VOEDSEL/ Beriberi, luister CD 39

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOEDSEL/ Beriberi, luister CD 39"

Transcriptie

1 VOEDSEL/ Beriberi, luister CD 39 Van eten met te weinig vitamines erin kun je nare ziektes krijgen, zoals scheurbuik of beriberi. In arme landen nog steeds. Gevarieerd en gezond eten is daarom zo belangrijk. Wat leer je: je leert dat vitamines heel belangrijk zijn en dat je bij een tekort aan vitamines, nare ziektes kunt krijgen. Bekijk: Filmpje over spijsvertering: filmpje over vitamines: Maken: Maak een schijf van 5, welke dingen staan daarin. Knip uit reclame folder plaatjes en plak deze in de goed schijf. Zoek eens uit welke vitamines heel belangrijk voor ons zijn, waar zitten deze vitamines in? Waar zijn ze goed voor in je lijf?

2 GETAL VAN AVOGADRO, luister CD nummer 40 Als e atomen wilt tellen heb je grote getallen nodig, want je hebt er al snel een heleboel. Daarom is het getal van Avogadro verzonnen: een zes-komma-nog-wat met 23 nullen er achter. Wat leer je: Je leert dat het getal van Avogadro een getal van 24 cijfers is (een quadriljoen). Bekijk: Het beroemde filmpje over powers of ten en Rekenen: Hoeveel knikkers passen er op Nederland? Neem voor de knikkers een doorsnede van 1 cm, en kies voor de oppervlakte een afgerond, makkelijk getal. Reken eerst het volgende uit: Hoeveel knikkers heb je nodig om 1 M2 te beleggen? Hoeveel knikker heb je nodig om 1 KM2 te beleggen? Hoeveel passen er dan op Nederland?????? En: Pak een schaakbord. Een schaakbord heeft 64 velden. Als je op het eerste veld 2 rijstkorrels legt, en op het 2 e veld 4, op het derde veld 8, en bij ieder volgend veld het getal weer verdubbeld, hoeveel rijstkorrels heb je dan nodig??? Het zal je verbazen!!! Schat het eerst van te voren en kijk of de schatting klopt met de berekening.

3 CHAOS, luister CD nummer 41 Wiskundige chaos zit heel logisch in elkaar, maar toch kun je niet voorspellen wat er mee gaat gebeuren. Dat komt omdat in chaotische systemen elke kleine verandering, reusachtige gevolgen heeft. Wat leer je: je leert dat kleine afwijkingen in metingen soms enorm grote gevolgen kunnen hebben. Bespreek: Wat versta jij onder chaos? Wat is een kettingreactie? Vind je het weer chaotisch? Is een file chaos? Kun je alles voorspellen? (waarom wel / niet?) Maken: Maak met verschillende materialen een ketting reactie. Voorspel van te voren wat er gebeurt, zet de ketting reactie in werking en noteer wat er echt gebeurt! Klopt dat met je voorspelling? Onderzoek: Wat voor weer wordt het over een maand? Voorspel wat de minimum temperatuur zal zijn, de maximum temperatuur, het aantal uren zonneschijn, de windrichting en de neerslag. Als je dit hebt opgeschreven bekijk je de volgende site: Bekijk wie er het dichtste bij zat.

4 ROBOTS, luister CD, nummer 42 Een robot die alles kan wat een mens kan bestaat nog niet. Maar robots die 1 ding kunnen die wij ook kunnen bestaan wel! Maar dan veel beter en sneller! Voor het snelle en saaie werk! Wat leer je: je leert dat een robot uit sensoren bestaat, die informatie inwinnen, dat een programma die info verwerkt en de robot daarnaar handelt. Bespreek: Wat is een kenmerk van een robot? Is een koffiezet apparaat een robot? Is een stoplicht, die reageert op verkeer een robot? Kan een robot denken, voelen, willen? Bekijk: Filmpje over robots: en Doe: 1 van jullie is programmeur, 1 van jullie is een robot. Jullie bedenken een actie die de robot moet doen. Je maakt per actie een opdracht kaartje (bijvoorbeeld en picto voor: doe 3 stappen recht vooruit, of een picto voor draai een kwartslag naar rechts ) De robot moet deze commando s precies opvolgen. Als alle picto s klaar zijn voer jet het uit, de 1 is robot de ander programmeur. Daarna wissel je om.

5 DE COMPUTER, luister CD nummer 43 Een computer is een rekenmachine die veel meer kan dan rekenen, als je hem maar in zijn eigen taal vertelt wat hij moet doen. Vroeger dachten ze dat er maar 10 computer nodig waren op de wereld! HEBBEN ZIJ ZICH EVEN VERGIST!!!! Wat leer je: je leert over de belangrijkste onderdelen van een computer en hoe een computer rekent. Bekijk: Een animatie over digitale informatie: en Rekenen: Reken een aantal getallen om van gewoon naar binair en andersom. Uitleg op Ontdek een paar regels die gelden voor het omrekenen.

