Kwaliteitzorg binnen het economieonderwijs Een pilot-project economische vakken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwaliteitzorg binnen het economieonderwijs 2006-2007 Een pilot-project economische vakken"

Transcriptie

1 Kwaliteitzorg binnen het economieonderwijs Een pilot-project economische vakken Wat is de aanleiding? Er bestaat vanuit de VECON de behoefte om de inhoud van het onderwijs op school meer aandacht te geven binnen kwaliteitszorg. In navolging van het kwaliteitsproject zoals uitgevoerd voor lichamelijke opvoeding is voor de economische vakken in 2006 en 2007 een kwaliteitsproject opgezet voor docenten van enkele pilotscholen. Wat is de bedoeling? Het is uiteindelijk de bedoeling om ervaring op te doen met zelfevaluatie (ZE) en collegiale visitatie (CV) op het niveau van de vakgroep. In eerste instantie is met de VECON gestart met pilotscholen op het niveau van de individuele vakdocent. In samenwerking met de VECON en de betrokken docenten zijn instrumenten ontwikkeld die zinvol en bruikbaar zijn in het licht van de kwaliteitsbewaking en -verbetering. Daarbij zal, zoals gezegd, het accent liggen op de inhoud van het vak. Het instrument stelt de docent en uiteindelijk de vakgroep in staat zicht te krijgen op de kwaliteit van het vakonderwijs en hen praktische handvatten te bieden om daar waar nodig hun onderwijs te verbeteren. Belangrijk uitgangspunt daarbij is het leren van elkaar! Het instrument dat is ontwikkeld is gebaseerd op de voorhanden zijnde internettoepassing van het KwiVO2-instrument, een Kwaliteitszorginstrument voor de 2e fase van het Voortgezet Onderwijs, dat is vervaardigd door SLO, in opdracht van het Ministerie van OCW onder supervisie van VVO, SOPO en Q5, in samenwerking met 15 scholen. Voor de toekomst overweegt de VECON gebruik te maken van een nieuwe versie van dit instrument dat de KVLO (mogelijk samen met andere vakverenigingen) met Q5 gaat ontwikkelen. Wie doen er mee? SLO, Instituut voor leerplanontwikkeling, is voor een aantal dagen (overheidsopdracht) betrokken, met name voor de projectleiding en om bij te dragen aan de ontwikkeling van instrumenten c.q. indicatoren en procedures. Naam: Lieseth Bakker. De VECON is inhoudelijk betrokken, maar neemt vooral ook de logistiek en organisatie op/met de scholen voor haar rekening. Naam: Jeannet Hommel. Last but not least zullen er scholen, met name docenten uit de vaksectie economie, aan het project deelnemen. Zij leveren input en maken het instrument toegankelijk en passen het toe.

2 Bij de uiteindelijke insteek op vaksectieniveau is een voorwaarde dat er committent van de scholen is vanuit de schoolleiding. Zij zien de waarde in van dit project en stimuleren daarmee de gezamenlijke uitvoer binnen de vaksectie economie. Zij bieden de ruimte aan de vaksectie economie en de ondersteunende systeembeheerder. Docenten moeten erin geloven en bereid zijn er voldoende tijd en energie in te steken. Wanneer een vaksectie in zijn geheel genomen deelneemt, leert de ervaring dat normaal gesproken een vakcoördinator ongeveer 40 uur moet reserveren en een gemiddelde docent ongeveer 8 uur. Wat is er gebeurd? Het pilotproject in 2007 en 2008 heeft ervaringen en inzichten opgeleverd, die andere scholen en de vaksecties economie moeten helpen om vergelijkbare trajecten op te zetten. In de eerste plaats ging het om het ontwikkelen van geschikte instrumenten en procedures voor zelfevaluatie (2006). Dit gebeurde in samenwerking met de scholen; het is belangrijk dat een en ander goed past bij de ontwikkeling en wensen van de school c.q. vakgroep. De volgende docenten hebben meegewerkt aan de veldraadpleging in september 2006: Afgevaardigden van lerarenopleidingen: o Sierd Smit van Windesheim, o Maurice Straatmans van HAN-ILS o Harry Westenberg van HvA Betrokken docenten: o Ton Nouwens van Carmel College Salland o Eduard van Drooge van JSG Maimonides in Amsterdam o Jeannet Hommel van De Lage Waard in Papendrecht tevens bestuurslid van de VECON o Eric Welp, docent en SLO-medewerker In het vervolgtraject (2007) is de zelfevaluatie uitgevoerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat vakgroepleden een zelfevaluatielijst hebben ingevuld en er onderlinge gesprekken plaatsvinden. Ook kan er een leerling- en/of ouderpanel bevraagd worden. Alle informatie komt in een zelfevaluatierapport. o Vincent Spoorenberg van het Varendonck-College in Asten o Annemarie Gooverts van het Varendonk-College in Asten o Jeannet Hommel van De Lage Waard in Papendrecht Het doel van de te gebruiken enquête is om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het economieonderwijs van de docenten op de deelnemende scholen. De enquête kan derhalve worden voorgelegd aan zowel leerlingen, leden van de sectie, ouders als leden van de schoolleiding. Om al deze groepen en vooral ook meerdere klassen te kunnen bevragen en toch snel de beschikking te hebben over de resultaten, word er gebruik gemaakt van het digitale instrument KwiVO2. Bij de enquête zijn de onderwerpen en vragen deels afgeleid van het waarderingskader dat de Inspectie hanteert bij het Periodiek Kwaliteits Onderzoek (PKO) en de SBLcompetenties.

3 De derde stap is de onderlinge collegiale visitatie onder de betrokken docenten. De betrokken docenten gaan bij elkaar kijken en met elkaar praten. Ook dit wordt op schrift gesteld. En tot slot komt er een evaluatie en een eindrapport met alle bevindingen en aanbevelingen. Globaal bestaat een totaalproject uit de volgende fasen: 1. Ontwikkelen van een enquête 2. Afnemen van een enquête 3. Voeren van panelgesprekken 4. Opstellen van een zelfevaluatierapport 5. Visiteren en gevisiteerd worden 6. Opstellen van een visitatierapport Waarbij het onderhavige project zich in 2006 en 2007 heeft beperkt tot de fasen 1 t/m 4.

4 Kwaliteitsmeting in de economieles Leidraad voor een procedure van zelfevaluatie en visitatie op vaksectieniveau Uitgangspunten: de procedure is zo opgezet dat bij elke stap een scherper beeld kan ontstaan van het gegeven onderwijs, de knelpunten en de mogelijkheden voor verbetering de beschrijving is bedoeld als een leidraad, per school kunnen er eigen keuzen worden gemaakt voorkomen moet worden dat de werkwijze leidt tot veel papier, er is daarom gekozen voor korte rapportages. 1. Bepaling wie in de zelfevaluatie worden betrokken - de schoolleiding besluit in overleg met de sectie economie op welke locatie(s), afdeling(en), leerjaren de zelfevaluatie wordt gericht - de schoolleiding besluit in overleg met de sectie welke leerlingengroepen, wie van de schoolleiding, welke vertegenwoordigers van andere vakken en of ook ouders in de zelfevaluatie worden betrokken - de sectie besluit wie de vragenlijst gaan invullen en wie (daarnaast) in panelgesprekken worden bevraagd 2. Invulling en verwerking vragenlijst - de schoolleiding besluit in overleg met de sectie of de vragenlijst, als eerste stap in het proces van zelfevaluatie, in zijn geheel wordt gebruikt of bepaalde items ervan, of dat de vragenlijst nog met eigen vragen wordt aangevuld - de vragenlijst wordt uitgezet en ingevuld (eventueel digitaal) - de gegevens van de vragenlijsten worden verwerkt (eventueel digitaal) - de sectie economie trekt uit de gegevens enkele eerste conclusies en gebruikt deze als inhoudelijke aandachtspunten bij de voorbereiding van de volgende stap, de panelgesprekken 3. Panelgesprekken - de sectie bereidt de panelgesprekken voor; allereerst de inhoud van de gesprekken: de gespreksonderwerpen, de vragen en de lijn van het gesprek; daarnaast de taakverdeling: voorzitterschap, verslaglegging, verdeling van verantwoordelijkheid voor het stellen van vragen - de sectie voert de panelgesprekken: bijvoorbeeld met leden van de schoolleiding, met docenten van andere secties, met leerlingen en eventueel met ouders - de sectie economie richt de gesprekken met name op de mogelijk verschillende waarneming en beleving van het aangeboden economieonderwijs door de verschillende betrokkenen - de sectie economie maakt aantekeningen van de gesprekken 4. Zelfevaluatierapportje - de sectie economie trekt conclusies uit de gesprekken: wat is voldoende in orde en wat is voor verbetering vatbaar?

5 - de sectie maakt een handzaam overzicht van conclusies en aanbevelingen voor verbetering 5. Visitatie - een delegatie van een van de deelnemende scholen bezoekt een van de andere scholen - de visitatie bestaat uit het bijwonen van lessen, het bekijken van accommodatie en materialen en uit het voeren van gesprekken met de sectie-economie, met leerlingen en met docenten van andere secties - de delegatie maakt aantekeningen van de gesprekken 6. Rapportage over de visitatie - de delegatie beschrijft kort haar conclusies en aanbevelingen voor verbetering, direct aansluitend bij de conclusies en aanbevelingen van de zelfevaluatie - zij stelt de sectie aan het eind van de visitatie van haar conclusies en aanbevelingen op de hoogte 7. Plan voor verbetering - de sectie bundelt de conclusies en aanbevelingen van de zelfevaluatie met die van de visitatie tot een eindrapport - de sectie stelt vast welke aanbevelingen voor verbetering zij (het eerst) gaat uitvoeren - zij bepaalt wanneer zij tevreden is over de verbeteringen en stelt daarvoor meetbare doelstellingen op - zij bepaalt wanneer zij meet of de doelstellingen zijn gerealiseerd - zij stelt de schoolleiding en de andere betrokkenen in kennis over het eindrapport en de plannen voor de toekomst. Toelichting Algemeen met de scholen zal worden overlegd welke behoefte er is aan scholing om de zelfevaluatie en visitatie te kunnen uitvoeren; de inhoud van de scholing zal tevens bepalen welke behoefte aan begeleiding er zal zijn bij de uitvoering van het traject Ad 1: Bepaling wie in de zelfevaluatie worden betrokken de zelfevaluatie kan zich richten op de hele school en alle leerjaren, maar eerder op een bepaalde locatie of afdeling en één of enkele leerjaren de zelfevaluatie bestaat uit het verwerven van gegevens via een vragenlijst en met behulp van panelgesprekken; de sectie besluit wie de vragenlijst gaan invullen en wie in panelgesprekken worden bevraagd het ligt voor de hand leerlingen, docenten van de sectie en leden van de schoolleiding de vragenlijst te laten invullen; panelgesprekken zouden kunnen worden gevoerd met leerlingen, leden van de schoolleiding, docenten van andere secties en eventueel met ouders

6 afhankelijk van wat de sectie in de zelfevaluatie wil onderzoeken en de mogelijkheid tot digitale verwerking van de gegevens van de vragenlijst bepaalt de sectie welke groepen leerlingen en hoeveel er in de evaluatie worden betrokken eventueel kan besloten worden tot een representatieve selectie van bepaalde klassen van een leerjaar/leerjaren, liefst zó dat van elke betrokken economiedocent minimaal één klas betrokken is het aantal te betrekken schoolleiders is sterk afhankelijk van de school en de schoolorganisatie Ad 2: Invulling en verwerking vragenlijst de vragenlijst is voor alle betrokkenen het zelfde; hij is zo geschreven dat ook leerlingen hem, eventueel met enige begeleiding, zelfstandig kunnen invullen; vragen die zij (en ook anderen) niet kunnen beantwoorden, vullen zij in met 'kan ik niet beoordelen' geprobeerd zal worden de vragenlijst te digitaliseren, zodat de verwerking van gegevens snel kan plaatsvinden; digitale gegevensverwerking zal strikte selectie van te betrekken leerlingengroepen minder noodzakelijk maken met elk van de economie-secties wordt besproken welke begeleiding er nodig is bij de verwerking van gegevens en het trekken van eerste conclusies, c.q. de voorbereiding van de panelgesprekken Ad 3: Panelgesprekken het verdient voorkeur aparte gesprekken met elk van de betrokken groepen te voeren voor een panelgesprek moet gemiddeld minimaal een uur worden uitgetrokken het aantal te betrekken schoolleiders is sterk afhankelijk van de school en de schoolorganisatie, het aantal docenten van andere secties is minimaal vijf, het aantal leerlingen minimaal acht evenals het aantal ouders; gestreefd wordt naar een zekere representativiteit de gesprekken met de leerlingen kunnen het beste het eerst plaats vinden, zij kunnen goede input opleveren voor de andere gesprekken het voeren van panelgesprekken vraagt een open en luisterende houding van de gespreksvoerders, waarbij het er vooral om gaat van de anderen te leren en niet in de verdediging te schieten per sectie moet worden bekeken welke behoefte aan begeleiding er is voor het voeren van de gesprekken Ad 4: Zelfevaluatierapportje het overzicht van conclusies en aanbevelingen voor verbetering is bijvoorkeur niet langer dan 1 of 2 A4 Ad 5: Visitatie de delegatie bestaat in principe uit drie leden van de sectie economie en twee leerlingen (uit dezelfde afdeling/leerjaren als waar de zelfevaluatie van de te bezoeken school zich op richt) de te visiteren school bereidt de visitatie voor voor de bezoekende school: zij maakt een dagindeling (bestaande uit lesobservaties en gesprekken) en zorgt dat alle betrokkenen hiervan op de hoogte zijn en er uitvoering aan kunnen geven; zij stuurt de bezoekende school van te voren het dagprogramma en de conclusies en aanbevelingen uit de zelfevaluatie

