DoeBoek Buiten westen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DoeBoek Buiten westen"

Transcriptie

1 DoeBoek Buiten westen Antwoorden opdrachten Opdracht 2

2 Opdracht 5 Wat is dat voor een ding? Dit is een huisaltaar. Het verhaal hieronder is het juiste verhaal bij het altaar. Dit is een huisaltaar. Het is gemaakt van hout. Bovenop het altaar ligt een plank: de tavu. Hierop stonden vroeger schedels van de voorouders van de bewoners van het huis, en een bord voor offers. De bewoners van het huis geloofden dat de geesten van voorouders woonden in deze schedels. De rechtopstaande plank heeft de vorm van een mens. Op zijn borst zie je sieraden: een gouden borstplaat en armbanden. De mensfiguur heeft geen benen. Op de borstplaat zie je een masker. De versieringen bestaan vooral uit krullen. De bank onder het altaar was de zitplaats van de heer des huizes. Deze tavu is gemaakt in 1847 op Fordata, een Indonesisch eiland. De bewoners van het huis waar deze tavu vandaan komt waren mensen van hoge adel.

3 Opdracht 6 Een beeld van cijfers en puntjes Dit is het beeld dat je krijgt als je alle lijntjes van 1 tot 80 getekend hebt. Het is een neushoornvogel.

4 Opdracht 7 Een schilderij om mee te dansen De Spaanse schilder Joan Miró vond de boombastdoeken uit Nieuw-Guinea zo mooi dat hij er zelf een paar had gekocht. Op zijn schilderijen wemelt het ook van de vormpjes die soms aan dieren doen denken. Deze schilderijen van Willem Imandt en Charles Sayers hangen in de tentoonstelling Nederlands- Indië. Zij hielden van de kunst en de natuur van Nederlands-Indië. Zij woonden er zelfs. Vincent van Gogh, de schilder van de zonnebloemen, hield ook van kunst uit Azië. Hij hield vooral van Japanse prenten.

5 Opdracht 8 Waar groeien autobanden? Koffie: Koffieplanten komen oorspronkelijk uit Afrika en West-Azië. Aan het eind van de 17de eeuw (ongeveer 1690) brachten de Nederlanders de koffieplanten naar het Indonesische eiland Java. Daar kwamen toen veel koffieplantages. Later brachten de Nederlanders de planten ook naar Suriname. Van daaruit verspreiden de planten zich over Zuid-Amerika. Nu komt de meeste koffie uit Zuid- Amerika. Palmolie: Palmolie is plantaardige olie, die wordt geperst uit de vruchten van de oliepalm. Palmolie wordt gebruikt voor het maken van zeep, margarine, chips, koekjes en als brandstof voor de opwekking van groene stroom. De meeste palmolie komt nog steeds uit Indonesië en Maleisië. Thee: Theeplanten komen oorspronkelijk uit China. In de tijd van de VOC kwamen de eerste theeplantages op de Indonesische eilanden Java en Sumatra. Suikerriet: de suiker uit suikerriet heet rietsuiker. Suikerriet komt oorspronkelijk uit Indonesië en Nieuw-Guinea. Het wordt nu in bijna alle tropische en subtropische landen verbouwd. De VOC nam de suiker uit Indonesië vaak mee naar Japan om de lege schepen wat zwaarder te maken. Kinine: kinine is een bittere stof die de koorts verlaagd. In de tropen werd kinine vooral gebruikt tegen de ziekte malaria. Op het eiland Java, bij de plaats Bandung was een grote kinine-fabriek. Daar werd de chemische stof kinine uit de bast van de kinabomen gehaald.

6 Agave: deze plant komt oorspronkelijk uit Amerka. Vooral in Mexico zijn veel soorten te vinden. Het is een cactusachtige plant. Uit de vezels wordt touw gemaakt. Uit het sap van een soort agave wordt een bekende Mexicaanse drank gemaakt: tequila. Rubber: Rubber wordt gemaakt van latex. Dat is een witte vloeistof die uit rubberbomen wordt getapt. Dat zie je op dit plaatje. Rubber is elastisch en kan bij het maken van veel producten gebruikt worden. Kauwgom bijvoorbeeld en handschoenen en lijm. Bij het maken van rubberbanden wordt de rubber zo behandeld dat hij hard wordt. Om de banden nog steviger te krijgen wordt er roet bij gedaan, houtskoolpoeder. Daarom zijn autobanden zwart. Rubberbomen komen oorspronkelijk uit het Amazonegebied in Brazilië. In de 19de eeuw werden ze verspreid over de hele tropen. Nu staan de meeste rubberbomen in Zuidoost-Azië. Vooral in Indonesië en Maleisië.

7 Opdracht 9 Wie zijn wij? Anna ElinK Toean AnwAr BonNe de Jonge MargareTha Engelen Jacob Cremer HimpIes CharLes Sayers Het woord is KANTJIL. Charles Sayers was een kunstenaar. Hij volgde zijn kunstopleiding in Nederland. Als kunstenaar reisde hij vooral veel op zijn motor over het eiland Bali. Charles Sayers stierf in de Tweede Wereldoorlog toen hij in Thailand moest werken aan de bouw van een spoorweg. Anna Elink-van Maarseveen was verpleegster en de vrouw van een predikant. Met haar man woonde ze in het zuiden van het eiland Sulawesi. Dat eiland heette toen Celebes. Anna werkte hard aan de gezondheid van de mensen daar. Haar man vertelde er over Jezus Christus. Bonifatius Bonne' de Jonge was de op een na laatste Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië, de belangrijkste Nederlander. Alleen zijn familie noemde hem Bonne. Bonifatius de Jonge wilde niet dat Nederlands-Indië van de Indonesiërs werd. Toean Anwar komt voor in het verhaal De Raadsman van H.J. Friedericy. Toean Anwar was een hoge ambtenaar in Nederlands-Indië. Maar niet een hele hoge. Omdat hij geen Nederlander was maar een Indonesiër kon hij niet de hoogste baantjes krijgen. Willem Himpies' van Kleyntjes heeft niet echt bestaan. Hij komt voor in het verhaal De dingen van Maria Dermoût. Himpies was een militair in Indië. Voor zijn opleiding tot militair ging hij naar de KMA (Koninklijke Militaire Academie) in Breda. Later werd hij in het oerwoud van het eiland Seram met een pijl doodgeschoten. Jacob Cremer werd rijk met het verbouwen van tabak op het Indonesische eiland Sumatra. Later werd hij ook nog minister van Koloniën van Nederland. Hij was een van de oprichters van het Tropenmuseum. Margaretha Engelen-Koets was de dochter van een dominee. Zij ging met haar man naar Indië. Maar ze was daar erg ongelukkig. Toen haar zoon naar school moest ging hij naar Nederland. In Indië waren de scholen niet zo goed. Margaretha miste haar zoon en ze miste Nederland.

8 Opdracht 10 Indië kun je ruiken De belangrijkste kruiden waarvoor de VOC naar Indië ging waren peper, kruidnagels en nootmuskaat en foelie. Peper vond de VOC vooral op Sumatra. Kruidnagels op de eilandengroep de Molukken. Heel speciaal waren de Banda-eilanden. Alleen daar groeide nootmuskaat. En foelie komt daar ook vandaan. Foelie is het velletje om de nootmuskaatnoot. Van links naar rechts: peper, kruidnagel, nootmuskaat en foelie

9 Opdracht 11 Indische woorden De zin die overblijft als je alle woorden hebt weggestreept is: Orang oetans leven op Sumatra en Borneo Hier staan alle Indische woorden uit de puzzel met hun betekenis. Ambon: eiland behorend bij de eilandengroep de Molukken Barang: bagage Batikken: manier om stoffen te versieren. Wat niet gekleurd moet worden, wordt afgedekt met vloeibare was. Dan gaat de stof in een verfbad. Wat niet met was bedekt was is nu gekleurd. Kaketoe: papegaai-achtige vogel met een rechtopstaande kuif Kakkies: voeten Kapok: vlokkerig materiaal van de kapokboom. Vroeger veel gebruikt om kussen op te vullen. Katjang: [in het Indonesisch kacang] pinda Ketjap: [in het Indonesisch kecap] sojasaus Klapper: [in het Indonesisch kelapa] kokosnoot Kroepoek: [in het Indonesisch kerupuk] krokante gefrituurde snacks, meestal gemaakt van meel en gemalen garnalen Nasi goreng: letterlijk gebakken rijst. Het is een rijstgerecht waar behalve rijst bijna alles in kan als het maar lekker is. Werd vaak gemaakt van restjes van de vorige dag. Padie: rijstveld Pakkie-an: "Dat is niet mijn pakkie-an" betekent: dat hoef ik niet te doen, dat is niet mijn taak. Het komt van het Indonesische woord bagian, dat afdeling (of deel) betekent. Letterlijk betekent het dan: "dat is niet mijn deel". Maar de meeste Nederlanders dachten bij "pakkie" aan: dat is niet een kostuum dat bij mij past. Daarom werd het pakkie-an en niet bagian. Pisang: banaan Pienter: [in het Indonesch pintir] slim Rimboe: wildernis Sambal: heel hete pasta gemaakt van Spaanse pepers Sarong: kokerrok Sateh ajam: gegrilde kleine stukjes kippenvlees aan een stokje Senang: op je gemak, prettig Snoeshaan: vreemde figuur, rare man. Het woord komt van Susuhunan. Dat was de benaming van de sultan van Solo een grote stad op het eiland Java. Soebatten: vleiend vragen Soesa: onaangename drukte Toko: winkel Wajang: poppenspel

10 Opdracht 12 Kai awase, kai awatte...? Stuur je foto s van je eigen Kai Awase naar tropenmuseum@kit.nl, dan komen ze binnenkort op de site.

11 Opdracht A eilanden De laatste telling van de eilanden leverde op dat er in totaal eilanden zijn. Op eilanden wonen mensen. Veel eilanden zijn alleen maar een stel rotsen of een zandbank. 2. D. Garnalen Kroepoek (in het Indonesisch kerupuk) is een soort Indonesische chips. Kroepoek wordt gemaakt van meel en wordt krokant gefrituurd. In Indonesië zijn ongeveer 30 verschillende soorten kroepoek. De ingrediënten zijn per soort zeer verschillend. De bekendste soort kroepoek in Nederland is gemaakt van meel en gemalen garnalen: de kroepoek oedang. 3. A. Op Sumatra en Borneo Orang oetan betekent letterlijk: mens van het bos. Orang =mens en oetan = bos. De orang oetans zijn een bedreigde diersoort. Er leven nu nog ongeveer orang oetans in het wild. Dat is net zoveel als er mensen in Winterswijk wonen. 4. B. Een pisang is een banaan Er bestaan heel veel soorten bananen in Indonesië. Grote, kleine, groene, gele. In het Nederlands bestaat het woord pisang in een uitdrukking: ik ben altijd de pisang. Dat betekent: mij moeten ze altijd hebben, ik heb nooit geluk. 5. B. Een rok Een sarong is een lange rechthoekige doek die als een koker om wordt geknoopt. In de tentoonstelling Textiel uit Indonesië in het Tropenmuseum zijn een aantal van die doeken te zien. 6. C. Een Indonesisch orkest 7. A. Tsunami Een groot deel van de kusten van Azië werd in 2005 getroffen door een tsunami: een metershoge vloedgolf overspoelde de kusten. Vooral in Aceh in het noorden van het eiland Sumatra was de schade enorm. Er vielen veel doden en gewonden. 8. D. Jakarta Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. In de tijd van Nederlands-Indië heette die stad Batavia. 9. B. Nederlands-Indië In 1945 verklaarde Indonesië zich onafhankelijk van Nederland. Vanaf toen heette het de Republik Indonesia. 10. C. Gebakken rijst Nasi betekent rijst en goreng betekent gebakken.

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven

Wat denken de jongens? Trek een lijn naar het denk-wolkje. Het is niet eerlijk, ik ben arm en hij is rijk. Ik wil graag vrienden blijven Lees het verhaal Een onmogelijke vriendschap. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Olivier. Olivier komt uit Nederland. Olivier woont op Sumatra. Zijn vader is de baas van een plantage. Olivier en zijn familie

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam: Werkblad 7 Ω Over Indië en Suriname Ω Les : Van Batavia tot Jakarta VOC Schepen van de VOC varen naar Indië om specerijen te halen. Specerijen zijn bijvoorbeeld peper, kruidnagel en nootmuskaat. De reis

Nadere informatie

Project Afrika-Azië. Week 1ABC: Noord-Afrika

Project Afrika-Azië. Week 1ABC: Noord-Afrika Project Afrika-Azië. Week 1ABC: Noord-Afrika Info: Enkele reis Afrika Afrika is het (w)armste werelddeel. De evenaar loopt ongeveer midden over Afrika. Bij de evenaar staat de zon recht boven de aarde.

Nadere informatie

Indonesië. Inleiding. Het Land

Indonesië. Inleiding. Het Land Indonesië Inleiding Ik wil graag een spreekbeurt over Indonesië houden. Ik ben er zelf ook geweest, samen met mijn ouders en mijn broertje. Mijn moeder is er geboren en gaat af en toe terug naar haar familie.

Nadere informatie

Ontdek de Wereld. Hoofdstuk 1C7

Ontdek de Wereld. Hoofdstuk 1C7 Ontdek de Wereld Hoofdstuk 1C7 Cursus 7.1 Wij en de wereld Wat leer je deze cursus? Wat internationale handel inhoudt Hoe de evenaar de aardbol verdeelt Wat en welke kaartprojecties er zijn Internationale-

Nadere informatie

2. Het land Sri Lanka Sri Lanka ligt in het werelddeel Azië. Sri Lanka is een eiland. En ligt in de buurt van India.

2. Het land Sri Lanka Sri Lanka ligt in het werelddeel Azië. Sri Lanka is een eiland. En ligt in de buurt van India. ayubowan in het Singalees betekend dat hallo of goedendag. ik doe mijn spreekbeurt over Sri Lanka 1. inleiding 2. het land Sri Lanka 3. de taal 4. de geschiedenis en goddiensten van Sri Lanka 5. waar Sri

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar.

1 De tropische regenwouden liggen.. de evenaar. 2 Nederland ligt.de evenaar. 3 Het Amazone gebied ligt. de evenaar. Lees de uitleg over het regenwoud. Ik ga op bezoek in het Amazone gebied, dat is een groot tropisch regenwoud. Zie je de rode lijn? Dat is de evenaar. Zie je de donker-groene kleur? Dat zijn tropische

Nadere informatie

Vale Hen 2, 1621 JX Hoorn Tel : 0229-275206 MENU JAVA. 14.50 p.p.

Vale Hen 2, 1621 JX Hoorn Tel : 0229-275206 MENU JAVA. 14.50 p.p. MENU JAVA 14.50 p.p. Nasi poetih Daging Smoor Ajam ketjap Saté ajam (1 stokje p.p.) Orak Arek Toemis boontjes Sambal goreng telor Sambal badjak Atjar ketimun zachte witte pandan rijst gestoofde rundvlees

Nadere informatie

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1)

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Dit is Columbus. Columbus ontdekte in 1492 Amerika. Hij was een ontdekkingsreiziger. Columbus was heel gemeen. Daar lees je straks meer over.

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

MULTATULI. Saïdjah en Adinda

MULTATULI. Saïdjah en Adinda MULTATULI Saïdjah en Adinda 3 4 Rangkas - Betoeng. District Lebak. Rivier achter het huis van Multatuli. 5 6 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen. Voorwoord In de 17e en 18e eeuw is Nederland een

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kleuren Inleiding Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Rasa Sayang Afhaalmenu

Rasa Sayang Afhaalmenu Rasa Sayang Afhaalmenu Wisselend maandmenu (3-4 pers.) (zie folder of website) 22,00 VOORGERECHTEN 1 Loempia (Indonesisch, met varkensvlees, 2 stuks) 3,30 1a Chinese loempia speciaal (groot) 3,30 1b Mini

Nadere informatie

RIJSTSCHOTEL DAGING DAGING 17,50 Een keuze uit lontong, nasi putih, nasi kuning of nasi goreng. Wordt geserveerd met, daging setan, rendang en een

RIJSTSCHOTEL DAGING DAGING 17,50 Een keuze uit lontong, nasi putih, nasi kuning of nasi goreng. Wordt geserveerd met, daging setan, rendang en een VOORGERECHTEN SOTO AYAM Indonesisch gekruide kippensoep. 5.95 KLEINE SOTO AYAM Zie boven maar dan een beetje kleiner. 3.95 SOTO KACANG Indonesische pindasoep met bosuitjes. 5.95 KLEINE SOTO KACANG beetje

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Woordenschat - Vreemde invloeden h3. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Woordenschat - Vreemde invloeden h3. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/80831 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Inleiding Transmigratie (HAVO stof Indonesië)

Inleiding Transmigratie (HAVO stof Indonesië) Inleiding Transmigratie (HAVO stof Indonesië) De Indonesische archipel strekt zich uit over meer dan 18.000 eilanden in het zuidoosten van Azië. Gewoonlijk wordt de archipel ingedeeld in 5 grotere eilanden

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis VOC

Praktische opdracht Geschiedenis VOC Praktische opdracht Geschiedenis VOC Praktische-opdracht door een scholier 2110 woorden 11 augustus 2009 5,4 21 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Onderdeel Blz. Inhoudsopgave 2 Inleiding 3

Nadere informatie

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika

Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika Geschiedenisproefwerk groep 7 Hoofdstuk 5 Een nieuwe wereld: Amerika In het vroegere Amerika woonden Indianenstammen. Columbus ontdekte dit land van de Indianen in 1492. Het waren de Azteken, de Inca s

Nadere informatie

Leydse Weelde. Marie de Brimeu - B

Leydse Weelde. Marie de Brimeu - B Leydse Weelde Marie de Brimeu - B Welkom in Museum Boerhaave. Je gaat de tentoonstelling Leydse Weelde Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw bekijken. Met groene ontdekkingen worden natuurlijk planten

Nadere informatie

Wan-Sing Afhaallijst 2015!

Wan-Sing Afhaallijst 2015! Soepen Sniederslaan 70, 5531 EM Bladel, Tel. (0497)381259 Wan-Sing Afhaallijst 2015 1 Kippensoep 3,00 2 Tomatensoep 3,00 3 Haaievinnensoep 3,00 4 Champignonsoep 3,00 6a Indische Sotosoep (pikante kippen-,

Nadere informatie

Indonesië. Charles Visser. Gr 6/7

Indonesië. Charles Visser. Gr 6/7 Indonesië Charles Visser Gr 6/7 2010/2011 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Dieren 4. De natuur 5. Godsdienst 6. Eten 7. Feesten 8. Mijn vakantie naar Indonesië 9. Slot 10. Bronnen 1. Inleiding Ik

Nadere informatie

Toespraak van Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, bij de bijeenkomst van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, op 14 augustus 2015 in de Tweede Kamer We dachten dat we na de capitulatie

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw

Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw Tijd van regenten en vorsten: De gouden eeuw Meester Rembrandt Zet een X, is het waar of niet waar? waar niet waar Rembrandt is een schilder van nu Op het plaatje staat het schilderij De nachtwacht Het

Nadere informatie

Canonvensters Michiel de Ruyter

Canonvensters Michiel de Ruyter ARGUS CLOU GESCHIEDENIS LESSUGGESTIE GROEP 8 Canonvensters Michiel de Ruyter Michiel Adriaanszoon de Ruyter werd op 23 maart 1607 geboren in Vlissingen. Zijn ouders waren niet rijk. Michiel was een stout

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2008-I

Eindexamen geschiedenis havo 2008-I De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië De volgende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederlands-Indië staan in willekeurige volgorde: 1 Johannes van den Bosch introduceert

Nadere informatie

Bali. door Pomme Poppelaars

Bali. door Pomme Poppelaars Bali door Pomme Poppelaars januari 2008 1 Inhoud Werkstuk Bali 1. Inleiding 2. Bali 3. De geschiedenis 4. Het geloof 5. Het eten 6. De natuur 7. High 5 Rehab 8. Bahasa (woordenboekje) Nawoord Bronvermelding

Nadere informatie

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben.

De leerkracht zorgt ervoor dat alle leerlingen een gatentekst en een ontdekkaart hebben. Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 1.1 Slavenkralen Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen de kralen en maken

Nadere informatie

Indonesian Flavors Indonesian Flavors Indonesian Flavors

Indonesian Flavors Indonesian Flavors Indonesian Flavors Indonesian Flavors De Poort van Muiden heet U van harte welkom Stap binnen in de wereld van comfort, smaak en gastvrijheid die we speciaal voor U creëerden. Sinds juni 2017 is de Poort van Muiden een volwaardig

Nadere informatie

Even terug in de tijd...

Even terug in de tijd... Menukaart Even terug in de tijd... In 1956 kwam Oma Son vanuit Oost-Java naar Nederland. Indonesische basisingrediënten, waren hier toen nog moeilijk verkrijgbaar. Samen met haar man besloot zij om zelf

Nadere informatie

Soepen. Soto Madura Pittige Indonesische rundvleessoep 9,00 (per 5 liter) Soto Ajam Rijk gevulde Indonesische kippensoep 9,00 (per 5 liter)

Soepen. Soto Madura Pittige Indonesische rundvleessoep 9,00 (per 5 liter) Soto Ajam Rijk gevulde Indonesische kippensoep 9,00 (per 5 liter) Soepen Soto Madura Pittige Indonesische rundvleessoep 9,00 (per 5 liter) Soto Ajam Rijk gevulde Indonesische kippensoep 9,00 (per 5 liter) Soep Jagung Milde maissoep met kip 9,00 (per 5 liter) Rawon Surabaya

Nadere informatie

5.9 VOC. Spreekbeurt door een scholier 1985 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inhoud:

5.9 VOC. Spreekbeurt door een scholier 1985 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inhoud: Spreekbeurt door een scholier 1985 woorden 16 november 2005 5.9 165 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inhoud: H1: De geschiedenis van Indonesië H2: De cultuur H3: De natuur H4: De inwoners van Indoniesië

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Indonesië

Werkstuk Aardrijkskunde Indonesië Werkstuk Aardrijkskunde Indonesië Werkstuk door een scholier 2013 woorden 5 maart 2005 6,8 252 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Indonesië Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Tanah Air Kita (ons land en water)3.

Nadere informatie

A) Handelsposten. Verovering Makassar door Cornelis Speelman. 4.VELH inv. nr

A) Handelsposten. Verovering Makassar door Cornelis Speelman. 4.VELH inv. nr A) Handelsposten Verovering Makassar door Cornelis Speelman 4.VELH inv. nr. 619.68 Bron Admiraal Cornelis Speelman verslaat de koning van Makassar op Celebes in 1667. De kaart is gemaakt door cartograaf

Nadere informatie

Indonesisch Eethuisje Toraja - sinds 1983 VOORGERECHTEN KIPGERECHTEN VLEESGERECHTEN SATE (3 STOKJES) EIERGERECHTEN

Indonesisch Eethuisje Toraja - sinds 1983 VOORGERECHTEN KIPGERECHTEN VLEESGERECHTEN SATE (3 STOKJES) EIERGERECHTEN VOORGERECHTEN 1 Pangsit goreng (gebakken gevuld deeglapje met saus, 4 stuks)... 3,50 2 Emping... 3,00 3 Kroepoek (garnalencrackers, 3 stuks)... 3,20 4 Soto ajam (kippensoep)... 3,90 5 Soempia (kleine loempia)...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave...1. 1 De geschiedenis van de thee...2. 2 Indeling...3. 2.1 Naar het land of de streek van herkomst...

Inhoudsopgave. Inhoudsopgave...1. 1 De geschiedenis van de thee...2. 2 Indeling...3. 2.1 Naar het land of de streek van herkomst... Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1 De geschiedenis van de thee...2 2 Indeling...3 2.1 Naar het land of de streek van herkomst...3 2.2 Naar de grootte van het blad en de volgorde op de stengel...3 2.2.1

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Inhoudsopgave Bladzijde 2 Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 1 : Van koffieplant tot koffieboon Blz. 4 Hoofdstuk 2 : Koffie branden en melangeren Blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Museum Vaassen Historie Openingstijden: Donderdag en Vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur Zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Museum Vaassen Historie Openingstijden: Donderdag en Vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur Zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. toegang gratis Museum Vaassen Historie Openingstijden: Donderdag en Vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur Zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur Informatie voor een museumbezoek aan de tentoonstelling: Tunas Muda

Nadere informatie

Geschiedenis H1 Nederland en Indonesië.

Geschiedenis H1 Nederland en Indonesië. Samenvatting door Marita 3804 woorden 18 mei 2017 6,3 22 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis H1 Nederland en Indonesië. 1.1 Wat zocht de VOC in Indonesië De Portugese ontdekkingsreiziger

Nadere informatie

Nee, want de voorraden lopen juist terug in Indonesië.

Nee, want de voorraden lopen juist terug in Indonesië. Plusles Energiebronnen in Indonesië Module 2 Bronnen van energie Hoofdstuk 6 Energie, milieu en ruimte in Brazilië Indonesië is een groot eilandenrijk in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit meer dan 17.000

Nadere informatie

Leydse Weelde. Jan Huygen van Linschoten - B

Leydse Weelde. Jan Huygen van Linschoten - B Leydse Weelde Jan Huygen van Linschoten - B Welkom in Museum Boerhaave. Je gaat de tentoonstelling Leydse Weelde Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw bekijken. Met groene ontdekkingen worden natuurlijk

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel.

Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel. Kruidnagel Dit specerij heet kruidnagel omdat het de vorm heeft van een spijker. Een ander woord voor spijker is nagel. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom De

Nadere informatie

LEYDSE WEELDE PLATTEGROND Z A A L B O V E N S C H A T K A M E R. hier begin je (na de workshop) p o o r t

LEYDSE WEELDE PLATTEGROND Z A A L B O V E N S C H A T K A M E R. hier begin je (na de workshop) p o o r t LEYDSE WEELDE PLATTEGROND Z A A L B O V E N 10 9 6 7 8 5 4 3 hier begin je (na de workshop) 1 2 S C H A T K A M E R 5 4 3 2 1 6 a b c 7 8 9 10 p o o r t De Praktijk i.s.m. Museum Boerhaave blz. 2 van 9

Nadere informatie

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2013-I

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2013-I Eindexamen vwo aardrijkskunde 213-I Zuidoost-Azië Opgave 5 Klimaten in Zuidoost-Azië Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort. De klimaatdiagrammen in de bron horen bij de steden

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn (1606 1669) Het beroemdste werk van Rembrandt

Rembrandt van Rijn (1606 1669) Het beroemdste werk van Rembrandt De Gouden Eeuw De zeventiende eeuw (1600-1700) werd ook wel de Gouden Eeuwgenoemd. De Gouden Eeuw was een periode waarin het erg goed ging met Nederland. Het ging goed met de schilderkunst b.v. Rembrandt

Nadere informatie

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 July 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/61315 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Naam: Samenvatting Gouden Eeuw.

Naam: Samenvatting Gouden Eeuw. Samenvatting Gouden Eeuw. In het kort: De zeventiende eeuw (1600-1700) werd ook wel de Gouden Eeuw genoemd. De Gouden Eeuw was een periode waarin het erg goed ging met Nederland. Het ging goed met de schilderkunst

Nadere informatie

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade is heel erg lekker. Mijn zus kwam op het idee.en ik dacht goed idee. En toen heb ik het dus over chocolade gedaan. Waar komt chocolade vandaan?

Nadere informatie

SATÉS Min. 15 minuten bereidingstijd Saté ajam kip 6,00 Saté babi varkensvlees 6,00 Saté kambing geitenvlees 7,50 Saté Udang Garnalen 9,00

SATÉS Min. 15 minuten bereidingstijd Saté ajam kip 6,00 Saté babi varkensvlees 6,00 Saté kambing geitenvlees 7,50 Saté Udang Garnalen 9,00 VOORGERECHTEN Soep Sari Djawa 6,00 Pittige soep met kip en garnalen Soto Ayam 5,50 Indonesische kippensoep Pangsit Goreng 6,50 Gefrituurd deeg gevuld met kip Kerupuk 3,50 Emping 4,50 Pisang Goreng 4,50

Nadere informatie

QUESTIONBOXLES PALMOLIE

QUESTIONBOXLES PALMOLIE QUESTIONBOXLES PALMOLIE Colofon Auteur: Amy Beerens Contact: Maarten Reichwein, WKUU, wetenschapsknooppunt@uu.nl of 030-25 33 717 INHOUDSOPGAVE Inhoud 1 Doel van de les 2 2 Opzet lesplan 3 3 Uitwerking

Nadere informatie

Hoogtepunten van Indonesië.

Hoogtepunten van Indonesië. Hoogtepunten van Indonesië. Jippie wij gaan een rondreis maken door Java en Bali. Om iedereen te laten zien wat wij mee gaan maken hebben we alles uitgewerkt zodat iedereen een beetje kan meegenieten in

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen HAVO 2008 tijdvak 1 dinsdag 20 mei 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61315

Driehoekshandel hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/61315 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 15 december 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/61315 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Noem de letters H t/m J en zeg welke oceaan het is. H = de Grote Oceaan (Stille Oceaan), I = de Atlantische Oceaan, J = de Indische Oceaan

Noem de letters H t/m J en zeg welke oceaan het is. H = de Grote Oceaan (Stille Oceaan), I = de Atlantische Oceaan, J = de Indische Oceaan Thuistopo. Noem de letters A t/m G en zeg welk werelddeel het is. A = Noord-Amerika, B = Europa, C = Azië, D = Zuid-Amerika, E = Afrika, F = Australië, G = Zuidpool/Antarctica Noem de letters H t/m J en

Nadere informatie

Samenvatting Gouden Eeuw ABC

Samenvatting Gouden Eeuw ABC Samenvatting Gouden Eeuw ABC Week 1ABC: Gouden Eeuw algemeen Info: De Gouden Eeuw (1600-1700) De 17 e eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd, omdat er in Nederland veel geld werd verdiend. Vooral door de handel.

Nadere informatie

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs ntwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs Vraag 1: Zoek op de kaart van Nijmegen op welke straten er nog meer een naam hebben met een kolonie erin. Vraag 2a: Gezegde of spreekwoord met peper Vraag

Nadere informatie

Indonesische Partycatering / buffetten versie 01_2014

Indonesische Partycatering / buffetten versie 01_2014 Page1 Met een buffet van Putri Solo maakt u uw speciale gelegenheid tot een feest. Wij komen de buffetten verwarmd brengen en desgewenst kunnen wij ook de materialen weer ophalen. Bediening achter het

Nadere informatie

ORIGINELE CHINESE SCHOTELS ( geserveerd met rijst)

ORIGINELE CHINESE SCHOTELS ( geserveerd met rijst) ORIGINELE CHINESE SCHOTELS ( geserveerd met rijst) 1. Chinese garnalen met Kon Bao saus.. 18,30 2. Kipblokjes met Kon Bao saus... 14,30 3. Biefstuk met Kon Bao saus... 16,20 4. Hoi Shen Po.. 23,00 5. Kerry

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1).

Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Lees het verhaal over master Roelof en slaaf Tomboy (deel 1). Kijk, een schip uit Amerika, Amerika is een nu een vrij land. Zie jij de blanke jongen? Hij heet Roelof. Roelof is de zoon van de gouverneur.

Nadere informatie

De Geo 2 bk Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1

De Geo 2 bk Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 1 De Geo 2 k Aardrijkskunde voor de onderouw Antwoorden hoofdstuk 1 www.degeo-online.nl 1ste druk 1 Azië! Deel van de wereld Start 1 Azie is een land / een werelddeel / een grote stad. Oost- en Zuidoost-Azië

Nadere informatie

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA

INHOUD 1 WAAR LIGT HET? 2 WAAR KOMT HET VANDAAN? 3 EUROPA INHOUD 1 WAAR LIGT HET? Hoe ziet de aarde eruit? 6-7 Hoe vind je de weg op aarde? 8-9 Afstanden 10-11 De zes continenten 12-13 Oceanen en zeeën 14-15 Waar leven walvissen en haaien? 16-17 De grootste rivieren

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 6 Samenvatting door Jel 1523 woorden 13 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 6.1 Europa veroverd de wereld Portugezen,Spanjaarden reisden rond 1500

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Soepen. Voor- en Bijgerechten

Soepen. Voor- en Bijgerechten Soepen 1 Kippensoep 3,60 2 Tomatensoep 3,60 3 Haaienvinnensoep 3,60 4 Kippensoep met groenten 4,60 5 Wan Tan soep 5,50 6 Peking Soep 5,00 (licht gebonden soep met kip, zacht, zurig en pikant van smaak)

Nadere informatie

Suiker. De geschiedenis van suiker. Honing en suikerriet

Suiker. De geschiedenis van suiker. Honing en suikerriet Suiker De geschiedenis van suiker Suiker. Niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In elke huiskamer staat wel een suikerpot en in elke winkel is suiker volop te krijgen. Vroeger was dat anders.

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7)

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Liturgie aangepaste dienst Baflo, 28-09-14 om 14.30 uur Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Welkom en mededelingen a. Opw. 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen b. Opw. 88 Een rivier vol

Nadere informatie

Thema. Speelgoed en Sinterklaas. Naam :...

Thema. Speelgoed en Sinterklaas. Naam :... Thema Speelgoed en Sinterklaas Naam :... 1 Hoe was het vroeger? «Kinderspelen» van Pieter Bruegel Vroeger bestond er nog geen fotografie. Beelden werden vastgelegd door schilders. Zo heeft Bruegel in 1560

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

De geschiedenis van een bakje troost

De geschiedenis van een bakje troost Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Koffie De geschiedenis van een bakje troost Koffie. Velen drinken het elke dag. 's Morgens staat al een kopje te dampen. En de rest van

Nadere informatie

Suriname in de kijker

Suriname in de kijker 44 2012 Suriname in de kijker Dit boekje brengt jullie naar een land, ver hier vandaan. Een vliegtuig doet er ongeveer 9 uur over om van Schiphol (in Nederland) naar de hoofdstad Paramaribo te vliegen.

Nadere informatie

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde

VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde VLP Werkstuk Ontbossing van de aarde naam: Oliebol groep: 7 Inhoud inleiding Illegale houtkap sojateeld Palmolie Wat is ontbossing? Ontbossing in tropische regenwouden Wetten en regels hebben geen zin

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

Deel 1 - Bouwen aan Nederlands-Indië

Deel 1 - Bouwen aan Nederlands-Indië In dit drieluik gaat Remco Vermeulen, adviseur Indonesië voor erfgoed, op zoek naar het gedeelde verleden en de gedeelde toekomst van Nederland en Indonesië. Zijn persoonlijke ontdekkingstocht voert via

Nadere informatie

De aardappel: van het veld tot op je bord

De aardappel: van het veld tot op je bord Lesinfo De aardappel: van het veld tot op je bord 1.1. Doelstelling De leerlingen inzicht geven in: de oorsprong van een aardappel en welke weg deze aflegt van het veld tot op je bord, de verschillende

Nadere informatie

De oplage is beperkt. Wilt u per deelnemende groep één formulier meenemen? Extra exemplaren kunt u downloaden van de site www.ovopperdoes.

De oplage is beperkt. Wilt u per deelnemende groep één formulier meenemen? Extra exemplaren kunt u downloaden van de site www.ovopperdoes. U gaat zo beginnen met de puzzeltocht welke is opgesteld door de Oranjevereniging. Spelenderwijs en informatief wordt u door het mooi versierde dorp Opperdoes geleid. Vele inwoners zijn de afgelopen tijd

Nadere informatie

De steentijd Jagers en verzamelaars

De steentijd Jagers en verzamelaars De steentijd Jagers en verzamelaars De prehistorie is de geschiedenis van de mensheid voordat mensen konden lezen en schrijven. We hebben uit de prehistorie daarom geen boeken, dagboeken of andere geschreven

Nadere informatie

SINAR MAS B.V. Indonesisch Partycatering

SINAR MAS B.V. Indonesisch Partycatering Menu basis Babi ketjap Ajam kerrie Varkensfrikandeau in zoete ketjapsaus Kipblokjes in lichtpittige kerriesaus Kipsate met pindasaus (1 stokje p.p.) Sambal boontjes Boontjes in middelpikante saus Roergebakken

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Costa Rica. Tropisch avontuur Stranden Bananen Papegaai. Neem je ouders mee naar... Costa Rica. San José Regenwoud Koffieplantages.

Costa Rica. Tropisch avontuur Stranden Bananen Papegaai. Neem je ouders mee naar... Costa Rica. San José Regenwoud Koffieplantages. Tropisch avontuur Stranden Bananen Papegaai San José Regenwoud Koffieplantages Vulkanen Vlinders Neem je ouders mee naar... Costa Rica Een reisgids voor kinderen?! Ben jij een echte avonturier? Zou je

Nadere informatie

Apen. Inhoud. Orang-oetan. Gibbons. 1. Orang-oetan. 2. Gibbons 3. Handen en voeten 4. Bavianen 5. Zuid-Amerikaanse apen 6. Chimpansees 7.

Apen. Inhoud. Orang-oetan. Gibbons. 1. Orang-oetan. 2. Gibbons 3. Handen en voeten 4. Bavianen 5. Zuid-Amerikaanse apen 6. Chimpansees 7. Apen Inhoud 1. Orang-oetan 2. Gibbons 3. Handen en voeten 4. Bavianen 5. Zuid-Amerikaanse apen 6. Chimpansees 7. Apengeluiden Orang-oetan Orang-oetans zijn zeldzame maar ook schuwe apen die alleen voorkomen

Nadere informatie

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers ijstijd De tijd dat Nederland onder een laag ijs lag. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers Mensen die zochten naar dieren om ze te vangen en op te eten.

Nadere informatie

De Jeroen Bosch krant

De Jeroen Bosch krant De Jeroen Bosch krant G E M A A K T V O O R E N D O O R L E E R L I N G E N 2 maart 2016 Workshop groep1/2 Circuit in groep 7 Groep 7 van de vlieger ging op 4-3-2016 een circuit houden over Jeroen Bosch.

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1892 woorden 4 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. De Verenigde Oost-Indische Compagnie

Werkstuk door een scholier 1892 woorden 4 april keer beoordeeld. Aardrijkskunde. De Verenigde Oost-Indische Compagnie Werkstuk door een scholier 1892 woorden 4 april 2011 5 113 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde De Verenigde Oost-Indische Compagnie Inhoudsopgave Voorwoord 2 Hoofdstuk 1 - Oprichting VOC 3 Hoofdstuk 2 Vaarroutes

Nadere informatie

!"#$%&'&(%)*#+&,-#./##

!#$%&'&(%)*#+&,-#./## Brandaan samenvatting groep 6 Mijn Malmberg!"$%&'&(%)*+&,-./ :%$)-%330); (%)*+&0)&1$23.*%$!"$%&%'%"()%"$%%%*++%,$-%$%,./"$%%",)01%"2%./"3,)014/"$%.5./"$6785(%,$/8+/54%( 9%"(,*8'/"$%4/"$%.67.'/"/:;11%"1>>?.)%$%"*)($%4%.%+%,%.$"//,$%&%5(/$6

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Hoofdvraag: in hoeverre is Nederland geschiedkundig met de Molukken verbonden?

Hoofdvraag: in hoeverre is Nederland geschiedkundig met de Molukken verbonden? Boekverslag door L. 3335 woorden 13 april 2005 6.3 337 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: in hoeverre is Nederland geschiedkundig met de Molukken verbonden? Deelvragen: - wat betekenen de molukken

Nadere informatie

ontbossing fragmentatie vlees van bos-dieren handel ebola manier om dieren te vangen illegaal dier dat thuis gehouden wordt

ontbossing fragmentatie vlees van bos-dieren handel ebola manier om dieren te vangen illegaal dier dat thuis gehouden wordt Vul de apenstrip in De tekeningen hieronder zijn stripverhalen over mensapen, getekend door schoolkinderen. De kinderen maken zich zorgen over het lot van de mensapen in het wild. En zij tekenen verhalen

Nadere informatie

Vraag 1c. In welke plaatsen waren VOC- vestigingen in Nederland?...

Vraag 1c. In welke plaatsen waren VOC- vestigingen in Nederland?... Naam: DE VERENIGDE OOSTINDISCHE COMPAGNIE (VOC) In 2002 was het 400 jaar geleden dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht. Dit werd in binnen- en buitenland op diverse manieren herdacht.

Nadere informatie

Thailand. Neem je ouders mee naar... Thailand. Apen Monniken Oerwoud Bangkok. Tuk-tuk. Tempels Eilanden. Een reisgids voor kinderen?!

Thailand. Neem je ouders mee naar... Thailand. Apen Monniken Oerwoud Bangkok. Tuk-tuk. Tempels Eilanden. Een reisgids voor kinderen?! Olifanten Tempels Eilanden Palmbomen Tuk-tuk Apen Monniken Oerwoud Bangkok Neem je ouders mee naar... Thailand Een reisgids voor kinderen?! Ben jij een echte avonturier? Zou je meer willen weten over Thailand?

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij

Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij Kruid Europa Dit kruid is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie. Dit betekent dat hij 2 jaar lang leeft voor hij dood gaat. De plant groeit op rijke, vochtige en diep

Nadere informatie

Afhaalprijslijst De Wok

Afhaalprijslijst De Wok Afhaalprijslijst De Wok SPECIALITEITEN VAN HET HUIS 1. Fong Mei Ha. 15,30 (in deeg krokant gebakken garnalen met een pikante saus) 2. Tsin Ha Lok... 15,30 (gegrilde ongepelde garnalen in lichte pikante

Nadere informatie