TRAININGEN 2015/16 voor professionals die met middelengebruikers werken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TRAININGEN 2015/16 voor professionals die met middelengebruikers werken"

Transcriptie

1 TRAININGEN 2015/16 voor professionals die met middelengebruikers werken

2 In deze folder: 1. Waarom kiezen voor Mainline? 3 2. Training en consultancy voor professionals 4 3. Workshops voor professionals Workshops voor gebruikers Contact 30 1.

3 1. WAAROM KIEZEN VOOR MAINLINE? Mainline ondersteunt professionals die met middelengebruikers werken. Vergroot je kennis en vaardigheden met betrekking tot drugs, gebruikers en beleid door middel van workshops, interactieve trainingen of individuele en groepsgerichte begeleidingstrajecten. Waarom kiezen voor Mainline? Onze veldwerkers staan al meer dan 25 jaar in nauw contact met middelengebruikers in verschillende subscenes zoals heroïnegebruikers, sekswerkers, jonge probleemgebruikers en mannen die seks hebben met mannen (MSM). Grote kennis van de belevingswereld en de actuele realiteit van gebruikers. Een open en pragmatische houding ten aanzien van drugs gebaseerd op harm reduction. Ons doel is om de gezondheid en leefomstandigheden van gebruikers te verbeteren. Ervaringsdeskundigen vertellen openhartig en eerlijk over de weerbarstige praktijk. We koppelen de praktijkervaringen aan theorieën en methodieken. Welke middelen zijn populair en hoe worden ze gebruikt? Hoe maak je middelengebruik bespreekbaar? Wat kun je als professional doen om de risicos zoveel mogelijk te beperken? Sluit de visie van je organisatie aan bij de praktijk van de middelengebruikers? Mainline helpt deze vragen te beantwoorden en een passend pad te ontwikkelen voor de cliënt en de organisatie. Vergroot je kennis en vaardigheden met een van onze trainingen of begeleidingstrajecten

4 2. TRAINING & CONSULTANCY VOOR PROFESSIONALS Drugs toestaan of niet? Veel cliënten in onze voorzieningen gebruiken drugs of alcohol. Met sancties probeerden we het gebruik te beheersen. Maar in de praktijk werkte dat niet. Wilma van der West - regiohoofd RIBW Arnhem en Veluwevallei Veel maatschappelijke opvangcentra en instellingen voor begeleid en beschermd wonen worstelen met middelengebruik binnen de voorzieningen. Dat varieert van stiekem coke roken tot aan bier drinken in gezamenlijke ruimtes. Mainline hielp afgelopen jaren verschillende organisaties met het ontwikkelen van beleid ten aanzien van gebruik. Dankzij intensief veldwerk onder middelengebruikers weten onze trainers precies wat er speelt in de subscenes. We zetten die ervaring en kennis al jarenlang met plezier in om organisaties te begeleiden naar een hanteerbaar beleid ten opzichte van middelengebruik. Samen met Mainline ontwikkelden we een nieuwe visie op gebruik. De cliënt staat centraal, aansluitend bij ons motto zijn wie je bent. We gaan uit van iemands eigen keuzes en staan niet veroordelend tegenover gebruik. Hierdoor sluit de begeleiding beter aan bij de leefwereld van de cliënt en kunnen we gezondheidrisico s van gebruik beter onder de aandacht brengen. Wilma van der West - regiohoofd RIBW Arnhem en Veluwevallei Vraag vrijblijvend naar de ondersteuningsmogelijkheden voor je organisatie. Dit kan organisatiebreed, maar ook op teamniveau. Indien gewenst houden we eerst een behoeftepeiling. Soms hebben mensen met een stevig alcoholverleden behoefte aan een zero tolerance-beleid. We vroegen Mainline ons zorgprogramma te toetsen en waar nodig aan te vullen. Onze aanpak voldoet nu aan de actuele maatstaven van de verslavingszorg en sluit goed aan bij de praktijk. Hierdoor is ons beleid makkelijker en effectiever uit te voeren. Motiveren, in plaats van sanctioneren, is het sleutelwoord. 4. Chris Peters - medewerker Kwaliteit en Innovatie bij Metggz

5 Alle trainingen op een rij Al onze trainingen kunnen incompany worden geboekt. Ook geven we regelmatig open trainingen. Standaard in ons scholingsaanbod bieden we de trainingen Complexe Contacten en Koffie & Contact aan. Onze persoonlijke begeleiders zijn zeer enthousiast over de trainingen! Ze hebben meer inzicht in gebruikspatronen en kijken anders tegen verslaving aan. Vooral het onderdeel met de ervaringsdeskundigen wordt erg gewaardeerd. Stefan Groenveld - Planner HVO Querido 1. 5.

