Module 4 Gezondheid en gezondheidszorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Module 4 Gezondheid en gezondheidszorg"

Transcriptie

1 Module 4 Gezondheid en gezondheidszorg 4.1 De huisarts De huisarts Je gezondheid is erg belangrijk. Je kunt zelf op je gezondheid letten. Dit doe je door veel te bewegen en gezond te eten. Als je veel beweegt en gezond eet word je minder snel ziek. Als je toch ziek wordt, ga je naar een huisarts. De huisarts is je eigen dokter waar je naartoe gaat als je ziek bent. Een huisarts kiezen Je huisarts kun je zelf kiezen. Maar hoe vind je een huisarts? Je kunt bijvoorbeeld in de Gouden Gids kijken. In de Gouden Gids staan adressen en telefoonnummers. Zo vind je een huisarts bij jou in de buurt. Je kunt de Gouden Gids ook op het internet bekijken: Heb je een huisarts gevonden? Dan bel je hem op. Je vraagt of je je bij deze arts kunt laten inschrijven. Meestal kan dit wel. Aan de telefoon maak je dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het kennismakingsgesprek leer je de huisarts kennen. Wat doet de huisarts? Als je ziek bent, kun je naar het spreekuur van je huisarts gaan. Vaak moet je eerst bellen voor een afspraak. Als je een korte vraag hebt, kun je ook met je huisarts bellen tijdens het telefonisch spreekuur. De huisarts gaat ook bij mensen op huisbezoek. Deze mensen zijn te ziek om zelf naar de huisarts te gaan. Als je een medicijn nodig hebt, schrijft de huisarts een recept. Dit is een briefje waarmee je naar de apotheek gaat, om je medicijn op te halen. Klachten Huisartsen hebben het vaak druk. Met sommige klachten (zoals griep) hoef je niet meteen naar de huisarts. Je kunt dan beter wachten totdat het vanzelf over gaat. Gaat het niet over of voel je je echt ziek? Ga dan wel naar de huisarts. Het is belangrijk dat je goed naar de raad van je huisarts luistert. Als je doet wat de huisarts zegt, ben je hopelijk snel beter.

2 4.2 Ziekenhuis en thuiszorg De huisarts verwijst je door De specialist Soms kan de huisarts je niet verder helpen. Dan moet je naar een specialist. Een specialist is een arts die veel weet over een deel van je lichaam. Voor een specialist heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Je maakt dan een afspraak met de specialist. De specialist zit in de polikliniek in het ziekenhuis. Een polikliniek is een afdeling van een ziekenhuis waar je wordt behandeld. In de polikliniek laat je de verwijsbrief van de dokter zien. Als je voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet je een registratiekaart laten maken. De registratiekaart neem je de volgende keer ook mee naar het ziekenhuis. specialismen in het ziekenhuis Thuiszorg Sommige mensen kunnen niet meer goed voor zichzelf zorgen. Ze zijn te ziek of te oud. Deze mensen kunnen thuiszorg krijgen. Er komt dan iemand langs die ze verzorgt. Ze krijgen hulp bij bijvoorbeeld douchen en aankleden. Ook krijgen de zieke of oude mensen hulp bij het huishouden. Niet iedereen krijgt thuiszorg. Je moet thuiszorg aanvragen bij het CIZ. CIZ betekent Centrum Indicatiestelling Zorg. Het CIZ kijkt dan of je thuiszorg kunt krijgen. Psychische problemen Je kunt ook met psychische problemen naar de huisarts. De huisarts verwijst je door naar de GGZ. Soms heet dit ook Riagg. Bij de GGZ kun je praten over je problemen. Soms krijg je ook medicijnen. Met welke problemen gaan mensen naar de GGZ? Marlies, 45 jaar: Ik ben gescheiden van mijn man. Ik was heel verdrietig. Ik had nergens zin meer in. Toen ben ik naar de GGZ gegaan. Daar heb ik veel gepraat. Nu gaat het weer goed met me. Andy, 32 jaar: Ik gok heel veel. Al mijn geld raak ik kwijt. Ik wil hiermee stoppen. Daarom ga ik naar de GGZ, om met de psycholoog te praten. Sylvia, 19 jaar: Ik heb last van angstaanvallen. Ik word soms opeens bang. Ik krijg nu hulp van het Riagg. Ik hoop dat het nu snel over gaat.

3 4.3 De apotheek Een medicijn ophalen Je bent ziek en je hebt medicijnen nodig. De dokter geeft je dan een recept mee. Dit is een briefje. Met dit briefje ga je naar de apotheek om je medicijnen op te halen. Voor sommige medicijnen heb je geen recept nodig. Deze medicijnen haal je bij de drogist of apotheek. Een drogist is een winkel met producten om jezelf te verzorgen. Ze verkopen er bijvoorbeeld zeep en eenvoudige medicijnen. Bouchra is ziek. Ze heeft een te hoge bloeddruk en heeft medicijnen hiervoor. Maar haar medicijnen zijn op. Daarom belt ze naar de dokter. Bouchra Hallo, met de assistente van dokter Den Hertog. Hallo, met Bouchra. Ik bel omdat mijn medicijnen op zijn. Oké, wat is uw naam en geboortedatum. Bouchra Mijn naam is Bouchra Bukar en mijn geboortedatum is 12 juni Bouchra Bouchra Bouchra Bouchra Om welk medicijn gaat het? De medicijnen die ik gebruik voor mijn hoge bloeddruk. Ja, ik zie hier dat u Selokeen gebruikt. Ja, dat klopt. Wij sturen het recept door naar de apotheek. Dan kunt u het medicijn vanmiddag na uur bij uw apotheek ophalen. Oké, dank u wel. Graag gedaan. Dag. Dag mevrouw Bukar. 4.4 De tandarts Voor controle naar de tandarts Veel mensen gaan naar tandarts. Dit is een arts die problemen aan je tanden en kiezen oplost. De meeste mensen gaan ieder half jaar voor controle naar de tandarts. Zo weet je zeker dat je gebit gezond blijft. Tandarts kiezen Je tandarts kun je zelf kiezen. In het telefoonboek of op internet kun je zien welke tandartsen bij jou in de buurt zitten. Je belt dan een tandarts op en vraagt of je je bij deze tandarts kunt laten inschrijven. Of je vraagt het aan je verzekering. Zij kunnen je hier ook bij helpen. Een afspraak maken Het is belangrijk ieder jaar of ieder half jaar naar de tandarts te gaan. De tandarts controleert dan of je gebit nog gezond is. Je kunt ook eerder een afspraak maken. Bijvoorbeeld als je kiespijn hebt.

4 4.5 Noodgevallen Bel 112! Het alarmnummer Soms moet iemand heel snel naar een ziekenhuis, bijvoorbeeld omdat hij een ongeluk heeft gehad. Je moet dan het alarmnummer 112 bellen. Dan komt er een ambulance. De ambulance brengt de patiënt naar het ziekenhuis. De Eerste Hulp is een afdeling in het ziekenhuis. Je gaat hier naartoe als je snel geholpen moet worden. Bijvoorbeeld omdat je gewond bent. Als het druk is op de Eerste Hulp, worden mensen met zware klachten eerst geholpen. Het kan dus zijn dat je een tijdje moet wachten, als jouw klachten minder erg zijn. De huisartsenpost Soms voel je je heel ziek, maar hoef je niet meteen naar het ziekenhuis. Dan moet je naar de huisarts. Maar 's avonds, 's nachts en in het weekend is de huisarts er niet. Waar moet je dan naartoe? Dan bel je de huisartsenpost. De huisartsenpost is er alleen voor noodgevallen. Iets is een noodgeval als je niet tot de volgende dag op de huisarts kunt wachten. Hoe vind je het telefoonnummer van de huisartsenpost? Bel het nummer van je huisarts. Je hoort dan een antwoordapparaat. Je hoort waar je naartoe kunt als de huisarts er niet is.

5 4.6 Zorg en zwangerschap Tekst 1: Zwanger! is zwanger. Ze is erg blij. Het is de eerste keer dat ze een baby krijgt. vindt het ook spannend. Gaat alles wel goed? Is de baby wel gezond? Gelukkig zijn er veel mensen die zullen helpen. Voor én na de bevalling. De verloskundige De verloskundige is iemand die vrouwen helpt als ze moeten bevallen. In jouw woonplaats werkt ook een verloskundige. Ze werkt in een verloskundigenpraktijk. In iedere woonplaats zijn verloskundigenpraktijken. De verloskundige helpt niet alleen bij de bevalling. Ze kijkt ook of de zwangerschap goed gaat. Ook bij. Ze moet voor het eerst naar de verloskundige als ze acht weken zwanger is. Ze maakt daarvoor een afspraak. 's man gaat ook mee. Dit vindt erg fijn. De verloskundige stelt eerst vragen aan : Wanneer begon je laatste menstruatie? Was je regelmatig ongesteld voordat je zwanger werd? Heb je de pil geslikt? Wanneer was de laatste keer? Wanneer wist je dat je zwanger was? Heb je weleens een miskraam gehad? Is er een erfelijke ziekte in de familie? Gebruik je medicijnen? Rook je? Ben je gezond? mag natuurlijk zelf ook vragen stellen. Daar is de verloskundige voor. De verloskundige gaat onderzoeken. Eerst meet ze de bloeddruk en kijkt hoeveel weegt. Ook wordt er bij bloed afgenomen. Dat bloed wordt onderzocht. Dan moet op de onderzoeksbank gaan liggen. Dit is een soort bed. De verloskundige voelt aan 's buik. Ze onderzoekt hoe groot de baarmoeder is. Dan komt het leukste moment. De verloskundige maakt een echo. Dit is een soort film van de baby. Dat kan met een speciaal apparaat. kan de baby nu zien op een computerscherm. Ook ziet ze het hartje kloppen. moet vanaf nu iedere vier weken naar de verloskundige. Zij kijkt dan of de baby goed groeit. Ook onderzoekt ze of wel gezond is. Zijn er problemen tijdens de zwangerschap? Dan verwijst de verloskundige of de huisarts je door naar de gynaecoloog. In Nederland kun je kiezen waar je wilt bevallen. Je mag naar het ziekenhuis, maar dat hoeft niet. Als alles goed gaat, mag je ook thuis bevallen. Dan komt de verloskundige bij je thuis. Kraamzorg is bevallen. Nu komt er een kraamverzorgster. Dit is iemand die het gezin thuis komt helpen als de baby geboren is. Ze helpt je om je baby te verzorgen. En ze legt uit wat je allemaal moet doen. Soms helpt ze ook als er visite komt. Een kraamverzorgster komt meestal één week. Wil je kraamzorg? Dan moet je dit op tijd aanvragen. De verloskundige geeft je meestal een formulier. Met dit formulier kun je de kraamzorg aanvragen. Vaak betaalt je verzekering de kraamzorg.

6 Tekst 2: Het consultatiebureau heeft een dochter gekregen. Ze heet Amina. wordt gebeld door de. Met. Met Elly de Groot, de. Gefeliciteerd met de geboorte van je dochter! Hoe heet ze? Dank u wel. Ze heet Amina. Wat een mooie naam. Is de bevalling goed gegaan? Hoe gaat het met de baby? De bevalling ging goed. Het duurde niet lang. Met Amina gaat het ook goed. Ze huilt bijna niet. Ze slaapt ook veel. Dat is mooi. Ze is nu al tien dagen oud toch? Ik wilde je namelijk uitnodigen voor een bezoek aan het consultatiebureau. Wat is een consultatiebureau? Bij het consultatiebureau onderzoekt een dokter je baby. Hij kijkt dan of Amina gezond is. Kinderen gaan naar het consultatiebureau tot ze vier jaar zijn. Ze gaan ongeveer vijftien keer. De dokter kijkt dan of ze goed groeien. Ook kijkt hij of ze goed leren lopen en praten. Dit schrijft de dokter op in het groeiboekje. Amina krijgt dan ook inentingen van de dokter. Dat zijn prikken tegen ziektes. Je kunt op het consultatiebureau ook vragen stellen aan de dokter. Het is dus erg belangrijk om naar het consultatiebureau te gaan. Dan weet je zeker dat je kind gezond opgroeit. Ik begrijp het. Wanneer kan ik komen? Heb je over twee weken tijd? Op maandagmorgen om tien uur? Ja, dat is goed. Ik schrijf het meteen op. Weet je waar het consultatiebureau is? Nee, dat weet ik niet. Het adres is Beatrixstraat 21. Dat is dicht bij jouw huis toch? Ja, dat is dichtbij. Maar ik wil nog wat vragen. Moet ik geld betalen voor het consultatiebureau? Nee, het consultatiebureau is gratis. Je moet natuurlijk wel een ziektekostenverzekering hebben. Ja, die heb ik. Goed. Tot over twee weken. Dag. Dag.

7 Tekst 3: Het groeiboekje Je kind wordt steeds groter. Het consultatiebureau schrijft op hoe groot je kind is geworden. Dit schrijven ze op in het groeiboekje. Ze kijken naar: de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek. Hieronder zie je een voorbeeld van een groeiboekje.

8 4.7 Een zorgverzekering afsluiten De zorgverzekering Als je ziek wordt, kan dat veel geld kosten. Je moet naar een dokter. Of je moet medicijnen hebben. Of je moet naar de specialist in het ziekenhuis. Dat kost veel geld. Dat kun je niet allemaal zelf betalen. Daarom is het belangrijk je te verzekeren. Iedereen heeft een zorgverzekering. Dit is verplicht in Nederland. Er zijn veel zorgverzekeraars. Dat zijn bedrijven waar je een zorgverzekering afsluit. Afsluiten betekent dat je een verzekering begint. Je moet zelf een zorgverzekeraar kiezen. Jij betaalt de zorgverzekering geld. Dat heet premie. En de zorgverzekering betaalt dan de kosten als je ziek bent. Pakketten De zorgverzekering bestaat uit twee pakketten. Je hebt een basispakket en de aanvullende verzekering. Het basispakket betaalt de meest belangrijke medische zorg. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Of je medicijnen. De aanvullende verzekering is voor de overige kosten. Bijvoorbeeld van fysiotherapie, een bezoek aan de tandarts of psychische hulp. Hoe krijg je je geld terug? Medicijnen kosten geld. Meestal hoef je die niet zelf te betalen. De verzekeraar betaalt de kosten. Je moet dan je zorgpas laten zien in de apotheek. De apotheker kan zien welke verzekeraar de medicijnen gaat betalen en jij hoeft dus geen geld te geven. Soms moet je eerst zelf je medicijnen of je ziekenhuisbezoek betalen. Je kunt dan later het geld terugkrijgen van de verzekeraar. Dit heet declareren. Om te declareren moet je een formulier invullen. Je kunt dit vaak ook via internet doen. Zo'n formulier heet een declaratieformulier. Ook moet je de rekening van bijvoorbeeld de apotheek meesturen. Op de rekening staat hoeveel je moest betalen. Als je alles hebt opgestuurd, krijg je het geld terug van de verzekering. De verzekering zet het geld op je bankrekening. Hier zie je een declaratieformulier.

9

10 4.8 Zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten Verschillende soorten zorg Zorg is hulp die je krijgt, als je bijvoorbeeld oud of ziek bent. Er zijn verschillende soorten zorg die je kunt krijgen. Je kunt thuiszorg krijgen, of je gaat ergens naartoe waar je zorg krijgt. Zorg binnen een instelling Voor deze zorg verblijf je in een instelling. Je slaapt dan bijvoorbeeld in een ziekenhuis, een verpleeghuis of een verzorgingshuis. Als je oud bent, kun je in een verzorgingshuis wonen. Dan zijn er altijd mensen in de buurt die voor je zorgen. Zorg buiten een instelling Bij deze zorg woon je nog thuis. Je blijft dus niet in een ziekenhuis of in een verpleeghuis slapen. Je gaat naar een hulpverlener toe en daarna ga je weer naar huis. Voorbeelden van zorg buiten een instelling zijn de fysiotherapeut, de psycholoog of de psychiater. Thuiszorg Bij thuiszorg komt de zorg naar je huis toe. Je wordt thuis verzorgd en verpleegd. Je krijgt hulp bij het schoonmaken van je huis. Of je wordt geholpen met douchen, aankleden of eten. Thuiszorg is bedoeld voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Iemand die chronisch ziek is, is heel lang ziek. Soms wordt iemand dan ook niet meer beter. Zorg aanvragen Mensen die oud, chronisch ziek of gehandicapt zijn, kunnen niet goed voor zichzelf zorgen. Ze hebben hulp nodig. Die hulp moet je zelf aanvragen. Eerst moet je naar het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). In iedere stad heeft het CIZ een kantoor. Het CIZ kijkt of je zorg kunt krijgen. Ook beslist het CIZ wat voor zorg je krijgt. Dat heet een indicatie. Daarna neem je contact op met een instelling of thuiszorg bij jou in de buurt.

Zwanger zijn en bevallen

Zwanger zijn en bevallen Zwanger zijn en bevallen PRAKTISCHE TIPS IN GEWONE TAAL MARJA VAN DEURSEN & WILMA VAN OS 6 ZWANGER ZIJN EN BEVALLEN Inleiding Gefeliciteerd. Je bent zwanger! Het is fi jn om zwanger te zijn. Maar je hebt

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

Les 33. Zwangerschap

Les 33. Zwangerschap http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 33. Zwangerschap Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over zwanger zijn. Zeggen dat u zwanger bent of dat u zich niet lekker voelt. Woorden die hetzelfde

Nadere informatie

Medische zorg in Nederland in 2016

Medische zorg in Nederland in 2016 Medische zorg in Nederland in 2016 Heeft u in Nederland zorg nodig? U bezoekt dan een zorgverlener in Nederland. Daar heeft u waarschijnlijk vragen over. Daarom geven wij u uitleg in deze folder. Wat staat

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder krijg je informatie over de normale bewegingen van je baby in de zwangerschap en wat je moet doen als je baby minder

Nadere informatie

Herhalingsles van het thema Gezondheid

Herhalingsles van het thema Gezondheid http://www.edusom.nl Herhalingsles van het thema Gezondheid Les 6. Herhaling thema gezondheid Inleiding Deze les is een herhalingsles van de zes gesprekken uit les1 tot en met 5. Wat leerde u in deze lessen?

Nadere informatie

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis

Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Hielprik voor de baby van Miriam en Dennis Miriam en Dennis krijgen een baby Miriam en Dennis hebben een kind gekregen! Miriam en Dennis zijn blij. Vandaag is hun baby geboren. Het is een meisje. Ze heet

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

begrijpen wat de huisarts zegt over wat ik moet doen aan mijn klachten.

begrijpen wat de huisarts zegt over wat ik moet doen aan mijn klachten. CP0 de huisarts In Nederland gaat u als u ziek bent naar uw huisarts. De huisarts kan u een recept geven voor een medicijn. Daarmee gaat u naar de apotheek. Als de huisarts u niet kan helpen, verwijst

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Vragenlijst Intakegesprek

Vragenlijst Intakegesprek Vragenlijst Intakegesprek Voorletters: Meisjesnaam: Roepnaam: Nationaliteit: Spreektaal: Gehuwd/samenwonend/anders: Achternaam partner: Voorletters en roepnaam partner: Geboortedatum partner: Welke achternaam

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Welkom bij verloskunde

Welkom bij verloskunde Welkom bij verloskunde Gefeliciteerd, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap word je begeleid door het verloskundig team van Rijnstate. Op de polikliniek Gynaecologie en afdeling Obstetrie/ Verloskamers

Nadere informatie

Je baby voelen bewegen

Je baby voelen bewegen Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak,

Nadere informatie

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij

Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Een kindje op komst Kraamzorg Vertrouwd Dichtbij Zo n kraamverzorgende als Godelieve brengt rust en vertrouwen. We hebben veel van haar geleerd. Een Fijne start Je verwacht een kindje? Gefeliciteerd! Geniet

Nadere informatie

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Tekst Audio Les 1 /m 6 Radio Amsterdam LES 1. Beginners. Een afspraak maken Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Track 3 HET GESPREK.

Nadere informatie

Lesbrief 6. Herhaling thema.

Lesbrief 6. Herhaling thema. Thema Gezondheid Lesbrief 6. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 1, 2, 3, 4 en 5. Vragen beantwoorden. Veel succes! Deze lesbrief is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Rookvrij blijven doe je met hulp!

Rookvrij blijven doe je met hulp! Rookvrij blijven doe je met hulp! Wat mooi. Hiervoor heb ik het gedaan! Voor jou ben ik gestopt met roken. Wat ben ik blij! Lees hier hoe het Wendy en Steven lukt om rookvrij te blijven. 2 Goed zorgen

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Deze folder Deze brochure wordt je aangeboden door de afdeling verloskunde Ommelander Ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat patiënten goede voorlichting krijgen.

Nadere informatie

Lesbrief 1. Bij de huisarts

Lesbrief 1. Bij de huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts beantwoorden. Veel

Nadere informatie

Medische zorg in Nederland in 2017

Medische zorg in Nederland in 2017 Medische zorg in Nederland in 2017 Heeft u in Nederland zorg nodig? U bezoekt dan een zorgverlener in Nederland. Daar heeft u waarschijnlijk vragen over. Daarom geven wij u uitleg in deze brochure. Wat

Nadere informatie

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

Vragenlijst Verloskundigen praktijk Almelo

Vragenlijst Verloskundigen praktijk Almelo Vragenlijst Verloskundigen praktijk Almelo Wil je deze vragenlijst invullen en meenemen naar het spreekuur bij de eerste controle? We zullen hem dan samen doornemen. Persoonlijke gegevens Roepnaam:...

Nadere informatie

Naam: Geboortedatum: Geboorteland: Huisarts: Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?

Naam: Geboortedatum: Geboorteland: Huisarts: Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie? We vragen je voorafgaand aan het eerste bezoek aan onze praktijk deze vragenlijst zo compleet mogelijk in te vullen. Je kunt de lijst daarna naar onze praktijk mailen of printen en aan de assistente geven

Nadere informatie

Les 6. Herhaling thema.

Les 6. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 6. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 1, 2, 3, 4 en 5. Vragen beantwoorden. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

VOORLEGGER (graag verwijderen wanneer u de vragenlijst aan de zorgvrager voorlegt of opstuurt)

VOORLEGGER (graag verwijderen wanneer u de vragenlijst aan de zorgvrager voorlegt of opstuurt) 2017 VOORLEGGER (graag verwijderen wanneer u de vragenlijst aan de zorgvrager voorlegt of opstuurt) INFO VOOR ONDERZOEKERS Let op: bij de items 11, 17 t/m 24 en 26 t/m 28 moet u de X voor elke vervolgmeting

Nadere informatie

Archipel Zorg aan Huis

Archipel Zorg aan Huis Archipel Zorg aan Huis Zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen het gevoel van samen Welkom bij Archipel Zorg aan Huis Natuurlijk is het fijn om zo lang en zo zelfstandig mogelijk thuis

Nadere informatie

Algemene informatie huisartspraktijk

Algemene informatie huisartspraktijk Algemene informatie huisartspraktijk Adres en telefoon Kruidentuin 5d 2991 RK Barendrecht Telefoonnummer: 0180-617141 Receptenlijn: (24 uur per dag bereikbaar): 0180-617141 (optie 2) (alleen voor herhaalrecepten/chronische

Nadere informatie

Straat & huisnr.: Postcode: Woonplaats: Vast telefoonnr.: Mobiel telefoonnr.: adres: Burgerlijke staat: Fulltime/parttime*

Straat & huisnr.: Postcode: Woonplaats: Vast telefoonnr.: Mobiel telefoonnr.:  adres: Burgerlijke staat: Fulltime/parttime* Om ervoor te zorgen dat we onze zorg zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan jouw situatie, is het onder andere belangrijk dat we goed op de hoogte zijn van jouw (medische) achtergrond. Hieronder vind je

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. Bij de specialist.

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. Bij de specialist. Thema Gezondheid Lesbrief 3. ij de specialist. Wat leert u in deze les? Een omschrijving geven. Een gesprek voeren met de specialist. dvies vragen. Iets afraden. Veel succes! Deze lesbrief is ontwikkeld

Nadere informatie

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand

Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand. Plakrand zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Naam: Geboortedatum: Geboorteland: Huisarts: Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?

Naam: Geboortedatum: Geboorteland: Huisarts: Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie? We vragen je voorafgaand aan het eerste bezoek aan onze praktijk deze vragenlijst zo compleet mogelijk in te vullen. Je kunt de lijst daarna naar onze praktijk mailen of printen en aan de assistente geven

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Jullie kennen elkaar van: JOUW NAAM: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: LEEFTIJD: Hoelang zijn julliesamen? WERK & PASSIES: OVER jou!

Jullie kennen elkaar van: JOUW NAAM: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: LEEFTIJD: Hoelang zijn julliesamen? WERK & PASSIES: OVER jou! JOUW NAAM: Jullie kennen elkaar van: ADRES: LEEFTIJD: WERK & PASSIES: PARTNER: Hoelang zijn julliesamen? LEEFTIJD: WERK & PASSIES: OVER jou! JULLIE SAMEN! FOTO Datum: Week 1 Van: Tot: Je laatste menstruatie

Nadere informatie

Plak hier een foto van jou in verwachting.

Plak hier een foto van jou in verwachting. Plak hier een foto van jou in verwachting. DIT ZWANGERSCHAPSDAGBOEK IS VAN: ADRES: WOONPLAATS: GEBOORTE UITGEREKEND OP: NAAM VAN DE PARTNER: GEBOORTE BROERTJES EN ZUSJES VAN DE BABY: GEFELICITEERD! JE

Nadere informatie

Achternaam en roepnaam van je partner:... Geboortedatum partner:. Welke achternaam gebruik je?.

Achternaam en roepnaam van je partner:... Geboortedatum partner:. Welke achternaam gebruik je?. Voor je ligt de vragenlijst van Verloskundigenpraktijk Zuid. Tijdens de eerste controle willen we graag wat meer te weten komen over je medische achtergrond, je eventuele eerdere zwangerschappen en je

Nadere informatie

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid SIS-kaart dringende medische hulp handicap gezinsplanning mutualiteit medisch centrum apotheek ziekenhuis dokter van wacht Gezondheid Ik leef in België. Heb ik recht op gezondheidszorg? In België heeft

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Flapoorcorrectie bij kinderen. Flapoorcorrectie bij kinderen Flapoorcorrectie hj.indd 1

Patiënteninformatie. Flapoorcorrectie bij kinderen. Flapoorcorrectie bij kinderen Flapoorcorrectie hj.indd 1 Patiënteninformatie Flapoorcorrectie bij kinderen Flapoorcorrectie bij kinderen 1495916 Flapoorcorrectie hj.indd 1 1 01-11-13 10:59 Flapoorcorrectie bij kinderen Polikliniek Plastische Chirurgie, route

Nadere informatie

Institute for Medical Technology Assessment. Medical Consumption Questionnaire Productivity and Health Research Group

Institute for Medical Technology Assessment. Medical Consumption Questionnaire Productivity and Health Research Group Institute for Medical Technology Assessment Medical Consumption Questionnaire Productivity and Health Research Group Vragenlijst over uw zorggebruik Onderzoekers noemen deze vragenlijst de imta MCQ. Toelichting

Nadere informatie

Zorgverzekeringen 2014

Zorgverzekeringen 2014 Zorgverzekeringen 2014 Dit informatiepakket bevat de volgende onderdelen: o Over Consumind o Basiszorgverzekering o Wijzigingen basispakket 2014 o Natura of vrije zorgkeuze polis o Top 5 meest gestelde

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. Bij de specialist.

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. Bij de specialist. Thema Gezondheid Lesbrief 3. ij de specialist. Wat leert u in deze les? Een omschrijving geven. Een gesprek voeren met de specialist. dvies vragen. Iets afraden. Veel succes! Deze lesbrief is ontwikkeld

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT!

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie SAMEN ZORGEN DAT HET BETER GAAT! De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren met zowel een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Persoongegevens: * Doorstrepen wat niet van toepassing is.

Persoongegevens: * Doorstrepen wat niet van toepassing is. Om ervoor te zorgen dat we onze zorg zo goed mogelijk kunnen aanpassen aan jouw situatie, is het onder andere belangrijk dat we goed op de hoogte zijn van jouw (medische) achtergrond. Hieronder vind je

Nadere informatie

Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen

Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen Jouw zwangerschap Je baby voelen bewegen Gynaecologie alle aandacht Jouw zwangerschap: Je baby voelen bewegen Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16-20 weken zwangerschap

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

Les 1. Bij de huisarts

Les 1. Bij de huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

Formulier Eerste Controle Verloskundig Centrum Tiel

Formulier Eerste Controle Verloskundig Centrum Tiel Formulier Eerste Controle Verloskundig Centrum Tiel Het is belangrijk dat wij bekend zijn met jou en je partners medische achtergrond. Dit hebben wij nodig om je op een zo goed mogelijke manier te kunnen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Wat heb je nodig? De doos

Wat heb je nodig? De doos zgt.nl Wat heb je nodig? - De 2 bouwplaten - Schoenendoos (niet te klein) - Stiften of kleurkrijtjes - Schaar of prikpen - Lijm - Eventueel gekleurde vouwblaadjes De doos Knip de twee hoeken van de lange

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Zorg na uw ziekenhuisopname z 1 Als u na uw opname het WZA weer verlaat, betekent dit niet automatisch dat u alles weer zelf

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking. Frion Volledig Pakket Thuis. Zwolle

Ondersteuning bij zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking. Frion Volledig Pakket Thuis. Zwolle Ondersteuning bij zelfstandig wonen voor mensen met een verstandelijke beperking Frion Volledig Pakket Thuis Zwolle ge ve Volledig Pakket Thuis Frion Volledig Pakket Thuis noemen we ook wel VPT. Bij VPT

Nadere informatie

Leven voelen in de zwangerschap

Leven voelen in de zwangerschap Leven voelen in de zwangerschap Verloskundig SamenwerkingsVerband: Kring Brabant Noord Oost en Maatschap Gynaecologie Bernhoven. www.bernhoven.nl Beste aanstaande moeder, In deze folder willen we je uitleg

Nadere informatie

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz)

De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz) De regels zijn gelijk. Toch is iedereen anders. Heeft u blijvend zorg nodig? Over de Wet langdurige zorg (Wlz) Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) onderzoekt of u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Weet wat je kan. Jezelf leren kennen

Weet wat je kan. Jezelf leren kennen Weet wat je kan Jezelf leren kennen Het stempel LVB Hoofdstuk 2 legt uit wat LVB is. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Het stempel LVB. blz 2 Het stempel LVB. blz 3 Wat is LVB? blz 4 Moeite in het

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk.

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk. CP30 klantencontact Als u in Nederland in Zorg of Welzijn werkt, heeft u veel contact met klanten. U praat bijvoorbeeld over het huishoudelijk werk dat u gaat doen voor iemand. Of u geeft door dat u op

Nadere informatie

Een groots piepklein wondertje. Zorg 2. borstvoeding. verzorging. huishoudelijke taken. Wij vangen de zorg voor je op. kraamtranen

Een groots piepklein wondertje. Zorg 2. borstvoeding. verzorging. huishoudelijke taken. Wij vangen de zorg voor je op. kraamtranen kraamzorg kraamtranen Wij vangen de zorg voor je op verzorging borstvoeding huishoudelijke taken Een groots piepklein wondertje Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Bijzonder en bijzonder spannend. De

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 34. Een afspraak bij de GGD.

Thema Gezondheid. Les 34. Een afspraak bij de GGD. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 34. Een afspraak bij de GGD. Wat leert u in deze les? Informatie over vaccinaties begrijpen. Hoe u een afspraak kunt maken bij de GGD. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Informatie over zorgzwaartepakketten

Informatie over zorgzwaartepakketten Informatie over zorgzwaartepakketten voor cliënten, familie en andere betrokkenen Voor wie is deze folder? Deze informatie is voor mensen met psychiatrische problemen die voor langere tijd bij GGZ ingeest

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

Op bezoek bij Suus op de Intensive care

Op bezoek bij Suus op de Intensive care Op bezoek bij Suus op de Intensive care Hoi, ik ben Suus en ik lig in het ziekenhuis. De afdeling waar ik lig, heet de Intensive care. In dit boekje laat ik je zien hoe de afdeling eruit ziet en wat iedereen

Nadere informatie

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg

In verwachting. momenten en herinneringen. Daarom luisteren we eerst naar jullie wensen en vullen daarna in overleg de kraamzorg Kraamzorg In verwachting Hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap! Een spannende tijd is aangebroken waarin veel verandert. De geboorte lijkt nog ver weg, maar het is nu tijd om een aantal praktische

Nadere informatie

Jij & je. zwangerschap. zwangerschap. Jij & je. Een miskraam. Wat nu? Een miskraam. Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl. deverloskundige.

Jij & je. zwangerschap. zwangerschap. Jij & je. Een miskraam. Wat nu? Een miskraam. Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl. deverloskundige. Jij & je Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl Jij & je zwangerschap zwangerschap Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl Vraag & antwoord Wat is een miskraam? Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0591 Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw zwangerschap

Nadere informatie

Hoe kies ik een verloskundige die bij mij past?

Hoe kies ik een verloskundige die bij mij past? Hoe kies ik een verloskundige die bij mij past? 1 Inhoud Inleiding...2 De verloskundige...2 Wat is een verloskundige?...2 Wat doet de verloskundige?...2 Met wie werkt de verloskundige samen?...2 Vanaf

Nadere informatie

Leven voelen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Leven voelen. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Leven voelen 1 Leven voelen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom is leven voelen belangrijk? 2 Een normaal bewegingspatroon: wat voel je? 2 Wat kan invloed hebben op het bewegen

Nadere informatie

Tot zover uw rechten en zekerheid. Wat moet u zelf doen? Ten eerste: hoe zit het nu met de kosten?

Tot zover uw rechten en zekerheid. Wat moet u zelf doen? Ten eerste: hoe zit het nu met de kosten? Uw zorgverzekering Wist u dat de zorgverzekering verplicht is? Wist u dat u altijd geaccepteerd moet worden voor een basisverzekering? Wist u dat een zorgverzekeraar een zorgplicht heeft om u de zorg uit

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

A.A.C.M. Meskers-van Geel, huisarts Robijnstraat 2b 2332 KE Leiden Tel: 071-5767646 www.meskers-huisarts.nl. Geachte heer, mevrouw,

A.A.C.M. Meskers-van Geel, huisarts Robijnstraat 2b 2332 KE Leiden Tel: 071-5767646 www.meskers-huisarts.nl. Geachte heer, mevrouw, A.A.C.M. Meskers-van Geel, huisarts Robijnstraat 2b 2332 KE Leiden Tel: 071-5767646 www.meskers-huisarts.nl Geachte heer, mevrouw, Bedankt voor uw belangstelling voor onze praktijk. De praktijk is open

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 *

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Thuiszorg Groningen is er voor iedereen: ouders, kinderen, jonge gezinnen,

Nadere informatie

Een groots piepklein wondertje

Een groots piepklein wondertje kraamzorg kraamtranen Wij vangen de zorg voor je op verzorging borstvoeding huishoudelijke taken Een groots piepklein wondertje Gefeliciteerd, je bent in verwachting! Bijzonder en bijzonder spannend. De

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen Werken met zorg

Thuiszorg Groningen Werken met zorg Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Gestart als het Groene Kruis, hebben wij al meer dan 100 jaar ervaring met zorg thuis. Dichtbij en vertrouwd.thuiszorg Groningen

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Zorgvrager, vervolgmeting

VRAGENLIJST. Zorgvrager, vervolgmeting VRAGENLIJST pagina 2 Uw ervaringen als zorgvrager zijn waardevol U ontvangt zorg. In deze lijst staan vragen over wat die zorg betekent voor u als zorgvrager. Uw antwoorden worden gebruikt in onderzoek

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Wat gebeurt er op de POS-poli kinder-cardiologie? Een (kijk) operatie aan je hart, dan eerst naar de POS-poli kinder-cardiologie

Wat gebeurt er op de POS-poli kinder-cardiologie? Een (kijk) operatie aan je hart, dan eerst naar de POS-poli kinder-cardiologie Wat gebeurt er op de POS-poli kinder-cardiologie? Een (kijk) operatie aan je hart, dan eerst naar de POS-poli kinder-cardiologie Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U

Nadere informatie

Waarover gaat deze handreiking?

Waarover gaat deze handreiking? Waarover gaat deze handreiking? Als je zorg en ondersteuning nodig hebt, is het belangrijk dat jouw wensen worden opgeschreven in een zorgplan. Een zorgplan maak je samen met mensen die dicht bij je staan

Nadere informatie

Nodig: flappen en stiften, werkblad vragenkaartjes, werkblad antibiotica hoezo?, werkblad gesprekje bij de dokter en spreekkaarten.

Nodig: flappen en stiften, werkblad vragenkaartjes, werkblad antibiotica hoezo?, werkblad gesprekje bij de dokter en spreekkaarten. Themales gezondheid taalvrijwilliger/docent Nodig: flappen en stiften, werkblad vragenkaartjes, werkblad antibiotica hoezo?, werkblad gesprekje bij de dokter en spreekkaarten. Opwarming: deel de kaartjes

Nadere informatie

Geef in chronologische volgorde vanaf uw geboorte uw ziektegeschiedenis weer. Denk ook aan kinderziektes.

Geef in chronologische volgorde vanaf uw geboorte uw ziektegeschiedenis weer. Denk ook aan kinderziektes. ORTHOBALANS ANAMNESEFORMULIER volwassene (graag zo volledig mogelijk invullen) Personalia Naam. Adres. Postcode. Plaats. Burgerlijke Staat Beroep.. Telefoon privé mobiel:.. Telefoon werk. Geboortedatum.

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen via uw tussenpersoon 2014

CZ Zorgverzekeringen via uw tussenpersoon 2014 CZ Zorgverzekeringen via uw tussenpersoon 2014 Alles voor betere zorg Bij CZ kunt u terecht voor advies over uw zorgverzekering. Dit advies helpt u bij de keuze voor het pakket dat het beste bij u past,

Nadere informatie

Thema Gezondheid Beginnerslessen

Thema Gezondheid Beginnerslessen http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Beginnerslessen Les 1. Een afspraak maken Deze les gaat over een afspraak maken. Een afspraak met de dokter. U gaat naar de huisarts. Eerst moet u een afspraak maken.

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl Carinova Jeugdgezondheidszorg Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Inleiding U wilt uw kind zo goed mogelijk verzorgen en opvoeden. De afdeling Jeugdgezondheidszorg van Carinova kan u daar bij helpen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Jij & je baby Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Kijk op deverloskundige.nl deverloskundige.nl/netbevallen Deze folder geeft informatie over de periode na de bevalling: de kraamperiode. Wat

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie