Deze bijscholing mondzorg is bedoeld voor zowel verzorgenden als verpleegkundigen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze bijscholing mondzorg is bedoeld voor zowel verzorgenden als verpleegkundigen."

Transcriptie

1 Deze bijscholing mondzorg is bedoeld voor zowel verzorgenden als verpleegkundigen. 1

2 Volgende onderdelen worden in deze bijscholing behandeld:

3 Er bestaat een verband tussen de algemene gezondheid van een individu en zijn of haar mondgezondheid. Er bestaat ook een verband tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid van een individu. Dit is vooral belangrijk bij kwetsbare ouderen omdat ze meestal meerdere aandoeningen tegelijk hebben die allen invloed kunnen hebben op het dagelijks functioneren.

4 Als iemand aan diabetes mellitus =suikerziekte lijdt kan een eventuele ontsteking in de mond erger en moeilijker te genezen zijn dan bij een gezond mens. Heel wat mondproblemen ontstaan door een slechte of niet goed geregelde diabetes (suikerziekte). De wondgenezing is gestoord: slijmvliesletsels. De mondzorg bij een goed gereguleerde diabetes vraagt geen extra maatregelen

5 Schadelijke bacteriën uit de mondholte kunnen een longontsteking veroorzaken. Vb bij verslikken kan voedsel dat in aanraking is gekomen met schadelijke bacterieën in de pharynx, luchtpijp of longen terecht komen. Dit kan aanleiding geven tot een longontsteking. Vooral bij mensen met slikproblemen als gevolg van een CVA of andere neurologische ziekten zoals bv de ziekte van Parkinson. Parodontitis kan aanleiding geven tot het ontstaan van cardiovasculaire ziekten zoals een CVA en hartaandoeningen (hartinfarct, endocarditis).

6 Volgende onderdelen worden in deze bijscholing behandeld:

7 Kenmerken van gezonde mond

8 Een gezonde tand bestaat uit verschillende onderdelen: tandwortel en tandkroon. Ongeveer twee derden van de tand (wortel) is niet zichtbaar en zit in het kaakbeen bedekt met tandvlees. De kroon bestaat uit tandbeen, glazuur en kroonpulpa. De wortel bestaat uit wortelcement, tandbeen en wortelpulpa. Pulpa bevat bloedvaten en zenuwweefsel. Glazuur biedt meer weerstand tegen tandbederf dan wortelcement. Vooral de overgang kroonglazuur naar wortelcement (tandhals) is gevoelig voor tandbederf.

9 Veel voorkomende mondproblemen bij ouderen.

10 Tandbederf, ontstoken tandvlees en kaakbot ontstaan door opstapeling van plaque. Plaque ontstaat als je onvoldoende poetst. Plaque is een plakkerig wit laagje dat zich op de tanden, slijmvliezen en de tong vormt. Op de tanden ontstaat plaque vooral aan de tandvleesrand. Plaque bestaat uit voedselresten en mondbacteriën. Bij inname van voedsel en drank (koolhydraten, suikers) worden deze koolhydraten en suikers door de bacteriën omgezet in zuren. Deze zuren lossen het glazuur en wortelcement op met tandbederf alsgevolg.

11 Een ander woord voor tandbederf is cariës. Tandbederf ontstaat o.a door plaque die achter blijft in de mond. Beeld links: tandbederf bijna tot aan de tandpulpa (a) Beeld midden: Uitgebreid tandbederf tot aan tandpulpa (b) met ontsteking in het kaakbot (c). Dia rechts toont verschillende stadia van het ontstaan van tandbederf. 1. Beginnende ontkalking (demineralisatie), 2. reeds witte vlek (white spot) 3; bruine vlek (browny spot) 4. verlies van weefsel (oppervlakkige cavitatie) 5. meer verlies van weefsel (diepere cavitatie) 6. kroonverlies)

12 Tanden met zeer veel plaque (1) Wortelresten: de kroon van de tand is weg door tandbederf (2) Aandacht: Twee derden van beide tanden (2) bevindt zich nog in het kaakbeen

13 Een ander woord voor gingivitis is ontstoken tandvlees. De ruimte rond de tand en tussen de tand en het tandvlees raakt ontstoken door niet weggepoetste plaque. Beeld links: gezonde situatie; beeld rechts: 1:plaque 2:ontstoken tandvlees (rood, gezwollen, gemakkelijk bloedend)

14 Ontstoken tandvlees kan gemakkelijk bloeden bij tandenpoetsen, flossen maar ook bij het eten (oa. van een appel). 14

15 Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen. Ontstoken tandvlees bloedt gemakkelijk: spontaan of bij aanraking door voedsel of tandenborstel Ontstoken tandvlees kan ook pijnlijk zijn. Merk ook op dat er plaque aanwezig is aan de rand van de tanden

16 Het parodontium omvat het steunweefsel waarin de tand zicht bevindt: het kaakbeen, tandvlees en parodontaal ligament bestaande uit vezels die de tand vasthouden in de het kaakbot. Wanneer het ontstekingsproces van het tandvlees (gingivitis) (1) niet wordt gestopt raakt ook het parodontium ontstoken. Men spreekt dan van parodontitis. Niet alleen het tandvlees is dan ontstoken maar ook het onderliggende bot. Het kaakbot gaat door de ontstekingsprocessen wegkwijnen (2) Omdat het bot door het ontstekingsproces afneemt verliest de tand zijn houvast (3). Uiteindelijk kan een gezonde tand dan uitvallen.

