Nieuwsbrief. april Waarom Community Support? Bewezen effectieve methode. Grote klanttevredenheid. Deskundige medewerkers. Voor iedereen geschikt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. april 2014. Waarom Community Support? Bewezen effectieve methode. Grote klanttevredenheid. Deskundige medewerkers. Voor iedereen geschikt"

Transcriptie

1 De 44 meest bekende methoden verzameld Aan de slag met sociale netwerken Nieuwsbrief april 2014 Waarom Community Support? Bewezen effectieve methode Grote klanttevredenheid Deskundige medewerkers Voor iedereen geschikt Geen wachttijden

2 Methode Community Support Nieuwsbrief april 2014 Werken volgens de methode Community Support betekent een andere manier van denken en het gebruikmaken van andere competenties. Overdragen van expertise naar anderen buiten onze organisatie is onlosmakelijk verbonden met de missie van de organisatie Community Support. Het aanbieden van trainingen en scholing aan derden behoort daarom tot onze kerndoelstellingen. Steeds meer organisaties schakelen ons dan ook in voor training en opleiding, omdat Community Support de overgang waar veel organisaties en gemeenten mee worstelen twaalf jaar geleden al heeft gemaakt. Welzijn nieuwe stijl, de kanteling, de transformatie; verschillende termen die hetzelfde beogen: Eigen regie en zelfredzaamheid voorop De vraag achter de vraag achterhalen Eigen kracht benutten en versterken Versterken en benutten sociale netwerken Integraal werken Resultaatgericht Professional is coach Allemaal onderdelen die terugkomen in de methodiek Community Support. Vele verschillende organisaties hebben we al mogen opleiden; zorginstellingen werkzaam binnen de ouderenzorg, GGZ of gehandicaptenzorg (zowel intramuraal als extramuraal), welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties of gemeenten. Onze trainingen worden vooral gewaardeerd vanwege de praktische inslag. Onze trainers werken of hebben gewerkt volgens de methodiek Community Support waardoor ze vanuit vele praktijkvoorbeelden de deelnemers goed kunnen opleiden in het werken volgens de methodiek. Een sociaal netwerk betrekken lijkt misschien heel eenvoudig, maar hoe doe je dit als een klant het gevoel heeft geen netwerk te hebben? Of wanneer de klant een negatief netwerk heeft? Of de klant wil zijn sociale netwerk niet benutten? Voorbeelden van vragen die beantwoord worden in onze training. In deze nieuwsbrief kunt u meer informatie vinden over het trainingsaanbod van Community Support. Daarnaast heeft Community Support een rol in het ontwikkelen van nieuwe hulpverleningsvormen. In deze nieuwsbrief een voorbeeld van de steungroep alleenstaande opvoeders, waarin opvoeders elkaar ondersteunen. Ook doen we projecten als jongerencoaching waarin studenten worden ingezet als coach bij jongeren waar sprake is van schoolverzuim. Veel leesplezier gewenst!

3 Dankzij Marjolein en Imane hebben wij de dagelijkse structuur weer terug met onze vier kids. Dankzij Community Support heb ik minder chaos. Denise uit Groningen De klant is met de steun van onze supportmedewerkers regisseur van zijn eigen hulpverlening. Samen wordt er gekeken hoe de hulpverlening vormgegeven wordt. De ondersteuners zoeken we in het persoonlijke netwerk van de klant. Dankzij Community Support heb ik weer overzicht over mijn post en financiën. Daarnaast heb ik geleerd om meer voor mezelf op te komen en vaker nee te zeggen. Hierdoor heb ik minder stress in mijn leven. Dankzij Community Support heb ik geleerd om mijn gevoelens onder woorden te brengen, volg ik een leuke opleiding in de horeca en heb ik mezelf leren kennen. Ook heb ik geleerd om voor mezelf op te komen zonder dat ik ruzie krijg met andere mensen.

4 De basistraining Community Support is gericht op professionals die willen leren werken volgens de methode Community Support. Tijdens de training leren professionals op methodische wijze mensen te helpen in het ontwikkelen van ondersteunende sociale netwerken. De methode gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van de klant en beoogt de kwaliteit van leven van de klant te verbeteren. Studieomvang 24 uur (6 dagdelen) plus uur zelfstudie verdeeld over 26 weken Resultaat De deelnemer is bekend met de visie en uitgangspunten van de algehele methode Community Support en beschikt over de basisvaardigheden om in de praktijk met de methode te kunnen werken: richting bepalen en prioriteiten stellen planmatig werken aan doelen hulpbronnen zoeken en benutten de rol van de professional in de samenwerking bepalen versterken positie klant De training draagt bij aan de volgende competenties: versterkt eigen kracht en zelfregie stuurt aan op betrokkenheid en participatie werkt samen en versterkt netwerken Inhoud De methode Community Support is een integrale aanpak waarbij het gehele systeem van de klant wordt betrokken en de verschillende probleemgebieden met andere hulpverleners aangepakt worden. De hulpvragen van klanten vormen de basis voor het aanbod. De methodiek bestaat uit de volgende geïntegreerde onderdelen die tijdens de training aan de deelnemers worden geleerd: de regie ligt bij de klant positieve psychologie: denken in mogelijkheden digitale ontmoetingsplaats en klantvolgsysteem waartoe zowel klant, netwerk, hulpverlener als relevante ketenpartners toegang hebben transparant werken (digitale ontmoetingsplaats, geen overleg zonder dat de klant aanwezig is) bevorderen van participatie; rond elke klant wordt een steungroep opgezet focus op de eigen kracht van de klant, daarna wordt gekeken naar wat de klant met ondersteuning van zijn netwerk kan bereiken focus op het netwerk: het netwerk wordt in kaart gebracht, uitgebreid geanalyseerd en indien gewenst verbeterd vermindering van de afhankelijkheid van de hulpverlening door de eigen kracht van de klant centraal te stellen en te versterken Deze methode is bewezen effectief en opgenomen in de databank effectieve sociale interventies. De cursus is bedoeld voor uitvoerende medewerkers.

5 Aanpak In de training leren de deelnemers in zes bijeenkomsten de basisvaardigheden om in de praktijk volgens de methode Communtiy Support te werken. Alle facetten van de methode komen in de training aan de orde. Er wordt steeds de verbinding gelegd tussen het geleerde en de eigen werkpraktijk van de deelnemers. Het is daarom noodzakelijk dat deelnemers in de praktijk werkzaam zijn. Voor een optimaal verloop van de bijeenkomsten wordt van de deelnemers verwacht dat zij de huiswerkopdrachten maken die voor en naar aanleiding van de bijeenkomsten gegeven worden. In die opdrachten staat de koppeling van de lesstof met de eigen praktijkervaringen over het algemeen centraal. Praktische informatie Maatwerk/in-company Erkenning van de opleiding Community Support is gecertificeerd door: CRKBO ISO Meer informatie Certificering in de methodiek Deelnemers die de algehele training in de methodiek Community Support met goed gevolg afronden, kunnen in aanmerking komen voor certificering in de methodiek. Een certificaat is alleen te behalen als de deelnemer ook daadwerkelijk werkt volgens de methode Community Support. We zijn van mening dat de methode alleen goed te leren is als er ook daadwerkelijk mee gewerkt wordt (learning by doing). In de certificeringfase laat de professional door middel van een casusrapportage zien dat hij zich de vereiste competenties eigen heeft gemaakt en de theorie van Community Support goed beheerst en in de praktijk kan gebruiken. Om gecertificeerd te worden dient naast het volgen van de algehele training en het werken in de praktijk een rapportage van twee praktijkcasussen te worden ingeleverd. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 2 jaar.

6 Werkgebied Nieuw sinds maart maart 2014 Uitgelicht: Community Support, Geluksgericht werken en Familiezorg. Uit Aan de slag met sociale netwerken

7 Project jongerencoaching Community Support is een van de samenwerkende partijen in de provincie Groningen in het voorkomen van voortijdig schoolverlaten met het project jongerencoaching. In dit project begeleiden studenten als coach leerlingen met ernstig verzuimgedrag. Het doel van dit project is dat leerlingen met ernstig verzuimgedrag weer volledig naar school gaan en een coöperatieve leergerichte houding ontwikkelen, waardoor verwacht mag worden dat ook de schoolprestaties verbeteren. De leerlingen worden begeleid volgens de methode Community Support. Er wordt bij deze aanpak nauw samengewerkt met de betrokken mentor, de leerplichtambtenaar, ander betrokken hulpverleners, de ouders en andere leden van het netwerk. Community Support is gekozen als een van de samenwerkende partijen vanwege de gunstige prijs / kwaliteitsverhouding en het innovatieve karakter van de coaching. zie ook Nieuwe hulpverleningsvormen Community Support is altijd volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe hulpverleningsvormen. In deze nieuwsbrief kunt u een voorbeeld lezen van de steungroep alleenstaande opvoeders, waarin opvoeders elkaar ondersteunen. Deze steungroep kan ook worden ingezet bij andere problematieken als schuldproblematiek of het zoeken van een dagbesteding/werk. Daarnaast doet Community Support diverse projecten waarbij studenten jongeren begeleiden volgens de methode Community Support. Het project jongerencoaching is hiervan een voorbeeld.

8 Het aantal alleenstaande ouders in Nederland blijft toenemen. Om de vraag naar jeugdhulpverlening te verminderen, heeft Community Support een groepsaanpak ontwikkeld voor eenoudergezinnen, waarin de ouder problemen ervaart met de opvoeding. Alleenstaande ouders vormen samen elkaars steungroep. Gerda Gerda is een vrouw van 32 jaar. Ze heeft twee kinderen en is gescheiden van haar man, met wie zij weinig contact heeft. Gerda voelt zich geïsoleerd. Zij werkt niet en het grootbrengen van de kinderen groeit haar boven het hoofd. Zij weet niet bij wie zij met haar vragen terecht kan. Gerda schaamt zich hiervoor en komt steeds minder het huis uit. Zij voelt zich ongelukkig en eet als troost, als de kinderen slapen. In de steungroep voor alleenstaande opvoeders komt Gerda erachter dat zij er niet alleen voor staat. Ze is niet de enige die tegen deze problemen aan loopt. Ook blijkt dat zij andere opvoeders waardevolle tips kan geven over het organiseren van het huishouden. Gerda voelt zich nuttig, er wordt naar haar geluisterd. Zij stelt doelen voor zichzelf, ze wil graag een paar uur per week gaan werken. Ook wil zij graag meer onder de mensen komen en wat doen aan haar overgewicht. Op advies van de coach en de steungroepleden heeft zij zich ingeschreven bij de vrijwilligerscentrale. Nu doet Gerda vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis en sport ze wekelijks met een ander lid van de steungroep. Gerda voelt zich gewaardeerd. Doordat Gerda beter in haar vel zit, ervaart zij het grootbrengen van haar kinderen als minder zwaar en merkt zij dat ze s avonds al minder behoefte heeft om veel te eten. Het gezamenlijk ondersteunen gebeurt door middel van een steungroep die de opvoeders voor en met elkaar vormen. De bedoeling is om de alleenstaande ouders met elkaar in contact te brengen, zodat zij elkaar tot steun kunnen zijn en de thema s die voor hen interessant zijn, kunnen bespreken. Voorbeelden van deze thema s zijn: het alleen opvoeden van je kind(eren), het contact met de ex-partner/vader, tijd maken voor jezelf, het verbeteren van de participatie. De steungroep wordt begeleid door een professionele coach. Deze supportmedewerker brengt samen met de ouders in kaart wat er goed gaat en wat de ouder zou willen verbeteren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het sociale netwerk van de alleenstaande ouders. Door de ondersteuning aan te bieden in een groep is er op een vanzelfsprekende manier al een uitbreiding van het sociale netwerk. Vanuit de steungroep ontstaan ook eigen initiatieven. Ouders hebben contact met elkaar buiten de steungroep, om samen koffie te drinken of omdat bijvoorbeeld samen sporten gemakkelijker is dan alleen. Sonja is een alleenstaande moeder met drie jonge kinderen. Nadat zij overdag heeft gewerkt, heeft zij de zorg voor haar kinderen. Als die in bed liggen en zij daarna het huishouden heeft gedaan, is haar energie op. Bezoekjes aan vriendinnen schieten er bij in, waardoor haar contacten verwateren. Sonja is gaan deelnemen aan de steungroep voor alleenstaande opvoeders. In de steungroep heeft zij bepaald wat voor haar belangrijk is. Haar belangrijkste doelen zijn het beter combineren van de opvoeding en het huishouden en het meer toekomen aan zichzelf. Ook wil Sonja haar sociale netwerk vergroten. Aan deze doelen wordt gewerkt door telkens een kleine haalbare stap te zetten. Tijdens elke bijeenkomst wordt de Sonja

9 voortgang besproken en worden nieuwe vervolgstappen bepaald. De overige leden denken mee en ondersteunen Sonja bij het behalen van haar doelen. Zo vertelt een van de steungroepleden dat zij het huishouden structureert door middel van een schema. Hierop zet zij per dag welke huishoudelijke taken zij wil doen. Sonja vindt dit een goed idee en heeft een planbord gekocht. Hierdoor heeft zij meer inzicht gekregen in haar planning en krijgt ze het overzicht terug. Daarnaast heeft zij het contact met twee oude vriendinnen weer opgepakt. Zij hebben inmiddels ook kinderen en Sonja kan bij hen terecht voor vragen en steun. Sonja heeft s avonds meer energie en heeft nu een nieuw doel opgesteld. Zij staat open voor een nieuwe relatie en wil zich gaan inschrijven op een datingsite. Zorgen voor de juiste mensen om je heen is een van de belangrijkste thema s van de groep. Opvoeden doe je samen met anderen en daarvoor heb je een betrouwbaar sociaal netwerk nodig. Als het netwerk op orde is, kan gekeken worden naar hulpbronnen in het netwerk en de wijze waarop je een beroep kunt doen op deze hulpbronnen. Te denken valt hierbij aan oppasmogelijkheden, een logeeradres, iemand met wie je over de opvoedingsproblemen kunt praten, een respectvol voorbeeld voor kinderen zijn. Jacqueline heeft een zoon van 3 jaar oud. De relatie met de vader is kort na de geboorte van de zoon stukgelopen. Dit verliep op een vervelende manier met veel agressie. Het contact met haar ex-partner geeft Jacqueline nog steeds veel onrust. Zij is bang dat hij de opvoeding verstoort. Ook is er geen omgangsregeling. Jacqueline kan moeilijk rondkomen en gaat daarom naar de voedselbank. Tijdens de steungroep voor alleenstaande opvoeders bespreekt Jacqueline deze situatie. De andere steungroepleden geven Jacqueline advies en vertellen hoe zij met hun ex-partners omgaan en afspraken hebben gemaakt over de opvoeding en omgang. Jacqueline beseft dat ze veel in strijd is en nog niet heeft gezocht naar oplossingen. Zij heeft haar ex-partner nu uitgenodigd om afspraken over de omgangsregeling op papier te zetten. Haar moeder zal haar hierbij ondersteunen. Daarnaast krijgt Jacqueline wekelijks broodbakmix van de voedselbank. Zij heeft echter geen oven. Een van de andere steungroepleden heeft aangeboden wekelijks brood te bakken voor Jacqueline. Hierdoor hebben ze nu ook buiten de steungroep goed contact. In een steungroep wisselen de verschillende ouders hun ervaringen uit. Een natuurlijk proces, ouders die met elkaar praten over de opvoeding van hun kinderen, wordt zo weer in ere hersteld. Ouders maken hierbij gebruik van hun eigen krachten en hulpbronnen uit hun directe omgeving. Tegelijkertijd horen zij weer ergens bij en werken zij aan het herwinnen van de regie over hun eigen bestaan. Daardoor kunnen kinderen weer leren van het goede voorbeeld dat de ouders geven. Jacqueline

