35,1&,3($..225' De Bedrijfstak Metaal en Techniek kent werkgevers en werknemers. +(7&$55266(5,(%('5,-) +(7(/(.7527(&+1,6&+%('5,-)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "35,1&,3($..225' De Bedrijfstak Metaal en Techniek kent + 35.000 werkgevers en + 390.000 werknemers. +(7&$55266(5,(%('5,-) +(7(/(.7527(&+1,6&+%('5,-)"

Transcriptie

1 35,1&,3($..225' $5%(,'69225:$$5'(1,1'(0(7$$/(17(&+1,(. De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een principe akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden CAO s ingaande 1 april De Bedrijfstak Metaal en Techniek kent werkgevers en werknemers. Het betreft de CAO s voor: +(7&$55266(5,(%('5,-) +(7(/(.7527(&+1,6&+%('5,-) '(*28'(1=,/9(51,-9(5+(,' +(7,62/$7,(%('5,-) +(7/22'*,(7(56),77(56&(175$/(9(5:$50,1*6%('5,-)(1.2(/7(&+1,6&+,167$//$7,(%('5,-) +(70(7$$/%(:(5.,1*6%('5,-)(1 +( (578,*(1%('5,-)(1+(77:((:,(/(5%('5,-)

2 - 2 /2237,-' De overeengekomen CAO s kennen een looptijd van 1 april 2003 tot en met 30 april $5%(,'621*(6&+,.7+(,'(15(,17(*5$7,( Partijen hebben overeenstemming over het feit dat zij het SER WAO akkoord als uitgangspunt onderschrijven. Partijen zijn bereid om af te spreken, dat als de contouren van de nieuwe WAO bekend zijn, zij in overleg met elkaar zullen treden. Daarbij wordt dan bekeken of de nieuwe WAO tot wijzigingen moet leiden in de CAO. Die wijzigingen zijn pas mogelijk als partijen over de consequenties van de nieuwe WAO overeenstemming hebben bereikt (inclusief de gevolgen voor de aanvullingsverplichtingen). Bij overeenstemming over die consequenties zijn zij bereid de CAO tussentijds aan te passen. In dat geval zal de mogelijkheid in de CAO om bij de tweede ziektemelding een vakantiedag in te houden, vervallen. Met betrekking tot reïntegratie van zieken en arbeidsongeschikten : a. De aanvulling in het tweede ziektejaar moet leiden tot hetzelfde netto salaris als wat de werknemer verdiende in het eerste ziektejaar.artikel 67 CAO zal zo worden gewijzigd dat op het door te betalen salaris het bedrag van de pensioenpremie dat de werknemer verschuldigd zou zijn indien hij hiervoor in het tweede ziektejaar geen vrijstelling genoot, in mindering mag worden gebracht. Deze mogelijkheid geldt uitsluitend in de situatie waarin het zogeheten werknemersdeel van de premie reglementair door de werkgever werd ingehouden. b. De aanvullingsverplichting van artikel 67 CAO gaat niet opnieuw lopen als een werknemer na een werkhervatting binnen zes maanden opnieuw uitvalt, door dezelfde ziekteoorzaak. Indien de werknemer door zijn schuld een sanctie krijgt opgelegd door UWV, dan krijgt hij deze sanctie niet gecompenseerd door de aanvulling in het kader van artikel 67 van de CAO. c. Werknemers in een reïntegratietraject behouden tijdens een periode van detachering of proefplaatsing hun arbeidsvoorwaarden zolang het dienstverband bij de oude werkgever blijft doorlopen. Bij aanvaarding van een passende lagere (betaalde) functie bij de eigen werkgever krijgt de werknemer gedurende de periode genoemd in artikel 67 CAO, een persoonlijke toeslag (PT) die het verschil overbrugt. Aansluitend zal het hele artikel 36 CAO van kracht zijn. d. Voor werknemers die in dienst van een nieuwe werkgever passende werkzaamheden gaan verrichten geldt het volgende: Bij einde dienstverband en overgang naar een nieuwe werkgever, binnen de in artikel 67 CAO genoemde termijn, ontvangt de werknemer een bedrag ineens ter grootte van de som van de resterende aanvullingsverplichting zoals genoemd in artikel 67 CAO. Daarbovenop ontvangt de oude werkgever een uitkering uit het reïntegratiefonds van ¼ 2500,--, indien de

3 - 3 werknemer binnen de in artikel 67 CAO genoemde termijn wordt gereïntegreerd. Van deze uitkering van ¼ 2500,-- betaalt de oude werkgever ¼ 1000,-- bruto uit aan de betrokken werknemer. e. Indien de betrokken arbeidsgehandicapte werknemer in het kader van de wet REA zowel bij de eigen of een andere werkgever passende arbeid in het kader van zijn reïntegratie niet accepteert, kan de loondoorbetaling beëindigd worden tenzij de betrokken werknemer voor de eerste keer gebruik maakt van zijn wettelijk recht op het aanvragen van een second opinion bij het CWI/ UWV. Wanneer deze werknemer gebruik maakt van dit recht geldt het volgende: over de termijn van de eerste second opinion zal 70% loondoorbetaling plaatsvinden voor maximaal 4 weken. Indien de werknemer in het gelijk wordt gesteld zal de werkgever de resterende 30% loon nabetalen. Indien de werknemer in het ongelijk wordt gesteld zal geen verrekening plaatsvinden. Tevens zullen de kosten van de second opinion volledig voor rekening komen van de werkgever. Indien een tweede aanbod van passende arbeid door de betrokken werknemer wordt geweigerd zal de loondoorbetaling worden beëindigd, tenzij de werknemer opnieuw gebruik maakt van zijn wettelijk recht op een second opinion bij het CWI/ UWV. Wanneer deze werknemer gebruik maakt van dit recht geldt het volgende: bij aanvraag van de tweede second opinion zal 70% loondoorbetaling plaatsvinden voor maximaal 4 weken. Indien de werknemer in het ongelijk wordt gesteld mag de werkgever het ten onrechte betaalde loon verrekenen. CAO-partijen onderschrijven op hoofdlijnen de notitie van de werkgroep reïntegratie. CAO-partijen verwachten dat het reïntegratiefonds toereikend is voor de looptijd van de CAO. Zonodig kunnen in een nieuwe CAO aanvullende afspraken ten aanzien van dit punt worden gemaakt. 1$/(9,1* Er wordt een commissie ingesteld die de opdracht krijgt te onderzoeken welke de mogelijkheden zijn om de leesbaarheid en toegankelijkheid van de CAO te vergroten. Hiertoe zal deze commissie onder andere op basis van door de vakverenigingen aangedragen informatie een inventarisatie maken van de structurele knelpunten voor de uitvoerbaarheid van de CAO. De commissie krijgt tevens de opdracht zorg te dragen voor een digitale versie van de CAO. De uitkomsten van de studie moet leiden tot oplossingen van de knelpunten en vergroting van de leesbaarheid van de CAO.,1.20(1 6DODULVYHUKRJLQJHQ De voor de werknemers geldende vaste salarissen worden structureel verhoogd per 1 februari 2004 met 2,50% en per 1 februari 2005 met 2,20%. De tabellen worden met dezelfde percentages aangepast met uitzondering van de A-tabel tot en met 0 functiejaren.

4 - 4 Deze verhogingen gelden ook voor de minimum vakantietoeslag. (pqpdoljhxlwnhulqjhq Per 1 september 2003 zal een eenmalige uitkering worden uitgekeerd van 1,75% aan de werknemer die op de eerste van die maand in dienst is; voor de werknemer van 22 jaar en ouder geldt daarbij dat wanneer de eenmalige uitkering als hier bedoeld minder dan ¼ 375,-- bedraagt in ieder geval ¼ 375,-- wordt uitgekeerd. Deze eenmalige uitkering wordt berekend over 12 maal het salaris over de maand september van het betreffende jaar c.q. over 13 maal het 4-weken salaris over de periode waarin 1 september van het betreffende jaar valt. Een en ander met inachtneming van het in artikel 2a lid 2 CAO bepaalde. 90%2VFKDOHQ De VMBO schalen worden naast de reguliere CAO verhoging als bedoeld onder 4.1 per 1 januari 2004 met 3% verhoogd. 6WXGLHLQNRPHQVLQVWUXPHQWSDUDPHWHU Partijen stellen een studie in naar een inkomensinstrument waarbij AIQ, produktiviteit en rendement in de onderneming worden meegenomen. De uitkomst hiervan kan als instrument worden gehanteerd in de toekomst wanneer partijen daartoe gezamenlijk besluiten. 6&+2/,1*(03/2<$%,/,7< 5HLQWHJUDWLHKHIILQJ(PSOR\DELOLW\KHIILQJ 1. De reintegratieheffing wordt op 0 gezet en de oorspronkelijke heffing van 0,05% wordt omgebogen tot een employability heffing van hetzelfde niveau (0,05%). Deze employability heffing is bestemd voor het ontwikkelen van employability-bevorderende instrumenten. 2. De reeds geheven premie reïntegratieheffing in de afgelopen CAO-periode (2001/ 2003) zal worden gebruikt voor (eventuele) reïntegratie-afspraken. %DVLVKHIILQJ2 2IRQGVHQ De basisheffing van de O&O fondsen blijft 0,65%. De heffing is als volgt opgebouwd:kinderopvang 0,15%, employability 0,05% en 0,45% voor jeugdplan en bijscholing. ([WUDVFKROLQJVGDJSOXVVHUV De bestaande zogeheten 45+-regeling (artikel 73 CAO) zal gedurende de looptijd van de CAO worden gecontinueerd. 3(16,2(1 CAO-partijen stellen een studiecommissie in betreffende het AOW-hiaat alsmede voor de pensioenproblematiek in brede zin. Partijen vinden het van belang dat de pensioenregeling houdbaar en betaalbaar blijft en achten het hun verantwoordelijkheid daar de nodige stappen in te nemen.

5 - 5.,1'(5239$1* De bestaande kinderopvangregeling wordt gecontinueerd tot 1 januari 2005 met de volgende aanpassing: invoering van de zogeheten verplichte kostendeling en een maximum-tarief van ¼ ,--. De bestaande kinderopvangregeling houdt op zodra de Wet Basisvoorziening Kinderopvang van kracht wordt. Alsdan blijft de heffing van 0,15% het uitgangspunt. 9(5/2):(5.(135,9( 7LMGVSDUHQ CAO-partijen hebben overeenstemming over een nieuw tijdspaarreglement welke in de plaats komt van het huidige reglement. De waarde van de uren in het kader van tijdsparen is 0,607% van het maandsalaris per uur in plaats van 0,78%..LH]HQHQUXLOHQ De in DB-MTB d.d. 31 oktober 2002 gemaakte afspraken zullen in de CAO worden vastgelegd. Voorts komt artikel 30 lid 2 sub a te vervallen. Ten aanzien van de 50+-regeling, waarbij de CAO-verhoging kan worden omgezet, in vrije tijd geldt dat dit geschiedt door de loonsverhoging uit te drukken als een percentage van het nieuwe salaris (oude salaris + loonsverhoging). Voorts geldt daarbij dat ten aanzien van de eerste 22 vrije dagen die de werknemer op deze wijze verkrijgt na overleg met de werkgever kan omzetten en het meerdere boven die 22 dagen in overleg met de werkgever kan omzetten. 'RNWHUVEH]RHN In de CAO zal het onderstaande als bijlage worden opgenomen: Onder doktersbezoek wordt verstaan een bezoek aan de huisarts, de tandarts, een specialist of een therapeut waarnaar is verwezen. De werknemer zal trachten doktersbezoek buiten werktijd te laten plaatsvinden. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn zal de werknemer na overleg met de werkgever zoveel mogelijk het doktersbezoek aan het begin of aan het einde van de werkdag plannen. Werkgever zal het salaris doorbetalen over de tijd die voor het doktersbezoek, binnen de dagelijkse werktijd, nodig is tot een maximum van twee uur. Voor een bezoek aan een specialist geldt een maximum van vier uur. Voor of na het doktersbezoek dient de medewerker de overige uren te werken. Op verzoek van de werkgever zal de werknemer schriftelijk moeten kunnen aantonen dat het doktersbezoek etc. daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het maximale aantal te vergoeden uren zal niet meer dan acht bedragen op jaarbasis. In bijzondere gevallen kan in overleg met de werkgever hiervan worden afgeweken. Bestaande regelingen blijven gehandhaafd.

6 - 6 :$=YHUORI CAO-partijen nemen in het voorwoord van de CAO de aanbeveling op dat de diverse vormen van verlof in het kader van Wet Arbeid en Zorg zo flexibel mogelijk worden geïntegreerd in de bestaande werktijden en dienstroosters. &$221'(5:(53(1$57,.(/(1 &RQVLJQDWLH Partijen nemen in artikel 21a CAO een aantekening met de volgende inhoud op: Als consignatie leidt tot overwerk, geldt het bepaalde in artikel 21 lid 4 CAO. 8XUZDDUGH In de gehele CAO (inclusief de B-delen) geldt als uurwaarde 0,607% van het maandsalaris per uur (0,658% van het vierweken salaris per uur). 6RFLDDO)RQGV Op de gebruikelijke voorwaarden wordt de heffing voor SFM en FMV voortgezet. 608 In de CAO zal als een bijlage worden opgenomen de bepalingen van de CAO die partijen bij SMU (Stichting Meldingsbureau Uitzendbranche) hebben aangemeld. 7HJHPRHWNRPLQJLQGHNRVWHQYRRUHHQ]LHNWHNRVWHQYHU]HNHULQJ Wanneer een werkgever een collectieve ziektekostenverzekering heeft afgesloten, ontvangt een werknemer alleen een tegemoetkoming/ werkgeversbijdrage in de kosten van een ziektekostenverzekering indien hij deelneemt aan de collectieve verzekering. Bovenstaande geldt uitsluitend voor zogeheten nieuwe gevallen, te weten: - werknemers waarvoor de verplichte deelneming aan de ziekenfondsverzekering afloopt na 31 maart 2003; - werknemers die reeds voor 31 maart 2003 niet meer verplicht deelnamen aan de ziekenfondsverzekering, maar die door het aangaan van een dienstverband bij een andere werkgever kunnen gaan deelnemen aan de collectieve verzekering van die nieuwe werkgever. Indien de werkgever geen collectieve ziektekostenverzekering heeft afgesloten, blijft de tegemoetkomingsregeling/ werkgeversbijdrage van kracht zoals die gold tot en met 31 maart De CAO AvIM, SFM, FMV en de CAO s O&O zullen op reguliere wijze worden verlengd.

7 - 7 %GHHO&$2(OHNWURWHFKQLVFKEHGULMIHQ&$2/RRGJLHWHUVILWWHUVFHQWUDOH YHUZDUPLQJVEHGULMIHQNRHOWHFKQLVFKLQVWDOODWLHEHGULMI 1. Partijen zullen gedurende de looptijd van de CAO de bestaande CAO s EL en LD gaan integreren. 2. De egalisatieheffing voor de beide fondsen (OLC en OFE) bedraagt met ingang van 1 april ,5% 3 Daar waar werkgevers en werknemers van mening zijn dat extra praktijkopleiding in het kader van de BBL-opleiding op niveau 2 nodig is, zal het OFE de werkgever een financiële tegemoetkoming geven indien de werkgever de werknemer het salaris doorbetaalt over de dagen waarop de praktijkscholing gevolgd wordt. Dit treedt inwerking vanaf 1 juli Deze tegemoetkoming van het fonds kan niet leiden tot verminderen/ schrappen van andere activiteiten van het fonds.

8 - 8 %GHHO&DUURVVHULHEHGULMI De basis-heffing OOC voor autobekleed-, autorestauratie-, autopoets-en motorfietsherstelbedrijven wordt gesteld op 0,4% in plaats van 0,65%. Een en ander conform de uitwerking van de Bedrijfsraad voor het Motorvoertuigenbedrijf (zie hieronder B-deel Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf).

9 - 9 %GHHO0HWDDOEHZHUNLQJVEHGULMI 220SUHPLH De basis-heffing OOM van 0,65% wordt met een egalisatieheffing van maximaal 0,10% verhoogd, zodat de totale premie uitkomt op 0,75%. Een deel van de OOM heffing (maximaal 0,07% waarin begrepen de 0,05% zoals genoemd in punt 5.1.1) wordt gereserveerd voor activiteiten van sociale partners ten behoeve van de ontwikkeling van employability-bevorderende instrumenten. De invulling van een eventueel te sluiten Arboconvenant wordt gefinancierd uit de overige 0,02%. Indien en voor zover dan nog enig bedrag resteert van de 0,02% vervalt deze aan OOM.

10 - 10 %GHHO0RWRUYRHUWXLJHQEHGULMIHQ7ZHHZLHOHUEHGULMI 6FKROLQJVKHIILQJ De basis-heffing OOMT voor tankstation-, autowas-, motorenrevisie- en autoverhuurbedrijven zal worden gesteld op 0,40% in plaats van 0,65%. De Bedrijfsraad voor het Motorvoertuigenbedrijf zal dit nader uitwerken. 2. Partijen stellen vast dat artikel 80 CAO in relatie tot artikel 17 lid 2 CAO mogelijk tot onduidelijkheid leidt en zullen bezien via de Redactiecommissie of en in hoeverre dit moet worden opgelost. 3. Beloning medewerkers autoverhuurbedrijven In de CAO zal een regeling worden opgenomen inzake een aparte beloningssystematiek voor autoverhuurbedrijven ten aanzien van hun medewerkers hikers en sales representatives. Ondernemingen die van deze regeling willen afwijken kunnen dit alleen doen in overleg met de vakverenigingen. Bij de invoering van de hierboven genoemde beloningssystematiek in de onderneming dient de onderneming overleg te plegen met de ondernemingsraad, de personeelvertegenwoordiging of bij afwezigheid daarvan het personeel. Indien de OR, PVT of de meerderheid van de werknemers dit wenst kunnen de vakverenigingen bij het overleg worden betrokken. Als er een aparte beloningssystematiek wordt afgesproken blijven de artikelen 32 t/ m 34 CAO-MO buiten beschouwing met dien verstande dat ten minste het niveau van het salaris van functiegroep A wordt betaald. 4. In de CAO MO wordt opgenomen dat autoverhuurbedrijven worden toegevoegd aan artikel 80 van de CAO MO. Bij de invoering van de regeling van artikel 80 in de onderneming dient de onderneming overleg te plegen met de ondernemingsraad, de personeelvertegenwoordiging of bij het ontbreken daarvan, in overleg met de vakverenigingen. 5. In de Bedrijfsraad zal de situatie van vertegenwoordigers nader worden bekeken.

11 - 11 %GHHO,VRODWLHEHGULMI De basis-heffing OOI wordt verhoogd met een egalisatieheffing van 0,2% met ingang van 1 juli 2003.

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2003/2005

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2003/2005 PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2003/2005 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een principe akkoord bereikt

Nadere informatie

verlenging) Eenmalige verhogingen, structurele minimaal. 2,5%, schaalsalarissen en feitelijke salarissen Boven CAO-ers ook matigen Studie AIQ

verlenging) Eenmalige verhogingen, structurele minimaal. 2,5%, schaalsalarissen en feitelijke salarissen Boven CAO-ers ook matigen Studie AIQ Onderwerp FNV CNV Unie Werkgevers Resultaat Looptijd 1 jaar 1 jaar 1 jaar, eventueel 2 jaar (1 jaar als 25 maanden, langer. het gaat om een 1 april 2003 t/m 30 april 2005 Loons verhoging 2,5% per 1-4-

Nadere informatie

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021

CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 CAO-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2019 / 2021 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2005/2008

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2005/2008 PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2005/2008 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een principe akkoord bereikt

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2008/2009

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2008/2009 PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2008/2009 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een principe akkoord bereikt

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Metaal en Techniek Goud- en Zilvernijverheid 2006/2007 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

.LMNHQYHUJHOLMN&$2YRRUVWHOOHQ07%

.LMNHQYHUJHOLMN&$2YRRUVWHOOHQ07% .LMNHQYHUJHOLMN&$2YRRUVWHOOHQ07% )19%RQGJHQRWHQ &19 'H8QLH :HUNJHYHUV 2,5% per 1/4/2003 + EUR 275,- eenmalig + verhoging minimum vakantietoeslag met 2,5% Loon 2,5% per 1/4/2003 + EUR 325,- eenmalig + verhogen

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2005/2008

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2005/2008 PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2005/2008 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een principe akkoord bereikt

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2009/2011 IS AANVALSPLAN CRISIS

PRINCIPE AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2009/2011 IS AANVALSPLAN CRISIS PRINCIPE AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2009/2011 IS AANVALSPLAN CRISIS De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een principe akkoord bereikt

Nadere informatie

Principe akkoord CAO-MHS voor de periode van t/m

Principe akkoord CAO-MHS voor de periode van t/m Principe akkoord CAO-MHS voor de periode van 01-01-2005 t/m 31-03-2006 1. Looptijd De CAO heeft een looptijd van 15 maanden, van 1 januari 2005 t/m 31 maart 2006. 2. Inkomen Ingaande 1 januari 2005 worden

Nadere informatie

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 ZOETWAREN CAO ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 1 4001517_VBZ ADDendum CAO.indd 1 19-08-14 13:32 2 4001517_VBZ

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2008/2009

PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2008/2009 PRINCIPE AKKOORD ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE METAAL EN TECHNIEK 2008/2009 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een principe akkoord bereikt

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2011/2013

PRINCIPE AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2011/2013 PRINCIPE AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2011/2013 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een principe akkoord bereikt met betrekking

Nadere informatie

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen 1 oktober 14 tot en met 31 maart Tussen partijen bij de CAO

Nadere informatie

NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO S VOOR DE METAAL EN TECHNIEK 1 APRIL 2003 TOT EN MET 30 APRIL 2005

NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO S VOOR DE METAAL EN TECHNIEK 1 APRIL 2003 TOT EN MET 30 APRIL 2005 NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO S VOOR DE METAAL EN TECHNIEK 1 APRIL 2003 TOT EN MET 30 APRIL 2005 EIND VERSIE 19 mei 2003 Gedownload van www.unie.nl ALGEMENE OPMERKING VOORAF - De nieuwe bedrijfstaksnaam Metaal

Nadere informatie

$UEHLGVYRRUZDDUGHQQRWD):0

$UEHLGVYRRUZDDUGHQQRWD):0 $UEHLGVYRRUZDDUGHQQRWD):0 Inleiding Niet langer floreert de Nederlandse economie zoals in de afgelopen jaren. "De Nederlandse economie mag zich verheugen in mooie rapportcijfers", zo begon vier jaar geleden

Nadere informatie

De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa 27.500 werkgevers en 295.000 werknemers. HET CARROSSERIEBEDRIJF DE GOUD- EN ZILVERNIJVERHEID

De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa 27.500 werkgevers en 295.000 werknemers. HET CARROSSERIEBEDRIJF DE GOUD- EN ZILVERNIJVERHEID De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden CAO s ingaande 1 maart 2015. De bedrijfstak

Nadere informatie

Principe-akkoord CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf

Principe-akkoord CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf Principe-akkoord CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf 2018-2020 De werkgever- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Bedrijfsraad voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf(MvT)

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK 1. ALGEMEEN 01. WAT IS HET GENERATIEPACT? Het Generatiepact Metaal en Techniek zorgt ervoor dat ouderen in de Metaal en Techniek de gelegenheid

Nadere informatie

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades VUT Reglement Uitgave februari 2006 REGLEMENT VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING DSM GIST SERVICES B.V. Inhoudsopgave blz. Artikel 1 Definities...

Nadere informatie

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...]

Toevoeging CAO artikel Lid Tekst CAO oud Tekst CAO nieuw Reden wijziging. 1 oktober 2014 tot en met [...] Tekstuele wijzigingen CAO 2015 d.d 28 september 2015 NOOT: de wijzigingen zijn gebaseerd op de bestaande CAO-teksten. Wijzigingen ivm de vernieuwing van de CAO-structuur en/of Sales Reward zijn niet meegenomen

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten In de CAO Woondiensten 2017-2018 zijn afspraken gemaakt over de invoering van het Generatiepact Woondiensten: corporatiemedewerkers

Nadere informatie

CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011. De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO).

CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011. De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO). ral.div.80 CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011 1 LOOPTIJD De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO). 2 LOONPARAGRAAF De salarissen en salarisschalen voor

Nadere informatie

REGLEMENT WGA-HIAATREGELING

REGLEMENT WGA-HIAATREGELING REGLEMENT WGA-HIAATREGELING STICHTING BEDRIJFSPENSIOENFONDS VOOR DE KOOPVAARDIJ GELDEND OP 1 JANUARI 2012 januari 2012 REGLEMENT WGA-HIAATREGELING ARTIKEL 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

PRINCIPE-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2017/2019. De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa werkgevers en werknemers.

PRINCIPE-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2017/2019. De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa werkgevers en werknemers. PRINCIPE-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2017/2019 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

CONCEPT AKKOORD UITZENDVOORWAARDEN BUITENLAND 2013

CONCEPT AKKOORD UITZENDVOORWAARDEN BUITENLAND 2013 CONCEPT AKKOORD UITZENDVOORWAARDEN BUITENLAND 2013 Partijen enerzijds Baggermaatschappij Boskalis bv en Van Oord Personeels bv en anderzijds FNV Waterbouw en CNV Vakmensen, Sector Waterbouw zijn het volgende

Nadere informatie

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 De Heus Cao De Heus 1 januari 2018 Pag. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Definities en algemene afspraken 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

HOOFDSTUK 5 - VAKANTIE

HOOFDSTUK 5 - VAKANTIE HOOFDSTUK 5 - VAKANTIE Artikel 5.1 Omschrijving 1. Algemene bepalingen 1. Als vakantie worden beschouwd de dagen, welke door de werkgever als zodanig met inachtneming van artikel 5.7 zijn vastgesteld.

Nadere informatie

1. de sportorganisatie/school/vereniging..., gevestigd te... overeenkomstig artikel... van haar statuten vertegenwoordigd door:

1. de sportorganisatie/school/vereniging..., gevestigd te... overeenkomstig artikel... van haar statuten vertegenwoordigd door: Arbeidsovereenkomst. De ondergetekenden 1. de sportorganisatie/school/vereniging......, gevestigd te... overeenkomstig artikel... van haar statuten vertegenwoordigd door: Naam:...... Functie:... Naam:......

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO 2014-2016

Onderhandelingsresultaat CAO 2014-2016 Onderhandelingsresultaat CAO 2014-2016 Op 19 november 2014hebben de Directie van de GD en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe

Nadere informatie

REGLEMENT TIJDSPAARREGELING In de Metaal en Technische Bedrijfstakken

REGLEMENT TIJDSPAARREGELING In de Metaal en Technische Bedrijfstakken REGLEMENT TIJDSPAARREGELING In de Metaal en Technische Bedrijfstakken INHOUDSOPGAVE 1. DEFINITIES...3 2. ALGEMENE BEPALINGEN...5 3. INLEG TIJDSPAARREKENING...6 4. VERLOF...8 5. UITKERINGEN... 9 6. BEËINDIGING

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008

Onderhandelaarsakkoord CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 Onderhandelaarsakkoord CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 Partijen bij de CAO Gehandicaptenzorg, te weten: Werkgeversorganisaties: - Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland - MEE Nederland en Werknemersorganisaties:

Nadere informatie

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling 14 4 BELONING 4.1 Beloning en inschaling 4.1.1 Inschaling Artikel 28 1. Het niveau van de functie bij de werkgever wordt bepaald aan de hand van het systeem van functiewaardering dat is overeengekomen

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH

REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH REGLEMENT AANVULLEND ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSPENSIOEN VAN STICHTING PENSIOENFONDS IMTECH Inhoudsopgave Artikel Titel 1. Algemene bepalingen 1 2. Deelnemers 1 3. Jaarsalaris 2 4. Arbeidsongeschiktheidspensioengrondslag

Nadere informatie

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland en

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord over CAO Energie 2007-2009

Onderhandelingsakkoord over CAO Energie 2007-2009 Onderhandelingsakkoord over CAO Energie 2007-2009 Op d.d. 17 september 2007 hebben de Werkgeversvereniging WENb en de vakorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en VMHP-N als partijen bij de sector-cao

Nadere informatie

PENSIOENREGLEMENT II STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN. Juni 2015

PENSIOENREGLEMENT II STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN. Juni 2015 PENSIOENREGLEMENT II STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE MEUBELINDUSTRIE EN MEUBILERINGSBEDRIJVEN Juni 2015 ARTIKEL 1 Begripsbepalingen De definities en de begripsomschrijvingen zoals vermeld in

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 8639 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 14-11-1996, nr. 221 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VRIJWILLIG

Nadere informatie

Principeakkoord VOB FNV Publiek Belang CNV Connectief

Principeakkoord VOB FNV Publiek Belang CNV Connectief Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Principeakkoord VOB FNV Publiek Belang CNV Connectief Ondergetekenden, partijen bij de Cao Openbare Bibliotheken, te weten: a) Vereniging van Openbare

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 26 november 2018 Het document veel gestelde vragen over het onderhandelingsresultaat cao 2018-2020 bevat vragen die aan werkgevers en vakbonden zijn gesteld. Het is een dynamisch document dat we

Nadere informatie

REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN STICHTING PENSIOENFONDS ALLIANCE

REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN STICHTING PENSIOENFONDS ALLIANCE REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN STICHTING PENSIOENFONDS ALLIANCE 1 INHOUDSOPGAVE REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 3 ARTIKEL 1. AANSPRAKEN... 3 ARTIKEL 2. VARIABEL PENSIOENGEVEND SALARIS...

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao-overleg 2016

Onderhandelingsresultaat cao-overleg 2016 Onderhandelingsresultaat cao-overleg 2016 Op dinsdag 28 juni 2016 en maandag 11 juli 2016 is er tussen de directie van Katwijk Chemie BV en de vakorganisaties CNV Vakmensen en FNV overleg gevoerd over

Nadere informatie

[Naam werkgever], gevestigd te [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ naam], [functie] hierna te noemen werkgever,

[Naam werkgever], gevestigd te [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ naam], [functie] hierna te noemen werkgever, Model oproepovereenkomst De ondergetekenden: [Naam werkgever], gevestigd te [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door [ naam], [functie] hierna te noemen werkgever, en [naam oproepkracht],

Nadere informatie

VUT-CAO STICHTING VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING VOOR HET BIOSCOOPBEDRIJF

VUT-CAO STICHTING VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING VOOR HET BIOSCOOPBEDRIJF VUT-CAO STICHTING VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING VOOR HET BIOSCOOPBEDRIJF Artikel 1 Werkingssfeer Deze overeenkomst is van toepassing op werkgevers en werknemers zoals gedefinieerd in artikel 3 sub d

Nadere informatie

SALARISSTROOK WGI Iedere maand ontvangen werknemers van Werkgeversinstituut (WGI) een salarisbetaling en een salarisstrook.

SALARISSTROOK WGI Iedere maand ontvangen werknemers van Werkgeversinstituut (WGI) een salarisbetaling en een salarisstrook. SALARISSTROOK WGI Iedere maand ontvangen werknemers van Werkgeversinstituut (WGI) een salarisbetaling en een salarisstrook. Hieronder wordt beschreven wat u op de salarisstrook kunt tegenkomen en wat dit

Nadere informatie

Meest gestelde vragen deeltijd-ww

Meest gestelde vragen deeltijd-ww Meest gestelde vragen deeltijd-ww De vragen zijn als volgt ingedeeld: 1. Gevolgen voor de WW 2. De uitvoering van de regeling 3. Pensioenen 4. Scholing 1. Deeltijd WW rechten en plichten Is er een volledige

Nadere informatie

a. het fonds: de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Schilders- en Onderhoudsbedrijf;

a. het fonds: de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Schilders- en Onderhoudsbedrijf; I-c - Reglement Aanvullingsregelingen HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN ARTIKEL 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. het fonds: de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Schilders- en

Nadere informatie

REGLEMENT. per 1 januari 2006. Stichting VUT fonds ECI

REGLEMENT. per 1 januari 2006. Stichting VUT fonds ECI REGLEMENT per 1 januari 2006 van Stichting VUT fonds ECI houdende de regeling vrijwillig vervroegde uittreding. Bladnummer 1 van 6 DEFINITIES Artikel 1 1. In,dit reglement wordt verstaan onder: Stichting:

Nadere informatie

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 NOTA VAN WIJZIGINGEN NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI 2015 1 JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 Doorgehaalde tekst is verwijderde tekst Cursieve en blauwe

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007 Onderhandelingsakkoord CAO RDW 2007-2010 Oktober 2007 Looptijd Partijen komen een looptijd overeen van 1 januari 2007 tot 1 juni 2010. Loonparagraaf De salarissen worden als volgt structureel verhoogd:

Nadere informatie

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland.

Nadere informatie

Technische wijzigingen Cao SW 2019

Technische wijzigingen Cao SW 2019 Technische wijzigingen Cao SW 2019 Cao-partijen, de VNG, de FNV en het CNV zijn onderstaande technische wijzigingen van de Cao SW overeengekomen: 1. Aanpassing in de definitie van werknemer, artikel 1.1

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1

2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1 2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1 ARBEIDSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. hierna te noemen: "de werkgever"; en 2. hierna te noemen "de werknemer";

Nadere informatie

Looptijd en loon: CAO-periode van 1 februari 2008 tot 1 februari 2009.

Looptijd en loon: CAO-periode van 1 februari 2008 tot 1 februari 2009. Contouren CAO s Metaal en Techniek 2008 Looptijd en loon: CAO-periode van 1 februari 2008 tot 1 februari 2009. Per 1 juli 2008 een structurele verhoging van de vaste lonen met 2,5%, per 1 januari 2009

Nadere informatie

ONDERHANDELINGRESULTAAT

ONDERHANDELINGRESULTAAT ONDERHANDELINGRESULTAAT Rotterdam, 19 januari 2015 De onderhandelingsdelegatie van Coca-Cola Enterprises Nederland (CCE-NL) heeft na enkele onderhandelingsrondes met Vakorganisaties FNV, CNV Vakmensen

Nadere informatie

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in Land- en tuinbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen 2008

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in Land- en tuinbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen 2008 Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in Land- en tuinbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen 2008 Dit reglement is van toepassing op aanmeldingen die op en na 1 januari

Nadere informatie

REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN STICHTING PENSIOENFONDS ALLIANCE

REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN STICHTING PENSIOENFONDS ALLIANCE REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN STICHTING PENSIOENFONDS ALLIANCE 1 INHOUDSOPGAVE REGLEMENT AANVULLEND PENSIOEN Inhoudsopgave BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 3 ARTIKEL 1. AANSPRAKEN... 3 ARTIKEL 2. VARIABEL PENSIOENGEVEND

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Contractcateringbranche 1 juli 2015 tot 1 juli 2016

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Contractcateringbranche 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 Onderhandelingsresultaat Cao voor de Contractcateringbranche 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 1. Looptijd De looptijd van de cao is vastgesteld op één jaar: van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016. 2. Inkomen Per 1

Nadere informatie

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen 1 april 2009 tot en met 31 maart 2011 Tussen partijen bij de

Nadere informatie

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao)

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) 12 april 2017 1. De invoeringsdatum van de nieuwe set bijzondere beloningen is 1 januari 2018. 2. De salarissen en salarisschalen van de groepen

Nadere informatie

Uitleg Salarisstrook!

Uitleg Salarisstrook! Uitleg Salarisstrook! 1. Salaris: dit is het brutoloon over de gewerkte periode waarop de belastingen en premies nog niet zijn ingehouden. 2. Brutoloon: dit is het loon voor de afdracht van loonbelasting

Nadere informatie

Stichting Metro Pensioenfonds. ANW Hiaatreglement. 28 oktober 2008

Stichting Metro Pensioenfonds. ANW Hiaatreglement. 28 oktober 2008 Stichting Metro Pensioenfonds ANW Hiaatreglement Inhoudsopgave BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN... 1 DEELNEMERSCHAP... 1 KEUZEMOGELIJKHEID ANW-HIAATPENSIOEN... 1 AANVANG EN WIJZIGING VAN DE VERZEKERING VAN ANW-HIAATPENSIOEN...

Nadere informatie

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019.

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF 2017-2019 1. LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. 2. INKOMEN 2.1 Per 1 augustus 2017 worden de feitelijke lonen met

Nadere informatie

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord Voorstellen cao Houthandel Uitwerking Sociaal Akkoord In 2013 hebben werkgevers en werknemers op centraal niveau afspraken gemaakt in het Sociaal Akkoord. De koepelorganisatie waarvan de VVNH lid is (NVG/VNO),

Nadere informatie

INVALIDITEITSPENSIOENREGELING STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE HOUTHANDEL

INVALIDITEITSPENSIOENREGELING STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE HOUTHANDEL INVALIDITEITSPENSIOENREGELING STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS VOOR DE HOUTHANDEL ARTIKEL 1 Begripsbepalingen: De definities en de begripsomschrijvingen zoals vermeld in de Statuten en het Algemeen Reglement

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO TEXTIELVERZORGING BEREIKT OP 27 JUNI 2011 TE HEELSUM

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO TEXTIELVERZORGING BEREIKT OP 27 JUNI 2011 TE HEELSUM ral.div.80 (versie 27 juni 2011) ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO TEXTIELVERZORGING BEREIKT OP 27 JUNI 2011 TE HEELSUM 1 LOOPTIJD De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel

Nadere informatie

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in het Hoveniersbedrijf 2014

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in het Hoveniersbedrijf 2014 Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in het Hoveniersbedrijf 2014 Artikel 1a Toepassing Dit reglement is van toepassing op aanmeldingen die op en na 1 juli 2014 zijn ontvangen

Nadere informatie

13a. Reglement seniorenregeling in het hoveniersbedrijf 2019

13a. Reglement seniorenregeling in het hoveniersbedrijf 2019 13a. Reglement seniorenregeling in het hoveniersbedrijf 2019 Artikel 1 Toepassing Dit reglement is van toepassing op de sector Hoveniersbedrijf zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 5 cao Colland. Artikel

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst Albron CP Nederland B.V.

Collectieve arbeidsovereenkomst Albron CP Nederland B.V. Collectieve Arbeidsovereenkomst 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 De ondergetekenden: als partij ter ener zijde en FNV Horecabond En CNV Vakmensen Elk als partij ter andere zijde, zijn de navolgende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 706 31 januari 2018 Metaal en Techniek Goud- en Zilvernijverheid 2018/2019 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Wonen Vervroegd Uittreden 2005 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

VERSTREKKINGENREGLEMENT REGELING MINDER WERKEN VOOR OUDERE WERKNEMERS IN DE SECTOR OPEN TEELTEN 2018

VERSTREKKINGENREGLEMENT REGELING MINDER WERKEN VOOR OUDERE WERKNEMERS IN DE SECTOR OPEN TEELTEN 2018 VERSTREKKINGENREGLEMENT REGELING MINDER WERKEN VOOR OUDERE WERKNEMERS IN DE SECTOR OPEN TEELTEN 2018 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Open Teelten zoals bedoeld in artikel 1

Nadere informatie

OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN.

OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN. HANDLEIDING OVERGANGSREGELING NIEUWE BPW LEDEN OP GROND VAN ARTIKEL 2 LID 3 CAO DIERENARTSPRAKTIJKEN. LOGO S bpw cnv publieke zaak vedias abvakabo FNV datum: maart 2010 Handleiding overgangsregeling voor

Nadere informatie

De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa werkgevers en werknemers. HET CARROSSERIEBEDRIJF DE GOUD- EN ZILVERNIJVERHEID

De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa werkgevers en werknemers. HET CARROSSERIEBEDRIJF DE GOUD- EN ZILVERNIJVERHEID De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden CAO s ingaande 1 maart 2015. De bedrijfstak

Nadere informatie

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken

Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Cao Openbare Bibliotheken 2015-2019 Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Gewijzigde artikelen met terugwerkende kracht per 1 januari 2018 Hoofdstuk II Salariëring en vergoedingen Artikel

Nadere informatie

AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2013/2015

AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2013/2015 AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2013/2015 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

ZOETWAREN CAO. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012

ZOETWAREN CAO. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012 ZOETWAREN CAO ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 april 2011 tot en met 31 maart 2012 1 2 Tussen partijen bij de CAO voor de Zoetwarenindustrie is overeenstemming

Nadere informatie

Reglement Aanvullingsfonds m.b.t. aanvullingen WAO

Reglement Aanvullingsfonds m.b.t. aanvullingen WAO Reglement Aanvullingsfonds m.b.t. aanvullingen WAO HOOFDSTUK 1, ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 begripsbepalingen 1. Voor de toepassing van dit reglement gelden de begripsbepalingen als omschreven in artikel

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN 15 FEBRUARI 2006 TOT WIJZIGING VAN HET BESLUIT TOT VERBINDENDVERKLARING VAN BEPALINGEN VAN

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019-2020 1 Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019 2020 Partijen

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 8884 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 20-11-1997, nr. 224 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR

Nadere informatie

Jaarurensystematiek CAO-Sport

Jaarurensystematiek CAO-Sport Jaarurensystematiek CAO-Sport Werkgeversorganisatie in de Sport Arnhem, november 2007 Jaarurensystematiek CAO-Sport 1 Werkgeversorganisatie in de Sport Postbus 185 6800 AD Arnhem Papendallaan 50 T: 0264834450

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD PROTOCOL CAO

PRINCIPE AKKOORD PROTOCOL CAO PRINCIPE AKKOORD 13 maart 2014 PROTOCOL CAO Tata Steel IJmuiden BV en de aangesloten bedrijven te IJmuiden, gezamenlijk vormend de Sociale Eenheid IJmuiden (verder te noemen Tata Steel) en FNV Bondgenoten,

Nadere informatie

Uta-werknemers CAO voor de Bouwnijverheid

Uta-werknemers CAO voor de Bouwnijverheid 9 De CAO voor de Bouwnijverheid geldt zowel voor bouwplaats- als voor uta-werknemers. Voor beide soorten werknemers zijn de arbeidsvoorwaarden opgenomen in genoemde cao. De onderwerpen in dit hoofdstuk

Nadere informatie

I. Op grond van de gevoerde onderhandelingen over de cao-voorstellen van zowel werkgever als vakbonden, komt UWV tot het volgende resultaat:

I. Op grond van de gevoerde onderhandelingen over de cao-voorstellen van zowel werkgever als vakbonden, komt UWV tot het volgende resultaat: Eindbod van UWV voor nieuwe cao I. Op grond van de gevoerde onderhandelingen over de cao-voorstellen van zowel werkgever als vakbonden, komt UWV tot het volgende resultaat: 1. Looptijd UWV stelt een looptijd

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d.

Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. 18 december 2013 Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market bv en FNV

Nadere informatie

premieoverzicht 2005

premieoverzicht 2005 stichting pensioenfonds wonen ouderdomspensioen/nabestaandenpensioen/prepensioen 2,75% 7,25% 10,00% extra ouderdomspensioen/ extra nabestaandenpensioen 1) 2,00% 6,00% 8,00% arbeidsongeschiktheidspensioen

Nadere informatie

Beleidsregel vrijwillige voortzetting

Beleidsregel vrijwillige voortzetting Beleidsregel vrijwillige voortzetting Inleiding Deze beleidsregel geldt als de eerste werkloosheidsdag ligt in 2016 en hoort bij de bepalingen voortzetting deelnemerschap in het pensioenreglement. In onderstaand

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Nr. 1337 29 november 2018 3e Wijziging Besluit bezwarende functie VRR Het Dagelijks

Nadere informatie

Standaard Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

Standaard Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd Standaard Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd De ondergetekenden:., gevestigd te., te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door., in de functie van., hierna te noemen werkgever, en., geboren te. d.d.., wonende

Nadere informatie

Reglement Anw-hiaatpensioen

Reglement Anw-hiaatpensioen Vastgesteld in de bestuursvergadering van 5 december 2013 H. Langeveld, voorzitter P. Dijkstra, secretaris Postbus 94202, 1090 GE Amsterdam Bestuursmanagement: Mol & Pensioen T 035-642 29 21 M 06-832 33

Nadere informatie

44. Doel 2. Contributie beroepsorganisaties

44. Doel 2. Contributie beroepsorganisaties Contributie beroepsorganisaties 44. Doel 2 4.1 Mogelijkheden 2 4.2 Inzet van bronnen 2 4.3 Arbeidsrechtelijke/CAO voorwaarden 2 4.4 Fiscale regelgeving 3 4.5 Fiscale gevolgen, gevolgen voor de zorgverzekering

Nadere informatie

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Dierhouderij zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 8 cao Colland en geldt uitsluitend voor aanmeldingen

Nadere informatie

Akkoord CAO Afval & Milieu 2007-2009 (definitief)

Akkoord CAO Afval & Milieu 2007-2009 (definitief) Akkoord CAO Afval & Milieu 2007-2009 (definitief) Partijen betrokken bij de CAO Afval & Milieu hebben op 31 oktober 2007 een akkoord bereikt over de CAO voor de periode van 1 mei 2007 tot en met 1 juni

Nadere informatie