Een obstakel is alles wat kunstmatig (niet natuurlijk) is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een obstakel is alles wat kunstmatig (niet natuurlijk) is."

Transcriptie

1 Mijn bal lag 5 meter verwijderd van een boom met een ijzeren hek rond. Had ik recht op een vrije drop? Bij hinder door een vast obstakel dat in je speelrichting staat heb je geen recht op een vrije drop. Deze vrije drop zou je wel gehad hebben indien je gehinderd werd in je stand of swing door het vast obstakel (rule 24). Wat is een obstakel? (rule 24) Een obstakel is alles wat kunstmatig (niet natuurlijk) is. Uizondering: Alle voorwerpen (witte palen, muren, hekkens) die de out of bounds aanduiden zijn per definitie geen obstakels. Deze voorwerpen mogen niet verwijderd worden (2 strafpunten of verlies van de hole) en de speler mag bij hinder geen vrije drop nemen (rule 13-2) Welke soorten obstakels zijn er? Er bestaan losse en vaste obstakels. Losse obstakels: Alle kunstmatige voorwerpen die snel, gemakkelijk en zonder beschadigen verwijderd kunnen worden, behalve de witte palen (zie hierboven). Vaste obstakels: Alle overige obstakels zijn vast. Hoe moet ik vaststellen dat ik gehinderd ben in stand of swing door een vast obstakel? (Rule 24-2-b) Een speler heeft recht op zijn voorgenomen swing. Denk het obstakel even weg en neem je stand in, in de richting en met in de hand de club waarmee je zou spelen indien het obstakel niet bestond. Indien je aldus gehinderd bent in je stand of swing heb je recht op een vrije drop op de dichtste plaats en niet dichter bij de hole. Tijdens een strokeplay wedstrijd sloeg ik mijn bal het bos in en speelde meteen een provisionele bal. Ik vond mijn bal in het bos (dacht ik) maar nadat ik hem gespeeld had bleek het een verkeerde bal te zijn. Nadien vond ik mijn eerste bal niet terug in het bos. Wat nu? Je speelde een verkeerde bal in het bos. 1/ De sanctie is 2 strafpunten, maar de slag met de verkeerde bal moet je niet tellen. 2/ Nadien moet je met de juiste bal verder spelen. Maar je kon hem niet vinden. Dus mocht je verder spelen met je provisionele bal met 1 strafpunt. Conclusie: Je moest dus in totaal 3 strafpunten tellen

2 Tijdens het uitvoeren van een oefenswing buiten de green raakte ik per ongeluk de bal waardoor deze verplaatst werd. Mocht ik beweren dat ik de bedoeling had de bal te spelen zodat het dus een slag werd en ik nu de bal mocht spelen zoals hij lag? In golf is fairplay the spirit of the game. Beweren dat je de bal sloeg, terwijl je hem per ongeluk bewoog, is vals spelen. Diskwalificatie en eventuele schorsing als sanctie zal je lot zijn. Niet doen hoor. Altijd correct spelen of er zwaait wat! Wat is de regel als een medespeler per vergissing mijn bal opraapt? 1/ Indien die medespeler een ploegmaat is moet de bal teruggelegd worden met 1 strafpunt (rule 18-2). 2/ Indien die medespeler geen ploegmaat is moet de bal teruggelegd worden zonder strafpunt. Immers, in dit geval is de medespeler een outside agency. Ik sloeg mijn bal op de fairway van de hole naast deze die we speelden. We zagen dat mijn bal terecht kwam nabij 2 ballen van de spelers die deze hole aan het spelen waren. Ter plaatse aangekomen lieten we hen eerst spelen. Toen ik mijn bal wilde spelen stelde ik vast dat het een verkeerde bal was. Wat nu? Om te concluderen dat een outside agency jouw bal speelde moet je dit zeker zijn (rule 18-1). Die zekerheid kan je hebben omdat je: -het zag -een getuige het zag -omdat de omstandigheden dusdanig zijn dat het niet anders kan. Je mocht een vervangende bal zonder sanctie leggen op de plaats waar je bal lag. Op hole 16 bleef mijn bal op 1 meter hoogte hangen in de boom. Wat mocht en wat mocht niet? 1/ Je kon proberen de bal er uit te slaan. Dit mag, maar je moet slaan met het clubhoofd en niet met de steel van je club. Rule 14-1-a. Sanctie: 2 strafpunten of verlies van de hole. 2/ Je kon je bal onspeelbaar verklaren. Het punt loodrecht onder de bal is het referentiepunt bij het toepassen van de regel van onspeelbare bal. Dus vanaf dit punt 2 clublengten meten (als je hiervoor kiest). Rule 28. Je mocht niet schudden aan de boom om hem er uit te doen vallen en om dan de bal te spelen. Dit is een onreglementaire verplaatsing van zijn bal. De bal terugleggen met 1 strafpunt. Rule 13-2 Wat als ik gehinderd ben in mijn stand of swing door een konijnengat in een bunker? Bij hinder in een bunker door abnormale terreinomstandigheden (konijnegat, waterplas) heb je de keuze uit 2 mogelijkheden:

3 1/ IN DE BUNKER: een vrije drop nemen. 2/ BUITEN DE BUNKER: 1 strafpunt tellen en de bal droppen op een rechte lijn die loopt van de vlag over de ligging van de bal. In een bunker lag mijn bal in het diepe voetspoor van een voorgaande speler die zo lomp geweest was van zijn bunker niet te harken. Wat mocht ik doen? Spijtig, maar je moest de bal spelen zoals hij lag. Volgens de golfregels behoren voetsporen niet tot de abnormale terrein omstandigheden die een vrije drop toelaten. Ik speelde mijn eerste bal misschien out of bounds. Nadien speelde ik een provisionele bal maar die belandde in het water. Nadien bleek dat mijn eerste bal effectief out lag. Wat moest ik nu doen? -Aangezien je eerste bal out of bounds lag, wordt de provisionele bal met 1 strafpunt de bal in spel. -Als de provisionele bal in de waterhindernis ligt en niet speelbaar is, moet je de regel van de waterhindernis toepassen, uiteraard met 1 strafpunt. Ik zocht 2 minuten naar mijn bal. Ik gaf het zoeken op en liep terug naar de plaats van mijn vorig shot. Toen riep men mij terug want mijn bal was binnen de 5 minuten gevonden. Mocht ik mijn bal nog spelen? Je mocht verder spelen met je bal want hij was gevonden binnen de 5 minuten. Het feit dat je terug aan het lopen was om een nieuwe bal te spelen verandert daar niks aan (Rule 27-1). Wanneer is een bal verloren en dus niet meer in spel? 1/ Als er 5 minuten verlopen is sinds de speler startte met zoeken en de bal niet gevonden is. Rule / Als de speler (met 1 strafpunt) een nieuwe bal in spel bracht op de plaats van zijn vorig shot. 3/ Als de speler zijn provisionele bal speelde op een plaats, even ver of dichter bij de hole dan de vermoedelijke ligging van de bal. Rule 27-2-b. Hoe moet ik handelen als ik met 1 strafpunt terugkeer naar mijn vorig shot? 1/ OP de afslagplaats: Je mag de bal opteeën. De bal is in spel zodra hij geslagen werd. 2/ BUITEN de afslagplaats: Je moet de bal droppen. De bal is in spel zodra hij gedropt werd. (Rule 20-4 en 20-5) Na 2 minuten mijn bal zoeken besloot ik terug te keren naar mijn vorig shot met de bedoeling er een provisionele bal te spelen. Mocht dit?

4 Neen, dit mag niet. Een provisionele bal moet verplicht gespeeld worden vóór de speler zijn bal gaat zoeken. Ik sloeg mijn bal midden op de fairway. Toen ik ter plaatse kwam vond ik mijn bal niet. Er lag daar wel een grote regenplas. Volgens mij was de enige mogelijkheid dat mijn bal in die regenplas lag. Mocht ik een vrije drop nemen? Neen, dat mag niet. Om een vrije drop te mogen nemen moet je zeker zijn dat de bal in de regenplas ligt (rule 27-2-c). Welnu, die zekerheid had je niet. "Zekerheid" kan ontstaan omdat je het ziet, omdat een persoon getuigt of omdat de situatie ter plaatse dusdanig is dat er geen andere mogelijkheid bestaat. Mijn bal lag op een spoor van een voertuig. Het terrein lag zwaar en het gras was vrij zwaar beschadigd. Had ik recht op een vrije drop? Neen, je had geen recht op een vrije drop. Je moet de bal spelen zoals hij ligt (decision 25/16). Ik sloeg mijn bal op de afslag en vreesde dat hij out of bounds lag. Daarom speelde ik een provisionele bal maar deze belandde in een dicht stuikgewas. Nadien stelde ik vast dat mijn eerste bal inderdaad out lag en mijn provisionele bal vond ik niet terug. Wat nu? -Als je eerste bal out of bounds ligt, wordt de provisionele bal automatisch de bal in spel, met 1 strafpunt (rule 27-2-b). -Als je provisionele verloren is moet je terugkeren naar de plaats van je vorig shot, met 1 strafpunt. Even tellen: 1ste slag + provisionele bal + 1 strafpunt voor provisionele bal in spel + 1 strafpunt wegens verloren bal = 4 slagen. Je doet nu je 5de slag. Wie is verantwoordelijk voor dat een terug te plaatsen bal effectief teruggelegd wordt? De speler zelf is verantwoordelijk. Legt hij de bal niet terug op zijn oorspronkelijk plaats, dan speelt hij van de verkeerde plaats. De sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay). Waar moet ik droppen als ik mijn bal niet vind in een blauwe zone terwijl ik zeker ben dat hij er in ligt? In dit geval moet je de bal droppen op de dichtste plaats nabij de plek waar de bal de grens van de blauwe zone overschreed, niet dichter bij de hole en niet in een bunker, waterhindernis of green (rule 25-c).

5 Mijn bal lag in een bunker pal achter de hoop van een konijnehol. Mocht ik deze hoop plat harken alvorens te spelen zodat ik geen vrije drop moest nemen? Je mag de bunker harken vóór je speelt maar.... je mag niets doen om de ligging van de bal of de ruimte voor je swing te verbeteren. Sancties: 2 strafpunten of verlies van de hole (rule 13.2). Ik sloeg mijn bal af en hij belandde enkele meters verder op de afslagplaats waar ik afsloeg. Mocht ik de bal spelen zoals hij lag? Jawel, je mocht de bal spelen zoals hij lag op de afslagplaats. Er is geen enkele regel die dit verbiedt. Wanneer mag ik mijn bal vervangen tijdens het spelen van een hole? 1/ als de bal beschadigd of stuk is. 2/ als de bal verloren is. 3/ als de bal door een andere speler verkeerdelijk gespeeld werd en hij niet snel gerecupereerd kan worden. Mag ik nog putten nadat de hole gegeven werd tijdens een matchplay? Ja, dit mag volgens rule 7-2. Een speler mag tussen het spelen van 2 holes putten op de green van de zojuist gespeelde hole. Uitzondering: In een vierbal mag er niet geoefend worden op de green nadat de hole geven werd indien de ploegmaat van de speler nog niet uitgeholed heeft. Dit is zo bepaald omdat men de ploegmaat zo zou kunnen helpen (decision 7-2/1). Op hole 18 lag mijn bal 20 cm voor de vijver en buiten de waterhindernis. Om te slaan moest ik met mijn voet op de houten balk op de rand van de vijver staan. Had ik recht op een vrije drop? Indien je gehinderd wordt in je stand (voet op balk) of je swing door een vast obstakel (de balk) heb je recht op een vrije drop. Dit zou niet het geval zijn als de bal in de waterhindernis lag (rule 24-2-b). Mocht een medespeler mij vast houden tijdens het uitvoeren van mijn slag, zodat ik niet in het water viel? Neen, dat mocht hij niet. Rule 14-2 bepaalt dat je geen fysieke hulp mag aanvaarden tijdens het uitvoeren van de slag. De sanctie is 2 strafpunten of verlies van de hole voor de speler die de hulp aanvaardt, niet voor de speler die hem vast houdt. Wat is de status van de gekleurde tee-bollen. -Vóór de afslag zijn het vaste obstakels. Je mag ze niet verplaatsen. De sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay) (rule 13-2).