6 1. Inhoud : STREETWISE Ins en outs van drugs en gebruiksmethoden Een dag 1.250,- voor een groep van maximaal vijftien personen Kan jij overleven op straat? In deze training gaan we uitgebreid in op de verschillende middelen, bijbehorende effecten, risico s en toedieningwijzen. Tijdens de training ervaar je de hectiek van de scene door onder tijdsdruk een shot te bereiden. Ook wordt de vindingrijkheid getoetst door van een ogenschijnlijke hoop afval een bruikbare basepijp te maken. Een ervaringsdeskundige deelt zijn lessen van de straat en de drugscene. Na de training ben je beter toegerust om in contact met gebruikers aandacht te schenken aan middelengebruik en gezondheid. Je bent simpelweg meer streetwise. 2. ALTIJD DICHTBIJ Inhoud : Duur : Contact met middelengebruikers Een dag 1.250,- voor een groep van maximaal vijftien personen. Hoe ga je met gebruikers om? Streng doch rechtvaardig? Vriendschappelijk en meegaand? Het opbouwen van contact met gebruikers vereist specifieke vaardigheden. Een goede vertrouwensrelatie verhoogt de effectiviteit en het werkplezier van de hulpverlening, maar komt ook de doelgroep ten goede. Principes van motiverende gesprekstechnieken en de presentietheorie komen aan bod. De lesstof komt tot leven door veel te oefenen aan de hand van praktijkvoorbeelden van cursisten. Na deze training heb je nieuwe inzichten in je eigen benadering en aanknopingspunten om het contact met cliënten tot een hoger niveau te tillen. 6.

7 3. COMPLEXE CONTACTEN Inhoud: Duur : Drugs en alcohol bij kwetsbare mensen Twee dagen 3.750,- voor een groep van maximaal vijftien personen Veel gebruikers hebben een psychiatrische aandoening. Maar ook een licht verstandelijke beperking (LVB) komt relatief vaak voor. Door de complexiteit van problemen vinden deze kwetsbare individuen vaak moeilijk aansluiting in de maatschappij. Als hulpverlener wil je graag helpen, maar hoe? De relatie tussen middelengebruik en psychiatrische klachten komt in deze training uitgebreid aan bod. Een verslavingsarts legt uit hoe verslaving ontstaat, wat craving is en hoe psychiatrische symptomen samenhangen. Een ervaren hulpverlener en ervaringsdeskundigen met een licht verstandelijke beperking geven een kijkje in hun wereld en hun ondersteuningsbehoefte. In deze training krijg je nieuwe perspectieven die je helpen betere ondersteuning te bieden aan cliënten met complexe klachten. 7.

8 4. KOFFIE & CONTACT Inhoud : Werken met middelengebruikers in de laagdrempelige opvang Anderhalve dag 2.500,- voor een groep van maximaal vijftien personen In laagdrempelige opvangvoorzieningen heb je vaak te maken met mensen die drugs of alcohol gebruiken. In deze training krijg je uitleg over veelgebruikte middelen en harm reduction-methoden. Hoe houd je de sfeer goed en help je gebruikers hun gezondheidsschade te beperken? Veel van deze mensen kampen met psychiatrische aandoeningen. Als medewerker leer je meer begrip te krijgen voor bepaald gedrag en uitlatingen beter te plaatsen. Een verslavingsarts en een psychiater geven uitleg over de complexiteit van problemen en hoe ermee om te gaan. Tevens vertellen ervaringsdeskundigen hoe de benadering van hulpverleners doorwerkt in hun leven. Soms is niet meer nodig dan een kop koffie en een luisterend oor. 8.

9 5. DRUGS IN HUIS Inhoud : Middelengebruikers in woonvoorzieningen Een dag 1.250,- voor een groep van maximaal vijftien personen Woonvoorzieningen worden in toenemende mate geconfronteerd met cliënten die alcohol of andere drugs gebruiken. Bij organisaties die woonbegeleiding bieden aan cliënten met psychiatrische problemen is verslavingsproblematiek meestal een contra-indicatie. Daardoor ontstaat frictie tussen de visie van de organisatie en de praktijk. Het ontbreekt medewerkers vaak aan kennis en kunde om gebruikende bewoners de juiste begeleiding te bieden. Wat te doen? In deze interactieve training staan we stil bij wat drugs nou eigenlijk zijn en bepreken we de effecten van diverse middelen. Via stellingen, casussen en persoonlijke ervaringen belichten we de gevolgen van een veranderende visie op gebruik. Hoe ga je met bewoners in gesprek zonder middelengebruik te verbieden of te veroordelen? 9.

10 6. VAN DRUGS TOT SEKS Inhoud : Seks en drugs bij MSM en swingers Een dag 2.500,- voor een groep van maximaal vijftien personen Seks en drugs zijn populair in bepaalde subscenes zoals swingers en mannen die seks hebben met mannen (MSM). Ondanks dat binnen deze scenes relatief veel kennis is over soa s vindt toch veel risicogedrag plaats, vaak onder invloed van middelen. Professionals vinden dit moeilijk te vatten. Hoe ga je zonder vooroordelen het gesprek aan over middelengebruik? Hoe win je vertrouwen? Deze training gaat uitgebreid in op de effecten en risico s van veelgebruikte middelen. Wat voegen de drugs toe aan de seksbeleving? Hoe ga je het gesprek over middelengebruik aan in de spreekkamer? Gezamenlijk worden diverse interventies besproken. Een ervaren veldwerker vertelt over de ins en outs van de scene. Een bekwame hulpverlener geeft tips uit de spreekkamerpraktijk. Ook is de training uit te breiden met een module motiverende gespreksvoering. 10.

11 7. MOTIVERENDE GESPREKSVOERING Een dag Kosten 1400 voor een groep van maximaal twaalf personen + 32,99 per deelnemer voor het trainingsboek met toegang tot de website met video, opdrachten en toetsen. Motiverende gespreksvoering is een methode die helpt positieve ontwikkeling te stimuleren, mensen hun problemen onder ogen te laten zien en daar iets constructiefs mee te doen. Je leert de persoonlijke motivatie van de ander te stimuleren zodat de verandering van binnenuit groeit. Het is makkelijker om gedrag vol te houden wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent. Iemand die minder drugs gebruikt omdat hij een kick krijgt van die leuke baan, zal het makkelijker volhouden dan iemand die mindert omdat de baas hem anders dreigt te ontslaan. In deze training leer je een motiverend gesprek te voeren in de eigen werkomgeving. De theorie wordt omgezet naar vaardigheden die je direct oefent met een trainingsacteur. De training wordt gegeven door Michaela van der Veen, trainer bij X-change. 11.

12 8. SLIK Inhoud: Over middelengebruik en risicogedrag bij jongeren Een dag 1,250,- voor een groep van maximaal vijftien personen Jongeren zoeken de grens op en experimenteren met seks en drugs. Bepaalde middelen leiden relatief vaker tot onbeschermde seks. Deze training is gericht op professionals die met jongeren werken. Diverse drugs, erotiserende effecten, gebruikswijzen en gezondheidsrisico s komen aan bod. Ook wordt ingegaan op specifieke jongerenscenes waarin middelengebruik en seksuele risico s veel aan de orde zijn. 12.

13 9. DRUGS IN DETENTIE Inhoud: Drugs in (semi)gesloten inrichtingen Een dag 1,250,- voor een groep van maximaal vijftien personen Deze training richt zich op medewerkers van gevangenissen, Tbsklinieken en gesloten afdelingen. Soms heb je te maken met mensen die een geschiedenis hebben met drugs of alcohol. Op de gesloten afdelingen is gebruik vaak verboden. Dat neemt niet weg dat er wellicht stiekem wordt gebruikt. Of dat de cliënt vroeg of laat weer de wijde wereld in trekt en allerlei verleidingen tegenkomt. Hoe maak je middelengebruik bespreekbaar in een setting waarin het eigenlijk niet is toegestaan? Waarom is het zo lastig om niet te gebruiken voor bepaalde mensen? Wat zie je door de vingers en wat niet? In deze training leer je alles over craving en rehabilitatie. Na afloop ben je in staat cliënten beter te begeleiden met het omgaan met verleidingen. 13.

14 3. WORKSHOPS VOOR PROFESSIONALS Naast trainingen van een dag of langer, biedt Mainline ook diverse workshops aan. Deze variëren van 2 tot 4 uur. Indien gewenst kunnen de workshops worden gecombineerd met elkaar en/of worden uitgebreid naar een volledige training. 1. TIKKIE TEVEEL Inhoud: Overdosis: voorkomen en Harm Reduction 3,5 uur 700,- voor een groep van maximaal vijftien personen. Wat doe je als iemand een overdosis heeft? Met de juiste vaardigheden red je iemands leven. De werking, effecten en risico s van verschillende middelen komen aan bod, waarbij de nadruk ligt op preventiestrategieën om overdoses te voorkomen. Hierbij is natuurlijk aandacht voor heroïne, maar ook GHB en een alcoholoverdosis worden besproken. En kun je een overdosis krijgen van stimulerende middelen zoals coke? Bij voorkeur wordt op de eigen werklocatie geoefend met het adequaat reageren op een risicosituatie. Na deze workshop weet je hoe je een overdosis kunt herkennen en adequaat kunt reageren. Maar bovenal weet je wat je kunt doen om de kans op een overdosis te verkleinen. 14.

15 2. VOORKOMEN EN GENEZEN Inhoud: Infectieziekten en druggebruik 2 uur 400,- voor een groep van maximaal vijftien personen. Deze workshop geeft inzicht in de overdracht van infectieziekten zoals hiv, hepatitis B en C en tuberculose. Via het spel Russische roulette doen deelnemers veel nieuwe kennis en wetenswaardigheden op, onder meer over bijkomende risico s en preventiemethoden. Kan je een infectieziekte krijgen door het delen van een basepijp? Krijg je hepatitis door onbeschermde seks? Naast praktische informatie is er aandacht voor pre- en posttest counseling en de motieven voor gebruikers om zich dan wel niet te laten testen. Wil je de uitslag wel weten als je toch niet in aanmerking komt voor behandeling? 15.

16 3. MET HET OOG OP DE NAALD Inhoud: Veilig injecteren en spuitomruil 3,5 uur 700,- voor een groep van maximaal vijftien personen. Dankzij spuitomruil zijn de infectierisico s bij injecterend gebruik beduidend verminderd. Naast het verschaffen van schone gebruiksmaterialen blijft het geven van goede voorlichting over veilig gebruik onmisbaar in het contact met cliënten die shotten. Hoe beperk je gezondheidsrisico s? Hoe breng je minder riskante gebruiksmethoden onder de aandacht van de doelgroep? Alle ontwikkelingen rondom injecterend gebruik komen in deze workshop aan bod. Ook brengen we je op de hoogte van de hedendaagse subscenes waarin shotten aan populariteit wint en leer je over opkomende nieuwe middelen. 16.

17 4. HEPATITIS C EN DRUGGEBRUIK Inhoud: Voorkomen, testen en behandelen 4 uur 700,- voor een groep van maximaal vijftien personen Hepatitis C is steeds beter te behandelen. De behandeling wordt korter, de slagingskans neemt toe en de bijwerkingen nemen af. Druggebruikers behoren tot de risicogroepen voor het hebben van hepatitis C. In deze workshop gaan we in op de relatie tussen het virus en druggebruik: Wat is hepatitis eigenlijk? Hoe kun je geïnfecteerd raken? Wat zijn de behandelopties voor gebruikers? Wat zijn de drempels die gebruikers van behandeling weerhouden? Na deze workshop ben je op de hoogte van de feiten en fabels rondom hepatitis C en druggebruik en heb je voldoende informatie om met gebruikers in gesprek te gaan over de testmogelijkheden. 17.

18 5. KRACHT VAN GEBRUIKERS Inhoud: Werken vanuit een herstelgerichte benadering 2 uur 400,- voor een groep van maximaal vijftien personen Aan druggebruik kleeft een groot stigma. Hierdoor is het niet altijd makkelijk om de kwaliteiten te zien van een gebruiker. In deze workshop leer je beter te focussen op de kracht van je cliënt. Is een illegaal handeltje niet een teken van organisatietalent? Overleeft iemand die moeite heeft met bureaucratie misschien ondertussen wel ontzettend goed op straat? Hoe help je iemand door empowerment boven zichzelf uit te stijgen? De kwaliteit van leven - zoals de cliënt dat voor ogen heeft - staat hierbij centraal. 18.

19 6. MIDDELENGEBRUIK IN WOONVOORZIENINGEN Inhoud: Gebruik toestaan of verbieden? 2 uur 400,- voor een groep van maximaal vijftien personen Hoewel middelengebruik in veel woonvoorzieningen van oorsprong verboden is, staan steeds meer locaties gebruik toe voor individuele cliënten. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de omgang met elkaar? Hoe begeleid je het gebruik en zorg je tegelijkertijd voor een veilige woonomgeving voor alle cliënten? Hoe verhoudt je persoonlijke visie zich ten opzichte van die van de organisatie? In deze workshop behandelen we de impact van differentiatie en de individuele benadering van cliënten. 19.

20 7. SEKSWERK EN DRUGS Inhoud: Seksueel risicogedrag en de samenhang met middelengebruik 4 uur 700,- voor een groep van maximaal vijftien personen Veel tippelzones zijn gesloten, maar dat neemt niet weg dat het oudste beroep ter wereld nog veelvuldig wordt uitgeoefend. Dat gaat vaak samen met druggebruik: om het werk vol te houden, extra plezier met klanten te beleven of anderzijds het gebruik juist te bekostigen met sekswerk. In deze workshop bespreken we de middelen die populair zijn onder sekswerkers. Welke risico s leveren drugs op tijdens sekswerk? En welke functie heeft het gebruik? Ook bespreken we diverse visies op sekswerk. Is het prostitutie als je een slaapplaats accepteert in plaats van geld? Hoe ga je er als hulpverlener of begeleider mee om als vrouwen klanten ontvangen in de woonvoorziening? Na deze workshop heb je handvatten om sekswerk bespreekbaar te maken binnen je werk of instelling. 20.

21 8. ALCOHOL 2 uur 400,- voor een groep van maximaal vijftien personen Het meest gebruikte geestverruimende middel is nog altijd alcohol. Legaal te verkrijgen, en volkomen geaccepteerd in onze maatschappij. Hoe normaal is dat eigenlijk? Wat zijn risico s van alcoholgebruik? Hoe ga je om met mensen die - in jouw ogen teveel drinken? Wat kun je doen als iemand echt niet wil of kan minderen? Leer in deze workshop meer over harm reduction bij alcoholgebruik. Is alcohol eigenlijk een drug? 21.

22 9. CANNABIS 2 uur 400,- voor een groep van maximaal vijftien personen In deze workshop gaan we in op de laatste ontwikkelingen rondom cannabisgebruik. Hoe schadelijk of onschuldig is het middel eigenlijk? Wat is THC? En wat voor stoffen zitten er nog meer in cannabis? Waarom is het middel zo populair? We gaan in op veranderende patronen in het gebruik, de invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid en mogelijkheden om cliënten die cannabis gebruiken te ondersteunen. 22.

23 10. GHB 2 uur 400,- voor een groep van maximaal vijftien personen Het middel GHB wint aan populariteit. GHB wordt gebruikt in het uitgaansleven, maar ook in toenemende mate thuis. Waar de drug opkwam in de Randstad, wordt het tegenwoordig vooral problematisch gebruikt door jongeren op het platteland. Onder GHB-gebruikers komt een overdosis relatief vaak en in verschillende vormen voor: uiteenlopend van het kortstondig verliezen van het bewustzijn, een G-slaapje, tot een diep coma. Frequente gebruikers gaan regelmatig out en ervaren dit in veel gevallen als iets wat erbij hoort. In deze workshop gaan we in op de vragen: Wat is GHB eigenlijk? Wat zijn de effecten en wat zijn de risico s? Hoe gevaarlijk is outgaan eigenlijk? En hoe kan je gebruikers bijstaan? Mainline deed in 2014/2015 een grootschalig EU-onderzoek onder jongeren in Nederland en België op het gebied van overdosering. 23.

24 11. CRYSTAL METH 4 uur 700,- voor een groep van maximaal vijftien personen Het gebruik van crystal meth neemt de laatste jaren toe in de Europese gay- en mannelijke escortscene. Ook in Nederland is deze superspeed in bepaalde homonetwerken populair. Gebruikers roken of injecteren (slammen) het middel. De intense rush beweegt veel gebruikers tot grensoverschrijdend en risicovol seksueel gedrag. In deze workshop gaan we in op de gebruikswijzen en effecten van crystal meth in relatie tot seksuele risico s. Ook bespreken we manieren om het gesprek aan te gaan met gebruikers. Een ervaringsdeskundige vertelt tijdens deze workshop openhartig over de impact van jarenlang slammen. 24.

25 4. WORKSHOPS VOOR GEBRUIKERS Een goed voorgelichte hulpverlener is belangrijk. Maar ook de gebruiker kan soms extra kennis of vaardigheden gebruiken om de eigen kwaliteit van leven te bevorderen en veiligere keuzes te maken in het druggebruik. Mainline informeert gebruikers al meer dan 25 jaar door middel van veldwerk en voorlichtingsmaterialen over alles wat komt kijken bij middelengebruik. Mainline biedt verschillende mogelijkheden om gebruikers te trainen op het gebied van druggebruik en harm reduction. We informeren je graag persoonlijk over de mogelijkheden voor cliënten. 1. GEZONDHEIDSMARKT Een compleet parcours met educatieve spellen en leuke opdrachten strijkt op locatie neer. Zo spelen we Het grote Katerspel, Russisch Roulette of High Score. Alles in het teken van drugs en gezondheid. Ook doen we een APKtest voor de basepijp, waarbij we de verschillende pijpjes van deelnemers testen op gezondheidsaspecten. Onder de deelnemers wordt een prijs verloot. Aan het eind van het parcours hebben de deelnemers een gezonde dosis kennis opgedaan. En vooral een leuke tijd gehad! 2. VEILIG SHOTTEN Hoe doe je dat nu eigenlijk, een shotje zetten? Enig idee hoe een naald eruit ziet na vier keer gebruik? Hoe snel leg jij het Elvis Stress-shotje? Welke aders pak je, en welke vooral niet? Welke dosis neem je als je een tijd niet hebt gebruikt? Hoe voorkom je een overdosis? Op laagdrempelige wijze gaan we het gesprek aan met gebruikers over veilig shotten. 25.

26 3. BASELAB Om basecoke-rokers bewust te maken van de eigen gezondheid organiseert Mainline de workshop Baselab, beter bekend als de APK-test voor de basepijp. De basepijpjes van de deelnemers worden letterlijk onder de loep genomen en aan een keuring onderworpen. Hoe goed is het filter? Van wat voor materiaal is de pijp? En hoe lang is hij? Allemaal aspecten die van invloed zijn op de gezondheid. De deelnemers wisselen tips uit en krijgen een op maat gesneden gezondheidsadvies van de veldwerker. Aan het eind van de workshop wordt een mooie prijs verloot onder de deelnemers. 26.

27 4. PERSOONLIJKE ONDERSTEUNING Soms loopt het contact tussen cliënt en begeleider even stroef. Het kan dan helpen om te praten met iemand van buitenaf, zonder gelijk in een behandeltraject te stappen. Veldwerkers van Mainline vormen deze tijdelijke schakel. Door middel van individuele ontmoetingen op locatie gaan we het gesprek aan met de gebruiker. Middelengebruik en door de gebruiker gestelde doelen zijn hierbij uitgangspunt. Mainline zorgt dat iemand vrijblijvend zijn verhaal kwijt kan, met als doel nieuwe inzichten en doelstellingen te vormen. 27.

28 5. GESPREKSGROEPEN Veel gebruikers vinden onderdak in voorzieningen voor maatschappelijke opvang: hostels, sociale pensions en andere woonvormen. De gespreksgroep van Mainline biedt gebruikers binnen deze voorzieningen de gelegenheid met elkaar over middelengebruik en gezondheid te praten. Het doel van de gespreksgroep is te reflecteren op de 28. omgang met druggebruik. De groep biedt ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Mainline faciliteert het groepsproces en biedt naar behoefte voorlichting en nieuwe informatie. Onderwerpen worden aangedragen door de deelnemers zelf. Het kan bijvoorbeeld gaan over zelfcontrole, contact met familie of financiën.

29 6. KRACHTVERHALEN 4 uur 900,- voor een groep van maximaal vijftien personen Iedereen heeft een krachtverhaal in zich. Ontdek hoe je met eenvoudige middelen een krachtige verbinding maakt met jezelf, anderen en de maatschappij. Tijdens de krachtverhalen-workshop worden deelnemers gestimuleerd en begeleid te zoeken naar kwaliteiten waar ze trots op zijn en waar ze energie van krijgen. De workshop wordt verzorgd door twee trainers van Empowerpoint. Een van de trainers is ervaringsdeskundige. Op waardevolle en positieve wijze inspireren zij de deelnemers. Deelnemers ontvangen een reader en schrijfmap. Bij de workshop wordt samen een maaltijd genuttigd (voor eigen kosten). De workshop kan worden uitgebreid met een training. De workshop Krachtverhalen is een enorm waardevolle ervaring die daadwerkelijk bijdraagt aan het herstel van cliënten. Onder leiding van de trainer komen diepe ervaringen naar boven, maar ook zetten mensen hun hart open tijdens de workshop. Deelnemers ervaren waar hun echte passie en kracht ligt. Het zorgt weer voor verbinding met de ander, maar vooral voor verbinding met jezelf. John Keunen - Regiohoofd RIBW Arnhem & Veluwe Vallei 29.

30 5. CONTACT Meer weten over de inhoud, opzet, kosten en mogelijkheden van onze trainingen en ondersteuningsaanbod? Bezoek of neem contact op met onze trainer Nationaal: Hilde Roberts ONDERSTEUNING OP MAAT Heb je een ondersteuningsvraag die niet in ons aanbod is opgenomen? Neem contact met ons op over de mogelijkheden. Wij ondersteunen graag op maat. Colofon Stichting Mainline,

31

32

Ondersteuningsaanbod op het terrein van mensen met een licht verstandelijke beperking die middelen gebruiken

Ondersteuningsaanbod op het terrein van mensen met een licht verstandelijke beperking die middelen gebruiken Ondersteuningsaanbod op het terrein van mensen met een licht verstandelijke beperking die middelen gebruiken Interventies 2 Meetinstrument SumiD-Q 2 Open en Alert 2 Kennis 2 Kennisplein gehandicaptensector

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg IrisZorg verslavingszorg en maatschappelijke opvang dicht bij mensen, ver in zorg > IrisZorg: dicht bij mensen, ver in zorg Bij IrisZorg kan iedereen rekenen op de deskundigheid en betrokkenheid van onze

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

MAINLINE en P&G292 * NATIONAAL CONGRES SOA-HIV-SEKS * AMSTERDAM * 1 DECEMBER 2014

MAINLINE en P&G292 * NATIONAAL CONGRES SOA-HIV-SEKS * AMSTERDAM * 1 DECEMBER 2014 MAINLINE en P&G292 * NATIONAAL CONGRES SOA-HIV-SEKS * AMSTERDAM * 1 DECEMBER 2014 Druggebruik MSM en sekswerkers (Leon) Mannelijke en transgender sekswerkers Amsterdam (Sjaak) Interview ervaringsdeskundige

Nadere informatie

LVB en Verslaving. Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal Erna Mensen 5 februari 2013

LVB en Verslaving. Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal Erna Mensen 5 februari 2013 Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal Erna Mensen 5 februari 2013 Binnenplein Casus Methodieken 2 Binnenplein Onderdeel van Aveleijn (VG) Gericht op verstandelijke beperking en verslaving Ambulant

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

14-12-2011. Programma. Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB. Alcohol- en drugsgebruik bij LVB. Definitie LVB

14-12-2011. Programma. Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB. Alcohol- en drugsgebruik bij LVB. Definitie LVB Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB Marijke Dijkstra Trimbos instituut Focus op onderzoek Utrecht, 2 december 2011 Improving Mental Health by Sharing Knowledge Programma Middelengebruik

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Minor Licht Verstandelijk Beperkt Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief half jaar deskundigheidsbevordering op het gebied van werken

Nadere informatie

Middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking. Arjetta Timmer Brijder Verslavingszorg

Middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking. Arjetta Timmer Brijder Verslavingszorg Middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking Arjetta Timmer Brijder Verslavingszorg Parnassia Bavo Groep Brijder Verslavingszorg Preventie Jeugd Zorg ambulant & klinisch Bereidheidliniaal

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Ouderen en seksualiteit:

Ouderen en seksualiteit: Ouderen en seksualiteit: een oud taboe of een sexy verhaal? Vaak denken jongeren dat mensen van boven de 60 geen seks meer hebben, of daar toch zeker niet van genieten. Niets is minder waar. Maar ook in

Nadere informatie

Van testen tot behandeling Opsporen van HCV positieve bewoners van Maatschappelijke Opvanghuizen en bezoekers van Inloophuizen in Amsterdam

Van testen tot behandeling Opsporen van HCV positieve bewoners van Maatschappelijke Opvanghuizen en bezoekers van Inloophuizen in Amsterdam Van testen tot behandeling Opsporen van HCV positieve bewoners van Maatschappelijke Opvanghuizen en bezoekers van Inloophuizen in Amsterdam 3e Nederlands Harm Reduction congres - 17 april 2018 Hilje Logtenberg

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Aanbod CAD Limburg Jeugdwerk

Aanbod CAD Limburg Jeugdwerk Aanbod CAD Limburg Jeugdwerk Voorstelling CAD Limburg Hulpverlening Enerzijds hebben wij bij de CAD verschillende hulpverleners ter beschikking. Dit zijn mensen die iedere dag bezig zijn met de begeleiding

Nadere informatie

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen

Training Sales. Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Training Sales Sales: onderzoeken, adviseren en verkopen Verkopen. De één krijgt er een vieze smaak van in zijn mond en de ander staat te trappelen om aan de slag te gaan. Sales is wat jij ervan maakt.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers

Cursus en Thema 2015. voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2015 voor mantelzorgers en vrijwilligers VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 4 In vier bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Utrecht, september 2010 Gerjoke Wilmink directeur Nibud

Utrecht, september 2010 Gerjoke Wilmink directeur Nibud Voorwoord Ongeveer twee jaar geleden publiceerde het Nibud Geld en Gedrag, Budgetbegeleiding voor de beroepspraktijk. Het boek werd enthousiast ontvangen door het werkveld, vooral vanwege de competenties

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Relatiemanagement Relatiemanagement, investeren in zakelijke relaties Relaties; de mens kan niet zonder. Of het privé is of werk gerelateerd, relaties zijn een belangrijk onderdeel van ons leven.

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Workshop Coachend leidinggeven Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Als leidinggevende wil je het beste uit je personeel halen. Jij wilt dat ze werken conform de missie en

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN KATRIN

HET VERHAAL VAN KATRIN HET VERHAAL VAN KATRIN Katrin begon heroïne te gebruiken toen ze ongeveer 12 was. In het begin deed ze dat nog af en toe. We hadden er niet genoeg geld voor. Door een ingrijpende gebeurtenis ging ze steeds

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijk leiderschap Persoonlijk leiderschap, je leven leiden vanuit je kracht Hoe geef je leiding aan jezelf? En wat is daar eigenlijk het belang van? Het is heel verstandig om eens in de

Nadere informatie

VORMINGSAANBOD Verslavingszorg 2019

VORMINGSAANBOD Verslavingszorg 2019 VORMINGSAANBOD Verslavingszorg 2019 Meer info over het vormingsaanbod op onze website www.cggkempen.be Alcohol- en Drugteam ; Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Parklaan 55 bus 17, 2300 Turnhout,

Nadere informatie

Voorwoord. Aan de slag met job craften

Voorwoord. Aan de slag met job craften Aan de slag met job craften Voorwoord Over job craften wordt steeds meer geschreven. Er is een scala aan wetenschappelijke artikelen en in Nederland zijn inmiddels ook enkele promotieonderzoeken gepubliceerd.

Nadere informatie

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa WIJ ZIJN IXTA NOA IXTA NOA. OFTEWEL IK STA NIEUW. IXTA NOA IS EEN EIGENZINNIGE VERZAMELING VAN MENSEN DIE ZELFBEWUST EN

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

welkom. brochure 2019

welkom. brochure 2019 welkom. brochure 2019 for those who make it possible. Possible is er voor mensen. Niet zomaar mensen, maar vakmensen zoals jij. Professionals die weten waar ze mee bezig zijn, hun vak beheersen en hun

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Uw kind in klas 1 van het voortgezet onderwijs Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

De Cliëntenconsulent van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. ribw arnhem & veluwe vallei

De Cliëntenconsulent van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei. ribw arnhem & veluwe vallei De Cliëntenconsulent van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei ribw arnhem & veluwe vallei Cliënt zijn bij RIBW Arnhem & Veluwe Vallei De RIBW Arnhem & Veluwe Vallei (RIBW AVV) begeleidt mensen met een psychiatrische

Nadere informatie

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1 zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd blijven. Veel jongeren experimenteren in de puberteit met roken, alcohol en drugs en een deel laat zich verleiden tot risicovol gedrag. Jongeren zijn extra

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29

ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN. Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING UW KIND OP HET VOORTGEZET ONDERWIJS DE GEZONDE SCHOOL EN GENOTMIDDELEN Folder Alcohol en opvoeding.indd 1 27-07-2011 13:42:29 ALCOHOL EN OPVOEDING Als kinderen naar het voortgezet

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken

Intact. goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken 10 goede redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken Intact Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem en hun naasten, ongeacht welke verslaving. De eerste stap

Nadere informatie

Workshop Communicatie vaardigheden

Workshop Communicatie vaardigheden Workshop Communicatie vaardigheden Communicatie vaardigheden, effectief communiceren kun je leren De manier waarop wij met elkaar communiceren is cruciaal voor een goede relatie. Je boodschap kan nog zo

Nadere informatie

CHEMSEX VAN SIGNALEN NAAR INTERVENTIES

CHEMSEX VAN SIGNALEN NAAR INTERVENTIES Nationaal Congres Soa Hiv Seks 1 December 2017, Beurs van Berlage Voorzitter: Ingrid Bakker Chemsex team - Mainline Definitie chemsex 'Het gebruik van (een combinatie van) middelen door MSM met de specifieke

Nadere informatie

Op weg naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen voor jongeren

Op weg naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen voor jongeren Op weg naar zelfstandigheid Beschermd en begeleid wonen voor jongeren Brochure voor jongeren ribw arnhem & veluwe vallei 3 Voorwoord Voorwoord Werkwijze Wonen Stap voor stap naar zelfstandigheid Contactgegevens

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Training Netwerken: geven en nemen, luisteren en vragen

Training Netwerken: geven en nemen, luisteren en vragen Training Netwerken Training Netwerken: geven en nemen, luisteren en vragen Het hebben van een goed netwerk is van groot belang voor je carrière. Je hoort het vaak om je heen, een nieuwe baan of een nieuwe

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder

Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder Informatiebrochure Inhoud Waarom een Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder? 3 Voor wie is de Vakopleiding Wijk- en buurtbeheerder bestemd? 3 Resultaten van de opleiding

Nadere informatie

Workshop Communicatievaardigheden

Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden, een belangrijk middel om je doel te bereiken Effectief communiceren kun je leren. Gelukkig maar, alle relaties staan of vallen met goede

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Ervaring werkt. Wat is Howie the Harp? Wie kan herstellen van een psychische aandoening is een belangrijke bron van kracht voor het herstel

Ervaring werkt. Wat is Howie the Harp? Wie kan herstellen van een psychische aandoening is een belangrijke bron van kracht voor het herstel Studenten 1 Ervaring werkt Wie kan herstellen van een psychische aandoening is een belangrijke bron van kracht voor het herstel van anderen. Voor jou Heb jij ervaring in de psychiatrie, verslavings - zorg

Nadere informatie

uitnodiging : welkom op de informatiemiddag voor hiv-patiënten onder behandeling bij OLVG vrijdag 7 oktober tot 18.

uitnodiging : welkom op de informatiemiddag voor hiv-patiënten onder behandeling bij OLVG vrijdag 7 oktober tot 18. uitnodiging : welkom op de informatiemiddag voor hiv-patiënten onder behandeling bij OLVG vrijdag 7 oktober 2016 14.00 tot 18.00 uur OLVG, locatie Oost Oosterpark 9 1091 AC Amsterdam OLVG organiseert een

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur

Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Uitnodiging workshop dag vrijwilligers 21 oktober 15:30 uur 20:30 uur Beste vrijwilliger, In navolging van de succesvolle workshop dagen van voorgaande keren, organiseert het Vrijwilligers College op 21

Nadere informatie

Verstandelijke beperking en middelengebruik. Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking

Verstandelijke beperking en middelengebruik. Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking Verstandelijke beperking en middelengebruik Een folder voor mantelzorgers en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking Johan woont al enkele jaren zelfstandig. Als begeleider ga jij twee

Nadere informatie

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: Kies als ouders samen regels voor het gezin. Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat Training Lean Black Belt Inclusief Black Belt certificaat Een Lean Black Belt certificaat van het LCS is een verrijking, een geweldige mijlpaal. Het geeft niet alleen erkenning van jouw Lean capaciteiten

Nadere informatie

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie Welkom Docent: Siri Kruit sirikruit@live.nl iri Kruit Voorlichting en training 1 Programma Introductie - Kennismaking - Studiehandleiding, opbouw van de lessen

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER kleuter 2,5-6j 1 ste graad LO 6-8j 2 de graad LO 8-10j 3 de graad LO 10-12j doelstelling doelstelling doelstelling doelstelling Versterken

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Workshop Verbindend communiceren

Workshop Verbindend communiceren Workshop Verbindend communiceren Verbindend communiceren, krachtig en van hart-tot-hart Verbindend communiceren staat in het teken van écht contact maken met jezelf en de ander. Helder en effectief communiceren

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school!

Discriminatie? Niet in onze school! Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies voortgezet onderwijs Hé homo, doe s normaal! Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

ribw arnhem & veluwe vallei

ribw arnhem & veluwe vallei doende Een folder over kracht, ontwikkeling en eigen regie ribw arnhem & veluwe vallei ZO = Zelf + Ontwikkeling ZO is van de cliënten. Dat moet ook wel. Want ZO staat voor jezelf ontwikkelen, voor herstellen

Nadere informatie

De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning

De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning Kennisdossier: De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning Deel 2 - Praktijkvoorbeelden en literatuur 1 Inhoudsopgave Uit de praktijk... 3 Interessante publicaties op een rij... 4 Online meer

Nadere informatie

Overzicht trainingsaanbod GGZ

Overzicht trainingsaanbod GGZ Overzicht trainingsaanbod GGZ Nu met ZonMw subsidie voor gemeenten! U zult het ongetwijfeld in uw gemeente ervaren: mensen met psychische en psychiatrische problemen, een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

Overzicht beschikbare informatie over alcohol, drugs, verslaving en psychiatrische aandoeningen.

Overzicht beschikbare informatie over alcohol, drugs, verslaving en psychiatrische aandoeningen. Overzicht beschikbare informatie over alcohol, drugs, verslaving en psychiatrische aandoeningen. Er is amper psycho-educatie materiaal beschikbaar voor dubbele diagnose cliënten over de interactie tussen

Nadere informatie

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen!

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! INFO LOKAAL ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! Mei: Drugs- en alcoholbeleid Alcohol en andere drugs worden frequent gebruikt door jongeren, in het uitgaansleven, maar ook in de jeugdvereniging

Nadere informatie

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen Voor vragen over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen: De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

Post-mbo opleiding autisme

Post-mbo opleiding autisme Post-mbo opleiding autisme mensenkennis De docent zocht aansluiting bij onze wensen en dat is erg prettig. Post-mbo opleiding autisme Wie werkt met mensen met autisme, weet dat zij een heel eigen benadering

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach

Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach Opleidingsgids Opleiding tot paardencoach 2 Wat is het EOCP Het Europees Opleidingscentrum Paardencoaches is hét opleidingcentrum voor mensen die willen coachen met paarden of al paardencoach zijn. Het

Nadere informatie

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Normen en waarden De spelleider wijst iemand aan die een casus voorlegt waarin seksuele voorlichting is gegeven aan een cliënt. Bespreek in tweetallen

Nadere informatie

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Training Leiderschap Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Als leidinggevende moet je meerdere ballen hooggehouden. Er wordt verwacht dat jouw team bepaalde doelen haalt, binnen een bepaald

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie