Klantonderzoek: de laatste inzichten!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klantonderzoek: de laatste inzichten!"

Transcriptie

1 : de laatste inzichten!

2 Hoe tevreden bent u over de door ons bedrijf geleverde producten en diensten? Veel bedrijven gebruiken deze vraag om de klanttevredenheid te meten. Op een schaal van zeer ontevreden tot zeer tevreden kan men vervolgens antwoorden. De klanttevredenheid wordt vaak geanalyseerd door te kijken naar het percentage tevreden en zeer tevreden klanten. Door de score over verschillende jaren te bepalen krijgt men inzicht in de ontwikkeling van deze score. Het voordeel van deze aanpak is zijn eenvoud, duidelijkheid en gemak voor respondenten om te antwoorden. Veel bedrijven zien dat de score op ongeveer 70-80% tevreden en zeer tevreden klanten uitkomt en voelen zich niet direct geroepen om iets te veranderen om de klanttevredenheid verder te verbeteren. Wanneer zij dit doen gaan ze voorbij aan een belangrijk nieuw inzicht van klanttevredenheidsonderzoek. Tevreden klanten lopen namelijk ook weg en het zou dus beter zijn om te focussen op het percentage zeer tevreden klanten. Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat loyaliteit pas significant toeneemt wanneer men zeer tevreden is. Uit onderzoek blijkt dat de waarschijnlijkheid waarmee men opnieuw een aankoop doet met meer dan 6keer toeneemt onder zeer tevreden klanten.

3 De Amerikaanse Klanttevredenheidsindex In Amerika wordt door de Universiteit van Michigan ieder kwartaal onderzoek gedaan naar de tevredenheid van Amerikaanse consumenten. Dit onderzoek dient als een benchmark voor veel organisaties. Het onderzoek focust zich op drie vragen met een 10-puntschaal. Wat is uw overall tevredenheid met ons product of dienst? In welke mate heeft ons product voldaan aan uw verwachtingen? Als u ons product of dienst vergelijkt met het ideaal, in welke mate benaderen wij dit ideaal? Door het nemen van een gemiddelde van bovenstaande vragen krijgt een organisatie inzicht in de tevredenheid en ontstaat een mogelijkheid om deze score te benchmarken met de ACSI index. In deze index kunnen zowel per bedrijf als per branche vergelijkingen worden gemaakt. Via ziet u direct hoe uw bedrijfstak scoort en hoe de score van uw bedrijf zich verhoudt tot de standaarden in uw branche.

4 Het meten van loyaliteit Welke vragen moet je stellen om de loyaliteit te meten? Hoe waarschijnlijk is het dat u opnieuw een aankoop doet? Hoe waarschijnlijk is het dat u iemand anders vertelt over uw ervaring met dit bedrijf? Hoe vaak heeft u in totaal gedurende de laatste 6 maanden een aankoop gedaan? Hoeveel mensen die u in de afgelopen maanden heeft verteld over uw ervaringen hebben inmiddels ook een aanschaf gedaan? Hoe vaak heeft u constructieve adviezen of suggesties gegeven voor product of service verbeteringen? Drie vragen die vaak gebruikt worden om gedragsmatige loyaliteit te bepalen: In welke mate wilt u deze leverancier opnieuw overwegen voor het doen van een nieuwe aankoop? Wat is de waarschijnlijkheid dat u deze leverancier aanbeveelt bij een vriend of collega? In welke mate ziet u moeilijkheden om van leverancier te wisselen? Hiernaast kan nog gevraagd worden naar het concurrentievoordeel dat het kopen bij uw bedrijf oplevert voor uw klanten.

