Bevallen in het ziekenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bevallen in het ziekenhuis"

Transcriptie

1 Bevallen in het ziekenhuis

2

3 Als u zwanger bent en in het TweeSteden ziekenhuis gaat bevallen is dit boekje voor u bestemd. Wij hopen hiermee een antwoord te geven op de meeste vragen over de gang van zaken in ons ziekenhuis. U kunt natuurlijk ook met vragen terecht bij uw arts, verloskundige of de medewerkers van de polikliniek gynaecologie en de verloskamers. Alle bevallingen vinden plaats in het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Tilburg. Dit geldt dus ook patiënten waarvan de poliklinische controles worden gedaan bij een gynaecoloog in Waalwijk. 1. Zwangerschapscontrole Tijdens uw zwangerschap wordt u regelmatig gecontroleerd door uw arts. Deze controles zijn bedoeld om eventuele problemen in de ontwikkeling van de zwangerschap te ontdekken en/of te voorkomen. Voor patiënten die naar de polikliniek gynaecologie in Waalwijk zijn verwezen, blijft het gedurende de gehele zwangerschap mogelijk onder controle van de gynaecoloog in Waalwijk te blijven. De eerste controle bij de gynaecoloog is in de regel wat uitgebreider dan de daarop volgende controles. Uw behandelend arts bespreekt samen met u het beloop van uw zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Ook wordt bij de eerste controle de datum vastgesteld, waarop de bevalling wordt verwacht. Een normale zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken, met een gemiddelde van 40 weken. De zwangerschapscontroles vinden aanvankelijk om de vier tot zes weken plaats. Later wordt dit om de drie weken, daarna om de twee weken en in de laatste maand iedere week. Iedere zwangerschapscontrole bestaat uit een aantal vaste onderzoeken: meten van uw bloeddruk en gewicht bepalen van de groei van baarmoeder en het kind luisteren naar de harttonen van het kind bepalen van de ligging van het kind (vanaf 32 weken) Een aantal malen in de zwangerschap wordt een bloedonderzoek verricht. Op indicatie kan tevens een urine-onderzoek worden verricht. 2. Aanvullende onderzoeken Echoscopie Een veel gebruikt onderzoek tijdens de zwangerschap is het echoscopisch onderzoek. Dit is een pijnloos onderzoek waarbij, met behulp van geluidsgolven, de zwangerschap zichtbaar kan worden gemaakt op een beeldscherm. De meest voorkomende redenen voor een echo-onderzoek zijn het bepalen van de zwangerschapsduur en het bepalen van de grootte en de ligging van het kind. Het echo-onderzoek vindt plaats op de polikliniek gynaecologie of op de afdeling echografie. Voor onderzoek op de afdeling echografie wordt een aparte afspraak gemaakt.

4 CTG Het Cardio TocoGram (afgekort CTG) wordt ook wel het hartfilmpje genoemd. Tijdens dit onderzoek worden, met behulp van een apparaat, de harttonen van het kind vastgelegd. Uit het patroon van de harttonen kan een indruk worden verkregen van de conditie van het kind. Een CTG kan zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de bevalling worden gemaakt. Een CTG wordt alleen gemaakt als daarvoor reden is. Vruchtwateronderzoek en/of vlokkentest Wanneer u 36 jaar of ouder bent of als in uw familie of die van uw partner bepaalde afwijkingen voorkomen, is het mogelijk Prenatale Diagnostiek te laten verrichten. Of u hiervoor in aanmerking komt, zal uw arts of verloskundige met u bespreken. Hij/zij informeert u over de onderzoeken. 3. Voorbereiding op de bevalling U kunt zich op verschillende manieren voorbereiden op de bevalling. Over de bevalling en de periode ervoor kunt u verschillende boeken lezen. Daarnaast zijn de volgende activiteiten ontwikkeld om u voor te bereiden op hetgeen wat komen gaat. Zwangerschapsgymnastiek Bij de zwangerschapsgymnastiek leert u zich voor te bereiden op de bevalling. De cursussen beginnen meestal vanaf de 26e week van uw zwangerschap. U kunt zich opgeven bij de Thebe thuiszorg in Tilburg of in uw woonplaats. Oudercursus Ouders die hun eerste kind verwachten, kunnen deelnemen aan een oudercursus. Deze cursus wordt gegeven in het wijkgebouw van uw woonplaats. Wilt u meer informatie, neem dan contact op met de Thuiszorg Midden- Brabant Tilburg of in uw woonplaats. Alternatieve voorbereiding op uw bevalling Naast zwangerschapsgymnastiek kunt u ter voorbereiding op uw bevalling ook andere cursussen volgen zoals yoga, haptonomie of zwemmen. De adressen vindt u achter in dit boekje. Voorlichtingsavond en zwangerschapsmarkt In het Twee Steden ziekenhuis (vestiging Tilburg) wordt 6 keer per jaar een voorlichtingsavond voor zwangeren georganiseerd. De datum, tijd en plaats van deze avonden worden bij de polikliniek gynaecologie bekend gemaakt. U kunt zich daarvoor aan de balie inschrijven. U kunt zich ook telefonisch aanmelden via tel.nr Op deze informatieavond krijgt u voorlich-

5 ting over de gang van zaken in het ziekenhuis en kunt u vragen stellen. Ook kunt u deze avond de zwangerschapsmarkt bezoeken en de verloskamers, kraamafdeling en de couveuse-afdeling bezichtigen. Wijze van bevallen Er zijn diverse manieren waarop u kunt bevallen. Laat u hierover goed informeren en bespreek dit met uw arts of verloskundige. U kiest in principe zelf de methode waarin u zich het meest op uw gemak voelt. Wij komen hierin zoveel mogelijk aan uw wensen tegemoet. Ziekenhuisopname tijdens de zwangerschap Indien er zich onverhoopt problemen voordoen in de zwangerschap dan kunt u dag en nacht contact opnemen met de verloskamers (telefoon: ). Indien er een reden tot opname bestaat zal deze opname altijd in het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Tilburg zijn. Dit geldt dus ook voor patiënten uit Waalwijk. Project thuiscontrole Door complicaties tijdens de zwangerschap kan ziekenhuisopname voor u noodzakelijk zijn. In een aantal gevallen kan uw gynaecoloog besluiten dat u in aanmerking komt voor deelname aan het thuiscontrole project. De reden hiervoor zal hij met u bespreken. Als voor thuiscontrole wordt gekozen, worden de noodzakelijke controles dagelijks bij u thuis uitgevoerd en besproken met uw behandelend gynaecoloog. Lactatiekundige Voor advies en begeleiding bij de borstvoeding is er een lactatiekundige werkzaam in ons ziekenhuis. Zij is ook aanwezig tijdens de informatieavond over borstvoeding (zie hieronder) en de voorlichtingsavonden voor zwangeren (zie verderop in deze folder). Het TweeSteden ziekenhuis beschikt over het WHO/Unicef certificaat zorg voor borstvoeding. Informatieavonden over borstvoeding De vereniging Borstvoeding Natuurlijk geeft regelmatig informatieavonden in de regio Tilburg e.o. Voor data en informatie verwijzen wij u naar deze vereniging, telefoon (Postbus 119, 3960 BC WIJK BIJ DUURSTEDE).

6 4. De bevalling Wanneer moet u naar het ziekenhuis? Voordat u naar het ziekenhuis komt, willen wij graag dat u eerst even belt naar de verloskamers (telefoon: ), zodat wij op uw komst zijn voorbereid. Ook patiënten die onder poliklinische controle zijn van een gynaecoloog in Waalwijk, moeten naar Tilburg bellen en bevallen dus ook in het TweeSteden ziekenhuis, vestiging Tilburg. U belt naar de verloskamers: als u regelmatige weeën heeft, om de vijf minuten of minder als u vochtverlies heeft wat u niet op kunt houden als u pijnlijke harde buiken heeft en nog niet uitgerekend bent als u bloedverlies heeft ook al zijn er nog geen of weinig weeën als u duidelijk minder leven voelt Bij ongerustheid kunt u altijd bellen Wat neemt u mee? Tijdens de bevalling kunt u het beste een ruim T-shirt of nachthemd dragen. Op de verloskamers is het warm. Verder raden wij u aan mee te nemen: uw identiteitsbewijs nachtkleding en ondergoed om na de bevalling te dragen (voedings-) BH toiletartikelen ochtendjas, pantoffels fototoestel lectuur 2 euro muntstuk voor de leenrolstoel Voor de baby neemt u mee: kleertjes en een jasje maxi-cosi en reiszak Als het koud is kan de reiszak van de maxi-cosi met een kruik of hittepit worden voorverwarmd. Op de verloskamers dient uw mobiele telefoon te allen tijde uit te staan. Wij verzoeken u met klem dit GSM-verbod onmiddellijk na te leven. Schakel hem helemaal uit, laat hem niet op stand-by staan. Het voorkomt storingen aan belangrijke, soms levensreddende medische apparatuur.

7 Uw partner De aanwezigheid van uw partner bij de bevalling wordt zeer op prijs gesteld. Uw partner kan ook blijven slapen op uw kamer, ook wel bevalsuite genoenmd, en gebruik maken van de aanwezige faciliteiten. De aanwezigheid van anderen is ook mogelijk. Overleg dan wel even met de dienstdoende verpleegkundige op de verloskamers. De placenta De placenta wordt, in principe door het ziekenhuis, ter verbranding, afgevoerd. Als u daartegen bezwaar heeft, kunt u dat tevoren aan de arts of de verpleegkundige kenbaar maken. Pijnbehandeling tijdens bevalling Pijnstilling gedurende de bevalling is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Voor de verschillende vormen van pijnbehandeling en verdere uitleg hierover verwijzen wij u n aar de folder pijnbehandeling tijdens de bevalling. Deze folder is beschikbaar op onze website en op diverse plaatsen in het ziekenhuis. Vraagt u hier gerust naar bij de verpleegkundige. De kunstverlossing Soms is het nodig om een zuignapje op het hoofd van de baby te plaatsen om de bevalling makkelijker en/of sneller te laten verlopen. Dit wordt vacuumextractie genoemd. Afhankelijk van het verloop van de bevalling zal hiervoor gekozen worden. Zelden wordt een tangverlossing gedaan, om het laatste gedeelte van de bevalling sneller te laten verlopen. Soms eindigt de bevalling in een keizersnede. Dit gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving via een ruggenprik en soms onder algehele narcose. De keuze van verdoving is meestal aan u. Soms zijn er, voor de gynaecoloog of anesthesist medische redenen om een voorkeur uit te spreken. De partner mag altijd bij de keizersnede aanwezig zijn. 5. Na de bevalling Als u in het ziekenhuis bevallen bent, wil dit niet zeggen dat u ook uw kraambed in het ziekenhuis doorbrengt. Wanneer er geen medische reden is om het kraambed in het ziekenhuis door te brengen, gaat u na de bevalling weer naar huis.u kunt uw kraambed ook doorbrengen in kraamhotel De Meiboom. Zie hiervoor hoofdstuk 6 en de folder die beschikbaar is op de polikliniek gynaecologie.

8 De baby Na de geboorte wordt ernaar gestreefd om het kind direct bij de moeder neer te leggen. Een voorwaarde is dat moeder en kind het goed maken. Het kind zal in het eerste uur ongestoord huid op huid contact krijgen. Direct huid op huid contact tussen moeder en kind direct na de geboorte heeft diverse positieve effecten op de baby. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat na huid op huid contact de pasgeborene: sneller zelf de borst zal nemen een stabielere en normalere huidtemperatuur heeft een stabielere en normalere hartslag en bloeddruk heeft hogere bloedsuikers heeft minder snel huilt waarschijnlijk een langere exclusieve borstvoedingsperiode heeft Kort na de geboorte onderzoekt de arts of de verloskundige die de bevalling heeft geleid uw kind. Bij twijfel of gevonden afwijkingen wordt advies gevraagd van de kinderarts. Iedere baby krijgt na de geboorte vitamine K toegediend. Krijgt uw baby borstvoeding dan adviseren wij u dit thuis gedurende 3 maanden voort te zetten. Bij flesvoeding is dit niet nodig omdat dit voldoende vitamine K bevat. Controle van het kraambed en kraamhulp na de bevalling Na thuiskomst komt uw verloskundige of uw huisarts een aantal malen bij u kijken hoe alles verloopt. Deze controles tijdens het kraambed moet uzelf in de zwangerschap al afspreken, bij voorkeur in de 5e of 6e maand. De kraamhulp moet u uiterlijk in de 4e maand bespreken. Het adres van het kraamcentrum vindt u achter in dit boekje. Moederkindafdeling Als u het kraambed in het ziekenhuis doorbrengt, wordt u na de bevalling overgebracht naar onze moederkindafdeling. Deze afdeling beschikt over comforatbele éénpersoonskamers. Uw kind verblijft bij u op de kamer, ook als het in een couveuse verblijft. Op de moederkindafdeling geldt een open bezoekregeling. Wij vragen u echter wel om rekening te houden met uw rustmomenten. Het is altijd mogelijk dat de vader/partner blijft overnachten op uw kamer. Hiervoor stellen wij faciliteiten ter beschikking. Het voeden van uw baby kan altijd "op verzoek" gebeuren, zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding, tenzij er een voedingsadvies door de gynaecoloog of kinderarts is voorgeschreven. Heeft u speciale wensen, maak deze

9 dan kenbaar bij de verpleegkundige of de lactatiekundige, het is immers belangrijk dat uw kraamtijd prettig verloopt. Het is ook mogelijk om opgenomen te worden op Olivijn, het kraamcentrum van Thebe en het TweeSteden. Deze afdeling in het ziekenhuis heeft naast kraamhotelkamers ook kamers voor opnames van moeder of kind met een lichte medische indicatie. Als dit voor u of uw kind van toepassing is dan zal uw behandelend arts u hierover informeren. 6. Kraamhotel De Meiboom Het is mogelijk om na uw bevalling uw kraamtijd door te brengen in het Kraamhotel De Meiboom. U kunt gedurende 9 dagen na de bevalling 24-uurs zorg en begeleiding krijgen tegen dezelfde kosten als kraamzorg thuis. Het Kraamhotel De Meiboom beschikt over diverse faciliteiten, zoals: ruime één- of tweepersoonskamers met telefoon en televisie. Daarnaast is er een keuzemenu van maaltijden. Genoemde faciliteiten zijn er - tegen betaling - ook voor uw partner. Tevens kunt u tegen betaling gebruik maken van de diensten van een kapster en een schoonheidsspecialiste. Ook is het gebruik van een zonnebank mogelijk. In de Meiboom werkt een team van gekwalificeerde kraamverzorgsters en verpleegkundigen, zodat er dag en nacht deskundige zorg voor u en uw baby aanwezig is. Gedurende het verblijf wordt u, indien u dat wenst, begeleid bij de verzorging van uw baby. Voor nadere informatie is een aparte folder beschikbaar.

10 7. Belangrijke telefoonnummers en adressen Polikliniek gynaecologie Verloskamers Kraamafdeling (vestiging Tilburg) (vestiging Tilburg) Kraamhotel De Meiboom Thebe thuiszorg Dr. Deelenlaan 19 Lage Witsiebaan 2a 5042 AD Tilburg Postbus DA TILBURG telefoon Psychoprofylaxe Haptonomie Ingrid van Oosterhout Geert van Pruissen Yoga Waalwijk Yoga Tilburg Mw. Horsting M. van Dooren-Smulders Y. Langenhuysen Centrum Keerpunt Zie onze website voor meer informatie:

11 007428

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis Bevallen in het ziekenhuis Middels dit boekje willen wij u informeren over bevallen in het TweeSteden ziekenhuis. Wij hopen hiermee een antwoord over de gang van zaken in ons ziekenhuis. Voor vragen heeft

Nadere informatie

Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek

Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek GYNAECOLOGIE Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek U bent zwanger en heeft voor begeleiding gedurende deze zwangerschapsperiode voor het Laurentius ziekenhuis

Nadere informatie

Zorg voor Moeder en kind

Zorg voor Moeder en kind Zorg voor Moeder en kind Informatiefolder voor zwangeren, barenden, kraamvrouwen en (zieke) pasgeborenen Moederkindcentrum TweeSteden ziekenhuis, Tilburg 1 Binnen het moederkindcentrum bieden wij zorg

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis. Vrouw Moeder Kind centrum

Bevallen in het ziekenhuis. Vrouw Moeder Kind centrum 00 Bevallen in het ziekenhuis Vrouw Moeder Kind centrum 1 Omdat u in het ziekenhuis komt bevallen, willen wij u vooraf informeren over o.a. de polikliniek, de verloskamer en de verpleegafdeling VMK (Vrouw

Nadere informatie

Bevallen op medische indicatie

Bevallen op medische indicatie Bevallen op medische indicatie Verloskunde Locatie Langendijk Wanneer aanmelden? De gynaecoloog heeft met u afgesproken dat u op medische indicatie in het Amphia Ziekenhuis, locatie Langendijk, gaat bevallen.

Nadere informatie

Informatie voor aanstaande ouders

Informatie voor aanstaande ouders Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Informatie voor aanstaande ouders i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Voorwoord Meestal is een zwangerschap een gezonde en probleemloze gebeurtenis. Bij

Nadere informatie

Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper

Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper In deze folder geven we informatie over de gang van zaken rond een bevalling in ziekenhuislocatie Scheper. Deze informatie is een aanvulling op uw gesprek met de gynaecoloog.

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Bevallen in het Waterlandziekenhuis. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Bevallen in het Waterlandziekenhuis. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Bevallen in het Waterlandziekenhuis Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Deze brochure is bedoeld voor zwangeren die in het Waterlandziekenhuis gaan bevallen met een medische indicatie. U bevalt

Nadere informatie

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis Verloskunde Bevallen in het Scheper Ziekenhuis 1 2 Bevallen in het Scheper Ziekenhuis In deze folder wordt informatie gegeven over de gang van zaken rond een bevalling in het Scheper Ziekenhuis. Deze dient

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Zwanger na de uitgerekende datum

Zwanger na de uitgerekende datum Zwanger na de uitgerekende datum U bent nog niet bevallen. Misschien valt het u mee om nog zwanger te zijn na uw uitgerekende datum, of misschien valt het u zwaar. De meeste vrouwen bevallen in de periode

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

Als je wilt, kun je spelletjes, tijdschriften, boeken, CD s, een fototoestel of videocamera meenemen. 3 Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Als je wilt, kun je spelletjes, tijdschriften, boeken, CD s, een fototoestel of videocamera meenemen. 3 Poliklinische bevalling in het ziekenhuis Je bent zwanger en het moment van de bevalling komt dichterbij. In Nij Smellinghe kun je 'klinisch' of 'poliklinisch' bevallen. Poliklinisch houdt in dat je op eigen verzoek in het ziekenhuis bevalt. Klinisch

Nadere informatie

Serotiniteit. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Serotiniteit. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Serotiniteit Wat gebeurt er na 41 weken zwangerschap Informatie voor patiënten F0174-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis? Wanneer belt u het ziekenhuis?

Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis? Wanneer belt u het ziekenhuis? Bevallen Inhoudsopgave Praktische informatie...4 Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis?...4 Wanneer belt u het ziekenhuis?...4 Telefoonnummers...5 Waar moet u naar toe?...5 Wat neemt u mee?...6 Kraamsuite...7

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Serotiniteit PATIËNTEN INFORMATIE Serotiniteit 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis, u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen

Nadere informatie

Begeleiding van uw zwangerschap door de gynaecoloog

Begeleiding van uw zwangerschap door de gynaecoloog Begeleiding van uw zwangerschap door de gynaecoloog Informatie voor patiënten F0498-1011 april 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat zijn gebroken vliezen? Gebroken vliezen betekent dat er vruchtwater uit de baarmoeder loopt. A terme betekent dat de vliezen

Nadere informatie

Controles en bevallen op medische indicatie

Controles en bevallen op medische indicatie Controles en bevallen op medische indicatie Verloskunde Locatie Langendijk Inleiding Als team Verloskunde vinden wij het belangrijk om u goed voor te lichten. We willen graag dat u zich goed voorbereid

Nadere informatie

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan?

Serotiniteit. Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Inleiding In het begin van uw zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van uw zwangerschap berekend. Een normale zwangerschapsduur

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Rik van Lente. Gezondheid = Holland =

Rik van Lente. Gezondheid = Holland = Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2014 Rik van Lente Gezondheid = Holland = 2 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen

Nadere informatie

Informatie voor zwangeren

Informatie voor zwangeren U heeft deze brochure ontvangen, omdat u een medische indicatie heeft voor uw zwangerschap en/of bevalling in het ziekenhuis. In deze brochure leest u over de controles op de polikliniek en over de gang

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname Bevallen in het ziekenhuis Zowel poliklinische als een klinische opname Poliklinische bevalling Een normale bevalling in het ziekenhuis, onder leiding van een verloskundige of een huisarts. Klinische bevalling

Nadere informatie

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Verloskunde en gynaecologie Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Praktische informatie U gaat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. De bevalling is een spannende tijd en het is prettig als u zo

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Inhoudsopgave Inleiding... blz. 1 Van opname tot bevalling Wat neemt u mee... blz. 2 Telefonisch contact opnemen... blz. 2 Melden bij opname blz. 2 Op de verloskamer...

Nadere informatie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie

Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit. Poli Gynaecologie 00 Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Poli Gynaecologie In het begin van de zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende datum van de zwangerschap berekend. De medische term hiervoor

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie Bevallen in het Diaconessenhuis Leiden De medische indicatie In Nederland worden zwangerschap en bevalling in principe begeleid door een verloskundige of huisarts. U kunt dan kiezen

Nadere informatie

E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde

E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde 1/7 Verloskunde E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde Inleiding Deze brochure is bedoeld om u kennis te laten maken met de afdeling verloskunde van de zorgeenheid vrouw/kind in het Streekziekenhuis

Nadere informatie

Hoe bevalt het medisch in Tergooi?

Hoe bevalt het medisch in Tergooi? Patiënteninformatie Hoe bevalt het medisch in Tergooi? Voorbereidingsinformatie over de gang van zaken rondom een bevalling en het verblijf op de afdeling Verloskunde van Tergooi Inhoudsopgave Pagina

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis.

Nadere informatie

Afdeling Verloskunde

Afdeling Verloskunde Afdeling Verloskunde Vrouw en Kind Centrum Zutphen Op afdeling Verloskunde wordt u opgenomen tijdens uw zwangerschap of rond de bevalling. De afdeling Verloskunde is een onderdeel van het Vrouw en Kind

Nadere informatie

Bevallen in het Laurentius ziekenhuis

Bevallen in het Laurentius ziekenhuis GYNAECOLOGIE Bevallen in het Laurentius ziekenhuis Binnenkort verblijft u bij ons op de kraamafdeling en/of verloskamers (afdeling E1) in het Laurentius ziekenhuis in verband met uw zwangerschap en/of

Nadere informatie

C Geboorteplan

C Geboorteplan Geboorteplan Geboorteplan Een geboorteplan is een document waarin u uw wensen rondom uw bevalling kenbaar maakt. Het dient als communicatiemiddel. Het geeft u de kans uw persoonlijke wensen en verwachtingen

Nadere informatie

Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum

Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum 1 Je bent nog niet bevallen. Misschien valt het je mee om nog zwanger te zijn na je uitgerekende datum, of misschien valt het je zwaar. De meeste vrouwen

Nadere informatie

Bevallen in Erasmus MC-Sophia

Bevallen in Erasmus MC-Sophia Sophia Kinderziekenhuis U bent zwanger en onder controle in het Erasmus MC. U bent ter voorbereiding op de bevalling naar de voorlichtingsavond over bevallen in het Erasmus MC-Sophia geweest. In deze folder

Nadere informatie

Welkom in het Flevoziekenhuis

Welkom in het Flevoziekenhuis Welkom in het Flevoziekenhuis Voor u ligt de informatiefolder van de afdeling Verloskunde van het Flevoziekenhuis te Almere. Via deze informatiefolder willen wij ons als afdeling Verloskunde graag aan

Nadere informatie

Poliklinisch bevallen in. Meander Medisch Centrum. Afdeling B1 Meander Moeder Kind Regionaal centrum voor geboortezorg

Poliklinisch bevallen in. Meander Medisch Centrum. Afdeling B1 Meander Moeder Kind Regionaal centrum voor geboortezorg Poliklinisch bevallen in Meander Medisch Centrum Afdeling B1 Meander Moeder Kind Regionaal centrum voor geboortezorg Hartelijk welkom op onze afdeling Meander Moeder Kind! U bent bij ons opgenomen of u

Nadere informatie

Serotiniteit / overdragenheid

Serotiniteit / overdragenheid Afdeling: Onderwerp: Gynaecologie / overdragenheid 1 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informatie geven over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Geboorteplan Inhoud Geboorteplan... 3 Wat kunt u verwachten... 4 Verloskamers... 4 Wat staat er in het geboorteplan... 5 Geboorteplan... 9 p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Geboorteplan Een geboorteplan

Nadere informatie

Inleiding De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen Wat is serotiniteit? De gevolgen van serotiniteit

Inleiding De uitgerekende datum en de normale periode van bevallen Wat is serotiniteit? De gevolgen van serotiniteit Serotiniteit Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen van serotiniteit worden beschreven. Ook komt aan bod welke medische zorg

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Kraamafdeling Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Inleiding Als het zeker is dat u in ziekenhuis Lievensberg gaat bevallen, zal de gynaecoloog u doorsturen naar

Nadere informatie

Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan?

Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Serotiniteit Zwanger voorbij de 41 weken en dan? Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In het begin van uw zwangerschap wordt met een termijnecho de uitgerekende

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

Bevallen bij Rijnstate

Bevallen bij Rijnstate Bevallen bij Rijnstate U bent van plan om te bevallen in Rijnstate Arnhem. In deze folder staat praktische informatie over bevallen in ons ziekenhuis en over het maken van een bevalplan. Neem altijd uw

Nadere informatie

Welkom in het Flevoziekenhuis

Welkom in het Flevoziekenhuis 16-1-2017 1011 Welkom in het Flevoziekenhuis Voor u ligt de informatiefolder van de afdeling Verloskunde van het Flevoziekenhuis te Almere. Via deze informatiefolder willen wij ons als afdeling Verloskunde

Nadere informatie

Serotiniteit 42 weken of langer zwanger.

Serotiniteit 42 weken of langer zwanger. Serotiniteit 42 weken of langer zwanger www.nwz.nl Inhoud Wat is serotiniteit? 3 Bent u 41 weken zwanger? 4 Alles op een rij 6 Uw vragen 6 Notities 7 2 Bij een overdragen zwangerschap bent u 42 weken of

Nadere informatie

Welkom bij verloskunde

Welkom bij verloskunde Welkom bij verloskunde Gefeliciteerd, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap word je begeleid door het verloskundig team van Rijnstate. Op de polikliniek Gynaecologie en afdeling Obstetrie/ Verloskamers

Nadere informatie

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg Welkom!" Wie zijn wij! Verloskundigen! Ziekenhuizen! Kraamzorg Informatie over zwangerschap, bevalling en kraamzorg Verloskunde in Nederland Opbouw verloskundig systeem Verloskundige Gezonde zwangerschap

Nadere informatie

Informatie voor kraamvrouwen

Informatie voor kraamvrouwen Gynaecologie Informatie voor kraamvrouwen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De eerste dag... 3 De lichaamsverzorging... 3 De stoelgang... 4 Borstvoeding of flesvoeding... 4 Uw baby... 5 De hielprik...

Nadere informatie

H Klinisch bevallen

H Klinisch bevallen H.53515.1216 Klinisch bevallen Klinische bevalling U gaat op medische indicatie op de afdeling verloskunde van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis bevallen. Medische indicatie betekent dat u een verhoogd risico

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling. Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband

Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling. Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband Inleiding Voorlichting & infomarkt Waarom deze voorlichtingsavond?

Nadere informatie

De bevalling. De bevalling. Gemiddeld duurt een eerste bevalling, vanaf het moment dat u goede weeën heeft en 1/5

De bevalling. De bevalling. Gemiddeld duurt een eerste bevalling, vanaf het moment dat u goede weeën heeft en 1/5 De bevalling Binnenkort gaat u bevallen in VUmc. Een bijzondere gebeurtenis! In deze folder krijgt u informatie over bevallen in VUmc, zodat u voorbereid bent en weet wat u van ons kunt verwachten. Ook

Nadere informatie

Zie ook de VUmc folder De keizersnede

Zie ook de VUmc folder De keizersnede De bevalling Binnenkort gaat u bevallen in VUmc. Een bijzondere gebeurtenis! In deze folder krijgt u informatie over bevallen in VUmc, zodat u voorbereid bent en weet wat u van ons kunt verwachten. Ook

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte 1 Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar een periode

Nadere informatie

Serotiniteit BEHANDELING

Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit BEHANDELING Serotiniteit In deze folder lees je meer over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. Dit wil zeggen dat een zwangerschap langer duurt dan 42 weken. In deze

Nadere informatie

Hoge bloeddruk in de zwangerschap

Hoge bloeddruk in de zwangerschap Hoge bloeddruk in de zwangerschap U bent zwanger en heeft hoge bloeddruk. Daarvoor bent u onder behandeling van de gynaecoloog in Meander Medisch Centrum. Een gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Bevallen in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen

Bevallen in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen Bevallen in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen In overleg met de gynaecoloog heeft u besloten om uw bevalling in ons ziekenhuis te laten plaatsvinden. Wij willen u met deze brochure informeren over de

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en kraamzorg 2017 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Poliklinische bevalling

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Poliklinische bevalling Afdeling verloskunde/gynaecologie Poliklinische bevalling Poliklinische bevalling Een poliklinische bevalling houdt in dat het ziekenhuis de gelegenheid biedt de bevalling op de verloskamer te laten plaatsvinden

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en Kraamzorg 2017 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Bijna 42 weken zwanger... en nu?

Bijna 42 weken zwanger... en nu? Bijna 42 weken zwanger... en nu? Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Locatie Purmerend/Volendam Inleiding Deze folder geeft informatie over serotiniteit. Dit is de medische term voor overdragenheid. De gevolgen

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg en kraamzorg Verloskundige zorg en Kraamzorg 2016 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Klinisch kraambed in het Centrum voor Geboortezorg

Klinisch kraambed in het Centrum voor Geboortezorg Klinisch kraambed in het Centrum voor Geboortezorg Locatie Hoorn/Enkhuizen In het kort Door uw behandelend arts is in samenwerking met het PO(M)P team afgesproken dat u de eerste dagen van uw kraamtijd

Nadere informatie

Informatie voor kraamvrouwen

Informatie voor kraamvrouwen Gynaecologie Informatie voor kraamvrouwen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De eerste dag... 3 De lichaamsverzorging... 3 De stoelgang... 4 Borstvoeding of flesvoeding... 4 Uw baby... 5 De hielprik...

Nadere informatie

Verloskunde Bevallen

Verloskunde Bevallen Verloskunde Bevallen 2 Inhoudsopgave Inleiding. 4 Informatie voor de aanstaande ouders. 4 Thuis of in het ziekenhuis bevallen 5 Kosten en verzekering. 5 Een kijkje vooraf 5 Tas al gepakt? Kleine moeite,

Nadere informatie

Serotiniteit. Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum

Serotiniteit. Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum Serotiniteit Als je nog zwanger bent na je uitgerekende datum Inleiding Deze brochure wordt je aangeboden door de afdeling verloskunde van het Ommelander Ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat patiënten

Nadere informatie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie Bevallen in Bronovo Welkom! Welkom in Bronovo Inhoud voorlichtingsavond Voorbereiding op de bevalling De bevalling Wat als het nèt anders gaat? Pijnstilling Praktische informatie Voorbereiding Onder controle

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Keizersnede 1 Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede Een keizersnede is een operatie

Nadere informatie

Beste mevrouw en partner,

Beste mevrouw en partner, Beste mevrouw en partner, Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maken steeds meer zwangeren gebruik van een geboorteplan. In een geboorteplan maakt u uw wensen rondom de bevalling kenbaar.

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over bevallen

Alles wat u moet weten over bevallen Verloskunde Patiënteninformatie Alles wat u moet weten over bevallen U ontvangt deze informatie, zodat u meer kunt lezen over zaken waarmee u als aanstaande ouder(s) te maken krijgt. Ook geven wij u een

Nadere informatie

Poliklinisch bevallen

Poliklinisch bevallen Poliklinisch bevallen In Nederland hebben we een uniek systeem als het gaat om bevallen. Wanneer u geen medische indicatie heeft, mag u zelf beslissen waar u wilt bevallen. U mag thuis bevallen. Of u kunt

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg 2015

Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg 2015 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Moeder&Kind Centrum...5 Gezinsgerichte zorg...6 Medisch team...7 Televisie/ internet/ telefoon...8 Beeldopnames...9

Inhoudsopgave. Moeder&Kind Centrum...5 Gezinsgerichte zorg...6 Medisch team...7 Televisie/ internet/ telefoon...8 Beeldopnames...9 Kraamsuites Inhoudsopgave Welkom...4 Moeder&Kind Centrum...5 Gezinsgerichte zorg...6 Medisch team...7 Televisie/ internet/ telefoon...8 Beeldopnames...9 Bezoek...9 Geboorteaangifte... 10 Parkeren... 10

Nadere informatie

Zwanger. Algemene informatie

Zwanger. Algemene informatie Zwanger Algemene informatie Inhoud Welkom op de poli verloskunde van VUmc 4 Verschillende soorten spreekuren: 5 Voordat u zwanger bent: 5 Preconceptioneel spreekuur 5 Prenatale screening en prenataal

Nadere informatie

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch?

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch? De medische bevalling Wanneer wordt de bevalling medisch? Bij aanvang van de zwangerschap Tijdens de zwangerschap Tijdens de bevalling Na de bevalling Door Gynaecoloog Spaarne Ziekenhuis Hoe bewaken we

Nadere informatie

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog

Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Bevallen bij St. Antonius Alnatal onder leiding van de gynaecoloog Omdat jij in je zwangerschap begeleid wordt door een gynaecoloog van

Nadere informatie

Zwanger van een tweeling

Zwanger van een tweeling Zwanger van een tweeling Informatie voor patiënten F0532-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling Maatschap Gynaecologie Algemeen Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw bevalling wordt ingeleid* en wat hiervan de reden is. Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang.

Nadere informatie

Bevallen in een kraamsuite. Bevallen in een kraamsuite

Bevallen in een kraamsuite. Bevallen in een kraamsuite Bevallen in een kraamsuite Bevallen in een kraamsuite 1 In het gebied Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland is thuis bevallen niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als u een medische indicatie heeft.

Nadere informatie

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte Kraamafdeling Vroegtijdige weeën gebroken vliezen en vroeggeboorte In deze folder leest u over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Inleiding bij dit document Wat is een geboorteplan Een geboorteplan is een schema waarin je beschrijft wat je verwachtingen en wensen

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën, een dreigende vroeggeboorte en vroegtijdig gebroken vliezen.

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Afdelingsinformatie Verloskunde

Patiëntenvoorlichting Afdelingsinformatie Verloskunde Patiëntenvoorlichting Afdelingsinformatie Verloskunde U wordt opgenomen op de afdeling Gynaecologie & Verloskunde van het Zaans Medisch Centrum voor een bevalling onder leiding van de verloskundige of

Nadere informatie

Verloskundige zorg en kraamzorg 2014

Verloskundige zorg en kraamzorg 2014 Verloskundige zorg en kraamzorg 2014 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen van een kind is een bijzondere gebeurtenis. Om ervoor te zorgen dat u straks van uw kraamtijd

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Gefeliciteerd met je zwangerschap. Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, maar ook in je leven. Het is een leuke en

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom wordt een bevalling ingeleid? 1 Over tijd zijn 1 Langdurig gebroken vliezen 2 Groeivertraging van uw baby 2

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1 I N F O R M A T I E o v e r verpleegafdeling Oost 1 Als u deze folder krijgt bent of wordt u opgenomen op de kraamafdeling. Een onbekende omgeving, onbekende regels en onbekende mensen. Om u wat houvast

Nadere informatie

Verloskunde in het Martini Ziekenuis

Verloskunde in het Martini Ziekenuis Verloskunde in het Martini Ziekenuis Verpleegafdeling Verloskunde Martini Ziekenhuis Postadres Postbus 30033 9700 RM Groningen Bezoekadres Van Swietenplein 1 Groningen Algemeen telefoonnummer (050) 524

Nadere informatie

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage?

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage? cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte In overleg met uw gynaecoloog krijgt u een cervixcerclage. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Een cerclage is een draad die door de baarmoederhals

Nadere informatie

Bianca Tuinder. Gezondheid = Holland =

Bianca Tuinder. Gezondheid = Holland = Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Verloskundige zorg en Kraamzorg 2013 Bianca Tuinder Gezondheid = Holland = 2 Verloskundige zorg en kraamzorg Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Het krijgen

Nadere informatie

Beste zwangere en partner,

Beste zwangere en partner, Beste zwangere en partner, Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maken steeds meer zwangeren gebruik van een geboorteplan. In een geboorteplan maakt u uw wensen rondom de bevalling kenbaar.

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Informatie voor patiënten F0177-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

KRAAM- EN VERLOSAFDELING

KRAAM- EN VERLOSAFDELING KRAAM- EN VERLOSAFDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over bevallen in ons ziekenhuis. Zo heeft u een beeld van de gang van zaken van het moment dat de weeën

Nadere informatie