Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV)"

Transcriptie

1 1 Voorstel begrotingswijziging 2018 september 2018 (BBV)

2 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma 2: Informatie & Inning... 8 Programma 3: Waarderen... 9 Programma 4 oud: Directie en bedrijfsvoering Programma 4 nieuw: Overhead Algemene dekkingsmiddelen... 13

3 3 Inleiding Voor u ligt het voorstel voor de tweede begrotingswijziging in 2018 over het begrotingsjaar 2018 van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland. De aan deze begrotingswijziging ten grondslag liggende meerjarenbegroting is vastgesteld door het dagelijks bestuur en vervolgens ter inzage gegeven aan het algemeen bestuur. Hierna is de ontwerpbegroting aan de raden c.q. de verenigde vergadering van de deelnemers voorgelegd, waarbij hen gevraagd is hun zienswijzen ten aanzien van het beleid van de BSGR kenbaar te maken. Tenslotte is de definitieve programmabegroting en het programmaplan met inachtneming van mogelijke zienswijzen van de deelnemers definitief door het algemeen bestuur in haar vergadering van 15 juni 2017 vastgesteld. De vastgestelde begroting en de zienswijzen zijn ter kennisname van Provinciale Staten van Noord- en Zuid Holland gebracht. De begrotingsonderdelen (economische categorieën) en programma s zijn gewijzigd naar aanleiding van de wijzigingen BBV (Besluit Begroting en verantwoording). De wijzigingen zijn budget-neutraal doorgevoerd en betreffen de nadere invulling van de verplichte taakvelden.

4 4 Soorten begrotingswijzigingen De huidige afspraken binnen BSGR zijn dat alle begrotingswijzigingen door het bestuur moeten worden vastgesteld die een beleidseffect en/of een financieel effect hebben. Hieronder wordt verstaan: - Beleidseffect: er is een wijziging van het beoogde resultaat of beoogde effect. - Financieel effect: dit valt uiteen in drie soorten: - Er is een effect op het volume van het programma (maar dit is budgettair neutraal: de baten en lasten stijgen of dalen in gelijke mate), - Er is geen evenwicht in het effect van de baten of lasten waardoor het saldo van de begroting stijgt of daalt. - Er is sprake van mutaties in reserves of voorzieningen. Samenvatting begrotingswijzigingen De begrotingsonderdelen (economische categorieën) en programma s zijn gewijzigd naar aanleiding van de wijzigingen BBV (Besluit Begroting en verantwoording). De wijzigingen zijn budget-neutraal doorgevoerd en betreffen de nadere invulling van de verplichte taakvelden. Het gaat met name om de hieronder genoemde taakvelden. Taakveld Treasury Tot dit taakveld behoren de activiteiten met betrekking tot de treasury-functie: Alle reële rente zoals die kan voorkomen op 'Rente' moet op dit taakveld worden geboekt. Tevens wordt hier de reële rente middels 'Toegerekende reële en bespaarde rente' toegerekend aan de taakvelden. Bij de BSGR komt rente voor onder kapitaallasten ( 18K) en onder saldo financieringsfunctie ( 18K) Taakveld Overhead Tot dit taakveld behoren de kosten van overhead, d.w.z. alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van medewerkers in het primaire proces: financiën, toezicht en controle gericht op de eigen organisatie; personeel en organisatie; directie; inkoop (incl. aanbesteding en contractmanagement); juridische zaken; bestuurszaken en bestuurs-ondersteuning; informatievoorziening en automatisering van systemen (niet zijnde het primaire proces); facilitaire zaken en huisvesting (incl. beveiliging); documentaire informatievoorziening (DIV); managementondersteuning primair proces. Bij de BSGR komen deze kosten voor onder verschillende programma s. Om het overzichtelijk te houden worden de kosten die vallen onder het taakveld overhead eerst gebudgetteerd naar het programma Directie en Bedrijfsvoering,. Daarna wordt het saldo van dit programma overgebracht naar het nieuwe programma Overhead.

5 5 begroting maart 2018 Verschil t.o.v. primaire begroting Personeelslasten Flankerend beleid Treasury Overige goederen en diensten Bijdragen GDI Kapitaallasten Automatisering Huisvesting Onvoorzien Projectkosten Project Overgang waarderen op inhoud naar GO Totaal Bijdragen deelnemers Invorderingsopbrengsten Doorbelastingen GDI Saldo financieringsfunctie Treasury Totaal Resultaat voor bestemming Dotaties aan bestemmingsreserve Onttrekking aan het rekeningresultaat Onttrekkingen aan bestemmingsreserve Resultaat na bestemming Noot: een positief verschil betekent een verhoging van de lasten dan wel een verlaging van de inkomsten; een negatief verschil betekent een verlaging van de lasten dan wel een verhoging van de inkomsten. Aan de lastenkant wordt taakveld treasury in het leven geroepen. Deze komt in plaats van de rentecomponent in de kapitaallasten. Aan de batenkant wordt saldo financieringsfunctie beëindigd en komt eerdergenoemd taakveld treasury in de plaats.