7 de bezoekende school heeft op basis van de conclusies en aanbevelingen uit de zelfevaluatie de visitatie voorbereid: de gespreksonderwerpen en de punten van observatie, de vragen en de lijn voor de gesprekken; de taakverdeling: voorzitterschap, verslaglegging, verdeling van verantwoordelijkheid voor het stellen van vragen lesobservaties, gesprekken en afsluitend gesprek zullen ongeveer een dag in beslag nemen Ad 6: Rapportage n.a.v. de visitatie de delegatie gaat in haar conclusies in op de conclusies en aanbevelingen van de zelfevaluatie: onderschrijft, accentueert, nuanceert die zo mogelijk beschrijft de delegatie haar conclusies en aanbevelingen vóór de afsluiting van de visitatie, in ieder geval stelt zij aan het eind van de dag de sectie globaal op de hoogte van haar bevindingen indien het de delegatie niet lukt vóór de afsluiting van de visitatie haar conclusies en aanbevelingen kort en overzichtelijk te beschrijven, wordt dit zo spoedig mogelijk hierna gedaan voorkomen moet worden dat de 'mondelinge briefing' aan de sectie afwijkt van de schriftelijke rapportage daarna; enige voorzichtigheid in de mondelinge briefing is dus gewenst Ad 7: Plan voor verbetering het eindrapport bevat in ieder geval de conclusies en aanbevelingen van de zelfevaluatie en die van de visitatie de sectie kan besluiten de gegevens uit de vragenlijsten ook in de eindrapportage op te nemen, evenals een beschrijving van de gevolgde werkwijze (de procedure).

Cyclisch Systematisch Integraal Zelfevaluatie

Cyclisch Systematisch Integraal Zelfevaluatie Kwaliteitsimpuls op sectieniveau De KVLO is de eerste vakvereniging in Nederland die een systematisch kwaliteitszorgsysteem heeft ontwikkeld voor de praktijk. Het project bestaat uit twee krachtige instrumenten:

Nadere informatie

OSR-regeling peer review-light Pagina 1 van 5

OSR-regeling peer review-light Pagina 1 van 5 Kwaliteit en keurmerk Regeling Peer review-light Versie 4, vastgesteld 19 december 2012 Schooljaar 2012-2013 Inleiding De scholen voor voortgezet onderwijs die vertegenwoordigd zijn in de Stuurgroep OSR

Nadere informatie

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR

Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Beschrijving kwaliteitszorg (A)OSR Okt2015 Uitgangspunten Het kwaliteitsbeleid van de (A)OSR is gebaseerd op de ontwikkeling van keurmerk naar alliantie die het ICLON aan de met hem samenwerkende scholen

Nadere informatie

Hoe is de definitieve vragenlijst Kwaliteitsgarantie Economische Vakken tot stand gekomen?

Hoe is de definitieve vragenlijst Kwaliteitsgarantie Economische Vakken tot stand gekomen? Vragenlijst Kwaliteitsgarantie economische vakken Hoe is de definitieve vragenlijst Kwaliteitsgarantie Economische Vakken tot stand gekomen? De definitieve vragenlijst voor economie is (in tijdsvolgorde

Nadere informatie

VOORTGANGSGESPREK. het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO

VOORTGANGSGESPREK. het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO VOORTGANGSGESPREK het Ashram College, vestiging Alphen a/d Rijn HAVO VMBOGT VWO Plaats : Alphen aan den Rijn BRIN nummer : 04DF C1 BRIN nummer : 04DF 00 HAVO BRIN nummer : 04DF 00 VMBOGT BRIN nummer :

Nadere informatie

TRAINING AUDIT. Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit.

TRAINING AUDIT. Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit. TRAINING Doelen van deze training is: Leden van de auditteams trainen in het uitvoeren van een audit. Voorbereiden van de audit. DAGAGENDA 09.00 09.15 uur: Inloop en koffie 09.15 09.30 uur: Kennismaking

Nadere informatie

Kijken met de ogen van een ander. Visitatie-resultaten versterken. Berséba 20 november 2014 Visit with a tie

Kijken met de ogen van een ander. Visitatie-resultaten versterken. Berséba 20 november 2014 Visit with a tie Kijken met de ogen van een ander Visitatie-resultaten versterken. Berséba 20 november 2014 Visit with a tie Agenda Tijd: 09.00 uur tot 12.00 uur Halverwege de ochtend kleine pauze Opening en doel Kader

Nadere informatie

Reglement visitaties van REC's (regionale expertisecentra) voor tbc-bestrijding

Reglement visitaties van REC's (regionale expertisecentra) voor tbc-bestrijding Reglement visitaties van REC's (regionale expertisecentra) voor tbc-bestrijding Reglement visitaties van REC s (regionale expertise centra) voor tbc-bestrijding Colofon Opgesteld door de Plenaire Visitatiecommissie

