GERECHTELIJKE BESCHERMING / BEWINDVOERING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GERECHTELIJKE BESCHERMING / BEWINDVOERING"

Transcriptie

1 GERECHTELIJKE BESCHERMING / BEWINDVOERING -verschil met buitengerechtelijke bescherming -wat -wetsartikel : Artikel 488/1 Burgerlijk Wetboek: De meerderjarige die wegens zijn gezondheidstoestand geheel of gedeeltelijk, zij het tijdelijk, niet in staat is zonder bijstand of andere beschermingsmaatregelen, zijn belangen van vermogensrechtelijke of niet-vermogensrechtelijke aard zelf behoorlijk waar te nemen, kan onder bescherming worden geplaatst, indien en voor zover de bescherming van zijn belangen vereist. -1 systeem van gerechtelijke bescherming voor alle personen die geheel of gedeeltelijk onbekwaam zijn met betrekking tot hun persoon en/of goederen -toepassing in de tijd en overgangsmaatregelen -in voege vanaf 1 september vijf jaar om vroeger voorlopig bewind in nieuwe bewindvoering om te zetten en om alle andere bestaande statuten (verlengde minderjarigheid-onbekwaamverklaring) om te zetten in nieuwe bewindvoeringen -indien niet, van rechtswege onderworpen aan gerechtelijke bescherming, met volledige onbekwaamheid met betrekking tot de goederen en vertegenwoordiging. De voogd of de ouders worden van rechtswege bewindvoerders, met evaluatie binnen twee jaar -voorwaarden -meerderjarige (of minderjarige vanaf 17 jaar om van kracht te gaan op 18!!) -ook mogelijk voor verkwisters (artikel 488/2 BW), bv gokverslaving om belangen van onderhoudsgerechtigden te vrijwaren en in het algemeen belang (vermijden van beroep op uitkeringen) niet om rechten van erfgenamen te vrijwaren!!! -wegens zijn gezondheidstoestand

2 -bewindvoerder over goederen/persoon -wie vraagt het aan? -persoon zelf, familie, Procureur des Konings of elke belanghebbende, ambtshalve -hoe -verzoekschrift : modelformulier met zoveel mogelijk informatie om maatwerk mogelijk te maken, voorgeschiedenis vermelden, betrokkenheid van verschillende diensten (is belangrijk voor keuze van bewindvoerder). Vermelden wie best ook wordt opgeroepen of wie belangrijk is voor de te beschermen persoon. Vrederechter oordeelt dan of deze personen ook uitgenodigd worden. Budgetbegeleiding kan gecombineerd worden met onbekwaamheid tot het stellen van rechtshandelingen. In dat geval wordt afgesproken wie wat doet en hoeveel de beheersvergoeding zal bedragen voor de professionele bewindvoerder. -verschillende bijlagen ondermeer *omstandige geneeskundige verklaring: huisarts, geen familie, niet verbonden aan de voorziening waar de te beschermen persoon verblijft, indien huisarts de aanvrager is, dan medisch attest van andere arts *indien absoluut onmogelijk en bij hoogdringendheid: verzoekschrift zonder medisch attest met motivering waarom niet: aanstelling van een geneesheer-deskundige. Indien medewerking verder geweigerd wordt, oordelen op basis van die weigering en informatie van omgeving -zitting *(liefst) in aanwezigheid van aanvrager met oog op zoveel mogelijk informatie *PV wordt opgemaakt. Gevoeligheden vermelden zodat de bewindvoerder er rekening kan mee houden. Proberen afspraken te maken bv. met betrekking tot leefgeld, door (familiale) bewindvoerders aan te rekenen kosten Bescherming op maat en zo beperkt mogelijk: belangrijk te vermelden wat de te beschermen persoon wel nog kan. Bedoeling is beschermde persoon zoveel mogelijk zelfstandigheid en onafhankelijkheid te laten bewaren. De te beschermen persoon dient niet voor alle rechtshandelingen onbekwaam verklaard te worden en verschillende vormen/graden van bescherming zijn mogelijk (bijstand en vertegenwoordiging).

3 -beschikking *onbekwaam met betrekking tot de persoon en/of goederen: opsomming van alle rechtshandelingen waarvoor de BP onbekwaam is. Niet opgesomde: bekwaam. Vertegenwoordiging (bewindvoerder vertegenwoordigt BP voor het stellen van de rechtshandelingen) of bijstand (de beschermde persoon stelt de rechtshandeling samen met de bewindvoerder *bewindvoerder: bij voorkeur familiaal professioneel (advocaat of andere) 499/5: De bewindvoerder kan zich in zijn beheer laten bijstaan door een of meer personen die onder zijn verantwoordelijkheid optreden. De Vrederechter kan aan een bank (een door de Nationale Bank van België vergunde instelling) de opdracht toevertrouwen om bij haar gedeponeerde en aan de beschermde persoon toebehorende kapitalen, effecten en waardepapieren te beheren onder de door de vrederechter te bepalen voorwaarden. Combinatie met sociale begeleiding!!!! *vertrouwenspersoon: -iemand uit (naaste) omgeving die tussenpersoon kan zijn tussen beschermde persoon en (professionele) bewindvoerder: heeft inzage in dossier en moet verslagen mee-ondertekenen Artikel 501: indien ouders bewindvoerders zijn, kan geen vertrouwenspersoon aangesteld worden tot en met de 2 de graad (tenzij toch in belang van beschermde persoon) Bewindvoering Taak van bewindvoerder Algemeen: De bewindvoerder over de goederen (met vertegenwoordiging) beheert de goederen van de BP als een goed huisvader. Uitgangspunt: behartiging van de belangen van de beschermde persoon Hij ontvangt de inkomsten van de beschermde persoon en besteedt die aan zijn onderhoud, verzorging en welzijn.

4 Hij eist de sociale rechten van de beschermde persoon op (recht op leefloon, pensioen, invaliditeitsuitkering, ). Hij beheert de gelden en de goederen (roerend en onroerend) van de beschermde persoon. Hij zorgt dat de maandelijks terugkerende betalingen gebeuren (huur, nutsvoorzieningen, gsm ) en voorziet de jaarlijks terugkerende betalingen en legt (in het ideale geval) een provisie aan voor onverwachte kosten. Hij stelt, in functie van de vaste kosten, de nodige gelden ter beschikking van de beschermde persoon (na overleg met sociale context) voor zijn dagelijks onderhoud, in de vorm van wekelijks, tweewekelijks of maandelijks leefgeld. Het inkomen dat niet moet besteed aan zijn onderhoud, verzorging en welzijn, wordt gespaard/belegd voor de beschermde persoon met kapitaalsgarantie. Hij moet de gelden volledig afscheiden van zijn persoonlijke gelden. De vrederechter bepaalt hoeveel geld op de zichtrekening mag staan. Hij moet de beschermde persoon zoveel mogelijk betrekken bij de uitoefening van zijn opdracht. Problemen Geen specifieke (wettelijke) regeling voor geschillen tussen beschermde personen en hun bewindvoerders. De vrederechter kan altijd, in uitzonderlijke gevallen, als de bewindvoerder er niet in slaagt om de geschillen op te lossen, alle betrokkenen in raadkamer oproepen en proberen geschillen op te lossen/uit te praten. Voorwaarde is dat de vrederechter kennis heeft van deze geschillen. Geschillen kunnen gemeld worden aan de griffie, waarna de geschillen voorgelegd worden aan de vrederechter die dan oordeelt of het nuttig en/of nodig is om partijen uit te nodigen. Dit is bv. niet het geval als beschermde personen klagen over te weinig leefgeld. Er moet van uitgegaan worden dat de bewindvoerder als een goed huisvader het inkomen beheert, rekening houdend met de beperking van dit inkomen en ter beschikking stelt wat redelijk kan in die specifieke situatie. Indien bepaalde klachten ten aanzien van een bewindvoerder gegrond zijn, dan kan hij of zij vervangen worden (nadat hij of zij zelf gehoord werden). Indien er sprake is van strafbare feiten, dan kan klacht ingediend worden bij parket. Er kan ook geopteerd worden om de bewindvoerder de schade (bv. weggemaakte gelden) terug te laten betalen en geen klacht in te dienen. Einde van bewindvoering -bij overlijden -bij beschikking van de vrederechter kan de rechterlijke beschermingsmaatregel ten allen tijde gewijzigd of beëindigd worden. De gezondheidstoestand is meestal evolutief hetzij in positieve of in

5 negatieve zin. Dit kan zowel ambtshalve (initiatief van de vrederechter zelf) als op vraag van de beschermde persoon. In dat laatste geval dient de vraag tot opheffing formeel gesteld te worden en een nieuw omstandig geneeskundig attest voorgelegd waaruit blijkt dat de beschermde persoon opnieuw (soms maar gedeeltelijk) weer in staat is om zijn vermogensrechtelijke belangen waar te nemen. Alle betrokken partijen worden dan opnieuw opgeroepen en gehoord waarna beslist wordt. Controle bewindvoering -een maand na de opstart van de bewindvoering dient een eerste verslag neergelegd te worden waarin het vermogen (banktegoeden en onroerende goederen-de inkomsten-schulden-vaste kostenverzekeringen ) van de beschermde persoon beschreven wordt. Dit verslag vermeldt een totaalbedrag aan tegoeden. Op dat ogenblik is er zicht op normaal te verwachten evolutie in vermogen: volstaan inkomsten (ruim) om alle kosten maandelijks te voldoen? Indien ja dan wordt in jaarstaat positieve evolutie verwacht. In het andere geval een negatieve. -jaarlijks wordt een periodiek verslag neergelegd dat neerkomt op volgende: - eindbedrag vorig jaar - + inkomsten - - uitgaven - nieuw totaalbedrag dat (samengeteld) teruggevonden moet worden op rekeninguittreksels Jaarlijks verslag moet ter kennis gebracht worden van de beschermde persoon tenzij de BP omwille van medische redenen niet in staat geacht wordt daar kennis van te nemen, zoals ondermeer een verlengd minderjarige. Bij dit jaarlijks periodiek verslag worden alle rekeninguittreksels gevoegd die gecontroleerd worden in meerdere (niet gekende bv. familiale bewindvoerders, of professionele bewindvoerders die nog niet gekend zijn) of mindere (al verschillende periodieke verslagen gecontroleerd en altijd ok of geroutineerde professionele bewindvoerders die al jaren bewindvoeringen doen) mate. Indien een bepaalde uitgave (bij voorkeur met bankkaart van de beschermde persoon te betalen) niet duidelijk of zelfs verdacht is, wordt onderliggende factuur gevraagd. Soms wordt (informeel) geïnformeerd bij personeel van instelling waar de beschermde persoon verblijft of de beschermde persoon effectief regelmatig bezoek ontvangt (bij vraag tot terugbetaling van verplaatsingskosten)

6 Indien afgeweken wordt van normaal te verwachten evolutie (cfr. supra), dient gezocht naar reden (positief: erfenis, schenking, een of andere meevaller op financieel gebied, negatief: grote uitgave, tijdelijk lagere inkomsten, hogere huur ). Bij vragen of onduidelijkheid wordt eerst schriftelijk uitleg gevraagd en opgevolgd of idd. geantwoord wordt. Ook tijdige opvolging van periodieke verslagen wordt opgevolgd. Indien misbruiken vastgesteld worden, cfr. Hierboven. Vergoeding -richtlijn voor professionele bewindvoerders bestond, werd persoonlijk door mij opgesteld -geen vergoeding voorzien voor ouders als bewindvoerder (497/5, 5_ BW (behoudens uitzonderingen) -nu nieuwe richtlijn met duidelijke omschrijving wat vergoed wordt in beheersvergoeding van 3% zit (welke taken daarin vervat zitting) en wat als buitengewone ambtsverrichting kan vergoed worden -daarnaast kostenvergoeding waarbij bepaalde kosten forfaitair vergoed worden en andere per prestatie -grondige controle gebeurt door Vredegerecht -richtlijn voorziet maximale vergoeding met vraag aan bewindvoerders om zelf te herleiden in geval van precaire financiële situatie en voorbehoud om het zelf te herleiden. In de mate van het mogelijke (indien voorzienbaar) wordt dit reeds afgesproken bij de aanstelling -algemene regel is dat de beheersvergoeding herleid wordt tot de helft (1,5%) wanneer gecombineerd wordt met budgetbegeleiding of collectieve schuldbemiddeling, geen vat op vergoeding voor collectieve schuldbemiddeling

Juridische bescherming van de goederen en de persoon. Martine De Moor Kenniscentrum persoonsgerichte bewindvoering Ieper/22 november 2017

Juridische bescherming van de goederen en de persoon. Martine De Moor Kenniscentrum persoonsgerichte bewindvoering Ieper/22 november 2017 Juridische bescherming van de goederen en de persoon Martine De Moor Kenniscentrum persoonsgerichte bewindvoering Ieper/22 november 2017 Waarom beschermen? Meerderjarig persoon Wegens gezondheidstoestand

Nadere informatie

Rechterlijke beschermingsmaatregelen - bewindvoering. Wet van 17 maart2013

Rechterlijke beschermingsmaatregelen - bewindvoering. Wet van 17 maart2013 Wet van 17 maart2013 tot hervormingvan de regelingen inzakeonbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strooktmet de menselijkewaardigheid(bs 14 juni2013) Wanneer Wie Hoe Gevolgen

Nadere informatie

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon.

