VisionEXPERT Tips & Tricks

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VisionEXPERT Tips & Tricks"

Transcriptie

1 VisionEXPERT Tips & Tricks ZELF EFFECTEN AAN VISIONEXPERT TOEVOEGEN UP-TO-DATE SLOTKOERSGRAFIEKEN MET INTRADAY-AANDUIDINGEN SNEL HET VOORBEELDVENSTER AAN- OF UITSCHAKELEN. ZELF PORTEFEUILLES SAMENSTELLEN IN VISION DETECTIE VAN AANDELEN DIE STEUNLIJN DOORBREKEN SNEL OMSCHAKELEN TUSSEN KOERSGRAFIEK EN CANDLESTICKS LIJST MET STIJGERS/DALERS IN ANDERE KLEUREN GEBRUIK VAN HET MUISWIEL IN VISIONEXPERT PORTFOLIO TRACKING VIA HET MONITOR-SCHERM SIGNAALBALK EN SIGNAALZONES ONDERAAN GRAFIEKEN FULLSCREEN GRAFIEKEN VIA TABBLADEN LAYOUT VAN DE GRAFIEKBALK IN HET MONITOR-SCHERM INTRADAY GRAFIEKEN IN HET MONITOR-SCHERM GRATIS ACTUELE KOERSEN VAN BELEGGINGFONDSEN AANDEEL KOPPELEN AAN EEN EXTERN BESTAND SNEL OPROEPEN VAN ALLE SECTORGENOTEN AANDELEN TOEVOEGEN AAN LIJST MET FAVORIETEN GRAFISCHE ANALYSE VIA F12-FUNCTIETOETS DETECTIE VAN SIGNALEN OP MACD VIA LIJSTMODULE GRATIS DOWNLOADEN VAN DE MEEST RECENTE VERSIE VAN VISION SLOTKOERSEN DOWNLOADEN VIA VISIONDOWNLOAD

2 Zelf effecten aan VisionEXPERT toevoegen De basishistorieken van VisionExpert bevatten slechts een selectie van de belangrijkste aandelen verspreid over de belangrijkste wereldbeurzen. Het is dus mogelijk dat sommige aandelen (of beurzen) die u interesseren in onze aandelenselectie ontbreken. Volg de instructies die hieronder afgebeeld worden en ontdek hoe u zelf nieuwe aandelen aan uw VisionEXPERT-databases kunt toevoegen. (*) Gedetailleerde instructies Start VisionEXPERT op : Een effect aan VisionEXPERT toevoegen kan van bijna overal in het programma : Vanuit het "Effecten"-scherm : Nieuwe aandelen kunnen alleen toegevoegd worden in het "Effecten"-scherm (onder "Beheer"). Indien u zich reeds in het "Effecten"-scherm bevindt dan kiest u in de linkertabel eerst de markt waarin u het effect wenst toe te voegen, en kiest u vervolgens de menukeuze "Bewerken - Toevoegen effect". Vanuit het "Monitor"-scherm : Indien u zich in het "Monitor"-scherm bevindt dan kunt u via de menukeuze "Bewerken - Toevoegen NIEUW effect" ook rechtstreeks het "Effecten"-scherm oproepen om daar het nieuwe aandeel toe te voegen. Vanuit het takenvenster : Indien u zich noch in het "Effecten"-scherm noch in het "Monitor"-scherm bevindt, dan kunt u in het voorbeeldvenster van het programma rechtsbovenaan op "Takenvenster" klikken. Eén van de taken die u daar kunt kiezen is het "Toevoegen van een effect". Indien u deze keuze aanklikt dan komt u automatisch in de wizard van het "Effecten"-scherm terecht. (Het effect zal dan toegevoegd worden in dezelfde markt als het effect dat in het voorbeeldvenster geactiveerd was) U bevindt zich nu in het wizard-scherm waarmee u zeer eenvoudig in enkele stappen een effect kunt toevoegen. Onder "Naam van het effect" kunt u de naam van het nieuwe effect intikken. Indien u de tickercode van het effect kent dan kunt u deze onder "Tickercode effect" invoeren.

3 We raden echter aan om steeds de "Zoeken"-toets te gebruiken om het effect op te zoeken : via deze toets krijgt u toegang tot de databases van uw provider (Eris, Yahoo,...) en kunt u de tickercode voor het nieuwe effect opzoeken. Alleen dan kunt u zeker zijn dat u de juiste tickercode voor het nieuwe effect te pakken heeft. (Indien deze toets NIET zichtbaar is dan komt dit omdat u waarschijnlijk een vaste selectie van aandelen volgt, zoals bv. bij EuroBench Download en DoubleQuote het geval is. De nieuwe aandelen worden dan meestal automatisch aan uw databases toegevoegd en tot de andere effecten heeft u dan geen toegang). We klikken op de "Zoeken"-toets en in het hierop volgende scherm gaan we op zoek naar de tickercode van "Telenet" : Naast "Zoeken naar" kunt u de naam waarnaar u zoekt intikken. Vervolgens klikt u op de "Zoeken"-toets. Het programma zal nu alle effecten afbeelden die aan uw zoekopdracht voldoen. (De effecten die reeds in uw database aanwezig zijn worden hier in het grijs afgebeeld.) Indien het programma GEEN resultaten toont dan kunt u proberen uw zoekopdracht te verfijnen door slechts een gedeelte van de naam of de code in te voeren (bv. "TELE") en opnieuw op "Zoeken" te klikken. Indien u nog steeds geen zoekresulaten krijgt dan kunt u best contact opnemen met uw koersprovider om de exacte tickercode te weten te komen. Indien u bv. de koersen via Yahoo bijwerkt dan kunt u ook proberen om het effect zelf op te zoeken via de Yahoowebsite (http://finance.yahoo.com/l). U zult dan op "Vorige" moeten klikken en de tickercode manueel invullen. Indien u het effect dat u wenst toe te voegen WEL in de lijst ziet staan dan volstaat het om dit effect in de tabel te selecteren en onderaan op "Volgende" te klikken. Het programma zal nu de koershistorieken voor het nieuwe aandeel downloaden, tot 10 jaar terug in de tijd, zodat u niet met een blanco grafiek hoeft te starten. In de volgende stap kunt u de "Categorie" invoeren. Via deze "subcategorieën" kunt u de aandelen binnen een markt mooi onderverdelen, bv. per land of per type-effect. U kunt hier kiezen uit een reeds bestaande categorie of u kunt hier ook zelf een nieuwe categorie toevoegen. Indien u deze categorie niet wenst te gebruiken klikt u echter gewoon op "Volgende".

4 In het volgende scherm kunt u de "Munt" en het "Aantal decimalen" invoeren. Voor de munt kunt u in de tabel kiezen uit de munten die reeds in het programma aanwezig zijn, of ook gewoon een nieuwe munt intikken. Het aantal decimalen dat u hier opgeeft dient om de precisie van de koersen in te stellen : voor wisselkoersen kunt u hier bv. "4" instellen, omdat munten minder volatiel zijn dan bv aandelen. Vervolgens klikt u onderaan op "Volgende In het volgende scherm kunt u het "Land" en de "Sector" voor dit nieuwe effect invoeren. Via het land en de sector kunt u de effecten verder in het programma per land of sector opvragen of uitfilteren. Ook hier kunt u in de tabel kiezen uit een bestaand land of kunt u zelf een nieuw land invoeren. Dit geldt ook voor de sector. Klik op "Volgende" om verder te gaan. In het volgende scherm kunt u de openingsuren van de beurs instellen. In principe hoeft u hier nooit iets te wijzigen omdat steeds de openingsuren van de markt worden overgenomen. Door de correcte openingsuren in te stellen zal het programma in de tabellen van het "Monitor"-scherm de juiste tijdsaanduiding kunnen aanduiden met duidelijke klokjes. Klik vervolgens op "Volgende". Als laatste scherm krijgt u een korte samenvatting van het nieuwe effect dat zal worden aangemaakt : Klik op "Voltooien" om dit aandeel aan VisionEXPERT toe te voegen, of klik op "Vorige" om nog één van de instellingen aan te passen. (De meeste van deze instellingen kunt u ook later nog aanpassen) U kunt dit nieuwe aandeel vanaf nu overal in het programma oproepen. Herhaal deze procedure voor alle nieuwe aandelen die u wenst toe te voegen. Indien dit er echter TE veel zijn, dan kunt u ook overwegen om de kant-en-klare historieken voor VisionEXPERT aan te kopen. Voor de meeste beurzen zijn er extra historieken beschikbaar. Zie ook "Historieken" op de FAQ van de website. (*) In VisionLITE kunt u slecht 100 aandelen toevoegen. Indien u meer aandelen wenst op te volgen dan raden we u de upgrade naar VisionEXPERT Professional aan.

5 Up-to-date slotkoersgrafieken met intraday-aanduidingen Wanneer u in Vision een grafiek oproept dan zal het programma volautomatisch de grafiek tot de laatste dag bijwerken, ook indien het reeds enkele dagen (of weken) geleden is dat u een koersupdate deed. Bovendien zal het programma de huidige (intraday-) stand op de grafiek afbeelden. Deze functionaliteit is in het programma aanwezig vanaf versie 4.1 release 44. (*) Gedetailleerde instructies Start VisionEXPERT en ga naar het "Analyse" scherm Kies hier de grafiek van een willekeurig aandeel, bv. Renault. Het programma zal vervolgens het aandeel openen en de grafiek op het scherm afbeelden. Indien deze grafiek niet tot de laatste dag is bijgewerkt dan zal Vision (op de achtergrond) automatisch de ontbrekende koersen (tot 10 jaar terug in de tijd)opvragen en aan de grafiek toevoegen. Op deze manier heeft u ALTIJD een actuele koersgrafiek van dit effect.

6 Indien u deze grafiek overdag opvraagt dan zal Vision ook de "intraday"-stand op de grafiek afbeelden, ook indien het nog niet de slotkoers betreft. Deze intraday-stand wordt duidelijk op de grafiek afgebeeld met een groene (of rode) vertikale balk ter hoogte van de recentste koersdatum. Indien de koers van dit aandeel gestegen is t.o.v. de vorige koers dan wordt dit aangeduid met een lichtgroene vertikale balk onder de recentste koers, bij een dalende koers wordt een lichtrode balk getoond. Bij gelijke koersen wordt dit aangeduid met een grijze balk. Ook in de tabel met de slotkoersen van dit effect (onder "Eigenschappen") wordt de intraday-stand mooi met een groene of rode balk aangeduid.

7 Roep de "Eigenschappen" van het effect op door bv. met de muis in de titelbalk van de grafiek op de recentste koers (rechtsbovenaan) te klikken : Het programma toont u nu de tabel met alle slotkoers-gegevens van dit effect. De meest recente koersen staan onderaan in deze tabel. Indien u in deze tabel ter hoogte van de recentste koers een groene, rode of grijze balk ziet, dan wil dit zeggen dat dit nog steeds de intraday-stand voor dit aandeel betreft. Indien de koers dus gestegen is t.o.v. de vorige koers, dan zal de recentste koers op een groene achtergrond worden afgebeeld, bij een dalende koers zal dit een rode achtergrond zijn. Indien u hier helemaal GEEN groene, rode of grijze balk ziet ter hoogte van de recentste koers, dan wil dit zeggen dat ALLE afgebeelde koersen effectieve SLOT-koersen zijn. (De beurs is dus hoogstwaarschijnlijk reeds gesloten.) Ook op de grafiek zult u dan GEEN intraday-aanduiding meer te zien krijgen. (*) Indien u over een oudere versie van VisionEXPERT beschikt, dan kunt u steeds GRATIS de meest recente versie downloaden. U leest er alles over op de speciale upgrade-pagina op onze FAQ.

8 Snel het voorbeeldvenster aan- of uitschakelen. In Vision kunt u het voorbeeldvenster aan de rechterzijde heel gemakkelijk aan- of uitschakelen door gebruik te maken van de F9-functietoets op uw klavier. Deze functionaliteit is in het programma aanwezig vanaf versie 4.1 release 51. (*) Gedetailleerde instructies Start VisionEXPERT en ga naar het "Realtime - Monitor" scherm. Indien het voorbeeldvenster aan de rechterzijde niet zichtbaar is dan kiest u de menukeuze "Beeld - Voorbeeldvenster" of de F9-toets op uw klavier.

9 Het programma zal vervolgens het voorbeeldvenster aan de rechterzijde afbeelden. Om dit venster (tijdelijk) opnieuw van het scherm te verwijderen kiest u opnieuw de menukeuze "Beeld - Voorbeeldvenster" of de F9-toets op uw klavier. U kunt dit venster ook verbergen door rechtsbovenaan het voorbeeldvenster op de "Sluiten"-toets (X) te klikken. Op deze manier kunt u ruimte op het scherm uitsparen en het voorbeeldvenster alleen oproepen wanneer u dit echt nodig heeft. (*) Indien u over een oudere versie van VisionEXPERT beschikt, dan kunt u steeds GRATIS de meest recente versie downloaden. U leest er alles over op de speciale upgrade-pagina op onze FAQ.

10 Zelf portefeuilles samenstellen in Vision Wist u dat u in Vision nu ook zelf een portefeuille kunt aanleggen met daarin steeds de aktuele stand van uw portefeuille? Via een handig "Transactie"-scherm kunt u voor elk effect de transactie inbrengen. Deze portefeuilles kunt u vanaf dan ook overal in het programma oproepen voor verdere analyse. Deze functionaliteit is in het programma aanwezig vanaf versie 4.1 release 46. (*) Gedetailleerde instructies Om in Vision een nieuwe portefeuille aan te maken gaat u als volgt te werk : Start VisionEXPERT op en ga naar het "Lijsten"-scherm In dit scherm kunt u een nieuwe lijst of portefeuille toevoegen door de menukeuze "Bewerken - Toevoegen lijst" te kiezen. (In VisionLITE kunt u zelf geen lijsten toevoegen, u neemt dan best één van de bestaande "Portefeuille"lijsten In dit nieuwe venster kunt u instellen welk soort lijst u wenst aan te maken. Kies hier om een "Lijst met portefeuille" aan te maken, en klik vervolgens op "Volgende" : In het volgende scherm kunt u de "Naam" van de nieuwe portefeuille invoeren. Indien u wenst kunt u hieronder ook een korte "Omschrijving" aan de portefeuille toevoegen. Vervolgens klikt u opnieuw op "Volgende"

11 In het volgende scherm kunt u nu instellen welke kolommen u in de portefeuille wenst op te slaan. Klik hier alle kolommen aan die u wenst. Doe dit nauwkeurig, want eens u voor deze portefeuille effecten heeft toegevoegd kunt u de verschillende kolommen van de portefeuille niet meer wijzigen! Na het instellen van de verschillende kolommen klikt u op "Volgende". In deze laatste stap krijgt u nu een scherm waarin u alle effecten aan uw portefeuille kunt toevoegen. Om een effect aan uw portefeuille toe te voegen kiest u de "Toevoegen"-toets aan de rechterzijde : u krijgt dan een selectievenster waarmee u het effect kunt opzoeken en selecteren. Op deze manier kunt u de komplete inhoud van uw portefeuille samenstellen. Klik onderaan op "Voltooien" om deze portefeuille te bewaren.

12 Het toevoegen van de effecten aan uw portefeuille hoeft niet noodzakelijk in dit scherm te gebeuren. U kunt hier ook rechtstreeks op "Voltooien" klikken (dus zonder enig effect toegevoegd te hebben). Het programma zal dan een blanco portefeuille aanmaken. Het toevoegen en verwijderen van aandelen aan uw portefeuille gebeurt dan vanuit het hoofdscherm van de "Lijsten". Om nu een nieuw effect aan uw portefeuille toe te voegen kiest u de menukeuze "Bewerken - Toevoegen effect" in de menubalk van het programma : u krijgt dan een selectievenster waarmee u het effect kunt opzoeken en selecteren. Nadat u het effect op deze manier heeft geselecteerd krijgt u een afzonderlijk transactiescherm waarin u de transactie kunt invoeren. In dit transactiescherm kunt u de "Aankoopdatum", de "Prijs" en het "Aantal stuks" invoeren. Indien één van deze zaken in het grijs afgebeeld staan dan komt dit doordat één van die kolommen waarschijnlijk niet in de portefeuille zijn opgenomen. Klik vervolgens op "OK" om dit effect aan uw portefeuille toe te voegen.

13 Herhaal deze werkwijze voor alle effecten die u wenst toe te voegen. Om nadien één van de transacties uit de portefeuille te wijzigen, volstaat het om dit veld rechtstreeks in de tabel aan te klikken : Het programma zal dan opnieuw het transactiescherm afbeelden waarin u de transactie voor dit effect kunt aanpassen. Deze portefeuille kunt u vanaf nu overal in het programma raadplegen. Om alle grafieken van de effecten uit deze portefeuille op één scherm te raadplegen gaat u bv. als volgt te werk : Selecteer het "Mozaïek"-scherm van VisionEXPERT In dit scherm vindt u bovenaan in de taakbalk een tabel met daarin alle markten en lijsten die in het programma aanwezig zijn.

14 Selecteer in deze tabel uw portefeuille. Deze staat tussen de "Lijsten" onder de sectie "Portefeuilles" gerangschikt. Nadat u de portefeuille aangeklikt heeft zullen alle effecten uit deze portefeuille grafisch afgebeeld worden : Via de blader-toetsen in de taakbalk (of via de PageUP- en PageDOWN-toetsen op uw klavier) kunt u de volgende/vorige aandelen uit uw portefeuille oproepen. (*) Indien u over een oudere versie van VisionEXPERT beschikt, dan kunt u steeds GRATIS de meest recente versie downloaden. U leest er alles over op de speciale upgrade-pagina op onze FAQ

15 Detectie van aandelen die steunlijn doorbreken Sedert kort kunt u in VisionEXPERT ook de aandelen uitfilteren die een bepaalde steunof weerstandslijn doorbroken hebben. Dit zijn de lijnen die door de gebruiker zelf op de grafieken aangebracht werden. Een ideaal systeem om een stop-loss of koersdoel in het oog te houden. Deze functionaliteit is in het programma aanwezig vanaf versie 4.1 release 48 (***) Gedetailleerde instructies Om een steun of weerstandslijn op een grafiek aan te brengen roept u in VisionEXPERT het "Analyse"-scherm op. In de taakbalk van dit scherm kiest u de "Paperclip"-toets, u verkrijgt dan een 2e taakbalk met de verschillende mogelijkheden om lijnen of teksten op de grafiek aan te brengen. Via deze taakbalk brengen we bv. op de grafiek van RHODIA (op EuroNext Parijs) een horizontale lijn op de grafiek aan ter hoogte van 1,4 EUR.

16 Na verloop van tijd kan het dus zijn dat de koers deze steunlijn doorkruist. Om niet dagelijks alle grafieken één na één te moeten bekijken, bestaat er in VisionEXPERT de mogelijkheid om deze doorkruisingen automatisch op te sporen via de lijstmodule. Hiervoor roept u in VisionEXPERT het "Lijsten"-scherm op (onder "Beheer") In het "Lijsten"-scherm neemt u de lijst "Signals \ Support Resist" (*). Deze lijst werd oorspronkelijk door ons opgemaakt en zit standaard bij het programma (of upgrade).

17 Om deze lijst te actualiseren met de recentste koersgegevens kiest men de menukeuze "Bewerken - Vernieuwen lijst" of de F5-toets op het klavier. Kies vervolgens de "datum" op dewelke u de lijst wenst te herrekenen. In dit scherm klikt u bovenaan op het "Bron"-tabblad om de markten in te stellen waaruit u wenst te filteren. Wij klikken wij hier o.a. Euronext Parijs aan. Klik op "OK" om het uitfilteren te starten. Na het uitfilteren wordt de geactualiseerde lijst in de tabel afgebeeld. Deze tabel bevat nu alle effecten waarvan de koers één of meerdere van zijn steun- of weerstandslijnen doorbroken heeft. Bovenaan in de lijst ziet u dus ook Rhodia staan : zoals u uit de tabel kunt aflezen bevindt de koers zich reeds 2.14% onder het door ons ingestelde koersniveau van 1.4 EUR.

18 Deze tabel bevat ook nog andere kolommen : de kolom met "(1wk)" geeft aan of er zich tijdens de laatste week een doorkruising voordeed. De kolom "(1m)" zal kijken of er de laatste maand een kruising met de koers plaatsvond. Deze kolommen zijn vooral handig wanneer u deze lijst niet dagelijks maar eerder wekelijks of maandelijks vernieuwt. Om de resultaten van deze filtering nu als grafiek te analyseren volstaat het om het eerst effect in de tabel aan te klikken en vervolgens de "F12"-toets op uw klavier in te drukken. Het programma zal deze lijst dan automatisch openen in het "Analyse"- scherm, en het eerste effect uit de lijst visiualiseren. Op deze manier kunt u de resultaten van de filtering gemakkelijk verder analyseren. Met de de "Volgende"-toets in de taakbalk krijgt u dan steeds het volgende aandeel uit deze lijst. Zo ziet u dat SODEXHO over de periode van de laatste maand zijn koersniveau heeft doorkruist. (*) Indien u deze lijst niet in VisionEXPERT terugvindt, dan kunt u deze via onze website downloaden. U kunt deze lijst natuurlijk ook zelf samenstellen door zelf de instructies in te voeren (zie hieronder). Om deze steunlijnen te detecteren wordt de instructie #BREAKOUT gebruikt. Deze nieuwe instructie berekent over een bepaald periode of de koers van het aandeel één van de steunlijnen heeft doorkruist. (**) Indien dit het geval was dan krijgen we het procentueel verschil terug, indien er zich tijdens de opgegevens periode geen doorkruising voordeed dan is het resultaat van deze instructie gewoon blanco. Een negatief resultaat wil dus zeggen dat de koers de steunlijn in neerwaardse zin heeft doorkruist. Met de instructie #BREAKOUT(5) zal het programma dus de laatste week afscannen, met #BREAKOUT(01/01) geeft het programma de meest recente doorkruising aan sedert 01 januari van dit jaar. (***)Indien u over een oudere versie van VisionEXPERT beschikt, dan kunt u steeds GRATIS de meest recente versie downloaden. U leest er alles over op de speciale upgrade-pagina op onze FAQ.

19 Snel omschakelen tussen koersgrafiek en Candlesticks Wist u dat u in Vision om het even welke koersgrafiek op een eenvoudige manier kunt omschakelen naar een Candlesticks- of HLC-grafiek (barchart) en omgekeerd. Deze functionaliteit is in het programma aanwezig vanaf versie 4.1 release 39. (*) Gedetailleerde instructies Om een koersgrafiek snel in een Candlesticks-grafiek te veranderen gaat u als volgt te werk : Start VisionEXPERT op en ga naar het "Analyse"-scherm (of "Quick Charts") In dit scherm wordt nu een aktuele koersgrafiek afgebeeld Via de legende-texten linksbovenaan de grafieken kan men gemakkelijk de eigenschappen van de verschillende curves aanpassen. Klik met de rechtermuistoets op de legende van de koersgrafiek (hier "Koersgraf."). U krijgt nu een popupvenster met verschillende mogelijkheden. U heeft hier o.a. de keuze uit een Koersgrafiek (default), een HLC-grafiek (ook wel Barchart genoemd) of een Candlesticks.

20 Indien men hier op "Candlesticks" klikt dan zal het programma de koersgrafiek omvormen tot een Candlesticks-grafiek. Op dezelfde manier kunt u de grafiek ook omschakelen naar een HLC-grafiek. Om terug een koersgrafiek te bekomen herhaalt u de instructies hierboven, maar kiest u opnieuw voor "Koersgrafiek" in het popupvenster van de legende. Indien de legende NIET op de grafiek zichtbaar is dan zal deze werkwijze natuurlijk niet kloppen. U kunt dan best de legende op de grafiek zichtbaar maken en de instructiopnieuw volgen. Om de legende op de grafiek zichtbaar te maken gaat u als volgt te werk : Roep de "Eigenschappen" van de schermlayout op : dit kan (o.a.) door met de rechtermuistoets in het scherm te klikken en vervolgens de keuze "Eigenschappen scherm" aan te klikken.

21 In het volgende venster klikt u bovenaan op het "Diversen"-tabblad. Om de legende voor deze schermlayout te activeren moet u maken dat de keuze "Legende grafiek - Afbeelden legende" aangekruist staat. Klik vervolgens op "Sluiten" om de instellingen te bewaren. (*) Indien u over een oudere versie van VisionEXPERT beschikt, dan kunt u steeds GRATIS de meest recente versie downloaden. U leest er alles over op de speciale upgrade-pagina op onze FAQ.

22 Lijst met stijgers/dalers in andere kleuren Personaliseer uw lijsten in Vision door kleuren toe te kennen aan stijgende of dalende aandelen. Op deze manier kunt u bij een portefeuillelijst de verliesposten in het rood en de winstposten in het groen laten afbeelden. Deze functionaliteit is in het programma aanwezig vanaf versie 4.1 release 46. (*) Gedetailleerde instructies Om de stijgers en de dalers in de lijsten van VisionEXPERT in een andere kleur te laten afbeelden gaat u als volgt te werk : Start VisionEXPERT op en ga naar het scherm "Beheer - Lijsten" Selecteer in de linker-tabel de lijst die u wenst aan te passen, wij kiezen bv. voor de lijst "Indexen \ Brussel BEL20". Vervolgens roept u het scherm op met de eigenschappen van deze lijst. Dit kan via de taakbalk op via de menukeuze "Bewerken - Lijst eigenschappen".

23 In dit nieuwe scherm kiest u bovenaan het "Parameters"-tabblad : Onder "Kleuren toekennen volgens kolom" kunt u instellen volgens welke kolom- waarde de kleur moet toegekend worden. Kies hier een kolom die een stijging of een daling aanduidt want het programma zal de lijnen met een negatieve waarde in het rood afbeelden en de positieve waarden in het groen. De lijnen met een nulwaarde zullen in de standaardkleur (donkerblauw) afgebeeld worden. Kies hier bv. voor de kolom met het koersverschil, bij ons is dit "Kolom #5 : %". Klik vervolgens op "OK" om uw keuze te bevestigen. De aandelen die gestegen zijn worden nu in het groen afgebeeld, de dalers staan in het rood. Deze kleuren (rood of groen) zijn niet instelbaar en zitten vast in het programma : Het spreekt voor zich dat u ook andere kolommen kunt gebruiken om de stijgers/dalerskleur toe te kennen. Zo kan je in een portefeuillelijst de kleur laten afhangen van de kolom waar uw totale return in staat. De aandelen waar u winst op heeft zullen dan in het groen afgebeeld worden, de verliesposten in het rood. (*) Indien u over een oudere versie van VisionEXPERT beschikt, dan kunt u steeds GRATIS de meest recente versie downloaden. U leest er alles over op de speciale upgrade-pagina op onze FAQ.

24 Gebruik van het muiswiel in VisionEXPERT Indien u over een muis met muiswiel beschikt, dan kunt u dit wiel vanaf nu ook in VisionEXPERT gebruiken. Met één enkele draai aan het muiswiel kunt u de grafieken zeer eenvoudig in- of uitzoomen. Dit muiswiel kan ook handig zijn bij parametreren van datums of instellingen van een indicator. Deze functionaliteit is in het programma aanwezig vanaf versie 4.1 release 48. (*) Gedetailleerde instructies Start VisionEXPERT op en ga naar het "Analyse"-scherm In dit scherm wordt de laatst opgevraagde grafiek afgebeeld. Indien u nu het wiel van uw muis naar voor draait zult u zien dat de grafiek steeds enkele dagen verder wordt ingezoomd Om de grafiek enkele dagen uit te zoomen volstaat het om het muiswieletje terug te draaien. Op deze manier kunt u zeer snel in- en uitzoomen op de grafieken, zelfs zo eenvoudig dat het gebruik van het muiswiel na verloop van tijd niet meer weg te denken valt. Ook op andere plaatsen in het programma wordt dit muiswiel ondersteund, bv bij het instellen van de parameters (aantal dagen, etc..) van een indicator : Start VisionEXPERT en ga naar het "QuickChart"-scherm In dit scherm wordt de laatst opgevraagde grafiek afgebeeld We selecteren hier in de taakbalk een andere indicator (bv. Stochastics) en krijgen vervolgens het scherm waarin we de indicator kunnen instellen : Om de "periode" van de stochastics aan te passen kunt u vanaf nu ook het muiswiel gebruiken : wanneer het wiel naar voor gedraaid wordt dan zal de periode met één eenheid verhoogd worden, indien het wiel teruggedraaid wordt dan wordt de periode met één eenheid verminderd. (*) Indien u over een oudere versie van VisionEXPERT beschikt, dan kunt u steeds GRATIS de meest recente versie downloaden. U leest er alles over op de speciale upgrade-pagina op onze FAQ.

25 Portfolio tracking via het Monitor-scherm Het "Monitor"-scherm kan ook gebruikt worden om overdag de stand van uw portefeuille geen seconde uit het oog te verliezen. Via een handig transactiescherm kunt u de transacties in de tabel invoeren. U bepaalt ook zelf welke kolommen van uw portefeuille u wel of niet wenst te zien. Deze functionaliteit is in het programma aanwezig vanaf versie 4.1 release 45. (*) Gedetailleerde instructies Start VisionEXPERT en ga naar het "Monitor"-scherm In dit scherm maken we een nieuwe portefeuille aan door de menukeuze "Bewerken - Toevoegen tabel" te kiezen. Als naam kiezen we vervolgens "Portefeuille001" en klikken daarna op "OK". (In VisionLITE kunt u zelf geen nieuwe tabellen toevoegen, maar u kunt wel een bestaand tabel aanpassen zoals hieronder beschreven wordt.) Het programma toont nu de volledig blanco portefeuille op het scherm. Om de verschillende kolommen van de portefeuille te activeren roepen we de eigenschappen van dit scherm op via de menukeuze "Bewerken - Tabel eigenschappen. In dit scherm duiden we aan dat we zowel de aankoopdatum, het aantal stuks, de aankoopprijs, de actuele waarde van het effect in voorraad, de return en de return in procent willen zien, en nadien klikken we op "OK"

26 Het scherm dat we dan krijgen ziet er als volgt uit. Het enige wat nu nog rest is de verschillende effecten aan uw portefeuille toe te voegen. Om een effect aan deze portefeuille toe te voegen kiest u de menukeuze "Bewerken - Toevoegen effect" in de menubalk van het programma : u krijgt dan een selectievenster waarmee u het effect kunt opzoeken en selecteren. Na de selectie van het effect krijgt u een afzonderlijk transactiescherm waarin u de transactie kunt invoeren. In dit transactiescherm kunt u de "Aankoopdatum", de "Prijs" en het "Aantal stuks" invoeren. Klik vervolgens op "OK" om dit effect aan uw portefeuille toe te voegen. Herhaal deze werkwijze voor alle effecten die u aan de portefeuille wenst toe te voegen.

27 U kunt nadien uw portefeuille-scherm vervolledigen door er nog enkele beursindexen aan toe te voegen, en bovenaan enkele grafieken in de grafiekbalk te plaatsen. Onze portefeuille-tabel ziet er dan uiteindelijk als volgt uit. Om nadien één van de transacties uit deze portefeuille te wijzigen, volstaat het om dit veld rechtstreeks in de tabel aan te klikken. Het programma zal dan opnieuw het transactiescherm afbeelden waarin u de transactie voor dit effect kunt aanpassen. (*) Indien u over een oudere versie van VisionEXPERT beschikt, dan kunt u steeds GRATIS de meest recente versie downloaden. U leest er alles over op de speciale upgrade-pagina op onze FAQ.

28 Signaalbalk en signaalzones onderaan grafieken Vindt u het ook moeilijk om de aan- en verkoopsignalen van een indicator op de koersgrafiek te projecteren om zo te weten te komen waar deze indicator nu precies een aan- of verkoopsignaal vertoont? VisionEXPERT heeft hier een werkelijk UNIEKE oplossing voor bedacht : onderaan de grafieken kunt u voortaan een signaalbalk afbeelden die met een rode of groene balk aanduidt of een aandeel volgens deze indicator koopwaardig of eerder verkoopwaardig is. (*) Gedetailleerde instructies Start VisionEXPERT en ga naar het "Analyse"-scherm Open hier een willekeurige grafieklayout. Deze grafiek toont het koersverloop van ABN Amro met daaronder de MACD. De signalen van de MACD worden bepaald door de snijpunten tussen de MACD en zijn signaallijn, het 9-daags gemiddelde. Ook het feit of de MACD zich boven of onder de nul-lijn bevindt heeft invloed op de analyse van deze indicator.

29 Deze snijpunten kunt u vanaf nu via een duidelijke signaalbalk onderaan de grafiek laten afbeelden : klik hiervoor met de rechtermuistoets op de legende van de MACD- curve, en kies vervolgens de menukeuze "Afbeelden op signaalbalk". Onderaan de MACD-curve worden vanaf nu de signalen van de MACD afgebeeld. Wanneer de MACD zich onder de nul-lijn bevindt dan kleurt de signaalbalk rood (dalende trend), pas als de MACD zich boven de nul-lijn bevindt dan kleurt de signaalbalk groen (stijgende trend).

30 Op deze manier kunt u voor de meeste indicatoren de signalen onder de grafiek laten afbeelden. Op de grafiek hieronder werden de signalen van de signaal-lijn (9-daags gemiddelde) van de MACD op de grafiek afgebeeld : De kleur van de signaalbalk wordt hier bepaald door de snijpunten van deze curve met de MACD : vanaf het moment dat het gemiddelde de MACD neerwaards kruist dan kleurt de signaalbalk groen, terwijl deze rood kleurt indien deze opwaards kruisen. Het is ook mogelijk om zowel de signalen van de MACD en zijn signaallijn te combineren door voor beide curves de signaalbalk te activeren (zie hierboven). De signaalbalk zal dan de signalen van beide indicatoren combineren : De signaalbalk kleurt nu groen wanneer de MACD zich boven de nullijn bevindt EN het 9-daags gemiddeld zich onder de MACD bevindt. De signaalbalk kleurt rood wanneer de MACD zich onder de nul-lijn bevindt EN het 9-daags gemiddelde zich boven de MACDcurve bevindt. In de andere gevallen is de signaalbalk neutraal.

Installatie- & Gebruikshandleiding. BankingTools C@shflow v4.0

Installatie- & Gebruikshandleiding. BankingTools C@shflow v4.0 Installatie- & Gebruikshandleiding BankingTools C@shflow v4.0 Bespaar geld en spaar het milieu! Lees de handleiding vanaf uw beeldscherm. Wilt u toch de handleiding afdrukken? Kiest u dan voor de speciale

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie

Microsoft Office Excel beginnerscursus ICT Expertise

Microsoft Office Excel beginnerscursus ICT Expertise Microsoft Office Excel beginnerscursus ICT Expertise Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, gedistribueerd, opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9

INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9 29/11/2010 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9 1.1 INLEIDING...9 1.2 WORD OPSTARTEN...9 1.3 GEBRUIKERSINTERFACE... 11 1.3.1 Titelbalk... 11 1.3.2 Het Lint... 12 1.3.3 Tabblad Bestand...

Nadere informatie

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Kerkbijdrage. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Kerkbijdrage Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

Handleiding First. Antwerpen - Cambridge

Handleiding First. Antwerpen - Cambridge Handleiding First Antwerpen - Cambridge Handleiding First 2015 Intersentia Antwerpen Cambridge http://www.intersentia.be http://firstsoftware.be Intersentia nv Groenstraat 31 2640 Mortsel Tel.: 03 609

Nadere informatie

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING V 3.0 1 We danken u voor de aankoop van onze DigiSave software bestemd voor de opslag van de gegevens uit de digitale tachografen, uit de kaarten en visualisatie

Nadere informatie

Handleiding Module Boekhouding. Parochies Navision 4.03

Handleiding Module Boekhouding. Parochies Navision 4.03 Handleiding Module Boekhouding Parochies Navision 4.03 GAC Business Solutions behoudt zicht het recht voor veranderingen in deze publicatie te allen tijde uit te voeren. Eventuele wijzigingen dienen niet

Nadere informatie

Vestics Handboek 04-01-2005

Vestics Handboek 04-01-2005 Vestics Handboek 04-01-2005 Contents I Table of Contents Foreword 0 P art I Technische Analyse 3 1 Backtesten... en optimaliseren 3 Enkele opmerkingen...... vooraf.....................................................................

Nadere informatie

Leerlingenfacturatie in Count-e

Leerlingenfacturatie in Count-e 1 Inleiding... 2 2 Leerling als klant in de boekhouding... 3 2.1 Overhalen leerlingen vanuit Wis@d naar Count-e... 3 Voor je start bepalen welke leerlingen je nodig hebt?... 3 Leerlingen ophalen vanuit

Nadere informatie

Een tekenprogramma voor elektriciens. Handleiding V1.5.40

Een tekenprogramma voor elektriciens. Handleiding V1.5.40 Een tekenprogramma voor elektriciens Handleiding V1.5.40 INHOUDSTABEL INHOUDSTABEL... 2 TRIKKER... 4 TRIKKER INSTALLEREN... 5 Installeren vanaf het Internet... 5 Demoversie Activeren... 8 DOCUMENT & ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Handleiding handelsplatform

Handleiding handelsplatform Lees mij zorgvuldig door! Handleiding handelsplatform Today s Brokers Trader WorkStation (TWS) 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Rekening informatie 4 1.1 Cash of Margin? 4 1.2 Multivalutarekening 4 1.3 Confirmatie/token

Nadere informatie

Leer KineQuick gebruiken in 10 eenvoudige stappen!

Leer KineQuick gebruiken in 10 eenvoudige stappen! Agenda Handleiding Leer KineQuick gebruiken in 10 eenvoudige stappen! Welkom in de korte handleiding van KineQuick. In tien stappen leggen we u het gebruik van de agenda uit. Een methode die u toelaat

Nadere informatie

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5

Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013. Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Versie handleiding 2.5.e Syslogic 2013 Scienta handleiding Scienta versie 2.5 Colofon Copyright Syslogic 2013 Hoewel de in de handleiding vermelde gegevens met de grootst mogelijke nauwkeurigheid zijn

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail

Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Gebruikershandleiding Solcon secure webmail Quickstart Ontdek Solcon secure webmail in vijf eenvoudige stappen: 1. Start uw computer op. 2. Open de internetbrowser, bijvoorbeeld Internet Explorer. 3. Typ

Nadere informatie

Handleiding IBANC Software - Versie 2.0.42

Handleiding IBANC Software - Versie 2.0.42 Handleiding IBANC Software - Versie 2.0.42 XEU.com B.V. IBANC software is een softwareproduct waarmee u eenvoudig en exibel betaal- en incassoverzamelopdrachten kunt maken die voldoen aan de nieuwe SEPA

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM

Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM Versie 2.0 Oktober 2006 Auteur: J.E. Fromberg WinkelSLIM Voorwoord Gefeliciteerd met de opening van uw webwinkel. Ook al hebben wij het pakket zo gebruikersvriendelijk mogelijk gemaakt, toch is een handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 28 juli 2009 Pagina 2

Inhoudsopgave. 28 juli 2009 Pagina 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Tweede versie... 5 2 Registratieprocedure... 6 2.1 Gebruikersnaam... 7 2.2 E-mail:... 7 2.3 Wachtwoord... 8 2.4 Visuele verificatie... 8 2.5 Akkoordverklaring... 8 3

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website Peije van Klooster 2011 Inhoudsopgave: Inleiding... 4 1 Wat is internet... 5 1.1 Een klein beetje geschiedenis van internet... 5 1.2 Evolutie

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Inhoudsopgave Introductie en inloggen 3 Overzicht van de basisfuncties 5 Voor content-editors 7 Maken en bewerken inhoud 8 Werken met afbeeldingen en documenten

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

Introductie Mamut Online Backup

Introductie Mamut Online Backup Mamut Active Services Introductie Mamut Online Backup Versie 4 MOB.BKL.INTRO.NL.040.01 1 Mamut Online Backup Inhoud Mamut Online Backup... 3 Nieuw in versie 4... 5 Introductie... 6 Aan de slag... 12 Zo

Nadere informatie

Handleiding. alexioncrm. alexion. s o f t w a r e

Handleiding. alexioncrm. alexion. s o f t w a r e Handleiding alexioncrm alexion s o f t w a r e INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 6 Missie... 6 Inleiding... 6 Doelstellingen... 7 Support via Hulp op Afstand... 8 1 Basis Alexion CRM... 9 1.1

Nadere informatie

Versie 01/10/2013. Basishandleiding

Versie 01/10/2013. Basishandleiding Versie 01/10/2013 De inhoud van deze handleiding is aan verandering onderhevig. Telkens er een wijziging is, wordt u hiervan verwittigd via een bericht op onze website. De meest recente versie van de handleiding

Nadere informatie

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links Edumaat Tel: 079 360 37 18 Sloepkade 37 06 1343 55 86 2725EX, Zoetermeer Mail: info@edumaat.nl Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links LET OP: Deze handleiding bevat verwijzingen naar opdrachten

Nadere informatie