Het gaat erom hoe we de inhoud presenteren. Heb je nog meer redenen nodig om begrijpelijk te schrijven? In deze wijzer staan de tips en handreikingen van de Stijl van Amsterdam die je helpen je communicatie te verbeteren. Met voorbeelden die je helpen om de regels toe te passen in de dagelijkse praktijk.

5 Pagina 5/35 2. Helder Amsterdams schrijven, hoe doe je dat 2.1 Denk en schrijf positief Je woordkeus bepaalt voor een groot deel hoe de boodschap overkomt en hoe de lezer die waardeert. Kies daarom zoveel mogelijk een positieve schrijfstijl. Kijk en vergelijk: Negatief: Volgende week vrijdag is het 5 december. Vanaf uur zijn wij gesloten. Positief: Volgende week vrijdag is het 5 december. Vanwege Sinterklaas zijn wij maar tot uur open. Ook bij slecht nieuws Schrijf ook positief bij een negatieve boodschap. Bijvoorbeeld bij een aanmaning. Vaak slaan we dan een strenge toon aan; de lezer zit immers fout. Dat is niet verstandig, want zo n manier zorgt voor een tegenovergesteld effect. Geen enkele lezer vindt het namelijk prettig om op de vingers getikt of betutteld te worden. Hij weet best dat hij moet betalen, dus benader hem op een normale manier. Zo voorkom je weerstand en krijg je iemand sneller zover dat hij doet wat jij wilt. Je kunt tegelijkertijd een vriendelijke dienstverlener zijn én de verantwoordelijkheid bij de lezer leggen. In een aanmaning ziet dat er zo uit: Negatief: Wij sommeren u de openstaande rekening binnen veertien dagen na dagtekening van deze brief te betalen. Doet u dit niet, dan schakelen wij een incassobureau in. Positief: Betaal de openstaande rekening vóór 18 april. Zo voorkomt u dat wij een incassobureau moeten inschakelen.

6 Pagina 6/ Verplaats je in de lezer Verplaats je in de positie van de lezer. Ga in je tekst niet uit van jezelf of de gemeente, maar van de Amsterdammer die de brief te lezen krijgt. Zo verschuift het zwaartepunt van je brief en zet je de lezer centraal. De truc is erg simpel: wij sturen u = u krijgt wij verzoeken u/ik verzoek u = wilt u wij adviseren u/ik adviseer u = u kunt wij gaan akkoord = u mag 2.3 Taalgebruik Duur en dik doen Met referte aan ons telefonisch onderhoud van hedenmiddag, zijn wij voornemens u de beloofde voorwaarden inzake uw verblijfsvergunning zo spoedig mogelijk te doen toekomen. Dit noemen we een plechtige schrijfstijl oftewel dikdoenerij. De Gemeente Amsterdam wil eigentijds, vriendelijk en hulpvaardig zijn. Met woorden als krachtens, conform, bovenstaande en inzake draai je dat de nek om. Een brief of is geen vermaning van een ouderwets ambtelijk apparaat voor een onbekende lezer! Verzorgde spreektaal Wij willen open en duidelijke communicatie met Amsterdammers en Amsterdamse organisaties. We gebruiken daarom in onze brieven en s verzorgde spreektaal. De taal die je elke dag op je werk gebruikt. Tip: schrijf alleen woorden op die je in een persoonlijk gesprek ook zou gebruiken. Een voorbeeld van te formele taal: In antwoord op uw bericht aan de burgemeester van 11 mei bericht ik u, op verzoek van de burgemeester, dat uw ter verdere behandeling is doorgestuurd aan de wethouder. Zo klinkt het in de Stijl van Amsterdam: Op 11 mei mailde u de burgemeester over de woningnood in Amsterdam. De burgemeester heeft mij gevraagd uw bericht door te sturen naar de wethouder. Hij zal u binnen twee weken een antwoord sturen.

7 Pagina 7/35 Pas op met vaktermen Waar je ook werkt: na enige tijd neem je het bijbehorende jargon over. Voor je het weet, schrijf je het ook in brieven. Voor jou mag dat woord of die term vanzelfsprekend zijn, voor de lezer is dat niet zo. Hij weet niet wat vigerend beleid of onderhavige raadsvoordracht inhoudt. Gebruik dus geen vaktaal. Als je het niet kunt vermijden, leg dan in ieder geval uit wat het betekent. Geen afkortingen Een brief vol met afkortingen is slecht leesbaar. Gebruik dus geen d.m.v. mw. incl. i.v.m. t.g.v. t.b.v. n.a.v. o.g.v. enzovoort. Afkortingen wekken de schijn van onverschilligheid en haast. Bovendien kan de lezer je brief of ook verkeerd begrijpen. De afkorting t.g.v. heeft bijvoorbeeld verschillende betekenissen. Taalkundige afkortingen zoals hierboven schrijven we daarom altijd voluit. Afkortingen die we gebruiken voor namen van gemeenteonderdelen, wetten, instanties en begrippen, schrijven we de eerste keer voluit, gevolgd door de afkorting tussen haakjes. In de rest van de tekst kun je dan de afkorting gebruiken. Uitzondering op deze regel zijn afkortingen die algemeen bekend zijn, zoals AOW en WOZ-waarde. Die kun je gewoon gebruiken. 2.4 Korte zinnen Schrijf bij voorkeur in korte zinnen. De zinslengte op zichzelf is niet het probleem. Er is een ander gevaar: lange zinnen ontsporen sneller. Dat voorkom je bijvoorbeeld door per zin één boodschap te noemen. Ga verder uit van een gemiddelde zinslengte van ongeveer twaalf woorden. Dat houdt je brief begrijpelijk. Een voorbeeld: Naar aanleiding van het plan dat de heer Pietersen gisteren met u besproken heeft, bevestig ik u hierbij dat u hebt toegezegd dat u alsnog de ontbrekende stukken bij ons inlevert. Wordt: Gisteren sprak u met de heer Pietersen. U hebt toen ons plan besproken. U hebt met hem afgesproken dat u de ontbrekende stukken nog bij ons inlevert.

8 Pagina 8/35 Een vraag is ook een prima manier om lastige zinsconstructies te voorkomen. Bovendien werkt het uitnodigend. Wij verzoeken u het formulier ondertekend binnen veertien dagen te retourneren. Wordt: Wilt u het formulier binnen veertien dagen terugsturen? Vergeet niet uw handtekening onder de brief te zetten. 2.5 Actief en passief Probeer de woorden worden of zijn niet te gebruiken. Ze leveren slome en bureaucratisch klinkende zinnen op. Deze manier van schrijven staat ook bekend als de lijdende vorm. Een paar voorbeelden: Dat moet zijn: Er wordt gemopperd over het lawaai van de luchtzuivering. De medewerkers klagen over het lawaai van de luchtzuivering. Dat wordt: Aan de bewaking van de wethouder wordt veel aandacht gegeven. De gemeente besteedt veel aandacht aan de bewaking van de wethouder. De kwaliteitsrapportages dienen voor maandag te zijn ingeleverd. Daar maken we van: Willen jullie de kwaliteitsrapportages voor maandag inleveren? 2.6 Schrijf persoonlijk: gebruik ik en wij Schrijf in de wij-vorm als je over de Gemeente Amsterdam praat. Dat wordt: Hierin vraagt u de gemeente om informatie. Hierin vraagt u ons om informatie.

9 Pagina 9/35 Gebruik ik voor persoonlijke acties. Wordt: Wij zullen u hier in de loop van volgende week over bellen. Volgende week woensdag bel ik u hierover. Dat is veel persoonlijker en minder verwarrend voor de lezer. 2.7 Wees concreet Actief schrijven betekent dat duidelijk is wie wat doet. Noem man en paard! Dat moet zijn: Aan de uitvoering van dit project zijn de nodige kosten verbonden. Dit project kost 1 miljard. U kunt contact opnemen met een van onze kwaliteitsmanagers. Daar maken we van: Belt u met Johan Tjeerda op als u nog vragen hebt. Vaag taalgebruik Het is lekker makkelijk om iets ruim te formuleren, maar je helpt de lezer er niet mee. Neem de moeite om een datum, naam of bedrag op te zoeken. Schrijf bijvoorbeeld niet het bedrag, maar de subsidie van 100,-. Zullen en kunnen Zorg dat je de woorden zullen en kunnen in hun juiste betekenis gebruikt. Kunnen gebruik je alleen als je de lezer daadwerkelijk iets te kiezen geeft. Zullen schrijf je alleen op als je een gebeurtenis in de toekomst schetst. Duidelijkheid, ook bij wetten en regels Stel dat je in een brief verwijst naar een wetsartikel, verordening of subsidieregeling. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde vergunning niet afgeven omdat de regelgeving dat niet toestaat. Of je mag een bepaalde subsidie toekennen op basis van een regeling. Noem dan het artikel of de maatregel om uit te leggen waarom iets wel of niet kan. Wees ook hier zo duidelijk en servicegericht mogelijk: vermijd moeilijk taalgebruik en lange zinnen. Een akelig voorbeeld: Naar aanleiding van uw brief van 1 juni 2011 hebben wij in de raadsvergadering van 24 juni uw aanvraag, ten behoeve van meubilair en speelleermiddelen besproken.

