Weet jij al wat je wilt studeren?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Weet jij al wat je wilt studeren?"

Transcriptie

1 Weet jij al wat je wilt studeren? 10 bèta-opleidingen in Amsterdam

2 Weet jij al wat je wilt studeren?

3 Al eens gedacht aan een bètastudie aan de Universiteit van Amsterdam of aan de Vrije Universiteit? In dit boekje maak je kennis met 10 vrouwelijke studenten en wetenschappers die vertellen over hun opleiding. Waarom kozen ze voor deze studie? Wat houdt de studie in? Hoe is de verhouding tussen het aantal meisjes en jongens? Wat kun je ermee worden?

4

5 Lees de verhalen van Charlotte UvA Natuurkunde 4 Wanda UvA Psychobiologie (bachelor) en Forensic Science (master) 6 Lisette UvA Biomedische wetenschappen (bachelor) en Life Sciences / Systems Biology (master) 8 Mitra UvA Scheikunde 10 Franka UvA Sterrenkunde 12 Jennifer VU Aardwetenschappen 14 Elaine VU Biologie 16 Madiha VU Farmaceutische wetenschappen 18 Natalie VU Lifestyle Informatics 20 Minke VU Science, Business & Innovation 22 Misschien raak je wel enthousiast over hun verhalen! Als je meer wilt weten over de studies, kijk dan eens op en

6 4 UvA / Natuurkunde Voor deze opleiding heb je nodig: natuurprofiel met natuurkunde en wiskunde B

7 charlotte van leeuwen 5 Charlotte van Leeuwen is een super-enthousiaste derdejaars studente Natuurkunde. Op de middelbare school wist ik nog niet wat ik wilde gaan doen; ik zou eerst zelfs geen N&T kiezen. Ik heb dat toch gedaan, en heb er geen spijt van. Ze nam een tussenjaar na haar eindexamen. Ik twijfelde tussen de studies Natuurkunde, Psychologie en Kunstgeschiedenis. Het werd Natuurkunde, en daar ben ik nog steeds heel blij mee. Je bent bij Natuurkunde met allerlei dingen bezig. Je wordt uitgedaagd, je wordt over de grenzen van je denkvermogen getild, en je merkt dat je elke dag weer een stuk slimmer wordt. Je werkt veel samen met je medestudenten, en dat is niet alleen leerzaam, maar ook heel gezellig. Meisjes zijn met 20% in de minderheid bij Natuurkunde. Maar dat merk je niet zo, de verschillen vallen toch gewoon weg als je studeert. Op de UvA werken enthousiaste docenten, zoals Spinozawinnaar Robbert Dijkgraaf en theoretisch fysicus Erik Verlinde, die heel inspirerend hun kennis kunnen overbrengen. Ik heb net een half jaar in Singapore gestudeerd, op een universiteit die op bètagebied zeer hoog aangeschreven staat. Het was niet altijd even makkelijk, maar een fantastische ervaring! Ik ben spontaan verliefd geworden op Azië en heb vrienden gemaakt over heel de wereld. Er is grote vraag naar afgestudeerde natuurkundigen omdat ze goed getraind zijn in het doorzien van complexe problemen. Je kunt terechtkomen in onderzoek, onderwijs of communicatie, of in een management- of adviesfunctie bij o.a. bedrijfsleven (multinationals) of overheid. Charlotte weet nog niet wat ze na haar studie gaat doen. Ik overweeg een masteropleiding in Azië, maar ik kan ook in het bedrijfsleven gaan werken.

8 6 UvA / Psychobiologie (bachelor) en Forensic Science (master) Voor deze opleiding heb je nodig: N&T met biologie of N&G met natuurkunde

9 wanda remijn 7 Sommige kinderen worden druk van chocola eten. Dat komt doordat chocola bepaalde stofjes bevat die weer andere stofjes activeren, die dit drukke gedrag tot gevolg kunnen hebben. Wanda Remijn gebruikt het als voorbeeld om de werking van de hersenen, in de combinatie van de biologie én de psychologie, aan te duiden. Als psychobioloog ga je op zoek naar de biologische achtergrond van psychologische processen, bijvoorbeeld bij autisme en schizofrenie. Het vakgebied is nog volop in ontwikkeling, vertelt ze. Dat vind ik ook zo interessant! Neurofarmacologie vond ik een fascinerend vak. Het gaat in op de ontwikkeling en de werking van geneesmiddelen in de hersenen. Als opdracht mocht ik een keer een idee voor een totaal nieuw medicijn ontwikkelen. Wauw! Na haar bachelor koos Wanda voor de master Forensic Science. Hier kon ze zich meer toeleggen op toegepast onderzoek. Dan moet je denken aan een onderzoek naar sporen die gevonden zijn bij een misdrijf, welke je helemaal onderzoekt vanaf het labwerk. Je verdedigt je resultaten zelfs tegenover een (gespeelde) rechtbank. Beide studies doen een sterk beroep op je creativiteit, je moet echt out of the box leren denken. Je kunt instromen in de master Forensic Science via verschillende bètabachelors, zoals Scheikunde, Psychobiologie, Medische Biologie, Bio-exact, Natuurkunde, Wiskunde, Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie. In de master ontmoet je dus studenten van veel verschillende disciplines. Psychobiologie en Forensic Science zijn hele populaire studies bij meisjes: ongeveer 80% is meisje. Psychobiologen zijn inzetbaar op veel plekken in de medisch-psychologische sector. De helft komt terecht in onderzoek, maar je kunt je psychobiologische kennis ook toepassen bij de overheid, farmaceutische bedrijven, of in het onderwijs. Forensische wetenschappers vind je bij forensische onderzoeksinstituten, op universiteiten, bij TNO of RIVM. Politie en rechtbanken doen steeds meer een beroep op hun deskundigheid. Bachelor: Master:

10 8 UvA / biomedische wetenschappen (bachelor) en life sciences / systems biology (master) Voor deze opleiding heb je nodig: N&G met natuurkunde of N&T met biologie. Er geldt een numerus-fixus.

11 Lisette Anink 9 Het werkterrein van de biomedische wetenschapper bevindt zich in de frontlinie van de medische wetenschap, zoals kanker en aids. Het leuke van dit werk is dat alles wat je doet, nog niet eerder is bedacht. Steeds kun je kleine succesjes boeken vertelt celbiologe Lisette Anink. Lisette is bezig met een promotieonderzoek op het terrein van de epigenetica. Via de verpakking van DNA kun je bepaalde genen uitzetten of juist andere aanzetten, waardoor bepaalde ziektebeelden minder kans hebben de kop op te steken. Lisette vindt het erg leuk om computermodellen te schrijven voor biologische verschijnselen. We maken nu dynamische filmpjes waarbij je de gevolgen van een bepaalde impuls kunt voorspellen. Voor haar onderzoek op het Swammerdam Institute for Life Sciences van de UvA werkt ze veel samen met andere onderzoekers. Dat is heel nuttig en inspirerend! Aan het eind van het vwo stelde Lisette zich vragen als: hoe werkt een immuunsysteem en hoe werkt het lichaam? Ik wilde er iets in doen, maar geen Geneeskunde studeren en dokter worden. Daarom koos ik voor de studie Biomedische Wetenschappen, gevolgd door de master Life Sciences. Je leert hoe een gezond mens in elkaar zit, hoe gezonde cellen en organen eruit horen te zien en hoe ze werken. En hoe ze reageren op invloeden van buitenaf. Na de bachelor Biomedische Wetenschappen kun je verschillende richtingen op, al ligt de master Biomedical Sciences voor de hand. Mits je bepaalde vakken hebt gevolgd, kun je bijvoorbeeld verder met Life Sciences, zoals Lisette, Biological Sciences, Brain & Cognitive Sciences of Forensic Science. Biomedische wetenschappers werken in onderzoeksinstituten, in academische ziekenhuizen, bij de overheid en in de farmaceutische industrie. Voor afgestudeerden in Life Sciences zijn de beroepsperspectieven uitstekend in de wetenschap en farmaceutische industrie. Bachelor: Master:

12 10 UvA / Scheikunde Voor deze opleiding heb je nodig: een natuurprofiel met wiskunde B en natuurkunde

13 mitra almasian 11 Mitra Almasian, masterstudente Scheikunde aan de UvA, vindt alle vakken van de master Scheikunde boeiend. Allemaal zitten ze op het snijvlak van natuur- en scheikunde, waar ik bewust voor heb gekozen. Je wordt uitgedaagd om na te denken over de theorie en leert een link te leggen naar toepassingen. Dat maakt het voor mij zo leuk. In de bachelorfase bestudeer je de eigenschappen van stoffen en hoe ze onderling reageren. Je onderzoekt de structuur en eigenschappen van moleculen en levende cellen. Ook het proces om moleculen te maken en daarvoor nieuwe methoden te ontwikkelen, vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je werkt steeds in koppels in het lab samen aan opdrachten. De groep is klein; gemiddeld zijn er dertig eerstejaars. De verhouding is daarbij ongeveer 40% meisjes en 60% jongens. Tijdens de stage van drie maanden in je bachelor wordt er flink een beroep gedaan op je creativiteit als je aan een onderzoek werkt. De volle breedte van je studie komt daarbij aan bod. Daarnaast zijn er twee kortere stages van elk een maand. Ik ben lid van de studievereniging, het Amsterdams Chemisch Dispuut. Die organiseert niet alleen interessante excursies, maar ook heel gezellige borrels. Mitra is net begonnen aan haar afstudeerstage van negen maanden bij FOM Rijnhuizen in Nieuwegein, het instituut voor plasmafysica. Op de afdeling Molecular Dynamics doet ze onderzoek. Mitra denkt erover om na haar master verder te gaan in onderzoek, maar ook lesgeven of het bedrijfsleven staat voor haar open. Je kunt bij heel veel chemische bedrijven terecht om bij te dragen aan verdere productontwikkeling, of om het management in te gaan. Bijvoorbeeld bij Shell, Dow Chemicals, DSM, Solvay en Bayer. Je kunt ook als projectleider gaan werken bij kennisinstellingen als TNO, RIVM en FOM.

14 12 UvA / Sterrenkunde Voor deze opleiding heb je nodig: een profiel met natuurkunde en wiskunde B

15 franka buurmeijer 13 Neutronensterren en zwarte gaten zijn de specialisatie van Franka Buurmeijer, die nu midden in haar tweejarige master Sterrenkunde aan de UvA zit. Ze doet een onderzoek naar het licht dat zwarte gaten en neutronensterren uitstralen. Dat klinkt erg spacy, maar het tegengestelde is waar, legt ze uit. In de sterrenkunde maak je gebruik van het superlab dat het heelal heet. Juist omdat daar extremen voorkomen die niet op aarde te vinden zijn, kun je veel verder komen in je onderzoek en in je conclusies. Die kun je dan weer op aarde, in natuurkundige omstandigheden, toepassen of interpreteren. Franka begon met de bachelor Natuur- en sterrenkunde, en koos voor de master Sterrenkunde. Meisjes zijn in de minderheid, in de master is een zesde deel meisje. Naast haar studie geeft ze ook rondleidingen en voorlichting aan middelbare scholieren. Wat me opvalt is dat natuurkunde op de middelbare school vooral reproducerend is, terwijl natuurkunde op de universiteit vooral interpreterend is. Je moet al je creativiteit en wiskundig inzicht gebruiken om, vaak na zelfgevonden formules, tot oplossingen te komen. Dat maakt het juist zo leuk. Studenten werken veel samen in projectgroepen, vertelt Franka. In de master heeft ieder haar of zijn eigen specialiteit, en het leuke is dat je ook dan veel samenwerkt om de kennis van anderen te gebruiken voor je eigen onderzoek. De helft van de afgestudeerden in Sterrenkunde gaat direct verder met een promotieonderzoek in Nederland of het buitenland. Het verbaast Franka niets dat sterrenkundigen gewild zijn in vrijwel elke economische sector in binnen- en buitenland voor onderzoeks-, advies-, en/of voorlichtingsfuncties. We zijn getraind in het leren oplossingen te bedenken voor ingewikkelde problemen, op welk gebied dan ook.

16 14 vu / Aardwetenschappen Voor deze opleiding heb je nodig: een natuurprofiel met natuurkunde en wiskunde B. Heb je geen natuurkunde of wiskunde B, maar wiskunde A, aardrijkskunde of NLT, neem dan contact op met de VU over de mogelijkheden.

17 jennifer stroo 15 Jennifer Stroo was als kind al gefascineerd door alles wat er in de natuur te zien is. Nu ze Aardwetenschappen studeert, leert ze om de aarde in haar volledige samenhang te begrijpen. Aardwetenschappen doet flink een beroep op je analytisch vermogen. Jennifer, die nu vijfdejaars student is, kan met een kritische blik naar de bekende film van Al Gore over de opwarming van de aarde kijken. Een aantal aspecten kan ik relativeren, omdat ik geleerd heb in een tijdspanne van tientallen, duizenden en zelfs miljarden jaren te denken. De studie Aardwetenschappen is een veelzijdige studie en heeft zowel creatieve als technische elementen, zoals in de vakken geofysica, eigenschappen van gesteenten en hydrologie van Nederland. Ik ben een halfjaar op Spitsbergen geweest om daar vakken over gletsjers en ijsvormen te volgen. Ze zou het liefst morgen weer terug gaan. In Rwanda heeft ze haar bacheloronderzoek gedaan naar de vruchtbaarheid van landbouwgronden en de waterbeschikbaarheid. Ook werkte Jennifer een halfjaar bij een ingenieursbureau aan bodemonderzoek in Nederland. Het was heel leerzaam om ook een andere omgeving te leren kennen dan de academische. Je kunt veel kanten op met Aardwetenschappen. Sommige van mijn studiegenoten, er zijn evenveel jongens als meisjes, komen bij Shell terecht, om seismische profielen van de ondergrond te interpreteren. Dat geeft soms een beetje het gevoel van een goudzoeker, lacht Jennifer. Je kunt ook aan de slag als klimaatdeskundige bij TNO of bijvoorbeeld onderzoek doen naar de recente tsunami in Japan. Voor Jennifer staat nog open wat ze na haar studie gaat doen. Ik kan gaan werken in het bedrijfsleven, het onderzoek in, of ik kan de leukste aardrijkskundelerares worden op een middelbare school.

18 16 vu / Biologie Voor deze opleiding heb je nodig: N&G met natuurkunde of N&T met biologie

19 Elaine van Ommen Kloeke 17 Elaine van Ommen Kloeke kreeg na haar masterstudie Biologie een baan aangeboden als onderzoekster aan de universiteit. Vier jaar mag ik mijn eigen onderzoek doen, en als ik klaar ben, word ik gepromoveerd tot doctor in de wetenschap. Ik had nooit gedacht wetenschapper te worden. Maar nu wil ik niets liever! Elaine onderzoekt het effect van genetisch gemodificeerde gewassen op bodemorganismen. Ik bekijk onder andere of een bepaald stofje in een gemodificeerd gewas giftig is voor wormen en pissebedden. Dit soort diertjes is namelijk essentieel voor een gezonde bodem en uiteindelijk ook heel belangrijk voor landbouw en natuur. Zonder bodemorganismen wordt dood plantenmateriaal niet afgebroken en zijn er ook geen belangrijke voedingsstoffen beschikbaar voor de planten. Als bepaalde gemodificeerde planten slecht zouden zijn voor bodemorganismen, kan dit misschien een compleet ecosysteem verstoren. Voor Elaine is biologie een eindeloze speurtocht. Je ontdekt steeds weer iets nieuws, en je loopt elke dag de kans een doorbraak te vinden. En dat in een zeer modern laboratorium, waar je zó een aflevering van CSI zou verwachten. Never a dull day! In haar werkomgeving zijn er evenveel vrouwen als mannen, en er komen steeds meer jongere mensen. Ze sluit niet uit later te gaan werken in het bedrijfsleven of voor de overheid. Kennis vanuit biologie en ecologie wordt steeds belangrijker voor de toekomst van onze samenleving. Om daaraan een bijdrage te leveren, is iets heel moois! Biologen vind je op allerlei terreinen; ze houden zich bezig met uiteenlopende vraagstukken: van geneeskunde tot klimaatverandering en van natuurbeheer tot het wereldvoedselprobleem. De opleiding Biologie is opgedeeld in actuele thema s, die vanuit verschillende invalshoeken belicht worden. Bij bijvoorbeeld gedrag komen onderwerpen als genetica, ecologie en neurobiologie aan bod.

20 18 vu / Farmaceutische wetenschappen Voor deze opleiding heb je nodig: een natuurprofiel met natuurkunde. Wiskunde B wordt sterk aanbevolen.

21 Madiha Razzaqi 19 De keuze voor de studie Farmaceutische Wetenschappen aan de VU was best logisch voor Madiha Razzaqi. Mijn motivatie was dat mijn twee lievelingsvakken, scheikunde en biologie, in een maatschappelijk relevante toepassing terugkwamen in mijn studie. Al direct in haar eerste studiejaar mocht Madiha in een werkgroep samen met andere studenten een nieuwe behandelmethode voor astma formuleren. We gingen echt meteen de diepte in. Ontzettend leuk! Madiha vindt een groot voordeel van de studie dat je met beide benen in de samenleving staat. Je kunt werken aan bijvoorbeeld de verbetering van medicijnen tegen kanker, tegen astma of obesitas dat blijft zeker niet alleen in Amerika hangen en aan medicijnen die nodig zijn voor de typische ouderdomsziekten, die steeds talrijker worden. De studie is heel concreet en heeft heel diverse vakken. Je leert op moleculair niveau denken, en in het lab maak je heel exacte berekeningen op nano-niveau. Wiskunde speelt daarom een belangrijke rol bij de studie. Soms werk je met studenten van andere studies samen. Dat is heel leerzaam. Ik vind het ook heel gezellig bij de studie. We zijn met zo n zestig eerstejaars, ongeveer evenveel meisjes als jongens. Via de studentenvereniging organiseren we niet alleen excursies naar farmaceutische bedrijven, maar ook heel leuke feestjes! Er is volop werk voor farmaceutische wetenschappers; onderzoeksinstellingen en de farmaceutische industrie staan op elk niveau te springen om farmaceutische wetenschappers. Madiha denkt na haar studie aan een baan als onderzoeker of in het bedrijfsleven. Er is veel mogelijk.

22 20 vu / Lifestyle Informatics Voor deze opleiding heb je nodig: een profiel met wiskunde A of B

23 Natalie van der Wal 21 Lifestyle Informatics kennen we bijvoorbeeld door de sensoren in een auto die je waarschuwen als je gaat knikkebollen. Of door het Wake-up Light: de wekker die je met geleidelijke lichttoename beter doet ontwaken dan door een abrupte zoemtoon. Maar ook door de gps-gestuurde, vibrerende riem die een brandweerman veilig naar de uitgang kan sturen. Het is een relatief nieuwe studie die zich op het snijvlak bevindt van de sociale en exacte wetenschappen. Voor Natalie van der Wal is deze studie de ideale combinatie van exact en sociaal: Met exacte kennis bedenk je apparaten die het de (psyche van de) mens gemakkelijker maken. Net als de meeste afgestudeerden in de bachelor Lifestyle Informatics heeft Natalie daarna een master gedaan: Artificial Intelligence. Toen heb ik me gespe cialiseerd in Cognitive Science. Ik heb geleerd menselijk gedrag te modelleren en simuleren, en hierdoor kun je weer intelligente systemen ontwerpen die mensen beter ondersteunen. Dat doet Natalie nu ook in haar baan als promovendus en docent op de universiteit. Ik werk bijvoorbeeld aan een applicatie voor de telefoon die opkomende depressiviteit opspoort en daardoor iemand kan waarschuwen. Ook ben ik samen met andere universiteiten bezig met een simulatieprogramma dat een antwoord kan geven op massapaniek bij evacuaties van grote mensenmassa s. Natalie heeft veelzijdig werk. Het past helemaal bij me. Ik vind het erg leuk om met anderen samen te werken en me te verdiepen in creatieve oplossingen op complexe vraagstukken. Ongeveer 40% van de studenten Lifestyle Informatics is vrouw. Bijna alle afgestudeerden vinden snel een baan. In het bedrijfsleven kun je bijvoorbeeld als applicatieconsultant of research developer werken als schakel tussen softwareontwikkeling en concrete toepassingen.

24 22 vu / Science, Business & Innovation Voor deze opleiding heb je nodig: een natuurprofiel met wiskunde B en natuurkunde

25 Minke Goes 23 Een SBI er is een bruggenbouwer tussen de wetenschap en de markt, legt Minke Goes uit. SBI ers werken bijvoorbeeld aan auto s die op waterstof rijden of aan duurzame methodes om energie op te wekken en op te slaan. De studie is breed met bedrijfskundige vakken zoals marketing, en veel sciencevakken zoals natuurkunde en scheikunde. Deze combinatie van vakken is de reden geweest dat ik Science, Business & Innovation ben gaan doen. De verhouding tussen de vakken is een derde business en tweederde science. Het leukste van de studie tot nu toe vind ik het project Innovatie Project Energie. Bij dit project kwam Fokke Goudswaard van de raad van bestuur bij energiebedrijf Eneco, ons om advies vragen. We moesten een manier bedenken om de energie die s nachts wordt opgewekt en niet meteen wordt gebruikt, op te slaan. Alle kennis die we dat studiejaar hadden opgedaan, konden we in de praktijk toepassen. Winst, duurzaamheid en veiligheid speelden een belangrijke rol. Minke werkt veel samen met haar medestudenten. De verhouding jongens/ meisjes is 80/20. Ik vind het erg leuk en nuttig om veel samen te werken aangezien je dit later met je werk ook moet kunnen. Het zorgt er ook voor dat de sfeer erg goed is en je geen college wil missen. Op dit moment vind ik vooral twee richtingen erg leuk: duurzame energie en internationalisering. Ik denk dat ik later een internationale baan op het gebied van duurzaamheid wil. Als SBI er kun je na je master aan de slag als consultant, beleidsmedewerker, onderzoeker, projectmanager, product- of projectanalist. Bijvoorbeeld bij investeringsmaatschappijen, in de consultancy sector, in de energiesector, bij de overheid of bij de farmaceutische of biotechnologische industrie. Je kunt ook zelf een onderneming beginnen.

