VIVA-SVV en zij-kant Preventiecampagne gezinsgeweld 2010 Gezinsgeweld buitenspel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VIVA-SVV en zij-kant Preventiecampagne gezinsgeweld 2010 Gezinsgeweld buitenspel"

Transcriptie

1

2 VIVA-SVV en zij-kant Preventiecampagne gezinsgeweld 2010 Gezinsgeweld buitenspel Uit nderzek van Amnesty Internatinal blijkt dat in ns land 1 p de 5 vruwen te maken krijgt met geweld in eigen huis. Vlgens recente cijfers van het Instituut vr de Gelijkheid van Vruwen en Mannen (IGVM) werd 15% van de Belgische vruwen het afgelpen jaar het slachtffer van partnergeweld. Dat is heel veel. Helaas is het aantal slachtffers nóg grter: in bijna de helft van de gevallen van partnergeweld is minstens 1 kind getuige van dat geweld. Dat blijft natuurlijk niet znder gevlg. Onderzek tnt aan dat maar liefst 40% van de kinderen die getuige zijn van partnergeweld hier zelf ernstige gevlgen van ndervindt. Ze vertnen emtinele schade en gedragsprblemen die vergelijkbaar zijn met die van kinderen die zelf slachtffer van mishandeling zijn geweest. Daarm zetten de vruwenrganisaties zij-kant en VIVA-SVV de preventiecampagne Gezinsgeweld buitenspel p pten. De campagne trekt van 13 ktber tt en met 25 nvember 2010 dr heel Vlaanderen en bezekt gezinsvriendelijke plaatsen als pretparken, gezinsevenementen en sprtwedstrijden. De masctte is de antigeweldheld, een stripfiguur die p de actieplaatsen flders, rde kaarten en gadgets uitdeelt en gezinnen leert m te gaan met huiselijke discussies. Onze antigeweldheld wil k graag vr de ft pseren met kinderen en vlwassenen die net als hij de rde kaart trekken bij gezinsgeweld. Deze ft s zullen verschijnen p de website De infrmatieflder, die via diverse kanalen verspreid wrdt, vat samen wat gezinsgeweld eigenlijk is en wat de gevlgen ervan zijn vr kinderen die getuige zijn van dit geweld. Naar analgie met de sprtwereld bevat de flder k een rde kaart. Hiermee kan elk gezinslid een time-ut inrepen wanneer een ruzie escaleert. Maar mdat vrkmen ng steeds beter is dan genezen, geeft de flder k tips m discussies binnen het gezin cnstructief aan te pakken. De campagne wil vlwassenen infrmeren ver gezinsgeweld en ver de nefaste gevlgen die dit vr kinderen kan hebben. We geven k tips m emtineel, seksueel, financieel en fysiek geweld in gezinnen te vermijden. Dr de invalshek van de kinderen te belichten, willen we uders aanzetten m na te denken ver hun eigen gezinssituatie en z eventueel gezinsgeweld aan te pakken. Omdat elk kind een warm nest verdient m in p te greien, frmuleerden VIVA-SVV en zij-kant k enkele beleidsvrstellen m gezinsgeweld buitenspel te zetten via.a. sensibilisatie, preventie, hulpverlening en rechtspraak.

3 Data en lcaties van de acties Limburg Hasselt, Plpsa Indr, Guverneur Verwilghensingel 70, wensdag 13 ktber 2010, uur Ost-Vlaanderen Wachtebeke, Hallween in Puyenbreck, Puyenbrug 1a, zndag 31 ktber 2010, uur Gent, Kineplis Gent, Ter Platen 12, vrijdag 5 nvember 2010, uur Vlaams-Brabant Kessel-L, Vetbal Jeugd Oud-Heverlee-Leuven, Jeugdcmplex Bruineveld, Dmeinstraat 61, zaterdag 23 ktber 2010, uur Leuven, Basketbal Stella Artis Leuven Bears, Sprtase, Philipssite 6, zndag 31 ktber 2010, uur West-Vlaanderen Ostende, Basketbal Club Ostende vzw, Sleuyter Arena, Nrthlaan 13, zaterdag 16 ktber 2010, uur Reselare, Vlleybal Knack-Randstad-Reselare, Sprthal Schiervelde, Diksmuidsesteenweg 396, zaterdag 6 nvember 2010, uur Antwerpen Antwerpen, Metrplis Antwerpen, Grenendaallaan 394, zndag 24 ktber 2010, uur Turnhut, Sensibiliseringscampagne huiselijk geweld, Grte Markt, dnderdag 25 nvember 2010, uur Achtergrnd De gevlgen van gezinsgeweld vr de slachtffers raken stilaan bekend. Minder gekend is de invled van partnergeweld p de kinderen die er getuige van zijn. Nchtans ndervindt z n 40% van die kinderen hiervan ernstige gevlgen, zwel p krte als p lange termijn. Ze vertnen emtinele schade en gedragsprblemen die vergelijkbaar zijn met die van kinderen die zelf slachtffer van mishandeling zijn. Bvendien zijn er k maatschappelijke gevlgen. Deze kinderen slagen er later immers vaak meilijker in m zelf een harmnieuze relatie p te buwen. Ze buwen verder p de nevenwichtige man-vruw verhudingen waar ze als kind mee pgegreid zijn en lpen z meer kans m zelf slachtffer - f zelfs dader - te wrden van huiselijk geweld. Gezinnen kmen dus in een vicieuze cirkel van gezinsgeweld terecht. Om die negatieve spiraal te drbreken, veren de vruwenrganisaties VIVA-SVV en zij-kant een preventiecampagne tegen partnergeweld. Het del hiervan is tweevudig. Enerzijds wil de campagne vlwassenen laten inzien dat gezinsgeweld schadelijk is vr kinderen. We willen uders de gen penen vr de effecten van partnergeweld p kinderen en willen hun aandacht richten p die kinderen. Anderzijds is er een preventieve delstelling: de campagne wil tips aanreiken ver he mensen cnstructief kunnen mgaan met meningsverschillen.

