gekozen voor een nieuwe organisatievorm die door de coöperatieve structuur beter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gekozen voor een nieuwe organisatievorm die door de coöperatieve structuur beter"

Transcriptie

1 Aan algemeen bestuur 27 november 2013 VOORSTEL Datum 15 oktober 2013 Documentnummer Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling D.J. Veldhuizen Bestuur en belasting Planvorming Bijlage(n) 3 1. Voorstel aan ab In te stemmen om het lidmaatschap van de Gebiedscoöperatie O-gen per 1 januari 2014 aan te gaan; het verzoek om lidmaatschap van de Gebiedscoöperatie O-gen te laten behandelen door de Commissie Watersysteem op 4 november 2013 en hierover te besluiten door het Algemeen Bestuur op 27 november 2013; hiervoor het budget voor de jaarlijkse bijdrage van ,00 aan Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV) om te buigen naar het lidmaatschap Gebiedscoöperatie O-gen voor ,000 per jaar; het lidmaatschap van de coöperatie kan jaarlijks worden opgezegd; heemraad D.J. Veldhuizen te mandateren en door de dijkgraaf te laten machtigen om de verplichtingen met betrekking tot het lidmaatschap aan te gaan en om Waterschap Vallei en Veluwe te vertegenwoordigen in de Gebiedsraad. 2. Bestuurlijke aanleiding en vraag In de vergaderingg van de gebiedscommissie Vallei en Heuvelrug van 12 juli jl. is besloten om op 1 januari 2014 te starten met de Gebiedscoöperatie O-gen. In de vergadering van 20 september zijn de statuten vastgesteld. Er is gekozen voor een nieuwe organisatievorm die door de coöperatieve structuur beter in staat zal zijn om de gezamenlijke doelen met betrekking tot een vitaal landelijk gebied van de Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug, Eemland en Kromme Rijnstreek uit te voeren. De Gebiedscoöperatie neemt de taken en verantwoordelijkhedenn over van de huidige organisatiestructuur van het projectbureau Vallei en Heuvelrug (voorheen Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei SVGV - en Programmabureau Heel de Heuvelrug).

2 Pagina 2 van 5 De Gebiedscommissie Vallei en Heuvelrug nodigt het waterschap uit om per 1 januari 2014 lid te worden van de coöperatie O-gen in oprichting. Deze nieuwe coöperatieve samenwerking werkt aan het versterken van de vitaliteit van het landelijk gebied. Dit doet zij op een vernieuwende wijze door overheden, maatschappelijke organisaties, terreineigenaren, burgers en bedrijven met elkaar te verbinden. Daarnaast beoogt de Gebiedscoöperatie om efficiënt en effectief projecten uit te voeren onder het motto goed, goedkoop en samen. Met de activiteiten van de Gebiedscoöperatie worden diverse taken voor het landelijk gebied uitgevoerd op het vlak van vitaliteit, economie, ruimtelijke kwaliteit, landbouw, landschap, cultuurhistorie, recreatie, water en natuur. Het uitvoeren van deze activiteiten op een regionaal schaalniveau levert efficiencyvoordeel op. De coöperatie komt voort uit een lange traditie van samenwerken en uitvoeren, gericht op de ontwikkeling van een vitaal landelijk gebied. De gevraagde bijdrage is bedoeld voor een basispakket aan diensten die door de coöperatie worden aangeboden. De voor het waterschap relevante diensten zijn bijvoorbeeld een nieuwsbrief, nieuwskrant met ruimte voor waterschapsprojecten en netwerkbijeenkomsten. Verder maken wij gebruik van het grondfonds. Het grondfonds kan ingezet worden om gronden te verwerven of ter beschikking te stellen voor het realiseren van projecten. Recent is nog een strook grond van een BBL perceel gereserveerd om een natuurvriendelijke oever te realiseren langs de Zijdewetering. Een ander concreet voorbeeld is de kavelruil Laakzone. Er is een agrarisch bedrijf aangekocht. Met de gronden wordt onder andere de verbreding van de Laak gerealiseerd. In de toekomst is er veel voordeel te behalen om onze KRW opgave te realiseren. Belangrijk voorbeeld is de uitwerking van het nieuwe beheerplan voor het binnenveld wat nu door de SVGV wordt gedaan en straks door coöperatie O-gen. 3. Bestuurlijke risico s/positionering/mandatering Deelname aan de gebiedscoöperatie past bij uitstek in de visie van het waterpartnerschap zoals vastgesteld in de ab vergadering van 28 november Lid worden van de gebiedscoöperatie O-gen is voor het waterschap belangrijk bij de uitvoering van projecten, grondverwerving t.b.v. projecten en biedt een uitstekend netwerk om samen te werken met onze partners. Het waterschap doet dit omdat zij het belang inziet om de krachten te bundelen met ander publiek kapitaal en maatschappelijk en sociaal-economisch kapitaal ten einde doelen te realiseren in de gebiedsontwikkeling en de eigen waterschapsdoelen te realiseren met participatie en draagvlak van het gebied zelf. Dit doet zij in de wetenschap dat de (eventuele) stemverhouding in de Gebiedsraad (= de ledenraad) van O-gen 50% publiek en 50% privaat is.

3 Pagina 3 van 5 Het waterschap is niet aansprakelijk voor de activiteiten van de coöperatie. Het is een coöperatie UA. Het waterschap wordt door de coöperatie gevrijwaard. Daarmee heeft het waterschap te allen tijde het recht om eigen beleid en eigen besluiten te nemen. Die kunnen dus afwijken van eventuele coöperatiestandpunten. In de praktijk streeft het waterschap er juist naar om binnen de coöperatie haar zienswijze onderdeel uit te laten maken van de integrale afwegingen, maar is niet aan deze afwegingen gehouden. Het waterschap heeft de keuze om aan uitvoeringsgerichte activiteiten wel of niet mee te doen. Afhankelijk van het belang zal het waterschap haar inzet kunnen bepalen in tijd, kennis en financiële middelen in overleg met de andere leden die een uitvoeringsactiviteit willen realiseren. Dit is dus wezenlijk anders dan bij gemeenschappelijke regelingen. Het waterschap zal naast gewoon lid, ook deel uit maken van de Gebiedsraad (= ledenraad), waardoor zij directe invloed heeft op de ontwikkeling en kaders van de coöperatie. De Gebiedsraad komt een aantal malen bijeen per jaar, op basis van vergaderschema en stukken die vooraf zijn verzonden. Voor de Governance van de coöperatie is een model gekozen om te werken met een Gebiedsraad, een onafhankelijk voorzitter, ledencommissies en een directeur/bestuurder. De gebiedsraad is een afspiegeling van de leden en de algemene ledenvergadering. Prof. van Dijk heeft de bestuurlijke werkgroep die dit heeft voorbereid geadviseerd dit model te kiezen. Hij ziet dit als een voorbeeld van de nieuwe generatie coöperatie waarin de leden direct betrokken blijven en zeggenschap hebben over de coöperatie. Alternatieven waren om naast de gebiedsraad een apart bestuur, een Raad van Commissarissen te benoemen en een directeur. Nadeel van dit model is dat er overlap ontstaat in de sturing van de organisatie en de vraag zich gaat voordoen wie bestuurt de coöperatie nu echt? Daarnaast was zijn argument dat vertegenwoordigers in de gebiedsraad, bestuur en RvC uit dezelfde geledingen komen en er daarom overlap ontstaat. Zijn advies was deze overlap en onduidelijkheid te voorkomen en er voor te zorgen dat de gebiedsraad zelf invloed kan hebben op het bestuur/directie van de coöperatie: dit kan o.a. door de kaders voor de uitvoering van beleid van de coöperatie vast te stellen en de directeur/bestuurder te benoemen/ontslaan. De onafhankelijk voorzitter is de onafhankelijke schakel tussen ledenraad en bestuurder/directeur. De gebiedsraad kiest ervoor om voor specifieke onderwerpen (tijdelijk of permanent) commissies uit haar eigen leden in te stellen (Zie voor uitwerking van de mandaten van diverse geledingen de statuten).

4 Pagina 4 van 5 Voor alle duidelijkheid, de bestuurder/directeur is belast met het dagelijkse besturen van de organisatie. Hij is geen politiek bestuurder die eigenstandig beleidsbepalend is. Daarmee is hij veel meer te vergelijken met een algemeen secretaris/directeur van het waterschap en gemandateerd voor de uitvoering. Een verschil is wel dat de bestuurder/directeur van de coöperatie het gezicht naar buiten is. De gebiedsraad is dan te vergelijken met het bestuur van het waterschap. Beoogd wordt dat bij deelname van het waterschap aan de gebiedscoöperatie heemraad D.J. Veldhuizen deel gaat uitmaken van de gebiedsraad. Het besluit om lid te worden van de coöperatie O-gen wordt genomen door het algemeen bestuur. Besluiten tot het oprichten van of deelnemen in privaatrechtelijke rechtspersonen is namelijk een wettelijke bevoegdheid van het algemeen bestuur en is in ons geval niet gedelegeerd aan d&h. Daarnaast dient het besluit na vaststelling door het ab ter kennisneming naar GS Gelderland en GS Utrecht worden gestuurd ( artikel 4.2 Reglement Waterschap Vallei en Veluwe), omdat de provincies graag inzicht willen hebben in welke privaatrechtelijke rechtspersonen het waterschap deelneemt. 4. Uitgangspunten/eerdere besluiten Vanaf de oprichting in 1993 maakt het Waterschap deel uit van de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei en is zij vertegenwoordigd in het bestuur. 5. Maatschappelijk draagvlak/mvo Door lid van de gebiedscoöperatie te worden kan het Waterschap volop invulling geven aan het waterpartnerschap zoals is vastgesteld in de ab vergadering van 28 november Consequenties van de besluitvorming Er zijn geen bestuurlijke of juridische risico s of ze zijn op de volgende wijze afgedekt: De Gebiedscoöperatie kent een UA vorm (Uitgesloten aansprakelijkheid), waardoor het waterschap uitgesloten is van financiële risico s. Het lidmaatschap van de coöperatie wordt aangegaan met de intentie voor een langjarige verbinding maar kan jaarlijks worden opgezegd. Borging van de belangen van het waterschap gebeurt onder meer door de samenstelling van het bestuur (de Gebiedsraad) van de coöperatie. Daarin vertegenwoordigt 50% van de stemmen publieke en 50% van de stemmen private partijen. De Gebiedscommissie Vallei en Heuvelrug en de Gebiedscommissie Kromme Rijn zullen onder de Gebiedscoöperatie O-gen voortbestaan als adviescommissies voor Gedeputeerde Staten van Utrecht (artikel 82 van de Provinciewet, gevraagd en ongevraagd). De gebiedscoöperatie zal een personele unie vormen met deze gebiedscommissies via de zogeheten Gebiedsraad (zie 2.2). Ook voor alle andere publieke en private organisaties die in de regio actief zijn kan de Gebiedsraad een adviserende functie hebben.

5 Pagina 5 van 5 7. Financiën/begroting De jaarlijkse vaste kosten voor deelname aan de gebiedscoöperatie bedragen ,00. De exploitatiebegroting 2014 (onder voorbehoud van bestuurlijke goedkeuring) voorziet in deze bijdrage: de begrote jaarlijkse bijdrage voor SVGV kan hiervoor worden aangewend. Voor het overige zal er een directe relatie zijn als het gaat om welke producten we leveren en afnemen tegen welke prijs en op dat moment zullen de benodigde financiële middelen gevonden moeten worden. 8. Standpunt van de commissie Water: De leden van de subcommissie Water adviseren positief en stellen voor dit stuk als hamerstuk te agenderen in het algemeen bestuur van 27 november Ondertekening dijkgraaf en heemraden, mr. G.P. Dalhuisen secretaris drs. T. Klip-Martin dijkgraaf 10. Besluit bestuur

gemeente Eindhoven Betreft Oprichting/deelname in Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel u.a..

gemeente Eindhoven Betreft Oprichting/deelname in Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel u.a.. gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst01111 Dossiernummer 14.34.351 19 augustus 2014 Raads Voorhangbrief Betreft Oprichting/deelname in Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel u.a.. Inleiding Vanwege

Nadere informatie

VOORSTEL. Documentnummer Projectnummer. Beleidsnota Uitvoeringsbeleid Vrijwilligersparticipatie

VOORSTEL. Documentnummer Projectnummer. Beleidsnota Uitvoeringsbeleid Vrijwilligersparticipatie Aan algemeen bestuur 1 oktober 2014 VOORSTEL Datum 19 augustus 2014 Portefeuillehouder Documentnummer 627244 Programma Projectnummer Afdeling Bijlage(n) drs. T. Klip-Martin Voldoende en schoon water Planvorming

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie.

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 5575 12 oktober 2016 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 27 september 2016, nr. 819AA339 tot instelling van de AVP-gebiedscommissie

Nadere informatie

Bijlage(n) - blauwe diensten. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft in de vergadering van 18 juni 2013 de

Bijlage(n) - blauwe diensten. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft in de vergadering van 18 juni 2013 de Aan algemeen bestuur 2 oktober 2013 INGEKOMENN STUK Documentnummer 551131 Projectnummer Portefeuillehouder J. Verhoef en D. Veldhuizen Programma Voldoende en schoon water Afdeling Beheer Watersysteem en

Nadere informatie

VOORSTEL. Documentnummer Programma Waterketen Projectnummer. Afdeling Planvorming Bijlage(n) 1 Onderwerp Beleidskader nieuwe stoffen

VOORSTEL. Documentnummer Programma Waterketen Projectnummer. Afdeling Planvorming Bijlage(n) 1 Onderwerp Beleidskader nieuwe stoffen Aan algemeen bestuur 18 februari 2015 VOORSTEL Datum 6 januari 2015 Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnummer 661410 Programma Waterketen Projectnummer Afdeling Planvorming Bijlage(n) 1 1. Voorstel

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

Provinciaal blad 2012, 44

Provinciaal blad 2012, 44 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2012, 44 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 28 augustus 2012, nr. 80B5BE58, tot instelling van de AVP-gebiedscommissie Vallei en Heuvelrug (Instellingsbesluit

Nadere informatie

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is

2. Bestuurlijke aanleiding en vraag De aanleiding voor het opstellen van het Afvalwaterketenplan is Aan D&H 5 februari 2013 VOORSTEL Portefeuillehouder Documentnummer 277188 Programma Projectnummer Afdeling Opsteller Bijlage(n) Onderwerp Afvalwaterketenplan Elburg, Nunspeet B. van Vreeswijk Waterketen

Nadere informatie

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen:

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen: Aan algemeen bestuur 4 oktober 2017 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 975673 Programma Bestuur en belasting Projectnummer -- Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n) 1

Nadere informatie

Ontwerpbesluit. Toelichting

Ontwerpbesluit. Toelichting College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel 2011RGW10 Datum : 14 februari 2011 Nummer PS : Afdeling : PRO Commissie : RGW Steller : B. Cornelissen Portefeuillehouder : R.W. Krol Registratienummer :

Nadere informatie

Gebiedscoöperatie O-gen. Nieuwe motor voor gebiedsontwikkeling

Gebiedscoöperatie O-gen. Nieuwe motor voor gebiedsontwikkeling Gebiedscoöperatie O-gen Nieuwe motor voor gebiedsontwikkeling * Historie Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (1989) Reconstructiecommissie (2000) Gebiedscommissie Vallei & Heuvelrug (2012) 2014 Gebiedscoöperatie

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Gebiedscoöperatie O-gen. Inleiding. September 2017

Huishoudelijk reglement Gebiedscoöperatie O-gen. Inleiding. September 2017 Huishoudelijk reglement Gebiedscoöperatie O-gen September 2017 Inleiding Gebiedscoöperatie O-gen staat voor de kwaliteit en vitaliteit van het landelijk gebied in de regio. O-gen verbindt maatschappelijke

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Vul de voorletter(s) + achternaam in. Bij meerdere kopiehouders de namen scheiden door een,. De naam van de opsteller staat al standaard ingevuld. VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Onderwerp: Oprichten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Projectbureau Herstructurering Glastuinbouw en Paddenstoelenteelt Bommelerwaard

Raadsvoorstel. Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Projectbureau Herstructurering Glastuinbouw en Paddenstoelenteelt Bommelerwaard Gemeenteraad 25 november 2010 13 Kerkdriel, 27 september 2010 Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Projectbureau Herstructurering Glastuinbouw en Paddenstoelenteelt Bommelerwaard Beslispunten 1. Ingevolge

Nadere informatie

De grondverwerving is geregeld met de proefboerderij Zegveld voor zowel de omleiding als voor de naast gelegen grond.

De grondverwerving is geregeld met de proefboerderij Zegveld voor zowel de omleiding als voor de naast gelegen grond. VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 6 Onderwerp: Natuurvriendelijke inrichting Slimmenwetering te Zegveld Nummer: 268482 In D&H: 23-02-2010 Steller: A. van Veldhoven In Cie: BMZ Telefoonnummer:

Nadere informatie

10 september 2018 Documentnummer: , MoB Nummer 39/2018 Dossiernummer : K3875

10 september 2018 Documentnummer: , MoB Nummer 39/2018 Dossiernummer : K3875 v o o r d r a c h t 10 september 2018 Documentnummer: 2018-042.500, MoB Nummer 39/2018 Dossiernummer : K3875 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over de deelname aan

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Woo B Gewijzigd akkoord Ingetrokken D&H B Conform Geparafeerd

Parafering besluit PFO Woo B Gewijzigd akkoord Ingetrokken D&H B Conform Geparafeerd agendapunt 3.a.4 1207901 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STRATEGIE DEELNAME PLATTELANDSONTWIKKELINGSPROGRAMMA 3 Portefeuillehouder Woorst, I.J.A. ter Datum 29 september 2015 Aard bespreking

Nadere informatie

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab:

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab: Aan Leden van de commissie F.B.A. 17 juni 2019 Leden van het Algemeen Bestuur 10 juli 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 1383317/1383320 Programma Bestuur en belasting Projectnummer

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab:

1. Voorstel aan commissie Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het ab: Aan commissie Water 30 januari 2018 Het projectteam zal tijdens de commissie Water op 30 januari 2018 een presentatie over het VKA, het proces en het vervolg verzorgen. VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH)

Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH) Aan het Algemeen Bestuur Datum: 26-06-2013 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH) Voorstel in te stemmen met een tweetal wijzigingen in de tekst van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Statenvoorstel. Toetreding tot Coöperatie Samenwerkingsverband Decentrale Openbaar Vervoer Autoriteiten U.A.

Statenvoorstel. Toetreding tot Coöperatie Samenwerkingsverband Decentrale Openbaar Vervoer Autoriteiten U.A. Statenvoorstel Vergadering Februari 2019 Nummer 7170 Vergaderdatum GS: 27 november 2018 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH 2018-671006061 Onderwerp Toetreding

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 26 oktober 2009 Nummer PS : PS2009RGW22 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2009INT247037 Portefeuillehouder : Krol Titel : Project

Nadere informatie

COÖPERATIE HSLNET U.A.

COÖPERATIE HSLNET U.A. COÖPERATIE HSLNET U.A. REGLEMENT LEDENRAAD Artikel 1: Samenstelling 1. De Ledenraad van de coöperatie bestaat uit minimaal 5 en maximaal 15 leden. Gestreefd wordt naar een evenredige verdeling van de leden

Nadere informatie

Voorstel is om: - Kennis te nemen van de nieuwe voorjaarsnota (VJN). - Instemmen met de VJN.

Voorstel is om: - Kennis te nemen van de nieuwe voorjaarsnota (VJN). - Instemmen met de VJN. Aan algemeen bestuur 5 juli 2017 VOORSTEL Datum 22 juni 2017 Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 942613 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Planvorming Bijlage(n) (1) 1.

Nadere informatie

AGENDAPUNT 7. Onderwerp: Aankoop percelen BBL Nummer: 270001. Voorstel

AGENDAPUNT 7. Onderwerp: Aankoop percelen BBL Nummer: 270001. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 7 Onderwerp: Aankoop percelen BBL Nummer: 270001 In D&H: 15-12-2010 Steller: Arjan Koerhuis In Cie: BMZ Telefoonnummer: (030) 634 58 37 SKK 14-01-2010 Afdeling:

Nadere informatie

In bijgaande presentatie (bijlage 2) zijn ter verduidelijking enkele afbeeldingen opgenomen.

In bijgaande presentatie (bijlage 2) zijn ter verduidelijking enkele afbeeldingen opgenomen. Aan algemeen bestuur 5 juli 2017 VOORSTEL Datum 15 mei 2017 Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 941445 Programma Voldoende en schoon water Projectnummer P6068 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n)

Nadere informatie

Strategisch plan Gebiedscoöperatie O-gen

Strategisch plan Gebiedscoöperatie O-gen Strategisch plan Gebiedscoöperatie O-gen 8 juli 2013 Colofon Titel : Strategisch plan Gebiedscoöperatie O-gen Datum : 8 juli 2013 Omschrijving : Dit plan beschrijft de opzet van de gebiedscoöperatie O-gen.

Nadere informatie

Aan commissie water 31 januari 2017 algemeen bestuur 22 februari 2017 VOORSTEL

Aan commissie water 31 januari 2017 algemeen bestuur 22 februari 2017 VOORSTEL Aan commissie water 31 januari 2017 algemeen bestuur 22 februari 2017 VOORSTEL Datum 21 november 2016 Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 897244 Programma Voldoende en Schoon Projectnummer Afdeling

Nadere informatie

PS2010RGW17-1 - Datum : 11 mei 2010 Nummer PS : PS2010RGW17 Afdeling : BJZ Commissie : RGW. : Benoeming lid Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL)

PS2010RGW17-1 - Datum : 11 mei 2010 Nummer PS : PS2010RGW17 Afdeling : BJZ Commissie : RGW. : Benoeming lid Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL) PS2010RGW17-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 11 mei 2010 Nummer PS : PS2010RGW17 Afdeling : BJZ Commissie : RGW Registratienummer : 2010INT259698 Portefeuillehouder : Krol Titel

Nadere informatie

agendapunt 3.b.07 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SOCIAAL STATUUT Datum 8 januari 2013 Afstemming Bijlagen 1 Zaaknummer 30194

agendapunt 3.b.07 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SOCIAAL STATUUT Datum 8 januari 2013 Afstemming Bijlagen 1 Zaaknummer 30194 agendapunt 3.b.07 1040912 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SOCIAAL STATUUT Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 8 januari 2013 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming Bijlagen

Nadere informatie

- 1 PS2010RGW09. Datum : Nummer PS : PS2010RGW09 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2010INT Portefeuillehouder : Krol

- 1 PS2010RGW09. Datum : Nummer PS : PS2010RGW09 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2010INT Portefeuillehouder : Krol - 1 PS2010RGW09 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 02-03-2010 Nummer PS : PS2010RGW09 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2010INT256368 Portefeuillehouder : Krol Titel

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders Wet gemeenschappelijke regelingen. 24 september 2013 WPIWI. 20 augustus 2013 R. Maasdam

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders Wet gemeenschappelijke regelingen. 24 september 2013 WPIWI. 20 augustus 2013 R. Maasdam VERGADERDATUM 24 september 2013 WPIWI SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 20 augustus 2013 R. Maasdam ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 11 samenvoeging laboratoria Groot Salland en Regge en

Nadere informatie

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen.

1. Voorstel aan ab In te stemmen met het voorstel om de algemene reserves te benutten voor de door het AB aangegeven doelen. Aan algemeen bestuur van 20 februari 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1356927/1356951 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige ondersteuning

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: SOB/RO/BS Opsteller: C. Rijsbosch User-id: RIJC Tel: 4428 Onderwerp: ADVIES BEGROTINGSWIJZIGING 2013 EN CONCEPT- BEGROTING 2014 RECREATIESCHAP UTRECHTSE HEUVELRUG Toelichting:

Nadere informatie

Voorstel. Aan algemeen bestuur 28 september 2016

Voorstel. Aan algemeen bestuur 28 september 2016 Aan algemeen bestuur 28 september 2016 Voorstel Datum 12 september 2016 Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr 856577 Programma Waterketen Projectnummer P1131 Afdeling Planvorming Bijlagen B.V.

Nadere informatie

Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013

Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Besluit tot vaststelling van de Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe; op het voorstel

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Waterbeheer Alblasserwaard

Uitvoeringsplan Waterbeheer Alblasserwaard CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR272026_1 9 februari 2016 Uitvoeringsplan Waterbeheer Alblasserwaard 2007-2009 Voorstel Samenvatting Op 22 juni 2007 heeft het Algemeen Bestuur

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 29 mei 2012 SMO/ICT

ALGEMENE VERGADERING. 29 mei 2012 SMO/ICT VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 29 mei 2012 SMO/ICT STUKDATUM NAAM STELLER 25 april 2012 B.A.M. Loeff ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 19 Zienswijze op de begroting 2013 van Het Waterschapshuis

Nadere informatie

drs. T. Klip-Martin Bestuur en belasting Strategie en Beleid 2 Uitwerking Integriteltsbeleld benoemingsproces dagelijks bestuursleden

drs. T. Klip-Martin Bestuur en belasting Strategie en Beleid 2 Uitwerking Integriteltsbeleld benoemingsproces dagelijks bestuursleden waterschap va ve IGI en uwe Agendapunt Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn Aan algemeen bestuur 26 november 2014 T (055)527 29 11 E lnfo@vallei-veluwe.nl I www.vallei-veluwe.nl VOORSTEL Datum

Nadere informatie

Verdrogingsbestrijding Vossenbroek

Verdrogingsbestrijding Vossenbroek Projectplan Waterwet (definitief besluit) Datum 08-09-2014 Projectnummer P2200C Onderwerp Verdrogingsbestrijding Vossenbroek Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit

Nadere informatie

1. Voorstel aan ab. 2. Bestuurlijke aanleiding en vraag

1. Voorstel aan ab. 2. Bestuurlijke aanleiding en vraag Aan : algemeen bestuur 21 februari 2018 VOORSTEL Portefeuillehouder F. ter Maten Documentnr. 1018350 Programma Veiligheid Projectnummer P5068 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n) 2; adviesnota VKA en

Nadere informatie

AB: Ja Opdrachtgever: Harm Küpers. Deelnemers in de gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis

AB: Ja Opdrachtgever: Harm Küpers. Deelnemers in de gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis Onderwerp: Aanpassing gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis Nummer: Bestuursstukken\1363 Agendapunt: 6 DB: Ja 22-4-2013 BPP: Nee Workflow Opsteller: Rudi Boets, 0598-693861 Personeelszaken, Facilitair,

Nadere informatie

Aankoop percelen BBL nr. 09.WSB/204

Aankoop percelen BBL nr. 09.WSB/204 Voorstel aan het algemeen bestuur Ontwerp Onderwerp: Aankoop percelen BBL nr. 09.WSB/204 Portefeuillehouder: Beugelink Steller: A. Koerhuis DB-datum: 15 december 2009 Telefoonnummer: (030) 634 5837 Commissie:

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Mid B - Geparafeerd door: Boer, G. de D&H Geparafeerd door: Boer, G. de

Parafering besluit PFO Mid B - Geparafeerd door: Boer, G. de D&H Geparafeerd door: Boer, G. de agendapunt 3.a.7 1256497 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden POP3 SUBSIDIEPROGRAMMA Portefeuillehouder Middendorp, A.J. Datum 24 mei 2016 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming BDV/FIN CTL/MCTL

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (GR RDWI)

Raadsvergadering. Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (GR RDWI) RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15 februari 2018 18-007 Onderwerp Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (GR Aan de raad, Onderwerp Wijziging

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 26 februari 2013 SSO. 25 januari 2013 R.J.E. Peeters. Opstelling waterschappen t.a.v. GLB en POP3. Schelwald, A.J.M..

ALGEMENE VERGADERING. 26 februari 2013 SSO. 25 januari 2013 R.J.E. Peeters. Opstelling waterschappen t.a.v. GLB en POP3. Schelwald, A.J.M.. V E R G A D E R D A T U M 26 februari 2013 SSO S E C T O R / A F D E L I N G S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 25 januari 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 18 Voorstel Kennisnemen

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: Opsteller: G.A.J. van Gulik User-id: DIE2 Tel: 4960 Onderw erp: OPRICHTEN VAN EN DEELNEMING IN GEBRUIKERSCOÖPERATIE EEMHUIS Toelichting: Bij de multifunctionele

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Coöperatie ValleiEnergie U.A.

Huishoudelijk Reglement Coöperatie ValleiEnergie U.A. Huishoudelijk Reglement Coöperatie ValleiEnergie U.A. Dit huishoudelijk reglement sluit aan op de statuten van de Coöperatie ValleiEnergie U.A. (verder CVE), zoals ze voorgelegd worden aan de ALV van november

Nadere informatie

Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek(GR AIJZ).

Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek(GR AIJZ). Raadsvoorstel *Z02C52C7F9E* Aan de raad Documentnummer : INT-16-26702 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek(GR AIJZ). Inleiding Op 1 januari 2015

Nadere informatie

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB:

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB: Aan commissie Water 9 april 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1370119/1370120 Programma Waterketen Projectnummer P6107 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n) Vertrouwelijke

Nadere informatie

GEWIJZIGD. 4a 0070/12 31 januari 2013 RZ RO David Moolenburgh Leo Hulst 291833

GEWIJZIGD. 4a 0070/12 31 januari 2013 RZ RO David Moolenburgh Leo Hulst 291833 Raadsvoorstel [ bijlagge e]ggggggg AAN AGENDAPUNT NUMMER RAADSVERGADERING COMMISSIE ORGANISATIEONDERDEEL PORTEFEUILLEHOUDER BEHANDELEND AMBTENAAR TOESTELNUMMER de gemeenteraad 4a 0070/12 31 januari 2013

Nadere informatie

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie. WEB /27 Economie. 2 (statenvoorstel + statuten) P.C.

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie. WEB /27 Economie. 2 (statenvoorstel + statuten) P.C. bericht op brief van: uw kenmerk: Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie ons kenmerk: afdeling: WEB0704616/27 Economie bijlage(n): behandeld door: 2 (statenvoorstel + statuten)

Nadere informatie

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland

Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Zaaknummer : 170397 Raadsvergadering : 14 juni 2016 agendapunt : Commissie : - Onderwerp : Oprichting stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Collegevergadering : 17 mei 2016 agendapunt : 21 Portefeuillehouder

Nadere informatie

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord.

1. Wethouder Tiemens te machtigen voor het ondertekenen van het Gelders Energie Akkoord. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Deelname Gelders Energieakkoord Programma Duurzaamheid Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Het Klimaatverbond, Alliander en Gelderse Natuur en Milieufederatie

Nadere informatie

Reglement van orde voor de vergaderingen van de vaste adviescommissies van Waterschap Vallei en Veluwe 2015

Reglement van orde voor de vergaderingen van de vaste adviescommissies van Waterschap Vallei en Veluwe 2015 Reglement van orde voor de vergaderingen van de vaste adviescommissies van Waterschap Vallei en Veluwe 2015 Besluit tot vaststelling van het Reglement van orde voor de vergaderingen van de vaste adviescommissies

Nadere informatie

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 13 juni 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Behandeld ambtenaar : mw L.G.J van Westbroek E-mailadres: lgj.van.westbroek@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 1 Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 Preambule Vrijwillig medewerkers in zorg en welzijn verrichten onbetaald en vrijwillig werkzaamheden in georganiseerd verband. Zij doen

Nadere informatie

Bijlage bij Raadsvoorstel Crailo. Optional client logo (Smaller than Deloitte logo)

Bijlage bij Raadsvoorstel Crailo. Optional client logo (Smaller than Deloitte logo) Bijlage bij Raadsvoorstel Crailo Optional client logo (Smaller than Deloitte logo) Samenwerkingsvormen 1 Samenwerkingsvormen Inleiding De samenwerking tussen de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren

Nadere informatie

AGENDAPUNT ONTWERP. Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling BghU Nummer: Voorstel

AGENDAPUNT ONTWERP. Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling BghU Nummer: Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling BghU Nummer: 874438 In D&H: 11-11-2014 Steller: J. van Hove In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer: (030) 634

Nadere informatie

Samen sterk ondernemen

Samen sterk ondernemen Samen sterk ondernemen mei 2017 Ontwikkelvisie 2017-2020 Samengevat Gebiedscoöperatie O-gen is in 2014 opgericht als publiek-privaat samenwerkingsverband in het landelijk gebied van de Gelderse Vallei,

Nadere informatie

agendapunt 3.a.9 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden PROJECTPLAN WATERGANG HERON Datum 17 april 2012 Afstemming Bijlagen 3 Zaaknummer 26984

agendapunt 3.a.9 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden PROJECTPLAN WATERGANG HERON Datum 17 april 2012 Afstemming Bijlagen 3 Zaaknummer 26984 agendapunt 3.a.9 994246 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden PROJECTPLAN WATERGANG HERON Portefeuillehouder Berg, A. van den Datum 17 april 2012 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming Bijlagen

Nadere informatie

versie 28 oktober 2016 Van Lar naar Ledenraad Hoe en waarom

versie 28 oktober 2016 Van Lar naar Ledenraad Hoe en waarom versie 28 oktober 2016 Van Lar naar Ledenraad Hoe en waarom Aanleiding In 2009 is de nieuwe structuur van het NSPS geformaliseerd Nu deze structuur min of meer is gesetteld, is het moment om te inventariseren

Nadere informatie

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET (definitief besluit) Projectnummer Onderwerp CP2119 projectplan voor Molenbeek Nunspeet Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het projectplan

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) Dit Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Vereniging voor heelkunde is goedgekeurd door het bestuur en de leden tijdens

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 20 november 2018 Zaaknummer: 534361 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten : R.A. Kraaijenbrink Team : Maatschappij

Nadere informatie

BIJLAGE I Notitie NAAR EEN GEBIEDSCOÖPERATIE O-GEN

BIJLAGE I Notitie NAAR EEN GEBIEDSCOÖPERATIE O-GEN 1 BIJLAGE I Notitie NAAR EEN GEBIEDSCOÖPERATIE O-GEN NAAR EEN GEBIEDSCOÖPERATIE O-GEN - SAMENVATTING Waarom naar een coöperatie O-gen? De wereld om ons heen verandert. Op deze veranderingen moeten we anticiperen.

Nadere informatie

Subsidieverordening Waterbewustzijn

Subsidieverordening Waterbewustzijn Subsidieverordening Waterbewustzijn Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe; op het voorstel van het college van dijkgraaf en heemraden d.d. 21 augustus 2017; gelet op het bepaalde in de Algemene

Nadere informatie

b. het voeren van politieke, maatschappelijke en culturele actie;

b. het voeren van politieke, maatschappelijke en culturele actie; STATUTEN der LIBERTARISCHE PARTIJ Aangenomen op 28 november 2015 Artikel 1 De vereniging De vereniging draagt de naam Libertarische Partij en zal hierna worden aangeduid als de partij. De naam van de partij

Nadere informatie

Officiële uitgave van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Brabantse Delta.

Officiële uitgave van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Brabantse Delta. WATERSCHAPSBLAD 23 Officiële uitgave van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Brabantse Delta. Nr. 9265 november 2016 Bekendmaking Meervoudige centrumregeling waterschappen Aa en Maas,

Nadere informatie

Onderwerp: wijzigen van de Gemeenschappelijke Regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek

Onderwerp: wijzigen van de Gemeenschappelijke Regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek r" GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum carrousel Raadsbesluitnummer Registratienummer 27 oktober 2016 n.v.t. R16.058 Rsl 6.00622 Onderwerp: wijzigen van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Voorstel Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Portefeuillehouder A.H. Nooteboom Datum 16 februari 2011 Thema Herstel en behoud bijzondere natuur Opgemaakt door Projecten Docbasenummer 217283 Onderwerp Voortgang

Nadere informatie

Governance FUMO Samen aan het stuur

Governance FUMO Samen aan het stuur Governance FUMO Samen aan het stuur Vastgesteld door het algemeen bestuur van de FUMO pm Inhoud 1 Governance op hoofdlijnen... 3 1.1 Governance FUMO... 3 1.2 Doel... 3 2 De governance toegelicht... 4 2.1

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

* * Onderwerp: Maasgaard. Algemeen Bestuur. Voorstel

* * Onderwerp: Maasgaard. Algemeen Bestuur. Voorstel Voorstel aan Algemeen Bestuur Voorstel aan Algemeen Bestuur M aasg aar d *2013.17412* Onderwerp: Maasgaard 721480 Algemeen Bestuur Portefeuillehouder: Sjraar Roelofs Datum: 02-08-2013 Vergaderingnummer:

Nadere informatie

Huishoudelijk reglementcollectief Midden Brabant

Huishoudelijk reglementcollectief Midden Brabant Huishoudelijk reglement Op te nemen/ behorende bij Bijlage 1.3 Kwaliteitshandboek Midden Brabant Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder: o Het Collectief: de Coöperatief Collectief Agrarisch

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.1681 B.17.1681 Landgraaf, 22 september 2017 ONDERWERP: Gemeenschappelijke Regeling Werkgeversservicepunt Parkstad PROGRAMMA

Nadere informatie

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking.

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking. G e R REGIO WEST-BRABANT 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Voorstel 817-005900 Doorontwikkeling Regio West-Brabant Aan Algemeen bestuur Datum 23 maart 2017 Doel Besluiten Initiatiefnemer

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEBIEDSCOÖPERATIE RIJN, VECHT EN VENEN U.A.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEBIEDSCOÖPERATIE RIJN, VECHT EN VENEN U.A. Gebiedscoöperatie Rijn, Vecht en Venen U.A. HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEBIEDSCOÖPERATIE RIJN, VECHT EN VENEN U.A. 17-08-2015 RVV Definities In dit Huishoudelijk Reglement wordt verstaan onder: de Algemene

Nadere informatie

Algemene opmerkingen LR1621. Opmerkingen vanuit de ledenraad PCOB n.a.v. concept-statuten en algemeen reglement

Algemene opmerkingen LR1621. Opmerkingen vanuit de ledenraad PCOB n.a.v. concept-statuten en algemeen reglement Opmerkingen vanuit de ledenraad PCOB n.a.v. concept-statuten en algemeen reglement De ledenraad van de PCOB heeft op 29 september jl. de concept-statuten en algemeen reglement besproken. Daarnaast hebben

Nadere informatie

Mandaatregeling Veiligheidsregio Utrecht Met bijbehorend Mandatenregister VRU 2015

Mandaatregeling Veiligheidsregio Utrecht Met bijbehorend Mandatenregister VRU 2015 Mandaatregeling Veiligheidsregio Utrecht 2015 Met bijbehorend Mandatenregister VRU 2015 Vastgesteld door het en de voorzitter d.d. 23 maart 2015 Het en de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, ieder

Nadere informatie

agendapunt 3.b.6 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WATER RIJSWIJK-ZUID Datum 7 november 2011

agendapunt 3.b.6 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WATER RIJSWIJK-ZUID Datum 7 november 2011 agendapunt 3.b.6 971464 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden SAMENWERKINGSOVEREENKOMST WATER RIJSWIJK-ZUID Portefeuillehouder Berg, A. van den Datum 7 november 2011 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

Intergemeentelijke Samenwerking. Kunst of kunde? Ruurd Palstra MSc VNG

Intergemeentelijke Samenwerking. Kunst of kunde? Ruurd Palstra MSc VNG Intergemeentelijke Samenwerking Kunst of kunde? Ruurd Palstra MSc VNG Vereniging van Nederlandse Gemeenten Inhoud presentatie Bijdrage Slim Samenwerken Dag Hugo Doornhof advocaat AKD Amsterdam 28 januari

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie 2018-2025 Artikel 1: De gemeentelijke milieuadviesraad, afgekort als MAR-Glabbeek, is een door het gemeentebestuur

Nadere informatie

DE PUBLIEKRECHTELIJKE EN PRIVAATRECHTELIJKE SAMENWERKINGSVORMEN. I. Publiekrechtelijke rechtsvormen op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen

DE PUBLIEKRECHTELIJKE EN PRIVAATRECHTELIJKE SAMENWERKINGSVORMEN. I. Publiekrechtelijke rechtsvormen op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen Bijlage 1 bij Nota samenwerkingsrelaties DE PUBLIEKRECHTELIJKE EN PRIVAATRECHTELIJKE SAMENWERKINGSVORMEN I. Publiekrechtelijke rechtsvormen op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen Algemene overwegingen:

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehouderoverleg Sociale Agenda 18 juli 2014 Gemeente Naam Gemeente Naam Aanwezig: Holland Rijnland R.A. van Gelderen (voorzitter) Nieuwkoop J.W.M. Pietersen Alphen aan

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005 / 67

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005 / 67 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2005 / 67 Provinciale Staten van Limburg maken ter voldoening aan het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht en de Provinciewet bekend dat zij in hun vergadering van 16

Nadere informatie

Bijlagen: - reglement van orde voor de vergadering van het Algemeen Bestuur. Bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe 2013;

Bijlagen: - reglement van orde voor de vergadering van het Algemeen Bestuur. Bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe 2013; Aan Algemeen bestuur 27 februari 2013 VOORSTEL Datum 19 februari 2013 Portefeuillehouder Documentnummer 170879 Programma Projectnummer Afdeling Bijlage(n) G. Verwolf Bestuur en belasting Strategie en Beleid

Nadere informatie

Profiel leden Raad van Toezicht vereniging Ingrado

Profiel leden Raad van Toezicht vereniging Ingrado Profiel leden Raad van Toezicht vereniging Ingrado Vastgesteld tijdens Algemene Vergadering 18 april 2019 2 1. Inleiding Ingrado is een landelijke opererende vereniging waarvan de gemeenten en de RMC-regio

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Drenthe. Nr. 199 14 januari 2016 Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe Besluit van Gedeputeerde Staten van

Nadere informatie

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen.

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen. Nummer Onderwerp : B-3.11.2008 : Beslisnota Kaderrichtlijn Water Korte inhoud : Water Beheer 21 e eeuw, 2008, Schoon en gezond water in Noord-Nederland 1. Implementatie Europese Kaderrichtlijn Water in

Nadere informatie

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Preambule Bij het opstellen van onderhavige bestuurscode is uitgegaan van de richtlijnen die zijn vastgesteld door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) in het

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Bom 08-09-2014 (Geen) - D&H 16-09-2014 Conform Geparafeerd door: Werf, R. van der

Parafering besluit PFO Bom 08-09-2014 (Geen) - D&H 16-09-2014 Conform Geparafeerd door: Werf, R. van der agendapunt 3.a.2 1155619 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden GR BEHEER GRONDWATERONTTREKKING DELFT-NOORD Portefeuillehouder Bom - Lemstra, A.W. Datum 16 september 2014 Aard bespreking Besluitvormend

Nadere informatie

Eindrapportage toekomstbestendigheid DBFO-contract. 23 mei Vergaderdatum. Kenmerk VV : B.06. Agendapunt

Eindrapportage toekomstbestendigheid DBFO-contract. 23 mei Vergaderdatum. Kenmerk VV : B.06. Agendapunt Eindrapportage toekomstbestendigheid DBFO-contract Hoogheemraadschap van Kenmerk VV : 1067318 Beleidsveld : Gezuiverd afvalwater Vergaderdatum Agendapunt 23 mei 2013 B.06 De Verenigde Vergadering van,

Nadere informatie

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer Raadsvoorstel Visie vernieuwing sociaal Domein Raadsnummer: 2013-069 Registratiekenmerk: Onderwerp: Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in Nijkerk Korte inhoud: "Iedereen telt en doet mee" De

Nadere informatie

Bestuurs- en organisatiestructuur KNSB. Voorstel inrichting Ledenraad en stuurgroepen. Versie 17 november 2009

Bestuurs- en organisatiestructuur KNSB. Voorstel inrichting Ledenraad en stuurgroepen. Versie 17 november 2009 Bestuurs- en organisatiestructuur KNSB Voorstel inrichting Ledenraad en stuurgroepen Versie 17 november 2009 Inhoud Ledenraad Stuurgroep breedtesport Stuurgroep topsport Secties Positionering kunstrijden

Nadere informatie

Regionaal samenwerken

Regionaal samenwerken Regionaal samenwerken Juridische aandachtspunten 16 april 2014 Rob de Greef Verbonden partijen Een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie waarin de gemeente een bestuurlijk en een financieel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Artikel 1 - Begripsbepalingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet sociale werkvoorziening; b. gemeenten: de gemeenten die

Nadere informatie