10 Pagina 10/35 Onder voorwaarde van de realisatie van tien nieuwe kindplaatsen in uw kinderdagverblijf De Paddestoel, waardoor de capaciteit uit 24 kindplaatsen zal gaan bestaan, stellen wij ten behoeve van de aanschaf van meubilair en speelleermiddelen uit de rijksbijdrage Stimuleringsmaatregel Kinderopvang een maximale investeringsbijdrage ad ,- beschikbaar. Hierbij gaan wij ervan uit dat de aan te schaffen middelen kunnen worden meegenomen naar de nieuwe vestiging in De Weidebuurt. Begrijp je wel? Het kan ook anders In de raadsvergadering van 24 juni hebben wij uw brief van 1 juni besproken. Daarin vraagt u namens stichting De Paddestoel een vergoeding voor meubilair en speelgoed. Hieronder geef ik u onze reactie. Toestemming Graag voldoen wij aan uw verzoek. Daarom stellen wij een maximale investeringsbijdrage van ,- beschikbaar voor de aanschaf van meubilair en speelgoed. Deze bijdrage is afkomstig uit de rijksbijdrage Stimuleringsmaatregelen Kinderopvang Voorwaarden Er zijn twee voorwaarden verbonden aan onze bijdrage. De eerste is dat u tien nieuwe kindplaatsen in De Paddestoel realiseert, waardoor de totale capaciteit uit 24 plaatsen zal bestaan. Daarnaast gaan we ervan uit dat u het nieuwe meubilair en speelgoed meeneemt naar de nieuwe vestiging in De Weidebuurt. Heb je problemen met het schrijven van heldere beleidsstukken? Kijk op intranet.amsterdam/helderamsterdams voor een cursus Klantgericht schrijven voor beleidsmedewerkers. 2.8 Maak contact mogelijk Je voert een dialoog met je lezer. Als je onduidelijk bent, vaag of onvoldoende concreet, verstoor je de relatie. Schrijf dus concreet en leesbaar. Een voorbeeld: Mocht u binnen twee maanden geen antwoord hebben ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Peter van der Linden op , van het Kabinet Burgemeester, zodat wij kunnen informeren naar de stand van zaken met betrekking tot de afhandeling van uw bericht. In de Stijl van Amsterdam schrijf je het zo: Wij beantwoorden uw vraag binnen twee maanden. Belt u met Peter van der Linden van het Kabinet Burgemeester als dat niet gebeurt. Hij zoekt dan uit of uw vraag is behandeld. Zijn telefoonnummer is

11 Pagina 11/ Begrip tonen of vragen Je hebt vast wel eens een emotionele beller aan de lijn gehad. Intuïtief weet je dan dat je hem eerst even moet laten uitpraten. Daarna begin je je eigen verhaal met het tonen van begrip. ( Ik begrijp dat u / Natuurlijk snap ik uw probleem ). Als je daarin niet overdrijft, heeft je begrip een kalmerend effect. Je opent zo de dialoog. Ook in geschreven tekst kun je bijna altijd begrip tonen voor een vraag van de lezer. Meestal zijn vragen of klachten niet onredelijk. Dan kun je schrijven: Ik kan me uw standpunt goed voorstellen. Zelf om begrip vragen Je mag ook zelf begrip van de lezer vragen, bijvoorbeeld als een afhandeling lang duurt, of als er iets is misgegaan. Bij de Gemeente Amsterdam werken mensen en mensen maken nu eenmaal fouten. De lezer begrijpt dat best. Geef hem de kans om begrip te tonen. Vraag erom en leg altijd uit waarom iets lang heeft geduurd of fout gelopen is: Door de vakantieperiode hebben wij een kleine achterstand opgelopen Signaalwoorden Je kunt je lezer door je tekst gidsen met signaalwoorden. Binnen een alinea geven ze de relatie aan tussen zinnen. Tussen alinea s maken ze het verband duidelijk. Je kunt ermee vooruitwijzen en richting aangeven. Zo maak je tekst makkelijker leesbaar. Voorbeelden van signaalwoorden zijn: daardoor, als gevolg hiervan, in de volgende paragraaf Nooit meer doen (1) Zet geen woorden tussen de elementen van een zin die bij elkaar horen. Dus niet tussen het onderwerp en het werkwoord en ook niet tussen de en het en het woord dat daarbij hoort. Dat heet een tangconstructie. De lezer raakt hierdoor in verwarring, want hij snapt pas aan het eind van de zin wat je bedoelde. Je doet onnodig een groot beroep op zijn geheugen. Voorbeelden: Dat moet zijn: Het stadsdeel heeft de bewoners een brief over de werkzaamheden aan de trambaan van komende zomer geschreven. Het stadsdeel heeft de bewoners een brief geschreven over de werkzaamheden die komende zomer plaatsvinden aan de trambaan. De vóór de datum van inwerkingtreding van het besluit ingediende aanvragen.

12 Pagina 12/35 Goed is: De aanvragen die zijn ingediend voordat het besluit ingaat Nooit meer doen (2) Als je formeel schrijft, ben je snel geneigd om werkwoorden te veranderen in zelfstandige naamwoorden. Dat heet naamwoordstijl. Op het eerste gezicht lijkt je tekst daardoor misschien netter en deftiger, maar voor de lezer is het erg lastig en bovendien saai. Volgens de Stijl van Amsterdam is zo n tekst dan ook niet actief genoeg. Een paar voorbeelden: Schrijf liever: Hij levert een inspanning om tot verbetering van zijn positie te komen. Hij spant zich in om zijn positie te verbeteren. Goed is: Met de betrokken stadsdelen wordt overleg gevoerd om tot een versnelling van de aanbrenging van een nieuwe asfaltlaag te komen. We overleggen met de betrokken stadsdelen om de nieuwe asfaltlaag snel aan te brengen. Heb je problemen met spelling en grammatica? Kijk op intranet.amsterdam/helderamsterdams voor een cursus Stijl en spelling in de Stijl van Amsterdam.

13 Pagina 13/35 3. Schrijf een goede brief Je hebt je best gedaan op een actieve, redelijke en servicegerichte brief. Dan sta je toch raar te kijken als iemand je belt en vraagt: Wat wilt u nu eigenlijk precies? De duidelijkheid van je brief gaat met een overzichtelijke opbouw met sprongen vooruit. Daarin de belangrijkste informatie bovenaan staat. Zo ziet de lezer onmiddellijk wat je van hem verwacht of wat je voor hem kunt doen. Denk bij het schrijven aan de lezer, aan zijn situatie en zijn vragen. We stralen eenheid uit De lezer moet in één oogopslag een brief van de gemeente herkennen. Daarom gebruiken we voor die brieven een sjabloon met daarin een duidelijke afzender. Verder zijn in het sjabloon details vastgelegd als lettergrootte, lettertype en de plaats van het onderwerp. De indeling Tussen de kop en de staart van je brief heb je veel ruimte. Het tekstdeel van je brief bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de inleiding, de kern en het slot. Dwing jezelf dus tot een logische en overzichtelijke indeling: 1. Afzender 2. Adres, referenties, onderwerp, bijlage 3. Inleiding 4. Kern (= boodschap + uitleg) 5. Slot 6. Ondertekening In de volgende paragrafen komen deze punten uitgebreid aan de orde. 3.1 De afzender Kies een duidelijke afzender en gebruik hiervoor het juiste merk in het briefsjabloon. Meestal interesseert het de lezer overigens niet dat de brief van een bepaalde gemeentelijke dienst komt. Het is een brief van de Gemeente Amsterdam en het gaat de lezer vooral om de inhoud. Gebruik in dat geval het algemene merk van de gemeente Amsterdam. Kijk wel goed hoe je de lezer onder aan de brief doorverwijst en zorg dat dat overeenkomt met de naam van de afzender. Wanneer je bijvoorbeeld zegt dat iemand met vragen terecht kan bij de balie van een dienst, dan is het slim om ook het dienstmerk te gebruiken in het briefsjabloon. Zo zorg je voor een samenhangend geheel.

14 Pagina 14/35 Telefoonnummer Soms zet je boven aan je brief het gemeentelijke informatienummer als telefoonnummer waar mensen naartoe kunnen bellen bij vragen. Zorg er dan wel voor dat het Contact Center Amsterdam (CCA) vóóraf weet dat je brief de deur uit gaat. En hoeveel brieven je verstuurt. Stuur de tekst van de brief ruim van tevoren naar de Centrale Redactie van Dienstverlening en Facilitair Management. De redactie leest de brief, kijkt welke onduidelijkheden hij eventueel nog bevat en verheldert zo nodig de tekst. Die check is handig, want als inhoudsdeskundige zit je vaak zó goed in de materie dat je niet meer ziet welke vragen jouw brief kan oproepen. De redactie zet bovendien aanvullende informatie in het Digitaal Loket en in de Kennisbank. Daarmee kan het Contact Center Amsterdam bellers helpen die toch nog vragen hebben over jouw brief. Een lezer die zelf zoekt op de site van de gemeente, vindt die informatie in het Digitaal Loket. 3.2 Adres, referenties, onderwerp en bijlage(n) De geadresseerden Bedrijfsnaam Schrijf je een brief aan een bedrijf? Zet dan op de eerste adresregel de bedrijfsnaam. Houd je aan de schrijfwijze die het bedrijf zelf hanteert. Dat geldt ook voor de afkortingen N.V. en B.V. De afdelingsnaam staat op de tweede regel en de naam van een eventuele contactpersoon komt op de derde. Laat Aan of T.a.v. achterwege; de naam van de contactpersoon of de afdeling is voldoende. Persoonsnaam Schrijf je een brief aan een persoon, dan komt op de eerste regel direct de naam van die persoon. Ook hier is Aan of T.a.v. overbodig. Begin met De heer of Mevrouw een brief aan een getrouwde vrouw: Mevrouw S. Kuiper-Vladimirov een brief aan een echtpaar: De heer J. Kuiper en mevrouw S. Kuiper-Vladimirov (in de aanhef: Beste meneer en mevrouw Kuiper) een brief aan twee personen: De heer H. Evers en mevrouw A. Ballooi of Mevrouw S. Quinto en mevrouw W. van Wielingen Titels Titelomschrijvingen als Weledelgestrenge of Hooggeboren gebruiken we niet meer. Titelafkortingen als drs., dr., prof. en ir. kunnen wel, maar denk aan de kleine letters en de punt. Een goed voorbeeld: De heer drs. A. de Jong

15 Pagina 15/35 Adresgegevens Schrijf het adres onder de persoonsnaam of bedrijfsnaam/contactpersoon/afdeling. Schrijf straatnamen voluit: geen Dorpsstr. of Kastanjeln. Schrijf Postbus en Antwoordnummer met een hoofdletter. Achter de cijfers van de postcode hoort één spatie, achter de letters twee. Daarachter komt de plaatsnaam in hoofdletters. In een adressering staan geen punten of komma s aan het eind van de regels. Voorbeelden: Stichting Hart voor Dieren De heer Y. Coskun Postbus HA AMSTERDAM Mevrouw G.J. Dijkerman-Willemsen Raadhuisplein EP BARNEVELD Toevoegingen, zoals vertrouwelijk, komen in hoofdletters op de eerste regel van het adres. VERTROUWELIJK Stichting Alarm Mevrouw W.M. Rinsampessy Postbus EH AMSTERDAM Datum Hier komt de datum waarop de brief de deur uit gaat. De dag in cijfers, de maand in letters en het jaar voluit. Bijvoorbeeld: 14 juni 2011 Onderwerp Net als in een moet dit een duidelijke tekst zijn die de lezer prikkelt. Beperk het tot vijf woorden; één enkel woord is meestal niet duidelijk genoeg. Zoals bij: Dat wordt: Aanvraag Subsidieaanvraag nieuwbouw

16 Pagina 16/35 Referentiegegevens Boven in het sjabloon kun je verwijzingen opnemen. Gebruik daarvoor de sjabloonkopjes Ons kenmerk, Uw kenmerk, Behandeld door, Doorkiesnummer en . Mensen die een kopie van de brief krijgen, noem je bij Kopie aan. Bijlage(n) In het sjabloon vul je bij het kopje Bijlage(n) kort en concreet in wat je meestuurt. Zijn het meerdere stukken, noteer dan Bijlagen: <aantal>. Stuur je maar één bijlage mee, schrijf dan Bijlage: <naam van de bijlage>. 3.3 Inleiding We laten zien dat we luisteren Je wilt een brief van een Amsterdammer beantwoorden. Je weet precies wat je wilt zeggen, maar hoe begin je? Onderschat het belang van deze eerste regel(s) niet. De opening zet de toon voor de rest van de brief. Kies je voor een statische en formele zin? Tien tegen één dat de hele brief dan een afstandelijke sfeer ademt. Is je openingszin persoonlijk en direct? Dan is de toon in de rest van de brief ook toegankelijk en uitnodigend. We geven je hiervoor graag een aantal richtlijnen en tips. Aanhef Je aanhef zet de toon van je bericht. We schrijven direct, maar met respect. Vraag je dus af welke relatie je met je lezer hebt. Schrijf je naar een Amsterdammer of een zakelijk contact? Dan begin je soms met Geachte. Daarna schrijf je het geslacht voluit en met een kleine letter. Dan de achternaam, gevolgd door een komma. Achternamen met een voorvoegsel (van, de) begin je met een hoofdletter. Ken je de lezer? Gebruik dan de voornaam in combinatie met Beste. Je krijgt dan: Geachte heer Van der Vliet, Schrijf je aan twee personen? Noem ze dan allebei: Geachte heer Teunissen en mevrouw Albayrak, Weet je niet of de lezer een dame of heer is? Los het dan zo op: Jij of u? Geachte mevrouw/heer, In een brief naar een collega gebruiken we altijd je en jij, ongeacht de positie of salarisschaal van de geadresseerde. Zo is de informele cultuur binnen de Gemeente Amsterdam. Naar Amsterdammers gebruiken we uiteraard u.

17 Pagina 17/35 Verplaats je in de lezer Denk mee met de Amsterdammer die je een brief stuurt. Leef je in zijn situatie in en laat dat vanaf je openingszin merken. De voordelen zijn duidelijk: je opent origineel je stelt de lezer direct centraal Geen clichés Vermijd ouderwetse taal als in: Naar aanleiding van, In antwoord op en Hierbij doe ik u toekomen Zulke openingszinnen geven de lezer niet het idee dat je bij hem of haar betrokken bent; ze komen onpersoonlijk en onverschillig over. Je hoeft niet voor elke brief een origineel begin te verzinnen. Maak gerust gebruik van standaardzinnen. Maar dan wel zinnen die toepasselijk zijn en aanspreken. Praktische beginzinnen Als je je inleeft in de lezer, schrijf je met zijn belang voor ogen. Bijvoorbeeld: U wilt de ArenA afhuren voor een midzomernachtfeest. U wilt weten of u al in aanmerking komt voor een parkeervergunning in de grachtengordel. U vroeg wanneer de gemeente de omgevallen Amsterdammertjes in uw straat vervangt. Met gevoel Er is nog een initiatiefrijke manier om een brief te openen: toon gevoel. Natuurlijk moet de situatie daar wel geschikt voor zijn. Het tonen van gevoel kan al met een paar woorden: Graag reageer ik op uw brief van Hartelijk dank voor uw telefoontje van Met plezier stuur ik u Tot mijn spijt moet ik u vertellen Helaas hebben wij vorige week besloten Begin met een tijdstip Op <datum> is in veel gevallen een prima begin. Je vermijdt daarmee namelijk een ouderwetse stijl. Hij is goed te gebruiken als je schrijft na een eerder contact met je lezer. Luister eens naar jezelf als je belt: in een telefoongesprek hanteer je deze openingszin waarschijnlijk onbewust al lang. Deze formule is op veel manieren toe te passen. Een paar voorbeelden: Op 9 maart schreef u ons dat feesten in de Westergasfabriek u geluidsoverlast bezorgen. Op 2 februari nam het stadsdeelbestuur een besluit over de herinrichting van uw straat. Vanaf 13 november zijn de nieuwe landelijke regels voor kunstsubsidies bekendgemaakt: ze worden allemaal afgeschaft.

18 Pagina 18/35 In deze openingszinnen noemen we bewust geen jaartal, simpelweg omdat het vaak geen functie heeft. Een datum spreekt meestal al voor zich. Soms is een jaartal wél nodig. Bijvoorbeeld als je ingangs- of vervaldata noemt of een brief met juridische betekenis verstuurt. Moet iemand zijn vergunning inleveren, dan is het uiteraard verstandig het jaar te noemen waarin dat moet gebeuren. De eerste alinea: in drie zinnen Probeer in een inleiding zowel terug als vooruit te wijzen. Doe dat bij voorkeur in drie zinnen. Een voorbeeld: Hartelijk dank voor uw brief van 23 februari. Daarin vraagt u of wij Ajax het komende jaar willen sponsoren. In deze brief geef ik u onze reactie. Leeswijzer De eerste alinea is een aanzet tot je feitelijke boodschap. Pas in de tweede alinea formuleer je jouw antwoord of boodschap. Schrijf je een brief met veel informatie? Geef in de inleiding dan een korte leeswijzer: een opsomming van de punten die je behandelt. Beste mevrouw, meneer, Stadsdeel X is van plan om betaald parkeren in te voeren in de Van der Meentwijk. In deze brief vertellen wij u daar meer over. 1. Waarom betaald parkeren 2. Welke straten worden betaald parkeren (+ kaartje) 3. Wat betekent dat voor u als bewoner 4. Parkeervergunningen en tarieven 5. Inspraak: uw mening geven over de plannen Daarna begin je met stap 1 van de opsomming. Tussen de eerste en tweede alinea plaats je een witregel. Zo maak je onderscheid tussen de aanleiding en het vervolg. Standaardbrieven die dagelijks uit de pc s rollen, voldoen vaak niet aan de Stijl van Amsterdam. Helder Amsterdams biedt cursussen aan voor medewerkers, maar herschrijft ook pakketten standaardbrieven. We doen dat samen met de deskundigen van de afdeling. Kijk op intranet.amsterdam.nlk/helderamsterdams

19 Pagina 19/ De kern We zijn vriendelijk, direct en duidelijk In deze paragraaf vind je een aantal tips voor een lezersgerichte kern. Kern = boodschap + uitleg Mogelijk verwijs je al in de inleiding naar een eerdere vraag van de lezer. Geef dan in de kern het antwoord op die vraag. Uiteraard bied je de lezer daarna een onderbouwing van je antwoord. (inleiding) Op 21 maart schreef u ons een brief. Daarin vraagt u ons om de persoonsgegevens van de heer Ismail. In deze brief mijn reactie op uw verzoek. (kern en uitleg) Helaas mag ik u de persoonsgegevens niet verstrekken. De Wet bescherming persoonsgegevens bepaalt dat er geen persoonsgegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie aan derden mogen worden verstrekt. Bied alternatieven Als actieve en integere medewerker van de Gemeente Amsterdam laat je het hier natuurlijk niet bij zitten. Je slaat de deur niet zomaar dicht en je wijst op andere mogelijkheden waarmee je de lezer van dienst kunt zijn. Om verder te gaan met ons voorbeeld: Er zijn gelukkig andere mogelijkheden om u te helpen. Wij kunnen de heer Ismail bijvoorbeeld zoeken via ons geautomatiseerde bestand en vervolgens eenmalig uw brief doorsturen. De heer Ismail kan dan zelf bepalen of hij contact met u wil. Dat geldt ook als hij is verhuisd naar een andere gemeente. Alinea s Behandel één onderwerp per alinea. Een leesbare alinea heeft zes tot acht regels. Zo geef je de lezer overzicht en zorg je ervoor dat hij de informatie beter opneemt. Elke alinea begint met de kernboodschap. Daarna geef je een onderbouwing of uitleg. Tussenkopjes Met tussenkopjes kan de lezer de brief snel op hoofdlijnen doorlopen. Een kopje scheidt alinea s die elk een onderwerp behandelen. Houd de tussenkopjes zo kort mogelijk en zorg dat ze de lading dekken. Tussenkopjes in brieven hebben dezelfde lettergrootte als de rest van de tekst. Maak ze alleen vet en laat ze voorafgaan door een witregel. Witregels Tussen en in de alinea s kun je witregels gebruiken om je tekst luchtig te houden en zaken van elkaar te scheiden. Hou wel bij elkaar wat bij elkaar hoort!

