De invoering van kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen BJB

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De invoering van kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen BJB"

Transcriptie

1 De invoering van kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen BJB Waarop moet ik letten bij de toepassing van het uitvoeringsbesluit? Ben ik verplicht om het kader bij dit besluit te gebruiken? Moeten we enkel focussen op de criteria die in dit kader opgenomen zijn? Tien bladzijden geven je een eerste wegwijs. Om op een goede manier een kwaliteitsbeleid met een kwaliteitszorgsysteem en een kwaliteitsboek uit te bouwen, is een kwaliteitscoördinator nodig met een goede vorming. Bij PROSE kan men een basisopleiding volgen en verdiepende vervolgsessies.

2 Met het uitvoeringsbesluit wil de overheid de voorzieningen op een gezonde manier stimuleren tot het invoeren van kwaliteitszorg. De toelichting bij het uitvoeringsbesluit legt de nadruk op integrale kwaliteitszorg waarin de 9 domeinen van EFQM zijn vervat en waarbij ook de systematiek van de PDCA-cirkel in verbeterprojecten wordt gehanteerd. Beide aspecten zijn in het PROSE-instrumentarium verwerkt, samen met de mogelijkheid tot rapportering en benchmarking aan de hand van indicatoren. De overheid wil dat de voorzieningen werken aan een kwaliteitszorgsysteem en een kwaliteitshandboek. Met PROSE en PODS (PROSE Online Diagnostics & Documenting System) kan men dit op een systematische manier ontwikkelen. Het is zelfs met PODS 2.0 mogelijk om hieraan op een digitale manier samen te werken. De overheid kan een aantal belangrijke kwaliteitsthema s naar voren schuiven waarop de voorzieningen zeker zouden moeten werken, d.w.z. de kwaliteit ervan in kaart brengen via zelfevaluatie en streven naar verbetering wanneer wenselijk en mogelijk. Deze thema s komen nu vooral uit het domein kernprocessen en resultaten.

3 Dit betekent niet dat van de overige domeinen en thema s geen zelfevaluatie wordt verwacht: impliciet is deze verwachting er wél aangezien de nadruk wordt gelegd op integrale kwaliteitszorg en men ervan uitgaat dat de voorzieningen hun organisatorische voorwaardenscheppende domeinen zelf beheren en in kaart brengen. De overheid legt hiervoor geen specifieke criteria op maar verwacht dat voorzieningen hiervoor een gedegen systematiek gebruiken. Voorzieningen die zich enkel zouden richten op de vooropgestelde thema s hanteren een verengde kijk en gaan voorbij aan deze verwachting. Men kan trouwens niet op een gestructureerde manier aan verbetering werken als deze domeinen buiten beschouwing zouden worden gelaten. Met PROSE kan men op een getrapte en modulaire manier werken zodat men enerzijds zich niet verliest in details en anderzijds geen belangrijke aandachtspunten over het hoofd zou zien. De Quickscan als start laat toe om een sterkte-zwakte analyse te maken op alle domeinen. Vervolgens kan men via specifieke itemlijsten een aantal specifieke thema s doorlichten.

4 PROSE is ontwikkeld samen met de Vlaamse koepelorganisaties en experten uit de sector. Doordat de items in PROSE heel concreet zijn, worden meteen ook concrete verbetertrajecten geïdentificeerd. PROSE raadt aan om te werken via een kwaliteitscyclus over 3 tot 5 jaren, waarbij alle domeinen aan bod komen. Op deze manier werkt men evenwichtig, gericht, systematisch en continu aan kwaliteitszorg. In het uitvoeringsbesluit is een kader opgenomen dat men kan gebruiken voor zelfevaluatie. Dit kader is echter minimalistisch, o.a. om te vermijden dat een uitvoerig kader aan de voorzieningen wordt opgedrongen. Bovendien kan men de items vaak ook alleen geldig beantwoorden mits er concrete metingen geweest zijn en zaken aantoonbaar zijn. Het is dus best te zien als een afgeleid kader dat men kan gebruiken als laatste toetssteen i.p.v. hiervan te vertrekken. Wanneer instellingen enkel dit kader zouden gebruiken om hun kwaliteitszorgsysteem op te bouwen, zou het getuigen van kortzichtigheid. De vooropgestelde thema s kunnen trouwens in de toekomst ook wijzigen. Het beste hanteert men dus een kader waarin de vooropgesteld thema s zijn geïntegreerd. PROSE biedt zo n kader.

5 In het kader van de overheid worden groeiniveaus onderscheiden. Deze groeiniveaus zijn gebaseerd op een paar kwaliteitsdimensies waarop nu het accent wordt gelegd. Met name het werken met procedures wordt sterk benadrukt. Een risico dat hieruit voortvloeit is dat voorzieningen bijna exclusief hun energie hieraan zouden wijden en andere aspecten van kwaliteitszorg zouden negeren. De toelichting bij het uitvoeringsbesluit stelt duidelijk de verwachting van een brede en integrale aanpak voorop, ook al wordt een belangrijk accent gelegd op procedures. Het kader focust op een viertal elementen, die in niveau 3 en 4 terug te vinden zijn. De niveaus 0 en 1 zijn in feite vanuit de optiek van integrale kwaliteitszorg onvoldoende. De terugkomende elementen van niveau 3 zijn: De organisatie stelt de procedure op met inspraak van de proceseigenaars. De procedure is geëxpliciteerd met verantwoordelijke(n), doelstellingen en instrumenten. De organisatie documenteert en communiceert de procedure. Alle medewerkers passen de procedure toe.

6 De terugkomende elementen van niveau 4 zijn: De organisatie evalueert systematisch de procedure en stuurt bij. De evaluatie gebeurt met inspraak van de gebruikers en interne partners. Om op het eerste beoordelingselement van niveau 3 te kunnen antwoorden, dient men een goed begrip te hebben van wat men verstaat onder proceseigenaars. In de voorziening dient hierover een beleid vastgelegd te worden. Een voorziening die zomaar positief antwoord op dit criterium zonder te kunnen aantonen dat men hierover een beleid heeft gemaakt, gaat grof in de fout. Het is dus belangrijk om voldoende kennis en inzicht in kwaliteitszorg beschikbaar te hebben om op een correcte en gerichte manier met het kwaliteitskader om te gaan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om veel energie te stoppen in het uitwerken van allerlei procedures en deze procedures zodanig in detail documenteren dat het ten koste zou gaan van andere zaken die ook belangrijk zijn in kwaliteitszorg. Een voorziening moet dus eerst actief nadenken over de vraag hoe werken we aan procedures zodat deze effectief zijn en niet teveel energie opslorpen in het ontwikkelen en controleren ervan?.

7 We gaan op het voorbeeld van proceseigenaarschap even dieper in. We maken hierbij onderscheid tussen de volgende rollen: Proceseigenaar (process owner): die verantwoordelijk is voor de visie en het concept achter het proces Procesbeheerder (process manager): die het proces operationeel beheert en bijv. zorgt dat het in verschillende afdelingen gelijkloopt Procesingenieur (process engineer): die zorgt dat het proces op een correcte wijze is beschreven (ook technisch) Procesuitvoerder (process practitioner): die actief het proces uitvoert en/of hier actief nauw is betrokken Wanneer men in kwaliteitszorg het heeft over enhancing process ownership betekent het dat men de personen die het proces uitvoeren meer verantwoordelijkheid geeft in het beheren, beschrijven en bijsturen van het proces, en zelfs in het concipiëren ervan.

8 In de nonprofit sector heeft men minder opsplitsing van de bovenstaande 4 rollen en blijft het meestal beperkt tot bijv. een directiefunctie voor hulpverlenings- en zorgprocessen (die eigenaar en beheerder is) en de hulpverleners/begeleiders die de processen uitvoeren. Een kwaliteitscoördinator kan deels de tweede en derde rol opnemen, afhankelijk van hoe een voorziening is gestructureerd. Wanneer een organisatie werkt met zelfsturende teams betekent het dat deze teams de rollen van manager en owner grotendeels zelf samen opnemen. Uiteraard is hierbij dan goede leiding en coaching nodig. Zo is men in de afgelopen eeuw geleidelijk meer geëvolueerd van paternalistische en centraal gestuurde organisaties naar organisaties met participatief management. Alles is echter heel afhankelijk van de schaalgrootte en concrete invulling. Kijken we naar enkele van de grootste internationale organisaties zoals autofabricanten en hamburgerketens, dan zijn de processen zeer sterk centraal vastgelegd zodat overal ter wereld dezelfde producten worden verkocht, ook al is er veel zelfsturing en creativiteit in het ontwerpproces.

9 Elke organisatie zal dus zelf moeten vastleggen wie welke rollen opneemt en hoe bijvoorbeeld in verschillende afdelingen of teams men enerzijds gelijkaardig werkt en toch input creëert om processen bij te sturen. Via PROSE kan men op drie manieren het kader van het uitvoeringsbesluit gebruiken. In de eerste plaats is een EFQM Quickscan beschikbaar, waarmee men alle 9 aandachtsgebieden in de voorziening doorloopt. Vervolgens is een doorlichtingsscan beschikbaar, waarin de criteria uit het kader zijn opgenomen. De bevragingsset is gericht op 3 grote thema s: Kwaliteitszorg, Kernprocessen en Resultaten. Het eerste thema focust op Kwaliteitsbeleid en organisatie, Kwaliteitscultuur en betrokkenheid bij kwaliteit, Kwaliteitsmethoden en werking, Beheer van gegevens en kwaliteitsinformatie, en Klachtenbehandeling en verbetering. Het totaal van 15 vragenlijsten kan modulair ingezet worden in drie afzonderlijke subsets van telkens 5 vragenlijsten. Het levert automatische indexen op, met de mogelijkheid om kwaliteitsniveaus te bepalen en te benchmarken.

10 In de derde plaats dragen we er zorg voor dat de criteria zijn verwerkt in de standaardbevragingssets voor zelfevaluatie en tevredenheidsbevragingen. Op deze manier combineert men op een haalbare wijze een duurzame systematische kwaliteitszorg met het beperkte kader dat door de overheid wordt aangereikt. Passen we dit even toe op het werken met handelingsplannen. In het kader van het uitvoeringsbesluit wordt (enkel) gevraagd of er hiervoor een procedure is opgesteld met inspraak van de proceseigenaars, of deze procedure is geëxpliciteerd, gedocumenteerd en gecommuniceerd, of de medewerkers deze ook toepassen en of de procedure systematisch wordt geëvalueerd met inspraak van de betrokkenen. In PROSE worden bijkomende criteria opgenomen, waardoor een zelfevaluatie rijker en meer integratief wordt. Zo wordt bijvoorbeeld ook gevraagd of er bij het opstellen van het handelingsplan wordt rekening gehouden met alle relevante levensdomeinen, of de cliënt en relevante personen betrokken worden in het opmaken van het handelingsplan, en of er interdisciplinair overlegd en samengewerkt wordt inzake handelingsplannen.

