Uierlijke verzorging Omdat elk kwartier telt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uierlijke verzorging Omdat elk kwartier telt"

Transcriptie

1 Uierlijke verzorging Omdat elk kwartier telt Mastitis is ongetwijfeld een van de kostbaarste ziektes op een melkveebedrijf. Niet alleen vanwege hoge veeartskosten, vroegtijdige opruiming en weggegooide melk, maar ook door de verminderde melkgift en kwaliteit. Wie kan het zich veroorloven koeien niet tegen mastitis te beschermen Een excellente speenconditie is de beste afweer tegen mastitisveroorzakende bacteriën. Direct na het melken, als het slotgat nog open is, kunnen micro-organismen gemakkelijk de uier binnendringen. Dippen of sprayen direct na het melken beschermt de uier door een snelle doding van de microorganismen, terwijl huidverzorgende bestanddelen de speen in een goede conditie houden door diep in de huid te dringen. Compleet programma aan dip- en spraymiddelen DeLaval heeft een volledig assortiment aan dip- en spraymiddelen, om uw koeien op weg te helpen naar een goede uier- en speengezondheid. DeLaval middelen zijn gebaseerd op jodium en hebben een excellente en brede bacteriedodende werking.

2 Het blijkt dat de meeste veehouders de kosten van mastitis onderschatten. Het Uiergezondheidscentrum Nederland (UGCN) heeft onderzoek gedaan naar mastitiskosten. Klinische mastitis kost gemiddeld 63,- per aanwezige koe per jaar. Subklinische mastitis kost zelfs 76,60 per aanwezige koe per jaar, puur aan productieverliezen omdat deze gevallen meestal niet behandeld worden. Daarnaast variëren de kosten enorm tussen de verschillende bedrijven. Het loont dus om kritisch te kijken naar de uiergezondheid en de juiste maatregelen te nemen. (Bron: Ir K. Huijps Veeteelt december ) Mastitispreventie Een dier dat eenmaal geïnfecteerd is geweest heeft een grotere kans op een nieuwe infectie. Voor een duurzame veestapel is het dus belangrijk om te voorkomen dat een dier een infectie oploopt. Risico s op infectie 1 e lactatie Naast kosten geeft mastitis ook frustratie: onderbreking van de werkroutine tijdens het melken en de puzzel hoe de dieren weer gezond te krijgen. Klinische / subklinische mastitis Klinische mastitis is de meest bekende vorm. Hierbij is een afwijking aan melk, uier en/of temperatuur merkbaar. Daarnaast is ook het celgetal verhoogd. Subklinische mastitis is alleen te herkennen aan een verhoogd celgetal of geleidbaarheid. Door de infectie raakt het uierweefsel beschadigd en kan een behoorlijke productiedaling optreden. Productieverlies in verhouding tot celgetal Celgetal (*1000) Productieverlies Productieverlies per koe (8.000 kg per lactatie) 100 3% 240 kg 200 6% 480 kg 300 7% 560 kg 400 8% 640 kg 500 9% 720 kg % 800 kg % 880 kg % 960 kg Mastitis bacteriën De zogenaamde koegebonden bacteriën groeien vooral op de koe en/of de uier. Deze bacteriën zijn tijdens het melken eenvoudig overdraagbaar naar andere dieren. Omgevingsgebonden bacteriën groeien vooral in de omgeving van de koe en de uier. Deze kunnen het best aangepakt worden door te zorgen voor een schone en droge omgeving. 10% kans op infectie 2 e lactatie 11,6% kans op infectie 22,8% kans op infectie 3 e lactatie 11,5% kans op infectie 25,6% kans op infectie 34,3% kans op infectie NIET geïnfecteerd tijdens de vorige lactatie Geïnfecteerd tijdens de vorige lactatie Het is van het grootste belang mastitisinfectie te voorkomen (Bron: Danish Dairy Board, 1995)

3 Speendippen Speendippen is een effectieve methode om mastitis te voorkomen. Het dipmiddel zorgt voor het afdoden van bacteriën, waardoor deze geen schade meer kunnen aanrichten. Bovendien zorgt een goede dip voor een optimale speenconditie. Een gezonde speenhuid is immers de beste natuurlijke afweer. In sommige dips is daar een barrièrewerking aan toegevoegd. Deze barrière voorkomt het binnendringen van bacteriën tussen de melkbeurten door. Dit kan zowel een fysieke als chemische barrière zijn. Criteria dip-/spraymiddelen Breed spectrum Bacteriën, virussen en sporen Snelheid Zeer belangrijk Speenconditie Verzorgend ph Speenhuidneutraal Residuen Laag risico Speendesinfectie Bacteriedoding is het belangrijkste kenmerk van een speendip. Jodium wordt hiervoor veel toegepast, het werkt snel en effectief. De bacteriën worden gedood in een oxidatie(verbrandings) proces. Hiermee heeft jodium een breed werkingsspectrum tegen bacteriën, virussen en sporen en is er geen kans op resistentie. Jodiumoplossingen hebben van nature vaak een lage ph waardoor de speenhuid schraal wordt. Dit wordt gecompenseerd door speenverzachtende bestanddelen. DCC celgetalmeter - managementtool Natuurlijk wilt u weten of uw mastitisaanpak succesvol is. Met de celgetalmeter kunt u eenvoudig, snel en nauwkeurige celgetallen bepalen. Bijvoorbeeld na het afkalven, na een behandeling of voor het droogzetten. U bepaalt zelf of u een analyse uitvoert van een individueel kwartier, een mengmonster per koe of vanuit de tank. Het werkt heel eenvoudig. Een kleine hoeveelheid melk wordt in de speciale DCC cassette opgezogen. In de cassette komt de melk in contact met een reageervloeistof waardoor de DNA van de celkernen wordt gekleurd. Na het inbrengen van de cassette in de DCC meeteenheid worden de gekleurde cellen één voor één geteld. Op de display wordt het resultaat al na 45 seconden weergegeven, in cellen per ml. Speenverzorging Een goede speenconditie zorgt voor een natuurlijke afweer. Speendipmiddelen bevatten speenverzorgers om de speenhuid in conditie te houden. Belangrijk hierbij is het vochtregulerend vermogen, dit bepaalt de vochtbalans van de speenhuid waardoor celwanden in optimale conditie blijven. Glycerine is hierbij het meest effectieve bestanddeel, het werkt snel en zorgt voor een natuurlijke vochtregulatie. DryMaxx DryMaxx is een natuurlijk boxstrooimiddel waardoor de koeien in een hygiënische omgeving kunnen liggen. Het kent een hoge vochtadsorptie en neutraliseert ammoniak waardoor ligboxen droog blijven en bacteriën geen kans krijgen. Dit bevordert de uier- en klauwgezondheid. DryMaxx kan worden toegepast waar de koeien eten, drinken, lopen of liggen, voor minder vocht en een beter comfort. DryMaxx adsorbeert tot 150% van zijn eigen gewicht aan vocht, heeft een huidvriendelijke ph, is niet irriterend en gemakkelijk in gebruik. De granulaatvorm geeft slechts minimale stofvorming.

4 Uierlijke verzorging Gepatenteerde technologieën x Bacteriedoding Vrij jodium Jodide Regeneratie DeLaval superieure mastitispreventie blinkt uit in zowel desinfectie als speenverzorging. De unieke dip- en spaymiddelen onderscheiden zich in de markt door 3 gepatenteerde technologieën. I-tech: Maximale desinfectie Alleen actief, vrij jodium is in staat micro-organismen, zoals bacteriën af te doden. Des te meer actief vrij jodium, des te groter is het vermogen om af te doden en een hoge besmettingsdruk te weerstaan. Ten eerste maakt I-tech meer actief vrij jodium vrij uit de dipvloeistof. Met I-tech is 5x méér actief vrij jodium beschikbaar in vergelijking tot conventionele jodiumproducten. Ten tweede zorgt de technologie ervoor dat er uit de vloeistof opnieuw actief vrij jodium kan worden aangemaakt, terwijl deze al op de speenhuid is aangebracht. Dit betekent voor uw koeien een langdurig vermogen om bacteriën op de speenhuid af te doden. ACT: Superieure speenverzorging Deze huidverzorgingstechnologie zorgt het hele jaar door voor de beste conditie van de speenhuid. Jodium is van nature niet in water oplosbaar. Het ACT-chemisch-technisch binden van het component jodium aan een drager, maakt jodium wel oplosbaar in water. De drager van ACT is een component uit de cosmetische industrie, die gebaseerd is op een huidverzorgende werking. Door ACT dringen de actieve componenten in de kleinste poriën van de speenhuid, daar waar hun werking het meest gewenst is. Bovendien kent de dipvloeistof een speenhuid-neutrale ph, dus extra mild voor de speenhuid. Barrière: Langdurige bescherming Na aanbrengen van de barrièredip vormt zich op de speen een wasachtige film. Deze film blijft soepel en luchtdoorlatend, ook na drogen. Dit betekent dat de filmlaag niet scheurt, waardoor bacteriën geen kans krijgen de speen te bereiken. Door de unieke filmstructuur van de vloeistof zorgt deze voor extra afscherming van het slotgat tegen invloeden vanuit de omgeving. Dit geeft extra bescherming direct na de melkbeurt, maar ook tussen de melkbeurten door. De vloeistof is ondanks de filmstructuur dun vloeibaar. De wasachtige film is voor de volgende melkbeurt eenvoudig met een droge uierdoek te verwijderen, dus zijn er geen aanpassingen van uw melkroutine nodig. Kortom: De filmtechnologie zorgt voor de beste slotgatbescherming tegen binnendringende bacteriën in de uier.

5 Uierlijke verzorging Excellente mastitispreventie Proactive, gebruiksklaar Dit innovatieve, op jodium gebaseerde dipmiddel zorgt voor een snelle afdoding van een breed scala aan mastitisverwekkers. DeLaval gepatenteerde technologieën I-tech en ACT zorgen voor een hoge, constante bacteriedoding en zorgen tegelijk voor bescherming en verzorging van de speenhuid. Tri-Fender, gebruiksklaar Tri-Fender is drievoudig de beste voor (automatische) spraysystemen. Het zorgt voor ultieme speendesinfectie op basis van I-tech technologie en voor optimale speenconditie dankzij ACT technologie. Tri-Fender geeft bovendien zichtbare resultaten door een perfect spraybeeld, wat resulteert in lage infectiedruk en gezonde spenen. Blockade, gebruiksklaar Deze gebruiksklare, filmvormende jodium speendip maakt gebruik van I-tech, ACT en Barrière-technologie. Het geeft een optimale desinfectie van de spenen en verzorgt de huid. Blockade maakt een flexibele wasachtige barrière die voorkomt dat omgevingsbacteriën het slotgat binnendringen. Blockade blijft langdurig actief en zorgt zo voor een effectieve bescherming tussen de melkbeurten door. Het drupverlies na aanbrengen is nihil. Proactive, gebruiksklaar, 20, 60, 200 ltr Registratie REG NL 9942 Totaal jodium 1500 ppm Vrij jodium 6-8 ppm ph 5 Speenverzachters 2% Tri-Fender, gebruiksklaar, 20, 60, 200 ltr Registratie N13841 Totaal jodium 2500 ppm Vrij jodium 6-8 ppm ph 5,5 Speenverzachters 2% Blockade, gebruiksklaar, 20, 60, 200 ltr Registratie REG NL Totaal jodium 2500 ppm Vrij jodium ppm ph 5,5 Speenverzachters 5%

6 Uierlijke verzorging Een compleet programma Dipal Extra 1+5, concentraat Geconcentreerd dip-/spraymiddel op jodiumbasis met extra speenverzachters. Bevat 10% glycerine voor extra speenverzachtende werking. Door de geconcentreerde vorm, kan toch een goede prijs-kwaliteitverhouding geboden worden. 5 liter concentraat is goed voor 30 liter gebruiksklare oplossing. Dipklaar Extra, gebruiksklaar Gebruiksklaar dip-/spraymiddel op chloorhexidine basis met extra speenverzachters. Het alternatief voor jodium. Chloorhexidine is effectief tegen mastitisbacteriën en heeft een ph die dicht bij de speenhuid ligt. Bevat 2% glycerine en 6% sorbitol voor extra speenverzachtende werking. Dipal Extra, concentraat 1+5, 5 ltr Registratie N13598 Totaal jodium 1500 ppm Speenverzachters 10% Dipklaar Extra, gebruiksklaar, 20, 200 ltr Registratie REG NL 6044 Chloorhexidine 0,4% Speenverzachters 8% Dipal RTU, gebruiksklaar Gebruiksklaar dip-/spraymiddel op jodiumbasis. Jodium is bekend om de snelle en brede werking. Bevat glycerine en sorbitol als speenverzachters. Gebruiksklaar, dus gemakkelijk in gebruik. Bovidip 1+3, concentraat Geconcentreerd dip-/spraymiddel op jodiumbasis. Bovidip is mild voor de speenhuid. Daarnaast bevat het glycerine als speenverzachter, de meest effectieve in zijn soort. Bovidip is een geconcentreerde formulering, waardoor het mogelijk is een scherpe prijs-kwaliteitverhouding te bieden. 5 liter concentraat is goed voor 20 liter gebruiksklare oplossing. Dipal RTU, gebruiksklaar, 20, 60, 200 ltr Registratie N13599 Totaal jodium 1500 ppm Speenverzachters 5% Bovidip 2% w/v, concentraat 1+3, 5, 20 ltr Registratie REG NL Totaal jodium 5000 ppm Speenverzachters 2,5%

