Knobbelvervangende composietrestauraties bij endodontisch behandelde elementen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Knobbelvervangende composietrestauraties bij endodontisch behandelde elementen"

Transcriptie

1 Knobbelvervangende composietrestauraties bij endodontisch behandelde elementen Willem Fennis and Cees Kreulen Keywords Composiet Esthetiek Knobbelvervangende restauratie Natriumperboraat Vezelversterking Reden bezoek en wens patiënt Een half jaar geleden kwam deze 47-jarige vrouw bij ons voor consult. De eigen tandarts wilde kronen maken op twee premolaren ter vervanging van grote provisorische composietrestauraties, die waren aangebracht na knobbelbreuk. Hij vond het echter een overweging waard om composietkronen te maken. Zijn vraag was of dat in onze kliniek kon worden uitgevoerd. Anamnese Medische anamnese Geen bijzonderheden Afb. S5.1 a, b Situatie vo o r behandeling. Tandheelkundige anamnese Afb. S5.1 a, b (continued) Regelmatig tandartsbezoek. Verscheidene elementen zijn bekroond en er zijn ook amalgaamrestauraties aanwezig. Patie nt geeft aan dat er endodontische behandelingen zijn uitgevoerd, maar weet niet op welke elementen. Willem Fennis and Cees Kreulen, Tandheelkundige casuı stiek, DOI / , Ó Bohn Stafleu van Loghum

2 514 Willem Fennis and Cees Kreulen Klinisch en röntgenologisch onderzoek Extraoraal Geen bijzonderheden. Intraoraal Goede mondhygie ne. Ontbreken van 16 (17 op positie 16), 36 en 46. Uitgebreid gerestaureerde dentitie; uitgebreide composietrestauraties element 14 en 15. Donkere cervicale verkleuring 15. Parodontium Geen pockets dieper dan 4 mm. Relatie Klasse-II- (1/2 p.b.) cuspidaatrelatie. Ro ntgenonderzoek Endodontisch behandelde 14 en 15, wortelstift in 15. Geen periapicale radiolucenties. Diagnose Grote knobbelvervangende restauraties die vervangen moeten worden. Prognose De prognose van de 14 en 15 is goed. Probleemstelling Grote knobbelvervangende composietrestauraties 14 en 15 in combinatie met endodontische behandelingen. Verkleuring 15, aanwezigheid wortelstift is complicerende factor met betrekking tot mogelijkheid voor aanpassing van de kleur. Mogelijke oplossingen Element 15 Bleken na verwijdering van de wortelstift en nieuwe knobbelvervangende composietrestauratie met wortelstift. Volledige kroon met bedekking van bucco-cervicale verkleuring, eventueel voorafgegaan door bleken. Strategie In deze casus is gestreefd naar een minimaal invasieve oplossing. Dit betekent behandeling met adhesieve knobbelvervangende restauraties, waarbij bleken van de 15 noodzakelijk is om tegemoet te komen aan esthetische wensen. Uitgevoerde therapie Element 14 Verwijdering van oud restauratiemateriaal en nieuwe directe knobbelvervangende composietrestauratie. Hierbij is de palatinale knobbel verlaagd en is composiet aangebracht in de pulpakamer ter verhoging van de retentie en resistentie. Element 14 Nieuwe knobbelvervangende composietrestauratie, eventueel met toepassing van wortelstift. Volledige kroon met (stift)opbouw. Afb. S5.2 Ro ntgenopname voor behandeling. Afb. S5.3 a, b (continued)

3 Knobbelvervangende composietrestauraties bij endodontisch behandelde elementen 515 Afb. S5.3 a, b Preparatie 14. Afb. S5.4 a, b Element 14 na behandeling. Element 15 Verwijdering oud restauratiemateriaal en verwijdering ( losdraaien ) wortelstift. Tijdelijke composietrestauratie met occlusale opening. Tweemaal insluiting van natriumperboraat, beide keren voor een periode van ruim drie weken. Verwijdering tijdelijke restauratie en aanbrengen van cofferdam. Direct individueel vervaardigde glasvezel versterkte composietwortelstift, geplaatst met composietcement. Wortelstift in U-vorm met retentie in beide kanalen (afb. S5.9). Nieuwe knobbelvervangende composietrestauratie. Resultaat Afb. S5.4 a, b (continued) De 14 en 15 staan in occlusie en zijn betrokken bij articulatie. Mesiaal en distaal zijn contactpunten gerealiseerd. De patie nt is tevreden over functie en esthetiek.

4 516 Willem Fennis and Cees Kreulen Afb. S5.5 a, b (continued) Afb. S5.6 a, b (continued) Afb. S5.5 a, b Element 15 na verwijdering oude restauratie met wortelstift in situ. Afb. S5.6 a, b Verwijderde wortelstift en occlusaal aanzicht na verwijdering wortelstift.

5 Knobbelvervangende composietrestauraties bij endodontisch behandelde elementen 517 Afb. S5.7 a, b (continued) Afb. S5.7 a, b Tijdelijke composietrestauratie en situatie na het insluiten van natriumperboraat en de afsluiting met tijdelijk restauratiemateriaal. Discussie Alternatieven De behandeling van de 14 en 15 zou hebben kunnen bestaan uit volledige kronen, eventueel in combinatie met stiftopbouwen (net als bij de 24 en 25 in het verleden is gedaan, zie afb. S5.12). Kronen hebben over het algemeen een lange levensduur. Het voordeel van een kroon op de 15 is dat het niet per se noodzakelijk was geweest om de aanwezige wortelstift te verwijderen. De kroon had de verkleuring kunnen bedekken. Een nadeel van kronen is dat voor de preparatie vaak gezond tandweefsel moet worden weggenomen. Adhesieve restauraties hebben dit nadeel niet, maar in de literatuur zijn geen gegevens over de levensduur voorhanden. Als alternatief voor de glasvezelversterkte wortelstift had ook een nieuwe metalen wortelstift kunnen worden geplaatst. In deze casus is gekozen voor een individueel vervaardigde stift om aanvullende preparatie, die noodzakelijk zou zijn voor geprefabriceerde stiften, te vermijden. Ook was de verwachting dat met dit type wortelstift een beter esthetisch resultaat kon worden bereikt. Er zijn twee belangrijke verschillen in de behandeling van de twee elementen aan te wijzen. Ten eerste is ook bij de 14 toepassing van een wortelstift overwogen. De inschatting was dat voldoende retentie en resistentie voor de restauratie kon worden bereikt door de composiet aan te brengen in de pulpakamer. Daarbij zou, anders dan bij de 15, aanvullende preparatie van de wortelkanalen nodig zijn. Ten tweede is ervoor gekozen de palatinale knobbel van de 15 niet te overkappen, in tegenstelling tot bij de 14. Overkappen werd niet noodzakelijk geacht

6 518 Willem Fennis and Cees Kreulen Afb. S5.8 a, b (continued) Afb. S5.9 a, b (continued) Afb. S5.8 a, b Situatie na verwijdering van de tijdelijke restauratie. Afb. S5.9 a, b Individueel vervaardigde glasvezelversterkte composietwortelstift.