6 -Na de afslag worden het losse obstakels die je mag verplaatsen als ze je hinderen. Wel terugplaatsen (rule 24). Ik vermoedde dat mijn bal in de waterhindernis lag. Ik dropte reglementair een nieuwe bal, met 1 strafpunt. Nog vóór ik deze nieuwe bal geslagen had, zagen wij mijn bal buiten de waterhindernis liggen. Wat nu? Spijtig maar door te droppen bracht je een nieuwe bal in spel met 1 strafpunt. Je moest dus je eerste bal opgeven. Bij mijn afslag belandde mijn bal in het potje voor de gebroken tee's dat bij de damestee's stond. Had ik recht op een vrije drop? Inderdaad, je mocht een vrije drop nemen want je bal lag in een obstakel. Waar moet je zo een vrije drop nemen? Op de dichtste plaats (dus geen 5 meter verder) en niet dichter bij de hole. De dichtste plaats bepaal je door te bepalen waar je bal zal liggen indien je niet meer gehinderd wordt. Vanaf deze theoretische ligging van de bal, mag je binnen 1 clublengte droppen (rule 24-2). Wanneer mag ik mijn bal kuisen? 1/ OP DE GREEN mag je altijd je bal kuisen. 2/ BUITEN DE GEEN mag je de bal kuisen telkens je hem volgens een golfregel mag opnemen. Uitzondering: Als je buiten de green de bal opneemt omdat hij een medespeler helpt of hindert mag je hem niet kuisen. Sanctie: 1 strafpunt. (Rule 21) Voor ik afsloeg viel mijn bal van de tee. Wat nu? Je mag de bal zonder sanctie terug op de tee zetten want hij was nog niet in spel. Waar moet ik droppen als mijn bal op hole 18 over de frontale waterhindernis vliegt maar dan terugrolt in het water? Droppen vóór het water en zeker niet over het water want dit is dichter bij de hole dan de plaats waar de bal het laatst de oever overschreed en dit is niet toegelaten Wat is de regel als ik toch de bal verkeerdelijk over de waterhindernis drop? 1/ Die verkeerde drop mag altijd zonder sanctie gecorrigeerd worden. 2/ Indien je dit niet doet, speel je van de verkeerde plaats. Sancties: In matchplay verlies je de hole. In strokeplay moet je 2 strafpunten

7 tellen, terwijl de slag geldig blijft. Ik speelde mijn bal van op de green. De bal rolde eerst gedeeltelijk over de surround en dan opnieuw op de green en tegen de vlag. Moest ik 2 strafpunten nemen? De plaats waar je de bal speelt is beslissend. Aangezien je de bal op de green speelde moet je in strokeplay 2 strafpunten tellen. Het speelt geen rol dat de bal gedeeltelijk naast de green rolde. Op de afslag deed ik een slechte slag en mijn bal belandde in de struiken enkele meters verder. Ik besloot 1 strafpunt te nemen en een nieuwe bal af te slaan. Mijn marker was niet akkoord. Hij beweerde dat dit niet mocht omdat hij wist waar mijn bal lag zodat mijn bal dus niet verloren was. Had hij gelijk? Neen, je marker had het verkeerd voor. Een speler mag overal en altijd een nieuwe bal in spel brengen mits het nemen van een strafpunt. Mijn bal botste tegen een bordje van de nearest. Wat nu? Dit bordje is een los obstakel; Als een bal botst tegen een obstakel moet de bal gespeeld worden zoals hij ligt na de botsing, zonder sanctie. Na een slag botste mijn bal tegen een golfclub die op de grond lag. Indien het jouw club was of de club van een speler met wie je ploeg vormt, moet je 1 strafpunt tellen. In het ander geval is er geen sanctie. De bal moet gespeeld worden zoals hij ligt na de botsing. Een medespeler (geen ploegmaat) markeerde zijn bal op de green, nam hem op en legde de bal enkele meters verder op de green. Tijdens het putten botste mijn bal tegen die bal. Wat nu? Een bal die gemarkeerd en opgenomen is, is niet meer in spel. Indien een bal botst tegen de weggenomen bal van een medespeler (geen ploegmaat), moet de aanbotsende bal zonder sanctie gespeeld worden zoals hij ligt na de botsing. De sanctie is 1 strafpunt indien de weggenomen bal van een ploegmaat is. Mijn bal kwam terecht in een beek die met rode palen gemarkeerd was (laterale waterhindernis). Nadat ik een bal gedropt en gespeeld had zag ik plots mijn eerste bal in de waterhindernis liggen, 20m verder van de hole dan de plaats waar ik de bal gedropt en gespeeld had. Wat nu? St Andrews stelt in decision 26-1/17 dat indien een speler in overeenstemming met de regel van de waterhindernis een bal dropt en speelt, deze slag zonder sanctie behouden blijft indien nadien blijkt dat hij zich vergist heeft bij het bepalen van de plek waar de bal het water in ging.

8 Dit is ook logisch, zoniet zou men niet meer in goed vertrouwen kunnen droppen. Wat als je op de verkeerde plaats dropt en je dit vaststelt vóór je de bal gespeeld hebt? In dit geval moet de bal zonder sanctie opnieuw gedropt worden, maar nu op de juist plaats. Op hole 18 sloeg ik mijn bal op 1 meter van de vlag. Nadat we rond de vijver gewandeld waren zag ik tot mijn verwondering mijn bal niet meer. Uiteindelijk vond ik hem in de hole. Mijn bal was dus in de hole gewaaid. Wat nu? Je bal was en bleef uitgeholed. Wind is geen outside agency. Indien de wind je bal verplaatst moet je de bal spelen zoals hij ligt na de verplaatsing. Blaast de wind je bal in de hole, dan is je bal uitgeholed. Op hole 18 sla ik de bal meestal in het water. Mag ik mijn bal in spel vervangen door een andere (oude, slechte) bal als ik voor het water lig? Neen, dat mag je niet. Rule 5-3 bepaalt dat een bal, die in spel is enkel mag vervangen worden door een andere bal indien een golfregel dit toelaat of omdat de bal onbruikbaar is. Hier is dit niet het geval. De sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay). Ik werd gehinderd door een boom waar onderaan rond de stam kippengaas aangebracht was. Was dit een gestaakte boom en had ik dus recht op een vrije drop? Neen, dit is geen gestaakte boom, maar het kippengaas ronde de stam is wel een vast obstakel. Als de speler gehinderd wordt in zijn stand of swing door het kippengaas heeft hij recht op een vrije drop. Daarentegen, hinder door de boom geeft in dit geval geen recht op een vrije dop. Hoe hinder door een vast obstakel vast stellen? Je neemt de club waarmee je normaal zou spelen en neem je stand in de richting dat je zou spelen indien het obstakel niet aanwezig was. Nu simuleer je een slag en indien je door zo te handelen gehinderd bent in je stand of je swing, heb je recht op een vrije drop. Wat is de regel als je terugkeert naar je vorig shot? 1/ Terug naar DE AFSLAGPLAATS: De bal mag altijd opgeteed worden. De bal is in spel zodra hij geslagen is. 2/ Terug naar een ANDERE PLAATS: De bal is in spel zodra hij gedropt is.

9 Ik putte vanop de green. De vlag was op de green gelegd. Ik putte veel te hard waardoor de bal tegen de vlag aanbotste. Wat is de rule? De sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay). Het speelt totaal geen rol waar de vlag stond of bal lag toen je putte, in de hole, op of naast de green. De sanctie is identiek. Ik speelde mijn bal in de struiken. Daarom speelde ik een provisionele bal. Deze belandde juist naast de vlag. Moest ik nog spelen met mijn eerste bal, indien ik hem vind? Jawel, je moest hem spelen als je hem vindt. Evenwel, vóór je de eerste bal vindt, als je de provisionele bal speelt vanop een plaats, dichter bij de hole dan de vermoedelijke ligging van de eerste bal, mag je de eerste bal niet meer spelen. Door dit te doen verklaar je de eerste bal buiten spel. Je moet dan (verplicht) verder met je provisionele bal. Wat moet je doen als je een meningsverschil hebt met je marker? 1/ RULES PROBLEEM: (bv. wat bepaalt de golfregel?) Strokeplay (of stableford): Speel de bal volgens je eigen mening en speel een tweede bal volgens de mening van je marker. Noteer beide scores. Vraag bij het inleveren van de kaarten wat de juiste oplossing was (rule 3-3). Matchplay: Speel de bal volgens de mening van de speler. Zijn mening is bepalend want een speler is zijn eigen referee. De tegenstander die het hiermee niet eens is moet een claim indienen. Na de wedstrijd kan dan gevraagd worden wat de juiste oplossing is (rule 2-5) 2/ FEITEN PROBLEEM (bv: hoeveel slagen?): De mening van de speler bepalend. De speler is zijn eigen referee. Let op! Fairplay is the spirit of the game. Mijn bal lag op de grens van de out of bounds, volgens mij nog net binnen. Mijn tegenstander was als eerste ter plaatse en hij nam mijn bal op zeggende dat hij "out" lag. Ik was het daar niet mee eens. Wat nu? Dit is een feiten-probleem. Lag de bal al dan niet "out"? Zie uitleg hierboven. Aangezien de mening van de speler bepalend is, moet de bal teruggelegd worden en was de bal niet out of bounds. Wanneer ligt een bal out of bounds, in de bunker, enz. Antwoord: 1/ OUT OF BOUNDS: De bal ligt out of bounds als hij volledig de grens overschreden heeft. De grens wordt bepaald door de binnenkant (kant naar de fairway gericht) van witte palen of omheiningen of stammen van bomen en struiken.

10 2/ BUNKER: De bal ligt in de bunker zodra hij het zand raakt of de niet met gras begroeide wand van de bunker. 3/ WATERHINDERNIS: De bal ligt in de waterhindernis zodra hij de grens van de waterhindernis raakt. De grens van de waterhindernis wordt bepaald door de buitenkant (kant naar de fairway gericht) van de rode of gele palen. 4/ GREEN: De bal ligt op de green zodra hij de grens van de green raakt. 5/ BLAUWE ZONE: De bal ligt in de blauwe zone zodra hij de grens ervan raakt. De grens wordt bepaald door de buitenkant (kant naar de fairway gericht) van de blauwe palen. Ik stond met mijn voet op een verhard pad. Had ik recht op een vrije drop? Een verhard pad is een vast obstakel. Zodra je gehinderd bent in je stand of je swing door een vast obstakel heb je recht op een vrije drop, op de dichtste plaats, niet dichter bij de hole (rule 24). We lagen met 2 ballen in een bunker en we konden niet vaststellen welke bal van wie was. Wat moesten we doen? Je mag overal je bal identificeren, ook in een bunker of een waterhindernis. Je mocht dus in de bunker een bal markeren, opnemen en vaststellen wie de eigenaar was. Na de identificatie moest je de bal precies op dezelfde plaats terugplaatsen, met evenveel zand bedekt als oorspronkelijk (rule 12-2). Ik deed mijn afslag en mijn bal kwam terecht op de dames-tees. Mocht ik de bal spelen zoals hij lag op de tee. Je moet je bal altijd spelen zoals hij ligt, ook als hij op de afslagplaats ligt. Ik speelde mijn bal in de richting van een blauwe zone maar ik was niet zeker dat hij er in lag. Ik concludeerde dat mijn bal verloren was in die blauwe zone en ik nam een vrije drop. Nadat ik deze vervangende bal gespeeld had, vond ik mijn eerste bal. Wat nu? 1/ Je had niet het recht een vrije drop te nemen aangezien je niet zeker was dat je bal in de blauwe zone lag. Je moest je bal als verloren beschouwen en je moest met 1 strafpunt terugkeren naar je vorig shot. 2/ Je hebt dit niet gedaan. Door ter plaatse een vrije drop te nemen en de bal te spelen, heb je gespeeld van een verkeerde plaats. De sanctie is 2 strafpunten. 3/ De eerste bal is niet meer in spel en mag dus niet meer gespeeld worden aangezien je een vervangende bal in spel gebracht hebt. De bal waarmee je de vrije drop nam is nu in spel. Wat moet ik doen als ik zeker was dat de bal verloren was in een blauwe zone, ik een vrije drop nam en dan mijn eerste bal buiten de blauwe zone binnen de 5 minuten vind?