7 Uierlijke verzorging Onze ervaring met... Ron de Nijs, Wieringerwerf Elke verkeerde koe is er een te veel! Proactive geeft een zeer goede hechting, blijft lang zichtbaar en bovenal hoef je niet een film van de speen te halen bij de volgende melkbeurt! Andries Koopmans, Rohel Dankzij Blockade is het aantal coligevallen sterk gedaald. Bovendien blijft de speenhuid in uitstekende conditie, ook in de zomerperiode. Bij de volgende melkbeurt heb ik geen extra werk om de filmlaag te verwijderen, wat bij andere barrièreproducten wel het geval is. Lolle Nauta, Oppenhuizen Het eerste half uur na het melken heeft het slotgat absoluut bescherming nodig. Met gebruik van Proactive hebben we weinig klinische mastitis meer. Uiteraard kunnen we een goedkoper product gebruiken, maar dan kunnen we net zo goed met water gaan sprayen. Elke dag gebruiken duizenden melkveehouders een speendip van DeLaval om zodoende uiergezondheid op een hoger plan te brengen. Hun tevredenheid steken ze niet onder stoelen of banken. Vraag naar de ervaringen in uw regio en ervaar het zelf! Roel Assies, Zeewolde Ik gebruik Proactive sinds het op de markt is. Proactive heeft nog steeds als enige de kwaliteit om mijn celgetal beheersbaar te houden (op max ) en daarnaast perfecte speenverzorging te leveren. Hans Verschuren, Waspik Blockade geeft de beste speenconditie! Het werkt langdurig en is duidelijk zichtbaar. Bovendien plakt het niet, waardoor ik geen extra werk heb bij de volgende melkbeurt. Henk Heida, Gersloot Sinds 8 jaar gebruik ik Blockade op aanraden van mijn serviceman. De schrale spenen en slechte uiergezondheid zijn sindsdien verleden tijd! Arie Blom, De Glind Ik had zeer slechte ervaringen met een soortgelijk product, toen collega-veehouders me adviseerden om Proactive te gebruiken. Sindsdien weet ik wat speenverzorging is! Johan Meeuwissen, Ulicoten Blockade geeft een goede hechting, het blijft lang zichtbaar op de spenen. Dankzij de goede desinfectie heb ik weinig mastitis meer. Ook blijven de spenen zacht en soepel.

8 DeLaval BV Oostermeentherand JZ Steenwijk Tel Fax info.nl@delaval.com Dealer: Top tips voor gezonde uiers Voorbehandelen a. Zorg voor seconden wachttijd tussen eerste aanraking van de speen en het aansluiten. Deze tijd is nodig om de oxytocineafgifte op gang te brengen en resulteert in vlotter en vollediger uitmelken. b. Voorstralen helpt bij vroegtijdig signaleren van klinische mastitis. Hierdoor heeft een eventuele behandeling meer kans van slagen. c. Werk hygiënisch, tijdens het voorbehandelen kunt u gemakkelijk bacteriën overdragen van koe naar koe. Gebruik 1 doek per koe en gebruik handschoenen. Speendippen a. Speendesinfectie na het melken zorgt ervoor dat eventuele bacteriën op de speen en op het slotgat snel onschadelijk gemaakt worden. Dit voorkomt dat ze daadwerkelijk een infectie gaan veroorzaken. b. Kies een dip-/spraymiddel dat ook voldoende verzorgende werking heeft. Hierdoor blijft de speenhuid goed in conditie. Een gezonde speen is immers de beste afweer tegen mastitis. Melktechniek a. Een melkklauw moet voldoende afvoer hebben. Dit voorkomt impacts en daamee besmetting van andere kwartieren. Hiervoor zijn de dieren met het hoogste aantal liters per minuut richtinggevend. b. Zorg voor een goede slanggeleiding voor een optimale stand van het melkstel. Hierdoor melken alle kwartieren gelijkmatig uit en het voorkomt blindmelken. c. Zorg voor een juiste afname van het melkstel. d. Vervang de tepelvoeringen tijdig. Te laat vervangen resulteert in onvoldoende speenmassage en minder goed uitmelken. e. Met regelmatig onderhoud bent u zeker van een goed functionerende melkmachine. Wist u dat uw ToerBoertieker praktische tips kan geven om de uiergezondheid op uw bedrijf op een hoger plan te brengen Management a. Beoordeel regelmatig de beschikbare informatie rond uiergezondheid. Naast vroegtijdig signaleren van problemen, geeft dit ook handvatten voor een goede aanpak ervan. b. Schone droge ligboxen zijn belangrijk in het verlagen van de infectiedruk. Ligboxen vormen gemakkelijk de ideale groeiomstandigheden voor bacteriën: vochtig, voedselrijk en een ideale temperatuur. c. Geef voldoende aandacht aan de droogstand. In de droogstand liggen risicomomenten voor een hoog celgetal aan het begin van de lactatie. Daarnaast heeft behandelen in deze periode een goede kans van slagen. d. Zorg voor een bedrijfsbehandelplan. Dit zorgt voor een vaste en structurele werkwijze, waardoor het voor alle betrokken partijen helder is welke maatregelen wanneer genomen moeten worden. is een geregistreed handelsmerk van Tetra Laval Holdings & Finance S.A. en DeLaval is een geregistreerde handels- servicenaam van DeLaval Holding AB. Wijzigingen voorbehouden. nl

Wie kan het zich veroorloven koeien niet tegen mastitis te beschermen? Een excellente speenconditie is de beste afweer tegen mastitisveroorzakende

Wie kan het zich veroorloven koeien niet tegen mastitis te beschermen? Een excellente speenconditie is de beste afweer tegen mastitisveroorzakende Omdat elk kwartier telt Mastitis is ongetwijfeld een van de kostbaarste ziektes op een melkveebedrijf. Niet alleen vanwege hoge veeartskosten, vroegtijdige opruiming en weggegooide melk, maar ook door

Nadere informatie

Het draait om melkkwaliteit Een goede voorbehandeling levert resultaat op

Het draait om melkkwaliteit Een goede voorbehandeling levert resultaat op Het draait om melkkwaliteit Een goede voorbehandeling levert resultaat op Borg melkkwaliteit en diergezondheid: beperk de verspreiding van bacteriën Optimaliseer het melkproces: stimuleer de melkafgifte

Nadere informatie

Verantwoord antibioticumgebruik en selectief niet-droogzetten

Verantwoord antibioticumgebruik en selectief niet-droogzetten Verantwoord antibioticumgebruik en selectief nietdroogzetten Een studie in opdracht van Lami uitgevoerd door de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) Juli 2012 1 Inhoud Introduktie... 3 Opzet

Nadere informatie

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik

18-2-2013. Bacterie schematisch. Een bacterie is resistent. Oorzaak resistentie wereldwijd. Resistentie verkrijgen. Antibiogram. Matig & juist gebruik % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % % Broilers Slaughter pigs Veal calves Dairy cattle -- Themabijeenkomst Antibioticumbeleid en de (on-)mogelijkheden

Nadere informatie

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door:

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door: DeLaval Focus Deze Focus wordt u aangeboden door: Vaak gekopieerd, nooit geëvenaard GEBRUIK ALTIJD ORIGINELE SPEENDIPS VAN DELAVAL DeLaval speendips DeLaval Blockade blinkt uit in zowel speendesinfectie

Nadere informatie

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door:

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door: Focus Deze Focus wordt u aangeboden door: Celgetal attentieweken Celgetal attentieweken Proactive & Blockade: excellente mastitispreventie door optimale desinfectie Uiercrèmes: Mintcream voor betere doorbloeding,

Nadere informatie

KoerantVoorjaar 2013

KoerantVoorjaar 2013 DeLaval KoerantVoorjaar 2013 Spaaractie GRATIS handdoeken (zie pag 10/11) Familie Van de Hoef: De zekerheid van zorgeloos melken Voorjaarsacties, nieuws en achtergronden De Blauwe Stal - koecomfort van

Nadere informatie

VMS VitaalPakket. haalt meer uit uw VMS

VMS VitaalPakket. haalt meer uit uw VMS VMS VitaalPakket haalt meer uit uw VMS Het DeLaval VMS VitaalPakket biedt u de mogelijkheid, middels twee pakketvormen, het maximale uit uw VMS te halen. Gemak, zekerheid, productiviteit en uiteraard een

Nadere informatie

Wat zijn de kosten van mastitis in de vrije markt. Henk Hogeveen

Wat zijn de kosten van mastitis in de vrije markt. Henk Hogeveen Wat zijn de kosten van mastitis in de vrije markt Henk Hogeveen Wat kunt u van mij verwachten Het probleem: Preventieve kosten vs faalkosten Faalkosten van mastitis U weet de kosten van mastitis toch?

Nadere informatie

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014 Bart Geurts Dierenarts Indeling presentatie Antibioticabeleid Waarom zijn de richtlijnen ontwikkeld? Waar zijn de richtlijnen op gebaseerd? Wat zijn de nieuwe richtlijnen?

Nadere informatie

Mastitis en de vrije markt. Henk Hogeveen

Mastitis en de vrije markt. Henk Hogeveen Mastitis en de vrije markt Henk Hogeveen Wat kunt u van mij verwachten Denken in een tijd zonder quotum Het probleem: Preventieve kosten vs faalkosten En nu zonder quotum Oude denken Productiecapaciteit

Nadere informatie

Staphycoloccus aureus, van kwaad naar beter. Uiergezondheidspanel november 2018

Staphycoloccus aureus, van kwaad naar beter. Uiergezondheidspanel november 2018 Staphycoloccus aureus, van kwaad naar beter Uiergezondheidspanel november 2018 Kees Uil Introductie Vooropleiding HAS Dronten richting Veehouderij en Diergezondheid Afgestudeerd Diergeneeskunde 2013 naar

Nadere informatie

DeLaval oppervlaktecoating. Bescherming van uw vloeren en wanden

DeLaval oppervlaktecoating. Bescherming van uw vloeren en wanden DeLaval oppervlaktecoating Bescherming van uw vloeren en wanden DeLaval oppe Voor veilige, duurzam oppervlakken DeLaval oppervlaktecoating beschermt uw werkomgeving tegen veroudering en zorgt voor een

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Dipal Conc. 7,5 mg/g concentraat voor tepeldip of spray oplossing. 1.5 mg/g (gebruiksklare oplossing)

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Dipal Conc. 7,5 mg/g concentraat voor tepeldip of spray oplossing. 1.5 mg/g (gebruiksklare oplossing) SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL 7,5 mg/g concentraat voor tepeldip of spray oplossing 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzaam bestanddeel: Beschikbaar

Nadere informatie

Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij

Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij Netwerk Melkveehouderij antibioticavrij Hoe worden veehouders antibioticavrij ABvrij: chaos of andere ordening Hoe worden veehouders antibioticavrij Willen is kunnen 1. Ze moeten het echt willen: redenen

Nadere informatie

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door:

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door: DeLaval Focus Deze Focus wordt u aangeboden door: Feedtech liksteen S20 - de juiste balans voor uw koeien Feedtech liksteen S20 met: Magnesium - stimuleert de voeropname en melkgift en voorkomt kopziekte

Nadere informatie

VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis

VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis Otlis Sampimon Geuko Elderman EVEN VOORSTELLEN INHOUD Inleiding Aanpak mastitis Visie Melkmachine / techniek Behandeling Droogstand Afvoer Samenvatting

Nadere informatie

Speenontsmetting: een belangrijke hoeksteen van mastitis preventie

Speenontsmetting: een belangrijke hoeksteen van mastitis preventie Speenontsmetting: een belangrijke hoeksteen van mastitis preventie Anouk Lanckriet, PhD DeLaval PP MQAH Technical service and clinical trial leader EU Overzicht van de presentatie De melkveehouderij vandaag

Nadere informatie

Grote proportie van de vaarzen kalven af met geïnfecteerde kwartieren (Fox, 2009)

Grote proportie van de vaarzen kalven af met geïnfecteerde kwartieren (Fox, 2009) Studiedag 28 juni 2011 NIEUWE INZICHTEN IN VAARZENASTITIS: TO TREAT OR NOT TO TREAT? Faculteit Diergeneeskunde -UGent D RS. P I E T E R PASSC H Y N D R. S O F I E P I E PE R S P RO F. D R. S AR N E D E

Nadere informatie

Les 1 Automatisch melken

Les 1 Automatisch melken Les 1 Automatisch melken Dit is een resultaat binnen het GKC-programma Productie en Handel Dier, 2013 Introductie Doel lesprogramma: Het kunnen uitvoeren van de dagelijkse en periodieke werkzaamheden omtrent

Nadere informatie

DeLaval Focus Deze Focus wordt u aangeboden door:

DeLaval Focus Deze Focus wordt u aangeboden door: DeLaval Focus Deze Focus wordt u aangeboden door: Koele en droge lucht DeLaval stalventilator DF172 Verbeterde uitvoering! DeLaval stalventilator DF1300 Vraag naar de beste oplossing op uw bedrijf! Of

Nadere informatie

Mastitis is gewoon irritant

Mastitis is gewoon irritant Mastitis is gewoon irritant Yvette de Geus Introductie Dierenartsenpraktijk Krommerijnstreek in Schalkwijk Boerinnenclub Zoönose kennisnetwerk Antibiotica 1 Programma workshop uiergezondheid Introductie

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Samenvattend rapport 1 ENQUÊTE 1.1 Opstellen van de enquête In kader van het demo-project verantwoord gebruik van antibiotica in de

Nadere informatie

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk

DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk DeLaval waterdrinkbakken Meer water betekent meer melk 2 Meer water betekent al haar drinkbehoeftes kennen Verhoogde wateropname verbetert de melkproductie Melk bestaat uit bijna 90% water, dus het is

Nadere informatie

PRAKTISCHE KIJK OP HOE VAARZENMASTITIS TE VOORKOMEN EN TE CONTROLEREN. Sofie Piepers Sarne De Vliegher. M - team. Roadshows uiergezondheid

PRAKTISCHE KIJK OP HOE VAARZENMASTITIS TE VOORKOMEN EN TE CONTROLEREN. Sofie Piepers Sarne De Vliegher. M - team. Roadshows uiergezondheid PRAKTISCHE KIJK OP HOE VAARZENASTITIS TE VOORKOEN EN TE CONTROLEREN Sofie Piepers Sarne De Vliegher - team Roadshows uiergezondheid Wat verwachten we van vaarzen? Op leeftijdvan twee jaar: Kalven Start

Nadere informatie

Dierenartsenpraktijk Tweestromenland Rundveedierenartsen. Maarten Adamse Jos Giesen David Speksnijder

Dierenartsenpraktijk Tweestromenland Rundveedierenartsen. Maarten Adamse Jos Giesen David Speksnijder Dierenartsenpraktijk Tweestromenland Rundveedierenartsen Maarten Adamse Jos Giesen David Speksnijder Achtergrond richtlijn Maarten Adamse Achtergrond AB reductie Prof. Jaap Wagenaar Praktische tips rondom

Nadere informatie

MELKSTEL WISSEL SERVICE

MELKSTEL WISSEL SERVICE MELKSTEL WISSEL SERVICE www.milkrite.com MELKSTEL WISSEL SERVICE Zo gemakkelijk! Simpel vervangen van tepelvoeringen Wij organiseren het voor u Onderdelen hygiënisch gereinigd Compleet klauw onderhoud

Nadere informatie

Tip van de maand 2014

Tip van de maand 2014 Tip van de maand 2014 December 2014: Desinfectie en speenconditie. Nu het weer kouder wordt let extra goed op de speenconditie. Koeien laten zich niet graag melken wanneer ze gevoelige en schrale / of

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Enquêteresultaten Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Enquêteresultaten 1 ENQUÊTE RESULTATEN Gemiddeld aantal dieren >150 6,9% Aantal dieren 100-150 50-100 14,0% 50,2% 0-50 28,9% 0 50 100

Nadere informatie

De dag van droogstand is de eerste dag van de lactatie

De dag van droogstand is de eerste dag van de lactatie De dag van droogstand is de eerste dag van de lactatie Melkveecongres 2016 Dr Monique Van Goubergen Enter number(s) then press 'Send'. Wat is het doel van de droogstand? Vote for up to 3 choices 1. Voor

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL 1,5mg/g tepeldip- of spray oplossing. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzaam bestanddeel: Beschikbaar jodium: 1.5

Nadere informatie

Melkveebedrijf. Huisvesting. Melkveebedrijf. MPR oktober Melkmachine en melktechniek. 260 koeien 166 jongvee

Melkveebedrijf. Huisvesting. Melkveebedrijf. MPR oktober Melkmachine en melktechniek. 260 koeien 166 jongvee 260 koeien 166 jongvee BVD Vrij IBR Vrij Salmonella onverdacht Paratbc Status A Huisvesting Volledig TMR Aparte vaarzen groep Opstartgroep Gezakt zaagsel (Allspan) met Boxclean 2dd boxen schoongemaakt

Nadere informatie

Extra bij artikel: De faalkosten van mastitis en de vrije markt

Extra bij artikel: De faalkosten van mastitis en de vrije markt Extra bij artikel: De faalkosten van mastitis en de vrije markt Mastitis en de vrije markt Het wegvallen van het melkquotum betekent een ander kosten- en opbrengstenplaatje. Wat betekent dit voor de benadering

Nadere informatie

GEA ApolloMilkSystem. Automatisch melkstel met afgifte speen-dipmiddel en backflush

GEA ApolloMilkSystem. Automatisch melkstel met afgifte speen-dipmiddel en backflush GEA ApolloMilkSystem Automatisch melkstel met afgifte speen-dipmiddel en backflush 2 GEA APOLLOMILKSYSTEM GEA APOLLOMILKSYSTEM 3 Maximale borging voor de melk Het is een feit dat automatisering de kans

Nadere informatie

Melk Daar zit meer in! 8: Meer melk met behulp van techniek

Melk Daar zit meer in! 8: Meer melk met behulp van techniek Melk Daar zit meer in! 8: Meer melk met behulp van techniek Simon de Haan Dairy Herd Management Automation Specialist 20/10/2017 Security Level 1 2 Meer melk met behulp van techniek Techniek staat niet

Nadere informatie

Een verhoogd coligetal: Klebsiella-mastitis als mogelijke oorzaak?

Een verhoogd coligetal: Klebsiella-mastitis als mogelijke oorzaak? Een verhoogd coligetal: Klebsiella-mastitis als mogelijke oorzaak? Volgens de laatste schattingen van MCC-Vlaanderen kan een gemiddeld melkveebedrijf in Vlaanderen tussen 400 en 1000 euro per maand meer

Nadere informatie

Roadshow Uiergezondheid

Roadshow Uiergezondheid Lezing Roadshow Uiergezondheid Technische aspecten bij keuze tepelvoeringen Koen Lommelen Hoofd bedrijfsadvisering MCC-Vlaanderen 1 Werking melkinstallatie: Vacuumleiding pulsators A2 Vr Pulsator Regelaar

Nadere informatie

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1 Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be 8 O ptimilq O ptimilq 1 efficiënt samenwerken Verantwoord antibioticagebruik wint steeds meer aan belang.

Nadere informatie

De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis

De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis Met andere ogen kijken naar klinische mastitis Diewertje van den Dungen INHOUD Inleiding Achtergrond mastitis Detectie van mastitis Actie op mastitis Nieuwe

Nadere informatie

Uierontsteking. Herkauwersgezondheidszorg, Faculteit Diergeneeskunde, Yalelaan 7, 3584 CL Utrecht

Uierontsteking. Herkauwersgezondheidszorg, Faculteit Diergeneeskunde, Yalelaan 7, 3584 CL Utrecht R. N. Zadoks a en O. C. Sampimon b a Hoofdafdeling Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren, Afdeling Herkauwersgezondheidszorg, Faculteit Diergeneeskunde, Yalelaan 7, 3584 CL Utrecht R.N.Zadoks@vet.uu.nl b

Nadere informatie

HUIDVERZORGING - 1 -

HUIDVERZORGING - 1 - HUIDVERZORGING - 1 - INDEX - Huidbescherming pagina 1 - Handenreiniging pagina 2-4 - Huidverzorging pagina 4 - Doseersystemen pagina 5 HUIDBESCHERMING Onze handen staan dagelijks bloot aan vele schadelijke

Nadere informatie

Evaluatie Selectief Droogzetten

Evaluatie Selectief Droogzetten Evaluatie Selectief Droogzetten Risico s en Kansen 23 februari 2015 1 Emma Strous Sophie Noyen-Wolfert Inhoud Theorie droogzetten Richtlijn selectief droogzetten Meningen en Feiten Onderzoek Verkoopcijfers

Nadere informatie

MECHEMPRO Surface Solutions. Handreiniging & Handverzorging

MECHEMPRO Surface Solutions. Handreiniging & Handverzorging MECHEMPRO Surface Solutions Handreiniging & Handverzorging 1. HANDBESCHERMING HAND PROTECT LOTION Productcode 871 Beschermt de handen tegen schadelijke stoffen Beschermende handencrème. Hand Protect Lotion

Nadere informatie

Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation. Sofie Piepers, DVM, PhD. M-team UGent

Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation. Sofie Piepers, DVM, PhD. M-team UGent Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation Sofie Piepers, DVM, PhD Vaarzenmastitis Intramammaire infecties vóór kalven Gevolgen na kalven: Klinische mastitis Subklinische mastitis

Nadere informatie

Voorspellende waarde van het bacteriologisch onderzoek van tankmelk, Richard Olde Riekerink

Voorspellende waarde van het bacteriologisch onderzoek van tankmelk, Richard Olde Riekerink Verslag van de bijeenkomst van het uiergezondheidspanel najaar 2011 Het Uiergezondheidspanel (UGP) is een deskundig, onafhankelijk en divers discussieplatform op het gebied van uiergezondheid bij melkvee.

Nadere informatie

ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID

ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID Melkveehouderij en antibiotica ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID Melkveesector geen grootverbruiker Diersoortspecifieke data ontbreken Redenen van toediening RESISTENTIE REDUCTIE RESIDUEN

Nadere informatie

Handreiniging & Handverzorging

Handreiniging & Handverzorging Handreiniging & Handverzorging HANDBeschermING HAND PROTECT LOTION Productcode 871 Beschermt de handen tegen schadelijke stoffen Beschermende handencrème. Hand Protect Lotion beschermt de handen tegen

Nadere informatie

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015

BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 BVD, het aanpakken waard! Monique Driesse en Ruben Tolboom Januari 2015 Voorstellen Monique Driesse Rundveedierenarts 7 jaar praktijk, 5 jaar in Canada Sinds 2007 bij Boehringer Ingelheim Ruben Tolboom

Nadere informatie

BIJSLUITER ORBESEAL, Suspensie voor intramammaire toediening bij droogzetten

BIJSLUITER ORBESEAL, Suspensie voor intramammaire toediening bij droogzetten BIJSLUITER, Suspensie voor intramammaire toediening bij droogzetten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN

Nadere informatie

Nieuwsbrief. > 04 winter voor ondernemende melkveehouders. Uw eerste keuze in uiergezondheid

Nieuwsbrief. > 04 winter voor ondernemende melkveehouders. Uw eerste keuze in uiergezondheid Nieuwsbrief voor ondernemende melkveehouders > 04 winter 2011 Uw eerste keuze in uiergezondheid Editoriaal Editoriaal Geachte lezer, Uiergezondheid Waarop letten bij het behandelen van een uierontsteking?

Nadere informatie

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Inhoud presentatie Dierziekten: ontwikkelingen BVD en IBR Uiergezondheid: kengetallen omtrent droogstandstherapie Vruchtbaarheid: nieuwe benadering

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN De Waegenaere NV Bieke Een linoleum vloer en onderhoud Met een vloer van Forbo Flooring beschik je over een hoogwaardige en zeer duurzame vloerbekleding. Een product waarvan

Nadere informatie

Een labuitslag en dan?

Een labuitslag en dan? Een labuitslag en dan? Interpretatie en nieuwe ontwikkelingen Hans Miltenburg GD oktober 2013 Programma Waarom GD Tankmelk Uiergezondheid? Interpretatie GD Tankmelk Uiergezondheid Nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

DeLaval Herd Navigator Hogere koekunde

DeLaval Herd Navigator Hogere koekunde DeLaval Herd Navigator Hogere koekunde DeLaval Herd Navigator DeLaval Herd Navigator Herd Navigator van DeLaval is een geavanceerde managementtool die als het ware door de veestapel navigeert en koeien

Nadere informatie

UIERGEZONDHEID Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua

UIERGEZONDHEID Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua UIERGEZONDHEID Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ WWW.VLAANDEREN.BE/LANDBOUW UIERGEZONDHEID

Nadere informatie

Automatisch melken en uiergezondheid

Automatisch melken en uiergezondheid PRAKTISCH INZICHT Automatisch melken en uiergezondheid Deel 2 J.D.H.M. MILTENBURG 1, H. HOGEVEEN 2,3, T.J.G.M. LAM 1,2 DETECTIE MASTITISKOEIEN Bij het opsporen van mastitiskoeien bij automatisch melken

Nadere informatie

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015

Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening, waaróm is het zo belangrijk? Anja Smolenaars GD Dierenarts Herkauwersgezondheidszorg 15 januari 2015 Biestvoorziening Veel te Vaak Vlug aan voorbijgegaan! Waarom is het zo belangrijk?

Nadere informatie

In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, Gezien het verzoek van CA F.N.Z. Agri B.V te DUIVEN d.d. 5 maart 2010 tot wijziging van de registratie van het diergeneesmiddel

Nadere informatie

INTRODUCTIE VAN DE NIEUWE CAREVO DOUCHEWAGEN. with people in mind

INTRODUCTIE VAN DE NIEUWE CAREVO DOUCHEWAGEN. with people in mind INTRODUCTIE VAN DE NIEUWE CAREVO DOUCHEWAGEN with people in mind MIJN WAARDIGHEID Nu ik hulp nodig heb om te kunnen douchen, wil ik graag op een aangename manier geholpen worden om me goed schoon te voelen.

