6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen"

Transcriptie

1 6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen Opgave 6.4* M verwerft op 1 juli een 80%-deelneming in D. De deelneming wordt (door M) gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. Het eigen vermogen van D bedraagt op het verwervingsmoment: Geplaatst kapitaal Algemene reserve Resultaat lopend boekjaar De activa en passiva van D zijn op basis van de reële waarden die op het moment van verwerving van de deelneming daaraan moeten worden toegekend. Verdere gegevens: 1 Enkelvoudige balans van M per 31 december ná winstbestemming ( 1.000): Balans M per 31 december Deelneming D 400 Geplaatst kapitaal 300 Overige activa Herwaarderingsreserve Algemene reserve Eigen vermogen 660 Schulden Enkelvoudige balans van D per 31 december ná winstbestemming ( 1.000): Balans D per 31 december Vordering M 50 Geplaatst kapitaal 200 Overige activa Algemene reserve Eigen vermogen 460 Schulden Winst-en-verliesrekeningen ( 1.000): Winst-en-verliesrekeningen M D Netto-omzet ( 470) Kostprijs netto-omzet ( 332) ( 138) Resultaat deelneming - 40 Overig resultaat ( / 5) ( 133) Belastingen ( 53) Resultaat ná belastingen ( 80) 33 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

2 De (bij D) tussen haakjes vermelde bedragen betreffen de periode voor de verkrijging van de deelneming door M. 4 Voor de vaststelling van de jaarrekening van M heeft D dividend gedeclareerd. 5 D past de grondslagen van M toe. 1 Stel de geconsolideerde balans samen. 2 Geef het verloop van de post Belang van derden (in de geconsolideerde balans) vanaf het verkrijgingsmoment. Stel de geconsolideerde winst-en-verliesrekening samen. Opgave 6.6 M heeft een 60%-deelneming in D. De deelneming wordt (door M) gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. D past de grondslagen van M toe. M heeft in de loop van het boekjaar goederen geleverd aan D voor De verkrijgingsprijs van deze goederen voor M is Ultimo boekjaar bevinden zich onder de voorraden van D voor een bedrag van goederen die afkomstig zijn van M. De verkrijgingsprijs van deze goederen voor M is Aan het begin van het boekjaar bevonden zich onder de voorraden van D geen goederen afkomstig van M. Verdere gegevens: 1 De enkelvoudige balans van M ultimo boekjaar en de enkelvoudige balans van D ultimo boekjaar zien er als volgt uit: Balansen ultimo boekjaar M D Deelneming D Voorraden Overige activa Geplaatst kapitaal Reserve deelneming Algemene reserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen Voorzieningen Schulden Overlopende passiva Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

3 2 De enkelvoudige winst-en-verliesrekening van M over het boekjaar en de enkelvoudige winst-en-verliesrekening van D over het boekjaar luiden als volgt: Winst-en-verliesrekeningen over het boekjaar M D Netto-omzet Kostprijs netto-omzet Resultaat deelneming Niet-gerealiseerde winst / Belastingen Resultaat na belastingen Bij de ultimo boekjaar (in verband met de nog niet gerealiseerde intergroepswinst) te maken boekingen ter aanpassing van de eigen enkelvoudige jaarrekening houdt M rekening met de reserve voor niet-uitgekeerde winsten door de deelneming en met de invloed van belastingen; het tarief vennootschapsbelasting is 30%. Geef de journaalposten die M ultimo boekjaar heeft gemaakt in verband met de niet-gerealiseerde winst op intercompanytransacties. 1 Geef de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde balans ultimo boekjaar. 2 Stel het werkblad van de balansconsolidatie op. 1 Geef de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over het boekjaar. 2 Stel het werkblad van de consolidatie van de winst-en-verliesrekeningen op. Opgave 6.9* NV Meerval heeft een 60%-deelneming in BV Dubbers. De deelneming wordt (door Meerval) gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. Dubbers past de grondslagen van de deelnemende rechtspersoon toe. Dubbers heeft in de loop van het boekjaar goederen geleverd aan Meerval voor De verkrijgingsprijs van deze goederen voor Dubbers is Ultimo boekjaar bevinden zich onder de voorraden van Meerval voor een bedrag van goederen die afkomstig zijn van Dubbers (verkrijgingsprijs van deze goederen voor Dubbers ). Aan het begin van het boekjaar bevinden zich onder de voorraden van Meerval geen goederen afkomstig van Dubbers. Bij de ultimo boekjaar (in verband met de nog niet gerealiseerde intergroepswinst) te maken boeking ter aanpassing van de eigen enkelvoudige jaarrekening houdt Meerval rekening met de invloed van belastingen; het tarief vennootschapsbelasting is 30%. Meerval houdt ook rekening met de Reserve voor niet-uitgedeelde winsten door de deelneming. Verdere gegevens: 1 De enkelvoudige balans van Meerval ultimo boekjaar en de enkelvoudige balans van Dubbers ultimo boekjaar zien er als volgt uit: 35 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

4 Balansen ultimo boekjaar Meerval Dubbers Deelneming Voorraden Overige activa Geplaatst kapitaal Reserve deelneming Algemene reserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen Voorzieningen Schulden De enkelvoudige winst-en-verliesrekening van Meerval over het boekjaar en de enkelvoudige winst-enverliesrekening van Dubbers over het boekjaar zijn als volgt: Winst-en-verliesrekeningen over het boekjaar Meerval Dubbers Netto-omzet Kostprijs netto-omzet Resultaat deelneming Overig resultaat / / Belastingen Resultaat na belastingen Geef de journaalposten die Meerval ultimo boekjaar heeft gemaakt (in verband met de niet-gerealiseerde winst op intercompanytransacties) ter aanpassing van de eigen enkelvoudige jaarrekening. 1 Geef de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde balans ultimo boekjaar. 2 Stel het werkblad van de consolidatie van de balansen samen. 1 Geef de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over het boekjaar. 2 Stel het werkblad van de consolidatie van de winst-en-verliesrekeningen samen. Opgave 6.11 NV Assink heeft een 85%-deelneming in BV Beljaars en een 70%-deelneming in BV Cruijsen. Assink is een zuivere houdstermaatschappij. Zij waardeert de deelnemingen tegen nettovermogenswaarde. Er worden uniforme grondslagen toegepast. 36 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

5 Beljaars verricht goederenleveranties aan Cruijsen en Cruijsen verricht goederenleveranties aan Beljaars. De goederen die Beljaars en Cruijsen onderling leveren zijn bij derden ingekocht. Zowel Beljaars als Cruijsen maakt gebruik van de rekeningen 8.. Omzet en 8.. Kostprijs omzet. Gegevens met betrekking tot leveranties door Beljaars aan Cruijsen Het afgelopen boekjaar heeft Beljaars vanwege goederenleveranties Cruijsen in rekening-courant belast voor De verkrijgingsprijs van de betrokken goederen voor Beljaars bedraagt Onder de voorraden van Cruijsen bevinden zich voor de volgende bedragen goederen die afkomstig zijn van Beljaars: ultimo vorig boekjaar (verkrijgingsprijs Beljaars ); ultimo boekjaar (verkrijgingsprijs Beljaars ). Gegevens met betrekking tot leveranties door Cruijsen aan Beljaars Het afgelopen boekjaar heeft Cruijsen vanwege goederenleveranties Beljaars in rekening-courant belast voor De verkrijgingsprijs van de betrokken goederen voor Cruijsen bedraagt Onder de voorraden van Beljaars bevinden zich voor de volgende bedragen goederen die afkomstig zijn van Cruijsen: ultimo vorig boekjaar (verkrijgingsprijs Cruijsen ); ultimo boekjaar (verkrijgingsprijs Cruijsen ). Bij de ultimo boekjaar (in verband met de nog niet gerealiseerde intergroepswinst) te maken boekingen ter aanpassing van haar jaarrekening houdt Assink rekening met de invloed van belastingen; het tarief vennootschapsbelasting is 30%. Bij Assink wordt geen reserve niet-uitgekeerde resultaten door deelnemingen gevormd; er kan zonder beperking uitkering van niet-uitgekeerde resultaten worden bewerkstelligd. Welke boekingen moet Assink ultimo boekjaar in verband met de nog niet gerealiseerde intercompanywinsten maken? Geef de naar aanleiding van de verstrekte gegevens te maken eliminatieboekingen ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde balans ultimo boekjaar. Geef de naar aanleiding van de verstrekte gegevens te maken eliminatieboekingen ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over het boekjaar. Opgave 6.12* NV Aalsmeer heeft een 90%-deelneming in BV Bovenkerk en een 60%-deelneming in BV Legmeer. De deelnemingen worden gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. De ondernemingen leveren aan elkaar handelsgoederen die ze zelf bij derden hebben ingekocht. De verkoopprijs die zij aan elkaar in rekening brengen, betreft de inkoopprijs verhoogd met een winstopslag van 25% van de inkoopprijs. Met betrekking tot het intercompanyverkeer worden de volgende gegevens verstrekt: Geleverd en gefactureerd (*) In 2008 In 2009 Door BV Legmeer aan NV Aalsmeer Door BV Bovenkerk aan BV Legmeer (*) de bedragen zijn de in rekening gebrachte bedragen. De voorraden als gevolg van de intercompanytransacties zijn: 37 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

6 In voorraad ultimo boekjaar Bij NV Aalsmeer afkomstig van BV Legmeer Bij BV Legmeer afkomstig van BV Bovenkerk NV Aalsmeer maakt ultimo boekjaar correctieboekingen in verband met de mutaties in de niet-gerealiseerde winstopslagen en houdt daarbij rekening met de invloed van de belastingen; het tarief vennootschapsbelasting is 25%. De ondernemingen gebruiken voor de vastlegging van al hun verkopen de rekeningen 8.. Netto-omzet en 8.. Kostprijs netto-omzet. In het grootboek van NV Aalsmeer komen de volgende rekeningen voor: 030 Deelnemingen 950 Resultaat deelnemingen 990 Belastingen 999 Resultaat na belastingen. Gevraagd: a. Geef per ultimo boekjaar 2008: 1. Per intercompanyverhouding de correctieboekingen die NV Aalsmeer maakt in haar eigen enkelvoudige jaarrekening in verband met de mutatie in de niet-gerealiseerde winsten; 2. Per intercompanyverhouding de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde balans; 3. Per intercompanyverhouding de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening. b. Geef per ultimo boekjaar 2009: 1. Per intercompanyverhouding de correctieboekingen die NV Aalsmeer maakt in haar eigen enkelvoudige jaarrekening in verband met de mutatie in de niet-gerealiseerde winsten; 2. Per intercompanyverhouding de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde balans; 3. Per intercompanyverhouding de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening. Voor de beantwoording van de onderstaande vragen moet worden aangenomen dat de leveranties van BV Bovenkerk aan BV Legmeer gedaan zijn door BV Legmeer aan BV Bovenkerk en dat de intercompanyvoorraden zich nu bij BV Bovenkerk bevinden. Het relatieve belang van NV Aalsmeer in de geleverde handelsgoederen neemt dus niet af. c. Geef per ultimo boekjaar 2008: 1 De correctieboeking die NV Aalsmeer maakt; 2 De eliminatiepost voor de geconsolideerde balans; 3 De eliminatieposten voor de geconsolideerde winst-en-verliesrekening. d. Geef per ultimo boekjaar 2009: 1 De correctieboeking die NV Aalsmeer maakt; 2 De eliminatiepost voor de geconsolideerde balans; 3 De eliminatieposten voor de geconsolideerde winst-en-verliesrekening. 38 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

7 Opgave 6.13* Op 1 juli 2005 werd de NV Delta opgericht. Bij de oprichting zijn aandelen a pari tegen volstorting geplaatst (nominale waarde per aandeel 100). Het geplaatste kapitaal van Delta is sindsdien niet gewijzigd. Bij de oprichting verwierf de NV Multo 60% van de aandelen. Op 1 januari 2007 nam Multo van een van haar mede-aandeelhouders een aandelenpakket in Delta over, groot 20% van het geplaatste kapitaal. De verkrijgingsprijs hiervoor was De verkregen aandelen delen ten volle in het dividend over Multo waardeert de deelneming tegen nettovermogenswaarde. Goodwill wordt (afzonderlijk) geactiveerd. De afschrijving geschiedt lineair in vier jaar. Vanaf de oprichting zijn de grondslagen van waardering en resultaatbepaling van Delta gelijk aan die van Multo. In bijlage 1 zijn opgenomen: de balans per 31 december 2007 van Delta ná winstbestemming; de balans per 31 december 2006 van Delta ná winstbestemming. Mutaties in de Algemene reserve zijn uitsluitend het gevolg van het niet volledig uitkeren van behaalde winsten en van gerealiseerde herwaardering van de gebouwen. De gerealiseerde herwaardering in 2007 bedroeg Tussen de ondernemingen vinden intercompanytransacties plaats. Gegevens met betrekking tot de intercompanytransacties Delta betrekt haar handelsgoederen uitsluitend van Multo. Zowel in 2006 als in 2007 vonden alle leveranties van Multo aan Delta plaats met een winstopslag van 25% van de verkoopprijs. De verkopen van Multo aan Delta bedragen in Multo maakt bij verkopen aan Delta gebruik van de rekening Winst op verkooptransacties met deelneming. Bij de ultimo boekjaar (in verband met de nog niet gerealiseerde intergroepswinst) te maken boekingen ter aanpassing van haar jaarrekening gebruikt Multo onder andere de balansrekening Niet-gerealiseerde winst op verkooptransacties met deelneming en houdt Multo rekening met de invloed van belastingen. Het tarief vennootschapsbelasting is 30%. Verdere gegevens: De volgende gegevens zijn nog van belang: Beide ondernemingen waarderen de voorraden tegen hun inkoopprijs. Delta maakt bij verkoop van goederen gebruik van de rekeningen Omzet en Kostprijs omzet. Ook in de balans per 31 december 2007 van Multo is de bestemming van het resultaat verwerkt. Journaliseer voor Multo voor 2007: NB: Maak uitsluitend gebruik van de in bijlage II opgenomen grootboekrekeningen. 1 de uitbreiding van de deelneming; 2 de dividenddeclaratie over 2006 door Delta; 3 het aandeel in de herwaardering en het resultaat; 4 de verkoop van goederen aan Delta; 5 de afschrijving op de goodwill; 6 de voorraadmutatie bij Delta. Maak de gedeeltelijke balans per 31 december 2007 van Multo, waarop alle rekeningen voorkomen die betrekking hebben op de deelneming in Delta. Maak de nodige consolidatieboekingen voor de geconsolideerde balans per 31 december Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

8 Vraag d Maak de nodige consolidatieboekingen voor de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over Bijlage I Enkelvoudige balans per 31 december 2007 van Delta ná winstbestemming ( 1.000): Balans Delta per 31 december 2007 Voorraad handelsgoederen 200 Aandelenkapitaal 500 Overige activa Herwaarderingsreserve gebouwen Algemene reserve Eigen vermogen 910 Voorzieningen Rekening-courant Multo Te betalen dividend Overige schulden Enkelvoudige balans per 31 december 2006 van Delta ná winstbestemming ( 1.000): Balans Delta per 31 december 2006 Voorraad handelsgoederen 250 Aandelenkapitaal 500 Overige activa Herwaarderingsreserve gebouwen Algemene reserve Eigen vermogen 800 Voorzieningen Rekening-courant Multo Te betalen dividend Overige schulden Bijlage II In het grootboek van Multo komen onder andere de volgende rekeningen voor: 005 Goodwill 190 Niet-gerealiseerde winst op verkooptransacties 020 Deelneming met deelneming* 054 Herwaarderingsreserve gebouwen 700 Voorraad handelsgoederen 055 Herwaarderingsreserve deelneming 800 Omzet** 058 Algemene reserve 805 Kostprijs omzet** 090 Voorziening belastingen 810 Winst op verkooptransacties met deelneming 105 Te vorderen dividend deelneming 960 Afschrijvingskosten goodwill 125 Rekening-courant deelneming 980 Resultaat deelneming 140 Bank 990 Belastingen * Betreft een niet-permanente rekening. ** Deze rekeningen worden gebruikt bij de verkoop van goederen aan derden. Opgave 6.16* NV Edam heeft een 60%-deelneming in NV Katwoude. De deelneming wordt (door NV Edam) gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. NV Katwoude past de grondslagen van NV Edam toe. 40 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

9 NV Edam huurt een gebouwencomplex van NV Katwoude. De huurprijs bedraagt op jaarbasis en moet vooruit worden betaald, op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Op 1 juli 2006 wordt het gebouwencomplex door NV Edam voor een bedrag van van NV Katwoude gekocht. Het complex is op dat moment precies twintig jaar oud. De verkrijgingsprijs voor NV Katwoude was De afschrijving vond bij NV Katwoude plaats in vijftig jaar zonder met een residuwaarde rekening te houden; de lineaire methode werd toegepast. NV Edam schrijft het overgenomen complex af in dertig jaar, eveneens volgens de lineaire methode en zonder rekening te houden met een residuwaarde. In het grootboek van NV Edam komen de volgende rekeningen voor: 010 Gebouwen 040 Deelneming NV Katwoude 140 Rekening-courant NV Katwoude 430 Afschrijvingskosten 460 Huurkosten 960 Resultaat deelneming In het grootboek van NV Katwoude komen de volgende rekeningen voor: 940 Ontvangen huur 955 Boekwinst verkochte gebouwen In het kader van het nog niet gerealiseerd resultaat op het gebouwencomplex wordt rekening gehouden met de invloed van belastingen. Het tarief vennootschapsbelasting is 30%. Geef de journaalpost die NV Edam op 1 juli 2006 maakt van de aankoop van het gebouwencomplex. Geef de (correctie)journaalpost die NV Edam op 31 december 2006 maakt van het nog niet gerealiseerde intercompanyresultaat (met betrekking tot het verkochte gebouwencomplex). 1 Geef de (uit de verstrekte gegevens voortvloeiende) eliminatiepost ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde balans per 31 december Geef de (uit de verstrekte gegevens voortvloeiende) eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over Vraag d Geef de journaalpost die NV Edam op 31 december 2007 maakt van het nog niet gerealiseerde intercompanyresultaat. Vraag e 1 Geef de eliminatiepost ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde balans per 31 december Geef de eliminatiepost ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over Opgave 6.17 De naamloze vennootschap Maas te Wijchen, hierna te noemen Maas, bezit een 80%-deelneming in de besloten vennootschap Waal te Gorinchem, hierna te noemen Waal. In de bij deze opgave behorende bijlage zijn van beide rechtspersonen opgenomen: de balans per 31 december 2006 vóór winstbestemming; de winst-en-verliesrekening over Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

10 Bij de consolidatie van de jaarrekeningen dient het volgende in acht te worden genomen: 1 Zowel Maas als Waal gaat als grondslag voor de waardering en als grondslag voor de bepaling van het resultaat uit van historische kosten. Maas waardeert de deelneming in Waal op basis van de nettovermogenswaarde; bovendien wordt rekening gehouden met de reserve voor niet-uitgekeerde winsten van de deelneming. 2 Onder de voorraden bij Waal bevinden zich goederen die door Maas zijn geleverd. Over deze interne leveringen van Maas is het volgende gegeven: Verkoopprijs Maas Kostprijs Maas Leveringen in Voorraad bij Waal: per 1 januari per 31 december Waal heeft begin 2006 aan Maas inventaris verkocht voor Deze inventaris was begin 2004 door Waal aangeschaft voor Waal schreef deze inventaris met jaarlijks gelijke bedragen in zes jaar af tot op een restwaarde van nihil. Maas schrijft de overgenomen inventaris met jaarlijks gelijke bedragen in vier jaar af tot op een restwaarde van nihil. 4 Maas heeft in de eigen enkelvoudige jaarrekening correcties aangebracht vanwege ongerealiseerde winst die per balansdatum begrepen is in de goederenvoorraad en in de ongebruikte werkeenheden van de overgenomen inventaris. Voor het downstream-verkeer (dus als Maas levert aan Waal) en voor het upstream-verkeer (Waal levert aan Maas) is dat 80%. Bij deze correcties werd rekening gehouden met 30% vennootschapsbelasting. In de geconsolideerde balans worden de materiële vaste activa op basis van de oorspronkelijke aanschaffingsprijs gewaardeerd. 5 In de geconsolideerde jaarrekening wordt, waar dat van toepassing is, de post Minderheidsbelang gecorrigeerd voor het aandeel van de minderheid in de ongerealiseerde winst. 6 Waal heeft begin % van de aandelen in Maas verworven, waarvoor een bedrag van werd betaald. Maas bracht in verband hiermee een correctie aan voor 100%. In 2006 heeft Waal over dividend ontvangen. Eind 2006 heeft Waal de verworven aandelen in het kapitaal van Maas aan derden verkocht voor Dividend en verkoopwinst op eigen aandelen mogen niet in de eigen enkelvoudige winst-en-verliesrekening worden opgenomen; deze regel geldt ook voor de geconsolideerde winst-en-verliesrekening. Bij Maas is met de hiervoor aangegeven punten rekening gehouden, zodat overgegaan kan worden tot het opstellen van de geconsolideerde jaarrekening. Laat door middel van een berekening zien hoe de bedragen van de volgende posten tot stand zijn gekomen: Deelneming ; Resultaat deelneming Maak de eliminatieposten ten behoeve van het samenstellen van de geconsolideerde balans per 31 december Maak de eliminatieposten ten behoeve van het samenstellen van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over Vraag d Geef de journaalposten die Maas heeft moeten maken in haar enkelvoudige jaarrekening in verband met de ongerealiseerde intergroepswinst begrepen in de voorraad handelsgoederen en in de overgenomen inventaris. 42 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

11 Bijlage Enkelvoudige balans Maas NV per 31 december 2006 ( 1.000): Balans Maas NV per 31 december 2006 Materiële vaste activa 385 Geplaatst en gestort kapitaal 250 Deelneming - 280,08 Agioreserve Voorraden Reserve deelneming Overige activa - 429,92 Algemene reserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen 760 Voorzieningen Ongerealiseerde intergroepswinst - 16 Schulden Enkelvoudige winst-en-verliesrekening Maas NV over 2006 ( 1.000): Winst-en-verliesrekening Maas NV over 2006 Kostprijs omzet 832,2 Netto-omzet 1.222,12 Afschrijvingskosten - 80 Resultaat deelneming - 32,08 Algemene kosten Gerealiseerde intergroepswinst - 8 Belastingen - 50 Resultaat na belastingen , ,20 Enkelvoudige balans Waal BV per 31 december 2006 ( 1.000): Balans Waal NV per 31 december 2006 Materiële vaste activa 190 Geplaatst en gestort kapitaal 100 Voorraden Agioreserve - 50 Overige activa Algemene reserve Resultaat boekjaar - 80,6 Eigen vermogen 360,6 Voorzieningen - 59,4 Schulden Enkelvoudige winst-en-verliesrekening Waal BV over 2006 ( 1.000): Winst-en-verliesrekening Waal BV over 2006 Kostprijs omzet 575 Netto-omzet 825 Afschrijvingskosten - 50 Boekwinst materiële vaste activa - 45 Algemene kosten Dividend aandelen Maas NV - 5 Belastingen - 19,4 Boekwinst aandelen Maas NV - 25 Resultaat na belastingen - 80, Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

12 Opgave 6.18* Rustenburg NV verwerft op 1 juli 2006 een 60%-deelneming in Ursem BV voor een bedrag van De deelneming wordt gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. Op het moment van verwerving van de deelneming is het eigen vermogen van Ursem BV, met de activa, voorzieningen, schulden en overlopende passiva op basis van reële waarden, De in de verkrijgingsprijs begrepen goodwill wordt lineair in vijf jaar afgeschreven. Ursem BV past de grondslagen van de deelnemende rechtspersoon toe. Na 1 juli 2006 worden er onderling goederen geleverd; deze goederen zijn van derden afkomstig. De interne leveranties worden verhoogd met een winstopslag van 30% van de inkoopwaarde. Op 31 december 2006 heeft Rustenburg NV in haar eigen jaarrekening boekingen gemaakt in verband met niet-gerealiseerde intercompanywinsten. Hierbij is rekening gehouden met de invloed van de vennootschapsbelasting; het tarief vennootschapsbelasting is 30%. Ursem BV bezit aandelen in Rustenburg NV met een nominale waarde van Rustenburg NV heeft hiermee bij de waardering van Ursem BV door middel van volledige aftrek rekening gehouden. Bij Rustenburg NV wordt géén Reserve deelneming gevormd. De gedeeltelijke definitieve balansen van Rustenburg NV en Ursem BV zien er op 31 december 2006 als volgt uit ( 1.000). Rustenburg NV Goodwill 81 Geplaatst kapitaal Deelneming - 854,8 Reserves Goederenvoorraden Resultaat boekjaar Eigen vermogen Ongerealiseerde intercompanywinst - 27 Voorzieningen Schulden Ursem BV Aandelen Rustenburg NV 80 Geplaatst kapitaal 762 Goederenvoorraden Reserves Resultaat boekjaar Eigen vermogen Voorzieningen Schulden Bereken de op 1 juli 2006 betaalde goodwill. 2 Bereken het resultaat van Ursem BV over het tweede halfjaar In dit tweede halfjaar zijn geen aandelenemissies geweest. 3 Bereken het bedrag begrepen in de goederenvoorraden bij Ursem BV dat betrekking heeft op goederen die door Rustenburg NV zijn geleverd. 4 Bereken het bedrag begrepen in de goederenvoorraden bij Rustenburg NV dat betrekking heeft op goederen die door Ursem BV zijn geleverd. 5 Stel de rekening Deelneming over 2006 op, sluit deze af en heropen de rekening per 1 januari Gegevens over Ursem BV heeft over dividend uitgekeerd. Rustenburg NV heeft geen dividend gedeclareerd. 2 In 2007 factureerde Rustenburg NV voor aan Ursem BV geleverde goederen; Ursem BV factureerde voor aan Rustenburg NV geleverde goederen. De winstopslag is ook in % van de inkoopwaarde. 44 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

13 3 In de voorraden per 31 december 2007 bij Rustenburg NV is een bedrag van begrepen aan goederen die door Ursem BV zijn geleverd. 4 Beide ondernemingen gebruiken de rekeningen Omzet en Kostprijs omzet. 5 De gedeeltelijke definitieve balansen per 31 december 2007 van Rustenburg NV en Ursem BV luiden als volgt ( 1.000): Rustenburg NV Deelneming 999,16 Geplaatst kapitaal Goederenvoorraden Reserves Resultaat boekjaar Eigen vermogen Ongerealiseerde intercompanywinst - 18 Ursem BV Aandelen Rustenburg NV 80 Geplaatst kapitaal 762 Goederenvoorraden Reserves - 761,8 Resultaat boekjaar Eigen vermogen 1.823,8 Voorzieningen - 90 In het grootboek van Rustenburg NV komen onder meer de volgende rekeningen voor: 040 Deelneming Ursem BV 940 Correcties inzake intercompanywinsten 080 Voorziening belastingen 950 Resultaat deelneming Ursem BV 130 Ongerealiseerde intercompanywinst 990 Vennootschapsbelasting 1 Welke journaalposten heeft Rustenburg NV gemaakt in verband met de per 31 december 2007 niet-gerealiseerde intercompanywinsten? 2 Stel de rekening Deelneming op over Rustenburg NV stelt over 2007 een geconsolideerde jaarrekening op. 1 Stel de eliminatieposten op ten behoeve van de consolidatie van de balansen per 31 december Stel de eliminatieposten op ten behoeve van de consolidatie van de resultatenrekeningen over (MO gewijzigd) Opgave 6.21 Egmond NV bezit een 70%-deelneming in Bakkum BV en een 80%-deelneming in Limmen BV. In de gedeeltelijke vennootschappelijke balansen per 31 december 2007, vóór winstbestemming, komen de volgende posten voor: (Gedeeltelijke) balans per 31 december 2007 Egmond NV Bakkum BV Limmen BV Activa Deelnemingen Eigen aandelen bij Limmen BV Aandelen Egmond NV Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

14 Voorraden Passiva Aandelenkapitaal Agioreserve Winstreserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen Voorzieningen Overlopende passiva Nadere toelichting op de gedeeltelijke balansen: 1 a De waarderingsgrondslagen van de betreffende ondernemingen zijn gelijk. b Egmond NV corrigeert per consolidatiedatum haar eigen enkelvoudige jaarrekening voor de niet-gerealiseerde intergroepwinsten per consolidatiedatum. Hierbij wordt rekening gehouden met 30% winstbelasting. In verband hiermee wordt bij upstream en sidestream sales de opvatting van de RJ aangehouden. Bij upstream sales worden de rekeningen Overlopende passiva en Gerealiseerde intergroepswinst gebruikt. 2 a Intergroepsverkeer in 2007 Egmond NV leverde aan Limmen BV aan goederen; verkrijgingsprijs voor Egmond NV Bakkum BV leverde aan Egmond NV aan goederen; verkrijgingsprijs voor Bakkum BV en aan Limmen BV aan goederen; verkrijgingsprijs voor Bakkum BV Alle drie ondernemingen gebruiken de rekeningen 8.. Omzet en 8.. Kostprijs omzet. b Intergroepsvoorraden Bij Egmond NV afkomstig van Bakkum BV Verkrijgingsprijs voor Bakkum BV Bij Limmen BV afkomstig van Egmond NV Verkrijgingsprijs voor Egmond NV Bij Limmen BV afkomstig van Bakkum BV Verkrijgingsprijs voor Bakkum BV In 2007 zijn bij alle drie ondernemingen de dividenden geboekt over het boekjaar Over 2006 declareerde Egmond NV een dividend van , Bakkum BV een dividend van en Limmen BV een dividend van Het dividend dat Egmond NV aan Limmen BV heeft betaald, mag niet op de geconsolideerde winst-enverliesrekening worden opgenomen. In 2007 zijn er géén emissies van aandelen geweest bij de betreffende ondernemingen. Limmen BV bezit reeds vanaf 2004 nominaal aandelen in het kapitaal van Egmond NV; in verband hiermee heeft Egmond NV volledige aftrek toegepast, conform art. 2:385 lid 5 BW. Geef de journaalposten waarin de rekening 0.. Deelnemingen voorkomt die Egmond NV in 2007 heeft gemaakt met betrekking tot de deelneming in Bakkum BV. Dezelfde vraag als de voorgaande, maar nu met betrekking tot de deelneming in Limmen BV. Stel de controleberekening op van de post Deelnemingen ( ) in de balans van Egmond NV per Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

15 Op de resultatenrekening over 2007 van Egmond NV is als resultaat uit deelnemingen verantwoord: Vraag d Stel de controleberekening op van de post Resultaat deelnemingen ( ) in de resultatenrekening van Egmond NV. Vraag e Stel de eliminatieposten op voor de samenstelling van de geconsolideerde balans per Vraag f Stel de eliminatieposten op voor de samenstelling van de geconsolideerde resultatenrekening over Opgave 6.22 NB: In deze opgave blijft de omzetbelasting buiten beschouwing. De vennootschappelijke balans per 31 december 2006 (vóór winstverdeling) van Ransdorp NV te Purmerend luidt als volgt: Balans Ransdorp NV per 31 december 2006 Gebouwen Geplaatst en volgestort aandelenkapitaal Machines Agio Voorraden product Herwaarderingsreserve machines Voorraden grondstof Overige reserves Debiteuren Voorziening latente belastingen Liquide middelen % Hypothecaire lening Crediteuren Overige schulden Resultaat boekjaar (na belasting) Nadere gegevens: I Het machinepark bestaat uit vijf machines; hiervan worden de volgende gegevens verstrekt: Machine Aanschafdatum Aanschafprijs Actuele nieuwprijs op 31 december 2006 Herwaarderingsreserve machines op 31 december 2006 A 1 juli B 1 januari C 1 januari D 1 juli E 1 oktober De waardering van de machines op de vennootschappelijke balans vindt plaats op basis van de actuele nieuwprijs per balansdatum. Zowel de vennootschappelijke als de fiscale afschrijving geschiedt lineair in tien jaar, zonder met restwaarden rekening te houden; over delen van een jaar wordt naar evenredigheid afgeschreven. In 2006 deden zich met betrekking tot de machines geen prijswijzigingen voor. Bij het vaststellen van de fiscale aanschafprijs van de machines A en D is een fiscale herinvesteringsreserve verrekend. Het bedrag van de verrekende herinvesteringsreserve bedroeg voor machine A en voor machine D Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

16 II Zowel vennootschappelijk als fiscaal geschiedt de waardering van de Voorraden product tegen directe kosten, verhoogd met een opslag voor indirecte kosten. Vennootschappelijk bedraagt deze opslag 40% van de directe kosten. Het fiscale opslagpercentage is 25, omdat het constante deel van de algemene kosten niet behoeft te worden geactiveerd. III In het fiscale vermogen is de fiscale reserve Groot onderhoud gebouwen begrepen ter grootte van IV Het percentage vennootschapsbelasting is 30. Dit percentage is ook gebruikt bij de berekening van de Voorziening latente belastingen. De voorziening voor belastingen is opgenomen voor de belastbare tijdelijke verschillen met betrekking tot: de machines; de voorraden; de reserve groot onderhoud gebouwen. Hierbij geldt voor de machines als bedrijfseconomische (commerciële) boekwaarde de boekwaarde zoals die zou zijn geweest op basis van historische kosten. Ransdorp NV neemt namelijk bij herwaardering van machines géén belastinglatentie op, maar licht dit toe (onder vermelding van de kwantitatieve effecten). 1 Bereken van de balanspost Machines per 31 december 2006: a de fiscale boekwaarde; b de vennootschappelijke boekwaarde op basis van de aanschafprijs. 2 Stel de controleberekening op van de balanspost Voorziening latente belastingen per 31 december Sinds 1 januari 2000 bezit Zunderdorp NV een 80%-deelneming in Ransdorp NV. De deelneming wordt gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. Ransdorp NV heeft haar waarderingsgrondslagen aangepast aan die van Zunderdorp NV. Zunderdorp NV betrekt een deel van de door haar verhandelde goederen van Ransdorp NV. Over 2006 zijn hierover de volgende gegevens bekend: Verkoopprijs Ransdorp NV Kostprijs Ransdorp NV Leveringen in Voorraad bij Zunderdorp NV: per 1 januari per 31 december Zunderdorp NV maakt jaarlijks per 31 december een aanpassingsjournaalpost in verband met de wijziging in de nettovermogenswaarde van Ransdorp NV ten opzichte van 1 januari van het boekjaar. Voor zover deze het gevolg is van het door Ransdorp NV behaalde Resultaat boekjaar (na belasting) houdt Zunderdorp NV rekening met de invloed van intercompanywinsten (na belasting) op dit resultaat. Tussen Zunderdorp NV en Ransdorp NV bestaat geen fiscale eenheid. De wettelijke reserve voor de niet-uitgekeerde winsten door de deelneming wordt bij Zunderdorp NV niet gevormd. Zunderdorp NV en Ransdorp NV maken op de resultatenrekening gebruik van de rekeningen Omzet en Kostprijs omzet. 1 Geef de journaalpost die Zunderdorp NV heeft gemaakt per 31 december 2006 in verband met het aanpassen van de waardering van de deelneming in Ransdorp NV als gevolg van het door laatstgenoemde NV behaalde resultaat boekjaar (na belasting). 2 Bereken het saldo waarmee de rekeningen Deelneming Ransdorp NV en Herwaardering deelneming Ransdorp NV voorkomen in de vennootschappelijke balans per 31 december 2006 van Zunderdorp NV. 1 Geef de eliminatieposten ten behoeve van het samenstellen van de geconsolideerde balans per 31 december Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

17 2 Geef de eliminatieposten ten behoeve van het samenstellen van de geconsolideerde resultatenrekening over Zunderdorp NV besluit een stelselwijziging door te voeren per 1 januari Deze wijziging houdt in dat de machines voortaan op basis van de aanschafprijs worden gewaardeerd. Ransdorp NV past haar waarderingssysteem dienovereenkomstig aan. In het grootboek van Ransdorp NV komen de rekeningen Machines en Afschrijving machines voor. Er blijkt bij Ransdorp NV in 2006 een calculatiefout te zijn gemaakt met betrekking tot de berekening van het opslagpercentage van de geactiveerde indirecte kosten in de voorraden product per 31 december Het vennootschappelijk opslagpercentage moet 35 zijn en niet 40. De waarderingsverschillen die op grond van de hiervoor vermelde gegevens ontstaan, worden in eerste instantie geboekt op de rekening Bijzondere baten en lasten. Vraag d 1 Geef de journaalposten die Ransdorp NV per 1 januari 2007 van de hiervoor genoemde feiten moet maken. 2 Geef de journaalposten die Zunderdorp NV hiervan moet maken. (Examen SPD Bedrijfsadministratie, gewijzigd) Opgave 6.23 A verwerft op 1 januari een 60%-deelneming in B. De verkrijgingsprijs bedraagt A waardeert de deelneming tegen verkrijgingsprijs. Vlak voor de verwerving van de deelneming ziet de balans van A er als volgt uit: Balans A vlak voor verwerving deelneming Activa Geplaatst kapitaal Algemene reserve Eigen vermogen Schulden De balans van B per het verwervingsmoment van de deelneming met de activa en passiva tegen hun reële waarden, luidt als volgt: Balans B per het verwervingsmoment van de deelneming Activa Geplaatst kapitaal Algemene reserve Eigen vermogen Schulden Stel de balans van A samen, direct na de verwerving van de deelneming. NB 1: De deelneming is betaald uit de liquide middelen.nb 2: In de gevraagde balans moet het actief Deelneming afzonderlijk blijken. 1 Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde balans direct na de verwerving van de deelneming. 49 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

18 2 Stel het werkblad samen van de consolidatie van de balansen direct na de verwerving van de deelneming. Aan het einde van het jaar van de verwerving van de deelneming ziet de balans van A er als volgt uit: Balans A per einde jaar van verwerving deelneming Deelneming Geplaatst kapitaal Overige activa Algemene reserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen Schulden De balans van B, overeenkomstig de grondslagen van A, is ultimo jaar van verwerving van de deelneming door A als volgt: Balans B per einde jaar van verwerving deelneming Activa Geplaatst kapitaal Algemene reserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen Schulden Verdere gegevens: De in de verkrijgingsprijs van de deelneming begrepen goodwill wordt (als consolidatiegoodwill) in vijf jaar volgens het lineaire systeem afgeschreven. Onder de schulden van B bevindt zich een schuld aan A ten bedrage van Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde balans ultimo boekjaar. 2 Stel het werkblad samen van de consolidatie van de balansen ultimo boekjaar. Opgave 6.26* NV Eemdijk heeft een 80%-deelneming in NV Odijk en een 65%-deelneming in BV Axwijk. De deelnemingen worden gewaardeerd tegen verkrijgingsprijs. De deelnemingen in NV Odijk en BV Axwijk worden op de grondslag van consolidatie in de geconsolideerde jaarrekening opgenomen. NV Odijk levert goederen aan BV Axwijk. Hiervan worden de volgende gegevens verstrekt: Leveranties NV Odijk aan BV Axwijk Voor leveranties in rekening gebrachte bedragen Verkrijgingsprijs leveranties Met betrekking tot de ultimo boekjaar bij BV Axwijk aanwezige voorraden betrokken van NV Odijk geldt het volgende: Bij BV Axwijk aanwezige voorraden afkomstig van NV Odijk 31 december december december Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

19 Verkrijgingsprijs BV Axwijk Verkrijgingsprijs NV Odijk De ondernemingen maken bij de verkoop van goederen steeds gebruik van de rekeningen 8.. Omzet en 8.. Kostprijs omzet. Bij de eliminatie in de geconsolideerde jaarrekening van de nog niet gerealiseerde winst op intercompanytransacties wordt met de invloed van de vennootschapsbelasting rekening gehouden. Het tarief vennootschapsbelasting is 30%. 1 Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde balans per 31 december Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde balans per 31 december Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over Voor de beantwoording van de vragen hierna moet worden aangenomen dat BV Axwijk de leveranties verricht (aan NV Odijk). De overzichten worden nu dus als volgt: Leveranties BV Axwijk aan NV Odijk Voor leveranties in rekening gebrachte bedragen Verkrijgingsprijs leveranties Bij NV Odijk aanwezige voorraden afkomstig van BV Axwijk 31 december december december 2007 Verkrijgingsprijs NV Odijk Verkrijgingsprijs BV Axwijk Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde balans per 31 december Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over Vraag d 1 Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde balans per 31 december Geef de eliminatieposten ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over Opgave 6.28 NV Purmer verwerft begin 2004 voor nominaal aandelen in NV Schermer. Er is sprake van een deelneming. Op het verwervingsmoment van de deelneming is de post Algemene reserve bij NV Schermer Dit bedrag is inclusief het gedeelte van de winst over 2003 dat niet wordt uitgekeerd. NV Purmer waardeert de deelneming tegen verkrijgingsprijs. De deelneming in NV Schermer wordt op de grondslag van consolidatie in de geconsolideerde jaarrekening opgenomen. In verband hiermee worden de volgende balansen en winst-en-verliesrekeningen verstrekt: 51 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

20 Balansen per 31 december 2007 NV Purmer NV Schermer Gebouwen en terreinen Machines Deelneming NV Schermer Voorraden Debiteuren Rekening-courant NV Schermer Liquide middelen Geplaatst kapitaal Agio Algemene reserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen Voorzieningen Crediteuren Rekening-courant NV Purmer Winst-en-verliesrekeningen over 2007 NV Purmer NV Schermer Netto-omzet Kostprijs netto-omzet Dividend NV Schermer Afschrijvingskosten / / Beheerskosten / / Resultaat vóór belastingen Belastingen Resultaat na belastingen Verdere gegevens: NV Schermer past voor de waardering en resultaatbepaling dezelfde grondslagen toe als NV Purmer. De betaalde goodwill wordt ingaande 2004 lineair in vijf jaar afgeschreven. Er is sprake van downstream sales. NV Purmer heeft in 2007 aan NV Schermer in verband met leveranties in rekening gebracht. De verkrijgingsprijs van de in 2007 aan NV Schermer geleverde goederen bedraagt Met betrekking tot de onder de voorraden van NV Schermer begrepen goederen die afkomstig zijn van NV Purmer geldt het volgende: Bij NV Schermer aanwezige voorraden afkomstig van NV Purmer 31 december december 2007 Verkrijgingsprijs NV Schermer Verkrijgingsprijs NV Purmer Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

21 Bij de eliminatie in de geconsolideerde jaarrekening van de nog niet gerealiseerde winst op intercompanytransacties wordt met de invloed van de vennootschapsbelasting rekening gehouden. Het tarief vennootschapsbelasting is 30%. 1 Geef de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde balans per 31 december Geef de eliminatieposten ten behoeve van de opstelling van de geconsolideerde winst-en-verliesrekening over Leid het geconsolideerd eigen vermogen per 31 december 2007 af uit de som van het uit de enkelvoudige balans per 31 december 2007 van NV Purmer blijkende eigen vermogen en het uit de balans per 31 december 2007 van NV Schermer blijkende eigen vermogen. Leid het geconsolideerde resultaat over 2007 af uit de som van het uit de enkelvoudige winst-en-verliesrekening over 2007 van NV Purmer blijkende resultaat en het uit de winst-en-verliesrekening over 2007 van NV Schermer blijkende resultaat. Opgave 6.30* D is op 2 januari 2006 opgericht. De balans per 31 december 2006 van D ziet er als volgt uit: Balans D per 31 december 2006 Gebouw Aandelenkapitaal Handelsgoederen Herwaarderingsreserve Overige activa Algemene reserve Winst boekjaar Eigen vermogen Voorziening belastingen Schulden Overlopende passiva De balans per 31 december 2007 van D is als volgt: Balans D per 31 december 2007 Gebouw Aandelenkapitaal Handelsgoederen Herwaarderingsreserves Overige activa Algemene reserve Winst boekjaar Eigen vermogen Voorziening belastingen Schulden Overlopende passiva Het gebouw is aangeschaft op 2 januari 2006; de verkrijgingsprijs bedraagt Het gebouw wordt in veertig jaar tot op een restwaarde van nihil afgeschreven. De lineaire afschrijvingsmethode wordt toegepast. Op 1 juli 2006 is de 53 Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

22 nieuwwaarde van het gebouw gestegen tot Sindsdien hebben zich geen nieuwwaardestijgingen voorgedaan. D past geen inhaalafschrijving toe. Tot begin 2007 was de actuele prijs van de handelsgoederen gelijk aan de verkrijgingsprijs. In 2007 is sprake van een herwaardering van voorraden met Op de balansdatum (31 december 2007) is in de boekwaarde van de voorraden (ongerealiseerde) herwaardering begrepen. Bij de herwaardering van het gebouw en de voorraad handelsgoederen is op de Herwaarderingsreserve gebouw en op de Herwaarderingsreserve handelsgoederen een latente belastingvoorziening in mindering gebracht. De overdruk aan winstbelasting als gevolg van de herwaardering komt ten laste van het vermogen; het percentage winstbelasting is 30%. De gerealiseerde herwaardering wordt jaarlijks overgeboekt naar de Algemene reserve. De in de balansen voorkomende Voorziening belastingen betreft uitsluitend de met de genoemde herwaarderingen verband houdende latente belastingvoorziening. D heeft over 2006 een dividend gedeclareerd van Stel een controleberekening samen van de in de balans per 31 december 2007 voorkomende posten: 1 herwaarderingsreserves (= ongerealiseerd); 2 algemene reserve; 3 voorziening belastingen. M (oprichtster van D) neemt vanaf de oprichting voor 80% deel in D (de aandelen van D zijn a pari tegen volstorting geplaatst). De waarderingsgrondslagen van D wijken af van de waarderingsgrondslagen van M. M past namelijk historische kosten toe. Wat het actief deelneming betreft zou M met betrekking tot de waardering onder andere kunnen uitgaan van: verkrijgingsprijs; zichtbaar eigen vermogen; nettovermogenswaarde. 1 Bepaal het saldo van de rekening Deelneming begin 2007, ervan uitgaande dat M de deelneming waardeert tegen verkrijgingsprijs. 2 Geef in die situatie (waardering tegen verkrijgingsprijs) voor M met betrekking tot de deelneming alle journaalposten ten behoeve van de jaarrekening Bepaal het saldo van de rekening Deelneming begin 2007, ervan uitgaande dat M de deelneming waardeert tegen zichtbaar eigen vermogen. 2 Geef in die situatie (waardering tegen zichtbaar eigen vermogen) voor M met betrekking tot de deelneming alle journaalposten ten behoeve van de jaarrekening M waardeert de deelneming tegen nettovermogenswaarde. Vraag d 1 Bepaal het saldo van de rekening Deelneming begin Geef voor M met betrekking tot de deelneming alle journaalposten ten behoeve van de jaarrekening De jaarrekening van D wordt geconsolideerd met die van M. Vanwege afwijkende grondslagen moeten aanpassingen plaatsvinden. Vraag e 1 Geef de correctieboekingen ten behoeve van de samenstelling van de geconsolideerde balans per 31 december Copyright 2010 Wolters-Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen

6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen Voortgezette Studie Boekhouden 6.1 a 1 De post Belangen van derden in de geconsolideerde balans stelt voor het aandeel van derden in het eigen vermogen van de geconsolideerde onderneming. 2 Tussen het

Nadere informatie

5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen

5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen 5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen Opgave 5.2* M heeft sedert enkele jaren een tegen nettovermogenswaarde gewaardeerde 100%-deelneming D. De volgende gegevens worden verstrekt: 1 Balans per

Nadere informatie

8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen

8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen 8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen Opgave 8.4* NV Den Ilp bezit 100% van de aandelen in BV Edam en 50% van de aandelen in BV Twisk. De overige aandelen in BV Twisk zijn in handen van BV Winkel.

Nadere informatie

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan 3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan Opgave 3.5 Een rechtspersoon heeft een 30%-deelneming. De deelneming wordt gewaardeerd tegen geherwaardeerde verkrijgingsprijs

Nadere informatie

5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen

5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen 5.1 a Balans van M ( 1.000) Goodwill 80 Geplaatst kapitaal 5 Deelneming B - 300 Algemene reserve - 340 Overige activa - 370 Resultaat lopend boekjaar - 35 Eigen vermogen 600 Schulden - 150 750 750 b Goodwill

Nadere informatie

9 Niet integraal of niet proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening

9 Niet integraal of niet proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening 9 Niet integraal of niet proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening Opgave 9.4* A heeft diverse deelnemingen. Twee ervan, te weten de deelneming in B en de deelneming

Nadere informatie

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie 3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan 3.1 a Geval A 0.. Deelneming 800.000 aan 1.. Bank 800.000 Geval B 0.. Deelneming 800.000 aan 0.. Aandelen in portefeuille 500.000

Nadere informatie

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening 10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening Opgave 10.5 B is op 1 januari 2000 opgericht. A neemt vanaf de oprichting voor 80% deel in B. De deelneming wordt (door A) gewaardeerd

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven. Controleer of alle documenten aanwezig zijn.

Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven. Controleer of alle documenten aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave GECONSOLIDEERDE JAARREKENING WOENSDAG 24 JUNI 2015 9.00 UUR 12:30 UUR Belangrijke informatie Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven Controleer

Nadere informatie

11 Kasstroomoverzicht

11 Kasstroomoverzicht 11.2 Van de nv Bergsma worden de volgende gegevens verstrekt. Balansen ultimo ( 1.000): Terreinen 120 120 Geplaatst kapitaal 600 600 Gebouwen - 575-530 Algemene reserve - 525-570 Machines - 430-450 Eigen

Nadere informatie

12 Geconsolideerd kasstroomoverzicht

12 Geconsolideerd kasstroomoverzicht 12 Geconsolideerd kasstroomoverzicht Opgave 12.3* A bezit een aantal deelnemingen. De deelnemingen worden tegen nettovermogenswaarde gewaardeerd. Op 1 juli 2012 verwerft A tegen betaling per bank van 400.000

Nadere informatie

5 Passieve belastinglatenties

5 Passieve belastinglatenties 5.4 Zaandam BV koopt op 1 januari 2000 een gebouw voor 4.000.000. De afschrijving geschiedt volgens de lineaire methode met gelijke bedragen per jaar. De afschrijvingsduur is 50 jaar, waarbij een restwaarde

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 19 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 19 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave GECONSOLIDEERDE JAARREKENING DINSDAG 20 DECEMBER 2016 09.00 UUR -11.30 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

Technische aspecten van de consolidatie

Technische aspecten van de consolidatie 20 Technische aspecten van de consolidatie 2001 a De te consolideren ondernemingen moeten eenzelfde rekeningenstelsel hanteren, zowel qua naamgeving (= formeel) als qua inhoud (= materieel). b c Moeder

Nadere informatie

De jaarrekening Examennummer: 93296 Datum: 12 april 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

De jaarrekening Examennummer: 93296 Datum: 12 april 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur De jaarrekening Examennummer: 93296 Datum: 12 april 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 8 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 15 open vragen (maximaal 70 punten) - een

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 10 vragen. De opbouw en het aantal vragen komen overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 10 vragen. De opbouw en het aantal vragen komen overeen met het online examen. Fiscale Jaarrekening niveau 6 Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 10 vragen. De opbouw en het aantal vragen komen overeen met het online examen. Dit examen

Nadere informatie

Lever ook het kladpapier na afloop van het examen in bij de toezichthouder. Dit wordt vernietigd en niet meegenomen in de beoordeling.

Lever ook het kladpapier na afloop van het examen in bij de toezichthouder. Dit wordt vernietigd en niet meegenomen in de beoordeling. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FISCALE JAARREKENING WOENSDAG 9 MAART 2015 11.00-13.30 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat

Nadere informatie

8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen

8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen Voortgezette Studie Boekhouden 8.1 a De gezamenlijke onderneming wordt ook wel samenwerkingsverband of joint venture genoemd. b c Gewoonlijk wordt een deelneming in een samenwerkingsverband gewaardeerd

Nadere informatie

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening Voortgezette Studie Boekhouden 10.1 a Transacties in vreemde valuta s zijn transacties die leiden tot het ontstaan respectievelijk tenietgaan van in vreemde valuta s luidende vorderingen of schulden dan

Nadere informatie

9 Niet-integraal of niet-proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening

9 Niet-integraal of niet-proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening in de geconsolideerde jaarrekening 9.1 a Deelnemingen waarop de consoliderende onderneming geen beslissende invloed kan uitoefenen op het financiële en zakelijke beleid. b c d Een groepsmaatschappij is

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit page 9 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 18 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit page 9 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 18 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgaven Geconsolideerde jaarrekening Vrijdag 18 december 2015 09.00 11.30 uur Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit page 9 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

Lever ook het kladpapier na afloop van het examen in bij de toezichthouder. Dit wordt vernietigd en niet meegenomen in de beoordeling.

Lever ook het kladpapier na afloop van het examen in bij de toezichthouder. Dit wordt vernietigd en niet meegenomen in de beoordeling. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave GECONSOLIDEERDE JAARREKENING WOENSDAG 5 OKTOBER 2016 15.00-17.30 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 10 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer

Nadere informatie

Examen AA. Financial Accounting 2 / EV2

Examen AA. Financial Accounting 2 / EV2 Examen AA Financial Accounting 2 / EV2 DATUM: 9 januari 2018 TIJD: 13.30 15.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 3 opgaven van 6 pagina s inclusief voorblad. Controleer of dit examen compleet

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit page 10 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 22 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit page 10 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 22 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FISCALE JAARREKENING DINSDAG 4 OKTOBER 2016 11.15 13.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit page 10 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 6 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 2 opgaven en omvat 12 vragen

Deze examenopgave bestaat uit 6 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 2 opgaven en omvat 12 vragen SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave Fiscale jaarrekening Maandag 27 juni 2016 9.00-11.30 uur Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 6 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FISCALE JAARREKENING MAANDAG 22 JUNI 2015 09:00-11:30 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN EXTERNE VERSLAGGEVING. Samenstellers : Redactiecommissie Externe verslaggeving Datum : 18 januari

LANDELIJK EXAMEN EXTERNE VERSLAGGEVING. Samenstellers : Redactiecommissie Externe verslaggeving Datum : 18 januari Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding Voorzitter Landelijke examens Post-hbo LANDELIJK EXAMEN EXTERNE VERSLAGGEVING Samenstellers : Redactiecommissie Externe verslaggeving Datum :

Nadere informatie

8 Belastinglastverantwoording bij fiscale eenheid

8 Belastinglastverantwoording bij fiscale eenheid * 8.2 Ten behoeve van de heffing van de vennootschapsbelasting kan een moedermaatschappij met haar dochtermaatschappij(en) waarin zij een belang heeft van ten minste 95% op verzoek worden samengevoegd

Nadere informatie

Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling.

Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave GECONSOLIDEERDE JAARREKENING DONDERDAG 8 OKTOBER 2015 14.45-17.15 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 10 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer

Nadere informatie

Kasstroom uit investeringsactiviteiten Investering in machines / 350 Desinvestering in machines 65 Aandeel in winst C / 20 Aandeel in dividend C 30

Kasstroom uit investeringsactiviteiten Investering in machines / 350 Desinvestering in machines 65 Aandeel in winst C / 20 Aandeel in dividend C 30 Voortgezette Studie Boekhouden 12.1 a De functie van het kasstroomoverzicht is een bijdrage leveren aan de beoordeling door gebruikers van het vermogen van de onderneming om geldmiddelen en kasequivalenten

Nadere informatie

Intercompanytransacties en consolidatie upstream-sales

Intercompanytransacties en consolidatie upstream-sales 22 Intercompanytransacties en consolidatie upstream-sales 2201 a Balansconsolidatie Toevoegen Intercompanywinst beginvoorraad Uitschakelen Intercompanytransacties, doorverkocht aan derden Intercompanywinst

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FISCALE JAARREKENING WOENSDAG 4 MAART 2015 11.15-13.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of

Nadere informatie

HALFJAARVERSLAG JULI 2015 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM

HALFJAARVERSLAG JULI 2015 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM HALFJAARVERSLAG 2015 29 JULI 2015 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM Inhoudsopgave ALGEMEEN 3 Fiscale positie 4 JAARREKENING 5 A. Balans per 30 juni 2015 6 B. Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

HALFJAARVERSLAG AUGUSTUS 2016 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM

HALFJAARVERSLAG AUGUSTUS 2016 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM HALFJAARVERSLAG 2016 2 AUGUSTUS 2016 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM INHOUDSOPGAVE Pagina ALGEMEEN 3 Fiscale positie 4 JAARREKENING 5 A. Balans per 30 juni 2016 6 B. Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Externe Verslaggeving II

Externe Verslaggeving II Examen AA Externe Verslaggeving II DATUM: 05 januari 2016 TIJD: 13.30 16.30 uur Dit examen is bestemd voor studenten van de NBA Beroepsopleiding AA. Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 3 opgaven

Nadere informatie

Proefexamenopgave (II) Fiscale jaarrekening

Proefexamenopgave (II) Fiscale jaarrekening Proefexamenopgave (II) Fiscale jaarrekening Proefexamenopgave (II) Fiscale jaarrekening 1 Maslax BV in Nijkerk is een groothandel die uitsluitend het product Lax verhandelt. De bv beschikt over de volgende

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2014

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2014 Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2014 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 15-07-2015. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2014 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Nadere bijzonderheden bij het opstellen van de geconsolideerde jaarrekening

Nadere bijzonderheden bij het opstellen van de geconsolideerde jaarrekening 23 Nadere bijzonderheden bij het opstellen van de geconsolideerde jaarrekening 2301 a Balans per 31 december 2006 Deus Dpm 300.000 x d 2 = d 600.000 Aandelenkapitaal 160.000 x d 2 = d 320.000 Voorraad

Nadere informatie

SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016

SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016 SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG 11 3542CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Woerden, dossiernummer 24396392. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 14 augustus

Nadere informatie

Examen EV AA 18 januari 2017 Uitwerking en puntenverdeling. Opgave 1 (33 punten)

Examen EV AA 18 januari 2017 Uitwerking en puntenverdeling. Opgave 1 (33 punten) Examen EV AA 18 januari 2017 Uitwerking en puntenverdeling Opgave 1 (33 punten) Vraag 1 (27 punten) Geef voor de volgende posten in de geconsolideerde balans per 31 december 2016 van FRISBlue aan welke

Nadere informatie

Hierbij doen wij u toekomen de publicatiestukken over het jaar 2007 van de vennootschap:

Hierbij doen wij u toekomen de publicatiestukken over het jaar 2007 van de vennootschap: Kamer van Koophandel en Fabrieken Afdeling Handelsregister Postbus 6004 4330 LA MIDDELBURG Middelburg, 24 april 2008 Betreft: jaarstukken 2007 ter deponering Geachte heer, mevrouw, Hierbij doen wij u toekomen

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 14 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 14 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave GECONSOLIDEERDE JAARREKENING DONDERDAG 10 MAART 2016 15.00-17.30 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2016

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Halfjaarcijfers 2016 Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Halfjaarcijfers 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Halfjaarcijfers 1.1 Balans per 30 juni 2016 2 1.2 Toelichting op de halfjaarcijfers 3 1.1 Balans per 30 juni 2016 (Na resultaatbestemming)

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2012

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2012 , SOEST inzake de jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2012 2 Winst- en verliesrekening over 2012 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

11 Bedrijfscombinaties en administratie

11 Bedrijfscombinaties en administratie 11 Bedrijfscombinaties en administratie Opgave 11.3* BV A neemt op 1 mei BV B over. De balans per 30 april van BV A is als volgt: Balans BV A per 30 april Activa 1.730.000 Geplaatst kapitaal 350.000 Reserve

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d.

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 26 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2011

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2011 , SOEST inzake de jaarrekening 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2011 2 Winst- en verliesrekening over 2011 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

AEFIDES INSPIRATIS I BV TE GRONINGEN. Jaarverslag 2011 25 april 2012

AEFIDES INSPIRATIS I BV TE GRONINGEN. Jaarverslag 2011 25 april 2012 AEFIDES INSPIRATIS I BV TE GRONINGEN Jaarverslag 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Algemeen 3 3 Resultaat 4 4 Financiële positie 5 5 Directieverslag 6 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

7 Afwijkende belastingdruk en fiscale belastinglast

7 Afwijkende belastingdruk en fiscale belastinglast * 7.5 NV Moelands verwerft op 2 januari 2006 een 80%-deelneming in NV Draad. De verkrijgingsprijs bedraagt 660.000. De deelneming wordt bedrijfseconomisch gewaardeerd volgens de vermogensmutatiemethode

Nadere informatie

De verwerking van latente belastingverhoudingen in de vennootschappelijke jaarrekening

De verwerking van latente belastingverhoudingen in de vennootschappelijke jaarrekening 10 De verwerking van latente belastingverhoudingen in de vennootschappelijke jaarrekening 1001 a 040 Installatie d 1.000.000 180 Te vorderen OB - 190.000 Aan 140 Crediteuren d 1.190.000 b Vennootschappelijke

Nadere informatie

GBE3.1 EXTERNE VERSLAGGEVING (2) LES 3 HOOFDSTUK 8

GBE3.1 EXTERNE VERSLAGGEVING (2) LES 3 HOOFDSTUK 8 GBE3.1 EXTERNE VERSLAGGEVING (2) LES 3 HOOFDSTUK 8 R u b ricering van het eigen vermogen Het eigen vermogen van een onderneming is het overblijvend belang in de activa van de onderneming na aftrek van

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave GECONSOLIDEERDE JAARREKENING DONDERDAG 5 MAART 2015 14.45-17.15 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2015

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2015 Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 29 juni 2016. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening (x 1.000)... 3 2.1 Balans per 31 12 2016 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening

Nadere informatie

NE-iT Hosting B.V. De Tienden 26c 5674 TB NUENEN. Publicatierapport Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer

NE-iT Hosting B.V. De Tienden 26c 5674 TB NUENEN. Publicatierapport Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer NE-iT Hosting B.V. De Tienden 26c 5674 TB NUENEN Publicatierapport 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer 17254018. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 17 mei 2017

Nadere informatie

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering)

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering) Uitwerking examen Financial Accounting dd 9 januari 08 (na normeringsvergadering) Opgave (30 punten) Vraag ( punten) Noem twee functies van het kasstroomoverzicht. Draagt in samenhang met de balans en

Nadere informatie

Waardering van deelnemingen

Waardering van deelnemingen GBE3.2 (FE) les 1 programma Begrippen Waardering van deelnemingen Begrippen Waardering deelnemingen Vier begrippen 1. Deelneming 2. Dochtermaatschappij 3. Groepsmaatschappij 4. Rechtspersoon waarover...

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2011

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2011 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 30 juni 2011 25 augustus 2011 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2011 2 Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

De diverse onderdelen van de fiscale jaarrekening

De diverse onderdelen van de fiscale jaarrekening 3 De diverse onderdelen van de fiscale jaarrekening 301 a Machines (vennootschappelijk) 1/1 Balans d 220.000 1/7 Verkoop machine PX17 d 80.000 1/7 Aankoop machine SF08-160.000 31/12 Balans - 300.000 d

Nadere informatie

7 Integrale consolidatie van middellijke deelnemingen

7 Integrale consolidatie van middellijke deelnemingen Voortgezette Studie Boekhouden 7.1 a De relatieve zeggenschap van M in K is 80% (10% + 70%). b Het relatieve kapitaalbelang van M in K is 52% (10% + 60% 70%). 7.2 Kernconsolidatie: consolidatie van de

Nadere informatie

NE-iT Automatisering B.V. De Tienden 26c 5674 TB Nuenen. Publicatierapport 2016

NE-iT Automatisering B.V. De Tienden 26c 5674 TB Nuenen. Publicatierapport 2016 NE-iT Automatisering B.V. De Tienden 26c 5674 TB Nuenen Publicatierapport 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer 17161342. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 17

Nadere informatie

Xior Group NL B.V. te Antwerpen

Xior Group NL B.V. te Antwerpen Xior Group NL B.V. te Antwerpen Publicatierapport over de periode 1 oktober 2015 tot en met 10 december 2015 Opmerking: De vennootschap is per 11 december 2015 verdwenen als gevolg van een fusie met Xior

Nadere informatie

Examen AA. Financial Accounting 2 / Externe Verslaggeving 2

Examen AA. Financial Accounting 2 / Externe Verslaggeving 2 Examen AA Financial Accounting 2 / Externe Verslaggeving 2 DATUM: 9 januari 2019 TIJD: 13.30 15.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 3 opgaven en 5 pagina s inclusief voorblad. Controleer

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 18 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 18 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave Geconsolideerde jaarrekening Woensdag 29 juni 2016 09.00 11.30 uur Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening... 3 2.1 Balans per 31 12 2015 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2015...

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Examen. De Accountancypraktijk voor gevorderden. Najaar 2017

Examen. De Accountancypraktijk voor gevorderden. Najaar 2017 Examen P a g i n a 1 De Accountancypraktijk voor gevorderden Najaar 2017 Gebruik van een rekenmachine is toegestaan; gebruik van het boek jaarrekening MKB 2017 (of andere jaren), Jaarrekening MKB Checklist

Nadere informatie

Stichting Educatief en Cultureel Centrum Maaslanden Zijpendaalstraat PS Nijmegen. Jaarrekening 2016

Stichting Educatief en Cultureel Centrum Maaslanden Zijpendaalstraat PS Nijmegen. Jaarrekening 2016 Stichting Educatief en Cultureel Centrum Maaslanden Zijpendaalstraat 3 6535 PS Nijmegen INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage Samenstellingsverklaring 4 Voorwoord 4 Jaarstukken 2016 Jaarrekening 5

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening... 3 2.1 Balans per 31 12 2015 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2013

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2013 , SOEST inzake de jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2013 2 Winst- en verliesrekening over 2013 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel

Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel CiRoPack Holding B.V. gevestigd te Heiloo Publicatiestukken 2014 Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel 37119367 Inhoudsopgave Pagina Enkelvoudige publicatiestukken Enkelvoudige balans per 31 december

Nadere informatie

Externe Verslaggeving 3 proeftentamen 2 - opgaven

Externe Verslaggeving 3 proeftentamen 2 - opgaven Tijdindicatie: Opgave 1 30 minuten 20 punten Opgave 2 60 minuten 30 punten Opgave 3 90 minuten 50 punten Opgave 1 Impairment Uitgeverij Boekmij NV bezit sinds 2003 alle aandelen in de onderneming Printshop

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2017 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-22 mei 2017 1.1 Balans per 31 december 2016 (Na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Immateriële vaste

Nadere informatie

Financieel verslag 2010 van Zeeland Investments Beheer BV te Middelburg

Financieel verslag 2010 van Zeeland Investments Beheer BV te Middelburg Financieel verslag 2010 van Zeeland Investments Beheer BV te Middelburg INHOUDSOPGAVE bij het financieel verslag 2010 pagina JAARVERSLAG Algemeen 4 JAARREKENING 1. Balans per 31 december 2010 7 en 8 2.

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 1 juli 2010

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 1 juli 2010 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 1 juli 2010 7 juli 2010 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 1 juli 2010 2 Winst- en verliesrekening over de periode

Nadere informatie

IBUS ASSET MANAGEMENT UK B.V. HALFJAARVERSLAG 2007. Krijgsman 6 - Postbus 8010-1180 LA Amstelveen Telefoon 020-7559000 - Fax 020-7559090

IBUS ASSET MANAGEMENT UK B.V. HALFJAARVERSLAG 2007. Krijgsman 6 - Postbus 8010-1180 LA Amstelveen Telefoon 020-7559000 - Fax 020-7559090 IBUS ASSET MANAGEMENT UK B.V. HALFJAARVERSLAG 2007 Krijgsman 6 - Postbus 8010-1180 LA Amstelveen Telefoon 020-7559000 - Fax 020-7559090 INHOUDSOPGAVE Vennootschappelijke Balans 3 Vennootschappelijke Winst-

Nadere informatie

Ciropack Holding B.V. gevestigd te Heiloo. Publicatiestukken Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel

Ciropack Holding B.V. gevestigd te Heiloo. Publicatiestukken Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel Ciropack Holding B.V. gevestigd te Heiloo Publicatiestukken 2015 Inschrijvingsnummer Kamer van Koophandel 37119367 Enkelvoudige balans per 31 december 2015 (na voorstel resultaatverdeling) 31 december

Nadere informatie

1. Algemeen 1 2. Bestuur 1 3. Resultaat 1 4. Fiscale positie 2

1. Algemeen 1 2. Bestuur 1 3. Resultaat 1 4. Fiscale positie 2 Jaarrekening 2015 van : Samenwerkend U.A., Inhoudsopgave Pagina 1. Algemeen 1 2. Bestuur 1 3. Resultaat 1 4. Fiscale positie 2 Jaarrekening 2015 I: Balans per 31 december 2015 3 II: Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Vinc Vastgoed Management I B.V. gevestigd te Rotterdam

Vinc Vastgoed Management I B.V. gevestigd te Rotterdam #ORG=saa#VES=rdm#PAP=vbl Vinc Vastgoed Management I B.V. gevestigd te Rotterdam Financieel verslag over het boekjaar 1-1-2014 / 30-6-2014 #ORG=saa#VES=rdm#PAP=vlg Vinc Vastgoed Management I B.V., Rotterdam

Nadere informatie

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening 10.1 a Transacties in vreemde valuta s zijn transacties die leiden tot het ontstaan respectievelijk tenietgaan van in vreemde valuta s luidende vorderingen of schulden dan wel leiden tot het verkrijgen

Nadere informatie

Vraag 2 (6 punten) Bereken de goodwill die Margriet heeft betaald bij de verwerving van de deelneming in Dora op 1 januari 2015.

Vraag 2 (6 punten) Bereken de goodwill die Margriet heeft betaald bij de verwerving van de deelneming in Dora op 1 januari 2015. UITWERKING EXAMEN EXTERNE VERSLAGGEVING 2 (oude stijl) Opgave 1 (34 punten) Vraag 1 (3 punten) Geef gemotiveerd aan of de waarderingsgrondslag die Margriet hanteert voor de deelneming in Dora in overeenstemming

Nadere informatie

1. Algemeen 1 2. Bestuur 1 3. Resultaat 1 4. Fiscale positie 2

1. Algemeen 1 2. Bestuur 1 3. Resultaat 1 4. Fiscale positie 2 Jaarrekening 2016 van : Samenwerkend U.A., Inhoudsopgave Pagina 1. Algemeen 1 2. Bestuur 1 3. Resultaat 1 4. Fiscale positie 2 Jaarrekening 2016 I: Balans per 31 december 2016 3 II: Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Renpart Vastgoed Management B.V. PUBLICATIESTUKKEN 2007 RENPART VASTGOED MANAGEMENT B.V. TE DEN HAAG

Renpart Vastgoed Management B.V. PUBLICATIESTUKKEN 2007 RENPART VASTGOED MANAGEMENT B.V. TE DEN HAAG PUBLICATIESTUKKEN 2007 RENPART VASTGOED MANAGEMENT B.V. TE DEN HAAG BALANS (opgemaakt voor resultaatbestemming, bedragen in euro) ACTIVA 31 december 2007 31 december 2006 VASTE ACTIVA Materiële vaste activa

Nadere informatie

VAN BOOM & SLETTENHAAR FONDSMANAGEMENT B.V. TE LAREN. Jaarverslag 2013

VAN BOOM & SLETTENHAAR FONDSMANAGEMENT B.V. TE LAREN. Jaarverslag 2013 VAN BOOM & SLETTENHAAR FONDSMANAGEMENT B.V. TE LAREN Jaarverslag 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Algemeen 2 3 Fiscale positie 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2013 5

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de publicatiebalans 2018

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de publicatiebalans 2018 gevestigd te Rapport inzake de publicatiebalans 2018 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 24 juni 2019 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december 2018 4 1.2 Grondslagen van

Nadere informatie

Stichting Sprint Schiedam Westvest BW Schiedam. Jaarrekening 2016

Stichting Sprint Schiedam Westvest BW Schiedam. Jaarrekening 2016 Westvest 26 3111 BW Schiedam INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage 2 Samenstellingsverklaring 3 Algemeen 4 Financieel Verslag Bestuursverslag 6 Jaarstukken 2016 Balans per 31 december 2016 8 Staat

Nadere informatie

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016

1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland mei 2016 1. JAARREKENING Stichting Beeldende Kunst Noord-Kennemerland - 1-3 mei 2016 1.1 Balans per 31 december 2015 (Na resultaatbestemming) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2014

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2014 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Examen Accountancypraktijk voor gevorderden najaar 2010

Examen Accountancypraktijk voor gevorderden najaar 2010 Examen Accountancypraktijk voor gevorderden => Beschikbare tijd: 3 uur => Gebruik van een rekenmachine is toegestaan, gebruik van de syllabus of andere literatuur is niet toegestaan => Specificeer de uitwerkingen

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2014 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK

FINANCIEEL VERSLAG 2014 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK FINANCIEEL VERSLAG 2014 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK JAARREKENING 2014 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2014 (na resultaatbestemming) 31 december 2014 31 december 2013 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

11 Bedrijfscombinaties en administratie

11 Bedrijfscombinaties en administratie 11.1 Een overneming kan worden geëffectueerd door: een aandelentransactie; een activa/passivatransactie; een juridische fusie; een splitsing; een afsplitsing. 11.2 a 1 NV A verwerft alle activa en passiva

Nadere informatie

SynVest Beleggingsfondsen NV

SynVest Beleggingsfondsen NV Financiële berichten SynVest Beleggingsfondsen NV Jaarrekening 2015 SYNVEST. Ondernemend vermogen. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 29

Nadere informatie

Kasstroom uit investeringsactiviteiten 880

Kasstroom uit investeringsactiviteiten 880 EXTERNE VERSLAGGEVING 2 EXAMEN D.D. 5 JANUARI 2016 Uitwerking en puntenverdeling t.b.v. normeringsvergadering Opgave 1 (22 punten) Vraag 1 (3 punten) Noem drie functies van het kasstroomoverzicht. Het

Nadere informatie

CTOUCH Europe B.V. Het Schakelplein GR Eindhoven. Publicatierapport 2015

CTOUCH Europe B.V. Het Schakelplein GR Eindhoven. Publicatierapport 2015 CTOUCH Europe B.V. Het Schakelplein 20 5651 GR Eindhoven Publicatierapport 2015 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Eindhoven, dossiernummer 17175918 Vastgesteld door de Algemene Vergadering van

Nadere informatie

In de balans over 2008 is het volgende vermeld omtrent het aandelenvermogen:

In de balans over 2008 is het volgende vermeld omtrent het aandelenvermogen: Opgave 1 Think Smart BV is een innovatieve onderneming. In de balans over 2008 is het volgende vermeld omtrent het aandelenvermogen: Bij inkoop van aandelenkapitaal, dat als eigen vermogen in de balans

Nadere informatie

Externe Verslaggeving 2 proeftentamen nieuwe stijl - uitwerking

Externe Verslaggeving 2 proeftentamen nieuwe stijl - uitwerking Opgave 1 1. Conform de wettelijke bepalingen ( art. 2:385) is het niet toegestaan eigen aandelen te activeren. Ook mogen deze niet in mindering gebracht worden op het geplaatste aandelenkapitaal (art.

Nadere informatie

De verslaggeving ten behoeve van de fiscus

De verslaggeving ten behoeve van de fiscus 2 De verslaggeving ten behoeve van de fiscus 201 a Jaarrekening die het bestuur van een NV en een BV wettelijk verplicht is op te stellen en te overleggen aan de algemene vergadering van aandeelhouders.

Nadere informatie

informatie verschaffen: Boekwaarde begin van het boekjaar + som van de waarden waartegen in het boekjaar verkregen activa zijn opgenomen

informatie verschaffen: Boekwaarde begin van het boekjaar + som van de waarden waartegen in het boekjaar verkregen activa zijn opgenomen e f g Effecten in het kader van deelnemingsverhoudingen en andere duurzaam bedoelde participaties worden gerekend tot de financiële vaste activa; overige effecten tot de vlottende activa. Bij de waardering

Nadere informatie

Waarderingsmethoden voor deelnemingen in de jaarrekening

Waarderingsmethoden voor deelnemingen in de jaarrekening 12 Waarderingsmethoden voor deelnemingen in de jaarrekening 1201 a 1 Een NV/BV heeft een deelneming in een andere NV/BV, indien wordt voldaan aan de volgende drie voorwaarden: 1 er moet sprake zijn van

Nadere informatie

Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister

Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Classificatie van de rechtspersoon

Nadere informatie