(Wist u dat. ROTOdate

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(Wist u dat. ROTOdate"

Transcriptie

1 ROTOdate VIERMAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN ROTO SMEETS NR. 7 - DECEMBER 2005 (Wist u dat Drukwerk en verkeersborden worden steeds kleuriger. Voor één op de twaalf mannen is dat alleen maar verwarrend: zij zijn kleurenblind.

2 2 ( FORMAAT ) Elk nummer van deze nieuwsbrief Rotodate wordt op een ander formaat gemaakt en zal telkens een voorbeeld zijn van één of meerdere voordelen. Bewaar deze nieuwsbrieven daarom goed of geef ze aan uw creatieven. Zo kunt u al in de ontwerpfase van uw publicatie rekening houden met de voordelen van een papierformaat. Meet Slim Jim DEZE EDITIE VAN ROTODATE BETEKENT WELLICHT EEN EERSTE KENNISMAKING MET SLIM JIM. SLIM JIM STAAT VOOR EEN NETTO DRUKFORMAAT VAN 175 MM (b) MAAL 285 MM (h) NETTO EN IS HIER- DOOR AANTREKKELIJK EN VOORDELIG. Aantrekkelijk niet alleen door een identieke papieroppervlakte de vele vormtechnische op A4-formaat. Het mogelijkheden, maar ook tijdschrift, de folder of de omdat de drukpers een derde catalogus kent een handzaam, meer pagina s drukt op in opvallend formaat en is totaal hetzelfde papieroppervlakte gemakkelijk op te bergen. als het klassieke A4-for- maat. De drukkosten van een uitgave van 32-pagina s Slim Jim Slim Jim heeft zijn aantrekkingskracht in de praktijk ruimschoots bewezen bij tijdschriften, zijn identiek aan een A4 met catalogi en folders. 24-pagina s. Er kan ook als een A4 gelijmd worden. Slim Jim is dus niet alleen aantrekkelijk, maar ook nog eens voordelig. Ook is het mogelijk om de standaardhoogte van netto 285 mm te verkleinen naar een klassiekere verhouding tussen hoogte en breedte, Slim Jim kent al vele toepassingen. Catalogi bijvoorbeeld met kleinere, maar meer pagina s: gunstig voor de indeling en presentatie van verschillende thema s of onderwerpen. Slim Jim heeft meer body dan zodat de regels van de gulden snede geen geweld worden aangedaan. En inserts vragen vaak kleinere afmetingen om in variërende formaten van diverse publicaties te worden meegehecht. Kleurrijk Beste lezers, De drukkerijwereld bekent steeds meer kleur. En dan refereer ik uiteraard vooral aan de geavanceerde manier waarop tegenwoordig kleurendruk tot stand komt. Vroeger klonk het simpel: Doe er wat rood of zwart bij. Nu hanteren we kleurrijke termen als CMYK, RGB, InDesign, CS2 en Rips. Een scepticus kan zeggen dat de branche daardoor juist kleurloos is geworden. Niets is minder waar. Want de bits en bytes maken een regenboog aan sprekende kleuren mogelijk die voorheen ondenkbaar was. De moderne apparatuur van Roto Smeets interpreteert een set bits en bytes maar op één manier. De drukpers meet vervolgens of er tijdens het proces afwijkingen zijn van de oorsprong en corrigeert dan zichzelf. En dat is nog maar één van de vele standaardcontroles van Roto Smeets die garanderen dat uw drukwerk perfect wordt uitgevoerd. Want we brengen graag kleur in uw drukwerk, maar we maken het niet té bont natuurlijk ROTOdate is een uitgave van Roto Smeets, een onderdeel van RSDB Verantwoordelijke uitgever: Marketing en Business Development, Zeverijnstraat 6, 1216 GK Hilversum, Nederland Concept en realisatie: Media Partners België René van Werkhoven (Algemeen Directeur Roto Smeets)

3 ( KLEUR ) Is uw grafisch bestand gereed om gedrukt te worden? BIJ HET AANLEVEREN VAN GRAFISCHE BESTANDEN MAAKT ROTO SMEETS ONDERSCHEID TUSSEN DRUKGEREDE EN NIET-DRUKGEREDE BESTANDEN. WIJ PREFEREREN BIJ HET AANLEVEREN DRUKGEREDE BESTANDEN. DEZE BESTANDEN KUNT U OP VERSCHILLENDE MANIEREN AANLEVEREN, MAAR DE VOORKEUR GAAT UIT NAAR CERTIFIED PDF. Methode Certified PDF is geen softwarepakket, maar een methode van aanleveren. Open bestanden hebben meer kans op fouten; daarom geven wij de voorkeur aan het PDF-formaat. Het is een gefixeerd bestand waaraan weinig kan worden veranderd. Aan het PDF-bestand worden enkele eisen gesteld. Het bestand moet gecertificeerd zijn voor een bepaalde drukmethode, bijvoorbeeld vellenoffset, rotatieoffset of rotatiediepdruk. Die eisen zijn vervat in PDF-profielen waarin bijvoorbeeld de resolutie van beeld- en lijnwerk is gedefinieerd en waarin staat in welke kleurmodus u het beeldmateriaal moet aanleveren. U kunt uw grafische bestanden zelf al testen met deze profielen. Daarbij gebruikt u softwarepakketten zoals Instant PDF of PitStop Professional of PitStop Server. De controleprofielen zijn natuurlijk afgestemd op de instellingen ofwel job settings waarmee u het PDF-bestand maakt, bijvoorbeeld met behulp van de Distiller van Adobe Acrobat. Alle benodigde PDF-profielen en job settings vindt u op onze website. CMYK of toch liever RGB? Sinds jaar en dag zijn we gewend in de drukproceskleuren CMYK aan te leveren. Maar door de opkomst van digitale fotografie, die in RGB werkt, ontstaat de behoefte om ook in de vormgevingsfase in RGB te gaan werken en pas in een latere fase te converteren naar CMYK. Daarom denkt de Ghent PDF Workgroup (een internationale denktankcommissie over PDF waarin Roto Smeets actief deelneemt) al een tijdje na over controleprofielen voor Certified PDF in een volledige RGB-workflow. Deze groep ontwikkelt profielen die ervan uitgaan dat in de toekomst het beeldmateriaal in grafische PDF-bestanden ook in RGB aangeleverd kan worden. De reden ligt voor de hand. 1A of 3 Ten aanzien van PDF bestaan er twee echte ISOnormen. Alle huidige controleprofielen gaan uit van PDF/X-1A, de ISO-norm voor een drukgerede PDF waarin alle beelden in CMYK moeten zijn gedefinieerd. Dat betekent dat vroeg in de prepressfase beelden vanuit de RGB-kleurruimte naar CMYK moeten zijn omgezet. Ze zijn dan feitelijk al gedefinieerd voor één bepaald drukprocédé en één omschreven papiersoort. De andere ISO-norm betreft PDF/X-3, waarin RGB-beeld wel mag voorkomen. De beelden in dit bestand worden in een latere fase in de Raster Image Processor (RIP) geconverteerd naar CMYK. Deze manier van werken betekent dat PDF s geheel in RGB kunnen worden voorbereid en dat pas op het laatste moment nog bepaald kan worden in welke druktechniek en op welk papier er gedrukt gaat worden. Dezelfde PDF kan dan gebruikt worden voor verschillende druktechnieken en/of papiersoorten. 3

4 ( KLEUR ) Als u regelmatig met kleur werkt, zorg er dan voor dat de condities in uw werkomgeving min of meer constant zijn. Ervaring is van groot belang! 4 Emoties maken kleur levendig Als we kleuren beschrijven, gebruiken we vaak niet-kleurtechnische aanduidingen, maar emotionele begrippen als warm, koud, rustig, druk, agressief en koel. De emotie die een kleur oproept berust op een psychologische werking. Deze is gedeeltelijk inherent aan de kleur, maar ook cultureel bepaald. De emotie die een kleur bewerkstelligt gaat verder dan de kleurcode, maar heeft daar wel mee te maken. Rood roept leven, viriliteit en hartstocht op, maar ook strijd, toorn en agressie. Er kan een negatieve en een positieve emotie mee verbonden zijn. Een roodgekleurde verpakking voor een wasmiddel kan de consument het idee geven dat het gaten in het wasgoed maakt. Het gebruik van een koele kleur blauwgroen voor dezelfde verpakking geeft het beeld van een fris product, dat effectief is en toch aangenaam. Kleurnuances bepalen of we blauw als koel of hard ervaren. Reclamemakers en ontwerpers passen kleur bewust toe in logo's, advertenties en promotionele acties, met meer of minder succes. Want kleurgebruik blijft voor een deel cultureel bepaald en tijdgebonden. 'Modern' en 'jong' was twintig jaar geleden bruin en groen, tegenwoordig zijn paars en geel weer in zwang. Een voorbeeld: Bij Roto Smeets en andere drukkerijen komt het voor dat grafische bestanden eerst in een vooroplage in vellenoffset worden gedrukt en dat daarna de hoofdoplage volgt in rotatie. In de huidige situatie moet de prepressafdeling dan twee keer separeren, omdat vellenoffset en rotatiedruk ieder een eigen CMYK-kleurprofiel hanteren. Als dat niet gebeurt, zal er sprake zijn van kwaliteitsverschillen. In PDF/X-3 echter komen afbeeldingen in de RGB-kleurruimte in de PDF te staan. Daarmee is het eenvoudiger om voor ieder drukprocédé en papiersoort een optimaal bestand te maken. Groter kleurbereik Het kleurbereik van RGB is groter dan dat van CMYK. In principe kan conversie van PDF/X-3 in de RIP dus voordelen opleveren omdat per druktechniek en papiersoort dan de meest optimale kleurconversie plaatsvindt. Er zijn echter op dit moment wel nog enkele haken en ogen. Klanten blijken het nog vaak lastig te vinden deze andere denkwijze te volgen en het ontbreekt nog aan heldere richtlijnen en PDF-profielen. Bovendien moeten de Raster Image Processors er geschikt voor zijn en op de juiste manier worden ingesteld. De verwachting is dat de Ghent PDF Workgroup over ca. één tot anderhalf jaar PDF-profielen, settings en richtlijnen zal publiceren voor PDF/X-3 workflows die in de praktijk bruikbaar zullen zijn. Tot die tijd blijven we dus werken met PDF s in CMYK.

5 Directe PDF-export vanuit InDesign Hiervoor werden de voordelen beschreven om in de workflow langer in de RGB-kleurruimte te blijven werken. Dit kan echter nu ook al toegepast worden zonder de kleurconversie naar de RIP te verplaatsen. Een methode om alle beelden nog in RGB te laten staan, is bijvoorbeeld om de RGBbeelden, die dan voorzien moeten zijn van een ICC-bronprofiel, in hoge resolutie RGB op te nemen in de Adobe InDesign opmaak en vervolgens een CMYK PDF te produceren middels directe export vanuit Adobe InDesign. Terwijl deze methode in Adobe InDesign CS1 in principe probleemloos verloopt, kan zo n werkwijze met Adobe InDesign CS2 helaas op dit moment nog fout gaan. Adobe heeft met CS2 de settings gecentraliseerd, waardoor de instelling die op dat moment in Adobe Acrobat actief is, wordt overgenomen. De ICC kunnen ook gebruikt worden om al in de vormgevingsfase op het beeldscherm een voorspelling te krijgen van het te verwachten drukresultaat. De Ghent PDF Workgroup heeft dit probleem onderkend. Binnenkort zal hiervoor een workaround gepubliceerd worden. Een veilige methode is om vanuit InDesign CS2 de PDF via Acrobat Distiller te maken. Zodra er een betrouwbare workaround beschikbaar is voor CS2 zal deze ook door ons gepubliceerd worden. Het is dus verstandig regelmatig naar onze site te surfen! Gecertificeerd drukken met ISO-profielen Op onze website zijn alle settings en kleurprofielen gepubliceerd voor de drie drukmethoden die Roto Smeets toepast: vellenoffset, rotatiediepdruk en rotatieoffset. Voorzover deze al beschikbaar zijn voor de verschillende papiersoorten conformeert Roto Smeets zich aan de ISO-kleurprofielen van ECI (European Colour Initiative). Dit instituut ontwikkelde samen met Fogra de praktische kleurprofielen op basis van de ISO-specificaties waarin nauwkeurig is vastgelegd waaraan drukresultaten en kleurproeven moeten voldoen. Roto Smeets participeert in de ECI-werkgroep voor rotatie en helpt zo mee om tot internationaal ( KLEUR ) geaccepteerde kleurprofielen voor diverse papiersoorten te komen. De ICC-profielen die vanaf de website zijn te downloaden kunnen in de voorbereidingsfase gebruikt worden voor kleurconversie en voor het maken van kleurproeven. Daarnaast kunnen deze profielen ook gebruikt worden om al in de vormgevingsfase op het beeldscherm een voorspelling te krijgen van het te verwachten drukresultaat. Dat vereist echter wel een goede kennis van kleurmanagement, goede beeldschermen en beeldschermcalibratie. Desgewenst kunnen onze specialisten u helpen om uw kleurmanagement op orde te stellen. Wij zijn momenteel ook druk bezig om de ISOstandaard in alle rotatieoffset-bedrijven op alle rotatiepersen te implementeren. Dat is mogelijk doordat wij investeerden in ingebouwde meet- en regelsystemen die continu metingen verrichten in LAB-waarden. De resultaten worden daarbij direct afgezet tegen en aangepast aan de ISO-standaard. Daardoor is er sprake van continue procesbewaking. En dat levert uiteindelijk een meer 5 constante en betere drukkwaliteit op! Verschillen in kleur Kleur is niet statisch, maar voortdurend aan veranderingen onderhevig. Draai in plaats van een halogeenlamp een TL-buis in het plafond en de kleuren op uw beeldscherm veranderen. Is de zon weg dan ziet u andere kleuren op de afdruk van uw printer. En vlak uzelf vooral niet uit! Een zware werkdag maakt u vermoeid. Een kleur die 's morgens dof lijkt, kan 's middags te helder overkomen. De softwareprogramma's waarmee u werkt stellen meestal niet op exact dezelfde wijze kleur op het beeldscherm samen. Dat merkt u bijvoorbeeld als u een logo maakt in een tekenpakket en dat plaatst in een tekstverwerkings- of DTP-programma. De kleur op het scherm verandert vaak, terwijl de afdruk op een printer ook verschillend kan zijn.

6 Elk papier beleef je anders IN DE PAPIERINDUSTRIE BESTAAN VERSCHILLENDE TINTEN PAPIER, ELK MET HUN EIGEN BELEVING. OOK IS BEKEND DAT KLEURPROFIELEN ERVOOR ZORGEN DAT DE GEWENSTE KLEUREN OP EEN BEPAALDE TINT PAPIER GOED TOT UITING KOMEN. MAAR WEET U OOK 6 DAT ELKE TINT PAPIER VAAK WEER EEN EIGEN SHADE HEEFT? Bert van Drie, verantwoordelijk voor de inkoop van papier bij Roto Smeets Hilversum zegt: Neem een LWC gecoat papier en leg enkele van deze papieren uit enkele Europese regio s naast elkaar. Je zult merken dat ze verschillen. De Zuid-Europese landen gebruiken LWC met een rode (reddish) shade, terwijl in landen als Oostenrijk en Duitsland een gele (yellowish) shade te bespeuren valt. In de Noord- Europese landen treffen we vaak een blauwe (blueish) shade aan. De witheid van papier wordt uitgedrukt met een ISO-genormeerde brightness van bijvoorbeeld 85% (van de absolute witheid van 100%). Hoe hoger het percentage, hoe witter het papier. Krantenpapier heeft bijvoorbeeld een ISO-brightness van 59%, terwijl houtvrije papiersoorten waarden hebben tussen de 95 en 98%. Als enkele LWCpapiersoorten bijvoorbeeld een ISObrightness bezitten van 82%, dan is dat wel hetzelfde papier, maar er kan een verschil zijn in shade, dus met een reddish, met een yellowish (men noemt dit ook wel creamy) en met een blueish shade. De shade bepaalt mede hoe het menselijk oog het papier beleeft. Blueish geeft voor het oog de witste beleving. De ISO-brightness drukken papierdeskundigen uit in een percentage van 100% wit papier. De waarde wordt bepaald door de LAB-waarde uit het Cie LAB-model van het kleurbereik, een wetenschappelijke norm. LAB en shade bepalen tesamen hoe het menselijke oog het papier beleeft. Belangrijk? Meestal levert deze wijsheid bij het drukken geen problemen op. Maar, zegt Van Drie: wanneer grote postorderbedrijven in een korte periode hun catalogi laten drukken in miljoenenoplagen, kan één drukkerij dat niet drukken. Ook kan één papierconcern dat papier niet leveren. Daar zijn meerdere drukkerijen en papierleveranciers bij betrokken. De kans dat hetzelde papier dan meerdere shades vertoont, is aanwezig. De klant mag echter geen verschillen zien. Het postorderbedrijf wil papier met exact hetzelfde gramsgewicht, meestal van 48 tot 54 gram per vierkante meter, maar ook dezelfde shade. Planning vooraf is in dat geval erg belangrijk, alsmede uniformering van de shade bij de diverse papierleveranciers.

7 Goud & glitters op de pers ( CASE ) REDACTIES ZOEKEN ALTIJD DE GRENS OP VAN DE DRUKTECHNISCHE MOGELIJKHEDEN. VOORAL VAN DE TIJDSCHRIFTEN DIE IN DE KERSTTIJD VERSCHIJNEN, SPAT DE KLEURENCREATIVITEIT AF. Sebastiaan Beterams ziet als medewerker Production & sales support prachtige ontwerpen langskomen. We hebben vele mogelijkheden om tijdschriften extra te laten opvallen. Met goud- of zilverinkten bijvoorbeeld, met foliedruk, (spot)vernis of (spot) UV-lak. Sommige bewerkingen kunnen direct op een van de rotatiepersen in Weert plaatsvinden, zoals het drukken met goud-, zilver- of zelfs bronsinkten. Tegelijkertijd kan de gehele omslag voorzien worden van een vernis dat een chique uitstraling geeft en de speciale Een andere mogelijkheid is foliedruk. Dit vergt een aparte bewerking die niet in-line op een rotatiepers kan. De omslagen krijgen dan als losse vellen een speciale bewerking, waarbij inkten beschermt tegen de titel bijvoorbeeld in beschadiging. goudfolie wordt gedrukt. Erg mooi is bijvoorbeeld ook een bordeauxrode glitterfolie. Een derde (off-line) optie is het lakken met spot-uv. We kunnen aan de UV-lak glitters toevoegen voor een extra feestelijk effect. Het lijkt dan of het beeld of de tekst bovenop de pagina ligt, alsof het drukwerk in drie dimensies verschijnt. Extra tijd voor deze bijzondere producties is er zelden. Redacties willen zo lang mogelijk wachten, om met een zo actueel mogelijke omslag te verschijnen. Overigens zien we deze veredeling niet alleen aan het eind van het jaar. Voor omroeporganisatie Veronica bijvoorbeeld maakten we rotatief geproduceerde omslagen met een in goudinkt gedrukte goudstaaf op het omslag. Dat zag er zeer overtuigend uit. 7

8 De folder is mijn etalage van de wereld. Met deze titel als uitspraak was de grootste investeerder in ongeadresseerd drukwerk Carrefour, heel duidelijk waarin de kracht van de marketing en promotie zit. (Eric Lejeune, Directeur Marketing & Communicatie op lunch causerie BMMA). De drukkerij is vervaardiger van communicatie uitingen en staat ver van de beslissing van de klant in zijn marketingcommuncicatie politiek. Anderzijds willen wij veel horen over het succes van het gedrukte medium van onze klanten om onze organisatie en uitrusting te sturen. Onze klanten retailers verdringen elkaar ook op de verschillende marktsegmenten, ontwikkelen nieuwe formules en willen telkens met meer klanten meer doen. De overtuigende vaststelling over de folder van Eric Lejeune horen of ervaren wij ook bij andere opdrachtgevers van ongeadresseerd drukwerk. De folder als voornaam wapen gebruiken leidt dan vaker tot last minut wijzigende of toegevoegde drukopdrachten waarop een drukker dan op flexibiliteit en oplosvaardigheid wordt getest. Digitalisering van workflows, afterpress organisatie en logistiek worden dan dé expertise om klanten die service te bieden. We hebben het steeds kunnen regelen en menig schouderklopje van de klant nadien geeft dubbel energie om de volgende uitdaging aan te pakken. Hier voelen we ook dat loyauteit en partnership het medicament is voor menige oplossing. In de volgende Customer College gaan we ongetwijfeld weer de retailfolder op de agenda plaatsen. ROTOdate Roto Smeets Belgium Pagodenlaan 1-3 bus Brussel Tel Fax COLUMN Aangezien we ons klantenbestand gevoelig hebben uitgebreid met bovendien klanten met grote faam in de drukkerswereld dan mogen we niet ontevreden terugblikken op de prestatie die we op onze belgische markt hebben neergezet. Vervanging van verouderde drukpersen door veel snellere machines van de laatste generatie betekent in eindsom meer capaciteit en dan moeten we die nieuwe drukopdrachten bij bestaande en nieuwe klanten werven. Doordat we in vergelijking met andere Roto Smeets markten meer in contact zijn met relatief kleinere opdrachten hebben we vaak de korte capaciteitsonderbrekingen kunnen vullen. Dit leidde tot een behoorlijke bezetting van onze drukkerijen in zijn geheel. De omzetgroei ligt boven de marktindicatie wat duidt op groeiend vertrouwen en bekendheid van ons Roto Smeets merk op de markt. Telkens weer lezen we onderzoeken met wisselende conclusie s over de marketingpower van ongeadresseerd drukwerk. De eerste signalen van onze klanten voor de budgetten van volgend jaar leiden toch tot de conclusie dat er geen sleet komt op de folder in de brievenbus. Ongeadresseerd drukwerk is het marktsegment waarin onze drukkerijen het meeste groei realiseren. Groei willen we weer realiseren in 2006 omdat dan onze nieuwe machines allen bijna een vol jaar zullen draaien. De basis om te groeien werd door ons verkoopteam reeds gelegd in dit jaar. De blijvende focus om klanten te adviseren in formaten, papier e.d. leidt vaak tot succes en de vaststelling dat er toch een onderscheidend vermogen zit in het rotatiedukwerk aanbod. Jef Peeters, Managing Director Roto Smeets Belgium

(Wist u dat. ROTOdate

(Wist u dat. ROTOdate ROTOdate VIERMAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN ROTO SMEETS NR. 7 - DECEMBER 2005 (Wist u dat Drukwerk en verkeersborden worden steeds kleuriger. Voor één op de twaalf mannen is dat alleen maar verwarrend: zij

Nadere informatie

(Wist u dat. ROTOdate

(Wist u dat. ROTOdate ROTOdate VIERMAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN ROTO SMEETS NR. 7 - DECEMBER 2005 (Wist u dat Drukwerk en verkeersborden worden steeds kleuriger. Voor één op de twaalf mannen is dat alleen maar verwarrend: zij

Nadere informatie

(Wist u dat. ROTOdate

(Wist u dat. ROTOdate ROTOdate VIERMAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN ROTO SMEETS NR. 7 - DECEMBER 2005 (Wist u dat Drukwerk en verkeersborden worden steeds kleuriger. Voor één op de twaalf mannen is dat alleen maar verwarrend: zij

Nadere informatie

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres:

VANDERPERK GROEP Postadres: Bezoekadres: Aanleverinstructies VANDERPERK GROEP 0184 688 377 info@vanderperk.nl www.vanderperk.nl Postadres: Postbus 25, 2964 ZG Groot-Ammers Bezoekadres: Van Leeuwenhoekweg 3, 2964 LJ Groot-Ammers Handleiding aanleveren

Nadere informatie

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij.

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Echt drukkers Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Een drukkerij met meer dan 30 jaar ervaring,

Nadere informatie

Kor IJszenga Adjunct directeur

Kor IJszenga Adjunct directeur Met ingang van 1 januari 2009 produceert Koninklijke van Gorcum drukwerk volgens de internationaal erkende ISO 12647 norm. ISO 12647 is drukken in een nieuwe dimensie! Voordat we het certificaat binnen

Nadere informatie

Goede PDF bestanden maken voor kranten

Goede PDF bestanden maken voor kranten Goede PDF bestanden maken voor kranten NewspaperAds_1v3 NewspaperAds_1v3 1 juni 2006 1 juni 2006 QuarkXPress 6.5 Adobe InDesign 3 (CS) Adobe InDesign 4 (CS2) Adobe Acrobat 6 Adobe Acrobat 7 Dit is een

Nadere informatie

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP

EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP EEN DRUKKLARE PDF STAP VOOR STAP Algemene aanleverinstructies Naamgeving bestanden: - Geef bestanden geen naam meer dan 26 karakters. - Geef geen speciale tekens of spaties. - Gebruik alleen alfabet, cijfers

Nadere informatie

Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC

Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC Uitgebreide aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met InDesign CS2-CS6 CC augustus 2014 1 4 stappen voor het maken van een drukgerede PDF met InDesign CS2-CS6 CC Inleiding Algemene aanleverinstructies

Nadere informatie

Aanlever Specificaties

Aanlever Specificaties Aanlever Specificaties April 2008 V1.1 inhoud Wij ontvangen bij voorkeur uw bestanden in PDF-formaat. Omdat er vele manieren zijn om een document om te zetten naar PDF. Hebben wij van enkele programma

Nadere informatie

IDP-groep 2005/2006 specificaties Ghent PDF Workgroup SheetCmyk_1v3- en SheetSpotHiRes_1V3- instellingen voor QuarkXPress 6.5 Adobe Acrobat Distiller

IDP-groep 2005/2006 specificaties Ghent PDF Workgroup SheetCmyk_1v3- en SheetSpotHiRes_1V3- instellingen voor QuarkXPress 6.5 Adobe Acrobat Distiller IDP-groep 2005/2006 specificaties Ghent PDF Workgroup SheetCmyk_1v3- en SheetSpotHiRes_1V3- instellingen voor QuarkXPress 6.5 Adobe Acrobat Distiller 6/7 InDesign 3 (CS1) InDesign 4 (CS 2) 2005 / 2006

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Om ervoor te zorgen dat jij super goed voor de dag komt met kwalitatief drukwerk is er een drukklaar bestand of ontwerp nodig. Jij zorgt voor het super bestand en SUPERDRUKKER regelt de rest. Om de kwaliteit

Nadere informatie

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE INLEIDING Digitale afbeeldingen gemaakt met een camera zullen doorgaans aangemaakt zijn in de kleurmodus RGB. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire lichtkleuren waaruit het zichtbare

Nadere informatie

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant Technische gids voor datacommunicatie met de klant CONTINUGA nv -- STIJN STREUVELSLAAN 73 -- B-8501 HEULE Tel. 056 36 32 11 -- Fax 056 35 60 96 -- E-mail: sales@continuga.be -- www.continuga.be 09/2014

Nadere informatie

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004

Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Appels & Appels Drukkerij Damen en ISO 12647-2:2004 Inhoud Omdat je appels met appels moet vergelijken..................... 3 Uw bestanden aanleveren................................... 4 Papier en profielen.........................................

Nadere informatie

AANLEVEREN DIGITAAL MATERIAAL

AANLEVEREN DIGITAAL MATERIAAL AANLEVEREN DIGITAAL MATERIAAL versie 22 januari 2007 (INTERNATIONALE STANDAARDNORM) Meiboomlaan 33 B-8800 Roeselare Tel. +32 (0)51 26 61 11 Fax +32 (0)51 26 65 66 www.roulartaprinting.be info@roulartaprinting.be

Nadere informatie

Veronica Magazine aanleverspecificaties

Veronica Magazine aanleverspecificaties Advertentie bevestiging binnenkatern: De Certified PDF kan worden geüpload via http://adportal.veronicapublishing.nl. Hierbij wordt o.a. gevraagd, nadat u zich allereerst heeft aangemeld als gebruiker

Nadere informatie

Masterclass Colormanagement Transparantie. Deze masterclass wordt verzorgd door: Johan Kerver. Adobe Certified Instructor - Print Specialist

Masterclass Colormanagement Transparantie. Deze masterclass wordt verzorgd door: Johan Kerver. Adobe Certified Instructor - Print Specialist Deze masterclass wordt verzorgd door: Johan Kerver Adobe Certified Instructor - Print Specialist Directeur The b.v. Eindhoven www.result.builders.nl 1 Certified Training Centre AURAIA DM-screening 2 Waarom

Nadere informatie

Richtlijnen voor het aanmaken van gecertificeerde PDF vanuit MacOs

Richtlijnen voor het aanmaken van gecertificeerde PDF vanuit MacOs Richtlijnen voor het aanmaken van gecertificeerde PDF vanuit MacOs Certified PDF en de voordelen daarvan... PDF (Portable Document Format) is het document formaat van Adobe dat digitale aanlevering van

Nadere informatie

Handleiding ISO-kleurprofielen

Handleiding ISO-kleurprofielen Handleiding ISOkleurprofielen Deze handleiding beschrijft het importeren en toepassen van ISOkleurprofielen in Adobe Indesign CS. Wanneer u geen ervaring heeft met kleurprofielen, gebruik deze dan liever

Nadere informatie

Handleiding aanleveren PDF bestanden

Handleiding aanleveren PDF bestanden 1 Voor het aanleveren van PDF s is het belangrijk de volgende punten in acht te nemen: 1. Beelden: - Alleen maar grafische beeldformaten gebruiken. - Wij adviseren beelden van 350 dpi of hoger (hoe hoger

Nadere informatie

Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen

Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen Aanleverspecificaties: een drukgerede PDF in 4 stappen met Adobe InDesign CS/CC April 2016 1 4 stappen voor het maken van een drukgerede PDF met Adobe InDesign CS/ CC Inleiding Algemene aanleverinstructies

Nadere informatie

BESTANDEN AANLEVEREN - 1 -

BESTANDEN AANLEVEREN - 1 - BESTANDEN AANLEVEREN - 1 - AANDACHTSPUNTEN BIJ DE OPMAAK VAN EEN DOCUMENT * Het document dient in het juiste formaat te worden opgemaakt. De juiste formaten kunt u hieronder vinden. COMET Plano 830 mm

Nadere informatie

Nederlandse versie MAC OS X (10.5)

Nederlandse versie MAC OS X (10.5) KLEURBEHEER IN ADOBE INDESIGN CS3 Nederlandse versie MAC OS X (10.5) Laatste aanpassing: 28 juli 2008, 16:38 - marc-en-ciel 2008 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd door hun respectievelijke eigenaars

Nadere informatie

Drukklaar/Printklaar: PDF/X-1. Printklaar: PDF/X-4

Drukklaar/Printklaar: PDF/X-1. Printklaar: PDF/X-4 Aanleveren van bestanden Om een correcte verwerking van aangeleverde bestanden te garanderen dienen er drukklare bestanden aangeleverd te worden. Een drukklaar bestand is een PDF bestand dat bewaard werd

Nadere informatie

Aanleverspecificaties checklist

Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde

Nadere informatie

Aanlevering digitale bestanden

Aanlevering digitale bestanden Aanlevering digitale bestanden 5/2018 Aanleveren van digitale bestanden Het doel van deze richtlijnen is om u als klant te begeleiden om je drukwerk tot een prachtig eindresultaat te brengen. Hiervoor

Nadere informatie

Prepress Workflow voor probleemloze en tevens optimaal en bevredigend (zero-error) resultaat.

Prepress Workflow voor probleemloze en tevens optimaal en bevredigend (zero-error) resultaat. Prepress Workflow voor probleemloze en tevens optimaal en bevredigend (zero-error) resultaat. Gebaseerd op een beheersbaar werksysteem met standaarden en normen t.b.v. controleerbaar, herhaalbaar en voorspelbaar

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Wilt u een boek opmaken in Word, dan geven wij u graag de onderstaande uitleg. Vaststellen lay out en witmarges Bij Probook Media kunt u boeken uitgeven in verschillenden formaten

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleverspecificaties Woord vooraf Om de verwerking van de door u aangeleverde digitale bestanden, bestemd voor deze disciplines, zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u weet

Nadere informatie

September 2013, versie 1.5. Aanleverspecificaties Digitale bestanden

September 2013, versie 1.5. Aanleverspecificaties Digitale bestanden Aanleverspecificaties Digitale bestanden Digitaal aanleveren bij Drukkerij Loor B.V. Bijgaand geven wij u wat tips en adviezen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen bij de aanlevering van digitale

Nadere informatie

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign EEN DOCUMENT DRUKKLAAR MAKEN A. Waar moet ik absoluut op letten? B. Hoe doe ik dit? 3. Een preflight pakket maken in Indesign 4. Drukklare PDF maken

Nadere informatie

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r.

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r. MultiKantoor & Printgoedkoper hebben een nieuwe, voor u interessante, dienst toegevoegd aan haar reeds uitgebreide dienstenpakket; het DIGITAAL DRUKWERK voor zowel consumenten als de zakelijke markt. En

Nadere informatie

Knelpunten en praktische richtlijnen

Knelpunten en praktische richtlijnen Knelpunten en praktische richtlijnen Erik Koldenhof Koldenhof Grafimedia Expertise Problematiek en kernpunten Ondanks gebruik van ICC toch onvoorspelbaar kleurgedrag Partijen presenteren verschillende

Nadere informatie

De Budelse digitaal. digitaal_aanleveren2016_db 3 februari 2016, 15:47

De Budelse digitaal. digitaal_aanleveren2016_db 3 februari 2016, 15:47 De Budelse digitaal In deze handleiding vindt u informatie betreffende het aanleveren van digitale bestanden. Door CTP enerzijds en digitaal drukken anderzijds beschikt De Budelse over een volledig digitale

Nadere informatie

Aanleverspecificaties-Checklist_v001

Aanleverspecificaties-Checklist_v001 Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde stand aangeleverd Bij het aanleveren van een bestand met voor- en achterkant

Nadere informatie

Adobe Acrobat 7.0 Professional De complete oplossing voor documentgebruik in samenwerking en productie van drukwerk op basis van PDF-bestanden

Adobe Acrobat 7.0 Professional De complete oplossing voor documentgebruik in samenwerking en productie van drukwerk op basis van PDF-bestanden Adobe Acrobat 7.0 Professional De complete oplossing voor documentgebruik in samenwerking en productie van drukwerk op basis van PDF-bestanden 2004 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 3 Acrobat

Nadere informatie

PDF-standaarden in een handomdraai

PDF-standaarden in een handomdraai PDF-standaarden in een handomdraai Didier Haazen 29 maart 2018 didier.haazen@vigc.be www.vigc.be VIGC 29/03/2018 PDF standaarden in een handomdraai 2 VIGC 29/03/2018 PDF standaarden in een handomdraai

Nadere informatie

Kleurbeheer. Of Colormanagement

Kleurbeheer. Of Colormanagement Of Colormanagement Alles begint zoals altijd met Licht Wit licht is eigenlijk een spectrum van alle soorten gekleurd licht Licht valt op een voorwerp en wordt weerkaatst op ons netvlies Ons netvlies bevat

Nadere informatie

thinking about the next step in THE business of outcome

thinking about the next step in THE business of outcome thinking about the next step in THE business of outcome www.ovimex.nl Ik zoek een partner in printing die snel en efficiënt zorgt voor de oplossing die precies aansluit bij mijn manier van werken thinking

Nadere informatie

januari 2008, versie 1.1 Aanleverspecificaties Digitale bestanden

januari 2008, versie 1.1 Aanleverspecificaties Digitale bestanden Aanleverspecificaties Digitale bestanden Digitaal aanleveren bij Drukkerij Loor B.V. Bijgaand geven wij u wat tips en adviezen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen bij de aanlevering van digitale

Nadere informatie

PDF-standaarden in een handomdraai

PDF-standaarden in een handomdraai PDF-standaarden in een handomdraai Didier Haazen 20 september 2018 didier.haazen@vigc.be www.vigc.be VIGC 20/09/2018 PDF in een handomdraai 2 VIGC 20/09/2018 PDF in een handomdraai 3 VIGC 20/09/2018 PDF

Nadere informatie

Aanleveren van bestanden

Aanleveren van bestanden Aanleveren van bestanden Drukkerij Van de Maele Industriezone Diebeke 8 9500 Geraardsbergen info@drukkerijvandemaele.be - www.drukkerijvandemaele.be Fax 054 41 66 18 - Tel. 054 41 66 13 1. Opslagmedia

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-02-01 Voorkennis: Opdracht DR-06-01 'Introductie digitaal printen' Intro: Er bestaan verschillende systemen om digitaal te printen.

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Aanleverspecificaties Bij het bestellen van druk- of printwerk is het van belang dat uw bestanden correct zijn en voldoen aan voorwaarden die in de grafische branche worden gehanteerd. Deze voorwaarden

Nadere informatie

ISO 12647-7. Deel 2 Adobe Indesign. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden om een drukgerede PDF vanuit Adobe Indesign te maken

ISO 12647-7. Deel 2 Adobe Indesign. Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden om een drukgerede PDF vanuit Adobe Indesign te maken ISO 1647-7 Deel Adobe Indesign Instructieblad voor de instellingen die gemaakt moeten worden om een drukgerede PDF vanuit Adobe Indesign te maken Dit infoblad wordt u aangeboden door: Instellingen voor

Nadere informatie

Eindformaat = 210x150mm

Eindformaat = 210x150mm Hoe aanleveren? Voorbereiding bij opmaak Bij de opmaak van een layout zijn heel wat punten waar rekening dient mee worden gehouden. In deze pdf kunt u een aantal zaken vinden die van hoofdzaak zijn bij

Nadere informatie

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken.

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken. HOE AANLEVEREN? Het maken en aanleveren van je ontwerp Bij het maken van een ontwerp komt toch wat meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Drukklare bestanden moeten namelijk aan een aantal

Nadere informatie

Aanleverspecificaties Digitaal Servicebureau

Aanleverspecificaties Digitaal Servicebureau Aanleverspecificaties Digitaal Servicebureau Woord vooraf Om de verwerking van de door u aangeleverde digitale bestanden, bestemd voor deze disciplines, zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, is het

Nadere informatie

AANLEVERSPECIFICATIES CHECKLIST

AANLEVERSPECIFICATIES CHECKLIST AANLEVERSPECIFICATIES CHECKLIST Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. DOCUMENTEN WORDEN IN DE VERKEERDE STAND AANGELEVERD Bij het aanleveren van een bestand met voor- en achterkant

Nadere informatie

Rondreis door de PDFgeschiedenis,

Rondreis door de PDFgeschiedenis, Rondreis door de PDFgeschiedenis, nieuwe standaarden aan de horizon Didier Haazen November 2016 didier.haazen@vigc.be www.vigc.be Even kaderen... 29/11/2016 Designer sessie: update standaarden en evoluties

Nadere informatie

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB

Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? CIE spectrale gevoeligheid kegeltjes RGB Kleurbeheer Blad 2 : Wat is kleur? Kleur is een moeilijke materie. Als we in de natuur rondwandelen zien we de mooiste kleuren, maar erover communiceren is een probleem. Dat probleem is overigens van alle

Nadere informatie

Folder 4P DL liggend. Positionering en stand. Cover. A-Pagina( s) A-pag. B-Pagina( s) B-pag.

Folder 4P DL liggend. Positionering en stand. Cover. A-Pagina( s) A-pag. B-Pagina( s) B-pag. Folder 4P DL liggend Inkl. afloop: Eindformaat: 430 x 110 mm 420 x 100 mm DRUKWERKDISCOUNTER.COM de goedkoopste leverancier van Nederland! Positionering en stand Folders svp plano (opmaak met pagina s

Nadere informatie

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1 * CONCURRENT Aanleverspecificaties Versie 1 1. Offset of digitaal; wat is het verschil? Bij DrukwerkConcurrent is het mogelijk om offset of digitaal te bedrukken. Maar wat is het verschil? Offsetdrukken

Nadere informatie

Aanlevering digitale bestanden

Aanlevering digitale bestanden Aanlevering digitale bestanden CMYK beelden (ISOcoated.icc) Lettertypes + EPS-TIFF bestanden Adobe Indesign 1 Quark Xpress Export PDF GWG settings Postscript bestand GWG settings Acrobat Distiller GWG

Nadere informatie

belangrijke informatie aanleveren bestanden & prinect portal

belangrijke informatie aanleveren bestanden & prinect portal belangrijke informatie aanleveren bestanden & prinect portal Beste klant, In dit document vindt u een aantal praktische tips voor het drukgereed aanleveren, het controleren en goedkeuren van uw bestanden

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

Hoe apparaat-onafhankelijk is Device Independent CMYK eigenlijk?

Hoe apparaat-onafhankelijk is Device Independent CMYK eigenlijk? Hoe apparaat-onafhankelijk is Device Independent CMYK eigenlijk? 1 / 5 Fogra kleurruimte ecicmyk.icc voor uitwisseling van kleur Al weer een nieuwe norm voor de omzetting naar drukwerk of is er deze keer

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

Aanleverstandaards in grootformaat

Aanleverstandaards in grootformaat Aanleverstandaards in grootformaat Bedrijfseigen standaards in LFP voeren de boventoon Herman Hartman Consultant & hoofdredacteur SignPro Benelux Situatie LFP aanlevering vijf jaar terug: PDF normen binnen

Nadere informatie

Aanleverspecificaties. Aanleverspecificaties.

Aanleverspecificaties. Aanleverspecificaties. Aanleverspecificaties. Er gaat bij het aanleveren en verwerken van digitale bestanden nogal wat fout en soms zijn de gevolgen verstrekkend. Om dit in de toekomst te voorkomen hebben BNO, Koninklijke KVGO

Nadere informatie

Aanleverspecificaties 2008. Infoscan Studio

Aanleverspecificaties 2008. Infoscan Studio Aanleverspecificaties 2008 Infoscan Studio Postweg 62 3769 BX Soesterberg t +31 (0)346 35 75 20 f +31 (0)346 35 75 17 sales@infoscan.nl www.infoscan.nl Postweg 62 3769 BX Soesterberg t +31 Infoscan (0)346

Nadere informatie

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm.

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm. Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Paginaindeling / Pagina instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

prepress offset digitaal afwerking

prepress offset digitaal afwerking prepress offset digitaal afwerking » duurzaam » Duurzaam drukwerk door zonne-energie Drukkerij De Bie streeft naar een maximaal milieubewustzijn. Om de impact van onze activiteiten op het leefmilieu te

Nadere informatie

Een PDF rondreis. Didier Haazen Juni

Een PDF rondreis. Didier Haazen Juni Een PDF rondreis Didier Haazen Juni 2016 didier.haazen@vigc.be www.vigc.be Even kaderen... 23/06/2016 Een PDF rondreis 2 Even kaderen... PDF/X-4 4 ALL Project ter ondersteuning van nieuwe PDF-standaarden

Nadere informatie

AANLEVERINSTRUCTIES ARTWORK

AANLEVERINSTRUCTIES ARTWORK AANLEVERINSTRUCTIES ARTWORK Nederlands Januari 2009 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 2 Voorwaarden aan te leveren logo/artwork 3 Vector artwork 4 Bitmap artwork 5 Afmetingen en logo oppervlakte 6 Kleuren 8

Nadere informatie

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken.

SPOT-UV. Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. SPOT-UV Een simpele handleiding om snel en makkelijk uw document SPOT-UV klaar te maken. KORTE UITLEG Voorbereidingen voor het aanbrengen van spot-uv Wat is spot-uv? SPOT-UV lak is een glanzende lak die

Nadere informatie

aanleveringshandleiding

aanleveringshandleiding AANLEVERINGSHANDLEIDING aanleveringshandleiding De Hovel 46 5051 NR Goirle T 013-534 12 17 E drukwerk@gbg.nl Wij lopen vaak tegen het probleem aan dat bestanden niet juist worden aangeleverd. Daarom deze

Nadere informatie

Spelregels zijn als volgt:

Spelregels zijn als volgt: Vormgeving, opmaak (DTP), correcties én drukken voor absolute bodemprijzen! Voor theatermakers, culturele evenementen en kleinschalige projecten maak ik al enkele jaren grafische uitingen zoals posters,

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-01-01 Voorkennis: Grafische vorming Intro: Er zijn verschillende druktechnieken in de printmedia. Digitaal printen is een vrij nieuw

Nadere informatie

Technische Fiche. 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 2. Aandachtspunten bronmateriaal: 2.1 PrePress: Technische Fiche

Technische Fiche. 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 2. Aandachtspunten bronmateriaal: 2.1 PrePress: Technische Fiche 1. Bij voorkeur bestanden aanleveren als PDF: 1.1. Specificaties op basis van Ghent PDF Workgroup v4 settings: Voor magazines op basis van MagazineAds_1v4 : zie: http://www.medibelplus.be/nl/medibel/pdfxplus/pdf_settings.jsp

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT WORD 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet vertrouwd

Nadere informatie

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006 VNFE Digitale Workshop Voorjaar 2006 Doel van de Workshop Basisbegrippen digitale fotografie Theorie Camera Verwerking Mix van uitleg discussie uitproberen Poging de nieuwsgierigheid te prikkelen Stel

Nadere informatie

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen

Kleurmanagement. Betrouwbare kleuren voor fotografen Kleurmanagement Betrouwbare kleuren voor fotografen Licht en kleur Elektromagnetische golven Kleur is de weergave van verschillende golflengtes in het zichtbare gedeelte van het totale golflengtegebied

Nadere informatie

magazine voor het tandheelkundig team 2014

magazine voor het tandheelkundig team 2014 entista magazine voor het tandheelkundig team 2014 Adverteren 2014 Eén blad voor de hele mondzorg zes keer per jaar Voor het hele tandheelkundige team entista Eén blad voor de hele mondzorg Dentisa is

Nadere informatie

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Tekst en illustraties worden bij de uitgeverij apart verwerkt en geproduceerd. Om de kwaliteit van illustraties in boeken, tijdschriften en

Nadere informatie

advertentietarieven 2015

advertentietarieven 2015 NATUUR.Blad.focus.oriolus advertentietarieven 2015 Contactpersoon Vraag de mogelijkheden, beschikbaarheid en je proefexemplaar op via Sophie Maris 015-29 27 98 0492-72 16 95 sophie.maris@natuurpunt.be

Nadere informatie

Mediacollege Amsterdam

Mediacollege Amsterdam 1 x project Bedrijf X heeft een nieuw product ontworpen dat nog niet bestaat en nog niemand kent, en vraagt aan jou of jij er voor wilt zorgen dat zij naamsbekendheid krijgen. Met andere woorden, of jij

Nadere informatie

Grafische automatisering vak van de toekomst

Grafische automatisering vak van de toekomst Grafische automatisering vak van de toekomst Presentatie relatienetwerkdag 2015 Twin Media Hallo! CLAUDIA VAN DER POL Meer dan 15 jaar ervaring als vormgever van Vakbladen/Tijdschriften/Boeken Daarnaast

Nadere informatie

Aanlevering digitale bestanden

Aanlevering digitale bestanden Aanlevering digitale bestanden 5/2014 CMYK beelden (ISOcoated-v2.icc) Lettertypes + JPG-EPS-TIFF bestanden Adobe Indesign 1 Quark Xpress Export PDF GWG settings Postscript bestand GWG settings Acrobat

Nadere informatie

Whitepaper toegankelijke pdf

Whitepaper toegankelijke pdf Whitepaper toegankelijke pdf Wat is een toegankelijke pdf? Waarom moeten pdf s toegankelijk zijn en hoe maak je een pdf toegankelijk? In deze gratis whitepaper vind je het antwoord op deze vragen. Sander

Nadere informatie

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 PDF-WORKFLOW Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 1.0 Wat is PDF? Portable Document Format Is het standaard formaat voor het uitwisselen van belangrijke

Nadere informatie

AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL:

AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL: AANLEVEREN VAN DIGITAAL MATERIAAL: 1. Opslagmedia ISDN: EASY TRANSFER Tel. 0032 11 61 14 79 E-mail: info@drukkerijhendrix.be (files tot c.a. 4mb, lettertypes en opmaakbestanden comprimeren) FTP server:

Nadere informatie

Vakblad: 8x per jaar circa lezers in uw bereik

Vakblad: 8x per jaar circa lezers in uw bereik Vakblad: 8x per jaar circa 10.000 lezers in uw bereik Circa 5.000 volgers op Facebook Circa 3.500 volgers op Twitter Website: Circa 50.000 pageviews per maand Nieuwsbrief: Circa 7.000 lezers in uw bereik

Nadere informatie

sluitingsdatum 02 FEBRUARI 09 FEBRUARI 16 FEBRUARI 13 MAART 20 MAART 15 APRIL 07 MEI 15 MEI 15 JUNI 13 JULI 20 JULI 10 AUGUSTUS 17 AUGUSTUS

sluitingsdatum 02 FEBRUARI 09 FEBRUARI 16 FEBRUARI 13 MAART 20 MAART 15 APRIL 07 MEI 15 MEI 15 JUNI 13 JULI 20 JULI 10 AUGUSTUS 17 AUGUSTUS 2015 tarieven kalender NUMMER 127 MAART verschijning 18 FEBRUARI (week 08) sluitingsdatum 19 JANUARI (week 04) materiaal 23 JANUARI (week 04) LINDA.MODE 03 MAART (week 10) 02 FEBRUARI (week 06) 06 FEBRUARI

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Beste GV2R-studenten Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

Richtlijnen huisstijl

Richtlijnen huisstijl Richtlijnen huisstijl Richtlijnen huisstijl 2016 1 Inhoud 03 Introductie Logo 04 Logo en variant 05 Gebruik van het logo 06 Logo in kleur, wit of zwart Kleuren 07 Kleurwaarden 08 Tinten Typografie 09 Lettertype

Nadere informatie

Voordelen PDF/X-4 & Testen van Uw Workflow. Didier Haazen, VIGC

Voordelen PDF/X-4 & Testen van Uw Workflow. Didier Haazen, VIGC Voordelen PDF/X-4 & Testen van Uw Workflow Didier Haazen, VIGC Trefpunt Europeion, Campus Blairon +/- 100m Uitgangssituatie Theorie is mooi, maar hoe zit het met de praktijk? Hoe betrouwbaar zijn de voorspellingen

Nadere informatie

Handleiding Portal #01 2016

Handleiding Portal #01 2016 Handleiding Portal #01 2016 Introductie Algemeen n Aanleveren digitale drukgerede bestanden in PDF-format U kunt aanleveren via onze digitale Aanleverportal; het voordeel hiervan is dat de pagina direct

Nadere informatie

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in:

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Huisstijlhandboek. Richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl

Huisstijlhandboek. Richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl Huisstijlhandboek Richtlijnen en instructies voor gebruik van de huisstijl februari 2009 Inhoud Huistijlhandboek Inleiding 5 Basiselementen 7 Beeld- en woordmerk 7 Beeldmerk 7 Kleur 8 Onjuiste toepassingen

Nadere informatie

Aanleverspecificaties. Voor meer informatie over de media-exploitanten: http://www.jcdecaux.nl. http://www.hillenaar.nl http://www.centercom.

Aanleverspecificaties. Voor meer informatie over de media-exploitanten: http://www.jcdecaux.nl. http://www.hillenaar.nl http://www.centercom. Algemeen Digitaal aangeleverde bestanden worden altijd zorgvuldig gecontroleerd. Indien uw bestanden niet voldoen, ontvangt u telefonisch bericht. Klant blijft eindverantwoordelijk voor het aangeleverde

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Om van uw afgeronde manuscript een boek te kunnen maken, hebben wij een PDF bestand nodig. Als u uw boek opmaken in Word, dan geven wij u graag de onderstaande uitleg. Vaststellen

Nadere informatie

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X

VOOR DTP ERS. Nederlandse Versie. Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X KLEURBEHEER IN ADOBE ACROBAT X VOOR DTP ERS Nederlandse Versie Mac OS X 10.6 (ook geschikt voor Windows) Laatste aanpassing: 4 oktober 2011, 16:25 - marc-en-ciel 2011 - alle vermelde merknamen zijn geregistreerd

Nadere informatie

Tariefkaart 2014. Vooruitblik ICT & Logistiek. Redactioneel Logistiek Totaal. Logistiek Totaal. Algemene informatie. Advertentietarieven

Tariefkaart 2014. Vooruitblik ICT & Logistiek. Redactioneel Logistiek Totaal. Logistiek Totaal. Algemene informatie. Advertentietarieven kaart 2014 Logistiek Totaal Redactioneel Logistiek Totaal jaargang 08 september 2013 Het grootste vakblad voor de interne logistiek Logistiek Totaal is het vakblad voor managers in de interne logistiek,

Nadere informatie

Algemeen Aanleverspecificaties

Algemeen Aanleverspecificaties Algemeen Aanleverspecificaties V5-2011 Digitaal aangeleverde bestanden worden altijd zorgvuldig gecontroleerd. Indien uw bestanden niet voldoen, ontvangt u telefonisch bericht. Klant blijft eindverantwoordelijk

Nadere informatie

Een magazine met uitstraling en inhoud!

Een magazine met uitstraling en inhoud! Een magazine met uitstraling en inhoud! AlleMensen! is een onderscheidend kwaliteitsmagazine qua inhoud, papiersoort, vormgeving, drukwerk en formaat (iets breder dan A4). Uitkomst: twee keer per jaar

Nadere informatie