11 Zodra je een vrije drop nam, bracht je een nieuwe bal in spel. Dat je nadien je eerste bal buiten de blauwe zone vind, speelt geen enkele rol meer. Je moet verder spelen met de bal die je met een vrije drop in spel bracht (rule 20-4). Een speler slaat zijn bal en deze ligt misschien out of bounds. Hij slaat een provisionele bal en deze belandt in dicht struikgewas. De speler gaat dan zijn eerste bal zoeken en hij stelt vast dat deze inderdaad out of bounds ligt. Mag de speler kiezen om terug te keren naar zijn vorig shot of moet hij verder met de provisionele bal, die onspeelbaar ligt in het struikgewas? De speler heeft geen keuze. Hij moet verder spelen met zijn provisionele bal. Immers, zodra de eerste bal effectief verloren is of out of bounds ligt, wordt de provisionele bal automatisch de bal in spel en moet de speler 1 strafpunt tellen (rule 27-2-b). Indien de provisionele bal eventueel onspeelbaar ligt kan de speler de bal uiteraard onspeelbaar verklaren en rule 28 toepassen. Een speler slaat zijn bal en deze belandt misschien out of bounds. Hij slaat een provisionele bal die wel met zekerheid out of bounds belandt. De speler gaat dan zijn eerste bal zoeken en stelt vast dat deze inderdaad out of bounds ligt. Hij keert terug naar de plek van zijn vorig shot, de afslagplaats. Hoeveelste slag doet hij nu? Hij doet nu zijn 5de slag. Immers, rule 27-2-b is van toepassing nl. zodra een bal effectief out of bounds ligt, wordt de provisionele bal de bal in spel. Maar deze provisionele bal was zelf out of bounds. De speler moet als sanctie terugkeren naar zijn vorig shot met 1 strafpunt. Op hole 2 sloeg ik bij de afslag mijn bal tegen het hekken dat vóór de tee staat. De bal lag 30 cm verwijderd van het hekken. Wat moest ik doen? Als je bal op 30 cm van het hekken lag was je gehinderd in je swing door een vast obstakel en had je recht op een vrije drop (rule 24). Mag je tijdens een wedstrijd een club lenen van een medespeler? Een speler mag geen club lenen van een medespeler, ook niet van een ploeggenoot (rule 4.4.a). Is je putter stuk of verloren dan kan je eventueel putten met elke andere club in je golftas. Er staat nergens in de golfregels dat je enkel met een putter mag spelen op de green. Ik had de vlag uit de hole genomen en op de grond gelegd. Mijn medespeler putte op de green en zijn bal raakte het doek van de vlag (dus niet de vlaggestok). Had hij 2 strafpunten aan zijn been?

12 Inderdaad, doek en vlaggestok gelden als één geheel. Je medespeler moest 2 strafpunten tellen en de bal spelen zoals hij ligt (decision ). Indien de bal op het doek tot stilstand gekomen is, mag de speler de bal opnemen, de vlag verwijderen en de bal plaatsen loodrecht onder de plek waar de bal op het doek lag. Vraag: Mijn bal lag juist naast een waterhindernis. Ik werd in mijn swing gehinderd door een grote paal die vast in de bodem van de waterhindernis zat. Je mocht een vrije drop nemen want je bal lag niet in de waterhindernis. Evenwel: Er staat duidelijk in rule 24.2.b dat je geen vrije drop mag nemen indien je bal wel in de waterhindernis ligt. De bal van een medespeler lag op de fairway tegen een los takje. Hij wilde het takje wegnemen en wat deed de slimmerik? Hij legde een vinger op de bal zodat deze niet kon bewegen terwijl hij het takje wegnam. Mocht dat zomaar? Neen, dat mocht niet. In rule 18-2-a staat een bal in spel niet opzettelijk mag aangeraakt worden tenzij de speler een bal volgens de regels mag opnemen. De sanctie is 1 strafpunt. Wanneer wordt een speler gediskwalificeerd? 1/ Met een medespeler afspreken een of meer golfregels niet te volgen (rule 1-3) 2/ Met onreglementair materiaal spelen (rule 4). 3/Meer dan 5 minuten te laat aan de start komen (rule 6-3-a). 4/ Met opzet de ligging van de bal of de beweging ervan beïnvloeden (rule 1-2). 5/ De bal niet uitholen in een strokeplaywedstrijd (rule 3-2). Het is dus strikt verboden de bal op te nemen omdat iemand "donné" zegt. 6/ De wedstrijd opgeven (rule 6-8). 7/ In een andere flight spelen dan je ingedeeld bent, tenzij met toestemming van de commissie (rule 6-3-b). 8/ Als een speler zijn eigen scorekaart niet tekent (rule 6-6-b) Vóór mijn bal en op mijn puttinglijn lagen juist naast de green enkele hoopje uitwerpselen van regenwormen. Mocht ik die verwijderen. Deze hoopjes uitwerpselen mogen altijd verwijderd worden vóór je de bal speelt behalve als ze aan de bal kleven. Mag ik zand en losse aarde verwijderen op mijn puttinglijn? Zand en losse aarde mogen enkel verwijderd worden als ze op de green liggen, dus mogen ze niet verwijderd worden als ze naast de green liggen. Wat is de taak van de marker?

13 De marker is niet de referee van zijn speler. De speler is zijn eigen referee. De marker is enkel de toezichthouder. Hij controleert of zijn speler het juiste aantal slagen noteert en of hij de golfregels correct toepast. Indien hij niet akkoord gaat met de score van zijn speler weigert hij de scorekaart te tekenen en deelt zijn reden mee aan de captain. Mijn bal lag in een regenplas. Ik mocht dus een vrije drop nemen. Op de dichtste plaats, niet dichter bij de hole (waar ik reglementair moest droppen) was het gras zeer lang. Ik kon dit vermijden door te droppen met mijn voeten in de plas terwijl de bal wel op het droge zou liggen. Was dit toegelaten? Neen, dit is niet toegelaten omdat je bij een vrije drop altijd "full relief" moet nemen. Je mag dus bij het vrij droppen niet meer gehinderd zijn, noch in je stand noch in je swing. Waar moet ik op letten als ik mijn bal aanraak of opneem voor identificatie? 1/ Je moet je marker verwittigen dat je de bal zal identificeren en het hem mogelijk maken je handeling te controleren (sanctie: 1 strafpunt). 2/ Je moet altijd de bal markeren (sanctie: 1 strafpunt). 3/ je moet de opgenomen bal precies op dezelfde plaats terugleggen (sanctie: 2 strafpunten in strokeplay of verlies van de hole in matchplay). Mag ik op mijn bal een lijn trekken die volledig rond de bal loopt? Geen probleem, dit is toegelaten. Mag ik bij het bekijken van mijn puttinglijn op de green, met mijn knie, hand of zelfs buik de green raken. Sommige beweren dat dit de green testen is. Dit is allemaal toegelaten. Het enige dat je niet mag doen is de green testen vóór je de bal speelt. Dit doe je niet door met bepaalde lichaamsdelen de green te raken. Mag je met alle kleuren van ballen spelen? Jawel, je mag dat. Ook gele of roze ballen zijn toegelaten. Wat niet mag is met een practice bal het golfterrein opgaan. De bal van mijn medespeler lag op 5 meter van de hole, naast de green. Mijn bal lag op 10 meter van de hole, maar op de green. Wie moest eerst spelen?

14 Jij moest eerst spelen want je bal lag verst van de hole. Maar soms spreken spelers af dat de bal naast de green eerst gespeeld wordt zodat de vlag verwijderd kan worden. Er viel zomaar een takje uit een boom op mijn bal waardoor deze verplaatst werd. Wat moest ik doen? Als een outside agency (het takje) je bal verplaatst mag je de bal terugleggen zonder sanctie (rule 18.1). Wat precies is volgens de golfregels een gat of hoop van een gravend dier? -Het is een gat dat bepaalde dieren maken om er in te wonen of te schuilen. Deze dieren zijn bij ons konijnen, hazen, vossen, veldmuizen, mollen en dassen. -De hoop van een gravend dier is de aarde of het zand dat opgestapeld werd tijdens het graven van het gat. Je bal moet niet het gat of op de hoop liggen om recht te hebben op een vrije drop. Het volstaat dat je gehinderd bent in je stand of je swing. Wat mag je op de green nog snel wegnemen eenmaal de bal aan het rollen is, zodat de bal er niet tegenaan botst? WEGNEMEN TOEGELATEN (rule 24-1-b) 1/ De vlag in de hole of op de grond. 2/ Een golfclub of een deel van de golfuitrusting (dus een opgenomen bal) WEGNEMEN NIET TOEGELATEN (sanctie: 2 strafpunten of verlies van de hole): 1/ Een los obstakel bv. Het bordje van de nearest of een hark. 2/ Een bal in spel. 3/ Een los natuurlijk voorwerp. Mijn bal lag in de waterhindernis. Ik wilde de bal spelen zoals hij lag maar ik werd hierbij gehinderd door een rode paal. Mocht ik die paal verwijderen? Een los obstakel mag je altijd verwijderen. Mag ik de club waarmee ik wil spelen eerst op de grond leggen om zo mijn speelrichting te bepalen? BUITEN DE GREEN: Dat mag, op voorwaarde dat je die club wegneemt vóór je de bal speelt (rule 8-2-a). OP DE GREEN: Op de green is het verboden een merkteken te plaatsen om je speellijn aan te duiden (rule 8-2-b) Ben ik verplicht mijn bal te zoeken? Neen, je bent niet verplicht je bal te zoeken.

