juni 2011 TAK NIEUWSBRIEF

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "juni 2011 TAK NIEUWSBRIEF"

Transcriptie

1 juni 2011 TAK NIEUWSBRIEF ALGEMEEN WILT U UW (JUISTE) ADRES AUB AAN ONS DOORGEVEN!!!! Dit in verband met nieuwsbrieven, deze gaan wij maandelijks per mail versturen. Zie bijgevoegde brief. Deze brief is niet bijgevoegd voor de klanten waarvan we het adres al hebben. Parkeren met parkeerschijf! In het centrum van Someren dient u vanaf 6 juni een parkeerschijf te gebruiken. Vergeet dit niet. Er wordt namelijk streng gecontroleerd! U kunt met uw auto bij ons op de inrit parkeren als u spullen af komt geven bij ons kantoor. Zorg voor een sluitende rittenregistratie Om onder de inkomensbijtelling voor de auto van de zaak uit te komen, moet men meestal van goeden huize komen. Wat bleek er nu onlangs weer bij de rechter over een ondernemer die twee auto s ter beschikking had? Twee auto s van de zaak BV stelde aan haar directeur X in 2004 en 2005 twee dure auto s ter beschikking. X hield voor beide auto s een rittenregistratie bij (omdat hij op jaarbasis niet meer dan 500 km. privé reed met de auto van de zaak) en verantwoordde in zijn aangiften inkomstenbelasting geen bijtelling voor de auto s.

2 De inspecteur corrigeerde de aangiften inkomstenbelasting van X omdat hij de rittenregistraties onbetrouwbaar vond. Het belastbaar inkomen werd per jaar met ca ,-(!) verhoogt. De rechtbank was het met de inspecteur eens. Wat vond de rechter? Rittenadministratie niet goed? Wat werd er niet goed bijgehouden volgens de rechter? - Niet iedere rit werd nauwkeurig genoteerd. - Ook de kilometerstanden werden niet altijd na iedere rit overgenomen. - De bezoekadressen (indien beschikbaar), de gereden routes en de reden van de meest gebruikelijke afwijkende routes waren niet genoteerd. Secretaresse verbeterde spreadsheets X (en zijn chauffeurs) hielden wel een rittenregistratie bij, maar deze werd later aan de hand van de agenda van X door zijn secretaresse verbeterd en verwerkt in spreadsheets. De secretaresse voegde ontbrekende ritten toe, wijzigde de in de rittenregistratie genoteerde ritten en wijzigde kilometerstanden aan de hand van een routeplanner. Die gewijzigde kilometerstanden werden vervolgens ook weer doorgetrokken naar volgende dagen. Maar ondanks al die aanvullingen en wijzigingen kwamen de kilometerstanden volgens de ( verbeterde ) rittenregistraties regelmatig niet overeen met de kilometerstanden volgens de spreadsheets. X slaagde er niet in te bewijzen dat hij niet meer dan 500 km op jaarbasis had gereden met de auto s (Rechtbank Haarlem) Zorg voor een goede onderbouwing Big brother Er zijn legio producten waarmee u uw ritten kunt bijhouden en die allemaal voldoen aan de eisen die de fiscus aan de rittenregistratie zelf stelt: van gratis boekjes of spreadsheets tot te betalen (online) producten of in de auto te monteren apparaten of black boxes. Maar steeds zal de rittenregistratie moeten worden onderbouwd met agenda s. Het komt maar al te vaak voor dat een rittenregistratie er netjes en verzorgt uitziet, maar dat men uiteindelijk toch wordt teruggefloten. Big brother is watching you : er wordt o.a. uit de gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau geput (snelheidsbekeuringen, enz.) Boetes liegen er niet om Is bijtelling ten onrechte achterwege gebleven, dan zal een navorderingsaanslag (inclusief boete) worden opgelegd. Om onder de bijtelling voor de auto van de zaak uit te komen, speelt u op safe door een sluitende rittenadministratie bij te houden. Zorg dat deze overeenstemt met uw agenda en wees bedacht op controlemogelijkheden van de overheid. Doe juiste aangifte Als u probeert de Belastingdienst een loer te draaien, dan kan u dat duur komen te staan. Het opzettelijk niet doen, het niet binnen de daarvoor gestelde termijn aangifte doen of het verstrekken van onjuiste informatie kan een gevangenisstraf van maximaal vier jaar opleveren.