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Het Baken Park Lyceum, afdeling vwo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Het Baken Park Lyceum, afdeling vwo RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK Het Baken Park Lyceum, afdeling vwo Plaats: Almere BRIN-nummer: 01FP-1 Registratienummer: 3195466 Onderzoek uitgevoerd op: 12 mei 2011 Conceptrapport

Nadere informatie

Draaiboek voor de te visiteren vakgroep

Draaiboek voor de te visiteren vakgroep Draaiboek voor de te visiteren vakgroep Ten behoeve van de kwaliteitsvisitatie van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen Laatst gewijzigd: februari 2014 1. Inleiding De kwaliteitsvisitatie richt

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. Media College, afdeling vmbo-g/t

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. Media College, afdeling vmbo-g/t RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING Media College, afdeling vmbo-g/t Plaats: : Den Haag BRIN-nummer : 20MJ-2 Onderzoeksnummer : 121697 Onderzoek uitgevoerd op : 13 januari 2011

Nadere informatie

Draaiboek voor de te visiteren vakgroep

Draaiboek voor de te visiteren vakgroep Draaiboek voor de te visiteren vakgroep Ten behoeve van de kwaliteitsvisitatie van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen Laatst gewijzigd: mei 2018 1. Inleiding De kwaliteitsvisitatie richt zich

Nadere informatie

Aan de slag met de Collegiale Ontwikkelingsgerichte visitatie Passend onderwijs. Juliette Vermaas

Aan de slag met de Collegiale Ontwikkelingsgerichte visitatie Passend onderwijs. Juliette Vermaas Aan de slag met de Collegiale Ontwikkelingsgerichte visitatie Passend onderwijs Juliette Vermaas Wie bent u? Kennismaking! Wat verwacht u van de meerwaarde van visitaties voor uw SWV? 5 minuten uitwisselen

Nadere informatie

Wat kunnen leerlingen doen om hun onderwijs te verbeteren?!

Wat kunnen leerlingen doen om hun onderwijs te verbeteren?! Wat kunnen leerlingen doen om hun onderwijs te verbeteren?! Inleiding Het LAKS Het Nederlandse schoolsysteem Manieren om als scholier je onderwijs te verbeteren volgens het LAKS: VLIB (Vereniging van Leerlingen

Nadere informatie

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten Sociale veiligheid van uw leerlingen meten met het digitale Kwaliteitszorginstrument De Vreedzame School Als Vreedzame School heeft u gekozen voor een schoolbreed programma voor sociale competentie en

Nadere informatie

Reglement visitaties van GGDen in regio s voor Tuberculosebestrijding van GGD'en

Reglement visitaties van GGDen in regio s voor Tuberculosebestrijding van GGD'en Commissie voor Praktische Tuberculosebestrijding (CPT) Onderwerp Reglement visitaties van GGDen in regio s voor Tuberculosebestrijding van GGD'en Status Procedure Datum van vaststelling April 2001, vernieuwd

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

VERSLAG VOORTGANGSGESPREK. 8e Montessorischool Zeeburg

VERSLAG VOORTGANGSGESPREK. 8e Montessorischool Zeeburg VERSLAG VOORTGANGSGESPREK 8e Montessorischool Zeeburg Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 22LE C1 Onderzoeksnummer : 291877 Datum onderzoek : 18 januari 2017 Datum vaststelling : 1 februari 2017 Pagina 2

Nadere informatie

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O Volledige naam van het instrument De Zorgmeter Afkorting Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor ook geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK ZAANLANDS LYCEUM 2014

TEVREDENHEIDSONDERZOEK ZAANLANDS LYCEUM 2014 TEVREDENHEIDSONDERZOEK ZAANLANDS LYCEUM 2014 Inleiding In maart van dit jaar heeft adviesbureau Van Beekveld en Terpstra in opdracht van het College van Bestuur van OVO Zaanstad op de scholen van OVO een

Nadere informatie

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten Sociale veiligheid van uw leerlingen meten met het digitale Kwaliteitszorginstrument De Vreedzame School Als Vreedzame School heeft u gekozen voor een schoolbreed programma voor sociale competentie en

Nadere informatie

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK VOORTGEZET ONDERWIJS. TCC, locatie Lyceumstraat

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK VOORTGEZET ONDERWIJS. TCC, locatie Lyceumstraat RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK VOORTGEZET ONDERWIJS TCC, locatie Lyceumstraat Plaats : Oldenzaal BRIN-nummer : 05AV 02 Onderzoeksnummer : 196677 Datum onderzoek : 11 juni 2013 Datum vaststelling : 12 september

Nadere informatie

1 Inhoudsopgave HaCo Draaiboek visitaties critical friend 2

1 Inhoudsopgave HaCo Draaiboek visitaties critical friend 2 Draaiboek visitaties critical friend jaar 1 en 3 2017 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 HaCo Visitatiedraaiboek... 3 3 Activiteitenoverzicht... 4 4 Bijlage deel A1: Weerslag klankbordgesprekken...

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING FAREL COLLEGE, AFDELINGEN HAVO EN VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING FAREL COLLEGE, AFDELINGEN HAVO EN VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING FAREL COLLEGE, AFDELINGEN HAVO EN VWO Plaats: Amersfoort BRIN-nummer: 14RC-0 Arrangementsnummer: 133117 en 133118 Onderzoek uitgevoerd op: 21

Nadere informatie

WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek

WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek Je denkt eraan om leraar te worden in het voortgezet onderwijs. Je hebt je georiënteerd, er met anderen over gesproken

Nadere informatie

Bijlage C. Interviewleidraad Samenwerking tussen (vak)docenten

Bijlage C. Interviewleidraad Samenwerking tussen (vak)docenten 314 Bijlage C Interviewleidraad Samenwerking tussen (vak)docenten 316 Deel 1 Introductie Eventueel social talk. Ik ben..., student onderwijskunde. In het kader van mijn afstuderen werk ik mee aan een onderzoek

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College, locatie De Thij HAVO VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College, locatie De Thij HAVO VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Twents Carmel College, locatie De Thij HAVO VWO Plaats : Oldenzaal BRIN nummer : 05AV C2 BRIN nummer : 05AV 01 HAVO BRIN nummer : 05AV 01 VWO Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.

Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Samenvatting Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. In 2007 is de Vereniging CultuurProfielScholen (VCPS) opgericht, het

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek 2014

Tevredenheidsonderzoek 2014 Tevredenheidsonderzoek 2014 Een onderzoek naar de zorgkwaliteit en veiligheid November 2014 1 Inhoud Inleiding... 3 Aanpak... 3 Het onderzoek... 3 De resultaten... 4 Voldoet de zorg?... 4 Tevredenheid...

Nadere informatie

VOORTGANGSGESPREK. ISW Hoogeland. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Inspectie van het Onderwijs. <concept>

VOORTGANGSGESPREK. ISW Hoogeland. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Inspectie van het Onderwijs. <concept> Inspectie van het Onderwijs Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap VOORTGANGSGESPREK ISW Hoogeland Plaats BRIN nummer Onderzoeksnummer Datum onderzoek Datum vaststelling Naaldwijk 21HCIOO 289521

Nadere informatie

Het digitale Kwaliteitszorginstrument bij De Vreedzame School

Het digitale Kwaliteitszorginstrument bij De Vreedzame School Het digitale Kwaliteitszorginstrument bij De Vreedzame School Als Vreedzame School heeft u gekozen voor een schoolbreed programma voor sociale competentie en burgerschap. Op uw school krijgen leerlingen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. CSG De Heemgaard Apeldoorn Afdelingen havo en vwo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. CSG De Heemgaard Apeldoorn Afdelingen havo en vwo RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK CSG De Heemgaard Apeldoorn Afdelingen havo en vwo Plaats: Apeldoorn BRIN-nummer: 08SG-0 Onderzoek uitgevoerd op: 20 december 2012 Conceptrapport

Nadere informatie

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Rehoboth

RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Rehoboth RAPPORT Onderzoek in het kader van het vierjaarlijks bezoek bij Rehoboth Plaats : IJsselmuiden BRIN-nummer : 04UL Onderzoeksnummer : 121592 Datum schoolbezoek : 10 februari Rapport vastgesteld te Zwolle

Nadere informatie

Visitatie Cultuurprofielscholen

Visitatie Cultuurprofielscholen Visitatie Cultuurprofielscholen Kwaliteitszorg Kwaliteitszorg is een continu proces. Dit betekent dat de school permanent bezig is met verbeteringen en dat zowel management alsook docenten zich bewust

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PCBS DE RIETLANDEN

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PCBS DE RIETLANDEN RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PCBS DE RIETLANDEN School : pcbs De Rietlanden Plaats : Marken BRIN-nummer : 07LO Onderzoeksnummer : 117115 Datum schoolbezoek : 1 september

Nadere informatie

VISITATIEREGLEMENT Commissie Nationale Kwaliteitsvisitatie Intensive Care (NKIC)

VISITATIEREGLEMENT Commissie Nationale Kwaliteitsvisitatie Intensive Care (NKIC) VISITATIEREGLEMENT Commissie Nationale Kwaliteitsvisitatie Intensive Care (NKIC) A Inleiding Artikel 1 Onder visitatie van IC-afdelingen verstaat de Commissie Nationale Kwaliteitsvisitatie Intensive Care

Nadere informatie

RAPPORT ONAANGEKONDIGD KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL MISTE/CORLE

RAPPORT ONAANGEKONDIGD KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL MISTE/CORLE RAPPORT ONAANGEKONDIGD KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL MISTE/CORLE School : Basisschool Miste/Corle Plaats : Winterswijk Miste BRIN-nummer : 18ZG Onderzoeksnummer : 101822 Datum schoolbezoek : 17 oktober

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PANTA RHEI. Onderzoeksnummer :

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PANTA RHEI. Onderzoeksnummer : RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PANTA RHEI School : Panta Rhei Plaats : Almere BRIN-nummer : 12QK Onderzoeksnummer : 112991 Datum schoolbezoek : 15 mei 2009 Datum vaststelling

Nadere informatie

VISITATIERAPPORT. De Poort Almere

VISITATIERAPPORT. De Poort Almere VISITATIERAPPORT De Poort Almere Directie Frans Gabler Aantal leerlingen 138 Aantal leerkrachten 13 Namen leden visitatiecommissie Bas Moll (verslag) Dineke Valenkamp Sonja van Katwijk Datum visitatie

Nadere informatie

Ook Edux is aanbieder!

Ook Edux is aanbieder! Edux Onderwijspartners Tolweg 11, 4851 SJ Ulvenhout Postbus 75, 4850 AB Ulvenhout T 076-524 55 00 I www.edux.nl Ook Edux is aanbieder! 35 A ANBIEDERS BEGELEIDING BIJ ZELFEVALUATIES, VISITATIES EN S Edux

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ TH. HART DE RUYTERSCHOOL VSO CLUSTER 4

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ TH. HART DE RUYTERSCHOOL VSO CLUSTER 4 RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ TH. HART DE RUYTERSCHOOL VSO CLUSTER 4 Plaats: Groningen BRIN-nummer: 140R Onderzoek uitgevoerd op: 9 juni 2009 Conceptrapport verzonden op: 1 juli 2009 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

ROC FRIESE POORT. Kernwaarden van ROC Friese Poort. Hoe de kernwaarden te meten? Kwaliteitszorg 21-9-2010

ROC FRIESE POORT. Kernwaarden van ROC Friese Poort. Hoe de kernwaarden te meten? Kwaliteitszorg 21-9-2010 ROC FRIESE POORT Kernwaarden van ROC Friese Poort Hoe de kernwaarden te meten? Kwaliteitszorg 21-9-2010 Inhoud Inleiding... 3 1. Wat zijn kernwaarden van ROC Friese Poort?... 3 2. Meten is weten: Hoe kan

Nadere informatie

Beeldvorming als Leidraad voor Leiderschap

Beeldvorming als Leidraad voor Leiderschap Beeldvorming als Leidraad voor Leiderschap in de reflectie zie je de bron Effectief Leiderschap.. een persoonlijke audit U geeft leiding aan een team, een project of een afdeling. U hebt veel kennis, u

Nadere informatie

Ervaringen met functioneringsgesprekken

Ervaringen met functioneringsgesprekken Ervaringen met functioneringsgesprekken Samenstelling CDA-bureau Afdeling HRM / Steenkampinstituut / Partijontwikkeling CDA-bestuurdersvereniging December 2006 1 Het belang van functioneringsgesprekken

Nadere informatie

opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie

opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie opbrengstgericht werken in en door de sectie Scan voor de sectie APS en KPC-groep Colofon Deze uitgave maakt onderdeel uit van de publicatie Opbrengstgericht werkin in en door de sectie. Deze publicatie

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS HET KOMPAS

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS HET KOMPAS RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE OBS HET KOMPAS School : obs Het Kompas Plaats : Beverwijk BRIN-nummer : 12IF Onderzoeksnummer : 94556 Datum schoolbezoek : 25 mei 2007 Datum vaststelling : 3 september

Nadere informatie

PILOTONDERZOEK SOCIALE KWALITEIT. De Ambelt Kampen

PILOTONDERZOEK SOCIALE KWALITEIT. De Ambelt Kampen PILOTONDERZOEK SOCIALE KWALITEIT De Ambelt Kampen Plaats : Kampen BRIN nummer : 02YN OKE 03 SO Onderzoeksnummer : 253787 Datum onderzoek : 5 november 2013 Datum vaststelling : 5 december 2013 Pagina 2

Nadere informatie

Het voeren van een evaluatiegesprek

Het voeren van een evaluatiegesprek OPDRACHTFORMULIER Het voeren van een evaluatiegesprek Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent of je docent.

Nadere informatie

COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE

COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE Je moet het maar durven collegiale bestuurlijke visitatie Eigenlijk is er maar een ding nodig voor een Collegiale Bestuurlijke Visitatie (CBV). En dat is de durf om het

Nadere informatie

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM SHZG. Wat wil de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium?

STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM SHZG. Wat wil de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium? 1 STICHTING HET ZELFSTANDIG GYMNASIUM SHZG Wat wil de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium? Wat wil de Stichting Het Zelfstandig Gymnasium? 2 De SHZG wil een stevige landelijke basis leggen onder de zelfstandige

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK (TKO) CSG Calvijn, vestiging Groene Hart, afdeling vwo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK (TKO) CSG Calvijn, vestiging Groene Hart, afdeling vwo RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK (TKO) CSG Calvijn, vestiging Groene Hart, afdeling vwo Plaats: : Barendrecht BRIN-nummer : 16PK-9 Registratienummer : 3101915 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Aan de slag met de Collegiale Ontwikkelingsgerichte visitatie Passend onderwijs. Juliette Vermaas

Aan de slag met de Collegiale Ontwikkelingsgerichte visitatie Passend onderwijs. Juliette Vermaas Aan de slag met de Collegiale Ontwikkelingsgerichte visitatie Passend onderwijs Juliette Vermaas Wie bent u? Kennismaking! Wat verwacht u van de meerwaarde van visitaties voor uw SWV? 5 minuten uitwisselen

Nadere informatie

Lesbeschrijving Nederlands

Lesbeschrijving Nederlands Lesbeschrijving Nederlands Overzicht Leerjaar 1 VOx leerlijn nr. 1 Mondelinge taal Onderdeel nr. 1.3 Spreekvaardigheid Subonderdeel nr. 1.3.1 Spreken Lesnummer 34 Titel van de les Ik houd mijn spreekbeurt

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Bonaventuracollege

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Bonaventuracollege RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING Bonaventuracollege Burggravenlaan vmbo-tl Plaats: Leiden BRIN-nummer: 21GW Arrangementsnummer: 120604 Onderzoek uitgevoerd op: 9 december 2010

Nadere informatie

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Twijn (19QK 19VD)

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. De Twijn (19QK 19VD) VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK De Twijn (19QK 19VD) Plaats : Zwolle BRIN nummer : 19QK OKE 02 VSO Onderzoeksnummer : 284988 Datum onderzoek : 12 oktober 2015 Datum vaststelling : 12 november 2015 Pagina

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

toolbox voor scholen

toolbox voor scholen toolbox voor scholen Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg e-loo heeft een drietal digitale instrumenten ontwikkeld, waarmee scholen nu volop

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN NADERONDERZOEK. IJburgcollege

RAPPORT VAN BEVINDINGEN NADERONDERZOEK. IJburgcollege RAPPORT VAN BEVINDINGEN NADERONDERZOEK IJburgcollege Plaats: Amsterdam BRIN-nummer:28DH-00 edocsnummer: 4258514 Onderzoek uitgevoerd op: 29 mei 2013 Conceptrapport verzonden op: 20 juni 2013 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. Visio Onderwijs Rotterdam

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. Visio Onderwijs Rotterdam VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK Visio Onderwijs Rotterdam Plaats : Rotterdam BRIN nummer : 25HE OKE 03 SO Onderzoeksnummer : 276409 Datum onderzoek : 24 juni 2014 Datum vaststelling : 20 augustus 2014 Pagina

Nadere informatie

Eindrapportage Eigen onderzoek Knelpuntregio's onderwijsarbeidsmarkt Stedendriehoek en IJssel/Veluwe

Eindrapportage Eigen onderzoek Knelpuntregio's onderwijsarbeidsmarkt Stedendriehoek en IJssel/Veluwe Eindrapportage Eigen onderzoek Knelpuntregio's onderwijsarbeidsmarkt Stedendriehoek en IJssel/Veluwe Monitoring Deelproject 1: resultaten van beleving van Werving, voorlichting en inductie onder deelnemers

Nadere informatie

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017 Resultaatsverslag N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen op 14 februari 2017 Heerenveen, 31 juli 2017 Inleiding Op 14 februari heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Regeling Begeleiding en Beoordeling nieuwe docenten op de Nieuwe Havo

Regeling Begeleiding en Beoordeling nieuwe docenten op de Nieuwe Havo Regeling Begeleiding en Beoordeling nieuwe docenten op de Nieuwe Havo november 2016 1. INLEIDING Voor een nieuwe docent met een dienstverband voor bepaalde tijd (benoemd in tijdelijke dienst) zijn gedurende

Nadere informatie

Visitatie van examen in de BPV of simulatie op school

Visitatie van examen in de BPV of simulatie op school Visitatie van examen in de BPV of simulatie op school Volgens de richtlijnen van de inspectie is het de verantwoordelijkheid van de examencommissie van een onderwijsinstelling om zich te verzekeren van

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Het Baken Park Lyceum, afdeling havo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Het Baken Park Lyceum, afdeling havo RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK Het Baken Park Lyceum, afdeling havo Plaats: Almere BRIN-nummer: 01FP-1 Registratienummer: 3138656 Onderzoek uitgevoerd op: 12 mei 2011 Conceptrapport

Nadere informatie

Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg

Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg e-loo heeft een drietal digitale instrumenten ontwikkeld, waarmee scholen nu volop werken. e-loo was vooral

Nadere informatie

toolbox voor scholen

toolbox voor scholen toolbox voor scholen Een integraal systeem voor onderwijsontwikkeling, strategisch personeelsbeleid en kwaliteitszorg e-loo heeft een drietal digitale instrumenten ontwikkeld, waarmee scholen nu volop

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Almende College, locatie Isala voor havo en vwo HAVO

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Almende College, locatie Isala voor havo en vwo HAVO ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING Almende College, locatie Isala voor havo en vwo HAVO Plaats : Silvolde BRIN nummer : 14UM C1 BRIN nummer : 14UM 00 HAVO Onderzoeksnummer : 276258 Datum onderzoek :

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017 KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017 Huygens College VMBOB VMBOK Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 21ET 04 BRIN nummer : 21ET 04 VMBOB BRIN nummer : 21ET 04

Nadere informatie

Stappenplan ONLINE PERSONEELTEVREDENHEIDSPEILING

Stappenplan ONLINE PERSONEELTEVREDENHEIDSPEILING Stappenplan ONLINE PERSONEELTEVREDENHEIDSPEILING Een succesvolle peiling start met een goede voorbereiding. Door alle betrokkenen vooraf goed te informeren wordt draagvlak gecreëerd, dat komt de respons

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA School : Joodse basisschool Rosj Pina Plaats : Amsterdam BRIN-nummer : 04JA Onderzoeksnummer : 71267 Datum schoolbezoek : 8 september 2006 Datum

Nadere informatie

BUE 2014 - Zelfevaluatie OL

BUE 2014 - Zelfevaluatie OL BUE 2014 - Zelfevaluatie OL Bottom-up Evaluatie: Kwaliteit van leidinggeven Je leidinggevende kwaliteiten Via deze vragenlijst kun je je mening geven over de wijze waarop je je leidinggevende rol hebt

Nadere informatie

Handleiding bestuurlijke visitatie. Leren van een frisse blik van buiten

Handleiding bestuurlijke visitatie. Leren van een frisse blik van buiten Handleiding bestuurlijke visitatie Leren van een frisse blik van buiten Utrecht, 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding Een frisse blik van buiten 3 Bestuurlijk visitatietraject 4 Kosten 5 Leeswijzer 5 Visitatiekader

Nadere informatie

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. Dynamica Onderwijs

VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK. Dynamica Onderwijs VERSLAG VIERJAARLIJKS BEZOEK Dynamica Onderwijs Plaats : Koog aan de Zaan BRIN nummer : 16KI OKE 01 SO Onderzoeksnummer : 283415 Datum onderzoek : 23 april 2015 Datum vaststelling : 11 juni 2015 Pagina

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. DE VRIJE SCHOOL GRONINGEN, afdeling VWO

DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. DE VRIJE SCHOOL GRONINGEN, afdeling VWO DEFINITIEF RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ DE VRIJE SCHOOL GRONINGEN, afdeling VWO Plaats: Groningen BRIN-nummer: 16NK Onderzoeksnummer: HB2780075 Onderzoek uitgevoerd op: 7 april 2009 Conceptrapport

Nadere informatie

Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut

Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut Scan Professionele leercultuur op scholen Kohnstamm Instituut De scan Professionele leercultuur op scholen is een instrument voor scholen voor voortgezet onderwijs waarmee in kaart wordt gebracht hoe ver

Nadere informatie

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO

Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 2: Vaststellen beginsituatie Handelingsgericht werken op PABO s en lerarenopleidingen VO Doel

Nadere informatie

PILOTONDERZOEK SOCIALE KWALITEIT. De Wingerd

PILOTONDERZOEK SOCIALE KWALITEIT. De Wingerd PILOTONDERZOEK SOCIALE KWALITEIT De Wingerd Plaats : Groningen BRIN nummer : 14WT OKE 01 SO Onderzoeksnummer : 253815 Datum onderzoek : 17 oktober 2013 Datum vaststelling : 17 december 2013 Pagina 2 van

Nadere informatie

Toelating en erkenning (T&E) voor scholen met voortgezet montessorionderwijs

Toelating en erkenning (T&E) voor scholen met voortgezet montessorionderwijs Toelating en erkenning (T&E) voor scholen met voortgezet montessorionderwijs In dit stuk wordt de procedure beschreven voor toelating (traject voor nieuwe leden, via aanmelding naar aspirant naar volwaardig

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. CANISIUS COLLEGE, LOCATIE DE GOFFERT afdeling vmbo-tl

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. CANISIUS COLLEGE, LOCATIE DE GOFFERT afdeling vmbo-tl RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK CANISIUS COLLEGE, LOCATIE DE GOFFERT afdeling vmbo-tl Plaats: Nijmegen BRIN-nummer: 01VN-04 Arrangementsnummer: 153937 Onderzoek uitgevoerd op: 14 september

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Zorgcampus Rotterdam te Rotterdam

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Zorgcampus Rotterdam te Rotterdam KWALITEITSONDERZOEK MBO Zorgcampus Rotterdam te Rotterdam Verzorgende-IG Januari 2016 BRIN: 30NZ Onderzoeksnummer: 286193 Onderzoek uitgevoerd: 13-01-2016 Conceptrapport verzonden op: 23 februari 2016

Nadere informatie

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK VOORTGEZET ONDERWIJS. Schoonhovens College, Plesmanstraat VWO

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK VOORTGEZET ONDERWIJS. Schoonhovens College, Plesmanstraat VWO RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK VOORTGEZET ONDERWIJS Schoonhovens College, Plesmanstraat VWO Plaats : Schoonhoven BRIN-nummer : 15OM C1 BRIN-nummer : 15OM 00 VWO Onderzoeksnummer : 196030 Datum onderzoek :

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer :

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer : RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL School : De Bosschool Plaats : Bergen Nh BRIN-nummer : 05JM Onderzoeksnummer : 108122 Datum schoolbezoek : 30 oktober 2008 Datum

Nadere informatie

2. De voorzitter van het College van Bestuur licht zo spoedig mogelijk de Centrale Diensten en de leden van de Bestuurscommissie in.

2. De voorzitter van het College van Bestuur licht zo spoedig mogelijk de Centrale Diensten en de leden van de Bestuurscommissie in. 1. Checklist bij overlijden van leerling(e). van de locatie(s) waar de overleden leerling les had, geïnformeerd, evenals de voorzitter van het College van Bestuur en alle andere directieleden van Sevenwolden.

Nadere informatie

Algemeen visitatierapport

Algemeen visitatierapport Algemeen visitatierapport Algemeen visitatierapport 31 januari 2011 Dit algemeen visitatierapport kan gebruikt worden als voorbeeld van wat er minimaal in de visitatierapportage zou moeten staan. Het is

Nadere informatie

Toelichting voor scholen bij het. Schoolondersteuningsprofiel van Q3

Toelichting voor scholen bij het. Schoolondersteuningsprofiel van Q3 Toelichting voor scholen bij het Schoolondersteuningsprofiel van Q3 December 2012 1 1 Vooraf Uw school gaat werken met het schoolondersteuningsprofiel van Q3. Deze toelichting geeft aan welke stappen de

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ PRAKTIJKSCHOOL DE TENDER Plaats: Dieren BRIN-nummer: 26NH-0 Onderzoeksnummer: 818089 Documentnummer: H2906319 Onderzoek uitgevoerd op: 25 maart 2010 Conceptrapport

Nadere informatie

Het Functioneringsgesprek

Het Functioneringsgesprek Het Functioneringsgesprek Augustus 2010 Het Functioneringsgesprek Inleiding Een functioneringsgesprek heeft tot doel de kwaliteit van het werk te verhogen en daarnaast zorgt het voor een verhoging van

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017. CSG De Lage Waard HAVO VWO

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017. CSG De Lage Waard HAVO VWO KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017 CSG De Lage Waard HAVO VWO Plaats : Papendrecht BRIN nummer : 16QA C1 BRIN nummer : 16QA 00 HAVO BRIN nummer : 16QA 00 VWO Onderzoeksnummer

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK cbs Koningin Juliana Plaats : Wilnis BRIN nummer : 09UW C1 Onderzoeksnummer : 292388 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 6 april 2017 Pagina

Nadere informatie

Visitatie op het VMBO

Visitatie op het VMBO Visitatie op het VMBO Een impuls voor de kwaliteitszorg! Visitatie in het VMBO Bezoek van externe auditoren Beschrijven van kwaliteit van de organisatie Opstellen van aanbevelingen ter verbetering van

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK Basisschool De Wegwijzer Plaats : Leidschendam BRIN-nummer : 11JD C1 Onderzoeksnummer : 196707 Datum onderzoek : 11 juni 2013 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX

RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX RAPPORT PERIODIEK KWALITEITSONDERZOEK BASISSCHOOL BEATRIX School : Basisschool Beatrix Plaats : Haarlem BRIN-nummer : 16DS Onderzoeksnummer : 69226 Datum schoolbezoek : 24 januari 2006 Datum vaststelling

Nadere informatie

VMBO Maastricht, VMBO Maastricht

VMBO Maastricht, VMBO Maastricht VMBO Maastricht, VMBO Maastricht Specifiek onderzoek Datum vaststelling: 18 maart 2019 Samenvatting In juni 2018 voerde de inspectie een specifiek onderzoek uit op VMBO Maastricht, vanwege een signaal

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. CSG Het Noordik, locatie Vriezenveen

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. CSG Het Noordik, locatie Vriezenveen RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ CSG Het Noordik, locatie Vriezenveen School/instelling : CSG Het Noordik Plaats : Vriezenveen BRIN-nummer : 0DO Onderzoeksnummer : HB756654 Onderzoek uitgevoerd :

Nadere informatie

Beleidsdoorlichting Luchtvaart. Verslag onafhankelijke deskundige

Beleidsdoorlichting Luchtvaart. Verslag onafhankelijke deskundige Beleidsdoorlichting Luchtvaart Verslag onafhankelijke deskundige In opdracht van: Decisio BV 17 augustus 2017 Aanleiding In de offerte-uitvraag voor het uitvoeren van de Beleidsdoorlichting Luchtvaart

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE JOHANNES BOGERMANSCHOOL

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE JOHANNES BOGERMANSCHOOL RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE JOHANNES BOGERMANSCHOOL School : de Johannes Bogermanschool Plaats : Leeuwarden BRIN-nummer : 06EC Onderzoeksnummer : 82408 Datum schoolbezoek : 19 september 2006 Datum vaststelling

Nadere informatie

EVALUATIE PILOTS STIMULEREND EN GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT PRIMAIR ONDERWIJS WERKGROEP EVALUATIE T2020

EVALUATIE PILOTS STIMULEREND EN GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT PRIMAIR ONDERWIJS WERKGROEP EVALUATIE T2020 EVALUATIE PILOTS STIMULEREND EN GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT PRIMAIR ONDERWIJS WERKGROEP EVALUATIE T2020 januari 2016 INHOUD Samenvatting 4 Inleiding 6 1.1 Stimulerend toezicht 6 1.2 Wat is nieuw in de pilots

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Bonifatius Mavo VMBOGT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Bonifatius Mavo VMBOGT RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Bonifatius Mavo VMBOGT Plaats : Emmeloord BRIN nummer : 02KR C1 BRIN nummer : 02KR 00 VMBOGT Onderzoeksnummer : 290332 Datum onderzoek : 4 oktober 2016 Datum

Nadere informatie

Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen.

Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen. infobladen over leermiddelenbeleid voor docenten en schoolleiding 15 www.leermiddelenvo.nl Model voor Leermiddelenbeleidsplan Een stramien dat u voor uw eigen school kunt gebruiken en aanpassen. In een

Nadere informatie

KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING

KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING KWALITEITSJAARVERSLAG EXAMINERING Cursusjaar 2009 2010 ROC Zeeland Cluster Welzijn Versie 1.0 Vastgesteld in Examencommisie Welzijn d.d. 16-06-2011 Kwaliteitsjaarverslag Examinering ROC Zeeland, cluster

Nadere informatie