Plan van aanpak bancaire financiering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plan van aanpak bancaire financiering"

Transcriptie

1 Plan van aanpak bancaire financiering

2 Geachte lezer, Een gedegen en gestructureerde voorbereiding op een bedrijfsfinancieringtraject is dé manier om succesvol invulling te geven aan uw groei- en/of acquisitiestrategie en dient in sommige gevallen vroegtijdig te beginnen. Door dit Plan van Aanpak Bedrijfsfinanciering bij Van Oers Corporate Finance aan te vragen, heeft u zojuist de eerste stap gezet naar een succesvol financieringstraject. Indien u na het lezen van dit plan van aanpak behoefte heeft aan een mondelinge toelichting, dan investeren wij graag in een vrijblijvend gesprek met u. Onderstaande specialisten staan u graag te woord. Sander Collé Partner s.colle@vanoers-cf.com +31 (0) Alexander den Boer Partner a.dboer@vanoers-cf.com +31 (0)

3 Plan van aanpak

4 Eén van de voornaamste drijfveren van ondernemers is het realiseren van groei. Dit kan autonome groei zijn of groei middels acquisities. Ongeacht de vorm van groei die wordt beoogd, gaan de lasten doorgaans voor de baten. Dit kan betekenen dat naast de inbreng van eigen middelen een additionele financieringsbehoefte bestaat. Wij begeleiden zowel bij autonome (financiering van uitbreidingsinvesteringen) als acquisitieve groei (overnamefinanciering). Stappenplan bij een bancaire financiering Doorgaans vindt financiering plaats met behulp van door uzelf in te brengen eigen vermogen en een aan te trekken bancaire financiering. In bepaalde gevallen kan het echter nuttig of noodzakelijk zijn om andere bronnen van financiering aan te wenden. Het hieronder beschreven stappenplan gaat uit van het aantrekken van een bancaire financiering, de meest voorkomende situatie. Het traject is onder te verdelen in 3 fasen: De voorbereidingsfase; De daadwerkelijke aanvraag; De afrondingsfase. FASE 1 DE VOORBEREIDINGSFASE Een gemiddeld financieringstraject heeft een doorlooptijd van tussen de 1 en 3 maanden. Een goede voorbereiding verhoogt de slagingskans en verkort de doorlooptijd van het proces. In de volgende figuur zijn de verschillende stappen van de voorbereidingsfase weergegeven. Structureren van de kapitaalbehoefte Stap 1 Structureren van de kapitaalbehoefte Een financieringstraject gaat doorgaans van start met een of meerdere oriënterende gesprekken. Het doel van deze gesprekken is om inzicht te krijgen in het doel van de geplande investering/overname, uw visie en businessplan en de effecten daarvan op uw onderneming. Tijdens deze gesprekken wordt vervolgens de uiteindelijke kapitaalbehoefte in kaart gebracht Stap 2 Uitwerken haalbaarheidsanalyse Op basis van de totale kapitaalbehoefte wordt een haalbaarheidsanalyse uitgewerkt. Hierbij wordt allereerst de optimale financieringsstructuur bepaald. De optimale financieringsstructuur wordt hierbij tevens vanuit fiscaal perspectief beoordeeld. Daarnaast wordt in de haalbaarheidsanalyse beoordeeld of de onderneming, op basis van uw businessplan of door met u op te stellen prognoses, gedurende de looptijd van de financiering op een verantwoorde manier aan haar rente- en aflossingsverplichtingen kan voldoen. Uitwerken haalbaarheidsanalyse

5 De basis voor deze haalbaarheidsanalyse wordt gevormd door een resultaat- en liquiditeitsbegroting voor de komende jaren. Hierbij wordt gekeken naar de gevolgen van de investering (voor zowel overname- of uitbreidingsinvestering) op de exploitatie van de onderneming, de liquiditeitspositie gedurende het jaar en wordt een inschatting gemaakt van (de gevolgen op) het werkkapitaal. Op basis hiervan worden de toekomstige geldstromen van de onderneming inzichtelijk gemaakt. Aan de hand van de geprognosticeerde geldstromen kunnen wij een inschatting maken in hoeverre de financiering, conform de bij ons bekende bancaire normen, haalbaar wordt geacht. De haalbaarheidsanalyse vormt uiteindelijk de basis voor het financiële hoofdstuk van het financieringsmemorandum. Wanneer uit de haalbaarheidsanalyse blijkt dat de kapitaalbehoefte niet volledig middels bancair en/of eigen vermogen gefinancierd kan worden, kunnen ook andere/aanvullende financieringsvormen worden overwogen. In het kader van een overnamefinanciering kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een achtergestelde lening van de verkoper of risicodragend kapitaal van externe investeerders (bijvoorbeeld participatiemaatschappijen). Wanneer het echter gaat om investeringen in uitbreiding van het machinepark kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het meefinancieren door de leverancier in de vorm van nabetalingen. FASE 2 DE AANVRAAG Fase 2 vangt aan wanneer de haalbaarheidsanalyse voldoende aanleiding geeft om de financier(s) te gaan benaderen. In de volgende figuur zijn de verschillende stappen van de aanvraag weergegeven. Opstellen financieringsmemorandum Stap 3 Opstellen financieringsmemorandum Naar aanleiding van de haalbaarheidsanalyse wordt een financieringsmemorandum opgesteld. Dit document dient voor een mogelijke financier voldoende informatie te bevatten voor een mogelijke financier om een goede analyse te kunnen maken van de betreffende onderneming en een oordeel te kunnen vormen over de wenselijkheid van het verstrekken van de gevraagde faciliteiten. Het financieringsmemorandum bestaat voor een belangrijk deel uit een kwalitatieve bedrijfsanalyse (historie, juridische structuur, businessplan, concurrentiepositie, producten en diensten, marktverwachtingen, etc.)..

6 Daarnaast bevat het financieringsmemorandum een meer financieel hoofdstuk. In het financiële hoofdstuk wordt op basis van de visie en het ondernemingsplan van de ondernemer de vertaalslag gemaakt naar de daaruit voortkomende financieringsbehoefte en de impact daarvan op de exploitatie en de geldstromen van de onderneming. Middels dit hoofdstuk dient de financier inzicht te krijgen in de mate waarin de onderneming naar de toekomst toe naar verwachting zal kunnen voldoen aan haar rente- en aflossingsverplichtingen. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de toekomstige financieringsstructuur. FASE 3 DE AFRONDINGSFASE Fase 3 vangt aan nadat er een definitief financieringsmemorandum ligt, waarmee meerdere mogelijke financiers tegelijkertijd van dezelfde informatie kunnen worden voorzien. In de volgende figuur zijn de verschillende stappen van de aanvraag weergegeven. Gesprekken financier(s) Beoordelen kredietvoorstel Stap 4 Gesprekken financier(s) Het financieringsmemorandum kan worden neergelegd bij één of meerdere banken. Dit leidt tot een optimale marktwerking. De in onderling overleg geselecteerde financiers zullen het financieringsmemorandum ontvangen, waarna wij een kennismakingsgesprek zullen arrangeren. Dit gesprek geeft u de mogelijkheid om de financier te overtuigen van uw visie en uw businessplan en de financier te overtuigen van de in het financieringsmemorandum opgenomen prognose. Daarnaast stelt het de financier in de gelegenheid om eventuele verdere informatie op te vragen die de financier nodig heeft om de kredietaanvraag te analyseren. Stap 5 Beoordelen kredietvoorstel Op basis van de verstrekte informatie en het gesprek met u als ondernemer zal de financier zijn interesse concretiseren door middel van een kredietvoorstel. De ontvangen kredietvoorstellen zullen wij analyseren, waarbij wij naast de tarifering kijken naar de omvang, de zekerheden en de flexibiliteit. In gezamenlijk overleg zal worden besloten met welke financier het vervolgproces wordt ingegaan en het kredietvoorstel zal worden afgesloten.

7 Company profile

8 Wie zijn wij? Van Oers Corporate Finance is met 30 tot 40 transacties per jaar één van de grotere organisaties op het gebied van fusie- en overnamebegeleiding in Nederland. Met een team van 10 specialisten werkt Van Oers Corporate Finance aan uiteenlopende transacties voor het grotere midden- en kleinbedrijf en de Nederlandse mid-market. Het team van Van Oers Corporate Finance adviseert haar klanten zowel nationaal als internationaal. Van Oers Corporate Finance werkt voor private ondernemingen, participatiemaatschappijen, publieke instellingen, managementteams en beursgenoteerde ondernemingen en treedt daarbij wisselend op als adviseur van de kopende of verkopende partij. Van Oers Corporate Finance heeft ruime ervaring met het begeleiden van fusies en overnames, het oplossen van complexe financiële (haalbaarheids) vraagstukken, het uitvoeren van waarderingen (business valuation) en het aantrekken van complexe financieringen. Aankoop en verkoop begeleiding Van Oers Corporate Finance adviseert ondernemers en ondernemingen bij: - het aankopen van ondernemingen waaronder strategische acquisities, Management Buy-Out (MBO) en Management Buy-In (MBI) trajecten. - het verkopen van (onderdelen van) bedrijven aan strategische kopers, private equity maatschappijen, management teams of binnen de familie. Aantrekken vreemd en eigen vermogen Daarnaast is Van Oers Corporate Finance gespecialiseerd in het aantrekken van zowel bancair, als risicodragend vermogen voor het financieren van overnames en het oplossen van complexe financiële vraagstukken. In dit verband onderhouden de specialisten van Van Oers Corporate Finance nauwe relaties met alle gerenommeerde banken en private equity maatschappijen.

9 Valuation Desk Naast de traditionele vragen die spelen in een koopof verkooptraject wordt waardecreatie en de wijze waarop strategie en waarde samenhangen steeds belangrijker. Alle kennis en ervaring op het gebied van business valuation is door Van Oers Corporate Finance ondergebracht in de Valuation Desk. Met een aantal Register Valuators (beëdigd specialisten op het gebied van bedrijfswaardering) beschikt Van Oers Corporate Finance bovendien over de kennis en expertise om elke mogelijke waardeanalyse voor u uit te voeren. Werkwijze In alle gevallen kenmerkt Van Oers Corporate Finance zich door een professionele, zorgvuldige en pragmatische handelswijze waarin uw bedrijfsstrategie, ondernemingssituatie en specifieke wensen leidend zijn. Een goede voorbereiding telt

10 Internationaal Een deel van onze koop- en verkoopopdrachten is grensoverschrijdend. Veelal gaat het om de verkoop van Nederlandse ondernemingen aan buitenlandse kopers of de aankoop van een buitenlandse target voor Nederlandse cliënten. Voor grensoverschrijdende transacties werken wij veelal intensief samen met kantoren die aangesloten zijn bij de Leading Edge Alliance. Dit is een wereldwijde associatie van professionele corporate finance adviseurs in meer dan 100 landen. Netwerk Van Oers Corporate Finance beschikt over een uitgebreid en professioneel netwerk. Zo zijn wij lid van het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NIRV) en de Dutch Corporate Finance Association (DCFA). Awards In 2011, 2012, 2013 en 2014 is Van Oers Corporate Finance door ACQ Magazine uitgeroepen tot Best Midmarket Corporate Finance Advisory Firm of the Year. Daarnaast heeft het internationaal gerenommeerde businessblad Finance Monthly in 2013 Van Oers Corporate Finance, uitgeroepen tot Corporate Finance Advisor of the Year. Begin 2014 heeft de DCFA Van Oers Corporate Finance bekroond met de Deal of the year 2013 Award voor de begeleiding bij de verkoop van Henningsen Nederland B.V. aan het beursgenotieerde Japanse concern Ariake.