3 Sponsoring mag niet alleen uw feestje zijn Kosten voor reclame en sponsoring zijn zakelijke kosten die uw onderneming mag aftrekken van de winst. Maar als deze kosten overlappen met uw persoonlijke interesses, loopt u het risico op een navorderingsaanslag. Het gerechtshof in Arnhem heeft dit recentelijk nog aangegeven: Een staalfabriek verkocht ook karts. De zoon van de directeur zat in een kartraceteam en de fabriek sponsorde dit team om zo reclame te maken voor de productielijn van karts. De sponsorkosten werden vervolgens opgevoerd als zakelijke kosten. De fabriek stopte uiteindelijk met de productie van karts in 1999, terwijl het raceteam tot 2003 werd gesponsord. Toen dit aan het licht kwam tijdens een controle van de Belastingdienst, accepteerde de fiscus niet alle sponsorkosten als zakelijke kosten. Er zou sprake zijn van uitdeling en de inspecteur legde de dga een navorderingsaanslag inkomstenbelasting op. Hierop ging de dga naar de rechter, omdat de kosten volgens hem wel puur zakelijk waren. De rechter oordeelde dat de sponsorkosten alleen maar waren gemaakt vanwege de hobby van de zoon van de dga. Deels was er wel sprake van een zakelijke insteek, omdat de onderneming naamsbekendheid kreeg via de sponsoring, maar omdat de productie van karts in 1999 al was gestopt en de sponsoring langer doorliep, waren de sponsoringkosten volgens het gerechtshof toch deels een privéaangelegenheid en mochten niet helemaal worden afgetrokken van de winst. Voldoen aan uw verificatieplicht mag niet met een rijbewijs Een rijbewijs mag u niet gebruiken om de identiteit van de medewerker te checken. Daarop staat namelijk geen nationaliteit, en dat is één van de gegevens die u moet controleren op het moment dat een medewerker bij uw organisatie in dienst komt. Deze verificatieplicht doet u op basis van geldig identiteitsbewijs. Dat kan een paspoort of identiteitskaart zijn. Een kopie van het geldige identiteitsbewijs op het moment van indiensttreding moet u in uw administratie bewaren. INKOMSTENBELASTING Houd uw uren bij Onlangs maakte de Hoge Raad duidelijk dat het bewijs ten aanzien van de uitsluitingsregel bij de ondernemer ligt. Het is aan de belastingplichtige om te bewijzen dat de werkzaamheden meetellen voor het urencriterium. Het is dus van groot belang ook de uren en de werkzaamheden die de partner maakt goed bij te houden. Dit vergroot de kans dat de ondernemer aannemelijk kan maken dat het om uren gaat die meetellen voor toepassing van zelfstandigenaftrek. Maximaliseer uw voordeel met de investeringsaftrek De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een fiscale stimuleringsmaatregel, specifiek gericht op het MKB. Door een slimme aanpak kunt u maximaal van de maatregel profiteren. Waarop moet u daarbij letten?

4 Speciaal voor bedrijven in het MKB bestaat er sinds jaar en dag een fiscale stimuleringsmaatregel in de vorm van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Volgens deze regeling mag u een extra percentage van het investeringsbedrag aftrekken, als u tenminste voldoet aan de voorwaarden. De KIA geldt voor de meeste bedrijfsmiddelen maar kent ook enkele uitsluitingen, zoals bepaalde personenauto s, huizen, grond en dieren. Kijk op voor de overige uitsluitingen. Het is wel zaak dat u slim investeert, want alleen zo kunt u maximaal voordeel behalen. Minder aftrek bij meer investeringen De KIA kent een ingewikkelde staffel. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2011 investeringsbedrag Van tot en met ,- 0 aftrek 2.200, ,- 28% , , , , , ,- minus 7,56% van het investeringsbedrag boven de , ,- - 0 U investeert in een jaar voor ,-. De KIA bedraagt dan ,- -/- (7,56% x [ ,- -/ ,-]) = ,-. Investeer > 2.200,- of voeg samen Samen > 2.200,-. Uit bovengenoemde aftrekpercentages blijkt dat u in ieder geval moet proberen om in een jaar meer dan 2.200,- te investeren. Investeert u normaal gesproken weinig, dan is het raadzaam investeringen zo veel mogelijk in een jaar te laten samenvallen. Investeert u bijvoorbeeld zowel in 2011 als in 2012 voor 1.500,- in computers en heeft u verder geen investeringen, dan bedraagt uw KIA in beide jaren nul. Voegt u alles samen tot één investering van 3.000,- aan computers in 2011, dan haalt u 840,- aan belastingaftrek binnen. Per investering minimaal 450,-. Het investeringsbedrag per investering moet minstens 450,- bedragen. Een bureaustoel van 500,- levert dus wel KIA op, een stoel van 400,- niet. Tip. U mag zaken die tot één geheel behoren, bij elkaar tellen. Koopt u dus een los bureau van 300,- plus twee bijbehorende ladekasten van 150,- per stuk, dan komt het totale investeringsbedrag op 600,- en kunt u dus KIA claimen. Let op: Investeer minder dan ,- of splits Investeert u in forse bedragen, bekijk dan of u investeringen over meerder jaren kunt splitsen. Zo blijft u wellicht onder de bovengrens.

5 Stel dat u in 2011 twee nieuwe machines aanschaft van ,- per stuk. Volgens het eerder gegeven cijfervoorbeeld bedraagt uw KIA dan ,-. Is het ook mogelijk in 2011 en in 2012 iedere keer één machine aan te schaffen en heeft u geen verdere investeringen in die jaren, dan bedraagt uw KIA in 2011 én in ,-. In totaal haalt u dan ,- aan KIA binnen, oftewel: ,- meer belastingaftrek! Door de ingewikkelde staffel van de investeringsaftrek, kunt u maximaal voordeel behalen door kleine investeringen over meerdere jaren samen te voegen. Grotere investeringen kunt u beter splitsen en over het jaar heen tillen. Voor uw onderneming gebruikt (bedrijfs)gedeelte van het pand behoort tot de eigen woning Werkkamer e.d. in uw woning vormt meestal onderdeel van uw eigen woning Een in uw woning gelegen werkruimte, atelier e.d. die u ten behoeve van uw onderneming, uw nevenwerkzaamheden of uw dienstbetrekking gebruikt, valt vrijwel altijd onder het begrip eigen woning. U moet op de aangifte inkomstenbelasting bij het te vermelden eigenwoningforfait dus bepalen over uw woning inclusief de werkruimte, dus de door uw gemeente vastgestelde WOZ waarde moet hier opgegeven worden, (en u kunt voor de berekening van uw winst uit onderneming of uw resultaat uit nevenwerkzaamheden geen kosten met betrekking tot een dergelijke werkruimte in aftrek brengen ). Zelfstandigenaftrek vanaf 2010 De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor de ondernemer die in een jaar minstens uur in zijn onderneming actief is. De hoogte van de aftrek is gerelateerd aan de hoogte van de winst. Hoe hoger de winst, hoe lager de aftrek. In 2010 bedroeg de maximale aftrek 9.427,- bij een winst tot ,-. Vanaf 2010 gewijzigd Vanaf 2010 is de zelfstandigenaftrek gewijzigd. De aftrek is maximaal het bedrag van de ondernemingswinst. Lijdt u verlies uit onderneming, dan kunt u de zelfstandigenaftrek niet meer benutten. Negen jaar doorschuiven Het niet-benutte bedrag van de zelfstandigenaftrek kunt u in één van de volgende negen jaren in aanmerking nemen, voor zover er in één van die jaren genoeg winst is om naast de zelfstandigenaftrek van dat jaar ook nog de niet-benutte zelfstandigenaftrek van vorig jaar te benutten. Geen coulance bij verzuimboetes Minister Weekers is niet van plan om bij het opleggen van verzuimboetes voor het te laat doen van belastingaangifte coulance te betrachten. Dus betaal op tijd!