6 6 Indeling programmabegroting In de begroting zijn de werkzaamheden van de Belastingsamenwerking verdeeld over vier programma s namelijk: programma 1 heffen programma 2 informatie & inning programma 3 waarderen programma 4 (Oud) directie en bedrijfsvoering programma 4 (Nieuw) - overhead Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de algemene dekkingsmiddelen en de post onvoorzien. Voor een nadere uitwerking van het voorstel begrotingswijziging BBV 2018 wordt per programma een toelichting verstrekt.

7 7 Programma 1: Heffen Onderwerp Het programma Heffen omvat het tijdig, correct en volledig opleggen van zowel subject- als objectgebonden aanslagen waterschapslasten en gemeentelijke belastingen. Dit is inclusief de vergaring en verwerking van de daartoe benodigde gegevens vanuit interne en externe bronnen (onder andere Basisregistraties en de door de gemeenten en het waterschap aan te leveren belastinggrondslagen). Tevens omvat het programma Heffen formeel het behandelen en afdoen van bezwaarschriften gericht tegen plicht en maatstaf. Begroting Personeelslasten Overige goederen en diensten Automatisering Projectkosten (ICT) Totaal Bijdragen deelnemers Totaal Resultaat voor bestemming Dotaties aan bestemmingsreserve Onttrekking aan het rekeningresultaat Onttrekkingen aan bestemmingsreserve Resultaat na bestemming Een deel van de personeelslasten dient te worden verantwoord onder het programma overhead. Kosten automatisering zijn afkomstig van programma Directie en Bedrijfsvoering. Deze kosten dienen te worden toegerekend aan de programma s die er gebruik van maken. begroting maart 2018 Verschil t.o.v. primaire begroting Voorstel begrotingwijziging voor programma Heffen Financiele impact op programma Aanpassen Personeelslasten -114 Aanpassen Automatisering 521

8 8 Programma 2: Informatie & Inning Onderwerp Het programma omvat het gehele proces van doelgerichte acties om de opgelegde aanslagen in te vorderen: binnengekomen belastinggelden worden ingeboekt, in voorkomende gevallen wordt automatisch dan wel na beoordeling kwijtschelding verleend en zo nodig worden belastingplichtigen gemaand tot betalen. De aanmaningen kunnen uitmonden in een traject van dwanginvordering. De Belastingsamenwerking verzorgt het gehele invorderingsproces, inclusief de dwanginvordering, grotendeels zelf. Daarnaast omvat het programma de verwerking van klantencontacten in de vorm van correspondentie, algemene telefoonbeantwoording en balie- en receptiewerkzaamheden. Verder omvat het programma Informatie & Inning eveneens de behandeling en afdoening van bezwaaren beroepschriften inzake respectievelijk invorderingskosten en kwijtscheldingen. Begroting Personeelslasten Overige goederen en diensten Automatisering Bijdragen GDI Totaal Bijdragen deelnemers Doorbelastingen GDI Invorderingsopbrengsten Totaal Resultaat voor bestemming Dotaties Onttrekkingen aan reserve/resultaat Resultaat na bestemming Een deel van de personeelslasten dient te worden verantwoord onder het programma overhead. De bankkosten bij overige goederen en diensten 180K zijn afkomstig van programma Directie en Bedrijfsvoering. Deze kosten dienen ten laste van het betreffende programma te worden gebracht. Ook is een deel van de kosten van de bedrijfsauto 1K naar rato van het gebruik toegerekend aan dit programma. Kosten automatisering zijn afkomstig van programma Directie en Bedrijfsvoering. Deze kosten dienen te worden toegerekend aan de programma s die er gebruik van maken. begroting maart 2018 Verschil t.o.v. primaire begroting Voorstel begrotingwijziging voor programma Invorderen Financiele impact op programma Aanpassen Personeelslasten -97 Aanpassen Overige goederen en diensten 181 Aanpassen Automatisering 143.

9 9 Programma 3: Waarderen Onderwerp De Belastingsamenwerking voert voor haar deelnemers de Wet waardering onroerende zaken (de WOZ) uit. Dit omvat het beheer van gegevens van objecten, benodigd om tot een jaarlijkse waardebepaling voor- en waarde vaststelling van die objecten te komen en deze gegevens en waarden beschikbaar te stellen aan de interne processen en externe afnemers. Onder het gegevensbeheer vallen ook het onderhouden van de relaties tussen de WOZ en andere basisregistraties (bijvoorbeeld de basisregistratie BAG bij de gemeenten). Daarnaast omvat het programma Waarderen formeel alle activiteiten met betrekking tot het tijdig (juridisch) behandelen en afdoen van waarde gerelateerde bezwaarschriften en wordt verweer opgesteld en gevoerd tegen zowel ingediende WOZ- als plichts- en/of maatstaf(hoger)-beroepschriften. De uitvoering van de activiteiten dient plaats te vinden conform het toetsingskader en de richtlijnen van de Waarderingskamer. Personeelslasten Overige goederen en diensten Automatisering Overgang waarderen op inhoud naar GO Totaal Bijdragen deelnemers Totaal Resultaat voor bestemming Dotaties aan bestemmingsreserve Onttrekking aan het rekeningresultaat Onttrekkingen aan bestemmingsreserve Resultaat na bestemming Een deel van de personeelslasten dient te worden verantwoord onder het programma overhead. Bij overige goederen en diensten behoren de kosten van de bedrijfsauto naar rato van het gebruik te worden verdeeld over de verschillende programma s. Kosten automatisering zijn afkomstig van programma Directie en Bedrijfsvoering. Deze kosten dienen te worden toegerekend aan de programma s die er gebruik van maken. begroting maart 2018 Verschil t.o.v. begrotingswijziging maart Voorstel begrotingwijziging voor programma Waarderen Financiele impact op programma Aanpassen Personeelslasten -99 Aanpassen Overige goederen en diensten -1 Aanpassen Automatisering 343