11 Referenties Referenties

12 Financiering zuivelfabriek geitenmelkpoeder De onderneming Geitenkaasproducent Bettinehoeve uit Etten-Leur en geiten- en schapenmelk productenexporteur AVH dairy trade uit Bergen (dochteronderneming van zuivelconcern EMMI uit Zwitserland) zijn samen een nieuwe onderneming gestart onder de naam: Goat Milk Powder B.V. Middels de oprichting van een joint-venture hebben zij hun krachten gebundeld voor de oprichting van een nieuwe zuivelfabriek. De zuivelfabriek zal op basis van geitenwei en geitenmelk een brede range van producten maken. Buiten het geitenmelk productie seizoen (april-augustus) zal Goat Milk Powder producten kunnen drogen voor derden. De nieuwe fabriek is voorzien van de laatste technologische ontwikkelingen. De transactie Van Oers Corporate Finance heeft de onderneming geadviseerd en ondersteund bij het opstellen van het financieringsmemorandum en het aantrekken van de bancaire financiering. Een goede voorbereiding telt

13 Financiering machinepark Kaasmakerij Ozgazi De onderneming In 1992 begon Şerif Aktürk op een kleine locatie in Sliedrecht met de productie van fetakaas. Al snel bleek deze locatie te klein. Met het oog op verdere groei en expansie verhuisde de onderneming in 1995 naar haar huidige locatie in Etten-Leur. Momenteel wordt jaarlijks circa 75 miljoen kilogram melk verwerkt tot zachte witte kaas in pekelwater voor zowel de industriële markt als voor retailkanalen. De producten worden wereldwijd afgezet. De transactie Met het oog op verdere expansie en professionalisering van de kaasmakerij is een investeringsprogramma opgesteld, waarbij een groot gedeelte van het huidige machinepark gemoderniseerd zal worden volgens de laatste technologische ontwikkelingen. Van Oers Corporate Finance heeft Kaasmakerij Özgazi begeleid bij het aantrekken van de bancaire financiering ten behoeve van het investeringsprogramma. Een goede voorbereiding telt

14 Financiering Grand Hotel Ter Duin De onderneming Medio 2012 is in Burgh-Haamstede het Grand Hotel Ter Duin opgeleverd. De 137 suites van het hotel zijn als separate eenheden verkocht aan investeerders. Ondernemers Marco bij de Vaate (DPP Vastgoed Groep) en Leo van Vliet (hotel De Zeeuwse Stromen) hebben hun kennis en ervaring gebundeld, hetgeen heeft geresulteerd in de exploitatie van Grand Hotel Ter Duin. De activiteiten van Grand Hotel Ter Duin bestaan onder meer uit verhuurbemiddeling voor de suitehouders alsmede de exploitatie van de congres- en horecafaciliteiten. De transactie Van Oers Corporate Finance heeft Grand Hotel Ter Duin onder meer ondersteund bij het aantrekken van de benodigde financiering voor de ontwikkeling van de congres- en horecafaciliteiten (o.a. onroerend goed) alsmede financiering ten behoeve van de exploitatie hiervan. Een goede voorbereiding telt

15 Aantrekken groeifinanciering voor Kompak De onderneming Kompak is een professionele fullservice co-pack organisatie met twee vestigingen, 100 medewerkers, een grote internationale klantenkring en een grote passie voor verpakken. De onderneming mag onder meer namen als Skip, Robijn, Sun, Brinta en Honig tot haar vaste klantenkring rekenen. De transactie Met de verhuizing naar een nieuwbouwlocatie in Etten- Leur maakte Kompak zich op voor een volgende groeispurt. Van Oers Corporate Finance stelde de financieringsaanvraag op en adviseerde het bedrijf over de financieringsdocumentatie. Een goede voorbereiding telt

16 Aantrekken (obligatie) financiering Skidôme De onderneming Al sinds de oprichting heeft Skidôme zich gepositioneerd als pionier en trendsetter in de markt van indoor skipistes. Om daar opnieuw blijk van te geven ontwikkelde Skidôme een volledig nieuw complex met onder andere een nieuw pittoresk winterdorp, een tweede piste, een funpark, extra liftcapaciteit en, uniek voor Europa, een ijskartbaan en indoor sneeuwspeeltuin. De transactie Voor de beoordeling van de financiële haalbaarheid en het aantrekken van de financiering voor deze investeringsplannen heeft Skidôme Van Oers Corporate Finance in de arm genomen. Van Oers heeft ondersteund bij het aantrekken van de bancaire financiering en de uitgifte van een obligatielening. Een goede voorbereiding telt

17 Van Oers Corporate Finance Ginnekenweg JD Breda T +31 (0) E algemeen@vanoers-cf.nl W

Plan van aanpak financiering via een particimaatschappij

Plan van aanpak financiering via een particimaatschappij Plan van aanpak financiering via een particimaatschappij Geachte lezer, Een gedegen en gestructureerde voorbereiding op een bedrijfsfinancieringtraject is dé manier om succesvol invulling te geven aan

Nadere informatie

Plan van aanpak Management Buy-In

Plan van aanpak Management Buy-In Plan van aanpak Management Buy-In Geachte lezer, Een gedegen en gestructureerde voorbereiding op een Management Buy-In (MBI) traject is de manier om succesvol het ondernemerschap te betreden en dient in

Nadere informatie

Plan van aanpak Strategische acquisitie

Plan van aanpak Strategische acquisitie Plan van aanpak Strategische acquisitie Geachte lezer, Een gedegen en gestructureerde voorbereiding op een bedrijfsovername is de manier om succesvol invulling te geven aan uw groei- en acquisitiestrategie

Nadere informatie

Plan van aanpak Management Buy-Out

Plan van aanpak Management Buy-Out Plan van aanpak Management Buy-Out Geachte lezer, Een gedegen en gestructureerde voorbereiding op een Management Buy-Out (MBO) traject is de manier om succesvol de onderneming waarin u werkzaam bent geheel

Nadere informatie

UW BEDRIJF FINANCIEREN

UW BEDRIJF FINANCIEREN UW BEDRIJF FINANCIEREN BEDRIJFSFINANCIERING Zonder financiering kan een onderneming niet bestaan. Of het nu gaat om de omvang van het eigen vermogen of de ontwikkeling van uw werkkapitaal: de wijze waarop

Nadere informatie

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd Specialisten bedrijfsovernames Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk Al meer dan 15 jaar ondersteunt Company Brokers ondernemers bij de overdracht of aankoop van de onderneming en richt zich

Nadere informatie

FINANCIERING IN HET MKB

FINANCIERING IN HET MKB FSV CORPORATE FINANCE FINANCIERING IN HET MKB N.T.O.C. 2.0 Geurt Hogenbirk Melvin Rademaker FSV CORPORATE FINANCE 2 Programma 1. Inleiding door Geurt Hogenbirk AA RV 2. Wat doet FSV Corporate Finance?

Nadere informatie

Bespaar tijd en geld

Bespaar tijd en geld Bespaar tijd en geld Brengt financiële mogelijkheden en risico s in kaart Da Vinci Finance voor financiering en financiële vraagstukken. Het is bijna onmogelijk om op alle gebieden de actuele kennis bij

Nadere informatie

ICP Corporate Finance

ICP Corporate Finance ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseurs Bedrijfsprofiel Januari 2013 Profiel ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseur van management en aandeelhouders bij complexe Corporate Finance vraagstukken

Nadere informatie

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames Marktlink Fusies & Overnames Workshop Zoeken en vinden van een koper / verkoper Jeroen Oldengarm j.oldengarm@marktlink.nl 06 30 39 42 11 Mei 2013 Inhoud Doel Introductie Marktlink Marktontwikkelingen en

Nadere informatie

De Hooge Waerder Corporate Finance

De Hooge Waerder Corporate Finance De Hooge Waerder Corporate Finance Aankoop van een bedrijf Of u nu een bedrijf wilt overnemen, omdat het een minder risicovolle manier is om een bedrijf te starten of omdat u uitbreidingsmogelijkheden

Nadere informatie

Hoe verkoop ik mijn onderneming: het verkoopproces. Whitepaper van de Jong & Laan corporate finance. Bel 038-7779807 of kijk op www.jonglaan.

Hoe verkoop ik mijn onderneming: het verkoopproces. Whitepaper van de Jong & Laan corporate finance. Bel 038-7779807 of kijk op www.jonglaan. Hoe verkoop ik mijn onderneming: het verkoopproces Whitepaper van de Jong & Laan corporate finance Inhoudsopgave Inleiding 3 Verkooptraject 4 Waardebepaling 5 Over de Jong & Laan corporate finance 6 1.

Nadere informatie

Jouw persoonlijke financiering intake rapport

Jouw persoonlijke financiering intake rapport Jouw persoonlijke financiering intake rapport Jouw persoonlijke financiering intake rapport Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap gezet in The Funding Network van Symbid; de snelste en meest efficiënte

Nadere informatie

Deloitte MKB Accountancy & Advies Mergers & Acquisitions Uw strategisch en financieel adviseur

Deloitte MKB Accountancy & Advies Mergers & Acquisitions Uw strategisch en financieel adviseur Deloitte MKB Accountancy & Advies Mergers & Acquisitions Uw strategisch en financieel adviseur Fusies en overnames Een voortdurend veranderende omgeving vraagt veel van u en uw bedrijf. U neemt daarbij

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel YES Corporate Finance

Bedrijfsprofiel YES Corporate Finance Bedrijfsprofiel YES Corporate Finance Introductie Profiel YES Corporate Finance helpt u bij bedrijfsovernames, het verkopen van uw bedrijf en het aantrekken van groeikapitaal. Daarnaast bieden wij ook

Nadere informatie

Gevolgen voor de werkgelegenheid

Gevolgen voor de werkgelegenheid KRACHTIG ADVISEREN BIJ FUSIES EN OVERNAMES Met een divers team van organisatieadviseurs ondersteunen we ondernemingsraden bij het beoordelen van voorgenomen verkoop, fusies en overnames van bedrijven.

Nadere informatie

Match Plan Corporate Finance. professioneel en betrokken

Match Plan Corporate Finance. professioneel en betrokken professioneel en betrokken Juli 2014 Inhoudsopgave Introductie Match Plan CF Doelgroepen en kernwoorden Referenties recente transacties Kwaliteit Bijlage I Bijlage II Bijlage III Bijlage IV Bijlage V Curriculum

Nadere informatie

Welkom bij Aeternus. De vooruitkijkspiegel

Welkom bij Aeternus. De vooruitkijkspiegel Welkom bij Aeternus De vooruitkijkspiegel Wat doen we? Werkgebieden en internationale netwerken Aeternus heeft lokale kennis en is een relevante partij in haar netwerken en bezit een kwalitatief internationaal

Nadere informatie

Marktlink Fusies & Overnames

Marktlink Fusies & Overnames FFP Congres 6 oktober 2016 Marktlink Fusies & Overnames Uitkomsten Marktlink monitor Door: Tom Beltman & Fredrik Jonker Agenda Introductie Onderzoek Marktlink monitor Welke mogelijkheden zijn er? Integratie

Nadere informatie

DIE EXTRA STAP MAAKT HET VERSCHIL

DIE EXTRA STAP MAAKT HET VERSCHIL DIE EXTRA STAP MAAKT HET VERSCHIL VanSoestDolmans & Associates VanSoestDolmans is een onafhankelijke business management organisatie die pragmatische en sterk oplossingsgerichte ondersteuning biedt aan

Nadere informatie

Agenda. Wie is De Hooge Waerder?

Agenda. Wie is De Hooge Waerder? 1 Agenda 1. Wie is De Hooge Waerder? 2. Wat is mijn bedrijf waard? 3. Is uw bedrijf verkoopklaar? Vestigingen Wie is De Hooge Waerder? 2 Wie is De Hooge Waerder? Divisies: op alle vestigingen zijn alle

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht De cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

Independent Capital Partners

Independent Capital Partners Independent Capital Partners Corporate Finance Adviseurs I N D E PE NDENT C A PI TA L PA RT N ERS Overzicht activiteiten en transacties Profiel Independent Capital Partners Corporate Finance Adviseur van

Nadere informatie

Investeren in de zorg

Investeren in de zorg strikt persoonlijk / vertrouwelijk Investeren in de zorg Zorgobligaties 6 november 2012 JBR Corporate Finance bv Dit rapport is auteursrechtelijk beschermd door JBR Corporate Finance bv en gepubliceerd

Nadere informatie

EEN BEDRIJF KOPEN. Management Buy Out. Management Buy In. Strategische overname

EEN BEDRIJF KOPEN. Management Buy Out. Management Buy In. Strategische overname EEN BEDRIJF KOPEN? EEN BEDRIJF KOPEN Management Buy Out Het overnemen van een bedrijf is zeker geen eenvoudig proces. Een bedrijfsovername kan op verschillende manieren worden ingezet. De meeste bedrijfsovernames

Nadere informatie

Verkoop van uw bedrijf

Verkoop van uw bedrijf Verkoop van uw bedrijf Langzamerhand begint het te kriebelen. Wellicht wilt uw bedrijf verkopen, of zou een fusie toch een betere optie zijn? Die overwegingen zijn er omdat u wat ouder wordt, of gewoon

Nadere informatie

corporate finance Bedrijf overnemen of verkopen Bedrijfsfinanciering Waardebepaling CROP.NL/CORPORATE-FINANCE

corporate finance Bedrijf overnemen of verkopen Bedrijfsfinanciering Waardebepaling CROP.NL/CORPORATE-FINANCE corporate finance Accountancy Belastingadvies Corporate finance HR services IT audit & services Juridisch advies Bedrijf overnemen of verkopen Bedrijfsfinanciering Waardebepaling CROP.NL/CORPORATE-FINANCE

Nadere informatie

HET IS TOCH EEN SPECIALISATIE

HET IS TOCH EEN SPECIALISATIE FORUM FUSIES & OVERNAMES 20 HET IS TOCH EEN SPECIALISATIE Bij het onderwerp fusies en overnames denken we al snel aan bedrijven met miljardenomzetten, maar ook ondernemers binnen het MKB krijgen uiteindelijk

Nadere informatie

19 mei 2008. Wat is de waarde van een bedrijf?

19 mei 2008. Wat is de waarde van een bedrijf? 19 mei 2008 Wat is de waarde van een bedrijf? Wat is de waarde van een bedrijf? P.P.C. Buijsrogge RV Register Valuator Makelaar in bedrijfsbelangen www.corporatesearch.nl buijsrogge@corporatesearch.nl

Nadere informatie

Deals VWGNijhof Corporate Finance & enkele trends binnen de Nederlandse overnamemarkt

Deals VWGNijhof Corporate Finance & enkele trends binnen de Nederlandse overnamemarkt Deals VWGNijhof Corporate Finance & enkele trends binnen de Nederlandse overnamemarkt H1-2018 Verkoop en Koop Rendementsadvies Financieringen VWGNijhof Corporate Finance biedt (inter-) nationale dienstverlening

Nadere informatie

Week van de Financiën. Presentatie Credion. 15 februari 2017 Erik van den Bosch

Week van de Financiën. Presentatie Credion. 15 februari 2017 Erik van den Bosch Week van de Financiën Presentatie Credion 15 februari 2017 Erik van den Bosch Marktontwikkelingen banken (1) Imagoprobleem vertrouwensmonitor 2016: 2,8 (schaal 0-5) Doorgaans een zwakke relatie met klanten

Nadere informatie

Succesvol financieren

Succesvol financieren Informatieblad 06-07-14 Succesvol financieren Het is voor bedrijven nog steeds lastig om geld te lenen bij een bank. Maar u bent tegenwoordig voor een financiering niet meer alleen afhankelijk van de bank.

Nadere informatie

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015 Kansen voor Financiering in de Zaanstreek 7 december 2015 Kansen voor Financiering 2 Maar zo kan het ook! 3 Kansen voor Financiering Noord-Holland Gezamenlijk initiatief van Provincie Noord-Holland en

Nadere informatie

VDB advocaten NOTARISSEN. zo zien wij het. Over de organisatie

VDB advocaten NOTARISSEN. zo zien wij het. Over de organisatie VDB advocaten NOTARISSEN. zo zien wij het. Over de organisatie Hoe SCHERP mag advies zijn? VDB Advocaten Notarissen. Zo zien wij het. Onze juridische adviezen geven scherp aan wat de grenzen van het speelveld

Nadere informatie

Overwegingen voor verkoop

Overwegingen voor verkoop VERTROUWELIJK VOOR DISCUSSIE Overwegingen voor verkoop Presentatie Navius Corporate Finance & Strategy Utrecht, februari 2006 AGENDA Introductie Navius Rationale van verkoop Het verkoopproces Enkele suggesties

Nadere informatie

Due Diligence onderzoeken in de praktijk

Due Diligence onderzoeken in de praktijk Due Diligence (nl) Due Diligence onderzoeken in de praktijk Introductie Due diligence onderzoeken worden door Contzé & Partners benadert van een multidisciplinaire optiek. Onze partners zijn getraind in

Nadere informatie

Fusies en overnames in tijden van crisis. 27 mei 2013 Wilbert van Gerwen

Fusies en overnames in tijden van crisis. 27 mei 2013 Wilbert van Gerwen Fusies en overnames in tijden van crisis 27 mei 2013 Wilbert van Gerwen Inhoud Brabant Finance Event Introductie Rembrandt Fusies & Overnames Fusies en Overnames: markt trends Kansen in een roerige markt

Nadere informatie

Financieren van overnames met Crowdfunding

Financieren van overnames met Crowdfunding Themabijeenkomst 2 oktober Acquisition Finance Financieren van overnames met Crowdfunding Sandra van der Westen en Hans Minnaar Hans Minnaar Marketing/MKB/BB Marketing Corporte banking Acquisition finance

Nadere informatie

Het realiseren van een MBO - 10 veel gestelde vragen en antwoorden 1

Het realiseren van een MBO - 10 veel gestelde vragen en antwoorden 1 Het realiseren van een MBO - 10 veel gestelde vragen en antwoorden PricewaterhouseCoopers Corporate Finance heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van teams bij het succesvol realiseren van management

Nadere informatie

Wanneer gaat het fout met de financieringshefboom?

Wanneer gaat het fout met de financieringshefboom? Wanneer gaat het fout met de financieringshefboom? In tijden dat de verwachtingen voor toekomstige vrije geldstromen ieder jaar uitkomen werkt de financieringshefboom in het voordeel van de eigen vermogen

Nadere informatie

De full service juridische en strategische huisadviseur voor ondernemers met visie

De full service juridische en strategische huisadviseur voor ondernemers met visie De full service juridische en strategische huisadviseur voor ondernemers met visie LexPartners: uw full service juridische sparringpartner en huisadviseur Door het sterk gestegen belang voor ondernemingen

Nadere informatie

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven:

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: I. Analyse fase: 1. Vaststelling ondernemings-strategie en missie 2. Vaststelling van de financierings-structuur II. Search fase: 3. Search van overname-kandidaten

Nadere informatie

Curatoren middag 2015

Curatoren middag 2015 Curatoren middag 2015 Alternatieve financieringsvormen Wat zijn de mogelijkheden in het huidige financieringslandschap 11 november 2015 Spreker: Onderwerpen 1. Financieringsbehoefte bedrijfsleven 2. Veranderende

Nadere informatie

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT TopTalks Bedrijfsfinanciering Mr. W.B.M. Vondenhoff 1. Stappen bedrijfsfinanciering A. Eigen vermogen: goed voor solvabiliteitsratio B. Kasstroom: inzichtelijk C. Werkkapitaal:

Nadere informatie

MKBi-Groeifonds Obligaties

MKBi-Groeifonds Obligaties MKBi-Groeifonds Obligaties Brede kennis en ervaring in zowel de financiële wereld als het ondernemerschap is de basis van het MKBi Groeifonds Geef het mkb de juiste impuls met het MKBi Groeifonds! Meer

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 637 Bedrijfslevenbeleid Nr. 279 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Introductie ICP Corporate Finance

Introductie ICP Corporate Finance Introductie ICP Corporate Finance Profiel ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseur van management en aandeelhouders bij Corporate Finance vraagstukken Specialist in fusies & overnames, (alternatieve)

Nadere informatie

Najaarsseminar VAB Geld als Water

Najaarsseminar VAB Geld als Water Najaarsseminar VAB Geld als Water 7 november 2013 Lodewijk Kolfschoten Stelling 1 Mijn klanten willen alleen maar bankfinanciering Page 2 Crowdfunding Page 3 Wat is crowdfunding? Een alternatieve wijze

Nadere informatie

Alternatieve financiering: crowdfunding

Alternatieve financiering: crowdfunding Zet hier een achtergrondafbeelding neer De laag hieronder is een masker, verplaats de afbeelding dus met rechtermuisknop > schikken > naar achtergrond naar de achtergrond. Alternatieve financiering: crowdfunding

Nadere informatie

Masterclass Financieel Management in de zorg

Masterclass Financieel Management in de zorg Masterclass Financieel Management in de zorg Introductie en agenda Drs. ing. Sander Oude Luttikhuis -12-201 Leadership Entrepreneurship Stewardship Even voorstellen 2 Drs ing. Sander Oude Luttikhuis Oprichter

Nadere informatie

Financierbaarheid Overname

Financierbaarheid Overname Financierbaarheid Overname Bas Gommers Financieringsspecialist Commercial Clients Regio Zuid Panheel, 15 september 2016 Onderwerpen Wat maakt een bedrijfsovername zo bijzonder Waarde / Prijs / Financierbaarheid

Nadere informatie

Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv

Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Met de helpende hand van de overheid meer kans van slagen Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Het is voor bedrijven nog steeds lastig om geld te lenen bij een bank. Maar u

Nadere informatie

Financieren van grote windprojecten Juni 2013. Vertrouwelijk NWEA Winddag

Financieren van grote windprojecten Juni 2013. Vertrouwelijk NWEA Winddag Financieren van grote windprojecten Juni 2013 Green Giraffe Energy Bankers gespecialiseerd in duurzame energie financieringen Focus op de duurzame energie: Green Giraffe Energy Bankers is opgericht door

Nadere informatie

HET ONDERNEMINGSPLAN: handleiding voor een overtuigend plan

HET ONDERNEMINGSPLAN: handleiding voor een overtuigend plan HET ONDERNEMINGSPLAN: handleiding voor een overtuigend plan Indeling Woord vooraf De functie van het business plan; aandachtspunten Het business plan als visitekaartje van de ondernemer De communicatie

Nadere informatie

ING, partner van familiale ondernemers

ING, partner van familiale ondernemers ING, partner van familiale ondernemers Familiebedrijven, de motor van de economie Leidt u een familiebedrijf? Familiebedrijven professionaliseren In België vertegenwoordigen familiebedrijven maar liefst

Nadere informatie

Financieren anno 2015 BDO M&A - Debt Advisory Strategisch financieringsadvies

Financieren anno 2015 BDO M&A - Debt Advisory Strategisch financieringsadvies Financieren anno 2015 BDO M&A - Debt Advisory Strategisch financieringsadvies drs. Roel van der Sar RC RV Manager Corporate Finance Debt Advisory Introductie drs. Roel van der Sar RC RV Senior Manager

Nadere informatie

Masterclass Bedrijfsoverdracht Wout van der Goot ING Bank. 0 ING Bank

Masterclass Bedrijfsoverdracht Wout van der Goot ING Bank. 0 ING Bank Masterclass Bedrijfsoverdracht Wout van der Goot ING Bank 0 ING Bank Bedrijfsoverdracht Een zaak van gevoel en verstand 1 ING Bank Vormen van bedrijfsoverdracht Familie Persoon MBO Verkoop/ opvolging MBI

Nadere informatie

Aeternus ook bij conflicten!

Aeternus ook bij conflicten! Welkom Collegetour 28 mei 2014: Waardering in conflictsituaties Plaats: Hightech Campus Eindhoven The Strip conference center Wanneer: 28 mei 2014 van 15.45 tot 19.00 uur Inleiders: Wim Lukaart Cees van

Nadere informatie

Kennis en kapitaal zorgen voor succes

Kennis en kapitaal zorgen voor succes Kennis en kapitaal zorgen voor succes Kennis en kapitaal zorgen voor succes Synergia Capital Partners is een onafhankelijke participatiemaatschappij die in 1999 is opgericht en waarvan het vermogen bijeengebracht

Nadere informatie

uw bedrijf ook in acconditie? www.acconavm.nl Ruimte voor ondernemen. Adequate bedrijfsvoering Gedegen administratieve organisatie

uw bedrijf ook in acconditie? www.acconavm.nl Ruimte voor ondernemen. Adequate bedrijfsvoering Gedegen administratieve organisatie Ruimte voor ondernemen. uw bedrijf ook in acconditie? Adequate bedrijfsvoering Gedegen administratieve organisatie Gezonde financiële huishouding accountancy belastingadvies strategisch advies accountantscontrole

Nadere informatie

VASTGOEDFINANCIERING IN DE ZORG

VASTGOEDFINANCIERING IN DE ZORG VASTGOEDFINANCIERING IN DE ZORG PIM DIEPSTRATEN Doorn, 1 december 2015 AGENDA 1 Financieringsstrategie zorginstelling 2 Huidige financiers en het WFZ 3 Perspectief investeerder op de zorgmarkt 4 Alternatieve

Nadere informatie

VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W W W. C O N D U C T V A S T G O E D. C O M

VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W W W. C O N D U C T V A S T G O E D. C O M CONDUCT VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W A A R O M C O N D U C T V A S T G O E D? Conduct Vastgoed

Nadere informatie

UW BEDRIJF VERKOPEN?

UW BEDRIJF VERKOPEN? UW BEDRIJF VERKOPEN? BEDRIJFSVERKOOP Begeleiding bij bedrijfsverkoop Elke zelfstandig ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: bedrijfsverkoop. Het verkopen van uw bedrijf is geen sinecure. Het

Nadere informatie

Overweegt u complexgewijze verkoop? Laat u adviseren.

Overweegt u complexgewijze verkoop? Laat u adviseren. Overweegt u complexgewijze verkoop? Laat u adviseren. 1 Dienstverlening corporaties Capital Value Wat kunnen wij voor Dienstverlening corporaties Capital Value 2 u betekenen? 3 Dienstverlening corporaties

Nadere informatie

VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W W W. C O N D U C T V A S T G O E D. C O M

VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W W W. C O N D U C T V A S T G O E D. C O M CONDUCT VASTGOED D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N D E S P E C I A L I S T I N E X C L U S I E V E W O N I N G E N W A A R O M C O N D U C T V A S T G O E D? Conduct Vastgoed

Nadere informatie

KvK Overnamedag 10 mei 2012. Max Miltenburg. Het proces van bedrijfsoverdracht

KvK Overnamedag 10 mei 2012. Max Miltenburg. Het proces van bedrijfsoverdracht KvK Overnamedag 10 mei 2012 Max Miltenburg Het proces van bedrijfsoverdracht Introductie MFS Onafhankelijk bedrijfsovernameadvies Focus op het Midden- en Kleinbedrijf Voorbereiding/begeleiding van ondernemers

Nadere informatie

het financieringsmemorandum

het financieringsmemorandum het financieringsmemorandum Financieringsmemorandum Alvorens in gesprek met een financier te gaan voor de aanvraag van een financiering dient een financieringsmemorandum te worden opgesteld. Het financieringsmemorandum

Nadere informatie

ONDERNEMEND INVESTEREN. Kapitaal Strategisch sparringpartner Financieel expert Coach en klankbord Innovatie aanjager Verbinder

ONDERNEMEND INVESTEREN. Kapitaal Strategisch sparringpartner Financieel expert Coach en klankbord Innovatie aanjager Verbinder ONDERNEMEND INVESTEREN Kapitaal Strategisch sparringpartner Financieel expert Coach en klankbord Innovatie aanjager Verbinder 2 MISSIE VISIE Ons bestaansrecht Ons gewaagde doel Met risicokapitaal en een

Nadere informatie

Fusie- & overnamebarometer. december 2008

Fusie- & overnamebarometer. december 2008 Inhoud 1. Achtergrond barometer 2. Verwachtingen voor 2009 3. Terugblik op 2008 Achtergrond barometer Het onderzoek is in opdracht van door Motivaction uitgevoerd via internet tussen 10 november en 14

Nadere informatie

Succesvol financieren

Succesvol financieren Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Huizen, november 2013 1 Introductie Het is voor bedrijven nog steeds lastig

Nadere informatie

Succesvol financieren

Succesvol financieren Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Huizen, april 2014 1 Introductie Het is voor bedrijven nog steeds lastig

Nadere informatie

Fusies en overnames in de gezondheidszorg: onderzoek 2018

Fusies en overnames in de gezondheidszorg: onderzoek 2018 CLAIRFIELD INTERNATIONAL Fusies en overnames in de gezondheidszorg: onderzoek 18 Executive summary Amsterdam, maart 18 Well-connected expertise BOER & CROON CORPORATE FINANCE ONDERZOEKT SINDS 08 JAARLIJKS

Nadere informatie

Banking & finance. Een betrouwbare partner voor financiële instellingen en advocatenkantoren, overal ter wereld

Banking & finance. Een betrouwbare partner voor financiële instellingen en advocatenkantoren, overal ter wereld Banking & finance Banking & finance Een betrouwbare partner voor financiële instellingen en advocatenkantoren, overal ter wereld Het team Banking & Finance van Kennedy Van der Laan is actief op het gebied

Nadere informatie

Mediakaart 2018 VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME

Mediakaart 2018 VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME MULTIMEDIAAL PLATFORM VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME 1 Wat is Brookz? MULTIMEDIAAL PLATFORM VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME Waardevol netwerk Brookz is een multimediaal platform

Nadere informatie

MKB Accountancy & Advies Financieringsadvies Deskundig en onafhankelijk

MKB Accountancy & Advies Financieringsadvies Deskundig en onafhankelijk MKB Accountancy & Advies Financieringsadvies Deskundig en onafhankelijk Financieringsadvies Snel weten wat uw financieringsmogelijkheden zijn? Het Nederlandse financieringslandschap is de afgelopen jaren

Nadere informatie

More than Corporate Finance PRESENTATIE. Mechelsesteenweg 455, bus 2, 1950 Kraainem, Belgium

More than Corporate Finance PRESENTATIE.   Mechelsesteenweg 455, bus 2, 1950 Kraainem, Belgium More than Corporate Finance PRESENTATIE www.finwise.eu Mechelsesteenweg 455, bus 2, 1950 Kraainem, Belgium 1 WAT WIJ DOEN Finwise biedt een breed scala aan corporate finance diensten voor kleine en middelgrote

Nadere informatie

Strategische review 2013-2017. 14 mei 2013

Strategische review 2013-2017. 14 mei 2013 Strategische review 2013-2017 14 mei 2013 Samenvatting Duidelijke keuze voor positionering als gespecialiseerde, onafhankelijke wealth manager Ons doel is behoud en opbouw van vermogen voor klanten Wij

Nadere informatie

Deskundig advies, de mens centraal

Deskundig advies, de mens centraal Deskundig advies, de mens centraal Altijd een advies op maat Naast een gedegen advies op het gebied van accountancy, belastingen en ondernemerschap staat bij Reusen Advies altijd de mens centraal. Verwacht

Nadere informatie

De week van het financieren Bancaire Financiering

De week van het financieren Bancaire Financiering De week van het financieren Bancaire Financiering Rob van Blokland, 16 februari 2017 Doelstelling Na afloop van deze presentatie: Heb je inzicht: - In hoe een bank naar een financieringsaanvraag kijkt

Nadere informatie

Themabijeenkomst DCFA: Acquisition Finance. Het financieren van bedrijfsovernames in de praktijk

Themabijeenkomst DCFA: Acquisition Finance. Het financieren van bedrijfsovernames in de praktijk Themabijeenkomst DCFA: Acquisition Finance Het financieren van bedrijfsovernames in de praktijk 24 september 2015 Inhoud Introductie NEOS MKB Impulsfonds Specifieke aspecten bij overnamefinanciering Praktijkcasus

Nadere informatie

Hét middellange krediet voor uw bedrijfsinvesteringen.

Hét middellange krediet voor uw bedrijfsinvesteringen. Hét middellange krediet voor uw bedrijfsinvesteringen. Brede kennis en ervaring in zowel de financiële wereld als het ondernemerschap is de basis van het MKBi Groeifonds Geef het mkb de juiste impuls met

Nadere informatie

Mediakaart 2016 VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME

Mediakaart 2016 VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME CROSSMEDIAAL PLATFORM VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME 1 Magazine INSPIRATIE & INFORMATIE OVER BELANGRIJKE STRATEGISCHE ISSUES Brookz groei, durfkapitaal & bedrijfsovername groei, durfkapitaal

Nadere informatie

ondernemen is de reis van je leven

ondernemen is de reis van je leven ondernemen is de reis van je leven Accountancy Belastingadvies Corporate finance HR services Juridisch advies Ondernemen is de reis van je leven Onze diensten Met CROP staat u er niet alleen voor CROP.NL

Nadere informatie

Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en. Rabobank met betrekking tot het Revolverend

Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en. Rabobank met betrekking tot het Revolverend Intentieovereenkomst tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Rabobank met betrekking tot het Revolverend Fonds Energiebesparing 11 Juli 2013 Betrokken partijen Initiatiefnemer:

Nadere informatie

6. INLEIDING EN VOORWOORD

6. INLEIDING EN VOORWOORD 6. INLEIDING EN VOORWOORD Dit Informatie Memorandum wordt u aangeboden door Old Liquors Invest B.V. (Uitgevende instelling). In dit Informatie Memorandum wordt de naam Old Liquors Invest B.V. ook gebruikt

Nadere informatie

Samen ondernemen, samen waarde creëren. Introductie

Samen ondernemen, samen waarde creëren. Introductie Samen ondernemen, samen waarde creëren Introductie Inhoud Dienstverlening; Werkwijze; Mensen. Dienstverlening (1) Consultancy; Compliance & Controlling; Advisory. Dienstverlening (2) Consultancy Onze consultancy

Nadere informatie

F&O Awards opzet en reglement. Erkenning voor de beste adviseurs en advieskantoren in de Nederlandse MKB-overnamemarkt

F&O Awards opzet en reglement. Erkenning voor de beste adviseurs en advieskantoren in de Nederlandse MKB-overnamemarkt F&O Awards 2018 opzet en reglement Erkenning voor de beste adviseurs en advieskantoren in de Nederlandse MKB-overnamemarkt F&O Awards 2018 Het ziet het er naar uit dat 2018 voor de Nederlandse MKB-overnamemarkt

Nadere informatie

Rekenvoorbeeld Management Buy Out

Rekenvoorbeeld Management Buy Out Rekenvoorbeeld Management Buy Out Introductie Bedankt voor uw interesse in de management buy-out! Om u een beter beeld te laten krijgen in wat een management buy-out inhoudt heeft Lingedael Corporate Finance

Nadere informatie

Familiebedrijven in Nederland een private equity model

Familiebedrijven in Nederland een private equity model Familiebedrijven in Nederland een private equity model 1 Introductie Inleiding Een nieuw model voor Familiebedrijven Modules 2 Het succes van Private Equity Private Equity; definitie en ontstaan Waardecreatie

Nadere informatie

Mediakaart 2017 VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME

Mediakaart 2017 VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME MULTIMEDIAAL PLATFORM VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME 1 Wat is Brookz? MULTIMEDIAAL PLATFORM VOOR GROEI, FINANCIERING & BEDRIJFSOVERNAME Waardevol netwerk Brookz is een multimediaal platform

Nadere informatie

Rabobank in Indonesië. Uw behoefte. Onze missie.

Rabobank in Indonesië. Uw behoefte. Onze missie. Rabobank in Indonesië Uw behoefte. Onze missie. Utrecht, 2013 43 Indonesië: Economisch & Financieel Overzicht Populatie omvang (en marktpotentieel): 246 miljoen inwoners met een groeiende, jonge middenklasse

Nadere informatie

Growth Capital Fund BV

Growth Capital Fund BV Growth Capital Fund BV Groei en ondernemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Groeibedrijven vormen een belangrijke aanjager van de economie. Sommige bedrijven groeien spectaculair, anderen laten

Nadere informatie

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN Financiering (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden Financiering - MCN De kapitaalmarkt in Beweging Toegang tot bancaire financiering meer onder druk Investeerders schuiven op in het gat dat banken

Nadere informatie

Toonaangevend in accountancy en fiscale adviezen

Toonaangevend in accountancy en fiscale adviezen Blömer accountants en adviseurs Toonaangevend in accountancy en fiscale adviezen Als professional op het gebied van accountancy en fiscale advisering zijn we u graag van dienst. Deskundig en betrokken

Nadere informatie

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap

Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap Roest Advies ontwikkelt ondernemerschap voor zelfstandig ondernemers en maatschappelijke organisaties Voor meer informatie: info@roestadvies.nl telefoon 030-2640480 www.roestadvies.nl Wie zijn wij Roest

Nadere informatie

Titel presentatie. Inhoud. 1. Even voorstellen 2. Bedrijfsovernames het proces 3. Inzoomen: de waardering 4. Tips & Tricks bijovernames

Titel presentatie. Inhoud. 1. Even voorstellen 2. Bedrijfsovernames het proces 3. Inzoomen: de waardering 4. Tips & Tricks bijovernames Titel presentatie Juni 2015 Door NAAM Inhoud 1. Even voorstellen 2. Bedrijfsovernames het proces 3. Inzoomen: de waardering 4. Tips & Tricks bijovernames 1 Bedrijfsovername in de praktijk 15 September

Nadere informatie

Staatsgarantie bij Overnamefinanciering en Aandelenparticipaties. 29 september 2016

Staatsgarantie bij Overnamefinanciering en Aandelenparticipaties. 29 september 2016 Staatsgarantie bij Overnamefinanciering en Aandelenparticipaties 29 september 2016 1978-2002 ABN AMRO 2003-2007 Rabobank International 2002-2014 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 2007-nu 2014-nu zelfstandig

Nadere informatie