7 Knobbelvervangende composietrestauraties bij endodontisch behandelde elementen 519 Afb. S5.10 a, b (continued) Afb. S5.11 a, b (continued) Afb. S5.10 a, b Situatie na cementeren wortelstift. Afb. S5.11 a, b Element 15 na behandeling.

8 520 Willem Fennis and Cees Kreulen bij eventueel falen van de restauraties in de meeste gevallen alsnog kronen kunnen worden vervaardigd. Het verwijderen van een wortelstift is niet zonder risico op wortelfractuur. In deze casus kon de stift echter relatief eenvoudig worden losgedraaid. Een andere beperking wordt gevormd door het onvoorspelbare resultaat van het bleken. In lang niet alle gevallen is succes verzekerd. Het is echter een eenvoudige behandeling die, bij voldoende effect, de uiteindelijke oplossing eenvoudiger maakt. Over het langetermijneffect van bleken bestaat nog wel discussie. Als de verkleuring toch terugkomt en de patie nt heeft hierdoor esthetische klachten, moet herbehandeling worden overwogen. Afb. S5.12 Occlusaal aanzicht bovenkaak na behandeling. vanwege de hoeveelheid resterend tandweefsel, terwijl er bij de 14 een duidelijk zwakkere palatinale knobbel resteerde. De in deze casus direct vervaardigde composietrestauraties zouden ook indirect (via het laboratorium) kunnen worden vervaardigd. Een voordeel daarvan is dat de vormgeving extraoraal plaatsvindt, waardoor approximale en occlusale contacten wellicht voorspelbaarder te realiseren zijn. Daar staat tegenover dat de kosten van een indirecte techniek hoger zijn. Daarnaast zou porselein als restauratiemateriaal een optie kunnen zijn bij een indirecte techniek. Porselein is echter brosser dan composiet en de verwachting is dat dit eerder leidt tot (rand)breuk. Het verschil in elasticiteit tussen deze twee materialen het meer vergevende gedrag van composiet is een positieve factor in de keuze voor composiet. Beperkingen De niet goed in te schatten duurzaamheid van de restauraties vormt de grootste beperking. In de afweging heeft het weefselsparende karakter van de uitgevoerde behandeling de doorslag gegeven. Bovendien verwachten we dat Prognose De prognose wordt als goed ingeschat. Bij eventueel falen van de restauraties kunnen alsnog kronen worden vervaardigd. Adhesief Composiet Glasvezel Materialen Clearfil Photo Bond en Clearfil SA Primer (Kuraray). Clearfil AP-X (Kuraray). EverStick (Stick Tech). Literatuuraanbevelingen Fennis WMM, Kuijs RH, Kreulen CM. Weefselbesparende behandeling van knobbelfracturen bij premolaren. Ned Tijdschr Tandheelkd 2003; 110: Fennis WMM, Kuijs RH. Indirecte knobbelvervangende composietrestauratie. In: Creugers NHJ, Fennis WMM, Leempoel PJB, editors. Tandheelkundige casuïstiek. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum; Fokkinga WA, Kreulen CM, Creugers NHJ. Het restaureren van endondontisch behandelde gebitselementen: de weefselbesparende (stift)opbouw? Ned Tijdschr Tandheelkd 2003; 110:

E3 Rehabilitatie met brugwerk op implantaten

E3 Rehabilitatie met brugwerk op implantaten E3 Rehabilitatie met brugwerk op implantaten Trefwoorden: Parodontitis Vaste voorziening Verkorte tandboog Abrasie Frederik Ardenois 1 Reden bezoek en wens patiënt Een vrouwelijke patiënt van 53 jaar consulteerde

Nadere informatie

BETROUWBAAR ONDER ALLE OMSTANDIGHEDEN

BETROUWBAAR ONDER ALLE OMSTANDIGHEDEN BETROUWBAAR ONDER ALLE OMSTANDIGHEDEN Glasvezelstift voor duurzame stompopbouwen Meest stabiele interface Epoxyvrij Additionele stevigheid Extra mechanische retentie De glasvezelstift voor betrouwbare

Nadere informatie

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje restauratieve tandheelkunde - door Marco Gresnigt, tandarts Een ongeluk zit in een klein hoekje Er gebeuren heel wat ongelukken in de zomer. In Drenthe (waar ik woon) zijn trampolines erg geliefd onder

Nadere informatie

COMPOSIET VOOR DE TANDTECHNICUS

COMPOSIET VOOR DE TANDTECHNICUS COMPOSIET VOOR DE TANDTECHNICUS Vezelversterking J.M. Kreyns TandartsPraktijk, 26 (2005), p. 02-08 De tandarts is zeer vertrouwd met composiet, de tandtechnicus minder. Voor de oppervlakkige beschouwer

Nadere informatie

Partiële keramische restauraties posterieur

Partiële keramische restauraties posterieur GEBRUIK DE STERKE VERBINDING GLAZUUR-GLASKERAMIEK Partiële keramische restauraties posterieur Patiënten vragen ook voor posterieure restauraties naar tandkleurige materialen. Niet alleen uit de literatuur,

Nadere informatie

Gebitsrehabilitatie: een digitale benadering

Gebitsrehabilitatie: een digitale benadering MOGELIJKHEDEN, BEPERKINGEN EN OPLOSSINGEN (DEEL 1) Gebitsrehabilitatie: een digitale benadering De behandeling van gebitsslijtage met direct composiet kan een lastige klus zijn (met name in het front),

Nadere informatie

Een omvangrijk esthetisch probleem

Een omvangrijk esthetisch probleem GESTRUCTUREERDE AANPAK VAN EEN BEHANDELING Een omvangrijk esthetisch probleem Een man van 58 jaar wenst esthetische verbetering van zijn bovenfront. In het verleden is hij hiervoor verwezen naar een orthodontist,

Nadere informatie

De kroon op het werk. Voorwoord. Bijzonder onderwerp. NVT-congres: De kroon op het werk

De kroon op het werk. Voorwoord. Bijzonder onderwerp. NVT-congres: De kroon op het werk Bijzonder onderwerp NVT-congres: De kroon op het werk De kroon op het werk Voorwoord D. Bitterman, voorzitter NVT Op vrijdag 22 maart 2002 werd door de Nederlandse Vereniging van Tandartsen haar voorjaarscongres

Nadere informatie

uitnodiging NVvE najaarscongres 21 november 2015 Hotel Okura Amsterdam

uitnodiging NVvE najaarscongres 21 november 2015 Hotel Okura Amsterdam uitnodiging NVvE najaarscongres 21 november 2015 Hotel Okura Amsterdam voorwoord U heeft net een heel fraaie endodontische behandeling afgerond. Alles verliep soepel; de elektronische lengtebepaling bleek

Nadere informatie

!"#$ # " # "" !"! #" $!" $% ' '$% & $& *+$& ''"'! $" ' '!$$!- $$!#. #""!$$ )# # '!' -$'!. ! $#- "-' '!$$! &

!#$ #  #  !! # $! $% ' '$% & $& *+$& '''! $ ' '!$$!- $$!#. #!$$ )# # '!' -$'!. ! $#- -' '!$$! & !"#$ # " # ""!"! #" $!" $% $&' &$& '( )! &' &$& '&' ' '$% & $& *+$&,'-$! '"# -&!$ ''"'! $" &''"$! $#- "- ' '!$$!-.'!) $$!#. #""!$$ )# # '!. #")/'## '!' -$'!. $)! $#- "-' '!$$! &!' #".'!)/&'! &"$$- &$#!#$&$#0-.

Nadere informatie

Behandeling van fluorose in het front met. behulp van porseleinen laminate veneers. restauratieve tandheelkunde - door Marco Gresnigt, tandarts* Casus

Behandeling van fluorose in het front met. behulp van porseleinen laminate veneers. restauratieve tandheelkunde - door Marco Gresnigt, tandarts* Casus restauratieve tandheelkunde - door Marco Gresnigt, tandarts* Behandeling van fluorose in het front met behulp van porseleinen laminate veneers Fluoride speelt een erg belangrijke rol in de preventie van

Nadere informatie

De pre-endodontische opbouw

De pre-endodontische opbouw endodontologie - door Marga Ree, tandarts-endodontoloog De pre-endodontische opbouw Eén van de belangrijkste doelen van een wortelkanaal - behandeling is het elimineren van micro-organismen die zich in

Nadere informatie

Vezelversterkte adhesiefbruggen

Vezelversterkte adhesiefbruggen Thema: Weefselbesparende tandheelkunde Kreulen: Vezelversterkte adhesiefbruggen Vezelversterkte adhesiefbruggen C.M. Kreulen In de tandheelkunde worden vezelversterkte polymeren onder andere toegepast

Nadere informatie

RelyX Unicem 2 Automix. Zelfhechtend composietcement. Eenvoud. en kwaliteit

RelyX Unicem 2 Automix. Zelfhechtend composietcement. Eenvoud. en kwaliteit RelyX Unicem 2 Automix Zelfhechtend composietcement Eenvoud en kwaliteit RelyX Unicem 2 Automix - s werelds klinisch meest bewezen cement Reeds sinds 2002 zorgt RelyX Unicem zelfhechtend composietcement

Nadere informatie

Restauratieve beslissingen: een casus

Restauratieve beslissingen: een casus Modern cariësmanagement in restauratief perspectief Restauratieve beslissingen: een casus Samenvatting In deze casus wordt een 48-jarige patiënt besproken met (mogelijk als gevolg van overbehandeling)

Nadere informatie

Het diasteem gedicht met composiet

Het diasteem gedicht met composiet EEN MINIMAAL INVASIEVE CORRECTIE Het diasteem gedicht met composiet Het is weer mode. Een flink diasteem tussen je voortanden. Nederlands topfotomodel Lara Stone heeft er ook een. Haar verdere schoonheid

Nadere informatie

De telescoopbrug VRIJ REGELMATIG KOMEN ER IN DE PRAKTIJK PATIËN- EEN SEMIVASTE VOORZIENING MET BELANGRIJKE PLUSPUNTEN

De telescoopbrug VRIJ REGELMATIG KOMEN ER IN DE PRAKTIJK PATIËN- EEN SEMIVASTE VOORZIENING MET BELANGRIJKE PLUSPUNTEN EEN SEMIVASTE VOORZIENING MET BELANGRIJKE PLUSPUNTEN De telescoopbrug Een vaste brug ter vervanging van een prothese is voor veel mensen een grote wens. Dit is helaas niet altijd technisch haalbaar. Gelukkig

Nadere informatie

Cementeeroplossingen. Voor elke indicatie het ideale cement

Cementeeroplossingen. Voor elke indicatie het ideale cement Cementeeroplossingen Voor elke indicatie het ideale cement RelyX Ultimate adhesief composietcement Ultieme hechtsterkte Snelle en eenvoudige procedure met slechts twee componenten en weinig verwerkingsstappen

Nadere informatie

BEHANDELING VAN EXCESSIEVE GEBITSSLIJTAGE

BEHANDELING VAN EXCESSIEVE GEBITSSLIJTAGE BEHANDELING VAN EXCESSIEVE GEBITSSLIJTAGE De visie van een tandtechnicus Paul Goedegebuure, tandtechnicus TandartsPraktijk jaargang 29, nummer 2 p. 2-10 Inhoud Tandheelkundige TomTom Minimaal invasief

Nadere informatie

De behandeling van een furcatie is lastig

De behandeling van een furcatie is lastig FURCATIEPROBLEMATIEK BIJ DE PROGNOSEBEPALING De behandeling van een furcatie is lastig In de parodontologie is prognosebepaling een wezenlijk onderdeel van de behandelplanning. In het parodontale plan

Nadere informatie

Lijst van gebruikte tandheelkundige termen

Lijst van gebruikte tandheelkundige termen Lijst van gebruikte tandheelkundige termen Amalgaam De zilveren vulling die steeds meer in onbruik raakt. Een legering van kwik en andere metalen Afdruklepel Metalen of kunststof schepje dat gevuld wordt

Nadere informatie

Twee soorten facings in één geheel

Twee soorten facings in één geheel VOORIN DE MOND PORSELEIN EN ZIJDELINGS COMPOSIET Twee soorten facings in één geheel Vooral in die gevallen waarbij door de behandeling de lachvorm en lachlijn veranderd worden en een groter deel van het

Nadere informatie

De volledige omslijping van een (vitaal) frontelement is niet meer van deze tijd

De volledige omslijping van een (vitaal) frontelement is niet meer van deze tijd De volledige omslijping van een (vitaal) frontelement is niet meer van deze tijd Bron: NTVT november 2004; 111: 435-441 Auteurs: S.P.W.H. Keizer, A.W.J.van Pelt Rubriek: Oorspronkelijke bijdragen Trefwoorden:

Nadere informatie

samenvatting Samenvatting

samenvatting Samenvatting samenvatting Bij het verloren gaan van een gebitselement of wanneer deze nooit is aangelegd, bestaat vaak behoefte aan prothetisch herstel. Dit geldt in het bijzonder wanneer het een gebitselement betreft

Nadere informatie

Herstelchirurgie. rondom implantaten. Zichtbaar vrijliggende implantaatwindingen als gevolg RECONSTRUCTIEVE PLASTISCHE PARODONTALE CHIRURGIE

Herstelchirurgie. rondom implantaten. Zichtbaar vrijliggende implantaatwindingen als gevolg RECONSTRUCTIEVE PLASTISCHE PARODONTALE CHIRURGIE RECONSTRUCTIEVE PLASTISCHE PARODONTALE CHIRURGIE Herstelchirrgie rondom implantaten Implantaten worden wel eens incorrect geplaatst: zo knnen ze te ver naar bccaal, te ondiep of in beweeglijke, nietgekeratiniseerde

Nadere informatie

Minimaal invasief of non-invasief?!

Minimaal invasief of non-invasief?! HOE MINDER HOE LIEVER - MAAR DAT KAN NIET ALTIJD Minimaal invasief of non-invasief?! Iedereen vraagt zich wel eens af hoe minimaal invasief hij kan werken. We willen zoveel mogelijk weefsel behouden, maar

Nadere informatie

Natuurlijke harmonie als uitdaging

Natuurlijke harmonie als uitdaging ZONDER COMMUNICATIE GEEN INDIVIDUELE KWALITEIT Natuurlijke harmonie als uitdaging Iedereen wil mooie kronen. Kronen die eruitzien als tanden en volledig integreren. Niet iedereen realiseert zich dat daar

Nadere informatie

Een volledige uitneembare prothese met natuurlijke elementen

Een volledige uitneembare prothese met natuurlijke elementen Een volledige uitneembare prothese met natuurlijke elementen Auteur: Studentnummer: Begeleiders: C.R.G. van den Breemer S1645552 Drs. U. Schepke en Drs. D. van Meegen, Rijksuniversiteit Groningen Inleverdatum:

Nadere informatie

Assisteren bij de behandeling: kroon- en brugwerk

Assisteren bij de behandeling: kroon- en brugwerk 1 Drs. A. van den Akker Standby Praktijkreeks Assisteren bij de behandeling: kroon- en brugwerk Bohn Stafleu van Loghum - Houten 2006 2 Ontwerp en opmaak: Cor Krüter en Ernie Enkelaar, Labl.nl, Zeist Fotografie

Nadere informatie

T-SCAN: VERBORGEN PROBLEMEN IN ÉÉN HAP IN BEELD GEBRACHT

T-SCAN: VERBORGEN PROBLEMEN IN ÉÉN HAP IN BEELD GEBRACHT T-SCAN: VERBORGEN PROBLEMEN IN ÉÉN HAP IN BEELD GEBRACHT Een briljante hulp Een jaar of 25 geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met een interessant apparaat: de T-scan. Je moest de patiënt op een

Nadere informatie

Kroon wortelkanaal restauratie. De kroon prepareren

Kroon wortelkanaal restauratie. De kroon prepareren Kroon wortelkanaal restauratie De kroon prepareren 1. Ondersnijdingen aan de buitenkant van de kroon wegnemen. 2. Verwijder zwakke kroonmuren, reinig de caviteit met behoud van alle gezonde dentine. Binnen

Nadere informatie

NZA Tarieven van tot I Consultatie en diagnostiek (C) III Preventieve mondzorg (M) a.diagnostisch onderzoek

NZA Tarieven van tot I Consultatie en diagnostiek (C) III Preventieve mondzorg (M) a.diagnostisch onderzoek NZA Tarieven van 1-1-215 tot 31-6-2015 I Consultatie en diagnostiek (C) a.diagnostisch onderzoek C11 Periodieke controle 21,09 C13 Probleemgericht consult 21,09 b.aanvullend diagnostisch onderzoek, algemeen

Nadere informatie

20,52 Endodontisch consult / controle na endodontische behandeling

20,52 Endodontisch consult / controle na endodontische behandeling a. Onderzoek, diagnostiek en behandelplanning E01 Wortelkanaalbehandeling consult Onderzoek naar de oorzaak van de klacht, vaststellen van de DETI-score en bespreken endodontisch behandelplan. Periodieke

Nadere informatie

Direct composiet veneers systeem Een innovatieve en verrassend eenvoudige restauratiemethode voor anteriorelementen

Direct composiet veneers systeem Een innovatieve en verrassend eenvoudige restauratiemethode voor anteriorelementen Direct composiet veneers systeem Een innovatieve en verrassend eenvoudige restauratiemethode voor anteriorelementen Het nieuwe, directe composietveneer systeem. Voor het innovatief en verrassend eenvoudig

Nadere informatie

Orale implantaten in de algemene praktijk

Orale implantaten in de algemene praktijk Orale implantaten in de algemene praktijk Orale implantaten in de algemene praktijk onder redactie van Prof. em. dr. D. van Steenberghe Prof. dr. I.E. Naert Prof. dr. G.M. Raghoebar Dr.A.P.Slagter Bohn

Nadere informatie

Stap voor stap naar een mooie glimlach

Stap voor stap naar een mooie glimlach Stap voor stap naar een mooie glimlach Step-by-Step Guide 1. Kleur/maat veneer(s) met kleurensleutel en vormkaart (S, M, L) bepalen 2. Anesthesie en preparatie 3. Retractiedraden plaatsen/bloeding stelpen

Nadere informatie

Periodieke mondonderzoeken en specifieke nazorg bij partiële gebitsprothesen

Periodieke mondonderzoeken en specifieke nazorg bij partiële gebitsprothesen C. de Baat, D.J. Witter, H.M.A.M. Keltjens, N.H.J. Creugers Thema: Partiële gebitsprothese 3 Periodieke mondonderzoeken en specifieke nazorg bij partiële gebitsprothesen kennistoets q-keurmerk redactie

Nadere informatie

Een tijdbesparende totaaloplossing voor het cementeren van wortelstiften

Een tijdbesparende totaaloplossing voor het cementeren van wortelstiften Een tijdbesparende totaaloplossing voor het cementeren van wortelstiften Met slechts vier producten elk van hen bewezen om uw werk betrouwbaar en efficiënt te maken bereikt u één doelstelling: Het complexe

Nadere informatie

Klinische handleiding voor tandartsen Van professionals voor professionals. Lava zirkoniumoxide Precisie oplossingen. Succesvol restaureren met

Klinische handleiding voor tandartsen Van professionals voor professionals. Lava zirkoniumoxide Precisie oplossingen. Succesvol restaureren met Klinische handleiding voor tandartsen Van professionals voor professionals Lava zirkoniumoxide Precisie oplossingen Succesvol restaureren met Lava zirkoniumoxide Inhoudsopgave Indicaties 3 4 Prepareren

Nadere informatie

HET KANAAL. nr 3 - september 2006. NVvE-verenigingsblad. Endonieuws. Functieherstel gebitselementen Endodontische en restauratieve aspecten

HET KANAAL. nr 3 - september 2006. NVvE-verenigingsblad. Endonieuws. Functieherstel gebitselementen Endodontische en restauratieve aspecten HET KANAAL NVvE-verenigingsblad nr 3 - september 2006 Endonieuws Functieherstel gebitselementen Endodontische en restauratieve aspecten Casus: Tand gebroken, halve endo Vraag en antwoord: Over wortelstiften

Nadere informatie

Geschroefde brug in de bovenkaak

Geschroefde brug in de bovenkaak BEHANDELPLAN VORMT DE BASIS VAN DE BEHANDELING Geschroefde brug in de bovenkaak Patiënten die edentaal zijn in de bovenkaak willen soms een vaste voorziening. Ze verwachten een zowel esthetisch als functioneel

Nadere informatie

Met adhesief kan steeds meer?

Met adhesief kan steeds meer? adhesieve tandheelkunde - door A.J.J. Zonnenberg, tandarts Met adhesief kan steeds meer? Van tijd tot tijd meldt zich een patiënt in de praktijk met een afgebroken tand of kies zonder dat er sprake is

Nadere informatie

Tandvervanging door een composiet-etsbrug

Tandvervanging door een composiet-etsbrug ALTERNATIEF VOOR EEN ENKELTANDSIMPLANTAAT Tandvervanging door een composiet-etsbrug Eén van de eerste oplossingen waar we tegenwoordig aan denken bij een ontbrekend element is tandvervanging door middel

Nadere informatie

Paro-info januari 2013

Paro-info januari 2013 Paro-info januari 2013 Geachte lezer, De Parodontologische Kliniek Den Haag bestaat 25 jaar. Wij zullen dit jubileum vieren met het thema Van jong tot oud zonder bloedend tandvlees. Dit zal blijken uit

Nadere informatie

Paro-info maart 2016

Paro-info maart 2016 Paro-info maart 2016 Geachte lezer, In deze Paro-info willen wij een aantal bijzondere casussen onder de aandacht brengen. Als afsluiting laten wij u een röntgenfoto zien. Degene die weet wat hier atypisch

Nadere informatie

Tarieven IJsselstate tandartsen 2012

Tarieven IJsselstate tandartsen 2012 Tarieven IJsselstate tandartsen 2012 Prijzen geldig tot 31 maart 2012 CONSULTATIE EN DIAGNOSTIEK A-codes DE PERIODIEKE CONTROLE Er wordt stilgestaan bij uw gezondheid De gezondheid van uw mond wordt in

Nadere informatie

Een eindige-elementenmodel van een knobbelvervangende adhesieve restauratie *

Een eindige-elementenmodel van een knobbelvervangende adhesieve restauratie * Oorspronkelijke bijdragen Fennis e.a.: Eindige-elementenmodel Een eindige-elementenmodel van een knobbelvervangende adhesieve restauratie * W.M.M. Fennis 1 R.H. Kuijs 2 M. Barink 3 W.A. Fokkinga 1 C.M.

Nadere informatie

wisselgebit 5-7½ jaar wisselen voortanden en doorbraak eerste blijvende kiezen 10-12½ jaar voltooiing wisseling en doorbraak tweede blijvende kiezen

wisselgebit 5-7½ jaar wisselen voortanden en doorbraak eerste blijvende kiezen 10-12½ jaar voltooiing wisseling en doorbraak tweede blijvende kiezen 1 Het gebit 1.1 Inleiding Tanden en kiezen (gebitselementen) bestaan in eerste aanleg uit tandkiemen. Deze tandkiemen bevinden zich in de kaken en groeien daar uit tot gebitselementen. Ze breken in de

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Cementation in adhesive dentistry: the weakest link Jongsma, L.A. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Cementation in adhesive dentistry: the weakest link Jongsma, L.A. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Cementation in adhesive dentistry: the weakest link Jongsma, L.A. Link to publication Citation for published version (APA): Jongsma, L. A. (2012). Cementation in

Nadere informatie

MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK VAN COMPLEXE PROBLEMATIEK

MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK VAN COMPLEXE PROBLEMATIEK MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK VAN COMPLEXE PROBLEMATIEK Samen sterk! Behandeling van forse parodontale afbraak in het front leidt naast een gezond gereduceerd parodontium nogal eens tot een gecompromitteerde

Nadere informatie

NEDERLANDS GEBRUIKSINFORMATIE

NEDERLANDS GEBRUIKSINFORMATIE NEDERLANDS GEBRUIKSINFORMATIE I. INLEIDING PANAVIA F 2.0 Complete Kit bestaat uit PANAVIA F 2.0 Paste, PANAVIA F 2.0 ED PRIMER II, CLEARFIL CERAMIC PRIMER, ALLOY PRIMER en PANAVIA F 2.0 OXYGUARD II. PANAVIA

Nadere informatie

Bruxisme beteugelen 1

Bruxisme beteugelen 1 1 Bruxisme beteugelen Bruxisme beteugelen Herkennen, behandelen en stabiliseren Daniel Brocard Jean-François Laluque en Christian Knellesen Met een voorwoord van Kya Wabeke Bohn Stafleu van Loghum Houten

Nadere informatie

Gescand door POLISBANK. errna. Anova

Gescand door POLISBANK. errna. Anova El Gescand door POLISBANK. errna Anova Geachte verzekerde Dit zijn de polisvoorwaarden van de Tandheelkundige Verzekering. In de polisvoorwaarden kunt u lezen waar u als verzekerde recht op heeft en hoe

Nadere informatie

Tandartspraktijk Polder

Tandartspraktijk Polder Tandartspraktijk Polder Praktijk voor Orthodontie en Implantologie Houttuinen 5 8301 XP Emmeloord T: 0527-612309 E: tandarts@houttuinen.nl Prijslijst vanaf 1 juli 2015 Omschrijving A10 Geleidings- en/of

Nadere informatie

PANAVIA 21 is een wereldwijd bekend chemisch uithardend composietcement dat een goede reputatie geniet.

PANAVIA 21 is een wereldwijd bekend chemisch uithardend composietcement dat een goede reputatie geniet. PANAVIA 21 PANAVIA 21 is een wereldwijd bekend chemisch uithardend composietcement dat een goede reputatie geniet. Het waarborgt een duurzame hechting aan glazuur, dentine, composiet, porselein, edele

Nadere informatie

Gewoon een goede VP. De behandelhistorie toont bij deze patiënten veelal al DE VERVAARDIGING VAN EEN VP IN HOOFDLIJNEN

Gewoon een goede VP. De behandelhistorie toont bij deze patiënten veelal al DE VERVAARDIGING VAN EEN VP IN HOOFDLIJNEN DE VERVAARDIGING VAN EEN VP IN HOOFDLIJNEN Gewoon een goede VP Veel patiënten lopen te lang rond met een oude, niet meer goed passende volledige prothese in hun mond. Toch functioneert de patiënt ermee.

Nadere informatie

De meest eenvoudige cementatie slim en ntelligent. icem Self Adhesive.

De meest eenvoudige cementatie slim en ntelligent. icem Self Adhesive. De meest eenvoudige cementatie slim en ntelligent. Self Adhesive. De meest eenvoudige cementatie. Self Adhesive slim en ntelligent. Weet u dat er een cement is met een IQ? Een cement dat gebruik maakt

Nadere informatie

Kronen en bruggen - functies en typen

Kronen en bruggen - functies en typen D.J. Witter, R.A. Hoefnagel, A.E. Gerritsen, N.H.J. Creugers Thema: kronen en bruggen 1 Kronen en bruggen - functies en typen Kronen vervangen delen van gebitselementen. Ze kunnen echter ook implantaatgedragen

Nadere informatie

(Semi)precisieverankering bij frameprothesen

(Semi)precisieverankering bij frameprothesen R. den Haan, P.G.F.C.M. Battistuzzi, D.J. Witter, C. de Baat, N.H.J. Creugers Thema: Partiële gebitsprothese 4 (Semi)precisieverankering bij frameprothesen kennistoets q-keurmerk redactie ntvt (Semi)precisieverankering

Nadere informatie

Frontale kruisbeet en ruimtegebrek. gecorrigeerd met vier premolaarextracties

Frontale kruisbeet en ruimtegebrek. gecorrigeerd met vier premolaarextracties orthodontie - door Reinier Hoogeveen, tandarts* Frontale kruisbeet en ruimtegebrek gecorrigeerd met vier premolaarextracties Wanneer er sprake is van een omgekeerde frontrelatie zijn premolaarextracties

Nadere informatie

In 1988 is het UCLA-abutment bedacht waarmee een NIEUWE INBUS-/TORXSCHROEVENDRAAIER ENORME AANWINST

In 1988 is het UCLA-abutment bedacht waarmee een NIEUWE INBUS-/TORXSCHROEVENDRAAIER ENORME AANWINST NIEUWE INBUS-/TORXSCHROEVENDRAAIER ENORME AANWINST Gehoekt en toch verschroefd! In het vorige nummer van TP beschreef collega Frank Andriessen de voordelen van verschroeven van een kroon ten opzichte van

Nadere informatie

3M Oral Care Promoties. Bespaar tijd en kosten, gedurende de hele procedure.

3M Oral Care Promoties. Bespaar tijd en kosten, gedurende de hele procedure. 3M Oral Care Promoties. Bespaar tijd en kosten, gedurende de hele procedure. Geldig tot 30 april 2017 Geef patiënten in enkele stappen een lach om trots op te zijn. Initiële situatie Scotchbond Universal

Nadere informatie

Geriatrische tandheelkunde

Geriatrische tandheelkunde Geriatrische tandheelkunde Geriatrische tandheelkunde De problematiek van ouder worden en mondgezondheid Onder redactie van Dr. C. de Baat Prof. dr. W. Kalk Bohn Stafleu Van Loghum Houten/Diegem 1999

Nadere informatie

tot Biodentine TM en dit zowel naar de eigenschappen toe, de definitieve zesjaarsmolaren.

tot Biodentine TM en dit zowel naar de eigenschappen toe, de definitieve zesjaarsmolaren. Prof dr Luc Martens Dr Rita Cauwels Afdeling Kindertandheelkunde - UZGent Biodentine TM deel 7 Pulpotomie op zesjaarsmolaren Het voorbije jaar werden meerdere bijdragen geleverd met betrekking tot Biodentine

Nadere informatie

Dental Experience Special

Dental Experience Special Dental Experience Special ENDODONTIE Compleet programma van vier opeenvolgende opleidingen waarin alle facetten van de endodontische behandeling aan de orde komen. Praktijkgerichte opleiding, met individuele

Nadere informatie

Schrijf u nu in voor de meest boeiende en praktijk georiënteerde congresdag van het jaar 2011!

Schrijf u nu in voor de meest boeiende en praktijk georiënteerde congresdag van het jaar 2011! RAI Congrescentrum Amsterdam Vrijdag 4 februari 2011 - Congresprogramma - PAUL LAMBRECHTs JOOST ROETERS NIEK OPDAM Roberto spreafico Bijzonder praktijkgerichte lezingen over composiet: 4 zeer gerenommeerde

Nadere informatie

Innovatieve tandheelkundige oplossingen door een interdisciplinaire aanpak.

Innovatieve tandheelkundige oplossingen door een interdisciplinaire aanpak. Innovatieve tandheelkundige oplossingen door een interdisciplinaire aanpak. Adres: Proclin Scheepmakershaven 68 3011 VE Rotterdam Telefoon: 010-265 14 14 Website: www.proclin.nl E-mail: info@proclin.nl

Nadere informatie

Herstel van tandslijtage

Herstel van tandslijtage Derksen e.a.: Herstel van tandslijtage Herstel van tandslijtage Restauratief-prothetische aspecten H.B. Derksen 1 P. van der Kuij j2 P.G.F.C.M. Battistuzzi 3 In de geïndustrialiseerde wereld vormt tandslijtage,

Nadere informatie

VERSTERKT COMPOSIETBLOK VOOR PERMANENTE RESTAURATIES. BRILLIANT Crios Handleiding

VERSTERKT COMPOSIETBLOK VOOR PERMANENTE RESTAURATIES. BRILLIANT Crios Handleiding VERSTERKT COMPOSIETBLOK VOOR PERMANENTE RESTAURATIES BRILLIANT Crios Handleiding INHOUD BRILLIANT Crios... 3 Belangrijkste stappen voor de bevestiging... 4 Bevestigingsmaterialen voor elke indicatie...

Nadere informatie

Casus. Inleiding. 1.1 Indicatie. Standby Praktijkreeks

Casus. Inleiding. 1.1 Indicatie. Standby Praktijkreeks lege pagina 1 Inleiding Kronen en bruggen zijn een belangrijk onderdeel van de gereedschapkist van de tandarts voor het herstel van verloren gegaan tandweefsel. Aan bod komen de verschillende soorten

Nadere informatie

Inhoud. BSL ID 0000 ACA_A4_2KMM Prothetiek en orale implantologie Pre Press Zeist 13/12/2006 Pg. 011

Inhoud. BSL ID 0000 ACA_A4_2KMM Prothetiek en orale implantologie Pre Press Zeist 13/12/2006 Pg. 011 1 Onderzoek, behandelplan en de rol van de algemeen practicus 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Onderzoek en behandelplan 1 1.2.1 De eerste algemene onderzoeksfase 1 1.2.2 De tweede specifieke onderzoeksfase 4 1.2.3

Nadere informatie

Augmentatie. Up-to-date: leren van casuïstiek

Augmentatie. Up-to-date: leren van casuïstiek Augmentatie Samenvatting Een patiënt draagt 20 jaar een frameprothese in de onder- en bovenkaak, maar wil daarvoor graag een vaste voorziening. Door een te smalle processus alveolaris van de boven- en

Nadere informatie

Precisie Oplossingen voor tandartsen. Lava Ultimate CAD/CAM Restauratiemateriaal. De ideale kroon. voor implantaten

Precisie Oplossingen voor tandartsen. Lava Ultimate CAD/CAM Restauratiemateriaal. De ideale kroon. voor implantaten Precisie Oplossingen voor tandartsen CAD/CAM Restauratiemateriaal De ideale kroon voor implantaten CAD/CAM Restauratiemateriaal is natuurlijk écht CAD/CAM Restauratiemateriaal van 3M ESPE is vergelijkbaar

Nadere informatie

Behandeling met een partiële gebitsprothese 1. Regelgeving, zorg- en behandelplan

Behandeling met een partiële gebitsprothese 1. Regelgeving, zorg- en behandelplan D.J. Witter, W.G. Brands, J. C. Barèl, N.H.J. Creugers Thema: Partiële gebitsprothese 3 Behandeling met een partiële gebitsprothese 1. Regelgeving, zorg- en behandelplan Een uitgebreide behandeling, zoals

Nadere informatie

Adper. Adhesieve Oplossingen. Vooruitstrevende. Prestaties

Adper. Adhesieve Oplossingen. Vooruitstrevende. Prestaties Adhesieve Oplossingen Vooruitstrevende Prestaties Alles is gedekt! Elke dag luisteren we naar uw wensen als tandarts. De wetenschappers van 3M ESPE hebben hun technologie in adhesieven toegepast om zo

Nadere informatie

Bindweefseltransplantaten

Bindweefseltransplantaten RECONSTRUCTIEVE PLASTISCHE PARODONTALE CHIRURGIE Bindweefseltransplantaten Preprothetische of pre-implantologische defecten kunnen door toepassing van bindweefseltransplantaten bijdragen aan verbetering

Nadere informatie

Een oplossing voor ruimtegebrek

Een oplossing voor ruimtegebrek orthodontie - door Reinier Hoogeveen, tandarts* Een oplossing voor ruimtegebrek Ruimtegebrek is een van de meest voorkomende orthodontische problemen. Om ruimtegebrek op te lossen hebben we vijf opties:

Nadere informatie

Proefopstelling in de mond

Proefopstelling in de mond DE PATIËNT ALS GIDS Proefopstelling in de mond Mooi is een subjectief begrip. Over smaak valt immers niet te twisten! Maar waar het gaat om een esthetisch doel in de tandheelkunde is het wel heel aanbevelenswaard

Nadere informatie

DUTCH SUMMARY-SAMENVATTING

DUTCH SUMMARY-SAMENVATTING DUTCH SUMMARY-SAMENVATTING 161 SAMENVATTING De meeste klinische mislukkingen van adhesief bevestigde keramische restauraties vinden een oorsprong aan het grensvlak tussen bevestigingscement en het interne

Nadere informatie

IV. MOGELIJKE BIJWERKING

IV. MOGELIJKE BIJWERKING NEDERLANDS Gebruiksaanwijzing I. INTRODUCTIE CLEARFIL TRI-S BOND is een lichtuithardend adhesief systeem voor gelijktijdige behandeling van zowel dentine als glazuur met één vloeistof. II. INDICATIES CLEARFIL

Nadere informatie

STICHTING VOOR WETENSCHAPPELIJK TANDHEELKUNDIGE A R B E I D WWW.NVT.NU I NFO@ NVT. NU

STICHTING VOOR WETENSCHAPPELIJK TANDHEELKUNDIGE A R B E I D WWW.NVT.NU I NFO@ NVT. NU WT A STICHTING VOO WETENSCHAPPELIJK TANDHEELKUNDIGE A B E I D V I J D A G 4 O K T O B E 2013 M I D D A G + AV O N D A C TA, A M S T E D A M I NFO@ NVT. NU WT A STICHTING VOO WETENSCHAPPELIJK TANDHEELKUNDIGE

Nadere informatie

Maak het Natuurlijk. Lava. Zirkoniumoxide. Kronen en Bruggen

Maak het Natuurlijk. Lava. Zirkoniumoxide. Kronen en Bruggen Maak het Natuurlijk Lava Zirkoniumoxide Kronen en Bruggen Kwalitatieve innovaties Het totale concept: van adruk tot en met kroon of brug De innovaties van 3M ESPE zorgen voor nieuwe standaarden in de tandartspraktijk

Nadere informatie

RAI Congrescentrum Amsterdam Vrijdag 5 februari 2010. Congresprogramma. Schrijf u nu in voor de meest boeiende en praktijk

RAI Congrescentrum Amsterdam Vrijdag 5 februari 2010. Congresprogramma. Schrijf u nu in voor de meest boeiende en praktijk RAI Congrescentrum Amsterdam Vrijdag 5 februari 2010 Congresprogramma Schrijf u nu in voor de meest boeiende en praktijk georiënteerde congresdag van het jaar 2010! 8 bijzonder praktijkgerichte onderwerpen

Nadere informatie

Overwegingen bij de behandeling van gebitsslijtage

Overwegingen bij de behandeling van gebitsslijtage P. Wetselaar, R.H. Kuijs, A.W.J. van Pelt, J. van der Zaag, F.J.M. Roeters, F. Lobbezoo Overwegingen bij de behandeling van gebitsslijtage Aangezien gebitsslijtage (attritie, abrasie en erosie) een multifactoriële

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. BSL ID 0000 ALG_BK_1KZM Assisteren bij behandelingen Pre Press Zeist 16/07/2007 Pg. 007

Inhoud. Voorwoord 5. BSL ID 0000 ALG_BK_1KZM Assisteren bij behandelingen Pre Press Zeist 16/07/2007 Pg. 007 Inhoud Voorwoord 5 1 Assisteren algemeen 1 2 1.1 Inleiding 1 2 1.2 Administratieve taken 1 2 1.3 Logistieke taken 1 3 1.4 Praktijkhygiëne 1 7 1.4.1 Hepatitis B 1 7 1.4.2 Beschermende maatregelen voor de

Nadere informatie

Tandartstarieven Consultatie en diagnostiek. Tandartstarieven Maken en/of beoordelen foto s. Tandartstarieven Preventieve mondzorg

Tandartstarieven Consultatie en diagnostiek. Tandartstarieven Maken en/of beoordelen foto s. Tandartstarieven Preventieve mondzorg Tandartstarieven Consultatie en diagnostiek a. Diagnostisch onderzoek C11 Periodieke controle C13 Probleemgericht consult b. Aanvullend diagnostisch onderzoek, algemeen C22 Schriftelijke medische anamnese

Nadere informatie

Removable Prosthetics MANUAL DYNA HELIX/OCTALOCK MAGNET ATTACHMENT

Removable Prosthetics MANUAL DYNA HELIX/OCTALOCK MAGNET ATTACHMENT Removable Prosthetics MANUAL DYNA HELIX/OCTALOCK MAGNET ATTACHMENT Algemene informatie Bij toepassing van de Dyna implantaat systemen is het mogelijk om verschillende type overkappingsprotheses te maken:

Nadere informatie

Venus Bulk Fill Eenvoudig, snel betrouwbaar!

Venus Bulk Fill Eenvoudig, snel betrouwbaar! Venus Bulk Fill Eenvoudig, snel betrouwbaar! Giving a hand to oral health. Eenvoudig, snel betrouwbaar! Voor efficiënte posterieure restauraties. In de hedendaagse tandheelkundige praktijk is het belangrijk

Nadere informatie

Veterinaire wortelkanaalbehandeling

Veterinaire wortelkanaalbehandeling Veterinaire wortelkanaalbehandeling Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat boven het tandvlees uitsteekt. De wortels zijn in de kaak gelegen, onder het

Nadere informatie

Verzekeringsvoorwaarden ingaande 1 januari 2004 Onderlinge Waarborgmaatschappij De Friesland Particuliere Ziektekostenverzekeringen U.A.

Verzekeringsvoorwaarden ingaande 1 januari 2004 Onderlinge Waarborgmaatschappij De Friesland Particuliere Ziektekostenverzekeringen U.A. Verzekeringsvoorwaarden Verzekeringsvoorwaarden ingaande 1 januari 2004 Onderlinge Waarborgmaatschappij De Friesland Particuliere Ziektekostenverzekeringen U.A. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

NHTV 2006-2016 Jubileumcongres Vrijdag 8 april 2016 Hotel van der Valk, Akersloot

NHTV 2006-2016 Jubileumcongres Vrijdag 8 april 2016 Hotel van der Valk, Akersloot NHTV 2006-2016 Jubileumcongres Vrijdag 8 april 2016 Hotel van der Valk, Akersloot Programma vrijdag 8 april 2016, hotel van der Valk, Akersloot 09.15-09.45 uur: inloop met koffie/thee 09.45-10.45 uur:

Nadere informatie

R1. Vormgeving bij klasse-ii-restauraties met tandkleurige plastische materialen

R1. Vormgeving bij klasse-ii-restauraties met tandkleurige plastische materialen R1. Vormgeving bij klasse-ii-restauraties met tandkleurige plastische materialen J.D. Scholtanus Praktijkboek tandheelkunde (juli 2005) Leeswijzer Met composiet zijn fraaie duurzame restauraties te maken.

Nadere informatie

Woord vooraf 1. Syo K. Thoden van Velzen (1934-2009) 3. 1 Inleiding 5 Syo K. Thoden van Velzen

Woord vooraf 1. Syo K. Thoden van Velzen (1934-2009) 3. 1 Inleiding 5 Syo K. Thoden van Velzen Inhoud Woord vooraf 1 (1934-2009) 3 1 Inleiding 5 2 Gevaren voor de pulpa 11 2.1 Natuurlijk trauma 13 2.2 Iatrogeen trauma 25 2.3 Overig trauma 28 3 Pulpapathologie 31 3.1 Morfologie 31 3.2 De odontoblastenreactie

Nadere informatie

User Guide for Impressioning. Een goede afdruk, het zit hem in de details. User Guide

User Guide for Impressioning. Een goede afdruk, het zit hem in de details. User Guide User Guide for Impressioning Een goede afdruk, het zit hem in de details User Guide Het behandelplan: De leidraad in ieder verhaal. Van welk materiaal gaat u uw opbouw maken? Reeds vooraf kunt u bepalen

Nadere informatie

Endodontologische diagnostiek

Endodontologische diagnostiek j8 Endodontologische diagnostiek Luc W.M. van der Sluis. Welke vijf stappen worden onderscheiden in het diagnoseproces?. Wat wordt verstaan onder heterotopische pijn? Welke verschijningsvormen heeft deze

Nadere informatie

Endodontisch behandelde gebitselementen: weefselbehoud en adhesieve opbouw beste optie

Endodontisch behandelde gebitselementen: weefselbehoud en adhesieve opbouw beste optie Thema: Endodontologie 2 Bolhuis: Endodontisch behandelde gebitselementen Endodontisch behandelde gebitselementen: weefselbehoud en adhesieve opbouw beste optie H.P.B. Bolhuis De prognose van endodontisch

Nadere informatie

Uitnodiging. endo richt lijn. Een evidence based handvat voor de endodontische behandeling

Uitnodiging. endo richt lijn. Een evidence based handvat voor de endodontische behandeling Uitnodiging De endo richt lijn Een evidence based handvat voor de endodontische behandeling Voorjaarscongres NVvE Zaterdag 7 maart 2015 Hotel Okura Amsterdam Met medewerking van de universiteiten van Nijmegen,

Nadere informatie

ANT LAAT ZIJN TANDEN ZIEN

ANT LAAT ZIJN TANDEN ZIEN 20 Industrie dental tribune - netherlands edition november 2013 Adhesieve stompopbouw met systeem TEKST EN FOTO S: Dr. med. dent. Ludwig Hermeler, Rheine (Duitsland) Dr. Ludwig Hermeler, werkzaam te Rheine

Nadere informatie

HET CREËREN VAN AANGEHECHTE GINGIVA DIRECT NA EXTRACTIE. Botopbouwmethode zo

HET CREËREN VAN AANGEHECHTE GINGIVA DIRECT NA EXTRACTIE. Botopbouwmethode zo HET CREËREN VAN AANGEHECHTE GINGIVA DIRECT NA EXTRACTIE Botopbouwmethode zo Eén van de kenmerken van de wondgenezing na extractie is dat de processus alveolaris door botresorptie in horizontale en verticale

Nadere informatie