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon. Beschermmaatregelen 1. Het begrip bewind rechterlijke beschermingsmaatregel voor elke meerderjarige onbekwame persoon wegens zijn gezondheidstoestand - al dan niet tijdelijk - niet in staat om geheel of

Nadere informatie

Mter. Toon VANCOILLIE Mter. Karen VERHOLLEMAN

Mter. Toon VANCOILLIE Mter. Karen VERHOLLEMAN Mter. Toon VANCOILLIE Mter. Karen VERHOLLEMAN 3 beschermingsstatuten: Verlengde minderjarigheid ouderlijk gezag of voogdij Voorlopig bewindvoering Gerechtelijke onbekwaamverklaringen! Enkel vermogensbeheer

Nadere informatie

VOORNAAM: GEBOORTEPLAATS EN DATUM:. RIJKSREGISTERNUMMER:. BEROEP:. ADRES:. TELEFOON:

VOORNAAM: GEBOORTEPLAATS EN DATUM:. RIJKSREGISTERNUMMER:. BEROEP:. ADRES:. TELEFOON: VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING in toepassing van de wet van 17 maart 2013 inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsmaatregel die strookt met de menselijke waardigheid.

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Voorwoord 5 Inhoudstafel 7 Korte inleiding 12

INHOUDSTAFEL. Voorwoord 5 Inhoudstafel 7 Korte inleiding 12 INHOUDSTAFEL Voorwoord 5 Inhoudstafel 7 Korte inleiding 12 1. Waarom een wet voor meerderjarige onbekwamen? 15 2. Wat verstaat men onder onbekwamen? 20 2.1. Enkel voor meerderjarigen 21 2.2. De meerderjarige

Nadere informatie

ART. 499/6, TWEEDE LID, B.W.

ART. 499/6, TWEEDE LID, B.W. BIJLAGE 4 bij het koninklijk besluit van 31 augustus 2014 tot vaststelling van de inhoud en de vorm van modellen van verslagen, van vereenvoudigde boekhouding en van verzoekschrift ter uitvoering van de

Nadere informatie

Vredegerechten arrondissement Limburg V. BEWINDVOERING

Vredegerechten arrondissement Limburg V. BEWINDVOERING Vredegerechten arrondissement Limburg V. BEWINDVOERING V. Bewindvoering (wet 17 maart 2013) 1. Het begrip bewind Dit is een rechterlijke beschermingsmaatregel voor elke meerderjarige onbekwame persoon

Nadere informatie

OPLEIDING BEWINDVOERDERS MACHTIGINGEN. Walter Niewold Vrederechter Hasselt I

OPLEIDING BEWINDVOERDERS MACHTIGINGEN. Walter Niewold Vrederechter Hasselt I OPLEIDING BEWINDVOERDERS MACHTIGINGEN Walter Niewold Vrederechter Hasselt I WET 17 MAART 2013 TOT HERVORMING VAN DE REGELINGEN INZAKE ONBEKWAAMHEID EN TOT INSTELLING VAN EEN NIEUWE BESCHERMINGSSTATUS DIE

Nadere informatie

Bewind. 1. Het begrip bewind

Bewind. 1. Het begrip bewind Bewind De bedoeling van deze tekst is een kort overzicht te geven van enkele belangrijke elementen aan diegenen die een bewindvoering willen vragen en hen op bondige wijze wegwijs te maken in de daarvoor

Nadere informatie

De nieuwe wet bestaat uit een gerechtelijk en een buitengerechtelijk luik.

De nieuwe wet bestaat uit een gerechtelijk en een buitengerechtelijk luik. Nieuwe wetgeving inzake bewindvoering is sinds 1/9/2014 van kracht. Deze wet vervangt de wet op de onbekwaamheid, de gerechtelijk raadsman, het voorlopig bewind en de verlengde minderjarigheid. Deze laatste

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 1. Aan de vrederechter van het kanton. 2. Verzoekende partij: naam en voornaam:... rijksregisternummer : geboorteplaats en datum:...

Nadere informatie

ART. 499/14, 2, B.W. Naam, benaming (bewindvoerder) : Voornaam :.. Adres :.

ART. 499/14, 2, B.W. Naam, benaming (bewindvoerder) : Voornaam :.. Adres :. VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG VAN 01 januari 2. (of datum aanstelling bewindvoerder) 31 december 2.. Bewindvoerder(s) over de goederen : ART. 499/14,

Nadere informatie

VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN EERSTE VERSLAG Art. 499/6, 2 DE lid, B.W.

VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN EERSTE VERSLAG Art. 499/6, 2 DE lid, B.W. VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN EERSTE VERSLAG Art. 499/6, 2 DE lid, B.W. Bewindvoerder(s) over de goederen Voornaam: Aard van de betrekking (familiale of andere) met de

Nadere informatie

ART. 499/14, 2, B.W. Naam, benaming (bewindvoerder) : Voornaam :.. Woon- of verblijfplaats, maatschappelijke zetel :

ART. 499/14, 2, B.W. Naam, benaming (bewindvoerder) : Voornaam :.. Woon- of verblijfplaats, maatschappelijke zetel : VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE PERSOON EN DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG VAN 01 januari 20.. (of datum aanstelling bewindvoerder) 31 december 20.. ART. 499/14, 2, B.W. Bewindvoerder(s)

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 1. Aan de vrederechter van het kanton. 2. Verzoekende partij: Naam en voornaam:... Geboorteplaats en datum:... Beroep:... Woonplaats:...

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 488/2 B.W.(verkwisters) Ger.W.

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 488/2 B.W.(verkwisters) Ger.W. VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 488/2 B.W.(verkwisters) - 1240 Ger.W. 1. Aan de vrederechter van het kanton. 2. Verzoekende partij 1 : Naam en voornaam:... Geboorteplaats en datum:...

Nadere informatie

VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG ART. 499/14, 2, B.W.

VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG ART. 499/14, 2, B.W. BIJLAGE 6 bij het koninklijk besluit van 31 augustus 2014 tot vaststelling van de inhoud en de vorm van modellen van verslagen, van vereenvoudigde boekhouding en van verzoekschrift ter uitvoering van de

Nadere informatie

Het globaal beschermingsstatuut. Beatrijs Mevesen Vrederechter van het kanton Neerpelt-Lommel.