17 Bij een gevorderde parodontitis lijkt het alsof de tanden langer zijn geworden. (1) De wortel is ongeveer 4 mm bloot gekomen. (2) Andere foto

18 Een tandheelkundig meetinstrument (parosonde)(1) zakt meer dan 7 mm tussen het ontstoken kaakbot en de tand die bedekt is door opgezwollen tandvlees. Het tandvlees is op verschillende plaatsen teruggetrokken. De wortels van de tanden zijn hierdoor bloot komen te liggen (2)

19 Wanneer plaque (1) niet voldoende wordt verwijderd gaat plaque verkalken en ontstaat er uit plaque tandsteen, dat niet meer weg te poetsen is. Het tandvlees is ontstoken.

20 Plaque is soms moeilijk te herkennen in de mond. Het is een wit/gelige afschraapbare laag. Plaque kan echter ook zichtbaar worden gemaakt door middel van kleurstof (rood, groen, blauw). In het linker beeld gebeurde dit door middel van het kauwen op een tabletje dat rode kleurstof bevat die plaque kleurt. (2) Plaque werd afgeschraapt door middel van een sonde.

21 Hier wordt plaque gekleurd door inwrijven met een rode kleurstof.

22 Plaque kan zich ook op de tongrug vormen.

23 De meest voorkomende aandoeningen of problemen van de mondslijmvliezen zijn: Een drukplek tgv een gebitsprothese Ontstoken mondhoeken of scheurmond of perlèche genoemd Schimmelinfectie of candida Koortsblaren

24 Wanneer een gebitsprothese niet meer goed past kan de gebitsprothese op bepaalde zones te veel gaan drukken. Hierdoor kan het slijmvlies kapot gaan en ontsteken met zwelling waardoor de gebitsprothese nog meer gaat drukken. Dit kan zeer pijnlijk zijn.

25 Kloven in de mondhoeken noemt men rhagaden. Deze kunnen veroorzaakt worden door Vitamine of ijzergebrek of een onvoldoende aangepaste gebitsprothese. Deze gebitsprothese is onvoldoende hoog. Men spreekt van onvoldoende beethoogte. Men treft dit ook aan bij ouderen die geen onder gebitsprothese dragen.

26 Scheurmond of perlèche of cheilitis angularis ontstaat door ophoping van speeksel in de mondhoeken. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de huid die niet zelden gepaard gaat met schimmelinfectie (candida). Dit gaat meestal gepaard met een schimmelinfectie.

27 Een schimmelinfectie ofwel Candida infectie ontstaat door een verlaagde weerstand samen met een slechte mondverzorging. Dit is een extreem voorbeeld. In de meeste gevallen is het niet zo duidelijk te zien.

28 Volgende onderdelen worden in deze bijscholing behandeld:

29 Goede dagelijkse mondverzorging (poetsen van natuurlijke tanden en gebitsprothesen) en een regelmatige gebitscontrole bij de tandarts Is noodzakelijk voor een goede mondgezondheid= een gezonde mond.

30 Goede mondverzorging bestaat uit de volgende stappen. Als je mondverzorging uitvoert bij ouderen draag dan steeds handschoenen.

31 Draag altijd handschoenen bij het geven van mondverzorging. Als bescherming van jezelf maar ook om de bewoner te beschermen.

32 Een goede poetsmethode is de methode waarbij de borstelharen in een hoek van 45 graden schuin op de overgang van het tandvlees naar de tand worden gezet. Dan wordt met de tandenborstel een masserende beweging gemaakt door korte heen en weer gaande bewegingen. De haartjes blijven bij die bewegingen bijna op hun plaats. Probeer de haartjes zacht in de ruimte te duwen tussen de tand en het tandvlees. Hierdoor wordt de plaque verwijderd. Oefen niet te veeldruk uit. Neem de borstel in de hand zoals een pen.

33 Hoek van 45 graden

34 De mond verzorgen bij een ander vraagt om een aparte benadering. Voor een rechtshandige: Ga schuin rechts achter de bewoner staan, waarbij je van boven op en in de mond van de bewoner kunt kijken. Leg je linkerhand op de kin van de bewoner. Zo kun je de mondopening onder controle houden. Met de rechterhand kan je de tandenborstel hanteren

35 Door met je linkerhand een neerwaartse druk uit te oefenen op de onderkaak kan je de mond te openen. Met je rechterhand kan je nu in de mond van de bewoner poetsen.

36 Het is verstandig om een vaste volgorde aan te houden bij het tandenpoetsen. Poets eerst alle binnenkanten, dan de buitenkanten en laatst bovenop de tanden nl de kauwvlakken. Doe dit tweemaal per dag.

37 Een goede tandenborstel heeft zachte haren, een steel die goed vast te houden is en veel haren die niet in bosjes staan (beeld links). Een elektrische borstel kan ook een alternatief zijn. Let er wel op dat de borstel ronddraaiende bewegingen maakt (beeld rechts). Sommige ouderen kunnen last hebben van de tril bewegingen in de mond die de borstel maakt. Bij een bewoner met dementiesyndroom die nog nooit heeft gepoetst met een elektrische borstel is het misschien beter een gewone tandenborstel te gebruiken.

38 Bij een normaal gebruik dient men de tandenborstel na 3 maanden te vervangen. Van zodra de haren niet meer mooi evenwijdig naast elkaar staan dient men de borstel te vervangen.

39 Gebruik niet te veel tandpasta. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is voldoende. Verdeel de tandpasta over alle borstelharen. Welke tandpasta maakt niet uit, als er maar fluoride in zit. Fluoride verstevigd het glazuur dat daardoor minder kwetsbaar is voor tandbederf. De meeste tandpasta bevat fluoride.

40 Enkel door eenmaal per dag te poetsen verdwijnen niet alle voedselresten uit de mond. Daarom wordt aangeraden ook eenmaal per dag te spoelen met 10 cc water naast het tandenpoetsen of het poetsen van de gebitsprothese. Als men over natuurlijke tanden beschikt wordt kort naspoelen met een kleine hoeveelheid water aanbevolen na het poetsen. Door te veel spoelen kan de fluoride van de tandpasta onvoldoende inwerken.

41 Spoelmiddelen worden alleen op advies van verpleeghuisarts, tandarts of mondhygienist gebruikt. Het gebruik van mondspoelmiddelen die alcohol bevatten wordt ontraden. Dit tast de slijmvliezen aan.

42 Er zijn verschillende hulpmiddelen om ook de ruimte tussen de tanden goed te reinigen. Tussen de tanden is moeilijk te bereiken met de tandenborstel waardoor op deze plaats de meeste gaatjes ontstaan. Welk interdentaal hulpmiddel het beste gebruikt kan worden is afhankelijk van de situatie in de mond. Ook de tandvlakken die tegen elkaar aanliggen dienen gereinigd te worden. Dit kan enkel met tandzijde.

43 Met de tandenstoker, in verschillende uitvoeringen te koop, wordt de ruimte tussen de tanden en kiezen gemasseerd waardoor plaque en voedselresten worden verwijderd. Een goede tandenstoker is in doorsnede een driehoek. De platte kant van de tandenstoker wordt op het tandvlees gelegd.

44 Tandzijde of floss bestaat in 2 uitvoeringen: met was en zonder was. De uitvoering met was glijdt beter tussen de tanden waardoor de kans op beschadigingen van het tandvlees minder groot is. Laat de tandzijde voorzichtig tussen 2 tanden of kiezen glijden tot net onder de tandvleesrand. Sla nu de draad om de tand heen en maak dan tegelijkertijd een horizontale en een verticale beweging.

45 Met een rager, te verkrijgen in diverse uitvoeringen, zijn de ruimten tussen de tanden goed te reinigen. Gebruik een rager ALLEEN als er ook voldoende ruimte is tussen de tanden.

46 De plaque op de tong kan verwijderd worden door het schrapen met een tongschraper. Deze tongschraper bevat ook korte haren zodat men eveneens een borsteffect heeft. Minimum een 6 tot 8 trekbewegingen uit te voeren van achter naar voren. Tussenin de tongschraper afspoelen.

47 Volgende onderdelen worden in deze bijscholing behandeld:

48 Gebitsprothesen bestaan in diverse uitvoeringen.

49 Ook op een gebitsprothese kunnen voedselresten achterblijven en

50 ook plaque. Het rechter beeld toont een gebitsprothese waarbij de plaque werd gekleurd door middel van methyleenblauw.

51 Gebruik een speciale borstel om een gebitsprothese te reinigen: de protheseborstel. Gebruik vloeibare zeep: tandpasta maakt het oppervlak van de prothese ruw. Spoel de gebitsprothese na reiniging goed af onder stromend water alsook de gebitsprotheseborstel.

52 De protheseborstel heeft 2 zijden met elk verschillende borstels. Een grote borstel (rechthoekig) en een kleine borstel met haren in puntvorm. Met de rechthoekige borstelkop kan de buitenkant van de gebitsprothese schoongemaakt worden. Voor de binnenkant van de gebitsprothese wordt de puntvormige borstelkop gebruikt.

53 Ook de slijmvliezen onder de gebitsprothese moeten dagelijks gemasseerd worden met een tandenborstel met zachte haren. Dit stimuleert de doorbloeding van de slijmvliezen. Dit kan zonder tandpasta.

54 Tandpasta en reinigingstabletten maken het oppervlak van de gebitsprothese ruw waardoor er plaque en micro-organismen makkelijk aan kunnen blijven kleven. Ook op gebitsprothesen ontstaat tandsteen door niet verwijderde plaque en voedselresten. Kleefpasta vormt een voedingsbron voor micro-organismen; gebruik kleefpasta zo min mogelijk. Wanneer een gebitsprothese niet meer goed past kan de tandarts deze klacht meestal verhelpen.

55 Volgende onderdelen worden in deze bijscholing behandeld:

56 Naast de natuurlijke tanden en kiezen, en gebitsprothesen zijn er ook nog andere constructies mogelijk in een mond.

57 Op de wortel van de tand kan een constructie worden geplaatst. Beeld boven links toont 2 wortels waarop een steeg (bar) werd vastgemaakt. Dit kan men niet verwijderen. De gebitsprothese (overkappingprothese) klikt vast op deze steeg. Een kroon (beeld onder) is een metalen en/of porseleinen constructie die op een omslepen tand wordt vastgemaakt. Een brug (beeld boven rechts) wordt gemaakt ter vervanging van een of meerdere ontbrekende tanden. Een brug wordt vastgemaakt op twee of meer pijlers.