6 TELEFOON, luister CD nummer 45 Als je door een telefoon praat, wordt je stem omgezet in een elektrisch stroompje. Dat reist door de kabel via de telefooncentrale naar een andere telefoon en verandert daar weer in je stem. Je mobiel werkt bijna net zo alleen dan zonder draad. Wat leer je: je leert verschillen in werking met een vast en mobiele telefoon. Bespreek en bekijk: en Praten / lezen / maken: Hoe communiceerden mensen vroeger toen er nog geen telefoons waren? Zoek tenminste 5 verschillende manieren uit en maak een beschrijving van hoe dit werkt. (denk aan rooksignalen, hoe deden ze dat in het leger, werden er ook dieren voor gebruikt? Enzovoort) Een filmpje met een mooi voorbeeld is deze: Maak: Een muurkrant van de opdracht hierboven. Zorg dat er van alle 5 de onderdelen een plaatje op staat en de informatie die daar bij hoort. Maak alles op de computer en plak het op een gekleurd vel. Presenteer deze aan de klas en zorg voor beeldmateriaal van ieder onderdeel op het smartbord, foto of KORT filmpje!

7 TIJD, luister CD nummer 46 De zonnedag en het zonnejaar waren niet nauwkeurig genoeg. Daarom meten we tijd nu met rillende atomen. 1 atoomseconde duurt precies trillingen. Niet de tel kwijt raken dus! Wat leer je: Je leert dat natuurlijke ritmes helpen om de tijd aan te geven. Zoek uit: Waar komen de namen van de dagen van de week vandaan? En die van de maanden? Dagen, weken, maanden waar is dat op gebaseerd? En uren, minuten en seconden? Wat is de atoomklok en waar staat hij? Ontwerp: Maak op papier een ontwerp voor een klok, wie maakt de nauwkeurigste klok? Denk aan, zonnewijzers, zandlopers, waterklok etc. Voor ideeën kun je kijken op: Onderzoek: Zet 2 verschillende klokken precies gelijk. Bijvoorbeeld, de klok op de computer, je horloge, klok in de klas, klok in een andere klas. Controleer een week later of ze nog precies gelijk lopen!

8 TAAL, luister CD nummer 47 Alle talen in Europa stammen af van het Proto Indo Europees. Dat werd 5000 jaar geleden nog gesproken, maar nu bestaat dat niet meer. Jammer, want anders konden we elkaar allemaal verstaan. Maar ook gelukkig, want het was héél ingewikkeld! Wat leer je: je leert over taal nadenken en spreken Onderzoeken: Op welke manieren kun je allemaal taal maken zonder dat je geluid maakt? Ontwerpen: Maak je eigen geheimschrift en stuur elkaar een brief, laat de ander proberen jouw geheim schrift te ontcijferen. Voor informatie kun je kijken op:

9 STAD, luister CD nummer 48 Een stad bouwen is veel meer dan een heleboel gebouwen op een kluitje zetten. Wat onder die gebouwen zit is ook heel belangrijk! Riolering, waterleidingen, elektriciteit kabels en vergeet de wegen niet! Wat leer je: je leert dat techniek je helpt ruimte in de richten en dicht bij elkaar te wonen. Onderzoek en bespreek: Bekijk een plattegrond van een middeleeuwse vestigingsstad (zoek op plattegrond middeleeuwse stad in google afbeeldingen). Vergelijk dat met een plattegrond van een nieuwe stad, bijvoorbeeld, Almere of Zoetermeer. Wat valt op? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Wat zijn de voor en de nadelen? Onderzoek: Wat gaat er allemaal je huis in en uit een kabels en buizen. Schrijf dit op. Waar gaat het heen waar komt het vandaan?

10 FIETS, luister CD nummer 49 Per jaar fietst de gemiddelde Nederlander 833 km en maakt hij 9000 km in de auto. Dat worden er steeds meer. Want we reizen steeds sneller en langer. Wat leer je: je leert dat verplaatsen samenhangt met mogelijkheden, als je geen vervoermiddel hebt kin je niet naar school of naar het buitenland op vakantie. Bespreek: Bekijk een fiets eens goed. Wat is steeds beter geworden aan de fiets? (denk aan banden, ventiel, ketting etc etc etc) Hebben deze oplossingen ook nadelen of beperkingen? Kan het beter? Hoe ziet de fiets van de toekomst eruit? Experimenteer: Experimenteer met katrollen ent tandwielen. Uitleg: onderzoek: Keur je fiets/ of die van iemand anders. Het keuringsrapport kun je vinden op:

11 NANOTECHNOLOGIE, luister CD nummer 50 Er passen 1 miljoen nanometers in 1 millimeter. De natuur kan dingetjes maken van slechts een paar nanometer groot, die het toch doen! De mens wil dat ook kunnen. Bekijk: Bespreek: Ken je dingen waar het woord nano in voorkomt? Wat vind je van nanotechnologie? Kijk voor meer informatie op: Rekenen: Hoeveel nanometers gaan er in 1 MM? En hoeveel in 1 CM? Een kubus met ribben (kanten) van 10 cm, daar passen 1 miljoen kubussen in van 1 MM. Zet (in gedachten) op elke zijde van de kubussen van 1 MM een blauwe stip Hoeveel stippen zijn dat dan?

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Het Land van Oct Marte Koning Frans Ballering Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Hoofdstuk 1 Inleiding Hoi, ik ben de Vertellende Teller, en die naam heb ik gekregen na mijn meest bekende reis, de reis

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie

Thema Keuzes maken. Mijn geldzaken

Thema Keuzes maken. Mijn geldzaken Thema Keuzes maken Mijn geldzaken Versie 1.0 Copyright Vakcollege Groep B.V. 2012. Alle rechten voorbehouden. Mijn geldzaken Hoe staat het met jouw geldzaken? Houd jij ook altijd aan het eind van je geld

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 28. Geld lenen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met een bank over geld lenen. Woorden en zinnen gebruiken die gaan over het

Nadere informatie

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling

Lesbrief Voorleestekst: Over dertien hectare Vragen: Voorleestekst: Over het thema van de tentoonstelling Lesbrief Over dertien hectare dertien hectare organiseert elke twee jaar een tentoonstelling in Heeswijk-Dinther. De eerste was in 2003. De tentoonstelling van de kunstwerken was altijd buiten op een grasveld

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Les 22. De rekening. Wat leert u in deze les? Advies vragen. Advies geven. Waarom-vragen beantwoorden met omdat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen

Inhoud. Mijn leven. ik ga verhuizen Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Plannen... 4 Hoofdstuk 2 Meubels enzo... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Winkelen... 10 Hoofdstuk 5 Adreswijziging... 12 Hoofdstuk 6 De sleutel!... 14 Hoofdstuk 7 Voorbereiden...

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

Pluslessen. Lesbrief 40. Budgetbeheer

Pluslessen. Lesbrief 40. Budgetbeheer http://www.edusom.nl Pluslessen Lesbrief 40. Budgetbeheer Wat leert u in deze les? 0 Woorden over geldzaken 0 Wat budgetbeheer is 0 Waar u meer informatie kunt vinden voor budgetbeheer Succes! 1 Deze les

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK?

HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? RK Basisschool Bernadette Naaldwijk HOE MAAK IK EEN WERKSTUK? voor groep 6, 7 en 8 INHOUDSOPGAVE Stap 1. Kies een onderwerp. blz. 1 Stap 2: Schrijf de inleiding. Stap 3: Verzamel informatie a. Zoek informatiebronnen.

Nadere informatie

deel Het Drupalinformatiesysteem

deel Het Drupalinformatiesysteem deel Het Drupalinformatiesysteem deel 1 HOOFDSTUK Nieuwe wereld verkennen NIeuwe werelden verkennen Het leren van nieuwe dingen kan soms aanvoelen of je een buitenaards wezen bent op een nieuwe planeet.

Nadere informatie

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld Euro bankbiljetten ons geld Spreekbeurt over geld Introductie Jij wilt een spreekbeurt houden over geld en wij willen je daarbij graag helpen. Dit is een spreekbeurt pakket dat is gemaakt door het bedrijf

Nadere informatie

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand Een wigwam op het strand Je maakt een collage met plaatjes uit tijdschriften. Je tekent en schrijft er zelf bij. Zo maak je een hele grappige of misschien wel een serieuze of enge collage. - 2 (maar alleen

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

Geheimen van de camping. Uitgerust op vakantie. www.praktischtechniek.nl. Techniek ervaren en beleven in het basisonderwijs.

Geheimen van de camping. Uitgerust op vakantie. www.praktischtechniek.nl. Techniek ervaren en beleven in het basisonderwijs. Geheimen van de camping Uitgerust op vakantie www.praktischtechniek.nl Techniek ervaren en beleven in het basisonderwijs. Onderzoeksrapport Geheimen van de camping Uitgerust op vakantie www.praktischtechniek.nl

Nadere informatie

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten bij de

Nadere informatie