Where innovation starts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Where innovation starts"

Transcriptie

1 Where innovation starts Promotiereglement 2009

2 Promotiereglement Inhoud Inleiding 2 Hoofdstuk I. Algemene bepalingen Art. 1 en 2 3 Hoofdstuk II. De toegang tot de promotie Art. 3, 4 en 5 4 Hoofdstuk III. De aanwijzing van de leden van de Art. 6, 7 en 8 6 kerncommissie Hoofdstuk IV. De goedkeuring van het Art. 9 en 10 8 proefschrift of -ontwerp De toelating tot de verdediging van het proefschrift of -ontwerp Hoofdstuk V. De promotiecommissie Art. 11 t/m Hoofdstuk VI. Het proefschrift of -ontwerp Art. 15 t/m en de stellingen Hoofdstuk VII. De verspreiding van het Art proefschrift of de documentatie van het proefontwerp Hoofdstuk VIII. De promotieplechtigheid Art. 23 t/m Hoofdstuk IX. De Cum Laude regeling Art Hoofdstuk X. De bi-promotie Art. 29 t/m Hoofdstuk XI. Geschillenregeling Art. 33 t/m Hoofdstuk XII. Overgangs- en slotbepalingen Art. 36 t/m Tijdschema voorbereiding promoties 24 Beknopte toelichting bij het promotiereglement 26 Protocol promotiezitting 30

3 2 Inleiding Het navolgende promotiereglement is vastgesteld op 22 juni 2009 door het College voor Promoties van de Technische Universiteit Eindhoven en treedt in werking op 1 september Bij vragen of onduidelijkheden wordt aangeraden tijdig informatie in te winnen bij het Bureau voor Promoties en Plechtigheden. Contactgegevens vindt u op de achterzijde van deze brochure.

4 Promotiereglement Hoofdstuk I: Algemene bepalingen Art. 1. In dit reglement wordt verstaan onder: universiteit: Technische Universiteit Eindhoven; faculteit: een faculteit van de Technische Universiteit Eindhoven; promovendus: degene, die krachtens het bepaalde in artikel 7.18, lid 2 of 3 resp. art. 17a.18 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (verder WHW te noemen) toegang heeft tot de promotie; hoogleraar: een hoogleraar benoemd aan een Nederlandse universiteit of de Open Universiteit dan wel aan een buitenlandse universiteit, daaronder tevens begrepen de oud-hoogleraar van de universiteit die ingevolge artikel 9.19, lid 3 WHW nog beschikt over het recht als promotor op te treden; promotor: de als zodanig door het College voor Promoties met inachtneming van het bepaalde in artikel 7.18, lid 4 en 5 en artikel 9.19, lid 3 WHW aangewezen hoogleraar of oud-hoogleraar; copromotor: de als zodanig door het College voor Promoties aangewezen persoon; proefschrift: een wetenschappelijke verhandeling over een bepaald onderwerp, dan wel een aantal afzonderlijke wetenschappelijke verhandelingen, die alle of voor een gedeelte reeds openbaar zijn gemaakt; proefontwerp: een ontwerp dat tot stand is gekomen met gebruikmaking van geëigende vaktheoretische kennis en methodieken, voorzien van een wetenschappelijke verantwoording en documentatie; decaan: de voorzitter van het bestuur van een faculteit als bedoeld in art lid 2 WHW. College voor het College als bedoeld in art WHW. Promoties: Art. 2. Met betrekking tot het besprokene in niet openbare bijeenkomsten als bedoeld in dit reglement alsmede tot het besprokene tijdens de behandeling van een geschil, als bedoeld in hoofdstuk XI van dit reglement, zijn de daarbij betrokkenen tot geheimhouding verplicht.

5 4 Hoofdstuk II. De toegang tot de promotie Art. 3. Art Tot de promotie heeft, ingevolge artikel 7.18 WHW, toegang ieder, aan wie de graad Master is verleend op basis van het met goed gevolg afgelegd afsluitend examen van een masteropleiding in het wo, dan wel van een door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als zodanig aangemerkte masteropleiding in het hbo, danwel van een geaccrediteerde post-initiële masteropleiding in het wo dan wel het hbo. 2. Naast de personen aan wie de in lid 1 bedoelde graad is verleend heeft, ingevolge artikel 17a.18 WHW, toegang tot de promotie ieder: * die in het bezit is van een getuigschrift van een met goed gevolg afgelegd afsluitend examen, verbonden aan een opleiding met een studielast van ten minste 168 oude punten of 240 ECTS punten danwel * die, wat betreft opleidingen met een studielast van meer dan 168 oude punten of 240 ECTS punten genoemd in artikel 7.4 derde lid WHW, een examen met goed gevolg heeft afgelegd, waarmee een deel van de opleiding dat ten minste 168 oude studiepunten of 240 ECTS punten bedraagt, wordt afgesloten. 3. In bijzondere gevallen kunnen personen met een andere opleiding dan de hierboven bedoelde tot de promotie toegang verkrijgen middels een besluit tot ontheffing van deze opleidingseis door het College voor Promoties De promovendus dient een verzoek om toegang tot de promotie in bij het College voor Promoties. Bij indiening van het verzoek legt de promovendus het cv, de publicatielijst en het getuigschrift over waaruit blijkt dat de in art. 3 lid 1 bedoelde graad is behaald respectievelijk het in art. 3 lid 2 bedoelde getuigschrift of een gewaarmerkt afschrift daarvan, danwel het bewijsstuk van het in artikel 3, lid 3 bedoelde besluit tot ontheffing van de opleidingseis. 2. De promovendus ondersteunt zijn verzoek om toegang tot de promotie met een korte omschrijving in het Engels van zijn promotiewerk, de daarbij gebruikte methodieken en de relevant geachte resultaten. 3. In geval van een dubbelpromotie wordt bij het verzoek om toegang aangegeven voor welk deel van het proefschrift of -ontwerp welke promovendus in het bijzonder verantwoordelijk is. 1 Zie voor de procedure hieromtrent de Beknopte toelichting bij het promotiereglement.

6 Promotiereglement Bij het verzoek om toegang tot de promotie wordt de bereidverklaring gevoegd van de hooglera(a)r(en) om als promotor(en) op te treden. Tevens wordt door de promotor(en) een voorstel gedaan voor de samenstelling van de gehele kerncommissie als bedoeld in hoofdstuk III. 5. Het cv en de publicatielijst van de promovendus worden toegevoegd aan het verzoek. Art Het College voor Promoties beslist binnen één maand (de periode begin juli tot midden augustus niet meegerekend) na indiening van het verzoek als bedoeld in artikel 4. De beslissing wordt schriftelijk meegedeeld aan de promovendus, de promotor(en) en de andere leden van de kerncommissie. 2. Indien de goedkeuring aan het verzoek als bedoeld in artikel 4 wordt onthouden, wordt dit schriftelijk gemotiveerd, meegedeeld onder verwijzing naar de geschillenregeling opgenomen in hoofdstuk XI van dit reglement.

7 6 Hoofdstuk III. De aanwijzing van de leden van de kerncommissie Art. 6. Art Het College voor Promoties wijst na overleg met de betrokkene een hoogleraar uit de universiteit als eerste promotor aan. Deze aanwijzing geschiedt gelijktijdig met het besluit over de toegang als bedoeld in artikel 5 van dit reglement. 2. Het College voor Promoties wijst eventueel ook een tweede promotor aan. 3. De promotor heeft tot taak de promovendus bij de totstandkoming van het proefschrift of -ontwerp te begeleiden. 4. In geval een hoogleraar van een andere universiteit bij wijze van uitzondering door het College voor Promoties wordt aangewezen als eerste promotor, wijst het College voor Promoties een hoogleraar van de universiteit als tweede promotor aan. 5. De faculteit waarin de eerste promotor werkzaam is, respectievelijk de faculteit van de tweede promotor indien de eerste promotor niet aan de universiteit is verbonden 2, wordt in dit reglement aangehaald als de betrokken faculteit. 6. Eervol ontslagen hoogleraren behouden nog gedurende vijf jaren het recht als promotor op te treden. 1. Het College voor Promoties kan eventueel één of twee copromotoren aanwijzen. Dit geschiedt gelijktijdig met het besluit over de toegang als bedoeld in artikel 5 van dit reglement. Indien twee promotoren worden aangewezen kan er hooguit een copromotor worden aangewezen. 2. Als copromotor kan een hoogleraar uit de universiteit worden benoemd, dan wel een al dan niet bij de universiteit werkzame wetenschappelijke onderzoeker of ontwerper, die de titel van doctor mag voeren en deskundig is op het gebied waarop het onderwerp van het proefschrift of -ontwerp zich richt. 3. De copromotor heeft tot taak de promotor(en) bij te staan bij de begeleiding van de promovendus. 2 Onder verbonden aan de universiteit kan ook worden verstaan: een hoogleraar die uiterlijk vijf jaren daarvoor aan de universiteit verbonden is geweest, maar inmiddels werkzaam is bij een andere universiteit of met emeritaat is.

