JAARVERSLAG 2018 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG 2018 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2018 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM

2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Wrakingspool Zittingen van de wrakingskamer Wrakingszaken Verschoning Informatie Publicatie

3 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de wrakingskamer van de rechtbank Rotterdam. Dit jaarverslag betreft het jaar Dit jaarverslag is opgesteld om meer duidelijkheid te verschaffen, met name met betrekking tot de hoeveelheid en het soort wrakingen die aan de wrakingskamer zijn voorgelegd in het achterliggende jaar. Dit jaarverslag heeft betrekking op de werkzaamheden van de wrakingskamer op beide locaties van de rechtbank Rotterdam. 3.

4 2. Wrakingspool Gedurende het jaar 2018 hebben zich in de samenstelling van de wrakingskamer ten aanzien van de rechters verschillende mutaties voorgedaan: mr. A. Verweij en mr. J.J. van den Berg zijn per 29 mei 2018 benoemd tot lid van de wrakingskamer; mr. H.J.M. van der Kaaij is per 1 juni 2018 teruggetreden als lid van de wrakingskamer; mr. F. van Lottum is per 1 september 2018 teruggetreden als lid van de wrakingskamer; mr. A.J.P. van Essen is per 1 oktober 2018 teruggetreden als plaatsvervangend voorzitter van de wrakingskamer en in zijn plaats is benoemd mr. A.P. Hameete; mr. A.N. van Zelm van Eldik is per 1 november 2018 teruggetreden als algemeen voorzitter van de wrakingskamer en in zijn plaats is benoemd mr. A.A. Kalk; mr. K.J. Bezuijen, mr. E.A. Vroom en mr. A.M.H. Geerars zijn per 13 november 2018 benoemd tot lid van de wrakingskamer. De wrakingskamer was per 31 december 2018 samengesteld als volgt: Algemeen voorzitter: mr. A.A. Kalk voorheen team straf 3, rechter-plaatsvervanger Plaatsvervangend voorzitters: locatie Rotterdam mr. A.P. Hameete team bestuur 2 locatie Dordrecht mr. R.R. Roukema team kanton 2 Leden: locatie Rotterdam mr. M.G.L. de Vette team bestuur 1 mr. J.H. de Wildt team bestuur 1 mr. W.P.M. Jurgens team bestuur 2 mr. W.M.P.M. Weerdesteijn team bestuur 3 mr. W.J.J. Wetzels team kanton 1 mr. K.J. Bezuijen team kanton 1 mr. I.K. Rapmund team kanton 1 mr. M. Fiege team familie mr. L.E.M. Wilbers-Taselaar team familie mr. M. de Geus team jeugd mr. J.F. Koekebakker team handel & haven mr. P.C. Santema team handel & haven 4.

5 mr. C.M.E. van der Hoeven team handel & haven mr. W.J. Roos-van Toor team insolventie mr. A. Verweij team straf 1 mr. J.J. van den Berg team straf 1 mr.drs. J. van den Bos team kabinet RC mr. E.A. Vroom team kabinet RC locatie Dordrecht mr. A. Eerdhuijzen team handel mr. G.A.F.M. Wouters team kanton 2 mr. P. Joele team kanton 2 mr.drs. E. van Schouten team kanton 2 mr. J.A.J.M. Janssen team straf 3 mr. N. Doorduijn team straf 3 mr. A.M.H. Geerars team straf 3 mr. A. Buizer team kabinet RC Secretariaat: locatie Rotterdam Gedurende het jaar 2018 is J.A. Faaij opgetreden als algemeen secretaris van de wrakingskamer voor beide locaties van de rechtbank. In 2018 zijn mr. A. Versloot, mr. N. Jallal, mr. C.J.C. Korteland, mr. O.M. Stoute, mr. H.C.C. Pang-Kan, mr. I.C.M.A. Bals, mr. M.L.F. de Leeuw en mr. H.E.M. Broeders opgetreden als griffiers. Mr. S.A. Commandeur is per 1 februari 2018 teruggetreden als griffier van de wrakingskamer. T. van Loef is per 22 maart 2018 teruggetreden als griffier van de wrakingskamer. Mr. L. van Hemert is per 1 september 2018 teruggetreden als griffier van de wrakingskamer. Mr. F. van Mullekom en mr. E.L. Vedder-ter Horst zijn per 11 september 2018 benoemd tot griffier van de wrakingskamer. locatie Dordrecht In 2018 zijn S.H. Groesbeek en mr. R.H. Nieuwenhuis opgetreden als griffier. 5.

6 3. Zittingen van de wrakingskamer In 2018 vonden de zittingen van de wrakingskamer op de locaties Dordrecht en Rotterdam plaats volgens een tevoren vastgesteld zittingsrooster. Het rooster van zittingen ging voor de locatie Rotterdam in beginsel uit van gemiddeld één zitting van de wrakingskamer per twee à drie weken. In 2018 zijn er op die locatie 22 van deze ingeroosterde zittingen gepland. Zeven van deze zittingen werden uiteindelijk geannuleerd bij gebreke van te behandelen wrakingsverzoeken. Het rooster van zittingen ging voor de locatie Dordrecht uit van één zitting van de wrakingskamer per maand. In 2018 zijn er op die locatie 12 van deze ingeroosterde zittingen gepland. Negen van deze zittingen werden uiteindelijk geannuleerd bij gebreke van te behandelen wrakingsverzoeken. Naast deze ingeroosterde zittingen werd door de wrakingskamer vijf maal een extra zitting dat wil zeggen buiten het zittingsrooster om, maar niet op de dag van de indiening van het wrakingsverzoek georganiseerd voor de behandeling van verzoeken, die wel enig uitstel konden velen, maar niet tot aan een ingeroosterde zitting. Alle vijf deze extra zittingen vonden plaats op de locatie Rotterdam. In 2018 heeft de wrakingskamer eenmaal een kamer moeten formeren voor behandeling van een wrakingsverzoek dat geen enkel uitstel kon dulden (een zogenaamde ad hoc zitting). Tevens werd de wrakingskamer 20 maal verzocht voor een zitting (18 keer op de locatie Rotterdam en twee maal op de locatie Dordrecht) een college stand-by te hebben om een wrakingsverzoek met de indiening waarvan werd rekening gehouden aanstonds te kunnen behandelen. In twee van deze 20 gevallen kwam het daadwerkelijk tot een zitting, telkens in Rotterdam. In totaal werd in 2018 door de wrakingskamer 23 keer zitting gehouden op de locatie Rotterdam en drie keer op de locatie Dordrecht. In beginsel zitten de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitters om beurten de behandeling van een zitting van de wrakingskamer voor. In een aantal gevallen werd daarvan afgeweken. In voorkomende (nood-)gevallen is het ook mogelijk rechters in te zetten die geen deel uitmaken van de wrakingspool. In 2018 is dit ten aanzien van elf zittingen van de wrakingskamer noodzakelijk gebleken, waarbij het ging om negen zogenaamde stand by wrakingskamers; één ad hoc zitting en één ingeroosterde zitting, waarvoor het college telkens niet compleet kon worden gemaakt met rechters uit de wrakingspool. Al deze assistentie werd verleend door in totaal 35 rechters van buiten de wrakingspool. 6.

7 In één van de stand by gevallen, alsmede in het geval van de ad hoc zitting en van de ingeroosterde zitting moest de aldus versterkte wrakingskamer daadwerkelijk in actie komen. 7.

8 4. Wrakingszaken A. Cijfers Gedurende het jaar 2018 zijn er 72 wrakingsverzoeken ingediend. Door deze 72 verzoeken werden in totaal 110 bij name genoemde rechters gewraakt, omdat 19 van de verzoeken betrekking hadden op alle rechters van een meervoudige kamer van de rechtbank, terwijl 53 verzoeken waren gericht tegen alleen zittende rechters. Het aantal ingediende wrakingsverzoeken in vergelijking met voorafgaande jaren: Jaartal Aantal Daarbij moet worden opgemerkt dat voormeld aantal van 2012 betreft de som van de ingediende verzoeken bij de rechtbank Rotterdam en bij de rechtbank Dordrecht. In het jaar 2018 heeft één rechter in een jegens haar ingediend wrakingsverzoek berust; in 2015 waren dat twee rechters en in de jaren 2014, 2016 en 2017 was dat aantal telkens nul. In 2018 werden er door de wrakingskamer 67 uitspraken gedaan met betrekking tot een wrakingsverzoek. De discrepantie tussen het aantal ingediende wrakingsverzoeken (72) en het aantal uitspraken (67) laat zich verklaren door de navolgende omstandigheden: twee uitspraken in 2018 hadden betrekking op verzoeken die nog in het jaar 2017 zijn ingediend; vijf wrakingsverzoeken werden nog voor, dan wel tijdens de mondelinge behandeling ervan ter zitting van de wrakingskamer ingetrokken; ten aanzien van één wrakingsverzoek heeft de betreffende rechter berust en ten aanzien van één in 2018 ingediende wrakingsverzoek was op 31 december 2018 nog niet beslist. De 67 uitspraken in 2018 kunnen als volgt worden onderverdeeld: 17 uitspraken, inhoudende buitenbehandelingstelling dan wel afwijzing van het verzoek vanwege kennelijke niet-ontvankelijkheid; acht uitspraken, inhoudende niet-ontvankelijkverklaring van het verzoek; 38 uitspraken, inhoudende afwijzing van het verzoek; vier toewijzingen van het verzoek. 8.

9 In zeven uitspraken van de wrakingskamer in 2018 werd bepaald dat een volgend verzoek tot wraking van de behandelend rechter niet in behandeling zal worden genomen, omdat de wrakingskamer van oordeel was dat er sprake was van misbruik van het middel van wraking. De aantallen van 2017 in vergelijking met de vier voorafgaande jaren: Uitspraak onbevoegd b.b. gesteld niet-ontv tussenbesch afgewezen toegewezen totaal De 72 in 2018 ingediende verzoeken waren gericht tegen rechters uit de volgende rechtsgebieden : Rechtsgebied Kanton Handel en Haven + Insolventie Familierecht en Jeugdrecht Bestuur Straf Kabinet RC Totaal Er werden in 2018 tien verzoeken ingediend tegen rechters van een geformeerde wrakingskamer, waardoor in totaal 26 wrakingsrechters werden gewraakt. Deze verzoeken zijn in bovenstaande tabel steeds meegeteld bij het rechtsgebied, alwaar de wrakingskamer op het moment van de wraking doende was met behandelen van een wrakingsverzoek (eenmaal bij kanton; eenmaal bij handel & haven; tweemaal bij familie; vijfmaal bij bestuur en eenmaal bij jeugd). De gemiddelde doorlooptijd van de 67 wrakingszaken, die in 2018 zijn geëindigd met een einduitspraak van de wrakingskamer, bedroeg (afgerond) 20 dagen. In 2017 was de gemiddelde doorlooptijd 21 dagen; in 2016: 20 dagen; in 2015: 29 dagen; in 2014: 31 dagen en in 2013: 29 dagen. 9.

10 Er waren in 2018 vier verzoeken tot wraking, welke nog op de dag van indiening zijn behandeld en waarop vervolgens ook meteen is beslist en derhalve doorlooptijd hadden één dag. In 2017 was het aantal wrakingszaken met een doorlooptijd van één dag vijf; in 2016 was dat aantal zeven; in 2015 was dat twee en in 2014 nul. Indien de wrakingszaken met een doorlooptijd van één dag uit de berekening van de gemiddelde doorlooptijd worden geëcarteerd, bedroeg de gemiddelde doorlooptijd in 2018 (afgerond) 21 dagen. B. Inhoud beslissingen De 17 beslissingen, inhoudende buitenbehandelingstelling dan wel afwijzing van het verzoek vanwege kennelijke niet-ontvankelijkheid, vinden hun gronden in het volgende: de wrakingskamer had in de onderhavige procedures reeds bepaald dat een volgend wrakingsverzoek niet in behandeling wordt genomen (ECLI:NL:RBROT:2018:1828); de gewraakte rechters zijn niet belast of belast geweest met de behandeling van de zaken van verzoeker (ECLI:NL:RBROT:2018:1828); de rechter behandelt de zaak niet meer en de zaak is nu in behandeling bij een andere rechter (ECLI:NL:RBROT:2018:5159); niet kan worden vastgesteld dat de rechter is belast of in de toekomst belast zal zijn met de behandeling van de zaak van verzoeker als verdachte (ECLI:NL:RBROT:2018:8121); het verzoek is niet gedaan zodra de feiten en omstandigheden, waarop het wrakingsverzoek is gegrond, aan verzoeker bekend zijn geworden (ECLI:NL:RBROT:2018:1828, ECLI:NL:RBROT:2018:6718); het verzoek is ingediend nadat de rechter in de procedure van verzoeker een eindbeslissing had gegeven (meermalen, waaronder ECLI:NL:RBROT:2018:1832, ECLI:NL:RBROT:2018:1833, ECLI:NL:RBROT:2018:3177, ECLI:NL:RBROT:2018:3261, ECLI:NL:RBROT:2018:6715, ECLI:NL:RBROT:2018:6719, ECLI:NL:RBROT:2018:6721, ECLI:NL:RBROT:2018:9764, ECLI:NL:RBROT:2018:9765); het verzoek, voor zover gericht tegen de leden van de vaste wrakingskamer, heeft geen betrekking op de met de behandeling van de zaken van verzoeker belaste rechters, terwijl het verzoek bovendien is gericht tegen het hele college van de wrakingskamer (ECLI:NL:RBROT:2018:1833); het wrakingsverzoek kan in redelijkheid niet anders worden verstaan dan als de aanwending van de bevoegdheid tot wraking voor een ander doel dan waarvoor deze is gegeven, namelijk om te voorkomen dat de zitting doorgang zou vinden (ECLI:NL:RBROT:2018:8853); de vanwege de wrakingskamer reeds op voorhand aan verzoeker gedane mededeling dat de wet niet de mogelijkheid kent een gewraakte rechter te verplichten te verschijnen op de zitting van de wrakingskamer, is een inhoudelijke beslissing en het instrument van wraking is niet bedoeld als rechtsmiddel daartegen (ECLI:NL:RBROT:2018:9408). 10.

11 De acht beslissingen, inhoudende niet-ontvankelijkverklaring van verzoek(st)er(s) in het verzoek, waren gebaseerd op de volgende omstandigheden: in de procedure, waarin het wrakingsverzoek is gedaan, geldt verplichte procesvertegenwoordiging, terwijl dat verzoek door verzoeker zelf werd ingediend en hij geen gebruik heeft gemaakt van de gelegenheid om het verzuim te herstellen (ECLI:NL:RBROT:2018:10809); het verzoek is niet gedaan zodra de feiten en omstandigheden, waarop het verzoek is gegrond, aan verzoeker bekend zijn geworden (meermalen, waaronder ECLI:NL:RBROT:2018:1828, ECLI:NL:RBROT:2018:3117, ECLI:NL:RBROT:2018:3174; ECLI:NL:RBROT:2018:6710, ECLI:NL:RBROT:2018:9408); de gewraakte gedragingen van de rechter hebben zich voorgedaan ter zitting van 3 juli 2018 op welke zitting verzoeker met zijn advocaat aanwezig was terwijl het verzoek tot wraking eerst drie dagen nadien is ingediend (ECLI:NL:RBROT:2018:6717); de gewraakte gedragingen van de rechter hebben zich voorgedaan ter zitting van 15 mei 2018, terwijl het wrakingsverzoek eerst is ingediend op 23 juli 2018 (ECLI:NL:RBROT:2018:8099); het indienen van het wrakingsverzoek op grond van gedragingen van de rechter op de zitting, die zes weken voordien heeft plaats gevonden en alwaar verzoeker aanwezig is geweest (ECLI:NL:RBROT:2018:8120). Het criterium aan de hand waarvan de wrakingskamer beoordeelt of sprake is van een grond voor wraking, luidt: Wraking is een middel ter verzekering van de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechter. Bij de beoordeling van een beroep op het ontbreken van onpartijdigheid van de rechter dient voorop te staan dat een rechter uit hoofde van zijn aanstelling moet worden vermoed onpartijdig te zijn, tenzij zich uitzonderlijke omstandigheden voordoen die zwaarwegende aanwijzingen opleveren voor het oordeel dat een rechter jegens een partij een subjectieve vooringenomenheid koestert, althans dat de bij deze partij dienaangaande bestaande vrees objectief gerechtvaardigd is. De vier beslissingen tot toewijzing van een verzoek tot wraking werden gegrond op het oordeel dat de vrees voor een vooringenomenheid van de rechter jegens verzoeker objectief gerechtvaardigd was. Dat oordeel werd gegrond op de volgende omstandigheden: het afwijzen van het verzoek van de verdediging tot uitstel van het getuigenverhoor vanwege ziekte en het aan de door ziekte verhinderd zijnde advocaat nog 15 minuten tijd geven voor het opgeven van aan de getuige te stellen vragen (ECLI:NL:RBROT:2018:1830); het niet willen afwachten van de komst van de advocaat die overeenkomstig de eerder gedane mededeling een kwartier was verlaat en het beëindigen van het getuigenverhoor (tweemaal; ECLI:NL:RBROT:2018:5160); zonder door de rechter in kennis te zijn gesteld of daaromtrent te zijn gehoord, werd verzoeker geconfronteerd met een gewijzigde beslissing van de rechter, die 11.

12 voor hem nadelig was en als in het voordeel van de wederpartij kan worden gezien (ECLI:NL:RBROT:2018:3166). Geen grond voor wraking werd gevonden in de volgende omstandigheden, verkort weergegeven: Processuele beslissingen van de rechter: de afwijzing van het verzoek om de mondelinge behandeling van het kort geding niet uit te stellen naar een latere datum (ECLI:NL:RBROT:2018:3170); het na afwijzing van een eerste verzoek inwilligen van het tweede uitstelverzoek van de wederpartij, zonder aan verzoeker te vragen wat de reden was om niet in te stemmen met het uitstel (ECLI:NL:RBROT:2018:6711); de afwijzing van het verzoek van de verdediging tot aanhouding van de behandeling van de strafzaak ter terechtzitting (ECLI:NL:RBROT:2018:3262); niet de rechter, maar de administratie en de zittingscoördinatoren van de rechtbank hebben de (proces)beslissing genomen om de behandeling van het beroep van verzoeker op een bepaalde zittingsdatum te plannen (en dus niet eerder) (ECLI:NL:RBROT:2018:3121); de beslissing om het getuigenverhoor te bepalen op een datum waarop niet alle getuigen zouden kunnen verschijnen (ECLI:NL:RBROT:2018:8856); de procesbeslissing tot versnelde behandeling van de zaak van verzoeker (ECLI:NL:RBROT:2018:8100); de beslissing van de rechter om terug te komen op zijn rolbeslissing om vonnis te wijzen en om het verzoek van de wederpartij van verzoeker om alsnog schriftelijk te mogen reageren te honoreren (ECLI:NL:RBROT:2018:6713); de beslissing van de rechter geen acht te willen slaan op door verzoeker in te brengen stukken (en over te willen gaan tot behandeling van de zaak ten principale) om reden dat die stukken betrekking hadden op een punt waarover reeds bij vonnis in het incident was beslist (ECLI:NL:RBROT:2018:8853); de beslissing van de rechter om geen nadere comparitie van partijen te houden (ECLI:NL:RBROT:2018:10810); het bepalen door de RC van het moment waarop een beslissing wordt gegeven over de tot dan toe ingediende onderzoekswensen, alsmede om te bepalen dat de verdediging en de officier van justitie voldoende op elkaars standpunten hebben kunnen reageren (ECLI:NL:RBROT:2018:8852); afwijzing door de politierechter van het verzoek tot het gelasten van een deskundigenonderzoek (ECLI:NL:RBROT:2018:1826); de beslissing van de rechter om ondanks de ontzegde medewerking van verzoeker en het namens hem aangekondigde beroep op het inzage- en blokkeringsrecht bij de eventuele totstandkoming van een rapport een nader deskundigenonderzoek te laten plaatsvinden (ECLI:NL:RBROT:2018:9763); het door de rechter ter zitting in het kader van zijn taak tot vaststelling van de voor de beslissing van belang zijnde feiten aan de orde stellen van een aspect waaromtrent tussen partijen reeds consensus bestaat ECLI:NL:RBROT:2018:8855); de afwijzing van de verzoeken van de verdediging tot: het horen van de eerder door de rechtbank toegewezen getuigen; het bij wijze van compenserende 12.

13 maatregel doen horen van Belgische opsporingsambtenaren; het horen van een getuige die zich eerder op zijn verschoningsrecht beriep en het toevoegen van Belgische dossiers/stukken aan het dossier van de strafzaak (meermalen; ECLI:NL:RBROT:2018:8122) de beslissing van de voorzieningenrechter eerst over het verzoek tot het horen van de minderjarige te zullen beslissen nadat zij ter zitting met partijen in het kort geding had gesproken (ECLI:NL:RBROT:2018:6712); de verwerping van het bezwaar van verzoekster tegen het stellen van vragen aan de getuige over een periode dat zij niet meer in dienst was van gedaagden (ECLI:NL:RBROT:2018:8119); de afwijzing van het verzoek tot opheffing dan wel schorsing van de voorlopige hechtenis van verzoeker (ECLI:NL:RBROT:2018:3574); de beslissing van de rolrechter tot afwijzing van het verzoek om in het bevoegdheidsincident een nadere conclusie te mogen nemen (ECLI:NL:RBROT:2018:1827); het accepteren van voorafgaande aan de comparitie door de gemachtigde van de wederpartij ingezonden stukken en doen toezenden an die stukken aan verzoeker (ECLI:NL:RBROT:2018:1829); pas een beslissing willen gaan nemen op verzoeken van processuele aard nadat de rechter partijen mondeling heeft gehoord (ECLI:NL:RBROT:2018:6716). Eerdere / andere beslissingen van de rechter: eerdere beslissingen van de rechter in bestuursrechtelijke zaken waarin verzoeker was betrokken en waarin zij zich aldus verzoeker vooringenomen heeft betoond (ECLI:NL:RBROT:2018:6716); de door verzoeksters bestreden rechtsoverweging in het tussenvonnis van de rechter is mogelijk kernachtig en kort geformuleerd, maar kan door de wrakingskamer slechts marginaal worden getoetst (ECLI:NL:RBROT:2018:8101). De persoon van de rechter: het gegeven dat de rechter gehuwd is met de persoon, die gedurende vier jaren tot 2008 directeur van Jeugdzorg is geweest (ECLI:NL:RBROT:2018:1824); het niet laten registreren van een nevenfunctie van de rechter, zoals is voorgeschreven (ECLI:NL:RBROT:2018:1825); de volgens verzoeker afwezigheid van voldoende deskundigheid bij de rechter (ECLI:NL:RBROT:2018:3123). Verloop van de zitting: het door de rechter stellen van vragen aan verzoeker zelf en niet aan zijn gemachtigde, alsmede het herhalen van bepaalde vragen (ECLI:NL:RBROT:2018:3171); het door de rechter later dan het geplande tijdstip doen aanvangen van de zitting en na binnenkomst van verzoeker zonder gemachtigde, verzoeker er op wijzen dat hij zonder gemachtigde geen proceshandelingen mag verrichten (ECLI:NL:RBROT:2018:3258). Overige gronden: 13.

14 geen concrete feiten en/of omstandigheden aangevoerd voor vooringenomenheid van de rechter (ECLI:NL:RBROT:2018:6714); geen houvast voor de stellingen van verzoeker dat de met hem mee naar de zitting gekomen persoon door de rechter onheus is bejegend; dat de rechter toestond dat de advocaat van de wederpartij zijn gezondheidsklachten bagatelliseerde en dat sprake was van een onevenredige verdeling van spreektijd (ECLI:NL:RBROT:2018:3179); geen omstandigheden aangevoerd of gebleken op grond waarvan verzoeker gerechtvaardigd gedacht kan hebben dat de rechter voornemens was om verzoeker geen gelegenheid te geven om te reageren op het pleidooi van de wederpartij (ECLI:NL:RBROT:2018:9409). C. Hoger beroep tegen beslissingen van de wrakingskamer Voor zover bekend is er tegen beslissingen, door de wrakingskamer in 2018 gegeven, in twee gevallen hoger beroep ingesteld: eenmaal bij het gerechtshof in Den Haag, dat besliste tot verwerping van het hoger beroep en eenmaal bij de Raad van State, die besliste dat zij onbevoegd was van hoger beroep kennis te nemen. 14.

15 5. Verschoning Aan de meervoudige kamer voor de behandeling van verzoeken tot verschoning werd in 2018 zeven verzoeken van rechters voorgelegd, er toe strekkende zich in een bepaalde zaak te mogen verschonen. Deze verzoeken werden ingediend door rechters uit de rechtsgebieden familie (3), kanton, bestuur en insolventie (2). Al deze verzoeken werden toegewezen. 15.

16 6. Informatie Informatie omtrent de inhoud van dit jaarverslag kan worden ingewonnen bij de algemeen secretaris van de wrakingskamer van de rechtbank Rotterdam: de heer J.A. Faaij (tevens coördinator informatieverzoeken, rechtbank Rotterdam, locatie Rotterdam), kamer E 08 48, telefoon: Het postadres van het secretariaat van de wrakingskamer: postbus 50950, 3007 BL Rotterdam. 16.

17 7. Publicatie Dit jaarverslag wordt ter beschikking gesteld van het Bestuur van de rechtbank Rotterdam en zal na daartoe verkregen fiat van het Bestuur worden gepubliceerd op 17.

JAARVERSLAG 2016 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM

JAARVERSLAG 2016 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM JAARVERSLAG 2016 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wrakingspool... 4 3. Zittingen van de wrakingskamer... 6 4. Wrakingszaken... 7 5. Verschoning...17 6. Informatie...18

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM

JAARVERSLAG 2015 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM JAARVERSLAG 2015 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wrakingspool... 4 3. Zittingen van de wrakingskamer... 6 4. Wrakingszaken... 7 5. Verschoning... 16 6. Informatie...

Nadere informatie

JAARVERSLAG WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM

JAARVERSLAG WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM JAARVERSLAG 2014 WRAKINGSKAMER RECHTBANK ROTTERDAM INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Wrakingspool 4 3. Zittingen van de wrakingskamer 6 4. Wrakingszaken 7 5. Verschoning 15 6. Informatie 16 7. Publicatie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2018 WRAKINGSKAMER RECHTBANK GELDERLAND

JAARVERSLAG 2018 WRAKINGSKAMER RECHTBANK GELDERLAND JAARVERSLAG 2018 WRAKINGSKAMER RECHTBANK GELDERLAND Jaarverslag wrakingskamer Rechtbank Gelderland Auteurs: mrs. T.P.E.E. van Groeningen (algemeen voorzitter) en M.B. Wichman (algemeen coördinerend griffier)

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 WRAKINGSKAMER RECHTBANK GELDERLAND

JAARVERSLAG 2016 WRAKINGSKAMER RECHTBANK GELDERLAND JAARVERSLAG 2016 WRAKINGSKAMER RECHTBANK GELDERLAND Jaarverslag wrakingskamer Rechtbank Gelderland Auteurs: mrs. T.P.E.E. van Groeningen (algemeen voorzitter) en T. de Munnik (algemeen coördinerend griffier)

Nadere informatie

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK DEN HAAG

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK DEN HAAG WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK DEN HAAG 1. Inleiding Dit protocol is gebaseerd op de "Aanbeveling inzake afhandeling wrakingsverzoeken" van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak van 23 januari 2001 en

Nadere informatie

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK DEN HAAG 1

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK DEN HAAG 1 WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK DEN HAAG 1 1. Inleiding Dit protocol is gebaseerd op de "Aanbeveling inzake afhandeling wrakingsverzoeken" van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak van 23 januari 2001

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2016:11026

ECLI:NL:RBNHO:2016:11026 ECLI:NL:RBNHO:2016:11026 Instantie Datum uitspraak 23-11-2016 Datum publicatie 10-01-2017 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer C/15/249694/ HA RK 16/197 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2016:620 Gerechtshof 's-hertogenbosch Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer Wr

ECLI:NL:GHSHE:2016:620 Gerechtshof 's-hertogenbosch Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer Wr ECLI:NL:GHSHE:2016:620 Instantie Gerechtshof 'shertogenbosch Datum uitspraak 05022016 Datum publicatie 23022016 Zaaknummer Wr 237132015 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Wraking Inhoudsindicatie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2015:4984 Rechtbank Midden-Nederland Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/16/ / HA RK

ECLI:NL:RBMNE:2015:4984 Rechtbank Midden-Nederland Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/16/ / HA RK ECLI:NL:RBMNE:2015:4984 Instantie Rechtbank Midden-Nederland Datum uitspraak 03-07-2015 Datum publicatie 06-07-2015 Zaaknummer C/16/393610 / HA RK 15-129 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

1. Het verloop van de procedure

1. Het verloop van de procedure 16.075T (W) Beslissing van de wrakingskamer van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd De wrakingskamer van het College van Toezicht, hierna te noemen: de wrakingskamer, heeft het volgende

Nadere informatie

Reglement van de Commissie van Beroep

Reglement van de Commissie van Beroep Reglement van de Commissie van Beroep 1 januari 2019 Artikel 1 De in dit Reglement van Beroep voorkomende begrippen hebben de betekenis als daaraan toegekend in de Statuten en het Algemeen Reglement en

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2014:3885

ECLI:NL:RBNHO:2014:3885 ECLI:NL:RBNHO:2014:3885 Instantie Datum uitspraak 10-03-2014 Datum publicatie 29-04-2014 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer 210534 / HA RK 14-5 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.;

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Reglement geschillen in de landbouwzorg Begripsomschrijving Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: Stichting : de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Commissie : de Geschillencommissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 1 oktober 2012

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 1 oktober 2012 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 1 oktober 2012 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

c. Een afschrift van de beslissing wordt gestuurd aan klager, verweerder en algemeen directeur van de Stichting Opleidingsinstelling GGZ VS.

c. Een afschrift van de beslissing wordt gestuurd aan klager, verweerder en algemeen directeur van de Stichting Opleidingsinstelling GGZ VS. Bijlage 1: Reglement van de Commissie van Beroep ten behoeve van de Stichting Opleidingsinstelling GGZ Verpleegkundig Specialist, vastgesteld 25 oktober 2013 De Commissie van Beroep heeft in het belang

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Private Lease Bedrijven

Reglement Geschillencommissie Private Lease Bedrijven 601959 versie 1.0 20 januari 2016 Reglement Geschillencommissie Private Lease Bedrijven Per 1 januari 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting

Nadere informatie

ECLI:NL:RBUTR:2012:BV7862

ECLI:NL:RBUTR:2012:BV7862 ECLI:NL:RBUTR:2012:BV7862 Instantie Rechtbank Utrecht Datum uitspraak 16-02-2012 Datum publicatie 06-03-2012 Zaaknummer 319956 HA RK 12-101, 319958 HA RK 12-102 en 319960 HA RK 12-103 Rechtsgebieden Strafrecht

Nadere informatie

Taak Artikel 2 De behandeling van klachten die tegen de gewone leden of ereleden zijn ingediend, is opgedragen aan de Raad.

Taak Artikel 2 De behandeling van klachten die tegen de gewone leden of ereleden zijn ingediend, is opgedragen aan de Raad. Reglement van Tucht Begripsbepalingen Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: de Orde: de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors; het Bestuur: het bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STICHTING PAARD 11 december 2013

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STICHTING PAARD 11 december 2013 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STICHTING PAARD 11 december 2013 Inhoudsopgave Afdeling 1: Algemene Bepalingen Afdeling 2: Geschillenbeslechting Bindend Advies Afdeling 3: Slotbepalingen Reglement geschillencommissie

Nadere informatie

A6 Reglement van Beroep

A6 Reglement van Beroep A6 Reglement van Beroep Begripsbepalingen Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: de Orde: de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors; het Bestuur: het bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ Vastgesteld door de algemene ledenvergadering van VastgoedPRO op 12-11-2013, op grond van het bepaalde in de statuten van VastgoedPRO. Ingaande per 1-1-2014. Begripsomschrijving

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VvE MANAGEMENT voor de zakelijke markt per 1 april 2013

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VvE MANAGEMENT voor de zakelijke markt per 1 april 2013 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VvE MANAGEMENT voor de zakelijke markt per 1 april 2013 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 7 juli 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 7 juli 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Wrakingsprotocol Rechtbank Midden-Nederland

Wrakingsprotocol Rechtbank Midden-Nederland Wrakingsprotocol Rechtbank Midden-Nederland Versie: 2.0 (versie 11/4/18), v1.0 9/12/2014 vervalt Vastgesteld: 11/4/2018 Ingangsdatum: 1 mei 2018 1. Inleiding Dit protocol is gebaseerd op het Landelijk

Nadere informatie

TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) HUISHOUDELIJK REGLEMENT. 1. In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder:

TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) HUISHOUDELIJK REGLEMENT. 1. In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: TUCHTRAAD FINANCIËLE DIENSTVERLENING (ASSURANTIËN) HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: - reglement: het Reglement Tuchtraad Financiële

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORGINSTELLINGEN Per 7 juli 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORGINSTELLINGEN Per 7 juli 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORGINSTELLINGEN Per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting: de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2016:1754

ECLI:NL:RBROT:2016:1754 ECLI:NL:RBROT:2016:1754 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 09-03-2016 Datum publicatie 09-03-2016 Zaaknummer ROT 16/920 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursprocesrecht

Nadere informatie

HET REGLEMENT VAN TUCHTRECHTSPRAAK

HET REGLEMENT VAN TUCHTRECHTSPRAAK HET REGLEMENT VAN TUCHTRECHTSPRAAK INHOUD: 1. De klacht 1.1 Klager, indiening en eerste behandeling van de klacht 1.2 Vereisten 2. De Tuchtcommissie 3. De klachtprocedure in eerste instantie 3.1 De procedure

Nadere informatie

Bijlage 3 Geschillenreglement IKB Kip

Bijlage 3 Geschillenreglement IKB Kip GESCHILLENREGLEMENT IKB KIP DEFINITIES Artikel 1 Dit reglement is een bijlage van de AV IKB Kip en neemt de terminologie van de AV IKB Kip over. In afwijking daarvan wordt voor de toepassing van dit reglement

Nadere informatie

Regeling Beroepscommissie Gedragscode Onderzoek & Statistiek

Regeling Beroepscommissie Gedragscode Onderzoek & Statistiek Regeling Beroepscommissie Gedragscode Onderzoek & Statistiek Begripsomschrijving Artikel 1 In deze beroepsregeling wordt verstaan onder: Gedragscode: De gedragscode die de VBO, VSO en MOA hebben vastgesteld

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE TELECOMMUNICATIEDIENSTEN per 2 mei 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE TELECOMMUNICATIEDIENSTEN per 2 mei 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE TELECOMMUNICATIEDIENSTEN per 2 mei 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

Reglement omtrent de werkwijze van de kamers voor het notariaat. (zoals bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Besluit op het notarisambt)

Reglement omtrent de werkwijze van de kamers voor het notariaat. (zoals bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Besluit op het notarisambt) Reglement omtrent de werkwijze van de kamers voor het notariaat (zoals bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Besluit op het notarisambt) AFDELING 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Leiding van de vergadering

Nadere informatie

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK BREDA vastgesteld door het bestuur van de rechtbank in zijn vergadering van 8 februari 2007

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK BREDA vastgesteld door het bestuur van de rechtbank in zijn vergadering van 8 februari 2007 WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK BREDA vastgesteld door het bestuur van de rechtbank in zijn vergadering van 8 februari 2007 1. Inleiding Dit protocol is gebaseerd op de Aanbeveling inzake afhandeling wrakingsverzoeken

Nadere informatie

pagina 1 van 5 ECLI:NL:RBDHA:2014:6145 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 20-05-2014 Datum publicatie 04-06-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden AWB-13_10151 Belastingrecht Bijzondere kenmerken Bodemzaak

Nadere informatie

WRAKINGSPROTOCOL GERECHTSHOF ARNHEM- LEEUWARDEN

WRAKINGSPROTOCOL GERECHTSHOF ARNHEM- LEEUWARDEN WRAKINGSPROTOCOL GERECHTSHOF ARNHEM- LEEUWARDEN Per 1 januari 2013 1. Inleiding Dit protocol is gebaseerd op de Aanbeveling inzake afhandeling wrakingsverzoeken van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak

Nadere informatie

Wrakingsprotocol rechtbank Noord-Holland

Wrakingsprotocol rechtbank Noord-Holland Wrakingsprotocol rechtbank Noord-Holland Vastgesteld bij bestuursbesluit op 29 januari 2013 Gewijzigd bij bestuursbesluit op 31 oktober 2017 1. Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Wettelijke regeling... 4

Nadere informatie

Bijlage E2: Reglement Commissie van Bezwaar en Beroep

Bijlage E2: Reglement Commissie van Bezwaar en Beroep Bijlage E2: Reglement Commissie van Bezwaar en Beroep Datum: juni 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Reikwijdte/bevoegdheid commissie... 3 3. Samenstelling... 3 4. Secretariaat... 4 5. Instellen van

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORG ALGEMEEN per 1 januari 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORG ALGEMEEN per 1 januari 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORG ALGEMEEN per 1 januari 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

Wrakingsprotocol Rechtbank Midden-Nederland

Wrakingsprotocol Rechtbank Midden-Nederland Wrakingsprotocol Rechtbank Midden-Nederland Versie: 1.0-3 december 2014 Vastgesteld: 9 december 2014 Ingangsdatum: 1 januari 2015 1. Inleiding Dit protocol is gebaseerd op het Landelijk Model Wrakingsprotocol,

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DEFENSIE GENEESKUNDIGE ZORG Per 1 januari 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DEFENSIE GENEESKUNDIGE ZORG Per 1 januari 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DEFENSIE GENEESKUNDIGE ZORG Per 1 januari 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

BEZWARENREGLEMENT ex. artikel 7:13 Awb van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio te Zwolle

BEZWARENREGLEMENT ex. artikel 7:13 Awb van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio te Zwolle BEZWARENREGLEMENT ex. artikel 7:13 Awb van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio te Zwolle Het bevoegd gezag, zijnde het College van Bestuur van de Openbare Rechtspersoon Openbaar

Nadere informatie

ONDERZOEK OP DE TERECHTZITTING Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 15 oktober 2015.

ONDERZOEK OP DE TERECHTZITTING Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 15 oktober 2015. ECLI:NL:RBROT:2015:7773 Instantie: Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak: 29-10-2015 Datum publicatie: 02-11-2015 Zaaknummer: 11/870399-12.ov Rechtsgebieden: Strafrecht Bijzondere kenmerken: Eerste aanleg

Nadere informatie

Geschillenreglement IKB Ei

Geschillenreglement IKB Ei Definities Artikel 1 Dit geschillenreglement is een bijlage van de AV IKB Ei neemt de terminologie van de AV IKB Ei over. In afwijking van de definities in de AV IKB Ei wordt voor de toepassing van dit

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE POST per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE POST per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE POST per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PUBLIEKE GEZONDHEID per 1 januari 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PUBLIEKE GEZONDHEID per 1 januari 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PUBLIEKE GEZONDHEID per 1 januari 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wrakingsprotocol Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Wrakingsprotocol Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5506 5 maart 2013 Wrakingsprotocol Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Per 1 januari 2013 1. Inleiding Dit protocol is gebaseerd

Nadere informatie

datum 15 januari 2013 bijlage(n) 1 Wrakingsprotocol rechtbank Noord-Holland

datum 15 januari 2013 bijlage(n) 1 Wrakingsprotocol rechtbank Noord-Holland datum 15 januari 2013 bijlage(n) 1 Wrakingsprotocol rechtbank Noord-Holland Wrakingsprotocol rechtbank Noord-Holland pagina 2 van 14 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Wettelijke regeling 5 3 Wrakingsgronden

Nadere informatie

Reglement omtrent de werkwijze van de kamer voor gerechtsdeurwaarders

Reglement omtrent de werkwijze van de kamer voor gerechtsdeurwaarders Reglement omtrent de werkwijze van de kamer voor gerechtsdeurwaarders (nadere uitwerking van de artikelen 37, 39, 40 en 41 van de Gerechtsdeurwaarderswet) AFDELING 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Toepasselijkheid

Nadere informatie

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK ROTTERDAM

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK ROTTERDAM WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK ROTTERDAM met ingang van 1 januari 2013 Vastgesteld bij bestuursbesluit van: 11 december 2012. Laatstelijk gewijzigd bij bestuursbesluit van: 12 september 2017. 1 WRAKINGSPROTOCOL

Nadere informatie

Klachtenreglement. Klachtenreglement / Versie 1.0 / Pagina 1 van 6

Klachtenreglement. Klachtenreglement / Versie 1.0 / Pagina 1 van 6 Klachtenreglement Auteur: Anne Frederiks Eigenaar: Directeur Versie: 1.0 Versie Gewijzigd door Datum Aard van de wijziging 1.0 Greetje de Haan 04-07-2019 Vastgesteld door de RvT (Versie Perspectief is

Nadere informatie

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE VASTGOEDPRO en KEURMERK VAKKUNDIG GEKEURD per 1 januari 2019

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE VASTGOEDPRO en KEURMERK VAKKUNDIG GEKEURD per 1 januari 2019 REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE VASTGOEDPRO en KEURMERK VAKKUNDIG GEKEURD per 1 januari 2019 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies

Nadere informatie

Wrakingsprotocol rechtbank Limburg

Wrakingsprotocol rechtbank Limburg Wrakingsprotocol rechtbank Limburg 1. Inleiding Dit gewijzigde protocol is door het bestuur van de rechtbank Limburg bij besluit van 15 november 2017 vastgesteld en treedt per 1 december 2017 in werking.

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2016:2505

ECLI:NL:GHSHE:2016:2505 ECLI:NL:GHSHE:2016:2505 Instantie Datum uitspraak 21-06-2016 Datum publicatie 24-04-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie - Vindplaatsen Uitspraak Gerechtshof

Nadere informatie

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK ROTTERDAM

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK ROTTERDAM WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK ROTTERDAM met ingang van 1 januari 2013 Vastgesteld bij bestuursbesluit van: 11 december 2012. Laatstelijk gewijzigd bij bestuursbesluit van: 10 oktober 2017. 1. Inleiding Dit

Nadere informatie

Begripsomschrijving. Samenstelling en taak GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE BEROEPSCODE VOOR ERKEND HYPOTHEEKADVISEURS

Begripsomschrijving. Samenstelling en taak GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE BEROEPSCODE VOOR ERKEND HYPOTHEEKADVISEURS GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE BEROEPSCODE VOOR ERKEND HYPOTHEEKADVISEURS Begripsomschrijving Artikel 1 Beroepscode Commissie Consument Erkend Hypotheekadviseur Geschillencommissie Hypothecaire

Nadere informatie

WRAKINGSPROTOCOL GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN Per 1 januari 2013

WRAKINGSPROTOCOL GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN Per 1 januari 2013 WRAKINGSPROTOCOL GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN Per 1 januari 2013 1. Inleiding Dit protocol is gebaseerd op de Aanbeveling inzake afhandeling wrakingsverzoeken van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VERPLEGING VERZORGING EN THUISZORG Per 1 januari 2011

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VERPLEGING VERZORGING EN THUISZORG Per 1 januari 2011 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VERPLEGING VERZORGING EN THUISZORG Per 1 januari 2011 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: Samenstelling en taak stichting: de Stichting Geschillencommissies

Nadere informatie

Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Vrije Universiteit Amsterdam

Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Vrije Universiteit Amsterdam Reglement van orde College van Beroep voor de Examens Vrije Universiteit Amsterdam INHOUD ARTIKEL 1 INLEIDING ARTIKEL 2 t/m 6 SAMENSTELLING COLLEGE ARTIKEL 7 t/m 8 AAN HET BEROEPSCHRIFT TE STELLEN EISEN

Nadere informatie

Klachtenreglement klachtencommissie Zorg voor Intermetzo

Klachtenreglement klachtencommissie Zorg voor Intermetzo Soort document Doel Doelgroep Reglement Het klachtenreglement beschrijft de werkwijze van de klachtencommissie. Leden van de klachtencommissie Zorg, ambtelijk secretaris, klager, klachtenfunctionaris en

Nadere informatie

Reglement Tuchtcommissie

Reglement Tuchtcommissie Reglement Tuchtcommissie 1 mei 2016 Artikel 1 De in dit Reglement Tuchtcommissie voorkomende begrippen hebben de betekenis als daaraan toegekend in de Statuten en het Algemeen Reglement en voorts de navolgende:

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AUTEURSCONTRACTENRECHT per 1 oktober 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AUTEURSCONTRACTENRECHT per 1 oktober 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AUTEURSCONTRACTENRECHT per 1 oktober 2016 Begripsomschrijving Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: stichting geschil commissie partijen maker: exploitant : de

Nadere informatie

Wrakingsprotocol rechtbank Gelderland. Vastgesteld op 5 oktober 2017

Wrakingsprotocol rechtbank Gelderland. Vastgesteld op 5 oktober 2017 Wrakingsprotocol rechtbank Gelderland Vastgesteld op 5 oktober 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Wettelijke regeling... 4 3 Wrakingsgronden... 4 3.1 Recht op een onpartijdige rechter... 4 3.2 Subjectieve

Nadere informatie

arrest GERECHTSHOF AMSTERDAM Parketnummer: X Datum uitspraak: 20 oktober 2016 TEGENSPRAAK (gemachtigde raadsman)

arrest GERECHTSHOF AMSTERDAM Parketnummer: X Datum uitspraak: 20 oktober 2016 TEGENSPRAAK (gemachtigde raadsman) arrest GERECHTSHOF AMSTERDAM Parketnummer: X Datum uitspraak: 20 oktober 2016 TEGENSPRAAK (gemachtigde raadsman) Arrest van het gerechtshof Amsterdam gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis

Nadere informatie

Reglement tuchtrechtspraak

Reglement tuchtrechtspraak Reglement tuchtrechtspraak DEFINITIES Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder klager: 1) degene met wie de seksuoloog in professioneel contact staat, zoals nader is uitgewerkt in de Beroepscode

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AUTEURSRECHTEN per 15 maart 2012

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AUTEURSRECHTEN per 15 maart 2012 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AUTEURSRECHTEN per 15 maart 2012 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Beroep en Bedrijf;

Nadere informatie

Wrakingsprotocol van het gerechtshof Amsterdam en het gerechtshof Den Haag

Wrakingsprotocol van het gerechtshof Amsterdam en het gerechtshof Den Haag De rechtspraak Wrakingsprotocol gerechtshoven Amsterdam & Den Haag pagina 1 van 14 Wrakingsprotocol van het gerechtshof Amsterdam en het gerechtshof Den Haag Vastgesteld op 27 maart 2014 (hof Amsterdam)

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie oogo-jeugdplan

Reglement Geschillencommissie oogo-jeugdplan Reglement Geschillencommissie oogo-jeugdplan Reglement van de Geschillencommissie oogo-jeugdplan zoals bedoeld in het Model Procedure oogo-jeugdplan Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder:

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WARMTELEVERING per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WARMTELEVERING per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WARMTELEVERING per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumenten zaken;

Nadere informatie

Reglement van Bezwaar

Reglement van Bezwaar Secretariaat: Eikenlaan 141 2691 EC s-gravenzande info@nffi.nl www.nffi.nl Reglement van Bezwaar Preambule De Stichting Nederlands Financieel Forensisch Instituut (NFFI) (hierna: de Stichting ) is een

Nadere informatie

Reglement van het Veterinair Tuchtcollege

Reglement van het Veterinair Tuchtcollege Reglement van het Veterinair Tuchtcollege Dit reglement geldt in aanvulling op het bepaalde in de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990 c.q. in aanvulling op de Wet Dieren (nadat de daarin

Nadere informatie

Geschillenreglement AgroVision

Geschillenreglement AgroVision Het bestuur van AgroVision B.V. heeft ter zake van de behandeling van geschillen tussen een opdrachtgever en AgroVision B.V. in haar hoedanigheid van opdrachtnemer, op 16 februari 2015 het navolgende reglement