6 OMZETBELASTING Verreken btw-teruggave niet zelf Heeft u recht op een btw-teruggave, bijvoorbeeld vanwege de afdracht van btw over leveranties aan failliete afnemers? Bedenk dan dat u die teruggave niet eigenmachtig kunt verrekenen met de af te dragen btw. Doet u dat toch, dan kan u dat op een naheffingsaanslag met 50% boete komen te staan. Check btw-nummer Gaat u goederen leveren aan een nieuwe buitenlandse afnemer? Controleer dan eerst zijn BTW-identificatienummer voordat u levert tegen het 0%-tarief! Een onjuist btwnummer kan u een boete opleveren. Laag btw-tarief bouw toch nog verlengd Er zal toch een overgangsmaatregel komen voor het lage btw-tarief voor renovatie en herstel van een woning. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft aangegeven dat het lage btw-tarief ook mogelijk is voor verbouwingen die gestart zijn voor 1 juli 2011, maar de verbouwing moet dan wel afgerond zijn voor 1 oktober Suppletieaangiften omzetbelasting na vaststelling meteen indienen dit bespaart u zware boeten. Bij vaststelling van de balans van uw onderneming, wordt er altijd een jaarherrekening voor de omzetbelasting gemaakt. Er kan een afrekening uit komen, dat wil zeggen dat er te weinig omzetbelasting is afgedragen. Het is dan aan te bevelen om dit bedrag via een suppletieaangifte in te dienen. Hierdoor bespaart u een eventuele boete. Indien de belastingdienst dit na constatering door hen, zelf gaat doen kan de boete op het te weinig afgedragen bedrag omzetbelasting oplopen van 25% tot 50% van dit bedrag. Daarom is het aan te raden om dit verzoek na vaststelling van de jaarstukken in te dienen bij de belastingdienst. Zonder BTW nummer van klant mag u geen nihiltarief toepassen Om het nihiltarief bij export binnen de Europese Unie (EU) te mogen toepassen, moet u een geldig btw-nummer van uw afnemer hebben. Hebt u dit niet, dan mag u geen gebruikmaken van het nihiltarief. Dit blijkt uit een recente rechtszaak bij de rechtbank in Arnhem. U kunt het nihiltarief toepassen als sprake is van een intracommunautaire levering. Hiervan is sprake als u goederen verkoopt aan een ondernemer in een andere lidstaat van de EU dan Nederland.

7 Het andere EU-land zal dan btw heffen over deze intracommunautaire verwerving. Maar u mag niet zomaar gebruikmaken van het nihiltarief. U moet aan de hand van uw administratie kunnen aantonen dat u over het buitenlandse BTW-identificatienummer beschikt van uw afnemer en dat de goederen ook daadwerkelijk in het andere EU-land zijn geleverd. Kunt u dit niet bewijzen, dan gaat de nihiltarief-vlieger niet op. Deze regel geldt sinds 1 januari 2010 niet alleen voor leveringen, maar ook voor diensten van uw onderneming binnen de EU. De rechtbank in Arnhem moest dit beoordelen voor een ondernemer die goederen leverde aan een Duitse afnemer. De fiscus controleerde deze intracommunautaire levering en constateerde dat het btw-nummer van de afnemer niet meer in gebruik was. De ondernemer mocht dit nog corrigeren door het aanleveren van een juist Btw-nummer, maar slaagde hier niet in. De Belastingdienst legde een naheffingsaanslag op, omdat de ondernemer het nihiltarief onterecht had toegepast. De ondernemer was het hier niet mee eens en ging in beroep bij de rechtbank. Volgens de rechtbank was er terecht een naheffingsaanslag opgelegd, omdat een geldig btw-nummer ontbrak. Het was ook de plicht van de ondernemer om dit te controleren en in de gaten te houden. DEZE NIEUWSBRIEF IS MET ZORG SAMENGESTELD. VOOR EVENTUELE ONVOLKOMENHEDEN KUNNEN WIJ GEEN AANSPRAKELIJKHEID AANVAARDEN.

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 ONDERWERPEN ADMINISTRATIE GEBRUIK AUTO KLEINE ONDERNEMERSREGELING ONDERNEMERSAFTREK INVESTERINGSAFTREK OUDEDAGSRESERVE MIDDELING

Nadere informatie

2.17. Innovatiekosten

2.17. Innovatiekosten 2.17. Innovatiekosten Om innovatie te stimuleren, bestaat er een belangrijke fiscale faciliteit, de WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk). De WBSO is een fiscale korting die u mag verrekenen

Nadere informatie

Welkom bij Tentoo TENTOO

Welkom bij Tentoo TENTOO Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo ZZP-Support zo eenvoudig mogelijk te maken vind je in deze brochure een toelichting op onze dienstverlening voor zzp ers, onze werkwijze en andere informatie

Nadere informatie

Belasting besparen met Deelstra Jansen

Belasting besparen met Deelstra Jansen Belasting besparen met Deelstra Jansen Onderneming Voor jezelf beginnen, een onderneming starten, is een keuze. Als je die keuze maakt, moet je een reden hebben, een doel en de middelen. En je moet weten

Nadere informatie

Tentoo ZZP-Support. Btw-administratie. Uitbetalingen. Zakelijke kosten. Fiscale voordelen

Tentoo ZZP-Support. Btw-administratie. Uitbetalingen. Zakelijke kosten. Fiscale voordelen Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo ZZP-Support zo eenvoudig mogelijk te maken vind je in deze brochure een toelichting op onze dienstverlening voor zzp ers, onze werkwijze en andere informatie

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 3 april 2015 @BDzakelijk Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Pauze Ondernemen en inkomstenbelasting

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 14 oktober 2015 Programma Online informatie Administratie Ondernemen en BTW Ondernemen en inkomstenbelasting 2 www.belastingdienst.nl/starters

Nadere informatie

10 vragen en antwoorden over de bestelauto en de fiscus in 2017.

10 vragen en antwoorden over de bestelauto en de fiscus in 2017. 10 vragen en antwoorden over de bestelauto en de fiscus in 2017. 1. Welke bijtelling geldt er in 2017 voor een bestelauto? 2. Geldt de afkoopregeling van 300 euro nog in 2017? 3. Welke bestelauto s zijn

Nadere informatie

Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl

Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl Aan de slag met Tentoo. Werkwijze zzp ers Tentoo Support. tentoo.nl Welkom bij Tentoo Om het werken met Tentoo Support voor u zo eenvoudig mogelijk te maken, vindt u in deze brochure een toelichting op

Nadere informatie

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014)

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) Het einde van het jaar is weer in zicht. Bedrijfsopvolging.nl heeft wat fiscale tips voor familiebedrijven op een rij gezet. Schenken Ieder jaar kunt

Nadere informatie

Met héél véél fiscale tips!

Met héél véél fiscale tips! Volg ons op Tips voor alle belastingplichtigen! Ondernemers massaal in de fout bij inhuur ZZP-er maar ook specifiek voor: Ondernemer DGA en werkgever Met héél véél fiscale tips! 2019 Nummer 3 Voorlopige

Nadere informatie

Direct toepasbaar. Eindejaarstips ZZPerfect

Direct toepasbaar. Eindejaarstips ZZPerfect Eindejaarstips ZZPerfect Het einde van het jaar komt snel in beeld, de eerste oliebollen zijn hier al voorbij gekomen! Dit betekent dat je nog een paar weken de tijd hebt om je boekhouding eens kritisch

Nadere informatie

DECEMBER 2011 TAK NIEUWSBRIEF BTW. Denk aan uw suppletieaangifte

DECEMBER 2011 TAK NIEUWSBRIEF BTW. Denk aan uw suppletieaangifte DECEMBER 2011 TAK NIEUWSBRIEF BTW Denk aan uw suppletieaangifte Houdt u er rekening mee dat u met ingang van 1 januari 2012 verplicht bent om een suppletieaangifte te doen? Deze verplichting geldt zolang

Nadere informatie

Volkswagen Bedrijfswagensplan

Volkswagen Bedrijfswagensplan Fiscaal vriendelijk investeren Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen kunnen interessante fiscale voordelen van toepassing zijn. Zo geldt naast de investeringsaftrek (KIA) de mogelijkheid om versneld

Nadere informatie

Inkomstenbelasting Houd uw WOZ-beschikking in de gaten!

Inkomstenbelasting Houd uw WOZ-beschikking in de gaten! 1 APRIL 2009 TAK NIEUWSBRIEF Inkomstenbelasting Houd uw WOZ-beschikking in de gaten! De WOZ-waarde is ongeveer de waarde die u bij vrije verkoop van uw woning moet ontvangen. Zijn er negatieve aspecten

Nadere informatie

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Eindejaarstips 2013 ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Laat uw verliezen niet op 31 december in rook op gaan Zoals inmiddels bekend mag u uw bedrijfsverliezen helaas niet onbeperkt verrekenen met positieve resultaten.

Nadere informatie

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M.

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Fiscaal optimaal van start P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Het MKBTR-verhaal 4 pijlers Visie & strategie Organisatie Rapportage Wet- en regelgeving Het MKBTR-verhaal 3 kernwaarden Eerlijk Eenvoudig Effectief

Nadere informatie

GEEN BIJTELLING PRIVÉ-GEBRUIK AUTO VOOR SCHILDER

GEEN BIJTELLING PRIVÉ-GEBRUIK AUTO VOOR SCHILDER GEEN BIJTELLING PRIVÉ-GEBRUIK AUTO VOOR SCHILDER Een BV stelde aan haar directeur (DGA) een auto ter beschikking (Renault Kangoo), De auto had een laadruimte en naast de bestuurdersplaats was plaats voor

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

Starters. Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips

Starters. Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips Starters Workshop Boekhoudkundige & Fiscale Tips AGENDA Introductie Finovion Boekhoudkundige tips Opzetten administratie Facturen Fiscale tips Verschil eenmanszaak en BV Auto Bedrijfsruimte thuis FINOVION

Nadere informatie

December 2007 TAK NIEUWSBRIEF

December 2007 TAK NIEUWSBRIEF 1. December 2007 TAK NIEUWSBRIEF IB ondernemer houd uw uren goed bij, dit levert veel fiscale voordelen op waarmee per jaar honderden euro s kunnen worden bespaard.. Als u wilt voldoen aan het urencriterium

Nadere informatie

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis 16-11-2017 Flynth, prettig kennismaken De adviseurs en accountants van Flynth ondersteunen ondernemers met het realiseren van ambities en doelen.

Nadere informatie

FISCALE EINDEJAARSTIPS

FISCALE EINDEJAARSTIPS FISCALE EINDEJAARSTIPS BIJHOUDEN ONDERNEMINGSUREN (ZEER BELANGRIJK) Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek (zoals zelfstandigenaftrek), moeten in 2009 minimaal 1225 uren besteed zijn aan werkzaamheden

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 2 e editie Inhoud 1. De ondernemer voor de inkomstenbelasting 1.1 Nieuwe BTW per 1 oktober 2012! 1.2 Aanpassing urencriterium naar omzetcriterium? 2. De B.V. 2.1 Flex-BV-wet

Nadere informatie

NASLAGWERK 'AFTREKBARE KOSTEN & AFTREKPOSTEN ZZPER' Een whitepaper van:

NASLAGWERK 'AFTREKBARE KOSTEN & AFTREKPOSTEN ZZPER' Een whitepaper van: NASLAGWERK 'AFTREKBARE KOSTEN & AFTREKPOSTEN ZZPER' Een whitepaper van: In samenwerking met Linked Boekhouding BV Herzien en geactualiseerd juni 2017 1 Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2. Aftrekbare kosten...

Nadere informatie

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? Vragen waar veel

Nadere informatie

This slide contains a slide transition, please do not remove.

This slide contains a slide transition, please do not remove. This slide contains a slide transition, please do not remove. Programma Onderwerpen Even voorstellen Onderneming Inkomstenbelasting Omzetbelasting Auto Belastingrente Vragen Even voorstellen Harm te Hennepe

Nadere informatie

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 1.1. Is een boekhouding verplicht?... 1 1.1.1. Waarom een boekhouding?... 1 1.1.2. Wat zit in een

Nadere informatie

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum BTW-nieuwtjes 5-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 1. Workshop BTW en factuurvereisten

Nadere informatie

juni 2013 TAK NIEUWSBRIEF

juni 2013 TAK NIEUWSBRIEF juni 2013 TAK NIEUWSBRIEF ALGEMEEN Stand van zaken VAR-uitstel tot 2015. VAR-webmodule pas in 2015 Het advies van de werkgroep heeft een dusdanige impact op het ontwerp en bouw van de webmodule en de wijziging

Nadere informatie

april 2012 NIEUWSBRIEF APRIL

april 2012 NIEUWSBRIEF APRIL april 2012 NIEUWSBRIEF APRIL B.V. Denk aan gebruikelijk loon Denkt u, dga, er aan dat u voor iedere B.V. waarvoor u werkzaamheden verricht rekening moet houden met het gebruikelijke loon? Als u denkt voor

Nadere informatie

Actuele aanpassingen in de autobelastingen

Actuele aanpassingen in de autobelastingen Actuele aanpassingen in de autobelastingen Inhoudsopgave: 1. Wijzigingen fiscale bijtelling auto van de zaak 2. Extra aanscherping d.m.v. invoering 60-maanden termijn 3. Overgangsregeling voor huidige

Nadere informatie

Tips voor de BV/IB-ondernemer

Tips voor de BV/IB-ondernemer s voor de BV/IB-ondernemer 1. Pas de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe U komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek indien u geïnvesteerd heeft in bedrijfsmiddelen voor een bedrag

Nadere informatie

Een Goede Start met de Belastingdienst

Een Goede Start met de Belastingdienst Een Goede Start met de Belastingdienst Ga alvast naar belastingdienst.nl/starters 14 oktober 2016 Programma Administratie Ondernemen en BTW Ondernemen en inkomstenbelasting 2 3 Administratie Administratie

Nadere informatie

Winst uit onderneming

Winst uit onderneming 12 IB 170-1T21FD Was u in 2012 ondernemer of medegerechtigde in een onderneming? Dan had u winst uit onderneming. In deze aanvullende toelichting vindt u meer informatie over het privégebruik van een woning

Nadere informatie

(Geïnteresseerd en/of vragen, bel 073-6122888 of mail info@vhpaccountants.nl)

(Geïnteresseerd en/of vragen, bel 073-6122888 of mail info@vhpaccountants.nl) Nieuwsitems: Bezwaar maken voor ondernemers: prejudiciële vragen over aftrekbeperking BTW en privé-gebruik auto Uitstel van winstneming voor deel verkoopwinst bedrijfspand Bij herfinanciering eigenwoningschuld

Nadere informatie

Doorgeven btw-correcties verplicht!

Doorgeven btw-correcties verplicht! Doorgeven btw-correcties verplicht! Per 1 januari 2012 is wettelijk geregeld dat de ondernemer verplicht is de Belastingdienst te informeren bij onjuiste of niet volledig ingediende btwaangiften. Tot 1

Nadere informatie

Gaan we nog belasting betalen in 2009 en 2010??

Gaan we nog belasting betalen in 2009 en 2010?? Nieuwsbrief van d.d. 05-02-2009 Nummer: 03 2009 Gaan we nog belasting betalen in 2009 en 2010?? Dankzij Wouter Bos is er een prachtige regeling gekomen om eventueel uw inkomen 2009 en 2010 fors te verlagen.

Nadere informatie

Bepaal nu of u dit jaar of pas volgend jaar investeert

Bepaal nu of u dit jaar of pas volgend jaar investeert Nieuwsbrief eindejaarstips 2009 Bepaal nu of u dit jaar of pas volgend jaar investeert Voor de investeringsaftrek een percentage van het totaal aan bedrijfsmiddelen bestede bedrag is het bestelmoment bepalend.

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010. Woon-werkverkeer is altijd zakelijk

Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010. Woon-werkverkeer is altijd zakelijk Nieuwsbrief van d.d. 10-11-2010 Nummer: 20 2010 Woon-werkverkeer is altijd zakelijk Het gerechtshof in Arnhem heeft bevestigd dat woon-werkverkeer met een auto van de zaak altijd zakelijk is, zelfs als

Nadere informatie

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat 1. Eigen auto of auto van de zaak? Een ondernemer die een auto aanschaft en deze zowel privé als zakelijk gaat gebruiken, staat voor de volgende

Nadere informatie

Investeren in Duurzame Oplossingen

Investeren in Duurzame Oplossingen Investeren in Duurzame Oplossingen Energie Investeringsaftrek Kleinschaligheidsaftrek Willekeurige Afschrijving Investeren Aan investeringen in duurzame energie zijn subsidies en financiële voordelen gekoppeld.

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips Accountantskantoor Utrecht B.V. www.acckantoorutrecht.nl Jan Speld en Jan Verwoert Eindejaarstips 2012 Doteren aan Fiscale Oudedagsreserve tot maximaal 9.382 (vorig jaar 11.882)

Nadere informatie

Let op bij Kopieren ID Kaart:

Let op bij Kopieren ID Kaart: Nieuwsbrief van d.d. 07-06-2012 Nummer: 05 2012 Let op bij Kopieren ID Kaart: Voor iedere W.N. bent u verplicht een kopie van een geldig identiteitsbewijs te bewaren bij uw administratie. Gerechtshof Leeuwarden

Nadere informatie

Lees in onderstaande uitleg voor het jaar 2008 dan ook '25%' i.p.v '22%'.

Lees in onderstaande uitleg voor het jaar 2008 dan ook '25%' i.p.v '22%'. Update per 2008 De bijtelling voor een auto van de zaak is per 2008 gestegen tot 25%. Alleen enkele zeer zuinige auto's kennen per 2008 een verlaging van de bijtelling, naar 14%. Lees in onderstaande uitleg

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips 1. Energiezuinig- en milieubewust investeren? Beter nu dan later Investeringen in bedrijfsmiddelen met een waarde van minder dan 2.500 komen vanaf 1 januari 2014 niet meer in aanmerking

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 Omzetbelasting Omzetbelasting Benut verlaagd BTW-tarief voor renovatie en onderhoud tot 1 juli 2015 Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel

Nadere informatie

Administratie ook een Kunst Cursusboek en handleiding voor het voeren van een administratie volgens het kasstelsel - of het maken van een eenvoudig

Administratie ook een Kunst Cursusboek en handleiding voor het voeren van een administratie volgens het kasstelsel - of het maken van een eenvoudig Administratie ook een Kunst Cursusboek en handleiding voor het voeren van een administratie volgens het kasstelsel - of het maken van een eenvoudig overzicht van de inkomsten en uitgaven uit onderneming.

Nadere informatie

DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF

DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF DECEMBER 2018 TAK NIEUWSBRIEF Wegens de feestdagen zijn wij van 24 december 2018 tot en met 2 januari 2019 gesloten. Donderdag 3 januari 2019 zijn we weer geopend! Wij wensen u allen fijne feestdagen toe!

Nadere informatie

Bijtelling auto van de zaak 2016...11 Uitstootgrenzen bijtelling auto van de zaak 2016...11

Bijtelling auto van de zaak 2016...11 Uitstootgrenzen bijtelling auto van de zaak 2016...11 (Bestel)Auto van de zaak Inhoud In het kort... 1 Auto van de zaak vastleggen... 1 Volgorde van werken... 2 'Koppelen' van een auto van de zaak aan de werknemer(s)... 3 Percentage 100%... 4 Percentage

Nadere informatie

1.2. Investeringen handig splitsen

1.2. Investeringen handig splitsen 1.2. Investeringen handig splitsen 1.2.1. Wat wilt u doen? U onderneemt met behulp van een BV-structuur. Om de kosten van investeringen binnen uw BV te drukken maakt u graag gebruik van de kleinschalig

Nadere informatie

Auto en fiscus De fiscale toekomst van uw auto! whitepaper

Auto en fiscus De fiscale toekomst van uw auto! whitepaper 21.01.16 Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto! whitepaper In dit whitepaper: Reed u de afgelopen jaren in een milieuvriendelijke auto, dan heeft u kunnen genieten van een groot aantal fiscale

Nadere informatie

1. Ik heb een dienstauto waar ik privé mee mag rijden maar daar heb ik om voor mij moverende redenen geen gebruik van gemaakt.

1. Ik heb een dienstauto waar ik privé mee mag rijden maar daar heb ik om voor mij moverende redenen geen gebruik van gemaakt. FAQ s overgangsbeleid privégebruik dienstauto. De lijst met vragen en antwoorden geldt als hulpmiddel je te informeren. De lijst kan regelmatig worden aangevuld / aangepast. De lijst is zo zorgvuldig mogelijk

Nadere informatie

MEER WETEN OVER BELASTINGEN

MEER WETEN OVER BELASTINGEN www.damd.nl Meer weten over Belastingen De belangrijkste belastingen waarmee je als zzp er te maken hebt zijn de inkomsten- en de omzetbelasting. De eerste belastingsoort is voor jou van belang, omdat

Nadere informatie

Eindejaarstips

Eindejaarstips Eindejaarstips 2016 In dit document vindt u de belangrijkste eindejaarstips voor de BV/IB ondernemer. Indien u vragen heeft, kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Lenssen ondersteunt ondernemers

Nadere informatie

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling (bron: belastingdienst.nl augustus 2012) Als ondernemer hebt u misschien een personenauto of een bestelauto nodig

Nadere informatie

Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer Regels, uitzonderingen en fiscale voordelen

Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer Regels, uitzonderingen en fiscale voordelen `` Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer Regels, uitzonderingen en fiscale voordelen Wanneer je als zelfstandig ondernemer een auto van de zaak hebt dan krijg je te maken met zaken als bijtelling,

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. Bijtelling, investeringsaftrek, bpm, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat

Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat Online seminar belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat 24 april 2019 The best way of learning about anything is by doing Richard Branson Belastingaangifte voor zzp ers: zo doe je dat Intro Wat zie

Nadere informatie

Module 2 Administratie op orde

Module 2 Administratie op orde Geleerd in vorige presentaties Module 2 Administratie op orde Les 2. Btw-administratie en urenen kilometerregistratie Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief Optimale DGA-salaris Papieren en

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst Belastingdienst De kleineondernemersregeling Betaalt u in een jaar minder dan 1.883 btw aan ons? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Is dat het geval dan betaalt u in dat

Nadere informatie

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2013 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2013 Tot en met 31-12-2013

Nadere informatie

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper 05.03.2018 Auto: Zakelijk of privé Whitepaper In dit whitepaper: Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Het is een vraag waarmee veel ondernemers worstelen. In dit whitepaper zetten we

Nadere informatie

De voornoemde kosten zijn voor 75% aftrekbaar van de winst van de onderneming. Een cijfervoorbeeld:

De voornoemde kosten zijn voor 75% aftrekbaar van de winst van de onderneming. Een cijfervoorbeeld: A. INKOMSTEN/VENNOOTSCHAPSBELASTING De voornoemde kosten zijn voor 75% aftrekbaar van de winst van de onderneming. Een cijfervoorbeeld: U betaalt als werkgever 1.904 inclusief BTW voor een personeelsdag

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

Met het ZZP Voordeel Plan rijden uw klanten al een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,- En ze betalen ook nog eens geen bijtelling tot 2019

Met het ZZP Voordeel Plan rijden uw klanten al een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,- En ze betalen ook nog eens geen bijtelling tot 2019 Met het ZZP Voordeel Plan rijden uw klanten al een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,- En ze betalen ook nog eens geen bijtelling tot 2019 Tel het belastingvoordeel op en de Prius Plug-in Hybrid is er vanaf

Nadere informatie

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-!

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-! Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-! Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-! Duurzaam rijden. Dat moet voor iedereen bereikbaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 9 februari 2016

Nieuwsbrief van 9 februari 2016 Nieuwsbrief van 9 februari 2016 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: Vooraf ingevulde aangifte indienen vóór 1 mei 2016 Wettelijke rente 2016 Beëindiging VAR nu definitief Werkkostenregeling:

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2014 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2014 Tot

Nadere informatie

Soms moeten opties worden meegenomen in de cataloguswaarde. Vanaf medio 2006 geldt dat echter uitsluitend nog voor opties af-fabriek.

Soms moeten opties worden meegenomen in de cataloguswaarde. Vanaf medio 2006 geldt dat echter uitsluitend nog voor opties af-fabriek. Informatiebrief auto van de zaak en loonadministratie De belastingdienst zal bij controles over het jaar 2010 speciale aandacht besteden aan de belastingheffing over de auto van de zaak. Mede door het

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Ondernemen vanuit uw eigen woning

Ondernemen vanuit uw eigen woning Ondernemen vanuit uw eigen woning Het ondernemen vanuit het eigen huis, het "thuiswerken", wordt steeds populairder. De kosten van het ondernemen vanuit uw eigen huis zijn in principe niet aftrekbaar.

Nadere informatie

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Onderwerpen Fiscale voordelen inkomstenbelasting en omzetbelasting Sociale zekerheid BTW-aangifte en Kleine ondernemersregeling (KOR) Gebruik van

Nadere informatie

WEA Deltaland Accountants & Adviseurs. Henk Coehoorn

WEA Deltaland Accountants & Adviseurs. Henk Coehoorn WEA Deltaland Accountants & Adviseurs Henk Coehoorn Agenda Van VAR naar DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) Waarom geen VAR meer? Huidige VAR: werking en problemen?! Beoordeling arbeidsrelatie

Nadere informatie

Checklist met tips voor 2014

Checklist met tips voor 2014 Checklist met tips voor 2014 1. Drempel EIA, MIA en VAMIL omhoog Wanneer u milieuvriendelijk onderneemt, zijn er diverse interessante fiscale regelingen zoals de energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek

Nadere informatie

Hoe in 2017 optimaal geld uit uw BV halen? DEEL 9 DEEL 9. Lenen van de BV

Hoe in 2017 optimaal geld uit uw BV halen? DEEL 9 DEEL 9. Lenen van de BV Hoe in 2017 optimaal geld uit uw BV halen? DEEL 9 DEEL 9 Lenen van de BV HOOFDSTUK 1: BEGRIP Wat bedoelen we hier met lenen? Met lenen bedoelen we, dat u geld of andere goederen ter beschikking krijgt

Nadere informatie

Handleiding investeringsaftrek personenauto s

Handleiding investeringsaftrek personenauto s Handleiding investeringsaftrek personenauto s In deze handleiding gaan wij in op de fiscale regeling van de investeringsaftrek. Hoewel de regelingen per 2014 versoberd zijn, biedt vooral de milieu-investeringsaftrek

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 9 februari 2017

Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: WOZ-beschikking 2017 Vervallen tijdklem bij Kapitaalverzekering Eigen Woning Autobelastingen 2017 Geen aftrek BTW bij postbusnummer

Nadere informatie

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw ..1. Inleiding Een ondernemer (ook als u een zelfstandig of een vrij beroep uitoefent ) die een auto gebruikt in het kader van zijn onderneming, rekent de auto veelal tot het ondernemingsvermogen. Daarom

Nadere informatie

Informatieblad 03-10-14. Uw positie als dga

Informatieblad 03-10-14. Uw positie als dga Informatieblad 03-10-14 Uw positie als dga Als dga heeft u verschillende petten op. U bent bestuurder en aandeelhouder, maar ook werknemer en mogelijk stelt u ook nog vermogensbestanddelen ter beschikking

Nadere informatie

ST Nieuwsbrief 2017 deel 3

ST Nieuwsbrief 2017 deel 3 ST Nieuwsbrief 2017 deel 3 1. Pensioen in eigen beheer afgeschaft Vanaf 1 april 2017 is er geen pensioenopbouw in eigen beheer meer mogelijk voor de dga. De Eerste Kamer is dinsdag 7 maart 2017 namelijk

Nadere informatie

FISCAAL NIEUWS EINDEJAARSTIPS EN FISCAAL NIEUWS 2014/2015. Afschaffen bijdrage in kosten kinderen

FISCAAL NIEUWS EINDEJAARSTIPS EN FISCAAL NIEUWS 2014/2015. Afschaffen bijdrage in kosten kinderen EINDEJAARSTIPS EN FISCAAL NIEUWS 2014/2015 FISCAAL NIEUWS Afschaffen bijdrage in kosten kinderen Vanaf 2015 zijn de volgende bijdragen in de kosten van kinderen afgeschaft: de aftrek voor levensonderhoud

Nadere informatie

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking

Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Strijker Administratie & Belastingadvies 10-12-2018 Doe nog vóór 1 januari 2019 een schenking Geef btw-correctie auto op in 4e kwartaal 2018 Als u nog vóór 1 januari 2019 aan uw (klein)kinderen schenkt,

Nadere informatie

Hieronder treft u onze eindejaarstips 2018 aan, onderverdeeld in 3 hoofdstukken: 1. de ondernemer en onderneming 2. de DGA 3.

Hieronder treft u onze eindejaarstips 2018 aan, onderverdeeld in 3 hoofdstukken: 1. de ondernemer en onderneming 2. de DGA 3. Eindejaarstips 2018 Hieronder treft u onze eindejaarstips 2018 aan, onderverdeeld in 3 hoofdstukken: 1. de ondernemer en onderneming 2. de DGA 3. privé 1. Ondernemer en onderneming 1.1 Bepaal de meewerkaftrek

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Inhoud 1. Verhoging lage BTW-tarief van 6% naar 9% 2. Veranderingen vennootschapsbelasting en dividendbelasting box 2 3. Overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

2 Leveringen van goederen naar

2 Leveringen van goederen naar 2 Leveringen van goederen naar landen binnen de EU 2.1 Levering van goederen binnen de EU aan een buitenlandse ondernemer 2.1.1 intracommunautaire leveringen Hoofdregel bij grensoverschrijdende leveringen

Nadere informatie

DGA in de pocket Alle informatie die een dga op zak moet hebben

DGA in de pocket Alle informatie die een dga op zak moet hebben DGA in de pocket Alle informatie die een dga op zak moet hebben Voorwoord Als directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft u meerdere petten op: niet alleen bent u directeur en aandeelhouder, maar ook werknemer

Nadere informatie

Voldoet het voertuig niet aan de inrichtingsvereisten hierboven, dan is het geen bestelauto voor de belastingdienst.

Voldoet het voertuig niet aan de inrichtingsvereisten hierboven, dan is het geen bestelauto voor de belastingdienst. DE BESTELAUTO VAN DE ZAAK De auto, al dan niet van de zaak, blijft toch altijd een hot item. Veel vragen hoe dat nu zit met de auto van de zaak. We gaan proberen hier wat licht in de duisternis te scheppen

Nadere informatie

Alleen in 2013: Tot 41,5% investeringsaftrek op uw auto

Alleen in 2013: Tot 41,5% investeringsaftrek op uw auto Alleen in 2013: Tot 41,5% investeringsaftrek op uw auto Alleen in 2013: tot 41,5% investeringsaftrek op uw auto Alleen nog in 2013 kunt u als ondernemer een beroep doen op verschillende vormen van investeringsaftrek.

Nadere informatie

FISCALE TIPS & BLUNDERS. 2016 1e druk Copyright Finovion

FISCALE TIPS & BLUNDERS. 2016 1e druk Copyright Finovion FISCALE TIPS & BLUNDERS 2016 1e druk Copyright Finovion Wij heten u van harte welkom. WELKOM Dit handzame boekje met financiële blunders en fiscale tips ontvangt u van Finovion. Wij zijn een ondernemend

Nadere informatie

Fiscaal Actueel

Fiscaal Actueel Fiscaal Actueel 4-2017 Belangrijke wijziging huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 Tot 1 januari 2018 worden huwelijken nog standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Daarna is de standaard

Nadere informatie

Accountantskantoor de Bot B.V.

Accountantskantoor de Bot B.V. Gebruikelijk loon voor de DGA, hoe te bepalen? Door de jaren heen zijn er diverse uitspraken door rechters geweest inzake de gebruikelijkloonregeling. Mede door aanpassingen en besluiten van de wetgever

Nadere informatie

Advieswijzer. Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto 21-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Reed u de afgelopen jaren in een milieuvriendelijke auto dan heeft u kunnen genieten van een groot

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw en incidentele posten 1. Maak een plan en begroting 2. Administratie op orde 3. Gegevens verwerken

Nadere informatie

Inrichting administratie Urenregistratie Kilometerregistratie Omzet vanuit je agenda Bewaarplicht

Inrichting administratie Urenregistratie Kilometerregistratie Omzet vanuit je agenda Bewaarplicht Inleiding INTRODUCTIE: Hoi lezer, Gefeliciteerd, je hebt je ingeschreven voor mijn E-book. Dit houdt in dat jij van plan bent een onderneming te starten of al gestart bent. Misschien heb je zelfs al een

Nadere informatie

Onder bepaalde voorwaarden kunnen pensioendotaties en inleg in de levensloopregeling in mindering komen op het gebruikelijk loon.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen pensioendotaties en inleg in de levensloopregeling in mindering komen op het gebruikelijk loon. Inleiding: Hieronder kunt u de aandachtspunten en tips vinden voor de directeur-aandeelhouder van een besloten vennootschap relevant kunnen zijn. Wij hebben de aandachtpunten en tips zoveel als mogelijk

Nadere informatie

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de

Nadere informatie