10 10 Programma 4 oud: Directie en bedrijfsvoering Onderwerp De directie, de staf en alle ondersteunende activiteiten ten behoeve van de primaire programma s zijn binnen dit programma ondergebracht. Hieronder vallen de taken met betrekking tot interne controle werkzaamheden, management informatie, de financiële administratie, de P&O werkzaamheden, alsmede bestuur & beleid. Begroting Personeelslasten Kapitaallasten Automatisering Huisvesting Overige goederen en diensten Totaal Bijdragen deelnemers Totaal Resultaat voor bestemming Dotaties Onttrekkingen aan reserve/resultaat Resultaat na bestemming Een deel van de personeelslasten van de overige programma s dient te worden verantwoord onder het programma overhead. De toename in dit programma betreft de wijziging vanuit de andere programma s. De kapitaallasten worden gecorrigeerd voor het nieuwe taakveld treasury binnen algemene dekkingsmiddelen. Kosten automatisering van de belastingapplicatie dienen te worden toegerekend aan de programma s die er gebruik van maken. De bankkosten bij overige goederen en diensten zijn bestemd voor programma Informatie en Invordering. Deze kosten dienen ten laste van het betreffende programma te worden gebracht. begroting maart 2018 Verschil t.o.v. begrotingswijziging maart Voorstel begrotingwijziging voor programma Directie & Bedrijfsvoering Financiele impact op programma Aanpassen Personeelslasten 310 Aanpassen Kapitaalslasten -18 Aanpassen Automatisering Aanpassen Overige goederen en diensten -180

11 11 Om een volledige verantwoording van het taakveld overhead te kunnen doen is er voor gekozen om het bestaande programma directie en bedrijfsvoering (na wijziging) op te heffen en voortaan te verantwoorden onder het programma overhead. Personeelslasten Kapitaallasten Automatisering Huisvesting Overige goederen en diensten Totaal na opheffing Bijdragen deelnemers Totaal Resultaat voor bestemming 0 0 Dotaties 0 0 Onttrekkingen aan reserve/resultaat 0 0 Resultaat na bestemming 0 0 Voorstel begrotingwijziging voor programma Directie & Bedrijfsvoering Financiele impact op programma Aanpassen Personeelslasten Aanpassen Kapitaalslasten -122 Aanpassen Automatisering -393 Aanpassen Huisvesting -800 Aanpassen Overige goederen en diensten -384

12 12 Programma 4 nieuw: Overhead Onderwerp De directie, de staf en alle ondersteunende activiteiten ten behoeve van de primaire programma s zijn binnen dit programma ondergebracht. Hieronder vallen de werkzaamheden die vallen onder het taakveld overhead conform het BBV. D.w.z. alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van medewerkers in het primaire proces. Begroting Personeelslasten Kapitaallasten 122 Automatisering 393 Huisvesting 800 Overige goederen en diensten 384 Totaal Bijdragen deelnemers Totaal Resultaat voor bestemming 0 Dotaties 0 Onttrekkingen aan reserve/resultaat 0 Resultaat na bestemming 0 Het betreft hier de opvolging van de gebudgetteerde kosten die voorheen o.a. in het programma Directie en Bedrijfsvoering werden verantwoord. met overheveling vanuit prog. Directie en Bedrijfsvoering Voorstel begrotingwijziging voor programma Overhead Financiele impact op programma Aanpassen Personeelslasten Aanpassen Kapitaalslasten 122 Aanpassen Automatisering 393 Aanpassen Huisvesting 800 Aanpassen Overige goederen en diensten 384

13 13 Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp Naast de raming van baten en lasten per programma, schrijft het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), in artikel 8, ook voor dat er een overzicht Algemene dekkingsmiddelen, taakveld treasury en een bedrag Onvoorzien opgenomen moet worden. Deze posten zijn niet direct aan één van de voorgaande programma s verbonden. Ook wordt de bestemmingreserve Flankerend Beleid hier verantwoord. Begroting Onvoorzien Flankerend beleid Treasury Totaal Bijdragen deelnemers Saldo financieringsfunctie Treasury Totaal Resultaat voor bestemming Dotaties aan bestemmingsreserve Onttrekking aan het rekeningresultaat Onttrekkingen aan bestemmingsreserve Resultaat na bestemming De uitgaven voor het taakveld treasury zijn afkomstig van het programma Directie en Bedrijfsvoering. Saldo financieringsfunctie wordt beëindigd en in de plaats daarvoor komt (eveneens) het taakveld treasury. begroting maart 2018 Verschil t.o.v. primaire begroting Voorstel begrotingwijziging voor programma Algemene dekkingsmiddelen Financiele impact op programma Aanpassen Treasury (uitgaven) 18 Aanpassen Saldo financieringsfunctie -18 Aanpassen Treasury (inkomsten) -18

Voorstel begrotingswijziging maart 2017

Voorstel begrotingswijziging maart 2017 Voorstel begrotingswijziging maart 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (7- maandsrapportage)

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (7- maandsrapportage) 1 Voorstel september (7- maandsrapportage) 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten en... 4 Samenvatting en... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma 2: Informatie & Inning...

