JAARREKENING 2014 OCMW INGELMUNSTER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARREKENING 2014 OCMW INGELMUNSTER"

Transcriptie

1 JAARREKENING 2014 OCMW INGELMUNSTER Vastgesteld door de RMW van 26 mei 2015 Namens het OCMW Ingelmunster: OCMW-Secretaris OCMW-Voorzitter Joost Vandeweghe Katrien Vandecasteele

2 1. De jaarrekening vooraf Voorwoord 3 2. De beleidsnota Doelstellingenrealisatie Doelstellingenrekening Financiële toestand De financiële nota De exploitatierekening De investeringsrekening De liquiditeitenrekening De samenvatting van de algemene rekeningen De balans De staat van kosten en opbrengsten Toelichting De toelichting bij de exploitatierekening De toelichting bij de investeringsrekening De evolutie van de liquiditeitenrekening Overzicht van de verstrekte werkings- en investeringssubsidies De toelichting bij de balans De waarderingsregels toegepast in de jaarrekening De niet in balans opgenomen rechten en verplichtingen Kerncijfers Rapportage door de financieel beheerder De thesaurietoestand Het debiteurenbeheer 46

3 1. De jaarrekening vooraf 3/ Voorwoord Vroeger gaf een jaarrekening louter een blik op de financiële resultaten van het OCMW, terwijl de jaarrekening in het BBC-verhaal meer dienst doet als beleidsinstrument. De jaarrekening moet immers toelaten om het gevoerde beleid te evalueren. Hiervoor dient de jaarrekening een zicht te bieden op de mate waarin de prioritaire beleidsdoelstellingen werden gerealiseerd. Het OCMW Ingelmunster heeft in de strategische nota van het meerjarenplan prioritaire beleidsdoelstelling naar voor geschoven Optimale thuiszorg voor ouderen. Deze prioritaire beleidsdoelstelling is het belangrijkste onderdeel van de strategische doelstelling ouderen en mensen met een beperking langer thuis laten wonen. De beleidsevaluatie zal in ons tweede jaarrekening in het BBC-tijdperk dus handelen over de mate waarin we onze doelstelling met bijhorende actieplannen en acties gerealiseerd hebben. Daarnaast heeft de jaarrekening nog steeds een financiële functie. De jaarrekening moet immers een volledig en getrouw beeld geven van de werkelijke financiële situatie van een bestuur, aangezien het de reële verrichtingen weergeeft en geen voorafgaandelijke ramingen. De jaarrekening laat een vergelijking toe tussen wat gepland was (budget) en wat uiteindelijk gerealiseerd is (jaarrekening). Dit beleidsrapport bestaat uit drie onderdelen: (i) de verplichte onderdelen van de jaarrekening (zijnde de beleidsnota, de financiële nota en de samenvatting van de algemene rekeningen), (ii) de toelichting van deze jaarrekening en (iii) een aanvullende rapportage van de financieel beheerder over de financiële toestand van het OCMW. Enkel over het eerste deel (i) dient de Raad voor Maatschappelijk Welzijn te stemmen. Alle tabellen die bij een verplicht onderdeel horen (beleidsnota, financiële nota, samenvatting van de algemene rekeningen) worden op het einde van het verplicht luik samengebald. Dit om de leesbaarheid van de analyses te verhogen.

4 4/59 2. De beleidsnota De beleidsnota van de jaarrekening geeft het beleid weer dat het bestuur gedurende het voorbije financiële boekjaar heeft gevoerd. De beleidsnota geeft weer in welke mate de prioritaire beleidsdoelstellingen werden gerealiseerd. De beleidsnota van de jaarrekening bestaat uit de doelstellingenrealisatie, de doelstellingenrekening en de financiële toestand. Het OCMW Ingelmunster schoof in zijn meerjarenplan prioritaire beleidsdoelstelling naar voor: Optimale thuiszorg voor ouderen, waarbij we meer specifiek de bestaande thuiszorgdiensten (warme maaltijden, poetsdienst, mindermobielencentrale, personenalarm, en thuiszorg) willen promoten en verder optimaliseren. Verder willen we de Thuiszorgcoördinator, uitgerust met alle faciliteiten voor mobiele e-dienstverlening, uitgebreid bekendmaken in Ingelmunster. Het Sociaal Huis en de gemeente willen bovendien de buurt- en mantelzorg stimuleren waarbij het werk van vrijwilligers uit de buurt zal worden ondersteund. Om deze beleidsdoelstelling te realiseren werden 3 actieplannen naar voor geschoven: Aangepaste maaltijden aanbieden (actieplan: MLT) Het begrip Thuiszorgcoördinator uitgebreid bekend maken (actieplan: THZCOORD) Het vrijwilligerswerk ondersteunen en uitbouwen (actieplan: VRIJW) 2.1. Doelstellingenrealisatie In de doelstellingenrealisatie wordt het beleid dat het bestuur gedurende het financiële boekjaar heeft gevoerd, geëvalueerd aan de hand van drie kernvragen: Wat hebben we bereikt?, Wat hebben we hiervoor gedaan? en Wat zijn de financiële gevolgen?. Wat hebben we bereikt? Beleidsdoelstelling Status Optimale thuiszorg voor ouderen Deels gerealiseerd. We blijven de komende jaren werken aan de verdere realisatie van deze ruime beleidsdoelstelling. Toelichting: In 2014 lag de focus vooral op de realisatie van het actieplan aangepaste maaltijden aanbieden. Dit actieplan werd volledig gerealiseerd in 2014: er is nu een aanbod van kwalitatieve dieetmaaltijden koud en warm en bovendien bieden we het hele jaar door dagelijks een warme maaltijd aan (met uitzondering van weekends en feestdagen). En surplus hebben we een gratis boodschappendienst opgericht voor de gebruikers van de dienst warme maaltijden. In de volgende jaren zullen we ons dan ook beperken tot de verdere bekendmaking van de dienst warme maaltijden en de boodschappendienst. Daarnaast hebben we in 2014 ook heel wat acties ondernomen in het kader van de actieplannen het begrip Thuiszorgcoördinator uitgebreid bekend maken en het vrijwilligerswerk ondersteunen en uitbouwen. Op deze twee actieplannen wordt echter nog meer focus gelegd in de volgende jaren. Hierop komen we terug bij de bespreking van het actieplan. Ook in het kader van onze 2 niet-prioritaire beleidsdoelstellingen aangepaste huisvesting voor ouderen en werken aan een zinvolle een aangepaste ontspanning voor ouderen en mensen met een beperking werden heel wat acties ondernomen:

5 5/59 Er is systematisch overleg tussen de woonconsulent en de thuiszorgcoördinator. Woonzorgdossiers worden systematisch bijgehouden en indien wenselijk gaan beide samen op huisbezoek. Premie levenslang wonen werd ontwikkeld. Er is onderzoek bezig naar partners voor de ontwikkeling van nieuwe ouderenwoningen of flats op de site Doelstraat-Nieuwstraat. De Promenade werd georganiseerd in samenwerking met de dienst Vrije Tijd, waarbij er specifieke aandacht was voor activiteiten voor mensen met een beperking De info van de Leest wordt via de thuiszorgcoördinator verspreid. De activiteitenfolder neemt ze standaard mee op huisbezoek. De geïnteresseerden carpoolen naar activiteiten in de Leest. Wat hebben we hiervoor gedaan? Actieplan MLT Acties Meting Status Aangepaste maaltijden aan huis aanbieden -dieet mlt: Het aanbieden van kwalitatieve dieetmaaltijden zowel warm als koud vacuüm (zoutarm, vetarm, diabetes). -dagelijks warme mlt: Het dagelijks aanbieden aan huis van warme maaltijden bereid door een externe firma gans het jaar, met uitzondering van weekends en feestdagen. - aanbod dieetmaaltijden: Nagaan of we kwalitatieve dieetmaaltijden aanbieden? JA - dagelijks aanbod: Nagaan of we dagelijks (met uitzondering van weekends en feestdagen) warme maaltijden aanbieden? JA Gerealiseerd. De komende jaren blijven we inzetten op de bekendmaking van de dienst warme maaltijden en de boodschappendienst. We zullen ook de nieuwe tendenzen nauwgezet opvolgen. Toelichting: Het actieplan aangepaste maaltijden aan huis is gerealiseerd. We hebben vooreerst een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het OCMW Meulebeke voor het leveren van warme maaltijden (inclusief dieetmaaltijden) gans het jaar door met uitzondering van weekends en feestdagen vanaf juli Daarnaast hebben we ook een samenwerkingsovereenkomst met Esthio NV voor de levering van vacuümmaaltijden (inclusief dieetmaaltijden) voor de weekends en feestdagen vanaf juli We bieden ook de mogelijkheden van puree of gemalen voeding aan. Meer dan 10% neemt reeds een dieetmaaltijd en meer dan 1 op de 3 maaltijden is een aangepaste maaltijd. Het toont aan dat er zeker vraag bestaat naar dieetmaaltijden. We zijn er van overtuigd dat deze doelgroep nog zal toenemen. We zijn met ingang van 1 juli 2014 ook van start gegaan met een eenheidsprijs van 6,70 euro voor een maaltijd. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, kan er aan de hand van een sociaal onderzoek steun bekomen worden indien men aan de voorwaarden voldoet. De barema s voor de toekenning van steun werden ook geactualiseerd. Als extra dienstverlening voor de maaltijdgebruikers hebben we ook een boodschappendienst opgericht waarbij we kosteloos boodschappen laten leveren bij klanten van de dienst maaltijden aan huis. Van deze extra dienstverlening werd tot op heden slechts heel beperkt gebruik gemaakt.

6 6/59 Sinds juli 2014 zetten we vooral in op de bekendmaking van de maaltijddienst en boodschappendienst. We moeten blijven zoeken naar manieren om onze doelgroep zo maximaal mogelijk te blijven bereiken.

7 7/59 Actieplan THZCOORD Acties Het begrip Thuiszorgcoördinator uitgebreid bekend maken -info en sensibilisering: Via verschillende communicatiemiddelen wordt de functie van thuiszorgcoördinator verder toegelicht. -samenwerking: samenwerking met het SEL, multidisciplinaire overleggen, huisartsen, tussen onze eigen diensten. -e-loket: De thuiszorgcoördinator kan met digitale middelen aan huis gaan bij de mindermobiele ouderen. Meting - Oplijsting van op welke manieren geïnformeerd en gesensibiliseerd werd in het kader van de bekendmaking van het begrip thuiszorgcoördinator. - Oplijsting van alle ondernomen acties om de beoogde samenwerking te bevorderen. Status Deels gerealiseerd, het actieplan werd dan ook uitgespreid over gans de periode Volgend jaar wordt er onder meer volop ingezet op de ontwikkeling en de lancering van de Wijze Doos. Toelichting: In het kader van het actieplan het begrip Thuiszorgcoördinator uitgebreid bekend maken zijn reeds heel wat stappen ondernomen. Twee zaken springen eruit. Vooreerst werd er een uitgebreide infocampagne opgezet in Ingelmunster om het begrip Thuiszorgcoördinator bekend te maken. Deze campagne sloeg aan: in 2014 kregen we maar liefst 109 aanvragen, in 2013 bedroeg dit slechts 70. Daarnaast hebben we een registratiesysteem voor de balie (CliëntOnthaalToepassing = COT) aangekocht. Dit registratiesysteem kan ondermeer gebruikt worden om indicatoren te distilleren rond het succes van campagnes en infokanalen. Het moet ons in staat stellen om te evalueren in welke mate we de beoogde doelgroepen voldoende bereiken. Het COT moet operationeel zijn op 1 april Hieronder volgt een oplijsting van alle reeds ondernomen stappen: Vormen van informeren en sensibiliseren: Tem 31/03/2014 Folder TZC in het pakket nieuwe bewoners Artikel in t Ingeling met uitleg over de functie van de TZC Affiches met bekendmaking thuiszorgdiensten en verwijzing naar de TZC Uitleg TZC op de nieuwe website Tem 30/06/2014 Behandelen van alle aanvragen rond de thuiszorgcoördinator. We merken dat dit heel tijdsintensief is maar noodzakelijk om mensen langer thuis te laten blijven. Tem 30/09/2014 Stand voorzien op de Promenadewandeling rond thuiszorgcoördinatie. Registratiesysteem balie (cliëntenonthaaltoepassing) kan gebruikt worden om indicatoren te gebruiken rond het succes van campagnes en infokanalen. We hebben een cliëntonthaaltoepassing aangekocht bij CEVI. De opstartvergadering met CEVI rond dit project staat gepland op 20 november Tem 31/12/2014 Opstart module COT. Implementatie van het programma en uitstippelen tijdspad. We willen voor een goed uitgewerkt systeem gaan daarom werd in consensus met alle partijen de effectieve invoering vastgepind op (1 april 2015). Thuisdiensten oa de dienst maaltijden bekend maken via de geheugenmarkt, initiatief in samenwerking met de Misthoorn Heel wat activiteiten uit het woonzorgproject Thuis in Wezlijn staan ook in het teken van informering en sensibilisering.

8 8/59 Er worden nu ook overleggen psychiatrische patiënt georganiseerd. Samenwerking: Tem 31/03/2014 Verdere organisatie multidisciplinaire overleggen Actief in de raad van bestuur en algemene vergadering van het SEL voorbereiding LAS-bijeenkomst (lokaal antennesteunpunt) Infomoment aanbod Sociaal Huis aan de poetsvrouwen en verzorgenden Tem 30/06/2014 LAS-bijeenkomst in Ingelmunster op 03/04/2014 Tem 30/09/2014 Samenwerking met het SEL voor een Vorming en infocampagne ivm ondervoeding najaar 2014 Op 02/10/2014 was er terug een LAS in samenwerking met Izegem en Lendelede en dit te Izegem. (beurtrol tussen de 3 OCMW s) Tem 31/12/2014 Er zijn 30 woonzorgdossiers in 2014 opgevolgd waarvan 11 nieuwe dossiers werden opgestart. Hierbij gingen de woonconsulent en de thuiszorgcoördinator samen op huisbezoek en werd een begeleidingstraject opgesteld. e-loket: Nog geen stappen ondernemen. We bekijken dit na de implementatie van het COT.

9 9/59 Actieplan VRIJW Acties Het vrijwilligerswerk ondersteunen en uitbouwen -ondersteuning: De huidige vrijwilligers zowel inhoudelijk als technisch ondersteunen in hun werking. -aangroei: Via gerichte campagnes het aantal vrijwilligers gestaag laten aangroeien. Meting - Oplijsting van de acties ondernomen ter ondersteuning van de vrijwilligers. - Nagaan van de evolutie van het aantal vrijwilligers en het onderzoeken van de redenen van de evolutie van het aantal vrijwilligers. Status Deels gerealiseerd, het actieplan werd dan ook uitgespreid over gans de periode Toelichting: In het kader van het actieplan Het vrijwilligerswerk ondersteunen en uitbouwen zijn reeds heel wat stappen ondernomen. Evolutie van het aantal vrijwilligers: AANTAL VRIJWILLIGERS 31/12/2013: 38 OCMW AANTAL VRIJWILLIGERS 31/03/2014: 40 OCMW AANTAL VRIJWILLIGERS 30/06/2014: 33 OCMW Aantal van OCMW zakt door wegvallen vrijwilligers cafetaria AANTAL VRIJWILLIGERS 30/09/2014: 30 OCMW AANTAL VRIJWILLIGERS 31/12/2014: 30 OCMW 49 OCMW en gemeente 52 OCMW en gemeente 51 OCMW en gemeente 59 OCMW en gemeente 59 OCMW en gemeente Uit de evolutie van het aantal vrijwilligers blijkt een heel lichte aangroei vooral in de gemeente. Het aantal vrijwilligers in het OCMW is vooral gezakt door het wegvallen van de vrijwilligers in de cafetaria van De Ermitage Oplijsting ondernomen stappen Tem 31/03/2014 onthaal elke nieuwe vrijwilliger en opmaken van vrijwilligersfiche Vrijwilligersfeest Bedankingskaartjes vrijwilligers in de week van de vrijwilliger Bekendmaking vrijwilligerswerking via t Ingeling en nieuwe website Vrijwilliger Nederlandse les gestart Tem 30/06/2014 Geen specifieke stappen ondernomen buiten het actief blijven zoeken naar vrijwilligers. Tem 30/09/2014 Nieuwe afspraken met t Hertje over de samenwerking. Tem 31/12/2014 Samenwerking met het project Kruispunt Hulpverlening-Vrijwilligerswerk vanuit Welzijnsschakels. Het project heeft als doel de bestaande werking met t Hertje uit te diepen en goede afspraken te maken. We willen ook komen tot een visievorming rond de samenwerking tussen het Sociaal Huis en vrijwilligers onder begeleiding van een externe procesbegeleider. Naast de vrijwilligers van t Hertje worden ook andere vrijwilligers die in contact komen met kansarmen betrokken. (bv. volgende items worden behandeld: waar stopt de rol van de vrijwilliger, hoe gaat de vrijwilliger met vragen om).

10 Wat zijn de financiële gevolgen? 10/59 Actieplan MLT Aangepaste maaltijden aan huis aanbieden EXPLOITATIE INVESTERINGEN ANDERE UITGAVE ONTVANGST SALDO UITGAVE ONTVANGST SALDO UITGAVE ONTVANGST SALDO B JR Actieplan THZCOORD Het begrip Thuiszorgcoördinator uitgebreid bekend maken EXPLOITATIE INVESTERINGEN ANDERE UITGAVE ONTVANGST SALDO UITGAVE ONTVANGST SALDO UITGAVE ONTVANGST SALDO B JR Actieplan VRIJW Het vrijwilligerswerk ondersteunen en uitbouwen EXPLOITATIE INVESTERINGEN ANDERE UITGAVE ONTVANGST SALDO UITGAVE ONTVANGST SALDO UITGAVE ONTVANGST SALDO B JR Alle ondernomen stappen met betrekking tot onze prioritaire beleidsdoelstelling zijn gebeurd met de bestaande middelen uit het regulier beleid en door het bestaande personeelskorps. Ze hebben noch directe uitgaven, noch directe kosten met zich meegebracht. We willen hierbij dan ook alle medewerkers van het OCMW een dikke pluim geven voor hun niet aflatende inzet.

11 11/ Doelstellingenrekening J1 is het officiële schema van de doelstellingenrekening. Per beleidsdomein wordt een opsplitsing gemaakt tussen het totaal van de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven van alle prioritaire beleidsdoelstellingen en het totaal van de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het overige beleid. De gerealiseerde kasstromen worden hierbij vergeleken met de gebudgetteerde kasstromen. Voor de realisatie van onze prioritaire beleidsdoelstellingen zijn er noch uitgaven, noch ontvangsten geweest. We hadden dit ook op die manier gebudgetteerd. De realisatie van de prioritaire beleidsdoelstellingen is gebeurd met bestaande middelen uit het regulier beleid. Veel extra info levert het schema J1 ons niet met betrekking tot het gevoerde prioritaire beleid Financiële toestand De financiële toestand van de jaarrekening, bevat minstens een vergelijking van het resultaat op kasbasis in de jaarrekening met het resultaat op kasbasis in het budget. Ook een vergelijking van de autofinancieringsmarge in de jaarrekening en de autofinancieringsmarge in het budget mag niet ontbreken. De financiële toestand wordt dus bekeken vanuit twee invalshoeken. Het resultaat op kasbasis is het gecumuleerd budgettair resultaat verminderd met bestemde gelden. Het gecumuleerd budgettair resultaat is het geheel aan beschikbare liquide middelen en geldbeleggingen waarover het bestuur zou beschikken op het einde van het financiële boekjaar als ze al haar vorderingen op korte termijn zou geïnd hebben en al haar schulden op korte termijn zou betaald hebben. Als de raad een gedeelte van de middelen heeft voorbestemd voor toekomstige uitgaven zijn deze middelen uiteraard niet meer beschikbaar om courante uitgaven mee te doen. Deze bestemde gelden worden bijgevolg afgetrokken van het gecumuleerd budgettair resultaat. Anders gezegd is dit de indicator voor de financiële gezondheid op korte termijn (toestandsevenwicht). De autofinancieringsmarge is het verschil tussen het saldo van het exploitatiebudget en de netto periodieke leningsuitgaven. Anders gezegd is dit het evenwicht op lange termijn of de garantie op de financiële gezondheid van het bestuur op lange termijn (structureel evenwicht). RESULTAAT OP KASBASIS Jaarrekening Eindbudget Initieel budget I. Exploitatiebudget (B-A) II. Investeringsbudget (B-A) III. Andere (B-A) IV. Budgettaire resultaat boekjaar (I+II+III) VI. Gecumuleerde budgettaire resultaat (IV+V) VII. Bestemde gelden (toestand op 31 december) VIII. Resultaat op kasbasis (VI-VII) Het resultaat op kasbasis is geëvolueerd van euro eindbudget naar euro bij het afsluiten van de jaarrekening. Deze verbetering van het resultaat op kasbasis met euro (verbetering van circa 22%) heeft verschillende oorzaken.

12 12/59 De voornaamste oorzaak is het betere resultaat in het exploitatiebudget. Het resultaat van het exploitatiebudget bij het afsluiten van de jaarrekening is circa euro beter dan geraamd bij het eindbudget. Bij nadere analyse van het exploitatiebudget blijkt dat zowel de effectieve uitgaven (circa euro) als de effectieve ontvangsten (circa euro) lager uitvallen dan geraamd. Dit effect is een stuk groter langs uitgavenkant, waardoor we bij het afsluiten van de jaarrekening een beter exploitatiebudget hebben dan geraamd. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat een groot deel van de uitgaven voor het afstoten van het dienstenchequebedrijf van het OCMW naar Diensten Aan Huis opgeschoven is naar het boekjaar 2015, het gaat om circa euro. Daarenboven merken we dat de beleidskeuze om geen personeel te vervangen bij langdurige ziekte, zwangerschap, deeltijdse loopbaanonderbreking er voor zorgt dat de loonkosten lager uitvallen dan initieel geraamd. Deze niet vervangingen leiden er echter ook toe dat we minder inkomsten uit de dienstverlening en minder personeelssubsidies genereren. We merken ook een daling van de subsidies vanuit de sociale dienst, onder meer door lagere uitgaven en omwille van budgettaire marges. De daling van de uitgaven is ook voor een groot stuk toe te schrijven aan de effecten van het intensere besparingsoffensief van het huidige bestuur dat in 2013 ingezet werd en die nu volledig zijn uitwerking vindt in 2014 (levering drukwerk, verzekeringen, daling huur van woningen, daling energiekosten,.). Verder in de jaarrekening gaan we dieper in op de daling van de uitgaven. Een tweede oorzaak van het betere resultaat op kasbasis heeft te maken met het betere resultaat van het investeringsbudget bij afsluiten van de jaarrekening tegenover het gebudgetteerde. Het resultaat van het investeringsbudget bij het afsluiten van de jaarrekening is circa euro beter tegenover het geraamde. Dit is vooral te wijten aan de lagere gerealiseerde investeringsuitgaven dan gepland. De aankoop van een CNG-wagen voor de Technische Dienst is hangende, maar nog niet gegund door Eandis ( euro). Ook de voorziene herstellingswerken aan de gevel van Knuf en Snuf zijn nog niet uitgevoerd ( euro). Een derde effect dat zorgt voor een afroming van het betere resultaat op kasbasis heeft te maken met de bestemde gelden. In het eindbudget van 2014 waren euro aan bestemde gelden voorzien voor het opleidingsfonds voor langdurig werkzoekenden. Deze bestemde gelden werden weggenomen via een beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn en in de plaats kwamen nieuwe bestemde gelden voor investeringsuitgaven in het kader van het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) van euro. Van het toezicht dienden we het LOI-overschot in bestemde gelden op te nemen. We hebben hiervoor een beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. AUTOFINANCIERINGSMARGE Jaarrekening Eindbudget Initieel budget I. Financieel draagvlak (A-B) II. Netto periodieke leningsuitgaven (A+B) Autofinancieringsmarge (I-II) Uiteraard heeft het bovenstaande ook invloed op de autofinancieringsmarge. Dit structureel evenwicht is ook sterk verbeterd doorheen het jaar 2014 ten gevolge van de verbetering van het saldo van het exploitatiebudget. Het is dan ook logisch dat de autofinancieringsmarge stijgt van euro naar euro.

13 13/59 3. De financiële nota De financiële nota van de jaarrekening bevat de exploitatierekening, de investeringsrekening en de liquiditeitenrekening. Hun inhoudelijke betekenis dient perfect overeen te stemmen met de componenten exploitatiebudget, investeringsbudget en liquiditeitenbudget in de financiële nota bij het budget. Alleen wordt de werkelijke situatie met de gerealiseerde uitgaven en ontvangsten voor het afgesloten dienstjaar vermeld. In de financiële nota wordt het gebruik van de toegekende kredieten aan de hoofdbudgethouders geëvalueerd De exploitatierekening De exploitatierekening moet opgesteld worden volgens het modelschema J2. Voor elk beleidsdomein bevat schema J2 de exploitatieontvangsten en -uitgaven. In de exploitatierekening is het duidelijk dat het resultaat in elk beleidsdomein met uitzondering van het beleidsdomein ALGEMENE FINANCIERING beter is dan geraamd. Zowel procentueel als in absolute cijfers zien we een opmerkelijke verbetering van het saldo van het domein ZORG (circa +87%). De hoofdreden voor de wel heel grote verbetering in het beleidsdomein ZORG is de verschuiving van de kosten voor het afstoten van het DC-verhaal naar 2015 (circa euro). Ook de domeinen ALGEMEEN BESTUUR (circa + 6%) en SOCIALE DIENSTVERLENING (circa + 43%) kennen een verbetering. Het mindere resultaat voor het beleidsdomein ALGEMENE FINANCIERING is toe te schrijven aan de minderwaarde op de realisatie van de operationele vorderingen. Zo waren bepaalde vorderingen van de sociale dienst immers oninvorderbaar. Meer gedetailleerde informatie over de materiële verschillen tussen realisaties en ramingen, kunt u terugvinden in de toelichting bij de exploitatierekening De investeringsrekening De investeringsrekening bestaat uit 2 delen. Ten eerste is er een overzicht, per beleidsdomein, van alle ontvangsten en uitgaven van het financiële boekjaar. J3 is het officiële schema van dit overzicht. In de beleidsdomeinen ALGEMEEN BESTUUR, SOCIALE DIENSTVERLENING en ZORG is het resultaat beter dan geraamd. Dit komt omdat we minder investeringen gerealiseerd hebben dan initieel geraamd. De belangrijkste niet gerealiseerde investeringen in 2014 zijn de aankoop van een CNG-wagen voor de Technische Dienst is hangende ( euro) en de herstellingswerken aan de gevel van Knuf en Snuf ( euro). Een tweede onderdeel van de investeringsrekening bestaat uit een overzicht van alle investeringsenveloppes die afgesloten werden in het boekjaar Deze worden opgemaakt volgens het opgelegde modelschema J4. Uit het modelschema blijkt dat enkel de investeringsenveloppe /4 werd afgesloten op het einde van het boekjaar. Het gaat om de investeringsenveloppe met krediet voor de aankoop van de leasingwagen van de OCMW-secretaris. Alle andere investeringsenveloppes worden overgedragen. Dit komt omdat we ervoor geopteerd hebben om te werken met een beperkt aantal enveloppes die doorlopen doorheen gans het meerjarenplan Meer gedetailleerde informatie is terug te vinden in de toelichting bij de investeringsrekening De liquiditeitenrekening De liquiditeitenrekening wordt opgesteld volgens het modelschema J5. De liquiditeitenrekening geeft het resultaat op kasbasis van het financiële boekjaar weer. De liquiditeitenrekening bevat: (i) de ontvangsten en uitgaven volgens de exploitatierekening, (ii) de ontvangsten en uitgaven volgens de

14 14/59 investeringsrekening, (iii) de ontvangsten en uitgaven die niet zijn opgenomen in de exploitatie- of investeringsrekening (de zogenaamde andere verrichtingen), (iv) het gecumuleerde budgettaire resultaat van het vorige financiële boekjaar en (v) de bestemde gelden. De liquiditeitenrekening geeft de werkelijke geldstromen van het betrokken financiële boekjaar weer. De exploitatierekening en investeringsrekening kwamen eerder aan bod. In de liquiditeitenrekening verschijnt er een derde categorie: andere verrichtingen. Hieronder worden o.a. de aflossingen van schulden geboekt. In vergelijking met initieel budget 2014 is het resultaat quasi status-quo. We hebben het bedrag van de aflossingen 100% correct gezet. Het budgettair resultaat van het boekjaar bedraagt euro. Dit is een grote verbetering in vergelijking met het eindbudget. De oorzaken hiervan werden reeds besproken. De som van het budgettaire resultaat van het boekjaar en het gecumuleerd resultaat van het vorig boekjaar is gelijk aan het gecumuleerde budgettaire resultaat van euro. De bestemde gelden dienen hier nu nog van afgetrokken te worden vooraleer we kunnen spreken van een kasresultaat. De bestemde gelden zijn immers niet meer beschikbaar voor courante uitgaven van het bestuur aangezien het bestuur deze middelen bestemd heeft voor andere doeleinden. Het OCMW Ingelmunster heeft op 31/12/2014 volgende bestemde gelden: euro bestemde gelden voor investeringsuitgaven in het kader van het LOI. In het eindbudget 2014 waren er euro bestemde gelden voorzien voor het opleidingsfonds voor langdurig werkzoekenden. Deze zijn weggenomen door een beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn omdat het opleidingsfonds voor langdurig werkzoekenden ondergebracht is in de CVBA Buitenschoolse Kinderopvang Ingelmunster.

15 15/59 4. De samenvatting van de algemene rekeningen De samenvatting van de algemene rekeningen bestaat uit de balans en de staat van opbrengsten en kosten De balans De balans geeft een overzicht van het vermogen van een bestuur op het einde van het financiële boekjaar en de vergelijking met het vermogen op het einde van het vorige financiële boekjaar. De activa zijn de middelen waarover het bestuur beschikt en waarvan verwacht wordt dat ze toekomstige economische voordelen of dienstverleningspotentieel voor het bestuur zullen opleveren. De passiva zijn de financieringsbronnen van het bestuur. Met deze middelen financiert het bestuur zijn activa. De balans wordt opgesteld volgens modelschema J6. Wat valt er op in de balans? (i) De liquide middelen zijn opnieuw fors gestegen in De liquiditeitspositie van het OCMW was in de jaren vrij slecht. In de jaarrekening 2012 werd dit recht getrokken met de uitzonderlijke investeringssubsidie van de gemeente van euro. Daarnaast is onze positie liquiditeitspositie ook versterkt door het positievere exploitatieresultaat (onder andere door verschuiving kosten afhandeling DC-verhaal) en investeringsresultaat van Het is en blijft evenwel een momentopname en een samenspel met de vorderingen op korte termijn (die heel stuk lager zijn dan vorig boekjaar). (ii) De vorderingen op korte termijn zijn gedaald in vergelijking met de openstaande vorderingen in het vorig boekjaar. We zien hierin de rol van de intensievere debiteurenopvolging die we blijven aanhouden sedert Ook de subsidies (vorderingen uit niet-ruiltransacties) zijn vlugger binnengekomen. Het is en blijft evenwel een momentopname en een samenspel met de liquide middelen. (iii) De schulden op korte termijn uit ruiltransacties zijn gedaald. Hier is niet echt een eenduidige reden voor, het gaat eerder om een momentopname. (iv) De financiële schulden op lange termijn zijn uiteraard afgenomen door het feit dat we geen nieuwe leningen hebben opgenomen in Het netto-actief van de balans is gestegen in 2014 met circa euro. Dit bedrag is toe te schrijven aan een positief resultaat van het boekjaar De staat van kosten en opbrengsten De staat van opbrengsten en kosten vermeldt naast de opbrengsten en kosten van het financiële boekjaar ook de opbrengsten en kosten van het vorige financiële boekjaar. De staat van kosten en opbrengsten wordt opgesteld volgens modelschema J7. Het schema J7 toont het verschil tussen het boekjaar 2014 en het boekjaar Het overschot of het tekort van het financiële boekjaar is het verschil tussen het totaal van de opbrengsten en het totaal van de kosten. In tegenstelling tot andere schema s van de jaarrekening (J1, J2, ), wordt hier ook rekening gehouden met de niet-kaskosten en de niet-kasopbrengsten. Met andere woorden, worden ook de afschrijvingen, de verrekeningen van subsidies, de voorzieningen e.a. in rekening gebracht. In die zin is schema J7 een buitenbeentje die verwarring kan veroorzaken met de andere schema s. In 2014 hebben we een operationeel overschot van euro tegenover een operationeel tekort van euro in Dit houdt in dat de courante kosten lager liggen dan de courante opbrengsten. Hier is het verschil ook duidelijk tussen schema J7 en de andere schema s. Terwijl er een positief exploitatieresultaat is van euro, is het operationeel overschot een stuk kleiner door onder andere het in rekening nemen van de afschrijvingen en de voorzieningen. Het operationeel overschot in 2014 is circa euro beter in vergelijking met 2013, toen was er nog een

16 16/59 operationeel tekort. Die verbetering is het resultaat van twee tegengestelde effecten: de operationele kosten in 2014 liggen lager dan in 2013, echter de operationele opbrengsten van 2014 zijn ook een pak minder dan die van De daling is echter het grootst langs de kostenzijde, waardoor ons operationeel resultaat er op vooruit gaat in 2014 tegenover Langs operationele kostenzijde zien we een daling van euro te wijten aan: een daling van de kosten voor goederen en diensten van circa euro Besparingen uit aankoopbeleid facility ( euro): Goedkopere inkoop maaltijden warme maaltijddienst en minder maaltijden ( euro) Lagere premies verzekeringen na bundeling van alle verzekeringen via een marktbevraging in 2014 ( euro) Daling telefoonkosten door heronderhandelen telefoniecontract ( euro) Daling onthaalkosten en receptiekosten door nieuw raamcontact en groeperen aankopen ( euro) Afstoten patrimonium naar SVK en door afbouw Lokaal Opvang Initiatief (LOI) en verschuiving van patrimonium van huur naar eigendom voor LOI ( euro) Daling energiekosten door energiebesparende maatregelen in 2012 en 2013 (prioritaire beleidsdoelstelling uit 2013) en door afbouw patrimonium in kader van LOI ( euro) Daling internetkosten en kabel TV ( euro) Daling kosten weddecentrale door afstoten Dienstenchequebedrijf ( euro) Daling kosten gerelateerd aan het afstoten Dienstenchequebedrijf (dienstverplaatsingen, vorming, administratiekosten maaltijdcheques ( euro), Daling kosten outsourcing door wegvallen Stekelbees (afrekening 2012 en 2013) ( euro) Een daling van de kosten voor bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen van circa euro Wegvallen loonkost Dienstenchequebedrijf met uitzondering van de laatste stukken die nog dienden betaald te worden in Een groot deel van die kosten zijn echter verschoven naar 2015 (circa euro). ( euro) Kosten voor artikel 60 7 zijn groter in 2014 tegenover Er waren meer artikel 60 7 tewerkgesteld 5,125 VTE in 2014 tegenover 4,113 VTE in 2013 ( euro) In 2014 hebben we voor het eerst de volledige jaaruitgaven voor heel wat personeel dat sedert november 2013 vanuit de gemeente naar de OCMW-payroll is verhuisd. Het gaat om extra uitgaven voor bezoldigingen van circa euro in vgl met Voor de hospitalisatieverzekering wordt nu enkel de basisformule voor de eigen personeelsleden aangeboden terwijl men vroeger de uitgebreide formule gaf voor alle personeelsleden ( euro). We hebben dan ook nog het effect van het wegvallen van personeel uit 2013 dat zich nu een volledig jaar laat voelen, we zien dit resultaat vooral op het beleidsitem 0119B ( euro). Deze effecten worden tegengegaan door stijging in de schaalanciënniteit en geldelijke anciënniteit. Deze twee effecten heffen elkaar volledig op. Een daling van de kosten voor afschrijvingen, waardeverminderingen en voorzieningen van circa euro Door het verdwijnen van onze dienstenchequesafdeling was er een grote terugname van de voorziening vakantiegeld.

17 17/59 Een daling van kosten specifieke kosten sociale dienst OCMW voor circa euro De specifieke kosten voor het leefloon zijn in 2014 lichtjes gestegen tegenover 2013 ( euro). Wel zien we een verschuiving in de categorieën leefloon. We zien een toename ( euro) van het aantal gewone leefloners waar we slechts een subsidie van 55% krijgen. In de categorieën leefloon met een hogere betoelaging zien we dan weer een daling. De uitgaven in het kader van steun in speciën is gezakt met circa euro tegenover Hier zien we onder andere het effect van de strenger wordende criteria om steun toe te kennen. De uitgaven in het kader van steun LOI zijn gezakt met circa euro tegenover Hier zien we duidelijk het effect van de afbouw van het aantal LOI-plaatsen van 75 naar 48. Door een daling van het aantal LOI-plaatsen zakken ook de uitgaven. Dit heeft echter ook zijn repercussies op de subsidies die we ontvangen van FEDASIL in het kader van het LOI. Wanneer we alle andere mogelijke vormen van steun groeperen zien we ook daar een daling van de uitgaven van circa euro tegenover Hier zit niet echt een lijn in. De mutatie is afhankelijk van de noden van de Ingelmunsterse bevolking in Ook de uitgaven in het kader van Financiën en Onderstand (medische en niet medische kosten) is gezakt met circa euro tegenover Deze kosten zijn evenwel 100% gesubsidieerd. Een toename van de toegestane werkingssubsidies van euro. Voorheen was dit 0 euro. Nu hebben we een werkingssubsidie gegeven aan de CVBA Kinderopvang Ingelmunster voor het opleidingsfonds voor langdurig werkzoekenden. Langs operationele opbrengstenzijde zien we een daling van euro te wijten aan de volgende evoluties: een daling van de opbrengsten voor opbrengsten uit de werking van circa euro wegvallen opbrengsten uit dienstencheques door wegvallen dienstenchequesonderneming ( euro) Daling opbrengsten uit de dienst warme maaltijden ( euro) door een daling van het aantal maaltijden ( in 2013 tegenover in 2014). Vooral in de eerste helft van 2014 hadden we opmerkelijk minder maaltijden. In de tweede helft van 2014 kwam er een heropleving van het aantal. stijging opbrengsten uit verhuring ( euro). Ondanks het afstoten van patrimonium naar het SVK zien we onze huuropbrengsten stijgen (leegstand is gedaald bij crisiswoningen en sociale woningen). De grootste stijging zien we bij de serviceflats door de verhoging van de prijzen en de verhuur van de cafetaria. Een daling van de werkingssubsidies van circa euro Stijging van de gemeentelijke toelage van in 2013 naar euro in 2014 ( euro) wegvallen opbrengsten uit dienstencheques door wegvallen dienstenchequesonderneming ( euro) subsidies Gesco s ( euro) subsidies Activa, Sine en LDE (Lokale DienstenEconomie) ( euro)

18 18/59 subsidies Sociale Maribel ( euro). Voorzichtigere inschatting door alle mutaties die er geweest zijn in Het is wachten op de afrekening in Subsidies leefloon ( euro). De uitgaven voor leefloon zijn gestegen in 2014, echter de subsidies die we ontvangen zijn gezakt. Dit komt louter door een verschuiving in de categorieën leefloon waarin we uitgaven hebben. We hebben in 2014 in vergelijking met 2013 veel meer leefloners waarvoor we slechts een betoelaging van 55% ontvangen tegenover leefloners waarvoor we 100% betoelaagd worden. Dit laat zich ook voelen in de subsidies die we ontvangen. Subsidies artikel 60 7 ( euro). Langs de kostenzijde hebben we reeds opgemerkt dat de loonkosten voor artikel 60 7 gestegen waren. Er waren immers meer artikel 60 7 tewerkgesteld 5,125 VTE in 2014 tegenover 4,113 VTE in We zien die verhoging dan logischerwijze ook langs de opbrengstenkant. Daling subsidies Fedasil in het kader van LOI ( euro). We hebben een verplichte afbouw gekend van het aantal LOI-plaatsen van 75 naar 48. Dit vertaalt zich niet alleen in een daling van de uitgaven (zie supra), maar natuurlijk ook in een daling van de subsidies die we van Fedasil ontvangen. Daling subsidies F&O ( euro). We zien een daling van de uitgaven voor F&O, logischerwijze zakken ook de subsidies. Een daling van de recuperaties specifieke kosten sociale dienst van circa euro Er worden minder specifieke kosten sociale dienst gemaakt, het is dan enigszins ook logisch dat ook de recuperatie van de kosten sociale dienst zakken. Er is echter niet echt een lijn of trend in te herkennen. Tegelijk is er een financieel overschot van euro. De financiële kosten (leninglasten) liggen een stuk lager dan de financiële opbrengsten (verrekening van de kapitaalsubsidies). Het financieel resultaat van 2014 is een quasi status-quo tegenover Het uitzonderlijk resultaat van 2014 bedraagt 0 euro. Dit is een stuk minder dan in 2013 ( euro). Het uitzonderlijk overschot van 2013 was dan ook te wijten aan de meerwaarde gerealiseerd bij de verkoop van de woningen Kweekstraat 44 en Kweekstraat 42. De som van deze drie resultaten resulteert in een overschot van euro voor het boekjaar 2014 tegenover euro in 2013.

19 J1: De financiële doelstellingenrekening 19/59 Jaarrekening Eindbudget Initieel budget Uitgaven Ontvangsten Saldo Uitgaven Ontvangsten Saldo Uitgaven Ontvangsten Saldo ALGEMENE FINANCIERING Prioritaire beleidsdoelstellingen Exploitatie Investeringen Andere Overig beleid Exploitatie Investeringen Andere ALGEMEEN BESTUUR Prioritaire beleidsdoelstellingen Exploitatie Investeringen Andere Overig beleid Exploitatie Investeringen Andere SOCIALE DIENSTVERLENING Prioritaire beleidsdoelstellingen Exploitatie Investeringen Andere Overig beleid Exploitatie Investeringen Andere ZORG Prioritaire beleidsdoelstellingen Exploitatie Investeringen Andere Overig beleid Exploitatie Investeringen Andere Totalen Exploitatie Investeringen Andere OCMW Ingelmunster (NIS: 36007) NIS-code36007 Fin nota Afdrukdatum : 29/04/2015 VolgNr Alg Jnl 2014/10172 Secr.:Joost Vandeweghe Fin. beh.:tine Dhont VolgNr. Budg. Journaal 2014/39923

20 J2: De exploitatierekening 20/59 Jaarrekening Eindbudget Initieel budget Uitgaven Ontvangsten Saldo Uitgaven Ontvangsten Saldo Uitgaven Ontvangsten Saldo ALGEMENE FINANCIERING ALGEMEEN BESTUUR SOCIALE DIENSTVERLENING ZORG Totalen OCMW Ingelmunster (NIS: 36007) NIS-code36007 Fin nota Afdrukdatum : 29/04/2015 VolgNr Alg Jnl 2014/10172 Secr.:Joost Vandeweghe Fin. beh.:tine Dhont VolgNr. Budg. Journaal 2014/39923

21 J3: De investeringsverrichtingen van het financiële boekjaar Jaarrekening 21/ Jaarrekening Eindbudget Initieel budget Uitgaven Ontvangsten Saldo Uitgaven Ontvangsten Saldo Uitgaven Ontvangsten Saldo ALGEMENE FINANCIERING ALGEMEEN BESTUUR SOCIALE DIENSTVERLENING ZORG Totalen OCMW Ingelmunster (NIS: 36007) NIS-code36007 Fin nota Afdrukdatum : 29/04/2015 VolgNr Alg Jnl 2014/10172 Secr.:Joost Vandeweghe Fin. beh.:tine Dhont VolgNr. Budg. Journaal 2014/39923

22 J4: De rekening van een afgesloten investeringsenveloppe /4 DEEL 1: UITGAVEN 22/59 Totaal aanrekeningen Eindbudget Initieel budget I. Investeringen in financiële vaste activa A. Extern verzelfstandigde agentschappen B. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en soortgelijke entiteiten C. Publiek-Private Samenwerkingsverbanden D. OCMW-verenigingen E. Andere financiële vaste activa II. Investeringen in materiële vaste activa A. Gemeenschapsgoederen en bedrijfsmatige materiële vaste activa Terreinen en gebouwen 2. Wegen en overige infrastructuur 3. Roerende goederen Leasing en soortgelijke rechten 5. Erfgoed B. Overige materiële vaste activa 1. Onroerende goederen 2. Roerende goederen C. Vooruitbetalingen op investeringen in materiële vaste activa III. Investeringen in immateriële vaste activa IV. Toegestane investeringssubsidies TOTAAL UITGAVEN OCMW Ingelmunster (NIS: 36007) NIS-code36007 Fin nota Afdrukdatum : 29/04/2015 VolgNr Alg Jnl 2014/10172 Secr.:Joost Vandeweghe Fin. beh.:tine Dhont VolgNr. Budg. Journaal 2014/39923

23 J4: De rekening van een afgesloten investeringsenveloppe /4 DEEL 2: ONTVANGSTEN 23/59 Totaal aanrekeningen Eindbudget Initieel budget I. Verkoop van financiële vaste activa A. Extern verzelfstandigde agentschappen B. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en soortgelijke entiteiten C. Publiek-Private Samenwerkingsverbanden D. OCMW-verenigingen E. Andere financiële vaste activa II. Verkoop van materiële vaste activa A. Gemeenschapsgoederen en bedrijfsmatige materiële vaste activa 1. Terreinen en gebouwen 2. Wegen en overige infrastructuur 3. Roerende goederen 4. Leasing en soortgelijke rechten 6. Erfgoed B. Overige materiële vaste activa 1. Terreinen en gebouwen 2. Roerende goederen C. Ontvangen vooruitbetalingen op de verkoop van materiële vaste activa III. Verkoop van immateriële vaste activa IV. Investeringssubsidies en -schenkingen TOTAAL ONTVANGSTEN OCMW Ingelmunster (NIS: 36007) NIS-code36007 Fin nota Afdrukdatum : 29/04/2015 VolgNr Alg Jnl 2014/10172 Secr.:Joost Vandeweghe Fin. beh.:tine Dhont VolgNr. Budg. Journaal 2014/39923

24 J5: De liquiditeitenrekening 24/59 Geconsolideerd RESULTAAT OP KASBASIS Jaarrekening Eindbudget Initieel budget I. Exploitatiebudget (B-A) A. Uitgaven B. Ontvangsten 1.a. Belastingen en boetes 1.b. Algemene werkingsbijdrage van andere lokale overheden 1.c. Tussenkomst door derden in het tekort van het boekjaar 2. Overige II. Investeringsbudget (B-A) A. Uitgaven B. Ontvangsten III. Andere (B-A) A. Uitgaven 1. Aflossing financiële schulden a. Periodieke aflossingen b. Niet-periodieke aflossingen 2. Toegestane leningen 3. Overige transacties B. Ontvangsten 1. Op te nemen leningen en leasings 2. Terugvordering van aflossingen van financiële schulden a. Periodieke terugvorderingen b. Niet-periodieke terugvorderingen 3. Overige transacties IV. Budgettaire resultaat boekjaar (I+II+III) V. Gecumuleerde budgettaire resultaat vorig boekjaar VI. Gecumuleerde budgettaire resultaat (IV+V) VII. Bestemde gelden (toestand op 31 december) A. Bestemde gelden voor exploitatie B. Bestemde gelden voor investeringen C. Bestemde gelden voor andere verrichtingen VIII. Resultaat op kasbasis (VI-VII) OCMW Ingelmunster (NIS: 36007) NIS-code36007 Fin nota Afdrukdatum : 29/04/2015 VolgNr Alg Jnl 2014/10172 Secr.:Joost Vandeweghe Fin. beh.:tine Dhont VolgNr. Budg. Journaal 2014/39923

25 J5: De liquiditeitenrekening 25/59 Geconsolideerd Jaarrekening Eindbudget I. Exploitatie Initieel budget wegnemen inbreng OCMW opleidin wegnemen inbreng PWA opleiding Bestemde gelden opleidingsfond inbreng OCMW opleidingsfonds langdurig werklozen inbreng PWA opleidingsfonds langdurig werklozen inbreng OCMW opleidingsfonds inbreng PWA opleidingsfonds II. Investeringen Bestemde gelden LOI investerin III. Overige Verrichtingen Bestemde gelden Bedrag op 1/1 Mutatie Bedrag op 31/12 Totaal bestemde gelden OCMW Ingelmunster (NIS: 36007) NIS-code36007 Fin nota Afdrukdatum : 29/04/2015 VolgNr Alg Jnl 2014/10172 Secr.:Joost Vandeweghe Fin. beh.:tine Dhont VolgNr. Budg. Journaal 2014/39923

26 Schema J6: De Balans Geconsolideerd ACTIVA 26/59 Boekjaar Vorig boekjaar I. Vlottende activa A. Liquide middelen en geldbeleggingen B. Vorderingen op korte termijn Vorderingen uit ruiltransacties Vorderingen uit niet-ruiltransacties C. Voorraden en bestellingen in uitvoering D. Overlopende rekeningen van het actief E. Vorderingen op lange termijn die binnen het jaar vervallen II. Vaste activa A. Vorderingen op lange termijn 1. Vorderingen uit ruiltransacties 2. Vorderingen uit niet-ruiltransacties B. Financiële vaste activa 1. Extern verzelfstandigde agentschappen 2. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en soorgelijke entiteiten 3. Publiek-Private samenwerkingsverbanden 4. OCMW-verenigingen 5. Andere financiële vaste activa C. Materiële vaste activa Gemeenschapsgoederen a. Terreinen en gebouwen b. Wegen en overige infrastructuur c. Installaties, machines en uitrusting d. Meubilair, kantooruitrusting en rollend materieel e. Leasing en soortgelijke rechten f. Erfgoed Bedrijgsmatige materiële vaste activa a. Terreinen en gebouwen b. Installaties, machines en uitrusting c. Meubilair, kantooruitrusting en rollend materieel d. Leasing en soortgelijke rechten 3. Overige materiële vaste activa a. Terreinen en gebouwen b. Roerende goederen D. Immateriële vaste activa TOTAAL ACTIVA OCMW Ingelmunster (NIS: 36007) NIS-code36007 Fin nota Afdrukdatum : 29/04/2015 VolgNr Alg Jnl 2014/10172 Secr.:Joost Vandeweghe Fin. beh.:tine Dhont VolgNr. Budg. Journaal 2014/39923

Jaarrekening GEMEENTE 2018

Jaarrekening GEMEENTE 2018 Jaarrekening GEMEENTE 218 2 Inhoud Beleidsnota... 5 De doestellingenrekening...7 De financiële toestand...1 De financiële nota... 13 De exploitatierekening...14 De investeringsrekening...16 De liquiditeitenrekening...

Nadere informatie

Jaarrekening OCMW 2018

Jaarrekening OCMW 2018 Jaarrekening OCMW 218 2 Inhoud Beleidsnota... 5 De doelstellingenrekening...7 De financiële toestand...1 De financiële nota... 13 De exploitatierekening...14 De investeringsrekening...15 De liquiditeitenrekening...

Nadere informatie

Autofinanciering: vergelijking budget-rekening Jaarrekening 2013 Geconsolideerd AUTOFINANCIERINGSMARGE Jaarrekening Eindbudget Initieel budget

Autofinanciering: vergelijking budget-rekening Jaarrekening 2013 Geconsolideerd AUTOFINANCIERINGSMARGE Jaarrekening Eindbudget Initieel budget Autofinanciering: vergelijking budget-rekening Jaarrekening 2013 Geconsolideerd AUTOFINANCIERINGSMARGE Jaarrekening Eindbudget Initieel budget I. Financieel draagvlak (A-B) 4.016.232 1.584.369 1.713.702

Nadere informatie

District Deurne. Jaarrekening 2014

District Deurne. Jaarrekening 2014 District Deurne Jaarrekening 2014 Administratieve gegevens Type beleidsrapport: Jaarrekening Naam bestuur: District Deurne NIS-code bestuur: 11002 Adres bestuur: Maurice Dequeeckerplein 1, 2100 Deurne

Nadere informatie

Stad Hoogstraten. Vrijheid Hoogstraten. NIS code: 13014

Stad Hoogstraten. Vrijheid Hoogstraten. NIS code: 13014 Stad Hoogstraten Vrijheid 149 2320 Hoogstraten NIS code: 13014 Jaarrekening 2018 Jaarrekening 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Kerncijfers... 5 2. Beleidsnota... 7 2.1. Doelstellingenrealisatie...

Nadere informatie

9. Inhoudelijke en financiële stand van zaken beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties 2017

9. Inhoudelijke en financiële stand van zaken beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties 2017 Boekdeel 1: Jaarrekening met toelichting. 1. Voorwoord van de financieel beheerder 2. Kerncijfers 3. Beleidsnota 4. Financiële nota (exploitatie-, investering- en liquiditeitenrekening) 5. Algemene boekhouding

Nadere informatie

Schema TJ7: De toelichting bij de balans Jaarrekening 2015 Geconsolideerd

Schema TJ7: De toelichting bij de balans Jaarrekening 2015 Geconsolideerd Schema TJ7: De toelichting bij de balans 2015 1. Mutatiestaat van de financiële vaste activa Boekwaarde op 1/1 Investering Desinvestering Herwaarderinge n Waardevermind eringen Boekwaarde op 31/12 A. Extern

Nadere informatie

BUDGET 2014 OCMW INGELMUNSTER

BUDGET 2014 OCMW INGELMUNSTER BUDGET 2014 OCMW INGELMUNSTER Vastgesteld door de RMW van 16 december 2013 Namens het : OCMW-Secretaris OCMW-Voorzitter Joost Vandeweghe Katrien Vandecasteele 8770 Ingelmunster NIS-code 36007 Secretaris:

Nadere informatie

Schema TJ7: De toelichting bij de balans Jaarrekening 2013 Geconsolideerd

Schema TJ7: De toelichting bij de balans Jaarrekening 2013 Geconsolideerd Schema TJ7: De toelichting bij de balans Jaarrekening 2013 1. Mutatiestaat van de financiële vaste activa Boekwaarde op 1/1 Investering Desinvestering Herwaarderinge n Waardevermind eringen Boekwaarde

Nadere informatie

Gemeenteplein Lummen. NIS-code 71037

Gemeenteplein Lummen. NIS-code 71037 Gemeenteplein 13 356 Lummen NIS-code 7137 Jaarrekening 217 Secretaris Dethier Nadine Financieel Beheerder Vandeputte Emmanuel Inhoudstafel Beleidsnota o Financiële nota Doelstellingrealisatie o Doelstellingenrekening

Nadere informatie

TB5: Evolutie van het liquiditeitenbudget WERKDOC 2015: Initieel budget MJP 2014 Geconsolideerd

TB5: Evolutie van het liquiditeitenbudget WERKDOC 2015: Initieel budget MJP 2014 Geconsolideerd TB5: Evolutie van het liquiditeitenbudget WERKDOC 2015: Initieel budget 2015 - MJP 2014 RESULTAAT OP KASBASIS I. Exploitatiebudget (B-A) 4.004.775 2.317.500 2.800.044 A. Uitgaven 20.985.676 22.302.537

Nadere informatie

Budget Toelichting

Budget Toelichting Budget 2017 - Toelichting (Raad van Bestuur 07/11/2016) (NIS-code: 72039 - ond.nr.: 898.822.982) Pastorijstraat 30 3530 Houthalen-Helchteren 1 Toelichting bij budget 2017 2 Inhoudsopgave Schema TB 1: Exploitatiebudget

Nadere informatie

Toelichting bij het budget

Toelichting bij het budget Toelichting bij het budget Heirstraat 239 3630 Maasmechelen NIS-code: 73107 Toelichting bij het budget 2015 Gemeente Maasmechelen INHOUDSTABEL Toelichting Exploitatiebudget per beleidsdomein (TB 1) 1 Evolutie

Nadere informatie

BUDGET AGB Energiepunt Mechelen Grote Markt Mechelen

BUDGET AGB Energiepunt Mechelen Grote Markt Mechelen BUDGET AGB Energiepunt Mechelen Grote Markt 21 28 Mechelen BUDGET Financiële nota AGB Energiepunt Mechelen Grote Markt 21 28 Mechelen Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code

Nadere informatie

Algemeen directeur: ir. Dominik Ronse Financieel directeur: Tine Dhont BUDGET 2019 OCMW INGELMUNSTER

Algemeen directeur: ir. Dominik Ronse Financieel directeur: Tine Dhont BUDGET 2019 OCMW INGELMUNSTER NIS-code 36007 Algemeen directeur: ir. Dominik Ronse Financieel directeur: Tine Dhont BUDGET 2019 OCMW INGELMUNSTER Budget 2019 NIS-code 36007 Algemeen directeur: ir. Dominik Ronse Financieel directeur:

Nadere informatie

JAARREKENING 2013 A V E L G E M. Gemeente Avelgem (NIS 34003) Kortrijkstraat Avelgem

JAARREKENING 2013 A V E L G E M. Gemeente Avelgem (NIS 34003) Kortrijkstraat Avelgem A V E L G E M JAARREKENING 2013 Gemeente Avelgem (NIS 34003) Kortrijkstraat 8 8580 Avelgem Secretaris: David Claus Financieel beheerder: Geert Boudrez De jaarrekening 1 De beleidsnota 1.1 De doelstellingenrealisatie

Nadere informatie

9. Inhoudelijke en financiële stand van zaken beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties 2018

9. Inhoudelijke en financiële stand van zaken beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties 2018 Boekdeel 1: Jaarrekening met toelichting. 1. Voorwoord van de financieel directeur 2. Kerncijfers 3. Beleidsnota 4. Algemene boekhouding (balans en resultatenrekening) 5. Financiële nota (exploitatie-,

Nadere informatie

TB1: Exploitatiebudget per beleidsdomein Initieel budget MJP 2014

TB1: Exploitatiebudget per beleidsdomein Initieel budget MJP 2014 TB1: Exploitatiebudget per beleidsdomein Initieel budget 2016 - MJP Totaal Algemene financiering OMGEVING VEILIGHEID VRIJE TIJD INTWERKING I. Uitgaven 23.073.151 626.883 4.886.695 4.197.419 7.862.898 5.499.256

Nadere informatie

JAARREKENING 2013 SECRETARIS LUC VRIJDAGHS FINANCIEEL BEHEERDER KOEN BERGHMANS OCMW BERINGEN BURG. HEYMANSPLEIN BERINGEN NIS-CODE: 71004

JAARREKENING 2013 SECRETARIS LUC VRIJDAGHS FINANCIEEL BEHEERDER KOEN BERGHMANS OCMW BERINGEN BURG. HEYMANSPLEIN BERINGEN NIS-CODE: 71004 JAARREKENING 2013 (gecorrigeerd) SECRETARIS LUC VRIJDAGHS FINANCIEEL BEHEERDER KOEN BERGHMANS OCMW BERINGEN BURG. HEYMANSPLEIN 14 3581 BERINGEN NIS-CODE: 71004 INHOUDSTABEL JAARREKENING Inleiding ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

OCMW Schilde Budget 2019 NIS-code: Turnhoutsebaan 67, 2970 Schilde. Budget december 2018

OCMW Schilde Budget 2019 NIS-code: Turnhoutsebaan 67, 2970 Schilde. Budget december 2018 OCMW Schilde Budget 2019 NIS-code: 11039 Budget 2019 13 december 2018 Inhoud 1 Beleidsnota 1.1 Doelstellingennota 1.2 Doelstellingenbudget 2019 1.3 De financiële toestand 1.4 Lijst met opdrachten voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Algemene gegevens Doelstellingennota Schema B1: doelstellingenbudget Financiële toestand...

Inhoudsopgave. Algemene gegevens Doelstellingennota Schema B1: doelstellingenbudget Financiële toestand... Inhoudsopgave Beleidsnota Algemene gegevens... 5-15 Doelstellingennota... 16-22 Schema B1: doelstellingenbudget... 23-25 Financiële toestand... 26-28 Lijst nominatief toegekende subsidies... 29-3 Financiële

Nadere informatie

Budget 2019 Beleidsnota Financiële nota Toelichting

Budget 2019 Beleidsnota Financiële nota Toelichting OCMW Zelzate Budget 2019 Beleidsnota Financiële nota Toelichting Algemeen directeur: Guy Verbuyst Financieel directeur: David Smet OCMW Zelzate 2 Budget 2019 BUDGET BELEIDSNOTA Doelstellingennota OCMW

Nadere informatie

Inhoud Beleidsnota...5 Doelstellingennota... 7 Doelstellingenbudget Financiële toestand Lijst overheidsopdrachten Lijst daden van

Inhoud Beleidsnota...5 Doelstellingennota... 7 Doelstellingenbudget Financiële toestand Lijst overheidsopdrachten Lijst daden van Budget OCMW 216 3 Inhoud Beleidsnota...5 Doelstellingennota... 7 Doelstellingenbudget... 11 Financiële toestand... 13 Lijst overheidsopdrachten... 16 Lijst daden van beschikking... 17 Lijst nominatieve

Nadere informatie

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF NIJLEN

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF NIJLEN AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF NIJLEN BUDGET 215 Inhoudsopgave budget 215 1. Beleidsnota 1.1. Doelstellingennota 1.2. Schema B1: Het doelstellingenbudget 1.3. De financiële toestand 1.4. Lijst met opdrachten

Nadere informatie

Financiële nota. 1.2. Doelstellingenbudget B1. 1.3 Financiële toestand. 1.4 Lijsten. 1.5 Bijlagen. Schema B1 in bijlage

Financiële nota. 1.2. Doelstellingenbudget B1. 1.3 Financiële toestand. 1.4 Lijsten. 1.5 Bijlagen. Schema B1 in bijlage Budget 2014 Deel 2 Financiële nota 1.2. Doelstellingenbudget B1 Zoals gezegd valt de functionele indeling in activiteitencentra weg en wordt deze vervangen door een gestandaardiseerde indeling in beleidsvelden

Nadere informatie

Brussel,... De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, Liesbeth Homans.

Brussel,... De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, Liesbeth Homans. Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van... tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ HET BUDGET 2014

TOELICHTING BIJ HET BUDGET 2014 AG KINDEROPVANG ANTWERPEN TOELICHTING BIJ HET BUDGET 2014 AG Kinderopvang Antwerpen/ Toelichting bij het budget 2014 Toelichting bij budget 2014 toelichting bij budget 2014 van AG Kinderopvang Antwerpen,

Nadere informatie

Brussel,... De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, Liesbeth Homans.

Brussel,... De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, Liesbeth Homans. Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van... tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van

Nadere informatie

Deel 111 Samenvatting van de algemene rekeningen

Deel 111 Samenvatting van de algemene rekeningen provincie Oost-Vlaanderen Deel 111 Samenvatting van de algemene rekeningen - provincie (L Óost-Vlaanderen 1 Balans Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres

Nadere informatie

REKENING OCMW Sint-Katelijne-Waver Lemanstraat Sint-Katelijne-Waver NIS : 12035

REKENING OCMW Sint-Katelijne-Waver Lemanstraat Sint-Katelijne-Waver NIS : 12035 JAARREKENING 218 OCMW Sint-Katelijne-Waver Lemanstraat 63 286 Sint-Katelijne-Waver NIS : 1235 REKENING 218 Algemeen Directeur : Gunter Desmet Financieel Directeur : Britt Van den Broeck Contact : info@skw.be

Nadere informatie

Financieel Beheerder: Tine Dhont BUDGET 2018 OCMW INGELMUNSTER. Vastgesteld door de RMW van 18 december 2017 Namens het OCMW Ingelmunster:

Financieel Beheerder: Tine Dhont BUDGET 2018 OCMW INGELMUNSTER. Vastgesteld door de RMW van 18 december 2017 Namens het OCMW Ingelmunster: NIS-code 36007 Secretaris: Stefaan De Clercq Financieel Beheerder: Tine Dhont BUDGET 2018 OCMW INGELMUNSTER Vastgesteld door de RMW van 18 december 2017 Namens het : OCMW-Secretaris OCMW-Voorzitter Stefaan

Nadere informatie

Arrondissement: KORTRIJK

Arrondissement: KORTRIJK AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF JAARREKENING 2018 NIS-nummer: 34042 Provincie: WEST-VLAANDEREN Arrondissement: KORTRIJK Voorzitter: Marc Doutreluingne Algemeen directeur: Jan Vanlangenhove AGB Zwevegem - Blokkestraat

Nadere informatie

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM BUDGET 2016 - Beleidsnota Doelstellingennota Doelstellingenbudget Financiële toestand - Financiële nota Exploitatiebudget Investeringsbudget Liquiditeitenbudget - Bijkomende

Nadere informatie

Rekening 2015 AGB Westerlo jaarrekening 2015

Rekening 2015 AGB Westerlo jaarrekening 2015 Rekening 2015 AGB Westerlo jaarrekening 2015 AGB Westerlo p. 2 van 21 jaarrekening 2015 AGB Westerlo laatste budgettair Kasteelpark 6 journaalnummer: 2260 Westerlo 2015000386 NIS-code: 13049 Inhoud Beleidsnota...

Nadere informatie

Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk. OCMW AVELGEM Leopoldstraat Avelgem Tel: 056/

Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk. OCMW AVELGEM Leopoldstraat Avelgem Tel: 056/ Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Kortrijk OCMW AVELGEM Leopoldstraat 66 8580 Avelgem Tel: 056/65.07.70 Rekeningnummer Belfius: BE03 0910-0090-7684 BUDGET 2017 Secretaris: Mevr. Debeurme Christine

Nadere informatie

Schema B1 : Het doelstellingenbudget

Schema B1 : Het doelstellingenbudget Schema B1 : Het doelstellingenbudget Uitgaven Ontvangst Saldo 00 - Algemene financiering 6.246.282 47.556.270 41.309.987 Overig beleid 6.246.282 47.556.270 41.309.987 Exploitatie 2.757.694 28.506.270 25.748.576

Nadere informatie

Toelichting bij het budget

Toelichting bij het budget Toelichting bij het budget Schema TB1: exploitatiebudget per beleidsdomein... 45-47 Schema TB2: evolutie van het exploitatiebudget... 48-49 Schema TB3: transactiekredieten voor investeringsverrichtingen

Nadere informatie

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM BUDGETWIJZIGING nr. 1 2016 - Beleidsnota Doelstellingennota Doelstellingenbudget Financiële toestand - Financiële nota Exploitatiebudget Investeringsbudget Liquiditeitenbudget

Nadere informatie

BUDGET AGB PATRI Kazernestraat SINT-TRUIDEN NIS-code : 71053

BUDGET AGB PATRI Kazernestraat SINT-TRUIDEN NIS-code : 71053 AGB PATRI Kazernestraat 13 38 SINT-TRUIDEN NIS-code : 7153 BUDGET 219 Voorzitter Raad van Bestuur : Veerle Heeren Algemeen directeur : Kathleen Bergoets AGB PATRI - BUDGET 219 - Toelichting budget 1 AGB

Nadere informatie

OCMW Toelichting bij budget 2019

OCMW Toelichting bij budget 2019 OCMW Toelichting bij budget 219 Algemeen directeur: Kathleen Bergoets Financieel directeur: Luc Vandijck Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur

Nadere informatie

BELEIDSNOTA INHOUDSOPGAVE

BELEIDSNOTA INHOUDSOPGAVE JAARREKENING 2018 1 BELEIDSNOTA INHOUDSOPGAVE I. BELEIDSNOTA... 1 I.a. DOELSTELLINGENREALISATIE... 1 I.a.2 ZORG... 3 I.b. DOELSTELLINGENREKENING per beleidsdomein (schema J1)... 4 I.C. FINANCIELE TOESTAND...

Nadere informatie

Budget Exemplaar voor: Rijksweg WIELSBEKE De Provinciegouverneur

Budget Exemplaar voor: Rijksweg WIELSBEKE De Provinciegouverneur 1 Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Tielt Autonoom gemeentebedrijf WIELSBEKE Budget 2018 AGB WIELSBEKE Exemplaar voor: 056 67 32 00 8710 WIELSBEKE De Provinciegouverneur N.I.S. - nummer: 37017 De

Nadere informatie

BUDGET AGOST Kazernestraat SINT-TRUIDEN NIS-code : 71053

BUDGET AGOST Kazernestraat SINT-TRUIDEN NIS-code : 71053 AGOST Kazernestraat 13 38 SINT-TRUIDEN NIS-code : 7153 BUDGET 219 Voorzitter Raad van Bestuur : Pascal Vossius Ondervoorzitter Raad van Bestuur : Veerle Heeren Secretaris : Ingrid Kempeneers AGOST / BUDGET

Nadere informatie

BALANS & RESULTATENREKENING 2018 SCHEMA J6 & J7

BALANS & RESULTATENREKENING 2018 SCHEMA J6 & J7 BALANS & RESULTATENREKENING 218 SCHEMA J6 & J7 Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur : Rapporteringsperiode : Laatste volgnummer budgettair dagboek

Nadere informatie

autonoom gemeentebedrijf

autonoom gemeentebedrijf autonoom gemeentebedrijf 2014 1 BUDGETWIJZIGING 2014 nr. 1 Inhoud 1. Verklarende nota 1.1 Een motivering van de wijzigingen 1.2 De aangepaste onderdelen van het doelstellingenbudget en de financiële toestand

Nadere informatie

Budget AGB Maaseik Toelichting

Budget AGB Maaseik Toelichting AGBM Markt 1 368 MAASEIK NIS-code: 7221 AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MAASEIK Budget AGB Maaseik 219 - Toelichting Secretaris Peter Graux Voorzitter Dirk Verlaak AGB Maaseik Toelichting bij budget 219 1 Inhoudstafel

Nadere informatie

Rekening 2017 AGB Westerlo Jaarrekening 2017

Rekening 2017 AGB Westerlo Jaarrekening 2017 Rekening 2017 AGB Westerlo Jaarrekening 2017 AGB Westerlo p. 2 van 25 Jaarrekening 2017 AGB Westerlo laatste budgettair Kasteelpark 6 journaalnummer: 2260 Westerlo 2017000458 NIS-code: 13049 Inhoud Beleidsnota...

Nadere informatie

Rekening 2016 AGB Westerlo Jaarrekening 2016

Rekening 2016 AGB Westerlo Jaarrekening 2016 Rekening 2016 AGB Westerlo Jaarrekening 2016 AGB Westerlo p. 2 van 25 Jaarrekening 2016 AGB Westerlo laatste budgettair Kasteelpark 6 journaalnummer: 2260 Westerlo 2016000801 NIS-code: 13049 Inhoud Beleidsnota...

Nadere informatie

AGBM Markt MAASEIK NIS-code: AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MAASEIK. Budget AGB Maaseik Voorzitter. Secretaris. Dirk Verlaak.

AGBM Markt MAASEIK NIS-code: AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MAASEIK. Budget AGB Maaseik Voorzitter. Secretaris. Dirk Verlaak. AGBM Markt 1 368 MAASEIK NIS-code: 7221 AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MAASEIK Budget AGB Maaseik 219 Secretaris Peter Graux Voorzitter Dirk Verlaak AGB Maaseik Budget 219 1 Inhoudstafel budget 219 - AGB MAASEIK

Nadere informatie

BUDGET 2015 Toelichting Budget 2015 (BP2015-1_0)

BUDGET 2015 Toelichting Budget 2015 (BP2015-1_0) BUDGET 2015 Toelichting Budget 2015 (BP2015-1_0) Burgemeester Heymansplein 14 3581 Beringen T 011 44 90 00 F 011 44 90 90 Secretaris: Luc Vrijdaghs Financieel beheerder: Dany Lemmens Exploitatiebudget

Nadere informatie

AGB Herentals Augustijnenlaan Herentals NIS-code: Budget 2019

AGB Herentals Augustijnenlaan Herentals NIS-code: Budget 2019 AGB Herentals Augustijnenlaan 3 22 Herentals NIS-code: 1311 Budget 219 Gemeenteraad 27 november 218 AGB Herentals Budget 219 NIS-code: 1311 Inleiding Het meerjarenplan is het document dat opgemaakt wordt

Nadere informatie

Gelet op het voorontwerp van de eerste budgetwijziging 2019 van het OCMW Ingelmunster; Op voorstel van het vast bureau;

Gelet op het voorontwerp van de eerste budgetwijziging 2019 van het OCMW Ingelmunster; Op voorstel van het vast bureau; Raad voor maatschappelijk welzijn Zitting van 18 juni 2019 Uittreksel Jean-Pierre Deven: voorzitter; Kurt Windels: burgemeester; Nadine Verheye, Martine Verhamme, Trui Lambrecht, Jan Rosseel: leden van

Nadere informatie

Budget AGB Infrastructuur Maaseik 2019

Budget AGB Infrastructuur Maaseik 2019 AGB Infrastructuur Maaseik Markt 1 368 MAASEIK NIS-code: 7221 MAASEIK Budget AGB Infrastructuur Maaseik 219 Secretaris Peter Graux Voorzitter Dirk Verlaak AGB Infrastructuur Maaseik Budget 219 1 Inhoudstafel

Nadere informatie

2014 Jaarrekening Deel 1

2014 Jaarrekening Deel 1 2014 Jaarrekening Deel 1 Inhoudstafel. A. Inleiding A.1. De BBC-aanpak A.2. Geïntegreerd verslag A.3. Opbouw van de documenten Opbouw van de jaarrekening Opbouw van de toelichting bij de jaarrekening

Nadere informatie

Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur :

Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur : Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur : Rapporteringsperiode : Laatste volgnummer budgettair dagboek : De doelstellingenrealisatie Jaarrekening

Nadere informatie

Jaarrekening AGB Maaseik

Jaarrekening AGB Maaseik AGBM Markt 1 368 MAASEIK NIS-code: 7221 AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MAASEIK Jaarrekening 217 - AGB Maaseik Secretaris Peter Graux Voorzitter Dirk Verlaak 1 I. JAARREKENING AGBM volgens BBC 3 ) Leeswijzer

Nadere informatie

JAARREKENING OCMW Avelgem (NIS 34003) Leopoldstraat Avelgem. Secretaris: Christine Debeurme Financieel beheerder: Geert Boudrez

JAARREKENING OCMW Avelgem (NIS 34003) Leopoldstraat Avelgem. Secretaris: Christine Debeurme Financieel beheerder: Geert Boudrez JAARREKENING 2016 OCMW Avelgem (NIS 34003) Leopoldstraat 66 8580 Avelgem Secretaris: Christine Debeurme Financieel beheerder: Geert Boudrez De jaarrekening 1 De beleidsnota 1.1 De doelstellingenrealisatie

Nadere informatie

toelichting SECRETARIS LUC VRIJDAGHS FINANCIEEL BEHEERDER KOEN BERGHMANS OCMW BERINGEN BURG. HEYMANSPLEIN BERINGEN NIS-CODE: 71004

toelichting SECRETARIS LUC VRIJDAGHS FINANCIEEL BEHEERDER KOEN BERGHMANS OCMW BERINGEN BURG. HEYMANSPLEIN BERINGEN NIS-CODE: 71004 toelichting BUDGET 2017 SECRETARIS LUC VRIJDAGHS FINANCIEEL BEHEERDER KOEN BERGHMANS OCMW BERINGEN BURG. HEYMANSPLEIN 14 3581 BERINGEN NIS-CODE: 71004 INHOUDSTAFEL BUDGET TOELICHTING Toelichting bij de

Nadere informatie

Boekjaar 2017 in grafiek

Boekjaar 2017 in grafiek Boekjaar 217 in grafiek OCMW Gingelom Sint-Pieterstraat 1, 389 Gingelom Nis-code: 7117 OCMW-raad: 3 mei 218 Laatste budgettaire journaalnummer: 217194 Secretaris: Marc Bovy Financieel directeur: Frank

Nadere informatie

Boekjaar 2015 in grafiek

Boekjaar 2015 in grafiek Boekjaar 215 in grafiek OCMW Gingelom Sint-Pieterstraat 1 Secretaris: Marc Bovy 389 Gingelom Financieel beheerder: Frank Forier Nis-code: 7117 OCMW Raad: 25 mei 216 Laatste budgettaire journaalnummer:

Nadere informatie

Gemeente Geetbets. Dorpsstraat Geetbets. NIS code: 24028

Gemeente Geetbets. Dorpsstraat Geetbets. NIS code: 24028 Gemeente Geetbets Dorpsstraat 7 3450 Geetbets NIS code: 24028 Jaarrekening 2018 Gemeente Geetbets Jaarrekening 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Kerncijfers... 5 2. Beleidsnota... 7 2.1. Doelstellingenrealisatie...

Nadere informatie

AGB SCHOTEN Jaarrekening 2018

AGB SCHOTEN Jaarrekening 2018 AGB SCHOTEN Jaarrekening 2018 Ondernemingsnummer 0819-981-481 Q&A - 5/06/2019 AGB SCHOTEN Jaarrekening 2018 BBC Q&A - 5/06/2019 Inhoud BBC K Kengetallen 2018 De beleidsnota DR J1 FT Doelstellingenrealisatie

Nadere informatie

Budgetwijziging. autonoom gemeentebedrijf. Secretaris: Steven Van de Velde Financieel beheerder: Jeffrey De Cock

Budgetwijziging. autonoom gemeentebedrijf. Secretaris: Steven Van de Velde Financieel beheerder: Jeffrey De Cock Budgetwijziging 2016-2 Secretaris: Steven Van de Velde Financieel beheerder: Jeffrey De Cock autonoom gemeentebedrijf Dorp 1 9810 Nazareth www.nazareth.be Inhoudsopgave Budgetwijziging 2016-2 Verklarende

Nadere informatie

Begijnhof Overijse. NIS-code JAARREKENING 2015

Begijnhof Overijse. NIS-code JAARREKENING 2015 Begijnhof 17 39 Overijse NIS-code 2362 www.overijse.be JAARREKENING 215 Gemeenteraadszitting dd. 21/6/216 Gemeente Overijse Jaarrekening 215 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Kerncijfers... 5 2. Beleidsnota...

Nadere informatie

Schema BW1 : Wijziging van het exploitatiebudget Budgetwijziging / Herziening financiële nota AGB 'T BAU-HUIS

Schema BW1 : Wijziging van het exploitatiebudget Budgetwijziging / Herziening financiële nota AGB 'T BAU-HUIS Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur : Rapporteringsperiode : Laatste volgnummer budgettair dagboek : Schema BW1 : Wijziging van het exploitatiebudget

Nadere informatie

TOELICHTING JAARREKENING 2014

TOELICHTING JAARREKENING 2014 OCMW Zottegem 9620 ZOTTEGEM NIS-code 41081 TOELICHTING JAARREKENING 2014 Secretaris : Luc Bernagie Financieel beheerder : Gerdy Bousard Verklaring van de materiële verschillen tussen de gerealiseerde ontvangsten

Nadere informatie

Budget OCMW

Budget OCMW Budget OCMW 214-219 Inhoud Toelichting bij het budget 5 Toelichting bij het exploitatiebudget 7 Exploitatiebudget per beleidsdomein 7 Evolutie exploitatiebudget 1 Toelichting bij het investeringsbudget

Nadere informatie

JAARREKENING 2017 ZORGBEDRIJF ANTWERPEN

JAARREKENING 2017 ZORGBEDRIJF ANTWERPEN JAARREKENING 2017 ZORGBEDRIJF ANTWERPEN De nota bevat het gerealiseerde beleid van Zorgbedrijf Antwerpen in 2017. De jaarrekening bestaat net zoals het budget uit een beleidsnota en een financiële nota.

Nadere informatie

Jaarrekening autonoom gemeentebedrijf. Algemeen directeur: Steven Van de Velde Financieel directeur: Jeffrey De Cock

Jaarrekening autonoom gemeentebedrijf. Algemeen directeur: Steven Van de Velde Financieel directeur: Jeffrey De Cock Jaarrekening 2017 Algemeen directeur: Steven Van de Velde Financieel directeur: Jeffrey De Cock autonoom gemeentebedrijf Dorp 1 9810 Nazareth www.nazareth.be Inhoudsopgave Jaarrekening 2017 Kengetallen

Nadere informatie

OCMW Zonnebeke : Jaarrekening 2018

OCMW Zonnebeke : Jaarrekening 2018 OCMW Zonnebeke : Jaarrekening 2018 Sigurd Verstraete, Algemeen Directeur Gerard Straetemans, Financieel Directeur OCMW Zonnebeke 2018 Beleidsrapport 2 Beleidsopvolging 2018 3 Resultaten OCMW 2018 per beleidscode

Nadere informatie

Budget 2016. (Raad van Bestuur 15/12/2015)

Budget 2016. (Raad van Bestuur 15/12/2015) Budget 2016 (Raad van Bestuur 15/12/2015) Inschrijvingen in budgetjournaal: - Lijnnummer 1049 - Inschrijvingsnummer 43 - Exploitatie 6 - Investeringen 22 - Liquiditeiten 10 AGB Sport (NIS-code: 72039 -

Nadere informatie

BUDGET 2013 OCMW INGELMUNSTER

BUDGET 2013 OCMW INGELMUNSTER BUDGET 2013 OCMW INGELMUNSTER Vastgesteld door de RMW van 29 januari 2013 Namens het OCMW Ingelmunster: OCMW-Secretaris OCMW-Voorzitter Joost Vandeweghe Katrien Vandecasteele Inhoud 1. De beleids- en Beheerscyclus

Nadere informatie

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 23 JUNI 2015.

LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 23 JUNI 2015. 1 Gemeentebestuur PEPINGEN Provincie: Vlaams-Brabant Arrondissement: Halle-Vilvoorde LIJST AANGELEGENHEDEN ONDERWORPEN AAN HET ALGEMEEN ADMINISTRATIEF TOEZICHT ZITTING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 23 JUNI 2015.

Nadere informatie

OCMW Geetbets. Dorpsstraat Geetbets. NIS code: 24028

OCMW Geetbets. Dorpsstraat Geetbets. NIS code: 24028 OCMW Geetbets Dorpsstraat 7 3450 Geetbets NIS code: 24028 Jaarrekening 2018 OCMW Geetbets Jaarrekening 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Kerncijfers... 5 2. Beleidsnota... 7 2.1. Doelstellingenrealisatie...

Nadere informatie

EXPLOITATIEBUDGET PER BELEIDSDOMEIN

EXPLOITATIEBUDGET PER BELEIDSDOMEIN NIEL GEMEENTEBESTUUR Ridder Berthoutlaan 1 2845 NIEL NIS-code : 113 Laatste budgettaire journaalnummer : 214731 EXPLOITATIEBUDGET PER BELEIDSDOMEIN Secretaris Vermeiren Eric Financieel beheerder Van Doorslaer

Nadere informatie

BUDGET OCMW MAASEIK Toelichting

BUDGET OCMW MAASEIK Toelichting OCMW Maaseik Monseigneur Koningsstraat 8 368 MAASEIK NIS-code: 7221 OCMW-RAAD 18/12/218 BUDGET OCMW MAASEIK 219 - Toelichting Algemeen directeur Raymond Corstjens wnd. Financieel directeur Tom Huysmans

Nadere informatie

JAARREKENING OCMW Avelgem (NIS 34003) Leopoldstraat Avelgem. Secretaris: Christine Debeurme Financieel beheerder: Geert Boudrez

JAARREKENING OCMW Avelgem (NIS 34003) Leopoldstraat Avelgem. Secretaris: Christine Debeurme Financieel beheerder: Geert Boudrez JAARREKENING 2015 OCMW Avelgem (NIS 34003) Leopoldstraat 66 8580 Avelgem Secretaris: Christine Debeurme Financieel beheerder: Geert Boudrez De jaarrekening 1 De beleidsnota 1.1 De doelstellingenrealisatie

Nadere informatie

JAARREKENING 2018 OCMW INGELMUNSTER

JAARREKENING 2018 OCMW INGELMUNSTER JAARREKENING 2018 OCMW INGELMUNSTER Inhoud Voorwoord... 3 Jaarrekening 2018... 4 De beleidsnota... 4 Doelstellingenrealisatie... 4 Doelstellingenrekening... 8 Financiële toestand... 8 De financiële nota...

Nadere informatie

B EKJ--R Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Tielt OCMW OOSTROZEBEKE. overgelegd door Siegfried Masschaele financieel beheerder

B EKJ--R Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Tielt OCMW OOSTROZEBEKE. overgelegd door Siegfried Masschaele financieel beheerder Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Tielt OCMW OOSTROZEBEKE http://www.oostrozebeke.be OOSTROZEBEKE I B EKJ--R 2015 overgelegd door Siegfried Masschaele financieel beheerder OCMW OOSTROZEBEKE Ernest

Nadere informatie

OCMW. Gemeente Jabbeke Dorpsstraat Jabbeke NISCODE: Algemeen directeur: Gabriël Acke Financieel directeur: Bart Demey

OCMW. Gemeente Jabbeke Dorpsstraat Jabbeke NISCODE: Algemeen directeur: Gabriël Acke Financieel directeur: Bart Demey OCMW JABBEKEE JAARREKENING 2018 Gemeente Jabbeke Dorpsstraat 3 8490 Jabbeke NISCODE: 31012 Algemeen directeur: Gabriël Acke Financieel directeur: Bart Demey OCMW Jabbeke Jaarrekening 2018 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Boek 4. Stad Antwerpen. Toelichting bij de budgetwijziging 2015

Boek 4. Stad Antwerpen. Toelichting bij de budgetwijziging 2015 Boek 4 Stad Antwerpen Toelichting bij de budgetwijziging 2015 Toelichting bij de budgetwijziging 2015 Schema TB1: Exploitatiebudget per beleidsdomein 1 Schema TB2: Evolutie van het exploitatiebudget totaal

Nadere informatie

BUDGET 2015. Beleidsnota. Financiële nota

BUDGET 2015. Beleidsnota. Financiële nota BUDGET 2015 Beleidsnota Financiële nota OCMW-Raad : 18/12/2014 Inhoud INLEIDING... 3 ALGEMEEN... 4 1. DE BELEIDSNOTA... 6 1.1 DOELSTELLINGENNOTA... 7 1.2 DOELSTELLINGENBUDGET (B1)... 13 1.3 DE FINANCIËLE

Nadere informatie

MEERJARENPLAN Gemeente Kampenhout. Gemeentebestuur Kampenhout Gemeentehuisstraat Kampenhout NIS code: 23038

MEERJARENPLAN Gemeente Kampenhout. Gemeentebestuur Kampenhout Gemeentehuisstraat Kampenhout NIS code: 23038 Gemeentebestuur Kampenhout Gemeentehuisstraat 16 1910 Kampenhout NIS code: 23038 Rapporteringsperiode 2014-2019 MEERJARENPLAN 2014-2019 Meerjarenplan 2014-2019 De organieke decreten bepalen dat het meerjarenplan

Nadere informatie

Zorgbedrijf Leuven Andreas Vesaliusstraat Leuven NIS- code: BUDGET 2018 BW2 Raad van Beheer

Zorgbedrijf Leuven Andreas Vesaliusstraat Leuven NIS- code: BUDGET 2018 BW2 Raad van Beheer Zorgbedrijf Leuven Andreas Vesaliusstraat 47 NIS- code: 24062 BUDGET 2018 BW2 Raad van Beheer 05.07.2018 Zorgbedrijf Leuven Andreas Vesaliusstraat 47 NIS- code: 24062 INVENTARIS BUDGETWIJZIGING 2 2018

Nadere informatie

BUDGET Beleidsnota. Financiële nota

BUDGET Beleidsnota. Financiële nota BUDGET 2017 Beleidsnota Financiële nota O.C.M.W.-Raad : 22/12/2016 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 ALGEMEEN... 4 3 DE BELEIDSNOTA... 6 3.1 DOELSTELLINGENNOTA PRIORITAIRE EN NIET-PRIORITAIRE... 7 3.2

Nadere informatie

Schema J1: De doelstellingenrekening

Schema J1: De doelstellingenrekening Schema J1: De doelstellingenrekening Datum: 24/05/2019 10:08:18 Eindbudget Initieel budget Uitgav en Ontv angsten Saldo Uitgav en Ontv angsten Saldo Uitgav en Ontv angsten Saldo Algemene Financiering 23.274,29

Nadere informatie

Budget (Raad van Bestuur 07/11/2016)

Budget (Raad van Bestuur 07/11/2016) Budget 2017 (Raad van Bestuur 07/11/2016) Inschrijvingen in budgetjournaal: - Lijnnummer 1098 - Inschrijvingsnummer 13 - Exploitatie 12 - Investeringen 0 - Liquiditeiten 0 AGB Sport (NIS-code: 72039 -

Nadere informatie

OCMW Tongeren. Wijziging budget NIS-nummer : Provincie : LIMBURG Arrondissement : TONGEREN

OCMW Tongeren. Wijziging budget NIS-nummer : Provincie : LIMBURG Arrondissement : TONGEREN OCMW Tongeren Wijziging budget 219 NIS-nummer : 7383 Provincie : LIMBURG Arrondissement : TONGEREN Adres : Dijk 124 37 Tongeren Tel. : 12/45.92.5 Fax : 12/45.92.95 e-mail : info@ocmwtongeren.be Algemeen

Nadere informatie

BUDGET Sociaal Huis - OCMW Zulte Staatsbaan Zulte Provincie Oost-Vlaanderen NIS code

BUDGET Sociaal Huis - OCMW Zulte Staatsbaan Zulte Provincie Oost-Vlaanderen NIS code BUDGET 2019 Sociaal Huis - OCMW Zulte Staatsbaan 148 9870 Zulte Provincie Oost-Vlaanderen NIS code 44081 www.ocmwzulte.be INHOUDSTAFEL VERKLARENDE NOTA BUDGET 2019... 1 Motivering... 1 BELEIDSNOTA BUDGET

Nadere informatie

Toelichting bij de jaarrekening OCMW 2014

Toelichting bij de jaarrekening OCMW 2014 Toelichting bij de jaarrekening OCMW 214 Meeuwen-Gruitrode OCMW / Toelichting bij de jaarrekening 214 2 Meeuwen-Gruitrode OCMW / Toelichting bij de jaarrekening 214 Inhoud Toelichting bij de exploitatierekening...

Nadere informatie

AGB MECHELEN ACTIEF IN CULTUUR JAARREKENING 2018

AGB MECHELEN ACTIEF IN CULTUUR JAARREKENING 2018 AGB MECHELEN ACTIEF IN CULTUUR JAARREKENING 218 BELEIDSNOTA BELEIDSNOTA Doelstellingenrealisatie: prioritaire doelstellingen Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur

Nadere informatie

Gemeente Linter. Helen-Bosstraat (ORS) Linter. NIS code: 24133

Gemeente Linter. Helen-Bosstraat (ORS) Linter. NIS code: 24133 Gemeente Linter Helen-Bosstraat (ORS) 43 3350 Linter NIS code: 24133 Jaarrekening 2018 Gemeente Linter Jaarrekening 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Kerncijfers... 5 2. Beleidsnota... 7 2.1. Doelstellingenrealisatie...

Nadere informatie

Gemeentebestuur Herne Centrum Herne NIS Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING Gemeente Herne

Gemeentebestuur Herne Centrum Herne NIS Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING Gemeente Herne Gemeentebestuur Herne Centrum 17 1540 Herne NIS 23032 Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING 2 2015 Gemeente Herne Gemeenteraad 30/12/2015 Budgetwijziging 2015/2 A. VERKLARENDE NOTA 1 Motivering van

Nadere informatie

Meerjarenplan 2014-2019

Meerjarenplan 2014-2019 Meerjarenplan 2014-2019 Deel 2 Financiële nota In dit tweede deel van het meerjarenplan wordt de financiële vertaling gemaakt van het te voeren beleid voor de komende 6 jaren. Vanaf boekjaar 2014 wordt

Nadere informatie

OCMW NAZARETH. Budgetwijziging OCMW Nazareth Zwanestraat Nazareth

OCMW NAZARETH. Budgetwijziging OCMW Nazareth Zwanestraat Nazareth 2017 OCMW NAZARETH Budgetwijziging 2017-1 OCMW Nazareth Jaarverslag 2015 OCMW Nazareth Zwanestraat 30 9810 Nazareth Inhoudsopgave OCMW-Raad van 4 juli 2017 Budgetwijziging 2017-1 Verklarende nota 1 Motivering

Nadere informatie

OCMW Budget Beleidsnota

OCMW Budget Beleidsnota OCMW Budget Beleidsnota Algemeen directeur: Kathleen Bergoets Financieel directeur: Luc Vandijck Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur : Rapporteringsperiode

Nadere informatie

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM

AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM JAARREKENING 2014 Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem Marktstraat 7 9990 Maldegem Secretaris: Steven De Jaeger Financieel Beheerder: Dombret Isabelle 1 Autonoom Gemeentebedrijf

Nadere informatie

Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur :

Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur : Rapportgegevens : Titel : Type beleidsrapport : Naam bestuur : NIS-code bestuur : Adres bestuur : Rapporteringsperiode : Laatste volgnummer budgettair dagboek : Wijziging Schema M2 : De staat van het financiële

Nadere informatie

JAARREKENING LEUVEN NIS-code Algemeen directeur:koen WUYTS

JAARREKENING LEUVEN NIS-code Algemeen directeur:koen WUYTS JAARREKENING 2018 ZORG LEUVEN A.Vesaliusstraat 47/0001 3000 LEUVEN NIS-code24062 Algemeen directeur:koen WUYTS Financieel directeur:brunhilde Tournicourt ! " # $ % & ' ( ) * +, -. / 0 1 2 3 4 1-5 / 0

Nadere informatie

Jaarrekening autonoom gemeentebedrijf. Secretaris: Steven Van de Velde Financieel beheerder: Jeffrey De Cock

Jaarrekening autonoom gemeentebedrijf. Secretaris: Steven Van de Velde Financieel beheerder: Jeffrey De Cock Jaarrekening 2016 Secretaris: Steven Van de Velde Financieel beheerder: Jeffrey De Cock autonoom gemeentebedrijf Dorp 1 9810 Nazareth www.nazareth.be Inhoudsopgave Jaarrekening 2016 Kengetallen boekjaar

Nadere informatie