Een geliefd recreatiegebied is de driehoek Orfű (met vier meren), Abaliget (met o.a. een druipsteengrot en 2 meertjes) en Magyarhertelend (kuurbad).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een geliefd recreatiegebied is de driehoek Orfű (met vier meren), Abaliget (met o.a. een druipsteengrot en 2 meertjes) en Magyarhertelend (kuurbad)."

Transcriptie

1 De Provincie Baranya De Provincie Baranya ligt in het zuidwesten van Hongarije, in de streek Zuid-Transdanubië, ten noorden van Kroatië. De provinciehoofdstad van Baranya is Pécs, met inwoners. De tweede stad van de provincie is Komló. De provinciehoofdstad, Pécs, werd reeds bewoond in de Romeinse tijd, toen deze stad Sopianae genoemd werd. Deze periode van vroeg Christendom kunt u nog altijd terugvinden in de oude Christelijke begraafplaats die voor de huidige kathedraal, dichtbij Mons Sacrum (de heuvel van de Heilige) ligt. De begraafplaats maakt deel uit van de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Bijna precies duizend jaar na de Romeinse invasie, stichtte Koning Stephen I de kathedraal van Pécs. De Gotische kerk met vier torens is nog altijd één van de aantrekkelijkste gebouwen van Pécs. Er waren in de oudheid vele grenskastelen in de provincie Baranya. Tegenwoordig is het kasteel van Siklós nog het meest intact van al deze kastelen. Het majestueuze, eenzame middeleeuwse kasteel op de heuveltop is werkelijk indrukwekkend mede door haar onregelmatige rechthoekige vorm. De provincie Baranya kreeg haar huidige vorm als gevolg van het Verdrag van Trianon dat in 1920 bepaalde dat het zuidelijke deel (1163 km²) aan Joegoslavië diende te worden afgestaan. De Provincie Baranya heeft een oppervlakte van 4430 km2 en een bevolking van ca De streek wordt goed ontsloten door diverse autowegen; een autosnelweg (M6).

2 Baranya is tegenwoordig volgens velen de meest kleurrijke provincie van Hongarije. In deze provincie wonen grote groepen minderheden, zoals Hongaarse Duitsers (Schwaben), Kroaten (o.a. zgn. Sokacen) en Serviërs (zgn. Bunjevacen). Een geliefd recreatiegebied is de driehoek Orfű (met vier meren), Abaliget (met o.a. een druipsteengrot en 2 meertjes) en Magyarhertelend (kuurbad). Kern van de Provincie Baranya is de 50 km lange, 10 à 20 km brede bergrug Mecsek (hoogste top is de Zengő met 682 m). De bergrug behoort tot de mooiste en klimatologisch aangenaamste streken van Hongarije, met een sub mediterraan klimaat. Door het prettige klimaat kunnen zeldzame gewassen in deze omgeving groeien. In de beboste heuvels kunt u zoete kastanje en amandelbomen vinden. Rond het Mecsek gebergte liggen lage heuvels, die verder naar het zuiden overgaan in het Villány gebergte. Hier bevindt zich de Wijnstraat van Villány-Siklós, een van de bekendste van Hongarije, en vermaard om zijn witte Chardonnay en rode portwijnen. Aan de voet van het Mecsek ligt het folkloristisch interessante gebied genaamd Ormánság.

3 De meren van Orfü In de heuvelachtige omgeving van Orfű bevinden zich drie kleine meertjes en een groot stuwmeer. U kunt hier zwemmen, zeilen, waterfietsen, kanoën, windsurfen, spelevaren en vissen. Het vakantiegebied heeft zeer veel bossen en het ligt in een mooie groene omgeving waar u prachtig kunt fietsen, wandelen, golfen, paardrijden, ed. In de omgeving zijn thermaalbaden. Zij behoort tot de mooiste en in klimatologisch opzicht aangenaamste streken van Hongarije. Een gebied rijk aan flora en fauna (veel loofbomen, herten en vossen). U kunt er heerlijk wandelen op de vele uitgezette wandelroutes. De vier meren zijn samen 113 hectare groot. Op het kleine en grote meer kunt u vissen (visvergunning te verkrijgen in het dorp. Aan het kleine meer ligt n kleine camping en n leuk restaurant. Aan het grote meer liggen diverse eetgelegenheden en er zijn sportfaciliteiten zoals minigolf, tennisbaan, zwembad, tafeltennis, verhuur van bootjes ed. ( In het laagseizoen beperkte openingstijden) Het zwembad van Orfű is met 5000 m² het grootste strandbad van Hongarije en heeft plaats voor 5000 personen. Het strandbad met waterglijbaan en luchtkussens is een afgebakend en bewaakt zwembad in het meer van Orfü.

4 In Orfű kan men ook fietsen of scooters huren.

5 De grot van Abaliget Abaliget ligt naast Orfű midden in de Mecsekgebergte op 20 km afstand van het centrum van Pécs in de provincie Baranya. Het dorp heeft ongeveer 650 inwoners, waarvan er 500 kiesgerechtigd zijn. In Abaliget zijn de eerste levensbehoeften verkrijgbaar. In het dorp bevinden zich een bakker, een buurtwinkel, een postkantoor en natuurlijk het onvolprezen Hongaarse dorpscafé. In de omgeving van Abaliget vindt u uitgestrekte natuur met bossen, beekjes en watervalletjes. Het mooiste uitzicht op het dorp is aan de kant van de heuvel Bodó (Op een hoogte van 219 m). Abaliget staat bekend om zijn druipsteengrot. In 1768 zocht de molenaar József Mattenheim naar de oorsprong van de beek die zijn molen normaal gesproken in werking hield. Doordat de beek was opgedroogd zocht hij naar de reden daarvan. Nadat hij de eerste grot van 38 m doorwas gelopen, die in gebruik was als wijnkelder, ontdekte hij de ingang van de grote grot. Deze eerste grot wordt tegenwoordig ' Paplika ' (hol van de priester) genoemd. De wandelroute die u tegenwoordig nog kunt lopen is vijfhonderd meter lang en brengt u langs een onderaardse rivier en langs mooie rotsvormen en druipsteenformaties. Op de wanden zijn de meest grillige figuren ontstaan door het omlaag druppelende water. Diep in de grot stroomt een beek. De grotten van Abaliget behoren tot de mooiste van Europa en een bezoek eraan schijnt bronchitis te verlichten. De fauna van het hol is zeer rijk. Er leven onder andere soorten rivierkreeften, de dichtste verwanten hiervan leven in holen in Frankrijk, Spanje. In Abaliget is ook een vleermuis museum.

6 Thermale bad Magyarhertelend Het thermale bad Magyarhertelend is 20 km ten noorden van Pécs gelegen aan de noordelijke hellingen van het Mecsek gebergte. De gemeente is al sinds de Romeinse tijd bewoond, alle Zuid- Hongarije doorkruisende volkeren hebben hier hun sporen achter gelaten. Vóór ongeveer 300 jaar werd het dorp ook het woongebied van Schwaben uit Duitsland, die hier sinds die tijd samen met de Hongaarse bevolking leven. Het kalme dorp is aantrekkelijk door zijn wijngaarden, waar een goede druif gecultiveerd wordt. In de nabijheid is het meer van Orfü gelegen en in het naburige Abaliget bevindt zich de grootste druipsteengrot in Transdanubië. In het aangename, schaduwrijke thermaal park van 3 hectare groot zijn talrijke zeldzame planten te vinden, er staan 4 bassins ter beschikking. De eerste thermale bron werd 1958 ontsloten, toen naar uranium erts werd gezocht. Omdat het thermale water sterk gezondheids bevorderend bleek te zijn werd 1962 een verdere bron geboord. Het thermale water kan met succes worden gebruikt bij reumatische klachten, storingen van de bloedsomloop en ziekten van het zenuwstelsel. Het bevat waterstofcarbonaten, natrium, kalium, ijzer, magnesium, sulfaat, calcium, chloride, jodium, koolzuur en paraffine. Het fluoride houdende water geeft een opmerkelijke preventieve bescherming tegen ziekte.

