Compleet programma voor taal en voorbereidend rekenen voor peuters en kleuters. Bas. project

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Compleet programma voor taal en voorbereidend rekenen voor peuters en kleuters. Bas. project"

Transcriptie

1 Compleet programma voor taal en voorbereidend rekenen voor peuters en kleuters Bas project

2 Bas prentenboeken Met illustraties van Dagmar Stam Voor peuters De slab van Bas kartonboekje, 8 blz., isbn , 3,95 Bas helpt mama 24 blz., isbn , 7,50 Bas past op opa 24 blz., isbn , 7,50 Welterusten Bas 32 blz., isbn , 7,50 Bas is bang 24 blz., isbn , 7,50 Voor peuters en kleuters Ik ben Bas Maak kennis met Bas en zijn familie. Op de prachtige platen neemt Bas je mee in en om zijn huis, in de garage, in de supermarkt en op de boerderij bij opa en oma. Er valt veel te zien en te beleven! Onder elke grote plaat staan kleine detailtekeningen uitgelicht met de namen van de begrippen. 32 blz., isbn , 12,50 (Handleiding, isbn , 2,95) Bas, waar ga je heen? Bas verkent de wereld verder van huis. Samen met zijn zusje Marieke en broertje Jeroen beleeft hij allerlei avonturen. Ze gaan naar de kinderboerderij, de dierenwinkel, de bibliotheek én Bas gaat zelfs op vakantie in de bergen. 40 blz., isbn , 12,50 (Handleiding, isbn , 2,95) Bas, ga je mee? Bas is in dit prentenboek vijf jaar en zijn leefwereld wordt steeds groter. Bas gaat naar het strand en de tandarts. Zijn woordenschat neemt hiermee ook toe. Op de prachtige platen, gegroepeerd rond de jaargetijden, is het kleurrijke gezinsleven te zien. 40 blz., isbn , 12,50 (Handleiding, isbn , 2,95)

3 Baswereld digibord Baswereld is een prachtige, digitale aanvulling op de producten uit de beroemde Bas-serie. Baswereld is ontwikkeld door de makers van Leerwereld en vormt een perfecte aansluiting op het Bas-programma en maakt de inzet van digibord en computer op eenvoudige en boeiende manier mogelijk. Kijk voor meer informatie op Ongekend veel mogelijkheden De digibordapplicatie biedt ongekend veel mogelijkheden. Baswereld-platen bevatten bijvoorbeeld interactieve multimedia-animaties, gesproken verhalen en liedjes. Maar u kunt ook zelf met de platen aan de slag. Zo kunt u met een zoeklicht een deel van de praatplaat in de spotlights zetten, of een gedeelte van de praatplaat vergroten. Geen installatie nodig Het bijzondere van de digibordapplicatie is dat u niets hoeft te installeren op uw schoolcomputer of netwerk. De applicaties zijn volledig toegankelijk via internet. Probeer de demo versie! Via kunt u kennismaken met deze nieuwe producten. U kunt de gratis demoversies gebruiken en informatie vinden over licenties, prijzen en (bestel)mogelijkheden.

4 Doe meer met Bas Door Doe meer met Bas is het Basproject een compleet programma voor taal en voorbereidend rekenen geworden. Bovendien is Bas nu erkend als officieel programma voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Matrix als verantwoording Doe meer met Bas is een methode waarin alle tussendoelen voor taal en voorbereidend rekenen zijn verwerkt. Als u Doe meer met Bas op de plank hebt staan, voldoet u aan alle eisen van de inspectie voor taal en voorbereidend rekenen.de matrix in het programma is de verantwoording voor de opbouw van de activiteiten. Het expertise centrum van de SLO was bij de ontwikkeling van het programma betrokken. In de matrix kunt u per activiteit in een oogopslag zien aan welke tussendoelen u werkt. De lege matrix kunt u gebruiken als handvat voor uw eigen activiteiten. Bovendien kunt u uw eigen activiteiten op deze manier altijd verantwoorden naar bijvoorbeeld de inspectie. U kunt Doe meer met Bas ook heel goed gebruiken als bronnenboek. Dan bepaalt u zelf welke onderdelen u gebruikt. De stof biedt genoeg inspiratie voor uitbreiding van het materiaal met eigen activiteiten. Uitwerking in drie niveaus Doe meer met Bas is geschikt voor peuters en kleuters en is uitgewerkt op drie niveaus: Voor 3/4 jarigen, 4/5 jarigen en 5/6 jarigen. In de stof wordt steeds duidelijk aangegeven voor welke leeftijdsgroep de activiteit is. Doordat het programma is ingedeeld op niveaus kan het ook goed gebruikt worden voor kinderen die achterlopen of kinderen die voorlopen. Als u met groep 1 werkt, kunt u voorlopers bijvoorbeeld een activiteit aanbieden voor groep 2. Acht thema s Doe meer met Bas bevat acht thema s die elk gebaseerd zijn op een plaat uit een Bas prentenboek. Duur van de thema s Per thema zijn er spelactiviteiten voor ongeveer drie weken. Om verdieping te krijgen, kunt u het beste zes weken aan een thema werken. De suggesties in de map zijn makkelijk te verdelen over meerdere weken. Helemaal als u het materiaal uitbreidt met eigen activiteiten, dan besteedt u met gemak zes weken aan een thema.

5 Opbouw De thema s kennen een vast stramien. Elk thema begint met een korte inleiding. Daarna volgt een aparte pagina waarop het taalaanbod is aangegeven. De spelactiviteiten spreken voor zich. Verder bevat elk thema informatie over het niveau, het doel van de activiteit, de werkvormen bij het thema, de benodigde materialen en de observatiepunten om de vorderingen van de kinderen op de voet te volgen. Bij alle thema s is rekening gehouden met de doelen voor taal en voorbereidend rekenen. In de matrix kunt u zien aan welke doelen u per thema en per niveau werkt. Voor taal werkt u aan de doelen: woordenschat, interactief taalgebruik, beginnende geletterdheid en taalbewustzijn. Bij voorbereidend rekenen werkt u aan: beginnende gecijferdheid (tellen en aantallen/meten en meetkunde) en omgevingsoriëntatie. Veel aandacht voor lezen Het stimuleren van taal bij kinderen begint met veel samen lezen met kinderen. Bij Doe meer met Bas gaat u veel lezen. Bij ieder thema leest u uit een van de Bas prentenboeken en u haalt er ook steeds een ander prentenboek bij. Gesprekken met kinderen Voor de taalontwikkeling van de kinderen besteedt Doe meer met Bas veel aandacht aan lezen, maar u voert ook veel gesprekken met kinderen. Voor het bereiken van gunstige effecten is het wel belangrijk dat het gesprek op een gestructureerde manier wordt gevoerd. Doe meer met Bas biedt u veel handreikingen over het voeren van gesprekken met kinderen. Gegevens Doe meer met Bas Het programma is uitgevoerd in een stevige multomap met losbladig systeem, gerubriceerd door tabbladen, isbn , 341 blz., 199,-. Cd Muziek van Bas isbn , 7,50. Meer informatie over Bas producten vindt u op

6 Bas spreekt een woordje mee Bas spreekt een woordje mee is een programma voor begeleiding van kinderen met een taalachterstand. Het programma is ontwikkeld door vier logopedisten van de hulpverleningsdienst Flevoland en is veelvuldig uitgeprobeerd binnen de logopedie, de remedial teaching en het reguliere onderwijs.. Doelgroep Het uitgebreide pakket is gericht op de individuele begeleiding van kinderen van 3 tot en met 6 jaar met een taalachterstand, maar is eveneens te gebruiken in kleine groepjes. De kinderen die voor deelname in aanmerking komen, zijn kinderen die op grond van observatie, toetsen of onderzoek onder het niveau van de leeftijdsgroep ingeschaald worden. Het programma is ook heel goed te gebruiken voor allochtone leerlingen en kinderen in het speciale basisonderwijs. Handleiding kant en klaar De handleiding van Bas spreekt een woordje mee is kant en klaar. Doordat de handleiding heel concreet is, kunt u ook heel goed een hulpmoeder/ vader inschakelen. U hoeft niet per se een remedial teacher in te zetten. Onderdelen in de kist Bas spreekt een woordje mee Bas spreekt een woordje mee bevat: vertelplaten behorend bij de thema s (6 platen) situatieplaten (8 per thema) woordkaartjes (2 setjes van 12 kaartjes bij elk thema) deel-geheelkaarten (12 paren per thema, 24 deel-geheelkaartjes) ganzenbordspel (1 frame + 4 losse opdrachtkaartjes) lottoframes (2 stuks) dobbelstenen (met kleuren, met 1 tot 3 ogen, met 1 tot 6 ogen) verstopzak (1 zak) kleurenkaartjes (gelijk formaat 12, verschillend formaat 12) standaards (12 stuks) poppetjes van Bas, Marieke, papa en mama Alle platen en kaartjes zijn getekend door Dagmar Stam (bekend van de Bas prentenboeken). Bij de ontwikkeling van Bas spreekt een woordje mee is gestreefd naar mooi, handzaam en kwalitatief hoogwaardig materiaal. Alle materialen zijn verzameld in een duurzame, houten kist. Bij de kist hoort een handleiding met daarin achtergronden, lesbeschrijvingen, verhalen en handvatten voor evaluatie. Gegevens Taalkist Bas spreekt een woordje mee, bestelnummer 69271, 450,- Handleiding Bas spreekt een woordje mee, stevige multomap met losbladig systeem, 214 pagina s, bestelnummer 69272, 49,-.

