Bouwen met baksteen 1/2013. Wanneer baksteen een verhaal vertelt...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouwen met baksteen 1/2013. Wanneer baksteen een verhaal vertelt..."

Transcriptie

1 Bouwen met baksteen 1/2013 Wanneer baksteen een verhaal vertelt... nr driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

2 Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor meer informatie, aarzel niet ons te contacteren. Abonnement: Catherine Bral Redactie: Laurie Dufourni Verantwoordelijke uitgever: Jozef Van Den Bossche Adres: Kartuizersstraat, 19 bus Brussel tel. (02) ~ fax (02) Druk: inhoud Wanneer baksteen een verhaal vertelt...1 Appartementen Villa Edelweiss te Elewijt dmva... 2 Kazerne Dossin in Mechelen Memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten awg architecten Woning in Herentals RE-ST ism Bart Hoylaerts...6 Jeugdhuis en muziekcentrum «Nijdrop» in Opwijk Architecten Tom Thys en Adinda Van Geystelen....8 Binnenlandse architectuur...10 Uitvaartcentrum in Welkenraedt QUATRE architecture Buitenlandse architectuur...12 Raakspoort - Gemeentehuis en bioscoop in Haarlem (Nederland) Architecten: Bolles+Wilson (Duitsland) - Interieurarchitecten: Döll Architecten (Nederland) Baksteenprijs Belgische dakpan- en baksteenfabrikanten....16

3 BOUWEN MET BAKSTEEN 1 Wanneer baksteen een verhaal vertelt Foto: Philippe Van Gelooven Elk project heeft zijn ontstaansgeschiedenis, namelijk de feiten waarop de architect kan steunen om zijn concept te bouwen. Dit kunnen veeleer kleine gebeurtenissen zijn, maar ook his- torische feiten. De architect of de bouwheer wenst in zijn werk een bepaald spoor na te laten of bouwt met een knipoog naar de context waarin het project zich voordoet. Wanneer we dus opmerkzaam zijn, zullen we ontdekken dat onze gebouwen in baksteen veel verhalen te vertellen hebben! Enquête over uw verwachtingen en leesgewoonten De Belgische Baksteenfederatie heeft ter gelegenheid van het verschijnen van het nummer van december 2012 een enquête gehouden betreffende de leesgewoonten en de verwachtingen van haar abonnees. Wij danken iedereen die ons het ingevulde formulier heeft teruggestuurd. Deze informatie is zeer nuttig voor ons. Hebt u niet van deze gelegenheid gebruik gemaakt en wenst u toch nog aan onze enquête deel te nemen? Aarzel dan niet om ons te contacteren of om onze internetsite te raadplegen. Het blijft overigens ook steeds mogelijk ons uw aangepaste gegevens en uw adres door te geven. Veel leesplezier met dit 141ste nummer van «Bouwen met Baksteen».

4 2 BOUWEN MET BAKSTEEN Appartementen Villa Edelweiss te Elewijt dmva Foto s: Serge Brison - Tekst: dmva Het Vlaamse dorp Elewijt is één van de 6 leefkernen van de gemeente Zemst en is gelegen tussen Mechelen en Brussel. Typerend voor de regio zijn de natuurgebieden, de verschillende kasteeldomeinen en diverse historische gebouwen. Het domein Villa Edelweiss bestaat uit een bakstenen herenwoning met artdeco elementen, een orangerie, een mooie tuin en een gedeeltelijke ommuring van deze tuin. Door zijn ligging in de schaduw van de kerk is Villa Edelweiss in de loop der tijden uitgegroeid tot één van de meest beeldbepalende gebouwen van het dorp. Katalysator De ontwikkeling van domein Edelweiss kadert binnen de visie van de gemeente om de nog onbeduidende stedelijke ruimte langsheen de Tervuurse Steenweg om te vormen tot een volwaardig plein. Villa Edelweiss wordt door de restauratie in ere hersteld en wordt de katalysator van het dorp die het bestaande kerkplein en het nieuwe dorpsplein met elkaar verbindt.

5 BOUWEN MET BAKSTEEN 3 Nieuwe Icoon Het nieuwbouwproject wordt als een icoon ingeplant in de tuin van het domein. De ondergrondse parkeergage, licht verheven ten opzichte van het maaiveld, bakent een semi-publieke ruimte af en vormt letterlijk de basis van het project. Op deze sokkel onderscheidt men een vrijstaand bouwvolume langsheen de Dynastiestraat en drie aaneengesloten bouwvolumes langsheen het dorpsplein. Deze volumes begrenzen en verbinden tegelijkertijd de diverse pleinen, straten en buitenruimten. Een consequente materialisering van de sokkel en de gevels door middel van een zandkleurige baksteen versterkt het sculpturaal karakter van het project.

6 4 BOUWEN MET BAKSTEEN Kazerne Dossin in Mechelen Memoriaal, museum en documentatiecentrum over Holocaust en mensenrechten awg architecten Foto s: Stijn Bollaert - Tekst: awg Het basisbeginsel van dit project is de bestemming van de plek te begrijpen. Het project moest een natuurlijk onderdeel van de geschiedenis van de plek worden. Vanuit de Dossin kazerne werden in de tweede wereldoorlog mensen gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland en Polen. Daarom is de hele site geen gewone museale locatie maar en plaats van herinnering. De 18de-eeuwse Dossinkazerne maakt de sterkte van het museum uit, omdat het gebouw een unieke baken is in de geschiedenis van de Shoah. In de gerenoveerde voorvleugel van het kazernegebouw wordt dan een uitgebreide memoriaalruimte voorzien. Het nieuwe museum zal een permanente tentoonstelling bevatten maar ook ruimte maken voor een historische kadering en voor actuele onderwerpen als genocide en burgeroorlog. Er wordt ingezet op een monoliet, neutraal en flexibel volume, opgebouwd uit drie gelijke vloeren en een dakverdieping. Fragmenten van het oude arresthuis worden opgenomen in een nieuwe muur rondom het museum en als afscherming voor het plein. Het nieuwe gebouw staat deels binnen en deels op deze muur.

7 BOUWEN MET BAKSTEEN 5 Twee lagen - gelijkvloers en dakverdieping hebben natuurlijk licht, de drie tussenliggende lagen zijn blind. Op de eerste, tweede en derde laag zijn de ramen dichtgemetseld met bakstenen. De stenen verhinderen daglicht, getuigen van afwezigheid en eenzaamheid. Tussen het gerenoveerde kazernegebouw en het nieuwe museum wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht waardoor beide gebouwen met elkaar worden verbonden.

8 6 BOUWEN MET BAKSTEEN Woning in Herentals RE-ST ism Bart Hoylaerts Foto s: Philippe Van Gelooven Deze woning van architect Tim Vekemans (RE-ST) ontleent haar atypische volumetrie aan de bijzondere ligging van het bouwperceel. Ze vormt een verbinding tussen een wijk uit de jaren zestig en een nieuwe verkaveling. Het huis vormt op die manier een tussenschakel, een hedendaagse link tussen de twee wijken. De architecten accentueren deze ligging in het begin/aan het einde van een straat door een knik te creëren in de zijgevels. Dit zorgt ook voor meer dynamiek in het perspectief. De volumetrie van het gebouw nodigt uit tot het inslaan van de zijdoorgang in straatbakstenen die naar de woning leidt. Door de knik in de zijgevel wordt bovendien een overdekte ingang verkregen. Deze schuine architectuur creëert een gevoel van beweging. Het gebruik van massieve bouwmaterialen vormt een tegengewicht voor dit effect en geeft een indruk van stabiliteit, van een stevige verankering in de grond. De architecten gebruikten rode bakstenen en dakpannen, omdat zij belang hechten aan het werken met bouwmaterialen en kleuren die typisch zijn voor de Kempen. Deze zijn voor hen synoniem met bouwkwaliteit.

9 BOUWEN MET BAKSTEEN 7 De herinterpretatie in de uitvoering van het metselwerk draagt bij tot het hedendaagse karakter van het huis. Een mooi detail vormen de lagen van kopstenen die twee cm inspringen ten opzichte van de gevel. Dit is te zien aan de voet van de muur en tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping van het huis. Zo wordt het effect van een sokkel verkregen en worden de functies zeer duidelijk leesbaar: op de gelijkvloers de leefruimtes, die georganiseerd zijn rond een centrale kern en op de verdiepingen het bureau, de slaapkamers en sanitaire ruimtes.

10 8 BOUWEN MET BAKSTEEN Jeugdhuis en muziekcentrum «Nijdrop» in Opwijk Architecten Tom Thys en Adinda Van Geystelen Foto s: Griet Dekoninck Dit nieuwe complex in Opwijk bestaat uit een jeugdhuis en een concertzaal. Het wordt beheerd door de vzw Nijdrop en kadert in het uitbreidingsplan van de stad. Het gebouw kijkt uit op een nieuw appartementenblok en een pas aangelegd park dat zeer populair is bij de jeugd. De architecten stonden hier voor verschillende uitdagingen. De eerste bestond erin zich in te leven in de sfeer van de vroegere, door Nijdrop gebruikte lokalen, om die vervolgens op een andere manier tot uitdrukking te brengen in dit nieuwe gebouw. De tweede bestond erin om de stedenbouwkundige voorschriften op een zodanige wijze te interpreteren dat een gebouw werd opgetrokken met een eigen architecturale toets. Om de gezellige en ontspannen sfeer die zo kenmerkend is voor Nijdrop te behouden, hebben de architecten zich over de ruimtelijke organisatie gebogen. Zo kunnen de zalen voor sommige concerten plaats bieden aan 500 personen. Voor minder grote evenementen kunnen ze echter ook in kleinere zalen worden omgebouwd. Dankzij dit zeer polyvalente gebruik van de ruimtes en hun onderlinge verbinding vinden de jongeren die Nijdrop bezoeken er vrij gemakkelijk de zo geliefde sfeer terug. Naast de concertzalen vindt men hier ook een grote stripbibliotheek. De uitgesneden volumetrie van het dak vormt op zich een hedendaags antwoord op de stedenbouwkundige voorschriften waarin een hellend dak

11 BOUWEN MET BAKSTEEN 9 verplicht wordt. Hierdoor krijgt het Nijdrop complex een krachtige uitstraling, terwijl het zich toch integreert in de bouwcontext van Opwijk. Een ander belangrijk element in het concept van het gebouw is de akoestische kwaliteit. De concertzaal werd in het midden van het gebouw ingericht. De bijkomende, aanpalende zalen fungeren op die manier als bufferruimtes tov de buitenomgeving. Tijdens de volledige duur van de projectontwikkeling wilden de architecten een levendige gevel creëren, een uniforme schil gevormd door de gemetselde muren en de daken. Naargelang het project evolueerde, hebben de architecten twee kleuren behouden rood en zwart die zowel in het dak als in de gevels terugkomen. Het geheel vormt een homogeen extern omhulsel, een soort bouwschil, die de geest van de plaats als het ware in zich draagt.

12 10 BOUWEN MET BAKSTEEN BINNENLANDSE ARCHITECTUUR Uitvaartcentrum in Welkenraedt QUATRE architecture (Desirotte - De Tiège- Donckels - Römer) Foto s: Samuel Defourny Het nieuwe rouwcentrum beantwoordt aan specifieke, door de bouwheer bepaalde voorschriften. De architecten kregen hier de opdracht om het project op een zo eenvoudig mogelijke manier te ontwerpen en sobere en economische bouwtechnieken aan te wenden. Dankzij deze uitvoering werden zowel de gewenste functionaliteit als de goede energieprestaties verkregen. Bovendien moest dit ontwerp sober en coherent zijn en een uiting van respect betekenen ten opzichte van de overledenen, hun familie en de bezoekers. Een eerste gebouw staat loodrecht op de straat en bevat de functies die bestemd zijn om in contact te blijven met het openbare leven: een bloemenzaak, een toonzaal voor een steenkapper, een ceremoniezaal, enz. De kantoren en de drukkerij zijn eveneens in dit eerste gebouw ondergebracht. Het tweede gebouw werd evenwijdig met de straat opgetrokken. Hier vindt men de functies voor het onthaal van de families en bezoekers. Op het gelijkvloers bevinden zich vijf lokalen die zijn ingericht om de overledenen op te baren. Elk lokaal heeft een aangrenzend salon waar de privacy van de naasten gerespecteerd wordt. Op de verdieping zijn er vier aanpasbare zalen voor 50 tot 300 personen, waar de rouwmaaltijden (koffietafels) kunnen plaatshebben.

13 BOUWEN MET BAKSTEEN 11 Dankzij deze ligging was er achteraan het gebouw ook plaats voor een groene ruimte, vergelijkbaar met een park. Vanuit de salons heeft men via grote ramen een aangenaam uitzicht, wat rustgevend is en op zich bijdraagt tot een ingetogen sfeer. Ook de ontvangstzalen bieden een weids zicht op deze groene tuin. Hij is toegankelijk vanaf de salons op het gelijkvloers, zodat er ook buiten een plaats is waar men zich in stilte kan terugtrekken. Het totaalconcept van het gebouw (kleuren, bouwmaterialen, verlichting) werd ook zodanig bestudeerd dat er voor elke functie een gepaste binnensfeer was, terwijl de coherentie van het project toch helemaal bewaard blijft. De constructie is bekleed met metselwerk van sterk getextureerde bakstenen in wildverband. Ze zorgen ervoor dat we ons meteen aangesproken voelen door dit zeer homogene volume.