7 Het Mecsekgebergte Het Mecsekgebergte is een bergrug van 50km lang en 10 tot 20 km breed. Het hoogste punt van het gebergte (683 meter) ligt bij Zengõ. De vier- à vijfhonderd meter hoge bergen bieden schone lucht en talloze fraaie, beschermde vogels. De bezienswaardigheden in deze bergen zijn de mooie rotsvormen van de Jakab-berg (592 meter), de watervallen in het dal van Melegmány, het in juni bloeiende 28 hectare grote kastanje bos bij Zengõvárkony, het arboretum in Kisújbánya en Püspökszentlászló en een wandelroute naar het dal van Óbánya. Het Mecsekgebergte behoort tot de mooiste en in klimatologisch opzicht aangenaamste streken van Hongarije. Het Mecsek-gebergte is een natuurgebied ideaal voor wandeltochten en een gewilde plek voor liefhebbers van het dorpstoerisme. Tijdens uw wandelingen kunt u veel wilde zwijnen en enorme herten tegenkomen. Rond het Mecsek gebergte liggen lage heuvels, die verder naar het zuiden overgaan in het Villánygebergte.

8 Wijngebieden in de omgeving Voor onze jaartelling werd al wijn gemaakt in het Donaubekken. De Romeinen die dit gebied Pannonia noemden, vonden er alle voorwaarden om goede wijnen te maken om hun bacchanalen mee te bevloeien. Na de Tweede Wereldoorlog en de communistische periode die er op volgde is de wijnindustrie er voornamelijk op gericht geweest om goedkope wijnen te leveren. Nu maakt Hongarije weer furore met zowel haar oude traditionele als met haar nieuwe wijnen. De passie voor wijn en de vakkennis van Hongaren zijn niet verdwenen. Hongarije produceert een zeer grote verscheidenheid aan wijnen. Dit is te danken aan de vele verschillende druivenrassen, met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer hectare, en aan de al even talrijke grondsoorten. Ongeveer procent van de wijnen is wit, de rest is naast een beetje rosé rood. De belangrijkste witte druivenrassen zijn de olasz (= welschriesling), furmint, hárslevelü en kéknyelü. De meest aangeplante blauwe druif is de kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije 'gamza' wordt genoemd), gevolgd door de kékfrankos (= blaufränkisch). Vooral de afgelopen jaren zijn er onder invloed van buitenlandse wijnbedrijven die in Hongarije investeren veel populaire Franse druivenrassen, zoals merlot, cabernet-sauvignon en dergelijke aangeplant. De wijnwetgeving is grotendeels aan die van de EU aangepast. Kwalitatief staan de wijnen op een hoog tot zeer hoog niveau. Hongaarse wijn etiketten taal Bor Száraz bor Félszáraz bor Félédes bor Edes bor Asztali bor Tájbor Minöségi bor Különleges Védett erdetü bor Wijn Droge wijn Half-droge wijn Half-zoete wijn Zoete wijn Tafelwijn Landwijn Kwaliteitswijn Wijn met gecontroleerde herkomst Eredetvédelem bor Wijn met gecontroleerde herkomstbenaming Op 22 plaatsen wordt in Hongarije wijnbouw bedreven. Na Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje is Hongarije het vijfde wijnland van Europa. Hongarije telt ruim twintig individuele herkomstgebieden die wettelijk als zodanig erkend zijn en waarvan ongeveer de helft van meer dan lokale betekenis is. In de namen van wijnen komt achter de plaatsnaam de uitgang -i. Wijn uit bijvoorbeeld Villány wordt dus Villányi.

9 1. Csongrád: 'De vurige Csongrádi Kadarka' Grootte: 2330 hectare. Klimaat: droog, veel zon. Dit wijngebied ligt in één van de warmste en de zonnigste streken van Hongarije. De rode en de Siller wijn zijn het beroemdst. De witte wijnen hebben een laag zuurgehalte en ze zijn geurig en smaakvol. De rode wijnen hebben een uitstekende smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt en Olaszrizling. 2. Hajós-Baja: 'De vurige wijnen uit kelders' Grootte: 1710 hectares, Klimaat: Droog, veel zon. Dorpen: In dit wijngebied overheerst een typische barokke volksarchitectuur. Er zijn vroeger grote kelders gebouwd. De witte wijnen zijn smaakvol en geurig en de rode wijnen hebben net zo'n goede kwaliteit als de wijnen uit de beste wijngebieden. Druiven die hier voorkomen zijn: Kékfrankos, Cabernet frank, Cabernet sauvignon en Kadarka. 3. Kunság: 'De schat van het gouden zand' Grootte: hectares. Klimaat: Hete, zonnige zomers en droge winters. Dit is een van de grootste wijngebieden van Hongarije. Ondanks de filoxera besmetting is de waarde van dit gebied intact gebleven, hij is zelfs toegenomen. De wijn die op de zanderige ondergrond groeit is een wijn voor door-de-weeks. Het is niet voor hoogtijdagen nog voor grote feesten, maar een prima wijn voor tussendoor. De zuren van de wijnen die hier groeien zijn milder dan van de wijnen uit rotsbodem en dat komt aardig uit voor de gemiddelde Nederlandse smaak. 4. Ászár-Neszmély: 'De parel van de blauwe Donau' Dit gebied strekt zich uit over de heuvels die tussen de Donau en het Dunántúli-gebergte liggen. In de tweede helft van de 19 e eeuw werden hier de beroemde wijngaarden en de wijnkelder van de Esterházy Csákvári Uradalom ( het hof van de baron Esterházy ) opgericht De wijnen hebben een relatief hoog zuurgehalte en ze zijn rijk van geur en smaak, Zeer fris, intens fruitig en bijzonder aangenaam. Lekker met gans, eend of vis. Drinktemperatuur: C.Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Tramini, Chardonnay en Irsai Olivér. 5. Badacsony: 'De vurige wijnen van de slapende vulkaan Badacsony is een wijnbouwgebied aan de noordzijde van het Balatonmeer. Hier komen enkele van de mooiste Hongaarse wijnen vandaan. Ze zijn overwegend wit en hebben meestal een rijk en vol karakter. Uit het Balaton gebied komen witte kéknyelü (Blauwstengel) en Szürkebarát (Grijze Monnik)-wijnen, de wijncentra zijn: Badácsony, Balatonfüred en Csopak. Het klimaat wordt milder gemaakt door het meer, en de bodems van de wijngaarden zijn van vulkanische oorsprong. De zuidelijke berghellingen van Badacsony strekken zich uit tot aan het Balatonmeer. De wijnen uit Badacsony zijn vurig, zwaar, smaakvol en zuur. In de goede wijnjaren hebben deze wijnen een natuurlijk hoog suikergehalte. Men heeft vele druivenvariëteiten aangeplant zoals de welschriesling, de grauer mönch of szürkebarát (pinot gris), de gewürztraminer, riesling, sauvignon blanc, muscat ottonel, Olaszrizling, Szürkebarát en Kéknyelü. 6. Balatonfüred-Csopak: 'De vurige wijnen van de rode grond Ér is al sinds de Romeinse periode een bloeiende wijncultuur aan de noordelijke oever van het Balatonmeer te vinden. Het gebied beschikt over buitengewoon goede ecologische eigenschappen. De bekendste druivensoort is de Olaszrizling. Het schiereiland Tihany is beroemd geworden om zijn rode wijnen. Deze wijnen zijn geurig, hebben een goed zuurgehalte

10 en zijn zwaar. De smaak van de witte wijnen lijkt op de smaak van amandel en reseda. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Riszlingzilváni, Tramini, Chardonnay, Cabernet sauvignon en merlot. 7. Balatonmellék: 'De wijnen uit het vurige Keteldal' Dankzij de buitengewoon goede ecologische eigenschappen van het KáliKeteldal, dat ooit door de Pannonzee bedekt was, en de vulkanische bergen worden hier lekkere wijnen gemaakt. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en een aangenaam bouquet. Ze zijn meestal zwaar maar elegant. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Riszlingzilváni, Chardonnay, en Zöldveltelini. 8. Etyek-Boeda: 'Wijn en Champagne' Centrum van de wijnhandel is Budafok, een zuidelijk voorstadje van Budapest waar onder de grond in voormalige steengroeven meer dan 100 km aan wijnkelders ligt. De industriële wijnproduktie is hier eind vorige eeuw tot ontwikkeling gekomen. Uit deze streek komen de Hongaarse champagnes, w.o. de bruisende Törley. Aan het einde van de 19 e eeuw liet de bekende familie Törley hier druiven planten, zodat er Champagne kon worden gemaakt. De geringe regenval, de zonnige plateaus en de bodem van klei zijn gunstig voor de wijnteelt. Door de hoge zuren combineren de wijnen van Etyek het best met vettige gerechten van bijvoorbeeld varkensvlees. Drinktemperatuur: 8-12 C. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon blanc en Királyeányka. 9. Mór: 'De geheimen van de kapucijner kelders' In het Vertes bergland wordt debröi hárslevelü geproduceerd (Met de stad Mór als centrum). Uit het Vertes-gebergte komt de dieprode kékfrankos-wijn (Sopron is het centrum). Dit wordt gemaakt van de kékfrankos druif. Een andere benaming is Zweigelt (Oostenrijk)of Lemberger (Duitsland). Ezerjó is de populairste wijnsoort aan de zuidwestelijke berghellingen van het Vértes-gebergte. De wijnen die in dit gebied gemaakt worden zijn vurig en rijk aan zuur, geur en smaak. De beroemde wijngaarden waar men o.a. de lokale ezerjó, chardonnay, riesling en sauvignon blanc heeft aangeplant. Het gebied brengt wijnen voort van wisselende kwaliteit. De wijnen komen het best tot hun recht aan tafel, bij stevige kost, het liefst met varkensvlees, gans of konijn. Drinktemperatuur: C. Druiven die hier voorkomen zijn: Ezerjó, Leányka en Tramini. 10. Pannonhalma-Sokoróalja: 'De wijnen van de Benedictijnse abdij' Sinds het stichten van de Hongaarse staat wordt er op de St. Martinberg wijn gemaakt. De uitstekende witte wijnen zijn rijk aan geur en smaak. Ze zijn zwaar en hebben een apart karakter. Deze wijnen combineren goed met gebraden varkensvlees, kalfsvlees of gevogelte. Drinktemperatuur: C. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Rajnai, Rizling en Tramini. 11. Somló: 'De vurige Somlai wijnen voor tijdens de huwelijksnacht 'Het Somló-wijngebied is het kleinste wijngebied in Hongarije. Het blikt wel terug op een lange geschiedenis. Wijnen die hier vandaan komen zijn vurig, hebben een hard karakter en een hoog zuur en alcoholgehalte. Dank zij de lange gistingsperiode krijgen ze een lekkere geur en een

11 goede smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Hárslevelü, Furmint, Olaszrizling en Juhfark. 12. Sopron: 'De wijnen van de Poncichter trouw' Dit is één van de oudste wijngebieden van Hongarije. Van dit alpengebied zijn vooral de rode wijnen populair en beroemd geworden. De rode wijnen zijn een beetje zuur en zwaar, terwijl de witte fris zijn. Prima wijnen voor geroosterd (wild) vlees, stoofschotels (pörkölt) en ovenschotels. Drinktemperatuur: C. Druiven die hier voorkomen zijn: Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet frank, Zöldveltelini en Sauvignon blanc. 13. Zuid-Balaton: 'De wijnen van hoop & geloof Na de filoxera besmetting werd ten zuiden van het Balatonmeer een bloeiende wijncultuur opgericht. Er is een brede keuze aan kwaliteitswijnen die volledig aan de moderne eisen voldoen. Ze zijn lekker, elegant en rijk aan geur en smaak.. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Chardonnay, Királyleányka, Rajnai, Rizling, Muscat ottonel, Kékfrankos en Cabernet sauvignon. 14. Mecsekalja: 'Het land van de kruidige wijnen' Op de heuvels van dit gebied worden goede witte en blauwe druivensoorten verbouwd. Er heerst een mediterraan klimaat. Vroeger werd hier uitstekende Kadarka gemaakt. Tegenwoordig komen er echter meer vurige, kruidige witte wijnen vandaan. Ze zijn over het algemeen een beetje zacht en rijk aan geur en smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Chardonnay en Cirfandli. Uit de omgeving van Kalocsa komt "kardarka" een lichtrode wijn. Het Mecsek bergebied in het zuiden levert de dessertwijnen "rizling" en "furmint"; "villányi burgundi" is een rode wijn, ook van zuidelijke herkomst. Droge wijn wordt met "sarasz", halfdroge met "félsarasz" en zoete met "feher" aangegeven. 15. Szekszárd: 'De wijnen van Schubert en Liszt' In dit mediterrane gebied worden buitengewone lekkere rode wijnen gemaakt. De wijnen hebben een mooie kleur zijn vurig en fluweelachtig. De Szekszárder Stierenbloed is de beste kwaliteitswijn uit dit gebied. Vroeger werd hier vooral Kadarka geproduceerd maar tegenwoordig zijn de Kékfrankos, de Cabernet franc, de Cabernet sauvignon en de Merlot sterk in opkomst. 16. Villány-Siklós: 'De mediterrane, vurige wijnen van de duivel' In de wijnregio van Villány-Siklós, in het zuiden van Hongarije, ligt de één van de meest bezochte Hongaarse wijnroutes. De wijnroute, die loopt van Palkonya tot Máriagyúd, is de oudste wijnroute van Hongarije. Langs de route zijn tal van oude wijnkelders geopend voor publiek, kunnen diverse traditionele werktuigen en hulpmiddelen worden bekeken en bestaat de mogelijkheid om de vele verschillende wijnsoorten te proeven. Ieder jaar worden er meer wijnkelders opengesteld voor het publiek. Daarnaast worden er ook verschillende evenementen georganiseerd om het de bezoekers optimaal naar de zin te maken. De wijnstreek van Villány-Siklós is het enige gebied in heel Hongarije waar meer rode wijn dan witte wijn wordt geproduceerd. Het aangename klimaat met een voelbare warme luchtstroom afkomstig van de Middellandse Zee is bijna submediterraan te noemen. Het gebied rond Villány leent zich dan ook met name voor het telen van rode druivensoorten, terwijl het gebied rond Siklós gekenmerkt wordt door de productie van witte wijnen. Het mediterrane klimaat zorgt voor buitengewoon goede omstandigheden om lekkere

12 Bordeaux-rode, zware wijnen te kunnen maken. De wijnen worden in houten vaten gegist waardoor ze rijk zijn aan smaak en geur. De Villány Burgundy is niet van de pinot noir maar van blaufränkisch-druiven gemaakt. Ook maakt men wijnen van de cabernet franc en cabernet sauvignon. In de buurt van Siklós worden witte wijnen gemaakt van goede kwaliteit. Ze hebben een natuurlijk hoog suikergehalte. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Kékoportó, Cabernet sauvignon, Cabernet franc en Hárslevelü. 17. Bükkalja: 'De gouden schat van de oude kelders' De berghellingen van het Bükk-gebergte en de enorme keldersystemen worden al sinds de middeleeuwen voor de wijnbouw gebruikt. De witte wijnen hebben een uniek karakter en een aangename smaak, geur en zuurgehalte. De rode wijnen zijn buitengewoon lekker. Dit wijnbouw gebied in Hongarije grenst aan het gebied Eger. De meeste wijnen uit dit gebied worden hier ook geconsumeerd en zijn dus sporadisch in Nederland en Belgie te koop. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Leányka, Cserszegi füszeres en Kékfrankos. 18. Eger: 'Het land van het stierenbloed' Dit gebied heeft een rijk middeleeuws verleden. De wijnen hebben een mooie kleur en prima zuurgehalte. De wijnen worden jarenlang in houten vaten in de kelders gegist waardoor ze een beetje zurig worden en rijk van smaak De witte wijnen hebben een harmonische smaak en een lekkere geur. Hoe de rode wijn uit de omgeving van Eger, een wijnbouwgebied in Noord- Hongarije, aan zijn naam "egri bikavér" (stierenbloed) komt kunt u lezen bij de stadsbeschrijving van Eger. Het is geen wijn die door haar alcoholpercentage krachtiger smaakt, het is integendeel een milde wijn met een vanilleachtige smaak. De beste egri bikavér zijn vol, krachtig en vurig van karakter. Veel exportversies vallen de laatste jaren tegen. Ze zijn vrij dun, licht, zurig en soms wat scherp van karakter. Eens waren ze mooi vol en rijk. De kadarka vormde de basis van stierenbloed, maar men heeft deze druif steeds meer vervangen door de kékfrankos (blaufränkisch) die een minder volle en krachtige, maar lichtere en zuriger wijn levert in Eger. Deze wijn is in Nederland en België veelvuldig verkrijgbaar. Open de wijn bij voorkeur een uur voor het drinken. Drink de betere Egri Bikavér bij (wild) vleesgerechten, gevogelte in licht pikante saus, (wild) stoofschotels of ovengerechten. Drinktemperatuur: C afhankelijk van de kwaliteit, hoe beter hoe hoger de temperatuur. De witte wijnen van Eger zijn soms interessant, met name als ze gemaakt zijn van de leányka, chardonnay en welschriesling. Men maakt er tegenwoordig ook wijnen van de cabernet sauvignon en merlot. Een mooie bekende witte wijn uit deze streek is "egri léanyka" (Meisje uit Eger). De helft van alle geëxporteerde wijn uit Hongarije komt uit de buurt van Eger, al naar de wens van het exportland wordt de wijn aangepast of versneden. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Leányka, Kékfrankos, Kékoportó en Cabernet sauvignon. 19. Mátraalja: 'Wijnen afkomstig van een eiland in de Pannonzee' Op de zuidelijke berghelling van het Mátra-gebergte wordt al sinds de vroege middeleeuwen

13 wijn bouw bedreven. Het wijngebied beschikt over buitengewoon goede eigenschappen. Het brengt dan ook Kruidige, harmonische en zware witte wijnen voort. Prima wijnen voor bij gevogelte en zelfs bij lamsvlees. Drinktemperatuur: 8-12 C. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Hárslevelü, Chardonnay en Muscat ottonal. 20. Tokaj-Hegyalja: 'Wijn der koningen, koning der wijnen' In heel Hongarije wordt wijn gemaakt, maar slechts één soort is echt wereldberoemd: de Tokajer, genoemd naar het dorpje Tokaj aan de voet van de gelijknamige berg. De Tokajer rijpt in een 28 gemeenten omvattende streek, gelegen in het Noordoostelijke Hongaarse grensgebied Tokaj-Hegyalja. De wijnoogst begint traditioneel op 28 oktober en loopt door tot in december. In Tokaj-Hegyalja vindt men in alle gemeenten wijnkelders die in bergen zijn ingegraven. Een bijna zwarte aanslag van schimmel op de muren zorgt voor een apart microklimaat dat bijdraagt tot de ontwikkeling van de Tokajer. Het rijpingsproces verloopt uiterst langzaam. Voor de volledige rijping heeft de Tokajerwijn 6 à 8 jaar nodig. Tokaj-Hegyaljais al vanaf de 16 e eeuw beroemd vanwege de Aszú-wijnen. Koningen, pausen en edelen schonken deze wijn graag en veelvuldig. De Furmint en de Hárslevelü wijnen zijn vurig, zwaar en rijk aan smaak en geur. De Tokaj-wijnen zijn wereld beroemd om de buitengewoon lekkere smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Furmint, Hárslevelü, Muscat lunel en Oremus. 'Wijn der koningen, koning der wijnen.' Zo refereerde de Franse koning Lodewijk de XIVe aan Tokaj. Deze wijn werd de meest geliefde drank aan de verschillende Europese hoven. Tokajer "furmint" is een droge wijn, "szamorodni" is halfzoet en sherry achtig (is goed gekoeld ook als aperiteif te drinken). "Aczi" of "aszu" is een stroperige, zoete wijn: een dessertwijn gemaakt van overrijpe druiven, die men heeft laten verdrogen waardoor een geconcentreerd sap wordt verkregen. Naar gelang de zoetheid wordt de wijn gewaardeerd met 1 t/m5 punten. De Tokaj wordt op een speciale wijze bereid. Het ontstaan van de Tokajer gaat terug tot in de 17de eeuw, toen een grootgrondbezitster de wijnoogst verschoof naar een later tijdstip. Daardoor begonnen de druiven uit te drogen en te verschrompelen, het verschijnsel botrytis cinerea (edele rotting). Het suikergehalte van de druiven nam toe en hun zuurgehalte nam af. De uit deze verschrompelde druiven geperste wijn vond zijn weg naar verschillende vorstenhuizen waaronder die van Louis XIV. In een omgeving waar warmte en nevel aanwezig zijn kan de schimmel Botrytis cinerea zich ontwikkelen. Nabij rivieren en meren, maar ook na regen, zal zich sneller nevel vormen. De waterdruppels in de lucht slaan neer op de koude druiven en dit zorgt ervoor dat de rijpe druiven vochtig worden. Zodra de zon door de nevel heen begint te prikken en de temperatuur begint te stijgen wordt het ideale milieu gecreëerd voor de schimmel Botrytis cinerea. Deze schimmel kan veel schade aan de wijnstok aanrichten, maar met druiven welke deze schimmel op de schil hebben kunnen merkwaardigerwijs ook de mooiste wijnen worden gemaakt. Door de schimmel zal het velletje van de druif poreus worden en vocht uit de druif verdampen. Hierdoor verschrompelt de druif en neemt het aandeel suiker en extract (droge stof) in het sap toe. Deze druiven worden Edelfaul genoemd. Wijn die van deze druiven wordt gemaakt noemt men edelzoet. Bekende edelzoete wijnen komen uit de Pfalz, Mosel, Rheingau of Sauternes (Bordeaux); ze worden in Hongarije Tokaj genoemd en komen ook voor in Oostenrijk, Californië en Australië. 21. Zala: 'Het gebied van de gastvrije kelders' Op de zuidelijke berghelling van het heuvelland van Zala wordt al eeuwenlang wijn verbouwd. Er zijn veel verschillende wijnen die overeenkomsten hebben op het gebied van een hoog

14 zuurgehalte en lekkere geuren. Zij bieden een bijzondere belevenis voor w(f)ijnproevers. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Rizlingszilváni en Cserszegi füszeres. 22. Tolna: 'Vreugde voor de wijnproevers' Er worden hier -door reductie- lekkere kwaliteitswijnen gemaakt. Ze hebben een fruitig en frisse smaak, en zijn licht van karakter. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Chardonnay, Tramini, Zöldveltelini, Olaszrizling en Sauvignon blanc.

15 De stad Pe cs Pécs is een stad in Hongarije en de hoofdstad van de provincie Baranya, in het zuiden van Transdanubië, aan de voet van het Mecsekgebergte is de grootste stad in zuid-transdanubia met inwoners. De stad Pécs was in 2010 cultureel hoofdstad van Europa. Pécs was al in de Romeinse tijd van belang als verkeersknooppunt, was als Sopianis of Sopianiae hoofdstad van de Romeinse provincie Valeria. Ze was van de 9de eeuw tot de late middeleeuwen de grootste Hongaarse stad, bisschopszetel (sinds 1009) en een belangrijk cultureel centrum. Ze stond wel bekend als Quinque Ecclesiae, naar de vijf grote kerken die de stad haar aanzien gaven. Nog steeds is de Duitse naam van de stad Fünfkirchen. Ze behoorde van 1541 tot 1687 tot het Osmaanse rijk en werd in 1780 tot koninklijke vrijstad verheven. Pécs is de vijfde stad van Hongarije. Het is een universiteitsstad met een Domkerk waar verschillende pausen in het verleden een bezoek brachten. Bij de Dom worden opgravingen gedaan uit de Romeinse tijd. Deze opgravingen zijn te bezichtigen. De stad heeft een prachtig oud centrum, dat elk jaar leuker wordt, want veel gebouwen en pleinen worden opgeknapt. Midden in het centrum staat de kerk van St Augustinus, voorheen een moskee. Dat is aan de bouw ook wel te zien. In het centrum zijn veel nostalgische winkeltjes. Het is een genoegen daar op je gemak rond te kuieren. Pécs is n levendige universiteitsstad met prachtige monumenten, gezellige markten en zeer veel historische panden. Terrasjes zijn volop te vinden in het centrum. Pécs is het belangrijkste historische en culturele centrum van Dunántúl. De Janus Pannonius Universiteit, oorspronkelijk gesticht in 1367, werd heropgericht in 1922; de universiteitsbibliotheek dateert uit Verder zijn er de Medische Universiteit van Pécs (1951), alsmede diverse hogescholen en wetenschappelijke onderzoeksinstituten. Er is een porseleinmuseum en ook het geboortehuis van de beeldend kunstenaar Victor Vasarely is ingericht als museum (1976); verdere musea zijn het Janus Pannoniusmuseum (1904; natuurwetenschappen, archeologie, moderne Hongaarse kunst) en twee kunstgalerieën, w.o. het Uitz Museum (1978; werk van Béla Uitz). Pécs is zetel van een roomskatholiek bisschop. Aan de rand van de stad zijn de moderne warenhuizen zoals de Tesco (reuzensuper). Ook is er de Plaza, een overdekt winkelcentrum met restaurantjes en een bioscoop.

16 Interessant is ook de vlooienmarkt op zondag. Dat is een rommelmarkt waar je werkelijk alles kunt kopen, nieuw en gebruikt, alle soorten goederen, maar ook auto's en dieren. Je kunt er makkelijk een dag doorbrengen. De stad ligt in de warmste regio van het land en kent een mediterraan klimaat. De stad heeft de status van stedelijk district (145 km2) en is het centrum van een uitgestrekt mijnbouwgebied, waar o.m. steenkolen en uraniumerts gewonnen worden; de industrie omvat aardolieraffinage, machinebouw, chemische en elektrotechnische industrie, verwerking van tabak en vervaardiging van porselein, lederwaren, meubelen, voedingsmiddelen en een bierbrouwerij. Romaanse dom St.-Petrus De stad is rijk aan historische bouwwerken, waaronder de van oorsprong Romaanse dom St.-Petrus (11de 12de eeuw), een drieschepige basiliek met vier torens en een middeleeuwse crypte. Deze dom is 70 m lang en 22 m hoog met vier hoektorens. De oudste gedeelten van de dom zijn het koor uit de 11de eeuw en de benedenkerk; de kerk werd diverse malen ingrijpend verbouwd en gerenoveerd. Turkse monumenten Uit de Turkse tijd stammen enkele voormalige moskeeën, waarvan de Pasja Kasim Gasi-moskee wel de fraaiste is. Op de moskee van Pasja Hassan Jakovali in de Rákóczi út 2 verrijst een slanke, twaalfhoekige minaret, symbool van het best bewaard gebleven Turkse bouwwerk uit de 16de eeuw. De türbe van de Idris Baba, een achthoekige grafkapel op Nyár utca 8, staat in de tuin van het huidige kinderziekenhuis. Domplein Uit de Romeinse tijd stammen diverse graven en grafkamers, w.o. een met fresco's gedecoreerde kamer uit de 4de eeuw (gerestaureerd in 1930), die in 1783 bij het domplein werd gevonden. Aan de westzijde van het plein staat het bisschoppelijk paleis; de oudste gedeelten hiervan dateren van de 12de eeuw. Aan de oostzijde zijn oudchristelijke grafkamers uit de 4de eeuw blootgelegd. De muren zijn met schilderingen versierd zoals u ze verder alleen maar in de beroemde Romeinse catacomben aantreft. Aan de zuidzijde - dat wil zeggen aan het Szent István tér - staat de Barbakán, de stadsmuur uit de 15de eeuw. Lenau-huis Cultureel centrum van de Hongaarse Duitsers. Munkácsy utca 8, wisselende openingstijden, tel Széchenyi tér Twaalf straten komen uit op het plein, dat beheerst wordt door de moskee van pasja Kassim Gasi uit de 16de eeuw. Op het grootste gebouw in Hongarije uit de periode van de Turkse bezetting - tegenwoordig de katholieke kerk van de binnenstad - staat een 27 m hoge koepel met een doorsnede van 17 m. Het Drievuldigheidsstandbeeld werd omstreeks 1710 opgericht als dank voor het einde van de pestepidemie; het ruiterstandbeeld van János Hunyadi herinnert aan de zegevierende legeraanvoerder in de slag tegen de Turken in het jaar 1456 bij Nándorfehérvár (Belgrado). Tettye-plateau Om vanuit het park te kunnen genieten van het schitterende uitzicht op de stad, moet u wel een half uurtje lopen of een eindje de bus nemen (buslijn 34 en 35). Wie van een wandeling houdt, volgt het

17 wandelpad dat met geel is aangegeven en bereikt de 534 m hoge Misina-top. Het allermooiste uitzicht op Pécs hebt u echter vanaf de televisietoren.

18 Uitstapjes Bos van Gemenc Het grootste wildreservaat van Hongarije beslaat ha en ligt 55 km ten oosten van Pécs. Er leven hier veel zeldzame vogelsoorten, de zilverreiger bijvoorbeeld. Natuurliefhebbers en andere belangstellenden kunnen het reservaat alleen in groepsverband en per smalspoor bezichtigen. Tolna Tourist, Szekszárd, Széchenyi utca 38, tel , fax Manege Tussen Baranya Szentgeorgy en Pecs, in het Mecsek ligt een manege waar men kan paardrijden. Hier is ook een zwembad en restaurant aanwezig. Harkány Deze stad ligt onder Pécs en is een prima vakantieoord. U kunt ook naar het termaalbad van Gyula, Gyogy Furdo, en eigenlijk naar elk bad. Maar Gyula is zeer geliefd bij de eigen bevolking en mensen uit het Hongaarse toeristenwezen gaan zelf ook graag naar Harkány! Kaartje koste in forint p.p. (Kinderen 330 forint) voor een hele dag. Musea: In heel Hongarije staat Pécs bekend als de stad van de musea. Ze zijn dagelijks, behalve op ma, van uur geopend. Het Zsolnay museum is een museum met keramiek; klein maar mooi. Wijn Op de hellingen van het Mecsekgebergte wordt onder meer wijn verbouwd.

Het wijnland Hongarije

Het wijnland Hongarije Het wijnland Hongarije Voor onze jaartelling werd al wijn gemaakt in het Donaubekken. De Romeinen die dit gebied Pannonia noemden, vonden er alle voorwaarden om goede wijnen te maken om hun bacchanalen

Nadere informatie

Aanduiding voor basiswijn, die dagelijks wordt genuttigd, aantrekkelijk van prijs is en vaak massaal in bulk wordt geproduceerd.

Aanduiding voor basiswijn, die dagelijks wordt genuttigd, aantrekkelijk van prijs is en vaak massaal in bulk wordt geproduceerd. Tafelwijn Aanduiding voor basiswijn, die dagelijks wordt genuttigd, aantrekkelijk van prijs is en vaak massaal in bulk wordt geproduceerd. Tannat Blauwe druif die voorkomt in Frankrijk (Madiran) en Uruguay.

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn Boekverslag door I. 1820 woorden 4 april 2005 6.6 455 keer beoordeeld Vak Frans Onderwerp: wijn Inleiding: Ik houd mijn spreekbeurt over wijn. Over deze onderwerpen ga ik vertellen: 1. wijnsoorten 2. de

Nadere informatie

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen 2011 Damilano Barbera d'asti DOCG 100% Barbera uit wijngaarden in Casorzo, gelegen in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Uit dit specifieke gebied komen

Nadere informatie

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l Wijnpakket Chili Castillo de Molina Syrah Reserva Druivensoorten: syrah Alcoholpercentage: 14% De Syrah komt uit de Pencahue regio in de Maule Valley. Hier is de Syrah in zijn element. Door de verkoelende

Nadere informatie

Mousserende wijn. Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig. Bestel al deze wijnen op Huib

Mousserende wijn. Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig. Bestel al deze wijnen op Huib wijnkaart Mousserende wijn Bestel al deze op Huib Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig Een droge mousserende wijn, met licht fruitig karakter. Verpakking: 1 x 750 ml 8110638 8110681 Gerechten: lichte

Nadere informatie

Presentatie PETER SPRONCK

Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Wijngaarden in Nederland 1997 2017 De nieuwe druivenrassen Johanniter Muscaris Riesel Solaris Lijkt

Nadere informatie

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1 In opmars Niet zo goed gekend door ons 27/06/2017 MVS - Rosé 1 IN OPMARS Consumptie steeg wereldwijd met 20% in de laatste 5 jaar Frankrijk consumeert meer rosé dan witte wijn België: 9% van de wijnen

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de Villeveyrac. Totale oppervlakte wijngaarden bedraagt

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk,

Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk, Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk, leem en zand. Het gebied is één van de grootste productiegebieden

Nadere informatie

Budapest vr 29 jan 2016, 10:23

Budapest vr 29 jan 2016, 10:23 Budapest vr 29 jan 2016, 10:23 Even lekker ontspannen... De beste spa s van Boedapest In zijn satire X sprak de Romeinse dichter Juvenalis van 'een gezonde geest in een gezond lichaam'. Met zo n 130 thermale

Nadere informatie

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Bacchus 1 - Romeinse god van de wijn. 2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Baden De meest zuidelijke wijnregio van Duitsland, van de Bodensee tot Heidelberg.

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC PEYRES NOBLES Peyres Nobles is afkomstig uit het grootste wijngebied van de Languedoc; de Corbières. Uit het enorme wijnaanbod is onze keuze gevallen op deze heerlijke

Nadere informatie

Aantal van Turkse variëteiten zijn de Yapıncak en Papazkarası, geteeld in Thracië; de Sultaniye van de Egeïsche kust.

Aantal van Turkse variëteiten zijn de Yapıncak en Papazkarası, geteeld in Thracië; de Sultaniye van de Egeïsche kust. Turkije In dit land dat bol staat van de druiven wordt slechts éénderde tot wijn geperst, éénderde wordt als tafeldruif gebruikt en het laatste deel als rozijn verwerkt. Hoewel van oorsprong een stokoud

Nadere informatie

strand Dias strand Groot en ruim strand met voldoende koele plaatsen onder de bomen. Verder vind je hier tal van drank en eet gelegenheden.

strand Dias strand Groot en ruim strand met voldoende koele plaatsen onder de bomen. Verder vind je hier tal van drank en eet gelegenheden. Gyenesdias strand Gyenesdias heeft 2 stranden beide op wandelafstand van de woning. Dias strand Groot en ruim strand met voldoende koele plaatsen onder de bomen. Verder vind je hier tal van drank en eet

Nadere informatie

Bertani Due Uve 2013. Alcoholpercentage:12,5% Inhoud:75cl

Bertani Due Uve 2013. Alcoholpercentage:12,5% Inhoud:75cl Aan de basis stonden de twee gebroeders Bertani, die na een studie in Frankrijk bij professor Guyot rond 1860 naar hun geboortestreek terugkeerden. Met alle opgedane kennis speelden ze een pioniersrol

Nadere informatie

EXTRA VERGINE OLIJFOLIE uit Monteleone d'orvieto; Biologische olijfolie van de eerste koude persing 2010. November jl. geplukt rondom Casa San Carlo!

EXTRA VERGINE OLIJFOLIE uit Monteleone d'orvieto; Biologische olijfolie van de eerste koude persing 2010. November jl. geplukt rondom Casa San Carlo! CASA SAN CARLO OLIE- EN WIJNEXPORT VOORJAAR 2011 EXTRA VERGINE OLIJFOLIE uit Monteleone d'orvieto; Biologische olijfolie van de eerste koude persing 2010. November jl. geplukt rondom Casa San Carlo! Prijs

Nadere informatie

ARCHONTIKO: Mandilaria-Grenache Rouge. Fles: 75cl ( per 6 ) Alcohol: 12% Jaar: 2002

ARCHONTIKO: Mandilaria-Grenache Rouge. Fles: 75cl ( per 6 ) Alcohol: 12% Jaar: 2002 GriekseProducten Cair ARCHONTIKO: MandilariaGrenache Rouge Rood Fles: 75cl ( per 6 ) Jaar: 2002 Rode wijn van diverse wijnstoksoorten: Cabernet Sauvignon, Grenache rood, Agiorgitiko en Xinomayro met een

Nadere informatie

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25 WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Pronol Frizzante 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco en de Frizzante druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig,

Nadere informatie

Wijnpakket rood oude nieuwe wereld

Wijnpakket rood oude nieuwe wereld Wijnpakket rood oude nieuwe wereld G.D. Vajra Dolcetto d Alba DOC Druivensoorten: dolcetto Land: Italië Alcoholpercentage: 13% Oude wijnstokken in Vergne en Dolcetto die staan in de Ravera wijnhaard in

Nadere informatie

Presentatie SOPHIE PLUIM

Presentatie SOPHIE PLUIM AUSTRALIAN VALLEY WINES Presentatie SOPHIE PLUIM http://www.australianvalleywines.nl/nl/ AUSTRALIE WIJNLAND MET DIVERSITEIT Australië is het wijnsucces van de afgelopen decennia. Niet alleen in kwantiteit,

Nadere informatie

Hongarije. 1.0 Hongarije in het algemeen.

Hongarije. 1.0 Hongarije in het algemeen. Inhoud. 1.0 Hongarije in het algemeen. 2.0 Hongarije als nieuwe lidstaat van de Europese Unie. 3.0 Iets over belastingen. 4.0 Plaatselijke belastingen. 5.0 Het weer in Hongarije 6.0 De taal in Hongarije.

Nadere informatie

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco HUISWIJN Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Glas Fles Drostdy-Hof Chenin Blanc 3,50 17,50 Klosterhof Bereich Bernkastel 3,50 17,50 Rosé d Anjou Couperin 3,50 17,50

Nadere informatie

Wijnpakket Noord-Frankrijk

Wijnpakket Noord-Frankrijk Wijnpakket Noord-Frankrijk Bouchard Père & Fils Bourgogne, La Vignée blanc Druivensoorten: chardonnay Een aromatische, ronde, niet te zware wijn met een fris en delicaat bouquet van bloemen, geel fruit

Nadere informatie

Puglia (Apulië) Gemiddelde temperatuur: 16,6 C. Belangrijkste druivenrassen. Aantal DOCG s 4

Puglia (Apulië) Gemiddelde temperatuur: 16,6 C. Belangrijkste druivenrassen. Aantal DOCG s 4 Puglia (Apulië) Algemene kenmerken Puglia Terroir Bodem Zand, klei Klimaat Gemiddelde temperatuur: 16,6 C Gemiddeld aantal zonuren: 2487 Belangrijkste druivenrassen : Bombino Trebbiano Greco Verdeca :

Nadere informatie

Wijnkaart van Het Restaurant op de Veluwe

Wijnkaart van Het Restaurant op de Veluwe Wijnkaart van Het Restaurant op de Veluwe Ons Lagerhuys is hèt restaurant in Garderen, waar je uit bent en je tegelijkertijd helemaal thuis voelt. Gezellig en gemoedelijk, dat is de sfeer, gekoppeld aan

Nadere informatie

Mousserende wijn. Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig. Bestel al deze wijnen op Huib

Mousserende wijn. Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig. Bestel al deze wijnen op Huib wijnkaart Mousserende wijn Bestel al deze op Huib Prosecco Ca Delle Italië Droog, fruitig Een droge mousserende wijn, met licht fruitig karakter. Verpakking: 1 x 750 ml 8110638 8110681 Gerechten: lichte

Nadere informatie

Malbec is een boerse, ronde druivensoort voor rode wijn. Het sap is zacht en heeft een laag zuurgehalte. De Malbec is vooral bekend in de Cahors, waar hij Auxerrois of Cot heet en volle, tannine-rijke

Nadere informatie

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,-

Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier ,- Te koop Kasteel in departement Hérault omgeving Montpellier 4.700.000,- Referentienummer ERB F34561927 Prijs 4.700.000,- Gebouwd in XII Algemene staat Goed Perceel van 680000m² Woonoppervlak 1700m² Ligging

Nadere informatie

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST Bodegas Sottano Argeninië Een woordje uitleg KLIMAAT De Bodega Sottano staat aan de voet van het Andesgebergte in de Mendoza-vallei in Argentinië. In de subregio Perdriel heerst een bijzonder microklimaat.

Nadere informatie

Wijnregio : Elzas 3/8/99

Wijnregio : Elzas 3/8/99 Les Futailles Wijnregio : Elzas 3/8/99 1. Situering Ten Noordoosten in Frankrijk. Een lange smalle strook van ca. 125 km, voor de kenners van Straatsburg tot Mulhouse. Ten oosten van het Elzasgebied loopt

Nadere informatie

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt).

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder Telefoon: 011-42 25 21 Fax: 011-42 99 43 Al onze wijnen bewaren en rijpen in donkere en koele

Nadere informatie

Nu 10% korting én uniek lotnummer bij aankoop van iedere 6 flessen Dal Cero

Nu 10% korting én uniek lotnummer bij aankoop van iedere 6 flessen Dal Cero Nu 10% korting én uniek lotnummer bij aankoop van iedere 6 flessen Dal Cero MARTIN WAßMER Kwaliteit uit Baden In het uiterste zuidwesten van Baden ligt het gebied Markgräflerland. In een prachtige omgeving

Nadere informatie

Kwalificatie / herkomstbenaming. De nieuwe druiven in deze degustatie. Bonarda. Torrontés

Kwalificatie / herkomstbenaming. De nieuwe druiven in deze degustatie. Bonarda. Torrontés Woord vooraf Argentinië is met ruim 200.000 hectare wijngaard verreweg de grootste wijnproducent van Zuid- Amerika. Het is ook een land dat, min of meer in navolging van het buurland Chili, kwalitatief

Nadere informatie

BURLESQUE ZINFANDEL 2014

BURLESQUE ZINFANDEL 2014 : BURLESQUE ZINFANDEL BURLESQUE ZINFANDEL 2014 Dit wijnhuis bestaat nog niet zo lang. Het etiket springt direct in het oog. Van deze wijn kan je gemakkelijk zeggen dat het een etiketwijntje is maar wat

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25 Wijnkaart Witte wijnen per glas of per fles: Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30 Per fles 16.25 : Wine of origin Robertson : Robertson (Zuid-Afrika) : Colombard 80% en sauvignon 20% : Lichte witte wijn

Nadere informatie

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma 2013 2014

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma 2013 2014 programma 2013 2014 maand & jaar dag land streek onderwerp kleur Oktober 2013 21 & 24/10 Wereld druif Syrah rood November 2013 8-11/11 Italië Puglia 4 daagse tour December 2013 02 & 05/12 Italië Veneto-Friuli

Nadere informatie

Wat hebben we te bieden vandaag

Wat hebben we te bieden vandaag Wat hebben we te bieden vandaag Inleiding met smaak/reuktest Tour de Vin de France Bubbelwijn Champagne Alsace (Elzas) Loire Bourgogne Beaujolais Côtes du Rhône Languedoc-Roussillon Bordeaux Le Tour de

Nadere informatie

Wijn geschiedenis in Macedonië

Wijn geschiedenis in Macedonië Wijn geschiedenis in Macedonië Iedere wijn heeft zijn eigen verhaal. Het verhaal van de Macedonische wijnen is hartelijk, vriendelijk en kleurrijk omdat de druiven worden geteeld in vruchtbare regio's

Nadere informatie

Wijnpakket Frankrijk wit

Wijnpakket Frankrijk wit Wijnpakket Frankrijk wit Monterre, Viognier Druivensoorten: viognier De Monterre Viognier heeft een bouquet van zacht fruit en florale tonen. Het is een droge wijn met een frisse en fruitige smaak. Heerlijk

Nadere informatie

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter.

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter. Fratelli Pardi Montefalco Umbria Colli Martani Grechetto familiebedrijf uit Montefalco, een gemeente in de provincie Perugia in het hartje van Umbrië. De Colli Martani, de productiezone rond Todi waar

Nadere informatie

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood WINE BY watertip: chaudfontaine rood Fiano 12,5% vol 3.20 19.50 FIANO I.G.T. 85% FIANO 15% ANDERE WITTE DRUIVENSOORTEN In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename

Nadere informatie

U zult genieten van uw bezoek aan de bezoekersmijn Fell! Bezoekersmijn Fell

U zult genieten van uw bezoek aan de bezoekersmijn Fell! Bezoekersmijn Fell Bezoekersmijn Fell een plaats waar geschiedenis tot leven komt een plaats vol liefde voor de natuur een plaats vol plezier een plaats waar jong en oud elkaar ontmoeten U zult genieten van uw bezoek aan

Nadere informatie

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage)

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage) WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ (zie bijlage) 91 PARKER PUNTEN! 2014 Terrasses Rouge Grenache Noir, Syrah Internationaal zeer gewaardeerd en een fantastische presentatie van de hoge kwaliteit

Nadere informatie

Witte wijnen. Oostenrijkse. Huiswijn Franse 1 fles 3/4 l... 18,00 1/2 l... 13,00 1/4 l... 7,00 1 glas... 4,00

Witte wijnen. Oostenrijkse. Huiswijn Franse 1 fles 3/4 l... 18,00 1/2 l... 13,00 1/4 l... 7,00 1 glas... 4,00 Witte wijnen Huiswijn Franse 1/2 l......................... 13,00 1/4 l.......................... 7,00 1 glas......................... 4,00 Sauvignon/Chardonnay uit de Ardèche. Deze worden zodanig aangeplant

Nadere informatie

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon Bretagne www.camping-de-la-baie.fr Camping Caravaning La Trinité sur Mer Rivière de Crac h...de schoonheld van haar stranden, haar stranden van fijn zand, het milde klimaat, haar gastvrijheid, haar gastronomie,

Nadere informatie

Dinsdag 8 mei 2012: Hongaarse wijnen

Dinsdag 8 mei 2012: Hongaarse wijnen Dinsdag 8 mei 2012: Hongaarse wijnen PROEFNOTITIES Deze avond wordt verzorgd door Global Wineries uit Kapellen (Antw.), die ons de top van de Hongaarse wijn zal laten proeven. Na een summiere geografische

Nadere informatie

Eco Fields B.V. 0318 461344. 6733 JD Wekerom info@ecofields.nl

Eco Fields B.V. 0318 461344. 6733 JD Wekerom info@ecofields.nl Wilt u een origineel en smaakvol geschenk geven aan een relatie of een bijzonder kerspakket aan uw medewerkers? Van kleine bedankjes tot uitgebreide pakketten, alles is mogelijk. Graag denken we mee om

Nadere informatie

TEL ALLE MARTINOLLES WIJNEN BIJ ELKAAR VOOR DE MAXIMALE KORTING!

TEL ALLE MARTINOLLES WIJNEN BIJ ELKAAR VOOR DE MAXIMALE KORTING! MAGNIFIQUE MARTINOLLES 16 Martinolles Vermentino Dit is dé perfecte wijn om in het zonnetje op het terras te drinken. Om jezelf eens lekker te verwennen, veelzijdig inzetbaar aan tafel of bij onaangekondigd

Nadere informatie

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Situering wijngaarden D C A B A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Fietstocht langs onze wijngaarden A B C D Vertrek bij den

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren 90 in Argentinië;

Nadere informatie

Digitale Wijnnieuwsbrief

Digitale Wijnnieuwsbrief Digitale, BQ products, Juli 2012 In deze editie Mouton Cadet Reserve Graves Blanc p.3 Mouton Cadet Reserve Graves Rouge p.4 Mouton Cadet Reserve Saint Medoc p.5 Mouton Cadet Reserve Saint Emilion p.6 Mouton

Nadere informatie

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo :

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo : Romántica Verdejo : Romántica Verdejo wordt gemaakt in het hart van Rueda. Dit is een wijn met een intens aroma van fruit met kruidige notities, zijn frisheid en elegantie munten uit. Prijs/st : 75cl.:

Nadere informatie

W I J N C O M M A N D E R I J L I V I N U S : W O E 2 3 J A N 2 0 0 8. Washington State: onbekend is onbemind

W I J N C O M M A N D E R I J L I V I N U S : W O E 2 3 J A N 2 0 0 8. Washington State: onbekend is onbemind W I J N C O M M A N D E R I J L I V I N U S : W O E 2 3 J A N 2 0 0 8 Washington State: onbekend is onbemind Geografische situering Washington State : klimaat Regen en mist uit het westen worden tegengehouden

Nadere informatie

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH Malbec, Syrah, Merlot Luján de Cujo, Mendoza CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH : Stevige en toch ook zachte wijn met veel rood fruit, een mild pepertje en van de Malbec herkenbare kracht in smaak en afdronk

Nadere informatie

Australië. GSM blends

Australië. GSM blends Australië De Australische wijnindustrie is in de wereld de vierde grootste exporteur van wijn met ongeveer 750 miljoen liter per jaar op de exportmarkt en ongeveer 40% van de productie wordt in eigen land

Nadere informatie

Baltische Landen: parels aan de Oostzee

Baltische Landen: parels aan de Oostzee Baltische Landen: parels aan de Oostzee Alle drie Baltische Landen hebben zich na hun onafhankelijkheid vanaf 1991 in sneltreinvaart ontwikkeld. In het statige Vilnius, ooit de hoofdstad van het Pools-

Nadere informatie

CASA SAN CARLO OLIE- EN WIJNEXPORT 2010

CASA SAN CARLO OLIE- EN WIJNEXPORT 2010 CASA SAN CARLO OLIE- EN WIJNEXPORT 2010 EXTRA VERGINE OLIJFOLIE uit Monteleone d'orvieto; Biologische olijfolie van de eerste koude persing 2010. In november geplukt, in december bij u thuis! Prijs (inclusief

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

Nomad, Dealu Mare, Pinot Grigio, Roemenië Zacht-tropische aroma s met frisse zuren om de wijn spanning en balans te geven. Glas 3,95/Fles 22,50

Nomad, Dealu Mare, Pinot Grigio, Roemenië Zacht-tropische aroma s met frisse zuren om de wijn spanning en balans te geven. Glas 3,95/Fles 22,50 Geachte gast, Hierbij presenteren wij u met trots onze wijnkaart. Alle wijnen zijn zorgvuldig geselecteerd en sluiten aan bij de seizoengerechten die wij serveren. Bij het selecteren van onze wijnen laten

Nadere informatie

SANCERRE DOMAINE GERARD FIOU. 13 Sancerre Rosé. 14 Sancerre Rouge

SANCERRE DOMAINE GERARD FIOU. 13 Sancerre Rosé. 14 Sancerre Rouge 13 Sancerre Rosé 14 Sancerre Rouge De productie van Sancerre rosé is vrij klein, slechts 5%, en wordt geproduceerd uit 100% pinot noir. Een strenge selectie tijdens het oogsten zorgt ervoor dat uitsluitend

Nadere informatie

De wijnmakers. Chili Nogales Wines

De wijnmakers. Chili Nogales Wines Chili wijnland Hoewel Chili gekolonialiseerd is door de Spanjaarden, ziet men in de wijnbouw, toch vooral Franse invloeden. Men maakt hier wijn met typische Franse druivenrassen. De wijnranken zijn veelal

Nadere informatie

Wijnpakket Vol wit en fruitig

Wijnpakket Vol wit en fruitig Wijnpakket Vol wit en fruitig Villae Lanata Gavi di Gavi, La Toledana Druivensoorten: cortese Land: Italië Alcoholpercentage: 13% De geschiedenis van het landhuis Toledana in Gavi gaat terug tot de 16de

Nadere informatie

~ De Wijnclub van BEERSEL ~ programma 2012 2013

~ De Wijnclub van BEERSEL ~ programma 2012 2013 programma 2012 2013 maand & jaar xxxx dag land streek onderwerp kleur Oktober 2012 22 & 25/10 Wereld druif Pinot Noir rood November 2012 1-4 nov Portugal Douro 4 daagse trip December 2012 03 & 06/12 Frankrijk

Nadere informatie

CAVA FRANCESC RICART BRUT

CAVA FRANCESC RICART BRUT CAVA FRANCESC RICART BRUT Francesc Ricart Brut is gemaakt volgens de traditionele methode met de typische cava-druiven Xarel-lo, Macabeo en Parellada. Deze cava heeft 14 maanden gerijpt op fles, maar behoudt

Nadere informatie

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano WINE BY Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename en aanhoudende nasmaak achter met duidelijke noten van exotische vruchten.

Nadere informatie

Luxemburg Dichtbij en toch zo anders

Luxemburg Dichtbij en toch zo anders Publicatie : Regio : Nederland Datum : 30 jun 2015 Pagina : 24 Frequentie : 5x per jaar cm2 : 876 Advertentiewaarde : 2.770,00 Oplage : 26.750 www.visitluxembourg.com www.visitluxembourg.com Not Not for

Nadere informatie

t' Soete Huys te Melsele.

t' Soete Huys te Melsele. Beste leden, ouders en sympathisanten, Een turnvereniging kan uiteraard niet zonder degelijk turnmateriaal en zoals jullie weten : turnmateriaal kost handen vol geld, vandaar dat we, naar jaarlijkse gewoonte,

Nadere informatie

Prachtige rondreis met verblijf op bijzondere plekken.

Prachtige rondreis met verblijf op bijzondere plekken. Rondje Catalonië Prachtige rondreis met verblijf op bijzondere plekken. Rondje Catalonië wordt verzorgd door Can Patiras, Mas Xipres en Cama & Cava. Drie B&B s elk gelegen op een unieke plek in Catalonië.

Nadere informatie

Chileense huis wijnen

Chileense huis wijnen Wijnkaart Chileense huis wijnen Pionero Viña Morande Chardonnay In deze droge witte wijn proeft u aroma's van fris fruit zoals perzik, peer, citrus en meloen. Smaaktype: soepel, aromatisch met houtrijping.

Nadere informatie

Hongarije. Bij jaargang 22 - Nr. 6 september 2009 Adviesprijs 6,95

Hongarije. Bij jaargang 22 - Nr. 6 september 2009 Adviesprijs 6,95 Hongarije S u p p l e m e n t Bij jaargang 22 - Nr. 6 september 2009 Adviesprijs 6,95 P e r s w i j n Inhoud 3 In dit nummer: Reportage 6 Druivenrassen van Hongarije, divers en origineel 8 Richárd Nemes:

Nadere informatie

Wijnpakket Noord-Italië

Wijnpakket Noord-Italië Wijnpakket Noord-Italië Cantine Lenotti Massimo Rosso Soort: Rode wijn Druivensoorten: corvina veronese, sangiovese Alcoholpercentage: 14.5% Deze wijn toont het beste van Italië s: finesse en elegantie.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Productdossier BOB Vijlen, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Productdossier BOB Vijlen, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15052 8 juni 2015 Productdossier BOB Vijlen, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Gelet op artikel 17 eerste lid van

Nadere informatie

individuele hotelfietsreis vanaf 578 La Route du Vin

individuele hotelfietsreis vanaf 578 La Route du Vin Zuid Elzas 7 dagen individuele hotelfietsreis vanaf 578 La Route du Vin Een weekje even helemaal er tussen uit, niet te ver, maar wel in een heel andere omgeving? Dat kan in de Elzas, op zijn Frans: Alsace!

Nadere informatie

Week 1. Het noorden van een windroos wijst naar boven. Het zuiden wijst naar beneden. Het oosten naar rechts. Het westen naar links.

Week 1. Het noorden van een windroos wijst naar boven. Het zuiden wijst naar beneden. Het oosten naar rechts. Het westen naar links. Week 1 Info: Europa Er zijn zeven werelddelen: Noord-Amerika, Zuid Amerika, Afrika, Europa, Azië, Australië en Antarctica. Europa bestaat uit 45 landen. Nederland hoort bij Europa. Het noorden van een

Nadere informatie

Een landelijke en luxe vakantie beleeft u in Villa Villetelle!

Een landelijke en luxe vakantie beleeft u in Villa Villetelle! Een landelijke en luxe vakantie beleeft u in Villa Villetelle! Villa Villetelle 06-20059831 / 06-51068886 villavilletelle@gmail.com Meer en strand van Bujaleuf op 3 km afstand van Villa Villetelle Villa

Nadere informatie

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk Witte wijnen Huiswijn: La Qroix d Argent Gascogne, Frankrijk Expressieve witte wijn met bloemen, wit fruit en citrus in het aroma. De smaak is levendig met een lekkere melange van citrusvruchten en tropisch

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

CCC Reis 2013. Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië

CCC Reis 2013. Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië CCC Reis 2013 Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië van 3 juni t/m 4 juli 2013 De coördinatoren hadden weer een prachtige en gevarieerde tocht uitgezet. Onze eerste camping was bij Dillenburg,

Nadere informatie

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia)

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia) Cyprus Inleiding Cyprus ligt in Zuidoost Europa. Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het bevindt zich ongeveer op 70 km onder de zuidkust van Turkije, en op 150 km van Syrië. Voor

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017

Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Andalusië Spanje 5 okt - 12 okt 2017 Als in Nederland de herfst z n intrede doet, vieren wij nog even de Spaanse zomer. Met gemiddeld 23 graden is Andalusië een heerlijke najaarsbestemming. We gaan 8 dagen

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma maand & jaar dag land streek onderwerp kleur. FR ZA Land Chenin wit 4 daagse reis

~ WIJNCLUB van BEERSEL~ programma maand & jaar dag land streek onderwerp kleur. FR ZA Land Chenin wit 4 daagse reis programma 2015 2016 maand & jaar dag land streek onderwerp kleur Oktober 2015 November 2015 December 2015 maandag 19/10 donderdag 22/10 FR ZA Land Chenin wit 4 daagse reis donderdag 3/12 maandag 7/12 Frankrijk

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. mjpublishing

INHOUDSTAFEL. mjpublishing 3 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1 GESCHIEDENIS VAN WIJN 11 1.1 Van de oudheid tot de 17de eeuw 11 1.1.1 De eerste wijnsporen 11 1.1.2 Het Oude Egypte 12 1.1.3 Het antieke Griekenland 12 1.1.4 Het Romeinse Rijk

Nadere informatie

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Chili Nogales Wines Oscar Salas Natalia Poblete

Chili Nogales Wines Oscar Salas Natalia Poblete Chili Nogales wines Hoewel Chili gekolonialiseerd is door de Spanjaarden, ziet men in de wijnbouw, toch vooral Franse invloeden. Men maakt hier wijn met typische Franse druivenrassen. De wijnranken zijn

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS

VOORSTELLING TOCHT DEELNEMERS VOORSTELLING TOCHT De GR 48 of de Sendero de Sierra Morena doorkruist, zoals de meeste GR s in Spanje, meerdere natuurgebieden. De Sierra Morena is een gebergte in Zuid-Spanje van 400 km dat zich uitstrekt

Nadere informatie

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903)

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Methoni Pure Griekse Olijfolie De absolute top in olijfolie. Met een zuurgraad van slechts 0,35% behoort Methoni

Nadere informatie

1) De breedtegraad waartussen kwaliteits-wijndruiven groeien is:

1) De breedtegraad waartussen kwaliteits-wijndruiven groeien is: EXAMENVRAGEN THEORIE 25 minuten EXAMEN HORECA WINE PROFESSIONAL - THEORIE 1) De breedtegraad waartussen kwaliteits-wijndruiven groeien is: a) 20º en 50º NB b) 10º en 50º NB c) 30º en 50º NB en ZB d) het

Nadere informatie

t' Soete Huys te Melsele.

t' Soete Huys te Melsele. Beste leden, ouders en sympathisanten, Een turnvereniging kan uiteraard niet zonder degelijk turnmateriaal en zoals jullie weten: turnmateriaal kost handen vol geld, vandaar dat we, naar jaarlijkse gewoonte,

Nadere informatie