Implementatieplan doelmatigheid afvalwaterketen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Implementatieplan doelmatigheid afvalwaterketen"

Transcriptie

1 Implementatieplan doelmatigheid afvalwaterketen 26 april Inleiding In de Voortgangsrapportage van het Bestuursakkoord waterketen (BWK) die in januari 2010 door de Minister van VROM naar de Tweede Kamer is gestuurd, staat de voortgang van de samenwerking tussen waterschappen en gemeenten in de afvalwaterketen. Er worden steeds meer optimalisatiestudies uitgevoerd en afvalwaterakkoorden gesloten. Toch is het nog niet landsdekkend en verlopen onderhandelingen soms nog vrij moeizaam. De Unie van Waterschappen (UvW) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zien de noodzaak om een versnelling aan te brengen in de samenwerking en hiermee een besparing van 380 miljoen in 2020 te kunnen realiseren. Zij baseren dit op het feitenonderzoek dat de partijen die het BWK hebben ondertekend gezamenlijk in de eerste maanden van 2010 hebben uitgevoerd. De rapportage van het feitenonderzoek is in maart 2010 uitgebracht. In het Bestuurlijk overleg waterketen van maart 2010 zijn de uitkomsten aanvaard. Op 8 april 2010 is in het Bestuurlijk overleg tussen UvW en VNG met de notitie Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen (bijlage) ingestemd en besloten dat op 1 mei 2010 hiervoor een implementatieplan in werking zal moeten treden. Dit implementatieplan geeft aan wat er op landelijk niveau nodig is aan sturing en faciliteiten om de regio s op weg te helpen, de projectorganisatie die daarvoor nodig is en de activiteiten die landelijk ontplooid worden. De implementatie hangt samen de inrichting van het openbaar bestuur in de toekomst. Hierover is er overleg met het kabinet en de landelijke politiek. De gekozen samenwerking in de notitie sluit aan bij de zienswijze dat er een sterk decentraal bestuur in het land nodig is, waarbij er naast gemeenten plaats is voor waterschappen als functionele overheden. Effectuering van de vernieuwing van het openbaar bestuur vergt naar verwachting nog enkele jaren. UvW en VNG hebben mede gezien de te bereiken kostenbesparingen besloten hun samenwerking per direct te starten. Ook de commissie Kalden komt voor de korte termijn tot de conclusie dat de inzet van 380 miljoen besparingen in de afvalwaterketen een goede start is en de kans verdient om op dit spoor verder te gaan.

2 Pagina 2 van Doelstelling/Doelen Het doel van het voorliggende implementatieplan is het invoeren van de gezamenlijke visie op de doelmatige samenwerking in de afvalwaterketen zoals verwoord in de notitie Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen (bijlage). Deze visie zal op lokaal niveau moeten leiden tot intensieve samenwerking op de optimale schaal. Vanwege de grote verscheidenheid in lokale omstandigheden wordt benadrukt dat het geen blauwdruk voor samenwerking betreft. Uitgangspunt voor de samenwerking vormt het model dat door de VNG en de Unie is ontwikkeld. Indien de lokale situatie dit nodig maakt is er ruimte voor maatwerk, mits er voldoende voortgang en resultaat wordt bereikt. Daarom zullen er concrete stappen moeten worden gezet in het samenwerkingsproces die veel minder vrijblijvend zijn dan de afgelopen jaren het geval was. De centrale uitgangspunten in de gezamenlijke aanpak zijn het bundelen van kennis en capaciteit en het verder professionaliseren van het beheer. Voorwaarden hiervoor zijn: 1. juridische borging 2. voldoende schaal (niet te klein en niet te groot) 3. afname bestuurlijke drukte In de bijlage is in meer detail uitgewerkt hoe de gezamenlijk aanpak van VNG en UvW eruit ziet. Het resultaat van de aanpak is een besparing tot 380 miljoen per jaar vanaf 2020 door een intensieve ambtelijke en bestuurlijke samenwerking tussen gemeenten en waterschappen in de afvalwaterketen. Concreet stellen VNG en UvW het volgende voor: 1. Aanpassen van wetgeving die in de praktijk belemmerend is voor de doelmatigheid. 2. Het oprichten van lichte gemeenschappelijke regelingen voor de investeringsprogrammering op de schaal van een of meer zuiveringskringen. Een van de inliggende gemeenten trekt deze lichte GR en alle gemeenten en het waterschap nemen bestuurlijk en ambtelijk deel in deze GR. 3. Het uitvoeren van operationele taken op de grotere schaal van het waterschapsgebied. In de aanpak van VNG en UvW zijn verschillende mijlpalen genoemd. Deze mijlpalen vormen een belangrijke bouwsteen in dit implementatieplan: 1. Mijlpaal: Per (set van) zuiveringskring(en) wordt voor 31 december 2010 een duo van bestuurlijke trekkers benoemd vanuit de deelnemende gemeenten en het waterschap om de totstandkoming die het regionale uitwerkingsproces opstarten en leiden. 2. Mijlpaal: Op 31 december 2011 zijn per (set van) zuiveringskring(en) bindende afspraken gemaakt over de vorming van een lichte gemeenschappelijke regeling tussen gemeenten en waterschap en de uitvoering van het operationeel beheer. 3. Mijlpaal: Op 31 december 2012 wordt vastgesteld dat in meer dan 75% van de zuiveringskringen effectief en doelmatig wordt samengewerkt in integrale investeringsprogrammering en operationeel beheer in de afvalwaterketen en bij de advisering van besturen van gemeenten en waterschappen.

3 Pagina 3 van Randvoorwaarden en projectafbakening Randvoorwaarden 1. Riolering is sterk verweven met de openbare ruimte. Het gaat hierbij om: Aanleg/renovatie/niet-jaarlijks onderhoud van riolering en de afstemming met het wegbeheer Opvang en berging van hemelwater in particuliere en openbare ruimte Planning, investeringen, ingrepen en maatregelen ten behoeve van de riolering kunnen dan ook niet los gezien worden van het beheer van openbare ruimte. Daarnaast is de afvalwaterketen (inzameling, transport & zuivering) met name in stedelijk gebied sterk verweven met het watersysteem- en waterkwaliteitsbeheer. 2. Op korte termijn is het niet nodig veranderingen aan te brengen in de verdeling van de zorgplichten of eigendom van de infrastructuur. Binnen het voorstel blijven gemeente en waterschap verantwoordelijk voor hun respectievelijke taken in de afvalwaterketen, inclusief tariefstelling. 3. Doelmatigheidswinst wordt gelabeld als een gezamenlijk succes van de partners. 4. Dit traject wordt geïnitieerd en gefaciliteerd op landelijk niveau. De overeenkomst tussen UvW en VNG zal verstrekkende gevolgen hebben voor de organisatie in de afvalwaterketen: Landelijk worden alle kennis en kunde verzameld die nodig is om op een juridisch en maatschappelijk verantwoorde manier samenwerkingsverbanden in de afvalwaterketen op te zetten. Er wordt een kenniscentrum ingericht dat als vraagbaak dient bij de implementatietrajecten. Voor de meest voorkomende samenwerkingsvormen zullen voorbeeld overeenkomsten worden opgesteld. Verder zal landelijk de communicatie over het gehele proces worden gecoördineerd (zowel in- als extern) en zal er, in samenspraak met het Rijk, gewerkt worden aan wetgeving om indien nodig te dienen als stok achter de deur. 5. Uiteindelijk zal binnen het overeengekomen tijdschema de implementatie van de samenwerking natuurlijk in de regio moeten gebeuren. De concrete invulling van de samenwerkingsmogelijkheden zal tot op zekere hoogte maatwerk noodzakelijk maken. Uitgangspunt daarbij is wel zoveel mogelijk eenduidigheid om wildgroei van verschillende organisatievormen te voorkomen en de landelijke ondersteuning zo effectief mogelijk in te zetten. Alle bestuurlijke en organisatorische keuzes vinden regionaal plaats. 6. Om zo goed mogelijk aan te kunnen sluiten bij de partners en informatie-uitwisseling zo soepel mogelijk te laten lopen worden, naast de VNG en UvW, de bestaande netwerken zoals de Vereniging van Gemeentesecretarissen (Vgs), Vereniging Directeuren Waterschappen (VDW), Vereniging van Zuiveringsbeheerders (VvZb) en de gemeenteambassadeurs water ingezet. Naast informatie-uitwisseling kunnen deze netwerken gebruikt worden voor het consulteren van de regio's en het inhoudelijk bijstaan van bestuurders.

4 Pagina 4 van Projectfasering: producten en processen De implementatie geschiedt in 4 fasen en loopt van mei 2010 tot 1 januari 2012: Fase 1: Startfase Fase 2: Vaststellen bestuurlijke trekkers Fase 3: Bindende afspraken Fase 4: Gemeenschappelijke regelingen (75%) Fase 1: Startfase - van 1 mei tot 1 juli 2010 Deze fase staat in het teken van het opstarten van de implementatie en de hieruit volgende activiteiten en pilots. Snel schakelen is van belang om optimaal gebruik te kunnen maken van het momentum dat nu aanwezig is om veranderingen in het beheer van de afvalwaterketen te realiseren. De periode wordt tevens gebruikt om alle actoren te informeren. Deze fase biedt de kans aan de politiek te laten zien dat de beoogde samenwerking al ingezet wordt en dat, waar deze al actief aanwezig is, doelmatigheidswinst een realistisch scenario is. Mijlpaal: Fase 1 dient op 1 juli afgerond te zijn. Dat houdt in dat op of rond 10 juni een stand van zaken rapportage gereed is. Doelen: 1) aantoonbaar maken dat we op stoom zijn 2) pilots starten en leren 3) komen tot een mogelijke indeling van (sets van) zuiveringskringen 4) informatieverstrekking interne en externe actoren Acties: Opstellen van een gezamenlijke ledenbrief Unie / VNG op basis van gesloten akkoord In de ledenbrief wordt de achterban aan de hand van een beknopt plan van aanpak geïnformeerd over hetgeen te gebeuren staat. Informeren en inzetten Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGs) Ambtelijke voorlichtingsbijeenkomsten organiseren landelijk Bestuurders waterschappen en gemeenten op de hoogte stellen van de ontwikkelingen Zoeken van bestuurlijke duo s gemeente-waterschap om samenwerking vorm te geven. Voor deze inventarisatie kan gebruik gemaakt worden van de gemeenteambassadeurs water die aan kunnen geven welke gemeentebestuurders mogelijk geschikt zijn. Pilots (4 á 5) aanwijzen Op basis van initiatieven van zowel gemeenten, waterschappen als provincies worden pilots aangewezen. De pilots zijn te verdelen in twee groepen: in werking zijnde samenwerkingen (grotendeels) conform de ideeën van de notitie Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen Samenwerkingen waar de bestuurlijke wil is vastgelegd om samen te werken die op het punt staan om uitvoering hieraan te geven. Hier kan direct het model van lichte GR voor het investeringsprogramma worden doorgevoerd. Doel pilots: ervaring opdoen / leren van mogelijke samenwerkingsvormen vaart in het proces halen en houden / quickwins zicht krijgen op aspecten die bij de bredere implementatie van belang zijn wervende uitstraling naar overige gebieden

5 Pagina 5 van 10 Resultaten: Stand van zaken rapportage In de stand van zaken rapportage wordt aangetoond naar de omgeving dat de implementatie daadwerkelijk loopt. Het doel is het verstrekken van informatie aan bestuurders en de beïnvloeding van het landelijk bestuursakkoord. De boodschap moet het gevoel alles gaat goed, niets meer aan doen uitdragen. Daarnaast kunnen publicaties (in bijvoorbeeld het VNG magazine, Het Waterschap en Binnenlands Bestuur) helpen de publieke, bestuurlijke en politieke opinie te overtuigen dat de ingeslagen weg de goede is. Pilots Bij de invulling van de pilots maken we gebruik van bestaande netwerken en samenwerkingsverbanden. Gedacht wordt aan: Platform Water Vallei en Eem Noord-Holland: Vereniging Noordhollandse gemeenten en/of gemeenten in de Noordkop (9 gemeenten, bijvoorbeeld via Robin Bos HHNK) Brabantse Delta (convenant waterketen, concrete uitwerking met bijv. Breda?) HDSR (WINNET, oa Nieuwegein) Samenscholing in de Waterketen (Zeeland) Acties pilots: concrete leerpunten inventariseren (do s en don ts) actie kenniscentrum. Opstarten nieuwe samenwerkingsverbanden:actie PG / kenniscentrum Communicatie over bevindingen met name intern (wg communicatie) Ambtelijke voorlichtingsbijeenkomsten landelijk Het doel van deze voorlichtingsbijeenkomsten is het verstrekken van informatie, het wegnemen van angst en het kweken van gevoelens van urgentie. In mei / juni worden er ambtelijke informatiebijeenkomsten bij een gemeente gehouden met ruimte voor discussie. Deze bijeenkomsten worden per waterschapsgebied georganiseerd of een aantal bijeenkomsten bij grote gemeenten. Eventuele aanvullingen op fase 1: Om fase 2 voor te bereiden worden gesprekken gevoerd met gemeentesecretarissen en met bestuurders. Hierbij wordt geïnventariseerd wat ze nodig hebben voordat ze in het bootje stappen en wat zouden ze graag willen hebben. Informatieverstrekking aan de bestuurders blijft in ieder geval belangrijk. Na de Unie/VNG-ledenbrief moeten de bestuurders met hun opmerkingen, wensen, suggesties en vragen terecht kunnen bij de UvW en VNG. Fase 2: Bestuurlijke trekkers - van 1 juli 2010 tot 1 januari 2011 In deze fase wordt de samenwerking tussen bestaande structuren geïntensiveerd op de schaal van zuiveringskring(en), hierbij gebruikmakend van succesvolle voorbeelden uit den lande. Er worden een aantal basisvormen van samenwerking opgesteld die als leidraad kunnen dienen voor de gemeenten en waterschappen. Het betreft hier geen absolute blauwdrukken. Als er een duidelijk aantoonbare betere oplossing bestaat door lokale omstandigheden kan deze ook worden ingezet. Mijlpaal: Per (set van) zuiveringskring(en) wordt voor 31 december 2010 een duo van bestuurlijke trekkers benoemd vanuit de deelnemende gemeenten en het waterschap om de totstandkoming van het regionale uitwerkingsproces op te starten en te leiden.

6 Pagina 6 van 10 Doelen: 1) Initiëren lokaal uitwerkingstraject o.l.v. bestuurlijke trekkers 2) Minimaal 5 samenwerkingsverbanden voor lichte GR s onderteken 3) Verdere gevoelens van urgentie kweken, weerstand bij sceptici verminderen 4) Wetgeving stok achter de deur formuleren Acties: Opstellen en uitvoeren van een communicatietraject (ambtelijk en bestuurlijk) bestuurlijke duo s vaststellen afronden leren van pilots (fase 1) modellen ontwikkelen voor lichte GR en Onderbouwen van randvoorwaarden van juridische verankering per samenwerkingsvorm Bestuurlijke landelijke conferentie (Waterschapsdag?) Samenwerking zoeken met de VEWIN Resultaten: Vastgesteld communicatietraject (ambtelijk en bestuurlijk) Het doel van het communicatietraject is actoren warm maken voor ontwikkelen van samenwerkingsverbanden en het wegnemen van angst door informeren Op ambtelijk niveau: maandelijkse nieuwsbrief, beschikbare centrale vraagbaak, internetsite met FAQ s en best practises Op bestuurlijk niveau: bestuurlijke conferentie VNG / Unie Vaststelling bestuurlijke duo s De duo's zullen als bestuurlijke trekkers optreden. Duo van 1 wethouder en een DB-lid / Dijkgraaf vaststellen per gebied van een lichte GR. De gemeenteambassadeurs water hebben hierbij een stimulerende rol. Afronding van pilots uit fase 1 Door middel van de pilots uit fase 1 kan voldoende informatie vergaard worden om het proces in te kunnen zetten in gebieden waar nog niets of te weinig is. In deze fase moeten we de bestuurders en ondersteunende ambtenaren vertellen wat ze zouden kunnen gaan doen als er nog geen samenwerking is in hun gebied. Deze actie moet gefaseerd gebeuren: Een eerste groep van 10 GR s om te leren en dan de rest, of splitsen naar proces. Deze actie is de kern van het kenniscentrum. Inventarisatie van randvoorwaarden juridische verankering Met de inventarisatie wordt gezorgd voor een overzicht van de benodigdheden voor een stevige juridische verankering. Het doel van de inventarisatie is ervoor zorgen dat de gekozen samenwerkingsvormen passend zijn binnen doelstellingen en wetgeving. Er zijn een of meer modellen beschikbaar voor het juridisch-bestuurlijk vormgeven van de lichte GR en Samenwerking zoeken met de VEWIN Uit het feitenonderzoek in de waterketen blijkt dat een verdergaande samenwerking met de drinkwaterbedrijven verdere synergiewinst kan opleveren. Daarbij wordt echter ook gewaarschuwd dat moet worden voorkomen dat de bestaande afstemming met ruimtelijke ordening minder wordt. Aan de VEWIN zal worden voorgesteld gezamenlijk te onderzoeken op welke wijze de, in het feitenonderzoek aangegeven additionele besparingen door participatie van de waterbedrijven gerealiseerd zouden kunnen worden.

7 Pagina 7 van 10 Fase 3: Bindende afspraken - van 1 januari 2011 tot 1 januari 2012 Gedurende deze fase worden er afspraken gemaakt over de regionale samenwerking en de gemeenschappelijke regelingen. De regionale samenwerking zal in de regio s verschillende stadia doorlopen. Er zal een kopgroep zijn die in de pilots of direct daarop volgend een voorsprong heeft genomen. Dan een grote middengroep die medio 2011 tot een afronding van de afspraken zal komen. En de staart zal in de tweede helft van 2011 haast moeten maken om de deadline te halen. Mijlpaal: Op 31 december 2011 zijn per (set van) zuiveringskring(en) bindende afspraken gemaakt over de vorming van een gemeenschappelijke regeling tussen gemeenten en waterschap en de uitvoering van het operationele taken. Doelen: 1) Bindende afspraken voor regionale samenwerking in alle regio's Acties: Vastleggen afspraken regionale samenwerking in alle regio's Organiseren regionale koploperbijeenkomsten ter kennisdeling medio 2011 Resultaten: Per regio een set van bindende afspraken over samenwerking De set van afspraken omvat op welke terreinen de partners samenwerking zoeken en tot in welk detail. Ook kunnen hierin afspraken worden gemaakt over bekostiging en bemensing van de samenwerkingsverbanden, alsmede sancties voor het niet nakomen van afspraken en dergelijke. Koploperbijeenkomsten medio 2011 Medio 2011 worden bijeenkomst georganiseerd op waterschapsniveau waarbij de koplopergemeenten hun kennis en ervaringen betreffende het doorlopen traject delen met de midden- en staartgroep. Doel van deze bijeenkomsten is het vergroten van de slagingskans in met name de staartgroep door het aangeven van handvatten en oplossingsrichtingen. Fase 4: Gemeenschappelijke regelingen - van 1 januari 2012 tot 1 januari 2013 In deze fase wordt er op grote schaal samengewerkt op regionaal niveau. Doelstelling is hierbij te realiseren dat in driekwart van de regio s gemeenschappelijke regelingen in werking zijn die leiden tot meer doelmatig beheer van de afvalwaterketen. Mijlpaal: Op 31 december 2012 wordt vastgesteld dat in meer dan 75% van de zuiveringskringen effectief en doelmatig wordt samengewerkt in integrale investeringsprogrammering en de uitvoering van operationele taken in de afvalwaterketen en bij de advisering van besturen van gemeenten en waterschappen. Doelen: 1) Doelmatige samenwerking in minmaal 75% van de zuiveringskringen door middel van lichte gemeenschappelijke regelingen

8 Pagina 8 van 10 Acties: Inventarisatie integrale investeringsprogramma's Inventarisatie operationele plannen Inventarisatie beleidsplannen Resultaten: Per regio een lichte gemeenschappelijke regeling In de gemeenschappelijke regeling is juridisch geregeld op welke wijze samenwerking tussen de partners plaatsvindt. Waarin aangegeven op welke wijze het investeringsprogramma tot stand komt en op welke wijze hier uitvoering aan wordt gegeven. de aansturing van de uitvoering van de operationele taken van het rioleringsbeheer zijn hierin uitgewerkt. Inventarisatierapportage per waterschapsregio In het inventarisatierapport wordt bepaald op basis van de investeringsprogramma - s, de operationele plannen en de opgestelde en/of aangepaste beleidsplannen in welke mate doelmatigheid bereikt is in de zuiveringskringen/regio's. 5. Projectstructuur VNG en UvW starten een implementatieprogramma bestaande uit een gezamenlijke stuurgroep ondersteund door een ambtelijk kernteam. De stuurgroep heeft de taak om de implementatie tot een succes te maken. Zij draagt de eindverantwoordelijkheid voor de landelijke activiteiten en legt verantwoording af aan de opdrachtgevers. De besturen en de ledenvergaderingen van UvW en VNG worden van ontwikkelingen op de hoogte gehouden. Het kernteam initieert, is een spin in het web, eerste aanspreekpunt (ambtelijk), borgt voortgang en coördineert alle landelijke en bewaakt de regionale processen (juridisch, wetgeving, communicatie). Het kenniscentrum zal bestaan uit enkele experts aangevuld met Stichting RIONED en STO- WA. Zij zijn afkomstig uit waterschappen en gemeenten die voorop lopen met de initiatieven. Zij evalueren de samenwerkingsverbanden, geven inhoudelijke adviezen aan de projectleider en het kernteam en bieden ondersteuning als er regionale problemen zijn. Om de verbinding tussen stuurgroep en kernteam en de gebieden (naast de reguliere lijn met de leden van de koepels) te versterken en een extra sturingsmechanisme te creëren wordt een verbinding gemaakt met het programma van de gemeenteambassadeurs water. In schema: Stuurgroep = opdrachtgever (maandelijks) - 1 externe voorzitter (gevoel voor verhoudingen gemeente-waterschap) - 2 bestuurders waterschappen (1 Uniebestuur, 1 waterschap) - 2 bestuurders gemeenten (1 VNG-bestuur, 1 gemeente) - 2 ambtenaren op directieniveau UvW/waterschap - 2 ambtenaren op directieniveau VNG/gemeente - 1 projectleider (géén lid van stuurgroep, wel adviseur) - 2 projectsecretarissen UvW/VNG (te weten de deelprojectleiders; ook géén leden stuurgroep)

9 Pagina 9 van 10 Initiatiefnemers/aanspreekpunten (maken deel uit van de stuurgroep): UvW: E. Kraaij, directeur VNG: Kees-Jan de Vet, directeur Projectgroep/Kernteam (wekelijks) - 1 projectleider - 2 deelprojectleiders (1 UvW en 1 VNG) - 1 ambtenaar waterschap - 1 ambtenaar gemeente Werkgroep Communicatie P.M. Werkgroep Kenniscentrum P.M. Werkgroep Regelgeving P.M. N.B. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande kennis en capaciteit van UvW en VNG en de bestaande netwerken, zoals genoemd bij de randvoorwaarden. In voorkomende gevallen kan er externe deskundig advies gevraagd worden.

10 Pagina 10 van Projectaanpak 6.1 Doorlooptijd Duur van het project: 3 jaar, van 1 mei 2010 tot 1 mei 2013 (inclusief evaluatie). 6.2 Capaciteit Leden stuurgroep: 1 dagdeel per maand beschikbaar Leden projectgroep: 1 dag per week: 400 uren per jaar Leden werkgroep: 1 dag per week: 400 uren per jaar Projectleider: deeltijds ( 1-2 dagen in de week) Deelprojectleiders: 2 dagen per week Secretariële ondersteuning van project via koepels. 6.3 Kosten Over de inschatting van de kosten moet nog nader overleg plaatsvinden. PM BIJLAGE - De notitie Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen van UvW en VNG 8 april

ons kenmerk FLO/U Lbr. 12/051

ons kenmerk FLO/U Lbr. 12/051 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Voortgang samenwerking in de afvalwaterketen uw kenmerk ons kenmerk FLO/U201200597 Lbr. 12/051 bijlage(n)

Nadere informatie

ons kenmerk FLO/U201301148 Lbr. 13/071

ons kenmerk FLO/U201301148 Lbr. 13/071 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Visitatiecommissie samenwerking in de waterketen uw kenmerk ons kenmerk FLO/U201301148 Lbr. 13/071 bijlage(n)

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen

Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen Uitvoeringsprogramma samenwerking in de waterketen 2014-2015 Inhoudsopgave 1. Regionale samenwerking 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Bestuurlijke afspraken 3 1.3. Doelen en resultaten 4 1.4. Visitatiecommissie

Nadere informatie

Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen

Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen Gemeenten en waterschappen zijn de laatste decennia steeds meer elkaars partners geworden. Zowel gemeenten als waterschappen zien daarbij het belang om

Nadere informatie

frip Lelystad Gemeente Almere AAA dronten gemeente Zeewolde ZUIDiAiicii LAND REGIONALE BESTUURSOVEREENKOMST AFVALWATERKETEN FLEVOLAND gemeente -401/

frip Lelystad Gemeente Almere AAA dronten gemeente Zeewolde ZUIDiAiicii LAND REGIONALE BESTUURSOVEREENKOMST AFVALWATERKETEN FLEVOLAND gemeente -401/ gemeente AAA dronten Gemeente Almere -401/ 4$ REGIONALE BESTUURSOVEREENKOMST AFVALWATERKETEN FLEVOLAND gemeente NOORDOOSTPOLDER Zeewolde frip gemeente Lelystad ZUIDiAiicii LAND ONDERGETEKENDEN: 1. De Gemeente

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 10-06-2014 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: C. Hienkens Onderwerp: Ondertekening verbreed convenant BAW regio Zaanstreek-Waterland Afdeling

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Meppel, Hoogeveen, De Wolden, Steenwijkerland, Midden Drenthe, Westerveld en het waterschap Reest en

Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Meppel, Hoogeveen, De Wolden, Steenwijkerland, Midden Drenthe, Westerveld en het waterschap Reest en Samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten Meppel, Hoogeveen, De Wolden, Steenwijkerland, Midden Drenthe, Westerveld en het waterschap Reest en Wieden inzake een doelmatiger waterbeheer. 2 Context In

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. Datum 15 mei 2019 Ons kenmerk U Lbr. 19/038 Telefoon Bijlage(n) 1

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. Datum 15 mei 2019 Ons kenmerk U Lbr. 19/038 Telefoon Bijlage(n) 1 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 15 mei 2019 Ons kenmerk TLE/U201900363 Lbr. 19/038 Telefoon 073-3738393 Bijlage(n) 1 Onderwerp Voortgang samenwerken aan water Samenvatting Met deze

Nadere informatie

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 3 Samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 30 mei ECFD/U Lbr. 17/031 (070) Voortgang regionale samenwerking waterketen

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 30 mei ECFD/U Lbr. 17/031 (070) Voortgang regionale samenwerking waterketen Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 30 mei 2017 Ons kenmerk ECFD/U201700422 Lbr. 17/031 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 1 Onderwerp Voortgang regionale samenwerking waterketen Samenvatting

Nadere informatie

Samenwerking in de waterketen Leren van lessen uit de waterpraktijk Het succes van de 44 regio s

Samenwerking in de waterketen Leren van lessen uit de waterpraktijk Het succes van de 44 regio s Samenwerking in de waterketen Leren van lessen uit de waterpraktijk Het succes van de 44 regio s Jeroen Smarius: covoorzitter kernteam samenwerking waterketen namens VNG Gemeentesecretaris Uden Harm Küpers:

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie; wat is er al bereikt?... 4

Nadere informatie

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is Aan D&H 5 februari 2013 VOORSTEL Portefeuillehouder Documentnummer 277188 Programma Projectnummer Afdeling Opsteller Bijlage(n) Onderwerp Afvalwaterketenplan Elburg, Nunspeet B. van Vreeswijk Waterketen

Nadere informatie

Business case. Samenwerking afvalwaterketen. Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni

Business case. Samenwerking afvalwaterketen. Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni Business case Samenwerking afvalwaterketen Informatiebijeenkomst gemeenteraden 26 juni 2013 1012209-022 Inhoud 1. Proces tot nu 2. Informatie uit het onderzoek 3. Conclusies, aanbevelingen 4. Vervolg Business

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden bij Notitie Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen van 8 april 2010 (afspraken tussen Unie en VNG)

Vragen en Antwoorden bij Notitie Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen van 8 april 2010 (afspraken tussen Unie en VNG) Vragen en Antwoorden bij Notitie Gezamenlijke doelgerichte aanpak afvalwaterketen van 8 april 2010 (afspraken tussen Unie en VNG) Inhoud 1. Waarom hebben Unie en VNG een gezamenlijke notitie opgesteld?

Nadere informatie

Inventarisatie voortgang regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen. Enquête respons 1

Inventarisatie voortgang regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen. Enquête respons 1 Inventarisatie voortgang regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Enquête respons Respons ID 4 Datum verstuurd 26-3-6 :5:46 Laatste pagina 7 Begin taal nl Startdatum 26-2-9 :3:47

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 november 2015 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1952 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Watertakenplan

Nadere informatie

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen

1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen. Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 1 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Samenwerking in de Rotterdamse afvalwaterketen 2 Samenwerkingsovereenkomst Rotterdamse afvalwaterketen Bestuurlijke overeenkomst voor Samenwerking

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 24 mei 2018 U Lbr. 18/ Factsheet. Voortgang Samenwerken aan Water

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 24 mei 2018 U Lbr. 18/ Factsheet. Voortgang Samenwerken aan Water Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 24 mei 2018 Ons kenmerk TLE/U201800375 Lbr. 18/023 Telefoon 073-3738393 Bijlage(n) Factsheet Onderwerp Voortgang Samenwerken aan Water Samenvatting

Nadere informatie

Samenwerking in de waterketen Het landelijk kernteam samenwaw. Ruud van Esch

Samenwerking in de waterketen Het landelijk kernteam samenwaw. Ruud van Esch Samenwerking in de waterketen Het landelijk kernteam samenwaw Ruud van Esch Lid kernteam samenwerking waterketen namens UvW Beleidsadviseur waterketen en circulaire economie Inhoud presentatie Bestuursakkoord

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR datum vergadering 27 februari 2011 auteur telefoon M. Jaarsma 033-43 46 202 e-mail mjaarsma@wve.nl afdeling P behandelend bestuurder E.M. de Blom-de Groot onderwerp agendapunt Voortgang samenwerken afvalwaterketen

Nadere informatie

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2014 In het Bestuursakkoord Water (mei 2011) zijn afspraken gemaakt over onder andere het vergroten van de doelmatigheid in de waterketen.

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Delfland. Aan de leden van Commissie Waterkeringen en Waterketen. Geachte leden,

Delfland. Aan de leden van Commissie Waterkeringen en Waterketen. Geachte leden, ONS KENMERK / ONDERWERP 995482 / Samenwerking in de afvalwaterketen Hoogheemraadschap van Delfland Aan de leden van Commissie Waterkeringen en Waterketen uw BR3EF UW KENMERK DELFT 20 maart 2012 Geachte

Nadere informatie

4V';;'9' B E R N H EZ E

4V';;'9' B E R N H EZ E 4V';;'9' B E R N H EZ E Dossierornslag voor burgemeester en wethouders cgj Behandeling door college Registratiekenmerk: v/2012/27094 D Afdoening door portefeuillehouder via besluitenlijst paraafstukken

Nadere informatie

Over de voortgang in uw regio is de commissie het volgende opgevallen:

Over de voortgang in uw regio is de commissie het volgende opgevallen: Aan: Bestuurlijk coördinator Datum 9 december 2014 Onderwerp Definitief beeld van Visitatiecommissie Waterketen van regio Waterkring West Geachte bestuurder, Ter afsluiting van het visitatieproces van

Nadere informatie

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen

Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Voortgang en resultaat aanpak afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2013 In het Bestuursakkoord Water (mei 2011) zijn afspraken gemaakt over onder andere het vergroten van de doelmatigheid in de waterketen.

Nadere informatie

Regionale samenwerking en de Omgevingswet. Gert Dekker (VNG)

Regionale samenwerking en de Omgevingswet. Gert Dekker (VNG) Regionale samenwerking en de Omgevingswet Gert Dekker (VNG) Bestuursakkoord Water (2011-2020) We zijn halverwege De rol van het GRP in de regionale samenwerking Ø Vastleggen zorgplichten Ø Planmatige uitvoering

Nadere informatie

Klankbordgroep nhwbp en nieuwe normering Op 9 maart vond een klankbordbijeenkomst plaats over de voortgang van het nhwbp en de nieuwe normering.

Klankbordgroep nhwbp en nieuwe normering Op 9 maart vond een klankbordbijeenkomst plaats over de voortgang van het nhwbp en de nieuwe normering. Nieuwsbrief voorzitters en secretarissendirecteuren week 10 Landelijke toetsdag waterkeringen Op deze dag werden door het ministerie van I&M de resultaten van de 3e toetsing gepresenteerd. Ook werd uitleg

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 521 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame: Algemene regionale opgaven veranderende functies platteland Projectnaam: Vrijkomende agrarische bebouwing en kwaliteitsimpuls vergroting agrarische

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst WKGD Duurzaam en doelmatig samenwerken in de Waterketen Groningen Noord-Drenthe

Samenwerkingsovereenkomst WKGD Duurzaam en doelmatig samenwerken in de Waterketen Groningen Noord-Drenthe 1 Samenwerkingsovereenkomst WKGD Duurzaam en doelmatig samenwerken in de Waterketen Groningen Noord-Drenthe Maart 2014 Inleiding In Groningen en Noord-Drenthe werken zevenentwintig gemeenten, twee waterschappen

Nadere informatie

Inrichten projectstructuur liquidatie Permar en transitie uitvoering Wsw

Inrichten projectstructuur liquidatie Permar en transitie uitvoering Wsw Inrichten projectstructuur liquidatie Permar en transitie uitvoering Wsw 1. Wat moet er gebeuren? De liquidatie Permar en transitie uitvoering Wsw wordt uitgevoerd aan de hand van drie sporen: 1. De afbouw

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden

Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Programmaplan regionale werkgeversbenadering Haaglanden Inleiding De gemeenten in de regio Haaglanden en het UWV hebben in 2011 een convenant gesloten over de wijze waarop zij gezamenlijk de werkgeversbenadering

Nadere informatie

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN Aanpak De opdracht Afstemmen investeringen is voortvarend opgepakt door de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Gelderse waterschappen en

Nadere informatie

Advies aan B & W. Conceptbesluit

Advies aan B & W. Conceptbesluit Afdelingshoofd Advies aan B & W Nr. Gezien Akkoord Portefeuillehouder, afdeling, datum advies en onderwerp WETHOUDER L.J.H. SCHARENBORG WETHOUDER J.B. BOER WETHOUDER F.H.C. MULKENS MENS EN SAMENLEVING

Nadere informatie

Opgebouwd uit 6380 miljoen voor riolering (taak gemeente) en zuivering (taak waterschap) en 670 miljoen voor het drinkwater.

Opgebouwd uit 6380 miljoen voor riolering (taak gemeente) en zuivering (taak waterschap) en 670 miljoen voor het drinkwater. NR. GEMEENTE ĮJ INC 1 7 O KT 2014 CLnr. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 4 # ŕ Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 1 betreft

Nadere informatie

gemeenten Beuningen-Druten-Heumen-Wijchen- Waterschap Rivierenland Samenwerking in de afvalwaterketen BDHW2

gemeenten Beuningen-Druten-Heumen-Wijchen- Waterschap Rivierenland Samenwerking in de afvalwaterketen BDHW2 CLUSTER gemeenten Beuningen-Druten-Heumen-Wijchen- Waterschap Rivierenland Samenwerking in de afvalwaterketen BDHW2 2013-2020 December 2012 1. Inleiding 1.1 Aanleiding. In mei 2011 hebben Rijk, Inter Provinciaal

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Plan van Aanpak Titel: Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Subtitel: Plan van Aanpak Versie: Versie 1.0 Plaats: Roermond Datum: 26 mei 2015 Opgesteld door: Jan Waalen,

Nadere informatie

VOORWOORD. Melanie Schultz

VOORWOORD. Melanie Schultz communicatieplan 2015 VOORWOORD Alle betrokken partijen zijn op de goede weg naar een doelmatiger beheer van de waterketen. De afgelopen jaren is een cultuur ontstaan van samenwerking en kennisdeling.

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

Datum 7 oktober 2013 Voorlopig beeld van Visitatiecommissie Waterketen van Regio Reest en Wieden

Datum 7 oktober 2013 Voorlopig beeld van Visitatiecommissie Waterketen van Regio Reest en Wieden Datum 7 oktober 2013 Onderwerp Voorlopig beeld van Visitatiecommissie Waterketen van Regio Reest en Wieden Geachte bestuurder, Deze brief is een vervolg op onze mailing van donderdag 19 september. Op dit

Nadere informatie

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel afvalwaterketen

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel afvalwaterketen Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel afvalwaterketen Stand van zaken voorjaar 2015 In het Bestuursakkoord Water (BAW) van mei 2011 zijn afspraken gemaakt over onder

Nadere informatie

Samenwerken in de Waterketen

Samenwerken in de Waterketen Samenwerken in de Waterketen Presentatie voor de Raadscommissie van Menterwolde op 13 november 2008 H.Hoogeveen en H.Küpers (RioNoord) 1 Inhoud: Waterketen-ontwikkelingen Voorstel RioNoord Voordelen van

Nadere informatie

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Bovenregionale samenwerking Gecertificeerde instellingen (GI s) 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door

Nadere informatie

Concept Notitie Bestuurlijk Overleg Water & Klimaat Doelmatigheidsonderzoek afvalwaterketen Rotterdam

Concept Notitie Bestuurlijk Overleg Water & Klimaat Doelmatigheidsonderzoek afvalwaterketen Rotterdam Concept Notitie Bestuurlijk Overleg Water & Klimaat Doelmatigheidsonderzoek afvalwaterketen Rotterdam Datum: oktober 2012 Onderwerp: Doelmatigheidsonderzoek afvalwaterketen Rotterdam 1. Inleiding In het

Nadere informatie

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017.

Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Routekaart eerste fase schoolbestuurlijk onderzoek Scholen voor Morgen en gemeentelijke onderzoek juni 2017 tot en met december 2017. Activiteit Wie Planning Actie Gemeentelijk projectplan Uitspreken intentie

Nadere informatie

Samenwerken maakt sterker

Samenwerken maakt sterker Samenwerken maakt sterker Stand van zaken Uitloopcommissie Sociaal d.d. 27-09-2012 Inhoud presentatie Aanleiding Start Intentieverklaring 2012 Voorjaar 2012 Besluit juli 2012 Besluit oktober 2012 Het vervolg

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 9 juli 2018 Zaaknummer: 500858 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013 VERGADERDATUM 23 april 2013 SSO SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 3 april 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 12 Voorstel Kennisnemen van het projectplan voor Waterbeheerplan 3 waarin

Nadere informatie

Organisatie: Samenwerkingsverband Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard)

Organisatie: Samenwerkingsverband Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard) Functie-informatie Functienaam: Directeur samenwerkingsverband Organisatie: Samenwerkingsverband 28.05 Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard) Werkterrein: Management

Nadere informatie

Jos Brok. Beleidsmedewerker riolering/algemeen beheerder. Afdeling Ruimtelijk Beheer

Jos Brok. Beleidsmedewerker riolering/algemeen beheerder. Afdeling Ruimtelijk Beheer Jos Brok Beleidsmedewerker riolering/algemeen beheerder. Afdeling Ruimtelijk Beheer Samenwerken in de Waterketen Gemeentelijk RioleringsbeleidsPlan (GRP) Geeft in hoofdlijnen de invulling van de gemeentelijke

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

De commissie heeft van uw regio geen aanvullende documenten ontvangen. Hierdoor is de beoordeling koploper niet gewijzigd.

De commissie heeft van uw regio geen aanvullende documenten ontvangen. Hierdoor is de beoordeling koploper niet gewijzigd. Datum 21 januari 2014 Onderwerp Definitief beeld van Visitatiecommissie Waterketen van Werkeenheid 4 (Alm en Biesbosch overlap met Rivierenland) Geachte bestuurder, Deze brief is een vervolg op onze brief

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad

BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad BESTEMD VOOR BESTUURSOPDRACHT MAJEURPROJECT VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeenteraad STATUS Openbaar DATUM BESTUURLIJKE Wethouder F. Strik OPDRACHTGEVER AMBTELIJKE OPDRACHTGEVER H. Damen hoofd Afdeling Beleid

Nadere informatie

Definitief beeld van Visitatiecommissie Waterketen van regio Rotterdam

Definitief beeld van Visitatiecommissie Waterketen van regio Rotterdam Aan: Bestuurlijk coördinator Datum 9 december 2014 Onderwerp Definitief beeld van Visitatiecommissie Waterketen van regio Rotterdam Geachte bestuurder, Ter afsluiting van het visitatieproces van de Visitatiecommissie

Nadere informatie

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND HOE TE KOMEN TOT EEN ADEQUATE ORGANISATIE VAN INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER? IN AANSLUITING OP HET HANDBOEK INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER Uitgave van het Projectbureau

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 15 februari 2018 U Lbr. 18/004. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 15 februari 2018 U Lbr. 18/004. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 15 februari 2018 Ons kenmerk COS/U201800112 Lbr. 18/004 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) 1 Onderwerp Stand van zaken Interbestuurlijk Programma Samenvatting

Nadere informatie

Invoering Omgevingswet

Invoering Omgevingswet Invoering Omgevingswet Projectplan Versie 1.2 Datum: 19-09-2016 Opsteller: Linda Roeterink Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Projectomschrijving... 2 2.1. Aanleiding... 2 2.2. Totstandkoming projectplan... 2

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 29 517 Veiligheidsregio s 29 668 Beleidsplan Crisisbeheersing 2004 2007 Nr. 20 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Nadere informatie

Borging onafhankelijkheid informatie en adviespunt arbeidsintegratie (arbeidsadviseur)

Borging onafhankelijkheid informatie en adviespunt arbeidsintegratie (arbeidsadviseur) Informatie en adviespunt arbeidsintegratie Borging onafhankelijkheid informatie en adviespunt arbeidsintegratie (arbeidsadviseur) In het gezamenlijke advies van LCR, UWV, CWI en Divosa over de werkherkansingsadviseur

Nadere informatie

Unicoz Onderwijsgroep ICT Beleidskader

Unicoz Onderwijsgroep ICT Beleidskader Unicoz Onderwijsgroep ICT Beleidskader In opdracht van: Unicoz Stuurgroep ICT Opsteller: Peter de Haas Datum: 14-10- 2015 Versie : 1.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Voorgestelde beleidskaders ICT...

Nadere informatie

ECFD/U Lbr.16/044

ECFD/U Lbr.16/044 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Voortgang samenwerking in de waterketen uw kenmerk ons kenmerk ECFD/U201600894 Lbr.16/044 bijlage(n) 2 datum

Nadere informatie

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Stand van zaken voorjaar 2016 In het Bestuursakkoord Water (BAW) van mei 2011 zijn afspraken gemaakt over onder andere

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR datum vergadering 1 juli 2010 auteur M. Jaarsma telefoon 033-43 46 202 e-mail mjaarsma@wve.nl afdeling P behandelend bestuurder drs. J.M.P. Moons onderwerp agendapunt Voortgangsrapportage Afvalwaterketen

Nadere informatie

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion

Naam: Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) Draaiboek decentrale implementatie PAUW en Tridion Inleiding In het kader van het Programma Aanpak Universitaire Website (PAUW) is afgesproken dat alle decentrale

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz

Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz OPLEGGER Algemeen Onderwerp Projectplan marktbewerkingsplan Gooi & Vechtstreek Verspreiden Ja Contactpersoon Paul Scholtz Eenheid Sturing E-mail p.scholtz@gooisemeren.nl Kenmerk 17.0013276 Datum 17 november

Nadere informatie

Over de voortgang in uw regio is de commissie het volgende opgevallen:

Over de voortgang in uw regio is de commissie het volgende opgevallen: Aan: Bestuurlijk coördinator Datum 9 december 2014 Onderwerp Definitief beeld van van Waterkring de Baronie Geachte bestuurder, Ter afsluiting van het visitatieproces van de ontvangt u deze brief met het

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

SAZ (Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland)

SAZ (Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland) SAZ (Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland) Toelichting bij de overeenkomst Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland Inleiding De gemeenten binnen Zeeland en het waterschap werken al langere tijd samen. Sinds

Nadere informatie

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6837 Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2015 Stadskanaal, 1 juni 2011 Beslispunten 1. Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015

Nadere informatie

Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet

Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet Organisatie- en invoeringsstrategieën Omgevingswet Kennismarkt Omgevingswet 11 oktober 2016 Ron Visscher De vier verbeterdoelen Inzichtelijkheid, voorspelbaarheid en gebruiksgemak Samenhangende benadering

Nadere informatie

Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer

Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer Ontwerp-MER Waterkwaliteit Volkerak-Zoommeer Portefeuillehouder: A. van den Berg Vergaderdatum: 2 maart 2010 Agendapunt: Beleidsveld: 150 Kenmerk D&H: 840252 Aard voorstel: Besluitvormend Kenmerk VV: Steller:

Nadere informatie

agendapunt 3.a.02 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKING IN DE AFVALWATERKETEN Datum 21 augustus 2012

agendapunt 3.a.02 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKING IN DE AFVALWATERKETEN Datum 21 augustus 2012 agendapunt 3.a.02 993663 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKING IN DE AFVALWATERKETEN Portefeuillehouder Ende, P. van der Datum 21 augustus 2012 Aard bespreking Informatief Afstemming

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 juli TISB/U / Lbr. 19/057. Doordecentralisatie en nieuw verdeelmodel MO, BW en BG

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 juli TISB/U / Lbr. 19/057. Doordecentralisatie en nieuw verdeelmodel MO, BW en BG Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 juli 2019 Ons kenmerk TISB/U201900568/ Lbr. 19/057 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) 2 Onderwerp Doordecentralisatie en nieuw verdeelmodel MO,

Nadere informatie

agendapunt 3.b.12 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STRATEGISCH KETENPLAN NETWERK AFVALWATERKETEN DELFLAND Datum 10 november 2015

agendapunt 3.b.12 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STRATEGISCH KETENPLAN NETWERK AFVALWATERKETEN DELFLAND Datum 10 november 2015 agendapunt 3.b.12 1220707 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STRATEGISCH KETENPLAN NETWERK AFVALWATERKETEN DELFLAND Portefeuillehouder Olphen, J.W.A. van Datum 10 november 2015 Aard bespreking

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad,

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad, www.righttochallenge.nl Aan de Gemeenteraad 12 januari 2019 Betreft: Routeplanner Right to Challenge Geachte leden van de Gemeenteraad, Right to Challenge (R2C) is het recht van bewonersinitiatieven om

Nadere informatie

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025 Projectopdracht / Plan van Aanpak Afdeling Beleid, cluster Maatschappij januari 2013 Inhoudsopgave Aanleiding... 3 Doelstelling... 3 Resultaat... 3 Afbakening...

Nadere informatie

yallei^m WovÓENbERq _ SCHAP WATE^yV^A''LLEIENEEM Samenwerkingsovereenkomst Zuiveringskring Woudenberg f/. 24 november 2011 Gemeente CffMfCwrE

yallei^m WovÓENbERq _ SCHAP WATE^yV^A''LLEIENEEM Samenwerkingsovereenkomst Zuiveringskring Woudenberg f/. 24 november 2011 Gemeente CffMfCwrE WATE^yV^A''LLEIENEEM Samenwerkingsovereenkomst Zuiveringskring Woudenberg 24 november 2011 f/. Gemeente Scherpenzeel CffMfCwrE WovÓENbERq _ SCHAP yallei^m m Gemeenten: Scherpenzeel Woudenberg Waterschap:

Nadere informatie

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042

2 3 MEI 28H. uw kenmerk. ons kenmerk. Lbr. 14/042 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 2 3 MEI 28H Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bījlage(n) betreft Voortgang Informatieveiligheid ons

Nadere informatie

Samen aan de IJssel Inleiding

Samen aan de IJssel Inleiding Samen aan de IJssel Samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, kaders voor een intentieverklaring en voor een onderzoek. Inleiding De Nederlandse gemeenten bevinden

Nadere informatie

Bestuursconvenant Samenwerkingsovereenkomst Doelmatig Waterbeheer De Meierij

Bestuursconvenant Samenwerkingsovereenkomst Doelmatig Waterbeheer De Meierij Onderwerp Bestuursconvenant Samenwerkingsovereenkomst Doelmatig Waterbeheer De Meierij Status Informerend Voorstel 1. Kennis te nemen van de voortgang in de regionale samenwerking in doelmatig waterbeheer

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK Plan van aanpak Onderzoek toestaan permanente bewoning "Mulligen"

GEMEENTE OLDEBROEK Plan van aanpak Onderzoek toestaan permanente bewoning Mulligen GEMEENTE OLDEBROEK Plan van aanpak Onderzoek toestaan permanente bewoning "Mulligen" Kenmerk (Verseon): Versie: Status: Datum: 157133 versie 1 concept, intern 7 november 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 16 december 2010 Waterketen / BWK

ALGEMENE VERGADERING. 16 december 2010 Waterketen / BWK V E R G A D E R D A T U M S E C T O R / A F D E L I N G 16 december 2010 Waterketen / BWK S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 2 december 2010 A.C. de Ridder ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 8 Voorstel

Nadere informatie

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/009

ons kenmerk BAWI/U Lbr. 12/009 M PG SD2012020612050099 GSD 06.02.2012 0099 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Mjsderlandse Gemeenten informatiecenfrum tel. (070) 373 8020 betreft Regionale samenwerking werkgeversdienstverlening

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Bijlage 14 voor de Europees openbare aanbesteding van. Datamigratie. Dienst Uitvoering Onderwijs. Beschrijving Transitieplan

Bijlage 14 voor de Europees openbare aanbesteding van. Datamigratie. Dienst Uitvoering Onderwijs. Beschrijving Transitieplan Bijlage 14 voor de Europees openbare aanbesteding van Datamigratie Dienst Uitvoering Onderwijs Beschrijving Transitieplan Aanbestedingsnummer: EURAAN-GS-13-282 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 1.1 DOEL VAN

Nadere informatie

OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES. 1 oktober Willem Wensink

OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES. 1 oktober Willem Wensink OMGEVINGSWET VOOR DUMMIES 1 oktober 2015 Willem Wensink INHOUDSOPGAVE Deel 1: Quiz Deel 2: Omgevingswet Hoofdlijnen wetsvoorstel Uitvoeringsregelgeving Implementatie INHOUDSOPGAVE Deel 1: Quiz 1. WELKE

Nadere informatie

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Stand van zaken voorjaar 2019 In het Bestuursakkoord Water (BA

Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Stand van zaken voorjaar 2019 In het Bestuursakkoord Water (BA Voortgang en resultaat regionale uitwerking Bestuursakkoord Water, onderdeel waterketen Stand van zaken voorjaar 2019 In het Bestuursakkoord Water (BAW) van mei 2011 zijn afspraken gemaakt over het vergroten

Nadere informatie

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Convenant Kindcentra

Convenant Kindcentra Convenant Kindcentra 2015 2018 1 Partijen: 1. Dak Kindercentra, vertegenwoordigd door mevrouw Briedé, voorzitter Raad van Bestuur; 2. Lucas Onderwijs, vertegenwoordigd door de heer van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

COMMISSIE 0 Water (7 januari 2013)

COMMISSIE 0 Water (7 januari 2013) DATUM VERGADERING 24 jailu3h 20 1 3 COMMISSIE 0 Water (7 januari 2013) BDLAGE(N) AGENDAPUNTNUMMER 6. ' ii HUI inn HIM inn mi iini ii B1203886 AAN DE VERENIGDE VERGADERING INGEKOMEN STUKKEN: SAMENWERKING

Nadere informatie