11 Voorzieningen kijken best verder dan het kader dat de overheid aanreikt. Achter dit kader schuilt een verhaal, dat wel in de toelichting bij het uitvoeringsbesluit wordt geschetst maar dat een gedegen vorming vergt om op een manier toegepast te worden zoals de overheid het eigenlijk graag in de praktijk zou zien: met visie, systematiek en verantwoordelijkheid.

De invoering van kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen

De invoering van kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen De invoering van kwaliteitszorg in de Vlaamse voorzieningen Waarop moet ik letten bij de toepassing van het uitvoeringsbesluit? Ben ik verplicht om het kader bij dit besluit te gebruiken? Moeten we enkel

Nadere informatie

De organisatie. hanteert geen methodieken noch instrumenten voor de kwaliteitszorg. kwaliteitszorg.

De organisatie. hanteert geen methodieken noch instrumenten voor de kwaliteitszorg. kwaliteitszorg. Bijlage. Schema als vermeld in artikel 26/4, eerste lid Groeiniveaus (0-5) Kwaliteitszorg: organisatie en visie Kwaliteitszorg: betrokkenheid Kwaliteitszorg: methodieken en instrumenten Kwaliteitszorg:

Nadere informatie

Duurzame integratieve kwaliteitszorg. Andre Vyt

Duurzame integratieve kwaliteitszorg. Andre Vyt Duurzame integratieve kwaliteitszorg Andre Vyt Kernaspecten Hoe integreren we alle relevante aspecten in ons kwaliteitsbeleid? Hoe integreren we het kwaliteitsbeleid in onze dagelijkse werking? Wat zijn

Nadere informatie

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 BRUSSEL T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 contact@zorginspectie.be //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

PROSE Online Diagnostics System

PROSE Online Diagnostics System PROSE Online Diagnostics System Beheerders en respondenten in PROSE Online Diagnostics PROSE online diagnostics betekent een grote vooruitgang in het organiseren en verwerken van bevragingen. U kan alles

Nadere informatie

Kwaco of wacko? Muriel De Ryck

Kwaco of wacko? Muriel De Ryck Kwaco of wacko? Muriel De Ryck Doelstellingen werkgroep Niets nieuws, verder bouwen op vorige decreet Duidelijk kader, haalbaar, zinvol Alleen de essentie uitwerken: kader, visieteksten, kernprocessen

Nadere informatie

Wat kan Online Diagnostics voor scholen zoal betekenen?

Wat kan Online Diagnostics voor scholen zoal betekenen? Wat kan Online Diagnostics voor scholen zoal betekenen? PROSE is een instrumentarium voor integrale kwaliteitszorg, gebaseerd op zelfevaluatie en overleg. Het PROSE Online Diagnostics System (PODS) maakt

Nadere informatie

Inspecties kwaliteitskader bijzondere jeugdzorg

Inspecties kwaliteitskader bijzondere jeugdzorg Inspecties kwaliteitskader bijzondere jeugdzorg 215-216 - Inspecties juli 215 juli 216 - Inspecties op niveau van de erkende organisatie - Kwaliteitsverslag met zelfevaluatie als basis - Beoordeling :

Nadere informatie

VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ)

VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ) VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ) Binnen onze vzw Jeugdzorg Sint-Vincentius zien we kwaliteit als een dynamisch en evolutief gegeven (cfr. Prose-model). Wij willen in eerste instantie een kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Vooruitblik op de inspecties kwaliteitszorg

Vooruitblik op de inspecties kwaliteitszorg Vooruitblik op de inspecties kwaliteitszorg Terugblik naar 24-04-2014, onze kijk op het BVR: Nadruk op kernprocessen Nadruk op resultaten (gebruikersresultaten, medewerkersresultaten, samenlevingsresultaten)

Nadere informatie

VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN

VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN VLAAMS MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Evaluatierapport in het kader van het kwaliteitsdecreet Evaluatie van de zelfevaluatie AZ Sint-Maarten Mechelen April, 2006 1 Inleiding Sinds 1997

Nadere informatie

kwaliteitslabel Waarom kwaliteitslabels en voor wie?

kwaliteitslabel Waarom kwaliteitslabels en voor wie? Het kwaliteits Waarom kwaliteitss en voor wie? PROSE wordt in vele organisaties gebruikt. PROSE is een instrumentarium voor zelfevaluatie en een methodiek voor integrale kwaliteitszorg. Het is belangrijk

Nadere informatie

ZELFEVALUATIE MET HET EFQM-MODEL

ZELFEVALUATIE MET HET EFQM-MODEL 55040122.AV-T1 ZELFEVALUATIE MET HET EFQM-MODEL Wat is zelfevaluatie? Een zelfevaluatie-instrument is niet bedoeld om uzelf te evalueren. Het is een organisatie-evaluatie-instrument. Het woord zelf slaat

Nadere informatie

1. Documenten en informatie beheren

1. Documenten en informatie beheren Het Managementsysteem Onderwijs (MMS-O) is een intranetapplicatie waarmee het mogelijk is om op een gebruiksvriendelijke wijze een managementinformatiesysteem voor een of meerdere scholen op te zetten.

Nadere informatie

Vragenlijst SAFE SURGERY voor het uitvoeren van een zelfevaluatie in contractjaar 2013

Vragenlijst SAFE SURGERY voor het uitvoeren van een zelfevaluatie in contractjaar 2013 Vragenlijst SAFE SURGERY voor het uitvoeren van een zelfevaluatie in contractjaar 2013 De vragen zijn opgedeeld in verschillende rubrieken en betreffen het thema safe surgery. Het is de bedoeling dat de

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleidsplan van het Sint-Godelievecollege

Kwaliteitsbeleidsplan van het Sint-Godelievecollege Kwaliteitsbeleidsplan van het Sint-Godelievecollege 1. Doelstellingen In een maatschappij die voortdurend verandert, is het voor een school essentieel om zich open en flexibel op te stellen. De verwachtingen

Nadere informatie

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1 Er was eens Inspiratiedag: Buitenschoolse Opvang - 20/03/14

Nadere informatie

Overheidsorganisatie van het jaar

Overheidsorganisatie van het jaar Overheidsorganisatie van het jaar Persoonlijke info Naam:* Voornaam:* Organisatie* E-mail van de contactpersoon:* Adres:* Telefoon:* Mijn overheidsorganisatie:* -- Selecteer -- Preselectie Om de preselectie

Nadere informatie

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK

Zelfevaluatie. 1. Inleiding: er was eens Zelfevaluatie. 2. Zelfevaluatie gekaderd in de regelgeving. 3. Zelfevaluatie gekaderd in de ROK 1. Inleiding: er was eens 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1. Inleiding: er was eens 2. gekaderd in de regelgeving 3. gekaderd in de ROK 4. Het -instrument 1 Er was

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst kwaliteitszorg Mede op basis van de inventarisatie van Q*Primair en Q5

Verklarende woordenlijst kwaliteitszorg Mede op basis van de inventarisatie van Q*Primair en Q5 Verklarende woordenlijst kwaliteitszorg Mede op basis van de inventarisatie van Q*Primair en Q5 (uit: Model Kwaliteitshandboek; Polderman, J en Sirre, W., uitgave Q*Primair) A Accountability Verantwoording

Nadere informatie

KWALITEITSBELEID

KWALITEITSBELEID KWALITEITSBELEID 201.01 1 Dit plan is vastgesteld tijdens de teambijeenkomst d.d. 16.01.201 tevens is toen de betreffende kwaliteitskaart door het team ingevuld. 1. VISIE OP KWALITEITSBELEID. OBS de Robbedoes

Nadere informatie

X.X Algemeen kader zelfevaluatie. Goedgekeurd door: Stuurgroep Kwaliteit

X.X Algemeen kader zelfevaluatie. Goedgekeurd door: Stuurgroep Kwaliteit KWALITEITSHANDBOEK OCMW BORNEM X. ZELFEVALUATIE X.X Algemeen kader zelfevaluatie Opgesteld door: Caroline Van Landeghem 1. Doel Goedgekeurd door: Stuurgroep Kwaliteit Datum goedkeuring: 21/10/2013 Datum

Nadere informatie

Een nieuwe specifieke versie van voor residentiële zorg

Een nieuwe specifieke versie van voor residentiële zorg Een nieuwe specifieke versie van voor residentiële zorg woon- en zorgcentra rust- en verzorgingstehuizen psychiatrische verzorgingstehuizen Keuze voor gerichte, toepasselijke, dynamische en integrale kwaliteitszorg

Nadere informatie

Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum

Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum Aanleiding onderzoek Tegen 2012 moet een woon- en zorgcentrum zelfevaluatie uitvoeren (Vlaamse Regering, 2009) Vraag vanuit externe stuurgroep

Nadere informatie

Kwaliteit is van Iedereen ( ). Avans Integrale Kwaliteitszorg Raamwerk (2006).

Kwaliteit is van Iedereen ( ). Avans Integrale Kwaliteitszorg Raamwerk (2006). Conceptvragenlijst functioneren kwaliteitssysteem Versie diensteenheden Beschrijving opdrachtgever Paul Rupp, voorzitter Regiegroep IKZ opdrachtnemer Marco Cornelissen en Amber Verrycken link met andere

Nadere informatie

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening Bijlage bij het Ministerieel besluit van 10 december 2001 inzake kwaliteitszorg in de rusthuizen, centra voor dagverzorging, centra voor kortverblijf, serviceflats en woningcomplexen met (B.S. 28.III.2002).

Nadere informatie

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid

Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Passend onderwijs en kwaliteitsbeleid Lia van Meegen Kwaliteitsbeleid Wettelijk kader: inspectie Kwaliteitsbeleid op twee niveaus: Niveau van het swv Niveau afzonderlijke besturen en scholen Kwaliteitszorg

Nadere informatie

Vragenlijsten regio Noordoost Uitwerking vragenlijst 8: De coördinatie leerlingondersteuning / IB

Vragenlijsten regio Noordoost Uitwerking vragenlijst 8: De coördinatie leerlingondersteuning / IB Vragenlijsten regio Noordoost Uitwerking vragenlijst 8: De coördinatie leerlingondersteuning / IB Opmerkingen vooraf: o De vragenlijsten zijn door alle 37 scholen retour gezonden. o Er werd geantwoord

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument in verband met belemmerende en bevorderende organisatiefactoren voor inclusie van personen met een handicap.

Zelfevaluatie-instrument in verband met belemmerende en bevorderende organisatiefactoren voor inclusie van personen met een handicap. Zelfevaluatie-instrument in verband met belemmerende en bevorderende organisatiefactoren voor inclusie van personen met een handicap Bea Maes, Claudia Claes, Karlien Deroover INSTRUCTIES 1. Inhoud van

Nadere informatie

1. Bepalen van de prioriteiten

1. Bepalen van de prioriteiten 1 1. Bepalen van de prioriteiten Bij het bepalen van prioriteiten heeft men aandacht voor: bevestigen en borgen van wat goed gebleken is (= behoud-punten); verbetering van de vastgestelde werkpunten (=

Nadere informatie

Kwaliteitscode - Vlaanderen 2015-2017

Kwaliteitscode - Vlaanderen 2015-2017 Kwaliteitscode - Vlaanderen 2015-2017 Situering van de Kwaliteitscode Afstemming op Europese referentiekaders De regie-pilots De uitgebreide instellingsreview In de periode 2015-2017 krijgen de universiteiten

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 5. Zelfevaluatie 5.1. Opstellen, uitvoeren en evalueren van het jaarlijks beleidsplan. Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf:

Kwaliteitshandboek 5. Zelfevaluatie 5.1. Opstellen, uitvoeren en evalueren van het jaarlijks beleidsplan. Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: Khb.5.1. versie 3 1/4 Beoordeeld: Jan De Bruyn Paraaf: Doel Artikel 46 1/2, 47 en bijlage 3 TOEPASSINGSGEBIED Alle medewerkers Goedgekeurd: Filip Slosse Paraaf: Geldig vanaf: 01/03/2016 VERWANTE DOCUMENTEN

Nadere informatie

QUICK SCAN KWALITEITSZORG VRIJWILLIGERS ORGANISATIES (ZELFEVALUATIE)

QUICK SCAN KWALITEITSZORG VRIJWILLIGERS ORGANISATIES (ZELFEVALUATIE) vrijwilligers info juni 2003 QUICK SCAN KWALITEITSZORG VRIJWILLIGERS ORGANISATIES (ZELFEVALUATIE) informatie voor deelnemende organisaties Inleiding Vrijwilligersorganisaties zijn organisaties in beweging.

Nadere informatie

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Versterking van de zorgplan PDCA cyclus resulteert in zinvol en regelarm verantwoorden over kwaliteit

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Versterking van de zorgplan PDCA cyclus resulteert in zinvol en regelarm verantwoorden over kwaliteit Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Versterking van de zorgplan PDCA cyclus resulteert in zinvol en regelarm verantwoorden over kwaliteit Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Geen kwaliteitsdossier

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie.

2 De organisatie geeft aan welke actuele maatschappelijke ontwikkelingen relevant zijn in relatie tot haar missie en visie. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL- CULTURELE ORGANISATIES MET EEN WERKING BINNEN SPECIFIEKE REGIO DECREET EN MEMORIE VAN TOELICHTING ARTIKEL 35, UITVOERINGSBESLUIT

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter Kwaliteitssysteem datamanagement Meetbaar Beter Datum: 20 juli 2017 Versie : 0.10 Kwaliteitssysteem Meetbaar Beter versie 0.10.docx Pagina 1 van 8 Voorwoord Het aantal centra dat is aangesloten bij Meetbaar

Nadere informatie

PP5 Kwaliteitszorgsysteem in SLO in CVO s van expertisenetwerk School of Education

PP5 Kwaliteitszorgsysteem in SLO in CVO s van expertisenetwerk School of Education PP5 Kwaliteitszorgsysteem in SLO in CVO s van expertisenetwerk School of Education UITGANSPUNT Specifieke Lerarenopleidingen (SLO) visitatie in 2012. De SLO s binnen de Centra voor Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter Kwaliteitssysteem datamanagement Meetbaar Beter Datum: 22 maart 2016 Versie : 0.8 Kwaliteitssysteem Meetbaar Beter versie 0.8 Pagina 1 van 8 Voorwoord Het aantal centra dat is aangesloten bij Meetbaar

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1: Managen versus leidinggeven... 13 1.1 Management... 13 1.2 Leiding geven... 13 1.3 Competenties en taakaspecten van de leidinggevende... 16 1.4 Samenvattend... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

volwassenen bevordert; 2) aan te geven welke samenlevingsvraagstukken

volwassenen bevordert; 2) aan te geven welke samenlevingsvraagstukken BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL-CULTURELE VOLWASSENENORGANISATIES MET EEN WERKING VOOR HET NEDERLANDSE TAALGEBIED EN HET TWEETALIGE GEBIED BRUSSEL-HOOFDSTAD

Nadere informatie

Beleidsplanning en opvolging G2020

Beleidsplanning en opvolging G2020 Beleidsplanning en opvolging G2020 Kader opleiding Streefdoel van nieuwe BBC-wetgeving = meer resultaatsgericht werken een aantal wettelijke en organisatorische maatregelen Koppeling van strategie, financiën

Nadere informatie

Opstellen van een beleidsplan

Opstellen van een beleidsplan Opstellen van een beleidsplan Leer- en deeldag eerstelijnszones Dinsdag 19 maart, Antwerpen Overzicht Waarom beleidsplanning Met wie Proces: wie initieert? Verhouden op maatschappelijke context + gegevens

Nadere informatie

22 Kwaliteit en kwaliteitszorg 23

22 Kwaliteit en kwaliteitszorg 23 22 Kwaliteit en kwaliteitszorg 23 Waarom aandacht voor kwaliteit? Verhoudingen in de non-profit sector worden steeds zakelijker, ook bij organisaties die met vrijwilligers werken. De klant wil kwaliteit.

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen (B.S. 10.11.2003) HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VOOR DE PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN EN DE CENTRA VOOR GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

UITVOERINGSBESLUIT VOOR DE PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN EN DE CENTRA VOOR GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG UITVOERINGSBESLUIT VOOR DE PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN EN DE CENTRA VOOR GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG 1. Hoe is het uitvoeringsbesluit tot stand gekomen? 2. Aan welke vereisten moet het kwaliteitshandboek

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord 11. Inleiding: een kader voor kwaliteitsontwikkeling 15

I N H O U D. Voorwoord 11. Inleiding: een kader voor kwaliteitsontwikkeling 15 modellen 5 I N H O U D Voorwoord 11 Inleiding: een kader voor kwaliteitsontwikkeling 15 1 Kwaliteit 21 1.1 Situering 22 1.1.1 Beheersbaarheid 22 1.1.2 Waarden 22 1.1.3 Kernprocessen in de non-profitsector

Nadere informatie

Smetstraat Hasselt Tel: 011/ / Fax: 011/ Ondernemingsnr:

Smetstraat Hasselt Tel: 011/ / Fax: 011/ Ondernemingsnr: 1 I N H O U D S O P G A V E Hoofdstuk 1 Visie op kwaliteitsbeleid 3 Hoofdstuk 2 Kerncijfers 2017 3 2.1 Cijfers totale werking 3 2.2 Cijfers nieuwe dossiers 5 2.3 Cijfers projectwerking 5 Hoofdstuk 3 Zelfevaluatie

Nadere informatie

Zou het niet iedeaal zijn

Zou het niet iedeaal zijn Zou het niet iedeaal zijn ...als op de eerste werkdag van een nieuwe medewerker alles klaarstaat?! Er zal geen discussie over bestaan. Het zou ideaal zijn wanneer alle voorzieningen op de eerste werkdag

Nadere informatie

Kwaliteitszorg en/of het beleidsvoerend vermogen van scholen!? Jan Vanhoof SOK-studiedag 10 december 2010

Kwaliteitszorg en/of het beleidsvoerend vermogen van scholen!? Jan Vanhoof SOK-studiedag 10 december 2010 Kwaliteitszorg en/of het beleidsvoerend vermogen van scholen!? Jan Vanhoof SOK-studiedag 10 december 2010 1 Wat verwacht men van een top - school? Decreet betreffende de kwaliteit van onderwijs Art 4.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

Beleids- en BeheersCyclus. Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk

Beleids- en BeheersCyclus. Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk Beleids- en BeheersCyclus Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk Inhoud cursus Rode draad 1.2 Inleiding 1.3 Definities 1.4 Model strategisch 1.5 Belang strategisch 1.6 Belang

Nadere informatie

Bestuurlijke hantering onderzoeksbeoordelingen aan de UvT 2009-2015

Bestuurlijke hantering onderzoeksbeoordelingen aan de UvT 2009-2015 Bestuurlijke hantering onderzoeksbeoordelingen aan de UvT 2009-2015 In het najaar van 2007 hebben de besturen van VSNU, NWO en KNAW besloten tot aanpassing van het Standard Evaluation Protocol (SEP) 1.

Nadere informatie

Comm ant & Waterschappen

Comm ant & Waterschappen Methode en web-based software voor proces en resultaatverbetering Comm ant & Waterschappen Comm ant helpt ons écht procesgericht te werken. Marlies Leenders, Tanja dekker & Guus de Kaper K l a n t c a

Nadere informatie

http://www.health.fgov.be/pls/apex/f?p=225:1:1754521204855099.

http://www.health.fgov.be/pls/apex/f?p=225:1:1754521204855099. STILZWIJGENDE VERLENGING VAN HET CONTRACT COÖRDINATIE KWALITEIT EN PATIËNTVEILIGHEID Het contract coördinatie kwaliteit en patiëntveiligheid 2013 wordt stilzwijgend verlengd voor een periode van 12 maanden

Nadere informatie

organisatie kan hier bepalen en toelichten of en in welke mate ze een werking ontplooit in een internationale context.

organisatie kan hier bepalen en toelichten of en in welke mate ze een werking ontplooit in een internationale context. BEOORDELINGSELEMENTEN, BEOORDELINGSCRITERIA EN EVALUATIECRITERIA VAN DE SOCIAAL-CULTURELE VOLWASSENENORGANISATIES MET EEN WERKING VOOR HET NEDERLANDSE TAALGEBIED EN HET TWEETALIGE GEBIED BRUSSEL-HOOFDSTAD

Nadere informatie

rol IMPROVE in het IKZ-systeem leerpunten uit de pilots in de hogeschool case: PBA in de Podologie

rol IMPROVE in het IKZ-systeem leerpunten uit de pilots in de hogeschool case: PBA in de Podologie Verloop van de sessie rol IMPROVE in het IKZ-systeem leerpunten uit de pilots in de hogeschool case: PBA in de Podologie vragen ROL VAN IMPROVE IN IKZ-SYSTEEM Integraal kwaliteitszorgsysteem opgezet vanuit

Nadere informatie

Advies. Onderwijsinspectie 2.0. Brussel, 26 juni 2017

Advies. Onderwijsinspectie 2.0. Brussel, 26 juni 2017 Advies Onderwijsinspectie 2.0 Brussel, 26 juni 2017 SERV_20170626_Onderwijsinspectie2.0_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be

Nadere informatie

HET MANAGEMENTCONTRACT in het kader van Integraal Resultaatverantwoordelijk Management Margreeth van der Kooij

HET MANAGEMENTCONTRACT in het kader van Integraal Resultaatverantwoordelijk Management Margreeth van der Kooij HET MANAGEMENTCONTRACT in het kader van Integraal Resultaatverantwoordelijk Management Margreeth van der Kooij De context van het managementcontract Het managementcontract is een overeenkomst tussen vertegenwoordigers

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 1 Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE PEDDEPOEL

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE PEDDEPOEL RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE PEDDEPOEL Plaats : Wanssum BRIN-nummer : 05EJ Onderzoeksnummer : 118424 Datum schoolbezoek : 9 februari 2010 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

Het kwaliteitsmodel voor overheidsorganisaties

Het kwaliteitsmodel voor overheidsorganisaties Het kwaliteitsmodel voor overheidsorganisaties Organisatie-ontwikkeling door integrale kwaliteitszorg Presentatie NMKG / 22-11-2001 Het kwaliteitsmodel voor overheidsorganisaties. Afgeleide van het INK-model

Nadere informatie

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan.

4.3 Het toepassingsgebied van het kwaliteitsmanagement systeem vaststellen. 4.4 Kwaliteitsmanagementsysteem en de processen ervan. ISO 9001:2015 ISO 9001:2008 Toelichting van de verschillen. 1 Scope 1 Scope 1.1 Algemeen 4 Context van de organisatie 4 Kwaliteitsmanagementsysteem 4.1 Inzicht in de organisatie en haar context. 4 Kwaliteitsmanagementsysteem

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement cc. Functie strategisch manager Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub cc Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

INHOUD. 1. Structuur van het kwaliteitshandboek

INHOUD. 1. Structuur van het kwaliteitshandboek INHOUD 1. Structuur van het kwaliteitshandboek 1.1 Doel 1.2 Opbouw 1.3 Verspreiding en bekendmaking 1.4 Bijlage structuur van dit kwaliteitshandboek: - gebruikte afkortingen - legende stroomdiagram 2.

Nadere informatie

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 OVERGANGSBEPALINGEN VOOR VERENIGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 Titel 8. Slotbepalingen Hoofdstuk 2. Overgangsbepalingen Art. 59. Voor de op grond van het decreet van 4 april 2003, zoals van kracht voor de

Nadere informatie

EEN MEERJARIG BELEIDSPLAN MET SMART DOELSTELLINGEN

EEN MEERJARIG BELEIDSPLAN MET SMART DOELSTELLINGEN VOORBEELD VEILIGHEIDSPLAN EEN MEERJARIG BELEIDSPLAN MET SMART DOELSTELLINGEN Hieronder ziet u de hoofdstukken en paragrafen van het veiligheidsplan. Per paragraaf ziet u welke informatie u moet geven.

Nadere informatie

ISO 9001:2000 en EFQM bij AOSO Marc Gernaey

ISO 9001:2000 en EFQM bij AOSO Marc Gernaey INFOSHOP ISO 9001:2000 en EFQM bij AOSO Marc Gernaey 1 Doelstelling Implementatie van ISO 9001:2000 bij een overheidsadministratie ISO 9001 en AOSO Doelstelling van AOSO Filosofie en uitgangspunten van

Nadere informatie

Meer rendement uit Interne Audits

Meer rendement uit Interne Audits van wijzend vingertje naar toegevoegde waarde Matthijs F.A. Dierick sr Lead Auditor en Trainer CLIENT LOGO Inhoud van de presentatie Vooroordelen en misvattingen over interne audits Wat is nu het minimum

Nadere informatie

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI)

Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Marloes de Ruiter en Marcel Dopper 16 juni 2015 Kwaliteit Eenvoudig Inzichtelijk (KEI) Geen kwaliteitsdossier voor het archief of het certificaat, maar een Kwaliteitskaart

Nadere informatie

Toelichting bij de kwaliteitsbepalingen van toepassing op de diensten voor pleegzorg 1

Toelichting bij de kwaliteitsbepalingen van toepassing op de diensten voor pleegzorg 1 Toelichting bij de kwaliteitsbepalingen van toepassing op de diensten voor pleegzorg 1 1. Inleiding Het decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PCBS DE RIETLANDEN

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PCBS DE RIETLANDEN RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP PCBS DE RIETLANDEN School : pcbs De Rietlanden Plaats : Marken BRIN-nummer : 07LO Onderzoeksnummer : 117115 Datum schoolbezoek : 1 september

Nadere informatie

Hans D Hondt Kabinetschef van de Minister-president van de Vlaamse regering

Hans D Hondt Kabinetschef van de Minister-president van de Vlaamse regering Hans D Hondt Kabinetschef van de Minister-president van de Vlaamse regering Nieuwe start Nieuwe rol opnemen Onzekerheden Spelregels bepalen Goede afspraken maken goede vrienden Elk zijn eigen rol - politiek

Nadere informatie

ZELFEVALUATIEKADER EN INSTRUMENTEN

ZELFEVALUATIEKADER EN INSTRUMENTEN OPLEIDEN IN SCHOOL ZELFEVALUATIEKADER OPLEIDEN IN SCHOOL ZELFEVALUATIEKADER EN INSTRUMENTEN OPLEIDEN IN SCHOOL Er zijn instrumenten beschikbaar waarmee u de kwaliteit van opleiden in school (OIS) in beeld

Nadere informatie

Werken met de Systeemmanager Resultaatgericht leren werken met het INK-managementmodel

Werken met de Systeemmanager Resultaatgericht leren werken met het INK-managementmodel XQ Systeemmanagement XQ KIDS XQ TEAMS XQ MANAGEMEMT DIENSTVERLENING Voorlichting Advisering Training Begeleiding Coaching (Gebruikers) Netwerken Kwaliteitskringen Werken met de Systeemmanager Resultaatgericht

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Pilot TRIASLegitimatiecheck

Pilot TRIASLegitimatiecheck De TRIASLegitimatiecheck is een instrument waarmee corporaties, samen met hun stakeholders, hun legitimatie kunnen vaststellen en versterken. Aedes en Atrivé zoeken vier of vijf corporaties die het instrument

Nadere informatie

Betreft: Effect van hulpverlening als centraal thema binnen het kwaliteitsbeleid

Betreft: Effect van hulpverlening als centraal thema binnen het kwaliteitsbeleid Agentschap Jongerenwelzijn Koning Albert II-laan 35, bus 32 1030 Brussel T Telefoonnummer F Faxnummer www.jongerenwelzijn.be De door Jongerenwelzijn erkend of vergunde organisaties Straat nummer bus (optioneel)

Nadere informatie

H.a- gbyfe RAPPORT " ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE MEULEHOOK

H.a- gbyfe RAPPORT  ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE MEULEHOOK poj H.a- gbyfe RAPPORT " ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP R.K. BASISSCHOOL DE MEULEHOOK School Plaats BRIN-nummer Onderzoeksnummer R.K. basisschool De Meulehook Geleen 08KT 111394

Nadere informatie

OPI-PMO - PROJECT MANAGER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL

OPI-PMO - PROJECT MANAGER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Functiedetail FUNCTIE : OPI-PMO - Project Manager FUNCTIEFAMILIE : Technology AFDELING : Technology DATUM LAATSTE AANPASSING: mei 2010 FUNCTIETITEL DIRECTE LEIDINGGEVENDE: Senior Program Manager OUDE CODE:

Nadere informatie

Hoofdstuk I - Algemene bepalingen

Hoofdstuk I - Algemene bepalingen SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN HET VLAAMS ONDERSTEUNINGSCENTRUM VOOR HET VOLWASSENENONDERWIJS Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaamse

Nadere informatie

Informatieveiligheidsconsulent. 23 sept 2014 Gent

Informatieveiligheidsconsulent. 23 sept 2014 Gent Informatieveiligheidsconsulent 23 sept 2014 Gent Wie zijn ze wat doen ze? VERANTWOORDELIJKHEDEN INFORMATIEVEILIGHEIDSCONSULENTEN Wie moet een informatieveiligheidsconsulent aanstellen? De verplichting

Nadere informatie

AGORA KMS 1.1 Voorstellen Agora-Weveco

AGORA KMS 1.1 Voorstellen Agora-Weveco AGORA KMS 1.1 Voorstellen Agora-Weveco Het verhaal achter elk ontwerp maakt het object uniek. Veiligheid moet praten met cultuur; noch zichzelf noch zijn bezoekers behandelen als machines, waarvan enkel

Nadere informatie

NAAR EEN KWALITEITSZORGSYSTEEM VOOR INTERNATEN

NAAR EEN KWALITEITSZORGSYSTEEM VOOR INTERNATEN NAAR EEN KWALITEITSZORGSYSTEEM VOOR INTERNATEN 1 WAT IS KWALITEIT IN INTERNATEN? Alle internaatsmedewerkers zijn op één of andere manier bezorgd dat het internaat goed draait en dat de internen zich goed

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENSTEN Tussen de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door de heer Frank Vandenbroucke, Vlaams minister van Onderwijs

Nadere informatie

Ik als begeleider van de begeleiders. Keuzewerkwinkel inspiratiedag IJD Hasselt

Ik als begeleider van de begeleiders. Keuzewerkwinkel inspiratiedag IJD Hasselt Ik als begeleider van de begeleiders Keuzewerkwinkel inspiratiedag IJD Hasselt Ben ik de stuurder of de motivator van mijn begeleidingsploeg? Welke stijl van leiding geven, ligt in mijn natuur? Deze vragen

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Beïnvloeding van de organisatiecultuur... 13 1.2. Organisatiecultuur en organisatieklimaat... 15 1.3. Noodzaak van cultuuromslag... 16

Nadere informatie

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling.

Als je organisatie nog extra vragen wenst te stellen, volgen deze vragen onmiddellijk na de Personeelspeiling. Welkom bij de Personeelspeiling 2018. Als medewerker beantwoord je 46 vragen over hoe jij je job ervaart. Als manager krijg je nog 17 bijkomende vragen over het functioneren en het personeelsbeleid van

Nadere informatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life is een uniek instrument dat medewerkers in de zakelijke markt helpt om duurzaam gezond en vitaal te kunnen blijven

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR BEWEGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018

OVERGANGSBEPALINGEN VOOR BEWEGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 OVERGANGSBEPALINGEN VOOR BEWEGINGEN VOORTGANGSRAPPORT 2018 Titel 8. Slotbepalingen Hoofdstuk 2. Overgangsbepalingen Art. 59. Voor de op grond van het decreet van 4 april 2003, zoals van kracht voor de

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Evaluatieformulier UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN

Evaluatieformulier UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN UNIVERSITAIRE ZIEKENHUIZEN LEUVEN Evaluatieformulier Naam: Functie: Dienst/ afdeling: Diensthoofd: Aanwervingsdatum: Basiscontract: Verlenging: op te maken voor: Evaluatiedomein Tussentijdse evaluatie

Nadere informatie

TOGETHER WE IMPROVE OP PAD NAAR CONTINUE VERBETERING VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING IN DE WOONZORG

TOGETHER WE IMPROVE OP PAD NAAR CONTINUE VERBETERING VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING IN DE WOONZORG TOGETHER WE IMPROVE OP PAD NAAR CONTINUE VERBETERING VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING IN DE WOONZORG VLAAMS BELEID ROND KWALITEIT IN DE WZC kwaliteitsdecreet (2003) en WZD (2009) kwaliteitsbeleid kwaliteitshandboek

Nadere informatie

KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS

KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS AANBOD 2015 2016 KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS AANBOD 2015 2016 Middels actieve promotie en facilitering door LECSO in het land zijn steeds meer (V)SO scholen bezig

Nadere informatie

Onderwijskwaliteit bewaken en ontwikkelen. Een benadering vanuit een lokaal perspectief

Onderwijskwaliteit bewaken en ontwikkelen. Een benadering vanuit een lokaal perspectief Onderwijskwaliteit bewaken en ontwikkelen. Een benadering vanuit een lokaal perspectief Het inspectieverslag als databron voor kwaliteitsontwikkeling Interne kwaliteitszorg en externe evaluatie Kwaliteitsbeleid

Nadere informatie