Nadere informatie

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging

ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging REGLEMENT op de tuchtrechtspraak voor de leden van IIA-Nederland ingevolge artikel 14 van de statuten van de vereniging De raad van tucht Artikel 1 1 De raad van tucht is belast met de behandeling van

Nadere informatie

Reglement Vaste Commissie

Reglement Vaste Commissie Reglement Vaste Commissie TAKEN EN BEVOEGDHEDEN Artikel 1 In de cao Tentoonstellingsbedrijven is op grond van artikel 29 van die cao de Vaste Commissie ingesteld met taken en bevoegdheden op het gebied

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE COMPLEMENTAIRE BEHANDELVORMEN per 1 januari 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE COMPLEMENTAIRE BEHANDELVORMEN per 1 januari 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE COMPLEMENTAIRE BEHANDELVORMEN per 1 januari 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

tegen een besluit Adressen en telefoonnummers Bezoekadres Gemeentekantoor Oranjeplein 1, Pijnacker Postadres Postbus 1, 2640 AA Pijnacker

tegen een besluit Adressen en telefoonnummers Bezoekadres Gemeentekantoor Oranjeplein 1, Pijnacker Postadres Postbus 1, 2640 AA Pijnacker Adressen en telefoonnummers Bezoekadres Gemeentekantoor Oranjeplein 1, Pijnacker Postadres Postbus 1, 2640 AA Pijnacker Telefoon 015-362 62 62 Uitgave gemeente Pijnacker-Nootdorp, november 2007 Bezwaar

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie VEBON-NOVB

Reglement Geschillencommissie VEBON-NOVB VEBON-NOVB Begripsomschrijving Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. Vereniging: Vereniging van BeveiligingsOndernemingen in Nederland (VEBON-NOVB) b. Commissie: de Geschillencommissie, ingesteld

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS ROC A12 (Onderdeel van de Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland Midden) 2014 Vastgesteld door het College van Bestuur op 4 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Reglement cao ontslagcommissie. Ex artikel 7:671a BW

Reglement cao ontslagcommissie. Ex artikel 7:671a BW 20150707 Reglement cao ontslagcommissie Ex artikel 7:671a BW Artikel 1: definities 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. commissie: de van de werkgever onafhankelijke en onpartijdige commissie als

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE OSTEOPATHIE per 1 januari 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE OSTEOPATHIE per 1 januari 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE OSTEOPATHIE per 1 januari 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland

Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland Slachtofferhulp Nederland is een zelfstandige toonaangevende, deskundige en professioneel opererende organisatie. Zij werkt met betaalde en onbetaalde medewerkers

Nadere informatie

Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland

Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland Klachtenreglement Slachtofferhulp Nederland Slachtofferhulp Nederland is een zelfstandige toonaangevende, deskundige en professioneel opererende organisatie. Zij werkt met betaalde en onbetaalde medewerkers

Nadere informatie

Reglement commissie van beroep voor de examens

Reglement commissie van beroep voor de examens Reglement commissie van beroep voor de examens Vastgesteld door het College van Bestuur ROC Rivor op INHOUDSOPGAVE Artikel 1. Algemene bepalingen 3 Artikel 2. Bevoegdheid 4 Artikel 3. Samenstelling Commissie

Nadere informatie

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK NOORD-NEDERLAND WRAKINGSPROTOCOL RECHTBANK NOORD-NEDERLAND 1. Inleiding Dit protocol is gebaseerd op de Aanbeveling inzake afhandeling wrakingsverzoeken van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak van 23 januari 2001

Nadere informatie

Reglement Adviescommissie Bezwaarschriften van het Samenwerkingsverband PasVOrm

Reglement Adviescommissie Bezwaarschriften van het Samenwerkingsverband PasVOrm Reglement Adviescommissie Bezwaarschriften van het Samenwerkingsverband PasVOrm Reglement Reglement van de bezwaarcommissie Samenwerkingsverband PasVOrm, vastgesteld door het toezichthoudend bestuur van

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AMBULANCEZORG Per 12 mei 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AMBULANCEZORG Per 12 mei 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AMBULANCEZORG Per 12 mei 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Ergatis Sitagre

Reglement Klachtencommissie Ergatis Sitagre Reglement Klachtencommissie Ergatis Sitagre Artikel 1 - Definities In dit Reglement wordt verstaan onder: a. Dienstverlener Ergatis B.V. en Sitagre B.V., alsmede de directie en/of de medewerker(s) van

Nadere informatie

Reglement omtrent de werkwijze van de kamers voor het notariaat

Reglement omtrent de werkwijze van de kamers voor het notariaat Reglement omtrent de werkwijze van de kamers voor het notariaat (zoals bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Besluit op het notarisambt) Afdeling 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Leiding van de vergadering

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van: \ Raad vanstate 2012Ö1424/1/V1. Datum uitspraak: 26 september 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:2833

ECLI:NL:CRVB:2017:2833 ECLI:NL:CRVB:2017:2833 Instantie Datum uitspraak 09-08-2017 Datum publicatie 18-08-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 15/8007 ZVW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PSYCHISCHE EN PEDAGOGISCHE ZORG Per 28 april 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PSYCHISCHE EN PEDAGOGISCHE ZORG Per 28 april 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PSYCHISCHE EN PEDAGOGISCHE ZORG Per 28 april 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:1999:AA3765

ECLI:NL:RBROT:1999:AA3765 ECLI:NL:RBROT:1999:AA3765 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 01-04-1999 Datum publicatie 10-11-2004 Zaaknummer VMEDED 99/366-Sl Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Voorlopige voorziening

Nadere informatie

Reglement van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg vanaf 1 april 2019.

Reglement van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg vanaf 1 april 2019. 1 Reglement van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg vanaf 1 april 2019. Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft in het belang van een behoorlijke rechtspleging het navolgende

Nadere informatie

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens Bijlage 7 Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens Regeling ter uitvoering van het bepaalde in artikel 54 van de Structuurregeling van de Radboud Universiteit Nijmegen. HOOFDSTUK 1.

Nadere informatie

Klachtenreglement Halt

Klachtenreglement Halt Klachtenregeling Halt Begripsbepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. beklaagde: Halt en/of de medewerkers van Halt tot wie de klacht zich richt; b. directeur-bestuurder:

Nadere informatie

Reglement Tuchtrechtspraak

Reglement Tuchtrechtspraak Reglement Tuchtrechtspraak DEFINITIES Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder klager: 1) degene met wie de seksuoloog in professioneel contact staat, zoals nader is uitgewerkt in de Beroepscode

Nadere informatie

Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens

Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens Artikel 1 - Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSGR:2003:AL9057

ECLI:NL:GHSGR:2003:AL9057 ECLI:NL:GHSGR:2003:AL9057 Instantie Datum uitspraak 15-10-2003 Datum publicatie 20-01-2004 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof 's-gravenhage 027-D-03 Personen- en

Nadere informatie

Reglement van de Commissie van Beroep

Reglement van de Commissie van Beroep Reglement van de Commissie van Beroep 1 oktober 2009 Artikel 1 De in dit Reglement van Beroep voorkomende begrippen hebben de betekenis als daaraan toegekend in de Statuten en het Algemeen Reglement en

Nadere informatie