Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond Vastgesteld in de RCvAB van: 15 mei 2002

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond Vastgesteld in de RCvAB van: 15 mei 2002"

Transcriptie

1 Scheepvaartbrandbestrijding Schepen functioneren volledig zelfstandig van hun omgeving, wat geldt bij ieder schip, van jachtje (binnenvaart) tot Mammoettanker (zeevaart). Dit houdt in dat schepen hun eigen energie voorziening hebben, voorstuwing, er wordt gewoond en geleefd en het kan lading transporteren. Een modern binnenvaartschip heeft zo n twintig ton gasolie aan boord voor de voortstuwing. Vanzelfsprekend geldt hoe groter het schip hoe meer brandstof. Schepen kunnen afhankelijk van hun grote en omvang, bij een inzet voor verrassingen zorgen, m.n. de machinekamer kan er al snel uitzien als een fabriek met werkplaatsen en machines. Gevaren Door smalle (nauwe) gangen, snelle en hoge temperatuur opbouw en weinig of geen brandwerende scheidingen behoort een snelle branduitbreiding m.n. in de accommodatie tot de mogelijkheden. Machinekamer kent openstructuur wat door gebruik open vloerroosters wordt benadrukt. Schepen bestaan volledig uit staal en zijn gebouwd om water buiten te houden, waardoor bij brand extreme hitte opbouw mogelijk is. Gebruik van veel water kan leiden tot instabiliteit van het schip. Water wat in schip gaat moet er ook weer uit!! Eigen veiligheid Maak gebruik van de kennis die er is bij de bemanning c.q. regionale wachtchef B&O (Beheer en Operaties) van de Rotterdam Port Authority (RPA) incidentbestrijdingsvaartuigen over scheepstypen en uitrustingen. Typen schepen Wijzigingen via OPV telefoonnummer:

2 Vrachtschepen. Tankers. Passagiersschepen. Bijzondere vaartuigen zoals werkschepen. Offshore platforms. Schepen kunnen in 3 elementen worden ingedeeld, waar brand kan uitbreken Machinekamer De machinekamer kent een open structuur wat door het gebruik van open vloerroosters wordt benadrukt. De machinekamer vormt het hart van het schip wat omgeven is door een A-60 schot. Accommodatie (woongedeelte) Ladinggedeelte Laadruimen Ruimen zijn te vergelijken met loodsen in het havengebied met soms een, twee of drie verdiepingen. Werkruimte Tankgedeelte Scheepsbranden kunnen plaatsvinden Aan de kade. In een (droog) dok of op scheepswerf. Op stroom. Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

3 Aanrijden Overwegingen Navragen bij RAC wat voor type schip het betreft. Navragen naar locatie schip m.a.w. te water (aan de kade of op stroom), in loods of in dok (op de werf). Naast standaard uitrukkleding en ademlucht, redvesten aantrekken. Ter plaatse Toetreding Wees alert op laad en loswerkzaamheden op de kades en rijdende kranen. Verder kunnen zich op kades gasflessen bevinden, olieplassen andere vloeistoffen waardoor kades en steigers glad kunnen zijn. Toetreding is in algemeen slechts mogelijk via 1 toegang (gang-way). Bij schip aan de kade kan mogelijk ook toegang via de waterzijde gerealiseerd worden in samenwerking met een RPA vaartuig. Voor logistieke ondersteuning van aanvoer middelen kan overwogen worden gebruik te maken van aanwezige kranen en of autoladders c.q. hoogwerkers. Let op indien een schip in een loods, dok of de werf ligt dan kan het voorkomen dat bepaalde installaties niet meer werken, zoals blusinstallatie. Betreden machinekamer via schroefaskoker is geen reële optie. Wel is er bijna altijd een 2 e toegang tot de machinekamer. Verkenning Herkenning gevaarlijke stoffen op binnenvaartschepen Eén blauwe kegel of één blauw licht: transport van brandbare vloeistoffen, gevaar in principe beperkt tot op schip. Twee blauwe kegels of twee blauwe lichten: transport van brandbaar en giftige stoffen, bij vrijkomen stoffen zal gevaar niet beperkt blijven tot het schip. Drie blauwe kegels of drie blauwe lichten: transport van ontplofbare stoffen. Herkenning gevaarlijke stoffen op zeevaartschepen Zeeschip dat gevaarlijke stoffen laadt, lost of vervoert is voorzien van effen rode vlag. Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

4 Doel verkenning Essentiële informatie bij brand aan boord van een schip is onder te verdelen in personen, locatie en lading en bijzonderheden. Personen Aantal personen (bemanningsleden, passagiers en of onderaannemers c.q. onderhoudspersoneel) aan boord? Is er sprake van gewonden en of vermisten? Verkenning, vervolg Locatie Locatie van de brand (accommodatie (hutten of keuken) / lading / (tussen de) ruimen (hold) / machinekamer (engine room) / werkruimten / pompkamers? Locatie van de lading, i.v.m. mogelijkheid van verschillende producten en i.v.m. mogelijkheid van meerdere dekken? Waar zijn de diverse ruimte op het schip en hoe kom je daar? Lading Soort lading en hoeveelheid? Ladingpapieren (ladingplan of stuwplan = cargo plan of stowage plan) met gegevens over de lading? Veiligheidsplan (fire safety plan) of algemeen plan (general arrangement plan) van het schip (voor zeeschepen) aanwezig bij de gang-way, ingang aan stuurboord- (starboard) en bakboordzijde (portside)? Bijzonderheden Zijn er laad- en loswerkzaamheden bezig en zijn deze gestopt (of stromen er nog leidingen door)? Zijn er bijzondere gevaren in de lading (gevaarlijke stoffen) of op het schip (380 volt, verfopslag, vuurpijlen c.q. pyrotechnische in reddingsvlotten, etc.) aanwezig en waar bevinden deze zich? Zijn de machines gestopt (machines zijn in het algemeen niet van buiten af te stoppen)? Is eigen blusinstallatie (indien aanwezig) geactiveerd en vraag naar soort blusinstallatie? Zijn er reparatiewerkzaamheden aan boord? Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