15 Anderszijds, je kan je medespelers niet verbieden je bal te zoeken. Dit kan belangrijk zijn in matchplay. Ik zag hoe de bal van een speler op de green van hole 18 verplaatst werd door een bal van een speler die hole 9 speelde. Niemand had dit gezien, behalve wij die op het terras zaten. Speel je van de verkeerde plaats als je niet weet dat je bal verplaatst werd? Neen. De speler mag zonder sanctie de bal spelen zoals hij ligt als hij niet weet dat zijn bal verplaatst werd (rule 18-1). Een medespeler sloeg zijn bal out of bounds. Hij dropte ter plaatse een bal en telde 1 strafpunt. Was dit correct? Uiteraard niet. Wanneer een bal out of bounds ligt moet de speler met 1 strafpunt terugkeren naar zijn vorig shot of verder spelen met zijn provisionele bal, allebei met 1 strafpunt. Op de green vroeg een medespeler mij mijn marker te verplaatsen. Ik deed dit maar ik vergat mijn marker terug te plaatsen. Ik plaatse mijn bal voor mijn marker en putte out. Wat nu? Je hebt je bal gespeeld van een verkeerde plaats. De sanctie is 2 strafpunten in strokeplay. Noteer dat de slag in strokeplay behouden blijft. De bal blijft uitgeholed. De sanctie is verlies van de hole in matchplay. Wat is het verschil tussen de gele en de rode palen bij een waterhindernis? Bij gele en rode palen mag je: 1/ met 1 strafpunt terugkeren naar je vorig shot 2/ een bal droppen op een rechte lijn die loopt van de vlag over de plaats waar de bal in het water vloog, zo ver achteruit als je wil. Enkel bij rode palen mag je ook een bal droppen binnen 2 clublengten, gemeten vanaf de plaats waar de bal in het water vloog, niet dichter bij de hole. Dit mag op beide oevers (rule 26). Hoe moet ik bepalen of ik gehinderd ben door een gat of hoop van een gravend dier? Je bal hoeft niet in het gat of op de hoop liggen opdat je een vrije drop zou mogen nemen. Het volstaat dat je gehinderd bent in je stand of je swing als je de bal wil spelen in de richting die je normaal zou spelen indien de hinder er niet geweest was. De speler heeft recht op zijn voorgenomen stand en swing. Hij kan niet verplicht worden zijdelings te spelen zodat hij niet meer gehinderd wordt (rule 25). Op welke plaatsen mag ik een vrije drop nemen?

16 Dit mag overal op het golfterrein, behalve in een waterhindernis. Hoe moet ik een vrije drop nemen? De vrije drop nemen op de dichtste plaats, niet dichter bij de hole (rule 25-1-b) -De dichtste plaats wordt bepaald door de plaats waar de bal zou liggen. -Deze plaats moet zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke ligging van de bal zijn. -Vanaf deze plaats de bal droppen binnen 1 clublengte, niet dichter bij de hole. (rule 25-1-b). Wanneer mag ik een vrije drop nemen? Behalve in een waterhindernis, bij hinder in stand of swing door: 1/een vast obstakel, met uitzondering van alles wat out of bounds markeert. 2/ tijdelijk water 3/ een gat of hoop van een gravend dier 4/ een blauwe zone (GUR) 5/ werken in uitvoering zoals een gegraven put of opgestapeld snoeihout. Ik vond mijn bal niet en keerde terug naar mijn vorig shot. Ik dropte er een bal. Nog voor ik deze bal kon slaan riep men mij dat mijn bal gevonden was. Dat was na 4 minuten zoeken. Mocht ik nog verder spelen met mijn 1ste bal? Neen. Zodra de bal gedropt is, is hij in spel. Of hij al dan niet geslagen werd, speelt geen rol. Ik deed mijn oefenswing enkele meters achter mijn bal die op de fairway lag. Hierbij sloeg ik een divot uit de grond. Deze belandde tegen mijn bal waardoor deze verplaatst werd. Wat nu? Dit is een onvrijwillige onreglementaire verplaatsing van je bal (rule 18-2-a). Je zou kunnen opmerken dat je de bal niet rechtstreeks aanraakte, maar zodra er een oorzakelijk verband is tussen wat je doet en de verplaatsing van de bal ben je in overtreding. Toen ik mijn bal in de rough terugvond was het duidelijk dat een buggy er over gereden had. De bal was in de grond geduwd en er was duidelijk een wielspoor te zien. Moest ik de bal spelen zoals hij lag? De bal mocht uit de grond gepeuterd worden en zo goed mogelijk teruggelegd worden zoals hij lag vóór de buggy er over reed. Terwijl ik mijn afslag deed riep plots een kind van op de straat "dag Oma". waardoor ik mijn afslag totaal miste. Had ik het recht om opnieuw te slaan? Spijtig genoeg niet. Er is altijd wel ergens een luidruchtige motorfiets, een balkende ezel (bij ons op hole 12) of een ambetante hommel. Dit zijn dingen die

17 kunnen gebeuren. Dit zijn allemaal geen redenen om opnieuw te spelen (decision 1-4/1) Mijn bal lag op 1 cm van de hole. Mocht ik de bal putten met de achterkant van het clubhoofd van de putter? Ja, dat mocht. Je mag met een club naar de bal slaan met alle delen van het clubhoofd. Evenwel, je mag de bal niet slaan of stoten met de shaft van de club m.a.w. je mag op de green geen biljart spelen (rule 14-1). Tijdens het spelen van hole 9 kwam mijn bal op de green van hole 18 terecht. Wat nu? Als je bal op een verkeerde green ligt mag je de bal niet spelen, ook niet met je putter. Je moet een vrije drop nemen (rule 25-3). Indien een green voor 2 holes geldt en indien de green opgedeeld is, geldt de andere zone als verkeerde green en geldt de bovenstaande regel. Na mijn afslag kwam mijn bal precies achter een rode tee-bol van de dames te liggen. Mocht ik de bal spelen zoals hij lag en mocht ik de hinderlijke rode tee-bol wegnemen als los obstakel? Vóór je afslaat zijn de tee-bollen vaste obstakels en mogen ze niet verplaatst worden. De sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay) volgens rule Zodra de bal in spel is worden de tee-bollen losse obstakels en mogen ze weggenomen worden indien ze hinderen (rule 24-1). Mag ik mijn bal in de bunker onspeelbaar verklaren? Je mag inderdaad je bal in de bunker onspeelbaar verklaren. -Indien je kiest voor droppen binnen 2 clublengten of op een rechte lijn achteruit, dan moet dit in de bunker gebeuren. -Indien je verkiest om terug te keren naar je vorig shot, dan mag je buiten de bunker droppen. Kan verkeerd droppen gesanctioneerd worden? "Verkeerd droppen" wordt nooit gesanctioneerd. Maar... 1/ De bal spelen nadat je hem dropte in een verkeerde houding = 1 strafslag (rule 20-2-a). 2/ De bal spelen nadat je hem dropte op een verkeerde plaats = 2 strafpunten in strokeplay of verlies van de hole in matchplay (rule 20-7-a). Wat moet ik doen als mijn bal na het droppen opnieuw onspeelbaar ligt? Een gedropte bal die opnieuw onspeelbaar ligt, mag niet zonder sanctie opnieuw

18 gedropt worden. Een correct gedropte bal is in spel. Eventueel moet de bal opnieuw onspeelbaar verklaard worden. Wanneer moet ik opnieuw droppen? 1/ Rule 20-6: Omdat je niet gedropt hebt op de plaats die voorgeschreven wordt door de golfregels bv. bij een onspeelbare bal drop je de bal op 3 clublengten i.p.v. op 2 clublengten. 2/ Rule 20-2-c: Omdat de bal tijdens het droppen: -je golfuitrusting of lichaam raakt -eerst de grond raakt of tot stilstand komt dichter bij de hole -in of uit een hindernis rolt -op een green rol, -out of bounds rolt -meer dan 2 clublengten verder rolt nadat hij voor het eerst de grond raakte. Op hole 18 sloeg ik mijn bal vanuit de bunker, rechts over de green, in het water. Waar moest ik droppen? Op hole 18 staan er gele palen. Met 1 strafpunt heb je slechts 2 opties. 1/ terug naar je vorig shot. Dus de bal droppen in de rechtse bunker, waar je de bal speelde. 2/ de bal droppen op een rechte lijn die loopt van de vlag over de plaats waar de bal in het water vloog, niet dichter bij de hole. Dus aan de overkant van het water. Op hole 18 aan het water nam ik drie clubs uit mijn golfzak om ter plaatse te beslissen met welke club ik zou spelen. Ik koos een club en legde de twee andere clubs op de grond. Na mijn slag hoorde ik luidruchtig commentaar van een vrolijke bende op het terras. Ze beweerden dat ik mijn clubs als hulpmiddel gelegd had om zo mijn richting te bepalen. Ik viel compleet uit de lucht. Wat is de regel? Je mag, buiten de green, een merkteken plaatsen om je te helpen bij het bepalen van je richting maar je moet het merkteken wegnemen vóór je slaat (rule 8-2-a). Zeer belangrijk is hier "je bedoeling". En die kan alleen jijzelf weten, en niet een vrolijke bende op het terras. Volgens je verklaring heb je de 2 clubs zomaar op de grond gelegd zonder dat je de bedoeling had hiermee je speelrichting te bepalen. Je was dus niet in overtreding. Tijdens het uitvoeren van een slag in de bunker raakte ik bij de backswing het zand. Moest ik 2 strafpunten nemen? Een slag is het een voorwaartse beweging van de club met de bedoeling de bal te treffen. Dus, als je het zand raakt tijdens de backswing heb je het geraakt vóór je de slag uitvoerde.

19 Je bent dus in overtreding en de sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay). Op hole 17 lag mijn bal op een hark die zelf lag op de schuine wand van de potbunker, links van de green. Toen ik de hark wegnam viel de bal in de bunker? Wat moest ik doen? Eerst en vooral, je moest geen strafpunt tellen want je bal verplaatste zich bij het wegnemen van een obstakel (rule 24-2-b). Je moet wel de bal terugplaatsen. Indien dit onmogelijk is, moet je de bal plaatsen op de dichtste plaats waar hij blijft liggen, niet dichter bij de hole. Op hole 3 lag mijn bal op de weg, links naast de green. Juist naast de weg staan dichte struiken aan de linkerkant. Waar moest ik droppen? 1/ Je bal lag op een verharde weg (een obstakel) en dus had je recht op een vrije drop. Opgelet, je had er recht op, maar niet de plicht. Je mag dus de bal spelen zoals hij ligt op de weg. 2/ Wens je een vrije drop te nemen, dan moet dit gebeuren op de dichtste plaats, niet dichter bij de hole. Dus aan de linker kant van de weg, waar al die struiken stonden. Je hebt niet het recht om enkele meters verder te droppen waar geen struiken staan. Na de drop eventueel de bal onspeelbaar verklaren. Mijn bal lag enkele centimeters van de hole. Ik wilde hem dus in de hole slaan met een klein tikje. Maar ik lette niet goed op en ik sloeg boven de bal en ik raakte de bal niet met mijn club? Was dit een airshot? Opdat een airshot als slag zou tellen zijn er 2 voorwaarden: 1/ je moet een voorwaartse beweging maken met je club 2/ je moet de bedoeling hebben om de bal te slaan. Deze 2 voorwaarden waren vervuld. Dit was dus een airshot, een slag die je moet tellen. Mijn bal lag in een bunker die volledig onder water stond. Wat moest ik doen? Als de bunker volledig onder water staat zijn er 2 mogelijke oplossingen: 1/ Je kan een vrije drop nemen in de bunker op de minst hinderlijke plaats, niet dichter bij de hole. 2/ Je mag met 1 strafpunt de bal buiten de bunker droppen op een rechte lijn die loopt van de vlag, over de ligging van de bal, zo ver achteruit als je wil. (rule 25-1-b) Op de green vroeg een medespeler mij mijn marker te verplaatsen omdat hij hinderde. Ik deed wat hij vroeg maar toen het mijn beurt was om te spelen vergat ik mijn marker terug te plaatsen. Wat is de rule? Omdat je vergat je marker terug te plaatsen speelde je van een verkeerde plaats. Strokeplay: De sanctie is 2 strafpunten en de slag blijft geldig en mag dus niet

20 overgedaan worden. Matchplay verlies van de hole (rule 20-7). Een medespeler brak een tak af die hem hinderde bij het uitvoeren van zijn swing. Toen ik er hem op wees dat hij 2 strafpunten moest nemen verklaarde hij zijn bal onspeelbaar. Moest hij nu nog de 2 strafpunten tellen? Ja, hij moest nog steeds 2 strafpunten nemen. Op het ogenblik dat hij de tak afbrak verbeterde hij de ruimte van zijn voorgenomen swing. Hij was dus op dat ogenblik in overtreding volgens rule 13.2 en een opgelopen sanctie verdwijnt niet omdat de speler van mening verandert. Uiteraard moest hij nu ook 1 strafpunt tellen omdat hij zijn bal onspeelbaar verklaarde, zodat de totale sanctie 3 strafpunten wordt. Op hole 11 speelde ik mijn bal in de richting van de waterhindernis maar omdat ik niet zeker was dat mijn bal in het water lag, speelde ik een provisionele bal. Wat is de regel? 1/ Regel van de waterhindernis toepassen: -Als je de eerste bal terugvindt in het water -Indien er ter plaatse zekerheid ontstaat dat je bal in het water ligt. 2/ Verder spelen met je provisionele bal: -Als je de eerste bal niet terug vindt -Indien er ter plaatse geen zekerheid ontstaat dat je bal in de waterhindernis ligt. Wanneer kan je zeker zijn dat je bal in de waterhindernis ligt. 1/ Bij het uitvoeren van de slag omdat jijzelf of een getuige de bal het water zag in vliegen. 2/ Als je bij de waterhindernis komt en de omstandigheden ter plaatse, rekening met de vlucht van de bal, elke twijfel uitsluiten. Voorbeeld: -grote vijver, alles kort geschoren = zekerheid -kleine beek, lang gras of struiken = geen zekerheid De bal van een medespeler lag in het droog gedeelte van een gracht. Alvorens de bal te spelen maaide hij met enkele oefenswings het lange gras weg dat hem hinderde. Mocht dat zo maar? Neen, dat mocht niet. 1/ Weliswaar staat er in rule 13-4 dat een speler met zijn club alles wat groeit mag aanraken vóór hij de bal speelt in een waterhindernis 2/ Maar er is ook rule Daarin lezen we dat een speler niet de ruimte voor zijn voorgenomen swing mag verbeteren door te buigen, te breken of plat te drukken wat groeit of vast zit, tenzij dit zou gebeuren bij het innemen van zijn

21 stand of bij het uitvoeren van de golfslag. De sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay). Ik speelde mijn bal van buiten de green en hij botste tegen de vlaggestok die weggenomen was en op de green lag. Wat is de regel? 1/ Als je de bal van op de green speelt mag de bal de bewaker en de onbewaakte, bewaakte of weggenomen vlag niet raken. 2/ Als je de bal speelt van buiten de green speelt mag de bal de bewaker en de bewaakte of weggenomen vlag niet raken. Daarentegen mag de bal de onbewaakte vlag wel raken (rule 17-3). De sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay). Mijn bal lag in de bunker, juist naast de bal van een medespeler. Wat is de juiste handelswijze? De bal die dichtst bij de vlag ligt mag gemarkeerd en weggenomen worden. Vervolgens kan de bal die verst van de vlag ligt gespeeld worden. Indien de toestand van het zand ten gevolge van de uitgevoerde slag gewijzigd is moet de spelers eerst zo goed mogelijk de oorspronkelijke toestand herstellen en vervolgens zijn bal terugplaatsen. Mijn bal botste tegen een maaimachine van de greenkeper en belandde vervolgens in een bunker. Waar moest ik mijn bal spelen? Je moest de bal spelen zoals hij lag in de bunker. Die maaimachine was voor jou een outside agency. Wanneer je bal botst tegen een outside agency moet je hem spelen zoals hij ligt. Er is geen sanctie (rule 19-1). Op TV zag ik Nicolas Colsaerts zijn bal in een verplaatsbare toiletcabine droppen. Waarom moest dat zonodig? De bal van Colsaerts vloog over de cabine in de vijver. Hij verkoos om de bal met 1 strafpunt te droppen binnen 2 clublengten, gemeten vanaf de plaats waar de bal het laatst de oever overschreed, niet dichter bij de hole (rule 26-1-c). En op die plek stond die fameuze toiletcabine. In de golfregels staat er geen beperking wat betreft de plaats waar je dropt als toepassing van de regel van de waterhindernis. Het kan dus zijn dat je moet droppen in een bunker, in een blauwe zone, op een green of in een obstakel (de toiletcabine). Na de drop in de toiletcabine lag zijn bal in een obstakel. Hij mocht dus een vrije drop nemen op de dichtste plaats waar hij niet meer gehinderd wordt in zijn stand of zijn swing door het obstakel, niet dichter bij de hole (rule 24). Op hole 18 zitten veel waterhoentjes. De uitwerpselen van zo een lief diertje lagen op mijn puttinglijn. Je gaat mij nu toch niet vertellen dat ik door de stront moest putten?

22 Uitwerpselen van dieren zijn losse natuurlijke voorwerpen. Je mocht ze dus verwijderen voor zover ze niet aan de bal kleven en nadien moest je de bal spelen zoals hij lag. Mijn bal kwam in een blauwe zone terecht, juist naast een bunker. We hebben een local rule die verbiedt van de bal te spelen in een blauwe zone. Ik moest dus een vrije drop nemen in de bunker of niet? Neen, dat moest je niet doen. In dit geval lag je bal in een blauwe zone en niet in een bunker. Je moest dus een vrije drop nemen op de dichtste plaats nabij de ligging van de bal, niet dichter bij de hole en niet in de bunker of waterhindernis of op een green Ik stond opgesteld op de afslagplaats, mijn bal op een tee en ik deed een oefenswing. Ten gevolge van de luchtverplaatsing viel de bal van mijn tee. Moest ik die slag tellen en was mijn bal nu in spel? Neen, je moest die slag niet tellen en je bal was niet in spel. Immers, een bal is in spel zodra de speler een slag doet naar de bal. Daarbij speelt het geen rol of je de bal al dan niet raakt. Je mocht de bal terug op de tee plaatsen om hem af te slaan. Dit wordt dan je eerste slag. (rule 11) Een speler plukte een bloemetje dat hem hinderde omdat het precies achter zijn bal stond. Het gebeurde op de fairway en hij deed dit dus vóór hij zijn slag deed. Wat nu? Dit is een inbreuk op rule De speler verbeterde de ruimte voor zijn swing. De sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay). Ik werd gehinderd in mijn swing door een van die korte palen die rond sommige bomen staan. Had ik recht op een vrije drop? Deze korte paaltjes zijn vaste obstakels. Als je gehinderd bent in je stand of je swing heb je recht op een vrije drop. Let op. Deze paaltjes zijn niet verbonden met de boom. Dus is hier geen sprake van een gestaakte boom. Je hebt enkel recht op een vrije drop bij hinder door een van de paaltjes, niet wegens hinder door de boom (rule 24). Hoe moet je vaststellen dat je gehinderd bent in je stand of je swing door zo een paaltje? Een speler heeft het recht om zijn "voorgenomen swing" uit te voeren. Je moet dus de paaltjes wegdenken en je opstellen om de slag naar de vlag te doen die je zou uitvoeren indien de paaltjes er niet stonden en dit met de club waarmee je normaal zou spelen. Stel je aldus vast dat je gehinderd bent in je stand of je swing, dan heb je recht op een vrije drop.

23 Toen ik mijn bal vanuit een waterhindernis wilde spelen raakte ik met mijn club enkele grassprietjes aan, vóór ik mijn slag deed. Mijn marker beweerde dat ik 2 strafpunten moest tellen. Was dit correct? Wanneer je een bal speelt vanuit een waterhindernis mag je, vóór je slaat, niet met hand of club de grond of het water in de waterhindernis aanraken. Je mag echter wel alles wat groeit aanraken. Uw marker was dus fout. (rule 13-4 noot 1) Toen ik hole 9 speelde kwam mijn bal per ongeluk op de green van hole 18 terecht. Ik heb toen mijn putter genomen en ik heb de bal richting de green van hole 9 geslagen. Was dit correct? Helaas niet. Je mocht deze bal niet spelen, ook niet met een putter. De sanctie is 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay) Je had een vrije drop moeten nemen op de dichtste plaats naast de green, niet dichter bij de hole (rule 25-3). Tijdens een wedstrijd miste ik een gemakkelijke put. Nadat ik uitgeholed had wilde ik die put nog eens opnieuw doen maar mijn marker zei me dat dit verboden was. Is dit zo? Je marker was verkeerd. Volgens rule 7-2 mag je tijdens het spelen van een ronde puts of chips oefenen op de green van de laatst gespeelde hole, op elke oefengreen of op de afslagplaats van de volgende hole. Hierbij mag het spel niet onnodig opgehouden worden. Op TV zag ik hoe een tiental mensen voor Tiger Woods een zware rotsblok verplaatsten zodat Tiger niet meer gehinderd was. Mocht dat zo maar? Die rotsblok mocht verplaatst worden. Het was een los natuurlijk voorwerp en het lag niet in een bunker of waterhindernis. Dat het een zeer zware rotsblok was doet niets ter zake. Tiger Woods mocht ook alle mogelijke hulp inroepen op voorwaarde dat het spel niet onnodig opgehouden wordt (rule 13-4-c). Ik speelde met een dame die altijd met 2 clubs naar de bal ging. De club waarmee ze niet speelde legde ze op de grond om haar speelrichting te bepalen. Dan deed ze haar slag terwijl de club nog op de grond lag. Was dat reglementair? -Als de bal niet op de green ligt mag de speler een merkteken plaatsen (club leggen) maar dit merkteken moet weggenomen worden voor de speler de bal speelt. -Als de bal wel op de green ligt mag er geen merkteken geplaatst worden. Sanctie: 2 strafpunten (strokeplay) of verlies van de hole (matchplay)

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn:

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn: Regel 1 - Het golfspel Het belangrijkste van deze golfregel is dat als u met uw medespeler afspreekt niet volgens de regels te spelen u beide wordt gediswalificeerd. Voorbeeld: u slaat uw bal out of bounds

Nadere informatie

Regelavond (Voor Competitiespelers)

Regelavond (Voor Competitiespelers) Regelavond 2018 (Voor Competitiespelers) Samenstelling commissie Erik van der Does (Voorzitter ad interim) Mil van Leeuwen Bennie Verbakel Eric van Mieghem (Advies) Regelquiz Vraag 1 De spelers besluiten

Nadere informatie

BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS

BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS Deze beknopte samenvatting van de golfregels geeft een eenvoudige uitleg van de meest voorkomende regelsituaties. Deze dient niet als vervanging van de Golfregels,

Nadere informatie

Voorbereiding competitie 2014

Voorbereiding competitie 2014 Voorbereiding competitie 2014 Inleiding matchplay Spel van speler(s) tegen speler(s) Tegenstanders Regels: je mag een regelovertreding van de tegenstander door de vingers zien Het is echter niet toegestaan

Nadere informatie

1912 Royal Belgian Golf Federation

1912 Royal Belgian Golf Federation Beknopte gids van de Golfregels Deze gids richt zich op de meest voorkomende regelsituaties en probeert die Regels op eenvoudige wijze uit te leggen. Deze gids dient niet als vervanging van de Golfregels,

Nadere informatie

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor?

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor? Naam Teamcaptain: X = Goede antwoord Henk en Ingrid doen samen mee aan een strokeplay wedstrijd op Zeegersloot en spelen in dezelfde flight. Over iedere hole wordt een vraag gesteld. Ieder team dient op

Nadere informatie

Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019

Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019 Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019 Twintig gedragsregels en regelsituaties voor in de baan. Dit examen is bedoeld voor golfers die meerdere keren zijn gezakt, dyslexie hebben, geen Nederlands, Engels

Nadere informatie

Hoe moeten zij het spel vervolgen?

Hoe moeten zij het spel vervolgen? Vraag 1: Hans en Johan spelen in een strokeplay wedstrijd op de Koepel hole 4. Beiden spelen met een Pinnacle bal zonder speciaal kenmerk. Zowel Hans als Johan slaan hun bal aan de linkerzijde van de fairway

Nadere informatie

Etiquette Pitchmark repareren Regelavond

Etiquette Pitchmark repareren Regelavond Regelavond 2016 1 Etiquette Pitchmark repareren Regelavond 2016 2 Regelavond 2016 quiz met vanavond 15 vragen Regelavond 2016 3 Nieuws Belangrijkste wijzigingen in de regels 1. Verankeren is voortaan verboden

Nadere informatie

Golfregels Clubpresentatie

Golfregels Clubpresentatie Golfregels 2019 Clubpresentatie Basisprincipes van het spel De golfregels van 2019 De nieuwe golfregels: Zijn eenvoudiger te begrijpen en toepasbaar voor alle spelers. Zijn eerlijk, consistent en eenvoudig.

Nadere informatie

Samenvatting van de golfegels

Samenvatting van de golfegels Samenvatting van de golfegels Samenvatting golfregels Kennis van de golfregels is van groot belang bij golf. Niet alleen om het theorie examen met succes af te ronden maar ook tijdens het spelen. Je bent

Nadere informatie

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg Regelwedstrijd 19 april 2014 De situaties, de oplossing, de uitleg Situatie 1 Op de tee van hole 1 De eerste bal van de speler is niet goed geraakt. Hij ligt zichtbaar in de heideplanten voor de tee, en

Nadere informatie

Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen).

Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen). Praktijk - theorieavond voor alle leden. Welkomwoord. Welkomwoord en indeling groepen (4 groepen). 5 min. 1. Praktijkgedeelte op 4 locaties. 1.1. Locatie 1 Bunker en de teebox van hole 1, uitvoering Andre

Nadere informatie

Overtreding van Regel 13-2: Verbeteren van je speellijn.

Overtreding van Regel 13-2: Verbeteren van je speellijn. 1 1 Overtreding van Regel 13-2: Verbeteren van je speellijn. Je tweede slag op hole 1 landt net voor de bunker. Je harkt de bunker aan waar je straks overheen gaat spelen. Hoeveel strafslagen krijgt je?

Nadere informatie

Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014

Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014 Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014 meten is weten Alleen apparatuur waarmee je uitsluitend kunt meten is toegestaan. Apparaten waarmee meer mogelijk is zijn verboden, evenals smartphones.

Nadere informatie

Golfregels vanaf 2019

Golfregels vanaf 2019 Golfregels vanaf 2019 Presentatie over de nieuwe Regels door de R&H-commissie van Golfclub Welschap Welschap 9 en 24 januari 2019 Ton Boerma Richard Sars Antoine Verster De nieuwe golfregels zijn eenvoudiger

Nadere informatie

Regelwijzigingen per 1 januari 2019

Regelwijzigingen per 1 januari 2019 Regelwijzigingen per 1 januari 2019 Zoals iedereen intussen wel gehoord of gelezen heeft, veranderden er per 1 januari 2019 een behoorlijk aantal golfregels. De belangrijkste regelwijzigingen kunnen jullie

Nadere informatie

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17.

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17. HOLE 1 Je staat op de teebox van hole 1 en hebt je bal opgeteed voor een fantastische slag naar de fairway. Je gaat achter de bal staan en met het innemen van je stand stoot je per ongeluk de bal van de

Nadere informatie

Grote regelwijziging. Wijziging van het huidige EGA handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem met ingang van

Grote regelwijziging. Wijziging van het huidige EGA handicapsysteem naar het Wereld Handicap Systeem met ingang van Nieuwe regels 2019 Grote regelwijziging Met ingang van 1-1-2019 in werking. Geheel nieuw regelboekje met een compleet andere nummering (en daarmee indeling) van de regels. We gaan van 34 naar 24 regels.

Nadere informatie

Regelboekje. Junior Team

Regelboekje. Junior Team Regelboekje Junior Team Green Wintergreen De Golfbaan Bunker Bunker Waterhindernis Fairway Laterale waterhindernis Rough Teebox Golf is een superleuk spel, maar elk spel heeft regels! Veiligheid: Maak

Nadere informatie

Samenvatting Golfregels

Samenvatting Golfregels Samenvatting Golfregels Verschillende soorten straffen Diskwalificatie - Bij vals spelen - Invullen verkeerde handicap - Invullen van te lage score - Niet uitspelen van hole bij Stroke play - strokeplay

Nadere informatie

Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari Nic Coryn

Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari Nic Coryn Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari 2019 Nic Coryn Lokale regel voor verloren bal of bal buiten de baan Wedstijdcommissies kunnen een lokale regel invoeren die je toelaat om een bal te droppen

Nadere informatie

VADEMECUM VOOR COMPETITIESPELERS 2014

VADEMECUM VOOR COMPETITIESPELERS 2014 VADEMECUM VOOR COMPETITIESPELERS 2014 VADEMECUM VOOR COMPETITIESPELERS 2014 Voornaamste kenmerken van de Regels voor matchplay Of: verschillen en overeenkomsten tussen matchplay en strokeplay regels (raadpleeg

Nadere informatie

Westgolf 10/02/2019 Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari 2019

Westgolf 10/02/2019 Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari 2019 Golf regels 2019 Westgolf 10/02/2019 Voornaamste regelwijzigingen vanaf 1 januari 2019 De nieuwe golfregels: Zijn eenvoudiger te begrijpen en toepasbaar voor alle spelers. Zijn eerlijk, consistent en eenvoudiger.

Nadere informatie

Belangrijkste wijzigingen vanaf 2019

Belangrijkste wijzigingen vanaf 2019 1. Zoeken naar bal Maximaal 5 minuten Maximaal 3 minuten 2. Bal bewogen tijdens zoeken Terugplaatsen c.q. droppen met 1 strafslag 3. Bal identificeren Markeren en melden bij marker 4. Ingebedde bal Zonder

Nadere informatie

Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen

Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen Samenvatting golfregels Kennis van de golfregels is van groot belang bij golf. Niet alleen om het theorie examen met succes af te ronden maar ook tijdens

Nadere informatie

Regels en etiquette Elke golfer wordt geacht de golfregels te kennen!

Regels en etiquette Elke golfer wordt geacht de golfregels te kennen! Regels en etiquette Elke golfer wordt geacht de golfregels te kennen! 1. Etiquette a. Beleefdheid, integriteit en respect b. Veiligheid c. Zorg voor de baan d. Speeltempo e. Ongeschreven regels van de

Nadere informatie

Hole 3. Edda Huzid. HL 6 mei 2014

Hole 3. Edda Huzid. HL 6 mei 2014 Hole 3 1 Hole 7 2 Matchplay één speler tegen één ander per hole tegenstander hole winnen, verliezen of halveren mag match, hole of volgende slag geven eens gegeven blijft gegeven twijfel claimen straf:

Nadere informatie

Wijzigingen in de golfregels vanaf 1 januari Hugo Willems Referee KBGF

Wijzigingen in de golfregels vanaf 1 januari Hugo Willems Referee KBGF Wijzigingen in de golfregels vanaf 1 januari 2019 Hugo Willems Referee KBGF 1 DE VIJF GEDEFINIEERDE GEBIEDEN DIE DE BAAN VORMEN (Definitie) Het Algemeen Gebied > Het gebied dat de hele baan omvat behalve

Nadere informatie

Matchplay Quiz Voorjaar 2019

Matchplay Quiz Voorjaar 2019 Matchplay Quiz 2019 Voorjaar 2019 Matchplay Quiz Deze matchplay quiz is bedoeld voor clubs om te gebruiken om de competitiespelers klaar te stomen voor de competitie. Mocht u vragen hebben over deze quiz,

Nadere informatie

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN GOLFREGELS Papendal februari feb 2008 NGF Papendal 1

BELANGRIJKE WIJZIGINGEN GOLFREGELS Papendal februari feb 2008 NGF Papendal 1 BELANGRIJKE WIJZIGINGEN GOLFREGELS 2008 Papendal februari 2008 feb 2008 NGF Papendal 1 TWEE GROEPEN WIJZIGINGEN Verbeteringen en verduidelijken Kleine lettertjes door precisering Beknopte Regels 7 blz.

Nadere informatie

Nieuwe golfregels 2019

Nieuwe golfregels 2019 eler Simp ler Snel r Bete Nieuwe golfregels 2019 Yves C. Ton-That is officieel referee en auteur. Zijn bekroonde regelboeken werden al in meer dan 20 talen vertaald en er werden 1,5 miljoen exemplaren

Nadere informatie

Golfregels 2019 Clubpresentatie

Golfregels 2019 Clubpresentatie Golfregels 2019 Clubpresentatie 00-00-0000 Principes van het Spel Principes van het Spel Gemakkelijk te begrijpen en toepasbaar door alle golfers Wees simpel, consistent en eerlijk Gebruik een consistente

Nadere informatie

Aanpassingen aan de golfregels voor golfers met een lichamelijke beperking Gesanctioneerd door de R&A en de USGA vanaf januari 2016.

Aanpassingen aan de golfregels voor golfers met een lichamelijke beperking Gesanctioneerd door de R&A en de USGA vanaf januari 2016. Aanpassingen aan de golfregels voor golfers met een lichamelijke beperking Gesanctioneerd door de R&A en de USGA vanaf januari 2016. Blinde golfers Definitie van Coach : De status van een coach en de taken

Nadere informatie

BGA - BEGELEIDER HANDLEIDING BGA COMITE, 1 JULI 2017

BGA - BEGELEIDER HANDLEIDING BGA COMITE, 1 JULI 2017 BGA - BEGELEIDER HANDLEIDING BGA COMITE, 1 JULI 2017 1 WIE WORDT BEGELEIDER? Iedereen heeft er baat bij als nieuwe leden goed zijn opgeleid, de nieuwe leden voelen zich sneller thuis op onze club, meer

Nadere informatie

Spelregels FootGolf. U moet de bal spelen met uw voet.

Spelregels FootGolf. U moet de bal spelen met uw voet. Spelregels FootGolf Inhoud Spelregels FootGolf... 3 De aftrap... 3 De bal spelen... 3 Op de green... 3 Stilliggende bal bewogen... 3 Onspeelbare bal... 3 Waterhindernissen... 4 Opnemen, droppen en plaatsen...

Nadere informatie

markers guide GCW versie 2012-1-

markers guide GCW versie 2012-1- Markers guide Een marker is verantwoordelijk om beginnende leden: 1. veilig door de baan te begeleiden, d.w.z. veilig voor het beginnende lid zelf en alle andere gebruikers in de baan 2. de etiquette bij

Nadere informatie

De Spelregels 14 Mei 2009

De Spelregels 14 Mei 2009 De Spelregels 14 Mei 2009 De aftrap Doe uw aftrap tussen en niet voor de teemerken. U mag uw aftrap spelen tot twee beenlengten achter de voorkant van de teemerken. Als u uw aftrap buiten dit gebied speelt,

Nadere informatie

Regelavond Matchplay. 21 maart Erik de Regt.

Regelavond Matchplay. 21 maart Erik de Regt. Regelavond Matchplay 21 maart 2018 Erik de Regt regelenhandicapcommissie@gcrijkvanmargraten.nl Agenda 19.30-21.30 nieuws RvM competitie Matchplay NGF competitie regels regels tussendoor hebben we enkele

Nadere informatie

V: Moet maatstaf voor een ernstige overtreding van R 1-2 hetzelfde zijn in strokeplay en in matchplay?

V: Moet maatstaf voor een ernstige overtreding van R 1-2 hetzelfde zijn in strokeplay en in matchplay? Selectie aantal decisions betrekking hebbende op Matchplay Regelcommissie GC Almeerderhout Dec 1/1 Twee ballen in het spel op twee verschillende holes. V: Twee spelers op de 8 ste hole slaan hun approach

Nadere informatie

Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012. Agenda van deze avond

Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012. Agenda van deze avond Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012 Agenda van deze avond 1. Welkom 2. Regelwijzigingen 2012 3. Het CBA, de vervanger van de CSA 4. Regels, veel gemaakte regelfouten en rulings 5. "Ernie" gaat

Nadere informatie

NGF-competitie REGELINFORMATIE voor HGC-competitieteams

NGF-competitie REGELINFORMATIE voor HGC-competitieteams NGF-competitie 2019 REGELINFORMATIE voor HGC-competitieteams, maart 2019 VOORAFGAAND AAN DE COMPETITIE: OEFENEN & TRAINEN TEAMBUILDING MAAR OOK.. 2 1 VOORAFGAAND AAN DE COMPETITIE: UPDATE REGELKENNIS PLAATSELIJKE

Nadere informatie

WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS

WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS WIJZIGING PLAATSELIJKE REGELS PER 14 SEPTEMBER A.S. WORDEN DE PLAATSELIJKE REGELS VAN DE DOORNSE GOLF CLUB GEWIJZIGD. Mede naar aanleiding van het bezoek van de NGF aan onze baan, is besloten per 14 september

Nadere informatie

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels Golfbegrippen Samenvatting van de Golfregels Albatros: een score van 3 slagen onder PAR op een hole Approach: een slag naar de green Apron: kort gemaaide gras rond de green. Het gras is korter dan de fairway

Nadere informatie

GOLFREGELS

GOLFREGELS GOLFREGELS 2012-2015 11 februari 2012 Papendal GOLFREGELS 2012-2015 Wijzigingen weinig omvattend Veel boilerplate, onnodige toevoegingen Decisons wijzigingen veelal redactioneel Beperken van strafmaat

Nadere informatie

Nieuwe Golfregels De belangrijkste wijzigingen

Nieuwe Golfregels De belangrijkste wijzigingen Nieuwe Golfregels 2019 De belangrijkste wijzigingen 1 Vanaf 1 januari 2019 zijn de regels gewijzigd: Regels werden gemoderniseerd De nieuwe regels zijn gemakkelijker te begrijpen Maken gebruik een consistente

Nadere informatie

NEW RULES OF GOLF 2019

NEW RULES OF GOLF 2019 NEW RULES OF GOLF 2019 Doelstelling van vernieuwing Beschikbare documentatie Implementatie Koksijde Golf ter Hille Vlot speeltempo : Ready Golf Belangrijkste wijzigingen Gedragscode Doelstelling nieuwe

Nadere informatie

Nieuwe Golfregels De belangrijkste wijzigingen

Nieuwe Golfregels De belangrijkste wijzigingen Nieuwe Golfregels 2019 De belangrijkste wijzigingen 1 Vanaf 1 januari 2019 zijn de regels gewijzigd: Regels werden gemoderniseerd De nieuwe regels zijn gemakkelijker te begrijpen Maken gebruik van een

Nadere informatie

REGLEMENT STABLEFORD SEIZOEN 2019

REGLEMENT STABLEFORD SEIZOEN 2019 REGELEMENT FLIGHT INDELING ALGEMEEN Op alle wedstrijden van de igolf MIX! competitie is het ALGEMEEN COMPETITIEREGLEMENT van toepassing. Aanvullend daarop zijn in dit reglement een aantal zaken vastgelegd

Nadere informatie

De golfregels van 2019

De golfregels van 2019 Golfregels 2019 De golfregels van 2019 Eenvoudiger te begrijpen en toepasbaar voor alle spelers. Eerlijker, consistent en eenvoudiger. Dezelfde toepassing voor alle vergelijkbare situaties. Leiden tot

Nadere informatie

Inleiding tot de golfregels en de etiquette

Inleiding tot de golfregels en de etiquette Inleiding tot de golfregels en de etiquette 1 INHOUDSTAFEL I. DE SPIRIT OF THE GAME OF GOLF (By the Royal & Ancient).p 3 II. WOORD VAN DE CAPTAIN p 4 III. VERKLARENDE ALFABETISCHE WOORDENLIJST GOLFTERMEN..p

Nadere informatie

GVB commissie Golfbaan Schinkelshoek

GVB commissie Golfbaan Schinkelshoek Beknopte gids van de golf-, gedrags- en plaatselijke regels 2016 GVB commissie Golfbaan Schinkelshoek 0 Beknopte gids van de Golfregels Omdat bij golf de spelers zelf ook als scheidsrechter optreden behoren

Nadere informatie

Beknopte gids van de golf-, gedrags- en plaatselijke regels 2016

Beknopte gids van de golf-, gedrags- en plaatselijke regels 2016 Beknopte gids van de golf-, gedrags- en plaatselijke regels 2016 NGF commissie Golfbaan Schinkelshoek 0 Beknopte gids van de Golfregels Omdat bij golf de spelers zelf ook als scheidsrechter optreden behoren

Nadere informatie

Binnen 1 stoklengte droppen (gratis): 1. Bij ontwijken vast obstakel, 2. Bij ontwijken GUR (blauwe palen en abnormale terreinomstandigheden).

Binnen 1 stoklengte droppen (gratis): 1. Bij ontwijken vast obstakel, 2. Bij ontwijken GUR (blauwe palen en abnormale terreinomstandigheden). Ezelsbruggetjes Om het u wat eenvoudiger te maken kennen we deze twee ezelsbruggetjes. Stoklengtes Binnen 2 stoklengtes droppen (één strafslag): 1. Bij de laterale waterhindernis (rode palen), 2. Bij onspeelbaar

Nadere informatie

De Golfregels in t kort.

De Golfregels in t kort. De Golfregels in t kort. Vrij vertaald, voor de VVG, naar de Golfrules in brief (R&A Rules Limited) Beste Aangename kennismaking met het golfspel! Vergeet nooit wat een berg aan inspanningen en kosten

Nadere informatie

VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY. April 2017

VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY. April 2017 VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY April 2017 Wat is Matchplay In Strokeplay speel je met medespelers tegen de baan. Je gaat hier uit van het aantal strokes - het totaal aantal slagen - dat je nodig hebt om door

Nadere informatie

PLAATSELIJKE REGELS. Plaatselijke Regels 2 januari 2015 1

PLAATSELIJKE REGELS. Plaatselijke Regels 2 januari 2015 1 PLAATSELIJKE REGELS Inleiding Dit overzicht rubriceert een breed scala aan toegestane Permanente en Tijdelijke Plaatselijke Regels. Soms is een Plaatselijke Regel (PR) noodzakelijk, gezien een situatie

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Race to Portugal 2019

Wedstrijdreglement Race to Portugal 2019 Wedstrijdreglement Race to Portugal 2019 Algemeen 1. Er wordt gespeeld volgens de Rules of Golf, zoals goedgekeurd door de R&A Rules Ltd. en de USGA, hierna genoemd de Regels. 2. Het is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

I. PLAATSELIJKE REGELS

I. PLAATSELIJKE REGELS Federale Wedstrijden en Internationale Matchen Plaatselijke Regels en Wedstrijdreglement (Hard Card) (Dit is een vertaling: enkel de Engelse tekst geldt als officieel) I. PLAATSELIJKE REGELS Versie 01/01/2017

Nadere informatie

De Golf Etiquette. Veiligheid En Hoffelijkheid. De etiquette: de " goede manieren " van de golfer...

De Golf Etiquette. Veiligheid En Hoffelijkheid. De etiquette: de  goede manieren  van de golfer... Rules & Etiquette 1. De Golf Etiquette 1. Veiligheid En Hoffelijkheid 2. Zorg Voor De baan 3. Kledij En Telefoons 4. Lokale Voorschriften 2. De Golfregels, een beknopte inleiding 1. Definities 2. Volgorde

Nadere informatie

Alweer de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Als je zo terugkijkt op 2017 is er toch wel

Alweer de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. Als je zo terugkijkt op 2017 is er toch wel Wist u dat...... het vanwege alle nattigheid een klein beetje komkommertijd is op onze club?... de daar gelukkig niet echt onder te lijden heeft?... de bridge special (combinatie bridge en eten) in december

Nadere informatie

De zijgrenzen gedefinieerd zijn door de lijnen die van de buitenste punten van de teemerken naar achter lopen.

De zijgrenzen gedefinieerd zijn door de lijnen die van de buitenste punten van de teemerken naar achter lopen. Abnormale baanconditie: een gat veroorzaakt door een dier, grond in bewerking, een vast obstakel, of tijdelijk water. Advies: elk mondeling commentaar of elke actie (zoals laten zien welke club net gebruikt

Nadere informatie

I. PLAATSELIJKE REGELS

I. PLAATSELIJKE REGELS Federale Wedstrijden en Internationale Matchen Plaatselijke Regels en Wedstrijdreglement (Hard Card) (Dit is een vertaling: enkel de Engelse tekst geldt als officieel) Versie 12/02/2014 I. PLAATSELIJKE

Nadere informatie

DE GOLFREGELS, een beknopte inleiding

DE GOLFREGELS, een beknopte inleiding DE GOLFREGELS, een beknopte inleiding Vooraleer u begint te spelen, is het nodig u de volgende drie grote principes van de golfregels eigen te maken: 1. Men speelt de bal van waar hij ligt Het principe

Nadere informatie

Welkom. 1. Inleiding. 2. Lessen 3. GVB

Welkom. 1. Inleiding. 2. Lessen 3. GVB Welkom 1. Inleiding Wij vinden het fijn dat u een verstandige beslissing genomen heeft om te gaan golfen. Dat u dat bovendien doet op de baan van Spiegelven in Genk, zult u zich zeker niet beklagen. Met

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM SAMENVATTING VAN EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM De belangrijkste etiquette en regels Halen en behouden van een handicap Editie 2012-2015 INLEIDING Deze NGF-uitgave is de eerste die alle belangrijke golf-

Nadere informatie

2019 PLAATSELIJKE REGELS GOLFCLUB DE HOGE KLEIJ

2019 PLAATSELIJKE REGELS GOLFCLUB DE HOGE KLEIJ 2019 PLAATSELIJKE REGELS GOLFCLUB DE HOGE KLEIJ De plaatselijke regels 2019 van Golfclub De Hoge Kleij zijn een aanvulling de plaatselijke regels op de scorekaart! 1. GEDRAGSCODE De Gedragscode (incl.

Nadere informatie

Golf. Begrippen en regels samenvatting.

