No. 79 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Artikel 1. Bedragen x SRD Code Kostensoort Bedrag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2013 1 No. 79 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Artikel 1. Bedragen x SRD.1.000 Code Kostensoort Bedrag"

Transcriptie

1 No STAATSBLAD No. 79 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 26 FEBRUARI 2013, TOT VASTSTELLING VAN DE 17-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2013 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN RUIMTELIJKE ORDENING, GROND- EN BOSBEHEER. DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, In overweging genomen hebbende, dat de Surinaamse begroting bij wet dient te worden vastgesteld; Heeft, de Staatsraad gehoord, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, bekrachtigt de onderstaande wet. Artikel 1 De 17-DE Afdeling van de begroting van uitgaven en ontvangsten voor het dienstjaar 2013 betreffende het MINISTERIE VAN RUIMTELIJKE ORDENING, GROND- EN BOSBEHEER wordt vastgesteld alsvolgt: TITEL I: Apparaatskosten Bedragen x SRD Code Kostensoort Bedrag 10 Personeelskosten Materiële kosten Aanschaffingen Totaal Apparaatskosten

2 No. 79 TITEL II: Beleidsprogramma s Bedragen x SRD Code Beleidsmaatregel Bedrag 100 Grondaankoop Verkaveling Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (S.B.B.) Stichting Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum (JSOOC) Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU) Institutionele versterking Grondbeheer Institutionele versterking Ruimtelijke Ordening 1400 Totaal Beleidsprogramma s TITEL III: Middelenbegroting bedragen x SRD Code Ontvangsten Bedrag Landtaxen, akkergelden, huur, erfrechten, recognitie en grondhuur Retributies op hout Zegelrechten Diverse Niet belasting ontvangsten Opbrengst verkoop onroerende goederen Totaal Niet belasting middelen TITEL IV: Parastatalen Totaal Middelen Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht ( S.B.B. ) Stichting Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum ( J.S.O.O.C ) Stichting Natuurbehoud Suriname ( STINASU )

3 No. 79 Artikel 2 1. Deze wet wordt in het Staatsblad van de Republiek Suriname afgekondigd; 2. Zij treedt in werking met ingang van 1 januari 2013; 3. De Ministers van Financiën en Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer zijn belast met de uitvoering van deze wet. Gegeven te Paramaribo, de 26 ste februari 2013, DESIRÉ D. BOUTERSE Uitgegeven te Paramaribo, de 18 e april 2013 De Minister van Binnenlandse Zaken, S. MOESTADJA

4 No. 79 WET VAN 26 FEBRUARI 2013, TOT VASTSTELLING VAN DE 17-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2013 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN RUIMTELIJKE ORDENING, GROND- EN BOSBEHEER. Algemeen deel MEMORIE VAN TOELICHTING Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer is bij SB van 6 September 2005 nr. 94, houdende nadere wijziging van het besluit taakomschrijving departementen 1991 (SB 1991 nr 58, zoals gewijzigd bij SB 2002 nr. 16) belast met de volgende taken: 1. De zorg voor: a. een deugdelijke ruimtelijke ordening, het een en ander in samenspraak met o.a. het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, het Ministerie van Openbare Werken, het Ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking en het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen; b. de topografie, de cartografie, het bodemonderzoek en de bodemkartering; c. de bodembestemming, waar nodig in interdepartementaal verband; d. een richtige gronduitgifte, het een en ander in samenwerking met de daarvoor in aanmerking komende Ministeries, waar nodig in interdepartementaal verband; e. het kadaster en de openbare registers ten hypotheekkantore; f. de controle op het rechtmatige en doelmatige gebruik van toegewezen gronden, waar nodig in interdepartementaal verband; g. de controle op de naleving van regels en voorschriften met betrekking tot de geodesie; h. de inventarisatie, exploratie, optimale exploitatie en het beheer van de hulpbron bos, de flora en fauna; i. een verantwoord natuurbeheer en natuurbescherming; j. controle op de naleving van regels en voorschriften met betrekking tot de productie van hout en houtproducten, de flora en fauna; 2. Dit ministerie is tevens belast met de zorg voor alle direct of indirect met de in het voorgaande lid genoemde aangelegenheden in verband staande onderwerpen, voor zover niet bijzonderlijk aan een ander ministerie opgedragen.

5 No. 79 Gezien het pad van versnelde ontwikkeling dat deze regering is ingeslagen om Suriname te transformeren, is het beleid van het ministerie dan ook daarop afgestemd. Het streven in dit kader is om met de verdere ontwikkeling van de hulpbronnen grond en bos, in ruime mate bij te dragen aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het land. Onlosmakelijk verbonden aan dit beleid is een goede ruimtelijke inrichting. Deze draagt bij tot het verhogen van de competitiviteit van de economie, alsook tot een efficiëntere en effectievere benutting van de grond en de ruimte, waardoor ook de kwaliteit van het leven van de samenleving wordt verhoogd. De opstelling van de begroting voor het dienstjaar 2013 heeft tegen deze achtergrond plaatsgehad. Ruimtelijke Ordening De regering heeft in haar ontwikkelingsplan , vooraf gesteld dat voor verantwoorde benutting van de grond is er ordening nodig. Dit zal bereikt moeten worden middels streek-, structuur- en bestemmingsplannen en wetgeving voor de ruimtelijke ordening. De activiteiten van het Onderdirectoraat Ruimtelijke ordening, zijn dan ook daarop gericht. De aangehaalde verschillende plannen zijn voorgeschreven in de Planwet en de Stedebouwkundigewet en is de uitvoering hiervan ook opgedragen aan specifieke instanties. Thans werken de instanties aan de actualisering van de wetten om vervolgens de verschillende plannen te formuleren. Het Onderdirectoraat Ruimtelijke ordening levert ook hieraan haar bijdragen en zal deze in 2013 continueren. In de begroting voor 2012 zijn er ramingen opgebracht o.a.voor het aanwerven van personeel (kader), trainingen van personeel en de aanschaf van materiële benodigdheden.vanwege verandering in beleid zijn bepaalde activiteiten uitgesteld naar 2013, zoals huisvesting voor het onderdirectoraat en hiermee in relatie staande aanwerving van het nodige personeel. De nog te formuleren Nationaal Ontwikkelingsprogramma o.a. zal aangeven ontwikkelingsgebieden, woongebieden en beheersgebieden. De uitvoering hiervan zal plaatsvinden middels streek-, structuur- en bestemmingsplannen. Deze plannen zullen de toetsingskaders zijn voor het Onderdirectoraat Ruimtelijke ordening. Op basis hiervan zullen de bestemming en benutting van de grond c.q bodem moeten plaatsvinden. De gronduitgifte voor de verschillende bestemmingen zal in overeenstemming hiermee moeten geschieden.

6 No. 79 Vooruitlopend op de formulering van de verschillende plannen zijn de onderdirectoraten Ruimtelijke ordening en Grondbeheer samen met specifieke overheidsinstanties bezig om terreinen te identificeren en te bestemmen voor o.a. industrie en woningbouw en deze ter beschikking te stellen. Deze activiteiten zullen in verhoogde mate voortgezet worden in Tevens zullen vervolg trainingen voor personeel geinitieerd worden en benodigde apparatuur worden aangeschaft. In het kader van ruimtelijke ordening is de ondersteuning van de verschillende ruimtelijkeplannings- en ordeningsinstanties naar elkaar toe van eminent belang. Dit begint al op gang te komen. De gezamenlijke inspanning en samenwerking zal zichtbaarder worden in de komende beleidsjaren. Grondbeheer Grondbeleid zal afgestemd moeten zijn op de uitvoering van ruimtelijke maatregelen. Grond is een belangrijke natuurlijke hulpbron die, indien efficiënt en effectief wordt aangewend een belangrijke bijdrage kan leveren aan de sociaaleconomische ontwikkeling van de huidige en toekomstige generaties. Een goede ruimtelijke planning van het land is gewenst om optimaal economisch profijt te kunnen halen uit de potenties van grondgebruiksmogelijkheden. Het algemeen uitgangspunt van het beleid is dan ook ter realisering hiervan, waardoor een bijdragen kan worden geleverd aan de vergroting van het nationaal inkomen. Teneinde het tekort aan bouwrijpe gronden ten behoeve van de woningbouw op te heffen is het Ministerie reeds met haar onderdirectoraten Grondbeheer en Ruimtelijke ordening in samenspraak met de Commissie Herstructurering Huisvesting bezig landelijk gronden te identificeren en deze te bestemmen voor de woningbouw. Hiermee wordt met gezamenlijke inspanning gewerkt aan het beleidsdoel van de regering namelijk het terug dringen van de woningnood. Tevens zijn ten aanzien van het transparante gronduitgiftebeleid de volgende maatregelen reeds getroffen cq. verder ontwikkeld en geïmplementeerd worden in 2013: 1. Met de automatisering van de diensten Domein kantoor, Grond Inspectie en Taxatie Instituut is in het jaar 2012 reeds een aanvang gemaakt. Hiermee wordt de achterstand van grondaanvragen in een geautomatiseerd bestand geplaatst. De afhandeling van de achterstanden zal hierdoor efficiënt, effectief en transparant geschieden. Simultaan hieraan wordt conform de verplichting van de Landhervormingswetgeving reeds gevolg geven aan het publiceren van grondaanvragen. Deze publicatie kan gelezen worden op de website Deze website is reeds enige tijd operationeel.

7 No. 79 Deze automatisering moet resulteren in: Goed overzicht van de grondaanvragen; Produceren van statistieken voor de ondersteuning van rumtelijke planning en beleid; Monitoring en controle van het proces van het verloop van grondaanvragen; Goede inventarisatie van grondaanvragen en wel naar bestemming. 2. Voorts zal het Ministerie intensief en structureel controle blijven uitoefenen op de naleving van de cultuurplicht cq. bouwplicht, althans de voorwaarden opgenomen in de beschikking. De ratio hierachter is dat de uitgegeven gronden volledig in cultuur cq. in productie worden gebracht. Hiermee zal ook mogelijke speculatie worden onderdrukt. 3. Verkavelingsprojecten die gedeeltelijk dan wel niet zijn ontsloten worden thans geïnventariseerd. Deze zullen in samenwerking met andere instanties worden ontsloten. In 2013 zal met de ontsluiting worden aangevangen zodat de percelen toegankelijk worden. Conversie domeingrond naar eigendom De implementatie van het beleidsmaatregel grondconversie van erfpacht en grondhuur naar eigendom is nog niet uitgevoerd. Het Implementatie Team uitvoering Conversierapport, heeft grotendeels het nodige voorbereid om uitvoering te kunnen geven. Zij is echter van mening om omstandigheden die zich in dit opzicht kunnen voordoen in de toekomst direct en integraal mee te nemen, zoals het totstand brengen van nodige wettelijke regelingen. In 2013 zal uitvoering worden gegeven aan de grondconversie. Bosbeheer Wereldwijd krijgen de bossen steeds meer aandacht voor de grote waarde die ze hebben voor de mensheid. Bossen zijn heel belangrijk, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Een duurzaam Bos- en Natuurbeheer is van eminent belang voor de gezondheid niet alleen van de mensen, maar ook voor de dieren die daarin wonen. De institutionele versterking van Natuurbeheer, een onderdeel van LBB, is noodzakelijk. Hierdoor zal de controle en toezicht op de naleving van de natuurbeschermingswetten die minimaal plaatsvind vanwege het gebrek aan middelen en kader, geoptimaliseerd worden. De fysieke bezetting van de controle posten is daarbij ook een belangrijk onderdeel. De voorlichting en educatie om preventief te werken zullen als gevolg van de institutionele versterking dan ook optimaal worden teneinde de bevolking beter bewust te maken van het belang van de bossen en de biodiversiteit.

8 No. 79 Onderzoeksdata is van belang om na te gaan wat de status is van het bos en natuur. Onderzoeksactiviteiten zullen dan ook prioriteit genieten in 2013, waarbij het beheer van de resultaten gemoderniseerd zal worden. Belangrijke onderdelen van de institutionele versterking is het aantrekken van technische kader en de beschikking over de nodige technologie. Daarnaast speelt capaciteits-versterking van het personeel een heel belangrijke rol. Voorts is het ministerie bezig om op nationaal niveau het bos te inventariseren, waarbij o.a. de verschillende bostypen in kaart zal worden gebracht. De laatste grote inventarisatie dateert uit de jaren zeventig. Ook de verbetering van de toerisme- en recreatieactiviteiten is voor het ministerie een prioriteit in 2013, teneinde de schoonheid van de natuur aan de gemeenschap ten toon te stellen als ook het faciliteren voor het uitoefenen van wetenschappelijk onderzoek. TITEL I: Apparaatskosten Bedragen x SRD Code Kostensoort Realisatie 2011 Vermoedelijk beloop Personeelskosten Materiële kosten Aanschaffingen Totaal Apparaatskosten Toelichting Personeelskosten (10) Het personeel verdeeld naar kader, leeftijd en salarisklasse (tot en met eind juni 2012) ziet er als volgt uit: Proc. (%) Abs. (#) Gem. Leeftijd Salaris klasse Gemiddelde Loonsommen Laag kader, Fiso schaal 1a 6c ,80 Midden kader, Fiso schaal 7a 8c ,70 Hoger kader, Fiso schaal 9a en hoger ,48 Totaal jr

9 No. 79 Personeelsverloop Ministerie van RGB No. Instroom Jan Jun Indiensttreding Overplaatsing naar RGB Totaal Instroom No. Uitstroom Jan Jun Gepensioneerden Ontslagen Overleden Overplaatsing van RGB Totaal Uitstroom Ziekte en verlof No. Ziekte - Verlof Jan Juni Ziektebeeld (dagen) Gemiddelde ziekte per jaar 03 Verlofdagen 9337, Gemiddeld verlof per jaar Het gemiddelde is ten opzichte van het totaal aantal werkbare dagen van het totaal aan personeel. Het personeelsbestand van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer is per ultimo juli 2012, 596 personen. Verwachtbaar is dat vanwege afvloeiing van ambtenaren die de pensioengerechtigde leeftijd zullen bereiken, 23 personen de overheidsdienst in het jaar 2013 zullen verlaten. De instroom voor 2013 wordt geschat op ongeveer 100 personen, zijnde aantrekking van kader voor institutionele versterking ten behoeve van: - de Dienst s LBB; - de nog in te stellen afdeling Documentaire Informatie Voorziening; - de afdelingen van het Onderdirectoraat Bosbeheer, die belast zullen worden met werkzaamheden met betrekking tot forest carbon; - de afdelingen van het Onderdirectoraat Ruimtelijke Ordening. De personeelsversterking is noodzakelijk voor de adequate uitvoering van taken welke zijn toebedeeld aan dit ministerie.

10 No. 79 De gemiddelde leeftijd van het personeel is 44 jaar, terwijl het ziekteverzuim 6 % is. De personeelsformatie per ultimo juli 2012 ziet er als volgt uit: Lager kader 383 Midden kader 149 Hoger (universitair) kader 64 In 2012 zal aandacht worden besteed aan het trainen van personeel binnen hun eigen vakgebied. Met name bij de Dienst Grondinspectie en de Dienst der Domeinen. Verder het her- / bijscholen van ambtenaren zodat zij beter ingezet kunnen worden binnen hun eigen afdeling. Materiële kosten (20) Voor materiële kosten is een bedrag van SRD , - opgebracht. Gezien de hoge brandstofkosten zullen de exploitatie kosten gelijke trend houden met 2012 cq. meer worden. Verder zullen er achterstallige contributies betaald worden aan onder andere de ITTO, INBAR, Ramsar en CITES. Ook de toegenomen participatie aan activiteiten m.b.t de actuele wereldvraagstukken z.a. Going Green, Climate Change, REDD readiness kunnen bijdragen tot verhoogde frequentie van de reis- en verblijfkosten. De controle activiteiten van het Onderdirectoraat Grondbeheer in stad, districten en het verre binnenland worden verder opgevoerd. Dit zal resulteren in de toename van deze kostensoort. Kantoorkosten SRD Gebouwen en energie SRD Reis- en verblijfkosten SRD Voorlichting SRD Algemeen SRD Automatisering SRD Het bedrag voor kantoorkosten is bestemd voor het betalen van de telefoonkosten, ADSL aansluitingen, het onderhouden van meubilair en inventaris, alsmede voor kantoormiddelen en drukwerkkosten voor de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden zowel intern als extern;. Het bedrag dat staat voor gebouwen en energie is bestemd voor de nutsvoorzieningen en de huur van gebouwen;

11 No. 79 De uitgaven voor reis- en verblijf zijn voor het grootste deel bestemd voor binnenlandse reizen, het huren en onderhouden van dienstvoertuigen. Vooral de kosten voor huur van voertuigen voor transport van brandstof en smeermiddelen naar het binnenland in verband met veldwerkzaamheden in het kader van natuurbeheer; De uitgaven voor voorlichting betreft bekendmakingen via televisie en radio, alsook kosten voor het treffen van voorbereidingen t.b.v. o.a. workshops en seminars; Onder de algemene kosten vallen onder andere de bewaking-, dienstspecifiekeen vracht en portikosten; Voor automatisering zullen kosten gemaakt worden voor o.a. het aanschaffen van cartridges en memory sticks. Voor het betalen van de contributies aan verschillende internationale instellingen is een bedrag van SRD , - opgebracht. Het bedrag voor onderhoud van gebouwen en terreinen zal worden aangewend voor o.a. reparaties aan gebouwen en het verharden van opritten. Aanschaffingen (40) Het totale bedrag van de kapitaaluitgaven is SRD , = Het bedrag van SRD , = zal aangewend worden voor: Dienstvoertuigen Airconditioning units Communicatie apparatuur Computers Technisch gereedschap Netwerken Automatisering Dienst der Domeinen, Grondinspectie, Taxatie-instituut, Dienst Bodemkartering. Voor 2013 zal verder gewerkt worden aan de uitbreiding en vervanging van het wagenpark van het ministerie. Verder zal de koeling van verschillende werkplekken ter hand worden genomen. Op de post technisch gereedschap worden aanschaffingen gedaan voor de aankoop van technische gereedschappen voor verbouwingen en reparaties aan gebouwen en/of machines. Ook het volledige automatiseringsplan van de Dienst der Domeinen, Grondinspectie, Taxatie-instituut, Dienst Bodemkartering zal gecontinueerd cq gestart worden

12 No. 79 TITEL II: Beleidsprogramma s Tabel 1: Bedragen x SRD Realisatie 2011 Vermoede lijk beloop OP-Beleidsgebied/Ruimtelijke Ordening en milieu 100. Grondaankoop Verkaveling Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum (JSOOC) Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU) Institutionele versterking grondbeheer Institutionele versterking Ruimtelijke Ordening Totaal

13 No. 79 Tabel 2 OP-Beleidsgebied: Ruimtelijke Ordening en Milieu Beleidsprogramma: Beleidsmatig bereikt tot oktober 2012 Verwachte beleidsresultaten per eind Grondaankoop Er vindt betaling plaats van bereids aangekochte percelen. Het aankopen van gronden tbv o.a. infrastukturele werken. Gestreefd wordt met het begroot budget ± 50 ha aan grond te kopen 101. Verkaveling Er worden voorbereidingen getroffen voor het landelijk uitvoeren van nieuwe verkavelingprojecten 102. Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) Jan Starke Opleidingsen Ontspanningscentrum (JSOOC) Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU) Toelichting: Het opleiden van personeel voor het verrichten van controle- en begeleidingswerkzaamheden en voor de inning van retributiegelden. De uitbreiding en inrichting van veldposten. De oplevering van 20 ha landelijk van bouw- en tuinbouwkavels. Verbetering van de efficiëntie op het gebied van duurzaam bosbeheer. - Kwalitatief en kwantitatief verbeterde recreatie oord - Kwalitatief getraind personeel op het gebied van bosbouw en milieu Verbeterde Gasten- en arbeidersverblijf. Grondaankopen Doel: aankoop van particuliere terreinen om te kunnen beschikken over gronden. Deze gronden zullen voorzien worden van de minimale infrastructuur in samenwerking met daartoe verantwoordelijke ministeries. Hierna kunnen deze gronden uitgegeven worden voor verschillende doeleinden. De totale kosten die hiermee gepaard gaan bedragen: SRD ,= Verkavelingen Doel: Het bevorderen van een stabiele huisvestingssector Landelijk inventariseren van beschikbare vrije domeingronden

14 No. 79 Landelijk inventariseren van verkavelingsprojecten die nog niet ontsloten zijn. Na inventarisatie zal er dan in samenwerking met het Ministerie van Openbare Werken gekeken moeten worden om de onsluiting als nog ter hand te nemen om de percelen toegankelijk te maken. De kosten bedragen SRD , - Beleidsmaatregel 102: Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) Doel: Het bevorderen van een duurzame, optimale benutting van de bossen van Suriname in het algemeen en van de voor houtproductie bestemde bossen in het bijzonder, conform de wet Bosbeheer 1992 en andere relevante wet- en regelgeving. Activiteiten: Toezicht op de naleving van de wet bosbeheer en aanverwante wettelijke regelingen met betrekking tot de bosbouw; Het bevorderen van een duurzame, optimale benutting van de bossen in Suriname in het algemeenen en in het bijzonder de productiebossen; Het verzamelen, verwerken en ter beschikking stellen van data (aan nationale en internationale organisaties); Het geven van adviezen aan de regering en andere relevante organisaties op het gebied van bosbouw; Het stimuleren van onderzoek en training op het gebied van houtindustrie; De totale coördinatie m.b.t de uitvoering van de Carbon meting in het veld en het opleiden van het personeel; Faciliteren en begeleiden van de productiesector. Maatregelen: Het uitbouwen van SBB tot een zelfvoorzienende Nationale Bosautoriteit als werkarm van het ministerie m.b.t het Nationaal Bosbeleid; Aanschaf van middelen z.a. moderne communicatiemiddelen, transportmiddelen, kantoorfaciliteiten voor een adequaat toezicht op de naleving van de Wet Bosbeheer; Het assisteren bij de implementatie van het Nationaal Strategische Actieplan; Training en upgrading van het personeel voor het verhogen van de kwaliteit van de uit te voeren werkzaamheden; Opzetten van permanente en semi- permanente veldposten in de verschillende delen van het land voor een efficiënter controle op de houtkap; Het aantrekken van ongeveer 60 personeelsleden voor o.a. Bosbeheer voor een betere controle en begeleiding in het veld en Onderzoek en Ontwikkeling ivm de verdere uitvoering van de Carbon metingen.

15 No. 79 De operationele kosten van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (S.B.B) die voor het dienstjaar 2013 ten laste van het Ministerie R.G.B worden voorzien, zijn : Omschrijving Bedrag in SRD Personeelskosten Huisvestingskosten Algemenekosten Kosten transportmiddelen Totaal exploitatiekosten Bijdrage van de overheid: SRD De inkomsten voor de overheid zien er alsvolg uit: Retributie Concessierecht Exportbelasting op rondhout Keuringslonen Exploratie vergoeding Totaal verwachte inkomsten TITEL III: Middelenbegroting Bedragen x SRD Omschrijving Realisatie 2011 Vermoedelijk beloop Landtaxen, akkergelden, huren, erfpachten, recognities en grondhuur Retributie op hout Zegelrechten Opbrengst verkoop onroerende goederen Diverse Niet belasting ontvangsten Totaal middelenbegroting

16 No. 79 Toelichting Voor de niet belasting middelen die een constant verloop vertonen vanaf 2011 t/m 2016 zullen voorstellen worden gedaan tot aanpassing van de tarieven. Landtaxen, akkergelden, huren, erfpachten, recognities en grondhuur De Dienst der Domeinen heeft voor het jaar 2013 een opbrengst geschat van SRD ,=. Deze opbrengsten zijn vergaard uit: huur- en grondhuur vergoeding en recognities. Diverse niet belasting ontvangsten Voor deze inkomsten zorgt de Dienst Bodemkartering ervoor door het verkopen van bodemkaarten, rapporten, evenals de wegenkaart van Paramaribo noord en zuid met bijbehorende straatnamengids. Opbrengst verkoop onroerende goederen De implementatie van het beleidsmaatregel grondconversie van erfpacht en grondhuur naar eigendom is nog niet uitgevoerd. Het Implementatie Team uitvoering Conversierapport heeft grotendeels het nodige voorbereid om uitvoering te kunnen geven. Zij is echter van mening om omstandigheden die zich in dit opzicht kunnen voordoen in de toekomst, direct en integraal mee te nemen zoals het totstand brengen van nodige wettelijke regelingen. In 2013 zal uitvoering worden gegeven aan de grondconversie. De totale opbrengsten van deze conversie is geraamd op SRD 100 mln. Institutionele versterking Grondbeheer Voor het inlopen en wegwerken van achterstanden van domeinstukken, overdrachten en anderen is nodig institutionele versterking. Dus extra opleidingen voor de Dienst Der Domeinen en Grondinspectie. Aangezien het normale werk voortgang moet hebben zal personeel aangetrokken worden dat in een speciale op te zetten unit te werk zal worden gesteld om achterstanden van domeinstukken en overdrachten te inventariseren en deze effectief in te lopen dan wel weg te werken. Institutionele versterking Ruimtelijke Ordening Om de ruimtelijke ordening ter hand te nemen is belangrijk om op macro nivo aan te geven de Nationale Structuurplanning om vervolgens op basis hiervan de verschillende bestemmingen vast te stellen. Deze zullen gereguleerd worden door een Ruimtelijke ordeningswet. Om deze producten tot stand te kunnen brengen is nodig dat het Onderdirectoraat Ruimtelijke Ordening alvast wordt uitgerust met o.a. het aantrekken van gekwalificeerd personeel en consultants alsmede materiële aanschaffingen en trainingen voor personeel.

17 No. 79 TITEL IV: OVERHEIDSINSTELLINGEN Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht ( SBB ) Stichting Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum ( JSOOC ) Stichting Natuurbehoud Suriname ( STINASU ) Stichting Jan Starke Opleidings- en Ontspanningscentrum ( JSOOC) JSOOC De stichting heeft tot doel het bevorderen van natuurbehoud en milieubescherming en het duurzaam benutten en conserveren van de Surinaamse bossen, alles ten behoeve van het economische-, sociale- en culturele welzijn van de wereldbevolking en de bevolking van Suriname in het bijzonder. De Stichting tracht haar doel te bereiken door: a. het exploiteren van opleidingscentra; b. het exploiteren en het beheren van leerbosarealen en andere oefen objecten, waaronder die behorende aan de Stichting Jan Starke Opleidingscentrum en eventuele daarbij horende recreatieve voorzieningen; c. het geven van praktijkonderwijs en trainingen waaronder vakvaardigheidsonderwijs in natuurtechnische disciplines en aanverwante vakgebieden, zowel nationaal als regionaal; d. het verzorgen van natuurtechnische opleidingen, waaronder de boswachtersopleidng; e. het verwerven van kennis ten behoeve van het verzorgen en uitvoeren van (praktijk)onderwijs, recreatieve en aanverwante programma s f. het onderhouden van contacten met onder andere aanverwante opleidingen, personen en instanties in binnen- en buitenland, de overheid en het bedrijfsleven en andere bij de vakscholing betrokken instanties; g. het aanvragen en verwerven van subsidies, bijdragen en (project) financieringen ten behoeve van het onder a tot en met g gestelde; h. het beschikbaar stellen van het opleidingscentrum aan derden voor activiteiten welke passen binnen de doelstelling van de Stichting Jan Starke Opleidings en Ontspannings Centrum zoals bijeenkomsten, conferenties, symposia en (dag) recreatie; i. het bevorderen van de belangstelling voor de natuur middels het aanbieden van natuureducatieve en recreatieve faciliteiten; j. het aanwenden van alle wettige middelen die bevordelijk kunnen zijn voor het bereiken van haar doel.

18 No. 79 Bijdrage van de overheid: SRD De Stichting JSOOC is volledig eigendom van de Overheid. Naast het beschikbaarstellen van het terrein te Zanderij I met alle opstallen, het terrein aan de Cornelis Jongbawstraat 28 met opstallen, beschikbaar stellen van medewerkers t.b.v. de Stichting, nutsvoorzieningen en een deel van de telefoonrekeningen zal de overheid bijdragen aan onder andere de institutionele versterking, verbetering van de recreatieve diensten en infrastructuur. Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU) Het beleid van STINASU is erop gericht om: - eco toerisme in de beschermde gebieden te stimuleren, te faciliteren en uit te oefenen; - wetenschappelijk natuuronderzoek in de beschermde gebieden te stimuleren en faciliteren en - educatie over de bescherming en behoud van de natuur te verzorgen. De nodige renovaties van de accommodaties en overige bezoekersfaciliteiten zullen plaatsvinden. Tevens zal de kwaliteit t.a.v de medewerkers vergroot worden in de vorm van refreshment trainingen, teneinde de dienstverlening optimaal te laten zijn. Deze acties zullen worden uitgevoerd nadat er een gedegen reorganisatieplan is opgesteld in samenwerking met relevante stakeholders. Bijdrage van de overheid: SRD Paramaribo, 26 februari 2013, DESIRÉ D. BOUTERSE

No STAATSBLAD No. 190 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 190 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 190 2015 STAATSBLAD No. 190 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 7-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME. Artikel 1

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME. Artikel 1 WET VAN TOT VASTSTELLING VAN DE 17-DE AFDELING VAN DE ONTWERP- BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2013 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN RUIMTELIJKE ORDENING, GROND- EN BOSBEHEER. DE

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN... HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 17-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN RUIMTELIJKE

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 181 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 181 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 181 2015 STAATSBLAD No. 181 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 08- STE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 189 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 189 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 189 2015 STAATSBLAD No. 189 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 16-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN TOT VASTSTELLING VAN DE 17-DE AFDELING VAN DE ONTWERP- BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN RUIMTELIJKE ORDENING, GROND- EN BOSBEHEER. ONTWERP

Nadere informatie

2014 1 No. 141. 2014 STAATSBLAD No. 141 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2014 1 No. 141. 2014 STAATSBLAD No. 141 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2014 1 No. 141 2014 STAATSBLAD No. 141 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 29 AUGUSTUS 2014 TOT VASTSTELLING VAN DE 17-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2014 BETREFFENDE

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 178 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 178 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 178 2015 STAATSBLAD No. 178 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 4-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME

STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME 2012 STAATSBLAD van de REPUBLIEK SURINAME WET VAN 29 JUNI 2012 TOT VASTSTELLING VAN DE 17-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2012 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 179 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 179 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 179 2015 STAATSBLAD No. 179 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 05-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

2015 STAATSBLAD No. 180 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2015 STAATSBLAD No. 180 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 180 2015 STAATSBLAD No. 180 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015 HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 07-E AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN... HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 10-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN NATUURLIJKE

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 187 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 187 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 187 2015 STAATSBLAD No. 187 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 08 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 14-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN... HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 09-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN LANDBOUW,

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN... HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 03-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN REGIONALE

Nadere informatie

Suppletoire begroting Artikel 1

Suppletoire begroting Artikel 1 WET VAN HOUDENDE WIJZIGINGEN VAN DE WET VAN 8 JULI 215 TOT VASTSTELLING VAN DE 11-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 215 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN ARBEID

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 182 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 182 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 182 2015 STAATSBLAD No. 182 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 09-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME

PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME Telefoon: 472841 fax :475266 e-mail: secretariaat@president.gov.sr Aan : De Voorzitter van De Nationale Assemblee, Mw. Drs. Jennifer Simons Onderwerp: aanbieding ontwerpwet

Nadere informatie

No. 184 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Suppletoire begroting Artikel 1

No. 184 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Suppletoire begroting Artikel 1 2015-1- No. 184 2015 STAATSBLAD No. 184 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGINGEN VAN DE WET VAN 08 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 11-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Artikel 1

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Artikel 1 WET VAN TOT VASTSTELLING VAN DE 17-E AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2016 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN RUIMTELIJKE ORDENING GROND EN BOSBEHEER ONTWERP DE PRESIDENT

Nadere informatie

No. 128 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No. 128 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015 1 No. 128 2015 STAATSBLAD No. 128 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 17-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE

Nadere informatie

2011 STAATSBLAD No. 129 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2011 STAATSBLAD No. 129 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2011 STAATSBLAD No. 129 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 5 september 2011, houdende nadere wijziging van de Wet houdende bepalingen omtrent de accijns op het hier te lande vervaardigd en ingevoerd gedistilleerd

Nadere informatie

8.3 BOSBOUWSECTOR EN HOUTVERWERKING

8.3 BOSBOUWSECTOR EN HOUTVERWERKING Meerjaren Ontwikkelingsplan 21 t/m25 8.3 BOSBOUWSECTOR EN HOUTVERWERKING In de paragraaf Bosbouw en Houtverwerking worden de ontwikkelingen binnen de bosbouwsubsector beschreven. Na de inleiding wordt

Nadere informatie

2012 STAATSBLAD No. 42 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2012 STAATSBLAD No. 42 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2012 1 2012 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 6 maart 2012, houdende wijziging van de Wet Surinaams Bureau voor Standaarden (S.B. 2006 No. 30). DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, In overweging

Nadere informatie

No. 162 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No. 162 DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2013 1 No. 162 2013 STAATSBLAD No. 162 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 10 september 2013, houdende toestemming tot het aangaan van een Delfstoffenovereenkomst met Suriname Gold Company LLC betreffende

Nadere informatie

betrekking tot de tarieven voor het onderhoud van het rioleringsstelsel (Wet Tarieven Onderhoud Rioleringsstelsel). Paramaribo, 28 juli 2015

betrekking tot de tarieven voor het onderhoud van het rioleringsstelsel (Wet Tarieven Onderhoud Rioleringsstelsel). Paramaribo, 28 juli 2015 Initiatiefvoorstel krachtens artikel 78 van de Grondwet van de Republiek Suriname (S.B. 1987 no. 116, zoals gewijzigd bij S.B. 1992 no. 38), ingediend door R. Parmessar, s. Akiemboto, J. Vreedzaam en G.

Nadere informatie

PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME

PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME Telefoon: (597) 420102 e-mail: secretariaat@president.gov.sr Aan: De Voorzitter van De Nationale Assemblee, Mw. Drs. Jennifer Simons ons kenmerk: secpres/0197/17 Paramaribo,

Nadere informatie

: LANDSVERORDENING van 19 december 2013 houdende nieuwe bepalingen ten aanzien van de instelling van ministeries

: LANDSVERORDENING van 19 december 2013 houdende nieuwe bepalingen ten aanzien van de instelling van ministeries Intitulé : LANDSVERORDENING van 19 december 2013 houdende nieuwe bepalingen ten aanzien van de instelling van ministeries Citeertitel: Landsverordening instelling ministeries 2018 Vindplaats : AB 2013

Nadere informatie

Overzicht ontvangen Staatsbladen 2013

Overzicht ontvangen Staatsbladen 2013 Overzicht ontvangen Staatsbladen 2013 2013 no. 03 Toetreding van de Republiek Suriname tot de "International Organization for Migration" ( IOM ) PRESIDENTIEEL BESLUIT van 17 december 2012 PB. no. 60/2012,

Nadere informatie

2016 STAATSBLAD No. 33 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2016 STAATSBLAD No. 33 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2016 STAATSBLAD No. 33 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 29 februari 2016, houdende nadere wijziging van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (S.B. 2002 no. 65, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B.

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME,

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, WET van..., houdende regels inzake de financiële verhouding tussen de Staat en de districten (Wet Financiële Verhoudingen) ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, In overweging genomen hebbende,

Nadere informatie

Republiek Suriname District Wanica. Districtsbegroting 2008

Republiek Suriname District Wanica. Districtsbegroting 2008 Districtsbegroting 2008 juni 2007 Inleiding Wanica is in december 2006 als een van de 5 pilot districten begonnen met ressorthoorzittingen. Deze zijn bedoeld om de bevolking te horen welke noden zij als

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN... HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 12-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN SOCIALE

Nadere informatie

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Op voordracht van: De Minister van Binnenlandse Zaken. GELET OP:

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Op voordracht van: De Minister van Binnenlandse Zaken. GELET OP: 2010 STAATSBLAD No. 83 VANDE REPUBLIEK SURINAME RESOLUTIE van 29 juni 2010 no. 12.554/10, houdende voorzieningen voor de President van de Republiek Suriname en de Vice-President van de Republiek Suriname,

Nadere informatie

2013 no. 94 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2013 no. 94 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2013 no. 94 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 19 december 2013 houdende nieuwe bepalingen ten aanzien van de instelling van ministeries (Landsverordening instelling ministeries 2014) Uitgegeven,

Nadere informatie

NOTA VAN WIJZIGINGEN PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

NOTA VAN WIJZIGINGEN PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN TOT VASTSTELLING VAN DE 17-E AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2017 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN RUIMTELIJKE ORDENING GROND EN BOSBEHEER NOTA VAN WIJZIGINGEN

Nadere informatie

GOUVERNEMENTSBLAD van SURINAME

GOUVERNEMENTSBLAD van SURINAME 1972 No. 173 GOUVERNEMENTSBLAD van SURINAME LANDSBESLUIT van 28 december 1972, houdende uitvoering van de artikelen l lid 3, 2 sub 2, 3, 4, 9 lid 2 van de Landsbedrijvenverordening" (G.B. 1971 No. 181).

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 188 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 188 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 188 2015 STAATSBLAD No. 188 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 15-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B no. 41).

WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B no. 41). WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B. 2002 no. 41). HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 In deze wet en daarop

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 22 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 22 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2013 1 No. 22 2013 STAATSBLAD No. 22 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 11 februari 2013, houdende bijzondere regels ter aanvulling van de registers van de burgerlijke stand 2013 (Wet Bijzondere regels

Nadere informatie

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAM E. In overweging genomen hebbende, dat de Surinaamse ontwerpbegroting bij Wet dient te worden vastgesteld;

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAM E. In overweging genomen hebbende, dat de Surinaamse ontwerpbegroting bij Wet dient te worden vastgesteld; WET VAN... TOT VASTSTELLING VAN DE 17-E AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2017 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN RUIMTELIJKE ORDENING GROND EN BOSBEHEER ONTWERP DE

Nadere informatie

2013 STAATSBLAD No. 154 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2013 STAATSBLAD No. 154 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2013 STAATSBLAD No. 154 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 22 augustus 2013 tot regeling van het inkomen en andere geldelijke voorzieningen van de Voorzitter, de Ondervoorzitter, de leden en de plaatsvervangende

Nadere informatie

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME,

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, WET van houdende nadere wijziging van de Vuurwapenwet (G.13. 1930 no. 73, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2011 no. 96) ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, In overweging genomen hebbende,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie

Nadere informatie

Heeft de Staatsraad gehoord, na goedkeuring door de Nationale Assemblée, bekrachtigd de onderstaande wet: ARTIKEL I

Heeft de Staatsraad gehoord, na goedkeuring door de Nationale Assemblée, bekrachtigd de onderstaande wet: ARTIKEL I 2015 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME No. 43 'VVET van 27 maart 2015 houdende nadere wijziging van de Wet op de Loterijbelasting 1933 (G.B.1933 no. 103, geldende tekst G.B.1948 no. 157, zoals laatstelijk

Nadere informatie

PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME

PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME ;c4 PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME Telefoon: 472841 fax :(597)475266 e-mail : secretariaat@oresident.nov.sr Onderwerp: aanbieding Ontwerpwet houdende nadere wijziging van de Wet financièle voorzieningen

Nadere informatie

2018 no. 80 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 80 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 80 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 21 december 2018 tot vaststelling van de begrotingen van de ministeries van het Land voor het dienstjaar 2019 Uitgegeven, 27 december 2018 De

Nadere informatie

Werkwijze Coördinatie Commissie Maatschappelijke Bijdrage

Werkwijze Coördinatie Commissie Maatschappelijke Bijdrage Werkwijze Coördinatie Commissie Maatschappelijke Bijdrage Maatschappelijke Bijdrage Het LRO (Landsverordening ruimtelijke ontwikkeling) jo. Ruimtelijke ontwikkelingsplan (ROP) en/of bestemming in erfpachtvoorwaarden

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2014 No. 17 Landsverordening van de 20 ste januari 2014, tot vaststelling van de Begroting van het Land Sint Maarten voor het dienstjaar 2014 (Landsverordening

Nadere informatie

2018 no. 23 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 23 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA no. 23 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 25 april tot vaststelling van de begrotingen van de ministeries van het Land voor het dienstjaar Uitgegeven, 26 april De minister van Justitie, Veiligheid

Nadere informatie

b. de Onderdirecteur Domaniale Zaken; c. het Hooftl van de Dienst Lands Bosbeheer;

b. de Onderdirecteur Domaniale Zaken; c. het Hooftl van de Dienst Lands Bosbeheer; 2005 No. 16 STAATSBLAD VAN DE REPUBLTEK SURINAME BESCHIKKING van de Minister van Natuurlijke Ilulpbronnen d.d. fs februari 2005 no. 180/0036, houdende vaststelling van richflijnen m.b.t. de uitgifte en

Nadere informatie

Republiek Suriname. District Marowijne. Districtsbegroting 2008

Republiek Suriname. District Marowijne. Districtsbegroting 2008 Republiek Suriname Districtsbegroting 2008 juni 2007 Pagina 1 van 8 Dit is een qua layout en samenstelling een kopie van die van Commewijne. Alle vragen van Commewijne zijn van toepassing!! Voor specifieke

Nadere informatie

STAATSBESLUIT van 24 juni 2019, houdende uitvoering van artikel 3 lid 4 van de Wet Minimum Uurloon (S.B no. 112) (Besluit Minimum Uurloon 2019).

STAATSBESLUIT van 24 juni 2019, houdende uitvoering van artikel 3 lid 4 van de Wet Minimum Uurloon (S.B no. 112) (Besluit Minimum Uurloon 2019). 2019 STAATSBLAD No. 67 VAN DE REPUBLIEK SURINAME STAATSBESLUIT van 24 juni 2019, houdende uitvoering van artikel 3 lid 4 van de Wet Minimum Uurloon (S.B. 2014 no. 112) (Besluit Minimum Uurloon 2019). DE

Nadere informatie

2012 STAATSBLAD No. 169 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2012 STAATSBLAD No. 169 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2012 1 2012 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 29 oktober 2012, houdende goedkeuring van de toetreding van de Republiek Suriname tot de International Convention for the Suppression of the Financing

Nadere informatie

2016 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2016 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2016 no. 59 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 1 december 2016 tot vaststelling van de begrotingen van de ministeries van het Land voor het dienstjaar Uitgegeven, 6 december 2016 De minister

Nadere informatie

Heeft de Staatsraad gehoord, na goedkeuring door De Nationale Assemblée, bekrachtigd, de onderstaande Wet.

Heeft de Staatsraad gehoord, na goedkeuring door De Nationale Assemblée, bekrachtigd, de onderstaande Wet. 2019 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME No. 55 WET van 23 mei 2019, houdende nadere wijziging van de Kiesregeling (S.B. 1987 no. 62, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B. 2010 no. 29) DE PRESIDENT VAN

Nadere informatie

2018 no. 22 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 22 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 22 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 29 maart 2018 tot wijziging van de Landsverordening instelling ministeries 2014 (AB 2013 no. 94) Uitgegeven, 29 maart 2018 De minister van Justitie,

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 186 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 186 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 186 2015 STAATSBLAD No. 186 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 13-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN. Artikel 1 WET van 27 mei 1996, houdende regelen met betrekking tot de inrichting, taakomschrijving en organisatie van het Nationaal Leger (Wet Nationaal Leger) (S.B. 1996 no. 27). HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Nadere informatie

VOORSTEL STRUCTURELE WIJZIGINGEN VAN DE BEGROTINGEN

VOORSTEL STRUCTURELE WIJZIGINGEN VAN DE BEGROTINGEN VOORSTEL STRUCTURELE WIJZIGINGEN VAN DE BEGROTINGEN Paramaribo, 26 maart 2015 Inleiding Reeds vele jaren hebben we te maken met een onnauwkeurige en ondoorzichtige wijze van de opstelling en presentatie

Nadere informatie

A isns DE NAT1ONALZ ASINIMINUIE

A isns DE NAT1ONALZ ASINIMINUIE Initiatiefvoorstel krachtens artikel 78 van de Grondwet, ingediend door J. Simons, A. Misiekaba, S. Samidin, C. Waterberg, K. Gangaram Panday, S. Afonsoewa, R. Hooghart, allen leden van De Nationale Assemblée,

Nadere informatie

Paramaribo, 10 maart De initiatiefnemers: Aan: De Nationale Assemblée

Paramaribo, 10 maart De initiatiefnemers: Aan: De Nationale Assemblée Initiatiefvoorstel krachtens artikel 78 van de Grondwet, ingediend door A. Paal, M. Rathipal, W. Ajaiso, G. Castelen, H. Monorath en S. Marsidih leden van De Nationale Assemblée, houdende nadere wijziging

Nadere informatie

2012 STAATSBLAD No. 28 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2012 STAATSBLAD No. 28 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2012 1 2012 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME DISTRICTSVERORDENING van 03 november 2010, houdende vaststelling van regels met betrekking tot het instellen en beheren van het Districtsfonds voor het

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2010 GT No. 6 Landsverordening inrichting en organisatie landsoverheid 1 1 Structuur van de ambtelijke organisatie Artikel 1 1. Ingesteld worden de volgende ministeries:

Nadere informatie

PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME

PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME Telefoon: 420102 e-mail: secretariaat&dresident.ciov.sr Onderwerp: aanbieding Ontwerpwet houdende wijziging van het Decreet Arbeidsadviescollege (Decreet Arbeidsadviescollege

Nadere informatie

PS2009RGW09-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

PS2009RGW09-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel PS2009RGW09-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 17 maart 2009 Nummer PS :PS2009RGW09 Afdeling : PRO Commissie : RGW Registratienummer : 2009INT238927 Portefeuillehouder : Krol Titel

Nadere informatie

2016 no. 5 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2016 no. 5 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2016 no. 5 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 9 februari 2016 tot vaststelling van de begrotingen van de ministeries van het Land voor het dienstjaar 2016 Uitgegeven, 12 februari 2016 De minister

Nadere informatie

gezondheidszorg, weinig goed onderwijs. Zij hebben beperkt (mede)zeggenschap over hun eigen leefomgeving.

gezondheidszorg, weinig goed onderwijs. Zij hebben beperkt (mede)zeggenschap over hun eigen leefomgeving. MISSIE De Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) stelt zich ten doel om in de binnenlanden van West Papoea een duurzame samenleving op te bouwen in samenwerking met de plaatselijke bevolking,

Nadere informatie

2015 no. 21 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2015 no. 21 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2015 no. 21 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 19 mei 2015 tot vaststelling van de begrotingen van de ministeries van het Land voor het dienstjaar 2015 Uitgegeven, 21 mei 2015 De minister

Nadere informatie

Republiek Suriname District Commewijne. Districtsbegroting 2008

Republiek Suriname District Commewijne. Districtsbegroting 2008 Districtsbegroting 2008 juni 2007 Waarom moet de Bijlage erbij??? Wat is het nut van de organisatiestructuur beschikking in een concept begroting?? Opmerking zit ook in sheet 2e recap vergelijk inhoud

Nadere informatie

Mededelingen en bekendmakingen INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE

Mededelingen en bekendmakingen INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE Publicatieblad van de Europese Unie C 114 Uitgave in de Nederlandse taal Mededelingen en bekendmakingen 60e jaargang 11 april 2017 Inhoud IV Informatie INFORMATIE AFKOMSTIG VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN

Nadere informatie

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet:

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet: Wet van houdende vaststelling van de status van Personen van Surinaamse Afkomst en de Rechten en Plichten die uit die status voortvloeien (Wet PSA) ---------------------------------------------------------------

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME. In overweging genomen hebbende, dat de Surinaamse begroting bij Wet dient te worden Vastgesteld:

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME. In overweging genomen hebbende, dat de Surinaamse begroting bij Wet dient te worden Vastgesteld: WET VAN HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 13-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2015 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN ONDERWIJS

Nadere informatie

S. A iemboto. Paramaribo, 28 juli 2015. De initiatiefne rs: Aan: De Nationale Assemblée. essar. P Jn Watamaleo DE NATIONALE ASSEMBLEE

S. A iemboto. Paramaribo, 28 juli 2015. De initiatiefne rs: Aan: De Nationale Assemblée. essar. P Jn Watamaleo DE NATIONALE ASSEMBLEE Initiatiefvoorstel 1crachtens artikel 78 van de Grondwet van de Republiek Suriname (S.B. 1987 no. 116, zoals gewijzigd bij S.B. 1992 no. 38), ingediend door R. Parmessar, S. Akiernboto, R. Kromodihardjo,

Nadere informatie

6.2 RATIONALISERING OVERHEIDSAPPARAAT

6.2 RATIONALISERING OVERHEIDSAPPARAAT Meerjaren Ontwikkelingsplan 21 t/m 25 6.2 RATIONALISERING OVERHEIDSAPPARAAT De crisis op dit beleidsgebied wordt gekenmerkt door een inefficiënte inzet en inadequate accommodatie van overheidspersoneel

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN... HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI TOT VASTSTELLING VAN DE 01-STE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE

Nadere informatie

Medewerker bureau buitenland

Medewerker bureau buitenland Medewerker bureau buitenland Doel Ontwikkelen en beheren van mobiliteit- en beurzenprogramma s en samenwerkingsverbanden met andere onderwijsinstellingen op het gebied van uitwisseling en/of ontwikkelingssamenwerking,

Nadere informatie

Geldende tekst bij SB No. 4 z.a. gewijzigd bij SB 2008 no. 134 en inwerking getreden m.i.v. 11 november 2008.

Geldende tekst bij SB No. 4 z.a. gewijzigd bij SB 2008 no. 134 en inwerking getreden m.i.v. 11 november 2008. Geldende tekst bij SB. 2005 No. 4 z.a. gewijzigd bij SB 2008 no. 134 en inwerking getreden m.i.v. 11 november 2008. STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME RESOLUTIE van 15 januari 2005 no. 276, houdende

Nadere informatie

WET van 3 maart 2004, houdende instelling van de Sociaal Economische Raad (Wet Sociaal Economische Raad) (S.B no. 41).

WET van 3 maart 2004, houdende instelling van de Sociaal Economische Raad (Wet Sociaal Economische Raad) (S.B no. 41). WET van 3 maart 2004, houdende instelling van de Sociaal Economische Raad (Wet Sociaal Economische Raad) (S.B. 2004 no. 41). BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt

Nadere informatie

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME Wet van... houdende nadere wijzigingen van de Grondwet van de Republiek Suriname (S.B. 1987 No.116, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B.1992 No.38) ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME In overweging

Nadere informatie

Groene Suriname Strategie

Groene Suriname Strategie Groene Suriname Strategie Economische ontwikkeling die de natuurlijke rijkdommen benut, met behoud van Suriname s status als het groenste land ter wereld Er is een vreemde paradox in de internationale

Nadere informatie

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS 68046 BELGISCH STAATSBLAD 24.12.2008 Ed. 2 MONITEUR BELGE WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN BELGISCH STAATSBLAD 31.12.2012 Ed. 2 MONITEUR BELGE 88957 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE

Nadere informatie

8.7 NUTSVOORZIENINGEN

8.7 NUTSVOORZIENINGEN Meerjaren Ontwikkelingsplan 21 t/m 25 8.7 NUTSVOORZIENINGEN Voor iedere samenleving is ten behoeve van de huishoudens en bedrijven, een adequaat niveau van nutsvoorzieningen van groot belang. Dit niet

Nadere informatie

No STAATSBLAD No. 185 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

No STAATSBLAD No. 185 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2015-1- No. 185 2015 STAATSBLAD No. 185 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET VAN 11 DECEMBER 2015, HOUDENDE WIJZIGING VAN DE WET VAN 8 JULI 2015 TOT VASTSTELLING VAN DE 12-DE AFDELING VAN DE BEGROTING VAN UITGAVEN

Nadere informatie

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME,

ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, WET VAN TOT VASTSTELLING VAN DE 11-DE AFDELING VAN DE ONTWERP BEGROTING VAN UITGAVEN EN ONTVANGSTEN VOOR HET DIENSTJAAR 2016 BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN ARBEID ONTWERP DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1979 Nr. 6

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1979 Nr. 6 29 (1978) Nr. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1979 Nr. 6 A. TITEL Vriendschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname;

Nadere informatie

OVERZICHT WETTELIJKE REGELINGEN BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN HANDEL EN INDUSTRIE

OVERZICHT WETTELIJKE REGELINGEN BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN HANDEL EN INDUSTRIE OVERZICHT WETTELIJKE REGELINGEN BETREFFENDE HET MINISTERIE VAN HANDEL EN INDUSTRIE TAAKOMSCHRIJVING MINISTERIE VAN HANDEL EN INDUSTRIE: I. Besluit taakomschrijving Departementen, houdende de instelling

Nadere informatie

4 lokale PPS-projecten : PPS-projecten van de lokale besturen en van de ervan afhangende rechtspersonen;

4 lokale PPS-projecten : PPS-projecten van de lokale besturen en van de ervan afhangende rechtspersonen; PPS Decreet 18 JULI 2003. - Decreet betreffende Publiek-Private Samenwerking. Publicatie : 19-09-2003 Inwerkingtreding : 29-09-2003 Inhoudstafel HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Art. 1-2 HOOFDSTUK II.

Nadere informatie

A 2015 N 48 PUBLICATIEBLAD. In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao,

A 2015 N 48 PUBLICATIEBLAD. In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao, A 2015 N 48 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 15 de september 2015 houdende de aanwijzing van de interne accountant van de Regering van Curaçao In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao, In

Nadere informatie

Interimregeling Financiële Decentralisatie

Interimregeling Financiële Decentralisatie Ministerie Van Regionale Ontwikkeling SURINAME Projectinformatie Document VII DECENTRALIZATION AND LOCAL GOVERNMENT STRENGTHENING PROGRAM (DLGP) Interimregeling Financiële Decentralisatie WET van 11 maart

Nadere informatie

Ministerio. Economico. y Asunto. di Finansa 1007-200 8-62,5)

Ministerio. Economico. y Asunto. di Finansa 1007-200 8-62,5) Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 6 IS Staten ZJ 2006-2014 - 376 STATEN VAN ARUBA Ingel%.1 4 JAN. Ito VoIgnr.. _ Par. ifi ( 08-0 Ministerio di Finansa y Asunto Economico \-) 2, cke,o, 1^% 0 S 1- ol

Nadere informatie

LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007

LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007 LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007 Legende bij de onderstaande tabel: ngk: overdracht van niet-gesplitste kredieten; bvj: overdracht van bijkredieten vorige jaren. (in duizenden EUR)

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST 16 DECEMBER 1998. - Programmadecreet houdende verschillende maatregelen inzake belastingen, taksen, afvalwaterzuivering, plaatselijke besturen, ruimtelijke ordening en

Nadere informatie

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Aanleiding voor de actualisatie van het globaal exploitatieplan 2. Plangebied en ruimtegebruik 3. Kosten exploitatiegebied

Nadere informatie

A 2013 N 40 PUBLICATIEBLAD

A 2013 N 40 PUBLICATIEBLAD A 2013 N 40 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 10 de april 2013 houdende regelen betreffende de status, taken en bevoegdheden van het Bureau voor de Intellectuele Eigendom van Curaçao (Landsverordening

Nadere informatie

c4k - WET van 2017, houdende regels met betrekking tot de heffing van een rij - en voertuigenbelasting (Wet Rij - en Voertuigenbelasting 2017)

c4k - WET van 2017, houdende regels met betrekking tot de heffing van een rij - en voertuigenbelasting (Wet Rij - en Voertuigenbelasting 2017) WET van 2017, houdende regels met betrekking tot de heffing van een rij - en voertuigenbelasting (Wet Rij - en Voertuigenbelasting 2017) EINDVERSLAG DER COMMISSIE VAN RAPPORTEURS PREADVIES VOORONDERZOEK

Nadere informatie

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties

RAADSCOMMISSIE. Nummer: Datum vergadering: 24 november Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties RAADSCOMMISSIE Onderwerp: Nummer: Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties Datum vergadering: 24 november 2015 Conceptbesluit: 1. In te stemmen met de nota "Uitgangspunten maatschappelijke accommodaties';

Nadere informatie

Inrichtingsplan Districtsinkomsten (DI) DLGP Drs. Prakaash Rostam Paramaribo, maart 2007

Inrichtingsplan Districtsinkomsten (DI) DLGP Drs. Prakaash Rostam Paramaribo, maart 2007 Inrichtingsplan Districtsinkomsten (DI) DLGP Drs. Prakaash Rostam Paramaribo, maart 2007 Index Doel en belang van Sectie DI Uitgangspunten Wettelijk Kader Huidige Organisatiestructuur SWOT-Analyse districten

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1995 1996 Nr. 158 24 400 XI Vaststelling van de van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en (XI) voor

Nadere informatie