58 Een implantaat is een kunstwortel. In een volledig tandeloze kaak kan er als alternatief één of meerdere implantaten in de kaakwal worden geschroefd. Op deze implantaten kan dan een steeg(cfr hoger) worden bevestigd. Hierover wordt dan een overkappingsprothese gemaakt. Op deze implantaten kan ook een brug worden bevestigd of per implantaat een kroon. Beeld onder links toont 4 implantaten voorzien van een drukanker. Rechts onder is de overkappingsprothese weergegeven.

59 Zorg ervoor dat de materialen die je gaat gebruiken voor het geven van mondverzorging klaar liggen.

60 Volgende onderdelen worden in deze bijscholing behandeld:

61

62

63 Deze bijscholing mondzorg is bedoeld voor zowel verzorgenden als verpleegkundigen. 63

Mondverzorging bij nierziekten

Mondverzorging bij nierziekten Mondverzorging bij nierziekten Inhoudsopgave Inleiding 3 Veel voorkomende mondaandoeningen 3 Mondverzorging bij mensen met nierinsufficiëntie na een niertransplantatie 4 Algemene adviezen 5 Eigen gebit

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak

Nadere informatie

Als een gebit niet goed verzorgd wordt is er kans op gingivitis en paradontitis

Als een gebit niet goed verzorgd wordt is er kans op gingivitis en paradontitis Gebitsverzorging Als een gebit niet goed verzorgd wordt is er kans op gingivitis en paradontitis Gingivitis Gingivitis oftewel tandvleesontsteking ontstaat door de ophoping van tandplaque en tandsteen

Nadere informatie

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden,

Nadere informatie

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen Tandenpoetsen Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet

Nadere informatie

Tips voor een gezonde lach

Tips voor een gezonde lach Tips voor een gezonde lach Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Onderzoek toont aan dat mondgezondheid ook van

Nadere informatie

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid?

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid? Gevoelige tandhalzen Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken.

Nadere informatie

Samen werken aan een glimlach naar mondzorg

Samen werken aan een glimlach naar mondzorg 00017524 GZA - september 2017 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. + 32 3 285 20 00 Samen werken

Nadere informatie

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach Patiëntfolder Eenvoudige tips voor een gezonde lach 2 Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Wist u dat een frisse,

Nadere informatie

Mondverzorging bij de oudere patiënt

Mondverzorging bij de oudere patiënt Mondverzorging bij de oudere patiënt Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw familielid, vriend(in) of kennis is opgenomen in ons ziekenhuis vanwege ziekte, onderzoeken, een ongeval en/of operatie. Om ervoor te

Nadere informatie

Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie begint. Samen werken aan een gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen!

Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie begint. Samen werken aan een gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen! Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie begint. Samen werken aan een gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen! Groepsles thuiszorg Programma Kennisquiz (45 minuten)

Nadere informatie

Mondverzorging Verpleeghuisbewoners

Mondverzorging Verpleeghuisbewoners Mondverzorging Verpleeghuisbewoners De dag van de verzorging 2008 Annemarie Schuller Annemarie Schuller 1 Gezonde mond, van belang? Eten (kauwen / bijten) Spreken Esthetiek Sociaal functioneren Concluderend:

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Dit doet diabetes met de mond Hebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen

Nadere informatie

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en

Nadere informatie

Waarom poetsen? Poetsen voor een mooi resultaat

Waarom poetsen? Poetsen voor een mooi resultaat Waarom poetsen? Als U eet, blijven er voedselresten hangen achter de verschillende onderdelen van uw beugel. Als deze voedselresten de ganse nacht op uw tanden blijven zitten, dan vormt er zich een dikke

Nadere informatie

Leefregels na een mondkaakoperatie

Leefregels na een mondkaakoperatie Leefregels na een mondkaakoperatie In overleg met uw behandelend arts is er besloten tot een operatieve behandeling in de mond. Tijdens de opname heeft u van uw arts en de verpleegkundigen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Glazuur Hoe is een tand opgebouwd? Wortel Tandvlees Pulpa Cement Alveolair bot Dentine Kroon Het in de mond zichtbare deel van de tand is de kroon. Het niet-zichtbaar

Nadere informatie

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan.

Kom naar voor en duid op de tekening het tandbeen van de tand aan. Uit elke groep zal 1 iemand vooraan zijn tanden komen poetsen. Een ideale poetsbeurt duurt 2 minuten. Het is nu aan de andere groepsleden om in te schatten wanneer de 2 minuten van jullie tandenpoetser

Nadere informatie

Gingivitis en parodontitis

Gingivitis en parodontitis Made in Sweden, used worldwide. Patiëntenfolder Bestel de producten van TePe bij de dichtstbijzijnde apotheek: TePe Interdentale ragers Origineel 0,4 mm 1574 2970 Angle 0,4 mm 1565 4427 0,45 mm 1574 2946

Nadere informatie

Infectie bij een implantaat

Infectie bij een implantaat Infectie bij een implantaat Patiënteninformatie 1. Wat is het? U heeft een implantaat gekregen. Sommige mensen krijgen een ontsteking in de mond rondom dit implantaat. De oorzaken en gevolgen worden in

Nadere informatie

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne

Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Een gids vol tips voor een goede tandhygiëne Glazuur Dentine Kroon Hoe is een tand opgebouwd? Wortel Tandvlees Pulpa Cement Alveolair bot Parodontaal ligament Het in de mond zichtbare deel van de tand

Nadere informatie

Ragers. Goede mondhygiëne is belangrijk

Ragers. Goede mondhygiëne is belangrijk Ragers Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen met fluoridetandpasta vormt hiervoor de basis.

Nadere informatie

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS

STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS STERKE TANDEN VOOR TOPSPORTERS PLAK Op onze tanden en in onze mond zitten bacteriën. Dat zijn heel kleine beestjes die we niet met het blote oog kunnen zien. Er zijn goede bacteriën, die ons lichaam beschermen,

Nadere informatie

Een goede mondhygiëne. informatie voor patiënten

Een goede mondhygiëne. informatie voor patiënten Een goede mondhygiëne informatie voor patiënten INLEIDING 3 REINIGEN TUSSEN DE TANDEN 4 Tandenstoker Tandzijde of floss Interdentaal borsteltje REINIGEN VAN DE TANDEN ZELF 9 Handtandenborstel Elektrische

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Locatie Hoorn/Enkhuizen MKA 2 Diabetes en mondgezondheid Wat is diabetes? Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Het heeft te maken met bloedsuiker: de brandstof voor

Nadere informatie

Diabetes en mondhygiëne

Diabetes en mondhygiëne Diabetes en mondhygiëne Goede mondverzorging VOOR MENSEN MET DIABETES EXTRA BELANGRIJK Mondhygiëne is belangrijk voor iedereen, maar voor mensen met diabetes net iets meer. Met diabetes loopt u namelijk

Nadere informatie

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud.

5.8. Boekverslag door K woorden 29 maart keer beoordeeld. Verzorging. Inhoud. Boekverslag door K. 1669 woorden 29 maart 2003 5.8 65 keer beoordeeld Vak Verzorging Inhoud. Hfst Titel. Inhoud 1 Inleiding 2 Poetsen 3 Ragen, stoken en flossen. 4 Fluoride. 5 Spenen en duimen. 6 Tandbederf

Nadere informatie

Implantaat verzorging

Implantaat verzorging Patiëntfolder TePe Interdentale ragers Origineel 0,4 mm 1574 2970 0,45 mm 1574 2946 0,5 mm 1574 2962 0,6 mm 1574 2911 0,7 mm 1529 1847 0,8 mm 1529 1855 1,1 mm 1574 2954 1,3 mm 1574 2938 1,5 mm 1574 2989

Nadere informatie

Het ABC van de mond. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je mond en tanden. Met deze folder willen wij je helpen.

Het ABC van de mond. Het is belangrijk om goed te zorgen voor je mond en tanden. Met deze folder willen wij je helpen. Het ABC van de mond Het is belangrijk om goed te zorgen voor je mond en tanden. Met deze folder willen wij je helpen. Een gezonde mond is belangrijk, daar geniet het ganse lichaam van! Geen ruikende adem,

Nadere informatie

De verzorging van uw gebit

De verzorging van uw gebit De verzorging van uw gebit Inhoud Tanden poetsen De electrische tandenborstel Flossen Tandenstokers Ragers De verzorging van uw gebit Samen werken aan gezonde tanden is al vanaf de start van onze praktijk

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tand- vlees? Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmid- del?

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tand- vlees? Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmid- del? Onstoken tandvlees Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees

Nadere informatie

Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie. Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen

Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie. Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen Tand- en mondhygiëne bij chemotherapie Het aanleren van een goede techniek voor mondverzorging helpt complicaties voorkomen Enkele veel gestelde vragen Waarom? Een goede mondhygiëne resulteert in een gezond

Nadere informatie

Mondzorg bij chemotherapie

Mondzorg bij chemotherapie Mondzorg bij chemotherapie Mondzorg bij chemotherapie Binnenkort of op dit moment krijgt u een behandeling met chemotherapie. Door deze behandeling kunt u last krijgen van het mondslijmvlies (orale mucositis).

Nadere informatie

Bent u klaar voor een kus?

Bent u klaar voor een kus? Bent u klaar voor een kus? Het begint met een gezonde mond! Een gezonde mond is een mond om te zoenen Verzorg dagelijks uw mond Net zoals het dagelijks verzorgen van uw lichaam is ook het dagelijks Naast

Nadere informatie

Kaakchirurgie. Implantaten in de kaak

Kaakchirurgie. Implantaten in de kaak Kaakchirurgie Implantaten in de kaak Inleiding Uw specialist heeft zojuist met u gesproken over de mogelijkheid om één of meerdere implantaten in uw kaak/kaken aan te brengen. In deze folder leest u wat

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten

Tandheelkundige implantaten Tandheelkundige implantaten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen Wat zijn tandheelkundige implantaten? 1 De procedure 1 Wat gebeurt er voor de ingreep? 2 Wat gebeurt er tijdens de ingreep?