Golf. Begrippen en regels samenvatting. Golf Begrippen en regels samenvatting. WWW.SNELGVB.NL BEGRIPPEN: Professional Average Resull albaltuss eagle birdie bogey double bogey djie slagen onder PAR twee slagen onder PAR één slag onder PAR PAR

Nadere informatie

Begeleiding en opvang van Nieuwe Leden

Begeleiding en opvang van Nieuwe Leden Begeleiding en opvang van Nieuwe Leden Informeren = transparant communiceren Golfclub Nuclea Mol biedt zijn leden de mogelijkheid om golf in al zijn aspecten te leren. Om de nieuwe Nuclealeden, maar ook

Nadere informatie

Etiquette, Richtlijnen, Wedstrijdcondities en Plaatselijke regels Golfclub Nuclea

Etiquette, Richtlijnen, Wedstrijdcondities en Plaatselijke regels Golfclub Nuclea Etiquette, Richtlijnen, Wedstrijdcondities en Plaatselijke regels Golfclub Nuclea Goorstraat 100 2400 MOL info@golfclubnuclea.be www.golfclubnuclea.be 1 Overzicht 1. Etiquette, richtlijnen en specifieke

Nadere informatie

Samenvatting Golfregels, Etiquette en Handicapsysteem

Samenvatting Golfregels, Etiquette en Handicapsysteem Samenvatting Golfregels, Etiquette en Handicapsysteem Voorwoord Deze samenvatting is bedoeld als voorbereiding op het theoretische gedeelte van het GVB Examen. Tijdens het praktijkexamen wordt tevens van

Nadere informatie

SPELVORMEN. Par + handicap score = Stableford punten (=hcp 18) = 3 stableford punten Je gebruikt in principe 3 variabelen

SPELVORMEN. Par + handicap score = Stableford punten (=hcp 18) = 3 stableford punten Je gebruikt in principe 3 variabelen Golf Professional Peter van Rooij SPELVORMEN Nog meer dan bij andere sporten bepaalt je kennis van de regels je spelniveau. Misschien nog wel belangrijker is dat de juiste kennis van de regels rust geeft

Nadere informatie

JEUGDSTAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR CLUBHANDICAP 54 (GVB)

JEUGDSTAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR CLUBHANDICAP 54 (GVB) HOE DIT STAPPENPLAN TE GEBRUIKEN Voor de jeugd tot 14 jaar hebben we het behalen van Clubhandicap 54 (GVB) in 5 stappen verdeeld; bij elke stap hoort een te behalen taslabel/pasje. Hieronder zijn voor

Nadere informatie

WedstrijdCommissie 2006 WEDSTRIJDVORMEN

WedstrijdCommissie 2006 WEDSTRIJDVORMEN WEDSTRIJDVORMEN 1. STROKEPLAY a. Algemeen b. Individueel Strokeplay (Qualifying) c. Individueel Stableford (Qualifying) d. Individueel tegen Par (Qualifying). 2. OFFICIELE WEDSTRIJDVORMEN VOOR TWEE OF

Nadere informatie

Nederlandse Golf Federatie. Golfregels. en Amateurstatus Regels

Nederlandse Golf Federatie. Golfregels. en Amateurstatus Regels Nederlandse Golf Federatie Golfregels en Amateurstatus Regels 2008-2011 De Golfregels 1 Nederlandse vertaling van de per 1 januari 2008 geldende RULES OF GOLF, AS APPROVED BY R&A RULES LIMITED AND THE

Nadere informatie

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB)

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Wat is Clubhandicap 54 (GVB)? Het golfvaardigheidsbewijs (GVB) is per 1 april 2012 in een nieuw jasje gestoken. Het GVB is vanaf die

Nadere informatie

NGF Competitie Tips en Regels. 3 April Onderwerpen voor vanavond

NGF Competitie Tips en Regels. 3 April Onderwerpen voor vanavond NGF Competitie 2014 Tips en Regels 3 April 2014 Onderwerpen voor vanavond Inleiding Doel regelbijeenkomst De Commissie Wat te doen als Ontvangend Team Veranderde Spelvormen Competitie 2014 Tips etc. Aangepaste

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM SAMENVATTING VAN EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM De belangrijkste etiquette en regels Halen en behouden van een handicap Editie 2012-2015 INLEIDING Deze NGF-uitgave is de eerste die alle belangrijke golf-

Nadere informatie

SPELREGELS BEUGELEN. vastgesteld 27 mei editie 27 juni 2019

SPELREGELS BEUGELEN. vastgesteld 27 mei editie 27 juni 2019 SPELREGELS BEUGELEN vastgesteld 27 mei 2019 editie 27 juni 2019 Inhoudsopgave. 1. Benodigdheden. 2. Beugelbegrippen. 3. Aanvang spel. 4. Spelen uit de greppel. 5. Verkeerde bol spelen. 6. Vastliggende

Nadere informatie

Baanreglement. April 2016 versie 7

Baanreglement. April 2016 versie 7 Baanreglement April 2016 versie 7 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 1 Baanreglement... 3 Algemeen... 3 De Baan... 3 Veiligheid... 4 Wedstrijden... 5 2 Voorwoord Het baanreglement is de kapstok voor leden en

Nadere informatie

Samenvatting regelavond 2016

Samenvatting regelavond 2016 Samenvatting regelavond 2016 Nieuws van de Nederlandse Golf Federatie (NGF) De European Golf Association (EGA) heeft besloten dat, in navolging van de vrouwen, de leeftijdsgrens van senior mannen per 01

Nadere informatie

Daarom hebben wij een samenvatting van de regels gemaakt opgebouwd vanuit de STRAFSLAGEN. Allereerst beginnen we met de uitleg van de 2 spelvormen

Daarom hebben wij een samenvatting van de regels gemaakt opgebouwd vanuit de STRAFSLAGEN. Allereerst beginnen we met de uitleg van de 2 spelvormen SPELVORMEN Nog meer dan bij andere sporten bepaalt je kennis van de regels je spelniveau!!! Misschien nog wel belangrijker is, -dat de juiste kennis van regels rust geeft en.. -de spelvreugde en die van

Nadere informatie

Ad 1. Strokeplay: De competitor, het paar of het team die/dat de vastgestelde ronde of ronden in het minst aantal slagen doet, is winnaar.

Ad 1. Strokeplay: De competitor, het paar of het team die/dat de vastgestelde ronde of ronden in het minst aantal slagen doet, is winnaar. Wedstrijdvormen Strokeplay De Strokeplayregels van de Golf Regels zijn van toepassing op drie spelvormen: 1. Strokeplay 2. Stableford 3. Tegen Par. Deze spelvormen zijn geschikt voor officiële wedstrijden,

Nadere informatie

Samenvatting Golfregels

Samenvatting Golfregels Play the ball as it lies, Play the course as you find it, And if you cannot do either, Do what is fair. But to do what is fair, You need to know The Rules of Golf. Graag plaatsen we ook een uitspraak van

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM

SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS EN HET EGA HANDICAP SYSTEEM De belangrijkste etiquette en regels Halen en behouden van een handicap Editie 2012-2015 Uw spel, onze expertise. De bal ligt uitdagend moeilijk

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Skills & Drills

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Skills & Drills Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Bijlage - Skills & Drills Skills & Drills 1. Korte putt-test Doel: om in alle mogelijke omstandigheden al de

Nadere informatie

Golfregels. en Amateurstatus Regels 2012 2015

Golfregels. en Amateurstatus Regels 2012 2015 Golfregels en Amateurstatus Regels 2012 2015 De Golfregels Play the ball as it lies, play the course as you find it, and if you cannot do either, do what is fair. But to do what is fair, you need to know

Nadere informatie

INHOUD INHOUD Inleiding Etiquette De golfregels Kleuren tees Je handicap

INHOUD INHOUD Inleiding Etiquette De golfregels Kleuren tees Je handicap INHOUD Inleiding De golfregels en je handicap... 2 Over dit boekje... 3 Etiquette Etiquette... 4 Pitchmark repareren... 6 De golfregels De golfregels... 7 Afslaan, de bal spelen... 8 Spelen van een verkeerde

Nadere informatie

NGF Competitie 2016 Tips en Regels Maart 2016 The object of golf is not just to win. It is to play like a gentleman, and win.

NGF Competitie 2016 Tips en Regels Maart 2016 The object of golf is not just to win. It is to play like a gentleman, and win. NGF Competitie 2016 Tips en Regels Maart 2016 The object of golf is not just to win. It is to play like a gentleman, and win. Phil Mickelson Onderwerpen voor vanavond Inleiding Doel regelbijeenkomst De

Nadere informatie

Algemeen. De golfbaan

Algemeen. De golfbaan De golfbaan 3 Algemeen Wat is golf Golf is een balspel, dat gespeeld wordt op een groot gebied, waar 18 speelvelden (holes) zijn gemaakt die ieder een bepaald beginpunt (afslagplaats) en een eindpunt (de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 NIEUWSBRIEF december 2015 Inhoud - Verrassingswedstrijd - Brabant Golfvoordeel - Qualifying kaarten registreren met mobiele telefoon - Tips van de handicap- en regelcommissie - Gewijzigde golfregels per

Nadere informatie

De Golfregels. Nederlandse vertaling van de per 1 januari 2004 geldende

De Golfregels. Nederlandse vertaling van de per 1 januari 2004 geldende De Golfregels Nederlandse vertaling van de per 1 januari 2004 geldende RULES OF GOLF, AS APPROVED BY R&A RULES LIMITED AND THE UNITED STATES GOLF ASSOCIATION (30th EDITION) EFFECTIVE 1 JANUARY 2004 2003

Nadere informatie

BAANREGLEMENT GOLFCLUB KAGERZOOM 2019

BAANREGLEMENT GOLFCLUB KAGERZOOM 2019 BAANREGLEMENT GOLFCLUB KAGERZOOM 2019 Toegang tot de golfbaan Iedereen die de golfbaan op wil gaan om een ronde te spelen dient zich eerst bij de caddiemaster te melden. Daar verkrijgt de speler: een geldig

Nadere informatie

De Golfregels. Nederlandse vertaling van de per 1 januari 2008 geldende

De Golfregels. Nederlandse vertaling van de per 1 januari 2008 geldende De Golfregels 1 Nederlandse vertaling van de per 1 januari 2008 geldende RULES OF GOLF, AS APPROVED BY R&A RULES LIMITED AND THE UNITED STATES GOLF ASSOCIATION (31St edition) Effective 1 january 2008 8ste

Nadere informatie

SKILLS & DRILLS 1 Korte put-test 2 Lange put-test 3 Korte approach-test 4 Wedgetest 5 To the pin 6 Controleshot 7 Maximum distance 8 Balvlucht

SKILLS & DRILLS 1 Korte put-test 2 Lange put-test 3 Korte approach-test 4 Wedgetest 5 To the pin 6 Controleshot 7 Maximum distance 8 Balvlucht SKILLS & DRILLS 1 Korte put-test Doel: Om in alle mogelijke omstandigheden al de puts te kunnen maken. Skill: Put1: 1m, put 2: 1.5m, putt 3: 2m, put 4: 1m, put 5: 1.5m, put 6: 2m. Alle puts moeten vanuit

Nadere informatie

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome Spelvormen 1. Matchplay - Single De meest elementaire wedstrijdvorm van het golfspel, waarbij twee spelers tegen elkaar spelen. Het verschil in handicap wordt verrekend. De speler met de hoogte playing

Nadere informatie

Pitch en Putt Bond Nederland Wedstrijdreglement

Pitch en Putt Bond Nederland Wedstrijdreglement Pitch en Putt Bond Nederland Wedstrijdreglement Wedstrijdreglement Inleiding Dit wedstrijdreglement is opgesteld om aanvulling te geven op de Pitch en Putt regels en om duidelijkheid te bieden voor en

Nadere informatie

De Golfregels. 10e Nederlandse uitgave van de per 1 januari 2016 geldende. Rules Of Golf

De Golfregels. 10e Nederlandse uitgave van de per 1 januari 2016 geldende. Rules Of Golf De Golfregels 10e Nederlandse uitgave van de per 1 januari 2016 geldende Rules Of Golf as approved by R&A Rules Limited and The United States Golf Association 33rd Edition Effective 1 January 2016 Vertaling

Nadere informatie

JEUGD STAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR HANDICAP 54

JEUGD STAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR HANDICAP 54 HOE DIT STAPPENPLAN TE GEBRUIKEN: Verschillende niveau s Voor de jeugd tot 14 jaar hebben we het behalen van Handicap 54 in 5 stappen verdeeld. De reden om dit te doen is omdat het voor de jeugd leuk en

Nadere informatie