14 12 BOUWEN MET BAKSTEEN BUITENLANDSE ARCHITECTUUR Raakspoort - Gemeentehuis en bioscoop in Haarlem (Nederland) Architecten: Bolles+Wilson (Duitsland) Interieurarchitecten: Döll Architecten (Nederland) Foto s: Christian Richters Dit project vormt op zich een belangrijke schakel in het masterplan voor de stedelijke herstructurering van een historische wijk in Haarlem, Nederland. Het is ook het resultaat van een proces dat, wat het te volgen programma betreft, constant geëvolueerd is en dat ook verschilt van de oorspronkelijk voorziene functie in het masterplan dat zowat tien jaar geleden ontwikkeld werd. Het algemene uitgangspunt was dat de voorbijgangers op een bepaalde manier moesten worden aangesproken door de uitvoering van het project, de architectuur en de details van dit hoekgebouw, dat ook als verkeersbarrière fungeert. Tegelijkertijd moest het gebouw ook een blikvanger zijn en een eigen plek weten te vinden in de serie gevels die de historische grens van de stad vormen. Van zodra het project begon te evolueren, was het al dan niet behouden van het gebouw uit de negentiende eeuw een belangrijk discussiepunt. Aangezien het op zich niet goed verenigbaar was

15 BOUWEN MET BAKSTEEN 13 met zijn nieuwe functie, stelden de architecten als alternatief voor om in de gevels emblematische fragmenten (beeldhouwwerken, bogen, bepaalde stenen) van het vroegere gebouw te verwerken. Deze kunstgreep werd uitgevoerd zonder pastiche en laat zo een historische lezing van de context toe. De architecten zijn erin geslaagd om aan het project een volumetrie op maat van de stad te geven, terwijl het tevens is aangepast aan de hedendaagse functies van het gebouw. Een binnendoorgang loopt vanaf de straat door het bouwblok en verbindt de binnenkant van het blok (Raakskwartier) met de buitenkant. Aan dit project werd in de categorie Worldwide Brick de Engelse prijs Brick Awards 2012 toegekend. Er wordt gebruik gemaakt van de omgeving en de aandacht wordt getrokken op de bouwkundige details in de uitvoering van het metselwerk. Er werd gekozen voor slechts één gevelsteen, maar de verschillende kleuren van de voegen en het spel van in reliëf geplaatste stenen zorgt door de variërende lichtinval voor allerlei verschillende effecten.

16 14 BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEENPRIJS Jongerenknooppunt in Antwerpen Brecht Delwiche In 2012 werd de Baksteenprijs toegekend aan Brecht Delwiche van Provinciale Hogeschool Limburg - afdeling architectuur. Gelukwensen aan deze jonge architect en ook aan de andere deelnemers. U kunt de lijst met deelnemers bekijken op onze website. Baksteen is integratief Inbedding van het project in zijn omgeving is essentieel voor de reintegratie van de jongeren. Baksteen is hét historisch bouwmateriaal van het eilandje. Het laat dan ook geen twijfel dat het nieuwbouw jongerencentrum zich in de omgeving integreert door gebruik te maken van dit duurzaam bouwmateriaal, baksteen. De bakstenen kernen met vaste functies in het gebouw sluiten langs de straatzijde aan op de bestaande bakstenen gevelwand. Bovendien loopt het materiaal baksteen door in het sociaal binnengebied alsof dit historisch met het stadsweefsel is meegegroeid. Op deze manier verknoopt het nieuwbouwgeheel met het historisch weefsel en wordt het er een onderdeel van. Door deze ingrepen ontstaat zowel ruimtelijke als sociale integratie, iets wat essentieel is voor re-integratie van de jongeren in de maatschappij. robuust Het favoriete tijdverdrijf van maatschappelijk kwetsbare jongeren is rondhangen, zitten, voetbal en basket spelen, skaten, kortom zich uitleven zonder enige begrenzing wat nu en dan tot vandalisme leidt. Om aan al deze eisen te voldoen moet het gekozen bouwmateriaal robuust zijn. Baksteen heeft een grote druksterkte, een grote schokbestendigheid, is uiterst brandveilig en is relatief ongevoelig voor beschadigingen en harde klappen. Bovendien lost dit bouwproduct een bijkomende bouwkundige eis in, deze van de akoestiek. Door zijn relatief oneffen oppervlak en de mogelijkheid om voegen onopgevuld te laten wordt het geluid dat de jongeren produceren diffuus verspreidt. Zo wordt ook de storende nagalm in de ruimtes beperkt. verwerkbaar Werken uitvoeren in een stedelijke omgeving is geen sinecure. Budget speelt vandaag een grotere rol dan ooit tevoren. In het bijzonder bij het ontwerp van een gesubsidieerd jongerencentrum. Prefab elementen kunnen dan een goede oplossing bieden. Deze zijn echter dikwijls groot en zwaar waardoor ze in deze context onbruikbaar zijn. Maatwerk, inpassing en aansluitingen zijn hier de boodschap. Baksteen is klein en eenvoudig hanteerbaar. Bovendien kunnen de verschillende losse bakstenen op zeer diverse manieren op elkaar gestapeld worden zodat er één groot kwalitatief architecturaal geheel ontstaat. vormelijk Ondanks zijn robuustheid kan er met baksteen ook kwalitatieve en verfijnde moderne architectuur gebouwd worden. Toch wordt in de hedendaagse architectuur baksteen vaak als een ietwat saai bouwproduct gezien. Bijgevolg hebben hedendaagse bakstenen gebouwen vandaag dikwijls een repetitieve en symmetrische gevelopbouw of wordt er maar al te vaak met spectaculair vormen zoals schaalconstructies gewerkt om niet saai te zijn. Dit project probeert echter aan te tonen dat traditioneel baksteengebruik door stapeling ook kan leiden tot interessante architectuur. Door gebruik te maken van een dunne voegmortel en een speelse gevelopbouw toont het project aan dat baksteen ook uiterst hip en trendy kan zijn. Tekst : Brecht Delwiche

17 BOUWEN MET BAKSTEEN 15 Oude situatie 1. te slopen rijwoningen 2. te slopen bijbouwen en garageboxen 3. te renoveren appartementsgebouw Nieuwe situatie 4. te vernieuwen wachtgevel - transparante gordijngevel ifv sociaal contact tussen oud te slopen bestaand gebouw en nieuw 5. jongerencentrum/ ruimtes voor meervoudig gebruik 6. nieuwe bakstenen buitenschil rond bestaand appartementsgebouw 7. jongerencentrum / vaste functies - bakstenen kernen met daglichtopeningen 8. jongerencentrum / zone voor circulatie - staalstructuur 9. publieke buitenruimte / doorsteek doorheen bouwblok - nieuwe sociale binnenruimte in bouwblok 10. aansluiting nieuwbouw op bestaande bakstenen gevelwand

18 belgische dakpan- en baksteenfabrikanten Bakstenen voor gewoon metselwerk: V : volle baksteen voor gewoon metselwerk P : geperforeerde baksteen voor gewoon metselwerk L : geperforeerde baksteen met lichte scherf Bakstenen voor gevelmetselwerk S : strengpersgevelsteen ( machinale gevelsteen) H : handvorm en vormbakperssteen A : andere soorten (traditionele en rustieke gevelstenen zoals veldovensteen, baksteen op basis van leisteen, enz.) Andere producten: W : welfsels D : dakpannen O : straatklinkers Voor details over het productiegamma van elke fabriek, kan men zich best rechtstreeks tot de bedrijven wenden. De lijst is samengesteld op basis van de ledenlijsten van de B.B.F. Vele producenten verkopen hun producten al dan niet exclusief, via een afzonderlijke verkoopsorgani satie. In de gevallen waar dit nuttig lijkt, is de naam tussen haakjes bijgevoegd. Oost-Vlaanderen Kleiprodukten HOVE bvba Lindendreef Ninove Tel. (054) Fax (054) (V-H-A) Steenfabriek VANDE MOORTEL nv Scheldekant Oudenaarde Tel. (055) Fax (055) (H-O) SVK nv Aerschotstraat 114, 9100 Sint-Niklaas Tel. (03) Fax (03) (V-P-H) West-Vlaanderen Wienerberger nv - Steenbakkerij EGEM nv Brugsesteenweg Egem (Pittem) Tel. (051) Fax (051) (V-P-L-S) Wienerberger nv - Desimpel KORTEMARK Industries nv Hoogledestraat 92, 8610 Kortemark Tel. (051) Fax (051) (V-P-L-S-H) Wienerberger nv - Terca ZONNEBEKE nv Ieperstraat Zonnebeke Tel. (051) Fax (051) (V-P-S) DUMOULIN Bricks bvba Moorseelsesteenweg Roeselare Tel. (056) Fax (056) (V-P) WIENERBERGER nv Terca, Desimpel, Porotherm, Koramic Kapel ter Bede Kortrijk Tel. (056) Fax (056) (V-P-L-S-H-A-D-O) Limburg Wienerberger nv - divisie VELDWEZELT 2de Carabinierslaan Veldwezelt-Lanaken Tel. (089) Fax (089) (H) Steenfabrieken NELISSEN nv Kiezelweg Veldwezelt Tel. (012) Fax (012) (H) Wienerberger nv - divisie Terca SCHOUTERDEN Venlosesteenweg Maaseik Tel. (089) Fax (089) (H-A) Steenfabrieken VANDERSANDEN nv Riemstersteenweg Spouwen Tel. (089) Fax (089) (H) Steenfabriek VANDERSANDEN nv Nijverheidslaan Lanklaar Tel. (089) Fax (089) (H) Wienerberger nv - divisie Terca TESSENDERLO Havenlaan Tessenderlo Tel. (013) Fax (013) (P-L) Antwerpen Wienerberger nv - divisie NIEL Landbouwstraat Niel Tel. (03) Fax (03) (H) Wienerberger nv - divisie RUMST Nieuwstraat Rumst Tel. (03) Fax (03) (V-P-L-S) Swenden Nieuwstraat Rumst Tel. (03) Fax (03) DESTA nv Heerle Minderhout (Hoogstraten) Tel. (03) Fax (03) (S-O) Steenbakkerij FLOREN nv Vaartkant Rechts St.-Lenaarts Tel. (03) Fax (03) (V-S) Wienerberger nv - divisie Terca NOVA Steenbakkersdam Beerse Tel. (014) Fax (014) (V-P-L-S) Wienerberger nv - divisie Terca BEERSE Absheide Beerse Tel. (014) Fax (014) (H) Wienerberger nv - divisie Terca QUIRIJNEN Sint Jobbaan Westmalle Tel. (03) Fax (03) (V-S-H-A) Brabant Steenfabrieken VANDERSANDEN nv Kortenbos Hekelgem Tel. (053) Fax (053) (H) Henegouwen Wienerberger nv - divisie Terca PERUWELZ Rue de l Europe, Péruwelz Tel. (069) Fax (069) (H) Briqueterie de PLOEGSTEERT sa 'Barry' Chaussée de Bruxelles Barry Tel. (069) Fax (069) (S) Wienerberger nv - divisie Terca WARNETON Chaussée du Pont Rouge Warneton (Comines) Tel. (056) Fax (056) (H) Briqueterie de PLOEGSTEERT sa Touquetstraat Ploegsteert Tel. (056) Fax (056) (P-L-W) Namen Wienerberger nv - divisie WANLIN Rue de la Briqueterie, Wanlin Tel. (082) Fax (082) (S-A-O)

19

20 Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/07. Rusthuizen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/07. Rusthuizen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 BOUWEN MET BAKSTEEN 3/07 Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 nr 120 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Nadere informatie

4/08. Wonen in de omgeving. nr 125 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

4/08. Wonen in de omgeving. nr 125 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 4/08 Wonen in de omgeving nr 125 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2012. Baksteen en verscheidenheid

Bouwen met baksteen 3/2012. Baksteen en verscheidenheid Bouwen met baksteen 3/2012 Baksteen en verscheidenheid nr 139 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 2/07. Creatief met klei. nr 119 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

BOUWEN MET BAKSTEEN 2/07. Creatief met klei. nr 119 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 2/07 Creatief met klei nr 119 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 4/2013. Bouwen met het verleden

Bouwen met Baksteen 4/2013. Bouwen met het verleden Bouwen met Baksteen 4/2013 Bouwen met het verleden nr 144 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 1/10. Te bezichtigen in Brussel

Bouwen met baksteen 1/10. Te bezichtigen in Brussel Bouwen met baksteen 1/10 Te bezichtigen in Brussel nr 130 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

2/09. We breiden uit. nr 127 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

2/09. We breiden uit. nr 127 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 2/09 We breiden uit nr 127 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/2012. Verankering. nr 138 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/2012. Verankering. nr 138 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/2012 Verankering nr 138 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 4/2014. Bruggen bouwen

BOUWEN MET BAKSTEEN 4/2014. Bruggen bouwen 4/2014 Bruggen bouwen nr 148 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie.

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 2/2013. Architecturaal design

Bouwen met Baksteen 2/2013. Architecturaal design Bouwen met Baksteen 2/2013 Architecturaal design nr 142 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 1/2012. nr 137 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met Baksteen 1/2012. nr 137 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen 1/2012 Variaties op het thema half open bebouwing nr 137 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/10 Schoolgebouwen nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2013. Appartementsgebouwen

Bouwen met baksteen 3/2013. Appartementsgebouwen Bouwen met baksteen 3/2013 Appartementsgebouwen nr 143 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/10. Baksteen in alle eenvoud. 093857_OM_NL_1_4_ioIC - 15-SEP-10-15:01:00 - pagar@lannooprint

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/10. Baksteen in alle eenvoud. 093857_OM_NL_1_4_ioIC - 15-SEP-10-15:01:00 - pagar@lannooprint BOUWEN MET BAKSTEEN 3/10 Baksteen in alle eenvoud nr 132 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling 093857_OM_NL_1_4_ioIC - 15-SEP-10-15:01:00

Nadere informatie

DE BELGISCHE BAKSTEENINDUSTRIE in 2016

DE BELGISCHE BAKSTEENINDUSTRIE in 2016 DE BELGISCHE BAKSTEENINDUSTRIE in 2016 BELGISCHE BAKSTEENFEDERATIE vzw WOORD VOORAF In 2016 heeft de economische activiteit in België goed stand gehouden ondanks de terroristische aanslagen en de groeiende

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 1/2011. Hoekgebouwen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81

Bouwen met Baksteen 1/2011. Hoekgebouwen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 Bouwen met Baksteen 1/2011 Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 Hoekgebouwen nr 133 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/2014. Baksteengebouwen tot uw dienst

Bouwen met baksteen 2/2014. Baksteengebouwen tot uw dienst Bouwen met baksteen 2/2014 Baksteengebouwen tot uw dienst nr 146 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

3/08. Volumes en texturen. nr 124 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

3/08. Volumes en texturen. nr 124 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 3/08 Volumes en texturen nr 124 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

1/09. Baksteen... tot uw dienst! nr 126 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

1/09. Baksteen... tot uw dienst! nr 126 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 1/09 Baksteen... tot uw dienst! nr 126 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2011. Uitstraling

Bouwen met baksteen 3/2011. Uitstraling Bouwen met baksteen 3/2011 Uitstraling nr 135 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/09. Invularchitectuur

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/09. Invularchitectuur BOUWEN MET BAKSTEEN 3/09 Invularchitectuur nr 128 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 1/2014. Gebouwen met karakter

Bouwen met baksteen 1/2014. Gebouwen met karakter Bouwen met baksteen 1/2014 Gebouwen met karakter nr 145 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

BAKSTEEN... DE KEUZE VOOR DUURZAAM BOUWEN!

BAKSTEEN... DE KEUZE VOOR DUURZAAM BOUWEN! BAKSTEEN... DE KEUZE VOOR DUURZAAM BOUWEN! Belgische Baksteenfederatie www.baksteen.be Baksteen de keuze voor duurzaam bouwen! In een tijdperk waarin duurzaam bouwen een ware uitdaging is geworden voor

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Combineren van materialen. nr 101 - april-mei-juni 2/02

BOUWEN BOUWEN. Combineren van materialen. nr 101 - april-mei-juni 2/02 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 101 - april-mei-juni 2/02 Combineren van materialen BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor meer informatie, aarzel

Nadere informatie

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN LAAT DE MUREN SPREKEN

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN LAAT DE MUREN SPREKEN BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEEN LAAT DE MUREN SPREKEN driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 161 1 2018 Inhoud Baksteen laat de muren spreken...

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 4/2012. Het harmonieus laten samengaan van energieprestatie en esthetiek

Bouwen met baksteen 4/2012. Het harmonieus laten samengaan van energieprestatie en esthetiek Bouwen met baksteen 4/2012 Het harmonieus laten samengaan van energieprestatie en esthetiek nr 140 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 1/08. Baksteen recreatief

BOUWEN MET BAKSTEEN 1/08. Baksteen recreatief BOUWEN MET BAKSTEEN 1/08 Baksteen recreatief nr 122 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

KAZERNE DOSSIN Mechelen

KAZERNE DOSSIN Mechelen KAZERNE DOSSIN Mechelen 476 2 476.Kazerne Dossin.Mechelen OPDRACHTGEVER Vlaamse Gemeenschap PROJECTARCHITECT b0b Van Reeth PROJECTTEAM b0b Van Reeth, Philip Aguirre Y Otegui, beeldend kunstenaar, Filip

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Invoegarchitectuur. nr 104 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/03

BOUWEN BOUWEN. Invoegarchitectuur. nr 104 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/03 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 104 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/03 Invoegarchitectuur BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen herovert de stad. nr 108 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/04

BOUWEN BOUWEN. Baksteen herovert de stad. nr 108 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/04 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 108 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/04 Baksteen herovert de stad BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

BAKSTEEN BOUWEN MET TEXTUREN EN METSELVERBANDEN

BAKSTEEN BOUWEN MET TEXTUREN EN METSELVERBANDEN BOUWEN MET BAKSTEEN TEXTUREN EN METSELVERBANDEN driemaandelijks tijdschrift juli-augustus-september 2016 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2 de afdeling jaargang 46 nr 155 3 2016 Inhoud Texturen en metselverbanden...1

Nadere informatie

Motivering bij de bouwaanvraag in aanvulling op aanvraagdocument MOTIVERING. TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan Sint-Agatha-Berchem

Motivering bij de bouwaanvraag in aanvulling op aanvraagdocument MOTIVERING. TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan Sint-Agatha-Berchem MOTIVERING TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan 213 1082 Sint-Agatha-Berchem tijdens de verbouwing van de UNESCO-basisschool te Koekelberg GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Tijdelijke huisvesting

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2011. Uitstraling

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2011. Uitstraling BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2011 Uitstraling nr 135 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling 8 BOUWEN MET BAKSTEEN Zoeklicht op DMOA DMOA is een

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN VERANKERING IN DE STAD. driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 162

BOUWEN MET BAKSTEEN VERANKERING IN DE STAD. driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 162 BOUWEN MET BAKSTEEN VERANKERING IN DE STAD driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 162 2 2018 Inhoud Verankering in de stad... 1 Wetteren aan de Schelde

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen en eenvoudige uitdrukkingskracht. nr 102 - juli-augustus-september 3/02

BOUWEN BOUWEN. Baksteen en eenvoudige uitdrukkingskracht. nr 102 - juli-augustus-september 3/02 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 102 - juli-augustus-september 3/02 Baksteen en eenvoudige uitdrukkingskracht BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/2011. Atypisch. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/2011. Atypisch. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/2011 Atypisch nr 134 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van de

Nadere informatie

HET Gouden Anker. Ontwerp. Adres. Stabiliteit. Bebouwde Oppervlakte. Technieken. Uitvoeringstermijn. Bouwheer. Bouwprijs (excl.

HET Gouden Anker. Ontwerp. Adres. Stabiliteit. Bebouwde Oppervlakte. Technieken. Uitvoeringstermijn. Bouwheer. Bouwprijs (excl. Ontwerp LLOX architecten Stabiliteit De Smet - Verlinden Technieken Botec Bouwheer V.z.w. Het Gouden Anker/Amate St. Antoniusstraat 21, 2000 Antwerpen Directeur : Dhr. D. Van Hoecke Tel. 03/224.02.50 Project

Nadere informatie

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse Thonetlaan 98-100 2050 Antwerpen-Linkeroever Inleiding.

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Nummer 100. nr 100 - januari-februari-maart 1/02

BOUWEN BOUWEN. Nummer 100. nr 100 - januari-februari-maart 1/02 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 100 - januari-februari-maart 1/02 Nummer 100 BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor meer informatie, aarzel niet ons

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2014. Wanneer baksteen ons verwelkomt

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2014. Wanneer baksteen ons verwelkomt BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2014 Wanneer baksteen ons verwelkomt nr 147 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

IDENTITEIT VAN BAKSTEENGEBOUWEN

IDENTITEIT VAN BAKSTEENGEBOUWEN IDENTITEIT VAN BAKSTEENGEBOUWEN Grote gebouwen maken integraal deel uit van ons leefmilieu! Of het nu gaat om woningen, kantoorgebouwen, handelsruimten, sportcentra, enz., een groot deel van de nieuwe

Nadere informatie

DE STAD MECHELEN VERKOOPT. Huis van Lorreinen 6 casco-units. Hoek Scheerstraat - Frederik de Merodestraat 2800 Mechelen

DE STAD MECHELEN VERKOOPT. Huis van Lorreinen 6 casco-units. Hoek Scheerstraat - Frederik de Merodestraat 2800 Mechelen Hoek Scheerstraat - Frederik de Merodestraat 2800 Mechelen Inlichtingen: www.mechelen.be/huisvanlorreinen > ALGEMEEN > SITUERING Compact wonen in schaduw van Sint-Romboutstoren Het is een nieuw woonproject

Nadere informatie

RENOVATIE WONING GENTBRUGGE ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 - ARCHITECTUUR

RENOVATIE WONING GENTBRUGGE ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 - ARCHITECTUUR RENOVATIE WONING GENTBRUGGE ATELIER TOM VANHEE DEELNEMINGSDOSSIER ARC AWARDS 2013 - ARCHITECTUUR p2 atelier tom vanhee Verboeckhavenstraat 99, 1030 Brussel t/f 02 245 16 18 m 0496 12 74 38 tom@ateliertomvanhee.be

Nadere informatie

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/ Fax. 03/ Residentie Thonethouse

First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/ Fax. 03/ Residentie Thonethouse First Immo nv Frankrijklei 156 te B-2000 Antwerpen Tel. 03/206.76.76 Fax. 03/227.33.44 info@firstimmo.be www.firstimmo.be Residentie Thonethouse Thonetlaan 98-100 2050 Antwerpen-Linkeroever Inleiding.

Nadere informatie

Een investering met 20% rendement. De berekening in detail* Vóór

Een investering met 20% rendement. De berekening in detail* Vóór Na Dak: Koramic Stormpan 44 Antraciet Gevel: Terca Blue Velvet steenstrippen Een investering met 20% rendement Vóór De berekening in detail* Geschatte meerwaarde door renovatie van de bouwschil 100.000

Nadere informatie

renovatie woning Gent

renovatie woning Gent renovatie woning Gent atelier tom vanhee Verboeckhavenstraat 99, 1030 Brussel t/f 02 245 16 18 m 0496 12 74 38 www@ateliertomvanhee.be RENOVATIE WONING GENT WOONVOLUME MET RAMEN ALS SCHILDERIJEN PROJECT

Nadere informatie

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN WHAT ELSE?

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN WHAT ELSE? BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEEN WHAT ELSE? driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2017 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2 de afdeling jaargang 47 nr 157 1 2017 Inhoud Baksteen What else?... 1 Verbouwen

Nadere informatie

Tigelroda. villa-residentie

Tigelroda. villa-residentie Tigelroda Tigelroda Geachte Mevrouw, Mijnheer, Met genoegen stellen we u ons meest recente project in het Waasland voor. De Tigelroda, gelegen in het charmante en landelijke dorp Tielrode, wordt het paradepaardje

Nadere informatie

WF WF 6,5. Eco-brick : het verschil zit hem niet alleen in zijn slanke lijn.

WF WF 6,5. Eco-brick : het verschil zit hem niet alleen in zijn slanke lijn. Traditioneel formaat Ecobrick WF WF 6,5 Ecobrick : het verschil zit hem niet alleen in zijn slanke lijn. Ecobrick: het verschil zit hem niet alleen in zijn slanke lijn. Ecobrick is minder breed, zo kunt

Nadere informatie

HET GOUDEN ANKER BOUWHEER

HET GOUDEN ANKER BOUWHEER HET GOUDEN ANKER BOUWHEER V.z.w. Het Gouden Anker/Amate PROJECT Nieuwbouw woon- en verzorgingstehuis (90 bedden) met dienstencentrum en serviceflats (23) ADRES Binnenvaartstraat 50, 2000 Antwerpen BUDGET

Nadere informatie

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN KORTRIJK

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN KORTRIJK DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN KORTRIJK WONINGWANDELING IN KORTRIJK ZONDAG 24 SEPTEMBER 2017 OVERZICHT OPENGESTELDE WONINGEN WONING 1 Wat: rijwoning/eengezinswoning slopen en herbouwen van de woning

Nadere informatie

site PAUWELS mechelen

site PAUWELS mechelen 1 kantoorruimte 12 lofts 1 6 woningen 3 appartementen 27 staanplaatsen Residentie site PAUWELS Residentie Site Pauwels is gelegen aan de Kleine Nieuwendijkstraat 40-42 te Mechelen Het gaat in totaal om

Nadere informatie

GEMEENTEHUIS ESSEN BOUWHEER PROJECT

GEMEENTEHUIS ESSEN BOUWHEER PROJECT GEMEENTEHUIS ESSEN BOUWHEER Gemeentebestuur Essen PROJECT Verbouwing + uitbreiding gemeentehuis ADRES Heuvelplein 23, Essen BUDGET BOUW ca 1.560.000 excl. BTW BOUWOPPERVLAKTE 500 m² UITVOERINGSTERMIJN

Nadere informatie

GEMEENTEHUIS ESSEN. Project. Bouwheer. Bebouwde oppervlakte. Uitvoeringstermijn. Bouwkosten

GEMEENTEHUIS ESSEN. Project. Bouwheer. Bebouwde oppervlakte. Uitvoeringstermijn. Bouwkosten Project Uitbreiding gemeentehuis Essen -Twee delen nieuwbouw -Fietsenberging en openbaar toilet -Verbouwen bestaand deel Bouwheer Gemeentebestuur Essen Adres Heuvelplein 23 2910 Essen Bebouwde oppervlakte

Nadere informatie

Renovatieproject ROVE Architecten, Mechelen. Een investering met 20% rendement vanaf dag één? Renoveer uw dak en buitenmuren!

Renovatieproject ROVE Architecten, Mechelen. Een investering met 20% rendement vanaf dag één? Renoveer uw dak en buitenmuren! Renovatieproject ROVE Architecten, Mechelen Een investering met 20% rendement vanaf dag één? Renoveer uw dak en buitenmuren! Renoveer uw dak en buitenmuren, een investering met 20% rendement! Het budget

Nadere informatie

EENHEID VAN GEBOUW EN GEBRUIKER

EENHEID VAN GEBOUW EN GEBRUIKER COCOON ARCHITECTEN Peter Geraerts ( 7/4/1978) studie: Architectuur, Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint-Lucas Brussel werk: Stage: Architectenbureau Eugeen Liebaut, Aalst 2003-2004: Zelfstandig medewerker

Nadere informatie

HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR

HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR Blik op beton HET DOLEZ-PROJECT: BETON IN FUNCTIE VAN HEDENDAAGSE ARCHITECTUUR Het Dolez-project van B612 Associates, gelegen in Ukkel, is een voorbeeld van een knap staaltje hedendaagse architectuur die

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN WONEN IN HET MEERVOUD. driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 164

BOUWEN MET BAKSTEEN WONEN IN HET MEERVOUD. driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 164 BOUWEN MET BAKSTEEN WONEN IN HET MEERVOUD driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 164 4 2018 Inhoud Wonen in het meervoud... 1 Twee woningen

Nadere informatie

Genk... wonen in t groen nabij het centrum. Brochure_Ruzzi.indd 1 11/02/13 10:13

Genk... wonen in t groen nabij het centrum. Brochure_Ruzzi.indd 1 11/02/13 10:13 Genk... wonen in t groen nabij het centrum Brochure_Ruzzi.indd 1 11/02/13 10:13 GENK... DYNAMISCHER EN BRUISENDER DAN OOIT Genk, een stukje Limburg met een multicultureel karakter werd in het jaar 2000

Nadere informatie

Architectuurprijs Koksijde 2017 I Woning Meirlevede König, Noordstraat 9b, Koksijde Dorp I Architect Filieux Janis ----

Architectuurprijs Koksijde 2017 I Woning Meirlevede König, Noordstraat 9b, Koksijde Dorp I Architect Filieux Janis ---- Architectuurprijs Koksijde 2017 I Woning Meirlevede König, Noordstraat 9b, Koksijde Dorp I Architect Filieux Janis ---- Fascinerend Koksijde Oostduinkerke Sint-Idesbald Wulpen Architectuurprijs 2017 Categorie

Nadere informatie

Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Vinkenhof Alle beelden zijn impressies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Groene oase in het centrum van de stad Privé tuin met zonneterras Wellness-paviljoen met zwembad, fitness en sauna Ruime

Nadere informatie

Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre

Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre 1 Woonproject in Boom tussen Rupel en Schorre Steengoed wonen in een groen landschap met een zweem van nostalgie, langs een slingerende blauwe ader. Steengoed wonen in Boom 44 appartementen in een uniek

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen nog zo gek niet. nr 112 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653

BOUWEN BOUWEN. Baksteen nog zo gek niet. nr 112 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 112 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2005 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling P409653 2/05 Baksteen nog zo gek niet BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving.

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Inleiding De tender voor de voormalige Eurobioscoop heeft als doel de kwaliteiten van het bijzondere gebouw weer een rol te laten spelen in de nieuwe

Nadere informatie

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T 1 STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/4 2000 ANTWERP - BELGIUM STUDIO@STUDIOFARRIS.COM T + 32 3 237 64 18 WWW.STUDIOFARRIS.COM BTW BE0807 219 251 2 STABLE Studio Farris Architects heeft

Nadere informatie

3373_V7

3373_V7 www.goethalspromotor.be 3373_V7 ARCHITECTUUR: CREATECTUUR bvba Bazel info@createctuur.be www.createctuur.be 3373_V7 GEACHTE HEER/MEVROUW Residentie Square, gelegen in het bloeiende hart van het Waasland,

Nadere informatie

Saxion Hogeschool Enschede

Saxion Hogeschool Enschede De nieuwbouw voor Saxion op de locatie van het gesloopte Natuurhistorisch Museum, vormt de laatste schakel in de stadscampus voor de Hogeschool Saxion. Deze locatie is een van de mooiste van, langs een

Nadere informatie

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013 BAKSTEENHUIS titel opdrachtgever projectteam aannemer programma periode Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen

Nadere informatie

COMPLEXE STADSPROJECTEN

COMPLEXE STADSPROJECTEN KENNISCENTRUM VLAAMSE STEDEN - interlokale vereniging COMPLEXE STADSPROJECTEN draaiboek Naam website KCVS ONTWERPEND ONDERZOEK Oorspronkelijke naam document Ontwerpend stedenbouwkundig onderzoek Oude Dokken

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen in het landschap. nr 105 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/03

BOUWEN BOUWEN. Baksteen in het landschap. nr 105 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/03 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 105 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/03 Baksteen in het landschap BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam bouwen

Seminarie Duurzaam bouwen 1 Seminarie Duurzaam bouwen Kantoorgebeouwen duurzaam herbestemmen Leefmilieu Brussel STEDELIJK GEMENGD GEBIED IN DE EUROPESE WIJK Philippe DELVALLÉE ALTIPLAN architects 3 Doelstellingen van deze uiteenzetting

Nadere informatie

Analyse en ontwerp Wallhouse

Analyse en ontwerp Wallhouse Analyse en ontwerp Wallhouse Groningen Het Wallhouse#2 is een woning naar ontwerp van de Amerikaanse architect John Hejduk. Hij was een groot bewonderaar van Le Corbusier en liet zich dan ook door hem

Nadere informatie

NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM WILLEBROEK. Willebroek, België. Periode: 2009-2012. BRUT architecture and urban design. Stabiliteitsingenieur:

NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM WILLEBROEK. Willebroek, België. Periode: 2009-2012. BRUT architecture and urban design. Stabiliteitsingenieur: NIEUW ADMINISTRATIEF CENTRUM WILLEBROEK Type opdracht: Offertevraag Locatie: Willebroek, België Oppervlakte: 5.000 m² bruto Bouwkost: 7.000.000 excl BTW Periode: 2009-2012 Opdrachtgever: Architect: Projectondersteuning:

Nadere informatie

Blik op beton HET D-HOTEL IN KORTRIJK BEVESTIGDE EENVOUD

Blik op beton HET D-HOTEL IN KORTRIJK BEVESTIGDE EENVOUD Blik op beton HET D-HOTEL IN KORTRIJK BEVESTIGDE EENVOUD Eenvoud en elegantie in de vormen, materialen en kleuren: dat zijn de belangrijkste kenmerken van het D-Hotel in Kortrijk. Het ontwerp is van de

Nadere informatie

Sociaal huis MErksplas

Sociaal huis MErksplas Sociaal Huis Merksplas DE Omgeving 1 Zicht naar de kerk 2 Zicht over het kruispunt 3 Het oude gemeentehuis met plein 4 Koppeling oude en nieuwe gemeentehuis 5 Het nieuwe gemeentehuis met terras 6 Overkant

Nadere informatie

INTERIEUR CASCO APPARTEMENT KARTUIZERSSTRAAT I BRUSSEL. Opdrachtgever I Particulier. Datum I 2004 - opgeleverd. Credits I PTA

INTERIEUR CASCO APPARTEMENT KARTUIZERSSTRAAT I BRUSSEL. Opdrachtgever I Particulier. Datum I 2004 - opgeleverd. Credits I PTA SMALL INTERIEUR CASCO APPARTEMENT KARTUIZERSSTRAAT I BRUSSEL Datum I 2004 - opgeleverd KANGOEROEWONING ASSE Datum I 2007 - opgeleverd De hoeve bestaande uit 2 gebouwen rond een binnenplaats wordt uitgebreid

Nadere informatie

PERSBERICHT. 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek. Renovatie van het Sint-Lazarushof

PERSBERICHT. 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek. Renovatie van het Sint-Lazarushof Inhuldiging Sint-Lazarushof 17 juni 2015 PERSBERICHT 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek Sint-Lazarushof, het sociale wooncomplex in Sint-Jans-Molenbeek, werd volledig vernieuwd door

Nadere informatie

Newskrant december 2009

Newskrant december 2009 Newskrant december 2009 Geachte klant, Welkom op onze Newskrant van december 2009. INHOUD Kerastar - het dubbelwandig systeem met een hart van keramiek Nieuwe verwarmingsketel - vernieuwde schoorsteen

Nadere informatie

JINZHOU. rotterdam DELHI. amsterdam. casanova + hernandez architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Ginkgo, Beekbergen

JINZHOU. rotterdam DELHI. amsterdam. casanova + hernandez architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Ginkgo, Beekbergen amsterdam DELHI JINZHOU rotterdam casanova + hernandez architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur Ginkgo, Beekbergen TWO WORLDS IN ONE: WONINGEN VOOR SENIOREN EN KINDVRIENDELIJKE WONINGEN casanova+hernandez

Nadere informatie

Gevelbekleding met LEIEN

Gevelbekleding met LEIEN CASE STUDY ROOF 4 Gevelbekleding met LEIEN Gezinswoning met ruimte voor zelfstandig beroep. WERCHTER ZAmpone architectuur, Brussel Zijgevel, venster Vertikale doorsnede 1 2 3 4 5 6 7 10 9 8 1. Zinken kraal

Nadere informatie

HEILIG HART COLLEGE WAREGEM

HEILIG HART COLLEGE WAREGEM HEILIG HART COLLEGE WAREGEM CONCEPTVORMING 1 PROBLEEMSTELLING SCHOOLSITE 2 ARCHITECTURAAL CONCEPT 3 STEDENBOUWKUNDIG CONCEPT 4 BUITENRUIMTE DE SPEELPLAATS KOMT TOT LEVEN 5 FASE 1 vs. MASTERPLAN DOORSNEDE

Nadere informatie

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING 1 STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSWIJZIGING VAN EEN GOEDGEKEURDE, NIET-VERVALLEN VERKAVELING DD. 24/01/1964 NOOT: 1. De voorschriften van de oorspronkelijke verkaveling

Nadere informatie

een nieuwe nevenbestemming voor de Sint-Laurentiuskerk te Wielsbeke: BIB in de kerk

een nieuwe nevenbestemming voor de Sint-Laurentiuskerk te Wielsbeke: BIB in de kerk een nieuwe nevenbestemming voor de Sint-Laurentiuskerk te Wielsbeke: BIB in de kerk presentatie 7 juni 2017 INLEIDING Sint-Laurentiuskerk - heropbouwkerk uit 1952 - nieuw gemeenteplein INLEIDING marktplein

Nadere informatie

PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU

PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU Programmatische lagen Uitgangspunten voor positionering gebouw De opdracht was om niet alleen deze puzzel op te lossen, maar juist

Nadere informatie

PGEM complex, Doetinchem. Meike Savelkouls

PGEM complex, Doetinchem. Meike Savelkouls PGEM complex, Doetinchem Meike Savelkouls Waarom is het PGEM complex een Rijksmonument? Waarom is het PGEM complex een Rijksmonument? Mede vanwege zijn industriële verleden als nutsbedrijf. Waarom is het

Nadere informatie

Projectzones Leemhoek. Zone P2

Projectzones Leemhoek. Zone P2 Projectzones Leemhoek Zone P2 Het Lot P2 is gelegen in de zone voor wonen 5 Meergezinswoningen binnen het Gemeentelijke Ruimtelijk Uitvoeringsplan Leemhoek zone 2. Volgende voorschriften zijn van toepassing

Nadere informatie

Renovatieproject DE BATELLERIE

Renovatieproject DE BATELLERIE Renovatieproject DE BATELLERIE 2000 Antwerpen, Falconplein 14 1. de Stad Antwerpen Antwerpen wordt wel eens de beste kleine grootstad van Noord-Europa genoemd en is met de combinatie van één van Europa

Nadere informatie

Project BAT Lavoisier

Project BAT Lavoisier Project BAT Lavoisier CONSTRUCTIE EN RENOVATIE VAN ± 12.000 BRUTO M² GECONVENTIONEERDE WONINGEN EN ± 120 BRUTO M² BESTEMD VOOR EEN HANDELSZAAK OF VOORZIENING, TUSSEN DE DE KONINCKSTRAAT, DE VAN KALCKSTRAAT

Nadere informatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie Deelgebied 4, Vorchten 1. Beschrijving bestaande situatie der tijden zijn aanbouwen gerealiseerd, soms opvallend qua massa maar zodanig rekening houdend met de locatie en zichten dat zij geen afbreuk doen

Nadere informatie

Woonproject Heeldstraat

Woonproject Heeldstraat Woonproject Heeldstraat Welkom bij woonproject Heeldstraat Op een boogscheut van het centrum van Genk, op een nieuwe verkaveling gelegen op de kruising van de Heeldstraat en de Weg naar As, realiseert

Nadere informatie

DE IDEALE LOCATIE VOOR UW PRIVÉ & BUSINESS EVENTS

DE IDEALE LOCATIE VOOR UW PRIVÉ & BUSINESS EVENTS DE IDEALE LOCATIE VOOR UW PRIVÉ & BUSINESS EVENTS EEN SFEERVOLLE LOCATIE - EEN DYNAMISCH TEAM Het team van Kasteel Tivoli heet u van harte welkom! Een jong en dynamisch team staat te uwer beschikking

Nadere informatie

Thuiskomen in Kortrijk

Thuiskomen in Kortrijk Thuiskomen in Kortrijk Residentie St-Georges 7 IEUWBOUWAPPARTEMETE Residentie St-Georges, gezellig en fijn De moderne, speelse look en de gedetailleerde afwerking zijn een lust voor het oog. Dankzij de

Nadere informatie

Info 10 = 12,5 WAAROM 10 GELIJK IS AAN 12,5. De correcte waarden voor het berekenen van de DRUKSTERKTE van metselwerk 10/2007.

Info 10 = 12,5 WAAROM 10 GELIJK IS AAN 12,5. De correcte waarden voor het berekenen van de DRUKSTERKTE van metselwerk 10/2007. 10/2007 Info Building Value WAAROM 10 GELIJK IS AAN 12,5 10 = 12,5 De correcte waarden voor het berekenen van de DRUKSTERKTE van metselwerk Bij de berekening en de weergave van de druksterkte van metselwerk

Nadere informatie

16 april 2007. Schetsdag Zwarte Hond Kristal project Loevesteinlaan II

16 april 2007. Schetsdag Zwarte Hond Kristal project Loevesteinlaan II 16 april 2007 Schetsdag Zwarte Hond Kristal project Loevesteinlaan II ? het stedenbouwkundig model dat integraal antwoord is op WONEN AAN HET ZUIDERPARK op basis van uitgangspunten van KRISTAL !? Ontwerp

Nadere informatie

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. ILUZO Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de ILUZO steen van Wienerberger. ILUZO Traditioneel

Nadere informatie

SPOORZONE BRINKLAAN BUSSUM WOONOASE AAN HET SPOOR

SPOORZONE BRINKLAAN BUSSUM WOONOASE AAN HET SPOOR SPOORZONE BRINKLAAN BUSSUM WOONOASE AAN HET SPOOR Spoorzone Brinklaan is een nieuwbouwproject met appartementen, stadswoningen en een kantoorgebouw aan een van Nederlands drukste spoorwegen. Hiervoor zijn

Nadere informatie

GEMEENTE MIDDELKERKE Deelgemeente SLIJPE

GEMEENTE MIDDELKERKE Deelgemeente SLIJPE GEMEENTE MIDDELKERKE Deelgemeente SLIJPE ONTWERP SECTORAAL BPA ZONEVREEMDE BEDRIJVEN BPA NR.1 DEBRUYNE GINO BVBA (INVENTNR. 362) GROEP PLANNING Vennootschap van stedenbouwkundigen, verkeerskundigen, architecten

Nadere informatie

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten 2013 MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2005-2008 Oplevering 2012 Opening 24 mei 2013 Architect Bierman Henket architecten Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant (Het Noordbrabants

Nadere informatie

Centrumplan best. Groene stedenbouwkundige structuur brengt eenheid en kwaliteit terug in dorp

Centrumplan best. Groene stedenbouwkundige structuur brengt eenheid en kwaliteit terug in dorp Centrumplan best Groene stedenbouwkundige structuur brengt eenheid en kwaliteit terug in dorp Centrumplan Groene stedenbouwkundige structuur brengt eenheid en kwaliteit terug in dorp lint als ruggengraat

Nadere informatie