5 Andere vragen met betrekking tot tevredenheid en loyaliteit: 1. Overall tevredenheid 2. Waarschijnlijkheid om opnieuw voor de eerste keer deze leverancier te kiezen 3. Waarschijnlijkheid om aan te bevelen 4. Waarschijnlijkheid om klant te blijven 5. Waarschijnlijkheid om ook andere producten en diensten te kopen 6. Waarschijnlijkheid om meer te gaan kopen 7. Waarschijnlijkheid om vaker te gaan kopen 8. Waarschijnlijkheid om van leverancier te switchen

6 Het meten van de customer experience Door de crisis is de relatie tussen de klantervaring of customer experience en klantloyaliteit versterkt. Dit is wellicht voor veel bedrijven een reden om onderdelen van de klantervaring minder hard te saneren dan andere onderdelen. Het 5- Gap model is een belangrijk concept op het gebied van het meten van klanttevredenheid. De 5-gaps die organisaties zouden moeten meten zijn de volgende: Gap 1 het verschil tussen wat klanten verwachten en wat managers denken dat klanten verwachten oplossing om deze gap te dichten is onderzoek Gap 2 heeft betrekking op de vertaalslag die managers maken om de wensen van klanten in een servicepropositie te vertalen en de feitelijke specificaties van wat klanten belangrijk vinden Gap 3 gaat over de feitelijke uitwerking van de dienstverlening, ook hier kan een interpretatieverschil optreden Gap 4 Behandelt het verschil tussen wat de klant geleverd krijgt en de communicatie die het bedrijf hierover heeft verspreid Gap 5 Tenslotte gaat over de prestatie die de organisatie heeft geleverd in de ogen van de klant en de verwachtingen die de klant hierover had

7 Ook kunnen 3 vragen worden gesteld om de customer experience te meten: -Effectiviteit als u denkt aan uw recente contacten met dit bedrijf, hoe effectief waren zij om aan uw behoeften te voldoen -Gebruiksgemak was het gemakkelijk voor u om zaken met dit bedrijf te doen? -Plezier heeft u de contacten met dit bedrijf als plezierig ervaren? In recente publicaties wordt aangegeven dat de mate waarin een klant moeite moet doen om een service vraag beantwoord te krijgen als een zeer betrouwbare voorspeller van loyaliteit gezien. Sterker het is de meest voor de hand liggende driver van disloyaliteit.

8 Segmentatie op basis van loyaliteit Door het segmenteren van de resultaten van uw onderzoek krijgt u inzicht in de houding en de gedragsintenties van uw huidige klanten. Het kan zeer nuttig zijn om te weten waarom bepaalde groepen klanten dreigen weg te lopen en andere groepen juist loyaal zullen blijken. Deze informatie biedt een uitstekende basis om een succesvol plan op te stellen om de weglopers te behouden. Het belangrijkste model voor loyaliteit is de net promotor score. Dit is een van de simpelste loyaliteit segmentatiesystemen. Aan klanten wordt gevraagd om de mate van waarschijnlijkheid om het bedrijf aan te bevelen op een schaal van 0-10 te scoren. Op basis van de scores worden drie segmenten onderscheiden: Promotors: score 9-10 Passieven: score 7-8 Detractors: 0-6 Het percentage promotors wordt afgezet tegen het percentage detractors. Waarmee de NPS een mogelijke waarde heeft van -100% tot + 100% Vaak wordt een waarde van 30-40% gevonden.

9 Ook kunnen klanten worden ingedeeld volgens het Apostel model van Sasser. Dit model houdt rekening met zowel tevredenheid als de invloed hiervan op loyaliteit. Klanten worden ingedeeld in drie of 4 groepen: Loyalist of Apostel hoge loyaliteit, hoge tevredenheid Huurling lage tot gemiddelde loyaliteit, hoge tevredenheid, komen en gaan, weinig commitment Deserteur lage tot gemiddelde loyaliteit, lage tot gemiddelde tevredenheid, aan het weggaan of reeds vertrokken en niet happy Gijzelaar Hoge mate van loyaliteit, laag tot gemiddelde tevredenheid, niet mogelijk om te switchen, In de vernieuwde versie van het model heeft Sasser ook de mate van aanbevelen opgenomen en onderscheidt hij naast bovengenoemde groepen ook nog de tegenstander.

10 Nieuwe ideeen over klanttevredenheidsonderzoek Uit onderzoek zoals gepubliceerd in de Harvard Business Review blijkt dat deelnemers aan klanttevredenheidsonderzoek een hogere mate van loyaliteit vertonen. Deze klanten bleken veel winstgevender dan de controle groep, meer nieuwe aankopen, minder weglopers en meer positieve reacties op new business initiatieven. Survey alerts vroeger werd klanttevredenheidsonderzoek per kwartaal of jaarlijks uitgevoerd om inzicht te krijgen in de overall tevredenheid van klanten of klantgroepen. Online vragenlijsten hebben dit proces op veel manieren veranderd. Zo worden online enquetes vaak continue als tegenhanger van periodiek uitgevoerd en kan met de resultaten van een online enquete direct worden ingespeeld op de wensen van individuele klanten. Het is tegenwoordig mogelijk om alerts gebaseerd op specifieke triggers in te zetten en hiermee direct te reageren op door klanten gesignaleerde klachten en kansen.

11 Gesloten feedback loops en het delen van de onderzoeksresultaten met respondenten is nu veel meer dan vroeger een voorwaarde aan het worden om respondenten te motiveren om deel te nemen aan een onderzoek. Uw respondenten vullen de vragenlijst in omdat zij de relatie waarderen en om u de mogelijkheid te bieden om u te verbeteren. Impliciet geeft u door het sturen van een onderzoeksvragenlijst aan te willen leren, u aan te willen passen en te willen veranderen. Om de feedback loop te sluiten met uw doelgroepen dient u aan te geven: waarvoor u de data gebruikt, moet u samenvattingen delen met uw klanten, aangeven welke acties u neemt op basis van de informatie. Om op de lange termijn succes te hebben met uw onderzoek en ervoor te zorgen dat response percentages op niveau blijven dient u aan uw respondenten aan te geven waartoe hun bijdrage leidt, hoe u uw dienstverlening heeft aangepast en waarom het dus zo belangrijk is dat ze hun mening geven.

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2013 / 2014

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2013 / 2014 Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2013 / 2014 De klantbeleving tijdens contactmomenten bij banken, verzekeraars, energiemaatschappijen en telecom- en internetproviders. Voorwoord Het vermogen om klanten

Nadere informatie

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012. Beleef en beïnvloed de klant!

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012. Beleef en beïnvloed de klant! Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 Beleef en beïnvloed de klant! Klantenbinding is essentieel voor organisaties om te overleven. Klanten worden steeds veeleisender; naast een goede functionele

Nadere informatie

Vier maal meer rendement uit uw klanttevredenheidsonderzoek

Vier maal meer rendement uit uw klanttevredenheidsonderzoek Vier maal meer rendement uit uw klanttevredenheidsonderzoek Elke klant telt! Hoe krijgen we die houding in het primaire proces? Jean-Pierre Thomassen TNO management Consultants Govert Janssen Tevreden

Nadere informatie

Voorwoord 11. Inleiding 12. Deel 1 define 15

Voorwoord 11. Inleiding 12. Deel 1 define 15 Inhoud Voorwoord 11 Inleiding 12 Deel 1 define 15 1 Klantinzichten: hart en hoofd combineren 18 Waarom heb je klantinzichten nodig? 18 Twee soorten klantonderzoek: kwalitatief en kwantitatief 18 Vier mogelijke

Nadere informatie

De klant achter het stuur

De klant achter het stuur De klant achter het stuur Een onderzoek naar de te implementeren verbeteringen op het gebied van klanttevredenheid bij een autodealer Bas Leus 1 De klant achter het stuur Een onderzoek naar de te implementeren

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor September 2014 Panelleden aan het woord

Strategic Decisions Monitor September 2014 Panelleden aan het woord Strategic Decisions Monitor September 2014 Panelleden aan het woord In samenwerking met KIRC 2014 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere

Nadere informatie

Sjors van leeuwen Indora Managementadvies

Sjors van leeuwen Indora Managementadvies Sjors van leeuwen Indora Managementadvies Inleiding In dit E-book leest u meer over klantloyaliteit en het creëren van loyale klanten. Trouwe klanten worden steeds belangrijker. De concurrentie is in de

Nadere informatie

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan?

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? Hoe u bereikt dat mobile een strategisch onderdeel van uw bedrijfsvoering wordt INHOUD Wat is een mobile strategy? 3 Aanpak van een mobile strategy

Nadere informatie

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 1 ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 3 Voorwoord 4 Inleiding 8 Waarde 12 Wat 16 Waar 2 Wie 26 Waarom 34 Conclusie: Voor u telt rendement

Nadere informatie

ENERGIELEVERANCIERS OKTOBER 2010. Pagina 1 van 55. Energieleveranciers oktober 2010

ENERGIELEVERANCIERS OKTOBER 2010. Pagina 1 van 55. Energieleveranciers oktober 2010 ENERGIELEVERANCIERS OKTOBER 2010 Pagina 1 van 55 Inhoudsopgave Bladzijde 3 1. Inleiding 4 2. Conclusies 6 3. Aanbevelingen 7 4. Conclusies per energieleverancier 20 5. Situatie van de klant 24 6. Algemene

Nadere informatie

Monitor Klant & Calamiteit

Monitor Klant & Calamiteit Monitor Klant & Calamiteit De dienstverlening van NS bij verstoringen onder de loep genomen door de reiziger en NS. Kim Hauwert NS Reizigers, Marktonderzoek & Advies, kim.hauwert@ns.nl Martien Beintema

Nadere informatie

VERENIGING AUTO VAN DE ZAAK ALGEMENE RESULTATEN INZICHTELIJK GEMAAKT RAPPORT 2014 INCLUSIEF BERIJDERSVERKIEZING BESTE LEASEMAATSCHAPPIJ 2014/2015

VERENIGING AUTO VAN DE ZAAK ALGEMENE RESULTATEN INZICHTELIJK GEMAAKT RAPPORT 2014 INCLUSIEF BERIJDERSVERKIEZING BESTE LEASEMAATSCHAPPIJ 2014/2015 1 VERENIGING AUTO VAN DE ZAAK ALGEMENE RESULTATEN INZICHTELIJK GEMAAKT RAPPORT 2014 INCLUSIEF BERIJDERSVERKIEZING BESTE LEASEMAATSCHAPPIJ 2014/2015 Voorwoord 3 VOORWOORD Tot ons genoegen zien wij elk

Nadere informatie

Team 8 Jeroen Wijdenes Menno Kayser Yiri Huijzen Jim Perk. Hogeschool van Amsterdam Commerciële economie Semester 7-2010. E-commerce.

Team 8 Jeroen Wijdenes Menno Kayser Yiri Huijzen Jim Perk. Hogeschool van Amsterdam Commerciële economie Semester 7-2010. E-commerce. Team 8 Jeroen Wijdenes Menno Kayser Yiri Huijzen Jim Perk Hogeschool van Amsterdam Commerciële economie Semester 7-2010 E-commerce 30 maart, 2010 Doel van de site Inhoud Inleiding... 3 Managementsamenvatting...

Nadere informatie

Gemeentelijke dienstverlening

Gemeentelijke dienstverlening Gemeentelijke dienstverlening Ontwikkeling van klantcontactcentra Deloitte Consulting Public Sector Publieksdienstverlening Inhoudsopgave 1. Management samenvatting 1 2. Organisatieontwikkeling 2 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten Alma Vermeulen November 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3&4 2. Lean

Nadere informatie

Meting september 2013

Meting september 2013 Meting september 2013 Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Peil.nl Donateursvertrouwen daalt in tegenstelling tot consumentenvertrouwen

Nadere informatie

DM Barometer. Special: De stand van loyalty. Onderzoeksrapport 3 e kwartaal 2013

DM Barometer. Special: De stand van loyalty. Onderzoeksrapport 3 e kwartaal 2013 DM Barometer Special: De stand van loyalty Onderzoeksrapport 3 e kwartaal 2013 Inhoudsopgave DM Barometer 3 Special: De stand van loyalty Algemeen (alle respondenten) 7 Over loyalty marketing 8 Trends

Nadere informatie

Evaluatie van de Overstapservice: Eenvoudig veranderd van betaalrekening

Evaluatie van de Overstapservice: Eenvoudig veranderd van betaalrekening Evaluatie van de Overstapservice: Eenvoudig veranderd van betaalrekening In opdracht van en in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Banken onderzocht door de Consumentenbond en Trigenum November

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Word of mouth is here to stay 3. 1. Kengetallen 4

Inhoudsopgave. Word of mouth is here to stay 3. 1. Kengetallen 4 Inhoudsopgave Word of mouth is here to stay 3 1. Kengetallen 4 2. DM Barometer 5 2.1. Onderzoeksopzet 5 2.2. Special: Word of Mouth 5 2.3. Dankwoord 5 2.4. Respondenten 6 3. WOM in het algemeen 7 3.1.

Nadere informatie

De consument en zijn beleggingsverzekering. Waarom sommige bezitters in actie komen en andere niet

De consument en zijn beleggingsverzekering. Waarom sommige bezitters in actie komen en andere niet De consument en zijn beleggingsverzekering Waarom sommige bezitters in actie komen en andere niet 2 / De consument en zijn beleggingsverzekering De consument en zijn beleggingsverzekering Waarom sommige

Nadere informatie

BRANDBASE & KLANTENLOYALITEIT. De zoektocht naar het bereiken van loyale consumenten.

BRANDBASE & KLANTENLOYALITEIT. De zoektocht naar het bereiken van loyale consumenten. BRANDBASE & KLANTENLOYALITEIT De zoektocht naar het bereiken van loyale consumenten. Afstudeeropdracht BRANDBASE & KLANTENLOYALITEIT De zoektocht naar het bereiken van loyale consumenten Naam: Studentennummer:

Nadere informatie

Scherp zicht op NPS. Hoe werken de voorlopers in Nederland met NPS? NPS-seminar N3Wstrategy, 9-2-2011

Scherp zicht op NPS. Hoe werken de voorlopers in Nederland met NPS? NPS-seminar N3Wstrategy, 9-2-2011 Scherp zicht op NPS Hoe werken de voorlopers in Nederland met NPS? NPS-seminar N3Wstrategy, 9-2-2011 Onderzoek door Ellen de Lange-Ros, Faxion, Ellen@Faxion.nl, 06-33 923 776 Seminar N3Wstrategy door Nils

Nadere informatie

De ROI van sociale media: het is wel te berekenen Door: Rick Mans

De ROI van sociale media: het is wel te berekenen Door: Rick Mans De ROI van sociale media: het is wel te berekenen Door: Rick Mans Laten we één misverstand direct uit de weg helpen. De calculatie van de zogenaamde Return on Investment is uitermate eenvoudig: ROI = (Meeropbrengsten

Nadere informatie

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 door Richard van Hooijdonk MarketingMonday januari 2011 inhoud Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Pagina 01 social media benutten met weinig tijd 4 02 wie is

Nadere informatie

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Later pensioen, wat nu Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Inhoudsopgave Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Doel en relevantie...

Nadere informatie

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone.

Welzijn op het werk. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen. www.stepstone. Research naar welzijn op persoonlijk en professioneel vlak in 2012 Resultaten en aanbevelingen www.stepstone.com Inleiding Organisaties hebben tal van tactieken toegepast om crisissen te bestrijden: herstructureringen,

Nadere informatie

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal Thema de klant Thema Hoe vind je de verborgen klantvraag? De Klant HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? De (interne) klant centraal Intro Feike Cats Beginnen in de top van de organisatie

Nadere informatie

Alumni-onderzoek CRM-Opleidingen 2005-2014. The wisdom of the CRM crowd

Alumni-onderzoek CRM-Opleidingen 2005-2014. The wisdom of the CRM crowd Alumni-onderzoek CRM-Opleidingen 2005-2014 The wisdom of the CRM crowd Wil Wurtz, Metrics & More Jessica Jonasse, Service Check 18-9-2014 Inhoud Onderzoeksverantwoording... 3 Introductie... 3 Onderzoeksgroep...

Nadere informatie

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Remo Hollaar Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Auteur: Remo Hollaar Studentnummer: 0786232 E-mailadres: remo19@gmail.com Website: http://www.remohollaar.nl Hogeschool

Nadere informatie