10 Ieder mens streeft naar succes en wil iets bereiken. We bedoelen hier niet het succes in de vorm van promotie maken, meer verdienen en het managen van persoonlijk succes. Succesvol zijn heeft hier de betekenis van regie over je leven terugwinnen en vasthouden, betekenisvolle relaties kunnen aangaan, een bevredigend sociaal leven kunnen leiden. Als je iets wilt bereiken heb je doelen nodig. En je moet een idee hebben over hoe je deze doelen wilt bereiken. Verder is het belangrijk vast te stellen wie wat gaat doen om de gestelde doelen te bereiken. Wat kan iemand zelf doen, waar liggen zijn krachten? En wie zijn gemotiveerd hem daarbij te helpen? Deze punten vormen de basis van het samenwerkingsplan. In een samenwerkingsplan noteren we welke idealen van belang zijn voor de klant. De doelen waar aan gewerkt gaat worden zijn afgeleid van deze idealen. Het plan geeft de klant richting, hij weet waar hij zich op wil focussen. Het systematisch en succesvol werken aan een plan geeft optimisme en hoop. Het zorgt ervoor dat de klant weer grip krijgt op zijn leven. Trajectdoelen zijn SMART Een volgende stap is dat de doelen SMART gemaakt moeten worden. De doelen die afgeleid zijn van de idealen/ waardegebieden van de klant, worden opgesplitst in doelen die Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Dit soort doelen noemen we bij Community Support trajectdoelen en deze worden in het digitale klantvolgsysteem gezet. Bij het voorbeeld ontwikkelen van vriendschappen kunnen de volgende subdoelen geformuleerd worden: sociale vaardigheden leren, uiterlijke verzorging verbeteren, de leefomgeving beter verzorgen. Ook deze subdoelen kunnen weer toegespitst worden. Uiterlijke verzorging verbeteren kan bijvoorbeeld onderverdeeld worden in: twee keer per dag tandenpoetsen, het haar verzorgen, nagels schoonhouden, nette kleding dragen, etc. Dit zijn de trajectdoelen die in het volgsysteem genoteerd worden en waaraan gewerkt wordt. In deze situatie kan ervoor gekozen worden dat de klant contact zoekt met twee oude vrienden, als onderdeel van het doel sociale vaardigheden verbeteren. In het volgsysteem wordt vermeld als doel: Deze week ex-vriend Hans bellen. Bij de toelichting staat dat de klant dit eerst zelf probeert. Dit doel is SMART en kan een volgende keer geëvalueerd worden. Volgorde: richting bepalen > langetermijndoel (> subdoel) > trajectdoel Een goed trajectdoel moet binnen enkele weken gehaald kunnen zijn. Zodra het betreffende trajectdoel behaald is, volgt een volgend doel. Bij een trajectdoel wordt afgesproken hoe het doel aangepakt gaat worden en wie wat gaat doen. Alle betrokken mensen kunnen in het digitale klantvolgsysteem notities maken en lezen over de vorderingen. De supportmedewerker van Community Support, de klant zelf en andere betrokken hulpverleners kunnen de vorderingen volgen.

