Aanvulling op het rapport. De rendementen van Koersplan getoetst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanvulling op het rapport. De rendementen van Koersplan getoetst"

Transcriptie

1 Aanvulling op het rapport De rendementen van Koersplan getoetst Eerder verschenen d.d. 9 februari 2005 Deze aanvulling is opgesteld in opdracht van de Stichting Koersplan de weg kwijt. 20 mei 2005 CAPITAL CONSULT & COACHING BV Hullenbergweg CP Amsterdam ZO Op alle rechtsbetrekkingen van Capital Consult & Coaching BV zijn haar Algemene Voorwaarden van toepassing, welke zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Amsterdam onder nummer In deze Algemene Voorwaarden is een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen. Een exemplaar van de Algemene Voorwaarden wordt op verzoek toegezonden.

2 Inleiding Naar aanleiding van het rapport dat op 9 februari is verschenen heeft tweemaal overleg plaatsgevonden met Aegon/Spaarbeleg. Tijdens het tweede overleg dat plaatshad op 12 april 2005 heeft Aegon haar kritiekpunten op het eerste rapport uiteengezet. Tevens heeft Aegon uitgelegd welke rekenmethodieken werden gebruikt voor de rendementen die in de brochures van Koersplan zijn vermeld. Op 26 april hebben wij naar aanleiding van de extra informatie van Aegon onze aanvullende vragen en opmerkingen neergelegd bij Aegon. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een gesprek met Aegon dat plaatsvond op donderdag 19 mei 2005 bij Aegon in Den Haag. Op basis van de informatie uitwisseling die heeft plaatsgevonden is het mogelijk om op veel punten een conclusie te trekken. De in het eerdere rapport gesignaleerde rendementsverschillen blijven grotendeels bestaan. Tevens hebben we een korte analyse gemaakt van het vandaag door Aegon naar buiten gebrachte reparatievoorstel. 1. Overlijdensrisicopremie: wel door Spaarbeleg verwerkt In het rapport van 9 februari 2005 is geconstateerd dat er grote verschillen zijn tussen de rendementen die Spaarbeleg in de brochures van Koersplan naar buiten bracht en de historische reconstructie van deze rendementen. Daarbij is de conclusie getrokken dat dit werd veroorzaakt door het weglaten van de premie overlijdensrisicoverzekering door Spaarbeleg. Op basis van de aanvullende gegevens die Spaarbeleg heeft verstrekt blijkt dat het verschil in rendementen een andere oorzaak heeft dan het weglaten van de premie overlijdensrisicoverzekering. Dit was overigens pas te constateren nadat Spaarbeleg haar rekenmethodiek had toegelicht. De geconstateerde rendementsverschillen blijven bestaan. 2. Verschillen in rekenmethodiek In de Koersplan brochures hanteerde Spaarbeleg verschillende rekenmethodieken voor het bepalen van het historische gerealiseerde rendement. Wij zijn van mening dat een zuivere rekenmethodiek voor het reconstrueren van in het verleden behaalde rendementen gebaseerd moet zijn op representatieve en in het verleden daadwerkelijk gerealiseerde rendementen. Pas met ingang van de brochure van 1995 (afloopjaar 1994) hanteert Spaarbeleg een rekenmethode die in lijn is met de methode die wij hebben gehanteerd voor ons onderzoek. Door het hanteren van afwijkende rekenmethodes was Spaarbeleg in staat hogere rendementen te presenteren dan op basis van onze methode zouden zijn bereikt. 3. Onze rekenmethode: de Historische methode Als referentiekader hebben wij een berekening gemaakt op basis van de historische rendementscijfers zoals Spaarbeleg die voor de periode 1963 tot en met 2004 naar buiten heeft gebracht. Het betreft hier rendementen op jaarbasis die volgens Aegon/Spaarbeleg representatief zijn voor een belegging bij Aegon/Spaarbeleg. Wij hebben deze gegevens als uitgangspunt genomen. Daarbij moeten wij aantekenen dat ook deze cijfers een hoger rendement kennen dan de MSCI World Free Index op

3 eurobasis over een vergelijkbare periode. Over de totale periode 1970 tot en met 1997 is de outperformance ten opzichte van de MSCI meer dan 50%. Aan de hand van deze historische rendementscijfers hebben wij een gefingeerd Koersplan contract doorgerekend voor ieder afloopjaar. Zo werd in de brochure 1992 een rendement getoond dat representatief zou zijn voor een 15-jarig Koersplan contract dat zou zijn afgelopen in het jaar Voor onze berekeningen hebben we daarom de jaarrendementen gebruikt van de jaren 1976 tot en met Op het gefingeerde contract zijn de kosten in mindering gebracht zoals die in 1992 werden gehanteerd binnen Koersplan, zoals de overlijdensrisicopremie, de administratiekosten, de beheerkosten, de aankoopkosten en eventuele verkoopkosten. Omdat Koersplan een zogenaamde Spaarkas is, hebben wij voor ieder jaar berekend welk percentage van de deelnemers naar verwachting zou komen te overlijden. De tot dan toe opgebouwde waarde van de overleden deelnemer is vervolgens toegevoegd aan het belegd kapitaal van de overlevende deelnemer. Gedurende het restant van de looptijd levert deze jaarlijkse overlevingswinst ook weer rendement op. Het extra rendement uit overlevingswinst is overigens beperkt en staat in geen verhouding tot de in rekening gebrachte premies overlijdensrisicoverzekering. Uiteindelijk mondt deze analyse uit in een bepaald eindkapitaal. Aan de hand van de jaarlijkse inleg is vervolgens het interne rendement (IRR) berekend. Dit is naar onze mening de enige zuivere methode om in de brochure een netto rendement naar buiten te brengen. 4. De rekenmethodes van Spaarbeleg a. Spaarkasmethode 1: Afloopjaren 1983 tot en met 1989 In deze jaren baseert Spaarbeleg het productrendement in de brochures op het rendement van een recent afgelopen welvaartskas. Dit rendement is vervolgens gebruikt om een gefingeerd Koersplan met een looptijd van 15 jaar door te rekenen op basis van de op dat moment geldende kosten. Voor de hoogte van de overlijdensrisicopremie is steeds de premie voor een 30-jarige man gebruikt. In al deze jaren heeft Spaarbeleg gerekend met een rendement dat zou zijn behaald over een periode van 15,5 jaar. Dit leverde een bepaald eindkapitaal op dat op basis van een inleg gedurende 15 jaar is teruggerekend naar een rendement op jaarbasis. Deze rendementen hebben we gecontroleerd op basis van de door Spaarbeleg gehanteerde rekenmethode. Voor al deze jaren komen we bij onze controle van de rekenmethode van Spaarbeleg op lagere rendementen dan genoemd in de brochure. Dit houdt in dat Spaarbeleg naar onze mening haar eigen rekenmethode niet correct heeft toegepast. Op basis van de historische methode komen de rendementen eveneens lager uit dan de door Spaarbeleg gehanteerde rendementen in de brochure. De verschillen nemen in deze vergelijking verder toe.

4 b. Spaarkasmethode 2: Afloopjaren 1990 en 1991 In deze twee jaren kiest Spaarbeleg ervoor om het fondsrendement te baseren op het gemiddelde rendement van een aantal recent geëxpireerde en nog lopende Spaarkassen, gewogen naar de omvang van de betreffende spaarkassen. De overige methodiek is vrijwel gelijk aan die van de jaren 1983 tot en met Een belangrijke correctie is echter dat nu gerekend wordt met een looptijd van 15 jaar in plaats van 15,5 jaar. De controle van de rekenmethodiek van Spaarbeleg levert een vrijwel gelijk rendement op voor het jaar De controle voor het jaar 1991 levert een lager rendement op dan is gebruikt in de brochures van Spaarbeleg. In het jaar 1990 werd de eigen rekenmethode dus correct toegepast maar in 1991 werd deze niet correct toegepast. Op basis van onze historische methode komen de rendementen in deze beide jaren aanmerkelijk lager uit. c. Rekenkundige methode: Afloopjaren 1992 en 1993 In de brochures voor 1993 en 1994 (afloopjaren 1992 en 1993) is gewerkt met een historische rendementsreeks van 15 jaar om een gemiddeld fondsrendement te berekenen. Voor het afloopjaar 1992 is de reeks jaren 1978 tot en met 1992 gebruikt. Voor het afloopjaar 1993 is de reeks jaren 1979 tot en met 1993 gebruikt. Door te werken met een rekenkundig gemiddelde in plaats van een meetkundig gemiddelde werd het rendement geflatteerd. Het rekenkundig gemiddelde rendement kwam over de periode 1978 tot en met 1992 uit op 14,64% terwijl het meetkundig gemiddelde uitkwam op 13,48% (verschil 1,16%). Over de periode 1979 tot en met 1993 waren deze getallen respectievelijk 17,54% versus 16,48% (verschil 1,06%). In de berekeningen werd door Spaarbeleg bij het bepalen van de overlijdensrisicopremie een 35 jarige man als uitgangspunt genomen. In eerdere jaren was dat een 30 jarige man. d. Meetkundige methode: Afloopjaren 1994 en 1995 Met ingang van de jaren 1994 en 1995 (brochures 1995 en 1996) wordt een zuivere rekenmethode toegepast, gebaseerd op daadwerkelijk in het verleden behaalde jaarrendementen en het inrekenen van een overlijdenswinst. In de brochures wordt melding gemaakt van het hoogste, het laagste en het gemiddelde rendement op jaarbasis over de laatste zes afloopjaren. Daarbij is gerekend op basis van een Koersplan met een looptijd van 20 jaar. De door Spaarbeleg genoemde rendementen komen overeen met onze controle en met de Historische methode. e. Code voorlichting rendement: Afloopjaar 1996 Op de brochure 1997 (afloopjaar 1996) is de Code Voorlichting Rendement van toepassing. Zowel het in de brochure genoemde fondsrendement als het productrendement hebben we gecontroleerd. Omdat Aegon zelf de historische methode hanteert levert de controle geen noemenswaardige verschillen op.

5 f. Code Rendement en Risico: Afloopjaar 1997 Op basis van de Code Rendement en Risico is in deze brochure een berekening gemaakt. Deze is gemaakt conform de voorschriften van de Code Rendement en Risico. Daaruit volgt een gemiddeld historisch fondsrendement van 14,5%, zijnde het rekenkundig gemiddelde rendement over de laatste zes spaarperiodes van 15 jaar die eindigden in de jaren 1992 tot en met Hier doet het vreemde feit zich voor dat toepassing van de Code Rendement en Risico leidt tot hogere rendementen dan de historische methode. 5. Samenvatting van de controles Onderstaande tabel toont het verschil in rendement op jaarbasis tussen: 1. Het rendement zoals opgegeven in de brochure door Spaarbeleg. 2. Het rendement op basis van onze controle op de rekenmethode van Spaarbeleg/Aegon (SKDWK Methode AGN). 3. Het rendement op basis van historische cijferreeksen (SKDWK Historisch). Eindjaar Spaarbeleg SKDWK VERSCHIL SKDWK Verschil in brochure In brochure Methode AGN Historisch ,90% 14,15% -1,75% 11,08% -4,82% ,80% 14,06% -1,74% 10,49% -5,31% ,50% 15,76% -1,74% 12,89% -4,61% ,60% 14,82% -1,78% 13,78% -2,82% ,00% 10,55% -1,45% 10,79% -1,21% ,40% 11,88% -1,52% 11,43% -1,97% ,60% 13,40% -0,20% 12,08% -1,52% ,70% 11,64% -0,06% 9,76% -1,94% ,80% 12,12% -0,68% 9,94% -2,86% ,30% 11,25% -0,05% 9,58% -1,72% ,90% 13,97% 0,07% 12,23% -1,67% ,10% 10,03% -0,07% 9,55% -0,55% ,10% 11,04% -0,06% 10,30% -0,80% ,10% 11,05% -0,05% 11,07% -0,03% ,30% 11,36% -0,94% 11,71% -0,59% De rendementsverschillen leiden tot de volgende eindkapitalen uitgaande van het voorbeeld dat wordt gebruikt in de brochure (inleg per maand, looptijd contract).

6 Eindjaar Looptijd in Inleg per Spaarbeleg Methode SKDWK SKDWK in brochure maanden maand brochure AEGON methode AGN Historisch Bovenstaande kapitalen staan in onderstaande tabel uitgedrukt als percentages ten opzichte van het eindkapitaal op basis van de historische methode: Eindjaar Methode SKDWK SKDWK in brochure AEGON methode AGN Historisch ,52% 122,42% 100,00% ,98% 126,48% 100,00% ,87% 120,97% 100,00% ,63% 107,14% 100,00% ,25% 98,44% 100,00% ,85% 103,00% 100,00% ,48% 130,12% 100,00% ,86% 135,73% 100,00% ,27% 128,20% 100,00% ,77% 109,42% 100,00% ,85% 97,99% 100,00% ,38% 103,91% 100,00% ,94% 112,00% 100,00% ,86% 117,26% 100,00% ,55% 120,33% 100,00% ,65% 115,16% 100,00% ,44% 116,14% 100,00% ,73% 105,84% 100,00% ,02% 109,23% 100,00% ,36% 99,76% 100,00% ,39% 95,88% 100,00% Gemiddeld 123,27% 113,12% 100,00%

7 Conclusies 1. De door Aegon/Spaarbeleg gehanteerde rekenmethodes leveren tot en met afloopjaar 1995 (brochure 1996) aanmerkelijk hogere rendementen op dan op basis van de historische methode. 2. Aegon/Spaarbeleg geeft aan niet meer in staat te zijn de gegevens te verstrekken die de gehanteerde rendementen voor de jaren 1983 tot en met 1991 zouden kunnen staven. 3. In de meeste voorbeelden heeft Aegon / Spaarbeleg de eigen rekenmethodiek niet juist toegepast, waardoor de rendementen te hoog werden voorgesteld. 6. Aanvullende opmerkingen a. Rendementen afloopjaren 1983 tot en met 1991 niet onderbouwd Voor het berekenen van de rendementen in de brochures betreffende de afloopjaren 1983 tot en met 1991 heeft Spaarbeleg de rendementen gebruikt van een aantal welvaartskassen. Deze welvaartskassen zijn gestart in de jaren 1973 tot en met Een deel van het uiteindelijke rendement van een welvaartskas bestaat uit overlevingswinst. Deze ontstaat doordat deelnemers tussentijds komen te overlijden, waarna hun opgebouwde kapitaal wordt verdeeld over de nog levende deelnemers. De uitsplitsing van beleggingsrendement en overlevingswinst van de gebruikte welvaartskassen is relevant omdat Spaarbeleg in haar prognoses het totale rendement van deze welvaartskassen gebruikt. Op basis van de sterftetabellen is de verwachte overlevingswinst in een spaarkas die startte in 1973 echter hoger dan bij een spaarkas die startte in 1988 of later. Daarnaast is de leeftijdssamenstelling van de spaarkas relevant. Indien er sprake is van een relatief hoge gemiddelde leeftijd van de deelnemers, dan zal er sprake zijn van meer overlevingswinst. Wij hebben Spaarbeleg gevraagd een specificatie te geven van het rendement van de welvaartskassen, onderverdeeld naar beleggingsrendement en overlevingswinst. Tevens hebben wij gevraagd om de leeftijdssamenstelling van deze welvaartskassen. Spaarbeleg geeft aan geen gedetailleerde gegevens meer te hebben van de gebruikte welvaartskassen. b. Rekenkundig gemiddelde levert hoger rendement dan meetkundig gemiddelde Voor de afloopjaren 1992 en 1993 is van een serie jaren het gemiddelde beleggingsrendement bepaald op basis van een rekenkundig gemiddelde. In deze jaren was het in de financiële wereld algemeen bekend dat dit leidt tot een hoger gemiddeld rendement dan daadwerkelijk zou zijn behaald. Aegon/Spaarbeleg had in deze jaren het rekenkundig gemiddelde rendement moeten hanteren. Afgezien van andere rekenkundige verschillen scheelt dit ruim 1% in rendement in de betreffende jaren. c. Rendementen Welvaartskassen onbetrouwbaar Op basis van de aanvullende gegevens die Spaarbeleg op 12 april heeft verstrekt is het mogelijk het rendement van de verschillende spaarkassen te vergelijken. Hieruit blijkt dat er flinke rendementsverschillen zijn tussen de verschillende spaarkassen. Daarnaast blijkt dat spaarkassen met een looptijd van 15 jaar aanmerkelijk lagere rendementen boden dan de spaarkassen met een looptijd van 20 jaar. Dit maakt de spaarkassen een onbetrouwbaar uitgangspunt voor een opgave van in het verleden behaalde rendementen.

8 In onderstaande tabel zijn de rendementen van de Welvaartskassen met een zelfde startjaar maar een andere looptijd vet gedrukt. De rendementen wijken in één geval tot meer dan 8% op jaarbasis van elkaar af. Het gaat dan om de gerealiseerde rendementen van de Spaarkassen en gemeten in het jaar Spaarkas Rendement Start van Eind van Looptijd nummer opgegeven periode periode verstreken 73,10 18,00% ,10 17,90% ,10 19,60% ,10 18,70% ,15 15,60% ,15 17,20% ,20 14,38% ,20 17,12% ,15 13,74% ,20 15,55% ,15 12,91% ,20 15,10% ,15 13,06% ,20 22,05% ,20 14,73% ,20 17,26% ,20 16,42% ,15 13,50% ,20 15,41% ,15 13,75% ,20 17,00% d. Niet gehouden aan prospectus Spaarkasbedrijf In het prospectus Spaarkasbedrijf uit 1985 die aan bepaalde groepen deelnemers is verstrekt staat op pagina 9 dat op de spaarkasovereenkomst de premie van de overlijdensrisicodekking wordt vermeld. De premie staat echter niet vermeld op veel overeenkomsten. Enerzijds was Spaarbeleg zelf lid van de NVBS, anderzijds verstrekte Spaarbeleg zelf deze brochure. Daarmee is Spaarbeleg verplicht zich aan de gedragsregels en de voorschriften in de brochure te houden. Op dit punt is Spaarbeleg naar onze mening dus in gebreke gebleven. e. Extreem hoge premie overlijdensrisicoverzekering De hoogte van de overlijdensrisicopremie was voor een dertigjarige man en een Koersplan van 15 jaar in de jaren tot en met 1995 circa 7 tot 8 keer de werkelijke actuariële kostprijs. Op basis van een dekking op basis van inleg plus 4% in de eerste helft van de looptijd en een dekking van 110% van de opgebouwde waarde in de tweede helft van de looptijd (uitgaande van een netto rendement 11% per jaar op de inleg), is de in rekening gebrachte premie nog steeds meer dan 5 maal de actuariële kostprijs. In beide gevallen is geen rekening gehouden met een leeftijd terugstelling.

9 De overlevingswinst staat in geen verhouding tot de bedragen die deelnemers hebben betaald voor de overlijdensrisicopremie. f. Te rooskleurige brochures Op de brochures zijn diverse aanmerkingen te maken: De gerealiseerde netto rendementen zijn in de brochures tot en met de brochure 1995 te hoog vermeld. In de brochure wordt geen melding gemaakt van het inhouden van een overlijdensrisicopremie op de inleg. In diverse brochures worden de kosten en de netto rendementen op een misleidende manier weergegeven. Voorbeeld uit de brochures 1989 tot en met 1993 In de tabel Belastingvrij uit te keren vermogen ziet u bij verschillende rendementen het bedrag dat u netto (dus na aftrek van kosten) aan het einde van de looptijd in handen krijgt. In werkelijkheid is gerekend met rendementen zonder rekening te houden met de kosten. Bij de voorbeeldkapitalen was dus helemaal geen rekening gehouden met de kosten. Pas in 1994 wordt vermeld dat het gaat om netto rendementen waarmee men rekent. Spaarbeleg claimt in de brochures vanaf 1994 dat de hoge rendementen van Koersplan samenhangen met de lage kosten van Spaarbeleg. Spaarbeleg heeft in werkelijkheid helemaal geen lage kosten. De overlijdensrisicopremie zorgt juist voor hoge kosten. Steevast worden de woorden sparen, spaarperiode en spaargeld gebruikt in de brochures terwijl het gaat om een beleggingsproduct in aandelen. Het is dus een sterk risicodragend product en zeker geen spaarproduct. g. Misleidende offertes en polissen a. In de polisbladen vermeldt Spaarbeleg een eindkapitaal waarbij staat: indicatie bij een gemiddeld rendement op de inleg. Veelal staat er een drietal indicatieve eindkapitalen berekend op basis van 10%, 11% en 12% rendement. In de begeleidende brief die de deelnemer ontving wordt verwezen naar deze prognosekapitalen: De op het certificaat onder punt 9 vermelde bedragen zijn berekend na aftrek van alle kosten en vormen geen garantie voor de definitieve einduitkering. Hier had men moeten vermelden dat de rendementen (niet: de bedragen) waren berekend na aftrek van alle kosten en dat het om netto rendementen ging. Door te vermelden dat de bedragen waren berekend na aftrek van alle kosten dacht de deelnemer dat het ging om bruto rendementen (voor aftrek van kosten) die zouden leiden tot het vermelde indicatieve eindkapitalen.

10 b. In de polisbladen wordt geen onderscheid gemaakt naar de leeftijd van de deelnemer waar het gaat om de indicatieve eindbedragen. Een oudere deelnemer moest een aanmerkelijk hoger rendement behalen om tot hetzelfde netto eindkapitaal te komen dan een jongere deelnemer. 7. Analyse van reparatie aanbod Aegon De voorgestelde reparatie van Aegon bestaat uit twee delen: a. Maximering van de premie overlijdensrisicoverzekering tot 17% Binnen de groep gedupeerden die zich hebben aangesloten bij de Stichting betaalt circa éénderde deel meer dan 17% premie overlijdensrisicoverzekering. Kijken we naar de groep die meer dan 25% premie betaalt, dan gaat het om ongeveer 10% van de gedupeerden. Dit voorstel is onvoldoende om de verschillen tussen de in de brochure genoemde rendementen en de rendementen die in werkelijkheid verwacht konden worden te overbruggen. Daarnaast betreft het slechts een minderheid van de gedupeerden die hiervan profiteren. b. Verlaging van alle premies overlijdensrisicoverzekering met 10% Deze maatregel geldt voor alle Koersplan deelnemers en gaat per 1 januari 2006 in met terugwerkende kracht. Met name deelnemers die tot en met 1995 zijn gestart met een contract betalen ook na toepassing van deze korting een erg hoge premie overlijdensrisicoverzekering. Ook dit voorstel is onvoldoende om de verschillen tussen de in de brochure genoemde rendementen en de rendementen die in werkelijkheid verwacht konden worden te overbruggen. K.P. Breukelaar FFP 20 mei 2005

De rendementen van Koersplan getoetst

De rendementen van Koersplan getoetst CAPITAL CONSULT & COACHING De rendementen van Koersplan getoetst Rapport inzake de door Spaarbeleg in haar Koersplan brochures gebruikte rendementen over de periode 1989 tot en met 1998. Opgesteld door

Nadere informatie

Controle op uitvoering Regeling Aegon -Spaarbeleg producten

Controle op uitvoering Regeling Aegon -Spaarbeleg producten Controle op uitvoering Regeling 2014 Aegon -Spaarbeleg producten Opgesteld door Stichting Koersplandewegkwijt Februari 2015 Regeling 2014: Achtergrond van deze regeling Tussen 2005 en 2013 heeft Stichting

Nadere informatie

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1991

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1991 KP05.060.a februari 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer KoersPlan met een

Nadere informatie

Wegwijzer PremieSpaarPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1992 en 1 januari 1995

Wegwijzer PremieSpaarPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1992 en 1 januari 1995 PP05.001.a mei 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer PremieSpaarPlan met een

Nadere informatie

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1991 en 1 januari 1996

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1991 en 1 januari 1996 KP05.061.a februari 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer KoersPlan met een

Nadere informatie

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum na 1 januari 2000

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum na 1 januari 2000 KP05.065.a februari 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer KoersPlan met een

Nadere informatie

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 2000

Wegwijzer KoersPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 2000 KP05.063.a februari 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer KoersPlan met een

Nadere informatie

Wegwijzer VermogensPlan met een ingangsdatum tussen1 januari 1996 en 1 januari 2000

Wegwijzer VermogensPlan met een ingangsdatum tussen1 januari 1996 en 1 januari 2000 VP05.003.a mei 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer VermogensPlan met een ingangsdatum

Nadere informatie

Wegwijzer VermogensPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1991

Wegwijzer VermogensPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1991 VP05.001.a mei 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer VermogensPlan met een ingangsdatum

Nadere informatie

1. de stichting STICHTING KOERSPLANDEWEGKWIJT, statutair gevestigd te Eindhoven, hierna gezamenlijk en in enkelvoud tevens te noemen: eisers

1. de stichting STICHTING KOERSPLANDEWEGKWIJT, statutair gevestigd te Eindhoven, hierna gezamenlijk en in enkelvoud tevens te noemen: eisers DAGVAARDING CONCEPT OKTOBER 2005 Heden de tweeduizendvijf, ten verzoeke van 1. de stichting STICHTING KOERSPLANDEWEGKWIJT, statutair gevestigd te Eindhoven, 2. de heer [ ] 3. de heer [ ] 4. mevrouw [ ]

Nadere informatie

Wegwijzer MixPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 1997

Wegwijzer MixPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 1997 MP05.003.a mei 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer MixPlan met een ingangsdatum

Nadere informatie

Budgetfonds B. Wegwijzer. Budgetfonds B (met lijfrente) met een ingangsdatum na 1 januari 1975

Budgetfonds B. Wegwijzer. Budgetfonds B (met lijfrente) met een ingangsdatum na 1 januari 1975 Budgetfonds B Wegwijzer Budgetfonds B (met lijfrente) met een ingangsdatum na 1 januari 1975 In deze Wegwijzer vindt u algemene informatie over het product Budgetfonds B van AEGON Spaarkas N.V. Deze informatie

Nadere informatie

Studie+fonds. Wegwijzer. Studie+fonds

Studie+fonds. Wegwijzer. Studie+fonds Studie+fonds Wegwijzer Studie+fonds In deze Wegwijzer vindt u algemene informatie over het product Studie+fonds van AEGON Spaarkas N.V. Aan de hand van een serie vragen en antwoorden schetst de Wegwijzer

Nadere informatie

BudgetB/Pensioen+fonds. Wegwijzer. BudgetB/Pensioen+fonds

BudgetB/Pensioen+fonds. Wegwijzer. BudgetB/Pensioen+fonds BudgetB/Pensioen+fonds Wegwijzer BudgetB/Pensioen+fonds In deze Wegwijzer vindt u algemene informatie over het product BudgetB/Pensioen+fonds van AEGON Spaarkas N.V. Aan de hand van een serie vragen en

Nadere informatie

Schakelsparen. Wegwijzer Schakelsparen (Sparen voor de toekomst van uw kind)

Schakelsparen. Wegwijzer Schakelsparen (Sparen voor de toekomst van uw kind) Schakelsparen Wegwijzer Schakelsparen (Sparen voor de toekomst van uw kind) Met een ingangsdatum vóór 1 januari 2000 In deze Wegwijzer vindt u algemene informatie over het product Schakelsparen (Sparen

Nadere informatie

Wegwijzer. SpaarLift-Formule

Wegwijzer. SpaarLift-Formule Wegwijzer SpaarLift-Formule 2 Wegwijzer SpaarLift-Formule 3 In deze Wegwijzer SpaarLift-Formule vindt u algemene informatie over het product SpaarLift-Formule van AEGON Spaarkas N.V. Deze informatie geldt

Nadere informatie

Adviesrapport Beleggingsproducten

Adviesrapport Beleggingsproducten Adviesrapport Beleggingsproducten Vergelijking gemaakt op 05-03-2010 om 14:44 Berekende Resultaten o.b.v. Eigen Keuzerendement In onderstaande tabel treft u een vergelijking aan van de producten die op

Nadere informatie

ANTWOORDAKTE BEWIJSLEVERING

ANTWOORDAKTE BEWIJSLEVERING Rechtbank te Utrecht Zitting: 1 oktober 2008 Rolnummer: 202784 HA ZA 05-2186 ANTWOORDAKTE BEWIJSLEVERING inzake: 1. de stichting STICHTING KOERSPLANDEWEGKWIJT, statutair gevestigd te Eindhoven; 2. de heer

Nadere informatie

Regeling 2014 Koersplan en aanverwante producten. Opgesteld door Stichting Koersplandewegkwijt

Regeling 2014 Koersplan en aanverwante producten. Opgesteld door Stichting Koersplandewegkwijt Regeling 2014 Koersplan en aanverwante producten Opgesteld door Stichting Koersplandewegkwijt Historie Koersplandewegkwijt versus Aegon Claimstichting woekerpolis gestart eind 2004. Claim betreft product

Nadere informatie

Wegwijzer AOW-PrivéPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1996

Wegwijzer AOW-PrivéPlan met een ingangsdatum vóór 1 januari 1996 AP05.002.a juni 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer AOW-PrivéPlan met een

Nadere informatie

Wegwijzer KoersPlan met een lijfrenteclausule en een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 2000

Wegwijzer KoersPlan met een lijfrenteclausule en een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 2000 Wegwijzer KP05.064.a februari 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer KoersPlan

Nadere informatie

Schakelsparen. Wegwijzer Schakelsparen (Beleggingskoopsom Box 1)

Schakelsparen. Wegwijzer Schakelsparen (Beleggingskoopsom Box 1) Schakelsparen Wegwijzer Schakelsparen (Beleggingskoopsom Box 1) In deze Wegwijzer vindt u algemene informatie over het product Schakelsparen (Beleggingskoopsom Box 1) van AEGON Spaarkas N.V. Deze informatie

Nadere informatie

Wegwijzer Schakelsparen (met lijfrente)

Wegwijzer Schakelsparen (met lijfrente) Schakelsparen Wegwijzer Schakelsparen (met lijfrente) Met een ingangsdatum vóór 1 januari 2000 In deze Wegwijzer vindt u algemene informatie over het product Schakelsparen van AEGON Spaarkas N.V. Deze

Nadere informatie

Wegwijzer KoersPlan met een lijfrenteclausule en een ingangsdatum tussen 1 januari 1991 en 1 januari 1996

Wegwijzer KoersPlan met een lijfrenteclausule en een ingangsdatum tussen 1 januari 1991 en 1 januari 1996 KP05.062.a februari 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer KoersPlan met een

Nadere informatie

Adviesrapport Beleggingsproducten

Adviesrapport Beleggingsproducten Adviesrapport Beleggingsproducten Vergelijking gemaakt op 05-03-2010 om 14:44 Berekende Resultaten o.b.v. Eigen Keuzerendement In onderstaande tabel treft u een vergelijking aan van de producten die op

Nadere informatie

Wegwijzer KoopSom met een ingangsdatum tussen 1 januari 1998 en 1 januari 2000

Wegwijzer KoopSom met een ingangsdatum tussen 1 januari 1998 en 1 januari 2000 SK05.001.a mei 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer KoopSom met een ingangsdatum

Nadere informatie

Wegwijzer AOW-PrivéPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 1999

Wegwijzer AOW-PrivéPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 1999 AP05.001.a mei 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer AOW-PrivéPlan met een ingangsdatum

Nadere informatie

Wegwijzer FiscaalVoordeelPlan met een ingangsdatum tussen1 januari 1993 en 1 januari 1996

Wegwijzer FiscaalVoordeelPlan met een ingangsdatum tussen1 januari 1993 en 1 januari 1996 FP05.001.a april 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer FiscaalVoordeelPlan met

Nadere informatie

Transparantie en Zorgplicht

Transparantie en Zorgplicht Transparantie en Zorgplicht Versie 27 maart 2008 Cockpit Veelgestelde vragen en antwoorden - voor eindklanten Ter beantwoording van vragen van nieuwe en bestaande polishouders van een beleggingsverzekering

Nadere informatie

Wegwijzer FiscaalVoordeelPlan met een ingangsdatum tussen1 januari 1996 en 1 januari 1999

Wegwijzer FiscaalVoordeelPlan met een ingangsdatum tussen1 januari 1996 en 1 januari 1999 FP05.002.a april 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer FiscaalVoordeelPlan met

Nadere informatie

Wegwijzer KoopSom met een ingangsdatum na 1 januari 2000

Wegwijzer KoopSom met een ingangsdatum na 1 januari 2000 SK05.002.a mei 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer KoopSom met een ingangsdatum

Nadere informatie

Wegwijzer BonusPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 1999

Wegwijzer BonusPlan met een ingangsdatum tussen 1 januari 1996 en 1 januari 1999 BP05.002.a april 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer BonusPlan met een ingangsdatum

Nadere informatie

Wegwijzer ToekomstPlan met een ingangsdatum na 1 januari 2000

Wegwijzer ToekomstPlan met een ingangsdatum na 1 januari 2000 ST05.002.a mei 2006 Spaarbeleg Kas N.V. Postbus 35, 8900 AA Leeuwarden www.spaarbeleg.nl Spaarbeleg Kas N.V. is statutair gevestigd te Utrecht Handelsregister 30001360 Wegwijzer ToekomstPlan met een ingangsdatum

Nadere informatie

Compensatieregeling beleggingsverzekeringen. Achtergrondinformatie

Compensatieregeling beleggingsverzekeringen. Achtergrondinformatie Compensatieregeling beleggingsverzekeringen Achtergrondinformatie 1 Over onze Compensatieregeling 1.1 Inleiding 4 1.2 Wat houdt de Compensatieregeling in? 4 1.3 Wat compenseren wij? 5 1.4 Wijze van uitkeren

Nadere informatie

Adviesrapport Beleggingsproducten

Adviesrapport Beleggingsproducten Adviesrapport Beleggingsproducten Vergelijking gemaakt op 05-03-2010 om 14:44 Berekende o.b.v. Eigen Keuzerendement In onderstaande tabel treft u een vergelijking aan van de producten die op basis van

Nadere informatie

Klaverblad Verzekeringen. Garantie Groei Polis

Klaverblad Verzekeringen. Garantie Groei Polis Klaverblad Verzekeringen Garantie Groei Polis Deze folder bevat een beperkte weergave van de polisvoorwaarden. Aan deze weergave kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u precies weten wat er onder de

Nadere informatie

Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering

Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering Achmea compenseert klanten met een beleggingsverzekering Achmea gaat een aantal van haar klanten met een beleggingsverzekering compenseren. Heeft u vóór

Nadere informatie

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Algemeen Wat leest u in deze productwijzer Wat is een beleggingsverzekering Risico s Maak een bewuste keuze Welk product heeft u U heeft een Lijfrenteverzekering

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Juni 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

Een akkoord! Wat betekent dat voor u?

Een akkoord! Wat betekent dat voor u? Een akkoord! Wat betekent dat voor u? AEGON heeft in 2009 een akkoord gesloten met de Stichting Woekerpolis Claim en de Stichting Verliespolis over de maximale hoogte van de kosten van particuliere beleggingsverzekeringen.

Nadere informatie

55128 (09-13) Productinformatie ASR VermogenGarant

55128 (09-13) Productinformatie ASR VermogenGarant 55128 (09-13) Productinformatie ASR VermogenGarant Wat is ASR VermogenGarant? Unieke kenmerken? Welke informatie staat waar? Koopsom of periodieke inleg? Wat krijgt u bij overlijden? - ASR VermogenGarant

Nadere informatie

Adviesrapport Beleggingsproducten

Adviesrapport Beleggingsproducten Adviesrapport Beleggingsproducten Vergelijking gemaakt op 05-03-2010 om 14:44 Berekende Resultaten o.b.v. Eigen Keuzerendement In onderstaande tabel treft u een vergelijking aan van de producten die op

Nadere informatie

01.01.2009-31.12.2009

01.01.2009-31.12.2009 Kosten & waardeoverzicht 2009 In dit overzicht vindt u informatie over uw pensioenbeleggingsverzekering in 2009. Hoe heeft de waarde van uw verzekering zich ontwikkeld? Hoeveel premie is in 2009 betaald?

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Juni 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

Rendement, Effectief rendement, IRR, wat is het nu?

Rendement, Effectief rendement, IRR, wat is het nu? Rendement, Effectief rendement, IRR, wat is het nu? Author : G.K. van Dommelen Date : 02-10-2014 (publicatiedatum 3 oktober 2014) Op 18 september jongstleden publiceerden wij een artikel over het bod dat

Nadere informatie

Toelichting presentatie ScenarioAnalyse:

Toelichting presentatie ScenarioAnalyse: Toelichting presentatie ScenarioAnalyse: De ScenarioAnalyse is gebaseerd op een berekening met een veelvoud aan mogelijke toekomstige rentescenario s. Deze rentescenario s worden gegenereerd op basis van

Nadere informatie

Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering

Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering 1 Wat u kunt verwachten 2 Beleggingsverzekering 3 De Achmearegeling 4 Komt u in aanmerking? 5 Hoe nu verder? Voorwoord De laatste tijd is er veel kritiek

Nadere informatie

Toelichting Inkopen van Netto pensioenaanspraken

Toelichting Inkopen van Netto pensioenaanspraken Toelichting Inkopen van Netto pensioenaanspraken Voor wie? Deze toelichting is van belang voor medewerkers die deelnemen aan de nettopensioenregeling. Doel toelichting Het pensioenfonds communiceert in

Nadere informatie

Wat KUNT U. Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering 5. informatie voor particulieren

Wat KUNT U. Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering 5. informatie voor particulieren 1 Wat KUNT U verwachten? 2 Beleggingsverzekering 3 De achmearegeling 4 Wie komt in aanmerking? Een duidelijk verhaal over uw beleggingsverzekering 5 Hoe nu verder? informatie voor particulieren INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Veelgestelde vragen UPO

Veelgestelde vragen UPO Veelgestelde vragen UPO Vragen en antwoorden over het Uniform Pensioenoverzicht september 2010 Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen Verbond van Verzekeraars

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Juni 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Juni 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

Bereid u voor op méér. NIEUW! CombiPlan. Combineer naar méér op úw manier. Voor hetzelfde geld een hoger rendement

Bereid u voor op méér. NIEUW! CombiPlan. Combineer naar méér op úw manier. Voor hetzelfde geld een hoger rendement Bereid u voor op méér. NIEUW! CombiPlan Combineer naar méér op úw manier. Voor hetzelfde geld een hoger rendement Stop met dromen begin met plannen maken. Iedereen heeft zo zijn dromen. Wilde dromen, zoals

Nadere informatie

LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN

LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN LAGE LASTEN HYPOTHEEK DE SPAARHYPOTHEEK MET VEEL MOGELIJKHEDEN De keuze van de juiste hypotheek is uiteindelijk net zo belangrijk als de keuze

Nadere informatie

Vaak worden er, uitgaande van verschillende rendementen, verschillende eindbedragen gegeven.

Vaak worden er, uitgaande van verschillende rendementen, verschillende eindbedragen gegeven. Vraag 1. Prognose I Indien er een bruto fondsrendement wordt vermeld: is dan het eindkapitaal berekend met inachtneming van alle, bij de polishouder in te houden, kosten? Indien er een netto fondsrendement

Nadere informatie

EEN DUIDELIJK VERHAAL OVER UW BELEGGINGSVERZEKERING

EEN DUIDELIJK VERHAAL OVER UW BELEGGINGSVERZEKERING EEN DUIDELIJK VERHAAL OVER UW BELEGGINGSVERZEKERING 1 wat kunt u verwachten? 2 beleggingsverzekering 3 De achmearegeling 4 wie komt in aanmerking? 5 hoe nu verder? INHOUDSOPGAVE 1. Wat kunt u van ons verwachten?

Nadere informatie

Bij de beoordeling van de klacht gaat de Commissie uit van de volgende niet betwiste feiten.

Bij de beoordeling van de klacht gaat de Commissie uit van de volgende niet betwiste feiten. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-471 (prof. mr. drs. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. B.F. Keulen, lid, drs. W. Dullemond actuarieel lid en mr. D.G. Rosenquist, secretaris)

Nadere informatie

BIJLAGE 2: VERKLARINGEN VAN VERZEKERAAR Verzekeraar staat in voor de juistheid van de volgende verklaringen: 1. Verzekeraar heeft tot 1 januari 2008 circa XXX Beleggingsverzekeringen verkocht, waarvan

Nadere informatie

AEGON Spaarkas N.V, gevestigd te Leeuwarden, hierna te noemen: Aangeslotene.

AEGON Spaarkas N.V, gevestigd te Leeuwarden, hierna te noemen: Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-264 d.d. 8 juli 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter, drs. W. Dullemond en mr. B.F. Keulen, leden en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Wegwijzer KapitaalPlan

Wegwijzer KapitaalPlan Wegwijzer KapitaalPlan Over de Wegwijzer KapitaalPlan In deze Wegwijzer KapitaalPlan vindt u algemene informatie over het product KapitaalPlan van MoneyMaxx België. Aan de hand van een serie vragen en

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 109 d.d. 27 april 2011 mr. P.A. Offers, voorzitter, prof. mr. M.M. Mendel en mr. B.F. Keulen, leden en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Daarom hebben wij deze verzekering voor u geanalyseerd. De resultaten treft u in dit rapport aan.

Daarom hebben wij deze verzekering voor u geanalyseerd. De resultaten treft u in dit rapport aan. De heer T.E.S.T van de Compensatie Treurstraat 13 1313 GH Kralingen, 13 november 2014 Geachte heer van de Compensatie, U wilt een goed inzicht in uw beleggingsverzekering 67676868678686 van Toekomst Leven,

Nadere informatie

BeterExcedent pensioen werknemer BeterExcedent pensioen

BeterExcedent pensioen werknemer BeterExcedent pensioen BeterExcedent werknemer BeterExcedent wrkn.2014.0201 Deze brochure gaat over de Pensioenregeling BeterExcedent, de excedentregeling van het Bedrijfstakfonds voor de Bouwnijverheid (bpfbouw). Wanneer u

Nadere informatie

Doorrekening van producten. Deel 2

Doorrekening van producten. Deel 2 Doorrekening van producten Deel 2 167 Deel 2 Doorrekening van producten Leeswijzer bij de factsheets van het feitenonderzoek beleggingsverzekeringen A B C D E F Wat is een factsheet? Een factsheet geeft

Nadere informatie

BeterExcedent pensioen werknemer BeterExcedent pensioen

BeterExcedent pensioen werknemer BeterExcedent pensioen BeterExcedent werknemer BeterExcedent wrkn.20130301 Deze brochure gaat over de Pensioenregeling BeterExcedent, de excedentregeling van het Bedrijfstakfonds voor de Bouwnijverheid (bpfbouw). Wanneer u via

Nadere informatie

Voor de waarden op einddatum rekenen wij met de werkelijk behaalde rendementen. Voor de toekomst gebruiken wij een bruto rendement van 6 procent.

Voor de waarden op einddatum rekenen wij met de werkelijk behaalde rendementen. Voor de toekomst gebruiken wij een bruto rendement van 6 procent. Rekenvoorbeeld Wanneer ontvangt u een tegemoetkoming? Stap 1: berekenen eindkapitaal op basis van de werkelijke kosten Eerst berekenen wij de waarde op de einddatum van uw beleggingsverzekering op basis

Nadere informatie

De voordelen van sparen met ABC Spaarplan.

De voordelen van sparen met ABC Spaarplan. INI ABCS PAARPLAN,' ' ' DE MAKKELIJKSTE MANIER OM RIJK I TE WORDEN De voordelen van sparen met ABC Spaarplan. Wie snel en met het nodige risico rijk wil worden goot met een staaf dynamiet naar Fort Knox,

Nadere informatie

Regeling particuliere beleggingsverzekeringen De Goudse

Regeling particuliere beleggingsverzekeringen De Goudse Regeling particuliere beleggingsverzekeringen De Goudse De Goudse heeft kennis genomen van de Aanbeveling van de Ombudsman Financiële Dienstverlening van 4 maart 2008. Aanvullend daarop heeft zij een aantal

Nadere informatie

Aegon en de Stichting worden hierna gezamenlijk aangeduid als Partijen.

Aegon en de Stichting worden hierna gezamenlijk aangeduid als Partijen. PARTIJEN (1) De Stichting Koersplandewegkwijt (de Stichting), statutair gevestigd te Eindhoven en kantoorhoudende te (2517CZ) s-gravenhage aan de Conradkade 98, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.4990 (159.05) ingediend door: hierna te noemen 'klager', tegen: hierna te noemen verzekeraar. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

Achmea-regeling beleggingsverzekeringen Toelichting op uw persoonlijke berekening. informatie voor particulieren. Berekening vergoeding kosten

Achmea-regeling beleggingsverzekeringen Toelichting op uw persoonlijke berekening. informatie voor particulieren. Berekening vergoeding kosten 1 Berekening vergoeding kosten 2 Berekening vergoeding hefboomwerking 3 Verwerking vergoeding 4 Tot slot Achmea-regeling beleggingsverzekeringen Toelichting op uw persoonlijke berekening informatie voor

Nadere informatie

Veelgestelde vragen UPO

Veelgestelde vragen UPO Veelgestelde vragen UPO Vragen en antwoorden over het Uniform Pensioenoverzicht maart 2010 Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen Verbond van Verzekeraars

Nadere informatie

AEGON LevenHypotheek. Beleggingsprofiel

AEGON LevenHypotheek. Beleggingsprofiel AEGON LevenHypotheek Beleggingsprofiel Waarom uw beleggingsprofiel vaststellen? U wilt een AEGON LevenHypotheek afsluiten. Door het beantwoorden van de onderstaande vragen wordt uw persoonlijk risicoprofiel

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland December 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

AEGON LevenHypotheek en AEGON Levensloop Hypotheek. Beleggingsprofiel

AEGON LevenHypotheek en AEGON Levensloop Hypotheek. Beleggingsprofiel AEGON LevenHypotheek en AEGON Levensloop Hypotheek Beleggingsprofiel Waarom uw beleggingsprofiel vaststellen? U wilt een AEGON LevenHypotheek of een AEGON Levensloop Hypotheek afsluiten. Door het beantwoorden

Nadere informatie

CODE RENDEMENT EN RISICO

CODE RENDEMENT EN RISICO CODE RENDEMENT EN RISICO GEDRAGSCODE BETREFFENDE DE VOORLICHTING OVER HET RENDEMENT EN RISICO VAN BELEGGINGSVERZEKERINGEN EN LEVENSVERZEKERINGEN MET WINSTDELING VERBOND VAN VERZEKERAARS 2006/bl/6395/RVROE

Nadere informatie

AANVULLENDE OVEREENKOMST. tussen (1) NATIONALE-NEDERLANDEN LEVENSVERZEKERING MAATSCHAPPIJ N.V. (2) ING LEVENSVERZEKERINGEN RETAIL N.V.

AANVULLENDE OVEREENKOMST. tussen (1) NATIONALE-NEDERLANDEN LEVENSVERZEKERING MAATSCHAPPIJ N.V. (2) ING LEVENSVERZEKERINGEN RETAIL N.V. AANVULLENDE OVEREENKOMST tussen () NATIONALE-NEDERLANDEN LEVENSVERZEKERING MAATSCHAPPIJ N.V. (2) ING LEVENSVERZEKERINGEN RETAIL N.V. (3) RVS LEVENSVERZEKERING N.V. en (4) STICHTING VERLIESPOLIS (5) STICHTING

Nadere informatie

AEGON Verzekeren&Beleggen. Beleggingsprofiel

AEGON Verzekeren&Beleggen. Beleggingsprofiel AEGON Verzekeren&Beleggen Beleggingsprofiel Waarom uw beleggingsprofiel vaststellen? U heeft aangegeven een AEGON Verzekeren&Beleggen beleggingsverzekering te willen afsluiten. Door het invullen van de

Nadere informatie

Datum eerste inleg: 1 januari 1992 3.600,- per jaar steeds op 1 januari Uitbetaling eindbedrag: 31 december 2011

Datum eerste inleg: 1 januari 1992 3.600,- per jaar steeds op 1 januari Uitbetaling eindbedrag: 31 december 2011 Informatiebron 1 Beleggingsovereenkomst Regendrop 13 2435 RD Rookbaai Rookbaai, 1 november 1991 Geachte heer Traaghand, Naar aanleiding van uw verzoek om informatie over ons beleggingsproduct kunnen wij

Nadere informatie

Wegwijzer. SpaarLift (met verzorgersdekking)

Wegwijzer. SpaarLift (met verzorgersdekking) Wegwijzer SpaarLift (met verzorgersdekking) 2 In deze Wegwijzer SpaarLift vindt u algemene informatie over het product de SpaarLift van Spaarkas N.V. De Nederlandse Verzekeringsgroep (NVG) te Groningen

Nadere informatie

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken,

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Goudse Opbouwplan Vermogen opbouwen met een gegarandeerd eindkapitaal U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Vermogensopbouw  gegarandeerde rente aanvullingen

Nadere informatie

Toelichting op uw persoonlijke berekening

Toelichting op uw persoonlijke berekening Toelichting op uw persoonlijke berekening Achmea-regeling beleggingsverzekeringen 1 Vergoeding kosten 2 Vergoeding hefboomwerking 3 Verwerking vergoeding 4 Tot slot 1 Inhoudsopgave 1. De berekening van

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan

Pensioen Continu Plan Pensioen Continu Plan Een nettolijfrente oplossing Voor werknemers met een salaris boven 100.000 Per 1 januari 2015 gelden er belangrijke nieuwe regels voor pensioen. Hierdoor bouwen veel werknemers minder

Nadere informatie

Wat u vooraf moet weten

Wat u vooraf moet weten Aegon Verzekeren&Beleggen Vermogen Wat u vooraf moet weten Toelichting op uw offerte Deze brochure is onderdeel van uw offerte. In deze brochure leest u meer over Verzekeren&Beleggen Vermogen. Het doel

Nadere informatie

Suppletieregeling Beleggingsverzekeringen Legal & General

Suppletieregeling Beleggingsverzekeringen Legal & General Suppletieregeling Beleggingsverzekeringen Legal & General Legal & General zal de Aanbeveling van de Ombudsman van 4 maart 2008 volgen, tenzij hieronder nadrukkelijk anders is bepaald. De Regeling heeft

Nadere informatie

mhvhuysd@consumentenbond.nl 4 november 2014

mhvhuysd@consumentenbond.nl 4 november 2014 E-mail Datum mhvhuysd@consumentenbond.nl 4 november 2014 Doorkiesnummer 070-4454549 Doorkiesnummer telefax 070-4454591 Uw kenmerk Ons kenmerk MG/78376 Onderwerp Woekerpolissen Geacht Bestuur, De woekerpolisaffaire

Nadere informatie

Beschikbare premieregeling De premie

Beschikbare premieregeling De premie Uw werknemers bouwen op bij bpfbouw in de Pensioenregeling Bouwnijverheid. De regeling kent een maximum salaris. Dit maximum wordt jaarlijks vastgesteld en bedraagt op 1 januari 2013 55.348,13 (inclusief

Nadere informatie

Datum Behandeld door Telefoonnummer januari 2017 Advies & Service

Datum Behandeld door Telefoonnummer januari 2017 Advies & Service Postbus 1700, 3800 BS Amersfoort Telefoon 033 752 5000 florius.nl Datum Behandeld door Telefoonnummer januari 2017 Advies & Service 033 752 5000 Leningnummer Onderwerp E-mail Uw beleggingshypotheek service@florius.nl

Nadere informatie

Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V., gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Aangeslotene.

Achmea Pensioen- en Levensverzekeringen N.V., gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-304 d.d. 1 november 2013 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, mr. B.F. Keulen en prof.mr. M.L. Hendrikse, leden en mr. R.A.F. Coenraad, secretaris)

Nadere informatie

Toelichting op uw persoonlijke berekening

Toelichting op uw persoonlijke berekening Achmea-regeling beleggingsverzekeringen Toelichting op uw persoonlijke berekening 1 Berekening vergoeding kosten 2 Berekening vergoeding hefboomwerking 3 Verwerking vergoeding 4 Tot slot Berekening vergoeding

Nadere informatie

De spaarkas. Levenloterij terug van (bijna) weggeweest? Kees van Oostwaard Fiscalist bij Reaal

De spaarkas. Levenloterij terug van (bijna) weggeweest? Kees van Oostwaard Fiscalist bij Reaal Kees van Oostwaard Fiscalist bij Reaal 1 Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de spaarkas een vorm van een levens verzekering. Slechts enkele verzekeringsmaatschappijen bieden deze verzekeringsvorm

Nadere informatie

Nettopensioenregeling

Nettopensioenregeling Nettopensioenregeling 1 Uitgangspunten nettopensioenregeling Algemeen De nettopensioenregeling is een vrijwillige regeling, in aanvulling op de basisregeling van SPW. SPW probeert de nettopensioenregeling

Nadere informatie

Beleggingsverzekering in de vorm van een Kapitaalverzekering

Beleggingsverzekering in de vorm van een Kapitaalverzekering Beleggingsverzekering in de vorm van een Kapitaalverzekering Algemeen Wat leest u in deze productwijzer Wat is een beleggingsverzekering Risico s Maak een bewuste keuze Welk product heeft u U heeft een

Nadere informatie

Geschreven door mr. R.M.J. van Zijp zaterdag, 23 oktober 2010 22:54 - Laatst aangepast donderdag, 09 juni 2011 23:45

Geschreven door mr. R.M.J. van Zijp zaterdag, 23 oktober 2010 22:54 - Laatst aangepast donderdag, 09 juni 2011 23:45 Banksparen Inleiding Als u uw pensioen wilt aanvullen heeft u de keus uit een groot aantal mogelijkheden. Deze website www.pensioenvoordenotaris.nl geeft u objectieve en onafhankelijke informatie over

Nadere informatie

FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW

FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW FLEXFUND HYPOTHEEK DE VRIJHEID VAN INDIVIDUELE VERMOGENSOPBOUW Zoals uw huis de basis is voor uw privéleven, zo is uw hypotheek de basis voor

Nadere informatie

Toelichting op uw persoonlijke berekening

Toelichting op uw persoonlijke berekening Achmea-regeling beleggingsverzekeringen Toelichting op uw persoonlijke berekening 1 2 3 4 De berekening van de vergoeding voor de kosten De berekening van de vergoeding hefboomwerking De verwerking van

Nadere informatie

Aflossen hypothecair krediet

Aflossen hypothecair krediet Aflossen hypothecair krediet In dit document biedt de AFM u als financiële dienstverlener enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden aan die de AFM heeft aangetroffen bij haar onderzoek. Er zijn voorbeelden

Nadere informatie

Uitgangspunten nettopensioenregeling bpfbouw

Uitgangspunten nettopensioenregeling bpfbouw Uitgangspunten nettopensioenregeling bpfbouw Algemeen BpfBOUW biedt de nettopensioenregeling aan en voert deze samen met de BeterExcedent-regeling uit. De nettopensioenregeling is een premieovereenkomst

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. R.G. de Kruif, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. R.G. de Kruif, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2017-671 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. R.G. de Kruif, secretaris) Klacht ontvangen op : 1 mei 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie