De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 5/6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 5/6"

Transcriptie

1 LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 5/6 In deze lesbrief staan vier lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de berderij, zuivel, keien f de lente. Les 1: De melkveehuderij Les 2: Van melk tt kaas Les 3: De kip en het ei Les 4: Hints spelen met berderijwrden, een creatieve les Extra activiteit: de quizvragen (met antwrdblad) en een ftquiz Op de website staat k een aantal activiteiten die ged te cmbineren zijn met de lessen als intrductie f als afsluiting f als energizers tussendr. De leerlingen kunnen k gedurende de prjecttijd individueel de spellen den achter de cmputer. Dit zijn de activiteiten: Raad het geluid Filmpjes van Vraag het de ber Maak het verhaal (een prces ged in kaart brengen) De quiz (dezelfde quizvragen staan k in het werkbekje) Het werkbekje in dit dcument kunt u uitprinten vr de leerlingen. De quiz kunnen ze zelfstandig maken. De lessen Les 1: De melkveehuderij Del van de les Leerlingen leren ver een melkveehuderij, een berenbedrijf met verwegend keien. Het draait hier m de prductie van melk. De ber zrgt ged vr zijn keien en vr zijn land. He beter hij vr zijn keien zrgt, he beter de melkprductie zal zijn. Leerlingen zien he een ke wrdt gemlken, zwel met de hand als machinaal. Leerlingen leren dat melk wrdt pgeslagen in een melkcntainer en dat de keien wel 25 liter melk p een dag kunnen geven. Leerlingen leren dat mest nuttig is m het gras in het weiland ged te laten greien. Vrbereiding Bekijk de vide p de pagina van grep 5/6 van De lente leit weer. Zet de pagina van De lente leit weer klaar p het digibrd. Bekijk k alvast het nderdeel Maak het verhaal, in deze les gaan ze de verhalen ver het melken en van melk naar fabriek maken. De les Intrductie: (± 10 min) Hud een krt kringgesprek als intrductie. Wie kmt er weleens p een berderij? Wat vr een berderij is dat? Wie weet wat een melkveehuderij is? Kunnen ze daar iets meer ver vertellen, welke dieren staan daar en he gaat dat? Wat det de ber?

2 Kern: (± 20 min) Bekijk de intrductievide p de verzichtspagina. Ber Ebbelaar vertelt ver zijn bedrijf, laat zien he de keien gemlken wrden, zwel met de hand als machinaal. Na het bekijken van de vide bespreekt u met de leerlingen wat ze gezien hebben. Misschien kmen ze zelf al met vragen f pmerkingen. Weten ze wat jng vee betekent, dat zijn jnge keien die ng geen melk geven. Een ke kan melk geven wanneer ze een kalfje heeft gekregen. De melkkeien wrden twee keer per dag gemlken in de melkstal. Al die melk gaat in de melkcntainer en deze wrdt 1x per drie dagen geleegd dr een grte melkwagen, die de melk naar de melkfabriek brengt. Vreger werden de keien met de hand gemlken en nu dus machinaal. Wat is het vrdeel van machinaal melken? Maak klassikaal bij Maak het verhaal het verhaal: Het melken van een ke en het verhaal Van berderij naar melkfabriek. Weten de leerlingen de afbeeldingen in chrnlgische vlgrde te zetten? Heveel melk geeft een ke k alweer per dag? (gemiddeld 25 liter). Een ke wrdt twee keer per dag gemlken en geeft dus ngeveer 12 liter per melkbeurt. Wanneer keien vers gras in de wei hebben gegeten geven ze meer melk. Het verse lentegras is erg vedzaam. Afsluiting: (± 5 min) Als afsluiting van de les is het leuk m een paar geluiden met de klas te raden bij Raad het geluid. Ok het spelen van de quiz kan een leuke afsluiting zijn. Of het maken van de quiz in het werkbekje. Les 2: Van melk tt kaas Del van de les De leerlingen leren dat kaas van melk wrdt gemaakt. De leerlingen leren he kaas wrdt gemaakt in de fabriek. De leerlingen leren dat je kaas kunt maken van schapen- en geitenmelk en dat deze kaas wit is. Vrbereiding Neem een paar kazen mee naar schl: kaas van een ke (jnge kaas en ude kaas), geitenkaas, schapenkaas. En snijd van de verschillende kazen k een aantal blkjes. Pak een theedek als blinddek. De les Intrductie: (± 10 min) Laat verschillende kazen zien aan de leerlingen. Wie weet wat vr kazen dit zijn? De ene kaas is geel, de andere wit. Van welk dier is welke kaas? Wie wil de kaas- test den, met een blinddek? Leg van de verschillende srten kaas een paar blkjes neer. Welke kaas pref je? Kern: (± 20 min) Bekijk een paar filmpjes ver kaas bij Vraag het de ber: heveel melk er ndig is vr een kaas en wat het verschil is tussen keienkaas en geitenkaas? Bekijk eventueel ng eens de intrductievide, waarin het prces van kaas maken aan de rde kmt. U kunt er k vr kiezen m de vide even p pauze te zetten bij het kaas maken en de leerlingen de kijkvraag mee te geven, ged p de verschillende stappen te letten. Daarna kunt u klassikaal het verhaal maken He wrdt kaas gemaakt? bij Maak het verhaal p de website. Aansluitend kunnen de leerlingen het werkblad: kaas maken gaan maken.

3 Afsluiting: (± 5 min) Hud ng een krt gesprekje met de leerlingen. Wat is je favriete kaas? Welke kaas ken je ng meer die nu ng niet genemd is? Wanneer kinderen mzzarella f feta pnemen, vraag dan van welk dier ze denken dat die kaas kmt. Feta is van een geit. Mzzarella is van een buffel, maar kan k van kemelk wrden gemaakt, dan is de mzzarella iets geliger. Denken jullie dat de kaas p een zelfde manier is gemaakt? Feta en mzzarella wrdt niet gecat en heft k niet te rijpen. Les 3: De kip en het ei Del van de les Kinderen leren wanneer er wel een kuiken in een ei greit en wanneer niet. Kinderen leren enkele weetjes ver eieren, dubbeldiers, bruine en witte eieren. Kinderen kunnen een nderscheid maken tussen dieren die uit een ei kmen en zgdieren die in de mederbuik greien. Vrbereiding Neem eieren mee naar schl, witte eieren, bruine eieren, ei met een dubbeldier, scharrelei, ei die ver de datum is. En eventueel een ei van een kwartel f een andere vgel m het verschil in grtte te laten zien. Bekijk alvast het filmpje van Vraag het de ber : He weet je f er een kuikentje in het ei zit? De les Intrductie: (± 5 min) Laat twee eieren aan de leerlingen zien. Vraag de leerlingen wie weet in welk ei een kuikentje zit en in welke niet. Inderdaad: in beide eieren zit geen kuikentje. Wanneer zit er wel een kuikentje in? Kern: (± 20 min) Laat het filmpje van Vraag het de ber zien: He weet je f er een kuikentje in het ei zit? De ber legt uit: Als er een haan bij de kippen lpt, dan zijn de eieren bevrucht en wrden de kippen breds, een kip bredt dan het ei uit. Iemand een idee he lang een kip p zijn ei bredt? Het antwrd is drie weken. Al die tijd blijven ze p hun eieren zitten en eten ze bijna niets. Een kip legt swies vrijwel iedere dag een ei. Dat leggen van een ei is ng best een klus vr de kip! Als er dus geen haan in het hk lpt, gaan de kippen niet p het ei breden en kun je de eieren dus uit het hk halen en peten! Laat vervlgens de verschillende dsjes zien: * wat is het verschil tussen een scharrelei en een gewn ei? * wat is een dubbeldier ei? * wie weet het verschil tussen bruine en witte eieren? In een dubbeldier ei, zitten twee diers, maar er kunnen nit twee kuikentjes uit één ei kmen, daar is het ei simpelweg te klein vr, dan verlijden vaak beide kuikentjes. De grtte van het ei ligt aan het kippenras. Kippen kunnen bruine en witte eieren leggen. Je kunt aan de kleur van de rlellen van de kip zien f ze bruine f witte eieren leggen. Een kip met rde rlellen legt bruine eieren en een kip met witte rlellen legt witte eieren. Bespreek krt met de leerlingen f ze meer dieren weten die uit een ei kmen? Aansluitend kunnen ze het werkblad gaan maken: werkblad uit een ei f uit de buik. De gede antwrden zijn: uit een ei kmen een pinguin, krkdil en struisvgel. In het rijtje van het kalfje hrt k de kalabeer en het knijn. Afsluiting: (± 10 min)

4 Na het bespreken van het werkblad, is het leuk m een kleine ei- drijftest te den. Met dit testje kun je zien f een ei rt is f niet. Het is aan te raden m een ei dat ver de hudbaarheidsdatum is swies niet te eten in verband met gevaar vr de salmnellabacterie. Een ei dat ged is, zinkt naar de bdem. Een ei dat niet mee ged is, gaat drijven naar het ppervlak van het water. De luchtzak van het ei wrdt namelijk grter naar verlp van tijd. In een glazen bak kunt u dit ged laten zien aan de kinderen. Les 4: Berderijwrden uitbeelden: hints Hints is een gede drama- efening in de klas. Vaak vinden leerlingen het leuk m te spelen. Smmigen kunnen het spannend vinden. Het spel Hints kennen de leerlingen misschien al van televisie. Bij Hints beeld je een wrd f begrip uit met je lichaam. Znder te praten en geluid te maken! Om een ke uit te beelden mgen de kinderen bijvrbeeld niet gaan leien. Del van de les Leerlingen efenen en ervaren he ze wrden en begrippen kunnen uitbeelden met hun lichaam. Tegelijkertijd verwerken ze p een creatieve manier de berderijwrden. Ze leren ged samen te werken met hun team. Vrbereiding Print de hintkaartjes uit en knip ze ls van elkaar. Zet de stpwatch klaar p het digibrd. Schrijf eventueel de spelregels p het brd. De les Intrductie: (± 5 min) U beeldt zelf een wrd f een begrip van de berderij uit. De kinderen meten raden wat u uitbeeldt. Z velen de kinderen de sfeer van het spel. Leg het spel uit en vertel de spelregels. Vervlgens verdeelt u de klas in twee grepen, bijvrbeeld de jngens tegen de meisjes. Het spel: (±20 min) Er zijn nu twee teams en een stapel kaartjes met uit te beelden wrden en begrippen (zie vlgende pagina). Het ene team begint en krijgt tien kaartjes m uit te beelden. Het team kan een leerling uitkiezen die alle wrden uitbeeldt f ze kunnen ervr kiezen elkaar af te wisselen. Stel een bepaalde tijd in waarin de tien wrden meten zijn uitgebeeld, bijvrbeeld drie minuten. Nu krijgt het andere team k een stapel met tien kaartjes. Zrg dat de stapel met kaartjes dezelfde meilijkheidsgraad heeft. Ieder ged wrd is een punt. De kinderen mgen pas repen, wanneer ze een wrd heel meilijk vinden m uit te beelden. Wanneer de tijd stpt mag het andere team het laatste wrd prberen te raden vr een half punt. Het spel leent zich er ged vr m klassikaal te spelen. Kinderen vinden het drgaans erg leuk m naar klasgenten te kijken die aan het uitbeelden zijn. Spelregels De leerlingen meten zich aan de gestelde tijd huden (bijvrbeeld 3 minuten). De leerlingen die uitbeelden mgen niet praten f geluiden maken. Met hun vingers kunnen de leerlingen aangeven heveel wrden het zijn. Met hun vingers p de ellebg kunnen ze aangeven welke lettergreep ze uitbeelden. Heeft de ene grep het wrd niet binnen de gestelde tijd geraden, dan mag de andere grep prberen te raden. Als het antwrd ged is krijgt het team een half punt.

5 Vr ieder ged antwrd van de eigen grep krijgt het team één punt. De kinderen mgen pas zeggen als ze een wrd echt niet weten, maar ze mgen maximaal twee keer passen per spel. Kaartjes met berderijwrden Ke melken Tractr Hiberg Ei Paard Ke Kaas Melk Kruiwagen Berderij Muis Bter Kip Klmpen Kat Hnd Knijn Biks Keienvlaai Keiendans Schaap scheren Zaaien Varken Stal uitmesten Stal Ber Melkcntainer Weiland

6 De lente leit weer Grep 5/6 Naam:

7 Speel de quiz 1. Wat is biest? a) De eerste melk die een ke geeft na het krijgen van een kalf. b) Het speciale krachtver dat keien s winters eten. c) Het geluid dat een paard maakt als hij in de wei mag rennen. 2. Heveel liter melk is ndig vr één kaas? a) 100 liter b) 10 liter c) 25 liter 3. Wat is een pink? a) Een 1- jarig paard b) Een 1- jarige ke c) Een 1- jarig schaap 4. Heveel liter water drinkt een ke per dag? a) 2 liter b) 10 liter c) 100 liter 5. Heveel kil (kuil)gras eet een ke per dag? a) 20 kil b) 10 kil c) 5 kil 6. He zwaar is een ke? a) 100 kg b) 600 kg c) 1000 kg 7. Heveel keer per dag wrdt een ke gemlken? a) 1x per dag b) 2x per dag c) 3x per dag 8. Wat lusten keien niet? a) Gras b) Bterblemen c) Klavertjes 9. Wanneer wrden lammetjes gebren? a) In de zmer b) In de lente c) In de herfst 10. Wanneer wrden kalfjes gebren? a) In de lente b) In de zmer c) Het hele jaar dr

8 11. He kan een ke melk geven? a) Drdat ze een kalfje heeft gekregen. b) Keien kunnen altijd melk geven: dat hrt bij een ke. c) Keien geven alleen melk in de lente. 12. He heet een kalf van ke Anna16? a) Anna17 b) Berta c) Annabel 13. Wat gebeurt er als er een stiertje wrdt gebren? a) Die gaat naar de stierenfkkerij. b) Die blijft p de berderij vr rde s. c) Die blijft p de berderij m andere keien te dekken, zdat er steeds weer een nieuw kalfje kmt. 14. Waarm zit er een geel kaartje aan het r van de ke? a) Hier staat haar levensnummer p, vr in haar stambekje (pasprt). b) Hier staat de naam van ke en de berderij p, wat handig is als ze weglpt. c) Het staat leuk. 15. Heveel melkkeien heeft ber Ebbelaar? a) 20 b) 50 c) Wat is de meest ppulaire keiennaam p de Crneliaheve? a) Bertha b) Guda c) Clarabel 17. Heveel liter melk gaat er in de grte melkcntainer bij ber Ebbelaar? a) 1000 liter b) 4000 liter c) 600 liter 18. Is een ke graag alleen f juist niet? a) Keien zijn kuddedieren, ze staan graag bij elkaar. b) Keien huden van rust en grazen in hun eentje. c) Keien vinden het sms leuk m bij elkaar te staan, maar krijgen k geregeld ruzie. 19. Is er in de keienstal een ke de baas? a) Nee, keien zijn z niet. b) Jazeker, bij keien is de sterkste altijd de baas. c) Dat wisselen ze af, m de beurt mag een ke even de baas zijn. 20. He weet je f er een kuikentje in een ei zit? a) Als het een bruin ei is, zit er geen kuiken in. b) In de bruine eieren zitten kuikens, in de witte niet. c) In een ei zit een kuiken als er k een haan in het kippenhk lpt.

9 21. Bestaan er k tweelingkuikens? a) Ja, want er zijn tch k eieren met een dubbeldier! b) Nee, dat past niet in één ei. c) Nee, er kunnen twee diers in een ei zitten, maar het ei is te klein vr twee kuikens. 22. Kan een ke een tweeling krijgen? a) Ja, een ke krijgt heel vaak een tweeling. b) Nee, een ke krijgt nit een tweeling. c) Ja, sms kan een ke een tweeling krijgen (p berderij de Crneliaheve is weleens een tweeling gebren). 23. Kan een schaap een tweeling krijgen? a) Schapen krijgen vaak een zesling! b) Nee, schapen krijgen één lam per keer. c) Ja, schapen krijgen bijna altijd twee lammetjes tegelijk. 24. Wanneer wrdt een schaap geschren? a) In juni wrden de meeste schapen geschren, vlak vr het echt warm begint te wrden. b) In april als het lente wrdt, de schapen gaan naar buiten en hun wl kan eraf! c) In de herfst als het schaap naar stal gaat, anders krijgt hij het te warm p stal. 25. He vaak met een ke een kalf krijgen, zdat ze gemlken kan wrden? a) Ieder jaar met een ke een kalfje krijgen, dan kan ze een heel jaar lang melk geven. b) Ieder half jaar met een ke een kalfje krijgen. c) Er zit steeds twee jaar tussen. 26. He laat staat ber Ebbelaar iedere dag p? a) Om vijf uur b) Om half zes c) Om zeven uur 27. He gaat het melken met de melkmachine? a) De zuignappen die de ber aan de spenen van de ke hangt, trekken steeds krt aan de speen en dan kmt de melk eruit. b) De ber heeft de keien geleerd dat ze melk meten geven als hij de stal binnenlpt. c) De ber met af en te p de uier van de ke duwen m de melk eruit te krijgen. 28. Waarm likt een ke aan zijn neus? a) Hij heeft natuurlijk geen zakdek! b) Hij det dit uit verveling. c) Hij det dit m de aandacht van een andere ke te trekken. 29. Waarm ligt er z n wit blk in de verbak bij de keien, paarden en schapen? a) Dat is een zutsteen/liksteen, daar zitten mineralen in vr de dieren. b) Dat is een srt snepje dat ze alleen krijgen als ze jarig zijn. c) Dat is ged vr hun gebit, daar zit veel kalk in. 30. Heveel magen heeft een ke? a) Eén maag. b) Drie magen: de pens, de netmaag en de lebmaag. c) Vier magen: de pens, de netmaag, de bekmaag en de lebmaag.

10 31. He lang met ude kaas rijpen? a) 2 maanden b) 6 maanden c) 10 maanden 32. He lang rijpt jnge kaas? a) 4 weken b) 6 weken c) 10 weken 33. Welke kleur heeft geitenkaas? a) Wit b) Geel c) Gren 34. Welk dier geeft geen melk? a) Ke b) Schaap c) Kip 35. Heveel melk geeft een geit per dag? a) 1 liter b) 3 liter c) 5 liter

11 De antwrden p de Quizvragen: 1. a 2. a 3. b 4. c 5. a 6. b 7. b 8. b 9. b 10. c 11. a 12. a 13. a 14. a 15. b 16. a 17. b 18. a 19. b 20. c 21. c 22. c 23. c 24. a 25. a 26. b 27. a 28. b 29. a 30. c 31. c 32. a 33. a 34. c 35. b

12 Wat zie je p de ft? Hierin zit kuilgras Hierin zit hi Hierin zit str Dit is een riek Dit is een hivrk Dit is een mestvrk Een schaap krijgt meestal 2 lammetjes Een schaap krijgt meestal 1 lammetje Een schaap krijgt meestal 4 lammetjes

13 Dit kalfje drinkt biest Dit kalfje drinkt melk Dit kalfje drinkt water Dit is een medicijn vr ntstken uiers van de ke Dit spje is m de uiers van de ke schn te maken vr het melken Dit spje is m de melkmachine schn te maken Witte kippen leggen witte eieren Witte kippen leggen juist bruine eieren Witte kippen kunnen zwel bruine als witte eieren leggen, het gaat m de kleur van de rlellen.

14 Werkblad: kaas maken Beschrijf wat er gebeurt p de tekeningetjes Kies uit: kaas caten (plastic beschermlaagje erver heen), de kazen die in een pekelbad gaan (vr de smaak en langere hudbaarheid), zuursel en stremsel in de melk, wrngel laten uitlekken, melk tt witte krrels snijden (wrngel), de wrngel persen tt kaas.

15 Werkblad: Uit een ei f uit de buik? Zet een kruisje in de gede klm DE LENTE LOEIT WEER LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT GROEP 5/6

In deze lesbrief staan vijf lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente.

In deze lesbrief staan vijf lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente. LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 5/6 In deze lesbrief staan vijf lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente. Les 1: De melkveehouderij Les 2: Van melk tot

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ ELKAAR

Nadere informatie

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4

De lessen LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 In deze lesbrief staan vier lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente. De lessen duren ongeveer 35 minuten. Les 1: Het

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHORPIOEN

SPREEKBEURT SCHORPIOEN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHORPIOEN ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SCHORPIOEN

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KONIJN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET KONIJN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KWARTEL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KWARTEL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT KWARTEL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KWARTEL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT RAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEIT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GEIT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEIT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEIT BIJ ELKAAR

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KERKUIL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KERKUIL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT STRUISVOGEL

SPREEKBEURT STRUISVOGEL SPREEKBEURT STRUISVOGEL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE STRUISVOGEL BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON SPREEKBEURT TIJGERPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE TIJGERPYTHON

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LANGSTAARTHAGEDIS

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KIP VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KIP VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KIP VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KIP BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

SPREEKBEURT PIJLGIFKIKKER

SPREEKBEURT PIJLGIFKIKKER SPREEKBEURT PIJLGIFKIKKER l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PIJLGIFKIKKER

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZOETWATERGARNAAL

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEWONE

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

ISBN 978 90 78688 01 3 Eerste druk, vierde oplage

ISBN 978 90 78688 01 3 Eerste druk, vierde oplage 2008 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRIEKSE LANDSCHILDPAD

SPREEKBEURT GRIEKSE LANDSCHILDPAD SPREEKBEURT GRIEKSE LANDSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

SPREEKBEURT PAARD ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PAARD ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PAARD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET PAARD BIJ ELKAAR

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

In deze lesbrief staan vijf lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente.

In deze lesbrief staan vijf lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente. LESBRIEF VOOR DE LEERKRACHT - GROEP 3/4 In deze lesbrief staan vijf lessen die u kunt gebruiken binnen het thema de boerderij, zuivel, koeien of de lente. Les 1: Het leven op de boerderij Les 2: Waar zorgt

Nadere informatie

SPREEKBEURT PAUW VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PAUW VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PAUW l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PAUW BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

SPREEKBEURT EZEL ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT EZEL ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT EZEL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE EZEL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KANARIE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI

SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRIJZE ROODSTAART- PAPEGAAI VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8.

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8. Dcentenhandleiding Beleef Het Verleden met Ltte Delgrepen Dit educatieve lespakket is bedeld vr de grepen 5,6 en de grepen 7,8. Middelen Data-DVD: Inzet van filmmateriaal via digibrd. 4 afleveringen met

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Van afvalrace tot kringloop

Van afvalrace tot kringloop Dag van de Aarde 1 ste graad Van afvalrace tt kringlp Delstellingen De leerlingen bedenken ideeën m zrg te dragen vr de Aarde: hergebruiken, recycleren, cnsuminderen. De leerlingen verruimen hun blik dr

Nadere informatie

SPREEKBEURT VARKEN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VARKEN ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VARKEN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET VARKEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT LUIPAARDGEKKO

SPREEKBEURT LUIPAARDGEKKO SPREEKBEURT LUIPAARDGEKKO l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LUIPAARDGEKKO

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

SPREEKBEURT DWERGPAPEGAAI

SPREEKBEURT DWERGPAPEGAAI l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DWERGPAPEGAAI VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DWERGPAPEGAAI

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HALSBANDLEGUAAN

Nadere informatie

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON SPREEKBEURT TIJGERPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE TIJGERPYTHON

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASMUIS

Nadere informatie

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8 Het Cle Kikkerplan Binnen twee weken een klas vl vet cle kikkers Grep 4 tt en met 8 Anne Kijman, Kinderpsychlg NIP/Gz BIG i.s.m Christine de Jngh en Yvnne van der Zanden, leerkrachten Jhannesschl Pijnacker

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOUDVIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

SPREEKBEURT NANDOE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT NANDOE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT NANDOE l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NANDOE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLECO ALGENETER VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLECO ALGENETER

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep karperzalmen

SPREEKBEURT Vissengroep karperzalmen SPREEKBEURT Vissengrep karperzalmen l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARPERZALM

Nadere informatie

SPREEKBEURT Aziatische huisgekko

SPREEKBEURT Aziatische huisgekko SPREEKBEURT Aziatische huisgekk l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AZIATISCHE

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOULDAMADINE

SPREEKBEURT GOULDAMADINE l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOULDAMADINE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOULDAMADINE

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4;

Auditieve oefeningen. Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; De boerderij 2; De koe die in het water viel 3; 4; Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen. Lesbeschrijving Brn vr Werk Aan de hand van deze 5 lessen ntdekken de leerlingen dat de Schelde veel mgelijkheden biedt vr werk. En daarmee van essentieel belang is vr nze regi. Relatie met kerndelen:

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS In 2013 viert het Huis van het Nederlands in Antwerpen zijn 10-jarig bestaan. Om deze feestelijke gebeurtenis

Nadere informatie

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WANDELENDE TAK ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WANDELENDE

Nadere informatie

Werkboek Bij mij is niets te halen!

Werkboek Bij mij is niets te halen! Werkbek Bij mij is niets te halen! Dit werkbek is van: Inhudspgave Uitleg werkbek 0. Bij mij is niets te halen! Uitleg werkbek blz. 4, 5, 6 A. Waar krijg jij mee te maken? blz. 8, 9 B. Waar wil je mee

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Onze eigen boontjes doppen in Kenia

Onze eigen boontjes doppen in Kenia Hnger graad 2 Lesvrbereiding Onze eigen bntjes dppen in Kenia Bij lesmateriaal, bij deze les p de site, vind je het ndige lesmateriaal vr deze les Print het werkblad 'Zek de 5 verschillen' vr elke leerling

Nadere informatie

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

SPREEKBEURT NETPYTHON

SPREEKBEURT NETPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT NETPYTHON REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NETPYTHON BIJ

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

Lesplan Veiligheid langs het spoor

Lesplan Veiligheid langs het spoor Lesplan Veiligheid langs het spr Del van de les Jaarlijks gebeuren ng steeds heel wat ngevallen p en langs het spr, sms met ddelijke aflp. Vaak gaat het m ngevallen die te wijten zijn aan verstridheid,

Nadere informatie

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes.

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes. Werkblad met instructies vr het vrleesmaatje bij Eiki en Oeki hebben natte ptjes Instructies: Jij gaat een leerling uit grep.. (grep 1 tt en met 4) vrlezen. Bereid het verhaal ged vr. Zrg dat je het sepel

Nadere informatie

Werkboek cursisten Alfabetisering. de voorleesvogel. Pagina 1 van 50

Werkboek cursisten Alfabetisering. de voorleesvogel. Pagina 1 van 50 Werkbek cursisten Alfabetisering de vrleesvgel Pagina 1 van 50 Auteurs Maya Blm ROC Zadkine Judith Pietersma Biblitheek Rtterdam Team Educatie Versie Juli 2006 Werkbek cursisten Alfa Pagina 2 van 50 De

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he vercnsumptie van kledij nefast is vr nze planeet. De

Nadere informatie

Een verhaal schrijven

Een verhaal schrijven Een verhaal schrijven Taalhandeling: Fictie Fictie Fictie 1 Schrijftaak: Een verhaal schrijven Fictie 2 Lesdel: Leerlingen efenen in het schrijven van een ged verhaal. Fictie 3 Fictie 4 Nieuwsbegripnderwerp:

Nadere informatie

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken?

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken? Actie keuze 5 a. Campagne rkvrij schlplein Jullie Stappenplan hebben vr actie 5 gekzen: Maak het schlplein rkvrij grepjes Maak de twee gebruik nderzekspdracht psters: brnnenpagina Presenteer 1. argumenten

Nadere informatie

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen)

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E is een eeuwenud Kreaans gezelschapsspel dat traditineel p udejaarsavnd gespeeld wrdt. Typisch zijn het specifieke spelbrd en de "dbbelsteen" die uit 4 huten,

Nadere informatie

SPREEKBEURT BAARDAGAME

SPREEKBEURT BAARDAGAME SPREEKBEURT BAARDAGAME l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BAARDAGAME

Nadere informatie

De zuivel terug in Heeg?

De zuivel terug in Heeg? De zuivel terug in Heeg? RAPPORTAGE Piltprject binnen Prject Drpslandbuw Zuidwest Friesland Drine van den Beukel, Lucie Gelderblm, Freya Zandstra MAART 2015 PRINTVERSIE Van deze rapprtage bestaan twee

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 -

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Reader afval vr de middenbuw, samengesteld dr MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Milieu Educatie Centrum De Witte Schuur Wilhelminaplantsen 2 1601 LS Enkhuizen tel. (0228) 320 310 mec.dewitteschuur@znnet.nl

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Havens aan de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Vlaanderen Nederland Primair

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Levenbarenden

SPREEKBEURT Vissengroep Levenbarenden SPREEKBEURT Vissengrep Levenbarenden l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int.

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int. Vrbeeld efentypes nline e-learningmdules CmmArt Int. In dit dcument wrdt verwezen naar de specifieke inhud van een van nze e- learningmdules. De efentypes wrden echter gebruikt in alle e-learningmdules

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Voorbeeldles emindmaps

Voorbeeldles emindmaps Vrbeeldles emindmaps De cmpetentiediamant Samenwerken aan een pdracht Vrstellen van infrmatie Zelfstandig leren met behulp van ICT Zeken en verwerken van infrmatie Cmmuniceren van infrmatie Oefenen met

Nadere informatie

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht!

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Experimenteren Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Je werkt de nderzekspdrachten uit in grep. Gebruik de fiche Werken in grep met drschuifsysteem. Opgepast! Je wrdt berdeeld dr je grepsleden.

Nadere informatie

Inleidende les emindmaps

Inleidende les emindmaps Inleidende les emindmaps De cmpetentiediamant Eindtermen Samenwerken aan een pdracht Vrstellen van infrmatie Zelfstandig leren met behulp van ICT Zeken en verwerken van infrmatie Cmmuniceren van infrmatie

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Periode 1 t/m periode 3

LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Periode 1 t/m periode 3 LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Peride 1 t/m peride 3 In leerjaar 4 met je de keus gaan maken; wat wil jij gaan den wanneer je het vmbdiplma hebt? Om te laten zien dat je uiteindelijk een studie, die bij je

Nadere informatie