Het globaal beschermingsstatuut. Beatrijs Mevesen Vrederechter van het kanton Neerpelt-Lommel. Het globaal beschermingsstatuut Beatrijs Mevesen Vrederechter van het kanton Neerpelt-Lommel. Wet van 17 maart 2013. Wet tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een

Nadere informatie

DE ORGANISATIE EN DE WERKING VAN HET BEWIND. Beatrijs Mevesen Vrederechter van het Kanton Neerpelt-Lommel.

DE ORGANISATIE EN DE WERKING VAN HET BEWIND. Beatrijs Mevesen Vrederechter van het Kanton Neerpelt-Lommel. DE ORGANISATIE EN DE WERKING VAN HET BEWIND. Beatrijs Mevesen Vrederechter van het Kanton Neerpelt-Lommel. Hoofdstuk I. Situering. De wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING - Artikel 1240 Ger.W. 1 1. Aan de vrederechter van het kanton. 2. Verzoekende partij: naam en voornaam:... geboorteplaats en datum:... beroep:... adres:.. telefoon/gsm-nummer.

Nadere informatie

Tel.: 011/ Vrederechter Hasselt kanton 1 / 2 Fax: 011/ Naam:.. Voornaam:... Beroep: Adres:... Tel.:...GSM.:... .:...

Tel.: 011/ Vrederechter Hasselt kanton 1 / 2 Fax: 011/ Naam:.. Voornaam:... Beroep: Adres:... Tel.:...GSM.:...  .:... VERZOEKSCHRIFT AANSTELLING BEWINDVOERING VREDEGERECHTEN HASSELT Parklaan 25 bus 7 3500 HASSELT Tel.: 011/37.44.05 Vrederechter Hasselt kanton 1 / 2 Fax: 011/37.44.62 De verzoekende partij: Naam:... Voornaam:...

Nadere informatie

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerecht van het kanton.. Rolnummer Ouder(s) aangewezen bij beschikking van de vrederechter op. VERSLAG INZAKE BEWIND DOOR DE OUDERS OF EEN VAN DE OUDERS

Nadere informatie

Informatie over bewindvoering

Informatie over bewindvoering Informatie over bewindvoering Inhoudsopgave Inleiding... 4 Maatregel kort samengevat... 5 Aanbevelingen van het Landelijk Overleg Kantonrechters 6 Waarom bewind... 6 Wie vraagt het bewind aan... 7 Aan

Nadere informatie

Ouders en het globaal beschermingsstatuut. 1. 1. Inleiding.

Ouders en het globaal beschermingsstatuut. 1. 1. Inleiding. Ouders en het globaal beschermingsstatuut. 1 1. Inleiding. De wet van 17 maart 2013 inzake het globaal beschermingsstatuut voorziet in een specifieke onderafdeling 2 die van toepassing is op situaties

Nadere informatie

HET GLOBAAL BESCHERMINGSSTATUUT

HET GLOBAAL BESCHERMINGSSTATUUT HET GLOBAAL BESCHERMINGSSTATUUT Beatrijs Mevesen Vrederechter Kanton Neerpelt- Lommel. Wet van 17 maart 2013 Wet tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus

Nadere informatie

Rolnummer 5606. Arrest nr. 43/2014 van 13 maart 2014 A R R E S T

Rolnummer 5606. Arrest nr. 43/2014 van 13 maart 2014 A R R E S T Rolnummer 5606 Arrest nr. 43/2014 van 13 maart 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 1022, eerste lid, van het Gerechtelijk Wetboek (vóór de wijziging ervan bij de wet van

Nadere informatie

Bewindvoering in een notendop

Bewindvoering in een notendop VREDEGERECHT LANDEN-ZOUTLEEUW Bewindvoering in een notendop De bewindvoeringen worden geregeld door de Wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING Artikel 1240 Ger.W. 1. Aan de vrederechter van het kanton. 2. Verzoekende partij: Naam en voornaam:... Geboorteplaats en datum:... Beroep:... Woonplaats:...

Nadere informatie

Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen JAARLIJKS VERSLAG OF EINDVERSLAG INZAKE VERTEGENWOORDIGING OF BIJSTAND Datum aanstelling:... Rolnummer:... Aan de vrederechter van het Kanton... Periode van

Nadere informatie

Handleiding bewindvoering ouders

Handleiding bewindvoering ouders Vredegerecht Kanton Torhout Elisabethlaan 29 8820 Torhout -Kabinet van de vrederechter- Handleiding bewindvoering ouders Geachte bewindvoerder-ouder, U aanvaardde de taak van bewindvoerder, hetgeen verantwoordelijkheden

Nadere informatie

BEWINDVOERING. Leerstoel Jules Knapen 2019 Walter Niewold Vrederechter Hasselt I

BEWINDVOERING. Leerstoel Jules Knapen 2019 Walter Niewold Vrederechter Hasselt I BEWINDVOERING Leerstoel Jules Knapen 2019 Walter Niewold Vrederechter Hasselt I WET 17 MAART 2013 TOT HERVORMING VAN DE REGELINGEN INZAKE ONBEKWAAMHEID EN TOT INSTELLING VAN EEN NIEUWE BESCHERMINGSSTATUS

Nadere informatie

Artikel 1240 van het Gerechtelijk Wetboek

Artikel 1240 van het Gerechtelijk Wetboek BIJLAGE 7 bij het koninklijk besluit van 31 augustus 2014 tot vaststelling van de inhoud en de vorm van modellen van verslagen, van vereenvoudigde boekhouding en van verzoekschrift ter uitvoering van de

Nadere informatie

Het hervormde bewind. Achtergronden bij de wet van 21 december 2018

Het hervormde bewind. Achtergronden bij de wet van 21 december 2018 Het hervormde bewind Achtergronden bij de wet van 21 december 2018 Inleiding Evoluties Wet van 21 december 2018 Aanleiding Werkwijze Krachtlijnen Inwerkingtreding? Toekomst: knelpunten en oplossingen?

Nadere informatie

Rechtsbijstand bij bemiddeling

Rechtsbijstand bij bemiddeling Rechtsbijstand bij bemiddeling De wet van 21 februari 2005 in verband met de bemiddeling heeft de mogelijkheid geopend rechtsbijstand toe te kennen in elke procedure van vrijwillige of gerechtelijke bemiddeling

Nadere informatie

VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG Art. 499/14 2, B.W.

VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG Art. 499/14 2, B.W. VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG Art. 499/14 2, B.W. Bewindvoerder(s) over de goederen Naam, benaming:... Voornaam:... Woon- of verblijfplaats, maatschappelijke

Nadere informatie

VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG Art.499/14, 2, B.W.

VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG Art.499/14, 2, B.W. VERTEGENWOORDIGING UITOEFENING VAN HET BEWIND OVER DE GOEDEREN PERIODIEK VERSLAG Art.499/14, 2, B.W. Bewindvoerder(s) over de goederen Naam, benaming:.. Woon- of verblijfplaats, maatschappelijke zetel:..

Nadere informatie

DE VREDERECHTER EN HET BEWIND

DE VREDERECHTER EN HET BEWIND DE VREDERECHTER EN HET BEWIND DE VREDERECHTER EN HET BEWIND Procedure na de wet van 17 maart 2013 Dirk Scheers Tim Wuyts Antwerpen Cambridge De vrederechter en het bewind. Procedure na de wet van 17 maart

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Waarom bewind? 5 1. Preventief 5 2. Curatief 5

Hoofdstuk 1. Waarom bewind? 5 1. Preventief 5 2. Curatief 5 INHOUDSTAFEL DEEL 1. ALGEMENE SITUERING VAN HET BEWIND Waarom bewind? 5 1. Preventief 5 2. Curatief 5 Evolutie, krachtlijnen en doelstellingen 7 1. Evolutie 7 2. Krachtlijnen van het globale beschermingsstatuut

Nadere informatie

PERIODIEK VERSLAG VERTEGENWOORDIGING uitoefening van het bewind over de GOEDEREN. Vredegerecht Aanwijzingsbeschikking (datum) TORHOUT

PERIODIEK VERSLAG VERTEGENWOORDIGING uitoefening van het bewind over de GOEDEREN. Vredegerecht Aanwijzingsbeschikking (datum) TORHOUT PERIODIEK VERSLAG VERTEGENWOORDIGING uitoefening van het bewind over de GOEDEREN Vredegerecht Aanwijzingsbeschikking (datum) Rolnummer JAARLIJKSE BEHEERSREKENINGEN Bewindvoerder(s) over de goederen TORHOUT

Nadere informatie

Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Recht Larcier...

Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Recht Larcier... iii Inhoudstafel Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Recht Larcier............. i Inleiding............................................... 1 1. Algemeen......................................... 1 2.

Nadere informatie

Het nieuwe beschermstatuut

Het nieuwe beschermstatuut Het nieuwe beschermstatuut gebaseerd op Studienamiddag (On)bekwaamheid, Een eerste doorlichting van de nieuwe wet 30/01/2014 Vormingscentrum Guislain Oude bestaande wetgeving Statuut Persoon Goederen Flexibel

Nadere informatie

Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Recht en Procesrecht Larcier... Deel I. Statuut van de vertrouwenspersoon bij bewind over meerderjarigen...

Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Recht en Procesrecht Larcier... Deel I. Statuut van de vertrouwenspersoon bij bewind over meerderjarigen... III Inhoudstafel Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Recht en Procesrecht Larcier.... I Voorwoord.... 1 Inleiding.... 3 Deel I. Statuut van de vertrouwenspersoon bij bewind over meerderjarigen... 7

Nadere informatie

De opstart van de bewindvoering: enkele topics. 28 september 2018

De opstart van de bewindvoering: enkele topics. 28 september 2018 De opstart van de bewindvoering: enkele topics 28 september 2018 De bewindvoerder: gerechtelijk mandataris Gerechtelijk mandataris: maar handelen naar eigen inzicht en verantwoordelijkheid Principes te

Nadere informatie

Handleiding bewindvoering

Handleiding bewindvoering Vredegerecht Kanton Torhout Elisabethlaan 29 8820 Torhout Kabinet van de vrederechter Handleiding bewindvoering Geachte bewindvoerder, U aanvaardde de taak van bewindvoerder, hetgeen verantwoordelijkheden

Nadere informatie

AANVANGSVERSLAG VERTEGENWOORDIGING uitoefening van het bewind over de GOEDEREN (art, 499/6, lid 2 BW)

AANVANGSVERSLAG VERTEGENWOORDIGING uitoefening van het bewind over de GOEDEREN (art, 499/6, lid 2 BW) AANVANGSVERSLAG VERTEGENWOORDIGING uitoefening van het bewind over de GOEDEREN (art, 499/6, lid 2 BW) Vredegerecht Aanwijzingsbeschikking (datum) Rolnummer* Bewindvoerder(s) over de goederen TORHOUT Naam,

Nadere informatie

de hiernagenoemde plaatsvertrouwer (zijnde de lastgever volgens art. 490 BW) Naam en voornaam:... Straat & nr:... Postnummer...Gemeente:...

de hiernagenoemde plaatsvertrouwer (zijnde de lastgever volgens art. 490 BW) Naam en voornaam:... Straat & nr:... Postnummer...Gemeente:... Onderhandse overeenkomst van plaatsvertrouwing: lastgeving voor buitengerechtelijke rechtsbescherming bij toepassing van art. 490 van het Burgerlijk Wetboek Op vandaag,.../.../... werd tussen: de hiernagenoemde

Nadere informatie

De verzoekende partij is van mening dat, ten aanzien van de hiernagenoemde persoon, een rechterlijke beschermingsmaatregel moet worden bevolen.

De verzoekende partij is van mening dat, ten aanzien van de hiernagenoemde persoon, een rechterlijke beschermingsmaatregel moet worden bevolen. Verzoekschrift tot het nemen van een rechterlijke beschermingsmaatregel (Artikel 488/1 ev. Burgerlijk Wetboek en artikel 1240 ev. Gerechtelijk Wetboek) Aan de vrederechter van het kanton Mevrouw/Mijnheer

Nadere informatie

periodiekverslag VAN TOT

periodiekverslag VAN TOT periodiekverslag VEREENVOUDIGD PERIODIEK VERSLAG VERTEGENWOORDIGING uitoefening van het bewind over de goederen Vredegerecht Aanwijzingsbeschikking (datum) Rolnummer JAARLIJKSE BEHEERSREKENINGEN Bewindvoerder(s)

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING VAN EEN ONBEKWAME

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING VAN EEN ONBEKWAME VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING VAN EEN ONBEKWAME Artikel 1240 van het Gerechtelijk Wetboek Aan de vrederechter van het kanton.. persoon duurzaam verblijft) (kanton van de plaats waar de te

Nadere informatie

Bewindvoering in een notendop

Bewindvoering in een notendop Bewindvoering in een notendop De bewindvoeringen worden geregeld door de Wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk? Schuldhulpverlening Hoe gaat dat in zijn werk? In deze brochure vind je informatie over de mogelijke vormen van schuldhulpverlening binnen OCMW Antwerpen. 2 Wat is schuldhulpverlening? OCMW Antwerpen heeft

Nadere informatie

INHOUD VOORWOORD... 11

INHOUD VOORWOORD... 11 INHOUD VOORWOORD... 11 TEN GELEIDE juridisch vocabularium, altijd iets vreemds... 13 1. HISTORIEK EN DUIDING... 15 1.1. De bewindvoering als tweeluik met de wet inzake de bescherming van de persoon van

Nadere informatie

De vertrouwenspersoon in de gezondheidszorg: visie Vlaams Patiëntenplatform vzw

De vertrouwenspersoon in de gezondheidszorg: visie Vlaams Patiëntenplatform vzw De vertrouwenspersoon in de gezondheidszorg: visie Vlaams Patiëntenplatform vzw Els Meerbergen Projectverantwoordelijke patiëntenrechten en eerstelijnsgezondheidzorg VPP Studiedag Decreet rechtspositie

Nadere informatie

Wet van 18.07.1991- Bescherming van de goederen van de meerderjarige onbekwamen

Wet van 18.07.1991- Bescherming van de goederen van de meerderjarige onbekwamen Wet van 18.07.1991- Bescherming van de goederen van de meerderjarige onbekwamen VERZOEKSCHRIFT TOT AANSTELLING VAN EEN VOORLOPIGE BEWINDVOERDER - ART. 488 bis b) B.W. 1034bis Ger.W. (in zoveel exemplaren

Nadere informatie

JURIDISCHE BESCHERMING VAN WILSONBEKWAME MENSEN. Luc Goutry Ere-Volksvertegenwoordiger

JURIDISCHE BESCHERMING VAN WILSONBEKWAME MENSEN. Luc Goutry Ere-Volksvertegenwoordiger JURIDISCHE BESCHERMING VAN WILSONBEKWAME MENSEN Luc Goutry Ere-Volksvertegenwoordiger MEER DAN ÉÉN NACHT IJS WET GOUTRY 2003 KRACHTLIJNEN Bewindvoering bij voorkeur door naast bestaanden Naast bestaanden

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT. Rechtspleging inzake bescherming van de goederen van onbekwame personen Art. 488bis B.W.

VERZOEKSCHRIFT. Rechtspleging inzake bescherming van de goederen van onbekwame personen Art. 488bis B.W. Algemene rol:... Vrij van rolrecht ingevolge Art. 29/1-1 & 162/18 W.Reg. Gezien voor neerlegging ter griffie op /./200. De Griffier. VERZOEKSCHRIFT Rechtspleging inzake bescherming van de goederen van

Nadere informatie

Tarificatie bewind. De vergoeding van de professionele (voorlopig) bewindvoerder

Tarificatie bewind. De vergoeding van de professionele (voorlopig) bewindvoerder Tarificatie bewind De vergoeding van de professionele (voorlopig) bewindvoerder De vergoedingsregeling voor bewindvoerders kwam tot stand na overleg met de vrederechters in Oost- Vlaanderen en de balies.

Nadere informatie

ORDE VAN ADVOCATEN TE

ORDE VAN ADVOCATEN TE ORDE VAN ADVOCATEN TE Bureau voor juridische bijstand VERZOEK TOT AANSTELLING VAN EEN ADVOCAAT De ondergetekende wonende te verzoekt hierbij om een advocaat aan te stellen als raadsman met betrekking tot

Nadere informatie

VFB Event Financiële planning. Langer leven zonder zorgen?

VFB Event Financiële planning. Langer leven zonder zorgen? VFB Event Financiële planning Langer leven zonder zorgen? LEO STEVENS & CIE. PUUR EN PERSOONLIJK VERMOGENSBEHEER. P. 2 De impact van familiale zorgen : welke voorzorgen moet u nemen LEO STEVENS & CIE.

Nadere informatie

I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD

I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD Inhoud I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD... 1 Inleiding... 2 IT 113 De naam, de voornaam en het adres van de bewindvoerder over de goederen of van de persoon van wie melding

Nadere informatie

DEEL 1. ALGEMENE SITUERING VAN HET VOORLOPIG BEWIND 1. Hoofdstuk 1. Waarom voorlopig bewind? 5 1. Preventief 5 2. Curatief 6

DEEL 1. ALGEMENE SITUERING VAN HET VOORLOPIG BEWIND 1. Hoofdstuk 1. Waarom voorlopig bewind? 5 1. Preventief 5 2. Curatief 6 INHOUDSTAFEL DEEL 1. ALGEMENE SITUERING VAN HET VOORLOPIG BEWIND 1 Waarom voorlopig bewind? 5 1. Preventief 5 2. Curatief 6 Voorlopig bewind vergeleken met enkele andere mogelijke oplossingen 9 1. Aflijning

Nadere informatie

Het voorlopig bewind. Thierry DELAHAYE en Christoph CASTELEIN. larcier

Het voorlopig bewind. Thierry DELAHAYE en Christoph CASTELEIN. larcier Het voorlopig bewind Thierry DELAHAYE en Christoph CASTELEIN larcier Jnhoudstafel Inleiding bij de Bibliotheek Burgerlijk Kccht l.arcier i Inleiding 1. Algemeen i 2. Soorten bescherimngsmaatregelen i I.

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL

SAMENWERKINGSPROTOCOL arbeidsrechtbank vredegerecht kanton INZAKE: datum uitspraak A.R. datum beschikking A.R. SAMENWERKINGSPROTOCOL De verzoeker:.. adres: tel.nr.. mailadres.. Schuldbemiddelaar: Mr., advocaat-schuldbemiddelaar,

Nadere informatie

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen BEGINVERSLAG OUDERS BEWIND over de persoon (art. 499/6, 1 ste lid B.W.) en/of over de goederen (art. 499/6, 2 de lid B.W.) Kanton.. Datum aanwijzing:... Rolnummer:...

Nadere informatie

PRAKTISCHE GIDS FAMILIALE BEWINDVOERDERS

PRAKTISCHE GIDS FAMILIALE BEWINDVOERDERS PRAKTISCHE GIDS FAMILIALE BEWINDVOERDERS 2 PRAKTISCHE GIDS FAMILIALE BEWINDVOERDERS Koning Boudewijnstichting Inhoudstafel Inleiding 3 1. Wat is gerechtelijke bescherming? 5 2. Vooruitzien : alternatieve

Nadere informatie

Titel XI. Meerderjarigheid en beschermde personen

Titel XI. Meerderjarigheid en beschermde personen Wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid (BS 14 juni 2013) Titel XI. Meerderjarigheid

Nadere informatie

De gedwongen opname Overzicht

De gedwongen opname Overzicht De gedwongen opname Overzicht Wetgeving Procedures Termijnen Randmodaliteiten Cijfers Vragen De gedwongen opname Collocatie Wetgeving Wet van 26/06/1990 (publicatie BS 27/07/1990) Wet betreffende de bescherming

Nadere informatie

I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD

I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD Inhoud I.T. 113 BEWINDVOERDER / VOOGD... 1 Inleiding... 2 IT 113 De naam, de voornaam en het adres van de bewindvoerder over de goederen of van de persoon van wie melding

Nadere informatie

OMSTANDIGE GENEESKUNDIGE VERKLARING Art 1241 BW TOT INSTELING VAN EEN GERECHTELIJKE BESCHERMINGSMAATREGEL

OMSTANDIGE GENEESKUNDIGE VERKLARING Art 1241 BW TOT INSTELING VAN EEN GERECHTELIJKE BESCHERMINGSMAATREGEL VREDEGERECHTEN HASSELT Parklaan 25 bus 7 3500 HASSELT Tel.: 011/37.44.05 Fax: 011/37.44.62 Vrederechter van het eerste/tweede kanton Hasselt OMSTANDIGE GENEESKUNDIGE VERKLARING Art 1241 BW TOT INSTELING

Nadere informatie

KBB Knoll BeschermingsBewind

KBB Knoll BeschermingsBewind KBB Knoll BeschermingsBewind Soms is iemand niet in staat (meer) zelf zijn of haar financiën te beheren. Bijvoorbeeld als gevolg van een geestelijke of verstandelijke handicap zoals, dementie, verslaving,

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING VAN EEN ONBEKWAME

VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING VAN EEN ONBEKWAME VERZOEKSCHRIFT TOT RECHTERLIJKE BESCHERMING VAN EEN ONBEKWAME Artikel 1240 van het Gerechtelijk Wetboek Aan de vrederechter van het kanton Landen-Zoutleeuw De verzoekende partij/en: Naam en voornaam: Rijksregisternummer:

Nadere informatie

NIEUWSFLASH 6. v.u. Nadia Dekoning, A. Rodenbachstraat 20, 9470 Denderleeuw oktober 2015 IK WIL IK KAN IK MAG

NIEUWSFLASH 6. v.u. Nadia Dekoning, A. Rodenbachstraat 20, 9470 Denderleeuw oktober 2015 IK WIL IK KAN IK MAG NIEUWSFLASH 6 v.u. Nadia Dekoning, A. Rodenbachstraat 20, 9470 Denderleeuw oktober 2015 IK WIL IK KAN IK MAG Het nieuw rechterlijk beschermingsstatuut wilsonbekwamen 1 jaar later De teneur is vertrek van

Nadere informatie

De belangrijkste nieuwigheden die deze hervorming met zich meebrengt zijn de volgende :

De belangrijkste nieuwigheden die deze hervorming met zich meebrengt zijn de volgende : I.T. 111 JURIDISCHE STATUUT VAN DE PERSOON Inhoud I.T. 111 JURIDISCHE STATUUT VAN DE PERSOON... 1 Inleiding... 1 Doel van de informatie... 2 Samenstelling... 2 Structuren... 2 Controles... 3 Opmerking

Nadere informatie

Overdracht van medische gegevens door een behandelend arts aan de voorlopige bewindvoerder van een patiënt

Overdracht van medische gegevens door een behandelend arts aan de voorlopige bewindvoerder van een patiënt Overdracht van medische gegevens door een behandelend arts aan de voorlopige bewindvoerder van een patiënt Doc: a117016 Tijdschrift: 117 p. 11 Datum: 14/07/2007 Origine: NR Thema's: Arts (Behandelend-)

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT PLAATSING VAN EEN PERSOON ONDER RECHTERLIJKE BESCHERMING

VERZOEKSCHRIFT TOT PLAATSING VAN EEN PERSOON ONDER RECHTERLIJKE BESCHERMING VERZOEKSCHRIFT TOT PLAATSING VAN EEN PERSOON ONDER RECHTERLIJKE BESCHERMING Artikel 1240 van het Gerechtelijk Wetboek Aan de vrederechter van het kanton Landen-Zoutleeuw, op de zetel te Landen/Zoutleeuw*

Nadere informatie

INFOAVOND BEWINDVOERDERSCHAP. Wijkcentrum Xaverianen

INFOAVOND BEWINDVOERDERSCHAP. Wijkcentrum Xaverianen INFOAVOND BEWINDVOERDERSCHAP Wijkcentrum Xaverianen 19-04-2018 Welkom Door de heer Floris Devloo, voorzitter gebruikersraad Ter Dreve Inleiding - Turbulente tijden in de sector - Invoering decreet PVF

Nadere informatie

Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten arrondissement Oost-Vlaanderen JAARLIJKS VERSLAG OF EINDVERSLAG INZAKE VOORLOPIG BEWIND* (Art. 488 bis, c, 3 B.W.) Aan de vrederechter van het Kanton. Periode van tot Naam van de beschermde

Nadere informatie

Wetgeving van het nieuwe beschermingsstatuut

Wetgeving van het nieuwe beschermingsstatuut Wetgeving van het nieuwe beschermingsstatuut Wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke

Nadere informatie

BIJZONDER REGLEMENT RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LIMBURG

BIJZONDER REGLEMENT RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LIMBURG BIJZONDER REGLEMENT RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LIMBURG 1 Nr. : 75/2014 Rep. : 1855 BESCHIKKING Wij, T. HEEREN, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Limburg, bijgestaan door dhr. Y. KIELICH,

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p.

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk?

Schuldhulpverlening. Hoe gaat dat in zijn werk? Schuldhulpverlening Hoe gaat dat in zijn werk? In deze brochure vind je informatie over de mogelijke vormen van schuldhulpverlening binnen OCMW Antwerpen. Inhoud Wat is schuldhulpverlening?... 3 Kort overzicht

Nadere informatie

BESCHERMINGSBEWINDVOERING

BESCHERMINGSBEWINDVOERING BESCHERMINGSBEWINDVOERING WIE ZIJN WIJ? Mr. Nicole Bergmans Susan Vranken-Schiepers Bewindvoerster en mentor www.bewindvoeringindezorg.nl Bewindvoerster www.vrankenbewindvoering.nl 1.Onderbewindstelling

Nadere informatie

RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering. Bernadette Evers

RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering. Bernadette Evers RAAKVLAKKEN Schuldbemiddeling Bewindvoering Bernadette Evers Wezenlijk verschillende gerechtelijke mandaten Verschillende finaliteit Bewindvoering: beheer van vermogen, géén realisatie ervan Schuldbemiddeling:

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in plaats van curatele Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure op www.rechtspraak.nl. S.v.p.

Nadere informatie

OMSTANDIGE GENEESKUNDIGE VERKLARING 1 - Artikel 1240 Ger. W. tot instelling van een

OMSTANDIGE GENEESKUNDIGE VERKLARING 1 - Artikel 1240 Ger. W. tot instelling van een OMSTANDIGE GENEESKUNDIGE VERKLARING 1 - Artikel 1240 Ger. W. tot instelling van een beschermingsmaatregel Ondergetekende Mevrouw/ De Heer... Geneesheer, waarvan het kabinet gevestigd is te... tel...gsm.:...e.mail:...

Nadere informatie

1. Aanmelding & intake 1. U geeft volledig openheid van zaken aangaande uw inkomsten, uitgaven, schulden en vermogen die voor de uitvoering van

1. Aanmelding & intake 1. U geeft volledig openheid van zaken aangaande uw inkomsten, uitgaven, schulden en vermogen die voor de uitvoering van Procedure en Voorwaarden Bewind Budget Beheer Nederland ( BBBN) 1. Aanmelding & intake 1. U geeft volledig openheid van zaken aangaande uw inkomsten, uitgaven, schulden en vermogen die voor de uitvoering

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT. Naam:. Voornaam:. Beroep:.. Woonplaats/verblijfplaats: Email :...

VERZOEKSCHRIFT. Naam:. Voornaam:. Beroep:.. Woonplaats/verblijfplaats: Email :... VERZOEKSCHRIFT TOT INSTELING VAN EEN BESCHERMINGSMAATREGEL in toepassing van de wet van 17 maart 2013 inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsmaatregel die strookt met de menselijke

Nadere informatie

(plaats & XX XX XXXX datum) De vrederechter van het kanton XXX

(plaats & XX XX XXXX datum) De vrederechter van het kanton XXX (plaats & XX XX X datum) De vrederechter van het kanton Geachte vrederechter, Betreft: voorlopig bewind Het is u bekend dat ik bij vonnis van als voorlopig bewindvoerder aangesteld werd voor De beschermde

Nadere informatie

JURIDISCHE OMKADERING VAN MAATSCHAPPELIJKE EVOLUTIE NAAR MEER ZELFBESCHIKKING, VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING EN ONDERSTEUNING BIJ WILSONBEKWAAMHEID

JURIDISCHE OMKADERING VAN MAATSCHAPPELIJKE EVOLUTIE NAAR MEER ZELFBESCHIKKING, VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING EN ONDERSTEUNING BIJ WILSONBEKWAAMHEID JURIDISCHE OMKADERING VAN MAATSCHAPPELIJKE EVOLUTIE NAAR MEER ZELFBESCHIKKING, VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING EN ONDERSTEUNING BIJ WILSONBEKWAAMHEID Luc Goutry Ere-Volksvertegenwoordiger HET MAATSCHAPPELIJK

Nadere informatie

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen

Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerechten Arrondissement Oost-Vlaanderen Vredegerecht van het kanton.. Rolnummer Ouder(s) aangewezen bij beschikking van de vrederechter op. BEGINVERSLAG INZAKE BEWIND DOOR DE OUDERS OF EEN VAN DE

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W.

VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W. VERZOEKSCHRIFT INZAKE COLLECTIEVE SCHULDBEMIDDELING Art. 1675/4 Ger.W. Aan de Voorzitter bij de Arbeidsrechtbank Gent, afdeling ****** Ten verzoeke van: 1. Eerste verzoeker: Geboorteplaats: Burgerlijke

Nadere informatie

Betrokkenheid Verbinding Communicatie. Bewindvoering

Betrokkenheid Verbinding Communicatie. Bewindvoering Betrokkenheid Verbinding Communicatie Bewindvoering Inleiding Bewindvoering over persoon en goederen Dossiers worden complexer Vaak in combinatie met schuldbemiddeling Veranderende doelgroep Steeds jongere

Nadere informatie

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap Raadpleeg bij het invullen van het formulier de bijbehorende toelichting en de brochure CURATELE, BEWIND EN MENTORSCHAP. S.v.p. typen of

Nadere informatie

Auteur. Elfri De Neve. Onderwerp. Voorlopig bewind. Copyright and disclaimer

Auteur. Elfri De Neve.  Onderwerp. Voorlopig bewind. Copyright and disclaimer Auteur Elfri De Neve www.elfri.be Onderwerp Voorlopig bewind Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen kan zijn aan rechten van intellectuele eigendom,

Nadere informatie

Verzoek om inzage/afschrift patiëntendossier

Verzoek om inzage/afschrift patiëntendossier Verzoek om inzage/afschrift patiëntendossier (art. 9, Wet betreffende de Rechten van de patiënt, 22/08/2002) Verzoek tot Inzage (voor gegevens overleden patiënt, enkel mogelijk via beroepsbeoefenaar) Afschrift

Nadere informatie

Eindelijk schot in een kwetsbare materie.

Eindelijk schot in een kwetsbare materie. Eindelijk schot in een kwetsbare materie. Het langverwachte, nieuwe beschermingsstatuut voor personen die omwille van een verstandelijke beperking, een psychische ziekte, dementie, kwetsbaar zijn en in

Nadere informatie

Naam :... Voornaam :... Rijksregisternummer :... Burgerlijke staat :... sinds :... Woonplaats :

Naam :... Voornaam :... Rijksregisternummer :... Burgerlijke staat :... sinds :... Woonplaats : INLICHTINGENFORMULIER A DAT AANGETEKEND MOET WORDEN TERUGGESTUURD NAAR HET SOCIAAL VERZEKERINGSFONDS IN HET KADER VAN EEN AANVRAAG VOOR VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN ALS ZELFSTANDIGE Gelieve een antwoord

Nadere informatie

I. NOTARIAAT. A. Notariële organisatie

I. NOTARIAAT. A. Notariële organisatie I. NOTARIAAT A. Notariële organisatie Wet 16 maart 1803 p. 7 I. NOTARIAAT p. 7 Wet 16 maart 1803 Art. 39 volledig vervangen Art. 39. }1 [ 1. De houder van een stagecertificaat bedoeld in artikel 36, 4,

Nadere informatie