Nadere informatie

Roken en mondgezondheid

Roken en mondgezondheid Roken en mondgezondheid Roken en mondgezondheid Wist u dat stoppen met roken kan bijdragen aan een gezonde mond? Natuurlijk is het u bekend dat u van roken longkanker en hart- en vaatziekten kunt krijgen.

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden.

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden. Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden www.lm.be Inleiding Je mondgezondheid heeft een invloed op je lichaam. Bacteriële infecties in de mond kunnen zorgen voor een verergering of versnelling

Nadere informatie

Implantaten. Wat is een implantaat?

Implantaten. Wat is een implantaat? Implantaten Wat is een implantaat? Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten

Nadere informatie

Standaardkaarten voor individuele mondverzorging van bewoners met/bij:

Standaardkaarten voor individuele mondverzorging van bewoners met/bij: Standaardkaarten voor individuele mondverzorging van bewoners met/bij: 1. eigen gebit en eventueel kroon- en brugwerk 2. gedeeltelijk eigen gebit en gedeeltelijke prothese/frame 3. in de bovenkaak een

Nadere informatie

Roken en mondgezondheid

Roken en mondgezondheid Roken en mondgezondheid Roken en mondgezondheid Stoppen met roken draagt bij aan een gezonde mond Wist u dat stoppen met roken kan bijdragen aan een gezonde mond? Natuurlijk is het u bekend dat u van roken

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Mondzorg

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Mondzorg Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Mondzorg Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Mondzorg 1 Inhoudsopgave Aanbevelingen mondzorg voor zorgafhankelijke

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Slechte adem. Is uw adem fris?

Slechte adem. Is uw adem fris? Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken het zelf niet.

Nadere informatie

Mondzorg Tanden poetsen

Mondzorg Tanden poetsen Mondzorg Tanden poetsen Gezonde tanden en kiezen zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Gezonde tanden en kiezen heb je nodig om eten goed te kauwen en makkelijk door te slikken. Maak je tanden, kiezen,

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne

Elektrisch poetsen. Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Elektrisch poetsen Tandenpoetsen is de basis voor een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen

Nadere informatie

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen.

Iedereen poetst z n tanden. Maar hoe weet je of je het goed doet? Dat gaan we straks als eerste testen. 04 Je gebit verzorgen Het goed verzorgen van je gebit is belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor hoe andere mensen jou zien. Hieronder staat wat je moet kunnen om je gebit goed te verzorgen.

Nadere informatie

Implantaten. Wat is een implantaat?

Implantaten. Wat is een implantaat? Implantaten Wat is een implantaat? Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten

Nadere informatie

Mondverzorgingsplannen

Mondverzorgingsplannen Mondverzorgingsplannen Pagina 1 Mondverzorgingsplannen Voor de samenstelling van een breed arsenaal aan mondverzorgingsplannen en adviezen is gebruik gemaakt van de opgedane ervaringen en de volgende literatuurbronnen:

Nadere informatie

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen. Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Elektrisch poetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Maar goed tandenpoetsen is een secuur werkje en zeker

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Mondverzorging bij bestraling Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Mondverzorging bij bestraling Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Mondverzorging bij bestraling Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie U heeft te horen gekregen dat u binnenkort wordt bestraald in VU medisch centrum (VUmc). Deze folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden.

Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden. Je gezondheid, zó werk je eraan! Gezonde tanden www.lm.be Inleiding Je mondgezondheid heeft een invloed op je lichaam. Bacteriële infecties in de mond kunnen zorgen voor een verergering of versnelling

Nadere informatie

Mondverzorging. Bij chemo- en/of doelgerichte therapie. Oncologie

Mondverzorging. Bij chemo- en/of doelgerichte therapie. Oncologie 00 Mondverzorging Bij chemo- en/of doelgerichte therapie Oncologie 1 Binnenkort gaat u beginnen met chemo- en/of doelgerichte therapie. Bij chemotherapie en doelgerichte therapie worden medicijnen gegeven

Nadere informatie

Implantaten in de kaak

Implantaten in de kaak Implantaten in de kaak Mondziekten, Kaak en Aangezichtschirurgie Inleiding De kaakchirurg heeft zojuist met u gesproken over de mogelijkheid om één of meerdere implantaten in uw kaak/kaken aan te brengen.

Nadere informatie

Formulieren. mondverzorging en mondzorg

Formulieren. mondverzorging en mondzorg Formulieren mondverzorging en mondzorg 1 Formulier 1: Globale mondgezondheid en mondverzorgingsgewoonten Naam dhr/mevr. Geboortedatum Datum In te vullen door verzorgende binnen 24 uur na opname/binnenkomst

Nadere informatie

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit

Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Wisselen: van melkgebit naar blijvend gebit Blijvend gebit vervangt melkgebit De meeste kinderen wisselen hun tanden vanaf hun 6 e jaar. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling

Nadere informatie

Mondverzorging bij chemotherapie

Mondverzorging bij chemotherapie Mondverzorging bij chemotherapie Inleiding Chemotherapie kan invloed hebben op de productie van speeksel door de speekselklieren. Speeksel heeft een reinigende werking en helpt daardoor gaatjes te voorkomen.

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 19

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 19 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 9 Basis mondverzorging Mondverzorging bestaat uit het poetsen van het gebit en tandvlees met tandpasta, ook

Nadere informatie

Patiënteninformatie over: de behandeling van tandvleesontsteking. Meer dan 2 miljoen patiënten behandeld. Parodontaal herstel met Straumann Emdogain

Patiënteninformatie over: de behandeling van tandvleesontsteking. Meer dan 2 miljoen patiënten behandeld. Parodontaal herstel met Straumann Emdogain Patiënteninformatie over: de behandeling van tandvleesontsteking Meer dan 2 miljoen patiënten behandeld Parodontaal herstel met Straumann Emdogain 1 Wat weet u over tandvleesontsteking? Tandvleesontsteking

Nadere informatie

arod ontitis Eva REnsman WElmoEt DE graaf 36 diabc januari 2011

arod ontitis Eva REnsman WElmoEt DE graaf 36 diabc januari 2011 - ACHTERGROND Parod - Problemen in de mond komen vaker voor bij diabetes. Vooral de aandoening parodontitis komt veel vaker voor, ook bij jongeren. Jaarlijkse controle op deze aandoening is bij diabetes

Nadere informatie

Het gebit van de hond.

Het gebit van de hond. Het gebit van de hond. Controle van het gebit. Tijdens de puppyvaccinaties van uw hond controleren we of het gebit goed aangelegd is en of er geen problemen zijn. We laten u zien waarop u de komende maanden

Nadere informatie

Mond en tanden BelRAI

Mond en tanden BelRAI Bedoeling Mond en tanden BelRAI Vaststellen van nood aan hulp met de mond- of prothesehygiëne verwijzing naar tandarts Algemene Richtlijnen Communicatie Vertel aan de cliënt dat het eventueel wat ongewoon

Nadere informatie

APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT

APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT APORIS IMPLANTAAT(verzorgings)KIT Implantaatverzorging en reiniging Implantaten kunnen een leven lang mee Nieuwe tanden. Ze kunnen een levensverbetering zijn wanneer u

Nadere informatie

Dagcentrum, expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies. Mondhygiëne bij chemotherapie

Dagcentrum, expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies. Mondhygiëne bij chemotherapie Dagcentrum, expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies Mondhygiëne bij chemotherapie Dagcentrum, expertisecentrum voor infuustherapie en medische interventies U wordt behandeld met

Nadere informatie

Mondverzorging bij radiotherapie

Mondverzorging bij radiotherapie Mondverzorging bij radiotherapie Inleiding U gaat beginnen of bent al bezig met radiotherapie. Als gevolg van deze therapie kunt u last krijgen van een droge mond of last van uw tandvlees, uw mondslijmvlies

Nadere informatie

1. Observatieschaal: vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2

1. Observatieschaal: vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2 BSERVATIESCHALEN Inhoudsopgave Bladzijde: 1. bservatieschaal: vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2 2. bservatieschaal: vaardigheid mondreiniging 4 (tanden poetsen, reinigen tussen de tanden en reinigen

Nadere informatie

praktische gebruiksinformatie tegen tandplak en voor betere mondhygiëne uw schone gebit en een frisse, prettige uitstraling

praktische gebruiksinformatie tegen tandplak en voor betere mondhygiëne uw schone gebit en een frisse, prettige uitstraling praktische gebruiksinformatie tegen tandplak en voor betere mondhygiëne uw schone gebit en een frisse, prettige uitstraling 2 Met een gezond gebit blijf je lachen! Iedere dag uw mond verzorgen is een belangrijk

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

Mondhygiëne bij implantaten Nazorg bij implantaten Implantaten Kosten van implantaten

Mondhygiëne bij implantaten Nazorg bij implantaten Implantaten Kosten van implantaten Implantaten Implantaten Wat is een implantaat? Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht.

Nadere informatie

Mondzorg goed georganiseerd!

Mondzorg goed georganiseerd! Mondzorg goed georganiseerd! Mondzorg goed organiseerd! Even schrikken Introductie Lies van Wegen sinds 2002 werkzaam in de tandheelkunde Sinds 2010 mondzorg voor ouderen Omnios is opgericht in 2013 Doel:

Nadere informatie

Implantaten. Wat is een implantaat?

Implantaten. Wat is een implantaat? Implantaten Wat is een implantaat? Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten

Nadere informatie

Tips voor het gebruik van standaardkaarten mondverzorging

Tips voor het gebruik van standaardkaarten mondverzorging 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 MONDVERZORGING eigen gebit met eventueel kronen en bruggen x per dag poetsen met (elektrische) tandenborstel MONDVERZORGING eigen gebit en gedeeltelijke

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen 1 van 5 2-6-2010 10:00 Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Parodontitis, niet voor mij! Actief voorkomen, herkennen en behandelen. Giving a hand to oral health.

Patiënteninformatie. Parodontitis, niet voor mij! Actief voorkomen, herkennen en behandelen. Giving a hand to oral health. Patiënteninformatie Parodontitis, niet voor mij! Actief voorkomen, herkennen en behandelen. Giving a hand to oral health. In actie tegen parodontitis: Voor aantrekkelijkheid en welzijn. Mooie tanden en

Nadere informatie

Slechte adem Wat helpt niet tegen halitose?

Slechte adem Wat helpt niet tegen halitose? Slechte adem Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken

Nadere informatie

Mondzorg. Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Mondzorg. Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen Mondzorg Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Mondzorg Een frisse, gezonde mond: dat is wat iedereen wil. Ziekte en medicijnen hebben echter directe invloed op de conditie van onze mond. Geur en

Nadere informatie

Hematologie. Mondverzorging bij intensieve chemotherapie

Hematologie. Mondverzorging bij intensieve chemotherapie Hematologie Mondverzorging bij intensieve chemotherapie Hematologie Inleiding Op dit moment bent u opgenomen in het UMCG voor een behandeling met intensieve chemotherapie. De middelen die tijdens de chemotherapie

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Verslag van de lezing: Hoe gezond is je mond? d.d. 22 april 2015 De relatie tussen mondzorg en diabetes mellitus (DM).

Verslag van de lezing: Hoe gezond is je mond? d.d. 22 april 2015 De relatie tussen mondzorg en diabetes mellitus (DM). Verslag van de lezing: Hoe gezond is je mond? d.d. 22 april 2015 De relatie tussen mondzorg en diabetes mellitus (DM). Samenvatting van de lezing door Mw. Anja Eijsvoogel-van Meeuwen. Zij is als mondhygiënist

Nadere informatie

Mondhygiëne. Zo hou je je mond 100% gezond. volstaat niet!

Mondhygiëne. Zo hou je je mond 100% gezond. volstaat niet! Mondhygiëne Zo hou je je mond 100% gezond. Tandenpoetsen alleen volstaat niet! MONDHYGIËNE 2 MONDHYGIËNE Inhoudstafel Hou je mond gezond 4 In drie stappen naar een optimale mondhygiëne Tandenpoetsen Interdentaal

Nadere informatie

Uw tandvlees krijgt een cijfer

Uw tandvlees krijgt een cijfer Uw tandvlees krijgt een cijfer Uw tandvlees heeft een cijfer gekregen Uw tandvlees is gecontroleerd. Er is globaal onderzocht of uw tandvlees ontstoken is. De metingen zijn vastgelegd in cijfers voor zes

Nadere informatie

Mondhygiëne. Zo hou je je mond 100% gezond. volstaat niet!

Mondhygiëne. Zo hou je je mond 100% gezond. volstaat niet! Mondhygiëne Zo hou je je mond 100% gezond. Tandenpoetsen alleen volstaat niet! MONDHYGIËNE 2 MONDHYGIËNE Inhoudstafel Hou je mond gezond 4 In drie stappen naar een optimale mondhygiëne Tandenpoetsen Interdentaal

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit

Fluoride Liever een beker dan een flesje Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit? Liever een speen dan een duim Melkgebit Melkgebit Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen,

Nadere informatie

Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking Mondzorg voor mensen met een verstandelijke beperking Deze folder is samengesteld door de Redactieraad van het Ivoren Kruis met aanbevelingen van het Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten, de Vereniging

Nadere informatie

1. Vaardigheid mondonderzoek gezonde mond Vaardigheid mondonderzoek uitgebreid 7

1. Vaardigheid mondonderzoek gezonde mond Vaardigheid mondonderzoek uitgebreid 7 PROTOCOLLEN Inhoudsopgave 1. Vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2 2. Vaardigheid mondreiniging 4 (tanden poetsen, reinigen tussen de tanden en reinigen van de tong) 3. Vaardigheid mondonderzoek uitgebreid

Nadere informatie

Wegwijzer tentoonstelling

Wegwijzer tentoonstelling Wegwijzer tentoonstelling Tanden bepalen een groot deel van jouw leven. Waarvoor dienen onze tanden? Voedsel kauwen is de belangrijkste functie van de tanden. De tanden vermalen het voedsel en bereiden

Nadere informatie

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen KAAKCHIRURGIE Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen Gebitsprothese Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit Ten gevolge van een ongeluk of tandbederf worden uw

Nadere informatie

Literatuur. studiemateriaal voor de bijeenkomsten van de module mondverzorging

Literatuur. studiemateriaal voor de bijeenkomsten van de module mondverzorging Literatuur studiemateriaal voor de bijeenkomsten van de module mondverzorging Inhoudsopgave Bijeenkomst 1: De gezonde mond en mondonderzoek 2 Bijeenkomst 2: Tandplaque, de gevolgen daarvan en 9 mondverzorging

Nadere informatie

Prevention of Gingival Trauma. Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. N.L. Hoenderdos

Prevention of Gingival Trauma. Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. N.L. Hoenderdos Prevention of Gingival Trauma. Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. N.L. Hoenderdos Prevention of gingival trauma - oral hygiene devices and oral piercings - ACADEMISCH PROEFSCHRIFT ter verkrijging

Nadere informatie

Behandelplan/ voorbereidingen; Behandelplan

Behandelplan/ voorbereidingen; Behandelplan Immediaat prothese U krijgt een kunstgebit. Dit is een grote verandering, want uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor

Nadere informatie

Tanderosie, hoe voorkom je dat?

Tanderosie, hoe voorkom je dat? Tanderosie, hoe voorkom je dat? Wat is tanderosie? Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld

Nadere informatie

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag Gebittenquiz Maak groepjes van +/- vijf kinderen en leg bij het groepje drie vellen waarop A, B en C geschreven staan. De docent stelt de vraag, het groepje mag overleggen en houdt daarna de gekozen letter

Nadere informatie