Activiteitenprogramma Een wereld te winnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activiteitenprogramma Een wereld te winnen"

Transcriptie

1 Activiteitenprogramma Een wereld te winnen

2 Activiteitenprogramma Een wereld te winnen 2014

3 Er is hard gewerkt aan de concretisering van de samenwerking tussen de NSV en de Bedrijfsgroep Sauna s en Thermen van RECRON. Beide partijen constateerden al in 2010 dat de sauna- en wellness-sector in Nederland groeide en van karakter veranderde, maar dat die groei en verandering onvoldoende doorwerkte bij beide verenigingen. Om die reden werd al in 2010 besloten samen te gaan in een nieuwe vereniging: Sauna en Wellness Nederland. De fusie tussen de NSV en Bedrijfsgroep Sauna s en Thermen heeft officieel per 1 juli 2012 plaatsgehad. Daarmee werd het nieuwe samenwerkingsverband een feit: Sauna en Wellness Nederland. Geserviced door RECRON, maar met een eigen vernieuwd bestuur en nieuwe manager. Voorwoord

4 Hans Onno van den Berg, jarenlang directeur van de branchevereniging van theaters en concertzalen en voorzitter van de Federatie Cultuur, werd bereid gevonden als onafhankelijk voorzitter op te treden en samen met de nieuw aangestelde Willem Kraanen te zorgen voor een nieuw ambitieus en door de achterban gedragen bestuur en een concreet en resultaatgericht activiteitenprogramma. In de zomer van 2012 is de kern van dat nieuwe bestuur geformeerd en werd in werksessies dit activiteitenprogramma ontwikkeld. Deze brochure informeert u over de resultaten: wat gaan we doen (activiteitenprogramma, genummerd 1 t/m 6) en wie gaan het doen (bestuur en bureau). Zowel dit programma als het voorgestelde bestuur is op 2 oktober in de Algemene Ledenvergadering van Sauna en Wellness Nederland te Woerden geaccordeerd. Hans Onno van den Berg Interim-voorzitter Sauna en Wellness Nederland

5

6 Sauna en Wellness Nederland Sauna en Wellness Nederland is de nieuwe brancheorganisatie voor alle bedrijven in de sauna- en wellness-sector, ontstaan uit een samengaan van de Nederlandse Saunavereniging (NSV) en de Bedrijfsgroep Sauna s en Thermen van RECRON. Sauna en Wellness Nederland is dé centrale belangenbehartiger naar overheden, ondersteunt ondernemers met marktonderzoek en informatieuitwisseling, ontwikkelt een gedragen pakket arbeidsvoorwaarden voor goed werkgeverschap, behaalt lidmaatschapvoordelen door gezamenlijke inkoop en wordt hét aanspreekpunt voor alle sauna- en wellnessbedrijven in Nederland.

7 Concreet Anno 2014 is de concurrentie groot en staan de rendementen onder druk. Toch is de Nederlandse markt nog pril. We verwachten dat er de komende jaren nog volop groeipotentie is voor de wellnessbranche. Deze groei zit vooral in de doorontwikkeling van wellness naar care en cure. Sauna en Wellness Nederland gaat daar concreet en doelgericht aan bijdragen. Kortom: een wereld te winnen!

8 Resultaatgericht Sauna en Wellness Nederland gaat de komende jaren zorgen voor: Een zinvol en gedragen pakket arbeidsvoorwaarden in een CAO. Een duidelijke positie naar de overheid. Een onderbouwde gezondsheidsclaim. Meer kennis en expertise binnen de branche. Promotie van de sector met één gezamenlijke boodschap. Substantieel meer nieuwe gasten aan het sauna- en wellnessaanbod. En natuurlijk: op naar de 100 leden

9 Activiteiten

10 1. Belangenbehartiging Nederland telt tenminste 150 zelfstandige sauna- en wellnessbedrijven en het aantal aanbieders neemt nog steeds toe. Hierbij zijn alle saunafaciliteiten in hotels en kampeer- en bungalowbedrijven (geschat op nog eens 2.500) niet meegeteld. Deze 150 bedrijven hebben een flink aantal overeenkomstige belangen: op rijksniveau gaat het om BTW en regelgeving omtrent waterkwaliteit (whvbz en nieuwe zwemwaterwet) en legionella, bij provincie en gemeente gaat het om bestemmingsplannen (nieuwe omgevingswet) en vergunningen.

11 Inzet Sauna en Wellness Nederland ontwikkelt een lobbyagenda, met daarin de lobbyactiviteiten en te realiseren doelen. Om deze te realiseren heeft Sauna en Wellness Nederland een intensief lobbyapparaat in Europa, Den Haag en lokaal. Hierbij maken we gebruik van de faciliteiten en mankracht van RECRON. Sauna en Wellness Nederland zit aan tafel bij het Ministerie van I&M en schrijft mee aan de nieuwe zwemwaterwet. We gaan ook een rol spelen in het versterken van de branche naar de consument, door gezamenlijke algemene voorwaarden, een gedragscode voor bezoekers en een klachtenprotocol, door leden vrij te gebruiken voor klachtenafhandeling binnen de bedrijven.

12 2. Gezondheidsclaim Mensen ontstressen, laden zich weer op, voorkomen gezondheidsproblemen en kunnen soms zelfs heil vinden voor problemen die ze al hebben. Deze zogenaamde gezondheidsclaim van de sector is onvoldoende ontwikkeld. Waar in Duitsland en Finland een bezoek aan de sauna of een wellnessbedrijf kan worden voorgeschreven en door verzekeraars tot op zekere hoogte wordt vergoed, is dit besef in Nederland onvoldoende ontwikkeld. Inzet Sauna en Wellness Nederland wil de gezondheidsclaim wetenschappelijk laten onderbouwen, zowel door vertaling van buitenlands onderzoek als door de ontwikkeling van preventieve wellness concepten. Met verzekeraars wordt gepraat over de wenselijkheid (bepaalde) behandelingen in wellnesscentra voor vergoeding in aanmerking te laten komen.

13 3. Collectieve promotie De promotie van het sauna- en wellnessaanbod ligt voor een belangrijk deel in handen van de individuele bedrijven. Daarnaast is er een aantal marketingcombinaties actief (Thermen & Beauty Group Nederland, Spa en Route). Er bestaat een wildgroei van externe marketingpartijen die (extra) gasten kunnen aanreiken, tegen hoge commissies en lage entreetarieven. Je moet meedoen en levert marges in. Die tendens willen we keren. Bijna elk bedrijf kent zijn eigen cadeaubon, soms alleen binnen het eigen bedrijf geldig, soms binnen de groep waarmee wordt samengewerkt. Er is geen bon voor de hele sauna- en wellness-sector. Uit andere sectoren (boeken, theater, film) blijkt dat een gezamenlijke bon een sterk promotiemiddel kan zijn en ook voor eigen inkomsten kan zorgen.

14 Inzet Bundeling van marketingkracht om de sector als één geheel te presenteren. Enerzijds om een gezond tegenwicht te bieden aan externe marketingpartijen. Anderzijds nog belangrijker om nieuwe consumenten te bereiken en te motiveren voor een bezoek aan een sauna- of wellnessbedrijf. We gaan de taart vergroten! Onderzoek moet uitwijzen of een cadeaubon ook voor de sauna- en wellness-sector als geheel haalbaar is.

15 4. Kennis en expertise Er is veel kennis en expertise beschikbaar bij ieder bedrijf. We gaan deze kennis met elkaar delen, door middel van eigen professionele trainingen, workshops, et cetera. Inzet Er zullen studiemiddagen worden opgezet ( de Sauna en Wellness Nederland Academie ) waarin rond thema s met elkaar kennis wordt gedeeld of nieuwe kennis en expertise wordt aangeboord. Te denken valt aan een technisch overleg, trends en ontwikkelingen, een marketingcursus of specifieke informatie over aanleg en beheer van sauna- en wellnessbedrijven.

16 Heel concreet is het klantprofielenonderzoek. Er is nog geen branchebreed inzicht in de wensen, behoeften en het gedrag van consumenten als het gaat om sauna en wellness. Ook bij veel ondernemers ontbreekt een goed onderbouwd inzicht in de verwachtingen en behoeften van de eigen gast. We gaan dit inzicht geven. Hiertoe heeft Sauna en Wellness Nederland met partners een onderzoek opgetuigd waarin wordt gewerkt met leefstijlen. Met de gegevens kunt u uw positionering bepalen binnen de wellnessmarkt en uw aanbod en communicatie-inspanningen beter afstemmen op uw doelgroepen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Hogeschool InHolland.

17 Ook gaan we op basis van leefstijlen de potentiële markt in kaart brengen: wie bezoekt nog geen sauna- of wellnessbedrijf. En waarom niet? In Nederland gaat 85% van de bevolking bijna nooit naar de sauna of een wellnessbedrijf, in Duitsland gaat 85% juist wel. Welke belemmeringen of weerstanden ervaren mensen? Op welke wijze zijn deze consumenten wel te interesseren voor een bezoek?

18 5. CAO Er wordt al lang gepraat over de wenselijkheid van een (eigen) CAO voor de sauna- en wellness-sector. Op dit moment is er al een werkgroep actief, die onderzoekt welke wensen er precies leven. Het bestuur i.o. heeft een aantal uitgangspunten geformuleerd voor eventuele gezamenlijke arbeidsvoorwaarden. Wat het ook wordt, het blijft vrijwillig. Inzet De voordelen van een gezamenlijk pakket arbeidsvoorwaarden zijn zo groot, dat partijen graag mee willen doen. De voorkeur gaat uit naar het formuleren van een minimumpakket, waardoor zowel grote als kleine partijen mee kunnen doen. De werkgroep gaat met deze uitgangspunten aan de slag en een CAO ontwikkelen en uitonderhandelen.

19 Door krachtenbundeling binnen Sauna en Wellness Nederland kunnen we inkoopvoordelen behalen op het gebied van bijvoorbeeld energie, afvalverwerking, verzekeringen, telefonie en SENA-tarieven. Inzet Sauna en Wellness Nederland gaat inkoopvoordelen realiseren door krachtenbundeling. Door waar mogelijk ook gebruik te maken van de capaciteit en omvang van RECRON kan dit nog extra geld opleveren. Uw lidmaatschap moet ook concrete opleveren. 6. Collectieve inkoop

20

21 Organisatie en financiering Sauna en Wellness Nederland maakt onderdeel uit van RECRON. Leden van Sauna en Wellness Nederland zijn daarmee ook lid van RECRON. We maken ook deel uit van de Verenigingsraad. We kunnen daardoor gebruik maken van de expertise en experts van RECRON op de beschreven activiteiten: de lobbyactiviteiten, de ontwikkeling van een CAO, marketing, de opzet van de collectieve inkoop en kennis en expertise. En natuurlijk ook de communicatie (zowel de tools als mankracht). Ook voorziet RECRON in onze manager. RECRON kent een stemrecht op basis van de hoogte van de contributiebijdrage. Dat blijft in ultieme gevallen de regel, maar het bestuur streeft naar een gelijkwaardige invloed van grote en kleine bedrijven in de sector, dus one man one vote is uitgangspunt voor de reguliere menings- en besluitvorming.

22 Bestuur Voorzitter Hans Onno van den Berg Manager Willem Kraanen Bestuursleden: Pieter Bunt Marc Sanders Hans Dolman Hans Lebbing Geert Gielen

23 Werkgroepen Bij veel van de hiervoor genoemde acties mag worden ingevuld uit te voeren door het nieuwe bestuur. Maar de ambities zijn te groot en de belangen te divers om alles van de inzet van het bestuur af te laten hangen. Daarom is een aantal werkgroepen genoemd dat een aantal onderwerpen gaat voorbereiden en het bestuur adviseert welke besluiten genomen moeten worden. Bestuursleden worden als verbindende factor aan werkgroepen toegevoegd.

24 Vooralsnog zijn de volgende werkgroepen voorzien: Werkgroep belangenbehartiging: lobbyagenda, algemene leveringsvoorwaarden publiek, gedragscode en handreiking klachtenprotocol. Werkgroep gezondheidsclaim. Werkgroep collectieve promotie. Werkgroep kennis en expertise. Werkgroep CAO. Wij nodigen u van harte uit om in deze werkgroepen te participeren en zo mee te bouwen aan activiteiten die u concreet helpen bij uw ondernemerschap. Doet u mee?!

25 Netwerken Sauna en Wellness Nederland gaat al deze resultaten niet in zijn eentje behalen. We gaan dankbaar gebruik maken van de organisaties waarin we vertegenwoordigd zijn of met wie we samenwerken. We maken deel uit van RECRON dat gespecialiseerde mensen in dienst heeft voor lobby, arbeidsvoorwaarden, onderzoek, inkoop en marketing en ons een stevige eigen manager levert. Daarnaast werken we op eigen titel of via RECRON nauw samen met MKB Nederland, Gastvrij Nederland en het kenniscentrum Dutch Spa & Wellness Association. Zeker als het om lobby en expertise gaat, zijn deze samenwerkingsverbanden uiterst zinvol.

26

27 Sauna en Wellness Nederland in vogelvlucht 1. Belangenbehartiging Te bereiken doelen Actie op korte termijn Resultaat 2013 Algemeen: ontwikkelen lobbyagenda Concrete lobbyagenda, met benoeming onderwerpen, te bereiken doelen, acties en beoogd resultaat Werkgroep Belangenbehartiging met leden Sauna en Wellness Nederland Concreet uitvoerbaar lobbyplan en inzet relevante organisaties en personen Europese en nationale lobby: BTW Zwemwaterwet Legionella Bij handhaving van een laag BTW- tarief, wellness-sector in laag tarief Meedenken en schrijven met de Ministerie I&M, verantwoordelijk voor de nieuwe zwemwaterwet Regeldruk- en lastenverlichting Factsheet met motivatie handhaving laag tarief Actieve participatie Sauna en Wellness Nederland en RECRON in Projectgroep I&M + Werkgroep Zwemwaterwet van leden Sauna en Wellness Nederland en RECRON Geen of een zo beperkt mogelijke BTW-verhoging Uitvoerbare wet die ruimte geeft aan de ondernemer en leidt tot zowel regeldruk- en kostenvermindering als een veilige omgeving voor gast en personeel Lokale en provinciale lobby: Natuur en Milieu Bestemmingsplan Gebruiksvergunning Toeristenbelasting Ruimte om te ondernemen voor leden Sauna en Wellness Nederland Inzet regiomanagers RECRON voor lokale assistentie leden Sauna en Wellness Nederland Sector: Voorwaarden Gedragscode Klachtenprotocol Eén set Algemene Voorwaarden Eén gedragscode Eén handreiking Werkgroep leden Sauna en Wellness Nederland Algemene voorwaarden Gedragscode Handreiking klachtenprotocol

28 2. Gezondheidsclaim Te bereiken doelen Actie op korte termijn Resultaat 2013 Algemeen: Onderbouwen gezondheidsclaim Goed gefundeerde gezondheidsclaim sauna en wellness Werkgroep gezondheidsclaim met leden Sauna en Wellness Nederland Goed gefundeerde gezondheidsclaim sauna en wellness Buitenlands onderzoek Nederlandse vertaling Inventariseren publicaties 5 belangrijke publicaties Nederlands onderzoek Wellness concepten Samenwerking DSWA en Hogeschool InHolland Koepel van verzekeraars, verzekeringsmaatschappijen, arbodiensten Publicatie en congres Vergoeding (deel) pakket Overleg zorgpartijen Haalbaarheid bepaald 3. Collectieve promotie Te bereiken doelen Actie op korte termijn Resultaat 2013 Bundeling van marketingkracht Sector als één geheel presenteren Werkgroep gezondheidsclaim met leden Sauna en Wellness Nederland Consumentenmarketing en promotie: vergroten van de taart Sectorbrede consumentenbenadering Interne haalbaarheid Aanbeveling werkgroep Cadeaubon Onderzoek zin/haalbaarheid Uitzetten van onderzoek Aanbeveling werkgroep

29 4. Kennis en expertise Te bereiken doelen Actie op korte termijn Resultaat 2013 Bundeling van kennis en expertise Kennisverhoging en professionalisering Werkgroep kennis en expertise met leden Sauna en Wellness Nederland, i.s.m. DSWA Klantprofielenonderzoek Inzicht in de huidige sauna- en wellnessgast Uitzetten onderzoek, I.s.m. DSWA Laagdrempelig aanbieden aan leden Sauna en Wellness Nederland 20 deelnemende bedrijven Onderzoek niet-sauna- en wellnessbezoeker Inzicht in weerstanden niet- sauna- en wellnessgast Uitzetten onderzoek Laagdrempelig aanbieden aan leden Sauna en Wellness Nederland 10 deelnemende bedrijven Sauna en Wellness Nederland Academie Ontwikkelen/aanreiken cursussen en trainingen Inventariseren behoeften, i.s.m. DSWA Opzet Sauna en Wellness Nederland Academie 5. CAO Te bereiken doelen Actie op korte termijn Resultaat 2013 Ontwikkelen CAO Een minimum CAO, zonder verplichtend karakter Werkgroep actief Ontwikkelen wensenpakket, functielijst en uitwerking functieprofielen Gesprekken vakbond(en) Aanbeveling werkgroep 6. Collectieve inkoop Te bereiken doelen Actie op korte termijn Resultaat 2013 Ontwikkelen inkoopvoordelen Inkoopvoordelen, zodat leden voordeel lidmaatschap in terugvinden Afspraken leveranciers, diensten op maat voor Sauna en Wellness Nederland Waar mogelijk aanhaken bij inkoopvoordelen RECRON, om zo van nog groter schaalvoordeel te profiteren 5 concrete collectieve inkoopvoordelen

30

Ledenvoordelen. In samenwerking met

Ledenvoordelen. In samenwerking met Ledenvoordelen In samenwerking met Sauna en Wellness Nederland is de brancheorganisatie voor alle bedrijven in de sauna- en wellness-sector. Sauna en Wellness Nederland is dé centrale belangenbehartiger

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Wellnesscentra en sauna's Een wellnesscentrum of sauna beschikt over verschillende voorzieningen die alles te maken hebben met ontspanning en welbevinden. Het gaat hierbij om sauna, zwembad, stoombad,

Nadere informatie

Samen naar succes. Samen werken aan een succesvolle branche

Samen naar succes. Samen werken aan een succesvolle branche Samen naar succes Samen werken aan een succesvolle branche Samen sterk samen voordeel De Algemene Nederlandse Bond van Natuursteenbedrijven is de brancheorganisatie en werkgeversvereniging met meer dan

Nadere informatie

Bedrijfsgroep Buitensportbedrijven (VeBON)

Bedrijfsgroep Buitensportbedrijven (VeBON) Bedrijfsgroep Buitensportbedrijven (VeBON) RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners Dit is MKB-Nederland Aanbod Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies

Nadere informatie

HISWA 3.0 Koers naar 2025

HISWA 3.0 Koers naar 2025 HISWA 3.0 Koers naar 2025 Geert Dijks Directeur HISWA Vereniging HISWA Strategisch Plan 2015-2017 Achtergrond leden (weer) aan het roer heldere missie en prioriteiten stimuleren groei markt Focuspunten:

Nadere informatie

PROJECTLEIDER EN CONSULENT MARKETING (schaal 8) voor bepaalde tijd van een jaar

PROJECTLEIDER EN CONSULENT MARKETING (schaal 8) voor bepaalde tijd van een jaar De Bibliotheek Raalte ondersteunt burgers bij het leren en kunnen participeren in de samenleving. Zij doet dit door toegang te bieden tot informatieve en culturele bronnen, door mensen te helpen vaardigheden

Nadere informatie

Lidmaatschap van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie

Lidmaatschap van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie Lidmaatschap van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie nhoud Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie 3 De lekkerste branche van Nederland 3 Lobby 3 Kennis 3 Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Functieprofiel directeur Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra

Functieprofiel directeur Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra Functieprofiel directeur Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra directeur Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) is een landelijke koepel van zelfstandige

Nadere informatie

De Kracht van het Ondernemerscollectief. Maandag 12 november

De Kracht van het Ondernemerscollectief. Maandag 12 november De Kracht van het Ondernemerscollectief Maandag 12 november Netwerkbijeenkomst 14.15 uur: 14.25 uur: 14.55 uur: 15.10 uur: 15.40 uur: 16.20 uur: 16.45 uur: 17.00 uur: Welkom! Daphne Hagen Pauze Farzad

Nadere informatie

Functieprofiel Algemeen Voorzitter NVM

Functieprofiel Algemeen Voorzitter NVM Functieprofiel Algemeen Voorzitter NVM NVM Algemeen Voorzitter Organisatie De NVM is de grootste Nederlandse vereniging voor makelaars en taxateurs in onroerende goederen. Ze bestaat sinds 1898 en heeft

Nadere informatie

Voorwoord. In deze brochure geven wij u inzicht in de branche en de rol van NLingenieurs als haar vertegenwoordiger.

Voorwoord. In deze brochure geven wij u inzicht in de branche en de rol van NLingenieurs als haar vertegenwoordiger. Voorwoord De Nederlandse advies- en ingenieursbranche levert innovatieve en duurzame oplossingen voor de Nederlandse en internationale samenleving. De branche is bepalend geweest voor het ontstaan van

Nadere informatie

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland

Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Functieprofiel Voorzitter Transport en Logistiek Nederland Transport en Logistiek Nederland Voorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dé ondernemersorganisatie voor de sector transport en logistiek.

Nadere informatie

Op weg naar een gecombineerd lidmaatschap

Op weg naar een gecombineerd lidmaatschap Op weg naar een gecombineerd lidmaatschap 2 Op weg naar een gecombineerd lidmaatschap Mercatorlaan 1200 Postbus 20057 3502 LB Utrecht info@dejongespecialist.nl www.dejongespecialist.nl @jongespecialist

Nadere informatie

Inzichten werksessies rollen medewerkers en vrijwilligers. Onderdeel van toolkit Nieuw Participeren

Inzichten werksessies rollen medewerkers en vrijwilligers. Onderdeel van toolkit Nieuw Participeren Inzichten werksessies rollen medewerkers en vrijwilligers Onderdeel van toolkit Nieuw Participeren Doel van de sessies Door middel van een groepsgesprek gezamenlijk creëren van inzicht in ieders rol, bijdrage

Nadere informatie

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU EEN BUREAU MET EEN DUIDELIJK DOEL Adson is een full service reclame- en designbureau, met als doel merken te voorzien van een eigen identiteit en deze bekend te maken.

Nadere informatie

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein?

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? 11 juni 2014 Bijeenkomst SBO provincie Utrecht NUZO Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen presentatie door Anneke van Heertum directeur Cosbo-Stad-Utrecht

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Centrale vraag De regionale organisaties hebben vaak een belangrijke rol in de promotie van het gebied. De subsidies voor promotie zijn er niet

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod lokaal partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod lokaal partners Dit is MKB-Nederland Aanbod lokaal partners Samen haar lokaal partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het lokaal partnerschap precies

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Stichting Welzijn De Meierij 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Rapport. Inventarisatie onderzoek route April 2015

Rapport. Inventarisatie onderzoek route April 2015 Rapport Inventarisatie onderzoek route 2020 April 205 De Issuemakers Datum: April 205 Projectnummer: 20546 Auteurs: Franca van der Borden en Jeroen Jansen Inhoud Achtergrond & opzet 3 2 Conclusies & aanbevelingen

Nadere informatie

Een lancering doen (van een dienst, gratis aanbod o.i.d.) is een verplicht onderdeel.

Een lancering doen (van een dienst, gratis aanbod o.i.d.) is een verplicht onderdeel. Ondernemers gaan steeds meer online marketing actief toepassen. Een lijst opbouwen met warme contacten, e-mailmarketing inzetten, een gratis download aanbieden, webinars organiseren en een lanceringsplan

Nadere informatie

Goed voorbereid van start

Goed voorbereid van start Welkom Eigen Bedrijf iets voor u? Goed voorbereid van start Startersevent 6 november 2014 Loopbaanplein Winterswijk Benno Ekkelboom Ondernemersadviseur Ondernemerschap Redenen om ondernemer te worden:

Nadere informatie

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 WELKOM 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 Partners LeerWerkLoket PROGRAMMA 8e Netwerkbijeenkomst Leren & Werken 16.00 uur Welkom Jan Pieters, Hogeschool InHolland o.a. lid van de stuurgroep Leerwerkloket

Nadere informatie

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg Nieuwsflits Inhoud Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg 1. Adviesrapport bureau HHM is openbaar gemaakt Pagina 1 2. Conclusies en advies HHM voor toekomst Pagina 1 3. Kamerbrief

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Meer Investplan. Meer Rendement. Meer Zekerheid. Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest.

Meer Investplan. Meer Rendement. Meer Zekerheid. Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest. Meer Rendement Meer Zekerheid Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest.nl Kvk: 61887331 2 Onze Visie Uw opgebouwde kapitaal op de bank zetten loont tegenwoordig niet

Nadere informatie

Wat Heerhugowaard uniek maakt, is buiten heerhugowaard te weinig bekend

Wat Heerhugowaard uniek maakt, is buiten heerhugowaard te weinig bekend Wat Heerhugowaard uniek maakt, is buiten heerhugowaard te weinig bekend Daarom wordt er gewerkt aan een sterke destinatiemarketingstrategie, die Noord Holland Noord bestrijkt VAN: De regio Noord Holland

Nadere informatie

Goedemorgen, Wie wij zijn?

Goedemorgen, Wie wij zijn? Goedemorgen, De gemeente Loon op Zand is een aantrekkelijke toeristische bestemming. Dat weet jij, dat weten wij, maar dat weet (nog) niet iedereen. We hebben heel veel te bieden en wij gaan - veraf maar

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015 2019

BELEIDSPLAN 2015 2019 BELEIDSPLAN 2015 2019 Werkplan 2015 Collectieve belangenbehartiging en dienstverlening van en voor mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders/vertegenwoordigers INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter Werkplan 2017 2018 1. Voorwoord De vrijwilligers en medewerker van het Gehandicapten Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard gewerkt om uitvoering te geven aan alle intenties. Wat vooral steeds

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken van de uitvoering

Nadere informatie

Actieplan Vernieuwend Verbinden in het kort

Actieplan Vernieuwend Verbinden in het kort Actieplan Vernieuwend Verbinden in het kort Inleiding De bouwsector staat al té lang onder té zware druk. Dat laat zich ook in onze vereniging voelen. U bent kritisch: op de kosten, maar ook op de inhoud

Nadere informatie

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN 2017-2018 LEREN LOONT LEREN LOONT De wereld verandert snel. Als afdelingsbestuur is het belangrijk dat u op de juiste manier blijft aanhaken en u als bestuur blijft

Nadere informatie

wel of niet uitbesteden?

wel of niet uitbesteden? Horeca wel of niet uitbesteden? RECRON Thema-ochtend Noord Brabant - 10 september 2013 Christian Severijns Manager en bedrijfsadviseur KHN BedrijfsAdvies Inhoud KHN BedrijfsAdvies Afwegingen die u vooraf

Nadere informatie

4 juni 2015. Algemene Ledenvergadering

4 juni 2015. Algemene Ledenvergadering 4 juni 2015 Algemene Ledenvergadering Algemene ledenvergadering programma: Opening Goedkeuring notulen algemene ledenvergadering 17 april 2014 Ingekomen stukken en mededelingen VNT 2014-2015 Financiën

Nadere informatie

Samen goed op weg: Route 2020

Samen goed op weg: Route 2020 Werkgeversvereniging voor Energie, Kabel & Telecom, Afval & Milieu Samen goed op weg: Route 2020 Wij delen kennis en ervaringen Wendbaar in werk op weg via Route 2020 Onze leden zijn volop in ontwikkeling.

Nadere informatie

Ondertussen in Nederland: Strategieen voor vitale binnensteden. Nienke van Gerwen 30 November 2017, Antwerpen

Ondertussen in Nederland: Strategieen voor vitale binnensteden. Nienke van Gerwen 30 November 2017, Antwerpen Ondertussen in Nederland: Strategieen voor vitale binnensteden Nienke van Gerwen 30 November 2017, Antwerpen Even voorstellen Adviseur retail en centrummanagement BRO Programmamanager Platform Binnenstadsmanagement

Nadere informatie

BELEIDSPLAN WOS 2009-2012 VOORZET OP MAAT

BELEIDSPLAN WOS 2009-2012 VOORZET OP MAAT BELEIDSPLAN WOS 2009- VOORZET OP MAAT BELEIDSPLAN 2005-2008 2008 SAMEN WINNEN Inleiding: Kerntaak CAO. Professionaliseren gaat verder! WOS als belangenbehartiger: CAO Sport, maatwerk, decentralisatie,

Nadere informatie

Wie zijn wij, waar staan we voor, hoe doen we dat? Dat zijn kortweg de vragen waarop antwoord wordt gegeven in dit beleidsplan.

Wie zijn wij, waar staan we voor, hoe doen we dat? Dat zijn kortweg de vragen waarop antwoord wordt gegeven in dit beleidsplan. BELEIDSPLAN AFDELING OLDAMBT 2016 1. Inleiding Wie zijn wij, waar staan we voor, hoe doen we dat? Dat zijn kortweg de vragen waarop antwoord wordt gegeven in dit beleidsplan. Het beleidsplan dient daarmee

Nadere informatie

Akkoord / Niet akkoord / Anders nl.

Akkoord / Niet akkoord / Anders nl. 6 Begrotingswijziging 2018 inzake CTER 1 180706 AB 6 V Financiering CTER.docx Vergadering algemeen Bestuur Datum 6 juli 2018 Agendapunt 6 Onderwerp Begrotingswijziging voor financiering CTER Bijlage nr

Nadere informatie

Een bankiersblik op de grafische industrie

Een bankiersblik op de grafische industrie Een bankiersblik op de grafische industrie Visie van de Rabobank Steffanie van der Maas en Bert Sikken Rabobank Nederland 29 februari 2012 Programma 1. Trends en ontwikkelingen de markt 2. Kansen en innovaties

Nadere informatie

de toegevoegde waarde

de toegevoegde waarde de toegevoegde waarde MEER DAN EEN DAK BOVEN JE HOOFD ONZE ERVARING LEERT DAT... Driehoek Vastgoed biedt u expertise op het gebied van huis vesting en vastgoedbeheer. Voor iedere organisatie is huisvesting

Nadere informatie

Convenant ondersteuning budgethouders

Convenant ondersteuning budgethouders Convenant ondersteuning budgethouders Partijen: De vereniging MEE Nederland, rechtsgeldig vertegenwoordigd door zijn directeur mr. drs. J.M. de Vries. De vereniging Per Saldo, rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Factsheet Afhankelijkheden. Trekker: gemeente Groningen

Factsheet Afhankelijkheden. Trekker: gemeente Groningen Factsheet Afhankelijkheden Trekker: gemeente Groningen Menzis en gemeenten zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden om afwentelrisico s te voorkomen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de gemeente Den Haag, de

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 31

Nadere informatie

Kadernotitie professionalisering

Kadernotitie professionalisering Kadernotitie professionalisering 2015-2020 Colofon Uitgave : ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs Voorgenomen besluit College van Bestuur : 31 maart 2015 Instemming GMR : 24 april 2015 Vastgesteld

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

Tuinbranche Nederland. Bevordert de groei

Tuinbranche Nederland. Bevordert de groei Tuinbranche Nederland Bevordert de groei Tuinbranche Nederland is een onafhankelijke actieve branchevereniging. Het ledenbestand bestaat zowel uit fabrikanten, importeurs en groothandelaren in tuinartikelen

Nadere informatie

Cliëntenraad Reinier de Graaf JAARVERSLAG 2013

Cliëntenraad Reinier de Graaf JAARVERSLAG 2013 Cliëntenraad Reinier de Graaf JAARVERSLAG 2013 Versie: 1 juli 2014 Inleiding Het jaarverslag van de Cliëntenraad van het Reinier de Graaf ziekenhuis wordt hierbij voor de eerste keer als publicatie aan

Nadere informatie

Ontstaan Maatwerkaanpak Winkelambacht

Ontstaan Maatwerkaanpak Winkelambacht Spreektekst Patrick van Domburg Maatwerkevent Ontstaan Maatwerkaanpak Winkelambacht - De ANKO heeft als brancheorganisatie voor de kappers het rapport Nulmeting regeldruk bij Kapsalons uitgebracht. - Dit

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid NCFS

Vrijwilligersbeleid NCFS Vrijwilligersbeleid NCFS DECEMBER 200 9 C OPYRIGHT NCFS Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook

Nadere informatie

Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners

Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners Evaluatie bedrijfsbezoeken vakgroep Dak- en Gevelbegroeners Begin 2014 zijn de vakgroepleden Dak- en Gevelbegroeners door het bestuur bezocht. De inhoud van deze ledenbezoeken is als volgt samen te vatten:

Nadere informatie

ENTRY2MARKET biedt u aan "Groeikansen over de grens"

ENTRY2MARKET biedt u aan Groeikansen over de grens ENTRY2MARKET biedt u aan "Groeikansen over de grens" Denkt u al na over internationaliseren? Weet u niet waar u moet beginnen? Starters International Business Gratis coaching door Experts Wat is Starters

Nadere informatie

Activeer de Eigen Kracht van uw burgers; begin bij uw professionals!

Activeer de Eigen Kracht van uw burgers; begin bij uw professionals! Zelfredzaamheid en burgerparticipatie worden steeds belangrijker in het publieke domein. Deze nieuwe manier van omgaan met burgers stelt nieuwe eisen aan uw professionals. Van hen wordt steeds nadrukkelijker

Nadere informatie

Midden-Limburg wil excelleren in toerisme

Midden-Limburg wil excelleren in toerisme Midden-Limburg wil excelleren in toerisme Wie zijn we? Wie zijn we? - Groep van 40 toeristische ondernemingen Wie zijn we? - Groep van 40 toeristische ondernemingen - Club van 10 Wie zijn we? - Groep van

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

Inkoop Alliantie Ziekenhuizen. Meer inkoopresultaat door samenwerking

Inkoop Alliantie Ziekenhuizen. Meer inkoopresultaat door samenwerking Inkoop Alliantie Ziekenhuizen Meer inkoopresultaat door samenwerking Annemieke Ros Van de Bult, manager Inkoop Ziekenhuisgroep Twente a.vdbult@zgt.nl Esther Vastenavond Nijboer, manager Inkoop Deventer

Nadere informatie

Uitwerking actiepunten Recreatie & Toerisme

Uitwerking actiepunten Recreatie & Toerisme De gemeente heeft zelf geen mogelijkheden om duurzaamheid binnen de sector financieel te ondersteunen, maar is graag bereid richting provincie ambtelijke inzet te plegen om het streven te verwezenlijken

Nadere informatie

Kerntaak 1: Implementeert de intakefase en de bewegings- en/of leefstijlinterventie voor een of meerdere cliënten.

Kerntaak 1: Implementeert de intakefase en de bewegings- en/of leefstijlinterventie voor een of meerdere cliënten. Kerntaken Sportgezondheid Kerntaak 1: Implementeert de intakefase en de bewegings- en/of leefstijlinterventie voor een of meerdere cliënten. De SG beweeg-en leefstijladviseur draagt zorg voor een kwalitatieve

Nadere informatie

Uitwerking scenario Belangenbehartiging

Uitwerking scenario Belangenbehartiging Uitwerking scenario Belangenbehartiging Korte omschrijving Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke / cognitieve beperking gebeurt op 3 niveaus. 1. Individueel doorgaans wordt dit gedaan

Nadere informatie

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Van idee tot realisatie van innovatie 100,- korting bij inschrijving vóór 1 mei Leergang September - December 2010 Locatie: KvK Eindhoven Innovatief

Nadere informatie

ISEO Consult. voorbeelden uitgevoerde projecten

ISEO Consult. voorbeelden uitgevoerde projecten ISEO Consult voorbeelden uitgevoerde projecten E-LEARNING ONTWIKKELEN Type opdrachtgever: kenniscentrum Ontwikkel een e-learning module (inclusief toetsing) voor nieuwe medewerkers op tankstations. In

Nadere informatie

Verzuimoplossing Apotheken

Verzuimoplossing Apotheken Verzuimoplossing Apotheken Informatie voor de werkgever Verzuimoplossing Apotheken Een complete verzuimoplossing tegen een aantrekkelijk tarief Verzuimoplossing Apotheken Een complete verzuimoplossing

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland

Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland Arbeidsmarkt Groningen Een van de 35 van Nederland https://www.youtube.com/watch?v=k1cwrsjoquq Werk in Zicht is een samenwerkingsverband tussen 27 gemeenten (23 Groninger en 4 Drentse gemeenten), UWV en

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

Kenniscentrum Duurzaam Verpakken

Kenniscentrum Duurzaam Verpakken Kenniscentrum Duurzaam Verpakken 1. Aanleiding In de Raamovereenkomst 2013-2022 is in Artikel 4 afgesproken een Kennisinstituut op te richten (verder te noemen Kenniscentrum Duurzaam Verpakken [KCDV]).

Nadere informatie

Functieprofiel Directeur AEDES

Functieprofiel Directeur AEDES Functieprofiel Directeur AEDES AEDES Directeur Aedes is de branchevereniging van woningcorporaties in Nederland. De leden van Aedes werken aan duurzaam en betaalbaar wonen in leefbare buurten en woonkernen.

Nadere informatie

Jaarplan 2013 buildingsmart Chapter Benelux

Jaarplan 2013 buildingsmart Chapter Benelux Document id Title Organisation /Author Date Status 2013-01.gm Beleidsnotitie chapter BeNeLux bsbenelux/gmu 20130415 Concept Jaarplan 2013 buildingsmart Chapter Benelux Rotterdam, 15 april 2013 Bestuur

Nadere informatie

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt.

Kortom: Een schaatsvereniging is er dóór leden en vóór leden. De vereniging is intern gericht, waarbij de leden bepalen wat er gebeurt. Vrijwilligersbeleid binnen de schaatsvereniging Van beleid tot uitvoering in de praktijk Schaatsverenigingen en de vrijwilligersproblematiek De doorsnee schaatsvereniging in Nederland is een vrijwilligersorganisatie:

Nadere informatie

Gedragscode. SCA Gedragscode

Gedragscode. SCA Gedragscode SCA Gedragscode 1 Gedragscode SCA Gedragscode SCA wil op sociaal- en milieutechnisch verantwoorde wijze omgaan met haar belanghebbenden en op basis van respect, verantwoordelijkheid en uitmuntendheid een

Nadere informatie

Handreiking Opleiding en training agressie en geweld. Zo kiest u een passende opleiding of training

Handreiking Opleiding en training agressie en geweld. Zo kiest u een passende opleiding of training Handreiking Opleiding en training agressie en geweld Zo kiest u een passende opleiding of training Inhoud Navigatie Inhoud Printen Opslaan Volgende pagina Vorige pagina Dit is een interactieve pagina,

Nadere informatie

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN?

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Rapport commissie Externe Spiegeling Zeeland Voorwoord Het beeld van de Zeeuwse ziekte verdient bijstelling: Zeeuwse overheden werken op veel terreinen samen en

Nadere informatie

Format werkplan maatschappelijke organisatie

Format werkplan maatschappelijke organisatie Format werkplan maatschappelijke organisatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) In Veilige Handen 2. Korte omschrijving De zorg voor een veilige omgeving is essentieel

Nadere informatie

Benodigde capaciteit, middelen, faciliteiten en infrastructuur

Benodigde capaciteit, middelen, faciliteiten en infrastructuur Elementen van een businessplan De toegevoegde waarde en doelstellingen Doelgroepen en waarde proposities Aanbod van producten en diensten Risicoanalyse en Concurrentie Speelveld / Ecosysteem Business model

Nadere informatie

Keten- en netwerksamenwerking inrichten. Handreiking voor ambtelijke professionals

Keten- en netwerksamenwerking inrichten. Handreiking voor ambtelijke professionals Keten- en netwerksamenwerking inrichten Handreiking voor ambtelijke professionals Voorwoord Deze handreiking is een eindresultaat van het werkprogramma Subsidie zonder Moeite 2012-2013 dat artners+röpper,

Nadere informatie

Werkgroep Café: Café 2.0 Lunch (ma t/m vr) November 2015

Werkgroep Café: Café 2.0 Lunch (ma t/m vr) November 2015 Werkgroep Café: Café 2.0 Lunch (ma t/m vr) November 2015 Doel Een grotere diversiteit aan groepen binnen halen in het COC Café (jongeren, zakenmensen, expats, studenten, multi-culti, vrouwen) Het bieden

Nadere informatie

Franchise WerkAdvies. zelfstandig ondernemen als bedrijfsadviseur en samenwerken met ervaren professionals

Franchise WerkAdvies. zelfstandig ondernemen als bedrijfsadviseur en samenwerken met ervaren professionals Franchise WerkAdvies zelfstandig ondernemen als bedrijfsadviseur en samenwerken met ervaren professionals Bedrijfsadviesbureau met een brede klantenkring WerkAdvies is een bedrijfsadviesbureau dat zich

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Het bedrijfsleven in Nederland is sinds jaar en dag slachtoffer van criminaliteit.

Nadere informatie

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen

pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen pilootprojecten (deel 1) Oost-Vlaanderen dhr. Arne Oosthuyse projectcoördinator Voka - Kamer van Koophandel O-Vl. VON-sessie: Allochtoon ondernemerschap in Vlaanderen Donderdag 9 juni 2011 Huis van de

Nadere informatie

Hans Timmers, voorzitter Bestuur NWEA

Hans Timmers, voorzitter Bestuur NWEA Hans Timmers, voorzitter Bestuur NWEA Wie we zijn: De branchevereniging voor Windenergie op Land en Windenergie op Zee. Behartiger van allerlei bedrijven in de keten, primair belang windenergie in Nederland.

Nadere informatie

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW

Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Datum: 20 februari 2012 Ons kenmerk: JK1.12.009 Begeleidingsmodel Werknemer in opleiding Opdrachtgever project Werknemer in opleiding : ministerie van OCW Wout Schafrat Gijs van de Beek Preventie en duurzaamheid

Nadere informatie

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties Kracht Lokaal Versterking van vrijwilligersorganisaties Versterking van vrijwilligersorganisaties Krachtige vrijwilligersorganisaties zijn onmisbaar in de lokale samenleving. Om deze rol nu én in de toekomst

Nadere informatie

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland

Projectenformulier Regiocontract 2012-2015 Regio Rivierenland Projectenformulier Regiocontract 20122015 Regio Rivierenland 1. Naam Project Geef de volledige en correcte naam waaronder het project geregistreerd dient te worden Professionalisering Evenementen Rivierenland

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Hoofd Vastgoed & Huisvesting UMC Utrecht

Hoofd Vastgoed & Huisvesting UMC Utrecht Hoofd Vastgoed & Huisvesting UMC Utrecht Organisatie UMC Utrecht Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) is een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum waarin kennis over

Nadere informatie

Of Ben je een beetje aan het indutten Draai je teveel op routine Wil je jezelf weer uitdagen

Of Ben je een beetje aan het indutten Draai je teveel op routine Wil je jezelf weer uitdagen Personal Branding Plus Programma 2011 voor zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening Een stevige impuls voor inspiratie, ideeën en realisatie. Voor wie: Voor alleen werkende of in - klein

Nadere informatie