26 Uitgave april 2011 VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Science Park XH Amsterdam T E W Tekst: Brechje Hollaardt Fotografie: Liesbeth Dingemans Ontwerp: Carta communicatie & grafisch ontwerp, Utrecht Druk: Drukkerij Onkenhout, Almere

27

28

Ik kies voor informatica

Ik kies voor informatica Ik kies voor informatica 9 ICT sterren in beeld Ik kies voor informatica 9 ICT sterren in beeld 1 Darifa VO-leerlinge Informatica 2 2 Astrid HO-studente Informatica 4 3 Sietie VO-docente Informatica 6

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma Intakeformulier 1. Persoonsgegevens Naam Adres Postcode & plaats Telefoon E-mail adres Geboortedatum Svp invullen, uitprinten en terugsturen

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 16 Verschil 214 tov. 213 16-4-212 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 283 3319

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 19 Verschil 214 tov. 213 7-5-212 6-5-213 5-5-214 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 12 Verschil 213 tov. 212 21 3 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 225 221

Nadere informatie

Industrie, onderzoek en onderwijs. Dat zijn de pijlers. van de chemie. Pijlers die samen sterk staan: drie delen,

Industrie, onderzoek en onderwijs. Dat zijn de pijlers. van de chemie. Pijlers die samen sterk staan: drie delen, Chemie is overal Industrie, onderzoek en onderwijs. Dat zijn de pijlers van de chemie. Pijlers die samen sterk staan: drie delen, één geheel. Die samen staan voor talloze nuttige, noodzakelijke en mooie

Nadere informatie

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit 7 november 2015 Bètabreed - waarom zou ik bètabreed gaan? Multidisciplinair combineer vakgebieden: Behoefte bij bedrijfsleven en in onderzoek:

Nadere informatie

BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 24 Verschil 213 tov. 212 13 6 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 479 417

Nadere informatie

BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS BIJLAGE A NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN VOOR OPLEIDINGEN VAN HET WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: profiel natuur en techniek NG: profiel natuur en gezondheid EM: profiel

Nadere informatie

REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012

REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012 REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS April 2012 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs In deze bijlage wordt verstaan onder: NT: profiel natuur en techniek NG: profiel

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007.

Nadere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs, bij de profielen in het voortgezet onderwijs geldig tot 1 augustus 2007. Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 mei 2007, nr. HO/BL/2007/3152, houdende nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs

Nadere informatie

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden 1. In deze bijlage wordt verstaan

Nadere informatie

Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen

Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen Studeren in Nijmegen Biomedische wetenschappen Is biomedische wetenschappen studeren in Nijmegen misschien iets voor jou? Ik wil relevant zijn: bijdragen aan de gezondheid van mensen Gezondheidszorg heeft

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs

Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs Bijlage A Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs Bijlage bij de Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 28 april 2006, nr. HO/BL/2006/8595,

Nadere informatie

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu?

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu? In deze bijdrage geven de decanen van de drie afdelingen een indruk van de vervolgkeuzes van onze werkers. Die keuzes vertonen jaar in jaar uit natuurlijk fluctuaties, anderzijds geeft het beeld van één

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Instroommogelijkheden met ATHENEUM-DIPLOMA van het GVC Economie 1. Actuariële wetenschappen Ja Wis B Nee Nee 2. Bedrijfseconomie Ja Ja Ja Wis A 3. Bedrijfskunde Ja Ja Ja Wis A 4.

Nadere informatie

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007

BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 BIJLAGE C BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2, TWEEDE LID, VAN DE REGELING NADERE VOOROPLEIDINGSEISEN HOGER ONDERWIJS 2007 Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie van onderwijs. Bij het overnemen van deze gegevens kunnen er tikfouten zijn

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie van onderwijs. Bij het overnemen van deze gegevens kunnen er tikfouten zijn

Nadere informatie

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht

WO-BACHELOR - studentaantallen Economie en Recht Economie en Recht Bedrijfskunde Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Wageningen University 238 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Erasmus Universiteit Rotterdam 2.204 Bedrijfskunde Bedrijfskunde Maastricht University**

Nadere informatie

Overzicht opleidingsrichtingen. Universiteit (bachelor)

Overzicht opleidingsrichtingen. Universiteit (bachelor) Overzicht opleidingsrichtingen Universiteit (bachelor) Zorg en welzijn: Iets voor jou? Werken in zorg en welzijn... méér dan alleen witte jassen. Wat kun je allemaal worden? In de werkvelden van zorg of

Nadere informatie

Bijlage C. ak: aardrijkskunde bi: biologie gr: Grieks. la: Latijn na: natuurkunde nl&t: natuur, leven en technologie

Bijlage C. ak: aardrijkskunde bi: biologie gr: Grieks. la: Latijn na: natuurkunde nl&t: natuur, leven en technologie Bijlage C Bijlage bij de voorlichtingspublicatie Nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs bij nieuwe voprofielen 2007 van 13 september 2006, kenmerk HO/BL-2006/33802 Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen

Nadere informatie

VWO (nieuwe) doorstroomlijsten naar WO

VWO (nieuwe) doorstroomlijsten naar WO Vastgestelde OCW regeling per oktober 2008 VWO (nieuwe) doorstroomlijsten naar WO Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VOprofielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden.

Nadere informatie

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations

* * * wia of wib Bedrijfskunde 8. B Business Studies * * * wia of wib 9. B Econometrics * wib wib wib 10. B Econometrics and Operations Bijlage C Lijst van dere vooropleidingseisen in het wetenschappelijk onderwijs. Deze eisen gelden voor 4 vwo, dus voor leerlingen die instromen in het wo vaf 2010 en vallen onder de nieuwe tweede fase.

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden

Eisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs, bij de VO-profielen zoals die vanaf 1 augustus 2007 worden aangeboden Bijlage C (Behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007; laatstelijk gewijzigd bij regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO

Vooropleidingseisen WO Vooropleidingseisen WO Betekenis van gebruikte tekens en afkortingen: * : toegangsrecht # : geen toegangsrecht ( ) : keuze uit de tussen haakjes vermelde vakken. Eén van de vakken is voldoende. Een vakaanduiding

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage C behorende bij artikel 2, tweede lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage C (Bijlage behorende bij de regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 in verband met vervanging van de bijlagen van 1 oktober 2008, kenmerk HOenS-2008/59402)

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS vwo verplichte profielvakken Vooropleidingseisen hoger onderwijs: van vwo naar wo Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie

Nadere informatie

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde

Faculteit Techniek, Bestuur en Management. Bacheloropleiding. Technische Bestuurskunde Faculteit Techniek, Bestuur en Management Bacheloropleiding Technische Bestuurskunde Technische Bestuurskunde: techniek met beleid Heb je belangstelling voor techniek? En voor hoe je die techniek succesvol

Nadere informatie

Instituut Applied Sciences

Instituut Applied Sciences Instituut Applied Sciences VO-diner Dinsdag 30 oktober 2012 Presentatie Instituut Applied Sciences: Ruben Piek (commissie Instroom & Aansluiting) Campus Nijmegen (Kapittelweg) Welkom bij Techniek De wereld

Nadere informatie

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo (Gebaseerd op de publicatie van het ministerie van OCW Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs d.d. 01-10-2016) Betekenis van gebruikte

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER //

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // Bachelor College MEDISCHE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE* * Deze major is formeel onderdeel van de

Nadere informatie

VSNU - overzichtlijst bacheloropleidingen concept

VSNU - overzichtlijst bacheloropleidingen concept Aardwetenschappen Accountancy en Controlling Acheologie Actuariele wetenschappen Agrotechnologie Algemene cultuurwetenschappen KUN OUNL Algemene Economie Algemene Gezondheidswetenschappen Algemene Natuurwetenschappen

Nadere informatie

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007

Bijlage A behorende bij artikel 2, eerste lid, van de Regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 Bijlage A (Bijlage behorende bij de regeling Wijziging van de regeling nadere vooropleidingseisen hoger onderwijs 2007 in verband met vervanging van de bijlagen van 1 oktober 2008, kenmerk HOenS-2008/59402)

Nadere informatie

Oriëntatiejaar Life Sciences

Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Joan Wellink (studieadviseur) Voor wie is het oriëntatiejaar? Wat is het oriëntatiejaar? Wat heb je nodig? Hoe en wat studeer je? Wat kun je er

Nadere informatie

Bètadag 2015. Bèta In Leiden

Bètadag 2015. Bèta In Leiden + Bètadag 2015 + Bèta In Leiden In samenwerking met de landelijke stichting bètadag organiseert Universiteit Leiden dit jaar de bètadag. Een Hele dag vol activiteiten zodat scholieren kunnen ervaren hoe

Nadere informatie

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS

Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS vwo verplichte profielvakken Vooropleidingseisen hoger onderwijs: van vwo naar wo Van VWO naar WETENSCHAPPELIJK ONDERWIJS Disclaimer: De lijst is gebaseerd op de officiële doorstroomeisen van het ministerie

Nadere informatie

Resultaten alumni-enquête Scheikunde

Resultaten alumni-enquête Scheikunde Resultaten alumni-enquête Scheikunde In het kader van de accreditatie van de opleiding Scheikunde, is een enquête gehouden onder de alumni van deze opleiding. De enquête, bestaande uit vragen over de eerste

Nadere informatie

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker Bachelor College en Technologie* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Biomedische

Nadere informatie

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... STAP : WAT KAN IK? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Studie-interessetest (SIT)

Studie-interessetest (SIT) Studie-interessetest (SIT) Student 21 TalentFocus Student 1. Inleiding In dit rapport staan de studie(s) vermeld die het meest op jouw interesses aansluiten. Het rapport is gebaseerd op de antwoorden die

Nadere informatie

Voorlichting psychologie 21 mei 2015. Welkom!

Voorlichting psychologie 21 mei 2015. Welkom! Voorlichting psychologie 21 mei 2015 Welkom! Voorlichting psychologie 21 mei 2015 Sprekers: Stefanie Kwikkel, MSc Francis Voorn studieadviseur student psychologie Psychologie studeren aan de Radboud Universiteit

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Vooropleidingseisen WO per 1 oktober 2008

Vooropleidingseisen WO per 1 oktober 2008 Vooropleidingseisen WO per 1 oktober 2008 Instroommogelijkheden met VWO-DIPLOMA van het GVC Economie 1. Accountancy en Controlling 2. Actuariële wetenschappen Ja Wi B Nee Nee 3. Algemene economie 4. Bedrijfseconomie

Nadere informatie

SCIENCE, BUSINESS & INNOVATION

SCIENCE, BUSINESS & INNOVATION SCIENCE, BUSINESS & INNOVATION MAAK IDEEËN WAAR. DENK GROOTS! Peter van Hoorn, opleidingsdirecteur Jan Dekker, docent en onderzoeker Cindy Ruiter, student SBI Anne-Christine van der Bijl, studieadviseur

Nadere informatie

Dit doe ik. 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij?

Dit doe ik. 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict....en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij? Dit doe ik 10 studentes over hun studie in bèta/techniek/ict...en welke bèta/technische wo-opleiding kies jij? 3 Heb je er wel eens aan gedacht om een bèta/technische studie op de universiteit te gaan

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating Naam opleiding: Technische Bestuurskunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

novacollege.nl/lab Analist Laborant LAB 2017/2018

novacollege.nl/lab Analist Laborant LAB 2017/2018 novacollege.nl/lab Analist Laborant LAB 2017/2018 Ik doe onderzoek naar stoffen in biomassa en maak er verslagen van. Ik liep stage aan de Wageningen University. Daar werkte ik mee aan het ontwikkelen

Nadere informatie

Italiaanse taal en cultuur Talen en Cult. ZO Az+Oceanie (Indonesië) Landschapsarch. en ruimtel. planning

Italiaanse taal en cultuur Talen en Cult. ZO Az+Oceanie (Indonesië) Landschapsarch. en ruimtel. planning CULTUUR EN MAATSCHAPPIJ VWO-WO BIJLAGE 3(a) Zonder meer. Literatuurwetenschap Toegepaste Commuinicatiewetenschappen Media en Cultuur Uniformberoepen: leger, politie, e.d. Algemene Cultuurwetenschappen

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer.

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016 Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. 1 FEBRUARI 2016 (13:15-16:00) Meeloopdag International

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO NOVEMBER 2016

OPEN DAGEN WO NOVEMBER 2016 OPEN DAGEN WO NOVEMBER 2016 Kijk voor meer informatie over voorlichtingsevenementen op de site van de betreffende universiteit. Meld je afwezigheid op school een week vóór de Open dag bij de decanen (kamer

Nadere informatie

master leraar voortgezet onderwijs

master leraar voortgezet onderwijs DEEL JE KENNIS! master leraar voortgezet onderwijs JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Leraar voortgezet onderwijs van de VU is een eenjarige master (voltijd*) waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid

Nadere informatie

VWO WO doorstroomeisen

VWO WO doorstroomeisen VWO WO doorstroomeisen Wil je na VWO naar HBO? Haal dan in het decanaat een lijst met doorstroomeisen van VWO naar HBO N+T N+G E+M C+M VWO VERPLICHTE PROFIELVAKKEN wib wia/b wia wic na bi ec Gs sk sk Keuzevak/

Nadere informatie

Cultuur en Maatschappij CM

Cultuur en Maatschappij CM Cultuur en Maatschappij CM Wiskunde C (of wiskunde A, positief advies nodig) Geschiedenis Maatschappijwetenschappen Eén van de vakken: Tekenen, Muziek, Frans of Duits Frans of Duits Latijnse taal en cultuur

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET CRIMINOLOGIE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID PROF.DR.MR. WIM HUISMAN

MAAK KENNIS MET CRIMINOLOGIE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID PROF.DR.MR. WIM HUISMAN MAAK KENNIS MET CRIMINOLOGIE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID PROF.DR.MR. WIM HUISMAN LIQUIDATIE NIJMAN Waarom liquidaties? Vechtsport & georganiseerde misdaad Criminele inlichtingen Forenisische opsporing

Nadere informatie

Academische opleiding leraar basisonderwijs

Academische opleiding leraar basisonderwijs 2015 2016 Academische opleiding leraar basisonderwijs ACADEMISCHE OPLEIDING LERAAR BASISONDERWIJS Vind jij het inspirerend om aan kinderen les te geven? Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar verschillen

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde

Arbeidsmarkt. Bedrijfskunde. Technische bedrijfskunde wo bedrijfskunde Goede managers komen altijd aan de bak, ook in tijden van crisis. Maar nu het herstel tegen lijkt te vallen moet je wel voorbereid zijn op verrassingen. Veel bedrijfskunde-opleidingen

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 5.6, vijfde lid, van Wet studiefinanciering 2000; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24893 4 december 2012 Regeling van de Staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 1 november 2012, nr. DL/446544,

Nadere informatie

Milieuwetenschappen in Leiden

Milieuwetenschappen in Leiden Milieuwetenschappen in Leiden Combineer je opleiding met milieu en duurzaamheid leiden.edu.nl Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Waarom milieu en duurzaamheid? Thema s als gezondheid, armoedebeschrijving,

Nadere informatie

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Boost uw carrière Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Introductie Update uw kennis De wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo. Hoe goed

Nadere informatie

Welkom bij Biologie in Wageningen

Welkom bij Biologie in Wageningen Welkom bij Biologie in Wageningen Opbouw opleidingspresentatie Wat is biologie in Wageningen? Opbouw van de bachelor biologie Toelatingseisen & inschrijving Waarom biologie in Wageningen? Na je studie

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Dr. ir. Marijn Vlaming Research Scientist

Dr. ir. Marijn Vlaming Research Scientist Working@TNO Dr. ir. Marijn Vlaming Research Scientist marijn.vlaming@tno.nl Introduction Dr.ir. Marijn Vlaming 1997 2003 Biomedical engineering (TU/e) afstudeerrichting Biomolecular Engineering Stage en

Nadere informatie

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren Bijlage 3 Materiaal Workshop Studiekeuze (1,5 uur) werkboek voor leerlingen Centrum voor Studie en Loopbaan, Vrije Universiteit Amsterdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1b, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1b, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13500 1 september 2010 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 augustus 2010, nr.

Nadere informatie

HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN. Voorlichtingsfolder Pré-master BW Instromen in Master Biomedical Sciences na de HBO bachelor Fysiotherapie

HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN. Voorlichtingsfolder Pré-master BW Instromen in Master Biomedical Sciences na de HBO bachelor Fysiotherapie HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN Voorlichtingsfolder Pré-master BW Instromen in Master Biomedical Sciences na de HBO bachelor Fysiotherapie Inhoud Inleiding... 3 Leerroute... 4 Toelatingseisen... 5 Inschrijving...

Nadere informatie

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 DE MASTEROPLEIDING BIOMEDICAL

Nadere informatie

Zelfstandig ondernemer worden na je studie?

Zelfstandig ondernemer worden na je studie? Zelfstandig ondernemer worden na je studie? Zes portretten van succesvolle bèta-, technische en ICT-vrouwen Charlotte van Leeuwen ondernemer sinds 1 jaar Natuurkunde, Universiteit van Amsterdam Oprichter

Nadere informatie

Onderwijs en Kennisoverdracht

Onderwijs en Kennisoverdracht Onderwijs en Kennisoverdracht Ontwikkelingen in de duurzame landbouw in Suriname Prof. Tiny van Boekel, Decaan voor Onderwijs/Vice-rector, Wageningen University & Research Centre, NL Inhoud lezing Ontwikkelingen

Nadere informatie

Master of Science in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie Master of Science in de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen

Master of Science in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie Master of Science in de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen Master of Science in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie Master of Science in de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen Bachelor of Science in de biomedische wetenschappen (Kortrijk)

Nadere informatie

UMC Utrecht Hersencentrum

UMC Utrecht Hersencentrum Hersencentrum UMC Utrecht Hersencentrum Informatie voor studenten Geneeskunde, SUMMA en Biomedische Wetenschappen UMC Utrecht Hersencentrum Informatie voor studenten Geneeskunde, SUMMA en Biomedische

Nadere informatie

UNIVERSITEIT. Studeren aan de 2012 / 2013. Overzicht bacheloropleidingen. Legenda

UNIVERSITEIT. Studeren aan de 2012 / 2013. Overzicht bacheloropleidingen. Legenda Studeren aan de UNIVERSITEIT 2012 / 2013 Overzicht bacheloropleidingen Legenda Opleiding in voltijd Opleiding in voltijd en deeltijd Opleiding voltijd en deeltijd met duaal als mogelijkheid Opleiding voltijd

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32957 30 september 2015 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 september 2015, nr. HO&S/805204,

Nadere informatie

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit

U-Talent Academie. Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit U-Talent Academie Uitdagend bètaonderwijs op school en de universiteit Uitdaging in bèta en techniek voor vwo ers Zoek je meer uitdaging

Nadere informatie

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK CREaTINg TOmORROw 2013 2014 TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hva TECHNIEK HVA TECHNIEK TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE 2013-2014 Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek Bij de opleiding Technische

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld Bachelor vooraanmeldingen UT opleidingen (Bron IBG) 17-07-2006 ADVANCED TECHNOLOGY 50002 naam studie 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % ADVANCED TECHNOLOGY UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student 30-5-2016 1 Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student Geartsje Zondervan Anneke Schrik Bart Borghols Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen 30-5-2016 2 30-5-2016 3 Even voorstellen Geartsje

Nadere informatie

Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Opleidingspresentatie 16 November 2013 Welkom Linda Hoffmans (rondt haar master thesis af) Jay van Lunteren (net gestart met zijn bachelor thesis, en wil in februari

Nadere informatie

Profielkeuze-test (PKT)

Profielkeuze-test (PKT) Profielkeuze-test (PKT) Anoniem 2014 TalentFocus Inleiding Het kiezen van een profiel is voor veel leerlingen lastig. Want als je nog niet precies weet wat je later wilt studeren is het moeilijk om op

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO OKTOBER 2016

OPEN DAGEN WO OKTOBER 2016 OPEN DAGEN WO OKTOBER 2016 Kijk voor meer informatie over voorlichtingsevenementen op de site van de betreffende universiteit. Meld je afwezigheid op school een week vóór de Open dag bij de decanen (kamer

Nadere informatie

Studie en Loopbaan Wiskunde 2011

Studie en Loopbaan Wiskunde 2011 Studie en Loopbaan Wiskunde 2011 college 5 Programma College 5: 1 e uur: - Informatief interview Martijn Zaal (promovendus) - Bespreken sollicitatiebrieven en CV s 2e uur: - Presentatie Mirjam Boer (Sogyo)

Nadere informatie

Belangstelling van vwo ers voor een bacheloropleiding Nanobiologie

Belangstelling van vwo ers voor een bacheloropleiding Nanobiologie Belangstelling van vwo ers voor een bacheloropleiding Nanobiologie Rita Kennis Frank Peters Nijmegen, mei 2011 Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt 2011 Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Inleiding. Korte pauze Profielkeuze

Inleiding. Korte pauze Profielkeuze 1 Programma Inleiding Lieke Tromp, Teamleider Korte pauze Profielkeuze Jan Out, Decaan Vragen 2 De overgang van 3 naar 4 3 Waar zitten de verschillen? Nieuwe vakken (anw/won, ckv, maat, wis ABCD,..) Werken

Nadere informatie

Master in de biomedische wetenschappen

Master in de biomedische wetenschappen LEUVEN t Master in de biomedische wetenschappen Afstudeerrichting biomedisch basis- en translationeel onderzoek Afstudeerrichting management en communicatie in de biomedische wetenschappen Minor management

Nadere informatie

Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013

Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013 Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013 Toelichting bij Overzicht Herstructurering van het onderwijsaanbod en de veranderingen in en rond de bachelorprogramma s wordt gefaseerd naar tijd en type

Nadere informatie

Status februari 2016

Status februari 2016 Status februari 2016 Bachelor of Science in de toegepaste economische wetenschappen Bachelor of Science in de toegepaste economische wetenschappen Kortrijk Bachelor of Science in de psychologie Bachelor

Nadere informatie

Profielkeuze in 3 Atheneum. Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad

Profielkeuze in 3 Atheneum. Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad Profielkeuze in 3 Atheneum Profielen en opleidingen Keuzeproces in de 3 e klas Tijdpad 1 De vakken in het Gemeenschappelijk Deel : Deze vakken krijgen alle leerlingen Nederlands Engels Duits of Frans Maatschappijleer

Nadere informatie

Public Administration Arbeidsmarkt

Public Administration Arbeidsmarkt Public Administration Maar liefst 33 masters staan voor je klaar als je je bachelor politicologie, bestuurskunde of internationale betrekkingen hebt gehaald. Maak daar maar eens een keuze uit. Ga je voor

Nadere informatie

Dames en heren studenten,

Dames en heren studenten, Dames en heren studenten, De wereld van morgen heeft jullie nodig, hard nodig. Hopelijk zonder deze prachtige, blije dag te verstoren, wil ik even stil staan bij het feit dat onze wereld, en dus ook Nederland,

Nadere informatie