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging december 2018

Voorstel begrotingswijziging december 2018 1 Voorstel begrotingswijziging december 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen...

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging d.d. maart 2014

Voorstel begrotingswijziging d.d. maart 2014 Voorstel begrotingswijziging d.d. 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 5 Programma 1: Heffen... 6 Programma

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijzigingen 2013

Voorstel begrotingswijzigingen 2013 2013 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 5 Programma 1: Heffen... 5 Programma 2: Invorderen... 6 Programma

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging. november 2015

Voorstel begrotingswijziging. november 2015 Voorstel swijziging 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten swijzigingen... 4 Samenvatting swijzigingen... 4 Indeling programma... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma 2: Invorderen... 8 Programma 3: Informatie

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging november 2013

Voorstel begrotingswijziging november 2013 Voorstel begrotingswijziging november 2013 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 5 Programma 1: Heffen...

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging d.d. november 2016

Voorstel begrotingswijziging d.d. november 2016 Voorstel swijziging 2016 d.d. november 2016 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten swijzigingen... 4 Samenvatting swijzigingen... 4 Indeling programma... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma 2: Informatie

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging maart 2018

Voorstel begrotingswijziging maart 2018 Voorstel begrotingswijziging 2018 maart 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen...

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging maart 2019

Voorstel begrotingswijziging maart 2019 1 Voorstel begrotingswijziging 2019 maart 2019 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Investeringsplanning en EMU saldo... 6 Indeling

Nadere informatie

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Wijzigingen artikelsgewijs financiële 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Algemeen Bij de opstelling van de financiële, zoals deze ter besluitvorming voorligt in de raad van 14 februari 2017, is het uitgangspunt

Nadere informatie

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015 Ontwerp 1 e Begrotingswijziging 2016 3 september 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Inhoud swijziging 2. Begrotingswijziging naar Programma's 2.1 Programma Waarderen 2.2 Programma Heffen

Nadere informatie

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015 Ontwerp 1 e Begrotingswijziging 3 september Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Inhoud swijziging 2. Begrotingswijziging naar Programma's 2.1 Programma Waarderen 2.2 Programma Heffen 2.3 Programma

Nadere informatie

Ten opzichte van de doorrekening van de jaarcijfers 2017 zijn wel de volgende wijzigingen bij de doorrekening van de jaarcijfers 2018 doorgevoerd:

Ten opzichte van de doorrekening van de jaarcijfers 2017 zijn wel de volgende wijzigingen bij de doorrekening van de jaarcijfers 2018 doorgevoerd: Algemeen bestuur Advies steller Leiden A. Kutlu/R. Vroonland 4 april 2019 Onderwerp Doorrekening jaarcijfers 2018 in kostprijscalculatiemodel Inleiding In de vergadering van het algemeen bestuur van 16

Nadere informatie

Programmabegroting Versie:

Programmabegroting Versie: Programmabegroting 2019 Versie: 4.0.0.0.0.0 3.1.12, Vpb en onvoorzien, Vpb en Onvoorzien bedragen x 1.000,- Rekening 2017 Begroting 2018 Begroting 2019 Meerjarenraming 2020 2021 2022 Lasten 61.713 57.658

Nadere informatie

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Normenkader, toets van de begroting aan de formele eisen Inhoudsopgave 1 Normenkader 2 1.1 Besluit Begroting en Verantwoording 2 1.2 Verordening

Nadere informatie

Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe 2019

Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe 2019 Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur d.d. Voorzitter Secretaris INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD/SAMENVATTENDE INLEIDING... 3 2.

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleidslijnen reserves en voorzieningen... 4 2.1 Definities en regelgeving... 4 2.2 Toerekening van rente... 5 3. Huidige standen

Nadere informatie

Inleiding... 3 Opbouw meerjarenbegroting... 4 Indeling programmabegroting... 4 Beleidsbegroting Inleiding... 26

Inleiding... 3 Opbouw meerjarenbegroting... 4 Indeling programmabegroting... 4 Beleidsbegroting Inleiding... 26 Begroting 2016-2019 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Opbouw meerjarenbegroting... 4 Indeling programmabegroting... 4 Beleidsbegroting... 4 Inleiding... 6 Strategische ontwikkelingen... 6 Financieel beleid...

Nadere informatie

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener Voorstel Algemeen bestuur Vergaderdatum 2 juli 2014 Onderwerp Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 GBLT Agendapunt 11 Kenmerk B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A.

Nadere informatie

Inzicht in overhead met Vensters voor Bedrijfsvoering

Inzicht in overhead met Vensters voor Bedrijfsvoering Inzicht in overhead met Vensters voor Bedrijfsvoering Marcel Schippers gemeente Nissewaard Walter Huith ICTU/Vensters Hilko de Boer gemeente Barneveld Regiodagen BZK 2017 1 Wie is er trots op de overhead?