8 Promotiereglement Art Het College voor Promoties wijst nog drie of vier leden van de in te stellen kerncommissie aan, waarvan twee van buiten de universiteit en één of twee van binnen de universiteit. De aanwijzing geschiedt gelijktijdig met het besluit over de toegang als bedoeld in artikel 5 van dit reglement. 2. De promotor(en), de eventuele copromotor(en) en de drie of vier leden bedoeld in lid 1 vormen de kerncommissie. 3. De eerste promotor, of de tweede promotor, indien de eerste promotor niet aan de universiteit verbonden is, stelt de kerncommissie voor aan de decaan. De kerncommissie beoordeelt namens de universiteit de kwaliteit van het voorgestelde proefschrift. Nadat de decaan zich overtuigd heeft van de adequaatheid van de samenstelling van de kerncommissie, geeft hij een positief advies. 4. De kerncommissie bestaat uit tenminste vijf personen, waaronder een promotor (uit de universiteit) zonder of met een of twee copromotoren, of twee promotoren (waarvan tenminste een uit de universiteit), zonder of met een copromotor en drie of vier leden. 5. De tabel hieronder geeft de mogelijke samenstellingen van de kerncommissie weer. Samenstelling Kern- en Promotiecommissie in tabelvorm Promotor(en) Co-promotor(en) Externe leden Lid TU/e Kerncommissie Voorzitter Overige leden (facultatief ), inclusief adviseurs

9 8 Hoofdstuk IV. De goedkeuring van het proefschrift of -ontwerp De toelating tot de verdediging van het proefschrift of -ontwerp Art De promovendus zendt zo spoedig mogelijk na ontvangst van het in artikel 5, lid 1 bedoelde bericht de tekst van het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp aan de leden van de kerncommissie. 2. De leden van de kerncommissie kunnen de tekst van het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp onder voorbehoud goedkeuren en daarbij voorstellen tot wijziging en/of aanvulling van de tekst doen. Als een voorstel tot wijziging en/of aanvulling van de tekst niet wordt overgenomen door de promovendus, overlegt de decaan van de betrokken faculteit met beide partijen. 3. De (eerste) promotor maakt schriftelijk zijn goedkeuring over het proefschrift of -ontwerp kenbaar aan de promovendus, de decaan van de betrokken faculteit en het College voor Promoties. 4. De (eerste) promotor vermeldt bij het verlenen van de goedkeuring, zoals bedoeld in lid 2, uitdrukkelijk het oordeel van de overige leden van de kerncommissie. 5. Ingeval van een negatief oordeel van een lid van de kerncommissie kan dit lid niet op die grond van zijn lidmaatschap worden ontheven. Het bewaken van het niveau van het doctoraat brengt met zich mee dat men zich in een dergelijk geval tegen de toekenning van het doctoraat verzet en hiervan de decaan van de betrokken faculteit onverwijld op de hoogte stelt. 6. Indien één of meer leden van de kerncommissie negatief oordelen omtrent het manuscript, wordt het besluit tot goedkeuring genomen in een door de decaan van de betrokken faculteit voorgezeten vergadering van de kerncommissie, met meerderheid van de uitgebrachte stemmen. Degenen die de vergadering niet kunnen bijwonen brengen voor de vergadering schriftelijk en beargumenteerd hun stem uit aan de voorzitter. Bij het staken van de stemmen wordt de toelating geacht te zijn geweigerd. 7. Als het College voor Promoties gerede twijfel heeft aan de kwaliteit van de beoordeling van het proefschrift door de kerncommissie, dan kan het College deze goedkeuring intrekken en overgaan tot instelling van een nieuwe kerncommissie om het proefschrift opnieuw te laten beoordelen.

10 Promotiereglement Art Nadat de goedkeuring, bedoeld in artikel 9, lid 3, is verleend, stelt de Rector Magnificus het tijdstip en de plaats van de promotie vast na overleg met de promotor(en), de eventuele copromotor(en) en de promovendus. 2. Het tijdstip, bedoeld in lid 1 ligt ten minste twee maanden (de periode begin juli tot midden augustus niet meegerekend) na datum van goedkeuring, bedoeld in artikel 9, lid Direct na de in artikel 9, lid 3 bedoelde goedkeuring moeten van het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp de voor- en achterkant van het titelblad aan de Rector Magnificus ter goedkeuring worden aangeboden, de Engelse samenvatting met boven de tekst de vermelding van de Engelse titel van het proefschrift of -ontwerp en het curriculum vitae van de promovendus worden aangeleverd. Op de achterkant van het titelblad wordt vermeld dat goedkeuring aan het proefschrift of -ontwerp is verleend door de promotor(en), onder vermelding van de naam/namen van de promotor(en) en indien van toepassing de naam/namen van de copromotor(en). Het is niet toegestaan om na de goedkeuring op de voor- en achterkant van het titelblad wijzigingen aan te brengen, noch in de inhoud, noch in de lay-out. 4. Nadat de goedkeuring, bedoeld in artikel 9, lid 3 en artikel 10, lid 3 is verleend, kan het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp worden vermenigvuldigd.

11 10 Hoofdstuk V. De promotiecommissie Art. 11. Art Het voorstel tot samenstelling van de promotiecommissie wordt door de eerste promotor ingediend bij het College voor Promoties; het voorstel behoeft het positief advies van de decaan van de betrokken faculteit. 2. Het voorstel bedoeld in lid 1, wordt ingediend gelijktijdig met de melding van de goedkeuring van het proefschrift of -ontwerp aan het College voor Promoties als bedoeld in artikel 9, lid Het College beslist binnen één maand (de periode begin juli tot midden augustus niet meegerekend) na indiening van het voorstel. De beslissing wordt schriftelijk medegedeeld aan de promotor(en), de overige leden van de commissie en de promovendus. 1. De promotiecommissie bestaat uit: a. de voorzitter, aangewezen op grond van artikel 13, lid 1; b. de promotor(en); c. de copromotor(en); d. de leden, aangewezen op grond van artikel 8, lid 1; e. eventueel een of twee overige leden; f. eventueel adviseurs als bedoeld in artikel De personen genoemd onder a en b dienen hoogleraar te zijn. De personen genoemd onder c kunnen hoogleraar zijn of zijn gerechtigd de titel doctor te dragen. De personen genoemd onder d en e dienen: * hoogleraar aan een universiteit in binnen- of buitenland te zijn; * of universitair hoofddocent aan een Nederlandse of associate professor aan een buitenlandse universiteit te zijn; * of niet verbonden te zijn aan een universiteit, maar anderszins naar het oordeel van het College voor Promoties over voldoende bekwaamheid te beschikken om in de commissie zitting te hebben, zoals Dr.habil. Ten behoeve van aanwijzing tot lid van de kern- of promotiecommissie van deze zgn. deskundige dient de eerste promotor een met redenen omkleed voorstel in, met daarbij een curriculum vitae en een publicatielijst van betrokkene. Eervol ontslagen hoogleraren kunnen tot vijf jaren na hun ontslag zitting hebben in de commissie zoals genoemd onder d of e. 3. Tenminste de helft van de stemhebbende leden van de kerncommissie dient hoogleraar te zijn.

12 Promotiereglement De in lid 1 onder a, b, d en e genoemde personen zijn stemhebbend lid van de commissie. Indien een copromotor hoogleraar of uhd is aan een Nederlandse universiteit is hij eveneens stemhebbend lid van de promotiecommissie. Indien hij daar aan niet voldoet maakt hij met raadgevende stem deel uit van de commissie. De totale promotiecommissie, de adviseurs als bedoeld in artikel 14 inbegrepen, bestaat uit ten hoogste 8 personen van wie tenminste 5 stemhebbende leden. 5. Tenminste de helft van de personen uit de promotiecommissie, de eventuele adviseurs als bedoeld in artikel 14 inbegrepen, dient verbonden te zijn aan de universiteit. 6. Op voorstel van de (eerste) promotor en met instemming van de Rector Magnificus en de decaan van de betrokken faculteit kan het College afwijken van het bepaalde in lid 4 en 5. Art. 13. Art De Rector Magnificus of degene die door het College voor Promoties is aangewezen, is voorzitter van de promotiecommissie. 2. Eén van de bij de universiteit werkzame leden van de promotiecommissie, in onderling overleg daartoe aangewezen, is secretaris van de promotiecommissie. 1. Het College voor Promoties kan op voorstel van de eerste promotor en op eigen gezag adviseurs aan de promotiecommissie toevoegen. 2. In geval adviseurs aan de promotiecommissie worden toegevoegd op gezag van het College voor Promoties wordt tevoren overleg gepleegd met de eerste promotor. 3. De adviseurs nemen deel aan het beraad van de commissie; zij hebben daarin een raadgevende stem.

13 12 Hoofdstuk VI. Het proefschrift of -ontwerp en de stellingen Art. 15. Art Het proefschrift kan bestaan uit hetzij een wetenschappelijke verhandeling over een bepaald onderwerp, hetzij een aantal afzonderlijke wetenschappelijke verhandelingen, die alle of voor een gedeelte reeds openbaar zijn gemaakt. 2. Onder een proefontwerp wordt verstaan een ontwerp dat tot stand is gekomen met gebruikmaking van geëigende vaktheoretische kennis en methodieken, voorzien van een wetenschappelijke verantwoording en documentatie. Het proefontwerp dient een oorspronkelijke bijdrage te leveren aan het verder ontwikkelen van bestaande wetenschappelijke kennis. 3. In geval het proefschrift of ontwerp bestaat uit een bundeling van afzonderlijke wetenschappelijke verhandelingen, dan wel deelontwerpen, moet aan de volgende vereisten worden voldaan: a. De verschillende wetenschappelijke verhandelingen danwel deelontwerpen dienen onderling met betrekking tot een bepaald onderwerp voldoende samenhang te vertonen en te zijn voorzien van een samenvattend hoofdstuk. b. In geval van één of meer van de verhandelingen danwel deelontwerpen door verscheidene auteurs is/zijn geschreven danwel vervaardigd, is vereist dat wordt aangegeven welke delen op de daadwerkelijke bijdrage van de promovendus zijn gebaseerd. 4. Aan het proefschrift of -ontwerp wordt toegevoegd: a. een kort curriculum vitae; b. een door de eerste promotor goedgekeurde samenvatting in het Engels met boven de tekst de vermelding van de Engelse titel van het proefschrift of -ontwerp; c. het door de Rector Magnificus goedgekeurde titelblad. 1. In geval van gezamenlijk onderzoek of ontwerp kan het resultaat hiervan tot een gezamenlijk proefschrift of -ontwerp van twee promovendi leiden, mits voldaan is aan de voorwaarden dat: a. elke promovendus een zelfstandige, afgrensbare en voor de promotie toereikende bijdrage heeft geleverd, een en ander ten genoegen van ieders promotor(en); b. elke promovendus de persoonlijke verantwoording op zich neemt, zowel voor een als zodanig aan te geven deel van het proefschrift of -ontwerp als voor de samenhang van het geheel;

14 Promotiereglement c. in een inleiding op het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp wordt aangegeven, voor welk deel van het proefschrift of -ontwerp welke promovendus in het bijzonder verantwoordelijk is; d. de in artikel 10, lid 3 bedoelde vermelding op de keerzijde van het titelblad voor ieder van de promovendi wordt aangegeven; e. elke promovendus het vereiste aantal stellingen aan het proefschrift of -ontwerp toevoegt als wordt gekozen voor het toevoegen van stellingen. 2. In geval van een gezamenlijk proefschrift of -ontwerp als bedoeld in het vorige lid gelden de procedures en voorschriften van dit reglement voor elke promovendus afzonderlijk. 3. Wanneer in bovengenoemde situatie de verdediging van het proefschrift of -ontwerp in één zitting plaatsvindt, en de personele bezetting van de promotiecommissie van beide promovendi overeenkomt, is er sprake van een dubbelpromotie. (Zie voor aangepast protocol onder Protocol promotiezitting ) Art Aan het proefschrift of -ontwerp kunnen stellingen worden toegevoegd. Als stellingen worden toegevoegd dienen, naast de stellingen over het proefschrift, ten minste zes van de stellingen géén betrekking te hebben op het onderwerp van het proefschrift of -ontwerp. Vier van deze stellingen dienen wetenschappelijk-technisch van aard te zijn en twee van algemeen maatschappelijke aard. Een stelling dient de mening van de promovendus te verwoorden en mag derhalve niet uitsluitend uit een citaat bestaan. 2. Stellingen dienen zodanig van inhoud te zijn dat discussie erover met de promotiecommissie mogelijk is. 3. De stellingen zijn zo mogelijk voorzien van literatuurverwijzingen of bronvermeldingen. 4. Nadat de stellingen door de eerste promotor zijn voorzien van een verklaring dat hij verdediging mogelijk acht, zendt de promovendus zijn stellingen tenminste zes weken voor de promotiedatum ter goedkeuring aan de Rector Magnificus (via het Bureau voor Promoties en Plechtigheden). De Rector Magnificus ziet er op toe dat stellingen niet onnodig kwetsend zijn voor personen of groepen van personen en geen afbreuk kunnen doen aan de reputatie van de universiteit.

15 14 Art. 18. Art. 19. Art. 20. Art. 21. Het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp en de daaraan toegevoegde stellingen worden geschreven in het Nederlands, Engels, Frans of Duits of met goedkeuring van het College voor Promoties in een andere taal. In alle gevallen wordt daaraan een vertaling van de titel en een samenvatting van de inhoud in het Engels, met boven de tekst de vermelding van de Engelse titel van het proefschrift of -ontwerp, toegevoegd. Het proefschrift, dan wel de documentatie behorend bij het proefontwerp dient te worden gedrukt 3. Het is niet toegestaan advertenties in het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp op te nemen. Het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp mag dankbetuigingen bevatten, mits in bescheiden vorm, een en ander in overleg met de eerste promotor. 3 Voor voorwaarden hieromtrent kan contact opgenomen worden met het Bureau voor Promoties en Plechtigheden.

16 Promotiereglement Hoofdstuk VII. De verspreiding van het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp Art De gedrukte versie van het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp en de eventuele stellingen moeten uiterlijk vier weken voor de promotiedatum aan de voorzitter van de promotiecommissie en elk der tot de promotiecommissie behorende personen worden toegezonden; indien aan dit vereiste niet wordt voldaan, kan de datum van de promotie op gezag van de Rector Magnificus worden verschoven. 2. De promovendus draagt eveneens zorg voor de verdere verspreiding van het proefschrift, dan wel van de documentatie van het proefontwerp met inachtneming van de daarvoor geldende richtlijnen 4. 4 Zie ook de Beknopte toelichting bij het promotiereglement.

17 16 Hoofdstuk VIII. De promotieplechtigheid Art. 23. Art. 24. Art. 25. Art De promotie vindt in het openbaar plaats ten overstaan van de promotiecommissie als bedoeld in artikel Ieder die wenst te opponeren en geen deel uit maakt van de promotiecommissie, moet daartoe ten minste drie weken voor de promotiedatum schriftelijk een verzoek indienen bij de Rector Magnificus onder vermelding van het onderwerp van de vraag of anderszins met redenen omkleed. 3. Een opponent, zoals bedoeld in lid 2, dient zelf gepromoveerd te zijn. 4. De Rector Magnificus deelt aan degene die het in lid 2 bedoelde verzoek heeft ingediend, mede of hij al dan niet toestemming verleent. De Rector Magnificus, zijn plaatsvervanger of degene die daartoe door het College voor Promoties is aangewezen, zit de openbare zitting voor waarin het proefschrift of -ontwerp en de eventuele stellingen worden verdedigd. De voorzitter stelt de volgorde vast volgens welke geopponeerd zal worden. De zitting begint met een presentatie van ongeveer 10 minuten door de promovendus, waarna allereerst de leden en eventuele adviseurs van de promotiecommissie opponeren (ongeveer 10 minuten elk) en daarna, als de tijd dit toelaat, de (co-) promotoren. 1. De verdediging eindigt één uur na aanvang van de openbare zitting en geschiedt in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. 2. Indien het proefschrift of -ontwerp door meer dan één persoon is voorbereid geschiedt de verdediging door ieder van hen volgens het in het eerste lid bepaalde. 1. De promotiecommissie neemt namens het College voor Promoties, na schorsing van de openbare zitting, de beslissing over de verlening van de graad doctor in een besloten vergadering. 2. De beslissing over de verlening van de graad doctor wordt genomen, rekening houdend met de beslissing van de kerncommissie als bedoeld in artikel 9 en de verdediging van het proefschrift of -ontwerp en de eventuele stellingen door de promovendus, zonodig door stemming. Indien de stemmen staken wordt de graad doctor niet toegekend.

18 Promotiereglement Art De voorzitter deelt, na heropening van de openbare vergadering, de beslissing als bedoeld in artikel 26 lid 2 aan de promovendus mede. 2. Ten bewijze dat de graad doctor is toegekend ontvangt de gepromoveerde een in het Nederlands opgesteld getuigschrift, ondertekend door de (waarnemend) Rector Magnificus, de promotor(en) en eventueel de copromotor(en). 3. Aan de promovendus kan op zijn verzoek een in het Engels, Duits of Frans opgestelde verklaring worden verstrekt, waarin staat dat betrokkene aan de universiteit gepromoveerd is, met vermelding van (co)promotor(en), titel van het proefschrift of -ontwerp en datum van de promotie.

19 18 Hoofdstuk IX. De Cum Laude regeling Art Bij de in artikel 9 lid 3 vermelde schriftelijke goedkeuring over het proefschrift of -ontwerp kan de eerste promotor, namens en met instemming van de overige leden van de kerncommissie, schriftelijk en met redenen omkleed, voorstellen het doctoraat Cum Laude toe te kennen. Het verrichte promotieonderzoek moet van een uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn en met een uitzonderlijke mate van zelfstandigheid uitgevoerd zijn. Dit in het Engels opgestelde voorstel is voorzien van de namen van vier deskundigen, niet behorend tot de promotiecommissie, die benaderd kunnen worden om hun oordeel te geven over het promotieonderzoek. 2. Over een dergelijk voorstel wordt de Cum Laude Commissie gehoord. Deze commissie wordt voorgezeten door de Rector Magnificus en bestaat verder uit negen hoogleraren van de universiteit, voor een periode van vier jaren benoemd door het College voor Promoties. De leden kunnen één maal worden herbenoemd. 3. De Cum Laude Commissie toetst de voorstellen op de volgende elementen: * is er een helder gesteld doel en hoe wordt dat doel al dan niet bereikt; * is er evident sprake van vernieuwend onderzoek; * is de tekst duidelijk en to the point geschreven; * wat is de eigen bijdrage van de promovendus aan het proefschrift of -ontwerp; * welk impact heeft het proefschrift of -ontwerp op het vakgebied; * is er sprake van een uitstekende analyse. Van belang is verder of gepubliceerd is in toonaangevende tijdschriften en of de promotie binnen de daarvoor gestelde termijn is afgerond. 4. De Cum Laude Commissie dient, met maximaal één stem tegen, in te stemmen met het voorstel, anders is het verworpen. Stemonthoudingen zijn niet toegestaan. 5. Het besluit van de Cum Laude Commissie wordt uiterlijk één week voor de promotie ter kennis gebracht aan de leden van de desbetreffende promotiecommissie.

20 Promotiereglement De promotiecommissie beslist na afloop van de verdediging bij schriftelijke stemming over het voorstel Cum Laude toe te kennen, nadat het besluit tot het verlenen van de doctorstitel is genomen. Bij de stemming over het Cum Laude mag er maximaal één stem tegen zijn. Stemonthoudingen zijn niet toegestaan. 7. Bij de gehele procedure wordt door alle betrokkenen strikte geheimhouding in acht genomen. 8. Indien de mogelijkheid bestaat dat het Cum Laude wordt toegekend, worden er twee getuigschriften gereed gemaakt, één met en één zonder de vermelding cum laude. Het niet gebruikte getuigschrift wordt na de beraadslaging onmiddellijk vernietigd. De uitgebreide procedure is beschikbaar op

21 20 Hoofdstuk X. De bi-promotie Art. 29. Art. 30. Art. 31. Art. 32. Op grond van een overeenkomst tussen de universiteit en een buitenlandse universiteit kan een promovendus aan elk van beide universiteiten promoveren. De voorwaarden waaronder een dergelijke promotie kan plaatsvinden worden in deze overeenkomst nader geregeld. De voorwaarden als bedoeld in artikel 29 betreffen in ieder geval de volgende onderwerpen: * het onderzoek wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van twee promotoren, in elk land één; * het proefschrift of ontwerp wordt als eerste aan de universiteit verdedigd voor een gemengde promotiecommissie, evenredig samengesteld uit leden namens beide universiteiten; indien gewenst door de buitenlandse universiteit kan daar een tweede verdediging plaatsvinden; de Rector Magnificus kan (onder voorwaarden) toestemming verlenen van die regel af te wijken; * het proefschrift of -ontwerp wordt geschreven in het Engels; * de voorbereidingstijd van het proefschrift of -ontwerp wordt in elkaar afwisselende perioden evenredig verdeeld tussen beide universiteiten. Hiervan mag alleen onderbouwd afgeweken worden. Voorzover niet anders is bepaald in de overeenkomst als bedoeld in artikel 29 vindt de bi-promotie bij de universiteit plaats op grond van de bepalingen van het promotiereglement van de universiteit. Ten bewijze dat de verlening van de graad doctor is geschied op grond van een bi-promotie wordt op het in artikel 27 bedoelde getuigschrift vermeld dat deze promotie in samenwerking met de andere universiteit geschiedt.

22 Promotiereglement Hoofdstuk XI. Geschillenregeling Art. 33. Art. 34. Art Indien tijdens de voorbereiding van de promotie een geschil ontstaat dat niet in onderling overleg tot een oplossing kan worden gebracht, verleent de decaan van de betrokken faculteit, op verzoek van een der partijen, zijn bemiddeling. Indien de decaan lid is van de kerncommissie verricht zijn plaatsvervanger deze taak. 2. De decaan van de betrokken faculteit brengt zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen een maand, schriftelijk advies uit aan alle betrokkenen. 3. Indien deze bemiddeling niet binnen een maand tot overeenstemming leidt, kan één of elk der partijen zich schriftelijk wenden tot de Rector Magnificus. 1. De Rector Magnificus stelt de zaak in handen van het College voor Promoties, met het verzoek om een commissie van beroep in te stellen. 2. De commissie van beroep bestaat uit tenminste drie hoogleraren, door elk der partijen één aan te wijzen, alsmede de Rector Magnificus danwel een lid van het College voor Promoties. 3. De commissie kan uitgebreid worden indien de Rector Magnificus dit noodzakelijk acht. 1. De commissie van beroep hoort alle betrokkenen en brengt binnen zes weken advies uit aan het College voor Promoties in de vorm van een met redenen omkleed conceptbesluit. Bij dit conceptbesluit wordt rekening gehouden met de belangen van de promovendus en de verantwoordelijkheid die de (co)promotor(en) en de decaan uit hoofde van hun taak dragen. 2. Het College voor Promoties wijkt van het advies van de commissie van beroep slechts af om zwaarwegende redenen. 3. Het College voor Promoties brengt zijn gemotiveerd besluit ter kennis van partijen.

23 22

24 Promotiereglement Hoofdstuk XII. Overgangs- en slotbepalingen Art. 36. Art. 37. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de (waarnemend) Rector Magnificus. Dit reglement is vastgesteld in de vergadering van het College voor Promoties, gehouden op 22 juni 2009.

25 24 Tijdschema voorbereiding promoties Tijd Actie/besluit Door Artikel Ruim vooraf Verzoek om ontheffing van de promovendus/ 3.2 opleidings eis voor kandidaten met een beoogd promotor buitenlandse vooropleiding en verzoek om principe besluit voor kandidaten met een hbo opleiding oude stijl Tenminste zes Verzoek om toegang indienen promovendus/ 4.1 maanden voor (formulier I): promotor de gewenste * Beschrijving van het onderzoek incl. 4.2 promotiedatum gebruikte methodes * Bereidverklaring promotor 4.4 * Voorstel samenstelling kerncommissie 4.4 * Cv en publicatielijst 4.5 Spoedig daarna Bevestiging besluit tot toegang rector 5.1 Ruim twee Kerncommissie keurt proefschrift of promotor 9.3 maanden voor -ontwerp goed en eerste promotor en de gewenste stelt promotiecommissie voor 11.1 promotiedatum (formulier II + bijlagen) Evt. voorstel Cum Laude promotor 28.1 Datum promotie wordt definitief rector 10.1 Goedkeuring voor- en achterkant rector 10.3 titelblad Tenminste zes Bevestiging goedkeuring samenstelling rector 11.3 weken voor de promotiecommissie promotiedatum Eventuele stellingen voorleggen aan promovendus 17.4 rector

26 Promotiereglement Tijd Actie/besluit Door Artikel Tenminste vier Toezending van het proefschrift/ promovendus 22.1 weken voor de documentatie proefontwerp en de en definitieve evt. stellingen aan de leden van de 22.2 promotiedatum promotiecommissie, overigen en bibliotheek Eén week Toezending besluit Cum Laude rector 28.5 voor de commissie aan de leden van de promotiedatum promotiecommissie

27 26 Beknopte toelichting bij het promotiereglement Het promotiereglement TU/e is gebaseerd op de wettelijke bepalingen van de WHW. De bevoegdheid om als promotor op te treden komt volgens de WHW toe aan een hoogleraar van een Nederlandse universiteit of van de Open Universiteit dan wel van een buitenlandse universiteit of een bijzonder hoogleraar. Ook oud hoogleraren kunnen binnen vijf jaar na eervol ontslag, als promotor optreden. Oud hoogleraren behouden gedurende vijf jaar het recht om als stemhebbend lid van de commissie op te treden (WHW art. 9.19, lid 3). Daarna wordt het stemhebbend lidmaatschap alleen nog bij grote uitzondering verleend. Het College voor Promoties benoemt per commissie maximaal één persoon als deskundige (niet zijnde hoogleraar of uhd). Deze deskundige dient zelf gepromoveerd te zijn. Het betreft hier altijd een deskundige van buiten de universitaire gemeenschap. Ud s kunnen niet als deskundige aangewezen worden; indien men een ud een functie in een promotiecommissie wil geven kan aanwijzing als copromotor of als adviseur overwogen worden. Ook voor anderen die niet benoembaar zijn als lid van de promotiecommissie en bij uitstek deskundig zijn op (een deel van) het gebied dat het proefschrift of -ontwerp beslaat, bestaat de mogelijkheid tot aanwijzing als adviseur. Indien een promotor die niet aan de universiteit verbonden is (gastpromotor) wordt aangewezen, wijst het College voor Promoties als tweede promotor een hoogleraar van binnen de universiteit aan die dan onder meer behulpzaam kan zijn bij de promotieprocedure van deze instelling. De combinatie van een eerste en tweede promotor van buiten wordt alleen bij uitzondering toegestaan door het College voor Promoties. Omdat het systeem van goedkeuring van het proefschrift grotendeels gebaseerd is op het vertrouwen in de promotoren (eerste en tweede), is het ongewenst als beiden niet (of niet meer) werkzaam zijn aan de universiteit. Het betreft die gevallen waarbij de eerste of tweede promotor niet verbonden is aan de universiteit en de tweede of eerste promotor, (uiterlijk vijf jaar daarvoor) wel verbonden is (geweest) aan de universiteit, maar inmiddels werkzaam is bij een andere universiteit of met emeritaat is, danwel beide promotoren (uiterlijk vijf jaar daarvoor) verbonden zijn (geweest) aan de universiteit, maar inmiddels werkzaam aan een andere universiteit of met emeritaat. In alle voorkomende gevallen wordt door het College voor Promoties aan de decaan een aparte schriftelijke motivatie gevraagd. Het cv van de promovendus, inclusief publicatielijst, wordt toegevoegd aan het verzoek om toegang tot de promotie. Deze toevoeging kan in het geval van ongewone situaties (met name bij buiten promovendi die onbekend zijn aan

28 Promotiereglement de universiteit) een waarschuwingssignaal geven en aanleiding zijn tot grotere oplettendheid bij de decaan. De promovendus dient zelf te zorgen voor dit cv. Het College voor Promoties kan om inzage van het cv verzoeken aan de decaan. Bij twijfel zal de decaan aan de eerste promotor vragen om het korte cv van een buitenlid van de promotiecommissie. Het College voor Promoties kan om inzage van het cv verzoeken aan de decaan. Van een definitief proefschrift of ontwerp is pas sprake, nadat de kerncommissie de in artikel 9, lid 3 en 4 bedoelde beslissing heeft genomen. Het is van het grootste belang dat alle betrokkenen bij de promotie zich houden aan de voorgeschreven termijnen. Het bij het promotiereglement opgenomen tijdschema biedt een goed hulpmiddel om die termijnen te volgen. De belangrijkste beslispunten zijn: * het besluit van het College voor Promoties tot toegang tot de promotie, alsmede de aanwijzing door dit College van de promotor(en) en copromotor(en), alsook de aanwijzing van nog drie leden van de in te stellen kerncommissie; * de goedkeuring door de promotor(en) van het proefschrift of ontwerp en aanvaarding daarvan als proeve van bekwaamheid tot het zelfstandig beoefenen van de wetenschap, alsmede de beslissing door de promotor(en) dat de promovendus, gezien het proefschrift of ontwerp, kan worden toegelaten tot de verdediging; * de verlening van de graad doctor, al dan niet Cum Laude door het College voor Promoties, na de verdediging van het proefschrift of -ontwerp en de eventuele stellingen ten overstaan van de promotiecommissie, bestaande uit tenminste 5 stemhebbende leden (zie artikel 12.4). Belangrijk in dit verband is ook artikel 22.1 dat de Rector Magnificus het recht geeft op eigen gezag de datum van de promotie te verschuiven, indien het proefschrift of de documentatie van het proefontwerp in definitieve vorm niet tijdig aan alle leden van de promotiecommissie wordt gezonden. In artikel 3, lid 3 wordt gesproken over het besluit tot ontheffing van de opleidingseis. Het College voor Promoties laat zich in deze adviseren door de desbetreffende Doctoraal of Master examencommissie. Deze kan zich desgewenst laten (pré)adviseren door de Secretaris Toelatingscommissie en/of via deze door de NUFFIC. Het College voor Promoties heeft de Rector Magnificus gemandateerd tot het nemen van de bedoelde besluiten.

29 28 Aangetekend dient te worden dat personen met een buitenlandse vooropleiding welke in eigen land geen toelating tot de promotie zou geven, ook aan de universiteit in de regel niet zullen worden toegelaten. In zeer uitzonderlijke gevallen (met Nederlandse of buitenlandse vooropleiding) zal de Rector Magnificus daartoe gemandateerd door het College voor Promoties een kleine commissie aanwijzen die zich in voorbereidende zin buigt over de vraag of eventuele toelating gerechtvaardigd zou kunnen zijn. Hierover besluit uiteindelijk het College voor Promoties. Het College voor Promoties zal daarbij de examencommissie van de betrokken faculteit horen. Aan personen die een Nederlandse hbo opleiding oude stijl hebben gevolgd wordt geadviseerd ruim van tevoren, bij voorkeur vóór de feitelijke start van het promotieonderzoek of ontwerp een principe toelating te vragen. Uitgangspunt hierbij is dat volgens de WHW iemand met een hbo opleiding oude stijl in principe toegelaten kan worden tot de promotie. Van belang is daarbij dat de kandidaat over voldoende ervaring met wetenschappelijk onderzoek beschikt om de promotie tot een goed einde te brengen. Op basis van het curriculum vitae, een publicatielijst en een aanbeveling van de beoogd promotor kan de haalbaarheid van deze toelating vooraf beoordeeld worden. In artikel 22.2 (verspreiding van het proefschrift of documentatie van het proefontwerp) wordt gesproken over de daarvoor geldende voorwaarden. Deze luiden samengevat: * de promotiecommissie; * faculteit (aantal nader te bepalen in overleg met de promotor); * bibliotheek: 3 exemplaren (bestemd voor het ruilverkeer); * 3 exemplaren voor het Bureau voor Promoties en Plechtigheden; * 2 exemplaren bestemd voor persvoorlichting; * digitale versie proefschrift voor de bibliotheek (alleen met toestemming promovendus). Voor informatie betreffende ISBN-nummer voor proefschriften, zie

30 Promotiereglement Vertrouwelijke bedrijfsinformatie kan in een vertrouwelijke bijlage bij het proefschrift of ontwerp worden opgenomen. Deze vertrouwelijke bijlage maakt geen deel uit van het formele proefschrift of ontwerp en maakt geen deel uit van de beraadslagingen in de kern- respectievelijk promotiecommissie en dus ook niet van de beoordeling van het proefschrift of ontwerp. Het is toegestaan om logo s van wetenschappelijke organisaties en/of onderzoeksscholen op te nemen in het proefschrift, mits in bescheiden vorm en in zwart-wit.

31 30 Protocol promotiezitting Het protocol vindt plaats zonder of met 2 paranimfen. 1. Kleding Hoogleraren: dames: toga, baret, witte blouse, donker kostuum, zwarte schoenen; heren: toga, baret, donker kostuum, wit overhemd, grijze das, zwarte schoenen. Niet hoogleraren: dames: donker kostuum, witte blouse; heren: donker kostuum of jacquet, wit overhemd; pedel: toga, baret, grijze das. Promovendus en paranimfen: dames: donker kostuum, witte blouse; heren: rokkostuum. N.B. Voor alle betrokkenen die afkomstig zijn uit het buitenland geldt dat kleding die gedragen zou worden bij een vergelijkbare gelegenheid in eigen land, ook bij een promotie aan de universiteit is toegestaan. 2. Beeld- en geluidsopnamen Het is toegestaan tijdens de verdediging beeld- of geluidsopnamen te maken, mits dit niet hinderlijk is (dat wil zeggen niet rondlopen, behalve bij de uitreiking). 3. Verloop van de plechtigheid a. Twintig minuten voor de aanvang van de zitting: bijeenkomst van de promotiecommissie in, hetzij Commissiekamer 4 (niveau -1) bij een promotieplechtigheid in Collegezaal 4, hetzij Commissiekamer 5 (niveau -1) bij een promotieplechtigheid in Collegezaal 5 van het Auditorium. De voorzitter stelt de volgorde vast, waarin door de leden en eventueel door anderen zal worden geopponeerd. b. De pedel wijst de eventuele paranimfen, die de promovendus vergezellen, plaatsen aan in de zaal achter de promovendus. Voor degene die vanuit de zaal opponeert, wordt eveneens een plaats gereserveerd op de eerste rij.

32 Promotiereglement c. Vlak voor de aanvang van de promotiezitting: de commissie begeeft zich, voorafgegaan door de pedel, in de volgende volgorde naar de zaal waar de promotie zal plaatsvinden: voorzitter en secretaris, promotor(en), eventuele copromotor(en) en een lid et cetera. De promovendus, de eventuele paranimfen en de overige aanwezigen staan op bij het binnen treden van de promotiecommissie. d. De voorzitter van de promotiecommissie opent de zitting. Hij verzoekt de promovendus achter de katheder plaats te nemen. De paranimfen begeven zich naar hun plaatsen schuin achter de promovendus. De promovendus krijgt eerst de gelegenheid een beknopte uiteenzetting betreffende zijn promotieonderzoek te geven (maximaal 10 minuten). De voorzitter van de promotiecommissie geeft het woord beurtelings aan een opponent (teneinde bedenkingen te uiten of een vraag te stellen) en aan de promovendus (om de opponent te antwoorden). De promovendus spreekt de opponenten als volgt aan: hooggeleerde opponent (hoogleraar), zeergeleerde opponent (niet hoogleraar). De promotor en copromotor worden aldus aangesproken door de promovendus: hooggeleerde promotor c.q. zeergeleerde copromotor. De leden van de promotiecommissie spreken de promovendus aan met: geachte promovendus. e. Na een uur kondigt de pedel aan: Hora est. De voorzitter van de promotiecommissie verzoekt de promovendus in de zaal plaats te nemen en geeft te kennen dat de commissie zich zal terugtrekken voor nader beraad. De commissie verlaat hierop de zaal. f. Nadat het beraad is afgerond keert de commissie, voorafgegaan door de pedel, terug naar de zaal in de volgende volgorde: voorzitter en secretaris, promotor(en), eventuele copromotor(en) en een lid et cetera. g. De voorzitter van de promotiecommissie heropent de vergadering en verzoekt de promovendus voor de tafel te gaan staan. De paranimfen stellen zich aan weerszijden van de promovendus op. De voorzitter van de promotiecommissie deelt mee dat het College voor Promoties heeft besloten de promovendus de graad van doctor, al dan niet Cum Laude, te verlenen.

33 32 h. De (eerste) promotor promoveert de promovendus tot doctor. De commissie en de mensen in de zaal zitten; eerste promotor, jonge doctor en eventuele paranimfen staan. De (eerste) promotor houdt een korte toespraak. i. De voorzitter van de promotiecommissie feliciteert de jonge doctor namens het College voor Promoties en wijst op de rechten en plichten verbonden aan de doctorsgraad. De (eerste) promotor is gaan zitten. Alleen de jonge doctor en eventuele paranimfen wordt verzocht om in de zaal plaats te nemen. De zitting wordt gesloten door de voorzitter van de promotiecommissie als de jonge doctor weer zit. j. De promotiecommissie verlaat de zaal, voorop gegaan door de pedel. De pedel haalt daarna de jonge doctor op. 4. Verloop van de plechtigheid in geval van een dubbelpromotie De promotiezitting duurt in het geval van een dubbelpromotie inclusief beraad ruim 2 uur. Deze promoties dienen om uur aan te vangen. Om uur voorbespreking commissie, de duur van de voorbespreking is ongeveer een half uur. Om uur beknopte uiteenzetting betreffende promotieonderzoek; per promovendus 5 minuten, na elkaar. Om uur verdediging promovendus die het eerst het woord krijgt 45 minuten (andere promovendus neemt plaats op de voorste rij). Om uur kondigt de pedel het einde aan van de verdediging door de promovendus die het eerst het woord kreeg. De voorzitter van de promotiecommissie nodigt de eerste promovendus uit om te gaan zitten (voorste rij) en de tweede promovendus om plaats te nemen achter het katheder. De duur van deze verdediging is ook 45 minuten. Desgewenst kan tussen de verdediging van de eerste en de tweede promovendus de zitting kort geschorst worden. Om uur kondigt de pedel aan: Hora est. De voorzitter van de promotiecommissie verzoekt de tweede promovendus in de zaal plaats te nemen en geeft te kennen dat de promotiecommissie zich zal terugtrekken voor nader beraad (duur 20 à 30 minuten). Om ongeveer uur worden de jonge doctoren toegesproken.

34 Informatie Bureau voor Promoties en Plechtigheden Hoofdgebouw 0.28 Telefoon: /

Inleiding 3. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen Art. 1 en 2 4. Hoofdstuk II: De toegang tot de promotie Art. 3, 4 en 5 5

Inleiding 3. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen Art. 1 en 2 4. Hoofdstuk II: De toegang tot de promotie Art. 3, 4 en 5 5 Promotiereglement TU/e 2004 Inhoud Inleiding 3 Hoofdstuk I: Algemene bepalingen Art. 1 en 2 4 Hoofdstuk II: De toegang tot de promotie Art. 3, 4 en 5 5 Hoofdstuk III: De aanwijzing van de (eerste) Art.

Nadere informatie

Promotiereglement. Versie september Where innovation starts

Promotiereglement. Versie september Where innovation starts Promotiereglement Versie september 2015 Where innovation starts Promotiereglement 1 Inhoud Inleiding 2 Hoofdstuk I. Algemene bepalingen Art. 1 en 2 3 Hoofdstuk II. De toegang tot de promotie Art. 3, 4

Nadere informatie

Artikel 4 1. Het proefschrift kan door één persoon dan wel door twee personen tezamen worden geschreven.

Artikel 4 1. Het proefschrift kan door één persoon dan wel door twee personen tezamen worden geschreven. Promotiereglement van de Open Universiteit Nederland Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: Wet : de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW)

Nadere informatie

Procedureoverzicht Promotietraject (Promotiereglement 2015)

Procedureoverzicht Promotietraject (Promotiereglement 2015) overzicht Promotietraject (Promotiereglement 2015) Hieronder volgt een overzicht van de stappen in de formele procedure die uiteindelijk wordt afgesloten door de openbare verdediging van het proefschrift.

Nadere informatie

Procedureoverzicht Promotietraject Faculteit der Geesteswetenschappen (Promotiereglement 2015)

Procedureoverzicht Promotietraject Faculteit der Geesteswetenschappen (Promotiereglement 2015) Procedureoverzicht Promotietraject Faculteit der Geesteswetenschappen (Promotiereglement 2015) Hieronder volgt een overzicht van de stappen in de formele procedure die uiteindelijk wordt afgesloten door

Nadere informatie

(De grijs gedrukte teksten zijn artikelen uit de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW))

(De grijs gedrukte teksten zijn artikelen uit de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW)) PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT UTRECHT (De grijs gedrukte teksten zijn artikelen uit de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW)) Artikel 7.19 WHW Promotiereglement; eredoctoraat

Nadere informatie

Artikel 4 1. Het proefschrift kan door één persoon dan wel door twee personen worden geschreven.

Artikel 4 1. Het proefschrift kan door één persoon dan wel door twee personen worden geschreven. U2017/01484/ROF Promotiereglement van de Open Universiteit Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: Wet: de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Promotiereglement van de

Promotiereglement van de Promotiereglement van de Open Universiteit Open Universiteit www.ou.nl 6117235 6117235ENG Hoofdstuk I Algemene bepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: Wet: de Wet op het Hoger onderwijs

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT VOOR HUMANISTIEK INHOUDSOPGAVE

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT VOOR HUMANISTIEK INHOUDSOPGAVE PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT VOOR HUMANISTIEK INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 HET DOCTORAAT 1 Algemene bepalingen 2 Toegang tot de promotie Promovendus Promotor Co-promotor 3 Totstandkoming proefschrift 4

Nadere informatie

(De grijs gedrukte teksten zijn artikelen uit de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW))

(De grijs gedrukte teksten zijn artikelen uit de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW)) PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT UTRECHT (De grijs gedrukte teksten zijn artikelen uit de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW)) Artikel 7.19 WHW Promotiereglement; eredoctoraat

Nadere informatie

Promotiereglement 1987 Technische Universiteit Eindhoven vastgesteld door het College van Dekanen op

Promotiereglement 1987 Technische Universiteit Eindhoven vastgesteld door het College van Dekanen op Promotiereglement 1987 Technische Universiteit Eindhoven vastgesteld door het College van Dekanen op 06-05-1987 Inhoud Inleiding I II III IV V VI VII VIII IX X Aigemene bepalingen De toelating tot de promotie

Nadere informatie

ALGEMEEN PROMOTIEREGLEMENT VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM 2010

ALGEMEEN PROMOTIEREGLEMENT VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM 2010 ALGEMEEN PROMOTIEREGLEMENT VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM 2010 ALGEMEEN PROMOTIEREGLEMENT VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Vastgesteld bij besluit van het College voor Promoties, Amsterdam, 4 maart

Nadere informatie

STAPPENPLAN PROMOTIE

STAPPENPLAN PROMOTIE STAPPENPLAN PROMOTIE Faculteit der Letteren Universiteit Leiden Versie februari 2008 Hieronder wordt een overzicht gegeven van de stappen in de formele procedure die wordt afgesloten door de openbare verdediging

Nadere informatie

Wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Faculteit: de faculteit waarbinnen de promotie aanhangig wordt gemaakt

Wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Faculteit: de faculteit waarbinnen de promotie aanhangig wordt gemaakt PROMOTIEREGLEMENT Titel I Algemene bepalingen Artikel 1 Het reglement verstaat onder: Universiteit: de Vrije Universiteit te Amsterdam Statuut VU: Statuut, houdende regelen voor de Vrije Universiteit vastgesteld

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT LEIDEN 2008

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT LEIDEN 2008 PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT LEIDEN 2008 Artikel 1. Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 1. Algemeen 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

Promotiereglement. van de Universiteit van Amsterdam

Promotiereglement. van de Universiteit van Amsterdam Promotiereglement van de Universiteit van Amsterdam promotiereglement van de universiteit van amsterdam 1 Promotiereglement van de Universiteit van Amsterdam Vastgesteld door het College voor Promoties

Nadere informatie

Universiteit Maastricht 2003

Universiteit Maastricht 2003 PROMOTIEREGLEMENT Universiteit Maastricht 2003 Vastgesteld bij besluit van het College van Decanen van 12 mei 2003 INHOUD Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen 5 2 De promovendus 9 3 De promotor 13 4 De copromotor

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT LEIDEN 2015. Hoofdstuk 1. Algemeen. Artikel 1. Begripsomschrijvingen

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT LEIDEN 2015. Hoofdstuk 1. Algemeen. Artikel 1. Begripsomschrijvingen PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT LEIDEN 2015 Hoofdstuk 1. Algemeen Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

PROTOCOL VOOR DE PROMOTIEPLECHTIGHEID

PROTOCOL VOOR DE PROMOTIEPLECHTIGHEID PROTOCOL VOOR DE PROMOTIEPLECHTIGHEID Hieronder volgt een samenvatting van het protocol. 1. De promotie vindt plaats in het openbaar, ten overstaan van het College voor Promoties/de Promotiecommissie,

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT. Universiteit voor Humanistiek

PROMOTIEREGLEMENT. Universiteit voor Humanistiek PROMOTIEREGLEMENT Universiteit voor Humanistiek PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT VOOR HUMANISTIEK INHOUDSOPGAVE PREAMBULE HOOFDSTUK 1 HET DOCTORAAT 1 Algemene bepalingen 2 Toegang tot de promotie Promovendus

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT PROMOTIEREGLEMENT 1

PROMOTIEREGLEMENT PROMOTIEREGLEMENT 1 PROMOTIEREGLEMENT PROMOTIEREGLEMENT 1 2 PROMOTIEREGLEMENT PROMOTIEREGLEMENT TITEL 01 ALGEMENE BEPALINGEN P. 4 TITEL 02 TOELATING TOT HET PROMOTIETRAJECT P. 7 TITEL 03 DE PROMOTOR EN COPROMOTOR P. 8 TITEL

Nadere informatie

College voor Promoties. Promotiereglement. Uitgave 2004, herziene versie september Technische Universiteit Delft

College voor Promoties. Promotiereglement. Uitgave 2004, herziene versie september Technische Universiteit Delft College voor Promoties Promotiereglement Uitgave 2004, herziene versie september 2010 Technische Universiteit Delft Promotiereglement Uitgave 2004, herziene versie september 2010 College voor Promoties

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT TWENTE. vastgesteld door het College voor Promoties in de vergadering van 15 januari 2014

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT TWENTE. vastgesteld door het College voor Promoties in de vergadering van 15 januari 2014 PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT TWENTE vastgesteld door het College voor Promoties in de vergadering van 15 januari 2014 HOOFDSTUK 1... 3 ALGEMENE BEGRIPSBEPALINGEN... 3 HOOFDSTUK 2... 6 DE PROMOVENDUS...

Nadere informatie

College voor Promoties. Promotiereglement. Uitgave 2004 / Aangepaste versie januari 2012. Technische Universiteit Delft

College voor Promoties. Promotiereglement. Uitgave 2004 / Aangepaste versie januari 2012. Technische Universiteit Delft College voor Promoties Promotiereglement Uitgave 2004 / Aangepaste versie januari 2012 Technische Universiteit Delft Promotiereglement Uitgave 2004 / Aangepaste versie januari 2012 College voor Promoties

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT Universiteit Maastricht 2012

PROMOTIEREGLEMENT Universiteit Maastricht 2012 PROMOTIEREGLEMENT Universiteit Maastricht 2012 Vastgesteld bij besluit van het College van Decanen van 12 mei 2003, gewijzigd in februari 2007 (artikel 27) en gewijzigd bij besluit van het College van

Nadere informatie

Promotie reglement 2014

Promotie reglement 2014 Promotie reglement 2014 Promotie reglement 2014 Promotiereglement Technische Universiteit Delft Inlichtingen over dit promotiereglement zijn te verkrijgen bij: De Graduate Office, TU Delft Graduate School

Nadere informatie

Promotie reglement 2014

Promotie reglement 2014 Promotie reglement 2014 Promotiereglement Technische Universiteit Delft Inlichtingen over dit promotiereglement zijn te verkrijgen bij: De Graduate Office, TU Delft Graduate School www.graduateschool.tudelft.nl

Nadere informatie

verzoekt, conform het gestelde in artikel 5 van het promotiereglement, om aanwijzing als promotor(en):

verzoekt, conform het gestelde in artikel 5 van het promotiereglement, om aanwijzing als promotor(en): College voor Promoties Aanmelding als promovendus Formulier PROM-01 Naam: Voornamen (voluit): Privéadres: Postcode: Plaats: Werkadres: Postcode: Plaats: Telefoon: Afsluitend examen opleiding: MSc BSc Werktitel

Nadere informatie

Promotiereglement PThU

Promotiereglement PThU Promotiereglement PThU Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: Universiteit Protestantse Theologische Universiteit wet Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT 2015 ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM

PROMOTIEREGLEMENT 2015 ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM Versie: 13-3-15 goedgekeurd door CvP PROMOTIEREGLEMENT 2015 ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM Als bedoeld in artikel 7.19, eerste lid, en 16.14, tweede lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT Universiteit Maastricht 2013

PROMOTIEREGLEMENT Universiteit Maastricht 2013 PROMOTIEREGLEMENT Universiteit Maastricht 2013 Vastgesteld bij besluit van het College van Decanen van 12 mei 2003, gewijzigd bij besluit van het College van Decanen op februari 2007 (artikel 27), op 14

Nadere informatie

Opleidingsreglement van de PhD-opleiding Graduate School of Natural Sciences Faculteit Bètawetenschappen, Universiteit Utrecht

Opleidingsreglement van de PhD-opleiding Graduate School of Natural Sciences Faculteit Bètawetenschappen, Universiteit Utrecht Opleidingsreglement van de PhD-opleiding Graduate School of Natural Sciences Faculteit Bètawetenschappen, Universiteit Utrecht Versie 6 10 juli 2007 PARAGRAAF 1. ALGEMENE BEPALINGEN art. 1.1 - Toepasselijkheid

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT VAN DE RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN

PROMOTIEREGLEMENT VAN DE RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN PROMOTIEREGLEMENT VAN DE RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN Promotiereglement Rijksuniversiteit Groningen Pagina 1 Voorwoord De Rijksuniversiteit Groningen heeft in 2012 besloten dat het promotiereglement diende

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften 2006

Verordening behandeling bezwaarschriften 2006 Verordening behandeling bezwaarschriften 2006 Het Algemeen Bestuur van de IGSD Veluwerand; gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van 14-6-2006; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Regeling behandeling bezwaar- en beroepschriften Onderwijsgroep Galilei 2016

Regeling behandeling bezwaar- en beroepschriften Onderwijsgroep Galilei 2016 Regeling behandeling bezwaar- en beroepschriften Onderwijsgroep Galilei 2016 (opgenomen in Hoofdstuk 30 van het Handboek Governance) HOOFDSTUK I. BEGRIPSBEPALINGEN. ARTIKEL 1. In deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Regeling Toelatingscommissie PThU

Regeling Toelatingscommissie PThU Regeling Toelatingscommissie PThU Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. Commissie: de toelatingscommissie die door het college van bestuur wordt benoemd voor het uitvoeren

Nadere informatie

Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad)

Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad) Reglement van orde van de Instituutsraad van het instituut Beleid & management Gezondheidszorg (BMG-raad) April 2010 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 3 Hoofdstuk 2: Vergaderschema, bijeenroepen

Nadere informatie

TITEL I ALGEMENE BEPALINGEN p. 2. TITEL II TOELATING TOT HET PROMOTIETRAJECT p. 5. TITEL III DE PROMOTOR EN COPROMOTOR p. 6

TITEL I ALGEMENE BEPALINGEN p. 2. TITEL II TOELATING TOT HET PROMOTIETRAJECT p. 5. TITEL III DE PROMOTOR EN COPROMOTOR p. 6 PROMOTIEREGLEMENT VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM Laatstelijk gewijzigd op 1 februari 2018 TITEL I ALGEMENE BEPALINGEN p. 2 TITEL II TOELATING TOT HET PROMOTIETRAJECT p. 5 TITEL III DE PROMOTOR EN COPROMOTOR

Nadere informatie

Promotiereglement van de Radboud Universiteit

Promotiereglement van de Radboud Universiteit Promotiereglement van de Radboud Universiteit Reglement ter uitvoering van het bepaalde in artikel 9 van de Structuurregeling van de Radboud Universiteit, vastgesteld bij besluit van het college van decanen

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Roermond Nr. 232396 29 december 2017 Verordening behandeling bezwaarschriften Roermond 2018 De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Roermond,

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD FACULTEIT CAMPUS DEN HAAG

REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD FACULTEIT CAMPUS DEN HAAG REGLEMENT VAN ORDE FACULTEITSRAAD FACULTEIT CAMPUS DEN HAAG TER TOELICHTING: REGLEMENTAIR KADER De juridische grondslag van het Reglement van Orde van de Faculteitsraad ligt in het Reglement van de Faculteit

Nadere informatie

Promotiereglement. van de Radboud Universiteit Nijmegen en richtlijnen met betrekking tot de promotie

Promotiereglement. van de Radboud Universiteit Nijmegen en richtlijnen met betrekking tot de promotie Promotiereglement Promotiereglement van de Radboud Universiteit Nijmegen en richtlijnen met betrekking tot de promotie Vastgesteld bij besluit van het College van Decanen, Nijmegen, 13 juni 2006 Fotografie:

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, Tekst van de verordening: De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Reglement voor de ondernemingsraad van de provincie Zeeland

Reglement voor de ondernemingsraad van de provincie Zeeland Reglement voor de ondernemingsraad van de provincie Zeeland 25 januari 1996 Vastgesteld in de vergadering van de ondernemingsraad van 25 januari 1996 en gewijzigd in de vergadering van 21 maart 1996, 18

Nadere informatie

ALMEERSE SCHOLEN GROEP

ALMEERSE SCHOLEN GROEP ALMEERSE SCHOLEN GROEP KLACHTENREGELING Stichting ABVO Flevoland Stichting ASG Stichting Entrada Klachtenregeling Almeerse Scholen Groep : Stichting ABVO Flevoland, Stichting ASG en Stichting Entrada 1

Nadere informatie

Het bestuur van het Noordelijk Belastingkantoor; Gelet op de hoofdstukken 6 en 7 van de Algemene wet bestuursrecht;

Het bestuur van het Noordelijk Belastingkantoor; Gelet op de hoofdstukken 6 en 7 van de Algemene wet bestuursrecht; Reglement behandeling bezwaarschriften Het bestuur van het Noordelijk Belastingkantoor; Gelet op de hoofdstukken 6 en 7 van de Algemene wet bestuursrecht; Besluit: Het Reglement behandeling bezwaarschriften

Nadere informatie

Artikel 1 - Geschillencommissie

Artikel 1 - Geschillencommissie Reglement Geschillencommissie inzake de kwaliteit van Marktonderzoek zoals bedoeld in artikel 21 lid 2 van de statuten van de MarktonderzoekAssociatie MOA vastgesteld door het Bestuur van de MOA op 11

Nadere informatie

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Artikel 9.34 Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek

Artikel 9.34 Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek INHOUD Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 KIESREGLEMENT UNIVERSITEITSRAAD UNIVERSITEIT UTRECHT Algemeen Centraal stembureau Kiesrecht Kandidaatstelling

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP Vastgesteld bij besluit van de Raad van Bestuur van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep, hierna de NPO, d.d. 12 januari 2010, herzien d.d. 12 februari 2013.

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Sociale regelingen Orionis Walcheren

Verordening behandeling bezwaarschriften Sociale regelingen Orionis Walcheren Het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur van Orionis Walcheren, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelet op de Gemeenschappelijke Regeling Orionis Walcheren, de Participatiewet en aanverwante

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT PROMOTIEREGLEMENT 1

PROMOTIEREGLEMENT PROMOTIEREGLEMENT 1 PROMOTIEREGLEMENT PROMOTIEREGLEMENT 1 Promotiereglement - laatstelijk gewijzigd op 1 februari 2018 PROMOTIEREGLEMENT 2 PROMOTIEREGLEMENT TITEL 01 ALGEMENE BEPALINGEN P. 4 TITEL 02 TOELATING TOT HET PROMOTIETRAJECT

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren Ambtenaren Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gelet op de bepalingen van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Gemeentewet; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Doetinchem, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van het college; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens Bijlage 7 Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens Regeling ter uitvoering van het bepaalde in artikel 54 van de Structuurregeling van de Radboud Universiteit Nijmegen. HOOFDSTUK 1.

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT VAN RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN

PROMOTIEREGLEMENT VAN RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN PROMOTIEREGLEMENT VAN DE RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN Voorwoord De Rijksuniversiteit Groningen heeft in 2017 besloten dat het Promotiereglement diende te worden aangepast aan de eisen en mogelijkheden van

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Ferwerderadiel, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Ferwerderadiel, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; Sector : III Nr. : 63 De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Ferwerderadiel, ieder voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 4 oktober

Nadere informatie

Bezwarenregeling Veiligheidsregio Limburg-Noord

Bezwarenregeling Veiligheidsregio Limburg-Noord Bezwarenregeling Veiligheidsregio Limburg-Noord Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. Awb: Algemene wet bestuursrecht; b. Commissie: De ingevolge artikel 7:13 Algemene wet

Nadere informatie

: LANDSVERORDENING houdende de instelling van een nationaal orgaan voor de erkenning van buitenlandse diploma's

: LANDSVERORDENING houdende de instelling van een nationaal orgaan voor de erkenning van buitenlandse diploma's Intitulé : LANDSVERORDENING houdende de instelling van een nationaal orgaan voor de erkenning van buitenlandse diploma's Citeertitel: Landsverordening erkenning buitenlandse diploma's Vindplaats : AB 1995

Nadere informatie

Klachtenreglement t.b.v. Nederlandse Go Bond en aangesloten verenigingen en leden

Klachtenreglement t.b.v. Nederlandse Go Bond en aangesloten verenigingen en leden Klachtenreglement t.b.v. Nederlandse Go Bond en aangesloten verenigingen en leden Versie 1.0 Vastgesteld door bestuur op 16 december 2017 In werking (per uitvoeringsbesluit) vanaf 1 jan 2018 Te bekrachtigen

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid REGLEMENT KLACHTENPROCEDURE van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid Vastgesteld door het Bestuur van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid op: 12 september

Nadere informatie

BEZWARENREGLEMENT ex. artikel 7:13 Awb van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio te Zwolle

BEZWARENREGLEMENT ex. artikel 7:13 Awb van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio te Zwolle BEZWARENREGLEMENT ex. artikel 7:13 Awb van de Openbare Rechtspersoon Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio te Zwolle Het bevoegd gezag, zijnde het College van Bestuur van de Openbare Rechtspersoon Openbaar

Nadere informatie

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; Regeling behandeling rechtspositionele bezwaren regio Drechtsteden

Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; Regeling behandeling rechtspositionele bezwaren regio Drechtsteden Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Sliedrecht; gelet op de bereikte overeenstemming in het Netwerk Georganiseerd Overleg van 20 april 2012; Vast te stellen de navolgende regeling:

Nadere informatie

Reglement Tuchtcommissie

Reglement Tuchtcommissie Reglement Tuchtcommissie 1 mei 2016 Artikel 1 De in dit Reglement Tuchtcommissie voorkomende begrippen hebben de betekenis als daaraan toegekend in de Statuten en het Algemeen Reglement en voorts de navolgende:

Nadere informatie

gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het voorstel van het college van Waalwijk van 29 mei 2007, nummer ; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; overwegende dat

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie

Reglement Klachtencommissie Reglement Klachtencommissie Artikel 1 Definities Klager: De verbruiker die een klacht aan de commissie voorlegt. Warmte: Warm water of tapwater bestemd voor ruimteverwarming of -koeling, sanitaire doeleinden

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM;

HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM; Besluit Datum 13april2011 Nummer 2011cb0111 Onderwerp Reglement van orde van het College van Beroep voor de Examens. HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE ; gezien: de voorliggende tekst van het reglement van

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft;

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Drimmelen, ieder voor zoveel het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 november 2009; gelet op de

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2003 nr.126

GEMEENTEBLAD 2003 nr.126 GEMEENTEBLAD 2003 nr.126 De raad, het college, de burgemeester en de gemeenteambtenaar, belast met de heffing van gemeentelijke belastingen, van de gemeente Maassluis; ieder voor zoveel het hun bevoegdheden

Nadere informatie

MODEL REGELS EN RICHTLIJNEN EXAMENCOMMISSIE

MODEL REGELS EN RICHTLIJNEN EXAMENCOMMISSIE MODEL REGELS EN RICHTLIJNEN EXAMENCOMMISSIE Vastgesteld bij besluit nr. 2015cb0178 van het College van Bestuur van 1 juni 2015 Inhoud 1. Toepassingsgebied 2. Algemeen 3. Samenstelling van de examencommissie

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT. 1. Algemene bepalingen. Artikel 1.1 Begripsbepaling. Dit reglement verstaat onder:

PROMOTIEREGLEMENT. 1. Algemene bepalingen. Artikel 1.1 Begripsbepaling. Dit reglement verstaat onder: PROMOTIEREGLEMENT 1. Algemene bepalingen Artikel 1.1 Begripsbepaling Dit reglement verstaat onder: Beoordelingscommissie de Beoordelingscommissie die door het College voor Promoties is ingesteld ter beoordeling

Nadere informatie

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, gelet op artikel 7.30b, vierde lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS ROC A12 (Onderdeel van de Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland Midden) 2014 Vastgesteld door het College van Bestuur op 4 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Gemeente Albrandswaard

Gemeente Albrandswaard Gemeente Verordening Onderwerp: Verordening bezwaarschriften 2018 Commissie BBVnummer: 1288490 Datum vergadering/ agendanummer Kenmerk 1293411 Openbaar Verordening bezwaarschriften 2018 De raad, het college

Nadere informatie

*ZE9DBFBE563* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015

*ZE9DBFBE563* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 *ZE9DBFBE563* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-27443/DV.14-436, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 12 februari 2015 Onderwerp: Verordening behandeling bezwaarschriften

Nadere informatie

Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek

Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek Het dagelijks bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek; voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren WWB/Participatiewet

Verordening behandeling bezwaarschriften Orionis Walcheren WWB/Participatiewet Het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur van Orionis Walcheren, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelet op de Gemeenschappelijke Regeling Orionis Walcheren, de Wet Werk en Bijstand (WWB)/Participatiewet

Nadere informatie

Verordening commissie bezwaarschriften Utrechtse Heuvelrug 2017

Verordening commissie bezwaarschriften Utrechtse Heuvelrug 2017 Behoort bij raadsvoorstel 2017-479 titel: Verordening commissie bezwaarschriften Utrechtse Heuvelrug 2017) De raad, het college, de burgemeester en de leerplichtambtenaar van de gemeente Utrechtse Heuvelrug;

Nadere informatie

reglement examencommissie HZ Stichting HZ Gelet op het bepaalde in art. 7.12 van de wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;

reglement examencommissie HZ Stichting HZ Gelet op het bepaalde in art. 7.12 van de wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek; reglement examencommissie HZ Stichting HZ Het college van bestuur van de Stichting HZ; Gelet op het bepaalde in art. 7.12 van de wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek; Gelet op het advies

Nadere informatie

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT TWENTE. vastgesteld door het College voor Promoties in de vergadering van 18 april 2018

PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT TWENTE. vastgesteld door het College voor Promoties in de vergadering van 18 april 2018 PROMOTIEREGLEMENT UNIVERSITEIT TWENTE vastgesteld door het College voor Promoties in de vergadering van 18 april 2018 HOOFDSTUK 1... 3 ALGEMENE BEGRIPSBEPALINGEN... 3 HOOFDSTUK 2... 6 DE PROMOVENDUS...

Nadere informatie

Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden

Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden Reglement ondernemingsraad Hogeschool Leiden Begripsbepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. ondernemer: Stichting Hogeschool Leiden, gevestigd te Leiden; b. onderneming: Hogeschool

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband )

Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband ) Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband ) Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap op scholen (Stb. 2006, 658);

Nadere informatie

Commissie Bezwaarschriften

Commissie Bezwaarschriften Gemeenteblad Texel 2016 nr 30 datum 19-feb-16 Verordening commissie bezwaarschriften gemeente Texel en Hollands Kroon Commissie Bezwaarschriften Verordening Vastgesteld in de openbare raadsvergadering

Nadere informatie

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs 1600 Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs Artikel 1 1. In dit reglement wordt verstaan onder betrokkene: een lid van het personeel, een lid van

Nadere informatie

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN

REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN REGELING TOELATING MASTEROPLEIDINGEN UNIVERSITEIT LEIDEN Het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, gelet op artikel 7.31 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek juncto

Nadere informatie

verordening bezwaarschriftencommissie Gouda

verordening bezwaarschriftencommissie Gouda regeling nummer 1.2.2 verordening bezwaarschriftencommissie Gouda vastgesteld 31 januari 1994/19 januari 1994/19 januari 1994 bekendgemaakt 23 maart 1994 inwerkingtreding 1 april 1994 laatste wijziging

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen

Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Sector : I Nr. : 07/54.14 De raad van de gemeente Ferwerderadiel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 25 november 2014, nummer 07.54.14: gelet op het bepaalde in artikel 84 van de

Nadere informatie

VERORDENING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN GOOISE MEREN b e s l u i t : a. verwerend orgaan: bestuursorgaan dat het bestreden besluit heeft genomen;

VERORDENING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN GOOISE MEREN b e s l u i t : a. verwerend orgaan: bestuursorgaan dat het bestreden besluit heeft genomen; VERORDENING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN GOOISE MEREN 2016 De raad van de gemeente Gooise Meren; gelezen het voorstel van 4 januari 2016, nr. RV16.007 gelet op artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

REGLEMENT GEZAMENLIJKE VERGADERING VAN DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE STUDENTENRAAD VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

REGLEMENT GEZAMENLIJKE VERGADERING VAN DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE STUDENTENRAAD VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT REGLEMENT GEZAMENLIJKE VERGADERING VAN DE ONDERNEMINGSRAAD EN DE STUDENTENRAAD VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt

Nadere informatie

Portefeuillehouder : Volgnummer : Onderwerp Verordening behandeling bezwaarschriften gemeente Westerwolde.

Portefeuillehouder : Volgnummer : Onderwerp Verordening behandeling bezwaarschriften gemeente Westerwolde. *ZEACDE7AFA2* RAADSVOORSTEL Datum collegevergadering : Stuurgroep Datum raadsvergadering : 2 januari 2018 Portefeuillehouder : Volgnummer : 13.01. Onderwerp Verordening behandeling bezwaarschriften gemeente

Nadere informatie

Reglement Geschillenadviescommissie Saxion

Reglement Geschillenadviescommissie Saxion Reglement Geschillenadviescommissie Saxion Vastgesteld door de plenaire vergadering van de GAC op 25.03.2010 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Saxion op 06.04.2010 Kenmerk: 2015001720 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT Medezeggenschapsreglement van Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Rotterdam ( het samenwerkingsverband ). Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

12 Overleg met organisaties van overheidspersoneel. Algemene bepalingen

12 Overleg met organisaties van overheidspersoneel. Algemene bepalingen 12 Overleg met organisaties van overheidspersoneel Algemene bepalingen Artikel 12:1 1 Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt verstaan onder: a de commissie: de in artikel 12:2 bedoelde commissie voor

Nadere informatie

Regeling commissie bezwaarschriften rechtspositie gemeente Den Helder

Regeling commissie bezwaarschriften rechtspositie gemeente Den Helder Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder, besluit: gelet op artikel 125 van de Ambtenarenwet; gelet op artikel 160 van de Gemeentewet; gelet op artikel 1:5 en 7:13 van de Algemene

Nadere informatie

REGLEMENT LOKALE IDENTITEITSRADEN binnen de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs op Reformatorische Grondslag in Zeeland

REGLEMENT LOKALE IDENTITEITSRADEN binnen de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs op Reformatorische Grondslag in Zeeland REGLEMENT LOKALE IDENTITEITSRADEN binnen de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs op Reformatorische Grondslag in Zeeland De school Graaf Jan van Nassauschool te Vlissingen Begripsbepalingen In

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE

REGLEMENT VAN ORDE 2. Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE REGLEMENT VAN ORDE 2 HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN... 2 artikel 1: Toepassing van dit reglement 2 artikel 2: Definitiebepalingen 2 artikel 3: Handhaving van de orde 2 artikel 4: Amendementen

Nadere informatie

Klager: Een klant of deelnemer aan het leerwerktraject van de Stichting TVZ

Klager: Een klant of deelnemer aan het leerwerktraject van de Stichting TVZ K LACHTENREGLEMENT STICHTING TAFELVANZEVEN ROTTERDAM Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: Bestaande uit 4 onafhankelijke leden, hierna te noemen klachtencommissie Stichting

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012

Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012 Vergadering d.d. : 21 november 2012 Agendapunt : 7.3 Registratienummer : R 399654 Onderwerp : Verordening commissie bezwaarschriften 2012 De raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester

Nadere informatie