7 Bas cd-roms Bas kijkt verder Bas kijkt verder is een nieuwe vierdelige serie cd-roms over wereldoriëntatie. De vier onderwerpen van Bas kijkt verder zijn: natuur, verkeer, beroepen en vakantie Algemeen Elke cd-rom heeft vier onderwerpen. Bij elk onderwerp hoort een werkboekje, per cd-rom zijn er dus vier werkboekjes. De vier onderwerpen per cd-rom bevatten vijf onderdelen: interactieve plaat leerspel creatief spel verhaal werkblad Bas kijkt verder 1 - natuur De vier onderwerpen van de cd-rom natuur zijn: sloot (lente), tuin (zomer), bos (herfst) en park (winter). Cd-rom: isbn , prijs is afhankelijk van de schoolgrootte werkboek De sloot, isbn , 2,50 werkboek De tuin, isbn , 2,50 werkboek Het bos, isbn , 2,50 werkboek Het park, isbn , 2,50 Bas kijkt verder 2 - verkeer De vier onderwerpen van de cd-rom verkeer zijn: de fiets en de auto, de bus, de trein, de brandweer. Cd-rom: isbn , prijs is afhankelijk van de schoolgrootte Bas kijkt verder 3 - beroepen De vier onderwerpen van de cd-rom beroepen zijn: de tandarts, het ziekenhuis, de dierenwinkel, de schilder. Cd-rom: isbn , prijs is afhankelijk van de schoolgrootte. Bas kijkt verder 4 - vakantie De vier onderwerpen van de cd-rom vakantie zijn: de camping, het zwembad, het restaurant, het kasteel. Cd-rom: isbn , v.a. ca. 99,- (afhankelijk van de schoolgrootte) Bas gaat digi-taal Op de cd-rom Bas gaat digi-taal komen op een speelse manier alle aspecten van spreken, luisteren, woordenschatontwikkeling, ontwikkeling van fonetisch bewustzijn en oriëntatie op geschreven taal aan bod. De cd-rom is voorzien van een uniek leerlingvolgsysteem dat automatisch alle vorderingen noteert van de afzonderlijke leerlingen, maar ook van groepen. Cd-rom: isbn prijs is afhankelijk van de schoolgrootte. Bas telt mee Bas telt mee is een cd-rom voor het (voorbereidend) rekenonderwijs. Kinderen gaan op een speelse manier aan de slag met reken- en teloefeningen. De cd-rom is voorzien van een leerlingvolgsysteem. Cd-rom: isbn prijs is afhankelijk van de schoolgrootte. Meer informatie over Bas producten vindt u op of op

8 Wijzigingen in prijs, omvang en uitvoering voorbehouden. Meer weten? Meer informatie over Bas producten vindt u op en Postbus AN Heerenveen -

Compleet programma voor taal en voorbereidend rekenen voor peuters en kleuters. roject

Compleet programma voor taal en voorbereidend rekenen voor peuters en kleuters. roject BACK TOP Compleet programma voor taal en voorbereidend rekenen voor peuters en kleuters B a s p roject Bas Met illustraties van Dagmar Stam prentenboeken Voor peuters Nieuw De slab van Bas Bas bij de boer

Nadere informatie

Bas past op opa. Bas helpt mama

Bas past op opa. Bas helpt mama Schoolrijpheid Bas project - Compleet programma voor taal en voorbereidend rekenen voor peuters en kleuters Bas prentenboeken met illustraties van Dagmar Stam Bas project Voor peuters De slab van Bas In

Nadere informatie

Doe meer met Bas. Speel- en leerprogramma bij de Bas-prentenboeken

Doe meer met Bas. Speel- en leerprogramma bij de Bas-prentenboeken Doe meer met Bas Speel- en leerprogramma bij de Bas-prentenboeken In samenwerking met de gemeente Staphorst, directies, onderbouwleerkrachten en leid(st)ers van peuterspeelzalen in Staphorst. cip-gegevens

Nadere informatie

Bas, waar ga je heen?

Bas, waar ga je heen? Bas, waar ga je heen? Met illustraties van Dagmar Stam Zesde druk CIP-GEGEVENS Stam, Dagmar Bas, waar ga je heen? / red.: OVG-werkgroep; ill.: Dagmar Stam. Heerenveen : Groen. ill. ISBN 978-90-8901-260-9

Nadere informatie

Alles over. Peuterplein. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Peuterplein. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Voor en vroegschoolse educatie

Voor en vroegschoolse educatie Organisatie Voor en vroegschoolse educatie Hoe zit het nu precies? S K S G Centraal Bureau Heresingel 10 9711 ES Groningen Telefoon: (050) 313 77 27 E-mail: algemeen@sksg.nl Wat is VVE? De afkorting VVE

Nadere informatie

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk

Kleintje Leesplan. Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk Kleintje Leesplan Leesbevordering voor de Kinderopvang en Peuterwerk 2015 2016 Voor jonge kinderen zijn boeken van groot belang. Door plaatjes kijken, praten en voorlezen leren ze hoe de wereld er uit

Nadere informatie

Topondernemers - methode voor wereldoriëntatie.