20 Pagina 20/35 Opsommingen Heeft een zin een opsomming? Begin dan met een basisuitspraak en zet de opsomming eronder, voorafgegaan door opsommingtekens. Een voorbeeld: Neem voor uw paspoortaanvraag het volgende mee: n een kleurenpasfoto n een geldig legitimatiebewijs n uw huidige paspoort 3.5 Het slot Hopende u hiermede voldoende geïnformeerd te hebben, verblijven wij. Het is een slotzin, maar daar is ook alles mee gezegd. Deze zin is vaag en niet inspirerend. Zo n slot past dus niet bij de rest van je brief. Probeer een brief af te sluiten met een zo origineel mogelijke zin. Net als je openingszin een zin die betrokkenheid toont en vlot leest. Vermijd clichés Heel veel slotzinnen draaien om de werkwoorden hopen, vertrouwen of verwachten. Schrijf actief en neem een ander werkwoord als uitgangspunt. Zorg bovendien voor een zin die ook echt uit één zin bestaat. Laat bijzinnen weg. We geven een paar voorbeelden. De meer-informatie-zin Van alle slotzinnen is er één die je onder bijna elke brief kunt zetten: Hebt u nog vragen, neem dan contact op met Jaap de Groot. Deze universele slotzin heeft meer voordelen. Zo kun je de naam van de juiste contactpersoon, afdelingsnaam of tijden weergeven. Daarmee help je de lezer. Een ander voorbeeld: Hebt u nog vragen? Belt dan met Lieke Sanders. Zij is bereikbaar van maandag tot en met woensdag van tot uur. Haar telefoonnummer is Jouw actie Soms ben jij degene die actie moet ondernemen. Dan kun je bijvoorbeeld eindigen met: Binnen zes weken krijgt u van mij bericht over uw bezwaarschrift.

21 Pagina 21/35 Toon betrokkenheid Ten slotte liggen er eindeloze mogelijkheden in de categorie eindigen met gevoel. Ofwel: zinnen waaruit de betrokkenheid met de lezer en zijn situatie blijkt. Zoals: Ik wens u veel sterkte in de komende tijd. Prettige feestdagen. Bedankt voor de samenwerking. Ik begrijp dat u liever een ander bericht van ons had ontvangen. Toch reken ik op uw begrip. Pas wel op met deze zinnen. Het is leuk om af te sluiten met Prettige feestdagen, maar als de deurwaarder op het punt staat een woning te ontruimen, komt zo n afsluiting toch wat pijnlijk over. Na je slotzin komen twee witregels ruimte voordat je met de ondertekening begint. Behalve als dat net niet op een A4 tje past. Wees dan creatief met de ruimte, want een nieuwe pagina met alleen een handtekening is erg lelijk. 3.6 Ondertekening Zorg altijd voor een ondertekening, want een brief zonder ondertekening is geen lezersvriendelijke brief. De afsluitende groet is een klein, maar persoonlijk onderdeel van een brief. Daaruit blijkt hoe jij je tegenover je lezer opstelt. Bijna alle brieven of je nu goed of slecht nieuws brengt kun je eindigen met: Met vriendelijke groet. Gebruik Hoogachtend alleen bij verstoorde relaties. Denk aan voldoende witruimte voor de handtekening tussen Met vriendelijke groet en de uitgeschreven naam van de afzender. In de Stijl van Amsterdam reserveren we daar vier witregels voor. Gebruik je voornaam Een voornaam onder een brief staat persoonlijker dan voorletters. Past het gebruik van je voornaam niet bij de situatie? Of vind je het zelf niet prettig? De keuze is aan jou, maar de Stijl van Amsterdam heeft een duidelijke voorkeur voor de voornaam.

22 Pagina 22/35 Titels: liever niet Hetzelfde geldt voor het gebruik van titulatuur. Een titel voor een naam kan afstand scheppen. Het past niet in de Stijl van Amsterdam en de cultuur binnen de Gemeente Amsterdam. Gebruik je titel(s) alleen als er een heel goede reden voor is. Titelafkortingen eindigen tegenwoordig weer met een punt. Het gebruik van een voornaam kan dan trouwens nog steeds: drs. Jacob Demeestere mr. Saida al-alaoui ir. Christine Balayette Bachelor- en mastertitels komen achter de naam en verschillen per opleiding. Functienaam Een functienaam staat direct onder je naam en schrijf je met een kleine letter (directeur, hoofd). Dat geldt ook voor soortnamen zoals afdeling, commissie, werkgroep, enzovoort. De rest van de naam is de eigennaam en die begint met een hoofdletter (afdeling Sociale Zaken). Gebruik een functienaam overigens alleen als die iets toevoegt. Dus als de lezer echt moet weten wat je functie is bij de Gemeente Amsterdam. De ondertekening Houd bij het ondertekenen ook rekening met de vorm waarin je de brief geschreven hebt. Een brief die je verstuurt namens burgemeester en wethouders onderteken je anders dan een brief die je namens jezelf of je afdeling schrijft. Er zijn vier mogelijkheden: 1. Een brief van de burgemeester en wethouders is altijd in de wij-vorm: Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders <naam> secretaris <naam> burgemeester 2. Een brief namens burgemeester en wethouders: zowel de ik- als de wij-vorm kan: Namens burgemeester en wethouders, Met vriendelijke groet, Viljoen Graanoogst beleidsadviseur Algemene en Juridische Zaken 3. Een brief die je als ambtenaar zelf ondertekent (ik-/wij-vorm is mogelijk) Met vriendelijke groet, Nico Wedekind hoofd Sociale Zaken

23 Pagina 23/35 4. Een brief namens een afdelings- of sectorhoofd: altijd in de ik-vorm: Namens het hoofd Burgerzaken. Chazia el-massoui senior medewerker Bereikbaarheidsgegevens Het bezoekadres, postadres, de telefoon-, fax- en webgegevens staan standaard links boven in de brief. Onderaan kun je de bereikbaarheid per openbaar vervoer aangeven. Bijvoorbeeld: Het stadhuis is bereikbaar per metro en tram, halte Waterlooplein.

24 Pagina 24/35 4. Schrijf een goede Met communiceren we snel met Amsterdammers en collega s. Maar dan moet die wel te begrijpen zijn. Gooi je informatie niet zomaar over de schutting. Denk na over de toon die je kiest en over een goede indeling van je bericht. Hieronder lees je hoe je dat doet. Bedenk: soms is bellen of even bij iemand langsgaan effectiever dan een ! Stijl De stijl van een komt overeen met de stijl van een brief: verzorgde spreektaal. Maar de toon in interne s mag wel wat losser. Pas alleen op dat je niet kortaf en onvriendelijk wordt. Taalfouten Lees je nog eens door voor je hem verzendt. Door de snelheid sluipen er makkelijk taalfouten in je tekst. De lezer ervaart dat als gebrek aan aandacht voor hem. Zet dus de puntjes op de i, óók in mail. Let op de consequenties van s zijn vaak informeel, maar kunnen toch formele consequenties hebben. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om te beoordelen of een zakelijk is of niet. Diensten en stadsdelen hebben richtlijnen hoe je dergelijke mail archiveert. Opbouw van je Tussen het begin en eind van je heb je veel ruimte. Het tekstdeel van je bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de inleiding, de kern en het slot. Dwing jezelf tot een logische en overzichtelijke indeling: 1. Invulgegevens (adressering en onderwerp) 2. Inleiding 3. Kern (= boodschap + uitleg) 4. Slot 5. Ondertekening Hieronder komen deze punten uitgebreid aan de orde.

25 Pagina 25/ Adres en onderwerp Tip vooraf: typ het mailadres pas als laatste. Anders loop je de kans dat je het bericht te snel verstuurt. Bijvoorbeeld zonder bijlage... Adresseren: Aan Als je veel adressen invult, vraag je dan af of die adresgegevens wel allemaal zichtbaar moeten zijn. Een waslijst adressen staat raar boven aan je bericht, en niet iedereen stelt er prijs op dat zijn gegevens bij anderen bekend zijn. Houd rekening met de privacybehoefte van anderen, helemaal bij externe . Bedenk of CC en nodig is Een CC-tje is een kleine moeite. Maar doe je die persoon er ook echt een plezier mee? Heb je er een goede reden voor? Laat de hoofdontvanger in ieder geval weten waarom de andere persoon het bericht ook ontvangt. BCC Gebruik de BCC-functie (blind carbon copy) als je veel adressen hebt. Je hoeft niet eens een adres in te vullen bij Aan, maar het ziet er natuurlijk wel raar uit, een bericht zonder afzender. Wat je kunt doen: stuur de naar jezelf en zet de andere geadresseerden in het BCC-veld. Je kunt ook een mailgroep aanmaken. Zo ontvangt iedereen een bericht met een overzichtelijk briefhoofd. Zo n lijst maken is even werk, maar je kunt hem daarna steeds weer gebruiken. Onderwerp De onderwerpregel heeft een belangrijke functie. Tussen de tientallen berichten in een mailbox moet jouw bericht direct opvallen. Ben je heen en weer aan het mailen met iemand, inmiddels over een nieuw onderwerp? Pas dan ook de onderwerpregel aan. Dat maakt later het terugzoeken een stuk makkelijker. Wees zo specifiek mogelijk en houd het kort. Dus niet: Vergunning Maar: Verlenen bouwvergunning Annet Boom? Soms is een informatief onderwerp niet genoeg en wil je de lezer prikkelen. Probeer het dan zo aantrekkelijk mogelijk te formuleren. 15 november: een spetterend personeelsavond In plaats van: Datum personeelsuitje

26 Pagina 26/35 Vind je het lastig om het onderwerp in te vullen? Tip: doe het achteraf. Dan weet je namelijk precies wat je allemaal in je hebt behandeld en is het makkelijker om je onderwerp te formuleren Inleiding We laten zien dat we luisteren De eerste alinea van je tekst is de inleiding. Hierin verwijs je bijvoorbeeld naar een eerdere brief of een vraag, of je legt de aanleiding van je brief uit. Aanhef Je aanhef zet de toon van je bericht. We schrijven direct, maar met respect. Vraag je dus af welke relatie je met de geadresseerde hebt. Schrijf je naar een Amsterdammer of een zakelijk contact? Dan begin je soms met Geachte, maar liever met Beste. Daarna schrijf je het geslacht met een kleine letter. Dan de achternaam, gevolgd door een komma. Achternamen met een voorvoegsel (van, de) begin je met een hoofdletter. Je krijgt dan: Geachte heer Axim, Beste mevrouw Van den Berg, Schrijf je aan twee personen? Noem ze dan allebei: Beste meneer en mevrouw Verburg, Geachte heer Teunissen en mevrouw Albayrak, Weet je niet of de lezer een dame of heer is? Los het dan zo op: Beste mevrouw/meneer, Beste collega, Eerste alinea Denk mee met degene die je mailt. Leef je in zijn situatie in en laat dat merken vanaf je openingszin. De voordelen zijn duidelijk: je opent origineel je stelt de lezer direct centraal Jij of u? We spreken collega s aan met je, Amsterdammers natuurlijk met u.

27 Pagina 27/35 Beginzinnen Vermijd clichés als: Naar aanleiding van, In antwoord op en Hierbij doe ik u toekomen. Zulke openingsteksten komen onpersoonlijk en onverschillig over. Schrijf met het belang van de lezer voor ogen. U wilt de ArenA afhuren voor een midzomernachtfeest. U vroeg wanneer de gemeente de omgevallen Amsterdammertjes in uw straat vervangt. Met gevoel Toon gevoel, maar ga wel na of de situatie zich daarvoor leent. Hartelijk dank voor uw telefoontje van Vorige week hebben wij helaas besloten Begin met een tijdstip Op <datum> is in veel gevallen een prima begin. Deze formule is op veel manieren toe te passen. Een paar voorbeelden: Op 9 maart schreef u ons dat feesten in de Westergasfabriek u geluidsoverlast bezorgen. Op 2 februari nam het stadsdeelbestuur een besluit over de herinrichting van uw straat. Op <datum> kun je natuurlijk ook vervangen door andere tijdsbepalingen. Noem geen jaartal; alleen een datum is meestal genoeg. Een jaartal is natuurlijk wel nodig als je een ingangs- of vervaldatum noemt, bijvoorbeeld bij een vergunning. Zet tussen de eerste en tweede alinea een witregel. Maak helder onderscheid tussen de aanleiding en het vervolg. 4.3 De kern We zijn vriendelijk, direct en duidelijk Na de inleiding is de kern de tweede alinea. De kern van een voldoet aan de eisen: vriendelijk, direct en duidelijk. Maar sta vooral ook stil bij de lezer. Als hij de mailwisseling is begonnen: wat maak je op uit het bericht dat hij je stuurde? En als jij als eerste t: waarom zou de lezer jouw bericht willen lezen?

28 Pagina 28/35 Dus: verplaats je in zijn situatie stel vast waaraan hij behoefte heeft bedenk met welke vragen hij kan zitten vraag je af wat relevant is voor hem Kern = boodschap + uitleg Net als bij een brief laat je de lezer direct weten wat je van hem wil. Dan kan hij zelf bepalen of het bericht voor hem interessant is. De boodschap staat dus boven aan de tweede alinea en is in één oogopslag duidelijk. Misschien verwees je in de inleiding naar een eerdere vraag van de lezer. Geef dan in de kern het antwoord op die vraag. Uiteraard bied je de lezer daarna (derde alinea en verder) een onderbouwing van je antwoord. Een voorbeeld: (inleiding) Op 26 mei mailde u ons dat de Amsterdammertjes in uw straat omver waren gereden. (kern en uitleg) Onze collega s komen de Amsterdammertjes op 6 juni rechtzetten. Door de feestdagen lukt dat niet eerder. Alinea s Behandel één onderwerp per alinea. Een leesbare alinea in een heeft vier tot vijf regels. Zo geef je de lezer overzicht en zorg je ervoor dat hij de informatie beter opneemt. Elke alinea begint met de kernboodschap. Daarna geef je een onderbouwing of uitleg. Tussenkopjes Met tussenkopjes kan de lezer de snel op hoofdlijnen doorlopen. Een kopje scheidt alinea s die elk een ander onderwerp behandelen. Houd de tussenkopjes zo kort mogelijk en zorg dat ze de lading dekken. Tussenkopjes hebben dezelfde lettergrootte als de rest van de tekst. Maak ze alleen vet en laat ze voorafgaan door een witregel. Witregels Tussen en in de alinea s kun je witregels gebruiken om je tekst overzichtelijk te houden en zaken van elkaar te scheiden. Opsommingen Heeft een zin een opsomming? Begin dan met een basisuitspraak en zet de opsomming eronder, voorafgegaan door opsommingtekens.

29 Pagina 29/35 Een voorbeeld: Neem voor uw paspoortaanvraag het volgende mee: n een kleurenpasfoto n een geldig legitimatiebewijs n uw huidige paspoort 4.4 Het slot Eindig met een passend slot dat geen vragen oproept. Verwijs de lezer als het even kan naar een contactpersoon, telefoonnummer, website of adres. Zorg voor een duidelijke slotzin: vat de kern of de bedoeling van je bericht nog even samen; geef aan welke (re)actie je verwacht; of: geef aan wanneer en hoe je zelf reageert. Van alle slotzinnen kun je er één bijna altijd gebruiken: Hebt u nog vragen, neem dan contact op met Jaap de Groot. Deze universele slotzin heeft meer voordelen. Zo kun je de naam van de juiste contactpersoon, afdelingsnaam of tijden weergeven. Daarmee help je de lezer. Een ander voorbeeld: Hebt u nog vragen? Belt dan met Lieke Sanders. Zij is bereikbaar van maandag tot en met woensdag van tot uur. Haar telefoonnummer is Jouw actie Soms ben jij degene die actie moet ondernemen. Dan eindig je bijvoorbeeld met: Binnen zes weken krijgt u van mij bericht over uw bezwaarschrift. Nog een paar voorbeelden: Met uw vragen kunt u terecht bij Jocelyne Pecheux. Als u meer informatie wilt, neem dan contact op met Carla Bronkhorst. Ik wens u alvast veel succes. Probeer in het slot ook wat gevoel te leggen. Laat zien dat je betrokken bent bij je lezer. Kies daarvoor wel het goede moment. Wanneer je slecht nieuws brengt, moet je woorden die gevoel uitdrukken goed afwegen.

30 Pagina 30/35 Met vriendelijke groet Een zonder ondertekening is niet lezersvriendelijk. Je afsluitende groet is een klein, maar persoonlijk onderdeel van je tekst. Daaruit blijkt hoe jij je tegenover je lezer opstelt. Bijna alle s kun je eindigen met: Met vriendelijke groet. 4.5 Handtekening Stuur je een naar een Amsterdammer, een andere gemeente of een zakelijke relatie? Zorg dan voor een vaste tekst ter ondertekening. Bij de Gemeente Amsterdam hebben we de volgende standaard ondertekening afgesproken. Je bent vrij om bij de onderdelen mobiel, fax, internet, twitter en aanwezig iets in te vullen. Hans Huisstijl bestuursadviseur Directie Communicatie Gemeente Amsterdam, Bestuursdienst Bezoekadres Amstel 1 Postbus 202, 1000 AE Amsterdam Telefoon Mobiel Fax h.huisstijl@amsterdam.nl Internet amsterdam.nl Twitter twitter.com/amsterdamnl Aanwezig: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag N.B. Het lettertype in al onze correspondentie is Arial, lettergrootte 10, dus ook in onze berichten en handtekening. Stuur je een naar een collega? Dan is je voor- en achternaam voldoende. Extra berichten In je handtekening horen geen extra berichten, zoals reclame voor een project of site. Eén toevoeging mag wel: het blaadje met de regel Denk aan het milieu, print alleen als het echt nodig is.

31 Pagina 31/35 Dis- en proclaimer Is een disclaimer onder je nodig? Sommige stadsdelen en diensten melden dat de lezer aan digitaal berichtenverkeer geen rechten kan ontlenen. Dat het bericht alleen bestemd is voor de geadresseerde. Los van de vraag of dat rechtsgeldig is, hoef je nog geen klont tekst onder je mail te plakken. Neem gewoon een link op. Als de lezer daarop klikt, verschijnt de dis- of proclaimer in beeld. Verschil: minder tekst, meer overzicht. Je afdeling Systeembeheer regelt dat; ga niet zelf lopen knutselen. 4.6 Tips en trucs Te snel versturen (1) De snelheid van en is prettig, maar brengt wel risico s met zich mee. Je vergeet heel makkelijk een bijlage, een stuk tekst of de spellingcontrole. Voorkom slordigheden door: het tekstbericht nog eens helemaal door te lezen; te controleren of je bijlagen hebt toegevoegd; het adres pas als laatste in te vullen. Te snel versturen (2) Allen beantwoorden: oeps! Als je antwoordt, kijk dan goed op welke knop je drukt. Weinig lezers zitten te wachten op jouw ontboezemingen aan de afzender. Verwijder de geschiedenis Even snel een binnengekomen doorsturen; je doet het voor je het weet. Zorg dan wel dat je de oude s onder dat bericht verwijdert. Zo voorkom je dat gevoelige informatie verkeerd terechtkomt. Automatisch bericht bij afwezigheid Gebruik de afwezigheidsassistent als je er niet bent. Dat is goede dienstverlening. Vergeet in het bericht niet te melden bij wie de lezer terecht kan als je weg bent en informeer die collega daarover. Meld ook wanneer je weer terugkomt en zet de assistent dan ook weer uit.

32 Pagina 32/35 Bijlage 1 Afspraken over opsommingen, getallen, telefoonnummers, URL s, mailadressen en hyperlinks Opsommingen Bestaan de onderdelen van de opsomming uit hele zinnen? Dan begint ieder onderdeel met een hoofdletter en eindigt met een punt. Bijvoorbeeld: Voor deze vergunning gelden de volgende drie voorwaarden: n U bent ingeschreven in Amsterdam. n U bent achttien jaar of ouder. n U hebt een geldig identiteitsbewijs. Bestaan de onderdelen uit een of enkele woorden? Begin dan met een kleine letter en zet nergens een punt achter. Voorbeeld: Vergeet u niet mee te nemen: n paspoort n rijbewijs n kentekenbewijs n verzekeringspapieren Je hebt ook opsommingen waarbij je moet doorlezen vanaf de zin erboven. Bijvoorbeeld: U kunt de subsidie aanvragen als: n uw bedrijf in Amsterdam gevestigd is. n u minimaal vijftien werknemers hebt. n u de afgelopen drie jaar niet eerder een aanvraag hebt gedaan. Hierbij zet je een punt achter elk onderdeel van de opsomming. Maar let op: voor veel lezers is dit een moeilijke variant. Gebruik dit type opsomming daarom liever niet. Getallen Tot en met twintig schrijven we getallen voluit. Dat geldt ook voor tientallen, honderdtallen (vierhonderd) en duizendtallen (tweeduizend). Andere getallen schrijven we in cijfers. Noem je in één zin getallen onder én boven de twintig? Schrijf ze dan óf allemaal voluit, óf allemaal in cijfers. Aan jou de keuze wat het prettigst leest.

33 Pagina 33/35 Bedragen Na het euroteken volgt een spatie. Hele bedragen eindigen met een enkel liggend streepje: ,- Telefoonnummers Telefoonnummers schrijven we als volgt: het netnummer (zonder haakjes), een spatie en dan het abonneenummer. Als het abonneenummer een even aantal cijfers heeft, maak je er twee gelijke groepjes van. Bij een oneven aantal maak je eerst een groepje van drie en dan een van vier. Bijvoorbeeld: Mobiele nummers schrijf je met een groepje van twee en twee groepjes van vier cijfers: Het nummer van Contact Center Amsterdam (voorheen: Antwoord) schrijven we als (met een spatie dus). adressen en hyperlinks Voor de lezer van een tekst zijn adressen en hyperlinks flinke obstakels. Maar daar is wat aan te doen. Het adres van een website (de URL) schrijven we voor de leesbaarheid met kleine letters. Dat geldt ook voor adressen. Voor de bereikbaarheid van het adres maakt het namelijk niets uit en het leest een stuk rustiger. Het voorvoegsel kun je bij de meeste sites weglaten. Je krijgt dan: Je kunt ook kiezen voor kortweg amsterdam.nl, als de naam van de website daar bekend of duidelijk genoeg voor is. Deeplinks Kijk uit met het gebruik van deeplinks. Die verouderen snel en zijn meestal erg lang. In een brief heeft een deeplink al helemaal geen zin, want dan moet de lezer die helemaal gaan overtypen. Geef liever aan welke elementen de lezer moet aanklikken om bij de pagina te komen die je bedoelt. Dat doe je met vishaken: > ondernemen > horeca In een kun je een lange URL verstoppen door in plaats daarvan een bepaald woord aanklikbaar te maken. Hiervoor gebruik je de knop Hyperlink invoegen. Onderstreep trouwens nooit gewone tekst in een mail. De lezer ziet die al snel aan voor een hyperlink.

Schrijfwijzer. Wij schrijven...

Schrijfwijzer. Wij schrijven... Schrijfwijzer Wij schrijven...... persoonlijk en servicegericht... in een heldere en eigentijdse stijl... overzichtelijk en gestructureerd... perfect tot in de details Wij schrijven persoonlijk en servicegericht

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

EEN ZAKELIJKE BRIEF SCHRIJVEN NEDERLANDS

EEN ZAKELIJKE BRIEF SCHRIJVEN NEDERLANDS EEN ZAKELIJKE BRIEF SCHRIJVEN NEDERLANDS 0 WAAROM BELANGRIJK? Wanneer moet je een zakelijke brief schrijven? Best vaak. De zakelijke brief wordt veel gebruikt. Vooral als je iets wilt (organiseren) of

Nadere informatie

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright 2007-2016 tekstmodel.nl Voel je vrij om dit document te delen in je netwerk. Maar zonder de inhoud te veranderen. Dankjewel! tekstmodel www.tekstmodel.nl

Nadere informatie

Schr jfwijzer. Versie: 1.0 // Datum: 8 oktober 2012. Praktische Richtlijnen voor e-mail

Schr jfwijzer. Versie: 1.0 // Datum: 8 oktober 2012. Praktische Richtlijnen voor e-mail Schr jfwijzer Versie: 1.0 // Datum: 8 oktober 2012 Praktische Richtlijnen voor e-mail 1. Inleiding 3 2. E-mail 3 3. Wat maakt e-mail anders 3 3.1 Klant centraal 3 3.2 Afspraken over e-mailen 3 4. Inhoud

Nadere informatie

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting Het doel van de sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een gesprek. De brief (van brevis wat kort betekent) moet daarom informatief zijn en de belangstelling opwekken van de selecteur om nader

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Check je en brief

Check je  en brief Check je e-mail en brief Check je e-mail en brief Tips en checklists voor betere e-mails en brieven Eric Tiggeler TWEEDE DRUK Omslagontwerp: Textcetera, Den Haag Opmaak binnenwerk: Villa Y, Henxel Eric

Nadere informatie

Antwoord. Dienstverlening in de Stijl van Amsterdam

Antwoord. Dienstverlening in de Stijl van Amsterdam Antwoord Dienstverlening in de Stijl van Amsterdam Inhoud Voorwoord Hoofdstuk 1 Inleiding 1 Hoofdstuk 2 De Werkwijze van Antwoord 2 2.1 Antwoord bundelt communicatie 2.2 De organisatie van Antwoord 2.3

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Schr jfwijzer. Versie: 1.2 // Datum: 13 maart 2013. Praktische Richtlijnen voor brieven

Schr jfwijzer. Versie: 1.2 // Datum: 13 maart 2013. Praktische Richtlijnen voor brieven Schr jfwijzer Versie: 1.2 // Datum: 13 maart 2013 Praktische Richtlijnen voor brieven 1 Inleiding 3 2. Adressering 3 2.1 Regels en adressering 3 2.2 Volgorde adressering 3 2.2.1 Brieven aan zorgverleners

Nadere informatie

Bij het schrijven van een brief houd je net als bij andere schrijfopdrachten altijd rekening met je doel en je publiek.

Bij het schrijven van een brief houd je net als bij andere schrijfopdrachten altijd rekening met je doel en je publiek. Theorie zakelijke brief I I. Algemene opmerkingen vooraf Bij het schrijven van een brief houd je net als bij andere schrijfopdrachten altijd rekening met je doel en je publiek. Bij de brief onderscheiden

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF?

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? Sommige werkgevers vragen in hun vacatures om te solliciteren via een sollicitatiebrief. Die brief wordt dan je eerste contact met de werkgever. Het komt er dus op aan

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Herken je dit? Zo kan het ook: Heldere brieven schrijven

Herken je dit? Zo kan het ook: Heldere brieven schrijven Herken je dit? Tenslotte wijzen wij u er op, dat het ingevolge de Algemene Plaatselijke Verordening zonder vergunning van ons college niet is toegestaan om op uw woning met behulp van een opschrift, aankondiging

Nadere informatie

Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1

Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1 Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1 E-MAILS SCHRIJVEN 1. Algemeen De basisregel luidt: Houd het bericht kort en bondig. Wees echter ook niet té bondig: je ontvanger moet voldoende informatie hebben

Nadere informatie

En wat kunnen wij voor u doen?

En wat kunnen wij voor u doen? En wat kunnen wij voor u doen? Afspraken over de Brummense dienstverlening En wat kunnen wij voor u doen? Servicenormen Gemeente Brummen "En wat kunnen wij voor u doen"? Kenmerk : INT14.2537 Versiedatum

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Communiceren onder collega s en met de directie deel

Communiceren onder collega s en met de directie deel Communiceren onder collega s en met de directie deel 1 2018-2019 Wendy Vanden Bossche 2 Inleiding Wat is Communicatie? 3 Inleiding DEFINITIE: Overbrengen van informatie tussen een zender en een ontvanger

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het willen graag dat u tevreden bent over uw medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom voelt bij

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, directie, medewerkers en revalidatieartsen van Tolbrug willen graag dat u tevreden bent over uw (para)medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Directiesecretaresse-management assistent niveau 4. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling

Voorbeeld Praktijkopdracht. Directiesecretaresse-management assistent niveau 4. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Voorbeeld Praktijkopdracht Directiesecretaresse-management assistent niveau 4 Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Kwalificatiedossier Secretariële beroepen 2011-2012 Kwalificatie

Nadere informatie

Schrijven in vijf stappen. Erica. Theloosen. schrijft met het oog op mensen

Schrijven in vijf stappen. Erica. Theloosen. schrijft met het oog op mensen Schrijven in vijf stappen Erica Theloosen schrijft met het oog op mensen Schrijven in vijf stappen Als (tekst)schrijver hoor ik regelmatig van mensen dat ze schrijven leuk vinden, maar soms wel moeite

Nadere informatie

Tekstsoortenles Brief niveau B

Tekstsoortenles Brief niveau B Tekstsoortenles Brief niveau B Wat doe je in deze les? Bij de les Andere tekstsoort van Nieuwsbegrip XL lees je allerlei verschillende soorten teksten. Zoals een verslag, een reclametekst, een brief of

Nadere informatie

Schrijfwijzer Gemeente Rijswijk

Schrijfwijzer Gemeente Rijswijk Schrijfwijzer Gemeente Rijswijk Afspraken en tips voor brieven, e-mails en nota s 51764_Schrijfwijzer_binnen.indd 1 19-05-10 08:35 2 Schrijfwijzer Gemeente Rijswijk 51764_Schrijfwijzer_binnen.indd 2 19-05-10

Nadere informatie

UITWERKING webcase solliciteren & vacature

UITWERKING webcase solliciteren & vacature UITWERKING webcase solliciteren & vacature mijn leerbedrijf Solliciteren, opdracht 3 opdracht 1 1. Mijn vijf tips voor het mailen van een sollicitatiebrief zijn: Je mailt jouw sollicitatiebrief als de

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond

De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond U bent het niet eens met ons besluit! De bezwaarprocedure van de gemeente Helmond juli 2013 Als u het niet eens bent met ons besluit... Wij nemen regelmatig besluiten die betrekking hebben op u. Dat kan

Nadere informatie

NAAM:... Voornaam:... Klas: 4T... Volgnr.:... Datum:... LEERVAK:Nederlands... Leerkracht:... Gebundelde Controletoets periode Einde schooljaar

NAAM:... Voornaam:... Klas: 4T... Volgnr.:... Datum:... LEERVAK:Nederlands... Leerkracht:... Gebundelde Controletoets periode Einde schooljaar NAAM:... Voornaam:... Klas: 4T...... Volgnr.:... Datum:...... LEERVAK:Nederlands...... Leerkracht:... Gebundelde Controletoets periode Einde schooljaar Kranten in de klas: een lezersbrief schrijven: kladversie

Nadere informatie

Verras je klant! Hoe je op een andere manier kunt schrijven. Beste lezer,

Verras je klant! Hoe je op een andere manier kunt schrijven. Beste lezer, Verras je klant! Hoe je op een andere manier kunt schrijven Beste lezer, Betrokken, dichtbij, toonaangevend. Hoe zie je dat terug in de brieven en e-mails die jullie klanten ontvangen? >> Bekijk de bijlage

Nadere informatie

Zoo n Training. Met (meer) plezier werken!

Zoo n Training. Met (meer) plezier werken! Outlook 2011: E-mail Gebruik onderstaande tips om meer uit je e-mail mogelijkheden te halen en om efficiënter en overzichtelijker met je e-mail te werken; 1. Aanmaken van mappen 2. Adressenboek 3. Adressenboek

Nadere informatie

Workshop overtuigende offertes schrijven

Workshop overtuigende offertes schrijven Workshop overtuigende offertes schrijven Wat is een goede offerte? Je hebt een offerte ontvangen. Onder de indruk leun je achterover Waardoor ben jij onder de indruk? Hoe beslist jouw klant? Zo bekijk

Nadere informatie

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam

CV en motivatiebrief. 1. Kop Curriculum Vitae, eventueel je naam CV en motivatiebrief Hoe zorg je, dat je met jouw CV en brief wordt uitgenodigd voor een gesprek? Moeilijk te zeggen, want het aannemen van personeel is mensenwerk en iedereen kijkt anders naar dit soort

Nadere informatie

E-mailmarketing whitepaper

E-mailmarketing whitepaper E-mail marketing E-mailmarketing whitepaper 1. Inleiding 3 2. Elementen in een mailing 4 3. Contentstrategie 5 4. Planning 7 5. Tips & Tricks 8 6. Statistieken 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document

Nadere informatie

Twee bezoeken: wat u kunt verwachten. Uw huur opzeggen

Twee bezoeken: wat u kunt verwachten. Uw huur opzeggen Ik ga verhuizen. Hoe zeg ik mijn huur op? Ik ga verhuizen. Hoe zeg ik mijn huur op? U huurt een woning* bij Woonpalet en wil deze opzeggen. In deze brochure leest u wat daar bij komt kijken. Wij vertellen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

KCC normen(richtlijnen) Antwoord A. Basisnormen Antwoord :

KCC normen(richtlijnen) Antwoord A. Basisnormen Antwoord : KCC normen(richtlijnen) Antwoord A. Basisnormen Antwoord : Vragen stellen we in de 'ik' vorm. Antwoorden geven we in de 'u' vorm. Er wordt' helemaal niets. 'we doen' of 'we maken'. Productbeschrijvingen

Nadere informatie

B1 communiceren Schrijven op B1 niveau Welkom!

B1 communiceren Schrijven op B1 niveau Welkom! B1 communiceren Schrijven op B1 niveau Welkom! B1 Schrijven O Welkom! O Wat gaan we vandaag doen O Demonstreren O Discussiëren O Doen O Jouw ervaringen? B1 Schrijven O O O We noemen taalniveau B1 eenvoudig

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Zoektocht T.a.v. de heer Victor Brent Adres Postcode en plaats Geachte heer Brent, Plaats,

Nadere informatie

Schrijven voor het web. Roel Meertens

Schrijven voor het web. Roel Meertens Schrijven voor het web Roel Meertens Inhoud Doel vandaag Taalniveau B1 Belang begrijpelijk schrijven Richtlijnen voor schrijven Webrichtlijnen Praktische voorbeelden Doel van vandaag Burger centraal Dienstverlening

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL Wanneer kan ik een reactie op mijn brief verwachten? Hoe lang duurt het verlengen van mijn paspoort? Wanneer beslist de gemeente over mijn bouwplan? Met welke regels

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Spelregels, tips & trucs

Spelregels, tips & trucs Spelregels, tips & trucs voor interne communicatie van NGK De Ontmoeting versie 1.0 11 oktober 2014 Waarom deze brochure? Deze brochure heeft alles te maken met de invoering van onze nieuwe huisstijl op

Nadere informatie

Het Knaapengevoel. Vooraf

Het Knaapengevoel. Vooraf Het Knaapengevoel Vooraf Zo gaan we met elkaar om! Leg het maar eens uit: het Knaapen-gevoel. Als werknemers van KnaapenGroep weten we onbewust wat ermee bedoeld wordt en gedragen we ons ernaar. Maar hoe

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement.

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. Hierbij ter informatie de 20 Tips voor klare taal van

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Secretaresse niveau 3. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling

Voorbeeld Praktijkopdracht. Secretaresse niveau 3. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Voorbeeld Praktijkopdracht Secretaresse niveau 3 Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Kwalificatiedossier Secretariële beroepen 2011-2012 Kwalificatie Secretaresse Kerntaak 1 Voert

Nadere informatie

U heeft een klacht over ons!

U heeft een klacht over ons! De klachtenprocedure van de gemeente Helmond U heeft een klacht over ons! Als u ontevreden bent over ons.. De klachtenprocedure van de gemeente Helmond Als u ontevreden bent over ons... Wij helpen u graag

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 Voorbeeld van een brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte heer De Vries, Plaats, Datum Mijn naam is Mike Louwman,

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

Schrijf duidelijke en aantrekkelijke. teksten in 5 stappen

Schrijf duidelijke en aantrekkelijke. teksten in 5 stappen Schrijf duidelijke en aantrekkelijke teksten in 5 stappen 09/2013 Beste lezer, Gefeliciteerd! Je hebt je ingeschreven voor mijn Schrijftips, dus je bent geïnteresseerd in schrijven. Dat is mooi! Want goede

Nadere informatie

Tips Examen Nederlands

Tips Examen Nederlands Tips Examen Nederlands Het eindexamen Het CE Nederlands bestaat uit lees- en schrijfvaardigheid. De opbouw van het examen staat vast. Tekst 1: 10/12 vragen bij een lange tekst Tekst 2: de samenvattingsopdracht

Nadere informatie

Schrijven voor internet

Schrijven voor internet Schrijven voor internet Wat gaat er mis en hoe kan het beter? Amersfoort, 4 februari 2016 Wie is Xenia? Xenia Wassenbergh, geboren in Amsterdam. Is drs. Europese Studies (UvA). Schrijft sinds 1992 voor

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

Gemeente Weert schrijft heldere s!

Gemeente Weert schrijft heldere  s! Emailwijzer Gemeente Weert schrijft heldere e-mails! Wij zijn een eigentijdse gemeente met een dienstverlenende instelling. Onze klanten merken dat aan de balie in ons stadhuis of aan de telefoon tijdens

Nadere informatie

Bent u tevreden? Of juist niet?

Bent u tevreden? Of juist niet? Bent u tevreden? Of juist niet? Trivire zet zich in voor goede dienstverlening aan iedere klant. Wij horen graag wat u van ons vindt. Als we een compliment verdienen, maar óók als er iets misgaat. Want

Nadere informatie

Corresponderen in de huisstijl van de TU/e

Corresponderen in de huisstijl van de TU/e Communicatie Expertise Centrum Den Dolech 2, 5612 AZ Eindhoven Postbus 513, 5600 MB Eindhoven www.tue.nl/huisstijl Auteur Iris Breugelmans Datum 22 januari 2009 Corresponderen in de huisstijl van de TU/e

Nadere informatie

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK 1. Behandel de klant met respect. Hij is net als jij een weldenkend persoon die in staat is een eigen oordeel te vormen. 2. Wek geen verwachtingen waaraan je niet

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt

Uitgebreide versie. Het Pluryn Plein. Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Uitgebreide versie Het Pluryn Plein Intranet voor iedereen die bij Pluryn woont, werkt, leert of vrije tijd doorbrengt Het Pluryn Plein Ben je clint van Pluryn? Dan is het belangrijk dat je alle informatie

Nadere informatie

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik De Valkeniers Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren Versie 1.0 Door Iwan, Jarno, Iris en Erik DeValkeniers.nl Handleiding Redacteur DeValkeniers.nl 1 Inhoud DeValkeniers.nl

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 21 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 21 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Basiskennis Correspondentie Nederlands Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 21 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Nadere informatie

Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails

Opbouw. Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails [t] [f] [e] [w] Onderzoeksrapport Onderzoek naar de kwaliteit van reacties op e-mails Inleiding We zijn dit onderzoek begonnen om een beeld te krijgen van de kwaliteit van reacties op e-mails van verschillende

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Onze servicenormen Als u de stadswinkel bezoekt

Onze servicenormen Als u de stadswinkel bezoekt Onze servicenormen Regelmatig krijgt u te maken met de gemeente; bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort of een vergunning maar bijvoorbeeld ook om ons te laten weten dat er in uw straat een lantaarnpaal

Nadere informatie

Zoo n Training. I n s p i r e e r j e z e l f!

Zoo n Training. I n s p i r e e r j e z e l f! E-mail Gebruik onderstaande tips om meer uit je e-mail mogelijkheden te halen en om efficiënter en overzichtelijker met je e-mail te werken; 1. Aanmaken van mappen 2. Adressenboek 3. Adressenboek - distributielijst

Nadere informatie

3.3 Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen.

3.3 Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen. EN_interventie_werkboek_niv4_201 27-6-201 15:01 Pagina 125 Fase. Schrijfdoel en publiek bepalen In deze paragraaf oefen je met de schrijfstrategieën schrijfdoel en publiek bepalen. Taalgebruik Als je een

Nadere informatie

Waarom met je bedrijf op Facebook?

Waarom met je bedrijf op Facebook? Waarom met je bedrijf op Facebook? In deze les ga ik er een vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Facebook wilt benutten. Of je dat ook inderdaad écht

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Ik heb een klacht. uwv.nl werk.nl. Als u niet tevreden bent over UWV. Wilt u meer weten?

Ik heb een klacht. uwv.nl werk.nl. Als u niet tevreden bent over UWV. Wilt u meer weten? uwv.nl werk.nl Ik heb een klacht Als u niet tevreden bent over UWV Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie over de klachtenprocedure bij UWV. Als u na het lezen nog vragen heeft, kijk

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

1. Bereid je goed voor

1. Bereid je goed voor 1. Bereid je goed voor 1. Bedenk voor wie je schrijft Je schrijft in ieder geval voor B&W. Maar let op: daarnaast schrijf je ook nog voor anderen. B&W Raad Pers Burgers B&W Raad Burgers 2. Bedenk het doel

Nadere informatie

Enschedese Schrijfwijzer. Jouw brief het visitekaartje van gemeente Enschede

Enschedese Schrijfwijzer. Jouw brief het visitekaartje van gemeente Enschede Enschedese Schrijfwijzer Jouw brief het visitekaartje van gemeente Enschede Enschedese Schrijfwijzer Voorwoord Aangaande de gemeentelijke correspondentie jegens deze en gene, zijn er, uitgaande van een

Nadere informatie

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel

Checklist. De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Checklist De 8 must haves voor een succesvol blogartikel Veerle Metten, Mettenta Ga je graag door het leven met een goed geweten? Neem dan niet zomaar stukken uit deze checklist over zonder bronvermelding.

Nadere informatie

Stof je zakelijke af. Kiezel Communicatie

Stof je zakelijke  af. Kiezel Communicatie Stof je zakelijke e-mail af Kiezel Communicatie TIEN TIPS VOOR STOFVRIJE E-MAILS Spel- en stijlfouten in je zakelijke brief of e-mail maken je boodschap minder geloofwaardig. Dat wist je natuurlijk al.

Nadere informatie

Handleiding aanmelden 2015 Laat jezelf zien

Handleiding aanmelden 2015 Laat jezelf zien www.landstedembo.nl/aanmelden Handleiding aanmelden 2015 Laat jezelf zien 2 Handleiding aanmelden 2015 Handleiding aanmelden bij Landstede MBO voor decanen/mentoren/leerlingbegeleiders Deze handleiding

Nadere informatie

10.1 BRIEVEN. Geldig tot: september Functionaris Naam Paraaf. KNNV afdeling Delfland

10.1 BRIEVEN. Geldig tot: september Functionaris Naam Paraaf. KNNV afdeling Delfland 10.1 BRIEVEN Geldig tot: september 2012 Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest Secretaris Huub van t Hart KNNV afdeling Delfland 1. INLEIDING De externe correspondentie vormt het visitekaartje

Nadere informatie

Handleiding Abakus compleet

Handleiding Abakus compleet Handleiding Abakus compleet SMS- en E-mail-Service Abakus Compleet Pagina 1 / 13 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Instellingen... 4 Globale instellingen... 4 Praktijk instellingen... 7 E-mail- en SMS-Service

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Schrijfwijzer. Gemeente Deventer. Team Communicatie. Tekst: Van t Loo van Eck

Schrijfwijzer. Gemeente Deventer. Team Communicatie. Tekst: Van t Loo van Eck Schrijfwijzer Gemeente Deventer Team Communicatie Tekst: Van t Loo van Eck Versie 2013 Even vooraf Wij zijn een eigentijdse gemeente en excellente dienstverlener. Burgers merken dat aan onze balies, aan

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Wat is een CV? Wanneer gebruikt je een CV?

Wat is een CV? Wanneer gebruikt je een CV? Wat is een CV? CV is een afkorting van Curriculum Vitae. Vrij vertaald vanuit het Latijn: 'de loop van het leven'. Traditioneel bevat een CV een overzicht van persoonsgegevens, opleiding, werkervaring,

Nadere informatie

Opstart document 8 FEBRUARI v1.24

Opstart document 8 FEBRUARI v1.24 Opstart document 8 FEBRUARI v1.24 pagina 1 Welkom In dit document vind je stap voor stap instructie hoe je jouw eigen site kunt indelen, wat je moet verzamelen en natuurlijk hoe je uiteindelijk zelf jouw

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt.

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt. Aantekening door Ilse 796 woorden 12 oktober 2017 8 2 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Nederlands Schrijfvaardigheid - Ilse Hielkema Betoog Een betoog is een tekst waarmee je als

Nadere informatie

Programma. Telefonische Klachtenbehandeling. Filosofie rond klachtenbehandeling. Wat is een klacht?

Programma. Telefonische Klachtenbehandeling. Filosofie rond klachtenbehandeling. Wat is een klacht? Telefonische Klachtenbehandeling Programma 1. Klachten! 2. Telefonische communicatie. 3. Structuur voor klachtenbehandeling. 4. Voorbeelden van woorden en zinnen. Wat is een klacht? Filosofie rond klachtenbehandeling

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar?

Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? 1 Wanneer kunt u bezwaar maken? 3 Hoe maakt u bezwaar? Wat u moet weten bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente? De gemeente neemt vele beslissingen. Het kan gebeuren dat u het niet eens bent met een besluit. U kunt dan bezwaar

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Je eerste mailtjes met een computer

Je eerste mailtjes met een computer Je eerste mailtjes met een computer Het e-mailadres Om te e-mailen hebben jij en jouw correspondent een e-mailadres nodig. Een e-mailadres bestaat steeds uit 2 delen gescheiden door een o Wat vóór @ staat

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent?

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? In het Havenziekenhuis doen wij er alles aan om u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en

Nadere informatie