Commerzbank AG Factors

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Commerzbank AG Factors"

Transcriptie

1 Commerzbank AG Factors Corporates & Markets Ontdek de voordelen van de Factor, het populairste hefboomproduct in Europa! Deze producten zijn bestemd voor actieve en ervaren beleggers. Deze producten zijn niet bedoeld als lange termijn investering of voor beleggers die een gedeeltelijke of gehele bescherming van hun investering zoeken.

2 2 I Factors Commerzbank Factors Commerzbank is in verschillende Europese landen actief en is met een aanbod van meer dan beursgenoteerde producten één van de meest vooraanstaande uitgevers van deze producten in Europa. Factors zijn een groot succes in tal van Europese landen. In deze brochure kunt u ontdekken waarom deze hefboomproducten zo populair zijn in Europa. Beleggen in Factors Factors van Commerzbank zijn hefboomproducten waarmee versneld ingespeeld kan worden op koersbewegingen van een onderliggende waarde. Factors hebben elke dag opnieuw een vaste hefboom en hebben geen afloopdatum. Deze producten zijn eenvoudig aan te schaffen bij uw eigen bank of broker. Kenmerken van een Factor: Versneld inspelen op koersbewegingen van verschillende onderliggende waarden Hefboom geeft groot winstpotentieel Waarin kunt u met Factors beleggen? Met Factors kunt u indirect in verschillende onderliggende waarden investeren. Commerzbank heeft Factors beschikbaar op onder meer aandelen, indices, obligaties, valuta en grondstoffen. Het meest actuele overzicht van beschikbare Factors en de onderliggende waarden kunt u terugvinden op Geen afloopdatum Verlies beperkt tot uw inleg Zeer aantrekkelijke kostenstructuur Eenvoudig te verhandelen Geschikt voor actieve en ervaren beleggers Voor wie zijn Factors bedoeld? Factors zijn bedoeld voor beleggers die door een hefboomwerking versneld willen profiteren van de koersbewegingen van een bepaalde onderliggende waarde. Door het dynamische karakter van deze producten zijn Factors enkel geschikt voor actieve beleggers die beschikken over voldoende kennis en ervaring om de voordelen en de risico s van het investeren in deze hefboomproducten te evalueren. Factors zijn niet bedoeld als een investering op lange termijn of voor investeerders die een gedeeltelijke of gehele bescherming van hun investering zoeken. Transparante beleggingsproducten Factors zijn transparante beursproducten. Zo moet u met Factors geen rekening houden met de impact van de volatiliteit of tijdswaarde op de prijsvorming van uw product zoals met opties wel het geval is. Verder hebben Factors een eenvoudige en transparante kostenstructuur.

3 Factors I 3 De werking van Factors De hefboom Een Factor heeft elke beursdag opnieuw een vaste hefboom en dit gedurende de hele looptijd van het product. Om te profiteren van een stijging van de onderliggende waarde, kunt u een Factor Long gebruiken. Verwacht u een daling van de onderliggende waarde, dan kunt u daarvoor een Factor Short gebruiken. Factor Long & Short: Factor Long: inspelen op een stijging van de onderliggende waarde Factor Short: inspelen op een daling van de onderliggende waarde De berekening van de performance van een Factor is eenvoudig, ze vermenigvuldigen elke dag de beweging van de onderliggende waarde met hun vaste hefboom. Indien de onderliggende waarde van een Factor Long met een hefboom van 5 gedurende de handelsdag met 1% toeneemt, zal de waarde van de Factor met 5% stijgen. Omgekeerd, daalt de onderliggende waarde met 1% gedurende de handelsdag, dan daalt de waarde van de Factor met 5%. Een Factor Short vermenigvuldigt de prestatie van de onderliggende waarde met een negatieve hefboom. Indien de onderliggende waarde van de Factor Short met een hefboom van 5 met 1% afneemt gedurende de handelsdag, dan zal de waarde van de Factor met 5% stijgen. Omgekeerd, stijgt de onderliggende waarde met 1% gedurende de handelsdag, dan zal de waarde van de Factor met 5% afnemen. Eenvoudige werking: Geen ratio Geen financieringsniveau Geen knock-out Geen dividendimpact Geen afloopdatum Geen volatiliteitwaarde Geen tijdswaarde De dagelijkse beweging van de onderliggende waarde vermenigvuldigen met de vaste hefboom, elke dag opnieuw

4 4 I Factors Illustratie van de hefboomwerking Gunstig scenario Dag 0 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Globaal rendement over de periode AEX index 100 2,3% 102,30 1,2% 103,53 2,1% 105,70 1,5% 107,29 7,29% X 5,54 Factor Long ,5% 111,50 6% 118,90 10,5% 130,60 7,5% 140,39 40,39% De 4 opeenvolgende stijgingen van de AEX hebben voor een globaal rendement van 7,29% gezorgd. De Factor Long met hefboom 5 heeft deze performance 5,54 keer vermenigvuldigd. Neutraal scenario Dag 0 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Globaal rendement over de periode AEX index 100 1,8% 101,80-1,5% 100,27-0,3% 99,97 0,8% 100,77 Factor Long % 109,00-7,5% 100,82-1,5% 99,31 4% 103,29 0,77% 3,29% X 4,27 De volgende koersbewegingen hebben de AEX in dit geval een performance van 0,77% opgeleverd. De Factor Long heeft deze performance vermenigvuldigd met 4,27. Ongunstig scenario Dag 0 Dag 1 Dag 2 Dag3 Dag 4 Globaal rendement over de periode AEX index 100-0,3% 99,70-1,5% 98,20-0,8% 97,42-1,2% 96,25-3,75% X 4,74 Factor Long ,5% 98,50-7,5% 91,10-4% 87,40-6% 82,20-17,78% De 4 opeenvolgende dalingen van de AEX hebben in dit geval een daling van -3,75% over de hele periode opgeleverd. De Factor Long met hefboom 5 heeft deze performance vermenigvuldigd met 4,74.

5 Factors I 5 De prestatie van een Factor op langere termijn Factors hebben elke dag opnieuw een vaste hefboom. Zo vermenigvuldigt een Factor Long met hefboom 5 op de AEX future de dagelijkse beweging van de AEX future vijf keer. Over een langere periode dan één dag kan de hefboom hoger of lager zijn dan 5. Vergelijking prestatie AEX en een Factor op de AEX Future met hefboom Periode Periode 2 Nov 12 Dec 12 Jan 13 Feb 13 Mar 13 Apr 13 Performance Factor hefboom 5 Perfomance AEX index future In bovenstaande grafiek kunt u zien dat over periode 1 de Factor met hefboom 5 de bewegingen van de globale performance van de AEX future vermenigvuldigd heeft met 5,88. Over de tweede periode heeft de Factor de performance vermenigvuldigd met 4,70. Door de vaste hefboom zijn Factors niet alleen geschikte producten om intraday te handelen, maar u kunt er ook mee inspelen op een specifieke trend. Zo moet u bij een opwaartse of dalende trend niet voortdurend uw positie doorrollen om eenzelfde hefboom te behouden.

6 6 I Factors Het aanpassingsmechanisme Om ervoor te zorgen dat de waarde van een Factor nooit negatief kan worden en eventuele verliezen te beperken tot de inleg, hebben Factors een uniek aanpassingsmechanisme. Wanneer de onderliggende waarde van een Factor gedurende de handelsdag een sterke ongunstige beweging maakt en daardoor het aanpassingsmechanisme raakt, vindt er een reset plaats, en gaat het product verder alsof het een nieuwe beursdag is. Het niveau van het aanpassingsmechanisme is een vooraf bepaald percentage dat de onderliggende waarde gedurende de dag mag bewegen. Dit niveau is aangegeven onder productinformatie van elke Factor op de website van Commerzbank. Voor een Factor Long op de AEX future met hefboom 5 is dit aanpassingsmechanisme bijvoorbeeld 15%. Indien de AEX future gedurende de handelsdag met 15% daalt, vindt er een reset plaats. Na het activeren van het aanpassingsmechanisme kunt u de Factor blijven verhandelen.

7 Factors I 7 Voorbeeld activeren aanpassingsmechanisme In volgend voorbeeld wordt het activeren van het aanpassingsmechanisme beschreven van een Factor Long met hefboom 5. Het niveau van het aanpassingsmechanisme in dit voorbeeld is 15%. Activeren aanpassingmechanisme Het mechanisme van een Factor Long 5 activeert zich zodra de koers van de onderliggende waarde gedurende de handelsdag een daling van 15% of meer doormaakt. Gebeurtenis 1 De koers van de onderliggende waarde is 100 euro, net zoals de koers van de Factor Long met hefboom 5. Gebeurtenis 2 De onderliggende waarde daalt met 15% naar 85 EUR. De Factor Long 5 daalt dus met (5 x 15 = 75%) naar 25 EUR, het mechanisme wordt geactiveerd. De performance van de Factor gedurende de rest van de dag zal worden berekend vanaf deze 25 EUR. Het nieuwe niveau waarop het mechanisme zal worden geactiveerd is op een koers van 72,25 EUR van de onderliggende waarde (oftewel 85% van 85). Gebeurtenis 3 De onderliggende waarde daalt nog verder gedurende dezelfde dag en sluit op 75 EUR. Deze daling van 11,76% (vanaf de koers van 85 EUR) is berekend op het nieuwe niveau van 25 EUR van de Factor oftewel 5 x 11,76% = 58,80% = 10,30 EUR. Gebeurtenis 4 De volgende dag stijgt de onderliggende waarde van 75 EUR naar 100 EUR (+ 33,33%). De Factor Long 5 stijgt van 10,30 EUR naar 27,46 EUR (5 x 33,33 % = + 166,65%) Gebeurtenis 1 Gebeurtenis 2 Gebeurtenis 3 Gebeurtenis 4 Koers Factor Koers Onderliggende waarde Wanneer het aanpassingsmechanisme in werking is getreden en, zoals in dit voorbeeld, de onderliggende waarde zich de volgende dag weer op zijn startniveau bevindt, dan zal de performance van de Factor niet gunstig zijn. In het voorbeeld hierboven, waarbij de onderliggende waarde terug op zijn oorspronkelijke niveau is, heeft de Factor nog maar een waarde van 27,46 EUR tegenover een initiële waarde van 100 EUR.

8 8 I Factors Belangrijk om te weten Dividend uitkeringen Dividenduitkeringen hebben, onder gelijkblijvende omstandigheden, geen invloed op de prijs van een Factor. Corporate actions Een corporate action heeft in principe geen invloed op de performance van een Factor. Wanneer er zich een corporate action voordoet (bijvoorbeeld een aandelensplitsing), wordt de performance van de onderliggende waarde, en hierdoor ook de koers van de Factor, berekend rekening houdend met deze bijzondere aanpassing. Future contracten De meeste Factors hebben een future contract als onderliggende waarde (indices, obligaties, olie, edelmetalen ) Dit is duidelijk aangeven op de website van Commerzbank beursproducten. Een future contract, ook wel een termijncontract genoemd, is een financieel contract tussen twee partijen om een vooraf bepaalde hoeveelheid onderliggende waarden op een bepaalde dag in de toekomst te kopen of te verkopen. De spotprijs is de prijs waartegen de onderliggende waarde meteen wordt geleverd. De future prijs is de prijs waartegen de onderliggende waarde in de toekomst wordt geleverd. Het prijsverschil tussen de spotprijs en future prijs wordt kleiner naarmate de afloopdatum van een future contract dichterbij komt. Om een levering op vervaldag van de onderliggende waarde te vermijden, wordt een future contract doorgerold. Dit wil zeggen dat het future contract voor vervaldag wordt verkocht en dat er een nieuw future contract met een afloopdatum verder in de toekomst wordt aangekocht. Het doorrollen van een future heeft geen invloed op de waarde van de Factor.

9 Factors I 9 Kostenstructuur van Factors Factors worden gekenmerkt door twee soorten kosten, de Management Fee en de Gap Risk. Deze worden duidelijk aangegeven in het overzicht productinformatie van elke Factor op de website van Commerzbank Beursproducten. De Management Fee is de vergoeding voor Commerzbank voor het beheren van uw investering. Deze vergoeding bedraagt 0,2% tot 0,4% per jaar. Aantrekkelijke kostenstructuur van Factors op de AEX future. U betaalt: Gap Risk x hefboom Management Fees U krijgt: Interbancair rentetarief (EONIA) Daarnaast betaalt u jaarlijks 0,3% tot 0,6% Gap Risk premie, de hedgekosten van de uitgever om uw positie in te dekken. Deze Gap Risk premie wordt vermenigvuldigd met de hefboom van de betreffende Factor. De kosten worden dagelijks verrekend in de koers van de Factor. Factors met een future contract als onderliggende waarde: Een Factor op de AEX future met hefboom 5 heeft op deze manier een jaarlijkse kostprijs van 3,2%, namelijk de hefboom van 5 die wordt vermenigvuldigd met 0,6% Gap Risk + 0,2% beheervergoeding. Deze kosten worden dagelijks verrekend in de koers van de Factor. Indices Obligaties Volatiliteit Grondstoffen Edelmetalen Verder krijgt u als belegger ook rente over uw investering bij Factors met een future contract als onderliggende waarde. Zo krijgt u bij een investering in een Factor op de AEX future de EONIA, de interbancaire rente. Wanneer de interestvoeten hoog zijn, hebben Factors met een future contract als onderliggende waarde een extra voordeel. Feiten: Bij Factors op future contracten dalen de kosten als de rente stijgt. Bij het handelen in Factors betaalt u, net als bij aandelen, een spread. Dit is het verschil tussen de aan- en verkoopkoers van een Factor. Hoe groter de liquiditeit van de onderliggende waarde van de Factor, hoe kleiner de spread van de Factor. Hoe hoger de hefboom, hoe hoger de kosten. De kosten worden berekend over de waarde van de Factor. Naast deze kosten houdt u best rekening met de kosten die uw broker aanrekent (transactiekosten, beheervergoeding) en eventueel verschuldigde belastingen. Tenslotte willen wij opmerken dat de posities in een Factor niet doorgerold moeten worden om eenzelfde hefboom te behouden. De hefboom van een Factor blijft immers iedere dag hetzelfde. Hierdoor kunt u kosten besparen omdat u niet voortdurend moet aan- en verkopen.

10 10 I Factors Berekening van de waarde van een Factor Waarde Factor Long = Index D-1 x [1+ (Hefboom x Intraday performance onderliggende waarde)] + Index D-1 x [(Eonia - (Hefboom x Gaprisk) - MF) / 360] x T Index D-1: Referentiekoers van de Factor van de vorige handelsdag Eonia: Interbancaire rente Gap Risk: hedging kosten van de uitgever. De Gap-Risk wordt vermenigvuldigd met de hefboom van de Factor om zo de totale indekkingkost te berekenen MF: Management Fee, dit zijn de kosten voor het beheer van de Factor T: aantal dagen tussen twee op elkaar volgende data van berekening. Tussen een vrijdag en een maandag zijn dit bijvoorbeeld 3 dagen Rekenvoorbeeld Factor Long hefboom 5 op de AEX future De waarde van de Factor van de vorige handelsdag: 100 euro Gap Risk: 0,6% p.j. Management Fee: 0,2% p.j. EONIA: 0,2% p.j. Dag 1 De intraday performance van de AEX future: +1% = 100 x [1+ (5 x 0,01)] x [(0,002 (5 x 0,006) 0,002) / 360] x 1 = x (-0,03)/360 = 105 0,0083 = 104,9917 Dag 2 De intraday performance van de AEX future: 0,5% =104,9917 x [1+ (5 x -0,005)] + 104,9917 x [(0,002 (5 x 0,006) 0,002) / 360] x 1 =102, ,9917 x (-0,03)/360 =102,3669 0,0087 =102,3581 Dag 3 De intraday performance van de AEX future: +1,5% =102,3581 x [1+ (5 x 0,015)] + 102,3581 x [(0,002 (5 x 0,006) 0,002) / 360] x 1 =110, ,3581 x (-0,03)/360 =110,0350 0,0085 =110,0265

11 Factors I 11 Factors aan- en verkopen Waar kunt u Factors verhandelen? Factors zijn in principe verkrijgbaar bij alle banken en/of brokers die toegang hebben tot Euronext Amsterdam of Euronext Brussel. Mocht u een Factor niet terugvinden in het systeem van uw broker, volstaat het om uw broker te contacteren met de vraag om dit product te activeren. Elke bank of broker in Nederland en België heeft immers toegang tot ons productaanbod. Hoe herkent u een Factor? Elke Factor heeft een unieke ISIN code waarmee u het product kunt opzoeken in het systeem van uw broker. De naamgeving van een Factor in het systeem van een broker kan als volgt zijn: De CB Factor op AEX future 5 Long CB staat voor Commerzbank, AEX future is de onderliggende waarde, de 5 staat voor een hefboom van 5 en Long geeft aan dat u met dit product kunt inspelen op een koersstijging van de onderliggende waarde. De markt in Factors Zoals alle beursproducten van Commerzbank noteren ook de Factors onder normale marktomstandigheden en bij een normale werking van de technische systemen, gedurende de openingstijden van NYSE Euronext, tussen 08:00 en 18:30 uur. De Factors vallen onder een liquiditeitscontract tussen Commerzbank AG en NYSE Euronext, dat tot doel heeft een continue liquiditeit van de door Commerzbank uitgegeven producten te garanderen. Dit betekent dat de investeerder kan kopen of verkopen tegen een prijs die gereguleerd is door NYSE Euronext (een maximale spread die afhankelijk is van de prijs van het product) en bepaald door Commerzbank onder normale marktomstandigheden. Er zijn verschillende factoren die de prijs, de spread en de hoeveelheid Factors die Commerzbank bereid is aan te kopen kunnen beïnvloeden. Dit hangt onder meer af van de koers van de onderliggende waarde, de vraag en het aanbod van de onderliggende waarde, de volatiliteit van de onderliggende waarden en de openingstijden van de beurs waarop de onderliggende waarde wordt verhandeld.

12 12 I Factors Risicofactoren Risico op prijsfluctuatie / hefboomeffect Commerzbank AG wijst alle beleggers op de specifieke kenmerken van de Factors en voornamelijk op het feit dat deze producten, gezien hun dynamisch karakter, aanzienlijke prijsschommelingen kunnen ondergaan gedurende de gehele looptijd van het product. De prijs van een Factor zal veranderen aan de hand van de koersontwikkeling van de onderliggende waarde. De prijs kan daardoor lager zijn dan het geïnvesteerde bedrag en op het moment van verkoop een verlies opleveren ten opzichte van het geïnvesteerde kapitaal. Kredietrisico Met de aanschaf van Factors nemen investeerders een kredietrisico op de uitgever en stellen zich aldus bloot aan een kapitaalverlies in geval van een wanbetaling van de uitgever. Indien de uitgevende instelling failliet gaat kunt u een deel van of uw volledige geïnvesteerde kapitaal verliezen. Risico op kapitaalverlies De producten geven geen recht op een volledige terugbetaling van het geïnvesteerde kapitaal. In het geval van een tegengestelde beweging van de onderliggende waarde is een kapitaalverlies waarschijnlijk. Liquiditeitsrisico De producten noteren aan NYSE Euronext Amsterdam en NYSE Euronext Brussel. Er is geen garantie dat er zich een actieve markt ontwikkelt wat betekent dat als een investeerder zijn product wenst te verkopen, de investeerder dit zal moeten doen tegen een prijs die wordt bepaald door Commerzbank AG (die de liquiditeit van het product garandeert) op basis van de marktparameters. Beëindiging Factor In uitzonderlijke omstandigheden kan Commerzbank een Factor beëindigen. Commerzbank zal in dit geval de beleggers hierover informeren. Basisprospectus Het prospectus (Base prospectus relating to Structured Certificates van 27 juni 2012) en de supplementen van 12/07/212, 01/08/2012, 08/13/2012, 08/11/2012 en 22/02/2013 zijn goedgekeurd door de BaFin, de Duitse toezichthouder en zijn beschikbaar op de website in de rubriek Legal onder Basis Prospectus. Wij raden u aan om deze documenten goed door te nemen voordat u in Factors handelt.

13 Factors I 13 Overzicht Factors Commerzbank op de AEX future (Euronext Amsterdam) Long Hefboom ISIN Kosten Aanpassingsniveau Waarde Factor na activeren aanpassingsmechanisme Hefboom 3 (Long) Hefboom 5 (Long) Hefboom 10 (Long) Hefboom 15 (Long) DE 000 CZ3 2CJ 8 0,2 % MF + 0,6 % Gap-risk x 3 Totale kosten = 2 % per jaar DE 000 CZ3 2CL 4 0,2 % MF + 0,6 % Gap-risk x 5 Totale kosten = 3,2 % per jaar DE 000 CZ7 E4B 6 0,2 % MF + 0,6 % Gap-risk x 10 Totale kosten = 6,2 % per jaar DE 000 CZ7 E4D 2 0,2 % MF + 0,6 % Gap-risk x 15 Totale kosten = 9,2 % per jaar 15 % daling onderliggende waarde 55 % van de vorige slotkoers 15 % daling onderliggende waarde 25 % van de vorige slotkoers 9 % daling onderliggende waarde 10 % van de vorige slotkoers 6 % daling onderliggende waarde 10 % van de vorige slotkoers Short Hefboom ISIN Kosten Aanpassingsniveau Waarde Factor na activeren aanpassingsmechanisme Hefboom 3 (Short) Hefboom 5 (Short) Hefboom 10 (Short) Hefboom 15 (Short) DE 000 CZ3 2CK 6 0,2 % MF + 0,6 % Gap-risk x 3 Totale kosten = 2 % per jaar DE 000 CZ3 2CM 2 0,2 % MF + 0,6 % Gap-risk x 5 Totale kosten = 3,2 % per jaar DE 000 CZ7 E4C 4 0,2 % MF + 0,6 % Gap-risk x 10 Totale kosten = 6,2 % per jaar DE 000 CZ7 E4E 0 0,2 % MF + 0,6 % Gap-risk x 15 Totale kosten = 9,2 % per jaar 15 % daling onderliggende waarde 55 % van de vorige slotkoers 15 % daling onderliggende waarde 25 % van de vorige slotkoers 9 % daling onderliggende waarde 10 % van de vorige slotkoers 6 % daling onderliggende waarde 10 % van de vorige slotkoers

14 14 I Factors Meer informatie U kunt op de website van Commerzbank beursproducten meer informatie terugvinden over de werking van de Factors. Onder de Academy-sectie kunt u ondermeer de Factor-module terug vinden, een interactieve presentatie waarin de werking van de Factors stap voor stap wordt uitgelegd en waar u zelf de werking van de Factors kunt simuleren. Mocht u vragen, opmerkingen of suggesties hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren op het gratis telefoonnummer vanuit Nederland of vanuit België. U kunt ons per mail contacteren via het mailadres Over Commerzbank AG Factors worden uitgegeven door Commerzbank AG. Commerzbank AG is wereldwijd actief en biedt financiële producten en diensten aan voor particulieren, bedrijven en overheden. Lange termijn rating Commerzbank op 21/05/2014: Moody s Investors Service, New York: A3 Standard & Poors: A Fitch IBCA, Londen: A+

15 12 I Faktor-Zertifikate auf Aktien Disclaimer Deze producten zijn bestemd voor ervaren beleggers die beschikken over de kennis en ervaring die nodig is om de informatie die op deze producten van toepassing is te begrijpen. Alle Factors zijn uitgegeven in het kader van het basisprospectus dat is gecontroleerd door het BAFin en de definitieve voorwaarden zijn beschikbaar bij Commerzbank of op Commerzbank AG vestigt de aandacht van het publiek op de risicofactoren beschreven in het basisprospectus. Deze brochure is uitgegeven uitsluitend vanuit informatief oogpunt en dient in geen geval als een financieel, fiscaal, juridisch of ander advies te worden beschouwd. De informatie, grafieken, cijfers, meningen of commentaren die deze brochure bevat zijn gegeven op indicatieve titel en kunnen naderhand worden aangepast. De inhoud van deze brochure alleen kan niet dienen als basis voor een beslissing om te investeren. Deze brochure vormt op geen enkele wijze een aanbod, aanleiding of uitnodiging tot de aankoop dan wel verkoop van een Factor van Commerzbank AG. Deze brochure heeft geen enkele contractuele waarde. Commerzbank AG kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enig verlies of schade, direct of indirect geleden door het raadplegen of gebruik van deze brochure. Indien u een Factor wenst te verkrijgen, of aanvullende informatie over deze producten wenst te ontvangen, neemt u dan contact op met uw financieel adviseur. Commerzbank AG Alle rechten voorbehouden.

16 Commerzbank AG Corporate & Markets 23, rue de la Paix Paris Hotline (NL) Commerzbank Aktiengesellschaft is een naamloze vennootschap naar Duits recht en staat ingeschreven in het handelsregister van Frankfurt am Main.

Commerzbank AG Factor Certificaten

Commerzbank AG Factor Certificaten Commerzbank AG Factor Certificaten Corporates & Markets Deze producten bevatten het risico op kapitaalverlies. De producten in deze brochure zijn onderhevig aan risico s (voor risicofactoren zie pagina

Nadere informatie

Factor Certificaten op Indices

Factor Certificaten op Indices Factor Certificaten op Indices Deze producten bieden geen kapitaalgarantie Het basisprospectus betreffende de Factor Certificaten is goedgekeurd door het BaFin, de Duitse regulerende instantie. De producten

Nadere informatie

Unlimited Speeders. Achieving more together

Unlimited Speeders. Achieving more together Unlimited Speeders Achieving more together Unlimited Speeders: Beleg met een hefboom 3 Unlimited Speeders: Beleg met een hefboom Snel en eenvoudig beleggen met een geringe investering? Inspelen op een

Nadere informatie

Reverse Exchangeable Notes. Het basisprospectus (d.d. 13 maart 2013) is goedgekeurd door het Bafin, de Duitse regelgever.

Reverse Exchangeable Notes. Het basisprospectus (d.d. 13 maart 2013) is goedgekeurd door het Bafin, de Duitse regelgever. Reverse Exchangeable Notes Het basisprospectus (d.d. 13 maart 2013) is goedgekeurd door het Bafin, de Duitse regelgever. 02 Reverse Exchangeable Notes Reverse Exchangeable Notes Profiteer van een vaste

Nadere informatie

Limited Speeders. Achieving more together

Limited Speeders. Achieving more together Limited Speeders Achieving more together Limited Speeders: Beleg met een nog grotere hefboom! 3 Limited Speeders: Beleg met een nog grotere hefboom! Werking Limited Speeders Limited Speeders behoren,

Nadere informatie

Hoe profiteert u optimaal van hefboomproducten in de huidige volatiele markten? Neelie Verlinden Commerzbank AG

Hoe profiteert u optimaal van hefboomproducten in de huidige volatiele markten? Neelie Verlinden Commerzbank AG Hoe profiteert u optimaal van hefboomproducten in de huidige volatiele markten? Neelie Verlinden Commerzbank AG Overzicht - Hefboomeffect : definitie - Kies een product passend bij uw profiel - Speeders

Nadere informatie

MASTERCLASS LYNX Factors

MASTERCLASS LYNX Factors MASTERCLASS LYNX Factors Tycho Schaaf, LYNX Christophe Cox, Commerzbank Beursproducten Factors Eigenschappen Factors Factors in de praktijk Handelsstrategieën Het onderhavige document is geredigeerd uitsluitend

Nadere informatie

Twin Win Certificaat

Twin Win Certificaat Twin Win Certificaat Inhoud 05 Wat is een Twin Win Certificaat? 06 De werking van een Twin Win Certificaat 09 Uitbetaling 10 Scenario analyse 12 De koersvorming gedurende de looptijd 13 Handelen in Twin

Nadere informatie

Beursproducten op Futures

Beursproducten op Futures Beursproducten op Futures Inhoud Wat is een future? 05 Beursproducten op futures 06 Waar kan ik de koersen van futures terugvinden? 14 Meer informatie? 14 Disclaimer 15 3 Beursproducten op futures Commerzbank

Nadere informatie

draft Rendement Certificaat

draft Rendement Certificaat draft Rendement Certificaat Inhoud 05 Wat is een Rendement Certificaat? 07 De werking van een Rendement Certificaat 09 Uitbetaling 10 Scenario analyse 11 De koersvorming gedurende de looptijd 13 Handelen

Nadere informatie

Inhoud. 05 Wat is een Bonus Certificaat? 07 De werking van een Bonus Certificaat. 09 Uitbetaling. 11 Scenario analyse. 13 De koersvorming

Inhoud. 05 Wat is een Bonus Certificaat? 07 De werking van een Bonus Certificaat. 09 Uitbetaling. 11 Scenario analyse. 13 De koersvorming Bonus Certificaat Inhoud 05 Wat is een Bonus Certificaat? 07 De werking van een Bonus Certificaat 09 Uitbetaling 11 Scenario analyse 13 De koersvorming 15 Handelen in een Bonus Certificaat 16 Kosten en

Nadere informatie

Limited Speeders zijn nieuwe beleggingsproducten waarmee u met een nog grotere hefboom kunt beleggen. Doordat het financieringsniveau gelijk is aan

Limited Speeders zijn nieuwe beleggingsproducten waarmee u met een nog grotere hefboom kunt beleggen. Doordat het financieringsniveau gelijk is aan Limited Speeders Limited Speeders zijn nieuwe beleggingsproducten waarmee u met een nog grotere hefboom kunt beleggen. Doordat het financieringsniveau gelijk is aan het stop loss-niveau, en deze niveaus

Nadere informatie

Inhoud. Commerzbank Turbos s 04. Hoe werkt een Turbo? 05. BEST Turbo s 12. Limited Turbo s 14. Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16.

Inhoud. Commerzbank Turbos s 04. Hoe werkt een Turbo? 05. BEST Turbo s 12. Limited Turbo s 14. Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16. Commerzbank Turbo s Inhoud 3 Inhoud Commerzbank Turbos s 04 Hoe werkt een Turbo? 05 BEST Turbo s 12 Limited Turbo s 14 Hoe koopt en verkoopt u een Turbo? 16 Risico s 18 Kosten 20 4 Commerzbank Turbo s

Nadere informatie

draft Garantie Certificaat

draft Garantie Certificaat draft Garantie Certificaat Garantie Certificaat Commerzbank is één van de grootste aanbieders van beursgenoteerde beleggingsproducten in Europa, denk hierbij aan investeringsproducten zoals rendement-,

Nadere informatie

Reverse Exchangeable Notes

Reverse Exchangeable Notes Reverse Exchangeable Notes Achieving more together Commerzbank Reverse Exchangeable Notes 3 Commerzbank Reverse Exchangeable Notes Klassieke Reverse Exchangeable Notes: Vaste coupon & terugbetaling Vaste

Nadere informatie

draft Discount Certificaat

draft Discount Certificaat draft Discount Certificaat Inhoud 05 Wat is een Discount Certificaat? 07 De werking van een Discount Certificaat 09 Scenario analyse 12 Beleggingstrategieën 14 De koersvorming gedurende de 16 Handelen

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de voordelen van Turbo s? 5 4. Welke

Nadere informatie

MASTERCLASS LYNX Turbo s

MASTERCLASS LYNX Turbo s MASTERCLASS LYNX Turbo s Tycho Schaaf, LYNX Christophe Cox, Commerzbank Beursproducten Eigenschappen Turbo s Verschillende soorten Turbo s Turbo s in uw beleggingsportefeuille Praktijkvoorbeelden Het onderhavige

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group Brochure bestemd voor particuliere beleggers p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de voordelen van Turbo s? 5 4. Welke

Nadere informatie

Rendement Certificaten

Rendement Certificaten Rendement Certificaten Een alternatief voor een rechtstreekse belegging in aandelen!* Aantrekkelijk vast rendement, indien de onderliggende waarde boven de rendementgrens blijft handelen Ook kans op een

Nadere informatie

MASTERCLASS LYNX Meer halen uit Turbo s

MASTERCLASS LYNX Meer halen uit Turbo s MASTERCLASS LYNX Meer halen uit Turbo s Tycho Schaaf, LYNX Christophe Cox, Commerzbank Beursproducten Turbo s & opties: de karakteristieken Handelsstrategieën: opties versus Turbo s Optie en Turbo combinaties

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de

Nadere informatie

Inhoud. 04 Warrants Commerzbank. 06 De werking van Warrants. 10 Inspelen op stijgende of dalende koersen

Inhoud. 04 Warrants Commerzbank. 06 De werking van Warrants. 10 Inspelen op stijgende of dalende koersen draft Warrants Inhoud 04 Warrants Commerzbank 06 De werking van Warrants 10 Inspelen op stijgende of dalende koersen 12 Invloed factoren op de prijs van een Warrant 15 Technische indicatoren: de Grieken!

Nadere informatie

commerzbank Speeders PRODUCTINFORMATIE

commerzbank Speeders PRODUCTINFORMATIE commerzbank Speeders PRODUCTINFORMATIE Speeder long Speeder short / www.speeders.commerzbank.com / Waarom Speeders? Het type beleggingsproduct waar de Speeder in thuis hoort is recent in Nederland. In

Nadere informatie

HEFBOOMPRODUCTEN (FACTOR CERTIFICATEN) NYSE Euronext in samenwerking met Commerzbank. NYSE Euronext. All Rights Reserved.

HEFBOOMPRODUCTEN (FACTOR CERTIFICATEN) NYSE Euronext in samenwerking met Commerzbank. NYSE Euronext. All Rights Reserved. HEFBOOMPRODUCTEN (FACTOR CERTIFICATEN) NYSE Euronext in samenwerking met Commerzbank NYSE Euronext. All Rights Reserved. Gestructureerde producten markt van NYSE Euronext NYSE Euronext Brussel NYSE Euronext

Nadere informatie

Rendement Certificaten

Rendement Certificaten Rendement Certificaten Een alternatief voor een rechtstreekse belegging in aandelen!* Aantrekkelijk vast rendement, indien de onderliggende waarde boven de rendementgrens blijft handelen Ook kans op een

Nadere informatie

HAAL MEER UIT UW BEURSDAG

HAAL MEER UIT UW BEURSDAG MEI 2016 SOCIETE GENERALE DAILY BULL & BEAR HAAL MEER UIT UW BEURSDAG DEZE BROCHURE IS BESTEMD VOOR ERVAREN EN ACTIEVE PARTICULIERE BELEGGERS IN NEDERLAND DIE VOLDOENDE ERVARING EN KENNIS HEBBEN OM DE

Nadere informatie

BNP Paribas Eurozone Lookback Certificaat*

BNP Paribas Eurozone Lookback Certificaat* BNP Paribas Eurozone Lookback Certificaat* Het Certificaat biedt de belegger een 100% participatie in de EURO STOXX 50 index Instappen op de laagste slotkoers gedurende de Lookback observatieperiode die

Nadere informatie

COMMERZBANK AG (DE) MAX FUNDS SELECT

COMMERZBANK AG (DE) MAX FUNDS SELECT COMMERZBANK AG (DE) MAX FUNDS SELECT Financieel instrument met recht op terugbetaling van het geïnvesteerde kapitaal exclusief kosten*, uitgegeven door Commerzbank AG (S&P A/ Moody s Baa1 / Fitch A+) ISIN

Nadere informatie

Binck turbo s. Versneld beleggen op de meest liquide markten

Binck turbo s. Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turbo s Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turbo s De turbo is een populair product onder ervaren en actieve beleggers. Het hoge winstpotentieel gecombineerd met een transparante

Nadere informatie

Binck turboxl. Versneld beleggen op de meest liquide markten

Binck turboxl. Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turboxl Versneld beleggen op de meest liquide markten Binck turboxl De turboxl is een populair product onder ervaren en actieve beleggers. Het hoge winstpotentieel gecombineerd met een transparante

Nadere informatie

Beleggen met Boosters

Beleggen met Boosters Beleggen met Boosters Rogier San Giorgi Amsterdam, 26 januari 2015 BNP Paribas Markets: een warm bad Team dat Turbo heeft gelanceerd naar BNP Paribas Nico Bakker en andere partners Actief in Nederland

Nadere informatie

Wanneer koopt u een Turbo?

Wanneer koopt u een Turbo? Turbo s zijn complexe en risicovolle financiële producten en kennen geen gegarandeerde waarde of vooraf bepaalde looptijd. Aan een belegging in deze financiële producten zijn financiële risico s verbonden

Nadere informatie

ING Sprinters XL. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koersstijging of -daling @

ING Sprinters XL. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koersstijging of -daling @ ING Sprinters XL Met een nog grotere hefboom inspelen 2op een koersstijging of -daling @ ING Sprinters XL Eind 2008 heeft de ING Sprinters geïntroduceerd. Hiermee kunt u inspelen op wereldwijde marktontwikkelingen.

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Call en put opties 3 2. Koper en schrijver 4 3. Standaardisatie 5 Onderliggende

Nadere informatie

ABN AMRO TURBO S. Goed voorbereid actief beleggen

ABN AMRO TURBO S. Goed voorbereid actief beleggen ABN AMRO TURBO S Goed voorbereid actief beleggen ABN AMRO Turbo s zijn inmiddels een bekend begrip in de financiële wereld. En nog altijd is de populariteit van Turbo s groeiende. De Turbo dankt dit succes

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note High Risk Equity Interest Other ING Dutch Plus Note Minimaal 155%* aflossing bij stijgende of beperkt dalende beurzen Bescherming tot 35% koersdaling t.o.v. de startwaarde Profiteer van een mogelijke stijging

Nadere informatie

markets.bnpparibas.nl

markets.bnpparibas.nl markets.bnpparibas.nl Boosters zijn complexe en risicovolle financiële producten en kennen geen gegarandeerde waarde of vooraf bepaalde looptijd. Aan een belegging in deze financiële producten zijn financiële

Nadere informatie

Speeders, BEST Speeders en Limited Speeders

Speeders, BEST Speeders en Limited Speeders SPEEDERS, best spedeers EN limited speeders 2 Speeders, BEST Speeders en Limited Speeders Over Citi Citi is met haar aanwezigheid in meer dan 160 landen in alle werelddelen de grootste financiële instelling

Nadere informatie

Turbo Thema: de basis van Turbo s

Turbo Thema: de basis van Turbo s februari 2012 Turbo Thema: de basis van Turbo s Beleg slim, beleg Turbo RBS, februari 2012 Introductie Seminars in 2012 Eerste maandag: seminar 'Ontmoet RBS' Webinars in 2012 Eerste dinsdag: de gouden

Nadere informatie

Beleg slim, beleg Turbo

Beleg slim, beleg Turbo Beleg slim, beleg Turbo Turbo s zijn complexe en risicovolle financiële producten en kennen geen gegarandeerde waarde of vooraf bepaalde looptijd. Aan een belegging in deze financiële producten zijn financiële

Nadere informatie

ABN AMRO TURBO S. Goed voorbereid actief beleggen. België

ABN AMRO TURBO S. Goed voorbereid actief beleggen. België ABN AMRO TURBO S Goed voorbereid actief beleggen België ABN AMRO Turbo s zijn inmiddels een bekend begrip in de financiële wereld. En nog altijd is de populariteit van Turbo s groeiende. De Turbo dankt

Nadere informatie

JANUARI 2018 BINCK TURBO S

JANUARI 2018 BINCK TURBO S JANUARI 2018 BINCK TURBO S BINCK TURBO S De turbo is een populair product onder ervaren en actieve beleggers. Het hoge winstpotentieel gecombineerd met een transparante prijsvorming dragen in hoge mate

Nadere informatie

SEM Rendement Certificaten*

SEM Rendement Certificaten* SEM Rendement Certificaten* De visie van Sem van Berkel in een kant-en-klaar pakket * Net zoals met een belegging in aandelen bieden SEM Rendement Certificaten geen kapitaalgarantie. Beleggers kunnen de

Nadere informatie

ING Sprinters. Versneld inspelen op een koersstijging of -daling van aandelen, indices, obligaties, grondstoffen of valuta s

ING Sprinters. Versneld inspelen op een koersstijging of -daling van aandelen, indices, obligaties, grondstoffen of valuta s ING Sprinters Versneld inspelen op een koersstijging of -daling van aandelen, indices, obligaties, grondstoffen of valuta s ING Sprinters ING heeft eind 2008 de ING Sprinters geïntroduceerd. Hiermee kunt

Nadere informatie

2 >> ABN AMRO Turbo s. 22 >> ABN AMRO Turbo s op aandelen en indices. 29 >> ABN AMRO Turbo s op valuta s. 35 >> ABN AMRO Turbo s op obligaties

2 >> ABN AMRO Turbo s. 22 >> ABN AMRO Turbo s op aandelen en indices. 29 >> ABN AMRO Turbo s op valuta s. 35 >> ABN AMRO Turbo s op obligaties 2 >> ABN AMRO Turbo s 22 >> ABN AMRO Turbo s op aandelen en indices 29 >> ABN AMRO Turbo s op valuta s 35 >> ABN AMRO Turbo s op obligaties 42 >> ABN AMRO Turbo s op grondstoffen ABN AMRO TURBO S Goed

Nadere informatie

ABN AMRO TURBO S. Goed voorbereid actief beleggen. België

ABN AMRO TURBO S. Goed voorbereid actief beleggen. België ABN AMRO TURBO S Goed voorbereid actief beleggen België ABN AMRO Turbo s zijn inmiddels een bekend begrip in de financiële wereld. En nog altijd is de populariteit van Turbo s groeiende. De Turbo dankt

Nadere informatie

Juli 2014. Structured products. Index Garantie Notes. Index Garantie Notes

Juli 2014. Structured products. Index Garantie Notes. Index Garantie Notes Structured products Juli 2014 1 Bij deze brochure hoort een Inlegvel over uw specifieke Note. Het Inlegvel wordt geacht deel uit te maken van deze brochure en geeft de voorwaarden van een specifieke Note.

Nadere informatie

ING Liric Grondstoffen oktober 2015

ING Liric Grondstoffen oktober 2015 ING Liric Grondstoffen oktober 2015 95% garantie van de nominale waarde op de einddatum Voor 71% participeren in de mogelijke stijging van een toonaangevende grondstoffenindex Aflossingsdatum: 2 oktober

Nadere informatie

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen op een koersstijging of -daling

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen op een koersstijging of -daling ING Sprinters BEST Met een nog grotere hefboom inspelen op een koersstijging of -daling ING Sprinters BEST Wat is een Sprinter BEST? Een Sprinter BEST is een beleggingsproduct van ING waarmee u versneld

Nadere informatie

JANUARI 2018 BINCK TURBOXL

JANUARI 2018 BINCK TURBOXL JANUARI 2018 BINCK TURBOXL BINCK TURBOXL De turboxl is een populair product onder ervaren en actieve beleggers. Het hoge winstpotentieel gecombineerd met een transparante prijsvorming dragen in hoge mate

Nadere informatie

Goldman Sachs Traders

Goldman Sachs Traders Goldman Sachs Traders Met ingang van: Maart 2015 Advertentiebericht 4 Goldman Sachs Traders Inhoudsopgave Traders nader bekeken 8 Belangrijke informatie 17 Verklarende woordenlijst 26 Goldman Sachs Traders

Nadere informatie

ABN AMRO TRADER. Goed voorbereid actief beleggen. Nederland

ABN AMRO TRADER. Goed voorbereid actief beleggen. Nederland ABN AMRO TRADER Goed voorbereid actief beleggen. Nederland Wilt u beleggen met een versnelling? Maar wilt u niet het risico lopen om meer dan uw inleg te verliezen? Dan is de Trader het nieuwste hefboomproduct

Nadere informatie

De mogelijke rente is niet gegarandeerd maar afhankelijk van de stand van de AEX op de peildatum

De mogelijke rente is niet gegarandeerd maar afhankelijk van de stand van de AEX op de peildatum AEX Obligaties Wanneer koopt u een AEX Obligatie? De AEX Obligaties zijn hét beleggingsalternatief voor uw geld: ze zijn kansrijk en bieden bovendien 10 terugbetaling van de hoofdsom op de afloopdatum.

Nadere informatie

ABN AMRO double up certificaat

ABN AMRO double up certificaat ABN AMRO double up certificaat 2 Verwacht u dat een specifiek aandeel het komende jaar in waarde zal stijgen? Dan kunt u dubbel profiteren van deze stijging tot een vooraf vastgesteld plafond met het ABN

Nadere informatie

Technische Analyse voor beginners

Technische Analyse voor beginners Technische Analyse voor beginners COMMERZBANK Edward LOEF, LOEF Technische Analyse Hoe werkt dit online Seminar? Commerzbank Beursproducten Commerzbank is de grootste uitgever van beursgenoteerde beleggingsproducten

Nadere informatie

ING Sprinters. Versneld inspelen op een koersstijging of -daling. 2van aandelen, indices, obligaties, grondstoffen of valuta s@

ING Sprinters. Versneld inspelen op een koersstijging of -daling. 2van aandelen, indices, obligaties, grondstoffen of valuta s@ ING Sprinters Versneld inspelen op een koersstijging of -daling 2van aandelen, indices, obligaties, grondstoffen of valuta s@ ING Sprinters De ING heeft eind 2008 de ING Sprinters geïntroduceerd. Hiermee

Nadere informatie

ING Soft Commodities Coupon Note

ING Soft Commodities Coupon Note Limited Risk Equity Interest Other ING Soft Commodities Coupon Note Profiteer van een gelijkblijvende of (licht) stijgende prijs van landbouwgrondstoffen Mogelijk coupon per jaar 97% garantie van de nominale

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Call en put opties 3 2. Koper en schrijver 4 3. Standaardisatie 5 Onderliggende waarde 5 Uitoefenprijs 5 Looptijd

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note High Risk Equity Interest Other ING Metal Index Note 175% participatie in de mogelijke stijging van een metalen-index 60% garantie van de nominale waarde op einddatum Maximum aflossing: 187,50% van de

Nadere informatie

SG TURBO BEST HET HEFBOOMEFFECT IN ALLE EENVOUD FINANCIËLE INSTRUMENTEN MET HEFBOOMEFFECT DIE EEN RISICO OP KAPITAALVERLIES MEEBRENGEN

SG TURBO BEST HET HEFBOOMEFFECT IN ALLE EENVOUD FINANCIËLE INSTRUMENTEN MET HEFBOOMEFFECT DIE EEN RISICO OP KAPITAALVERLIES MEEBRENGEN SG TURBO BEST HET HEFBOOMEFFECT IN ALLE EENVOUD FINANCIËLE INSTRUMENTEN MET HEFBOOMEFFECT DIE EEN RISICO OP KAPITAALVERLIES MEEBRENGEN Afgeleide instrumenten naar Frans recht die een risico op kapitaalverlies

Nadere informatie

Goldman Sachs Traders

Goldman Sachs Traders Goldman Sachs Traders Met ingang van: Juli 2015 Advertentiebericht 4 Goldman Sachs Traders Inhoudsopgave Traders nader bekeken 8 Belangrijke informatie 17 Verklarende woordenlijst 27 Een belegging in

Nadere informatie

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koers stijging of -daling @

ING Sprinters BEST. Met een nog grotere hefboom inspelen. 2op een koers stijging of -daling @ ING Sprinters BEST Met een nog grotere hefboom inspelen 2op een koers stijging of -daling @ ING Sprinters BEST Eind 2008 heeft de ING Sprinters geïntroduceerd. Hiermee kunt u inspelen op wereldwijde marktontwikkelingen.

Nadere informatie

ABN AMRO TRADER. Goed voorbereid actief beleggen. Nederland

ABN AMRO TRADER. Goed voorbereid actief beleggen. Nederland ABN AMRO TRADER Goed voorbereid actief beleggen. Nederland Wilt u beleggen met een versnelling? Maar wilt u niet het risico lopen om meer dan uw inleg te verliezen? Dan is de Trader het nieuwste hefboomproduct

Nadere informatie

Warrants. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Warrants. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Wat is een warrant? 4 3. Wat zijn de voordelen? 5 4. Op welke onderliggende

Nadere informatie

ABN AMRO TURBO S. Goed voorbereid actief beleggen. Nederland

ABN AMRO TURBO S. Goed voorbereid actief beleggen. Nederland ABN AMRO TURBO S Goed voorbereid actief beleggen. Nederland 3 ABN AMRO Turbo s 20 ABN AMRO Turbo s op aandelen en indices 27 ABN AMRO Turbo s op valuta s 34 ABN AMRO Turbo s op obligaties 41 ABN AMRO Turbo

Nadere informatie

Speeders Limited Speeders. Snel & Simpel

Speeders Limited Speeders. Snel & Simpel Speeders Limited Speeders Speeders en Limited Speeders Snel & Simpel 2 SPEEDERS EN LIMITED SPEEDERS SPEEDERS EN LIMITED SPEEDERS 3 Over Citi Citi is een van de grootste financiële dienstverleners ter wereld.

Nadere informatie

Rapport hefboomproducten. Resultaten onderzoek

Rapport hefboomproducten. Resultaten onderzoek Rapport hefboomproducten Resultaten onderzoek Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

Index Garantie Notes

Index Garantie Notes Uitgevende Instelling: F. Van Lanschot Bankiers N.V (BBB+ / BBB+) april 2017 Index Garantie Notes ISIN: NL0012247746 2 De voorwaarden van de VL 90% Index Garantie Note AEX 17-23 (de Note ) zijn vermeld

Nadere informatie

Goldman Sachs Turbo s

Goldman Sachs Turbo s Goldman Sachs Turbo s Met ingang van: Maart 2015 Advertentiebericht 4 Goldman Sachs Turbo s Inhoudsopgave 1. Turbo s nader bekeken 8 2. Turbo s op aandelen en indexen 18 3. Turbo s op valuta s 22 4.

Nadere informatie

ING Eurozone Premie Note november 2017

ING Eurozone Premie Note november 2017 ING Eurozone Premie Note november 2017 100% participatie in een Europese aandelenindex Minimaal 145% aflossing indien de Index gedurende de observatieperiode niet meer dan 40% onder de startwaarde sluit

Nadere informatie

AEX Coupon Extra Note

AEX Coupon Extra Note AEX Coupon Extra Note Altijd 5% coupon met kans op 9% 1 In ieder geval een coupon van 5,0% per jaar Kans op een coupon van maar liefst 9,0% 1 per jaar Beschermd tot en met een daling van de Index van 40%

Nadere informatie

ING Liric Eurozone oktober 2015

ING Liric Eurozone oktober 2015 ING Liric Eurozone oktober 2015 95% garantie van de nominale waarde op de einddatum Voor 104% participeren in de mogelijke stijging van een toonaangevende Europese aandelenindex Aflossingsdatum: 2 oktober

Nadere informatie

GLOBAL 90% PROTECTION NOTE

GLOBAL 90% PROTECTION NOTE GLOBAL 90% PROTECTION NOTE Bent u op zoek naar een belegging met gedeeltelijke garantie van de nominale waarde? Terwijl u wél kunt profiteren van mogelijk stijgende aandelenkoersen? Dan kan de Global 90%

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Drie valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties

Nadere informatie

Structured products. Juni 2015. Digital Coupon Notes

Structured products. Juni 2015. Digital Coupon Notes Structured products Juni 2015 Bij deze brochure hoort een Inlegvel over uw specifieke Note. Het Inlegvel wordt geacht deel uit te maken van deze brochure en geeft de voorwaarden van een specifieke Note.

Nadere informatie

Productoverzicht Rabo AEX Garant september-08

Productoverzicht Rabo AEX Garant september-08 Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

PLUK DE VRUCHTEN VAN 3 STERAANDELEN

PLUK DE VRUCHTEN VAN 3 STERAANDELEN beleggen Autocall Belgacom-ING-Total PLUK DE VRUCHTEN VAN 3 STERAANDELEN n Een coupon van 11% bruto bij een stijging of een daling tot -50% van Belgacom-ING-Total n Looptijd van 1 tot 4 jaar De voordelen

Nadere informatie

ING Soft Commodities Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de prijs van landbouwgrondstoffen. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken

ING Soft Commodities Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de prijs van landbouwgrondstoffen. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken Protection Equity Interest Other Deze brochure is opgesteld voor de aanbieding van deze Note en is na sluiting van de inschrijvingsperiode niet meer geactualiseerd. Voor actuele informatie met betrekking

Nadere informatie

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten 5.1 Opties, termijncontracten en andere titels Opties en warrants Termijncontracten Swaps en gestructureerde producten 5.2 De markt voor derivaten Handelsplaatsen

Nadere informatie

Turbo s, Best Turbo's en Limited Turbo s

Turbo s, Best Turbo's en Limited Turbo s Turbo s, Best Turbo's en Limited Turbo s Productbrochure Turbo s, BEST Turbo's en Limited Turbo s 2 Turbo's, BEST Turbo's en Limited Turbo's Over Citi Citi is met haar aanwezigheid in meer dan 160 landen

Nadere informatie

ING Olie Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de olieprijs. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken

ING Olie Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de olieprijs. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken Protection Equity Interest Other Deze brochure is opgesteld voor de aanbieding van deze Note en is na sluiting van de inschrijvingsperiode niet meer geactualiseerd. Voor actuele informatie met betrekking

Nadere informatie

rbs.nl/markets RBS AEX Obligaties

rbs.nl/markets RBS AEX Obligaties rbs.nl/markets RBS AEX Obligaties Wanneer koopt u een RBS AEX Obligatie? De RBS AEX Obligaties* zijn hét beleggingsalternatief voor uw geld: ze zijn kansrijk en bieden bovendien 100% terugbetaling van

Nadere informatie

Euro Garant Note. Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar.

Euro Garant Note. Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar. Protection Equity Interest Other Euro Garant Note Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar Beleg in de 50 belangrijkste aandelen

Nadere informatie

Memory Coupon Notes.

Memory Coupon Notes. Memory Coupon Notes www.bnpparibasmarkets.nl Wanneer koopt u een Memory Coupon Note? Een Memory Coupon Note is een beursgenoteerd beleggingsproduct dat een alternatief kan zijn voor een rechtstreekse belegging

Nadere informatie

Goldman Sachs Turbo s

Goldman Sachs Turbo s Goldman Sachs Turbo s Met ingang van: Maart 2015 Advertentiebericht 4 Goldman Sachs Turbo s Inhoudsopgave 1. Turbo s nader bekeken 8 2. Turbo s op aandelen en indexen 18 3. Turbo s op valuta s 22 4.

Nadere informatie

ING Liric USA mei 2018

ING Liric USA mei 2018 ING Liric USA mei 2018 Minimale aflossing op de aflossingsdatum van EUR 95 per Liric Participeren in een Amerikaanse aandelenindex Dagelijks verhandelbaar via Euronext Amsterdam Hoe werkt de ING Liric

Nadere informatie

Goldman Sachs Turbo s

Goldman Sachs Turbo s Goldman Sachs Turbo s Met ingang van: Juli 2015 Advertentiebericht 4 Goldman Sachs Turbo s Inhoudsopgave 1. Turbo s nader bekeken 8 2. Turbo s op aandelen en indexen 18 3. Turbo s op valuta s 22 4. Turbo

Nadere informatie

double up certificaat

double up certificaat double up certificaat Op Akzo Nobel 2011-2012 2 tot aan het plafond Verwacht u dat de aandelen Akzo Nobel het komende jaar in koers zullen stijgen? Dan kunt u dubbel profiteren van deze stijging tot aan

Nadere informatie

ING Liric Grondstoffen augustus 2017

ING Liric Grondstoffen augustus 2017 ING Liric Grondstoffen augustus 2017 Garantiewaarde op de aflossingsdatum van EUR 95 per Liric Voor 95% participeren in de mogelijke stijging van een toonaangevende grondstoffenindex Dagelijks verhandelbaar

Nadere informatie

RBS Obligaties. Hèt beleggingsalternatief voor uw geld

RBS Obligaties. Hèt beleggingsalternatief voor uw geld RBS Obligaties Hèt beleggingsalternatief voor uw geld 2 RBS Obligaties Uw vertrouwen in de beurs is misschien nog laag. De spaarrente nog lager. Wat zijn dan alternatieven om toch rendement te maken op

Nadere informatie

rbs.nl/markets Beleg sneller, beleg Booster

rbs.nl/markets Beleg sneller, beleg Booster rbs.nl/markets Beleg sneller, beleg Booster Wanneer koopt u een Booster? The Royal Bank of Scotland plc ( RBS ), marktleider in Turbo's op Euronext Amsterdam, brengt een nieuw product op de markt: de Booster.

Nadere informatie

RBS AEX Obligaties. Hét beleggingsalternatief voor uw geld

RBS AEX Obligaties. Hét beleggingsalternatief voor uw geld RBS AEX Obligaties Hét beleggingsalternatief voor uw geld RBS AEX Obligaties 2 De RBS AEX Obligaties van The Royal Bank of Scotland N.V. zijn hét beleggingsalternatief voor uw geld: ze zijn kansrijk en

Nadere informatie

Structured products. September 2014. Index Garantie Notes. Inlegvel VL Index Garantie Note AEX 14-20

Structured products. September 2014. Index Garantie Notes. Inlegvel VL Index Garantie Note AEX 14-20 Structured products tember 2014 Index Garantie Notes 2 De VL Index Garantie Note AEX 14-20 (de Note ) wordt uitgegeven onder het Basis Prospectus van het Structured Note Programme ter waarde van 2 miljard

Nadere informatie

Securex Life Select One. Halfjaarlijks verslag op 30/06/2015

Securex Life Select One. Halfjaarlijks verslag op 30/06/2015 Securex Life Select One Halfjaarlijks verslag op 30/06/2015 Verzekeringsprod uct Samenstelling van het fonds Nettoinventariswaarde van het fonds Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan

Nadere informatie

OPTIES IN VOGELVLUCHT

OPTIES IN VOGELVLUCHT OPTIES IN VOGELVLUCHT Inleiding Deze brochure biedt een snelle, beknopte inleiding in de beginselen van opties. U leert wat een optie is, wat de kenmerken zijn van een optie en wat een belegger kan doen

Nadere informatie

Rapport hefboomproducten. Resultaten onderzoek

Rapport hefboomproducten. Resultaten onderzoek Rapport hefboomproducten Resultaten onderzoek Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

ABN AMRO 5,125% ABN AMRO

ABN AMRO 5,125% ABN AMRO ABN AMRO 5,125% ABN AMRO obligatie 2011-2014 in AUD Participatie Certificaat 2 Denkt u dat de koers van een bepaalde onderliggende waarde zal stijgen? En wilt u hier extra voordeel mee behalen? Misschien

Nadere informatie