DRANK EN DRUGSBELEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DRANK EN DRUGSBELEID"

Transcriptie

1 BEGINSELEN TOT HET DRANK EN DRUGSBELEID Conform de regels en richtlijnen van Scouts & Gidsen Vlaanderen

2 2 Inhoud Inhoud... 2 Regels van Scouts & Gidsen Vlaanderen... 3 Illegale middelen (cannabis, XTC, cocaïne, )... 3 Legale middelen (alcohol, tabak, medicatie, )... 3 BAR (Belangrijke Alcohol Richtlijnen) Scouts Mariaburg... 4 Legende... 4 Vóór de activiteiten... 4 Tijdens de activiteiten... 4 Na de activiteiten... 5 Op weekend... 5 Op kamp... 7 Belangrijke Drug Richtlijnen Scouts Mariaburg... 8 Legende... 8 Illegale drugs... 8 Roken... 8 Sanctiebeleid... 9 Bij éénmalige overtreding... 9 Bij systematische overtreding... 9 Wie beslist wanneer een sanctie wordt uitgevoerd? Wanneer worden externen betrokken? (Ouders, DC, politie, ) Wet over alcohol Richtlijnen en tips van Scouts & Gidsen Vlaanderen over alcohol Weetjes Meer info... 11

3 3 Regels van Scouts & Gidsen Vlaanderen Illegale middelen (cannabis, XTC, cocaïne, ) Geen gebruik of bezit; Niet onder invloed tijdens activiteiten; Niet in of rond de infrastructuur van de groep; Uitgesloten als men herkenbaar is als scout of gids. Legale middelen (alcohol, tabak, medicatie, ) Kapoenen, Welpen, Toto s en Jong-Givers: Geen gebruik of bezit, niet onder invloed tijdens activiteiten en in of rond de infrastructuur; Givers: Indien jonger dan 16 jaar mogen nooit alcohol nuttigen; [Scouts en Gidsen Vlaanderen adviseert om in de Givertakken, waar zowel leden jonger als ouder dan 16 jaar zijn, alcohol te verbieden voor iedereen die lid is binnen dezelfde tak.] Jins: Indien jonger dan 18 jaar geen sterke drank. [Scouts en Gidsen Vlaanderen adviseert om in Jintakken, waar zowel leden jonger als ouder dan 18 zijn, sterke drank te verbieden voor iedereen die lid is binnen dezelfde tak.] Leiding: de groepsraad beslist. Wees ook hier kritisch en streng genoeg voor jezelf en je medeleiding en leg duidelijk regels vast die onverantwoorde toestanden uitsluiten en in de lijn liggen van de regels voor de leden. [Verderop in het verslag worden de afspraken rond alcoholgebruik bij leiding besproken. Deze werden opgesteld door de groepsleiding van de termijn , gebaseerd op de reeds bestaande alcoholrichtlijnen van vorige versies van het drank- en drugsbeleid en conform de regels en richtlijnen van Scouts & Gidsen Vlaanderen, unaniem goedgekeurd door de leiding van het scoutsjaar Het ondertekenen en naleven van deze afspraken is een basisvoorwaarde voor het leiderschap bij 53 e Scouts Mariaburg.] Elkaar aanzetten tot middelengebruik is uit den boze.

4 4 BAR (Belangrijke Alcohol Richtlijnen) Scouts Mariaburg Legende Afspraken Opvolging Vóór de activiteiten Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers niet toegelaten alcohol te nuttigen vóór een scoutsactiviteit. De leider, hulpleider of foerier krijgt een waarschuwing en wordt terug naar huis gestuurd. De leider, hulpleider of foerier krijgt een sanctie (bepaald volgens het sanctiebeleid) en wordt naar huis gestuurd. De leider, hulpleider of foerier wordt naar huis gestuurd en krijgt een schorsing van 3 weken. De leider, hulpleider of foerier wordt onmiddellijk ontslagen van zijn functie en wordt definitief uitgesloten. Het is voor leden (ongeacht de leeftijd) niet toegelaten alcohol te nuttigen vóór een scoutsactiviteit. De ouders worden ingelicht, het lid krijgt een waarschuwing van de takleiding en wordt naar huis gestuurd. De ouders en de groepsleiding worden ingelicht, het lid krijgt een waarschuwing van de groepsleiding en wordt naar huis gestuurd. De ouders en de groepsleiding worden ingelicht, het lid wordt naar huis gestuurd en krijgt een schorsing van 3 weken. De ouders en de groepsleiding worden ingelicht. Het lid wordt onmiddellijk uitgesloten. De ouders trekken het lidgeld niet terug. Tijdens de activiteiten Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers niet toegelaten onder invloed van alcohol deel te nemen aan de activiteiten. De leider, hulpleider of foerier krijgt een waarschuwing en wordt terug naar huis gestuurd. De leider, hulpleider of foerier krijgt een sanctie (bepaald volgens het sanctiebeleid) en wordt naar huis gestuurd. De leider, hulpleider of foerier wordt naar huis gestuurd en krijgt een schorsing van 3 weken. De leider, hulpleider of foerier wordt onmiddellijk ontslagen van zijn functie en wordt definitief uitgesloten. Het is voor leden (ongeacht de leeftijd) niet toegelaten onder invloed van alcohol deel te nemen aan de activiteiten.

5 5 De ouders worden ingelicht, het lid krijgt een waarschuwing van de takleiding en wordt naar huis gestuurd. De ouders en de groepsleiding worden ingelicht, het lid krijgt een waarschuwing van de groepsleiding en wordt naar huis gestuurd. De ouders en de groepsleiding worden ingelicht, het lid wordt naar huis gestuurd en krijgt een schorsing van 3 weken. De ouders en de groepsleiding worden ingelicht. Het lid wordt onmiddellijk uitgesloten. De ouders trekken het lidgeld niet terug. Na de activiteiten Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers toegelaten alcohol te consumeren, wanneer diens functie als leider voorbij is. D.w.z. wanneer alle activiteiten beëindigd zijn en de leden (ongeacht leeftijd of tak) naar huis zijn. Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers toegelaten alcohol te consumeren tijdens een kasactie waarbij alcohol verkocht wordt (jenever, glühwein, ): Indien dit niet een kasactie van diens eigen tak betreft en indien er geen leden meer aanwezig zijn die onder diens verantwoordelijkheid vallen. Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers niet toegelaten alcohol te consumeren: wanneer de activiteit en/of diens leidersfunctie nog niet werd beëindigd, wanneer er nog leden aanwezig zijn (ongeacht leeftijd of tak) en voor het oog van ouders. Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers niet toegelaten alcohol te consumeren tijdens een kasactie waarbij alcohol verkocht wordt (jenever, glühwein, ): Indien dit een kasactie van diens eigen tak betreft en/of er nog leden aanwezig zijn die onder diens verantwoordelijkheid vallen. 5 de overtreding: De leider, hulpleider of foerier krijgt een waarschuwing. De leider, hulpleider of foerier dient zich te verantwoorden voor de groepsleiding. De leider, hulpleider of foerier dient zich te verantwoorden voor de groepsleiding en krijgt een sanctie (bepaald volgens het sanctiebeleid). De leider, hulpleider of foerier krijgt een schorsing van 3 weken. De leider, hulpleider of foerier wordt onmiddellijk ontslagen van zijn functie en wordt definitief uitgesloten. Op weekend Leiding jonge takken (Kapoenen, Welpen, Toto s, Jong-Givers): Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers niet toegelaten alcohol te nuttigen: In het bijzijn van leden vóór, tijdens of na activiteiten, buiten het zicht van leden vóór en tijdens activiteiten. Leiding jonge takken (Kapoenen, Welpen, Toto s, Jong-Givers): Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers toegelaten alcohol te nuttigen na de activiteiten, wanneer de leden in hun bed liggen. Dit is enkel toegestaan indien de leider in kwestie zijn verantwoordelijkheid op een normale manier kan blijven uitvoeren. Er moeten in dat geval minstens 2 personen BOB zijn (d.w.z. nuchter) waarvan tenminste 1 leider een rijbewijs en wagen ter beschikking heeft. Leiding oude takken (Givers, Jins): Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers toegelaten alcohol te nuttigen: In het bijzijn van leden (die wettelijk gezien alcohol mogen nuttigen)

6 6 vóór, tijdens of na activiteiten. Dit is enkel toegestaan: onder het motto onder toezicht en op verantwoorde manier leren omgaan met alcohol, indien de leider in kwestie zijn verantwoordelijkheid op een normale manier kan blijven uitvoeren en indien alcohol niet gebruikt wordt in functie van een spel of activiteit. Er moeten minstens 2 personen BOB zijn (d.w.z. nuchter) waarvan tenminste 1 leider een rijbewijs en wagen ter beschikking heeft. [Advies: Drink bij voorkeur geen alcohol waar leden bij zijn en handel steeds conform de regels van Scouts & Gidsen Vlaanderen] 5 de overtreding: 6 de overtreding: De leider, hulpleider of foerier krijgt een waarschuwing. Indien hij een kater heeft, laat je hem best zijn roes uitslapen. De takleiding gaat met de leider, hulpleider of foerier in kwestie in dialoog. Indien hij een kater heeft, laat je hem best eerst zijn roes uitslapen. hulpleider of foerier in kwestie. Er volgt een sanctie (bepaald volgens het sanctiebeleid). hulpleider of foerier in kwestie. De leider komt op gesprek bij de groepsleiding. Er volgt een sanctie en een nieuwe waarschuwing. hulpleider of foerier in kwestie. De leider krijgt een schorsing van 3 weken. hulpleider of foerier in kwestie. Die laatste wordt onmiddellijk ontslagen van zijn functie en definitief uitgesloten. Leden jonge takken (Kapoenen, Welpen, Toto s, Jong-Givers): Het is voor leden niet toegestaan alcohol te nuttigen. Leden oude takken (Givers, Jins): Het is voor leden toegestaan alcohol te nuttigen volgens de wettelijke voorwaarden (d.w.z. -16: geen alcohol, -18: geen sterke dranken) conform de regels en richtlijnen van Scouts & Gidsen Vlaanderen en de gemaakte afspraken met de takleiding, mits toestemming van diens ouders. [Scouts en Gidsen Vlaanderen adviseert om in de Givertakken, waar zowel leden jonger als ouder dan 16 jaar zijn, alcohol te verbieden voor iedereen die lid is binnen dezelfde tak en om in Jintakken, waar zowel leden jonger als ouder dan 18 zijn, sterke drank te verbieden voor iedereen die lid is binnen dezelfde tak. Communiceer steeds duidelijk de hoeveelheid die gedronken mag worden en de consequenties indien de limiet overschreden wordt.] 2 ste overtreding: Het lid krijgt een waarschuwing van de takleiding. Het lid krijgt een nieuwe waarschuwing van de takleiding en krijgt een sanctie (bepaald volgens de gemaakte afspraken met de groep). De ouders en de groepsleiding worden ingelicht, het lid krijgt een waarschuwing van de groepsleiding en een sanctie (bepaald volgens de gemaakte afspraken met de groep). De ouders en de groepsleiding worden ingelicht, het lid wordt naar huis gestuurd.

7 7 Op kamp Leiding jonge takken (Kapoenen, Welpen, Toto s, Jong-Givers): Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers niet toegelaten alcohol te nuttigen: In het bijzijn van leden vóór, tijdens of na activiteiten, buiten het zicht van leden vóór en tijdens activiteiten. Leiding jonge takken (Kapoenen, Welpen, Toto s, Jong-Givers): Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers toegelaten alcohol te nuttigen na de activiteiten, wanneer de leden in hun bed liggen. Dit is enkel toegestaan indien de leider in kwestie zijn verantwoordelijkheid op een normale manier kan blijven uitvoeren. Er moeten in dat geval minstens 2 personen per kampterrein BOB zijn (d.w.z. nuchter) waarvan tenminste 1 leider een rijbewijs en wagen ter beschikking heeft. Leiding oude takken (Givers, Jins): Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers toegelaten alcohol te nuttigen: In het bijzijn van leden (die wettelijk gezien alcohol mogen nuttigen) vóór, tijdens of na activiteiten. Dit is enkel toegestaan: onder het motto onder toezicht en op verantwoorde manier leren omgaan met alcohol, indien de leider in kwestie zijn verantwoordelijkheid op een normale manier kan blijven uitvoeren en indien alcohol niet gebruikt wordt in functie van een spel of activiteit. Er moeten per kampterrein minstens 2 personen BOB zijn (d.w.z. nuchter) waarvan tenminste 1 leider een rijbewijs en wagen ter beschikking heeft. [Advies: Drink bij voorkeur geen alcohol waar leden bij zijn en handel steeds conform de regels van Scouts & Gidsen Vlaanderen] 5 de overtreding: 6 de overtreding: De leider, hulpleider of foerier krijgt een waarschuwing. Indien hij een kater heeft, laat je hem best zijn roes uitslapen. De takleiding gaat met de leider, hulpleider of foerier in kwestie in dialoog. Indien hij een kater heeft, laat je hem best eerst zijn roes uitslapen. hulpleider of foerier in kwestie. Er volgt een sanctie (bepaald volgens het sanctiebeleid). hulpleider of foerier in kwestie. De leider komt op gesprek bij de groepsleiding. Er volgt een sanctie en een nieuwe waarschuwing. hulpleider of foerier in kwestie. De leider krijgt een schorsing van 3 weken. hulpleider of foerier in kwestie. Die laatste wordt onmiddellijk ontslagen van zijn functie en definitief uitgesloten. Leden jonge takken (Kapoenen, Welpen, Toto s, Jong-Givers): Het is voor leden niet toegestaan alcohol te nuttigen. Leden oude takken (Givers, Jins): Het is voor leden toegestaan alcohol te nuttigen volgens de wettelijke voorwaarden (d.w.z. -16: geen alcohol, -18: geen sterke dranken) conform de regels en richtlijnen van Scouts & Gidsen Vlaanderen en de gemaakte afspraken met de takleiding, mits toestemming van diens ouders. [Scouts en Gidsen Vlaanderen adviseert om in de Givertakken, waar zowel leden jonger als ouder dan 16 jaar zijn, alcohol te verbieden voor iedereen die lid is binnen dezelfde tak en om in Jintakken, waar zowel leden jonger als ouder dan 18 zijn, sterke drank te verbieden voor iedereen die lid is binnen dezelfde tak. Communiceer steeds duidelijk de hoeveelheid die gedronken mag worden en de consequenties indien de limiet overschreden wordt.]