4 Effecten van gezinsgeweld p kinderen die er getuige van zijn Van baby tt tiener Jnge kinderen kunnen hun ervaringen met geweld ng niet verwrden. Ouders denken dan k vaak dat ze weinig van de ruzies merken. Maar tch zijn juist jnge kinderen erg kwetsbaar vr de gevlgen van geweld binnen het gezin. Getuige zijn van gezinsgeweld kan gevlgen hebben p verschillende levensdmeinen. Meestal gaat het m een cmbinatie van verschillende symptmen. Ontwikkeling: rem p de hersengrei bij baby s, terugval in de vaardigheden bij kleuters, cncentratieprblemen, ver- f nderpresteren p schl Fysieke gezndheid: buikpijn, hfdpijn, misselijkheid, bedplassen, slapelsheid, eetprblemen Emtineel: stil, angstig, lustels, gespannen, drevig, verlegen, verbezrgd, nerveus Gedrag: huilen, driftbuien, minder spelen, pesten, spijbelen, agressief, druk, wreed tegen dieren, vatbaar vr verslavingen en criminaliteit Sciaal: erg teruggetrkken f net erg aanhankelijk, bang vr cntact en intimiteit, weinig inlevingsvermgen f net vergeveligheid, steretiepe ideeën mtrent het rllenpatrn man-vruw Zelfbeeld: weinig zelfvertruwen, faalangst, depressiviteit, zelfmrdgedachten De ernst van de gevlgen is afhankelijk van de duur en de frequentie van het geweld en van de leeftijd van het kind (he jnger het kind, he grter meestal de gevlgen). Maar een kind dat getuige is van geweld, is niet gedetermineerd tt schadelijke en lange termijngevlgen. Er zijn immers k beschermende factren, die het risic p het ntwikkelen van psychische prblemen verkleinen. Dit zijn zwel persnlijke factren (veerkracht, vitaliteit, sciale cmpetentie, emtinele intelligentie, een gede lichamelijke gezndheid ) als interpersnlijke elementen (een gede relatie met brers f zussen f met een vlwassene die niet met het geweld te maken heeft, steun uit de mgeving). Met andere wrden: andere vlwassenen kunnen ervr zrgen dat kinderen geen lange termijngevlgen ndervinden. Daarm is het z belangrijk vr een slachtffer f getuige van gezinsgeweld m een luisterend r en begrijpende mensen m zich heen te hebben.

5 Gezinsgeweld: vrkmen en genezen Om gezinsgeweld te vrkmen, met je eerst inzicht hebben in de rzaken ervan. Maar gezinsgeweld is niet eenvudig te verklaren. Zwel individuele, relatinele als maatschappelijke prblemen kunnen aan de basis liggen van geweld. Een cmbinatie van risicfactren verhgt de kans p gezinsgeweld. Risicfactren kunnen gevnden wrden buiten het gezin (sciale ngelijkheid, gangbare pvattingen, sciaal netwerk, werksituatie, leeftijd, inkmen ), binnen het gezin (echtscheiding, (n)tevredenheid binnen het huwelijk, aanwezigheid van kinderen ) en p individueel niveau (angst, depressie, alchlgebruik ). 1 Het bestrijden van al deze risicfactren is belangrijk m geweld tegen te gaan. Individuen zelf hebben p veel van bvenvernemde factren geen f weinig vat. Maar wel p de manier waarp men ruzie maakt. Daarm enkele tips m in je eigen gezin te vrkmen dat een discussie uitmndt in geweld: Bespreek, maar schreeuw niet. Praat, maar sla niet. Stapel je frustraties niet p. Hu de ruzie nder cntrle. Trek de rde kaart als het je te veel wrdt. Geef elkaar even de tijd m tt rust te kmen. Praat verder als de gemederen bedaard zijn. Maak het weer ged. Wanneer je kinderen getuige zijn van cnflicten, laat ze dan k getuige zijn van de plssing ervan. Laat het einde van de ruzie k echt het einde zijn en de nadien iets leuks met het gezin. Als het kwaad al geschied is, he met je de wnden (van jezelf en je kinderen) dan genezen? Zek hulp! Schilder gezinsgeweld niet af als iets dat vrbijgaat, nbelangrijk is f als iets dat je zelf gezcht hebt. Geweld is ernstig en valt nit ged te praten. Praat met iemand die je vertruwt. De eventueel een berep p prfessinele hulp. Bel naar een luisterlijn, zals Telenthaal (tel. 106) f cntacteer andere hulpadressen. Een verzicht van die hulpadressen vind je p de website Praat erver met je kinderen p een begrijpelijke manier. Leg uit dat het hun schuld niet is en luister naar hun bedenkingen en vragen. Geef je kind de kans en de tijd m te verwerken wat er gebeurd is. 1 Brn: Instituut vr de Gelijkheid van Vruwen en Mannen (IGVM)

6 Beleidsvrstellen Bewustmaking van het publiek Grtschalige campagnes meten het publiek alarmeren, infrmeren en sensibiliseren: Er is een mentaliteitswijziging ndig m.b.t. gezinsgeweld. Vlwassenen meten inzien dat partnergeweld k schadelijk is vr de betrkken kinderen. Op krte en p lange termijn, p fysiek en emtineel vlak, maar k met betrekking tt de ntwikkeling, het zelfbeeld en de tekmstige relaties van die kinderen. Partnermishandeling wrdt in die ptiek dus een indirecte vrm van kindermishandeling. Dr een beter beeld te krijgen van de impact van partnergeweld p kinderen, krijgen uders (zwel dader als slachtffer) meer g vr de kinderen én vr de cncrete gezinssituatie. Z wrdt het misschien mgelijk de geweldspiraal te drbreken. Brchures, websites, infavnden, enz zijn ndig m alle betrkkenen te infrmeren en te begeleiden in hun intenties m het geweld te stppen. Slachtffers en plegers meten ingelicht wrden ver de hulpverleningsmgelijkheden vr henzelf, hun relatie, hun gezin en hun kinderen. Het met duidelijk wrden dat k als partners de relatie niet willen beëindigen, zij hulp kunnen krijgen m het geweld binnen hun gezin te stppen. Slachtffers die wel willen breken met hun partner, meten geïnfrmeerd wrden ver hun rechten en ver de pvangmgelijkheden. Daders meten gecnfrnteerd wrden met de criminele aard van hun acties en met de mgelijke gevlgen (k juridisch) ervan. Specifieke preventiecampagnes vr jngeren kunnen tekmstige generaties beheden vr gezinsgeweld. De fcus met daarvr liggen p het kanaliseren van emties en het aanleren van cmmunicatie- en plssingsvaardigheden, zdat discussies p een cnstructieve wijze en znder geweld kunnen afgehandeld wrden. Het delpubliek van bewustmakingscampagnes met ruimer zijn dan enkel slachtffers f daders. De brede samenleving met gesensibiliseerd wrden pdat geweld afgekeurd wrdt, tabes drbrken wrden en gezinsgeweld bespreekbaar wrdt. Omstaanders meten weten he te handelen wanneer ze gezinsgeweld in een ander gezin vermeden. Bewustmaking van vertruwenspersnen Slachtffers van gezinsgeweld velen zich vaak alleen. Het is belangrijk dat vertruwenspersnen (zals huisartsen, leerkrachten, plitieagenten, CLBmedewerkers ) vertruwd zijn met de prblematiek. Z kunnen ze de symptmen in een vreg stadium herkennen, de slachtffers p een gede manier pvangen en hen drverwijzen naar de gepaste hulpverlenende instanties. Hetzelfde geldt vr de eerste pvang van plegers: als vertruwenspersnen de weg kennen naar specifieke hulpverlening rnd geweld kunnen daders vregtijdig en snel drverwezen wrden. Dat kmt niet alleen de plegers, maar k hun partner en kinderen ten gede. Ondersteuning van de hulpverleners Er met een netwerk gecreëerd wrden van medische, psychsciale, plitinele en gerechtelijke instanties, zdat in gevallen van gezinsgeweld

7 een vltte gegevensuitwisseling en een drgedreven cördinatie tussen de hulpverleningsinitiatieven mgelijk is. Nieuwe initiatieven en psitieve ervaringen met bepaalde praktijken in specifieke regi s meten in een natinaal verlegplatfrm gedeeld kunnen wrden met cllega-hulpverleners. Er met geïnvesteerd wrden in nderzek ver gezinsgeweld, preventie en hulpverlening, zdat eensgezind gekzen kan wrden vr de meest deltreffende interventies. Een gestandaardiseerd medisch certificaat tt vaststelling van geweld zu het beheer van gezinsgewelddssiers dr verschillende actren vergemakkelijken. Er is een nijpend gebrek aan ndpvang, waardr slachtffers sms ndgedwngen meten terugkeren naar de gevaarlijke gezinssituatie. De verheid met vrzien in vldende kwalitatieve pvangmgelijkheden vr slachtffers van partnergeweld, zdat de vicieuze cirkel van gezinsgeweld drbrken kan wrden. Kinderen die getuige zijn van gezinsgeweld hebben k specifieke nden en verdienen dus een aangepaste pvang, ingebed in hulpverleningsrganisaties zals het CAW, GGZ, CKG Er is nd aan hulpverleners met kennis van zaken en met de tijd en de middelen m deze kinderen ged en langdurig te begeleiden. Justitie Een evaluatie van de nieuwe wet p de echtscheiding, waarp rechters zich baseren m vaker vr c-uderschap te kiezen dringt zich p. In situaties van gezinsgeweld kunnen kinderen ingezet wrden als geweldmiddel tegen de partner. C-uderschap kan in die specifieke gevallen dus gevaarlijk zijn vr de kinderen. Het is belangrijk dat rechters de psitie van kinderen in rekening brengen bij hun verwegingen m c-uderschap al dan niet te te kennen. Werk maken van de intentie m een familierechtbank te creëren die telaat de tegenstrijdigheden tussen strafrechtelijke en burgerlijke vnnissen p te lssen. Rechters meten in cncrete situaties alle ndzakelijke middelen aanwenden m gezinsgeweld te stppen en nieuw geweld te vrkmen. Er kan gekzen wrden vr hulpverlening en begeleiding maar evenzeer vr harde straffen, al naargelang de specificiteit van de situatie. Uit zwel wetgeving als rechtspraak met he dan k blijken dat gezinsgeweld niet getlereerd wrdt en dat slachtffers gehrd en beschermd wrden. Reflectie Er met een debat geverd wrden ver de mgelijkheden vr artsen m inlichtingen aan het parket te verschaffen ver gevallen van ernstig partnergeweld wanneer het slachtffer daar zelf geen initiatief vr kan f wil nemen. De privacywetgeving en de regels mtrent het berepsgeheim mgen geen belemmering zijn vr een adequate hulpverlening. Want elk kind verdient een veilig nest m in p te greien. (Deze beleidsvrstellen zijn deels geïnspireerd p Pieters, J., Italian, P., Offermans, A. en Hellemans, S. (2010), Ervaringen van vruwen en mannen met psychlgisch, fysiek en seksueel geweld, Brussel, Instituut vr de gelijkheid van vruwen en mannen, 238 blz.)

8 Praktische infrmatie zij-kant, de prgressieve vruwenbeweging Grasmarkt 105, bus Brussel VIVA-SVV vzw, Scialistische vruwenvereniging Landelijk secretariaat Sint-Jansstraat Brussel Cntactpersnen Sfie De Neve, stafmedewerker Gelijke Kansen VIVA-SVV en cördinatr prject Tel: f sfie.deneve@viva-svv.be f inf@hrenzienenpraten.be Vera Claes, natinaal secretaris zij-kant en cördinatr prject Tel: f vera.claes@zij-kant.be f inf@hrenzienenpraten.be Meer infrmatie vind je p: Expertise ver het thema gezinsgeweld kan je vinden bij het IGVM (Instituut vr de Gelijkheid van Vruwen en Mannen): Beeldmateriaal kan je pvragen bij: Sfie De Neve, sfie.deneve@viva-svv.be f inf@hrenzienenpraten.be

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen

Kenmerken en uitkomsten van professionele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen Kenmerken en uitkmsten van prfessinele echtscheidingsbemiddeling in Vlaanderen 20 nvember 2015 Prf. Dr. Sfie Vanassche Dr. An Katrien Sdermans Prf. dr. Ken Matthijs Family and Ppulatin Studies, KU Leuven

Nadere informatie

Sensibiliseringscampagne Hier trek ik de lijn!

Sensibiliseringscampagne Hier trek ik de lijn! Sensibiliseringscampagne Hier trek ik de lijn! VIVA-SVV en zij-kant geven werknemers en werkgevers tips bij ngewenst seksueel gedrag dr derden p het werk. Persbericht: Hier trek ik de lijn! 10% van alle

Nadere informatie

Blijf niet ijskoud voor partnergeweld

Blijf niet ijskoud voor partnergeweld VIVA-SVV en zij-kant sensibiliseren getuigen van partnergeweld Blijf niet ijskud vr partnergeweld Blijf niet ijskud vr partnergeweld Sensibiliseringscampagne vr getuigen van partnergeweld Slachtffers van

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Pedagogische Civil Society

Pedagogische Civil Society Pedaggische Civil Sciety Nieuwkmer in het cntinuüm van pvedndersteuning? 4 juni 2010 Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Welkm Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Werkzaam bij SO&T: kwaliteit in Opveden

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Visietekst BuO Type 3 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met ernstige emotionele- en /of gedragsproblemen

Visietekst BuO Type 3 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met ernstige emotionele- en /of gedragsproblemen Visietekst BuO Type 3 Onderwijs en begeleiding aan kinderen met ernstige emtinele- en /f gedragsprblemen Schljaar 2009-2010 Welkm jij. Jij, helemaal jezelf. Nieuw vr ns, nbekend, ged zals je bent. Wij

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

visietekst preventie en omgang agressief gedrag KIDS Borggravevijversstraat 9 3500 Hasselt tel. 011/22 25 93 fax 011/24 20 14 kids@kids.

visietekst preventie en omgang agressief gedrag KIDS Borggravevijversstraat 9 3500 Hasselt tel. 011/22 25 93 fax 011/24 20 14 kids@kids. visietekst preventie en mgang agressief gedrag KIDS Brggravevijversstraat 9 3500 Hasselt tel. 011/22 25 93 fax 011/24 20 14 kids@kids.be visie Agressie maakt nlsmakelijk deel uit van het menselijk bestaan

Nadere informatie

Ouders die heftig strijden hebben vaak te weinig inzicht in het effect van hun strijd op hun kinderen.

Ouders die heftig strijden hebben vaak te weinig inzicht in het effect van hun strijd op hun kinderen. Bijlage 10: SEMINARIE VECHTSCHEIDING VAN HET VLAAMS FORUM KINDERMISHANDELING (11.12.2012). Presentatie signalen uit de werkgrep hgcnflictueuze scheiding IJH Deinze-Eekl-Gent en de bezekruimten. Werktekst

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Pestprotocol. Pestprotocol Stichting Allure januari 2012 1

Pestprotocol. Pestprotocol Stichting Allure januari 2012 1 Pestprtcl Elke schl bij Stichting Allure hanteert een Pestprtcl. Het schlspecifieke Pestprtcl is een afgeleide van dit algemeen Pestprtcl. 1. Del van het pestprtcl: Wij vinden dat elk kind dat bij ns naar

Nadere informatie

Pestprotocol Cazemierschool 2012

Pestprotocol Cazemierschool 2012 Pestprtcl Cazemierschl 2012 Vrwrd De Cazemierschl is een Prtestants Christelijke schl, die werkt vanuit de Jenaplanvisie. Dat betekent dat vr nze schl de algemeen menselijke waarden zals gemeenschapszin,

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o

Alle secundaire scholen, binnen de regio MidLim, met een klasgroep in de 2de of 3de graad waarin: o o o o o Klas-in-zicht Een negatieve grepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar vereen kunnen kmen, een vertrebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, meilijk les kunnen geven dr strend gedrag, zijn

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaibek vr je interne werking LAC Bied nazrg Betrek je cliënt

Nadere informatie

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013 Zrgrutes interne en externe zrgstructuur in basisschlen Versie ktber 2013 Inhud 1. Inleiding CJG en zrgrutes gemeenten Westerkwartier 2. Meldcde kindermishandeling en huiselijk geweld 3. Criteria zrgrutes

Nadere informatie

Eenzaamheid bij kinderen en jongeren

Eenzaamheid bij kinderen en jongeren Eenzaamheid bij kinderen en jngeren PraxisP Prfessinal lezing Prf. Dr. Luc Gssens Dr. Janne Vanhalst Marlies Maes, Msc. Annette Spithven, Msc. Eenzaamheid bij kinderen en jngeren I. Wat is eenzaamheid?

Nadere informatie

TEST INHOUD: HEEFT MIJN KIND EEN EETSTOORNIS? 1. Onderzoek het eetgedrag van uw kind. 2. In welke fase zit mijn kind nu?

TEST INHOUD: HEEFT MIJN KIND EEN EETSTOORNIS? 1. Onderzoek het eetgedrag van uw kind. 2. In welke fase zit mijn kind nu? TEST HEEFT MIJN KIND EEN EETSTOORNIS? INHOUD: 1. Onderzek het eetgedrag van uw kind 2. In welke fase zit mijn kind nu? 3. Heeft mijn kind een geznd BMI? 4. Tips vr uders www.mijnkindheefteeneetstrnis.nl

Nadere informatie

Samen sterk. Op weg met familie en kinderen in de GGZ. Intro: De Kindreflex

Samen sterk. Op weg met familie en kinderen in de GGZ. Intro: De Kindreflex Samen sterk Op weg met familie en kinderen in de GGZ Intr: De Kindreflex Studiedag (Z)nder invled - VAD - 11 mei 2019 - Kris Hlemans - Familieplatfrm GG Blik p de familie van Bijzndere plek vr het kind

Nadere informatie

Kinderen uit de lagere school opvangen na een overlijden

Kinderen uit de lagere school opvangen na een overlijden VCLB Leuven Centrum vr Leerlingenbegeleiding vr Vrij en Gemeentelijk Onderwijs vzw Karel Van Ltharingenstraat 5 3000 Leuven Tel. 016 28 24 00 Fax 016 28 24 99 inf@vclbleuven.be www.vclbleuven.be Kinderen

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven

Sociaal veiligheidsprotocol VMBO Helicon Eindhoven Sciaal veiligheidsprtcl VMBO Helicn Eindhven Dit prtcl is een bijlage van het begeleidingsplan van nze schl. Standpunt In dit prtcl verklaren schl en uders tezamen, dat we grensverschrijdend gedrag en

Nadere informatie

o Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

o Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprtcl 1. Del Dit PESTPROTOCOL heeft als del: Alle kinderen meten zich in hun basisschlperide veilig kunnen velen, zdat zij zich ptimaal kunnen ntwikkelen Dr regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Metacognitieve Therapie

Metacognitieve Therapie Metacgnitieve Therapie MODULE 10: TERUGVALPREVENTIE 10.1 terugvalpreventie 10.2 Psychse/schizfrenie: diagnse f stigma? Het begrip psychse, respectievelijk schizfrenie, wekt bij veel mensen een verkeerde

Nadere informatie

Cognitieve ontwikkeling/schoolfunctioneren en dagbesteding

Cognitieve ontwikkeling/schoolfunctioneren en dagbesteding Vzw Ondersteuningsstructuur Bijzndere Jeugdzrg inf@sbj.be - www.sbj.be Cgnitieve ntwikkeling/schlfunctineren en dagbesteding In deze dimensie wrdt bijzndere aandacht gegeven aan de schlse vaardigheden

Nadere informatie

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND

Pestprotocol. Uitleg van de petten van de Kanjertraining VOOR ALLE KINDEREN VOOR HET GEPESTE KIND Pestprtcl Dit pestprtcl bestaat uit 4 delen:vr alle kinderen, vr het gepeste kind, vr de pester en, vr de uders. Deze partijen zijn allemaal betrkken bij een situatie waarin gepest wrdt. Uitleg van de

Nadere informatie

Anti Pestbeleid Uitgangspunt: Ieder kind heeft recht op een veilige omgeving en een plezierige schooltijd. Achtergrond

Anti Pestbeleid Uitgangspunt: Ieder kind heeft recht op een veilige omgeving en een plezierige schooltijd. Achtergrond Anti Pestbeleid Uitgangspunt: Ieder kind heeft recht p een veilige mgeving en een plezierige schltijd Achtergrnd - Wat is pesten? 'Iemand wrdt getreiterd f is het mikpunt van pesterijen als hij f zij herhaaldelijk

Nadere informatie

1. Basisvorming verblijfsrecht en hulpverlening Asielprocedure (en opvang asielzoekers) Mensen zonder wettig verblijf 2

1. Basisvorming verblijfsrecht en hulpverlening Asielprocedure (en opvang asielzoekers) Mensen zonder wettig verblijf 2 3 MA ART 20 17 Thematische vrmingen Inhud 1. Basisvrming verblijfsrecht en hulpverlening 1 2. Asielprcedure (en pvang asielzekers) 2 3. Mensen znder wettig verblijf 2 4. Verblijf burgers van de Unie 3

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht.

Pedagogisch klimaat en autisme. Pedagogisch klimaat en de Klimaatschaal. Groepsprocessen bij jongeren: rol van de leerkracht. Pedaggisch klimaat en autisme dr Ad Dnkers Klimaatschaal SIGA Dinsdag 9 december 2014 Inleiding Even vrstellen.. Pedaggisch klimaat en de Klimaatschaal Grepsprcessen bij jngeren: rl van de leerkracht.

Nadere informatie

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING Beste drpsgent, Vr u ligt een enquête ver de ntwikkeling van ns drp in de kmende jaren. Deze enquête is een initiatief van de Drpsvereniging Heilig Landstichting,

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS OUDERBLIK Een rugzak vl ideeën vr uders en schl SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS 2012 1. Schriftelijke cmmunicatie met anderstalige uders Schriftelijke cmmunicatie gaat ver alle cmmunicatie naar uders

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Wij zijn een KiVaschool!

Wij zijn een KiVaschool! Elke schl bij Stichting Allure hanteert een Pestprtcl. Dit schlspecifieke Pestprtcl is een afgeleide van het algemeen Pestprtcl Allure. O.B.S.Geert Hlle hanteert de KiVa aanpak. Wij zijn een KiVaschl!

Nadere informatie

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 Pestprtcl Onderwijs Pestprtcl Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 1 Achtergrnd 1.1 Uitgangspunt Beleid tegen pesten valt binnen het veiligheidsbeleid van Yulius Onderwijs. Ons uitgangspunt is dat nze schl een

Nadere informatie

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen?

Gedragsprotocol Samenwerkingsschool Balans. Wat is het gedragsprotocol? Uitgangspunt. Pesten of plagen? Gedragsprtcl Samenwerkingsschl Balans Wat is het gedragsprtcl? Het gedragsprtcl vrmt de verklaring van het schlbestuur, de directie, de leerkrachten, de leerlingen en de uders waarin is vastgelegd dat

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

MAATREGELEN EN ACTIES TER PREVENTIE VAN AFRIKAANSE VARKENSPEST

MAATREGELEN EN ACTIES TER PREVENTIE VAN AFRIKAANSE VARKENSPEST Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen MAATREGELEN EN ACTIES TER PREVENTIE VAN AFRIKAANSE VARKENSPEST Philippe Hudart 29.03.2018 Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen

Nadere informatie

Godsdienstige stellingname collega

Godsdienstige stellingname collega Gdsdienstige stellingname cllega Je werkt p een penbare basisschl en hebt kinderen van verschillende natinaliteiten in je grep. Een van je cllega's draagt een hfddek. De kinderen uit haar grep scren ged

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

draaiboek suïcidepreventie

draaiboek suïcidepreventie draaibek suïcidepreventie Algemeen Een draaibek is een handleiding f stappenplan waarin stap vr stap wrdt behandeld wat er p je af kan kmen mcht er zich een bepaalde gebeurtenis f crisis vrden. Elke gebeurtenis

Nadere informatie

STAGE PSYCHOLOGIE GERIATRIE. SETTING: Dienst geriatrie in een algemeen ziekenhuis. De mentor maakt tevens deel uit van het geheugencentrum.

STAGE PSYCHOLOGIE GERIATRIE. SETTING: Dienst geriatrie in een algemeen ziekenhuis. De mentor maakt tevens deel uit van het geheugencentrum. STAGE PSYCHOLOGIE GERIATRIE NAAM INSTELLING: AZ Damiaan Ostende ADRES: Guwelzestraat 100 8400 Ostende CONTACTPERSOON: Karen Lernut Diensthfd psychlgie SETTING: Dienst geriatrie in een algemeen ziekenhuis.

Nadere informatie

GBS HET KOMPAS ZEGT NEEN TEGEN PESTEN!

GBS HET KOMPAS ZEGT NEEN TEGEN PESTEN! GBS HET KOMPAS ZEGT NEEN TEGEN PESTEN! Pstadres: GBS Het Kmpas, Kardinaal J. Cardijnstraat 1, 9170 Sint-Gillis-Waas, 03 727 17 70 1. Visie Als schl willen we extra aandacht geven aan het welbevinden van

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN Factsheet samenwerking COA lcatie en gemeente vr jeugdhulp aan asielzekerskinderen INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

Lokale ketensamenwerking

Lokale ketensamenwerking Lkale ketensamenwerking Lkale ketensamenwerking He kunnen we de ketensamenwerking een (kwaliteits) impuls geven? Wat is ndig? Wat heb jij ndig en kan jij als buurtsprtcach de (kwaliteit van) samenwerking

Nadere informatie

Gedragsprotocol ICBS de Horizon. Juni 2014

Gedragsprotocol ICBS de Horizon. Juni 2014 Gedragsprtcl ICBS de Hrizn. Juni 2014 Inhud Gedragsprtcl ICBS de Hrizn in Rilland. 1. Uitgangspunten. blz 3 2. Definities blz 3 3. Directe aanpak van rdeverstringen, ruzies. blz 4 4. Werken aan sciaal

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Mtivatie vs Demtivatie Opleiding Mtivatie Demtivatie VC Grt Dilbeek Denkcel pleidingen Definitie Mvere = bewegen Mtiveren = iemand tt iets bewegen Jezelf tt iets bewegen Onze beheften, nden, wat wij willen

Nadere informatie

Eenzaamheid. 1. Ter inleiding 2. 2. Wat is eenzaamheid? 2

Eenzaamheid. 1. Ter inleiding 2. 2. Wat is eenzaamheid? 2 Eenzaamheid Idske de Haan- de Jng> 1. Ter inleiding 2 2. Wat is eenzaamheid? 2 3. He ntstaat eenzaamheid 3 a. Externe factren 3 b. Persnlijkheidskenmerken f karakter 4 c. Gedragspatrnen

Nadere informatie

Protocol Wiegendood. Gastouderbureau KoeKoeK. Anja Rijkens & Rianne Doeschot

Protocol Wiegendood. Gastouderbureau KoeKoeK. Anja Rijkens & Rianne Doeschot Gastuderbureau KeKeK Anja Rijkens & Rianne Descht 2 Helaas kmt het in Nederland wel eens vr, dat een baby verlijdt aan wiegendd. Dit zu dus k kunnen gebeuren tijdens de pvanguren. Gastuderbureau KeKeK

Nadere informatie

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte Genderlpbaanklf: enkele vrzetten vanuit Persephne vzw, rganisatie van vruwen met een handicap f invaliderende chrnische ziekte De genderlpbaanklf verdient aandacht van de beleidsmakers en de sciale partners.

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS Aan de Roer

PESTPROTOCOL OBS Aan de Roer PESTPROTOCOL OBS Aan de Rer Pestprtcl OBS Aan de Rer 1 Inleiding Vr u ligt het Pestprtcl OBS Aan de Rer. Het prtcl geeft leerkrachten van grep 1 tt en met 8 richtlijnen vr het vrkmen, signaleren en aanpakken

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

ALS OUDERS GAAN SCHEIDEN. BILOCATIE ALS KANS? Visie van de vereniging Bemiddeling vzw *

ALS OUDERS GAAN SCHEIDEN. BILOCATIE ALS KANS? Visie van de vereniging Bemiddeling vzw * ALS OUDERS GAAN SCHEIDEN. BILOCATIE ALS KANS? Visie van de vereniging Bemiddeling vzw * Wanneer uders bij een scheiding cnflicten hebben, dan heeft dat vaak grte gevlgen vr de ntwikkeling van de kinderen.

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2014 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Tweede Kwartaal 2014 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa

Obesitas Een onderschatte bedreiging: Publieke perceptie van obesitas in Europa Obesitas Een nderschatte bedreiging: Publieke perceptie van besitas in Eurpa SAMENVATTING PER LAND BELGIË Uitgeverd dr Opinium, een nafhankelijk bureau vr strategische inzichten, in samenwerking met de

Nadere informatie

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden?

Wat zijn de specifieke omstandigheden van deze locatie waar, bij inpassing van de voorziening, rekening mee gehouden moet worden? Omgevingsscan Achtergrnd prject De gemeente Drdrecht heeft het plan pgevat de prblematiek rndm (merendeels verslaafde) dak- en thuislze mensen in haar stad aan te pakken. In dit kader heeft de gemeente

Nadere informatie

Vier beproefde manieren om de pot met goud, leren van elkaars ervaringen, open te maken

Vier beproefde manieren om de pot met goud, leren van elkaars ervaringen, open te maken Vier beprefde manieren m de pt met gud, leren van elkaars ervaringen, pen te maken Het leren van ervaringen vraagt m het nderzeken van die ervaringen, het liefst in een grep samen met anderen. Dit kan

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

MISSIE CGG AHASVERUS

MISSIE CGG AHASVERUS MISSIE CGG AHASVERUS Als CGG nemen we mee verantwrdelijkheid vr de uitbuw van een geestelijk gezndheidszrg vr alle inwners uit de regi Halle - Vilvrde. We bieden hierte gespecialiseerde ambulante hulpverlening

Nadere informatie

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0)

PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) PREVENTIEVE BASISZORG (fase 0) hetergene grepen: kinderen uit diverse sciale milieus, een grte verscheidenheid aan rts. De schl gaat adequaat m met verschillen tussen leerlingen: gezien deze verschillen

Nadere informatie

Stad & Esch maken we samen: Van pesten naar een wij-gevoel

Stad & Esch maken we samen: Van pesten naar een wij-gevoel Stad & Esch maken we samen: Van pesten naar een wij-gevel Omgaan met pesten pagina 1 van 11 Inhudspgave 1. Vrwrd blz. 3 2. Van pesten naar.een wij-gevel blz. 4 3. Stappen bij structureel pestgedrag blz.

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Eerste Kwartaal 2015 Kwartaalrapprtage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Eerste Kwartaal 2015 Want ik had hnger en jullie gaven mij te eten, ik had drst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen

Nadere informatie

De leerling thuis en niet naar school!?!?

De leerling thuis en niet naar school!?!? De leerling thuis en niet naar schl!?!? Oriënterend nderzek naar prblematiek en begeleidingsmgelijkheden van leerlingen, die niet f deels naar schl gaan. Kansen en mgelijkheden. IDT-SSONML Venl Renée van

Nadere informatie

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - -

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - - Planning Week Les Thuis Af 4 Uitleg nieuwe pdracht Reclame en Campagnes Onderzek Orange Baby s - - - NEE 5 Afmaken nderzek Orange Babys Beginnen nderzek Plus supermarkten Afmaken nderzek Plus supermarkten

Nadere informatie

Mediteren voor Musici

Mediteren voor Musici Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Mediteren vr Musici Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek Cntact: 06 155 77 510 infrmatie@hetsandelhut.nl

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Toezicht op het verloop van gerechtelijke onderzoeken. Lessen uit de zaak ABC in Veurne.

Toezicht op het verloop van gerechtelijke onderzoeken. Lessen uit de zaak ABC in Veurne. Bijznder nderzek Tezicht p het verlp van gerechtelijke nderzeken. Lessen uit de zaak ABC in Veurne. Aanbevelingen gedgekeurd dr de algemene vergadering p 20 februari 2019. Cnseil supérieur de la Justice

Nadere informatie

Goede relatie met collega s, maakt leraren gelukkig

Goede relatie met collega s, maakt leraren gelukkig Gede relatie met cllega s, maakt leraren gelukkig He leraren zich velen, f ze het vlhuden in nderwijs en geneg energie krijgen, hangt k af van de kwaliteit van hun relaties met cllega s p schl. Dat blijkt

Nadere informatie

Kenniscentrum en ASS. Achtergrond

Kenniscentrum en ASS. Achtergrond Kenniscentrum en ASS Bij hulpvragen die betrekking hebben p ASS (strnissen in het autistisch spectrum) gaan we in het Kenniscentrum uit van de mschrijving van de DSM IV. In de DSM IV wrdt een aantal strnissen

Nadere informatie

handleiding voor begeleiding van mbo-jongeren met eergerelateerde problemen

handleiding voor begeleiding van mbo-jongeren met eergerelateerde problemen handleiding vr begeleiding van mbo-jngeren met eergerelateerde prblemen HANDLEIDING OMGAAN MET EERGERELATEERDE ISSUES VOOR BEGELEIDING VAN MBO-JONGEREN MET EERGERELATEERDE PROBLEMEN Jngeren gaan naar schl

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

depressie wat kun je doen als iemand in je omgeving een depressie heeft?

depressie wat kun je doen als iemand in je omgeving een depressie heeft? depressie raakt iedereen wat kun je den als iemand in je mgeving een depressie heeft? INHOUD Inleiding 4 De Depressie Vereniging 5 Tips vr naasten van mensen met een depressie 6 Het prbleem erkennen 6

Nadere informatie

Topsporter een beroep met toekomst een overheidsproject in samenwerking met de VUB

Topsporter een beroep met toekomst een overheidsproject in samenwerking met de VUB Tpsprter een berep met tekmst een verheidsprject in samenwerking met de VUB Verslag van een bijeenkmst p 24 mei waarbij het kabinet Sprt een nieuw initiatief vrstelde ter ndersteuning van tpsprters die

Nadere informatie

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag Beweeg Mee! De gecmbineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de cllectieve verzekering vr de minima van de gemeente Den Haag Mensen niet alleen aan het bewegen brengen, maar k aan het bewegen huden. Dat

Nadere informatie

Coachend feedback geven. 2-daagse training rond feedback geven en ontvangen

Coachend feedback geven. 2-daagse training rond feedback geven en ontvangen 2-daagse training rnd feedback geven en ntvangen Wat is de kern van deze training? Tijdens deze intensieve praktijkpleiding zmen we in p een van de belangrijkste (én meilijkste) cmmunicatievaardigheden:

Nadere informatie

Recente projecten van de Interculturele Bemiddelaars (ICB s)

Recente projecten van de Interculturele Bemiddelaars (ICB s) Recente prjecten van de Interculturele Bemiddelaars (ICB s) Nieuwe prjecten update 2014 1. Psychlgische prblemen bij klanten Er werd een nderzek uitgeverd naar de psychlgische prblemen bij klanten, het

Nadere informatie

Heart4Women. Duurzaam Bewogen Missionair. Sponsor een vrouw

Heart4Women. Duurzaam Bewogen Missionair. Sponsor een vrouw Heart4Wmen Duurzaam Bewgen Missinair Spnsr een vruw Vruwen in hun kracht Heart4Ghana is bewgen met de psitie van de vruw binnen de Dagmba en Nanumba cultuur. Deze vruwen hebben het niet altijd makkelijk

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2016 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Als uitgangspunt zijn er drie wensen waar jij uit kunt kiezen:

Als uitgangspunt zijn er drie wensen waar jij uit kunt kiezen: Stap 2 Wat ga je den? Je gaat een wens kiezen ver wat jij anders wilt in het met elkaar mgaan. Daarna kies je twee manieren waarp jullie die wens gaan waarmaken. Je schrijft k ng p welke kwaliteiten en

Nadere informatie

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar)

Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) Licht traumatisch hersenletsel (kinderen t/m 5 jaar) 2 Inleiding Uw kind heeft een licht traumatisch hfd-/hersenletsel pgelpen dr een ngeval f een klap tegen zijn/haar hfd. Deze flder beschrijft de infrmatie

Nadere informatie

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle

Zorg op K.S.T.S. Temse-Velle Zrg p K.S.T.S. Temse-Velle Beste uders, De zrgwerking p nze schl bestaat al heel wat jaren en is vrtdurend in beweging. Enerzijds mdat de wetgeving i.v.m. zrg verandert, anderzijds mdat leerlingzrg zelf

Nadere informatie

Website Wemel : Wie zijn wij?

Website Wemel : Wie zijn wij? Website Wemel : Wie zijn wij? Een wemel is iemand die niet kan stilzitten, die vanbinnen en vanbuiten altijd maar wriemelt en beweegt, die zich niet lang p hetzelfde kan richten, en in heel veel dingen

Nadere informatie

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl Matching Needs and Services (MNS) Lenieke Bendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzrg.nl Vraag en aanbd: wanneer? Een grte zrg-aanbieder met een meerjaren plan pstellen vr de rganisatie. Welke kant met het p?

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

KINDERRECHTEN 3 de graad

KINDERRECHTEN 3 de graad KINDERRECHTEN 3 de graad Bijlage krantenartikels + vragen bij pdracht 4 Kinderrechten uit het nieuws gegrepen Ter inf: per artikel wrden suggesties van vragen gegeven m de link met het kinderrecht te leggen.

Nadere informatie

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2015 cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2015 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Info-avond Kids &Co Herent, 28 november 2013

Info-avond Kids &Co Herent, 28 november 2013 Inf-avnd Kids &C Herent, 28 nvember 2013 Stand van zaken Vrgeschiedenis: Zijn zelf uders van Alice, pgevangen in Ukkie 3 Cntact gezcht met: Curatr Kind & Gezin Agentschap Ondernemen Vregere persneelsleden

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014 Beleidsplan 2014 Versie Zmer 2014 Pagina 1 van 6 Beleidsplan 2014 Supprt t Cnnect Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting SUPPORT TO CONNECT. Het plan mvat een verzicht van de delstellingen, activiteiten

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1 Passend nderwijs Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 1 Opbuw presentatie Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 2 1. De Basis basis Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 3 Waarm passend nderwijs? Alle leerlingen

Nadere informatie

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba.

Agressiemanagement. Management Consulting and Research Kapeldreef 60, 3001 Heverlee Tel. 016/29 83 11 Fax 016/29 83 19 Website http://www.mcr-bvba. Agressiemanagement Bedrijven, rganisaties en schlen krijgen steeds vaker met agressie te maken. Wanneer je met mensen werkt, bestaat er immers de kans p cnflicten. Z n cnflict kan escaleren in bedreigingen,

Nadere informatie