Nadere informatie

Opbouw meerjarenbegroting

Opbouw meerjarenbegroting Begroting 2014-2017 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Indeling programmabegroting... 4 Beleidsbegroting... 4 Programmaplan... 6 Inleiding... 6 Strategische ontwikkelingen... 6 Korte termijn doelstellingen

Nadere informatie

Financiële verordening Het Gegevenshuis

Financiële verordening Het Gegevenshuis Financiële verordening Het Gegevenshuis Vastgesteld in de openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Het Gegevenshuis d.d. 25 februari 2016. Inhoud Artikel 1 Begrippenkader...

Nadere informatie

Opbouw meerjarenbegroting

Opbouw meerjarenbegroting Begroting 2015-2018 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Indeling programmabegroting... 4 Beleidsbegroting... 4 Programmaplan... 6 Inleiding... 6 Strategische ontwikkelingen... 6 Financieel beleid... 6 Programma

Nadere informatie

Financiële verordening RUD Zuid-Limburg

Financiële verordening RUD Zuid-Limburg Financiële verordening RUD Zuid-Limburg 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begrippenkader... 3 Hoofdstuk 2 Begroting en verantwoording... 4 Artikel 2 Opstellen begroting en verantwoording...

Nadere informatie

Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product

Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product Programma 11 Overzicht algemene dekkingsmiddelen Burgemeester W.J.F.M. van Beek Ontwikkelingen, Prestaties (wat gaan we doen) en financiële consequenties per product Product 11.01 Beleggingen en Treasury

Nadere informatie

Voor u ligt het voorstel voor de begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR).

Voor u ligt het voorstel voor de begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR). Begroting 2018-2021 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Opbouw meerjarenbegroting... 4 Indeling programmabegroting... 4 Beleidsbegroting... 4 Inleiding... 6 Strategische ontwikkelingen... 6 Financieel beleid...

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen Financiële verordening gemeente Achtkarspelen De raad van de gemeente Achtkarspelen; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van @; gelet op artikel 212 van de gemeentewet en

Nadere informatie

Jaarstukken Versie:

Jaarstukken Versie: Jaarstukken Versie: 8... 2.2.12 Overhead, vennootschapsbelasting en onvoorzien Programmabudget Overhead bedragen x 1.,- Overhead 216 Wijziging na wijziging 48.528 13.983 62.511 61.713 798-2.225-9.356-11.581-8.58-3.73

Nadere informatie

afdeling: iedere organisatorische eenheid binnen de omgevingsdienst met een eigen rechtstreekse verantwoordelijkheid

afdeling: iedere organisatorische eenheid binnen de omgevingsdienst met een eigen rechtstreekse verantwoordelijkheid o Financiële verordening Omgevingsdienst Veluwe IJssel Het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; gelet op artikel 216 van de Provinciewet; gelet

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

NOTA VOOR DE RAAD. c > Datum: 24 april 2015

NOTA VOOR DE RAAD. c > Datum: 24 april 2015 .2 re E u C o ō ĵ in C d- I WW w gemeente QoSterhOUt c c > NOTA VOOR DE RAAD Datum: 24 april 2015 Nummer raadsnota: BI.0150161 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2016-2019 en jaarrekening 2014 van de Belastingsamenwerking

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerp-besluit pag. 4. Toelichting: pag. 5 2017MME151 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 26 september 2017 NUMMER PS AFDELING Managementondersteuning COMMISSIE Alle STELLER Alex van der Weij DOORKIESNUMMER 3992 DOCUMENTUMNUMMER

Nadere informatie

Begroting Gemeenschappelijke regeling Belastingkantoor Beuningen

Begroting Gemeenschappelijke regeling Belastingkantoor Beuningen Begroting 2017 Gemeenschappelijke regeling Belastingkantoor Beuningen Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Voorstel... 4 3. Begroting 2017... 5 4. Toelichting op de begroting 2017... 6 5. Kostenverdeling

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Exploitatie Noordelijk Belastingkantoor

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Exploitatie Noordelijk Belastingkantoor Rapportage 3 e kwartaal 2018 Exploitatie Noordelijk Belastingkantoor 1. Algemeen Het Noordelijk Belastingkantoor is op 1 januari 2018 van start gegaan. Voor de exploitatiekosten is in de zomer van 2017

Nadere informatie

MEERJAREN PERSPECTIEF

MEERJAREN PERSPECTIEF MEERJAREN PERSPECTIEF 2015-2017 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1 MEERJARENRAMING 2015-2017... 4 2 BIJDRAGEN GEMEENTEN... 6 Meerjarenperspectief GBT 2015-2017 2 Bedrag in euro's INLEIDING In dit meerjarenperspectief

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Gouwe-Rijnland (BSGR), gelet op: Artikel 212 van de Gemeentewet; Het Waterschapsbesluit;

Nadere informatie

Toelichting begroting 2016

Toelichting begroting 2016 Toelichting begroting 2016 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2016 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

Begroting GBT

Begroting GBT BEGROTING GBT 2011 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 1 HOOFDLIJNEN BEGROTING 2011...4 2 TOELICHTING OP DE BEGROTING 2011...5 2.1 Uitgangspunten begroting...5 2.2 Loon- en prijsontwikkelingen...5 2.3 Perspectief...5

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

Bestuurswisseling Financiën

Bestuurswisseling Financiën Bestuurswisseling 2018 Financiën Agenda 1. Budgettair beeld Huidige begroting 2. Budgettair beeld Structurele ruimte Ontwikkelingen Algemene uitkering Rentekosten grondbedrijf Tarievenbeleid 3. Budgettair

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over de periode 1 januari tot

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

Toelichting begroting 2015

Toelichting begroting 2015 Toelichting begroting 2015 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2015 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

De vergoeding van Krímpenwijzer en Krimpens Sociaal team stijgt met 87 (van 69 naar 163).

De vergoeding van Krímpenwijzer en Krimpens Sociaal team stijgt met 87 (van 69 naar 163). IJsselgemeenten 1" swijziging Wij stellen u gelijktijdig met de begroting 2019-2022 voor om volgende begrotingswijziging in de begroting door te voeren. Het meerjarenperspectief verwerken we in de begroting

Nadere informatie

3-maandsrapportage 2014. Bedrijfsvoering

3-maandsrapportage 2014. Bedrijfsvoering 3-maandsrapportage 2014 Bedrijfsvoering 3-maandsrapportage 2014 bedrijfsvoering 1 1. Inleiding 2 2. Analyse financieel resultaat eerste kwartaal 2014 3 2.1 Personele lasten 3 2.2 Flankerend beleid 3 2.3

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jaarstukken 2015 BSGR 2

Inhoudsopgave. Jaarstukken 2015 BSGR 2 Jaarstukken 2015 Jaarstukken 2015 BSGR 2 Inhoudsopgave Voorwoord van de Directeur 3 1. Inleiding & leeswijzer 4 2. Financieel resultaat 5 2.1 Analyse resultaat 2015 5 2.2 Voorstel resultaatbestemming 6

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling

Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling Voorjaarsnota 2014 1 Voorjaarsnota 2014 Inleiding Deze voorjaarsrapportage is opgesteld vanuit de werkelijke financiële mutaties tot en

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 DATUM VERGADERING 27 juľ1i 2013 BDLAGE(N) 2 AGENDAPUNTNUMMER ļ DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 commissie 0 Water (10 juni 2013) 0 WWV (11 juni 2013) 0 MBH (12 juni 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING

Nadere informatie

Financieel overzicht 2012 afwikkeling liquidatie van de. STREEKRAAD OOST-GRONINGEN i.l.

Financieel overzicht 2012 afwikkeling liquidatie van de. STREEKRAAD OOST-GRONINGEN i.l. Financieel overzicht 2012 afwikkeling liquidatie van de STREEKRAAD OOST-GRONINGEN i.l. Financieel overzicht 2012 mei 2013 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Voortgang aangegane verplichtingen liquidatieplan

Nadere informatie

Begroting 2014ev, bijgewerkt t/m 18 december 2014 Pagina 2 van 8

Begroting 2014ev, bijgewerkt t/m 18 december 2014 Pagina 2 van 8 BEGROTING 2014ev bijgewerkt t/m raadsvergadering d.d. 18 december 2014 Pagina 2 van 8 1. Overzicht begrotingsbesluiten - Besluit d.d. 7 november 2013 inzake vaststelling begroting 2014 (dossier 223). -

Nadere informatie

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag Bestuur Onderwerp: Jaarrapport 2017-2018 Noordelijk Belastingkantoor Vergadering d.d. 15-04-2019 Agendapunt 4 Status Opgesteld door Afgestemd met Besluitvormend Paulien Geerdink en Marco Bos MT Noordelijk

Nadere informatie

Toelichting begroting 2014

Toelichting begroting 2014 Toelichting begroting 2014 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting heeft Hefpunt zichzelf het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2014 op het niveau te houden zoals

Nadere informatie

Verordening op het financiële beleid en beheer van het GBT 2019

Verordening op het financiële beleid en beheer van het GBT 2019 Verordening op het financiële beleid en beheer van het GBT 2019 Hoofdstuk I Artikel 1 Hoofdstuk II Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Hoofdstuk III Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6 2018BEM55 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 12 juni 2018 NUMMER PS AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Arjan Vermeeren DOORKIESNUMMER 3321 DOCUMENTUMNUMMER 81D3E4D8 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de Raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 31 mei 2016 Agendanummer : 14 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : J. (Jasper) Nieuwenhuizen : Bestuurs- en managementondersteuning : M. (Mark) Prijs Voorstel

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2016 Exploitatie Hefpunt

Rapportage 3 e kwartaal 2016 Exploitatie Hefpunt Rapportage 3 e kwartaal 2016 Exploitatie Hefpunt 1. Algemeen Ten opzichte van de begroting De bijdrage van de waterschappen voor 2016 komt uit op het bedrag waar in de begroting van 2016 rekening mee was

Nadere informatie

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden 1 Het Bestuur van de Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden gelet op artikel

Nadere informatie

Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie

Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie CVDR Officiële uitgave van Zeewolde. Nr. CVDR351242_1 21 november 2017 Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie De raad van de gemeente

Nadere informatie

Voor u ligt het voorstel voor de begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR).

Voor u ligt het voorstel voor de begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR). Begroting 2019-2022 2 3 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Opbouw meerjarenbegroting... 5 Indeling programmabegroting... 5 Beleidsbegroting... 5 Inleiding... 7 Strategische ontwikkelingen... 7 Financieel beleid...

Nadere informatie

De eerste stappen. Jaarstukken 2011

De eerste stappen. Jaarstukken 2011 De eerste stappen Jaarstukken 2011 Leiden april 2012 Pagina 1/42 Jaarstukken 2011, de eerste stappen De Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland verzorgt de belastingen voor het hoogheemraadschap van Rijnland

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

NOTITIE OVERHEAD April 2016

NOTITIE OVERHEAD April 2016 NOTITIE OVERHEAD April 2016 INHOUDSOPGAVE Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 Hoofdstuk 2 Definitie... 4 Hoofdstuk 3 Kostendekking... 7 Hoofdstuk 4 Programmaplan... 8 Hoofdstuk 5 Paragraaf Bedrijfsvoering...

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 626 6 november 2017 Financiële Verordening 2018 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepaling

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE BEGROTINGSWIJZIGING 2013 III VAN DE RDOG HOLLANDS MIDDEN

ADMINISTRATIEVE BEGROTINGSWIJZIGING 2013 III VAN DE RDOG HOLLANDS MIDDEN ADMINISTRATIEVE BEGROTINGSWIJZIGING 2013 III VAN DE RDOG HOLLANDS MIDDEN 1 colofon Auteur(s): directie en leidinggevenden van de RDOG Datum: oktober 2013 Uitgever: RDOG Hollands Midden Postbus 121 2300

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over de periode 1 januari tot

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel Nota Reserves en Voorzieningen 2004 Gemeente Ferwerderadiel Inhoudsopgave Blz. 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen. Onderscheid reserves en voorzieningen 4.

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling. Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid

Gemeenschappelijke regeling. Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Corsanummer: 2011011790 Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid Bloemendaal GtmatnU Spaarnwoud gemeente HEEMSTEDE Gemeente Zandvoort Gemeenschappelijke regeling Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid 2011

Nadere informatie

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018

Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Pagina 1 van 5 Registratienr.: Z/18/068379/130957 Resultaatteam: Burgemeester en Wethouders Leiderdorp, 25 september 2018 Onderwerp: Toetreden gemeenschappelijke regeling Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nadere informatie

Heffing & Invordering 10. H&I

Heffing & Invordering 10. H&I Heffing & Invordering 10. H&I Eindterm 10.01. Algemeen De examenkandidaat kan de plaats van de gemeentelijke heffingen omschrijven binnen de inkomstenbronnen van de gemeente en kent de bestedingen door

Nadere informatie

De begroting 2014 en hierin opgenomen meerjarenraming naar 2015 en verder is opgenomen in bijlage 1.

De begroting 2014 en hierin opgenomen meerjarenraming naar 2015 en verder is opgenomen in bijlage 1. Casus aanbesteding P&C software Vraagstelling: Werk deze casus uit met als uitgangspunten: Zoveel mogelijk geautomatiseerd binnen de door u geoffreerde software; Zo min mogelijke handmatige handelingen;

Nadere informatie

7-maandsrapportage 2016

7-maandsrapportage 2016 7-maandsrapportage 2016 7-maandsrapportage 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Analyse financieel resultaat tot en met juli 2016 3 2.1 Personele lasten 3 2.2 Flankerend beleid 3 2.3 Overige goederen

Nadere informatie

Algemeen bestuur Advies

Algemeen bestuur Advies Algemeen bestuur Advies Pagina 1/5 Steller Leiden L. van Kesteren / R. Naaktgeboren 27 september 2018 Onderwerp - 7-maandsrapportage 2018 Samenvatting Voor u ligt de 7-maandsrapportage 2018. De 7-maandsrapportage

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Jaarrapportage 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Jaarrapportage 2018 Waterschap Hunze en Aa s Jaarrapportage Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage rapporteren we over de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het jaar. In de SLA zijn afspraken gemaakt over

Nadere informatie

GGD Hollands Noorden Bezoekadres: Hertog Aalbrechtweg 22, 1823 DL Alkmaar Postadres: Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar

GGD Hollands Noorden Bezoekadres: Hertog Aalbrechtweg 22, 1823 DL Alkmaar Postadres: Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar GGD Hollands Noorden Bezoekadres: Hertog Aalbrechtweg 22, 1823 DL Alkmaar Postadres: Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar www.ggdhollandsnoorden.nl Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 3 2. Overzicht van baten en

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen

Nota reserves en voorzieningen Nota reserves en voorzieningen 2019 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 3 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 3 1.2 Inhoud van de nota... 3 2 Regelgeving en definities reserves

Nadere informatie

Begroting 2015ev, bijgewerkt t/m 12 november 2015 Pagina 2 van 8

Begroting 2015ev, bijgewerkt t/m 12 november 2015 Pagina 2 van 8 BEGROTING 2016ev bijgewerkt t/m raadsvergadering d.d. 12 november 2015 Pagina 2 van 8 1. Overzicht begrotingsbesluiten - Besluit d.d. 12 november 2015 inzake vaststelling begroting 2016 (dossier 344).

Nadere informatie

3-maandsrapportage 2016

3-maandsrapportage 2016 3-maandsrapportage 2016 3-maandsrapportage 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Analyse financieel resultaat eerste kwartaal 2016 3 2.1 Personele lasten 3 2.2 Flankerend beleid 3 2.3 Overige goederen

Nadere informatie

De kapitaallasten van genoemde investeringen kunnen worden opgevangen binnen de bestaande budgetten van beide meldkamers.

De kapitaallasten van genoemde investeringen kunnen worden opgevangen binnen de bestaande budgetten van beide meldkamers. Voorstel AGP 6 Aan : Algemeen Bestuur Datum : 10 november Bijlage(n) : 1 Steller : P.J.M. Hector / Investeringsplan GMC meldkamer Oost-Brabant en A. Hellings Onderwerp : 2 e begrotingswijziging Programmabegroting

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen

Nota Reserves en Voorzieningen Nota Reserves en Voorzieningen 1 2 Inhoud 1 Visie en wettelijke kaders 5 1.1 1.2 Visie Wettelijke kaders 2 Reserves 7 2.1 Soorten reserves 8 2.1.1 Algemene reserves 2.2 2.3 2.4 3 Voorzieningen 11 3.1 3.2

Nadere informatie

Tweede begrotingswijziging 2017

Tweede begrotingswijziging 2017 Tweede begrotingswijziging 2017 Colofon Uitgave Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Datum januari 2017 Adresgegevens Spoorlaan 181 5038 CB Tilburg Telefoon (013) 206 01 00 www.omwb.nl info@omwb.nl

Nadere informatie

Rapportage 1 e kwartaal 2015 Exploitatie Hefpunt

Rapportage 1 e kwartaal 2015 Exploitatie Hefpunt Rapportage 1 e kwartaal 2015 Exploitatie Hefpunt 1. Algemeen De prognose van de bijdrage van de waterschappen voor 2015 wordt 399.000 lager geraamd dan waar in de begroting van 2015 mee rekening was gehouden.

Nadere informatie

De colleges van de gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen, een ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

De colleges van de gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen, een ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN BOLLENSTREEK De colleges van de gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen, een ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; overwegende dat: - zij

Nadere informatie

1 e Begrotingswijziging ODRA 2016

1 e Begrotingswijziging ODRA 2016 1 e Begrotingswijziging ODRA 2016 1.0 Inleiding Hierbij treft u de gewijzigde begroting aan voor het jaar 2016. De begroting is op een aantal punten gewijzigd. De wijziging met toelichting treft u hieronder

Nadere informatie

CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016

CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016 CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016 = aankruisen wat van toepassing is BEGROTING Artikel 7 t/m 21 BBV Beleidsbegroting

Nadere informatie

Overhead en Ontwikkelingen personele kosten Informatieavond Gemeenteraad 27 september 2011

Overhead en Ontwikkelingen personele kosten Informatieavond Gemeenteraad 27 september 2011 Overhead en Ontwikkelingen personele kosten Informatieavond Gemeenteraad 27 september 2011 Overhead Opbouw kosten van overhead Benchmark Berenschot Verdeling van overhead Hoe om te gaan met overhead uitbesteding

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 14 maart 2017 Agendapunt : 10. Bijlagen : Bestuursrapportage 2016-3 Onderwerp : Bestuursrapportage 2016-3 Informatie bij

Nadere informatie

Bespreeknota wijziging Besluit Begroting en Verantwoording

Bespreeknota wijziging Besluit Begroting en Verantwoording Bespreeknota wijziging Besluit Begroting en Verantwoording Inleiding Met ingang van de begroting 2017 gaat er het nodige veranderen in het Besluit Begroting en Verantwoording en daarmee in onze begroting.

Nadere informatie

Rapportage 1 e kwartaal 2017 Exploitatie Hefpunt

Rapportage 1 e kwartaal 2017 Exploitatie Hefpunt Rapportage 1 e kwartaal 2017 Exploitatie Hefpunt 1. Algemeen De prognose van de bijdrage van de waterschappen voor 2017 wordt circa 203.000 hoger geraamd dan waar in de begroting van 2017 mee rekening

Nadere informatie

BEGROTING 2014. (incl. meerjarenraming 2015-2018) HEFPUNT

BEGROTING 2014. (incl. meerjarenraming 2015-2018) HEFPUNT BEGROTING 2014 (incl. meerjarenraming 2015-2018) HEFPUNT Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Algemeen 1.2 Indeling begroting 2. Beleidsbegroting 2.1 Algemeen 2.2 Risico s 2.3 Programma 2.3.1 Bestandsbeheer

Nadere informatie

Bijlage 2. Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht. Eerste Begrotingswijziging 2014

Bijlage 2. Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht. Eerste Begrotingswijziging 2014 Bijlage 2 Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht Eerste swijziging Toelichting Deze eerste begrotingswijziging betreft de verantwoording van: 1. de extra personele lasten; 2. de structurele

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Bijlage Begrotingswijzigingen 2017

Bijlage Begrotingswijzigingen 2017 Bijlage Begrotingswijzigingen 2017 Begrotingswijziging (onderdeel Bedrijfsvoering) Op 1 juli 2015 is het organisatieplan vastgesteld door het bestuur. Op basis van het organisatieplan bestaat de begroting

Nadere informatie

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB04072018-7.2 Aan het Algemeen Bestuur Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 Geacht bestuur, Bijgaand treft u aan de begroting voor het

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2014 OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN Nota reserves en voorzieningen 2014 GR - pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Besluit Begroting en Verantwoording

Nadere informatie