8 8 2 ste overtreding: Het lid krijgt een waarschuwing van de takleiding. Het lid krijgt een nieuwe waarschuwing van de takleiding en krijgt een sanctie (bepaald volgens de gemaakte afspraken met de groep). De ouders en de groepsleiding worden ingelicht, het lid krijgt een waarschuwing van de groepsleiding en een sanctie (bepaald volgens de gemaakte afspraken met de groep). De ouders en de groepsleiding worden ingelicht, het lid wordt naar huis gestuurd. [Advies in geval van buitenlands kamp: Schaf alcohol af voor de gehele groep. Drink bij voorkeur zelf ook geen alcohol meer en zorg ervoor dat de leden niet ongemerkt aan alcohol geraken.] Advies voor Jinleiding (indien 2 leiders): Bij voorkeur is één van beiden BOB. Zorg er vooral voor dat jullie steeds verantwoord gebruik maken van alcohol. Ken je eigen grenzen en zie dat je steeds voldoende bekwaam bent om je verantwoordelijkheden als leider op te nemen. Belangrijke Drug Richtlijnen Scouts Mariaburg Legende Afspraken Opvolging Illegale drugs Onderstaande afspraken zijn van toepassing op leiding, hulpleiding, foeriers, leden en alle andere partijen die op één of andere manier betrokken zijn of in aanraking komen met de werking, de leden en de partners van Scouts Mariaburg. Drugs die bij wet verboden is (Cannabis, XTC, Cocaïne, ): Geen gebruik of bezit, niet onder invloed tijdens activiteiten, niet in of rond de infrastructuur van de groep, uitgesloten als men herkenbaar is als scout of gids. De leider, hulpleider of foerier dient zich te verantwoorden bij de groepsleiding en krijgt een waarschuwing. De leider, hulpleider of foerier dient zich te verantwoorden voor de groepsleiding en krijgt een sanctie (bepaald volgens het sanctiebeleid). De leider, hulpleider of foerier dient zich te verantwoorden voor de groepsleiding en krijgt een schorsing van 3 weken. De leider, hulpleider of foerier wordt onmiddellijk ontslagen van zijn functie en wordt definitief uitgesloten. Roken Onder roken verstaan we naast gewone sigaretten ook elektronische sigaretten, waterpijpen, sigaren, Roken in het gebouw is verboden. Peuken worden steeds gedoofd en in de vuilbak gegooid.

9 9 Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers toegelaten te roken, wanneer diens functie als leider voorbij is. D.w.z. wanneer alle activiteiten beëindigd zijn en de leden (ongeacht leeftijd of tak) naar huis zijn. Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers toegelaten te roken tijdens activiteiten: uit het zicht van leden en met beperkte frequentie (± 1 à 2 rookpauzes max.) en enkel indien er steeds door minstens één leider toezicht wordt gehouden op de leden. Het is voor leiding, hulpleiding en foeriers niet toegelaten te roken: wanneer de activiteit en/of diens leidersfunctie nog niet werd beëindigd, wanneer er nog leden aanwezig zijn (ongeacht leeftijd of tak), voor het oog van ouders en buiten de ingelaste rookpauze zoals vernoemd in vorige paragraaf. 5 de overtreding: 6 de overtreding: 7 de overtreding: De leider, hulpleider of foerier krijgt een waarschuwing. De leider, hulpleider of foerier krijgt een nieuwe waarschuwing. De leider, hulpleider of foerier krijgt een sanctie en dient zich te verantwoorden tegenover de groepsleiding. De leider, hulpleider of foerier krijgt een nieuwe sanctie en dient zich opnieuw te verantwoorden tegenover de groepsleiding. Voorwaarden worden gesteld. De leider, hulpleider of foerier wordt 1 week geschorst. De leider, hulpleider of foerier wordt 3 weken geschorst. De leider, hulpleider of foerier wordt onmiddellijk ontslagen van zijn functie en wordt voor 1 jaar uitgesloten. Advies rookbeleid voor leden: De takleiding beslist zelf hoe ze dit regelen. Tijdens vergaderingen is roken altijd verboden. Op weekend op kamp raden we aan dit verbod door te trekken. Indien de takleiding een andere mening hanteert, dan wordt roken enkel toegestaan buiten de activiteiten, uit het zicht van andere leden en enkel mits toestemming van de ouders en de takleiding. Maak duidelijke afspraken over de tijdstippen waarop er gerookt kan worden en over de gevolgen bij overtreding van deze afspraken. Ook die zijn door de takleiding zelf te bepalen. Sanctiebeleid Bij éénmalige overtreding Bij éénmalige overtreding volgt doorgaans een waarschuwing. Afhankelijk van de ernst kan er een sanctie worden ingeroepen. Bij systematische overtreding Wanneer een afspraak systematisch overtreden wordt volgt er een sanctie. De aard van de overtreding en het aantal overtredingen bepaalt het gewicht van de sanctie. Voorbeelden van sancties (in toenemend gewicht): Een schimmelpot afwassen Alleen alle afwas doen Een versnapering voor op de groepsraad voorzien Het zaaltje schuren De wc s kuisen Het onkruid uitdoen Alcoholverbod Geldboete Schorsing

10 10 Wie beslist wanneer een sanctie wordt uitgevoerd? Indien de overtreding wordt begaan door een lid, bepaalt de takleiding de sanctie. Indien de overtreding wordt begaan door een leider, bepaalt de groepsleiding de sanctie. Indien de overtreding wordt begaan door een groepsleider, bepaalt diens medegroepsleiding de sanctie. Wanneer worden externen betrokken? (Ouders, DC, politie, ) Indien de overtreding wordt begaan door een lid: Raadpleeg de alcohol- en drugsrichtlijnen. Bij twijfel best steeds de ouders inlichten. Houd ook rekening met de ernst van de overtreding en ga bij voorkeur eerst in dialoog met het lid. Indien de overtreding wordt begaan door een leider: Verwittig bij twijfel steeds eerst de groepsleiding alvorens zelf contact op te nemen met externen. Zij zullen inschatten of het nodig is externen te contacteren. Indien dit nodig wordt geacht nemen zij de procedure over. Wet over alcohol Openbare dronkenschap is strafbaar. Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan -16-jarigen. Met alcohol bedoelt men alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5% vol. o.a. bier, wijn,... Sterke drank mag men niet verkopen, schenken of aanbieden aan -18-jarigen. Alcopops zoals breezers, of cocktails met iets van sterke drank erin worden door de wet beschouwd als sterke drank. De wet verbiedt ook het opdienen van alcoholische dranken aan iemand die zichtbaar dronken is, iemand opzettelijk tot dronkenschap brengen, of uitdagingen tot drinken voorstellen of aanvaarden. Richtlijnen en tips van Scouts & Gidsen Vlaanderen over alcohol Tijdens de activiteiten gedraagt de leiding zich volgens de regels die gelden voor de leden van haar tak. Iedere leid(st)er is op elk moment verantwoordelijk voor de leden die hem/haar zijn toevertrouwd. Dat geldt dus ook als de leden met iets anders bezig zijn of slapen. Betrek je leden bij het maken van de afspraken om gedragenheid te creëren; Onderschat je voorbeeldfunctie als leiding niet; Check de regels over alcoholgebruik in het buitenland en pas je afspraken daarop aan. Weetjes Een ontnuchterinsproces duurt 1 à 1,5 uur per geconsumeerde eenheid alcoholische drank. Er bestaat geen enkel middel dat helpt om sneller nuchter te worden Alcohol bij jongeren kan de ontwikkeling van hersenen en organen ernstig verstoren. In 16% van onze groepen mag er pas alcohol gedronken worden vanaf de Jins. 41% van de leiding mag op kamp zelf beslissen hoeveel alcoholische consumpties ze drinken, zolang ze niet dronken worden. In 70% van onze groepen wordt de BOB-regel strikt gehanteerd. De BOB van de avond drinkt geen druppel alcohol. 48% van onze groepen heeft al een alcohol- en drugsbeleid, bij 80% van die groepen wordt het beleid jaarlijks besproken, 30% communiceert het beleid naar ouders. 33% van onze groepen geeft een alternatieve straf (opruimen, afwas...) bij het overtreden van de regels aan hun leden, bij leiding is dit 19%.

11 11 Meer info Speel op Veilig

12 12 Beginselen tot het drank en drugsbeleid - Gelezen en goedgekeurd Ondergetekenden hebben kennisgenomen met het drank- en drugsbeleid, hebben hun goedkeuring gegeven en zweren op hun scoutswoord trouw aan alle afspraken die het bevat. Zij gaan akkoord met alle vermelde voorwaarden en gevolgen bij overtredingen en zullen hun verantwoordelijkheid nemen de juiste personen in te lichten indien anderen in overtreding gaan. Zij gaan er mee akkoord dat ouders en externen inzage krijgen in het drank- en drugsbeleid en deze lijst indien zij dit wensen. Gelezen en goedgekeurd: Naam Handtekening Datum:

13 13 Bron: Beginselen tot het drank- en drugsbeleid (2017). 53 e Scouts Mariaburg

Alcohol en drugsbeleidsplan SCOUTS EN GIDSEN DE WITTE KAPROENEN AALTER

Alcohol en drugsbeleidsplan SCOUTS EN GIDSEN DE WITTE KAPROENEN AALTER Alcohol en drugsbeleidsplan SCOUTS EN GIDSEN DE WITTE KAPROENEN AALTER WERKJAAR 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1 Roken 3 1.1 Roken in het lokaal 3 1.2 Kapoenen, welpen en jonggivers 3 1.3 Givers 3 1.4 Jin en

Nadere informatie

Drank- en drugsbeleid

Drank- en drugsbeleid Drank- en drugsbeleid Voorwoord Beste ouders, leden, leiding en foeriers, Scouts en gidsen steken het hoofd niet in het zand. Het gebruik van tabakswaren, alcohol, softdrugs, harddrugs & niet-voorgeschreven

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Definities

Hoofdstuk 1 Definities Omdat drugs een heel actueel probleem is, kunnen ook wij er niet blind voor zijn binnen onze groep. Daarom zijn er algemene richtlijnen opgesteld vanuit het verbond en vanuit onze eigen groep. Een drugbeleid

Nadere informatie

B.A.R. BELANGRIJKE ALCOHOL (E.A.) RICHTLIJNEN. Afspraken rond alcohol, roken en drugs binnen Scouting Bornem

B.A.R. BELANGRIJKE ALCOHOL (E.A.) RICHTLIJNEN. Afspraken rond alcohol, roken en drugs binnen Scouting Bornem B.A.R. BELANGRIJKE ALCOHOL (E.A.) RICHTLIJNEN rond alcohol, roken en drugs binnen Scouting Bornem 2017 Inleiding Binnen onze scoutswerking willen wij, leden en leiding, duidelijke afspraken maken rond

Nadere informatie

Engagementsverklaring van de leiding van Scouts Drongen Sint-Gerulfus. Rook- en drugsbeleid Alcoholbeleid Zorg voor materiaal

Engagementsverklaring van de leiding van Scouts Drongen Sint-Gerulfus. Rook- en drugsbeleid Alcoholbeleid Zorg voor materiaal Engagementsverklaring van de leiding van Scouts Drongen Sint-Gerulfus Rook- en drugsbeleid Alcoholbeleid Zorg voor materiaal 1 Engagementsverklaring Wij, leider en leidsters van Scouts Drongen, nemen een

Nadere informatie

Drank- en drugsbeleid - CHIRO KEERBERGEN

Drank- en drugsbeleid - CHIRO KEERBERGEN Drank- en drugsbeleid - CHIRO KEERBERGEN Voorwoord Beste ouders, leden, leiding en medewerkers, Onze chiro steekt het hoofd niet in het zand. Het gebruik van tabakswaren, alcohol, softdrugs, harddrugs

Nadere informatie

In een roes? Alcohol- en drugsbeleid binnen Scouts en Gidsen Oelegem

In een roes? Alcohol- en drugsbeleid binnen Scouts en Gidsen Oelegem In een roes? Alcohol- en drugsbeleid binnen Scouts en Gidsen Oelegem 1 Colofon Dit alcohol- en drugsbeleid werd opgesteld in opdracht van de groepsraad. De groepsraad keurde dit beleid met directe ingang

Nadere informatie

Stap 2: Spelregels en strategie bij problemen. 2.1 De afsprakentabel

Stap 2: Spelregels en strategie bij problemen. 2.1 De afsprakentabel Stap 2: Spelregels en strategie bij problemen 2.1 De afsprakentabel In de vorige stap verzamelde je welke afspraken er al bestaan. In deze stap stel je nieuwe afspraken op en denk je na over wat je kan

Nadere informatie

In een roes? Alcohol- en drugsbeleid binnen Chiro Gaverke Beregoed Waregem

In een roes? Alcohol- en drugsbeleid binnen Chiro Gaverke Beregoed Waregem In een roes? Alcohol- en drugsbeleid binnen Chiro Gaverke Beregoed Waregem Dit alcohol- en drugsbeleid werd opgesteld in opdracht van de groepsleiding en volwassen begeleiders. De groepsleiding keurde

Nadere informatie

In een roes? Alcohol- en drugsbeleid binnen Chiro Gaverke Beregoed Waregem

In een roes? Alcohol- en drugsbeleid binnen Chiro Gaverke Beregoed Waregem In een roes? Alcohol- en drugsbeleid binnen Chiro Gaverke Beregoed Waregem Dit alcohol- en drugsbeleid werd opgesteld in opdracht van de groepsleiding en volwassen begeleiders. De groepsleiding keurde

Nadere informatie

Tabak-, alcohol- en andere drugsbeleid binnen Chiro WAWW

Tabak-, alcohol- en andere drugsbeleid binnen Chiro WAWW Tabak-, alcohol- en andere drugsbeleid binnen Chiro WAWW Werkjaar 2018-2019 1. Voorwoord Beste ouders, leden, oudleiding, kookploeg en sympathisanten, In onze Chiro hebben wij al enkele jaren een duidelijk

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs en de wet De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren

Nadere informatie

Inleiding. Onze visie

Inleiding. Onze visie INFO In deze bundel kun je de visietekst van KSA Sint-Lenaert terug vinden. Ook onze regels in verband met alcohol, tabak en drugs komen ruim aanbod. Tot slot leggen we ook uit hoe we werken aan preventie

Nadere informatie

Een drugbeleid op onze school

Een drugbeleid op onze school Een drugbeleid op onze school 1. Waarom een drugbeleid? We zijn het er allemaal over eens dat jongeren het zeker niet gemakkelijk hebben in onze samenleving. Jongeren met problemen zijn zeer vatbaar voor

Nadere informatie

ALCOHOL EN DRUGSBELEID

ALCOHOL EN DRUGSBELEID ALCOHOL EN DRUGSBELEID 1 Inleiding Tijdens het werkjaar 2010-2011 werd de visie van KSA op alcohol-, tabaks- en drugspreventiebeleid onder handen genomen. De visietekst die hieruit voorvloeide vind je

Nadere informatie

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet?

Drugs en. de wet. Mag het nu wel of niet? Drugs en de wet Mag het nu wel of niet? Alles over drugs De Druglijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be Federale politie www.polfed-fedpol.be Advocaten voor jongeren www.jeugdadvocaat.be Jongeren Advies

Nadere informatie

TABAK ALCOHOL GAMEN. algemene sociale vaardigheden

TABAK ALCOHOL GAMEN. algemene sociale vaardigheden Leerlijnen per graad : 3 de graad LO 10-12j Doelstelling: Versterken van de kennis en vaardigheden die kinderen nodig hebben om gezonde keuzes te maken en niet te roken, geen alcohol te drinken en op een

Nadere informatie

Rapportage TIP MooiRooi. 31 maart 2016. Inhoud. Alcohol 1

Rapportage TIP MooiRooi. 31 maart 2016. Inhoud. Alcohol 1 Rapportage TIP MooiRooi 31 maart 2016 Inhoud Alcohol 1 Alcohol 6 53% 1. Drinkt u alcohol? (n=258) 37% Toelichting: Ja Soms Nee Ja In het weekend of soms een wijntje s avonds Soms is toch ook ja... Soms

Nadere informatie

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER kleuter 2,5-6j 1 ste graad LO 6-8j 2 de graad LO 8-10j 3 de graad LO 10-12j doelstelling doelstelling doelstelling doelstelling Versterken

Nadere informatie

EN STRUCTURELE MAATREGELEN...

EN STRUCTURELE MAATREGELEN... 1 Inhoud 1. Visietekst verslavende middelen VTI Tielt... 3 2. Uitwerking van de eerste pijler:... 5 A. REGELS... 5 B. PROCEDURES... 7 3. Uitwerking van de tweede pijler: BEGELEIDING... 11 4. Uitwerking

Nadere informatie

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Vastgesteld in de MR-vergadering van 8 juni 2015. 1 Inleiding Per 1 januari 2014 is wettelijk vastgelegd dat geen alcohol verkocht mag worden aan jongeren jonger

Nadere informatie

Drugsbeleidplan Scouts Savio Werkjaar 2012-2013

Drugsbeleidplan Scouts Savio Werkjaar 2012-2013 Drugsbeleidplan Scouts Savio Werkjaar 2012-2013 Inhoudstafel Drugsbeleidplan... 1 Verkenners Scouts Savio... 1 2013... 1 1) Inleiding... 3 2) Visie... 3 a) Savio... 3 i) Savio... 3 ii) Verkenners Savio...

Nadere informatie

INSPIRATIESESSIE: HOE KAN JE EEN ALCOHOLBELEID OPSTELLEN VOOR JE KSA-GROEP?

INSPIRATIESESSIE: HOE KAN JE EEN ALCOHOLBELEID OPSTELLEN VOOR JE KSA-GROEP? INSPIRATIESESSIE: HOE KAN JE EEN ALCOHOLBELEID OPSTELLEN VOOR JE KSA-GROEP? Sprekers: Karen Vanmarcke van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs Michiel De Jaeger & Simon Popelier van KSA

Nadere informatie

Jawel, je staat model!

Jawel, je staat model! Jawel, je staat model! Jawel, je staat model! Als ouder, grootouder, heb je een voorbeeldfunctie voor de jongere generaties. Zeker voor hun puberteit is het gezin voor kinderen een belangrijk referentiekader.

Nadere informatie

Alcoholbeleid AID 2015

Alcoholbeleid AID 2015 Alcoholbeleid AID 201 1 Inhoudsopgave Artikel 1: Algemeen Artikel 1.1: Openingstijden Artikel 1.2: Schenktijden Artikel 1.: Alcohol nuttigen Artikel 1.4: Alcohol schenken en doorspelen Artikel 1.: Drankaanbod

Nadere informatie

DEZE GIDS HELPT JE BIJ HET MAKEN VAN AFSPRAKEN OVER ALCOHOL EN DRUGS OP KAMP

DEZE GIDS HELPT JE BIJ HET MAKEN VAN AFSPRAKEN OVER ALCOHOL EN DRUGS OP KAMP DEZE GIDS HELPT JE BIJ HET MAKEN VAN AFSPRAKEN OVER ALCOHOL EN DRUGS OP KAMP KSJ KSA VKSJ INHOUD CRISIS! Wat kan er gebeuren op kamp? - p4 - IT S A DEAL! Voorkom crisissituaties en maak op voorhand afspraken.

Nadere informatie

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers

Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers Tips voor Ouders van niet-drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: Kies als ouders samen regels voor het gezin. Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1 zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd blijven. Veel jongeren experimenteren in de puberteit met roken, alcohol en drugs en een deel laat zich verleiden tot risicovol gedrag. Jongeren zijn extra

Nadere informatie

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,...

De Goede Plek. Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar. Op weg naar een zelfstandig leven,... De Goede Plek Opvang- en begeleidingscentrum voor jongvolwassenen, meisjes en jongens tussen 18 en 25 jaar Op weg naar een zelfstandig leven,... Leren koken, wassen, strijken en poetsen, Zelf je administratie

Nadere informatie

Algemeen quiz kaarten.indd :14:52

Algemeen quiz kaarten.indd :14:52 Algemeen Algemeen 01 Waar kan je drugs laten testen? Think for yourself, care about others. Algemeen Algemeen 02 Welke middelen kun je wel en welke kun je niet laten testen bij de test-service? Think for

Nadere informatie

Basisvorming drugs & & drugge g bruik i

Basisvorming drugs & & drugge g bruik i Basisvorming drugs & druggebruik 1. Drugpunt en PZ Deinze -Zulte 2. Productinformatie: soorten drugs 3. Wetgeving 4. Welke drugs worden door onze leerlingen gebruikt? Inhoud 5. Hoe moeten we dat druggebruik

Nadere informatie

PROTOCOL GENOTMIDDELEN. St.-Jozefmavo

PROTOCOL GENOTMIDDELEN. St.-Jozefmavo PROTOCOL GENOTMIDDELEN St.-Jozefmavo Inleiding Protocollen zijn lijsten met afspraken die gemaakt worden om te gebruiken als er situaties ontstaan die de dagelijkse gang van zaken op school hinderen of

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

BELEID SCOUTS JOBERTUS

BELEID SCOUTS JOBERTUS S BELEID SCOUTS JOBERTUS Inhoud Inleiding... 3 Jobertus... 4 Werking... 4 Aanwezigheid... 5 Pesten... 5 Uniform... 6 Vandalisme... 6 Alcohol... 6 Roken... 9 Drugs... 9 Takgerichte informatie... 11 Jonge

Nadere informatie

Uw kind en genotmiddelen

Uw kind en genotmiddelen Welkom! Uw kind en genotmiddelen Pel van Hattum Gezondheidsbevorderaar Programma Genotmiddelen Ontwikkeling pubers Middelen: Energydrinks Roken Alcohol Opvoeding Genotmiddelen Indeling naar werking Verdovend

Nadere informatie

Drugsactieplan. Visietekst drugbeleid Jeugddorp

Drugsactieplan. Visietekst drugbeleid Jeugddorp Drugsactieplan Visietekst drugbeleid Jeugddorp Binnen onze begeleiding willen we iedereen een kans geven te groeien als persoon. We gaan op weg in een wederzijdse dialoog waarin we het ook het thema drugs

Nadere informatie

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Irene Lapajian Adviseur Gezondheidsbevordering

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Irene Lapajian Adviseur Gezondheidsbevordering Welkom bij Uw kind en genotmiddelen Irene Lapajian Adviseur Gezondheidsbevordering Agenda Genotmiddelen Pubergedrag en hersenontwikkeling Energiedrank Roken: sigaret, waterpijp en shishapen Alcohol Opvoedtips

Nadere informatie

PROTOCOL GENOTMIDDELEN. St.-Jozefmavo 2013-2016

PROTOCOL GENOTMIDDELEN. St.-Jozefmavo 2013-2016 PROTOCOL GENOTMIDDELEN St.-Jozefmavo 2013-2016 Inleiding Protocollen zijn lijsten met afspraken die gemaakt worden om te gebruiken als er situaties ontstaan die de dagelijkse gang van zaken op school hinderen

Nadere informatie

Diabetes and. alcohol. alcohol

Diabetes and. alcohol. alcohol Diabetes and alcohol en alcohol De risico s kennen Een alcoholisch drankje nuttigen met vrienden kan een leuk sociaal gebeuren zijn. Maar alcohol dient met mate te worden gebruikt om de gezondheidsrisico

Nadere informatie

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Wet- en regelgeving Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Met dit uitgewerkt stellingenspel over alcohol en drugs kun je moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Jouw Scoutinggroep

Nadere informatie

Welkom! Uw kind en genotmiddelen. Pel van Hattum Gezondheidsbevordering

Welkom! Uw kind en genotmiddelen. Pel van Hattum Gezondheidsbevordering Welkom! Uw kind en genotmiddelen Pel van Hattum Gezondheidsbevordering Agenda Genotmiddelen Pubergedrag en hersenontwikkeling Energiedrank Alcohol: cijfers, feiten en de wet Opvoedtips Wat zijn genotmiddelen?

Nadere informatie

Verslavingspreventie

Verslavingspreventie Verslavingspreventie Mathijs.de.Croon@Novadic-Kentron.nl 073-689 90 90 Jaarlijks 8.000 cliënten bij NK (niet preventie) ambulant 85%, klinisch 15% cannabis 12% opiaten 10% cocaïne amfetamine e.d. 14% alcohol

Nadere informatie

DOS-BELEIDSPLAN

DOS-BELEIDSPLAN DOS-BELEIDSPLAN 2017-2018 DRUGS OP SCHOOL Inhoud 1 Visie DOS... 2 2 Vier pijlers... 3 2.1 Regelgeving met duidelijke grenzen en consequenties... 3 2.2 Begeleiding... 6 2.2.1 Wie doet wat bij VERMOEDEN

Nadere informatie

www.77ste.be Wij vliegen er met veel goesting in en verwelkomen jullie graag op onze eerste activiteit, de jaarmarkt!!

www.77ste.be Wij vliegen er met veel goesting in en verwelkomen jullie graag op onze eerste activiteit, de jaarmarkt!! Liefste leden en ouders, Een nieuw scoutsjaar staat weer voor de deur. Wellicht is er enorm genoten van een verlof met temperatuurstijgingen en -dalingen, maar de leden hebben vooral genoten van het fantastische

Nadere informatie

Alcoholbeleid AID 2016

Alcoholbeleid AID 2016 Alcoholbeleid AID 2016 1 Inhoudsopgave Artikel 1: Algemeen 3 Artikel 1.1: Openingstijden 3 Artikel 1.2: Schenktijden 3 Artikel 1.3: Alcohol nuttigen 3 Artikel 1.4: Alcohol schenken en doorspelen 3 Artikel

Nadere informatie

Reglement Alcohol, Drugs, Medicijnen en werk. Augustus 2008. Opgesteld door Roder Consult bv in samenwerking met de VIA

Reglement Alcohol, Drugs, Medicijnen en werk. Augustus 2008. Opgesteld door Roder Consult bv in samenwerking met de VIA Reglement Alcohol, Drugs, Medicijnen en werk Augustus 2008 Opgesteld door Roder Consult bv in samenwerking met de VIA Reglement Alcohol, Drugs en Medicijnen Een preventief beleid voor leden van de VIA-EU

Nadere informatie

Inleiding. Bron: Nationale Drugsmonitor Jaarbericht 2007. Uitgave van Trimbosinstituut

Inleiding. Bron: Nationale Drugsmonitor Jaarbericht 2007. Uitgave van Trimbosinstituut : Alcohol, roken en drugs Inleiding In onze maatschappij zijn het gebruik van alcohol en andere drugs heel gewoon geworden roken en het drinken van alcoholische dranken gebeurt op recepties, feestjes,

Nadere informatie

Drugsinterventieplan

Drugsinterventieplan 1. Toepassingsgebied Drugsinterventieplan Het reglement is van toepassing voor alle leerlingen. Het reglement is van toepassing op school of binnen schoolverband. D.w.z. voor, tijdens en na de schooluren

Nadere informatie

KHB Kwaliteitsbeleid: Visietekst Drugsbeleid

KHB Kwaliteitsbeleid: Visietekst Drugsbeleid KHB Kwaliteitsbeleid: Visietekst Drugsbeleid De hulpverlening in KIDS is gericht op de maximale ontplooiing van de totale persoon. Communicatie neemt daarin een belangrijke plaats, en is zowel middel als

Nadere informatie

Project X: omgaan met middelengebruik op evenementen

Project X: omgaan met middelengebruik op evenementen Improving Mental Health by Sharing Knowledge Project X: omgaan met middelengebruik op evenementen Ninette van Hasselt Trimbos-instituut Rob Bovens Hogeschool Windesheim, Trimbos-instituut 2 1 Persoon omgeving

Nadere informatie

tel.b esleu d w. eutel. eutel. .desl.desl eutel. eutel. .desl.desl

tel.b esleu d w.  eutel. eutel. .desl.desl eutel. eutel. .desl.desl Middelengebruik bij 12- tot 18-jarige scholieren in Brugge Onderzoeksresultaten Wat voorafging in Brugge... Schoolenquête via individuele bevraging: 93-9 96-9 99- - 6 de jaar 3 de grd 3 de grd 2 de + 3

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9

Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Achtergrondinformatie opdracht 3, module 5, les 9 Roken alcohol en drugs Roken, alcohol en drugs zijn schrikbeelden voor veel ouders. Dit geldt voor allochtone ouders én Nederlandse ouders. Sommige kinderen

Nadere informatie

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen!

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! INFO LOKAAL ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! Mei: Drugs- en alcoholbeleid Alcohol en andere drugs worden frequent gebruikt door jongeren, in het uitgaansleven, maar ook in de jeugdvereniging

Nadere informatie

NODENBEVRAGING HORECA

NODENBEVRAGING HORECA NODENBEVRAGING HORECA VAD, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, wil nagaan hoe er in horecazaken in Vlaanderen omgegaan wordt met alcohol en andere drugs. Daarnaast willen we weten of u,

Nadere informatie

Alcoholbeleid 18 + MHCWoerden per 1 januari 2014

Alcoholbeleid 18 + MHCWoerden per 1 januari 2014 Alcoholbeleid 18 + MHCWoerden per 1 januari 2014 Regelmatig (te veel) alcohol drinken is schadelijk voor de gezondheid en leidt vaak tot problemen. Bijvoorbeeld agressie in het uitgaansleven of verkeersongelukken.

Nadere informatie

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument

Kwaliteitsinstrument. Til je afdeling naar een hoger niveau. Het kwaliteitsinstrument in het kort. Doel van het instrument. Inhoud van het instrument Kwaliteitsinstrument Til je afdeling naar een hoger niveau Het kwaliteitsinstrument in het kort Het KLJ-kwaliteitsinstrument werd ontwikkeld door KLJ zodat je als leiding/bestuur zelf jouw afdeling kan

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement 1. Lidmaatschap Iedereen kan lid worden van Nieuw Pagode VZW (JH Pagode). Je betaald 5 EURO lidgeld voor 1 jaar lidmaatschap. Onze voordelen voor leden om lid te worden/zijn: - Je krijgt een lidkaart -

Nadere informatie

IJslands preventiemodel op Texel

IJslands preventiemodel op Texel Factsheet IJslands preventiemodel op Texel IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers in Europa van drank, sigaretten en drugs. Door een andere manier van preventie, gebruiken zij

Nadere informatie

Alcohol en drugsbeleid van de VGC

Alcohol en drugsbeleid van de VGC Alcohol en drugsbeleid van de VGC p. 45 Een beleid? Het alcohol en drugsbeleid van de VGC geldt voor iedereen en past in het globaal personeels, gezondheids en veiligheidsbeleid. Opzet ervan is preventief

Nadere informatie

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Irene Lapajian Adviseur Gezondheidsbevordering

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Irene Lapajian Adviseur Gezondheidsbevordering Welkom bij Uw kind en genotmiddelen Irene Lapajian Adviseur Gezondheidsbevordering Agenda Genotmiddelen Energiedrank Roken: sigaret, waterpijp en shishapen Alcohol Cannabis Opvoedtips Wat zijn genotmiddelen?

Nadere informatie

Mix & match: gezamelijke visie

Mix & match: gezamelijke visie Mix & match: gezamelijke visie Weten jullie waar jullie als groep voor staan, maar willen jullie graag nog een stap verder gaan? Werk dan een visie uit op alcohol- en druggebruik in de jeugdbeweging. Hierbij

Nadere informatie

Jongeren en alcohol. Gemeente s-hertogenbosch

Jongeren en alcohol. Gemeente s-hertogenbosch Jongeren en alcohol Gemeente s-hertogenbosch Onderzoek & Statistiek Oktober 2013 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Achtergrond... 5 1.2 Jongerenpanel alcohol... 5 1.3 Leeswijzer... 5 2. Alcoholgebruik

Nadere informatie

... HUISREGLEMENT EN HANDHAVING

... HUISREGLEMENT EN HANDHAVING ... HUISREGLEMENT EN HANDHAVING Doel: het veiligstellen van het gastvrijheidsconcept. Huisregels geven aan welk gedrag op de locaties van.niet wordt getolereerd en hebben in dat kader een preventief karakter.

Nadere informatie

NOG TIJD ZAT voor een enquête

NOG TIJD ZAT voor een enquête 13/11/2014 NOG TIJD ZATvoor een enquête Waarom? Wie? Voorstelling resultaten enquêtes en geplande acties NOG TIJD ZAT voor een enquête Enquête jongeren - algemeen 1668 jongeren 62% van 12 tot 15 jaar 29%

Nadere informatie

Plan van aanpak. Drankmatiging en Veiligheid. Evenement: UnderKofferFest 2016 Organisatie: Stichting UnderKofferFest KvK:

Plan van aanpak. Drankmatiging en Veiligheid. Evenement: UnderKofferFest 2016 Organisatie: Stichting UnderKofferFest KvK: Plan van aanpak Drankmatiging en Veiligheid. Evenement: UnderKofferFest 2016 Organisatie: Stichting UnderKofferFest KvK: 66696739 Opgesteld door: Mark Oldenhave en Thimo Woerts namens de stichting UKF

Nadere informatie

Actieplan Naar een nuchter Bergen 2012-2015 Gemeente Bergen

Actieplan Naar een nuchter Bergen 2012-2015 Gemeente Bergen Actieplan Naar een nuchter Bergen 2012-2015 Bergen Bergen NH 2 Actieplan Naar een nuchter Bergen 2012-2015 Bergen 1. Inleiding In het beleidsplan Naar een nuchter Bergen 2012 2015 zijn de volgende ambities

Nadere informatie

Akabe Funk. Fascinerend unieke start! Een antwoord op al je vragen.

Akabe Funk. Fascinerend unieke start! Een antwoord op al je vragen. Akabe Funk Fascinerend unieke start! Een antwoord op al je vragen. Inhoud Wat is Akabe Funk?...3 Vanaf wanneer kan ik in leiding komen?...4 Hoe werken wij?...5 Algemeen...5 Verdeling in takken...6 Verloop

Nadere informatie

Cannabis en andere illegale drugs zijn ten allen tijde verboden op de school, in de naaste omgeving van de school en op uitstappen en schoolreizen.

Cannabis en andere illegale drugs zijn ten allen tijde verboden op de school, in de naaste omgeving van de school en op uitstappen en schoolreizen. Alcohol- en drugbeleid ( pijler sanctioneren ) Cannabis en andere illegale drugs Cannabis en andere illegale drugs zijn ten allen tijde verboden op de school, in de naaste omgeving van de school en op

Nadere informatie

Wat je moet weten over hasj en wiet

Wat je moet weten over hasj en wiet Wat je moet weten over hasj en wiet 1 2 Je hebt vast wel eens van hasj of wiet gehoord. Hasj en wiet zijn drugs. Hasj en wiet worden meestal gerookt. Er wordt een soort sigaret gedraaid met tabak en hasj

Nadere informatie

Infobrochure voor nieuwe leden

Infobrochure voor nieuwe leden Infobrochure voor nieuwe leden Inleiding Beste ouder, Door Scouts Jobertus! Sommigen van jullie hebben vroeger nog in een scouts gezeten, voor anderen is de inschrijving van hun kind de eerste kennismaking

Nadere informatie

A ALCOHOLBELEID VOOR MEDEWERKERS

A ALCOHOLBELEID VOOR MEDEWERKERS AALCOHOLBELEID VOOR MEDEWERKERS INHOUDOPGAVE INLEIDING Inleiding...3 Voor wie... 4 Uitzonderingen...5 Alcoholpromillage...6 Verantwoorde bierconsumptie...6 Het beleid inzake alcohol buiten het werk...7

Nadere informatie

Aan de slag met de leerlingenbevraging

Aan de slag met de leerlingenbevraging Aan de slag met de leerlingenbevraging Programma Introductie Resultaten VAD- leerlingenbevraging Actieplan DOS Introductie Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs Preventie en hulpverlening Methodiek

Nadere informatie

BESCHERMING VAN JONGEREN TEGEN TABAK EN ALCOHOL

BESCHERMING VAN JONGEREN TEGEN TABAK EN ALCOHOL 1 BESCHERMING VAN JONGEREN TEGEN TABAK EN ALCOHOL Dienst Inspectie Consumptieproducten Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 2 Opdracht Controledienst -

Nadere informatie

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Irene Lapajian Adviseur Gezondheidsbevordering

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Irene Lapajian Adviseur Gezondheidsbevordering Welkom bij Uw kind en genotmiddelen Irene Lapajian Adviseur Gezondheidsbevordering Wat zijn genotmiddelen? Stoffen die een verandering van het bewustzijn veroorzaken en om die reden worden gebruikt. Verdovend

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Uw kind en roken, drinken en blowen? U kunt er iets aan doen! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS KV DOT

GEDRAGSREGELS KV DOT GEDRAGSREGELS KV DOT 1. Voorwoord [Doelstelling gedragsregels] Het bestuur van KV DOT hecht er grote waarde aan dat normen en waarden binnen onze vereniging gehandhaafd blijven. Wij als bestuur willen

Nadere informatie

WHO - ASSIST V3.1 NL. Naam Interviewer: INLEIDING (LEES VOOR AAN DE CLIËNT. U KAN DE FORMULERING AANPASSEN OP MAAT VAN DE CLIËNT.)

WHO - ASSIST V3.1 NL. Naam Interviewer: INLEIDING (LEES VOOR AAN DE CLIËNT. U KAN DE FORMULERING AANPASSEN OP MAAT VAN DE CLIËNT.) WHO - ASSIST V3.1 NL Naam Interviewer: Naam cliënt: Datum: INLEIDING (LEES VOOR AAN DE CLIËNT. U KAN DE FORMULERING AANPASSEN OP MAAT VAN DE CLIËNT.) Ik ga u een aantal vragen stellen over uw ervaringen

Nadere informatie

Bijlage 4: Sanctietabel Drank en Horeca

Bijlage 4: Sanctietabel Drank en Horeca Bijlage 4: Sanctietabel Drank en Horeca Overtreding artikel Drank- en Artikel 2, tweede lid Drank- en : Maken van reclame voor alcoholhoudende drank in strijd met de regels gesteld krachtens het eerste

Nadere informatie

Tips voor Ouders van drinkende pubers

Tips voor Ouders van drinkende pubers Tips voor Ouders van drinkende pubers 1. Bepaal uw standpunt. Eenduidigheid over de regels bij beide ouders is cruciaal. Tips: - Kies als ouders samen regels voor het gezin. - Bepaal als ouders vooraf

Nadere informatie

Epidemiologische gegevens

Epidemiologische gegevens Epidemiologische gegevens ESPAD (Vlaanderen) European School Survey Project on Alcohol and other Drugs Deelname van 35 landen 15- en 16-jarigen Sinds 2003 ook deelname van België (n= 2.320) Hieronder de

Nadere informatie

Drugspreventie-beleid

Drugspreventie-beleid Lommel United stelt zich tot doel om voetballers professioneel op te leiden. In kwaliteitsvolle omstandigheden en in een gezonde competitieve én aangenaam constructieve geest wil Lommel United zoveel mogelijk

Nadere informatie

Leerlijn drugs. 1 ste graad. tabak alcohol Illegale drugs Kennis aanbrengen Basiskennis aanbrengen Herkomst alcohol Verslavende stof

Leerlijn drugs. 1 ste graad. tabak alcohol Illegale drugs Kennis aanbrengen Basiskennis aanbrengen Herkomst alcohol Verslavende stof Leerlijn drugs Kennis aanbrengen Basiskennis aanbrengen Herkomst tabak Samenstelling tabak(srook) Verslavende stof nicotine Sociale, gezondheids- en financiële effecten: - korte termijn effecten - lange

Nadere informatie

Wat. Online beheer van meer dan 250.000 (oud)leden van Scouts en Gidsen Vlaanderen

Wat. Online beheer van meer dan 250.000 (oud)leden van Scouts en Gidsen Vlaanderen Groepsadministratie Welkom Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Wat Online beheer van meer dan 250.000 (oud)leden van Scouts en Gidsen Vlaanderen Voor vandaag http://groepsadmin-develop.scoutsengidsenvlaanderen.net/

Nadere informatie

Alcohol Reglement RHV Leonidas. Paragraaf 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsbepalingen

Alcohol Reglement RHV Leonidas. Paragraaf 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsbepalingen Alcohol Reglement RHV Leonidas Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a) Alcoholhoudende dranken: Zwak-alcoholhoudende drank: bier, wijn en gedistilleerd met minder dan 15% alcohol

Nadere informatie

Alcohol- en druggebruik bij Vlaamse jongeren

Alcohol- en druggebruik bij Vlaamse jongeren Alcohol- en druggebruik bij Vlaamse jongeren VAD-leerlingenbevraging Doel: aanvullend bij educatieve pakketten een zicht geven op middelengebruik bij leerlingen Survey, o.b.v. vragenlijst Gebaseerd op

Nadere informatie

HOE HELP IK MIJN KIND NEE ZEGGEN TEGEN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN?

HOE HELP IK MIJN KIND NEE ZEGGEN TEGEN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? HOE HELP IK MIJN KIND NEE ZEGGEN TEGEN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? UW KIND EN ROKEN, DRINKEN EN BLOWEN? U KUNT ER IETS AAN DOEN! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?

Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? Uw kind en roken, drinken en blowen? U kunt er iets aan doen! Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Zeeuwse jongeren en alcohol In 2010 is de Zeeuwse campagne Laat ze niet (ver)zuipen! van start

Nadere informatie

Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet

Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet Grondslag Artikel 3 (horecaof slijtersbedrijf) Artikel 4, lid 1 jo. artikel 110g en 110h Apv Overtreding Het uitoefenen van het horecabedrijf of slijtersbedrijf

Nadere informatie

Protocol Genotmiddelen

Protocol Genotmiddelen Protocol Genotmiddelen De Spinaker VSO Alkmaar Jan Ligthartstraat 7 1817 MR Alkmaar www.despinaker.nl T: 072-5140244 M: spinaker.vsoalkmaar@ronduitonderwijs.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Begripsbepaling

Nadere informatie

Beste ouders en leden,

Beste ouders en leden, Beste ouders en leden, Het is eindelijk zo ver! Na 2 jaar vol spanning wachten trekken we er weer op uit met de hele Scouting Lier! Dit weekend kan en wil je voor geen geld van de (reis rond de) wereld

Nadere informatie

T!PS www.fuifpunt.be www.ikgebruikmuziek.be www.bvergoed.be

T!PS www.fuifpunt.be www.ikgebruikmuziek.be www.bvergoed.be T!PS www.fuifpunt.be www.ikgebruikmuziek.be www.bvergoed.be BEPERKING GELUIDSHINDER Een fuif zou geen fuif zijn zonder muziek en lichtshow. Kies een geluids-en lichtinstallatie op maat van de zaal/tent.

Nadere informatie

Signalen bij middelengebruik

Signalen bij middelengebruik Signalen bij middelengebruik opvallende veranderingen in gedrag ontwijkend gedrag, uw kind is moeilijker te bereiken; komt afspraken niet (meer) na; schoolprestaties gaan achteruit en/of begint met spijbelen

Nadere informatie

HOE KUNNEN OUDERS TABAK-, ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN OF UITSTELLEN?

HOE KUNNEN OUDERS TABAK-, ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN OF UITSTELLEN? HOE KUNNEN OUDERS TABAK-, ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ HUN KINDEREN VOORKOMEN OF UITSTELLEN? Deinze 4 juni 2013 www.drugpunt.be/heelwatinhuis Drugpunt Leie & Schelde Filip Claeys Sanne Foulon www.drugpunt.be

Nadere informatie

a) In heel je leven... b) In de voorbije 12 maanden... c) In de voorbije 30 dagen... 1 2 3 4 5 6 7

a) In heel je leven... b) In de voorbije 12 maanden... c) In de voorbije 30 dagen... 1 2 3 4 5 6 7 1. Je bent 1 een jongen 2 een meisje 2. In welk jaar ben je geboren? Jaar 19 3. Welke van de volgende personen maken deel uit van je huisgezin? Kruis aan wat van toepassing is. 1 Vader 1 Stiefvader 1 Moeder

Nadere informatie

VERSTANDIG VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN SCHENKEN

VERSTANDIG VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN SCHENKEN SCHENK VERSTANDIG VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN VERANTWOORD ALCOHOL SCHENKEN & VERKOPEN A guide for alcohol retailers [Insert Makro Logo] Waarom is Schenk Verstandig belangrijk voor uw zaak?

Nadere informatie

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Gaby Herweijer Adviseur Gezondheidsbevordering

Welkom bij Uw kind en genotmiddelen. Gaby Herweijer Adviseur Gezondheidsbevordering Welkom bij Uw kind en genotmiddelen Gaby Herweijer Adviseur Gezondheidsbevordering Welkom in de Puberteit Pubers ondergaan veel veranderingen Vrienden School Lichamelijk Seksualiteit Hersenen Pubers vragen

Nadere informatie

Drank en Drugs in 2014

Drank en Drugs in 2014 Drank en Drugs in 2014 Judith Noijen Jellinek Preventie Projectleider Unity Amsterdam, 27 november 2013 Presentatie - Alcohol in 2014 - Cijfers - Wijziging Drank en Horeca wet - Drugs in 2014 - Cijfers

Nadere informatie

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie