Milieuweek Coari. Sociaal project i.s.m. Opção Verde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieuweek Coari. Sociaal project i.s.m. Opção Verde"

Transcriptie

1 Milieuweek Coari Sociaal project i.s.m. Opção Verde

2 Achtergrond milieuweek Wereld milieu dag werd voor het eerst gevierd in Het doel is het bevorderen van activiteiten van milieubescherming en natuurbehoud. Daarnaast is het gericht op bewustwording rondom milieu vraagstukken en de gevaren die voort kunnen komen uit het verwaarlozen van de natuur. Op 5 juni 1972 begon in Stockholm de eerste milieuconferentie van de Verenigde Naties, om die reden is 5 juni uitgekozen als wereld milieu dag. Elk jaar kiest de Verenigde Naties een ander thema voor wereld milieu dag. Rondom het thema worden dan activiteiten georganiseerd om de bewustwording rondom het onderwerp te verhogen. Dit jaar was het thema vas afval. In aanvulling op het houden van milieuconferenties zijn gemeenten verantwoordelijk voor het organiseren van educatieve activiteiten. De activiteiten van dit jaar waren gericht op de verwerking van vast afval. Om bij te dragen aan de programmering van de stad Coari heeft de stichting Opção Verde in samenwerking met Cia. Vitoria Regia een workshop over recyclen van papier gegeven en een theatervoorstelling uitgevoerd over milieuvraagstukken. Door mee te werken aan de activiteiten van de milieuweek in Coari, middels sociale projecten gericht op bewustwording rondom milieuvraagstukken en natuurbehoud, heeft stichting Opção Verde ook bijgedragen aan haar eigen missie om de Amazone regenwouden te beschermen.

3 Activiteiten Opção Verde De stichting Opção Verde heeft gekozen voor een artistiek invulling van haar educatieve activiteiten gericht op milieubewustzijn. Er is gekozen voor twee krachtige communicatiemiddelen, namelijk een theatervoorstelling en een ludieke recycling activiteit. Alle promotie en ondersteunde materialen zijn van tevoren in Manaus gemaakt. Dit was inclusief 20 promotionele t-shirts die door het team en de betrokken partners zijn gedragen.

4 Workshop recycling Het doel van de workshop was het maken van kringloop papier door gebruik te maken van papier resten. Het kringloop papier kan vervolgens gebruikt worden bij de productie van agenda s, kladblokken, kleurpotloden, enz. Naast het hergebruik van papier was de workshop ook gericht om een bron van inkomsten te genereren door de productie van ambachtelijke producten. Voor de workshop heeft de stichting Opção Verde samengewerkt met de UFAM (Federale Universiteit van Amazonas) en de gemeentelijke secretaris van milieu en toerisme van Coari (SEMATUR). De UFAM heeft haar foyer ter beschikking gesteld om de workshop mogelijk te maken en medewerkers van SEMATUR hebben bijgedragen aan het verhogen van de milieubewustzijn van de aanwezigen.

5 Workshop recycling De workshop begon om 08:00 in de ochtend op 5 juni. Hierbij werd een handout uitgedeeld met instructies voor het maken van handgeschept papier. De instructeur en zijn team zijn vervolgens aan de slag gegaan met de workshop. Uitgangspunt is dat oud papier tot pulp wordt verwerkt met een blender. Wanneer de juiste consistentie is bereikt kan de pulp in een mal worden gegoten. Als deze is opgedroogd kan het handgeschept papier hergebruikt worden. Gezien het een praktische workshop was, werd de ochtend volledig gewijd aan de productie van kringloop papier. De tweede dag lag de nadruk op het kleuren van het papier en het verwerken van het kringlooppapier inclusief het aanbrengen van decoratieve details. Op de derde dag is geëxperimenteerd met het maken van kringlooppapier met behulp van gedroogde bladeren. De workshop werd afgesloten met de uitreiking van certificaten van deelname. Er was plek voor 12 tot 15 deelnemers, maar de vraag was hoger dan verwacht. Uiteindelijk hebben op de drie dagen respectievelijk 28, 20 en 24 mensen deelgenomen.

6 Mapinguari De theatervoorstelling De bruiloft van de dochter van Mapinguari vertelt het verhaal van één van de grote legendes van het Amazone regenwoud. Het verhaal gaat over Mapinguari en Curupira die samen de eigenaren zijn van het regenwoud. De voorstelling is een reflectie op de huidige situatie van de dieren die bedreigd worden door boskap. Daarbij is er ook nadrukkelijk aandacht voor de folklore en de mythen van de Amazone. De acteurs zoeken interactie met het publiek, zij doen een beroep op de aanwezigen en vragen hen om commentaar te geven over het gedrag en het lot van de personages. Er zijn vier voorstellingen gehouden waarvan drie op openbare scholen en een in het cultureel centrum van de stad, open voor het publiek.

7 Theatervoorstelling De eerste voorstelling vond plaats in het Beriano Instituut voor leerlingen van de basis- en middelbare school. Zowel leerlingen als docenten hebben actief geparticipeerd en de voorstelling werd door iedereen als succesvol beschouwd. Na de voorstelling zijn de acteurs uitgenodigd voor een drankje in de docentenkamer. Verschillende docenten hebben de acteurs bedankt voor de voorstelling en hebben gevraagd of er nog soortgelijke initiatieven zullen volgen. De tweede voorstelling was op het Colégio Nossa Senhora do Perpetua Socorro. Hierbij waren drie klassen van de middelbare school aanwezig omdat er maar 100 leerlingen passen in de aula. De participatie van de leerlingen was buitengewoon, misschien omdat het oudere leerlingen waren. Bijzonder was de deelname van een van de leerlingen die muziek ging spelen en uiteindelijk voor elkaar kreeg het hele publiek mee ging zingen.

8 Theatervoorstelling De derde voorstelling was op het Colégio GM op het sportveld van de school. Hierbij waren vier klassen aanwezig, dit keer van de basisschool. Deelname van de leerlingen was wat meer verlegen, waarschijnlijk omdat het jongere leerlingen waren. Na afloop bedankte de schooldirecteur de acteurs voor de voorstellingen en stelde voor om vaker dergelijke initiatieven te ontplooien. De directeur gaf aan dat de leerlingen behoefte lijken te hebben aan meer culturele activiteiten zoals theatervoorstellingen. De directeur gaf ook aan dat dergelijke culturele activiteiten moeilijk te realiseren zijn in Coari. De laatste voorstelling was in het cultureel centrum van Coari, Auditório Silvério Nery, om 20:00. De voorstelling was open voor publiek en is bijgewoond door twee klassen van de school naast het cultureel centrum. Het podium was een beetje ver van het publiek en maakte de interactie met het publiek wat lastiger. Desondanks was de opkomst goed en heeft de interactie met het publiek voor veel vermaak gezorgd bij de aanwezigen.

9 RESULTAAT De overweging van stichting Opção Verde om educatieve activiteiten met een cultureel aspect te promoten in de milieuweek van Coari is uiterst positief bevallen. Vooral de keuze voor leerlingen als doelgroep is een goede optie geweest. Het is immers op school dat een kritische houding wordt gevormd ten opzichte van milieuvraagstukken. Het interpreteren van de belevingswereld van leerlingen via de taal van kunst heeft in Coari bij iedereen uit het publiek nieuwsgierigheid gewekt. Niet alleen het gebruik van de enorme pop en de dieren van het regenwoud maar ook de muziek die gebruikt is, hebben de boodschap over milieubewustzijn overgebracht. In het algemeen hebben de leraren gesproken over de noodzaak om het onderwijsproces te stimuleren met behulp van herkenbare culturele elementen uit de Amazone, zoals mythen en legendes. Voor sommige leerlingen was het de eerste keer dat zij een theatervoorstelling bijwoonden. Workshop kringloop papier De workshop over kringloop papier heeft bijgedragen aan een effectieve oplossing voor de oplopende verzameling van afval geproduceerd door de toenemende bevolking. De gekozen doelgroep van studenten en milieu beambte was hierbij van wezenlijk belang. De milieu beambte die deel hebben genomen aan de workshop zullen de workshop zelf ook gaan geven. Dit maakt het mogelijk om nuttig gebruik te maken van de enorme hoeveelheid papier die nu wordt weggegooid en creëert ook een economische kans om gebruiksvoorwerpen en producten te maken die voor verkoop geschikt zijn. De secretaris van cultuur en milieu, de directeur van de UFAM en de schooldirecteuren bedanken allemaal Opção Verde voor de samenwerking en verzoeken de stichting om de initiatieven in de toekomst voort te zetten.

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

1 Waarom? 2 Voor wie? 3 Wat? Plusdocument Christelijk Lyceum Veenendaal. De negen aandachtspunten

1 Waarom? 2 Voor wie? 3 Wat? Plusdocument Christelijk Lyceum Veenendaal. De negen aandachtspunten Plusdocument Christelijk Lyceum Veenendaal De negen aandachtspunten 1 Waarom? Met het plusdocument, dat de school in 2015 voor het eerst aan gediplomeerde leerlingen heeft meegegeven, wil de school bereiken

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

KlimtorenNieuws. basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt.

KlimtorenNieuws. basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt. KlimtorenNieuws basisschool de Klimtoren Kerkstraat 87 6996 AG Drempt 0313 473004 info@deklimtorendrempt.nl www.deklimtorendrempt.nl Nr. 14 25-03-2014 TorenTheater In dit nummer: TorenTheater Maandopening

Nadere informatie

Muziektheater Eccola Burgemeester Knappertlaan 181b 3116 BE Schiedam BELEIDSPLAN

Muziektheater Eccola Burgemeester Knappertlaan 181b 3116 BE Schiedam BELEIDSPLAN Muziektheater Eccola Burgemeester Knappertlaan 181b 3116 BE Schiedam muziektheatereccola@gmail.com BELEIDSPLAN 2016 2018 www.muziektheatereccola.nl Inhoud Inleiding... 3 1. Missie/visie... 4 Theater met

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2013

Inhoudelijk jaarverslag 2013 Inhoudelijk jaarverslag 2013 Datum: maart 2014 Naam: Stichting Regenboog Zaandam Adres: Sparrestraat 68 A Postcode en plaats: 1505 AM Zaandam Kvk Nummer: 34389380 1 INHOUDSOPGAVE Inhoud Inleiding... 3

Nadere informatie

Walk4Food Handleiding

Walk4Food Handleiding Walk4Food Handleiding Inhoud Inleiding 3 1. Wat is Walk4Food? 3 2. Samenstelling team 4 3. De organisatie stap voor stap 4 4. Na afloop van de sponsorloop 5 5. Tips 6 Bijlage: Opzet persbericht 7 2 Inleiding

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld BEOORDELINGSFORMULIER / Artistieke Praktijk II jaar 4 Blad 1 Toetscode: Datum: Handtekening student: Beoordelaar 1: Handtekening beoordelaar 1: Beoordelaar 2: Handtekening beoordelaar 2: Extern deskundige:

Nadere informatie

Op 7 juli 2017 wordt in Maastricht bij Zuyd Hogeschool een Confucius Instituut geopend. Het

Op 7 juli 2017 wordt in Maastricht bij Zuyd Hogeschool een Confucius Instituut geopend. Het Samenvatting Op 7 juli 2017 wordt in Maastricht bij Zuyd Hogeschool een Confucius Instituut geopend. Het Confucius Instituut is een door de Chinese overheid gefinancierde non-profit organisatie die als

Nadere informatie

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling

Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling Bijlage Specifieke toetsingscriteria per doelstelling A. Subsidies voor incidentele activiteiten en projecten A.1 Doelstelling: Herkenbare en onderscheidende culturele identiteit door behoud en ontwikkeling

Nadere informatie

Jaarverslag datum Maart 2019 contactpersoon Suzanne Klaassen, tel: / pagina 1 van 5

Jaarverslag datum Maart 2019 contactpersoon Suzanne Klaassen, tel: / pagina 1 van 5 Jaarverslag 2018 datum Maart 2019 contactpersoon Suzanne Klaassen, tel: 06 577 34 209 / info@juttersgeluk.nl 1 van 5 ANBI Stichting Juttersgeluk is door de overheid erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

Notulen Algemene ledenvergadering Oudervereniging. BS De Piramide

Notulen Algemene ledenvergadering Oudervereniging. BS De Piramide Notulen Algemene ledenvergadering Oudervereniging BS De Piramide Datum: 22 september 2015 Tijd: 20.00 uur Locatie: Aula Afwezig: Gemma, Marscha, Fredy, Linda Agenda 1. Opening door voorzitter Marco Franken

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING Van de voorstelling Wat is het geheim van Protos Groen? Een voorstelling voor groep 5 en 6 Kunstmenu 2015-2016 1

DOCENTENHANDLEIDING Van de voorstelling Wat is het geheim van Protos Groen? Een voorstelling voor groep 5 en 6 Kunstmenu 2015-2016 1 DOCENTENHANDLEIDING Van de voorstelling Wat is het geheim van Protos Groen? Een voorstelling voor groep 5 en 6 Kunstmenu 2015-2016 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Informatie voor de leerkracht... 4 Hogeschool

Nadere informatie

Museum De Hermitage in Amsterdam

Museum De Hermitage in Amsterdam Museum De Hermitage in Amsterdam Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Onder de naam De Hermitage voor Kinderen besteedt het museum sinds tien jaar veel aandacht aan educatie en talentontwikkeling

Nadere informatie

RECORDING BOX BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het?

RECORDING BOX BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? BESCHRIJVING RECORDING BOX Wat is het? De Recording Box maakt opnames van lessen en kan deze vervolgens direct online zetten. Met behulp van opname-apparatuur kan de leerkracht zowel zichzelf als de informatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2013

Nieuwsbrief december 2013 Nieuwsbrief december 2013 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 2 Juf Monique studieverlof 3 4 5 Sint Groep 1 t/m 4 12 uur vrij Groep 5 t/m 8 13 uur vrij 6 Groep 1/2 vrij Juf Lucille ADV 9 Juf Lucille

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Evaluatie Open Podium Jeugd e seizoen

Evaluatie Open Podium Jeugd e seizoen Evaluatie Open Podium Jeugd 12 + 2 e seizoen 2015 2016 Inleiding Conform de projectbeschrijving zijn er vijf Open Podium-avonden voor de jeugd 12+ georganiseerd door Stichting Talentenloods in Dekker s

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

Theo Scheffer. Sterkte!! Hier een berichtje van Theo

Theo Scheffer. Sterkte!! Hier een berichtje van Theo Sterkte!! Theo Scheffer Hier een berichtje van Theo Beste ouder(s), Nogmaals dank voor alle vormen van meeleven in deze ziekteperiode. Kaartjes, email, tekeningen van groepen en individuele leerlingen,

Nadere informatie

KBS De Schothorst. Nieuwsbrief 2014-2015. Allemaal heel erg bedankt!! Met dank aan de oud papier ophalers..

KBS De Schothorst. Nieuwsbrief 2014-2015. Allemaal heel erg bedankt!! Met dank aan de oud papier ophalers.. Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 9, 30-04-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 9, 30-04-2015 In dit nummer: Met dank aan de oud papier ophalers.. Met dank aan oud papier

Nadere informatie

Stichting Nida Stichting Openhaard

Stichting Nida Stichting Openhaard Stichting Nida Stichting Openhaard INHOUDELIJK JAARVERSLAG Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Missie... 3 Visie... 3 Evenementen 2015-2016... 4 Radar bijeenkomst thema; Verbinden... 5 Voorleesexpress...

Nadere informatie

Nieuw Nederlands Peil Nieuwsbrief 18 6 mei 2014

Nieuw Nederlands Peil Nieuwsbrief 18 6 mei 2014 Nieuw Nederlands Peil Nieuwsbrief 18 6 mei 2014 Een dichtbundel is een grote vuilnisbak waaruit iedereen kan pikken wat 'ie wil. Hugo Claus Om te beginnen De NNP-alumnidag die vorige week georganiseerd

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo)

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo onderbouw exameneenheden havo/vwo bovenbouw exameneenheden Vakkernen 1. Produceren en presenteren 54:

Nadere informatie

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer:

KBS De Schothorst. En het beste idee is... Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G. In dit nummer: Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 28-01-2015 Nieuwsbrief 2014-2015 NB 6, 28-01-2015 In dit nummer: Het beste idee 1 Carnaval 1 Schoolreis 2 Kinderen en hun sociale

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Datum: 1 januari 2014

Jaarverslag 2013 Datum: 1 januari 2014 Jaarverslag 2013 Datum: 1 januari 2014 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. AANLEIDING... 3 2. ZORGAANBOD... 3 2.1 BEHANDELING IN GROEP... 3 2.2 BEGELEIDING IN GROEP... 4 2.3 ONTWIKKELING DOOR INTERACTIE...

Nadere informatie

Het verrichten van alle activiteiten welke met het voorgaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Het verrichten van alle activiteiten welke met het voorgaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. STICHTING POWER OF ART HOUSE Power of Art House RSIN 854835106 Bezoekadres Entrepotdok 26 Postcode 1018 AD Amsterdam Telefoonnummer 020 364 24 65 Email info@powerofarthouse.nl DOELSTELLING Stichting Power

Nadere informatie

Projectinformatie ALICE IN WONDERLAND. Groep 7-8 Theatervoorstelling Primair Onderwijs

Projectinformatie ALICE IN WONDERLAND. Groep 7-8 Theatervoorstelling Primair Onderwijs Projectinformatie ALICE IN WONDERLAND Groep 7-8 Theatervoorstelling Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Alice in Wonderland van MAAS theater en dans waaraan uw school

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie

DIT IS VERSIE 1.0 VAN DE 47 TIPS OM EEN SUCCESVOL KUNSTENAAR TE WORDEN. Download de nieuwste versie op http://dekunstbv.nl/tips-kunst-en-ondernemen/

DIT IS VERSIE 1.0 VAN DE 47 TIPS OM EEN SUCCESVOL KUNSTENAAR TE WORDEN. Download de nieuwste versie op http://dekunstbv.nl/tips-kunst-en-ondernemen/ DIT IS VERSIE 1.0 VAN DE 47 TIPS OM EEN SUCCESVOL KUNSTENAAR TE WORDEN Download de nieuwste versie op http://dekunstbv.nl/tips-kunst-en-ondernemen/ Disclaimer: Bij het samenstellen van deze 47 tips is

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Jaarplan stichting Anders 2014

Jaarplan stichting Anders 2014 Jaarplan stichting Anders 2014 Datum: 1 februari 2014 1 Gegevens organisatie Naam stichting Anders RSIN Nummer 802149169 KvK Nummer 41081953 Internetadres www.stichtinganders.nu Postadres Postbus 308,

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag 2014. Stichting Fecc

FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC. Jaarverslag 2014. Stichting Fecc FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE CENTRA FECC Jaarverslag 2014 Dit verslag geeft een beknopt beeld van de activiteiten van het jaar 2014. Stichting Fecc Januari 2015 FEDERATIE VAN EDUCATIEVE EN CULTURELE

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2015. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 woensdag 27 mei 13.30 15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB 2015. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 woensdag 27 mei 13.30 15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 05 tijdvak woensdag 7 mei 3.30 5.30 uur Arabisch CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen in de uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 4 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

club vrijdag 16.00-17.30 VANAF 9 april 10 WEKEN SAMEN SPORTEN op VRIJDAG VAN 16.00-17.30 UUR SPORTPLAZA AsC NIEUWLAND

club vrijdag 16.00-17.30 VANAF 9 april 10 WEKEN SAMEN SPORTEN op VRIJDAG VAN 16.00-17.30 UUR SPORTPLAZA AsC NIEUWLAND vrijdag 16.00-17.30 club club VANAF 9 april 10 WEKEN SAMEN SPORTEN op VRIJDAG VAN 16.00-17.30 UUR SPORTPLAZA AsC NIEUWLAND kijk voor meer informatie op www.sportkanjerclub.nl Sportkanjerclub De sportkanjerclub

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Ruistablet 2013-2016

Beleidsplan Stichting Ruistablet 2013-2016 Beleidsplan Stichting Ruistablet 2013-2016 1 Inhoudsopgave Paginanummers Inleiding 3 Visie 4 Missie 4 Doelstellingen 5 Betrokkenen 6 Resultaten 7 Organisatie en werkwijze 8 2 Inleiding Theatergroep Ruistablet

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Agenda. Nummer Vanuit de directie. Van Heemstraschool Studiedag (kinderen vrij)

Nieuwsbrief. Agenda. Nummer Vanuit de directie. Van Heemstraschool Studiedag (kinderen vrij) 1 Nieuwsbrief Nummer 3 05-10-2018 Vanuit de directie Interne audit Vorige week donderdag 27 september jl. is de Van Heemstraschool bezocht door een interne auditcommissie van de stichting Cambium, waar

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Praktijkboek CKV onderzoek, edumap.nl 1 Voorblad Inhoudsopgave, totaal pagina s inclusief 1 invulschema s Stappenplan voor CKV onderzoek

Nadere informatie

2013 is een relatief rustig jaar geweest wat in het teken stond van consolideren en de basis leggen voor ondersteuning van toekomstige projecten.

2013 is een relatief rustig jaar geweest wat in het teken stond van consolideren en de basis leggen voor ondersteuning van toekomstige projecten. Jaarverslag 2013 Voorwoord Na een voorspoedig verlopen 2013 is het tijd om de balans op te maken. Nederland had in 2013 te maken met vergaande bezuinigingen, oplopende werkloosheidcijfers, teruglopende

Nadere informatie

Gelderland Gastvrij 7 September 2017

Gelderland Gastvrij 7 September 2017 Gelderland Gastvrij 7 September 2017 Klassieke vernieuwing 2012 Hoe het allemaal begon 2011 Maar hoe? Uitgangspunten 1. Onderzoek, luister en verbind 2. Bouw een sterk merk 3. Innoveer! Vaak bieden we

Nadere informatie

De Regenboog. Algemeen. Boog nr. 5 04-01-2016

De Regenboog. Algemeen. Boog nr. 5 04-01-2016 De Regenboog De Regenboog Tijmstraat 1 5571 HS Bergeijk Tel. 0497-574914 info@bsderegenboogbergeijk.nl www.bsderegenboogbergeijk.nl Boog nr. 5 04-01-2016 Algemeen Voorlezen A.s. woensdag wordt er weer

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering volgens Jay Marino

Kwaliteitsverbetering volgens Jay Marino HOME EDITIES RUBRIEKEN ARTIKELEN INTERVIEW Kwaliteitsverbetering volgens Jay Marino Iedereen moet de urgentie voelen' 22 april 2015 tekst: Leonie de Bruin Samenwerken vanuit een gedeelde visie, op alle

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Wat gaan we proberen op te lossen? Hoe kan TOS effectief marketing gebruiken om de juiste doelgroepen te bereiken?

Wat gaan we proberen op te lossen? Hoe kan TOS effectief marketing gebruiken om de juiste doelgroepen te bereiken? Thuis Op Straat Wat gaan we proberen op te lossen? Hoe kan TOS effectief marketing gebruiken om de juiste doelgroepen te bereiken? SWOT-Analyse Sterke punten Lokaal Open sfeer Herkenbare kleur, logo en

Nadere informatie

Veilig schoolverkeer. PZ Noordoost Limburg Wijkpolitie Meeuwen-Gruitrode

Veilig schoolverkeer. PZ Noordoost Limburg Wijkpolitie Meeuwen-Gruitrode PZ Noordoost Limburg Wijkpolitie Meeuwen-Gruitrode 2007 Zes- tot twaalf-jarigen hadden een zeer beperkte kennis van het verkeersreglement! Na onderzoek stelden we vast dat de bestaande verkeerslessen niet

Nadere informatie

Typisch Havo. Hans Hilhorst. Vader, Wiskundeleraar, Leerlingbegeleider, Vertrouwenspersoon, Teacher Leader

Typisch Havo. Hans Hilhorst. Vader, Wiskundeleraar, Leerlingbegeleider, Vertrouwenspersoon, Teacher Leader Typisch Havo Hans Hilhorst Vader, Wiskundeleraar, Leerlingbegeleider, Vertrouwenspersoon, Teacher Leader Havoleerlingen hebben een eigen aanpak nodig IQ: 100 125 (Citoscore eindtoets ongeveer: 538 544)

Nadere informatie

Ckv verslag. Julia van Sluijs April 2015. Kunst- en Cultuurroute en cabaret CKV VERSLAG

Ckv verslag. Julia van Sluijs April 2015. Kunst- en Cultuurroute en cabaret CKV VERSLAG Ckv verslag Kunst- en Cultuurroute en cabaret Julia van Sluijs April 2015!1 Inhoudsopgave - Algemene gegevens 3 - Verantwoording keuze 4 - Kunst- en cultuurroute Workshop 1: Graffiti 5 Workshop 2: Capoeira

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord

Inhoudsopgave. Voorwoord SCHOOLGIDS Voorwoord s In deze schoolgids wordt gebruik gemaakt van QR- codes die verwijzen naar diverse websites. Heeft u geen QR scanner op uw smartphone of tablet? Deze zijn via de App store of Google

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

MEESTERLIJK Rotterdam! Vakmanschap in het onderwijs.

MEESTERLIJK Rotterdam! Vakmanschap in het onderwijs. MEESTERLIJK Rotterdam! Vakmanschap in het onderwijs. Meesterlijk Rotterdam is gestart in 2017 Oprichters: Sarina Hoogendam: Leerkracht op OBS Eduard van Beinum, werkzaam geweest in het Basisonderwijs,

Nadere informatie

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT NAAR VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VERDIEPT, VERRIJKT EN VERBINDT De VU wil graag met u werken aan de versterking van de kwaliteit van het voortgezet

Nadere informatie

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel

Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Beleidsregels subsidiering activiteiten en projecten KH2018 gemeente Ferwerderadiel Voor de jaren 2017 en 2018 stelt het college op grond van Artikel 1.3 van de Algemene Subsidieverordening Ferwerderadiel

Nadere informatie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie Culture market 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie INHOUD 19.02.2014 presentatie inhoud deelneming organisatie BRUSSELS CREATIVE FORUM : een project voor Brussel presentatie CULTUREEL BORRELEN IN BRUSSEL

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om.

Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. OVER DIT IS WIJS Goed onderwijs, daar draait bij ons alles om. Vanuit deze betrokkenheid maken wij het verschil in aanpak en docenten. En om u nog wijzer te maken, heeft DIT IS WIJS unieke volledig uitgewerkte

Nadere informatie

DOE MEE MET HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

DOE MEE MET HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP DOE MEE MET HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP» WAT IS HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP? ZO DOE JE ALS ORGANISATIE MEE Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. In het eerste weekend van oktober

Nadere informatie

Papier maken in de klas

Papier maken in de klas Energieneutraal 2040 Aalsmeer - Amstelveen - Diemen - Ouder-Amstel - Uithoorn Groep 5 t/m 8 Informatieblad + Docentenhandleiding De regio zit vol energie! www.natuurmilieuweb.nl Overzicht Colofon COLOFON

Nadere informatie

Kunstwerk op het strand Excursie Kalootstrand De examenresultaten en nog veel meer...

Kunstwerk op het strand Excursie Kalootstrand De examenresultaten en nog veel meer... Kunstwerk op het strand Excursie Kalootstrand De examenresultaten en nog veel meer... GROEIEN Kent u dat verhaaltje van dat kleine jongetje dat een klein stekje had geplant dat maar niet wilde groeien?

Nadere informatie

PROJECT PLAN. Contact across Cultures - DigiHouse. Introductie

PROJECT PLAN. Contact across Cultures - DigiHouse. Introductie PROJECT PLAN Contact across Cultures - DigiHouse Introductie Vanuit de stichting Contact across Cultures willen wij graag het project DigiHouse opzetten. Dit project is ontstaan vanuit onze deelname aan

Nadere informatie

TUNE TECHNIEK WETEN WAT WERKT. Over de testcase De Uitvinders en het Verborgen Oog

TUNE TECHNIEK WETEN WAT WERKT. Over de testcase De Uitvinders en het Verborgen Oog WETEN WAT WERKT GO! TUNE TECHNIEK WETEN WAT WERKT Over de testcase De Uitvinders en het Verborgen Oog Tune Techniek wil dat de nieuwsgierigheid die van nature bij kinderen aanwezig is, gestimuleerd en

Nadere informatie

...paspoort naar grenzeloos onderwijs...

...paspoort naar grenzeloos onderwijs... OBS Waarom kiest u voor De Border? Engelse taal in elk lokaal! Wij bereiden onze leerlingen erop voor om goed te functioneren in de hedendaagse samenleving, die zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

U I T N O D I G I N G

U I T N O D I G I N G U I T N O D I G I N G Janusz Korczak Prijs 2012 voor Stichting Leerorkest te Amsterdam Presentatie Maartje van Weegen Janusz Korczak Prijs 2012 De Janusz Korczak Stichting en Stichting Leerorkest nodigen

Nadere informatie

Wat is een Beeldtaal?

Wat is een Beeldtaal? Wat is een Beeldtaal? Beeldtaal is de taal die gebruikt kan worden om beelden te interpreteren en te produceren om zo communicatie mogelijk te maken. Kenmerken waarvan gebruik gemaakt kan worden om een

Nadere informatie

Onderzoek TNO en Movisie Kikid lesprogramma Benzies & Batchies

Onderzoek TNO en Movisie Kikid lesprogramma Benzies & Batchies Onderzoek TNO en Movisie Kikid lesprogramma Benzies & Batchies 30-10-2013 Wat levert werken met Benzies & Batchies op? Seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkómen en terugdringen Om seksueel grensoverschrijdend

Nadere informatie

Spreekschetsen voor Ocker van Munster, directeur Kunsten bij de overhandiging van Critical Friends, 10 december 2008

Spreekschetsen voor Ocker van Munster, directeur Kunsten bij de overhandiging van Critical Friends, 10 december 2008 Spreekschetsen voor Ocker van Munster, directeur Kunsten bij de overhandiging van Critical Friends, 10 december 2008 (alleen het gesproken woord geldt) Welkom allemaal; welkom hier in de Hoftoren. Fijn

Nadere informatie

DE LERAAR IN DE HOOFDROL

DE LERAAR IN DE HOOFDROL DE LERAAR IN DE HOOFDROL CONFERENTIE OTV TERNEUZEN Hans van Dael, partner BMC PERSOONLIJKE ERVARING... 2 PERSOONLIJKE OPDRACHT... AMSTERDAM ALMERE HOE KAN BETEKENIS VAN ZO N LERAAR KENMERK WORDEN VAN EEN

Nadere informatie

Hoe deel te nemen? Inschrijven. Inspirerend om na te denken over waarom ik doe wat ik doe met mijn werk.

Hoe deel te nemen? Inschrijven. Inspirerend om na te denken over waarom ik doe wat ik doe met mijn werk. Hoe deel te nemen? Praktische informatie Je bent een geïnteresseerde, gemotiveerde en enthousiaste docent in het voortgezet onderwijs (vmbo t/m gymnasium) in de regio Den Haag. Een deelnemende school levert

Nadere informatie

LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN

LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN 6-9 jaar Activiteitengids voor de basisschool Meer lesmaterialen op: unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR VOORWOORD VOOR JE BEGINT Hoe rekening houden met kinderen van

Nadere informatie

Wat is een Beeldtaal?

Wat is een Beeldtaal? Wat is een Beeldtaal? Beeldtaal is de taal die gebruikt kan worden om beelden te interpreteren en te produceren om zo communicatie mogelijk te maken. Kenmerken waarvan gebruik gemaakt kan worden om een

Nadere informatie

S0ch0ng Raadhuisconcerten Hilversum. Beleidsplan Mei 2016

S0ch0ng Raadhuisconcerten Hilversum. Beleidsplan Mei 2016 S0ch0ng Raadhuisconcerten Hilversum Beleidsplan 2017 Mei 2016 Inhoudsopgave Stichting Raadhuisconcerten Hilversum Pagina Inhoudsopgave 2 Introductie 3 Programmering 4 Organisatie 6 Bijdrage aan doelen

Nadere informatie

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens stichting Meridiaan.

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens stichting Meridiaan. Algemene gegevens Stichting Meridiaan Meridiaan 40 3813 AW Amersfoort www.stichtingmeridiaan.nl RSIN 816179281 KvK Inschrijvingsnummer 32116451 Doel Het doel van Stichting Meridiaan kan samengevat worden

Nadere informatie

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016 Cultuur in het Groen Stichting Promotie Groen Midden-Delfland Jaarverslag 2016 Inleiding De stichting Promotie Groen Midden-Delfland is in 2010 opgericht en beschikt sinds 2011 over een ANBI-status. Doel

Nadere informatie

ENQUETE POPCULTUUR IN NOORD-LIMBURG voor podia

ENQUETE POPCULTUUR IN NOORD-LIMBURG voor podia ENQUETE POPCULTUUR IN NOORD-LIMBURG voor podia BELANGRIJK Gegeven antwoorden worden strikt vertrouwelijk en naamloos verwerkt. Deelname aan de enquête is anoniem. Wil je echter kenbaar maken waar je voor

Nadere informatie

Samen het onderwijs verbeteren met behulp van onderzoek: Heeft jouw school een onderzoekscultuur?

Samen het onderwijs verbeteren met behulp van onderzoek: Heeft jouw school een onderzoekscultuur? Samen het onderwijs verbeteren met behulp van onderzoek: Heeft jouw school een onderzoekscultuur? Martin Vos Lerarenopleider en docent, FLOT Anje Ros Lector leren en innoveren, FHKE Programma 1. Belang

Nadere informatie

Inleiding bezoekersreis

Inleiding bezoekersreis Inleiding bezoekersreis Hoe ervaren bezoekers hun reis door ons museum? Slaat onze presentatie aan bij hun verwachtingen? Hoe krijg ik mijn beoogde doelgroep binnen? Dit zijn vragen die spelen bij veel

Nadere informatie

BSO S, SCHOLEN, BEDRIJVEN EN VRIJWILLIGERS PAKKEN SAMEN HANDSCHOEN OP. Landelijke Opschoondag 2018: Één buurt, één missie

BSO S, SCHOLEN, BEDRIJVEN EN VRIJWILLIGERS PAKKEN SAMEN HANDSCHOEN OP. Landelijke Opschoondag 2018: Één buurt, één missie BSO S, SCHOLEN, BEDRIJVEN EN VRIJWILLIGERS PAKKEN SAMEN HANDSCHOEN OP Landelijke Opschoondag 2018: Één buurt, één missie Meer dan 100.000 Nederlandse vrijwilligers gaan op zaterdag 24 maart tijdens de

Nadere informatie

hoe de resultaten zijn. Zodra de problemen zijn opgelost wordt het weer opengezet. Dit kan nog wel enige tijd duren.

hoe de resultaten zijn. Zodra de problemen zijn opgelost wordt het weer opengezet. Dit kan nog wel enige tijd duren. Schooljaar 2017-2018 06-10-2017 nr. 4 S c h o o l p l e i n Zoals ik de vorige keer al gemeld heb in de nieuwsbrief zijn er een aantal ouders, die zich willen inzetten om geld in te zamelen voor het schoolplein.

Nadere informatie

Gesprekken voeren A2: voorbeeldopgaven

Gesprekken voeren A2: voorbeeldopgaven Gesprekken voeren A2: voorbeeldopgaven Voorbeeld 1 Informele gesprekken Kan eenvoudige alledaagse beleefdheidsvormen gebruiken om anderen te begroeten en aan te spreken. Kan in een vertrouwde situatie

Nadere informatie

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant Cultuureducatie in het VMBO Karin Hoogeveen Peter van der Zant Opzet sessie Korte presentatie onderzoek: 1. Waarom extra aandacht voor cultuureducatie in het vmbo? 2. Wat is gelukt, wat is minder gelukt?

Nadere informatie

Lectoraat natuurbeleving en ontwikkeling kind

Lectoraat natuurbeleving en ontwikkeling kind Lectoraat natuurbeleving & ontwikkeling kind 1 Aanleiding Als kinderen van vijf tot twaalf jaar hun speelplek mogen kiezen, gaat de voorkeur voornamelijk uit naar braakliggende terreinen. Daarbij kijken

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Daallin B.V. Auteur: A.J. IJzelenberg - van der Linden Autorisatiedatum: 02-05-2018 Versie: 1.0 Goedgekeurd directie: G.J. van der Linden Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inventarisatie

Nadere informatie

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof Colofon: Het Kringloopspel is ontwikkeld in opdracht van MARN, ARN, Dar, Gemeente Ede en ACV jan 2014 Het Kringloopspel is ontwikkeld door MEC Nijmegen en Het Dijkmagazijn

Nadere informatie

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba. Regionaal (de Nederlandstalige gemeenschap, voornamelijk in Gent), Nederland

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba. Regionaal (de Nederlandstalige gemeenschap, voornamelijk in Gent), Nederland www.socialbiz.eu Sociale Onderneming Informatiefiche KLEIN SPOOK (BELGIË) Opgericht in 2011 Rechtsvorm Sector Werkgebied Website Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba Private ondernemingen/ecologisch

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Daalin B.V. Auteur: A.J. IJzelenberg - van der Linden Autorisatiedatum: 26-06-2017 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: Inhoud 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Social Mediaprotocol

Social Mediaprotocol Social Mediaprotocol Versie: februari 2014 Voorgenomen besluit : maart 2014 Behandeld in MR : juni 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Social media... 4 1.1 Algemeen... 4 1.2 Inzet social media op het

Nadere informatie

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling

Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE GEDRAG IN DE KLAS Handvatten voor pedagogisch handelen op groepsniveau en voor de individuele leerling Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd

Nadere informatie

mondiaal bewuste Helmonders

mondiaal bewuste Helmonders in Helmond 2016-2018 Inleiding Wat is HelMondiaal Positie HelMondiaal Doelstellingen mondiale bewustwording Plannen Inleiding Bewustwording is een van de pijlers van beleid van de raadscommissie Internationale

Nadere informatie

De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren!

De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren! De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren! Wat is Treemagotchi? Treemagotchi is een persoonlijk online boom, die bloeit en groeit als je duurzame acties uitvoert. Elke week wordt er een

Nadere informatie

R u i m t e l i j k Bewogen

R u i m t e l i j k Bewogen R u i m t e l i j k Bewogen Fascinatie Een ruimte is als een partner die ons uitdaagt tot actie, ons stimuleert tot dromen, ons in- spireert tot gedachten, gevoelens bij ons oproept, herinneringen naar

Nadere informatie

Praktijkboek CKV onderzoek

Praktijkboek CKV onderzoek Praktijkboek CKV onderzoek Actief onderzoekend Nieuwsgierig naar kunst Inhoud 10 stappen voor de onderzoeksopdracht Overzichtsschema CKV onderzoek Wat ga ik onderzoeken? Invulblad 1 onderwerp en vraag,

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie