PvdA initiatiefvoorstel: DECENTRALISATIE GROENONDERHOUD LEEUWARDEN 24 APRIL 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PvdA initiatiefvoorstel: DECENTRALISATIE GROENONDERHOUD LEEUWARDEN 24 APRIL 2012"

Transcriptie

1 PvdA initiatiefvoorstel: DECENTRALISATIE GROENONDERHOUD LEEUWARDEN 24 APRIL 2012

2 Initiatiefvoorstel: Decentralisatie Groenonderhoud. Inleiding. Vanaf 1 januari 2014 zal de gemeente Leeuwarden in oppervlakte ongeveer zijn verdubbeld. Het aantal inwoners neemt door de herindeling met het noordelijke deel van Boarnsterhim toe met ongeveer personen. Het in de nieuwe gemeente gelegen aantal dorpen zal ten opzichte van 2012 meer dan verdubbelen. Vanuit het oogpunt van efficiëntie kan het nut van herindeling veelal positief worden onderbouwd. Ook als gevolg van de extra taken die vanuit Den Haag naar gemeenten worden doorgesluisd, is een versterking van schaal voor gemeenten wenselijk. Dat neemt niet weg dat schaalgrootte voor sommige gemeentelijke taken amper voordelen heeft en ook dat de weerstand tegen schaalvergroting serieus moet worden genomen. Probleem Voor veel nieuwe inwoners van de nieuwe gemeente Leeuwarden zal fysiek het gemeentebestuur op grotere afstand komen en voor alle inwoners geldt dat naarmate een gemeente meer inwoners heeft het gemeentebestuur wordt ervaren als verder weg. Wanneer mensen door de omvang van een institutie opgaan in anonimiteit en zich verloren voelen, dient te worden overwogen of sommige specifieke zaken wellicht even goed kleinschaliger kunnen worden gerealiseerd. Tot heden blijft het in eigen wijk of dorp oppakken van een overheidstaak beperkt tot het inzamelen van oud papier. De daarmee gegenereerde middelen zijn echter vaak meer dan welkom voor een armlastige vereniging of stichting. Gemeentelijk groen Op grond van deze overwegingen stelt de PvdA-fractie voor het onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk te maken een deel van het groenonderhoud te decentraliseren. Juist ten aanzien van deze gemeentelijke taak is realisatie op kleine schaal mogelijk zonder dat hierdoor de kosten significant omhoog gaan. Want het uitgangspunt van hedendaags bestuur dient te zijn: kleinschalig als dat kan, grootschaliger als dat aantoonbaar beter is. Doel Op vrijwillige basis krijgen de verenigingen op grond hiervan de mogelijkheid het groenonderhoud in eigen wijk of dorp zelf ter hand te nemen met een vergoeding die nauw gerelateerd is aan het bedrag dat de gemeente ook kwijt zou zijn bij het in eigen beheer realiseren van deze werkzaamheden. Het grote voordeel is hierbij, dat mensen zeggenschap krijgen over uitvoering van werkzaamheden in de openbare ruimte in hun directe omgeving. Dat bevordert de affiniteit met die omgeving en daardoor wordt een natuurlijke rem gezet op het risico van verloedering.

3 Een minstens even belangrijk doel hiervan is, dat deze betrokkenheid bij de eigen omgeving de sociale cohesie een impuls kan geven: men kan samen aan de slag en tegelijkertijd daarmee inkomsten genereren voor een eigen organisatie. Voorwaarden De voorwaarden waaronder een bewonersclub in de gemeente Leeuwarden zelf het groenonderhoud kan doen zijn: Er is sprake van een vereniging die de belangen van bewoners van een wijk, buurt of dorp behartigt en waarvan de -minimaal 5- bestuursleden in de betreffende wijk, buurt of dorp woonachtig zijn. Het bestuur van deze vereniging maakt over het onderhoud van het groen in de openbare ruimte in januari ieder jaar opnieuw afspraken met het college van B&W over het gebied in de eigen wijk waarvan men het groenonderhoud wil doen gedurende dat kalenderjaar en tegen welke vergoeding. Dit bestuur dient zelf een verzekering wettelijke aansprakelijkheid voor de onder haar supervisie verrichte werkzaamheden af te sluiten en zo nodig zorg te dragen voor VCA-certificaten van de uitvoerenden en apparatuur. Uitvoering De wijze waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd en de frequentie waarmee bijvoorbeeld het gras in de zomerperiode wordt gemaaid, is geheel aan het bestuur van de betreffende vereniging. Ook of en hoe vaak onkruidbestrijding plaats vindt en welke personen de werkzaamheden feitelijk uitvoeren is aan dit bestuur. Uiteraard dient dit laatste op milieuvriendelijke wijze te worden verricht, waarbij de gemeentelijke regels op dit vlak worden gerespecteerd. Ook het regulier maaionderhoud van een sportveld kan onder de in het begin van ieder jaar gemaakte afspraken met de gemeente vallen. En ook hier bepaalt de vereniging de frequentie en de stoppellengte zelf en zo mogelijk in overleg met de gebruikers. Het gedurende de winterperiode snoeien van bomen en struiken in de betreffende wijk, buurt of dorp kan bij voldoende deskundigheid eveneens deel uitmaken van de afspraken. Bij alle werkzaamheden dienen de voorschriften ten aanzien van veilig verkeer op aanliggende wegen of paden vanzelfsprekend te worden gerespecteerd. Het schonen van bermsloten en andere waterpartijen blijft buiten de mogelijkheid van taakoverdracht. De investeringen in apparatuur zijn hiervoor doorgaans groot en daarom verricht de gemeente dit nu ook al niet met eigen materiaal. Datzelfde geldt voor het maaien van bermen buiten de bebouwde kom. Indien mogelijk worden in het kader van maatschappelijk nuttig werk door de verenigingen ook mensen uit de eigen buurt zonder baan en met behoud van uitkering ingezet bij wie reintegratie instrumenten minder effectief zijn gebleken. Vergoeding De vergoeding die een vereniging ontvangt voor de onder haar supervisie verrichte werkzaamheden maken deel uit van de afspraken zoals die in de eerste maand van ieder

4 kalenderjaar met het gemeentebestuur worden gemaakt. Indien ten aanzien van onkruidbestrijding een vooraf bepaald onderhoudsniveau is afgesproken, wordt uitbetaling van het laatste deel van de vergoeding afhankelijk van een evaluatie in september. Er is geen sprake van een stilzwijgende verlenging van eenmaal gemaakte afspraken; die moeten ieder jaar opnieuw worden gemaakt. Maar bij continuïteit van de afspraken over meerdere jaren ontstaat door een lagere kapitaalslast wel een voordeel voor de gemeente en kan de vergoeding daardoor steeds iets hoger worden. Anderzijds kunnen afspraken evenmin halverwege een seizoen worden ontbonden; ze gelden steeds voor 12 maanden. Uitgangspunt voor de gemeente is dat de totale kosten van groenonderhoud per saldo niet stijgen bij taakoverdrachten aan de wijken, buurten of dorpen; decentralisatie van groenonderhoud moet in beginsel voor de gemeente kostenneutraal zijn. Over de besteding van middelen die de vereniging met deze werkzaamheden binnenhaalt, gaat uiteraard alleen deze vereniging zelf. Voor zover er de voorgaande jaren reeds werk ten aanzien van groenonderhoud op vrijwillige basis werd gedaan, verandert daar niets aan. Dat geldt uiteraard ook voor andere klussen in de openbare ruimte die vrijwillig werden opgepakt zoals kleine reparaties en reinigingswerk in speeltuinen, sneeuw vegen plus stoepzout strooien bij gladheid en dergelijke. Met deze regeling krijgen de verenigingen naast de inzameling van oud papier een tweede mogelijkheid om door de overname van een overheidstaak geld te genereren voor een door hen zinvol geachte publieke zaak. Uit gesprekken met een drietal vertegenwoordigers van drie verschillende verenigingen voor lokaal belang is gebleken dat zij welwillend staan tegenover deze regeling. De vereniging van plaatselijk belang in Wytgaard heeft zich bereid verklaard mee te denken met het uitwerken en opzetten van een proef. Samengevat: De PvdA wil dat wijk-, buurt- en dorpsverenigingen vanaf 1 januari 2013 de mogelijkheid wordt geboden in eigen wijk, buurt of dorp kleinschalig werkzaamheden te verrichten in het onderhoud van het groen. De overdracht van deze taken is in beginsel kostenneutraal voor de gemeente: de vergoeding dient vergelijkbaar te zijn met het bedrag dat de gemeente kwijt is wanneer zij dit werk zelf doet. Voorstel: De raad verzoekt het college de mogelijkheid te onderzoeken: Dat het vanaf 1 januari 2013 mogelijk wordt om het onderhoud van het openbaar groen te laten verrichten onder supervisie van wijk-, buurt- en dorpsverenigingen onder de voorwaarden zoals omschreven in het PvdA initiatiefvoorstel Decentralisatie Groenonderhoud ; Deze proef voor 1 november 2013 te evalueren en op basis van die evaluatie de mogelijkheden aan te geven om dit beleidsonderdeel te implementeren in de gemeentelijke organisatie. Raadsfractie PvdA: Jelle de Visser.

5 Besluit: De raad van de gemeente Leeuwarden, Gelezen het initiatiefvoorstel decentralisatie groenonderhoud van de PvdA d.d. 24 april 2012, Besluit: 1. Het college te verzoeken de mogelijkheid te onderzoeken dat het vanaf 1 januari 2013 mogelijk wordt om het onderhoud van het openbaar groen te laten verrichten onder supervisie van wijk-, buurt- en dorpsverenigingen onder de voorwaarden zoals omschreven in het PvdA initiatiefvoorstel Decentralisatie Groenonderhoud. 2. Bij positief resultaat per 1 januari 2013 te starten met een proef met 1 of meerdere verenigingen. 3. Deze proef voor 1 november 2013 te evalueren, 4. En op basis van die evaluatie de mogelijkheden aan te geven om dit beleidsonderdeel te implementeren in de gemeentelijke organisatie. Voorzitter: Griffier:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/6

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/6 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 22-1-2013 Nummer voorstel: 2013/6 Voor raadsvergadering d.d.: 05-02-2013 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL

PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL PROCEDUREBLAD BEHANDELING RAADSVOORSTEL HET COLLEGE VERZOEKT U DIT RAADSVOORSTEL TE BEHANDELEN ONDERWERP : De Raad op Pad in Broekland ZAAKNUMMER : 3398-2016 B&W VERGADERING : 17 mei 2016 AGENDACOMMISSIE

Nadere informatie

Visie Beheer Openbare Ruimte

Visie Beheer Openbare Ruimte Visie Beheer Openbare Ruimte De openbare ruimte bestaat uit de ondergrondse en bovengrondse voorzieningen die in beheer zijn de gemeenten en bestaat uit riolering, plantsoenen, bomen, wegen, straten, pleinen,

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei 2015 nr. TB 15.5037761; gelet op artikel 8a,

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte

G EMEENTE. Samenleven. in de buitenruimte G EMEENTE Samenleven in de buitenruimte Wethouder Jan Overweg De openbare ruimte is van ons allemaal. Dus hoe mooi zou het zijn als iedereen in Leusden zich verantwoordelijk voelt voor zijn of haar woonomgeving.

Nadere informatie

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel.

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel. Classificatienummer : Registratienummer : Onderwerp : Gesprekken perspectiefwissel Verenigingen Bespreking d.d. : 16-05-2011 Plaats : Gemeentehuis Slochteren Opgesteld door : E. Sander Datum : 6 juli 2011

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen.

de hierna volgende Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 vast te stellen. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Langedijk. Nr. 58371 30 juni 2015 Verordening cliëntenparticipatie Halte Werk gemeente Langedijk 2015 De raad van de gemeente Langedijk gelezen het voorstel

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden.

Initiatiefvoorstel. Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden. Initiatiefvoorstel Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden Wietse Martens 20 juni 2014 (Foto gemeente Tytsjerksteradiel) Inleiding De nacht

Nadere informatie

8 Stiens, 28 oktober 2015

8 Stiens, 28 oktober 2015 8 Stiens, 28 oktober 2015 Raadsvergadering: 12 november 2015 Voorstelnummer: 2015/49 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad *Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00151 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.14-05770 Datum: 27 januari 2014 Afdeling RMO

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015

Verordening Tegenprestatie 2015 Bijlage 2 Verordening Tegenprestatie 2015 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de

Nadere informatie

Officiële naam regeling Verordening Langdurigheidstoeslag Breda 2013 Citeertitel Verordening Langdurigheidstoeslag Breda 2013

Officiële naam regeling Verordening Langdurigheidstoeslag Breda 2013 Citeertitel Verordening Langdurigheidstoeslag Breda 2013 Verordening Langdurigheidstoeslag Breda 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Breda Officiële naam regeling Verordening Langdurigheidstoeslag Breda 2013

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK Leeuwarden, 21 maart 2013 Een praatstuk over de toekomstige grenzen van Leeuwarden Het bestuurlijk landschap in Friesland zal er de komende jaren waarschijnlijk

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden.

Initiatiefvoorstel. Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden. Initiatiefvoorstel Van licht naar donker, reguleren van lichtemissie bij stallen en bewaken van donkerte in natuurgebieden Wietse Martens 20 juni 2014 (Foto gemeente Tytsjerksteradiel) Inleiding De nacht

Nadere informatie

Beleidsplan Periode

Beleidsplan Periode Beleidsplan Periode 2011 2021 Stichting wijkraad Leuken Postbus 10257 6000 CG Weert Kvk nr. 41066676 Fiscaal nr. 802606568 Vastgesteld door het bestuur op 20 december 2016 1. Inleiding In dit beleidsplan

Nadere informatie

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad

Overdracht College-Raad. Voorgesteld besluit raad Overdracht College-Raad Datum 22 september 2016 onderwerp Hoofdlijnenrapport Zwolle zonder Afval portefeuillehouder Filip van As informant Ekhart, Rutger (297) eenheid/afdeling Expertisecentrum ECW Voorgesteld

Nadere informatie

Wet stimulering arbeidsparticipatie

Wet stimulering arbeidsparticipatie Wet stimulering arbeidsparticipatie Op 1 januari 2009 is de Wet stimulering arbeidsparticipatie (STAP) in werking getreden (Stb. 2008, 590 en 591). In deze wet wordt een aantal wijzigingen met betrekking

Nadere informatie

Riedsútstel (initiatiefvoorstel)

Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Riedsútstel (initiatiefvoorstel) Ynformaasjekarrûsel : 5 februari 2015 Agindapunt : 1 Status : Informerend/Vergaderstuk Ferfolch : Opiniërend/Besluitvormend d.d. 12 februari 2015 (agendapunt 8) Portefúljehâlder

Nadere informatie

Woonlocatie voor 12 14 jonge mensen van 18 tot 25 jaar. Binnen deze locatie zal 24 uurs zorg op maat gegeven worden.

Woonlocatie voor 12 14 jonge mensen van 18 tot 25 jaar. Binnen deze locatie zal 24 uurs zorg op maat gegeven worden. Project Stichting Voorschot Resumé project. Realisatie van een kleinschalig woon-en werkhuis op de Wagnerlaan 28, locatie gymzaal Adegeest te Voorschoten. Het betreft een woon - werk locatie voor jongvolwassenen

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Definitieve versie 30-10-2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Montferland; Gelezen het

Nadere informatie

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Registratiedatum:24A)972013 iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Titel/onderwerp: Beslissen over het initiatiefvoorstel 'Verbeteren omgeving Station Veiperpoorť Datum: 23 september 2013 Van:

Nadere informatie

22 juni volgende fase Oostpolderweg-West

22 juni volgende fase Oostpolderweg-West 22 juni volgende fase Oostpolderweg-West Op maandag 22 juni start de volgende fase van de herinrichting van de Oostpolderweg. Dan wordt het gedeelte tussen de Statendamweg en de Trekbeemd afgesloten voor

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015 Gemeenteblad 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014 (raadsvoorstel nr.

Nadere informatie

- Na jaren van zoeken en plannen maken er nog steeds niets concreets op tafel ligt wat betreft een nieuw stadion voor Helmond Sport,

- Na jaren van zoeken en plannen maken er nog steeds niets concreets op tafel ligt wat betreft een nieuw stadion voor Helmond Sport, - Na jaren van zoeken en plannen maken er nog steeds niets concreets op tafel ligt wat betreft een nieuw stadion voor Helmond Sport, Draagt het college op om: - Helmond Sport te verzoeken voor het eind

Nadere informatie

Stichting Parochieveiling Lutjebroek

Stichting Parochieveiling Lutjebroek Stichting Parochieveiling Lutjebroek BELEIDSPLAN 2015/2019 Inhoud Voorwoord 2 1. Inleiding 3 1.1. Statutaire doelstelling 1.2. Bestuur 1.3. Afwezigheid van winstoogmerk 1.4. Bestemming liquidatiesaldo

Nadere informatie

07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie

07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie 07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie Inhoudsopgave 07.0. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie... 2 Raadsvoorstel Notitie aan de slag met behoud

Nadere informatie

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties

Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Bijlage 10 Planning en kosten renovaties Integrale herinrichtingen 2014 2015 2016 2017 2018 Koningshof fase 5, 6, 7, 8 50.000 50.000 50.000 50.000 35.000 Vrouwtjeslant fase 3, 4 45.000 45.000 45.000 ----

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders nr ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders nr ; GEMEENTERAAD Onderwerp: Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein Borger-Odoorn 2016 Registratienummer: 16.07022 De raad van de gemeente Borger-Odoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 11-12-2013 Onderwerp Programma en portefeuillehouder Inkoopsamenwerking decentralisaties Zaanstreek-Waterland, Regeling Zonder Meer Anna

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 12 december 2016 onderwerp Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) (21.20-22.30 uur) portefeuillehouder Nelleke Vedelaar informant Bruns, Suzanne (405) afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda

Plan van aanpak social return. Gemeente Gouda Plan van aanpak social return Gemeente Gouda Doelstelling: Het doel van het Plan van aanpak social return (SR) is om het aantal inwoners dat via SR aan het werk komt ten minstens te verdubbelen. Dat betekent

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32

Registratienummer: GF Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF08.20060 Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32 Portefeuillehouder: de heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: de heer A.R. v.d. Schoot / mevrouw M. van Dun Telefoonnummer:

Nadere informatie

Premieverordening 2012

Premieverordening 2012 Premieverordening 2012 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2012, gelet op de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Raadsmemo. Datum 4 juni 2013. Tel.nr. (078) 770 6002. ad.cardon@alblasserdam.nl. Geachte raad,

Raadsmemo. Datum 4 juni 2013. Tel.nr. (078) 770 6002. ad.cardon@alblasserdam.nl. Geachte raad, Raadsmemo Onderwerp Besteding BDU Datum 4 juni 2013 Afzender Ad Cardon Tel.nr. (078) 770 6002 Emailadres ad.cardon@alblasserdam.nl Geachte raad, Bijgevoegd stuk wordt u ter kennisname toegezonden. Het

Nadere informatie

AFWIJKINGEN OP DE RAMINGEN VAN LASTEN EN BATEN. Totaal per thema

AFWIJKINGEN OP DE RAMINGEN VAN LASTEN EN BATEN. Totaal per thema 1. Mutaties Themabegroting 2014 Totaal per thema Mutaties Omschrijving /S Bedrag afwijking 1 Heerenveen bestuurt en organiseert 86.700 2 Heerenveen werkt 0 3 Heerenveen kiest voor leefbaarheid in wijken

Nadere informatie

VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD

VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD VERORDENING CLIENTENPARTICIPATIE HALTE WERK GEMEENTE HEERHUGOWAARD Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. Het bestuur: het bestuur van Halte Werk.

Nadere informatie

Beleidsregels Fonds Wonen en Leven gemeente Vlagtwedde 2013 / 2014

Beleidsregels Fonds Wonen en Leven gemeente Vlagtwedde 2013 / 2014 Inhoud Pagina Inleiding beleidsregels 2 Toelichting 2 Beleidsregels Fonds Wonen en Leven 4 Procedure aanvraag Fonds 5 Aanvraagformulier 6 Beleidsregels Wonen en Leven versie augustus 2013 Pag. 1 Wat zijn

Nadere informatie

Gemeente Delfzijl. Besluitenlijst raadsvergadering 3 december 2013

Gemeente Delfzijl. Besluitenlijst raadsvergadering 3 december 2013 Gemeente Delfzijl Besluitenlijst raadsvergadering 3 december 2013 Aanwezig: Aanwezige publiek: ± 20 dhr. E.A. Groot, voorzitter dhr. O. Rijkens, griffier PvdA: dhr. drs. L.A. Sparreboom, dhr. F.R.A. Krause,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 maart 2015 ; Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Ommen. Nr. 52126 16 juni 2015 Subsidieverordening Maatschappelijk Innovatiefonds gemeente Ommen De raad van de gemeente Ommen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

DECENTRALISATIE FINANCIËLE VERANTWOORDELIJKHEID PROTESTANTSE GEMEENTE ZWOLLE 2013 2016

DECENTRALISATIE FINANCIËLE VERANTWOORDELIJKHEID PROTESTANTSE GEMEENTE ZWOLLE 2013 2016 DECENTRALISATIE FINANCIËLE VERANTWOORDELIJKHEID PROTESTANTSE GEMEENTE ZWOLLE 2013 2016 Algemene Kerkenraad 23 september 2013 Inhoudsopgave Decentrale financiële Verantwoordelijkheid 3 Inleiding 3 Hoofdzaken

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr , PB Nummer 25/2002

Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr , PB Nummer 25/2002 Commissie Welzijn, Zorg en Cultuur Commissie Ruimte, Water en Groen (t.k.) 23 april 2002 Nr. 2002-06055, PB Nummer 25/2002 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0091 Rv. nr.: 12.0091 B en W-besluit d.d.: 21-8-2012 B en W-besluit nr.: 120794 Naam programma: Stedelijke ontwikkeling Onderwerp: Eindrapportage Wijkontwikkelingsplan Zuidwest 2011 en

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

10 Stiens, 25 november 2014

10 Stiens, 25 november 2014 10 Stiens, 25 november 2014 Raadsvergadering: 11 december 2014 Voorstelnummer: 2014/86 Portefeuillehouder: J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: Directie E-mail: t.otter@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 31 oktober Geachte raad, Agendapunt: 19. Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum:

Raadsvoorstel. 31 oktober Geachte raad, Agendapunt: 19. Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Raadsvoorstel Nummer: 169781 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 31 oktober 2017 Agendapunt: 19 Onderwerp: Uittreden gemeente Utrechtse Heuvelrug uit gemeenschappelijke regeling IW4 Geachte raad, Samenvatting:

Nadere informatie

Onkruidbeheer middels een wave-machine

Onkruidbeheer middels een wave-machine Onderhoud van de openbare ruimte Natuurlijk vinden bewoners het prettig als de straat waarin ze wonen schoon is en het groen goed wordt bijgehouden. De gemeente zorgt ervoor dat straten, pleinen, grasvelden

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Datum Zaaknummer Datum 04-04-2012 Portefeuillehouder Leisink Vertrouwelijk nee Dienst Stadsontwikkeling In DT Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Nadere informatie

EVALUATIE VERORDENING OP DE PARACOMMERCIE VENRAY 2014

EVALUATIE VERORDENING OP DE PARACOMMERCIE VENRAY 2014 EVALUATIE VERORDENING OP DE PARACOMMERCIE VENRAY 2014 Oktober 2016 1 Inhoudsopgave Aanleiding 3 Evaluatie 4 Proces 4 KHNV 5 Dorps- en wijkaccommodaties 5 Overige paracommerciële instellingen 6 Gemeente

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan de Raad

Initiatiefvoorstel aan de Raad Klik hier voor de reactie d.d. 25 september 2007 van het College van B&W Initiatiefvoorstel aan de Raad Datum raadsvergadering 31 oktober 2007 Nummer raadsvoorstel: 77/2007 (tweede gewijzigd) Onderwerp:

Nadere informatie

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P.

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P. Onderwerp Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr. 2015-026 Corsa kenmerk 15.0006784 Portefeuillehouder wethouder P. Jorritsma Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel

Nadere informatie

To Challenge or not to Challenge? Uitdaagrecht voor bewoners

To Challenge or not to Challenge? Uitdaagrecht voor bewoners To Challenge or not to Challenge? Uitdaagrecht voor bewoners Thomas Hessels & Koen van der Krieken Ockenburgh, 9 oktober 2018 1 Opbouw Wat is Right to Challenge (RtC)? Politieke context & actualiteit RtC

Nadere informatie

Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer. Aan de gemeenteraad

Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel no. R2013.0026 Agendapunt no. Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer Aan de gemeenteraad Het schoolbestuur Stichting Tabijn heeft in

Nadere informatie

STAPPENPLAN VOOR EEN ROOKVRIJE SPEELTUIN

STAPPENPLAN VOOR EEN ROOKVRIJE SPEELTUIN STAPPENPLAN VOOR EEN ROOKVRIJE SPEELTUIN WAT IS EEN ROOKVRIJE SPEELTUIN? De hele speeltuin is rookvrij. Zonder uitzonderingen. De rookvrije regels staan in het reglement en in de speeltuin wordt met bordjes

Nadere informatie

Handleiding functioneringsgesprekken voor kosters en kosters-beheerder

Handleiding functioneringsgesprekken voor kosters en kosters-beheerder Handleiding functioneringsgesprekken voor kosters en kosters-beheerder 1. Inleiding Een arbeidsorganisatie wordt gevormd door de mensen die daarin werkzaam zijn. Mensen die met elkaar samenwerken om een

Nadere informatie

Nummer : Uithuizen, 23 februari AAN DE RAAD. Inleiding

Nummer : Uithuizen, 23 februari AAN DE RAAD. Inleiding Nummer : 09-04.2012 Onderwerp : Buurtschouw Korte inhoud : In 2011 zijn er twee pilots buurtschouw georganiseerd in Uithuizermeeden en Kantens. Het doel van de buurtschouw is om burgers meer zeggenschap

Nadere informatie

Burgerparticipatie in de openbare ruimte. Juni, 2014

Burgerparticipatie in de openbare ruimte. Juni, 2014 Burgerparticipatie in de openbare ruimte Juni, 2014 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : M. Hofland Telefoonnummer : 0570-693317 Mail : m.hofland@deventer.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Kader

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 2 april 2013 R04S007

Datum Agendapunt Documentnummer. 2 april 2013 R04S007 Datum Agendapunt Documentnummer R04S007 Onderwerp Grondtransactie Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De realisatie van het nieuwbouwplan van Wolter Koops Transport (WKT) op Trekkersveld III door verkoop

Nadere informatie

I org MBAN SZ Nr Houten, 11 december 2012 t34 Onderwerp: Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie

I org MBAN SZ Nr Houten, 11 december 2012 t34 Onderwerp: Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie Raadsvoorstel *2012-082* I org.00000714 MBAN SZ Nr. 2012-082 Houten, 11 december 2012 t34 Onderwerp: Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenprestatie Beslispunten: 1. De notitie aan de slag

Nadere informatie

Beleidsplan. Contact. Inhoud. 1 Inleiding. 1. Inleiding 2. Missie/visie 3. Doelstelling 4. Strategie 5. Organisatie 6. Financiën

Beleidsplan. Contact. Inhoud. 1 Inleiding. 1. Inleiding 2. Missie/visie 3. Doelstelling 4. Strategie 5. Organisatie 6. Financiën Beleidsplan Contact Stichting Vlinderduin p/a Steenweg 8 4328 RL Burgh-Haamstede KvK-nummer: 68339054 Rek.nr.: NL69 RABO 0317715232 www.vlinderduin.nl info@vlinderduin.nl Inhoud 1. Inleiding 2. Missie/visie

Nadere informatie

Onze openbare ruimte. Raadsbijeenkomst 26 september 2014

Onze openbare ruimte. Raadsbijeenkomst 26 september 2014 Onze openbare ruimte Raadsbijeenkomst 26 september 2014 Welkom Mario Hegger Afdeling Stadsbeheer 3 Doel vandaag U informeren over stand van zaken ten aanzien van beheer openbare ruimte Purmerend Daarover

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Bewegingstuin voor ouderen bij het Kulturhus aan de Jeugdlaan Beesd.

Raadsvoorstel. Onderwerp Bewegingstuin voor ouderen bij het Kulturhus aan de Jeugdlaan Beesd. Raadsvoorstel Vergadering : 28 juni 2011 Voorstelnummer : 06.20 Registratienummer : 11.000249 Portefeuillehouder : J.E. Brand-Boom Afdeling : Griffie Bijlage(n) : 1 Commissie/datum : Samenleving, 6 juni

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

Beleidsregels activeringspremies gemeente Best. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsbepalingen

Beleidsregels activeringspremies gemeente Best. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen. Artikel 1 Begripsbepalingen Beleidsregels activeringspremies gemeente Best Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt, hebben dezelfde betekenis als in

Nadere informatie

Programma van Eisen beheer en onderhoud De Krogten

Programma van Eisen beheer en onderhoud De Krogten Programma van Eisen beheer en onderhoud De Krogten Status: Documenttitel: definitief Programma van Eisen beheer en onderhoud De Krogten Plaats: Breda Datum: 21-09-2017 Programma van Eisen Beheer en onderhoud

Nadere informatie

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT Van bijstand naar Participatiewet WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT >>> VANAF 1 januari 2015 TREEDT DE PARTIcIPATIEWET IN WERKING. DEZE VERVANGT DE WET WERK EN BIjSTAND (WWB), DE IOAW EN

Nadere informatie

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons

17R071. Initiatief voorstel. Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Initiatief voorstel 17R071 Zeist toegankelijk voor iedereen Niets over ons zonder ons Ronde Tafel : Nog in te plannen Debat : Nog in te plannen Raadsvergadering : Nog in te plannen Informatie bij : Ans

Nadere informatie

Het raadslid mevrouw Van Esch (PvdD) stelt de raad voor het volgende te besluiten:

Het raadslid mevrouw Van Esch (PvdD) stelt de raad voor het volgende te besluiten: Initiatiefvoorstel Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 8 maart 2018 Jaargang en nummer 2018 nr. 27 Geheim Nee Initiatiefvoorstel Herplantplicht Bomen Het raadslid mevrouw Van Esch (PvdD) stelt de raad

Nadere informatie

Meer info over Prisma en WMO?

Meer info over Prisma en WMO? Meer info over Prisma en WMO? wmo@prismanet.nl www.prismanet.nl Plan een bezoekje! U kunt het Prisma-aanbod pas echt ervaren als u het ook met eigen ogen gezien heeft. Prisma heet u van harte welkom voor

Nadere informatie

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid

2016-728. Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid 2016-728 Initiatiefvoorstel Sport en duurzaamheid Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Commissie Omgevingsbeleid op 23 maart 2016 - Provinciale Staten op 13 april 2016 - fatale beslisdatum: 13 april

Nadere informatie

Model Overeenkomst Van Opdracht

Model Overeenkomst Van Opdracht De ondergetekenden: 1. De sportorganisatie... gevestigd te... en ten deze vertegenwoordigd door: Naam:... Naam:... Naam:... Model Overeenkomst Van Opdracht (FREELANCE OVEREENKOMST) hierna te noemen de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..., nummer:.. ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..., nummer:.. ; Raadsbesluit De raad van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..., nummer:.. ; gelet op het bepaalde in artikel 8, eerste lid, onderdeel c en derde lid van de Participatiewet;

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING. De Vereniging voor Christelijk Onderwijs Groningen. De Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs Hoogkerk,

INTENTIEVERKLARING. De Vereniging voor Christelijk Onderwijs Groningen. De Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs Hoogkerk, INTENTIEVERKLARING De Vereniging voor Christelijk Onderwijs Groningen en De Vereniging voor Christelijk Basisonderwijs Hoogkerk, verder te noemen: de besturen, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd, overwegende

Nadere informatie

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 19 december 2012 Registratienummer: TB 12.3407403 Agendapunt: 8 Onderwerp: Voorstel: Toelichting: Wijziging Re-integratieverordening Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Subsidierelatie MEE Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team: Afdelingshoofd: Welzijn Bremmers, P.H.M. Auteur: Bankers, J. Datum vergadering: 27 juni 2016 1. Aanleiding In het Sociaal Deelfonds

Nadere informatie

Raadsvoorstel 4 juli 2012 AB RV

Raadsvoorstel 4 juli 2012 AB RV Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 4 juli 2012 AB12.00617 RV2012.060 Gemeente Bussum Vaststellen Regeling 65 Plus Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie Participatiewet 2015

Verordening Tegenprestatie Participatiewet 2015 De raad van de gemeente Boxtel, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 november 2014, gelet op artikelen 8a, eerste lid, onderdeel b en 9 eerste lid onderdeel c van

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/141 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Zuidplas

Nadere informatie

Wil de beste beheer opstaan?

Wil de beste beheer opstaan? van MFA s en brede scholen Wil de beste beheer opstaan? Bijeenkomst in het kader van het ontwikkelprogramma bewonersbeheer 14 januari 2011 1 Programma 14 januari 2011 vanmorgen; bewonersbeheer Intro, praktijk,

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Ede,

De Raad van de gemeente Ede, De Raad van de gemeente Ede, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Ede d.d. 11 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; overwegende

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag Participatiewet

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, vast te stellen de Verordening individuele studietoeslag Participatiewet Bijlage 8 Verordening Individuele Studietoeslag 2015 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, gelet op artikel 8, derde lid van de Participatiewet,

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR348721_1

CVDR. Nr. CVDR348721_1 CVDR Officiële uitgave van Rotterdam. Nr. CVDR348721_1 3 juli 2018 Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015 Gemeenteblad 2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet Rotterdam 2015

Nadere informatie

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma Raadsvergadering, 2 februari 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Economisch Actie Programma Nr.: 369 Agendapunt: Voorbespreking & 15 Datum: 19 januari 2010 Onderdeel raadsprogramma: Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Reïntegratieverordening. werk en bijstand

Reïntegratieverordening. werk en bijstand Reïntegratieverordening werk en bijstand Midden-Delfland, augustus 2004 1 De Raad van de gemeente Midden-Delfland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2004,

Nadere informatie

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Bomenverordening Bunnik Aan de raad, Onderwerp Bomenverordening Bunnik 2016

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Bomenverordening Bunnik Aan de raad, Onderwerp Bomenverordening Bunnik 2016 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 27-10-2016 16-064 Onderwerp Bomenverordening Bunnik 2016 Aan de raad, Onderwerp Bomenverordening Bunnik 2016 Gevraagde beslissing 1. De Bomenverordening gemeente Bunnik

Nadere informatie

Buurtenquête Glanerbrug-Zuid

Buurtenquête Glanerbrug-Zuid Buurtenquête Glanerbrug-Zuid Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Regeling tegemoetkoming bij hoge zorgkosten WIHW 2016 gemeente Oud-Beijerland

Regeling tegemoetkoming bij hoge zorgkosten WIHW 2016 gemeente Oud-Beijerland GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oud-Beijerland. Nr. 162135 21 november 2016 Regeling tegemoetkoming bij hoge zorgkosten WIHW 2016 gemeente Oud-Beijerland 1. Inleiding Met de Wtcg (Wet tegemoetkoming

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, De raad der gemeente Aa en Hunze; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d. 28-10-2014 nummer.; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet en op artikel

Nadere informatie

Onderwerp: samenwerking met Rabo Vastgoed en Dura Vermeer bij realisatie van de Sniep. Aan de raad.

Onderwerp: samenwerking met Rabo Vastgoed en Dura Vermeer bij realisatie van de Sniep. Aan de raad. Nr.: 06-16 Onderwerp: samenwerking met Rabo Vastgoed en Dura Vermeer bij realisatie van de Sniep Diemen, 10 februari Aan de raad. Op 26 januari 2006 heeft u besloten het stedenbouwkundig plan voor de Sniep

Nadere informatie

Budget voor uitvoeren amendement openstellen Duikeendtunnel

Budget voor uitvoeren amendement openstellen Duikeendtunnel Nieuwegein m Gemeenteraad % c r- - :. - -. r$ Q 2 013-302 Onderwerp Openstellen Duikeendtunnel Datum 13 september 2013 Raadsvoorstel Afdeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Budget voor uitvoeren

Nadere informatie

Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad.

Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad. Inspraaknotitie verordening Jeugdhulp Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd. 25-09-2014 en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad. Reactie WAR Verordening Jeugd Onze algemene opmerkingen

Nadere informatie

BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017

BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017 BIJEENKOMST WESTERHOVENS VERENIGINGSLEVEN 2017 Doel: gezamenlijk knelpunten oplossen Datum: 16 maart 2017 Locatie: De Buitengaander Bijeenkomst Westerhovens verenigingsleven 2017 Inleiding In 2016 zijn

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 12 februari 2009 Agendanummer: B2. Voorstel tot verbetering voetbalaccommodaties WVV 67 en RKVV METO

Vergadering d.d.: 12 februari 2009 Agendanummer: B2. Voorstel tot verbetering voetbalaccommodaties WVV 67 en RKVV METO INITIATIEFVOORSTEL Vergadering d.d.: 12 februari 2009 Agendanummer: B2 Onderwerp: Voorstel tot verbetering voetbalaccommodaties WVV 67 en RKVV METO Initiatiefnemer: fracties CDA, ABZ, PvdA en VVD Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Resultaatgericht werken

Resultaatgericht werken Resultaatgericht werken Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 De afsprakencyclus...4 Stap 1. De voorbereidingsfase...4 Stap 2. Het planningsgesprek...5 Stap 3. Het voortgangsgesprek...5 Stap 4. Het waarderingsgesprek...5

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Beleidsregels tegenprestatie Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Gelet op: Artikel 2, lid 2 van de verordening tegenprestatie Participatiewet gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015

Nadere informatie