Het Belgisch vorstenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Belgisch vorstenhuis"

Transcriptie

1 Het Belgisch vorstenhuis Educatieve dienst

2 Inleiding Dit pedagogisch dossier bestaat uit twee delen: een informatief gedeelte voor de leerkracht en een vragenlijst voor de leerlingen. Doel Dit dossier biedt je de gelegenheid om kennis te maken met onze Belgische vorsten. Ze droegen elk hun steentje bij aan het uitbouwen van ons land, en verleenden het een zekere positie binnen Europa en in de wereld. Gebruiksaanwijzing Dit dossier kan worden gehanteerd als basismateriaal voor de lessen over de Belgische dynastie in de klas. Daarnaast kunnen de leerlingen het gebruiken ter voorbereiding van een werkstuk. Via de vragenlijst kunnen het inzicht en de kennis van de leerlingen worden getest. Maar daarnaast bereidt dit dossier natuurlijk vooral voor op een bezoek aan het Legermuseum. Hier kun je immers tal van voorwerpen die herinneren aan de Belgische koningen, hun verwachtingen en de daden die zij stelden, ontdekken. In dit dossier overlopen we met u de levens van Leopold I en II, Albert I, Leopold III, Boudewijn en Albert II. Daarna focussen we op hun militaire politiek, die door de neutrale positie van ons land en onze betrekking in de twee Wereldoorlogen werd bemoeilijkt. Ook de koloniale dromen van onze vorsten worden in deze bundel uitvoerig besproken. In de inkomhal sta je meteen voor de afbeeldingen van de vijf eerste Belgische vorsten, een geschilderd portret van Leopold I (door Verboeckhoven) en de borstbeelden van zijn opvolgers. Onze twee eerste koningen komen aan bod in de zaal 'België in de 19de eeuw', terwijl aan koning Albert I een vitrine is gewijd in de zaal Eerste Wereldoorlog en de figuur van Leopold III de afdeling 'interbellum' wordt belicht. Hoewel het museum geen collectiestukken die verband houden met koning Boudewijn (met uitzondering van het koninklijk jacht, de Avila, op de binnenkoer van de Marine-afdeling) en koning Albert II bezit, zijn beide vorsten volledigheidshalve toch in dit dossier opgenomen. Leerpistes Dit dossier is bestemd voor het basisonderwijs en is inpasbaar in de leergebieden Nederlands en Wereldoriëntatie. Mogelijke pistes: Koninkrijken in andere beschavingen : Azteken, Mongolen, Inca's, Sultans, Farao's,... Bekende koningen en koninginnen (in België en de rest van de wereld) Sociale structuren: monarchie, republiek, dictatuur,... Macht van de koning in België in vergelijking met andere landen, politieke functies, inhuldigingen, officiële bezoeken, bijwonen van culturele manifestaties, morele invloed,... Rijkdom: dotaties, onderhoud, belastingen. Bijnamen: zonnekoning, de Drie Koningen,... Woordenschat die verband houdt met de koning Schrijven aan de koning Karikaturen, affiches, spotprenten, liedjes, boeken rond de koningen Familiebanden tussen de Europese vorstenhuizen. Koning Boudewijnstichting: doel, structuur,...

3 Literatuur ARONSON, Th., The Coburgs of Belgium. Londen, Cassell, CANNUYER, Ch., Belgique est leur nom. 160 ans d Histoire de notre dynastie nationale, Izegem, Illustra, DUMONT, G.H., La Dynastie belge. Paris-Bruxelles, Elsevier, EMERSON, Barbara, Léopold II, Bruxelles, Collet, KERCKVOORDE, Mia, Louise d'orléans, première reine des Belges, Paris, Duculot, KONINCKX, Ch. et LEFEVRE, P., Le Roi Baudouin, une vie, une époque. Bruxelles, Racine, MOLITOR, A., La fonction royale en Belgique. Bruxelles, CRISP, STENGERS, J., Léopold III et le gouvernement: les deux politiques belges de 1940, Bruxelles, Racine, VAN DAELE, H., Sire. Een jaar uit het leven van de Belgische Koninklijke Familie. Tielt, Lannoo, VAN DEN WIJNGAERT, M. en BEULLENS, L., België en zijn koningen, monarchie en macht. Antwerpen-Baarn, Houtekiet, "Wij, Koning der Belgen,..." 150 jaar grondwettelijke monarchie. Brussel, Gemeentekrediet van België, 1991.

4 Historisch overzicht van de verzameling De oprichting van het Legermuseum gaat terug tot Pas in 1923 verhuist de verzameling naar het Jubelpark. De collectie ontstaat uit afgeschreven materiaal uit het legerdepot van het Ministerie van Oorlog, talrijke privégiften en aangekochte of geruilde voorwerpen. In het jaar 1880 wordt ter ere van vijftig jaar Belgische onafhankelijkheid een park en een gebouwencomplex aangelegd op het voormalige oefenterrein van de burgerwacht: het huidige Jubelpark. Als bezieler van dit project wilde koning Leopold II Brussel een indrukwekkende toegangspoort en een tentoonstellingscomplex bezorgen. De realisatie van zijn plan verliep echter in stappen. Pas in 1955 raakte de aanleg van de Jubelpaleizen uiteindelijk rond. Naar aanleiding van de wereldtentoonstelling was het Legermuseum echter al in 1910 begonnen met het aanleggen van een collectie. In de loop van de negentiende eeuw was het de gewoonte om in meerdere Europese steden internationale tentoonstellingen op te zetten die de lof van de deelnemende landen zongen. Met die bedoeling werden er grote hallen van staal en glas opgetrokken. In het Legermuseum roepen twee zalen die architectuurstijl op: de Bordiauhal en de luchtvaarthal. Na de Eerste Wereldoorlog werden de collecties gevoelig uitgebreid en was er meer ruimte nodig om ze te huisvesten. In het begin van de jaren 20 werd de hele collectie daarom overgebracht naar het Jubelpark, waar koning Albert I op 22 juli 1923 het Museum van het Leger officiëel inhuldigt. Mettertijd groeide het Museum met zij tijd mee: diverse nieuwe afdelingen openden hun deuren, de bibliotheek, de archieven en het prentenkabinet werden beter ontsloten en verder uitgebouwd. In 1972 opende de Vliegtuighal haar deuren, later gevolgd door tankafdeling, de technische zaal, de marinesectie en de afdelingen Interbellum en Tweede Wereldoorlog. Het Museum biedt bovendien een internationale kijk op de militaire, politieke, sociale en economische context van de twee Wereldoorlogen.

5 Leopold I Van 1815 tot 1830 zijn de Belgische provincies met de Hollandse verenigd binnen het Koninkrijk der Nederlanden onder leiding van Willem I van Oranje. Alles was er: in het zuiden de industrie (die grote vooruitgang maakte) en in het noorden een goed ontwikkelde landbouw. Maar Willem I, toen het hoofd van het Verenigd Koninkrijk, pakte de Belgen onhandig aan. In 1830 komen ze in opstand tegen zijn bewind: een patriottenleger (allen vrijwilligers) leidt een "guerilla" tegen het Hollandse leger en verdrijft het uit Brussel. Een voorlopige rege ring roept de Belgische onafhankelijkheid uit. Met de steun van Groot-Brittanië wordt België vrij spoedig erkend. Het wordt als neutraal bepaald: een neutraliteit die door vijf mogendheden (Frankrijk, Groot-Brittanië, Pruisen, Oostenrijk, en Rusland) wordt gegarandeerd. Nu moesten er enkel nog een staatshoofd en natuurlijk ook een staatsvorm worden gevonden. Zou het een parlementaire monarchie, een absolute monarchie of een echte republiek worden? Uiteindelijk werd er gekozen voor een monarchie met een koning aan het hoofd. De uiteindelijke keuze valt op Leopold van Saksen-Coburg, een Duitse prins, generaal in het Russische leger tijdens de oorlog tegen Napoleon en weduwnaar van de Britse kroonprinses. Leopold heeft familiale en politieke banden met gans Europa: relaties die België ten goede zullen komen. In 1830 had hij de Griekse kroon al geweigerd en twijfelde hij over het voorstel van België. Hoewel hij wist was dat alle macht bij het parlement en regering lag, aanvaardde hij toch de troon. Leopold I komt aan in De Panne aan de Belgische kust (hier werd een herdenkingsmonument opgericht) in juli Op 21 juli legt hij officiëel de eed af: een datum die werd gekozen voor de nationale feestdag. Vanaf zijn aankomst in België moet hij zijn leger leiden in de strijd tegen de Hollanders, die België niet hebben erkend en zich nog steeds in het noorden van het land (Antwerpen, Leuven, Hasselt) ophouden.

6 Het Belgisch leger was toen zo goed als onbestaande. Leopold I moest dan ook beroep doen op buitenlanders om de rangen aan te dikken. Een Frans verkenningsleger onder leiding van maarschalk Gérard, kwam het Belgisch leger bijstaan. Uiteindelijk dwongen de Fransen de Hollanders om Antwerpen in 1832 te verlaten. De Fransen kon alleen maar blij zijn met de ontmanteling van een koninkrijk dat na Napoleons val was opgericht om elke Franse gebiedshonger in te dammen. Ze stonden dus erg gunstig tegenover het jonge Belgische koninkrijk. Koning Louis-Philippe, die net als Leopold I in het kielzog van dezelfde revolutionaire vloed aan de macht kwam, aarzelde niet om zijn dochter, Louise-Marie, de huwelijksaanzoek van de nieuwe vorst te laten beantwoorden. Ondertussen maakte, krachtens het principe van wederzijdse tussenkomst vastgelegd in de Vierzijdige Alliantie, de Russiche tsaar in 1830 aanstalten om troepen naar België te zenden om er de revolutie neer te slaan. Maar op dat moment brak in Warschau (Polen behoorde grotendeels tot het Russische keizerrijk) een revolutie uit die de tsaar ertoe dwong eerder de brandhaard in zijn nabijheid te blussen, dan het vuur bij de buren te doven. De Poolse revolutie, die in het bloed werd gesmoord, redde bijgevolg de Belgische. Verschillende Poolse officieren sloegen op de vlucht voor de onderdrukking en werden door België met open armen ontvangen. Gedurende een tiental jaren voorzagen ze het Belgisch leger van het noodzakelijk kader, omdat het officieren ontbeerde. Deze laatsten, voornamelijk Hollanders, waren de koning van Nederland namelijk trouw gebleven. Nadat de vrede met het Koninkrijk der Nederlanden in 1839 was gesloten, wenste Leopold I België internationaal op de kaart te zetten. Hij wilde een kolonie die het land van gronden en arbeidsgelegenheid voor de armsten kon voorzien. Deze zou de Belgische industrie bevoorraden met basisgrondstoffen (metalen) en nieuwe afzetmarkten beschikbaar maken. Zijn talrijke pogingen mislukten echter. Het zou zijn zoon Leopold II zijn, die deze droom door de oprichting van Kongo uiteindelijk verwezenlijkte.

7 Kolonisatiepogingen van Leopold I Noord Amerika Rusland 1 China 8 Central Amerika 3 Afrika Zuid Amerika 7 Australië - 1. Nederzettingen in het oosten van de Verenigde Staten (de uitbouw van steden als Bruxelles en Belgium), Verkenningstocht in Abessynië (Ethiopie, Oost-Afrika), Poging tot uitbouw van een koloniale nederzetting te Sao Tomas in Guatemala, , Centraal Amerika - 4. Nederzetting in Brazilië, , Zuid Amerika - 5. Vertegenwoordiging in China, Pogingen tot het oprichten van een nederzetting aan de Rio Nunez (aan de West-Afrikaanse kust, Guinea), Nederzetting in Buenos Aires, 1857, Zuid Amerika - 8. Militaire expeditie naar Mexico, , Centraal Amerika Ten tijde van Leopold II : - 9. Poging tot aankoop van de Filippijnen bij de Spanjaarden, Verovering van Kongo, 1880 Leopold I en Louise-Marie krijgen vier kinderen: in 1833 prins Louis-Philippe, in 1835 Leopold (II), in 1837 prins Filips en in 1840 prinses Charlotte. Louis-Philippe sterft één jaar na zijn geboorte. In 1865 overlijdt Leopold I op 75-jarige leeftijd, vijftien jaar na zijn echtgenote.

8 Leopold II L eopold II wordt geboren in Hij is de tweede zoon van Leopold I en Louise-Marie. Reeds op achttienjarige leeftijd huwt hij Maria- Hendrika, aartshertogin van Oostenrijk. Het is een gearrangeerd huwelijk, zoals de meeste in die tijd. Maria-Hendrika en Leopold krijgen vier kinderen: één jongen en drie meisjes. De jongen sterft reeds op tien jarige leeftijd. Het is een zware klap voor Leopold, die hiermee zijn enige troonopvolger verliest. Het grootste deel van de tijd leven Maria-Hendrika en Leopold II gescheiden. Zij woont in Spa, terwijl hij op het paleis van Laken verblijft. In 1865 legt Leopold II de eed af als tweede Koning der Belgen. Leopold II houdt zich bezig met de verdediging van België, dat door ambitieuze buren (Frankrijk en Duitsland) wordt belaagd. De pu blieke opinie en de regering zijn ervan overtuigd dat België, vermits haar neutraliteit wordt gewaarborgd door de grote Europese mogendheden, geen verdedi ging hoeft uit te bouwen en evenmin een actieve militaire politiek aan de dag moet leggen. De vorsten zijn er daarentegen van overtuigd dat goede verdedigingsplannen onmisbaar zijn voor het land, dat zwak staat tegenover de territoriale aanspraken van de buren.

9 Vermits de vijand zowel uit Frankrijk als Duitsland kon komen, was het van cruciaal belang zowel de de Maasvallei als Luik en Namen te verdedigen. Antwerpen diende als een nationaal toevluchtsoord in geval de vorst, de regering en de krijgs macht zich moesten terugtrekken. Dit plan werd ingevoerd door koning Albert I tijdens de Eerste Wereldoorlog, en daarna opnieuw toegepast door Leopold III tijdens de WO II. Uiteindelijk trok Albert I zich echter terug achter de onder water gezette IJzervlakte, terwijl koning Leopold III met zijn soldaten in krijgs gevangenschap ging. Koning Leopold II vocht om de verdediging van België te verzekeren: hij spande zich ook in om de nieuwe wet op de dienstplicht (één zoon per gezin) erdoor te krijgen. Vòòr deze wet kende het leger twee categorieën: vrijwilligers en de lotelingen die een slecht nummer trokken. Het systeem bij lottrekking was zeer onrechtvaardig, omdat de rijken die een verkeerd lotje trokken een arme betaalde om de militaire dienst (28 of 54 maanden naargelang het wapen) in hun plaats te vervullen. Om de industriële en economische groei van de bevolking te verzekeren, ging Leopold II op zoek naar nieuwe afzetmarkten en probeerde hij kolonies te stichten. De vorst was ervan overtuigd dat ook België zo n kolonie moest hebben. Dit project bracht de koning, tegen het advies van zijn regeringen in, tot een goed einde, ondanks de tegenkanting van de publieke opinie. Kongo werd na verkenning door Stanley door de koning uitgebaat, mede dankzij de privé-onderneming "l Association internationale du Congo". De soevereine Kongo-Staat werd het persoonlijk eigendom van de vorst.

10 De Belgen ondernamen de verovering van Kongo onder de dekmantel van een gewapende strijd tegen de Arabische slavendrijvers. Die hadden machtige rijken uitgebouwd in het hart van Afrika, waar ze in dorpen van tegenstanders of onderworpenen strooptochten organiseerden om er slaven te gaan halen. Die werden aan de Portugezen op de Afrikaanse kust doorverkocht, waarna ze naar het Amerikaanse continent (driehoekshandel) werden verscheept. De Arabische slavenjagers waren nu eens nuttige bondgenoten, waarvoor men zich hoedde, dan weer vijanden die de Belgen moesten onderwerpen als ze een kolonie op diezelfde slavendrijversrijken wilden veroveren. Al snel kwam Leopold II echter in de problemen: hij maakte grote kosten voor alle veranderingen die hij in Kongo doorvoerde, en bovendien raakte al snel bekend dat er zich gruwelijke dingen afspeelden in de kolonie: zwarten moesten slavenarbeid verrichten en de opbrengsten van ivoor en rubber werden door de Koning gebruikt om zijn schulden af te betalen. De vorst zag uiteindelijk geen andere uitweg meer dan Kongo aan België over te dragen. In 1908 werd het een Belgische kolonie. Nadat de problemen en de moeilijke jaren achter de rug zijn, begint het geld weer binnen te stromen. De koning gebruikt het om Brussel om te bouwen, omdat het land volgens hem een waardige hoofdstad behoeft. Al snel is Brussel één grote bouw werf. Het aanleggen van boulevards, parken en natuurlijk de veranderingen aan het Koninklijk paleis staan bovenaan de agenda van de vorst. Onder Leopold II worden o.a. het Jubelpark, het museum van Tervuren, brede boulevards en de Japanse Toren gerealiseerd. Koning Leopold II sterft in 1909.

11 Albert I Albert I wordt in 1875 geboren. Hij is de tweede zoon van prins Filip, graaf van Vlaanderen. Prins Filip is de broer van Leopold II. Leopold II kreeg een zoon, Leopold, die jammer genoeg op tienjarige leeftijd sterft. De koning stelt vervolgens zijn hoop op zijn neef Boudewijn, de oudste zoon van de graaf van Vlaanderen. Maar ook deze jongeman, die zeer graag gezien is, sterft plotseling op twintigjarige leeftijd, waarschijnlijk aan een longontsteking. Zijn broer, de verlegen Albert, wordt dus de troonopvolger. De koning kan voor zijn weinig opvallende neef echter niet veel waardering of sympathie opbrengen. Prins Albert doet veel ervaring op tijdens zijn vele reizen. Op één ervan leert hij de mooie Elisabeth kennen: een Beierse hertogin. Op 2 oktober 1900 treedt het paar in het huwelijk. Ver van al het mondaine gedoe leiden de prins en de prinses een sober en huiselijk bestaan, maar door het overlijden van Leopold II in 1909, komt daar al snel verandering in. Op 28 juni 1914 wordt de kroonprins van Oostenrijk in Sarajevo ver moord. Dit vormt de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. België wordt aan het begin van de oorlog voor een ultimatum gesteld: het laat de Duitse troepen over haar grondgebied passeren of het wordt ook een vijand van de grootmacht. Albert I verwerpt het ultimatum en al snel vallen de Duitsers ons land binnen. België maakt weinig of geen kans tegen het Duitse leger, en al snel vallen Brussel en Antwerpen in Duitse handen. Maar ondanks het onevenwicht tussen de twee legers lukt het de Duitsers niet om het klein gebied aan de IJzer te veroveren.

12 Bij het uitbreken van de oorlog, voert koning Albert persoonlijk het opperbevel. Het is duidelijk dat de vorst de teugels zelf in handen wenst te houden en het leger eigenhandig wil aanvoeren. De Eerste Wereldoorlog is voor koning Albert een oorlog die "niet de onze" is. Vier jaar lang is zijn ganse houding op dit principe gebaseerd. Hij zal het dan ook nooit over "onze bondgenoten", maar over "onze garanten" hebben. Om die reden weigert hij ook het Belgische leger onder niet- Belgisch bevel te plaatsen. De koning tracht het leven van zijn soldaten ook te sparen en weigert ze in te zetten voor de talloze nutteloze of prestigieuze aanvallen die zelden een goeie afloop kennen. Zijn aanwezigheid op het front, zijn poging om mensenlevens te redden en de inzet van koningin Elisabeth op sociaal-medisch vlak verhogen het prestige van de dynastie. De vorst houdt er de eervolle bijnamen "Koning- Soldaat" en "Koning-Ridder" aan over. Albert I laat het leven tijdens een val in de bergen van Marche-les-Dames, op 17 februari 1934.

13 Leopold III N a de dood van zijn vader zijn meteen alle ogen gericht op de troonopvolger, Leopold III, een stille jongeman die net zoals zijn vader een strenge opvoeding heeft genoten. Leopold III is in 1901 geboren. Hij heeft één zus, Prinses MarieJosé, en één broer, Prins Karel. Leopold III is 25 jaar als hij op één van zijn reizen in Stockholm prinses Astrid ontmoet. Ze is de dochter van hertog Karel en prin ses Ingeborg. Al snel weet ze met haar spontane lach en haar enthousiasme de harten van het Belgische volk te veroveren. Op 4 november 1926 treedt ze met de prins in het huwelijk. De kinderen volgen elkaar snel op: Josephine-Charlotte in 1927, Boudewijn in 1930 en Abert in Maar in 1935 slaat het noodlot toe. Koningin Astrid en de Koning krijgen een auto-ongeluk in Küssnacht. Leopold III komt er vanaf met een paar schrammetjes, maar de koningin sterft. E n nog houdt het slechte nieuws niet op: in Duitsland gebeuren er verontrus tende dingen. Leopold III wil dat België zich buiten elk conflict houdt. De vorst roept een conferentie samen die enkel bestaat uit de landen die, zoals België, een neutrale positie willen behouden (Nederland, Zweden en Luxemburg,...). O ndanks de pogingen van de koning stevent Europa echter regelrecht af

14 op een nieuwe oorlog. Toch blijft hij erin geloven dat België zijn neutrale positie zal kunnen behouden. Maar de Duitsers vallen voor de tweede keer het land binnen. In de vroege ochtend van vrijdag 10 mei 1940 overschrijden ze, zonder ultimatum of oorlogsverklaring, de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse grens en schenden zo de neutraliteit van deze landen. Het Belgisch leger wordt onder de voet gelopen. Het is niet opgewassen tegen het technologische en tactische overwicht van de Wehrmacht. De Duitsers rukken razendsnel op en trekken Brussel binnen op 17 mei. Het Belgische leger moet zich terugtrekken richting kust. De militaire positie wordt steeds onhoudbaarder. De koning besluit om zich over te geven en brengt de geallieerden hiervan op de hoogte. De onvoorwaardelijke capitulatie gaat in op 28 mei om 4 uur. De verstandhouding tussen koning Leopold III en zijn regering is intussen verslechterd. Op 25 mei 1940 komt het tot een definitieve breuk op het kasteel van Wijnendale. De ministers dringen er bij de koning op aan om - samen met Groot- Brittannië en Frankrijk - Duitsland te blijven bestrijden. De koning weigert het unaniem advies van zijn ministers te volgen en besluit het lot van zijn soldaten te delen. Hij beschouwt zich als krijgsgevangene en onthoudt zich van elke openlijke politieke activiteit. Maar officieus bekommert hij zich wel om het lot van het land en de dynastie. Op 19 november 1940 wordt de vorst door Hitler ontvangen in Berchtesgaden. Dit onderhoud, zijn breuk met de regering, zijn gereserveerde houding ten opzichte van het verzet en de geallieerden, de standpunten van zijn entourage, waartoe voorstanders behoorden van een Nieuwe Orde, zijn plannen om een eigen regering te vormen en een corporatistische grondwet af te kondigen en als klap op de vuurpijl zijn tweede huwelijk in 1941 met de niet-adellijke Lilian Baels, zijn uiteenlopend geïnterpreteerd en hebben de publieke opinie grondig verdeeld. Uiteindelijk zal deze polemiek, die reeds door een deel van de clandestiene pers wordt gevoerd, leiden tot de "Ko ningskwestie". I n 1944 wordt de koninklijke familie overgebracht naar Oostenrijk, waar ze op 7 mei 1945 door het Amerikaanse leger wordt bevrijd. In het licht van de vragen die rijzen bij zijn houding tijdens de oorlog en de voorwaarden voor zijn terugkeer, blijft de koning weg uit België en draagt hij de macht tijdelijk over aan zijn broer Karel, die het regentschap waarneemt.

15 Er wordt beslist tot een volksraadpleging over de vraag of de koning terug mag regeren. Hoewel het resultaat positief uitdraait, blijft het land verdeeld. Leopold III voelt zich dan ook verplicht om de fakkel door te geven aan zijn zoon. Hij doet vrijwillig afstand van de troon en roept de bevolking op om zich rond Boudewijn te verenigen en de eenheid in het land weer te herstellen. Na zijn troonsafstand houdt de Leopold III zich enkel nog bezig met zijn drie grootste passies: reizen, filmen en golf spelen. Hij houdt zich op de achtergrond tot aan zijn dood in 1983.

16 Boudewijn I Boudewijn heeft een zeer tragische jeugd gehad. Zijn moeder, koningin Astrid, komt bij een auto-ongeluk in Zwitserland om het leven, hij maakt de Tweede Wereldoorlog mee en speelt één van de hoofdrollen in de grootste crisis die ons land heeft gekend: de troonsafstand van zijn vader Leopold III. Boudewijn, die hierdoor op jonge leef tijd aan de macht komt, bestijgt onvoorbereid de troon, terwijl de Koningskwestie de positie van de koning aanzienlijk heeft verzwakt. De politieke partijen hebben het vacuum ingevuld dat tot stand kwam door de afwezigheid en de zwakte van de koning. Bij gebrek aan ervaring oefent de jonge Boudewijn in de jaren 50 nauwelijks invloed uit op het binnenlands beleid. Zijn aandacht gaat voornamelijk uit naar de kolonie. In 1955 onderneemt hij een triomfantelijke reis naar Kongo, waar men de Droeve Koning voor het eerst ontspannen ziet lachen. Onder zijn regering verwerft Kongo uiteindelijk de onafhankelijkheid, zij het in bloedige omstandigheden: de moord op Lumumba, de leider van de onafhankelijkheidsbeweging; de muiterij van het Kongolese leger; het bloedbad onder de Europeanen; de machtsgreep van Mobutu. In 1960 trouwt Boudewijn met doña Fabiola de Mora y Aragon. Het paar blijft kinderloos. Vanaf de jaren 60 krijgt Boudewijn dankzij de opgedane ervaring, zijn huwelijk en de afstand tot zijn vader Leopold, die niet meer op het paleis in Laken woont meer zelfvertrouwen en drukt hij makkelij ker zijn stempel op het binnenlandse politieke leven. Toch blijven zijn macht en invloed beperkt:

17 hij geeft advies, maar het is de regering die steunend op haar parlementaire meerderheid de beslissingen neemt. Boudewijn zorgt er mee voor dat zijn land lid wordt van de NAVO. Ook is België onder zijn bewind in 1957 de oprichter van een Europese Gemeenschap (de toenmalige EEG). In het België dat tijdens zijn koninschap tot een federale staat is omgevormd, heeft Boudewijn zichzelf ook geprofileerd als een symbool van nationale eenheid, het laatste bindmiddel tussen de gemeenschappen. In 1990, wanneer de koning op basis van zijn geloofsovertuigingen weigert een wet te ondertekenen die abortus wil liberaliseren, verklaart de regering hem gedurende 48 uur "in de onmogelijkheid om te regeren". Hoewel sommige waarnemers zware kritiek hebben op de houding van de koning, blijft zijn populariteit ondanks deze politieke goocheltoer onaangetast. Boudewijn overlijdt tijdens een verblijf in Spanje, op 31 juli De dood van de vorst jaagt een golf van emotie door het land. Dagen- en nachtenlang staan duizenden in de rij voor het paleis om een laatste groet te brengen aan het stoffelijk overschot.

18 Albert II B ij het overlijden dacht men meteen aan prins Filip om de troon te bestijgen, maar totaal onverwacht werd Albert II naar voor geschoven. Albert II werd op 6 juni 1934 geboren. Op 2 juli 1959 trouwt hij met Paola Ruffo di Calabria. Samen krijgen ze drie kinderen: Filip, de oudste zoon, geboren in 1960 (in december 1999 huwt hij met Mathilde d Udekem d Acoz), Astrid, in 1962 geboren en getrouwd met Aartshertog Lorenz, en prins Laurent (die in 2003 met Claire Coombs huwt). Al sinds het einde van de jaren vijftig toonde prins Albert, onder meer in de Senaat, een bijzondere belangstelling voor de Belgische handel. In 1962 was hij aangesteld tot erevoorzitter van de Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel. Plichtsbewust en met kennis van zaken reisde de prins de wereld rond, aan het hoofd van een hondertal officiële handelsmissies. Ook als koning blijft hij zich voornamelijk bekommeren om de problemen op het vlak van economie en handel. Op 9 augustus 1993 legt Albert II voor de Verenigde Kamers de grondwettelijke eed af als zesde Koning der Belgen. De vele politieke crisissen die België aan het begin van de 21e eeuw doormaakt, tonen aan dat de vorst toch nog een belangrijke scheidsrechtersrol kan spelen in een land dat almaar meer wordt gefederaliseerd en waar het koningsschap steeds meer in vraag wordt gesteld.

19 De hofhouding Burgerlijk Huis Militair Huis Departement van de Grootmaarschalk Kabinet van de Koning Civiele Lijst Hoofd van het militair Huis Grootmaarschalk Ceremoniemeester (protocol, officiële bezoeken) Commandant van de Paleizen Secretaris van de koningin Economisch adviseur Hoofd van het Kabinet 2 Adjunct-Kabinetchefs Twee raadsleden Vijf secretarissen (politieke activiteiten van de koning, betrekkingen met de regering, informatiedienstvan het Paleis) Beheerder van de Civiele Lijst Eén penningmeester Eén bediende (beheer van de civiele lijst, onderhoud van de koninklijke gebouwen, beheer van het personeel van het paleis Tien Vleugel adjudanten (zij vertegenwoordigen de koning op sommige zendingen) Zes officieren ordonnansen (ten dienste van de koning en de koningin) Daarnaast zijn er nog de Hofarts en de Hofaalmoezenier. Naar: Ch. Cannuyer, Belgique est leur nom. 160 ans d'histoire de notre dynastie nationale, Izegem, Illustra, 1991, p.65. H. Van Daele, Sire. Een jaar uit het leven van de Belgische Koninklijke Familie. Tielt, Lannoo, 1985, p.vii.

20 Vragenlijst voor de leerlingen HET BELGISCH VORSTENHUIS IN HET KONINKLIJK LEGERMUSEUM Leopold I Dit is een portret van Leopold I. In 1830 werd hij de eerste koning der Belgen. En 1830 kwam België in opstand tegen de Nederlanden en werd het, dankzij een vrijwilligersleger, onafhankelijk. Leopold I stond aan het hoofd van dit vrijwilligersleger. Een oorlogsvrijwilliger is (omcirkel het goede antwoord): een soldaat die tegen zijn wil ingelijfd wordt een soldaat die dienst neemt zonder daartoe gedwongen te zijn Je ziet verschillende vrijwilligers in de vitrines. Wat voor uniform dragen ze? Gebruik kleurpotloden om de eerste Belgische vlag te kleuren. Kijk goed naar het schilderij om je niet te vergissen! Vragenlijst voor de leerlingen

21 In 1831 werd de nieuwe Belgische vlag goedgekeurd. Ze is sindsdien niet meer veranderd. Wat was er anders dan voordien? Waarom werd de eerste vlag niet behouden? Tegenwoordig heeft één van onze buurlanden nog steeds een vlag die veel gelijkenissen vertoont met de eerste Belgische vlag. Om welk land gaat het? In het museum vind je verschillende voorstellingen van Leopold I. Bekijk ze aandachtig. Hoe wordt de koning meestal afgebeeld? (omcirkel het goede antwoord): met een kroon op zijn hoofd in uniform in de tuin met het hele gezin Een "dubbelportret" is een speciaal portret. We noemen het een "dubbelportret" omdat: de koning er twee keer op afgebeeld is het door twee verschillende schilders is gemaakt het de koning en de koningin allebei voorstelt De koning is ook de opperbevelhebber van het leger. Als Leopold I aankomt in België, neemt hij meteen de leiding over het Belgisch leger om te strijden tegen: (omcirkel het goede antwoord) De Nederlanden Frankrijk Duitsland In dezelfde zaal tref je ook het veldbed van de koning aan. In welke omstandigheden maakte hij daar gebruik? Vragenlijst voor de leerlingen

22 Het jonge België beschikt nog niet over een machtig leger: welke landen vraagt het om bijstand? Eerste land: Aanwijzing: er wordt stokbrood gegeten Tweede land Aanwijzing: de hoofdstad is Warschau Nadat er vrede met Nederland is gesloten, probeert Leopold I een kolonie te stichten. Een kolonie is (omcirkel het goede antwoord): een land dat marmeren zuilen maakt voor een ander land een land dat vakantie kampen organiseert voor een ander land een land dat door een ander land als wingewest wordt bestuurd Op de wereldkaart zijn sommige landen ingekleurd. Het zijn landen waar België een kolonie trachtte te stichten. Omcirkel in de volgende lijst de namen van de landen die op de kaart zijn ingekleurd. Opgelet! Er staan meer landen op de lijst dan er zijn ingekleurd op de kaart. Mexico Marokko Het oosten van de Verenigde Staten Italië Abyssinië (het huidige Ethiopië) Santo Tomas (in Guatemala) de Zuidpool Brazilië Japan Guinea Buenos Aires (in Argentinië) Kongo Noord Amerika Central Amerika Zuid Amerika 7 4 Afrika Rusland China 5 9 Australië Vragenlijst voor de leerlingen

23 Leopold II Leopold II is de zoon van Leopold I. Leopold II wil een leger uitbouwen om België beter te verdedigen, omdat het land door twee andere landen wordt bedreigd. Het gaat om (omcirkel het goede antwoord): Frankrijk en Duitsland Groot-Brittannië en Nederland Mexico en Turkije Op de kaart zie je dat sommige Belgische steden zijn versterkt. Weet je waarom men een stad versterkt? Welke steden kiest men bij voorkeur als vesting? (Hier zijn meerdere antwoorden mogelijk) Vooral steden met een burcht Vooral steden in de buurt van de grens Vooral steden met minstens inwoners vooral steden waar een grote rivier doorheen loopt die een natuurlijke barrière vormt Brugge Antwerpen Gent De Schelde Brussel Leuven Luik Bergen Namen De Maas Forten Vragenlijst voor de leerlingen

24 In één van de vitrines is de vulpen van Leopold II te tentoongesteld. Met deze vulpen ondertekende de koning een belangrijke wet die de dienstplicht wijzigde. Kan je uitleggen wat dienstplicht precies inhoudt? Misschien heeft je grootvader zijn dienstplicht nog moeten vervullen. En jij? Zul jij ook in het leger moeten? JA NEEN Wat staat er in deze wet? (omcirkel het goede antwoord): Als er oorlog uitbreekt: (1) moeten alle inwoners gaan vechten (2) moet in elk gezin moet één zoon de dienstplicht vervullen (3) kunnen ook vrouwen dienst nemen in het leger Vervolledig de volgende zinnen: In schenkt Leopold II België een kolonie in Afrika, namelijk. Het land in kwestie werd eerder reeds uitgebreid bezocht door de journalist De Belgen moeten er vechten tegen. die de inwoners van het land als. verkopen aan de Portugezen. Met het geld dat de kolonie in het laatje brengt - dankzij ivoor en rubber - laat Leopold II grote gebouwen optrekken om Brussel te verfraaien. Wedden dat je er een paar kunt noemen? Omcirkel in de onderstaande lijst de gebouwen die werden opgetrokken in opdracht van Leopold II: PUIRREJUBELPARKTERRASSTEPTRAS ATOMIUMRATISHISTORIAMEMMENR ATOURMIMORGANNESATIONEMMEN MUSEUMVANTERVURENTRAMINONE AUEIFFELTORENDEENSINEENATIVEA Vragenlijst voor de leerlingen

25 Albert I Albert I is de neef van Leopold II. In sommige gevallen gaat het ko ningschap niet over van vader op zoon: omdat de zoon van de koning overleden is omdat de zoon van de koning te slechte punten kreeg op school omdat de koning alleen dochters heeft omdat de zoon van de koning liever een ander beroep zou uitoefenen De regering van Albert I wordt gekenmerkt door de Eerste Wereld oorlog. Bijna alle landen die aan de oorlog deelnamen, hebben een vitrine in ons Museum. Loop door de zalen, zoek vijf verschillende landen en noteer ze hier Duid ze vervolgens ook aan op de kaart. NORVEGE NOORWEGEN Stockholm Mer Baltique SUEDE Mer du Nord Oostzee ZWEDEN Noordzee DANEMARK DENEMARKEN GRANDE-BRETAGNE GROOT BRITTANNIË London Den Haag PAYS-BAS Berlin NEDERLANDEN Bruxelles Brussel ALLEMAGNE DUITSLAND BELGIQUE BELGIË RUSSIE RUSLAND Moscou Océan Atlantique Atlantische Oceaan Paris FRANCE FRANKRIJK Berne Wien Budapest SUISSE ZWITSERLAND AUTRICHE-HONGRIE OOSTERIJK-HONGARIJE PORTUGAL Lisboa Madrid ESPAGNE SPANJE Mer Méditerranée Middellandse Zee BALEARES BALEAREN ITALIE ITALIË CORSE CORSICA SARDAIGNE SARDINIË Roma ROUMANIE ROEMENIË Belgrade Sarajevo Bucarest SERBIE SERVIË Sofia MONTENEGRO BULGARIE BULGARIJE Tirana ALBANIE ALBANIË GRECE GRIEKENLAND Mer Noire Zwarte Zee Constantinople TURQUIE TURKIJE SICILE SICILIË Athènes Vragenlijst voor de leerlingen

26 Tijdens de oorlog biedt België verzet tegen Duitsland. Wat betekent "verzet" eigenlijk? dat een land de aanval van een ander land met een oorlogsverklaring beantwoordt dat een land zo machtig is dat het alle andere landen overheerst dat de koning het leger van zijn land wil afschaffen Bekijk de kaart van België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Slechts een klein gedeelte van België is niet bezet. Hoe heet deze streek? MER DU NORD NOORZEE KNOKKE SCHELDE PAYS-BAS NEDERLANDEN OOSTENDE BRUGGE 9/10/14 ZELZATE ANTWERPEN 10/10/14 LIER DE PANNE NIEUWPOORT DIKSMUIDE IJZER IEPER LEIE KORTRIJK ESCAUT GENT 9/10/14 SCHELDE DENDERMONDE MECHELEN LEUVEN BRUXELLES BRUSSEL 20/8/14 AARSCHOT HALEN 12/8/14 ST-TRUIDEN TONGEREN ALLEMAGNE DUITSLAND MAASTRICHT AACHEN VISE LYS ARMENTIERES TOURNAI NIVELLES NAMUR 22/8/14 MEUSE LIEGE 5-16/8/14 FRANCE FRANKRIJK MONS 23/8/14 SAMBRE CHARLEROI ANDENNE DINANT 16/8/14 PRISE DE LA VILLE PAR LES ALLEMANDS VAL VAN DE STAD MEUSE NEUFCHATEAU LUXEMBOURG LUXEMBURG PLACES FORTES - VERSTERKE PLAATSEN MASSACRES ET DESTRUCTIONS PAR LES ARMEES ALLEMANDES PLUNDERINGEN EN WREEDHEDEN BEGAAN DOOR DE DUITSERS LUXEMBOURG LIGNE DE FRONT - FRONTLIJN 20/8/1914 LONGWY LIGNE DE FRONT - FRONTLIJN 27/9-6/10/1914 LIGNE DE FRONT - FRONTLIJN OCT/OKT - NOV 1914 INTEGRATION A LA BELGIQUE APRES "DOOR BELGIE NA 1918 GEANNEXEERD" Vragenlijst voor de leerlingen

27 Vul de volgende zin aan: Tijdens de oorlog neemt koning Albert I het opperbevel van het op zich. Gedurende de ganse oorlog probeert hij zijn zoveel mogelijk te beschermen en zoveel mogelijk mensenlevens te redden door niet deel te nemen aan de grote aanvallen van de. Albert I was zeer geliefd bij de Belgen. Daarom gaven ze hem de bijnaam " ". De koningin bleef met de koning in het nietbezette deel van België (in De Panne), en waakte over de gezondheid van de soldaten die ze bezocht in de Koning Albert was heel sportief: in verschillende Europese gebergten doet hij aan... Hij sterft tijdens een in., in de buurt van Namen. Vragenlijst voor de leerlingen

28 Leopold III Leopold III, zoon van koning..., trouwde met de Zweedse prinses. Ze was heel erg bij de Belgen. Helaas kwam ze op jonge leeftijd om het leven, bij een -ongeval in Zwitserland. De regering van Leopold III wordt gekenmerkt door de Tweede Wereld oorlog. Kun je zeggen of wat volgt waar of niet waar is? Frankrijk en Groot-Brittanië verklaren de oorlog aan Hitler de Amerikanen helpen de Duitsers Duitsland valt België binnen de Belgische soldaten worden gevangen gezet in Duitsland de Tweede Wereldoorlog eindigt in 1949 De Duitsers bezetten Kongo de Belgische piloten en mariniers vechten mee met het Britse leger Koning Leopold III verblijft als krijgsgevangene in zijn kasteel in Laken De koning gaat tijdens de oorlog een tweede huwelijk aan waar/niet waar waar/niet waar waar/niet waar waar/niet waar waar/niet waar waar/niet waar waar/niet waar waar/niet waar waar/niet waar Na de oorlog krijgt de koning een hoop kritiek. België raakt verdeeld in twee kampen: voor of tegen de koning. Er volgen een aantal gewelddadige betogingen. Dit noemen we (duidt het goeie antwoord aan): Het Eindoffensief Het Grote Keerpunt De Koningskwestie De Exodus Vragenlijst voor de leerlingen

29 Boudewijn Gewoonlijk wordt een koning pas vervangen bij zijn dood. Dat heet dan troonsopvolging. Maar Leopold III doet in 1951 troonsafstand. Weet je wat dat betekent? (omcirkel het goede antwoord): de koning geeft als het ware zijn ontslag de koning sterft zonder dat hij een opvolger heeft aangeduid Boudewijn wordt koning in Hij is dan nog jong en onervaren, want amper jaar oud. Tijdens de eerste jaren van zijn regering krijgt de koning te kampen met een grote crisis in Kongo. Wat gebeurt er rond die tijd in de Belgische kolonie? Congo wordt onafhankelijk De pest maakt duizenden doden Nederland valt Congo aan Onder de regering van Boudewijn I wordt België een federaal land. Weet je wat dat betekent? België wordt verdeeld in gewesten en gemeenschappen De gewesten en gemeenschappen krijgen meer beslissingsmacht België maakt deel uit van een ander land België wordt verdeeld in 2 nieuwe, onafhankelijke landen Koning Boudewijn overlijdt op 31 juli Waar liggen de Belgische koningen begraven? (duidt het goede antwoord aan): in de Basiliek van het Heilig Hart in Brussel in de crypte van de Kathedraal van Laken in de Notre-Dame kathedraal in Parijs Vragenlijst voor de leerlingen

30 Albert II Wat is de verwantschap tussen Albert II en Boudewijn? Weet je welke andere koning de macht eveneens niet heeft overgedragen aan zijn zoon? Ja, Albert II heeft drie kinderen: 2 zonen, en en 1 dochter, In principe is het die Albert II zal opvolgen. Heb je goed opgelet tijdens je bezoek aan het museum en bij het beantwoorden van de vragen? Dan weet je ongetwijfeld alles over het leven van koning Boudewijn en koning Albert II en kan je deze tekst zonder probleem aanvullen! Koning Boudewijn werd geboren in als zoon van en. Op dertigjarige leeftijd trouwde hij met de Spaanse edelvrouw Tijdens zijn regering werd, de Belgische kolonie, onafhankelijk. Na zijn overlijden in werd hij begraven in Er moest een troonopvolger worden gevonden, want Boudewijn had geen. Uiteindelijk werd Albert II, de. van Boudewijn, de nieuwe koning. Albert II is getrouwd met een Italiaanse prinses,. Samen hebben ze drie kinderen. In 1999 stond prins volop in de belangstelling vanwege zijn huwelijk met een jonge en charmante Belgische aristocrate,. Als oudste van de koning is hij de. Hij wordt met andere woorden onze volgende. Vragenlijst voor de leerlingen

31 Nog een paar laatste vragen... Kun je de volgende raadsels oplossen? Wie ben ik? Mijn land van herkomst heeft Berlijn als hoofdstad. Ik ben 75 jaar oud geworden en had vier kinderen. Tijdens mijn regering moest ik ten strijd trekken tegen de Nederlanders. Mijn zoon, die ook koning werd, had dezelfde naam als ik. Als ik daar nog aan toevoeg dat ik de eerste koning der Belgen was, dan weet je ongetwijfeld wie ik ben: Ik ben:. Wat ben ik? Ik duurde 5 jaar. Verschillende landen zijn mij begonnen als reactie tegen Hitler. De toenmalige koning was Leopold III. Ik ben de tweede gebeurtenis in mijn soort. Als ik daar nog aan toevoeg dat ik begon in 1940, dan weet je het vast wel... Ik ben:. Welk land ben ik? Ik ben een land. De Belgen zijn in 1880 op mijn grondgebied aangekomen. Ik beschik over natuurlijke rijkdommen waarvoor België belangstelling had. Heel wat voorwerpen afkomstig van mijn grondgebied worden tentoongesteld in het museum van Tervuren. Als ik zeg dat ik een Afrikaans land ben, weet je misschien welk land ik ben? Ik ben:. Vragenlijst voor de leerlingen

32 Leg het verband tussen de per sonages en de gebeurtenissen Leopold I werd koning in 1993 Leopold II Albert I regeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog Leopold III trouwde met Mathilde d Udekem d Acoz Boudewijn Albert II had geen kinderen Prins Filip heeft het Jubelpark laten bouwen bewerkstelligde de vrede met Nederland trad af ten gunste van zijn zoon Vragenlijst voor de leerlingen

33 Een kleine woordenschatoefening Verbindt het woord met de juiste definitie verdedigingsmuur rond een stad Monarchie Kolonie Vestingwal Geallieerd land land dat met een ander land verbonden is door een verdrag dat het ertoe verplicht om hulp te bieden in geval van oorlog land dat door een ander land wordt gebruikt als wingewest staat geleid door een koning In België is het staatshoofd een ko ning. Met de volgende termen worden ook staatshoofden aangeduid. Probeer telkens een voorbeeld te geven en een grondgebied te noemen waarover ze hebben geregeerd. Koning Keizer Albert II België Dictator President Vragenlijst voor de leerlingen

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land.

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land. Naam: Wat vieren we op 15 november? Koningsdag Vroeger werd dit de feestdag van de dynastie genoemd. Het is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert. 1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983 Karel van België: Brussel, 10 oktober 1903 - Oostende, 1 juni 1983 Karel Theodoor Hendrik Anton Meinrad, graaf van Vlaanderen, prins van België, was regent van België van 1944 tot 1950. Graaf van Vlaanderen

Nadere informatie

LEOPOLD I. FOD Kanselarij van de Eerste Minister Algemene Directie Externe Communicatie

LEOPOLD I. FOD Kanselarij van de Eerste Minister Algemene Directie Externe Communicatie LEOPOLD I In 1830 werd België een onafhankelijk land. Omdat een nieuw land natuurlijk een koning nodig heeft, ging het piepjonge België in 1831 op zoek naar een koning. Op die manier werd Leopold I de

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie

LEOPOLD I. Waarde landgenoten. Mijn naam is Koning Leopold I en dit is mijn vrouw, Koningin Louise-Marie.

LEOPOLD I. Waarde landgenoten. Mijn naam is Koning Leopold I en dit is mijn vrouw, Koningin Louise-Marie. LEOPOLD I Waarde landgenoten Mijn naam is Koning Leopold I en dit is mijn vrouw, Koningin Louise-Marie. In 1830 werd België een onafhankelijk land. Natuurlijk heeft een nieuw land een koning nodig dus

Nadere informatie

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824

Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Lodewijk XVIII van Frankrijk: Kasteel van Versailles, 17 november 1755 Parijs, 16 september 1824 Kasteel van Versailles Koning van Frankrijk Co-vorst van Andorra Periode : 1814-1824 Voorganger: Napoleon

Nadere informatie

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865

Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold I van België: Coburg, 16 december 1790 Laken, 10 december 1865 Leopold Joris Christiaan Frederik van Saksen-Coburg en Gotha, prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha),

Nadere informatie

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij?

Datum: Ons koningshuis. 1. Hoe heet onze huidige koning? 3. Hij volgde zijn broer na diens dood op. Hoe heette hij? Ga naar deze website: www.monarchie.be Klik op de koninklijke familie. 1. Hoe heet onze huidige koning? 2. Hoe oud was hij toen zijn moeder, koningin Astrid, omkwam bij een auto-ongeluk? 3. Hij volgde

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

[Dossier - De Koning van België]

[Dossier - De Koning van België] [Dossier - De Koning van België] België had zijn monarchie maar twee keer nodig. De eerste keer was bij het ontstaan van het land, want zonder Leopold I had België nooit bestaan. De grote mogendheden hadden

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621

Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Albrecht en Isabella Heersers van de Nederlanden Periode: 1598 1621 Voorganger: Filips II Opvolger: Filips IV Albrecht van Oostenrijk: (Wiener Neustadt, 15 november 1559 Brussel, 13 juli 1621 Ook Albert

Nadere informatie

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665

Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Filips IV van Spanje: Valladolid, 8 april 1605 Madrid, 17 september 1665 Hij was koning van Spanje van 1621 tot 1665, landsheer van de Zuidelijke Nederlanden en koning van Portugal (als Filips III) tot

Nadere informatie

1. Algemene informatie

1. Algemene informatie 1. Algemene informatie hoofdstad inwoners oppervlakte landstalen staatshoofd munteenheid buurlanden volkslied nationale feestdag vlag 2. België: de provincies provincie provinciehoofdstad 1... 2... 3...

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang.

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang. Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1 Rouwdouwen Kleur de woorden: sol-daat = geel vecht = rood vrij-heid = groen held = blauw dit is Klaas Klaas is veer-tien jaar hij loopt al heel

Nadere informatie

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913

HONDERD JAAR GELEDEN. Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 HONDERD JAAR GELEDEN aflevering 12 Nieuws uit de krant van 10 tot 15 maart 1913 Een vast onderwerp waaraan in de kranten aandacht werd besteed, was de oorlog op de Balkan. Turkije was er bij betrokken

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de Coalitieoorlogen voerde de Franse regering de dienstplicht in. 2p 1 Leg uit dat zij hiermee de betrokkenheid van Franse

Nadere informatie

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander

verwerkingsopdrachten Willem-Alexander verwerkingsopdrachten Willem-Alexander Van kind tot koning Vragen bij Stamboom van het Koninklijk huis (bladzijde 6 en 7) 1 Als je goed kijkt, zie een schild met het wapen van Nederland. Op het schild

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - II

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In 1792 begon de eerste Coalitieoorlog. 1p 1 Welk politiek doel streefde Oostenrijk met de strijd tegen Frankrijk na? Gebruik

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Charles de Gaulle: Rijsel, 22 november Colombey-les- Deux-Églises, 9 november 1970

Charles de Gaulle: Rijsel, 22 november Colombey-les- Deux-Églises, 9 november 1970 Charles de Gaulle: Rijsel, 22 november 1890 - Colombey-les- Deux-Églises, 9 november 1970 Hij was een Frans militair en politicus. Hij vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog als officier in de Slag bij Verdun,

Nadere informatie

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede 2.3.1. Wereldoorlog I INHOUD OEFENBOEK De Eerste Wereldoorlog 02-03 2.3.2. Wereldoorlog II De Tweede Wereldoorlog 04-05 La Vita è Bella 06-07 3.1. Geweldige personen Jezus

Nadere informatie

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG!

MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! MODULE I EUROPA: NOOIT MEER OORLOG! I.I De geboorte van de Europese Unie Zoals jullie waarschijnlijk wel weten zijn er de vorige eeuwen veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting H3+4

Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting H3+4 Samenvatting Geschiedenis Staatsinrichting H3+ Samenvatting door een scholier 1611 woorden 26 november 2001 5,5 29 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis stof voor eerste rep (maatschappijleerboek

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888

Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888 Wilhelm I van Duitsland: (Berlijn, 22 maart 1797 aldaar, 9 maart 1888 Ook bekend als Willem I (volledige naam: Willem Frederik Lodewijk, Duits: Wilhelm Friedrich Ludwig) van het Huis Hohenzollern, was

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 UPDATE CIJFERS TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 Bron: FOD Economie, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Verwerking: Stad Genk, Dienst Beleidsplanning Aankomsten en overnachtingen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637

Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Keizer Ferdinand II: Graz, 9 juli 1578 Wenen, 15 februari 1637 Ferdinand II, was de zoon van Karel II van Oostenrijk, broer van keizer Maximiliaan II, de vader van keizer Matthias. Hij behoorde tot het

Nadere informatie

Karel IV van Spanje: Portici, 11 november Rome, 20 januari 1819.

Karel IV van Spanje: Portici, 11 november Rome, 20 januari 1819. Karel IV van Spanje: Portici, 11 november 1748 - Rome, 20 januari 1819. Karel Anton Pascal Frans Xavier Johan Nepomuceen Jozef Januarius Serafijn Didacus (Spaans: Carlos) was van 1788 tot 1808 koning van

Nadere informatie

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482

Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Maria van Bourgondië: Brussel, 13 februari 1457 Wijnendale, 27 maart 1482 Zij was hertogin van Bourgondië, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelre, gravin van Vlaanderen, Artesië, Holland, Zeeland, Henegouwen,

Nadere informatie

Werkblad Introductie. 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij.

Werkblad Introductie. 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij. Werkblad Introductie 1. WAT GEBEURT HIER? Hieronder staan beelden uit de film. Maak er zelf korte bijschriften bij. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 2. PETJE OP, PETJE AF: WAAR OF NIET? Zijn de volgende zinnen

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart?

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart? N O P Thuistopo. Noem de letter en zeg welk land, welke zee of welke plaats het is. A = IJsland, B = Noorwegen, = Zweden, = inland, E = Rusland, = enemarken, G = Oslo, H = Stockholm, I = Helsinki, J =

Nadere informatie

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705

Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni aldaar, 5 mei 1705 Keizer Leopold I: Wenen, 9 juni 1640 - aldaar, 5 mei 1705 Leopold I (Leopold Ignatius Joseph Balthasar Felician; Hongaars: I. Lipót), was bijna een halve eeuw heerser als Rooms-Duitse keizer, koning van

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frans Ferdinand en de eerste wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Frans Ferdinand en de eerste wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Frans Ferdinand en de eerste wereldoorlog Werkstuk door een scholier 2889 woorden 21 februari 2008 5,8 176 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De gebeurtenissen die uiteindelijk zouden

Nadere informatie

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over

Nadere informatie

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 33 vragen. In totaal kun je hiervoor 54 punten halen. Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

Patrice de Mac Mahon: Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt, bij Montargis, 16 oktober 1893

Patrice de Mac Mahon: Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt, bij Montargis, 16 oktober 1893 Patrice de Mac Mahon: Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt, bij Montargis, 16 oktober 1893 Marie Edmé Patrice Maurice graaf de Mac Mahon, hertog van Magenta (Sully, 13 juli 1808 Château de la Forêt,

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-september 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 1 Voorwoord Tijdens het maken van mijn spreekbeurt over Amerika kwam ik de Koude oorlog tegen. De koude oorlog leek mij een heel interessant onderwerp waar ik niet

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen

Aankomsten en overnachtingen Aankomsten en overnachtingen NB: Ten gevolge van een verandering van het koninklijk besluit van 12 januari 2015, wordt het universum vanaf 2015 beperkt tot de vergunde, aangemelde, erkende of geautoriseerde

Nadere informatie

Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907

Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907 Oscar II van Zweden: Stockholm, 21 januari 1829 aldaar, 8 december 1907 Oscar II Frederik was, in opvolging van zijn oudere broer Karel, van 18 september 1872 tot zijn dood in 1907 koning van Zweden en

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 29 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

Victor Emanuel II van Italië: Turijn, 14 maart Rome, 9 januari 1878

Victor Emanuel II van Italië: Turijn, 14 maart Rome, 9 januari 1878 Victor Emanuel II van Italië: Turijn, 14 maart 1820 - Rome, 9 januari 1878 Victor Emanuel II (Vittorio Emanuele Maria Alberto Eugenio Ferdinando Tommaso ); was koning van Sardinië vanaf 1849, en hij verkreeg

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-augustus

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-augustus Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-augustus 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718

Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718 Karel XII van Zweden: Stockholm, 17 juni 1682 Halden, 30 november 1718 Karel XII was van 1697 tot 1718 koning van Zweden. Hij was de derde koning uit het geslacht Wittelsbach en één der partijen in de

Nadere informatie

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats?

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Voorbeeld 1: Engeland De bezittingen van de Engelse koning Hendrik II in Frankrijk rond 1180 zijn

Nadere informatie

Voorbereidende les bij:

Voorbereidende les bij: Voorbereidende les bij: 1 U heeft een bezoek aan de tentoonstelling 24 uur met Willem in het Nationaal Archief gepland. Wij verheugen ons op uw komst, u bent van harte welkom! Om uw bezoek aan het Nationaal

Nadere informatie

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk.

Wat is de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog? De moord op Frans-Ferdinand van Oostenrijk. Werkblad 7 Ω Oorlog en crisis Ω Les : De Eerste Wereldoorlog Het begin van de Eerste Wereldoorlog Rond 900 zijn er twee kampen in Europa. Rusland, Frankrijk en Groot- Brittannië aan de ene kant. Oostenrijk-

Nadere informatie

Toerisme in Cijfers Tourism in Figures. Aantal aankomsten per maand, 2016 Number of arrivals by month, 2016

Toerisme in Cijfers Tourism in Figures. Aantal aankomsten per maand, 2016 Number of arrivals by month, 2016 2016 Toerisme in Cijfers Tourism in Figures XL Aantal aankomsten per maand, 2016 Number of arrivals by month, 2016 Juli 2017 AANTAL AANKOMSTEN PER MAAND, 2016 Tabel P. Table NUMBER OF ARRIVALS BY MONTH,

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-april

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-april Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-april 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juli 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in:

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in: Congo De Democratische Republiek Congo is nu vaak in het nieuws. Er is een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang. Verschillende groepen in het land vechten met elkaar. De Europese Unie wil misschien

Nadere informatie

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419

Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Jan zonder Vrees (hertog): Dijon, 28 mei 1371 Montereau, 10 september 1419 Hij was hertog van Bourgondië. Hij werd geboren in Dijon en was de oudste zoon van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië en

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

7. Het imperialisme De dominantie van het westen p

7. Het imperialisme De dominantie van het westen p 7. Het imperialisme 7.1. De dominantie van het westen p. 167-179 Deel 1 Restauratie en transformatie, Europa in de 19de eeuw congres van Wenen ondermijning van het congres van Wenen: liberalisme, nationalisme,

Nadere informatie

Monarchie! vmbo. Leerdoel De leerlingen zien welke taken/regels onze huidige koning(in) heeft.

Monarchie! vmbo. Leerdoel De leerlingen zien welke taken/regels onze huidige koning(in) heeft. Monarchie! vmbo Sinds 1848 heeft de koning geen politieke macht meer. Hij moet zich houden aan de grondwet. Hieronder staan 20 regels voor het koningshuis. Welke 8 regels passen er bij ons huidige koningshuis?

Nadere informatie

verkrijgbaar via www.nmbs.be

verkrijgbaar via www.nmbs.be verkrijgbaar via www.nmbs.be Waar hang jij dit jaar uit? Wachten op de zon in Belgenland, op uitstap naar zee of de Ardennen? Of zoek je toch liever het avontuur op? Komt mooi uit, want met je eigen InterRail

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juni

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juni Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Januari-juni 2016-2017 Bron: Cijfers FOD Economie-Algemene Directie Statistiek 2016: definitieve cijfers 2017: voorlopige cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC

Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC Samenvatting Moderne Geschiedenis ABC Week 1ABC: De Franse Revolutie Info: De Franse Tijd (1795 1814) Na de Franse Revolutie werd Napoleon de baas in Frankrijk. Napoleon veroverde veel Europese landen,

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs

Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs Eureka Europa! Een didactisch pakket voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar basisonderwijs 1.1 Een blik op een eeuw Europa Deel 1: Een beetje geschiedenis Dankzij onze vrienden, Marie en Alexander,

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië In 1596 bereikte een Nederlandse expeditie onder Cornelis de Houtman Bantam. 2p 1 Leg uit welk verband er bestaat tussen deze expeditie en

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

TIJDLIJN WOII

TIJDLIJN WOII 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 TIJDLIJN WOII 1939 1 SEPTEMBER (begin van de Tweede Wereldoorlog) Nazi-Duitsland valt Polen binnen Er wordt een straatverbod voor Duitse Joden ingevoerd Hitler voert

Nadere informatie

Tijd van burgers en stoommachines 1800 1900. 8.2 Het moderne imperialisme

Tijd van burgers en stoommachines 1800 1900. 8.2 Het moderne imperialisme Onderzoeksvraag: Welke motieven hadden de Europeanen om in Afrika en Zuidoost Azië een groot koloniaal imperium op te bouwen? Kenmerkende aspect: De moderne vorm van imperialisme die verband hield met

Nadere informatie

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 1. Bekijk bron 1. De titel van de onderstaande Russische cartoon is: De Amerikaanse stemmachine. De Verenigde Staten drukken op het knopje voor, dat naast het knopje

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934

Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Emma van Waldeck-Pyrmont: Arolsen, 2 augustus 1858 Den Haag, 20 maart 1934 Adelheid Emma Wilhelmina Theresia, geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse zu Waldeck und Pyrmont, prinses van Waldeck-Pyrmont,

Nadere informatie

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog

Calvijn. Vrede van Augsburg. Margaretha van Parma. Hertog van Alva. De keurvorst van Saksen. Karel V. Buitenlandse zaken en oorlog In welk jaar publiceerde Luther zijn 95 stellingen? Welke Frans-Zwitserse hervormer kreeg veel aanhang in de Nederlanden? Welke vrede bepaalde, dat de vorst de religie van zijn volk bepaalt? 1517 Calvijn

Nadere informatie

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774

Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV van Frankrijk: Versailles, 15 februari 1710 aldaar overleden op 10 mei 1774 Lodewijk XV regeerde als koning van Frankrijk en van Navarra van 1 september 1715 tot zijn dood. Hij besteeg de troon

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid.

Een kaart wordt op schaal getekend. Dat is een verkleining van de werkelijkheid. VAN KLEIN NAAR GROOT België is verdeeld in meerdere kleine plaatsen. Er zijn gehuchten, dorpen, deelgemeenten, gemeenten, steden, provincies en gewesten. België behoort tot werelddeel Europa. Op een provinciekaart

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen

Aankomsten en overnachtingen Aankomsten en overnachtingen NB: Ten gevolge van een verandering van het koninklijk besluit van 12 januari 2015, wordt het universum vanaf 2015 beperkt tot de vergunde, aangemelde, erkende of geautoriseerde

Nadere informatie

- Nieuwe Tijd provinciën onder Karel V. - Habsburgse of Spaanse Nederlanden : noorden scheurt zich af Republiek in noorden

- Nieuwe Tijd provinciën onder Karel V. - Habsburgse of Spaanse Nederlanden : noorden scheurt zich af Republiek in noorden Vlaams geduld over Schelde-uitdieping is op Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de Belgische Revolutie p. 44-56 De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft de Nederlandse ambassadeur in België

Nadere informatie

Opdracht: De Eerste Wereldoorlog

Opdracht: De Eerste Wereldoorlog Opdracht: De Eerste Wereldoorlog Rollenspel: Het Verdrag van Versailles ROL Vittorio Orlando Doel van de opdracht: De klas wordt verdeeld in groepjes van vier leerlingen. Elk groepslid speelt de rol van

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Hoofdstuk 3 Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Waarom NL? Nederland was een neutraal land. Bleef in NL tot aan zijn dood. Vrede van Versailles Vs, Eng, Fra winnaars. Duitsland als enige schuldig

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM DE KONINGEN DER BELGEN

BELVUE MUSEUM DE KONINGEN DER BELGEN BELVUE MUSEUM DE KONINGEN DER BELGEN INHOUDSTAFEL 1. KONING LEOPOLD I (1831-1865)... 2 Leopold, George, Christiaan, Frederik... 2 2. KONING LEOPOLD II (1865-1909)... 3 Leopold, Louis, Philippe, Marie,

Nadere informatie