5 Inzetfase Deskundigheid Inzet indien mogelijk op advies en in overleg met personeel van RPA en kapitein (Master of Captain) of 1 e stuurman (Chief Officer of 1 ste Mate), gezagvoerder of schipper van het schip. N.b. Laat de kapitein zo lang als mogelijk in de stuurhut. Inzet Voor alle schepen (zowel binnen- als zeevaart) geldt: Bij scheepsbranden altijd zelf geheel afleggen (m.b.v. eigen middelen of middelen RPA). M.a.w. geen gebruik maken van de walaansluiting van het schip. Beginnen met koelen met lagedruk nevel, indien mogelijk en of noodzakelijk ook vanaf buitenzijde van het schip. Ventileren, let op bij ventileren op passagiersschepen i.v.m. rookverspreiding via ventialatiekanalen. Let op afvoer bluswater (i.v.m. stabiliteit schip)!! Maak doordacht gebruik van blusinstallatie van schip zelf. Na gebruik CO 2 blusinstallatie let op gebruik ademlucht bij betreden ruimte. Verder kan gebruik CO 2 blusinstallatie leiden tot statische elektriciteit en explosiegevaar door ontsteken rookgassen. Bij brand in de accommodatie (super-structure of deckhouse of accomodation) of machinekamer conform kelderbrand, extra man (nummer 4) aan aanvalsploeg toevoegen en altijd lagedrukstraal meenemen. Omgeving afschermen met water. Binnenvaartschepen, algemeen Indien er brand is in de machinekamer, de Rijnvaart afsluiters (betreft noodafsluiters voor brandstoftoevoer) trekken. De Rijnafsluiters bevinden zich o.a. bij de ingang naar de machinekamers op deckniveau. Tankers Zijn de cofferdammen leeg en kunnen die vol met water gezet worden. Stukgoed, droge lading, container Indien brand in het middenerf (ruimte c.q. scheiding tussen 2 ladingruimten over breedte van het schip)vraag naar bijzondere gevaren (verfopslag). Let op hoeveelheid water bij brand in de lading. Passagiers Let op in passagierschepen zijn grote open ruimte aanwezig dus niet onbeperkt water naar binnen spuiten (vrijvloeistof oppervlak). Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

6 Werkschepen Werkschepen liggen meestal aan de buitenzijde van schepen afgemeerd en zijn hierdoor moeilijk te bereiken. Indien mogelijk gebruik maken van de RPA vaartuigen of via het afgemeerde schip het werkschip benaderen. Let op de bijzondere gevaren (380 V, verf- en oplosmiddelen, gas- en zuurstofcilinders, acetyleencilinders, etc) aan boord van het werkschip. N.b. een werkschip alle gevaren welke in een garage kunnen voorkomen zijn aanwezig op een werkschip. Inzetfase, vervolg Zeeschepen, algemeen Indien er brand is in de machinekamer alle toegangen en ventilatie openingen sluiten. Navragen of eigen blusinstallatie is geactiveerd of laten activeren. Laat de kapitein (indien mogelijk) in de stuurhut t.b.v. communicatie (naar eigen personeel, rederij, verzekering, etc) en beschikbaarheid alle relevante informatie in stuurhut. Let op de stabiliteit van het schip (vraag de kapitein er naar). Tankers Waar is de pompkamer (afhankelijk van de locatie te gebruiken als afscheiding, n.b. tussen ladingtank en machine kamer is een ruimte aanwezig (cofferdam)). Stukgoed en containers Vraag in dien er brand is in een ruim met containers en u gebruikt bluswater, of de machinist het ruim kan lenzen. Let op milieu-aspecten van verontreinigt bluswater. Passagiers Vraag indien er brand is in op een Car-dek en u gebruikt bluswater, of de machinist het Car-dek en of het ruim (hold) kan lenzen. Let op milieu-aspecten van verontreinigt bluswater. Maak als gids gebruik van de bemanning. Let op gevaren van rookverspreiding via reguliere ventilatiekanalen. Offshore platforms Vraag naar het aantal aanwezige personen (eigen bemanning en onderaannemers) Vraag direct naar het veiligheidsplan (fire safety plan). Vraag naar de aanwezigheid en of werking van een eigen blussysteem aan boord van het platform. Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

7 Inzetfase, vervolg Indien mogelijk gebruik maken van bestrijdingsvaartuigen RPA en of de aanwezige middelen Waterleverancier voor bluseenheden bij brandbestrijding. Extra slagkracht. Koelen m.n. buitenzijde schip. Uitbreiding voorkomen. Neerslaan c.q. verdunnen van gaswolk. RPA-vaartuigen hebben S.V.M. aan boord. AFFF 1 % - 3 % alcoholbrand. Verder hebben de RPA-vaartuigen dezelfde reguliere brandbestrijdingsmaterialen (aanvalskorven, reserve ademluchtcilinders ) aan boord als brandweer Rotterdam. Aflossing In verband extreme hitte en mogelijke lange en nauwe aanvalsweg zorgen voor voldoende aflossing, nabij schip. Aflossing indien mogelijk laten plaatsvinden met dubbellucht. Nazorg Fysiek Houdt na afloop van een serieuze scheepsbrand rekening met fysieke gesteldheid van het personeel en zorg voor voldoende vocht. Evalueren Nabespreken incident intern en in overleg met RPA. Wijzigingen via OPV (telefoonnummer):

Rail (NS - bestaand spoor - 1.800 Volt gelijkspanning 1 )

Rail (NS - bestaand spoor - 1.800 Volt gelijkspanning 1 ) Rail (NS - bestaand spoor - 1.800 Volt gelijkspanning 1 ) Gevaren Vervoer gevaarlijke stoffen. Botsing met rijdend materiaal. Elektrocutie door (hoog) spanning van de bovenleiding. Elektrocutie door (hoog)

Nadere informatie

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis C Deze les bestaat uit 16 vragen over de zeescheepvaart. De meeste vragen hebben ook met aardrijkskunde en geschiedenis te maken. Als je deze les af hebt, weet je alles over de scheepvaart! eerkeuzevragen

Nadere informatie

Werkboek. voor PORT RANGERS. Ontdek en beleef de wereld van de Rotterdamse haven!

Werkboek. voor PORT RANGERS. Ontdek en beleef de wereld van de Rotterdamse haven! Werkboek voor PORT RANGERS Haven Taaltocht Ontdek en beleef de wereld van de Rotterdamse haven! Tekst 1: Wat is een haven? De Haven van Rotterdam Rotterdam is een havenstad. Maar wat is een haven eigenlijk?

Nadere informatie

test binnenvaartincidenten bevelvoerder

test binnenvaartincidenten bevelvoerder test binnenvaartincidenten bevelvoerder 1 Inleiding Als bevelvoerder kunt u te maken krijgen met scheepvaartincidenten. Denk aan scheepsbranden, hulpverlening op schepen en incidenten met gevaarlijke stoffen.

Nadere informatie

Groep 7 - Varen over de Westerschelde

Groep 7 - Varen over de Westerschelde Leerkrachtinformatie Groep 7 - Varen over de Westerschelde Lesduur:90 minuten (in tweetallen) DOEL De leerlingen weten welke type schepen er over de Westerschelde varen; hebben onderzocht hoe de stabiliteit

Nadere informatie

Veiligheidspresentatie - Bootlieden

Veiligheidspresentatie - Bootlieden Veiligheidspresentatie - Bootlieden Versie 1.8.2017 2 Veiligheidspresentatie Ovet B.V. Ovet B.V. algemene informatie Risico s Op het terrein en aan boord van schepen 3 Ovet B.V. algemene informatie 1.

Nadere informatie

KONINKLIJKE BLN-SCHUTTEVAER. Uniforme regels voor binnenvaartschepen bij containerterminals

KONINKLIJKE BLN-SCHUTTEVAER. Uniforme regels voor binnenvaartschepen bij containerterminals KONINKLIJKE BLN-SCHUTTEVAER Uniforme regels voor binnenvaartschepen bij containerterminals UNIFORME REGELS VOOR BINNENVAARTSCHEPEN BIJ CONTAINERTERMINALS Containerterminals vertegenwoordigd door: - VRTO

Nadere informatie

VOS Keten. Knelpunten en Kansen binnen Rotterdams havengebied

VOS Keten. Knelpunten en Kansen binnen Rotterdams havengebied VOS Keten Knelpunten en Kansen binnen Rotterdams havengebied Wie staat hier? Toon Boonekamp Adviseur Energie, Water en Afval Ondersteuning industriële klanten op de technische thema s duurzaamheid en contacten

Nadere informatie

Taxonomie code: B Schriftelijk. B Schriftelijk. R Schriftelijk. R Schriftelijk. R Schriftelijk

Taxonomie code: B Schriftelijk. B Schriftelijk. R Schriftelijk. R Schriftelijk. R Schriftelijk Opgesteld door: CCV Examenonderdeel Code: n.v.t. Naam: Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Binnenvaart Toetsvorm: Schriftelijk Eindtermen/toetstermen: 6. Voorschriften voor verpakkingen, met inbegrip

Nadere informatie

Beoordelingsmatrix wet zeevarenden

Beoordelingsmatrix wet zeevarenden Beoordelingsmatrix wet zeevarenden Postbus 4, 2280 AA Rijswijk Telefoon 088-998 48 88 Telefax 088-998 48 89 E-mail vergunningen@kiwa.nl Schipper machinist beperkt werkgebied (SMBW) bevoegdheden (art. 18,

Nadere informatie

Protocol. Bunkerveiligheid tijdens containerwerkzaamheden

Protocol. Bunkerveiligheid tijdens containerwerkzaamheden Protocol Bunkerveiligheid tijdens containerwerkzaamheden De ondergetekenden, 1. Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) 2. Deltalinqs alsmede de volgende bedrijven / rederijen, 3. Hutchison

Nadere informatie

Maritieme Veiligheid. Op het Schelde-Rijnkanaal

Maritieme Veiligheid. Op het Schelde-Rijnkanaal Maritieme Veiligheid Op het Schelde-Rijnkanaal Verkeerspost Wemeldinge 24/7/365 2 VKL s Rijkswaterstaat 2 RWS INFORMATIE - Schelde-Rijnkanaal Beheersgebied Verkeerspost Wemeldinge Oosterschelde Veerse

Nadere informatie

Exameneisen Havenbeveiliger

Exameneisen Havenbeveiliger Exameneisen Havenbeveiliger Verduidelijking exameneisen 1 november 2009 Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden

Nadere informatie

Stabiliteit containerschepen. Jan Kruisinga

Stabiliteit containerschepen. Jan Kruisinga Stabiliteit containerschepen Jan Kruisinga Stabiliteit berekenen Belangrijk voor veiligheid schepen, bemanning en milieu Huidige rekenmethode voldoet Opleiding Onbetrouwbare containergewichten Juiste containergewichten

Nadere informatie

BINNENVAART HANDLEIDING

BINNENVAART HANDLEIDING BINNENVAART HANDLEIDING juni 2015 INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN...03 2. HAVENNUMMERS...03 3. AFVALSTOFFENBESLUIT BINNENVAART...03 4. AANMELDEN VOOR BELADEN...04 5. AFMEREN VOOR BELADEN...05 6. BELADEN...06

Nadere informatie

Exameneisen Havenbeveiliger

Exameneisen Havenbeveiliger Exameneisen Havenbeveiliger Verduidelijking exameneisen Voor alle exameneisen geldt dat waar gesproken wordt van kennis van de begrippen ook voorbeelden van deze begrippen kunnen worden gevraagd in een

Nadere informatie

Toetsmatrijs. Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel Code: n.v.t. Naam: Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Binnenvaart Toetsvorm: Schriftelijk

Toetsmatrijs. Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel Code: n.v.t. Naam: Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Binnenvaart Toetsvorm: Schriftelijk Opgesteld door: CCV Examenonderdeel Code: n.v.t. Naam: Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Binnenvaart Toetsvorm: Schriftelijk 6. Voorschriften voor verpakkingen, met inbegrip van IBC s en grote

Nadere informatie

37.500,-prijs incl. BTW. ex Tanker 252 ton / Casco Woonschip Visie Doeve Makelaars

37.500,-prijs incl. BTW. ex Tanker 252 ton / Casco Woonschip Visie Doeve Makelaars Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

Arbeidsomstandighedenregeling. Hoofdstuk 4. Veiligheid tankschepen en gevaarlijke stoffen. Paragraaf 4.1 Veiligheid aan op of in tankschepen

Arbeidsomstandighedenregeling. Hoofdstuk 4. Veiligheid tankschepen en gevaarlijke stoffen. Paragraaf 4.1 Veiligheid aan op of in tankschepen Arbeidsomstandighedenregeling Hoofdstuk 4. Veiligheid tankschepen en gevaarlijke stoffen Paragraaf 4.1 Veiligheid aan op of in tankschepen Artikel 4.1. Definities Voor de toepassing van deze paragraaf

Nadere informatie

Tarieventabel Zeehavengeld 2016

Tarieventabel Zeehavengeld 2016 Tarieventabel Zeehavengeld 2016 Definities a) Lijndienst Van een Lijndienst is sprake als aan alle volgende voorwaarden wordt voldaan: 1) Het Zeeschip vaart in overeenstemming met de door de Cliënt aan

Nadere informatie

a) de navolgende, onder punt 3 genoemde vermeldingen worden na hoofdstuk 4 ingevoegd.

a) de navolgende, onder punt 3 genoemde vermeldingen worden na hoofdstuk 4 ingevoegd. - 25 - Bijlage 2 bij protocol 7 Definitieve wijziging van het Reglement betreffende het scheepvaartpersoneel op de Rijn (RSP) Aanvullende voorschriften voor de kennis van de bemanningsleden van schepen

Nadere informatie

SCHEEPSBRANDBESTRIJDING. in de Amsterdamse haven

SCHEEPSBRANDBESTRIJDING. in de Amsterdamse haven SCHEEPSBRANDBESTRIJDING in de Amsterdamse haven Rob Mom Brandweer Amsterdam Versie 1-2003 Voorwoord In de haven van Amsterdam komen en gaan vele verschillende typen schepen, variërend van plezierjachtjes

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Veiligheidspresentatie - Poortinstructie (algemeen)

Veiligheidspresentatie - Poortinstructie (algemeen) Veiligheidspresentatie - Poortinstructie (algemeen) Versie 1.8.2017 2 Veiligheidspresentatie Ovet B.V. Ovet B.V. algemene informatie Risico s Op het terrein en aan boord van schepen 3 Ovet B.V. algemene

Nadere informatie

MTP101 Week 2: data verzamelen en analyseren

MTP101 Week 2: data verzamelen en analyseren MTP101 Week 2: data verzamelen en analyseren Robert Hekkenberg 26/1/12 Delft University of Technology Challenge the future Projectorganisatie Week 1: Week 2: Week 3: Week 4: Week 5: Week 6: Week 7: algemene

Nadere informatie

Informatietechnologie / meldsystemen gevaarlijke stoffen vanuit het perspectief van de vaarwegbeheerder

Informatietechnologie / meldsystemen gevaarlijke stoffen vanuit het perspectief van de vaarwegbeheerder Informatietechnologie / meldsystemen gevaarlijke stoffen vanuit het perspectief van de vaarwegbeheerder Jos van Splunder Senior Adviseur Scheepvaartverkeerscentrum SVC 21 oktober 2011 Elektronisch Melden,

Nadere informatie

1. Kenmerken van een inzet bij OGS. 2. Belangrijkste Risico's bij OGS. 3. Specifieke zaken voor Beeldvorming bij OGS

1. Kenmerken van een inzet bij OGS. 2. Belangrijkste Risico's bij OGS. 3. Specifieke zaken voor Beeldvorming bij OGS Beeld-, oordeel- en besluitvorming bij OGS Oefenkaart Lesstof Overige bronnen 222A Beeld-, oordeel- en besluitvorming bij OGS Bevelvoerder, tekstboek OGS Inleiding Deze achtergrondinformatie gaat over

Nadere informatie

BICS Instructiekaart E-MELDPLICHT MET BICS 4.00. E-MELDPLICHT met BICS 4.00. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Instructies Melden met BICS

BICS Instructiekaart E-MELDPLICHT MET BICS 4.00. E-MELDPLICHT met BICS 4.00. Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Instructies Melden met BICS BICS Instructiekaart E-MELDPLICHT MET BICS 4.00 Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. 1 Dit document bevat de beknopte (werk)instructies voor schippers die moeten voldoen aan de meldplicht (m.n. de elektronische

Nadere informatie

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt Les 3. Havens Introductie De onderdelen voor de pennen van Pennenland bv komen uit de Verenigde Staten. De bedrijven die deze onderdelen aan Pennenland verkopen (leveranciers) verschepen hun onderdelen

Nadere informatie

Flashover en backdraft signaleren

Flashover en backdraft signaleren Flashover en backdraft signaleren Oefenkaart 101C Gevaar van flashover en backdraft signaleren Lesstof Leerboek Manschap A, Brandbestrijding Deel A-3 Flashover en backdraft Deel C-2 Straalpijpvoering Overige

Nadere informatie

Codering stuwlocaties. containerbinnenvaart

Codering stuwlocaties. containerbinnenvaart Codering stuwlocaties in de containerbinnenvaart Rotterdam 2012 Versie: 4.0 gedateerd 18-10-2012 Bewerkt door: Bureau Telematica Binnenvaart Codering stuwlocaties in containerbinnenvaart 1 1 Inhoud 1 Inhoud...

Nadere informatie

Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië

Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië - 1 - Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië, 11 januari 2014

Nadere informatie

Binnenvaart en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Vivian van der Kuil 3 december 2014

Binnenvaart en het vervoer van gevaarlijke stoffen. Vivian van der Kuil 3 december 2014 Binnenvaart en het vervoer van gevaarlijke stoffen Vivian van der Kuil 3 december 2014 2 Huidige regelgeving Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen Besluit Gevaarlijke Stoffen Aanwijzing Gevaarlijke stoffen 3

Nadere informatie

Technische problemen historische pleziervaartuigen langer dan 20 meter

Technische problemen historische pleziervaartuigen langer dan 20 meter Pleziervaartuigen langer dan 20 meter moeten na de invoering van de Europese richtlijn voor de binnenvaart en de Binnenvaartwet voldoen aan technische eisen. Hieronder volgt een overzicht van inventarisatie

Nadere informatie

Aanvullende bepalingen inzake de kennis van de bemanningsleden van binnenschepen die vloeibaar aardgas (LNG) als brandstof gebruiken

Aanvullende bepalingen inzake de kennis van de bemanningsleden van binnenschepen die vloeibaar aardgas (LNG) als brandstof gebruiken CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART STF/G (14) 61 rev. 2 9 december 2014 Or. de fr/de/nl WERKGROEP SOCIALE ZAKEN, ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN BEROEPSOPLEIDING Aanvullende bepalingen inzake de kennis van

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel: Veiligheid en milieu Code: BVVM Naam: Schipper Toetsvorm: Schriftelijk: meerkeuzevragen.

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel: Veiligheid en milieu Code: BVVM Naam: Schipper Toetsvorm: Schriftelijk: meerkeuzevragen. Opgesteld door: CCV Examenonderdeel: Veiligheid en milieu Code: VVM Naam: Schipper Toetsvorm: Schriftelijk: meerkeuzevragen Eindtermen/toetstermen 1. heeft kennis van de wet- en regelgeving met betrekking

Nadere informatie

De terminologie verschillende werkgevers op één werk is afkomstig uit de Arbeidsomstandighedenwet.

De terminologie verschillende werkgevers op één werk is afkomstig uit de Arbeidsomstandighedenwet. TOELICHTING (1) Het risico Ter voorkoming van het overboord slaan van containers worden containers die aan dek van een zeeschip staan met behulp van zogenaamde twistlocks (onderling) en sjorstangen (aan

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 001 / RHN / 2014 Besluit tot het intrekken van het besluit d.d. 6 maart 2013 en het opnieuw en gewijzigd aanwijzen van operationele ruimte en de daarvoor

Nadere informatie

Tunnels en alternatieve brandstoffen. Jetty Middelkoop AGS brandweer AA

Tunnels en alternatieve brandstoffen. Jetty Middelkoop AGS brandweer AA Tunnels en alternatieve brandstoffen Jetty Middelkoop AGS brandweer AA Soorten alternatieve brandstoffen Elektrisch Hybride CNG LNG Waterstof Incidenten: elektrisch 26 februari 2015, Amsterdam Gevaren:

Nadere informatie

wrakken Introductie Scheepvaartroutes op de Noordzee

wrakken Introductie Scheepvaartroutes op de Noordzee Scheeps wrakken Introductie De Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. In het Nederlandse deel alleen al varen 340 schepen per dag (dus 124100 per jaar!). En dat is nog afgezien van de

Nadere informatie

Plan to keep control!

Plan to keep control! Plan to keep control! KRITIEKE OPERATIES KRITIEKE OPERATIES Kritieke operaties zijn activiteiten met een gekend risico voor serieuze accidenten. Dit handboek voor kritieke operaties is opgesteld om de

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 100 / RHN / 2014 Besluit tot het intrekken van het besluit d.d. 16 oktober 2013 en het opnieuw en gewijzigd aanwijzen van operationele ruimte en de

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 034 / RHN / 2014 Besluit tot het aanwijzen van operationele ruimte en de daar voor geldende voorschriften en beperkingen voor de ligplaatsen van de

Nadere informatie

NNPC PUBLICATIE BALLASTWATER

NNPC PUBLICATIE BALLASTWATER NNPC PUBLICATIE 2015 1 BALLASTWATER 2 / ballastwater / NNPC ballastwater / Inleiding Er zijn de laatste tijd opvallend veel ladingschades die direct of indirect te maken hebben met ballastwater. Veel van

Nadere informatie

VEILIGHEIDSDAG MEI. Niets is wat het lijkt

VEILIGHEIDSDAG MEI. Niets is wat het lijkt VEILIGHEIDSDAG 2018 30 MEI. Niets is wat het lijkt HEETWERK AAN BOORD VAN K-0 TANKSCHEPEN In 1965 en 1968 zijn een aantal zware ongevallen gebeurt met tankschepen in Nederlandse havens waar heetwerk op

Nadere informatie

Achtste wijziging Havenbeheersverordening Rotterdam 2010

Achtste wijziging Havenbeheersverordening Rotterdam 2010 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 56886 19 maart 2018 Achtste wijziging Havenbeheersverordening Rotterdam 2010 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Juli 2012 Drs. A.C.C. Hubens Oude Engelenseweg 25 5222 AB Den Bosch 073-6230120 06-17418733 www.ahadata.nl Inhoudsopgave LAND VAN REGISTRATIE... 1 SCHEEPSLENGTE...

Nadere informatie

# Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm

# Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm # Overwegingen Aantekeningen 1 Alarm Rust, ruimte & overzicht 2 Uitrukken 1 Controle MS 2 Bericht 3 Bovenwinds aanrijden 4 Veilig aanrijden 5 Berichtgeving 6 Commando s 3 OGS melding 1 GEVI-nummer 2 Stofnaam

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan?

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan? Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1 Waar komen al die regels vandaan? De belangrijkste organisaties die zich bezig houden met maritieme regelgeving zijn: IMO (International Maritime Organization) - Veiligheid

Nadere informatie

Vliegtuigbrandbestrijding. Oefening

Vliegtuigbrandbestrijding. Oefening Oefening Doel Specialisme Specialistische brandbestrijding Ploeg: manschappen, manschap b (optioneel) en bevelvoerder Frequentie: korpsspecifiek Algemeen doel De ploeg voert veilig en effectief een inzet

Nadere informatie

Plan to keep control!

Plan to keep control! Plan to keep control! ita.jandenul.com KRITIEKE OPERATIES KRITIEKE OPERATIES Kritieke operaties zijn activiteiten die een potentieel risico inhouden voor ernstige accidenten. Dit handboek voor kritieke

Nadere informatie

Speerpunten handhaving in de tankvaart & Convenanten. Frans Plu & Eric van Hees 6 september 2012

Speerpunten handhaving in de tankvaart & Convenanten. Frans Plu & Eric van Hees 6 september 2012 Speerpunten handhaving in de tankvaart & Convenanten Frans Plu & Eric van Hees 6 september 2012 Inhoud Introductie Kaders Risico analyse Risico s tankvaart convenanten Organisatie ILT Introductie - Organisatie

Nadere informatie

In deze regeling wordt verstaan onder besluit: Besluit vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart.

In deze regeling wordt verstaan onder besluit: Besluit vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart. REGELING van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende regels met betrekking tot de vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart (Regeling vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart) De Minister

Nadere informatie

Betreft: Bijdrage van het bedrijfsleven aan de uitwerking van een gids voor goede praktijken inzake de stabiliteit van de containerschepen

Betreft: Bijdrage van het bedrijfsleven aan de uitwerking van een gids voor goede praktijken inzake de stabiliteit van de containerschepen Centrale Rijnvaartcommissie t.a.v. de heer Mr. Ing. H.A.F. van der Werf Secretaris-Generaal Per e-mail: h.vanderwerf@ccr-zkr.org Rotterdam, 19 juni 2015 Betreft: Bijdrage van het bedrijfsleven aan de uitwerking

Nadere informatie

Bijlage 1 bij de Verordening Haven- en Kadegelden Tarieventabel Zeehavengeld 2015, als bedoeld in artikel 1.6, eerste lid

Bijlage 1 bij de Verordening Haven- en Kadegelden Tarieventabel Zeehavengeld 2015, als bedoeld in artikel 1.6, eerste lid Bijlage 1 bij de Verordening Haven- en Kadegelden 2014 Tarieventabel Zeehavengeld 2015, als bedoeld in artikel 1.6, eerste lid a. Lijndienst Van een Lijndienst is sprake als aan alle volgende voorwaarden

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars

Visie Doeve Makelaars Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruinnte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruinnte Haven Amsterdam Besluit Aanwijzing Operationele Ruinnte Besluitnummer: 006 / RHN / 2013 Besluit tot het aanwijzen van operationele ruimte en de daar voor geldende voorschriften en beperl

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 039 / RHN / 2014 Besluit tot het aanwijzen van operationele ruimte en de daar voor geldende voorschriften en beperkingen voor de ligplaatsen van de

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Verordening tot tweede wijziging van de verordening op heffing en invordering van haven- en kadegelden Havenschap Moerdijk 2014 Gedeputeerde

Nadere informatie

HOOGWAARDIGE INTERIEURBOUWPROJECTEN PRECISIE VAN FORMAAT KOOIMAN MARINE GROUP - KOOIMAN SCHEEPSINTERIEURBOUW

HOOGWAARDIGE INTERIEURBOUWPROJECTEN PRECISIE VAN FORMAAT KOOIMAN MARINE GROUP - KOOIMAN SCHEEPSINTERIEURBOUW HOOGWAARDIGE INTERIEURBOUWPROJECTEN PRECISIE VAN FORMAAT KOOIMAN MARINE GROUP - KOOIMAN SCHEEPSINTERIEURBOUW 1 VAKMANSCHAP OP MAAT Kooiman Scheepsinterieurbouw levert interieurs van topkwaliteit. De vakmensen

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Pagina 1 van 7 Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: Besluit tot het aanwijzen van een operationele ruimte en de daar voor geldende beperkingen en voorschriften voor de ligplaatsen van

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval In het geval van een ongeval of noodgeval dat tijdens het vervoer kan voorkomen of optreden, moeten de leden

Nadere informatie

Workshop 3: Scheepsbrand in Scheveningen

Workshop 3: Scheepsbrand in Scheveningen Workshop 3: Scheepsbrand in Scheveningen Robert van de Ende (Haaglanden) Job Kramer (Haaglanden) Clemon Tonnaer (Brandweeracademie) 2 Brandonderzoek Johanna Maria (SCH118) juni/juli 2014 Johanna Maria

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 049 / RHN / 2015 Besluit tot het intrekken van het besluit d.d. 30 november 2012 en het opnieuw en gewijzigd aanwijzen van een operationele ruimte

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 2018/ 002 Besluit tot het aanwijzen van een operationele ruimte en de daar voor geldende beperkingen en voorschriften voor de ligplaatsen van de volgende

Nadere informatie

HOOFDSTUK 10 Scheepsbrandbestrijding

HOOFDSTUK 10 Scheepsbrandbestrijding SCHEEPSBRANDBESTRIJDING HOOFDSTUK 10 Scheepsbrandbestrijding Haagsche Courant, 7 maart 2002 Schiedam en Vlaardingen ver lamd door brand VLAARDINGEN - Een scheepsbrand in de vulcaanhaven in Vlaardingen

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 006 / RHN / 2016 Besluit tot het intrekken van het besluit d.d. 03 juli 2013 en het opnieuw en gewijzigd aanwijzen van een operationele ruimte en de

Nadere informatie

Alternatieve energiebronnen

Alternatieve energiebronnen Electriciteit op het spoor Alternatieve energiebronnen Electriciteit op het spoor en in het wegvervoer Nederlandse spoor heeft 2 soorten bovenleidingen. Betuwelijn 1-1500 V reguliere spoor (Merwedelingelijn)

Nadere informatie

Specifieke regels in de binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij

Specifieke regels in de binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij Specifieke regels in de binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij Welke regels gelden er in de binnenvaart? In het Arbeidstijdenbesluit vervoer is een apart hoofdstuk opgenomen voor de binnenvaart. De

Nadere informatie

Besluit 2017-I-11. gezien de conclusies van de hoorzitting met het binnenvaartbedrijfsleven in maart 2017,

Besluit 2017-I-11. gezien de conclusies van de hoorzitting met het binnenvaartbedrijfsleven in maart 2017, Besluit 2017-I-11 De Centrale Commissie, gezien de RIS-strategie die door de CCR bij Besluit 2012-I-10 is aangenomen en het belang dat wordt toegekend aan het gebruik van elektronische meldingen, gezien

Nadere informatie

Protocol. Bunkerveiligheid tijdens containerwerkzaamheden

Protocol. Bunkerveiligheid tijdens containerwerkzaamheden Protocol Bunkerveiligheid tijdens containerwerkzaamheden De ondergetekenden, 1. Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) 2. Deltalinqs 3. Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche (NOVE)

Nadere informatie

Explosieveilige elektrische/ventilatie-/verlichtings-/...apparatuur gebruiken. Uitsluitend vonkvrij gereedschap gebruiken

Explosieveilige elektrische/ventilatie-/verlichtings-/...apparatuur gebruiken. Uitsluitend vonkvrij gereedschap gebruiken Betekenis P-zinnen Algemeen P101 P102 P103 Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden Buiten het bereik van kinderen houden Alvorens te gebruiken, het etiket

Nadere informatie

Identificatie gevaarlijke stoffen

Identificatie gevaarlijke stoffen Identificatie gevaarlijke stoffen 2 Gas 3 Brandbare vloeistof 4 Brandbare vaste stof 5 Oxiderende werkende stof of Organische peroxide 6 Giftige stof 7 Radioactieve stof 8 Bijtende stof 9 Diverse gevaarlijke

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO ANTWOORDEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 050 / RHN / 2015 Besluit tot het aanwijzen van een operationele ruimte en de daar voor geldende beperkingen en voorschriften voor de ligplaatsen van

Nadere informatie

Standaarduitrusting EHBO-koffer - Brandblusser - Veiligheidsplan - Vluchtmaskers - Reddingsvesten - Reddingsboei - Dreg

Standaarduitrusting EHBO-koffer - Brandblusser - Veiligheidsplan - Vluchtmaskers - Reddingsvesten - Reddingsboei - Dreg WERKVLETTEN De standaard vastmaakvlet is het meest gebruikte type schip binnen de vereniging. Dit type schip is in de loop de jaren qua design, mechaniek, gebruiksvriendelijkheid, wendbaarheid, etc. geheel

Nadere informatie

Criteria voor opname in het Register Varend Erfgoed Nederland Bijlage Vc /1

Criteria voor opname in het Register Varend Erfgoed Nederland Bijlage Vc /1 Stichting Federatie Varend Erfgoed Nederland t.a.v. Het Register p/a: Het Scheepvaartmuseum Amsterdam Postbus 15443, 1001 MK Amsterdam e-mail: registerbeheer@hotmail.com Telefoon Register (tijdelijk):

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 010 / RHN / 2016 Besluit tot het aanwijzen van een operationele ruimte en de daar voor geldende beperkingen en voorschriften voor de ligplaatsen van

Nadere informatie

VISIE VAN HET BEDRIJFSLEVEN EN VAARWEGBHEERDER OP INCIDENTEN NIFV

VISIE VAN HET BEDRIJFSLEVEN EN VAARWEGBHEERDER OP INCIDENTEN NIFV VISIE VAN HET BEDRIJFSLEVEN EN VAARWEGBHEERDER OP INCIDENTEN NIFV WETGEVING EXTERNE VEILIGHEID/ BRANDBESTRIJDING TERUGBLIK OP - mts STOLT ROM documentaire - mcs MARGRETA - mts GIESSENSTROOM - mts AVANTI

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL Full Service Container Logistics Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL 4-10-2013 Corporate presentatie 2 4-10-2013 Corporate presentatie 3 Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL MCS.

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 028 / RHN / 2015 Besluit tot het aanwijzen van een operationele ruimte en de daar voor geldende beperkingen en voorschriften voor de ligplaatsen van

Nadere informatie

SCHEEPVAART OP DE WESTERSCHELDE. 23 Maart 2016

SCHEEPVAART OP DE WESTERSCHELDE. 23 Maart 2016 SCHEEPVAART OP DE WESTERSCHELDE Een duurzame toekomst Ir. Thijs de Boer 23 Maart 2016 2 Introductie Beroepsvaart Visserij Recreatie (vaart) Toerisme Veerdiensten Binnenvaart Natuurlijk systeem Omgeving

Nadere informatie

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte

Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluit Aanwijzing Operationele Ruimte Besluitnummer: 040 / RHN / 2014 Besluit tot het aanwijzen van operationele ruimte en de daar voor geldende voorschriften en beperkingen voor de ligplaatsen van de

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De haven 2. Soorten havens 3. Soorten vracht 4. Lossen en laden 5. Werken in de haven 6. Filmpjes Pluskaarten De haven inhoud blz. Inleiding 3 1. De haven 4 2. Soorten havens 5 3. Soorten vracht 7 4. Lossen en laden 10 5. Werken in de haven 12 6. Filmpjes 14 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

BRAND IN UW BEDRIJF!!! JE MOET ER NIET AAN DENKEN.

BRAND IN UW BEDRIJF!!! JE MOET ER NIET AAN DENKEN. BRAND IN UW BEDRIJF!!! JE MOET ER NIET AAN DENKEN. Mocht het toch gebeuren en men is aanwezig dan kunt u dikwijls door snel ingrijpen uitbreiding voorkomen. Door deze actie en hopelijk beperkte brandschade

Nadere informatie

Kunststof isolatiematerialen veilig toepassen. Peter van de Leur DGMR Bouw b.v.

Kunststof isolatiematerialen veilig toepassen. Peter van de Leur DGMR Bouw b.v. Kunststof isolatiematerialen veilig toepassen Peter van de Leur DGMR Bouw b.v. Inhoud Rol van kunststoffen in brand Rol gebouwisolatie bij branden met doden / grote materiële schade Bepalende factoren

Nadere informatie

De kortste weg naar duurzaam transport. Maak kennis met de binnenvaart en haar koplopers

De kortste weg naar duurzaam transport. Maak kennis met de binnenvaart en haar koplopers De kortste weg naar duurzaam transport Maak kennis met de binnenvaart en haar koplopers De kortste weg naar duurzaam transport The Blue Road is de kortste weg naar een duurzame toekomst. Waarom? Omdat

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheid & Milieu

Toetsmatrijs Veiligheid & Milieu Opgesteld door: CCV Categoriecode: VVM Toetsvorm: Schriftelijk Totaal aantal vragen: 30 meerkeuzevragen Dekkingsgraad toetstermen: 81% Cesuur: 80% ijzonderheden: De huidige cesuur is vastgesteld op 77%.

Nadere informatie

Type Kantoor- en bedrijfsruimte geschikt voor koopmansgoederen en gevaarlijke stoffen

Type Kantoor- en bedrijfsruimte geschikt voor koopmansgoederen en gevaarlijke stoffen Distripark Halfweg Distripark Halfweg biedt een flexibele, doordachte en veilige opslagmogelijkheid voor alle soorten goederen. Distripark Halfweg is midden in het Rotterdamse havengebied gesitueerd en

Nadere informatie

ADN. Wetgeving: INTERNATIONAAL. Orange Book (UN/VN) Handleiding vervoer gevaarlijke stoffen. RID spoor. IMDG zee. ADR weg.

ADN. Wetgeving: INTERNATIONAAL. Orange Book (UN/VN) Handleiding vervoer gevaarlijke stoffen. RID spoor. IMDG zee. ADR weg. ADN 2011 Wetgeving: INTERNATIONAAL Orange Book (UN/VN) Handleiding vervoer gevaarlijke stoffen IMDG zee ICAO lucht RID spoor ADR weg 01-01-2011 ADN A.D.N.R. binnenvaart NATIONAAL Wet Vervoer Gevaarlijke

Nadere informatie

Beide rekenregels (a) en (b) per type Zeeschip moeten worden toegepast en uitgerekend.

Beide rekenregels (a) en (b) per type Zeeschip moeten worden toegepast en uitgerekend. Haventarieven 1 Tarieven voor zeehavengeld 1.1 Definities a) Lijndienst Van een Lijndienst is sprake als aan alle volgende voorwaarden wordt voldaan: 1) Het Zeeschip vaart in overeenstemming met de door

Nadere informatie

Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Zhen Hua 10 Europoort, 2 februari 2008

Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Zhen Hua 10 Europoort, 2 februari 2008 Datum Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Europoort, 2 februari 2008 2 van 12 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Feitelijkheden 4 2.1 Het schip en de bemanning 4 2.2 Reisgegevens 5 2.3 Het onderzoek

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

Presentatie tbv. Symposium Brandende kwesties. 26 Maart 2015

Presentatie tbv. Symposium Brandende kwesties. 26 Maart 2015 Presentatie tbv. Symposium Brandende kwesties 26 Maart 2015 Titel : Beredden van collecties na (asbest)brand Belangrijk : Extra schade en kosten beperken door snel te handelen. Kan soms niet door de aanwezigheid

Nadere informatie