Nadere informatie

2. De Uier. Taak. Taak 2. De Uier: plan, do, check & act. plan

2. De Uier. Taak. Taak 2. De Uier: plan, do, check & act. plan Taak 2. De Uier Taak 2. De Uier: plan, do, check & act plan Je kan uitleggen hoe melk in het lichaam gemaakt wordt. Je kan uitleggen welke hormonen actief zijn bij de vorming van melk. resultaat Je weet

Nadere informatie

DOELGERICHTE PREVENTIE, TER VOORKOMING VAN UIERGEZONDHEIDSPROBLEMEN

DOELGERICHTE PREVENTIE, TER VOORKOMING VAN UIERGEZONDHEIDSPROBLEMEN DOELGERICHTE PREVENTIE, TER VOORKOMING VAN UIERGEZONDHEIDSPROBLEMEN DOELGERICHTE UIER- EN LIGBEDHYGIËNE! Preventie, de enige juiste aanpak ter voor koming van uiergezondheidsproblemen. Uiergezondheidsproblemen

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn

Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn Praktijkopdrachten Gezondheid en Welzijn Opdracht 1 - Controle van gezondheid Het vee goed bekijken is één van de belangrijkste dingen op een melkveebedrijf. Het is namelijk de enige manier om zieke dieren

Nadere informatie

Werkblad: Gezondheidskenmerken

Werkblad: Gezondheidskenmerken Werkblad: Gezondheidskenmerken 1) Zet een koe vast aan het voerhek of aan het halster. Beoordeel vervolgens de onderstaande gezondheidskenmerken. a. Koe nummer: b. Leeftijd: c. Lactatiestadium: d. Ras:

Nadere informatie

Uw melk snel gekoeld en veilig bewaard

Uw melk snel gekoeld en veilig bewaard Uw melk snel gekoeld en veilig bewaard DeLaval melkkoel- en bewaarsystemen Your solution - every day Gesloten melkkoeltank DX/CE De DeLaval melkoeltanks DX/CE en DX/CEM zijn beschikbaar van 1.300 tot bijna

Nadere informatie

het totaalplan voor uw BUREAUSTOEL

het totaalplan voor uw BUREAUSTOEL het totaalplan voor uw BUREAUSTOEL kwaliteit. comfort. UITSTRALING. service. goede keuze KEUZE Wie Chair Repair = Harold Werner Al 26 jaar werk ik met veel plezier in de meubelbranche. Ik heb ontzettend

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4 Monitoring

HOOFDSTUK 4 Monitoring HOOFDSTUK 4 Monitoring Routines in T4C Om de koppel-, groep- en/of individuele dierprestaties te bekijken, zijn in T4C een aantal rapporten beschikbaar. Naast de controle attenties (controle 2 keer/dag

Nadere informatie

HydroTac het hydroactieve wondverband. Houdt droge wonden vochtig en exsuderende wonden voldoende droog.

HydroTac het hydroactieve wondverband. Houdt droge wonden vochtig en exsuderende wonden voldoende droog. NIEUW HydroTac het hydroactieve wondverband. Houdt droge wonden vochtig en exsuderende wonden voldoende droog. Wondbehandeling Houdt exsuderende wonden voldoende droog. HydroTac gemakkelijk, hygiënisch,

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Noroseal 2,6 g suspensie voor intramammair gebruik bij runderen 2. KWALTITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Noroseal 2,6 g suspensie voor intramammair gebruik bij runderen 2. KWALTITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL Noroseal 2,6 g suspensie voor intramammair gebruik bij runderen 2. KWALTITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per intramammaire injector

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, BD/2018/REG NL 120581/zaak 571810 DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, Besluitende op de aanvraag d.d. 21 december

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Elke koe verdient bescherming. Eénmalige BVD vaccinatie, 1 jaar bescherming

Elke koe verdient bescherming. Eénmalige BVD vaccinatie, 1 jaar bescherming Elke koe verdient bescherming Eénmalige BVD vaccinatie, jaar bescherming BVD-vrij en beschermd Ondanks dat er jarenlang maatregelen zijn genomen, blijft BVD een belangrijk probleem in Europa met grote

Nadere informatie

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS

BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS beter BOE! SPECIAL VOOR RUNDVEEHOUDERS THEMA: - Alles over het gebruik van teatsealers - Expert consensus statement EXTRA AANDACHT: - BVD-vaccinatie combineren met BVD vrij-routes Column: Arjon Velthoen

Nadere informatie

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee AGRILED pro Serie Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee Better light, better life Welzijn en rendement Als veehouder bent u dagelijks bezig met het welzijn en de productie van uw vee. De

Nadere informatie

Prevexor Ratten- en muizenbestrijding voor de melkveehouderij

Prevexor Ratten- en muizenbestrijding voor de melkveehouderij Prevexor Ratten- en muizenbestrijding voor de melkveehouderij Ratten en muizen vormen verborgen risico s in de melkveehouderij. Ze beschadigen gebouwen en elektrische bedrading en knagen aan isolatie.

Nadere informatie

KoerantNajaar 2013. DeLaval. De Blauwe Stal - koecomfort van DeLaval. Lang leve de koe! Hoe duurzaam wilt u het hebben?

KoerantNajaar 2013. DeLaval. De Blauwe Stal - koecomfort van DeLaval. Lang leve de koe! Hoe duurzaam wilt u het hebben? DeLaval KoerantNajaar 2013 Volg DeLaval Benelux ook op Facebook en Twitter Lang leve de koe! Hoe duurzaam wilt u het hebben? Onderzoeken, nieuws en achtergronden De Blauwe Stal - koecomfort van DeLaval

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. Antibiotica vrij ondernemen

Onderzoeksrapport. Antibiotica vrij ondernemen Onderzoeksrapport Antibiotica vrij ondernemen Auteurs: Gertjan Stokkers Matthijs Pots Datum: Januari 2010 Antibiotica vrij ondernemen Een onderzoek in opdracht van de Christelijk Agrarische Hogeschool

Nadere informatie

Introductie AMS-STAGE

Introductie AMS-STAGE Introductie AMS-STAGE 1 Algemeen - Stageduur 5 weken - Inleveren POK, stageverslag, urenregistratie - Stagebezoek - Beoordeling 2 Programma vandaag Stageopdrachten Algemene bedrijfsbeschrijving(missie,

Nadere informatie

Kengetallen E-18. Fokwaarde Celgetal met testdagmodel

Kengetallen E-18. Fokwaarde Celgetal met testdagmodel Kengetallen E-18 Fokwaarde Celgetal met testdagmodel Inleiding Mastitis is een van de belangrijkste bedrijfsgebonden ziekten in de Nederlandse rundveehouderij. Mastitis resulteert in hoge economische verliezen

Nadere informatie

UIERGEZONDHEID HOE BETER BEHANDELEN

UIERGEZONDHEID HOE BETER BEHANDELEN UIERGEZONDHEID HOE BETER BEHANDELEN MET MINDER KOSTEN? KARLIEN SUPRÉ HOOFD BEDRIJFSADVISERING MCC-VLAANDEREN Uiergezondheid in Vlaanderen Klinische mastitis Celgetalproblemen => subklinische mastitis Aantal

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Wekelijks/maandelijks werk

Hoofdstuk 3: Wekelijks/maandelijks werk Planmatig werken Vandaag Als je het dagelijkse werk goed doet, zal het resultaat ook goed zijn. Maar hoe weet je of je je werk goed doet? Maar weinig mensen zijn kritisch genoeg om zichzelf te kunnen beoordelen

Nadere informatie

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat

100-dagenaanpak. 365 dagen resultaat 365 dagen resultaat > gezonde koeien > goede productie > gemakkelijk werken U wilt als melkveehouder dat uw koeien vlot afkalven, gezond opstarten, goed produceren en weer gemakkelijk drachtig worden.

Nadere informatie

OASIS. Ons eigen concept voor Verzorgend Wassen. Samen voor de grote PLUS

OASIS. Ons eigen concept voor Verzorgend Wassen. Samen voor de grote PLUS OASIS Ons eigen concept voor Verzorgend Wassen Samen voor de grote PLUS Verzorgend Wassen is comfortabeler en effectiever Synergy Health introduceert een nieuw - en geheel eigen! - concept voor Verzorgend

Nadere informatie

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door:

DeLaval Focus. Deze Focus wordt u aangeboden door: DeLaval Focus Deze Focus wordt u aangeboden door: Schoon en droog Ook verkrijgbaar als big bag van 500 kg Bacteriën hebben water, voedsel en een temperatuur van 20-40 graden nodig om te groeien en verdubbelen

Nadere informatie

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee

AGRILED pro Serie. Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee AGRILED pro Serie Volledig geautomatiseerde verlichting voor uw rundvee Better light, better life Welzijn en rendement Als veehouder bent u dagelijks bezig met het welzijn en de productie van uw vee. De

Nadere informatie

Kengetallen E-18. Fokwaarde Celgetal met testdagmodel

Kengetallen E-18. Fokwaarde Celgetal met testdagmodel Kengetallen E-18 Fokwaarde Celgetal met testdagmodel Inleiding Mastitis is een van de belangrijkste bedrijfsgebonden ziekten in de Nederlandse rundveehouderij. Mastitis resulteert in hoge economische verliezen

Nadere informatie

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Pieter Passchyn AMCRA seminarie: Vaccinatie, bioveiligheid en management als tools voor een verminderd antibacterieel gebruik, Brussel, 10-11 oktober 2013

Nadere informatie

Handen wassen met zeep

Handen wassen met zeep HANDLEIDING DIGIBORD PRESENTATIE Handen wassen met zeep Meer informatie op hygienewerkt.info Met deze handleiding geven wij u een toelichting op de Digibord presentatie Handen wassen met zeep. Per slide

Nadere informatie

DeLaval vacuümpompen DVP & DVPF Moderne en betrouwbare oplossingen

DeLaval vacuümpompen DVP & DVPF Moderne en betrouwbare oplossingen DeLaval vacuümpompen DVP & DVPF Moderne en betrouwbare oplossingen De klassieke vacuümpomp De klassieke vacuümpomp vraagt regelmatig onderhoud; veerriemen moeten worden gewisseld, olie moet regelmatig

Nadere informatie

Informatie voor patiënten LOYON bij schilferige huidaandoeningen

Informatie voor patiënten LOYON bij schilferige huidaandoeningen Bij schilferige huidaandoeningen Informatie voor patiënten LOYON bij schilferige huidaandoeningen Geachte patiënt(e), U heeft van uw arts LOYON gekregen, een medicament dat schilfers en korsten verwijdert.

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, BD/2013/REG NL 10557/zaak 205622 DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, In overeenstemming met de MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, Beschikkende op de aanvraag d.d. 7 februari 2011 van

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Lezingen-aanbod Valacon seizoen

Lezingen-aanbod Valacon seizoen Voor meer informatie over ons programma kunt u contact opnemen via info@valacon.nl Lezingen-aanbod Valacon seizoen 2015-2016 U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een van onze specialisten via www.valacon.nl

Nadere informatie

Programma: SPONSORS. Ontwikkelingen GES 2015. GES organisatie. Agenda. Quotum eraf, fosfaat erop? Apeldoorn 4 november 2015

Programma: SPONSORS. Ontwikkelingen GES 2015. GES organisatie. Agenda. Quotum eraf, fosfaat erop? Apeldoorn 4 november 2015 10.00 - Geart Benedictus: Welkom Programma: Quotum eraf, fosfaat erop? Toekomst fokkerij? Apeldoorn 4 november 2015 10.05 - Jan Huitema (melkveehouder en Europarlementariër) 10.35 - Bonny van Ranst (melkveehouder

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

Hand Care Assortiment

Hand Care Assortiment Hand Care Assortiment De variatie in werkomgevingen is enorm en er zijn veel specialismen. Dit vraagt om specifieke vaardigheden en daarvoor heb je je handen nodig. Je belangrijkste gereedschap. Handbescherming

Nadere informatie

NIEUW SHIATSU MASSAGE SYSTEEM

NIEUW SHIATSU MASSAGE SYSTEEM M A D E I N I TA LY NIEUW SHIATSU MASSAGE SYSTEEM De nieuwe SHIATSU massage van de washunit Sensation is een massage systeem van de nieuwe generatie. Speciaal ontwikkeld voor spier ontspanning en het verlagen

Nadere informatie

MISSIE: SCHONE HANDEN

MISSIE: SCHONE HANDEN MISSIE: SCHONE HANDEN 1 MISSIE: SCHONE HANDEN ASSORTIMENT HANDREINIGERS De oplossing voor vuile handen ALLES-IN-1: compleet systeem voor bescherming, reiniging en verzorging van handen. HYGIËNISCH: gesealde

Nadere informatie

OVERZICHT MAGNESIUM PRODUCTEN UITWENDIG GEBRUIK

OVERZICHT MAGNESIUM PRODUCTEN UITWENDIG GEBRUIK OVERZICHT MAGNESIUM PRODUCTEN UITWENDIG GEBRUIK MAGNESIUM OLIE SPRAY MAGNESIUM OLIE FLES MAGNESIUM VLOKKEN MAGNESIUM SERUM nieuw WWW.DEBAPHARMA.BE Neerhofstraat 45, 8560 Wevelgem - Tel: 056 42 64 71 -

Nadere informatie

N o t i t i e. Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): -

N o t i t i e. Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): - Auteur: Horneman Betreft: Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): - N o t i t i e Sinds begin 2006 worden resultaten van lactosebepalingen

Nadere informatie

2013-2014 SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid

2013-2014 SPECIALIST MESTBEWERKING. capaciteit duurzaamheid 2013-2014 SPECIALIST capaciteit duurzaamheid MEST DUURZAAMHEID VEENHUIS Denkt u aan mest? Dan denkt u aan Veenhuis! Veenhuis Machines heeft 75 jaar ervaring in het ontwikkelen en bouwen van landbouwmachines

Nadere informatie