Topondernemers - methode voor wereldoriëntatie. Topondernemers - methode voor wereldoriëntatie. Nieuwe, verfrissende aanpak voor Geschiedenis, Aardrijkskunde en Natuur & Techniek! Groep 3 t/m 8 Verfrissende aanpak voor geschiedenis, aardrijkskunde natuur

Nadere informatie

My name is Tom is een methode Engels voor alle groepen van de basisschool.

My name is Tom is een methode Engels voor alle groepen van de basisschool. My name is Tom is een methode Engels voor alle groepen van de basisschool. My name is Tom biedt een doorlopende leerlijn Engels voor alle groepen van de basisschool. Met My name is Tom leren de kinderen

Nadere informatie

Planmatig werken in groep 1&2 Werken met groepsplannen. Lunteren, maart 2011 Yvonne Leenders & Mariët Förrer

Planmatig werken in groep 1&2 Werken met groepsplannen. Lunteren, maart 2011 Yvonne Leenders & Mariët Förrer Planmatig werken in groep 1&2 Werken met groepsplannen Lunteren, maart 2011 Yvonne Leenders & Mariët Förrer Masterclass Waarom, waarvoor, hoe? Verdieping m.b.t. taalontwikkeling en werken met groepsplannen

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

TAAL EN LEESMETHODEN Aanbod voor Jonge Kinderen Doe meer met Bas

TAAL EN LEESMETHODEN Aanbod voor Jonge Kinderen Doe meer met Bas TAAL EN LEESMETHODEN Aanbod voor Jonge Kinderen Doe meer met Bas Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze methode zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl.

Nadere informatie

Alles over. Peuterplein. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Peuterplein. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

algemene informatie groep 1/2

algemene informatie groep 1/2 algemene informatie groep 1/2 algemeen De groepen 1-2A en 1-2b zijn gemengde groepen. Dit betekent dat kinderen van 4, 5 en 6 jaar in één groep zitten. In onze kleutergroepen werken we vanuit de actuele

Nadere informatie

Bas, ga je mee? elfde druk 12_Bas, ga je mee - Elfde druk :28 Pagina 1 Bas, ga je mee?

Bas, ga je mee? elfde druk 12_Bas, ga je mee - Elfde druk :28 Pagina 1 Bas, ga je mee? Bas, ga je mee? Met illustraties van Dagmar Stam Elfde druk CIP-GEGEVENS Stam, Dagmar Bas, ga je mee? / red.: OVG-werkgroep; ill.: Dagmar Stam. Heerenveen : Groen. ill. ISBN (13) 978-90-8901-259-3 NUR

Nadere informatie

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers,

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding groep 1 en 2. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding groep 1 en 2. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding groep 1 en 2 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail:

Nadere informatie

Piramide voor gastouders

Piramide voor gastouders Gastouderopvang Piramide Piramide voor gastouders Plezier voor kinderen, gastouders en ouders! Voor alle kinderen van 0-4 jaar Compleet pakket Tips, suggesties en uitgewerkte activiteiten Professionalisering

Nadere informatie

Piramide. De educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. De educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide De educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers,

Nadere informatie

Informatiefolder groep 3

Informatiefolder groep 3 Informatiefolder groep 3 Door middel van deze informatiefolder hopen wij u een beeld te geven van wat uw kind leert in groep 3 en welke methodes wij daarvoor gebruiken. Heeft u na het lezen van deze folder

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken in de onderbouw = benutten van talenten in de onderbouw

Opbrengstgericht werken in de onderbouw = benutten van talenten in de onderbouw Opbrengstgericht werken in de onderbouw = benutten van talenten in de onderbouw SLO doelen: taal, rekenen en sociaal-emotioneel PO Conferentie,Zwolle Donderdag 3 november 2011 Gäby van der Linde Wat komt

Nadere informatie

De wedstrijd van Schildpad en Haas Kleuters. Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2013, waarin boeken over sport en spel centraal staan.

De wedstrijd van Schildpad en Haas Kleuters. Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2013, waarin boeken over sport en spel centraal staan. Deze les sluit aan bij het kinderboekenweekthema 2013, waarin boeken over sport en spel centraal staan. Klaar voor de start! Doelgroep: Basisonderwijs onderbouw Inhoud Sporten en spelletjes 2 De wedstrijd

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-12-9 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-12-9 Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje "De St. Nicolaasschool is een professionele leergemeenschap. Zij streeft ernaar een positieve, veilige en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid van en

Nadere informatie

Inleiding 8 DEEL Les 1 - ik ben, jij bent 14 A1 - Ik kan het werkwoord zijn goed gebruiken. Ik kan vertellen wie ik ben en waar ik ben.

Inleiding 8 DEEL Les 1 - ik ben, jij bent 14 A1 - Ik kan het werkwoord zijn goed gebruiken. Ik kan vertellen wie ik ben en waar ik ben. INHOUD Inleiding 8 DEEL 1 13 Les 1 - ik ben, jij bent 14 A1 - Ik kan het werkwoord zijn goed gebruiken. Ik kan vertellen wie ik ben en waar ik ben. Les 2 - Wie is het? 19 A1 - Ik kan de persoonsnamen gebruiken.

Nadere informatie

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma

Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Algemeen Uitwerking Leerlijn ICT Ogtb Titus Brandsma Maart 2015 o Groep 0/instroom: Afhankelijk van de ontwikkeling van het kind kunnen de muisvaardigheden geoefend worden door het programma Spelen met

Nadere informatie

Algemene belangrijke zaken

Algemene belangrijke zaken Algemene belangrijke zaken Binnenkomst: de kinderen mogen vanaf 8.15 uur binnen komen om hun tas en hapje en drankje binnen neer te zetten/ op te hangen. Daarna gaan de kinderen naar het plein waar een

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep leraar Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie 1. Inleiding

Nadere informatie

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen

Piramide. Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide Dé educatieve methode voor alle jonge kinderen Geeft jonge kinderen de kans zich optimaal te ontwikkelen Biedt houvast en ruimte voor pedagogisch medewerkers

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Brengt natuur in de klas

Brengt natuur in de klas Brengt natuur in de klas Voor school en BSO! Het ontstaan van BasisBos Een aantal jaren geleden constateerde bedenker André Guijs op zijn eigen basisschool dat er binnen de zaakvakken maar ook bij handvaardigheid

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Piramide voor kinderdagverblijven

Piramide voor kinderdagverblijven Kinderdagverblijven Piramide Piramide voor kinderdagverblijven Spelend de wereld ontdekken Voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar Plezier voor kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders Sociaal-emotionele

Nadere informatie

Bestelgids. voorjaar 2012. Lesmateriaal, dvd s en nog veel meer

Bestelgids. voorjaar 2012. Lesmateriaal, dvd s en nog veel meer Bestelgids voorjaar 2012 Lesmateriaal, dvd s en nog veel meer Koekeloere Koekeloere is meer dan een televisieprogramma. In de bijbehorende handleiding, die in twee delen wordt uitgeleverd, staan dertig

Nadere informatie

De kwaliteit van Peuterplein

De kwaliteit van Peuterplein De kwaliteit van Peuterplein Een beoordeling aan de hand van de kwaliteitseisen uit Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie, Ministerie van OC en W, 7 juli 2010 Hans Cohen de Lara Sardes

Nadere informatie

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar

Spelen en ontwikkelen. bij de peuteropvang in Alkmaar Spelen en ontwikkelen bij de peuteropvang in Alkmaar Is uw kind tussen de twee en vier jaar? Dan mag hij of zij naar de peuteropvang: Een leuke en leerzame plek waar uw kind onder deskundige begeleiding

Nadere informatie

Piramide. Informatie voor ouders en verzorgers

Piramide. Informatie voor ouders en verzorgers Voor- en vroegschoolse educatie Piramide Piramide Informatie voor ouders en verzorgers Voor alle kinderen van 0 tot 7 jaar Optimale ontwikkeling van ieder kind Spel staat centraal Zelfstandig leren Wat

Nadere informatie

tent? zwembad Vrouwke Klapwijk kampeert bij de boer jens AVI E3 en de sla ap bu s Illustraties Andrea Kruis Vrouwke Klapwijk

tent? zwembad Vrouwke Klapwijk kampeert bij de boer jens AVI E3 en de sla ap bu s Illustraties Andrea Kruis Vrouwke Klapwijk tent? vraagt jens. wat is daar nou aan? ik wil in een huisje. net als sven. met een zwembad en een speeltuin. in een Jens is het tweede deel in een serie van. Met veel humor en leuke taalgrapjes schrijft

Nadere informatie

Handleiding. VoortVarend. groep 1. Onderwijsleerpakket voor school en thuis. Cobi Visser

Handleiding. VoortVarend. groep 1. Onderwijsleerpakket voor school en thuis. Cobi Visser Handleiding VoortVarend Onderwijsleerpakket voor school en thuis groep 1 Cobi Visser Stichting voor Landelijk Onderwijs aan varende kinderen (LOVK) augustus 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 / thema 1 Hoe

Nadere informatie

De competenties. A Vertellen en voorlezen. A 1.2 Competenties. Competenties

De competenties. A Vertellen en voorlezen. A 1.2 Competenties. Competenties De competenties A Vertellen en voorlezen A 1.2 A1 A2 A3 A4 Je kunt verhalen om voor te lezen of te vertellen kiezen voor iedere leeftijdsgroep van de basisschool. Je kunt het voorlezen of vertellen van

Nadere informatie

Wat hebben jonge kinderen nodig?

Wat hebben jonge kinderen nodig? Wat hebben jonge kinderen nodig? Prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer Studiedag 15 maart 2013 Cito scores in groep 8 De lat moet omhoog Marja Van Bijsterveld Taalonderwijs voor peuters vanaf 2;6 jaar ( groep

Nadere informatie

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012

Doorgaande Leeslijn. kinderdagverblijven 2011-2012 2011-2012 1 voorschools 2011-2012 2 Illustraties Eva Lenis. Vormgeving Biblionet Drenthe voorschools 2011-2012 2011-2012 Doorgaande Leeslijn 2011-2012 Voorwoord Hierbij ontvangt u het aanbod leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken

Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Nieuwe generatie rekenmethodes vergeleken Ruud Janssen Alles telt (2e editie - ThiemeMeulenhoff) De methode biedt een doorgaande lijn vanuit de kleuterbouw. De leerlijnen zijn digitaal beschikbaar. Het

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

Alles over. Kleuterplein. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Kleuterplein. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

De bibliotheek presenteert...

De bibliotheek presenteert... De bibliotheek presenteert... Brede School activiteiten 2011 Informatie, Inspiratie, Interactie www.bibliotheekemmen.nl Inhoud Inleiding 3 Activiteiten 4 1. Het dreumesuurtje 4 2. Voorleesactiviteit voor

Nadere informatie

Bestel online via www.heutink.nl. Voor- en vroegschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen

Bestel online via www.heutink.nl. Voor- en vroegschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen Bestel online via Voor- en vroegschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is onderwijs bestemd voor zeer jonge kinderen met een (taal)achterstand. Om

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Toetsen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Toetsen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Toetsen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Wat betekent dit voor het meten van de 21ste eeuwse taalvaardigheden? We hebben

Nadere informatie

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 VVE beoordeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg (JGZ) (Uitvoerend: JGZ) 1.2 VVE

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-11-2 Eerste druk, derde oplage ISBN 978-90-78688-38-9. 2012 De Onderwijsstudio, Noordhorn

ISBN 978-90-78688-11-2 Eerste druk, derde oplage ISBN 978-90-78688-38-9. 2012 De Onderwijsstudio, Noordhorn 2012 De Onderwijsstudio, Noordhorn ISBN 978-90-78688-38-9 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt,

Nadere informatie

CKG Centrum voor het jonge kind-taalstimulatie

CKG Centrum voor het jonge kind-taalstimulatie CKG Centrum voor het jonge kind-taalstimulatie Voor taalstimulatie zijn onderstaande pakketten voorhanden: Kaleidoscoop. Kaleidoscoop is gebaseerd op de Amerikaanse methode High Scope. Deze methode gaat

Nadere informatie

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht

De Voorleesvogel voor ouders en kleuters. Draaiboek voor de leerkracht De Voorleesvogel voor ouders en kleuters Draaiboek voor de leerkracht 1 Openbare Bibliotheek Amsterdam Team Educatie 020-5230786 / 780 g.vanderbijl@oba.nl 2 Inhoud In het kort... 4 Een planning... 6 1.

Nadere informatie

Handleiding Teacher Kidscorner

Handleiding Teacher Kidscorner Handleiding Teacher Kidscorner Postbus 1350 1300 BJ Almere www.centrum-hout.nl www.houtinfo.nl/kidscorner Houtinformatielijn: 0900-56329946 ( 0,45 p.m.) 1 van 7 Handleiding Centrum Hout Handleiding Teacher

Nadere informatie

ISBN Eerste druk, eerste oplage

ISBN Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd vanaf 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Binnenkort verschijnt ook een cd-rom waarmee de cursist zelfstandig de stof kan herhalen en oefenen.

Binnenkort verschijnt ook een cd-rom waarmee de cursist zelfstandig de stof kan herhalen en oefenen. Handleiding thema s. Algemeen. De thema s zijn gericht op verbreding en verdieping van de Nederlandse taal, communicatie en sociale kennis en vaardigheden van de cursist. Deze thematische modules kunnen

Nadere informatie

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx prentenboeken +3 prentenboeken +4 isbn 978.90.5535.241.8 Bloemen van Jules isbn 978.90.5535.223.4 De eend van Jules isbn 978.90.5535.182.4 De

Nadere informatie

Aantal in voorraad. Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud

Aantal in voorraad. Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Aantal in voorraad Aap: Alfabetiseren in drie stappen Het Alfabetisering Anderstaligen Plan, kortweg AAP, is een rijk geïllustreerde en praktische alfabetiseringsmeth

Nadere informatie

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid

Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015. Naam leerling. Taal Beginnende geletterdheid Leerlijnen peuters en jonge kind (MET extra doelen) versie juli 2015 Taal eginnende geletterdheid eginnende geletterdheid-stap 1 OEKORIËNTATIE: Herkent een boek en weet dat er een verhaal in staat -20--20

Nadere informatie

Product OMB 4 Conservatorium Maastricht Afstudeerproject opleiding Docent Muziek Specialisatie Orthopedagogische Muziekbeoefening

Product OMB 4 Conservatorium Maastricht Afstudeerproject opleiding Docent Muziek Specialisatie Orthopedagogische Muziekbeoefening Product OMB 4 Conservatorium Maastricht Afstudeerproject opleiding Docent Muziek Specialisatie Orthopedagogische Muziekbeoefening Inhoudsopgave Voorwoord 5 1. Handleiding 6 2. Spelletjes van de week 1

Nadere informatie

Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud

Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Aantal in voorra ad Aap: Alfabetiseren in drie stappen Het Alfabetisering Anderstaligen Plan, kortweg AAP, is een rijk geïllustreerde en praktische alfabetiseringsmethode

Nadere informatie

Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud

Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Naam Afbeelding Omschrijving Doelgroep Thema Inhoud Aantal in voorra ad Aap: Alfabetiseren in drie stappen Het Alfabetisering Anderstaligen Plan, kortweg AAP, is een rijk geïllustreerde en praktische alfabetiseringsmethode

Nadere informatie

Tekst: Berber Groenenberg

Tekst: Berber Groenenberg Een goede woordenschatontwikkeling is voor peuters en kleuters van cruciaal belang om de basisschool succesvol te doorlopen. LOGO 3000 is lesmateriaal voor leidsters en leerkrachten om de woordenschat

Nadere informatie

Dr. Digi brengt uw digibord tot leven

Dr. Digi brengt uw digibord tot leven Dr. Digi brengt uw digibord tot leven Alle Dr. Digi digibordsoftware alle jaaren in totaal maar 250* per jaar! Gratis 3 maanden uitproberen Extra interactieve oefenopdrachten Vele andere extra s als links,

Nadere informatie

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015

Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Jaarplan van peuter- en ouderactiviteiten Peuteropvang Czaar Peutertje. Schooljaar 2014 / 2015 Peuteractiviteiten gedurende het hele schooljaar: Verjaardagen: Als uw peuter jarig is mag hij/zij dit vieren,

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen

Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen Hoofdstuk 3 De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Het heeft de voorkeur

Nadere informatie

Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen.

Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen. Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen. In dit document lees je wat het beroepsproduct Technisch gesproken reken ik daarop inhoudt. De vakken rekenen-wiskunde,

Nadere informatie

Toetsen voor peuters

Toetsen voor peuters Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Cito Volgsysteem Toetsen voor peuters Taal en Rekenen opvolgers van de toetsen Taal, Ordenen en Ruimte uit het peutervolgsysteem (2000) nieuwe opgaven met duidelijke

Nadere informatie

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN

AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN AANBOD VOORSCHOOLS IN DE GEMEENTE WIERDEN VAN DE BIBLIOTHEEK WIERDEN SCHOOLJAAR 2009 2010 Aanbod Voorschools 2009-2010 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Bibliotheekabonnement 4 2. Introductiebezoek 5 3. Lezingen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Schatkist 2. Schatkist editie 2 7. editie 3 - verbruiksmateriaal 3. editie 3 - leesseries 3. editie 2 (additioneel materiaal) 7

Schatkist 2. Schatkist editie 2 7. editie 3 - verbruiksmateriaal 3. editie 3 - leesseries 3. editie 2 (additioneel materiaal) 7 Schatkist Schatkist Schatkist Schatkist Schatkist Extra Digiregie Leerkrachtassistent Leerlingsoftware Leerlingsoftware Schatkist Schatkist Schatkist Leerkrachtassistent Schatkist Op Rompompom Pim Schatkist

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal De Speeldoos Informatieboekje van Peuterspeelzaal De Speeldoos Peuterspeelzaal De Speeldoos 0345-580582 Oranje Nassaustraat 21 speeldoos@telfort.nl 4191 EC Geldermalsen www.spgg.nl Beste ouders/verzorgers In de eerste

Nadere informatie

Lesbrief Letterpret Schrijfwedstrijd Auteur: Karen Jong (Jongleert)

Lesbrief Letterpret Schrijfwedstrijd Auteur: Karen Jong (Jongleert) Lesbrief Letterpret Schrijfwedstrijd Auteur: Karen Jong (Jongleert) Titel: Letterpret Schrijfwedstrijd Beschrijving: In dit filmpje daagt kinderboekenauteur en Schoolschrijver Janneke Schotveld leerlingen

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden

1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden BO 6 Tijdsinvestering: Bomen meten Tijdstip: lente, zomer of herfst 1.Inleiding De beheerder van een productiebos wil voordat de bomen gekapt worden Nodig: Materiaal hoogtemeter Meetlint werkbladen potloden

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje De St. Nicolaasschool wil een professionele leergemeenschap zijn. Wij streven ernaar een veilige, positieve en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid

Nadere informatie

Leskist PLUS-handleiding Kriebelpoten Groep 1 en 2

Leskist PLUS-handleiding Kriebelpoten Groep 1 en 2 Leskist PLUShandleiding Kriebelpoten Groep 1 en 2 BuitenWijs samen sterk in NME BuitenWijs brengt mensen actief met het buiten in aanraking, zodat zij wijs omgaan met hun eigen leefomgeving Dit is een

Nadere informatie

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter

Ouders informeren over het belang van voorlezen; ouders enthousiast maken voor mooie boeken van baby tot kleuter Voorlezen begint al bij baby s:voorlichting op ouderbijeenkomsten Het mogelijk om een ouderbijeenkomst over het belang van voorlezen te laten verzorgen door een van de jeugdbibliothecarissen van bibliotheek

Nadere informatie

Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad

Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad Naam: Kim Sanders, Michelle Hoogma en Fabiënne van Hoorn Klas: 1G Evenement: Herfstwandeling/Kabouterpad Beginsituatie Doelgroep beschrijven: Doelgroep: Kleuters, groep 1 en 2 (4,5 en 6 jarige) Aantal

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Samen staan we sterk in de ontwikkeling van het kind. Mijn kind en VVE ouderbetrokkenheid

Samen staan we sterk in de ontwikkeling van het kind. Mijn kind en VVE ouderbetrokkenheid Samen staan we sterk in de ontwikkeling van het kind Mijn kind en VVE ouderbetrokkenheid Agenda themakoffiemiddag 13.15u-13.30u 13.30u-14.30u 14.30u-14.45u inloop met koffie / thee fototentoonstelling

Nadere informatie

De eerste twee delen van De Wiskanjers Zorg: Boei

De eerste twee delen van De Wiskanjers Zorg: Boei De eerste twee delen van De Wiskanjers Zorg: Boei Nu ben ik een uur bezig geweest met aan te leren hoe je moet rangschikken van breed naar smal En nog snapt hij het niet! Deze leerling haalt eerste, middelste

Nadere informatie

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist

de Digitale Taalkist Wat is de Digitale Taalkist? Over de Digitale Taalkist tel. 070-3682017, e-mail: info@nib.nl, internet: www.nib.nl de Digitale Taalkist Over de Digitale Taalkist De Digitale Taalkist zet een nieuwe stap in taalonderwijs en ICT! Een kist vol taalmogelijkheden

Nadere informatie

Een gids vol met apps speciaal voor kleuters

Een gids vol met apps speciaal voor kleuters Een gids vol met apps speciaal voor kleuters Hier voor je ligt de gids: starten met tablets. Een gids vol met apps speciaal voor kleuters. Als je gaat starten met tablets kan het best lastig zijn om geschikte

Nadere informatie

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Uk & Puk. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Rol van de leerkracht

Rol van de leerkracht Rol van de leerkracht Beweging Doormiddel van interessante vragen oriënteer je samen met de leerlingen op het onderwerp van de les. Samen met de leerlingen bekijk je wat er zou gebeuren tijdens de les.

Nadere informatie

Naar aanleiding van dit boek werken we verder het thema familie uit. Dit doen we als volgt:

Naar aanleiding van dit boek werken we verder het thema familie uit. Dit doen we als volgt: Aan de ouders van groep 1/2. Bij deze alweer de tweede brief over het volgende thema. Van 12 mei t/m 30 mei gaan we werken over het thema familie. We behandelen dan: ik en mijn familie en familie ver weg.

Nadere informatie

Digiborden bij kleuters. Marloes de Vetten Onderwijsconsulent

Digiborden bij kleuters. Marloes de Vetten Onderwijsconsulent Digiborden bij kleuters Marloes de Vetten Onderwijsconsulent Inhoud Waarom een bord bij de kleuters Organisatie Leidt het bord af? Plan van aanpak voor implementatie Wanneer NIET? Valkuilen Doelgericht

Nadere informatie

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1 HUISWERK IN VBSH Huiswerk in VBSH 1 INHOUD KIJK WAT IK AL KAN! blz. 3 WAT IS HUISWERK? blz. 3 WAAROM KRIJG IK HUISWERK? blz. 4 WE MAKEN AFSPRAKEN blz. 5 WE DOEN HET SAMEN blz. 7 Huiswerk in VBSH 2 HUISWERK

Nadere informatie

TAALACHTERSTANDEN en VVE. Prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer

TAALACHTERSTANDEN en VVE. Prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer TAALACHTERSTANDEN en VVE Prof.dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer Moderne inzichten t.a.v onderwijs Taal en rekenen zijn de zuurstof van het onderwijs ( van Bijsterveld, 2 september 2011) Als gevolg van ICT-

Nadere informatie

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat:

Boekstart/Boekenpretproject: Een Boekstart/Boekenpretproject bevat: Wat is Boekstart/Boekenpret?: Boekstart/Boekenpret is een methode om jonge kinderen en hun ouders te laten ontdekken dat je veel plezier kunt beleven aan voorlezen. De bedoeling is taalontwikkeling te

Nadere informatie