11 Publicaties Filmpje Good practices in de Langdurige Zorg Aan de slag met sociale netwerken De 44 meest bekende methoden verzameld Interview Movisie Netwerkgericht Werken De publicatie aan de slag met sociale netwerken van Movisie, Vilans en Actiz helpt je op weg en maakt je wegwijs in de 44 meest bekende instrumenten en methoden Netwerkversterking: waardevol voor mantelzorger en zorgvrager Platform sociale netwerken 4 april Ketenoverleg LVG 7 april Trainingsochtend 14 april Bijeenkomst clientenraad 28 april Partoer zet in deze publicatie een selectie van tien methoden ten behoeve van de netwerkversterking van mantelzorgers en vier digitale instrumenten op een rij voor maatschappelijke organisaties en beleidsmakers. Methoden en digitale instrumenten netwerkversterking mantelzorgers maart 2014

12 postadres Postbus KA Groningen bezoekadres Paterswoldseweg BM Groningen T F E kennisinstituut@communitysupport.nl Meer weten? Meer informatie over Community Support vindt u op onze website. Daarnaast is het volgende materiaal beschikbaar over de methode Community Support. Handboek Community Support. Methodieken voor het organiseren van eigen kracht, geschreven door L. Mur, uitgegeven in 2012 door Community Support te Groningen. Het handboek geeft een praktische handleiding voor het uitvoeren van de methode Community Support. Ondersteuning mobiliseren vanuit netwerken, geschreven door L. Mur en N. Heijs, uitgegeven in 2007 door Uitgeverij Nelissen te Soest. Community Support en hulpverlenen; mogelijkheden voor mensen met beperkingen, geschreven door L. Mur en M. de Groot, uitgegeven in 2003 door Uitgeverij Nelissen te Soest. Community Support is ISO 9001:2008 gecertificeerd. De methode Community Support is opgenomen in de databank effectieve sociale interventies van Movisie.

Alleenstaande opvoeders steunen elkaar

Alleenstaande opvoeders steunen elkaar Alleenstaande opvoeders steunen elkaar Riny Koersen, orthopedagoge, Community Support Het aantal alleenstaande ouders in Nederland blijft toenemen. Opvoeden en grootbrengen in één hand. In de Gemeente

Nadere informatie

Waarom kenniscentrum Community Support? Bewezen effectieve methodiek Methodiek sluit volledig aan bij de uitgangspunten van de WMO en Jeugdzorg Ruim 15 jaar ervaring Praktische trainingen en opleidingen

Nadere informatie

Kenniscentrum. Nieuwsbrief. april 2015. Waarom Community Support? Bewezen effectieve methodiek. Voor iedereen geschikt. Ruim 12 jaar ervaring

Kenniscentrum. Nieuwsbrief. april 2015. Waarom Community Support? Bewezen effectieve methodiek. Voor iedereen geschikt. Ruim 12 jaar ervaring Nieuwsbrief april 2015 Kenniscentrum Waarom Community Support? Bewezen effectieve methodiek Voor iedereen geschikt Ruim 12 jaar ervaring Ondersteuning gemeenten en zorgaanbieders Trainingen en opleidingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. december 2013

Nieuwsbrief. december 2013 Nieuwsbrief december 2013 Decentralisatie van AWBZ-begeleiding en Jeugdzorg naar gemeenten Er komt veel op gemeenten af. Over een jaar moet de transitie van AWBZ-begeleiding naar de Wmo voltooid zijn.

Nadere informatie

OVERZICHT VAN STUDIES GEDAAN NAAR DE EFFECTIVITEIT VAN DE METHODE COMMUNITY SUPPORT

OVERZICHT VAN STUDIES GEDAAN NAAR DE EFFECTIVITEIT VAN DE METHODE COMMUNITY SUPPORT OVERZICHT VAN STUDIES GEDAAN NAAR DE EFFECTIVITEIT VAN DE METHODE COMMUNITY SUPPORT De directie van probeert waar mogelijk de resultaten die geboekt worden door middel van onderzoek te objectiveren. Er

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2013

Nieuwsbrief november 2013 Heerenveense Courant, 25 september 2013, pagina 1.,Hulp bieden aan elkaar Vanaf 1januari 2015 draagt Heerenveen meer verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke ondersteuning van haar inwoners. HEERENVEEN

Nadere informatie

Nieuwsbrief. september Waarom Community Support? Bewezen effectieve methode. Grote klanttevredenheid. Deskundige medewerkers

Nieuwsbrief. september Waarom Community Support? Bewezen effectieve methode. Grote klanttevredenheid. Deskundige medewerkers Nieuwsbrief september 2014 Waarom Community Support? Bewezen effectieve methode Grote klanttevredenheid Deskundige medewerkers Voor iedereen geschikt Geen wachttijden www.communitysupport.nl De transitie

Nadere informatie

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan

Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Zorgleefplan, ondersteuningsplan en begeleidingsplan Methodisch werken met zorgleefplan, ondersteuningsplan of begeleidingsplan Om goede zorg en/of ondersteuning te kunnen geven aan een cliënt is het werken

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Nieuwsbrief. februari 2014. Waarom Community Support? Bewezen effectieve methode. Grote klanttevredenheid. Deskundige medewerkers

Nieuwsbrief. februari 2014. Waarom Community Support? Bewezen effectieve methode. Grote klanttevredenheid. Deskundige medewerkers Nieuwsbrief februari 2014 Waarom Community Support? Bewezen effectieve methode Grote klanttevredenheid Deskundige medewerkers Voor iedereen geschikt Geen wachttijden www.communitysupport.nl Nieuwsbrief

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Het 8- fasenmodel. Een reisgids voor de begeleiding van het maatje

Het 8- fasenmodel. Een reisgids voor de begeleiding van het maatje Het 8- fasenmodel Een reisgids voor de begeleiding van het maatje Waar gaat de reis naartoe? Wat is jouw rol tijdens de reis? De rol die je kiest, is afhankelijk van de reden waarom je gevraagd bent, dit

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers Wmo-werkplaats Twente Scholingshandleiding voor cursist en trainer Samenwerken met vrijwilligers De vrijwilliger als vanzelfsprekende partner in zorg en welzijnswerk juli 2011 Saxion. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Zin in Vrijwilligerswerk. Vrijwilligers ondersteunen bij het omgaan met levensvragen

Zin in Vrijwilligerswerk. Vrijwilligers ondersteunen bij het omgaan met levensvragen Zin in Vrijwilligerswerk Vrijwilligers ondersteunen bij het omgaan met levensvragen Meneer Boskoop is vrijwilliger. Elke week komt hij bij een oudere heer die blind geworden is. Deze man praat telkens

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Kenmerken en eigenschappen. Community Support. Versie 6, 27 augustus 2009

Kenmerken en eigenschappen. Community Support. Versie 6, 27 augustus 2009 C Kenmerken en eigenschappen Community Support 1: Hulpbronnen uit het sociale netwerk ( familie, kennissen, buurt) worden systematisch opgespoord en benut bij de hulpverlening. Er wordt methodisch gezocht

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts In verbinding zelf keuzes maken Petri Embregts Cliënten eigen keuzes laten maken, ze regie geven over hun eigen leven, dat is wat we nastreven Dhr Hans Bouter Leidsch Dagblad Eigen regie, zelf keuzes maken

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder!

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

De spin in het web. Handreiking. voor werkers die direct. aan de slag willen met. de sociale netwerken van. mensen met verstandelijke

De spin in het web. Handreiking. voor werkers die direct. aan de slag willen met. de sociale netwerken van. mensen met verstandelijke De spin in het web Handreiking voor werkers die direct aan de slag willen met de sociale netwerken van mensen met verstandelijke beperkingen Anne Wibaut, Willy Calis Ad van Gennep Inleiding Wij hebben

Nadere informatie

informatie boekje METHODIEK SIJN

informatie boekje METHODIEK SIJN informatie boekje METHODIEK SIJN In het sociale netwerk en omgeving van de zorgvrager ligt de sleutel tot herstel Loes Roeloffs en Laura Terbrack zijn intellectueel eigenaar van de methodiek SIJN. Niets

Nadere informatie

informatie boekje METHODIEK SIJN

informatie boekje METHODIEK SIJN informatie boekje METHODIEK SIJN 1 Inleiding In het sociale netwerk en omgeving van de zorgvrager ligt de sleutel tot herstel De zorg- en welzijnssector zit in de overgang van transitie naar transformatie.

Nadere informatie

(0 reviews) OMGAAN MET STRESS PRAKTISCHE TIPS VOOR YOUNG PROFESSIONALS!

(0 reviews) OMGAAN MET STRESS PRAKTISCHE TIPS VOOR YOUNG PROFESSIONALS! (0 reviews) OMGAAN MET STRESS PRAKTISCHE TIPS VOOR YOUNG PROFESSIONALS! Het lijkt alsof iedereen iets van jou nodig heeft. Je opdracht- of werkgever zit je achter de broek over deadlines, je mailbox ontploft

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach

Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach 2 Wat is het EOCP Het Europees Opleidingscentrum Paardencoaches is hét opleidingcentrum voor mensen die willen coachen met paarden of al paardencoach zijn. Het

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat?

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat? Spiegelgesprek Wie en wat? Luisteren naar ervaringen van cliënten kan de kwaliteit van de zorg en het aanbod sterk verbeteren. Jongeren en ouders vertellen tijdens het spiegelgesprek aan de hand van een

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap 2014 Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Je bent hoger opgeleid, zit aan het begin van je carrière en hebt de ambitie

Nadere informatie

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Werkt buurtbemiddeling nu eigenlijk echt? Welke resultaten zijn hiervan bekend? En wat weten we bijvoorbeeld

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Leerstraf Tools4U. Informatie voor jongeren

Leerstraf Tools4U. Informatie voor jongeren Leerstraf Tools4U Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf Tools4U volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom

Nadere informatie

Nieuw Gedrag, Nieuwe Mogelijkheden! Ineke van Gent Psycholoog NIP EFT-Relatietherapeut

Nieuw Gedrag, Nieuwe Mogelijkheden! Ineke van Gent Psycholoog NIP EFT-Relatietherapeut Nieuw Gedrag, Nieuwe Mogelijkheden! Ineke van Gent Psycholoog NIP EFT-Relatietherapeut 06 41 86 03 80 info@psycholoogvannu.nl Niet lekker in je vel? Ontevreden hoe het gaat met jezelf of met je relatie?

Nadere informatie

EFFECTIVITEITSONDERZOEK PROFESSIONAL ORGANIZING. NBPO Oktober 2012- Oktober 2014

EFFECTIVITEITSONDERZOEK PROFESSIONAL ORGANIZING. NBPO Oktober 2012- Oktober 2014 EFFECTIVITEITSONDERZOEK PROFESSIONAL ORGANIZING NBPO Oktober 2012- Oktober 2014 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum Tel: (035) 623 27 89 info@research2evolve.nl www.research2evolve.nl

Nadere informatie

Methodebeschrijving Community Support. Databank Effectieve sociale interventies

Methodebeschrijving Community Support. Databank Effectieve sociale interventies Methodebeschrijving Community Support Databank Effectieve sociale interventies Deze methodebeschrijving is gemaakt door: N. Heijs Community Support 050 311 72 72 n.heijs@communitysupport.nl N. Heijs is

Nadere informatie

Organiseren van zorg Niveau 3

Organiseren van zorg Niveau 3 Antwoorden stellingen Organiseren van zorg Niveau 3 NU ZORG Editie 2014 Pagina 1 Hoofdstuk 1. Het zorgproces 1. De holistische mensvisie gaat uit van de hele mens. Lichamelijke, psychische en sociale aspecten

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Archipel Kenniscentrum. Archipel Academie. Trainingen Agressie. het gevoel van samen

Archipel Kenniscentrum. Archipel Academie. Trainingen Agressie. het gevoel van samen Archipel Kenniscentrum en Archipel Academie Trainingen Agressie het gevoel van samen 2014 Archipel Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Archipel worden openbaar

Nadere informatie

Samenwerkingsplannen Community Support. Kwaliteiten & kansen voor de positie van de cliënt.

Samenwerkingsplannen Community Support. Kwaliteiten & kansen voor de positie van de cliënt. Samenwerkingsplannen Community Support Kwaliteiten & kansen voor de positie van de cliënt. Samenwerkingsplannen bij Community Support Kwaliteiten & kansen voor de positie van de cliënt. Drs. Marjolein

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. "Kids Skills" Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home.

[2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen. Kids Skills Gerrit van de Vegte www.centrumoplossingsgerichtwerken.nl gerritvandevegte@home. [2015] Oplossingsgericht werken met Kinderen "Kids Skills" Gerrit van de Vegte gerritvandevegte@home.nl WAT IS KIDS SKILLS? Kids Skills is een speelse,praktische en oplossingsgerichte benadering om kinderen

Nadere informatie

Leefgebiedenwijzer. Versterken van eigen kracht van cliënten

Leefgebiedenwijzer. Versterken van eigen kracht van cliënten Leefgebiedenwijzer Versterken van eigen kracht van cliënten Colofon Auteurs: Petra van Leeuwen-den Dekker en Anouk Poll Vormgeving: Ontwerpburo suggestie & illusie Drukwerk: True Colours Bestellen: www.movisie.nl

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

WAT WERKT BIJ DE AANPAK VAN ARMOEDE?

WAT WERKT BIJ DE AANPAK VAN ARMOEDE? WAT WERKT BIJ DE AANPAK VAN ARMOEDE? WAT WE KUNNEN LEREN VAN EMPOWERMENT 16 MAART 2016 Werkconferentie Sint Laurensfonds: Kinderen en armoede - naar een gerichte inzet Dr. Jurriaan Omlo ROTTERDAM IS DE

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Bedankt voor het meedoen aan deze peiling. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Succes!

Bedankt voor het meedoen aan deze peiling. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Succes! Peiling: uw mening over de aanpak van eenzaamheid Welkom Bedankt voor het meedoen aan deze peiling. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Succes! Vraag 1 Ik ben werkzaam bij / zet mij in voor de volgende

Nadere informatie

Training met persolog profielen

Training met persolog profielen Training met persolog profielen Verkrijg de beste resultaten op het werk en in uw dagelijks leven Ontdek een praktische manier om uw persoonlijkheid te ontwikkelen: U leert verschillende gedragstendensen

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Informatie over Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding biedt hulp aan multiproblemgezinnen en risicogezinnen, en aan volwassenen met psychiatrische

Nadere informatie

Maatschappelijke Sportcoach

Maatschappelijke Sportcoach Maatschappelijke Sportcoach Leer sport in te zetten als middel tot maatschappelijke participatie! De rol van de sportcoach verandert. Als coach heb je tegenwoordig meer verantwoordelijkheden dan alleen

Nadere informatie

MET CARDEA KUN JE VERDER

MET CARDEA KUN JE VERDER MET CARDEA KUN JE VERDER 2 met cardea kun je verder 3 met cardea kun je verder weerslag hebben op het gedrag van een kind. Een team van specialisten met een brede deskundigheid helpt bij het oplossen van

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH POST-HBO ERKENDE OPLEIDING REGISTER OPLEIDING POST-HBO LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH MOTIVERENDE TEKST Geaccrediteerd door: WELKOM BIJ DE LEEFSTIJLCOACH ACADEMY Wil je mensen helpen bij het maken van gezonde

Nadere informatie

Van waar je bent, naar waar je wilt zijn

Van waar je bent, naar waar je wilt zijn Training en coaching Van waar je bent, naar waar je wilt zijn Waarvoor kies je bij Move by Coaching? Move by Coaching helpt mensen en organisaties om, in deze wereld waarin zoveel belemmeringen kunnen

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH

LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH ERKENDE REGISTER POST-HBO OPLEIDING OPLEIDING POST-HBO LEEFSTIJLCOACH LEEFSTIJLCOACH MOTIVERENDE TEKST Geaccrediteerd door: WELKOM BIJ DE LEEFSTIJLCOACH ACADEMY Wil je mensen helpen bij het maken van gezonde

Nadere informatie

Case study. Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer

Case study. Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer Case study Verhoog je werkkapitaal: tips voor goed debiteurenbeheer Debiteurenbeheer is één van de grootste zorgen van managers in het bedrijfsleven. De moeilijke economische tijden van nu zien we terug

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt

Nadere informatie

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee

Vrijheidsbeperkende maatregelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? in de langdurende zorg. Vilans helpt mee Vrijheidsbeperkende maatregelen in de langdurende zorg Vrijheidsbeperkende maatregelen terugdringen? Vilans helpt mee Hoe staat je organisatie ervoor? Kom erachter hoe het staat met vrijheidsbeperking

Nadere informatie

BUDDYSYSTEEM INLEIDING. THEMA blijf in verbinding

BUDDYSYSTEEM INLEIDING. THEMA blijf in verbinding BUDDYSYSTEEM DOEL Studenten leerjaar 1 die problemen ervaren kunnen terugvallen op de hulp van medestudenten uit leerjaar 2. Hierdoor neemt de kans op voortijdig schoolverlaten af. SCHOOLSOORT VO en MBO

Nadere informatie

[Checklist] voor activiteiten die zich richten op eenzaamheid

[Checklist] voor activiteiten die zich richten op eenzaamheid [Checklist] voor activiteiten die zich richten op eenzaamheid Het bevorderen van zelfredzaamheid en volwaardig meedoen in de stad zijn de hoofddoelen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Elke

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding Ik wil graag specialistische behandeling en begeleiding Specialistische behandeling en begeleiding Geen mens is hetzelfde. Dat vinden we heel normaal. Iedereen heeft daarom ook andere hulp nodig. Bij ORO

Nadere informatie

Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat?

Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat? Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat? Marianne Haspels Marca Geeraets 24 maart 2015 m.haspels@piresearch.nl m.geeraets@piresearch.nl Sociale wijkteams Methodisch werken: - Gericht

Nadere informatie

De basis voor een gezonde leefstijl. Stafmedewerker Geestelijke gezondheidsbevordering

De basis voor een gezonde leefstijl. Stafmedewerker Geestelijke gezondheidsbevordering Geestelijke gezondheidsbevordering De basis voor een gezonde leefstijl Winnie De Roover Stafmedewerker Geestelijke gezondheidsbevordering 1 VIGeZ vzw, 2015 Enkele jaren geleden had ik het heel moeilijk:

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Ontdekken hoe je je tijd goed kunt beheren, bestaat voor. Jezelf voorbereiden op succes. Hoofdstuk 1. Leer jezelf kennen.

Ontdekken hoe je je tijd goed kunt beheren, bestaat voor. Jezelf voorbereiden op succes. Hoofdstuk 1. Leer jezelf kennen. Hoofdstuk 1 Jezelf voorbereiden op succes In dit hoofdstuk: Een solide timemanagementsysteem opbouwen De grootste uitdagingen van timemanagement het hoofd bieden Het verband zien tussen doelen stellen

Nadere informatie

30 DAGEN FOCUS TRAINING

30 DAGEN FOCUS TRAINING BROCHURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING Voor medewerkers van woningcorporaties In samenwerking met de corporatie-academie Informatie colofon en aanmeldprocedure: zie einde brochure Simpel en snel leren op je

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts

Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie. Petri Embregts Inclusie van mensen met een verstandelijke beperking: Reële mogelijkheden zelfbepaling en participatie Petri Embregts Participatie Geplande ratificatie VN verdrag voor rechten van mensen met beperking

Nadere informatie

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches Eenvoudig nieuwe klanten Voor adviseurs, trainers en coaches Leer hoe ideale klanten naar je toe komen. Wiep de Jong Online Business Trainer Eenvoudig nieuwe klanten 2 Welkom bij mijn E-Book 'Eenvoudig

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 Een zorgvrager begeleiden 5 1.1 Het sociale netwerk begeleiden 5 Praktijk: Ik zie bijna

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018

Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018 Resultaten M&E Het Begint Bij Mij - OKT Amsterdam 2018 Yvonne van Westering, Stichting Het Begint Bij Mij 10 december 2018 Onderstaande overzichten zijn gebaseerd op de digitale monitoring, middels een

Nadere informatie

Opleidingsprogramma De Wmo-professional

Opleidingsprogramma De Wmo-professional Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma De Wmo-professional Gekanteld werken Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet helpen

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie