Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fries burgerpanel Fryslân inzicht"

Transcriptie

1 Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries Burgerpanel over toerisme in Fryslân Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. januari 2015

2 Fries burgerpanel over toerisme in Fryslân Veel toeristen brengen een vakantie in Fryslân door. Fryslân heeft de toerist heel wat te bieden, zoals een bezoek aan de Waddeneilanden, varen op de meren of fietsen in de bossen bij Appelscha. Hoe kijken de inwoners van Fryslân zélf aan tegen hun provincie als toeristische bestemming? Gaan de panelleden zelf wel eens op vakantie in Fryslân? Maken zij wel eens uitstapjes binnen de provincie? En wat is het beeld dat zij hebben van Fryslân als toeristische bestemming? Zouden ze Fryslân aanraden als aantrekkelijke vakantiebestemming? Op deze, en vele andere vragen wordt in deze publicatie antwoord gegeven. Doel van het onderzoek is dan ook een beeld krijgen van het toeristisch gedrag van de inwoners van Fryslân en van hoe zij aankijken tegen Fryslân als toeristische bestemming, voor zichzelf en voor anderen. Hoe sterker de panelleden zich verbonden voelen met Fryslân (doordat er bijvoorbeeld veel vrienden of familie wonen, ze er trots op zijn dat ze in Fryslân wonen, ze zich Fries voelen, ze zichzelf kunnen zijn in Fryslân), hoe positiever ze zijn over Fryslân als vakantiebestemming. 913 RESPONDENTEN 71% RESPONS Wat is het algehele beeld dat u heeft van Fryslân als vakantiebestemming? Waarbij 1 is zeer negatief en 10 is zeer positief 8 8,2 GEMIDDELDE SCORE 49% 51% Fryslân als vakantiebestemming 91% van de respondenten geeft Fryslân als vakantiebestemming een cijfer tussen de 7 en de 10. De meeste respondenten (43%) geven een 8 aan Fryslân als vakantiebestemming. Dit positieve beeld van Fryslân als vakantiebestemming betekent echter niet dat de panelleden volop op vakantie gaan in Fryslân. 58% van de 7 43% 9 panelleden heeft in de afgelopen vijf jaar een hoofd- of kleine vakantie doorgebracht in Fryslân. Ook blijkt dat Fryslân vaak niet de meest favoriete vakantiebestemming is als men 23% 15% het voor het kiezen heeft. De panelleden zien Fryslân wel als een aantrekkelijke vakantiebestemming, en gaan ook wel op vakantie in Fryslân, maar als ze de keuze 6 <6 4% 4% 11% 10 hebben, is duidelijk te zien dat ze vaak niet voor Fryslân kiezen. Ze vinden Fryslân dan ook vooral voor anderen, vooral toeristen uit andere Nederlandse provincies en het buitenland, een aantrekkelijke vakantiebestemming.

3 Op vakantie in Fryslân/ eigen gedrag 58% van de panelleden is in de afgelopen vijf jaar op vakantie geweest in Fryslân. Bent u in de afgelopen vijf jaar in Fryslân op vakantie geweest voor uw vakantie? helemaal niet 42% alleen hoofdvakan,e 13% hoofd- en bijvakan,e 17% alleen andere vakan,e 28% Hoe oud zijn de panelleden die op vakantie gingen in Fryslân? Vooral panelleden die zowel een hoofd- als bijvakantie in Fryslân hebben doorgebracht, voelen zich sterk verbonden met Fryslân. Voor panelleden die alleen een hoofdvakantie in de provincie doorbrachten, is dit minder het geval. Voor panelleden die alleen voor een bijvakantie op vakantie gingen, is dat nog minder. En panelleden die helemaal niet op vakantie gingen in Fryslân, hebben de minst sterke band met de provincie. Hoe sterker de band met Fryslân is, hoe meer men er op vakantie is geweest. Men heeft een sterke band met Fryslân als een positief antwoord gegeven is op stellingen als ik voel me Fries, ik ben er trots op dat ik in Fryslân woon, ik kan mezelf zijn in Fryslân, het maakt me wel uit of ik in Fryslân woon of ergens anders. 60% van de jarigen, 64% van de jarigen, 58% van de jarigen, 52% van de 65-plussers ging in de afgelopen vijf jaar in Fryslân op vakantie. 30% 1 keer 2-4 keer 5 keer of vaker weet ik niet precies 45% 5 keer of vaker weet ik niet precies van de respondenten is in de afgelopen vijf jaar in Fryslân op vakantie geweest voor een hoofdvakantie. Hoe vaak bent u in totaal voor uw hoofdvakantie in Fryslân op vakantie geweest in de afgelopen vijf jaar? 1 keer 2-4 keer 2% 2% 20% 26% 27% 30% 52% 41% van de respondenten is in de afgelopen vijf jaar in Fryslân op vakantie geweest voor een bijvakantie Hoe vaak bent u in totaal voor een bijvakantie in Fryslân geweest in de afgelopen vijf jaar? Wat wordt bedoeld met een bijvakantie? Een tweede of derde vakantie of een weekend weg, naast de hoofdvakantie.

4 Op vakantie in Fryslân/ bestemming In welke Friese streek heeft u het grootste deel van uw vakantie doorgebracht? 50% 62% Hoofdvakantie Bijvakantie Waddeneilanden 4% 3% Noordwest Fryslân 28% 18% Zuidwest Fryslân 6% 4% Noordoost Fryslân 11% 11% Zuidoost Fryslân Zoals te zien is op het kaartje zijn zowel voor een hoofdals bijvakantie verreweg de meeste panelleden op de Waddeneilanden geweest. Men is met name voor de hoofdvakantie op de Wadden geweest (62%, versus 50% voor een bijvakantie). De regio Noordwest Fryslân is duidelijk het minst populair. Ook Noordoost Fryslân is weinig in trek geweest bij de panelleden. Zuid Fryslân, en dan met name Zuidwest Fryslân, is wel redelijk in trek.

5 Voorkeuren voor de eigen hoofdvakantie Hoe graag zouden de panelleden een hoofdvakantie in Fryslân en in de Friese streken doorbrengen? Om daar achter te komen is hun gevraagd 100 punten te verdelen over drie verschillende bestemmingen: Fryslân, ergens anders in Nederland, of het buitenland. Daarnaast is dezelfde vraag gesteld, maar dan moesten 100 punten over de 5 Friese streken worden verdeeld. Hoe hoger het aantal punten toegekend aan een bestemming, hoe sterker de voorkeur voor deze bestemming. Hieronder ziet u de gemiddelde uitkomst van deze vraag. 21% van de panelleden wil helemaal niet op hoofdvakantie in Fryslân, en geeft 0 punten aan deze vakantiebestemming. 1,4% geeft juist 100 punten aan Fryslân, en geeft daarmee dus aan alleen maar in Fryslân op vakantie te willen. Stel: u wilt drie weken op zomervakantie gaan in Fryslân. Welke regio heeft uw grootste voorkeur? Duidelijk is dat de Friese Waddeneilanden verreweg het populairst zijn. Gemiddeld geeft men 52 punten aan de eilanden. 18% geeft zelfs 100 punten aan de Wadden, en geeft hiermee aan alleen de Wadden een aantrekkelijke vakantiebestemming voor zichzelf te vinden. De twee noordelijke streken van Fryslân komen er juist bekaaid vanaf. 72% van de panelleden zou helemaal niet naar Noordwest Fryslân willen, 70% niet naar Noordoost Fryslân. 5 Waddeneilanden Zuidwest Fryslân Zuidoost Fryslân Noordoost Fryslân Noordwest Fryslân Stel: u denkt na over waar u uw hoofdvakantie wilt doorbrengen. U heeft de keuze uit een vakantie in Fryslân, ergens anders in Nederland, of in het buitenland. Hoe sterk is uw voorkeur voor elk van deze bestemmingen? Er is ook gevraagd welke Friese streken Buitenland Fryslân Nederland men aan familie en vrienden van buiten de provincie aan zou raden. Dan blijkt dat men Noord Fryslân aantrekkelijker vindt voor anderen dan voor zichzelf. Ook raden de panelleden de eigen woonstreek sterker aan dan de andere streken. Als ze konden kiezen, zou de meerderheid van de panelleden het liefst naar het buitenland gaan.

6 Voorkeuren voor de eigen hoofdvakantie Bent u van plan de komende twee jaar in Fryslân op vakantie te gaan voor uw hoofdvakantie?? 19% 26% 55% Redenen om wel voor de hoofdvakantie in Fryslân op vakantie te willen: De eilanden zijn prachtig. En lekker dichtbij. Je bent snel op vakantie. Eigen taal, vertrouwd en mooi. Hjir is noch safolle wat ik noch net sjoen ha. Wij gaan ieder jaar met de boot op vakantie. De Friese Meren vinden wij nog steeds de leukste bestemming. Redenen om niet voor de hoofdvakantie in Fryslân op vakantie te willen: Myn frou en ik geane withoefaak troch ús provinsje. Hjir en der in nachtsje sliepe. Us grutte fakânsje bringe we fakentiids yn it bûtenlân troch. Ik geniet al dagelijks van Fryslân! De hoofdvakantie is altijd naar het buitenland. Daarnaast wel uitstapjes en weekenden in Fryslân. Dat kan nog als we op leeftijd zijn. Nu kunnen we andere delen van de wereld bezoeken. Hoe ouder, hoe meer panelleden wel op vakantie willen in Fryslân. Dit is opvallend, aangezien het juist de groep 65-plussers is die het minst in Fryslân op vakantie is geweest de afgelopen vijf jaar (zie blz. 3). Ook opvallend is dat van de panelleden die in de afgelopen vijf jaar geen, of alleen een korte, vakantie hebben doorgebracht in Fryslân, slechts respectievelijk 4% en 3% aangeeft de komende twee jaar wél op vakantie te willen in de provincie. 62% van de panelleden die al een hoofdvakantie doorbrachten zou nog wel eens op vakantie willen, en 50% van de panelleden die zowel een hoofd- als bijvakantie doorbrachten. Het zijn dus vooral de mensen die al op hoofdvakantie zijn geweest in Fryslân die dat nog eens zouden willen doen in de komende twee jaar.

7 Vakantie in Fryslân: voor wie aantrekkelijk? Tot nu toe ging het over de aantrekkelijkheid van Fryslân als vakantiebestemming voor de panelleden zelf. Zien zij de eigen provincie en streek ook als aantrekkelijk voor anderen? Voor toeristen uit binnen- en buitenland, maar ook uit Fryslân zelf, en voor vrienden en familie? In de onderstaande figuur ziet u al een duidelijk beeld over deze mening. Op vakantie gaan in Fryslân is voor mij Respondenten die in stedelijk gebied wonen vinden op vakantie gaan in Fryslân vaker eenzijdig, oninteressant en vertrouwd dan respondenten die in een landelijk gebied wonen. Hoe ouder de panelleden zijn, hoe meer zij een vakantie in Fryslân vernieuwend vinden. Hoe jonger, hoe meer alledaags een Friese vakantie is. deprimerend oninteressant eenzijdig alledaags onprettig vertrouwd duur stressvol eentonig inspirerend interessant gevarieerd vernieuwend prettig avontuurlijk goedkoop rustgevend verrassend Panelleden die zich sterk verbonden voelen met Fryslân, vinden een vakantie in Fryslân meer vernieuwend, gevarieerd, interessant, inspirerend, prettig en rustgevend dan panelleden die niet zo n sterke band met Fryslân hebben. Deze laatste groep heeft een minder positief beeld van op vakantie gaan in Fryslân. Het is opmerkelijk dat 49% van de panelleden Fryslân een aantrekkelijke vakantiebestemming vindt voor de inwoners van de provincie. Dat terwijl 58% van de panelleden in de afgelopen vijf jaar binnen Fryslân op vakantie is geweest voor een hoofdof bijvakantie. Fryslân is een aantrekkelijke vakantiebestemming voor % beantwoord met mee eens of helemaal mee eens toeristen uit andere provincies van Nederland toeristen uit het buitenland inwoners van Fryslân 49% 93% 91% Fryslân is een aantrekkelijke vakantiebestemming, maar vooral voor toeristen van buiten de provincie.

8 Burgerschap: eigen rol in toerisme in Fryslân Uit de vorige resultaten blijkt dat er wisselende meningen zijn onder de panelleden over Fryslân als aantrekkelijke vakantiebestemming. Hoe zouden zij zich over Fryslân uitlaten wanneer iemand hun er iets over vraagt? De panelleden zijn enkele stellingen voorgelegd die hierover gaan. Hieronder ziet u enkele uitkomsten. Hoe waarschijnlijk is het dat u tegenover familie, vrienden of collega s % beantwoord met waarschijnlijk of heel waarschijnlijk 89% 83% 2% 2% Hoe kijken de leden van het Fries burgerpanel tegen hun eigen rol en die van hun provincie- genoten aan, als het gaat om op vakantie gaan in Fryslân en het promoten van en/of praten over Fryslân als vakantiebestemming? In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen? % beantwoord met helemaal mee eens of mee eens een goed woordje doet voor Fryslân als vakan9ebestemming. wanneer iemand u om persoonlijk advies vraagt, Fryslân voorstelt als aantrekkelijke vakan9ebestemming zich nega9ef uitlaat over...fryslân afraadt om naar Fryslân als toe te gaan voor een vakan9ebestemming vakan9e { Inwoners van Fryslân zouden vaker in hun eigen provincie op vakantie moeten gaan Ik zou zelf vaker binen Fryslân op vakantie moeten gaan Op vakantie gaan in Fryslân is één van de manieren om positief bij te dragen aan het gemeenschapsgevoel onder inwoners van Fryslân 21% 30% 37% Uit de antwoorden op de stellingen blijkt dat het grote merendeel van de panelleden zich positief zal uitlaten over Fryslân als vakantiebestemming. Dat is dus een interessant contrast: ondanks dat lang niet alle panelleden zelf op vakantie willen in Fryslân, zullen de meesten de provincie wel aanprijzen als vakantiebestemming. Het imago van de provincie vinden zij belangrijk en willen zij hoog houden. Het grootste deel van de panelleden die het eens is met de twee stellingen, ging afgelopen jaren ook al op vakantie in Fryslân. Bij de panelleden die dat niet deden, is er maar weinig intentie om wel vaker op vakantie in Fryslân te gaan. Slechts 18% van de panelleden die de afgelopen jaren niet op vakantie gingen, geeft aan dit wel vaker te willen doen. Ook hier is weer het beeld dat de panelleden die niet zijn geweest, ook niet op vakantie in Fryslân willen. 79% 45% van de panelleden vindt dat hij/zij als inwoner van Fryslân mede verantwoordelijk is voor het beeld dat anderen van de provincie Fryslân hebben. van de panelleden denkt dat hij/zij weinig invloed heeft op het beeld dat anderen van de provincie Fryslân hebben.

9 Promotie van toerisme in Fryslân 60% van de panelleden is het eens met de stelling Fryslân moet proberen meer bezoekers aan te trekken dan dat er nu komen. Het promoten van Fryslân als toeristische bestemming is met name een taak van de toeristische ondernemers in Fryslân Het promoten van Fryslân als toeristische bestemming is met name een taak van de overheid 26% 73% 33% 16% 41% 11% Mee eens Neutraal Niet mee eens Wat zou u toeristen aanraden te doen of te bezoeken in Fryslân? Wat zou u toeristen afraden te doen of te bezoeken in Fryslân? musea Waddeneilanden Wat de één aanraadt, raadt de ander af. Bijvoorbeeld skûtsjesilen, Sneekweek, Leeuwarden, Appelscha of Aqua Zoo.

10 Recreatieve activiteiten in Fryslân Fryslân telt vele toeristische en recreatieve attracties en plaatsen. Hebben de inwoners van Fryslân zelf ook belangstelling voor deze bezienswaardigheden en plaatsen? Om hier zicht op te krijgen, is de panelleden een lijst met twintig populaire attracties in Fryslân voorgelegd. Zij konden aangeven of ze de attracties wel of niet bezocht hadden. Vrijwel elk panellid heeft één of meerdere attracties van de lijst bezocht (slechts 0,1% heeft niets bezocht). Meer dan twee derde van de panelleden heeft wel eens een bezoek gebracht aan tien of meer van de genoemde plaatsen, activiteiten en bezienswaardigheden. De panelleden zijn binnen de provincie dus vrij actief in het bezoeken van recreatieve toeristische attracties. Welke attracties in Fryslân heeft u wel eens bezocht? (lijst samengesteld a.d.h.v. TripAdvisor.nl) Waddeneiland Zeedijk Afsluitdijk IJsselmeerkust Stavoren Sloten Drents-Friese Woud Waterpoort Sneek Natuurgebied Alde Feanen Skûtsjesilen Planetarium Woudagemaal Keramiekmuseum Hegebeintum Kameleondorp Fries Museum Huren van bootje Ballonfeesten Joure Schaatswedstrijd Thialf Schaatsmuseum Hindeloopen Oerol PC Kaatswedstrijd 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% De panelleden hebben vooral toeristische plekken of gebieden in Fryslân bezocht. Andere attracties, zoals musea, evenementen, activiteiten of bezienswaardigheden zijn minder vaak bezocht. In hoeverre bent u het eens met de volgende stelling? % beantwoord met helemaal mee eens of mee eens Wanneer ik toeristische attracties bezoek in Fryslân, draag ik mijn steentje bij aan de lokale economie van Fryslân Het bezoeken van toeristische attracties is een goede manier om meer te weten te komen over Fryslân Ik bezoek in mijn vrije tijd regelmatig toeristische attracties in Fryslân Vrouwen doen dit meer dan mannen (67% versus 54%). Panelleden in de leeftijdscategorie doen dit het meeste (66%). Panelleden die de afgelopen vijf jaar al op vakantie gingen in Fryslân, zijn het het meest met deze stelling eens. Panelleden die niet op vakantie gingen, zijn dit juist veel minder. 61% 78% 78%

11 Samenvatting De panelleden hebben een overwegend positief beeld van Fryslân als vakantiebestemming. 92% van hen geeft de provincie hiervoor een cijfer tussen de 7 en de 10. Er bestaat een verband tussen de mate van verbondenheid met Fryslân en het oordeel over Fryslân als vakantiebestemming. Hoe sterker de verbondenheid, hoe positiever het oordeel over Fryslân als vakantiebestemming. 58% van de panelleden bracht in de afgelopen vijf jaar een hoofd- of bijvakantie door in Fryslân. Panelleden die zich (sterk) verbonden met Fryslân, zijn er vaker op vakantie geweest. Fryslân is volgens de panelleden vooral een aantrekkelijke vakantiebestemming voor toeristen uit andere Nederlandse provincies en het buitenland. Voor inwoners van Fryslân zien ze de provincie als een stuk minder aantrekkelijke bestemming. Voor zichzelf zien de panelleden Fryslân ook niet als een aantrekkelijke vakantiebestemming. Zij geven duidelijk de voorkeur aan een vakantie in het buitenland. Wat de panelleden betreft, zijn de Waddeneilanden de meest aantrekkelijke vakantiebestemming in Fryslân. Het noorden (vasteland) van Fryslân is verreweg het minst populair. Eén op de vijf panelleden is van plan om de komende twee jaar een hoofdvakantie in Fryslân door te brengen. Het zijn vooral de respondenten die al op vakantie in Fryslân gingen, die hiervoor zijn te porren. Deze panelleden zijn ook actiever in het bezoeken van toeristische attracties in Fryslân. Bijna 80% van de panelleden vindt dat zij als inwoner mede verantwoordelijk zijn voor het beeld dat anderen van de provincie Fryslân hebben. Ondanks dat lang niet alle panelleden de provincie voor zichzelf als een aantrekkelijke vakantiebestemming zien, geeft de grote meerderheid aan wél zich positief te uiten over Fryslân als vakantiebestemming. Ruim 60% van de panelleden bezoekt regelmatig toeristische attracties in Fryslân. Meer dan driekwart van de panelleden is van mening dat het bezoeken van toeristische attracties in Fryslân een goede manier is om meer te weten te komen van de provincie.

12 Colofon Fries burgerpanel over toerisme in Fryslân is een uitgave van Partoer, januari 2015 Deze uitgave is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân. Auteurs Inge de Vries, Partoer Jelmer Jeuring, Rijksuniversiteit Groningen en Stenden Hogeschool Eindredactie Sonja Toonstra Partoer Westersingel CK Leeuwarden T (058) Opmaak Jongens van de Jong

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie?

Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? Trots op Groningen Hoe beleven Groningers het wonen en recreëren in de provincie? In deze factsheet staat de beleving over het wonen en over het recreëren in Groningen centraal. Het gaat om hoe de inwoners

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries burgerpanel over voorzieningen in Fryslân september 2015 Wij gaan er van uit

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries burgerpanel over leefbaarheid in Fryslân Wij gaan er van uit dat we zo lang

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

Consumentenonderzoek Toerisme

Consumentenonderzoek Toerisme Consumentenonderzoek Toerisme 2009 Toerdata Noord is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. De uitvoering is in handen van het Stenden Instituut Service Management onderdeel

Nadere informatie

fluchskrift www.friesvrouwenpanel.nl

fluchskrift www.friesvrouwenpanel.nl Burenhulp: geven en ontvangen Fries vrouwenpanel over burenhulp Er verandert veel in de organisatie van de zorg in Nederland en Fryslân. De aandacht is in toenemende mate gericht op de participatiesamenleving,

Nadere informatie

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Samenvatting De Westfriese gemeenten hebben in samenwerking met onder meer de politie

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013

Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland. Den Haag, december 2013 Kracht van regiomerken onderzoek 2013 Provincie Flevoland Den Haag, december 2013 Aanleiding onderzoek regiobranding gaat tegenwoordig verder dan alleen promotie ontwikkeling van toeristisch merk inzicht

Nadere informatie

Panel Fryslân over ouder worden in Fryslân

Panel Fryslân over ouder worden in Fryslân Panel Fryslân over ouder worden in Fryslân januari 2017 PANEL FRYSLÂN Panel Fryslân is onderdeel van het Fries Sociaal Planbureau 1.342 Panel Fryslân over dit onderzoek ouder worden in Fryslân RESPONDENTEN

Nadere informatie

Fries burgerpanel. Fries burgerpanel over meertaligheid in Fryslân. Fryslân inzicht. juni 2014

Fries burgerpanel. Fries burgerpanel over meertaligheid in Fryslân. Fryslân inzicht. juni 2014 Fries burgerpanel Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Leven op Ameland nu en in de toekomst

Leven op Ameland nu en in de toekomst Het geluid van jongvolwassenen op Ameland Leven op Ameland nu en in de toekomst Vanuit de Streekagenda Waddeneilanden werken inwoners en verschillende partijen samen aan een uitvoeringsprogramma van projecten

Nadere informatie

Leven op Terschelling nu en in de toekomst

Leven op Terschelling nu en in de toekomst Het geluid van jongvolwassenen op Terschelling Leven op Terschelling nu en in de toekomst Vanuit de Streekagenda Waddeneilanden werken inwoners en verschillende partijen samen aan een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt

Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Groningers positief over sociale contacten in de woonbuurt Sociale betrokkenheid, ofwel sociale cohesie, is een belangrijke eigenschap voor een leefbare woonomgeving. Zo blijkt dat hoe meer sociale contacten

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel over leefbaarheid juni 2016 Fries burgerpanel over leefbaarheid Fries burgerpanel over voorzieningen in Fryslân Leefbaarheidsmonitor gestart in Fryslân

Nadere informatie

Evaluatie Diving Cup. Effecten op Sportparticipatie. Jan van Houthof AJ Amsterdam T

Evaluatie Diving Cup. Effecten op Sportparticipatie. Jan van Houthof AJ Amsterdam T Evaluatie Diving Cup Effecten op Sportparticipatie Jan van Houthof 6 1065 AJ Amsterdam T 06 24512991 marije@bureaubeweeg.nl www.bureaubeweeg.nl 1 Samenvatting In deze rapportage worden de resultaten besproken

Nadere informatie

Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie?

Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie? Trots op Groningen. Voelen Groningers zich verbonden met de provincie? In deze factsheet staat de binding met de provincie Groningen centraal. Het gaat dan om de persoonlijke gevoelens die Groningers hebben

Nadere informatie

Panel Fryslân over jongeren in Fryslân

Panel Fryslân over jongeren in Fryslân Panel Fryslân over jongeren in Fryslân Leren, werken en wonen PANEL FRYSLÂN december 217 Panel Fryslân is onderdeel van het Fries Sociaal Planbureau Panel Fryslân over jongeren in Fryslân 2.11 Dit jaar

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Sociale samenhang in Groningen

Sociale samenhang in Groningen Sociale samenhang in Groningen Goede contacten zijn belangrijk voor mensen. Het blijkt dat hoe meer sociale contacten mensen hebben, hoe beter ze hun leefsituatie ervaren (Boelhouwer 2013). Ook voelen

Nadere informatie

10% 23% 40% 20% 7% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Figuur 2 Bent u bekend met het werk van de gemeenteraad van Zeewolde? (n=547) in grote lijnen.

10% 23% 40% 20% 7% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Figuur 2 Bent u bekend met het werk van de gemeenteraad van Zeewolde? (n=547) in grote lijnen. Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 6: gemeenteraad juni 2013 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 6 e peiling met het burgerpanel van Zeewolde. De vragen gingen deze keer over

Nadere informatie

Evaluatie Zesdaagse Amsterdam 2012

Evaluatie Zesdaagse Amsterdam 2012 Evaluatie Zesdaagse Amsterdam 2012 Effecten op de sportparticipatie Jan van Houthof 6 1065 AJ Amsterdam T 06 24512991 marije@bureaubeweeg.nl www.bureaubeweeg.nl Samenvatting In deze rapportage worden

Nadere informatie

fluchskrift

fluchskrift Wonen in Fryslân Afgelopen jaren minder toename woningen In 2011 bedraagt de totale woningvoorraad in Fryslân 282.689 woningen. In 2000 bestond de totale woningvoorraad nog uit 261.849 woningen. Tussen

Nadere informatie

EVALUATIEPEILING BURGERPANEL MOERDIJK

EVALUATIEPEILING BURGERPANEL MOERDIJK EVALUATIEPEILING BURGERPANEL MOERDIJK Gemeente Moerdijk Juli 2019 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3084800 Rapportnummer 2019/101 Datum Juli 2019 Opdrachtgever

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Tradities en gebruiken in de Groningse cultuur

Tradities en gebruiken in de Groningse cultuur Tradities en gebruiken in de Groningse cultuur Groningen kent verschillende tradities en gebruiken. Denk hierbij aan de Groningse streektaal, de vlag en het Groningse volkslied. Maar het gaat ook om het

Nadere informatie

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland

Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen stad en platteland Lokale binding in de provincie Groningen. Een vergelijking tussen en Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de betrokkenheid in de dorpen niet altijd even vanzelfsprekend

Nadere informatie

Ontwikkelvisie Een onderzoek onder panelleden naar de zes pijlers van de gemeente Súdwest Fryslân

Ontwikkelvisie Een onderzoek onder panelleden naar de zes pijlers van de gemeente Súdwest Fryslân Sectie titel Ontwikkelvisie Een onderzoek onder panelleden naar de zes pijlers van de gemeente Súdwest Fryslân Rapportage Amsterdam, december 2011 Kenmerk: 10453 Inhoudsopgave Geschreven voor: Inleiding

Nadere informatie

Imago-onderzoek bezoekers 2013

Imago-onderzoek bezoekers 2013 Imago-onderzoek bezoekers 2013 IMAGO-ONDERZOEK BEZOEKERS 2013 2 Imago-onderzoek Bezoekers Factsheet Imago-onderzoek Bezoekers De provincie Flevoland wil graag weten welke doelgroep er naar de provincie

Nadere informatie

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

Buitenspelen 2013 Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt

Buitenspelen 2013 Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt Kwaliteit van de speelomgeving in de eigen buurt Inhoudsopgave 1 Opzet onderzoek 5 2 Buitenspelen 7 3 Favoriete speelplekken en spellen 13 4 Geschiktheid buurt voor buitenspelen 18 5 Wat maakt buitenspelen

Nadere informatie

Bewonerspanel Koningsdag

Bewonerspanel Koningsdag Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Koningsdag Leden Bewonerspanel tevreden over uitvoering Koningsdag in Utrecht Ruim een derde

Nadere informatie

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER Oktober 2012 2 Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Camiel De Bruijn Ard Costongs Economie

Nadere informatie

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013 TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID resultaten internetenquête 2013 Opdrachtgever : Gemeente Soest, Nynke Minkema Auteur : VVV Soest, Carla van Asten Datum : 24 april 2013 Inhoud Doel onderzoek Conclusies en

Nadere informatie

VLAMING EN BRUSSELAAR ALS AMBASSADEUR VOOR VLAANDEREN EN BRUSSEL DECEMBER JANUARI 2019

VLAMING EN BRUSSELAAR ALS AMBASSADEUR VOOR VLAANDEREN EN BRUSSEL DECEMBER JANUARI 2019 VLAMING EN BRUSSELAAR ALS AMBASSADEUR VOOR VLAANDEREN EN BRUSSEL DECEMBER 2018 - JANUARI 2019 ONDERZOEKSOPZET Wat vinden Vlamingen en Brusselaars de troeven van Vlaanderen en wat is hun houding ten aanzien

Nadere informatie

PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM

PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM PEILING INWONERSPANEL: EDE CENTRUM ACHTERGROND EN OPZET De gemeente Ede wil Ede Centrum nieuw leven inblazen en heeft ervoor gekozen om de ontwikkeling van het centrumgebied een speerpunt te maken van

Nadere informatie

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland

Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Duitsland Vergelijk bekendheid, imago en potentieel van de Nederlandse Hanzesteden in België (Vlaanderen) en Geholpen bekendheid Hanzesteden in Nederland Gevraagd naar het begrip Hanzesteden in Nederland weet bijna

Nadere informatie

Regiodag Resultaten 10 e peiling GeldersPanel. Inleiding. Bezoek aan de Regiodag. Bezochte locaties. 1 augustus 2010

Regiodag Resultaten 10 e peiling GeldersPanel. Inleiding. Bezoek aan de Regiodag. Bezochte locaties. 1 augustus 2010 Regiodag 2010 Resultaten 10 e peiling GeldersPanel 1 augustus 2010 Inleiding Op 12 juni vond de tweede Gelderse Regiodag plaats in de Achterhoek en Liemers. Hoogtepunten waren kasteel Huis Bergh in s Heerenberg,

Nadere informatie

BURGERPANEL CAPELLE OVER WELSTANDSVRIJ BOUWEN

BURGERPANEL CAPELLE OVER WELSTANDSVRIJ BOUWEN BURGERPANEL CAPELLE OVER WELSTANDSVRIJ BOUWEN Gemeente Capelle aan den IJssel April 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016

Nadere informatie

BURGERPANEL MOERDIJK OVER LEVENDIGE CENTRA

BURGERPANEL MOERDIJK OVER LEVENDIGE CENTRA BURGERPANEL MOERDIJK OVER LEVENDIGE CENTRA Gemeente Moerdijk November 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3084800 Rapportnummer 2018/177 Datum November

Nadere informatie

Leven op Schiermonnikoog nu en in de toekomst

Leven op Schiermonnikoog nu en in de toekomst Het geluid van jongvolwassenen op Schiermonnikoog Leven op Schiermonnikoog nu en in de toekomst Vanuit de Streekagenda Waddeneilanden werken inwoners en verschillende partijen samen aan een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Onderzoek fietstransferia

Onderzoek fietstransferia Onderzoek fietstransferia Resultaten onderzoek 2018 In opdracht van de gemeente Houten Projectnummer 20993 Januari 2019 Totta Research N.V. Burgemeester Stramanweg 105F 1101 AA Amsterdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

Fries burgerpanel. Fries Burgerpanel over veiligheid in Fryslân. februari 2014

Fries burgerpanel. Fries Burgerpanel over veiligheid in Fryslân. februari 2014 Fries burgerpanel Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven.

Nadere informatie

Bewonerspanel Novemberpeiling 2018 Wensen en gebruik openbare ruimte. Utrecht.nl/onderzoek

Bewonerspanel Novemberpeiling 2018 Wensen en gebruik openbare ruimte. Utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Novemberpeiling 2018 Wensen en gebruik openbare ruimte Utrecht.nl/onderzoek Inleiding Samenvatting Wensen en gebruik openbare ruimte Met de groei van de stad wordt de vraag hoe we de openbare

Nadere informatie

Het groen in Zuidoost

Het groen in Zuidoost Het groen in Zuidoost In de periode van 28 september 2006 tot en met 9 oktober 2006 konden de panelleden van het internetpanel Zuidoost hun mening geven over het groen in het stadsdeel. In totaal hebben

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 1-meting december Rapportage: januari 2010 Bestemd voor: Jolanda Vrolijk, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458 2260 MG Leidschendam

Nadere informatie

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012

fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe  Aantal senioren sterk gestegen Aantal 65-plussers in Fryslân, /2012 Vergrijzing in Fryslân fluchskrift Vergrijzing in Fryslân neemt toe In Fryslân wonen op 1 januari 2011 647.282 inwoners. De Friese bevolking groeit nog jaarlijks. Sinds 2000 is het aantal inwoners toegenomen

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 0-meting december 2008 Rapportage: januari 2009 Bestemd voor: Jolanda Vrolijk, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458 2260 MG Leidschendam

Nadere informatie

Tilburg en Kunst. Onderzoek Jongerenpanel Tilburg. Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg. DIMENSUS beleidsonderzoek November 2013

Tilburg en Kunst. Onderzoek Jongerenpanel Tilburg. Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg. DIMENSUS beleidsonderzoek November 2013 Tilburg en Kunst Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek November 2013 Projectnummer 529 1 Inhoud Samenvatting 3 Inleiding 5 1 Jongeren

Nadere informatie

Fries burgerpanel Fryslân inzicht

Fries burgerpanel Fryslân inzicht Fries burgerpanel Fryslân inzicht Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk in onze eigen woonomgeving kunnen blijven. Fries Burgerpanel over landschap in Fryslân Wij gaan er van uit dat we zo lang mogelijk

Nadere informatie

Recreëren in Alblasserdam

Recreëren in Alblasserdam Recreëren in Alblasserdam Uitkomsten Bewonerspanel Alblasserdam Inhoud Deze factsheet biedt ten eerste inzicht in het gebruik en de waardering van recreatiemogelijkheden en voorzieningen in Alblasserdam

Nadere informatie

Gemeente Houten Onderzoek Houtense kermis. Den Dolder, 01 december 2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.Tirza König

Gemeente Houten Onderzoek Houtense kermis. Den Dolder, 01 december 2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.Tirza König Gemeente Houten Onderzoek Houtense kermis ADV Market Research B.V. Den Dolder, 01 december 2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.Tirza König Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research

Nadere informatie

Verhuisplannen en woonvoorkeuren

Verhuisplannen en woonvoorkeuren Verhuisplannen en woonvoorkeuren Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Bevolkingsdaling ontstaat niet alleen door demografische ontwikkelingen, zoals ontgroening en vergrijzing of

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 3-meting december 2011 Rapportage: januari 2012 Bestemd voor: Aljona Wertheim-Davygora, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458

Nadere informatie

Glazen Huis peiling Leids JongerenPanel. Colofon. Serie Statistiek 2011 / 08

Glazen Huis peiling Leids JongerenPanel. Colofon. Serie Statistiek 2011 / 08 Glazen Huis 2011 peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 08 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur. Gemeente Oss. December 2013

Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur. Gemeente Oss. December 2013 Mening van het digitaal Burgerpanel Oss over: Kunst en Cultuur Gemeente Oss. December 2013 1 INLEIDING Waarom is het burgerpanel gevraagd naar haar mening over Kunst en Cultuur? De gemeente bezuinigt op

Nadere informatie

HET LEIDERDORPPANEL OVER...

HET LEIDERDORPPANEL OVER... HET LEIDERDORPPANEL OVER... Resultaten peiling 13: Meedenken en meedoen in de openbare ruimte april 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 13 e peiling met het burgerpanel van

Nadere informatie

Bekendheid Overijsselse regio s

Bekendheid Overijsselse regio s Rapport Bekendheid Overijsselse regio s Resultaten 2-meting december Rapportage: januari 2011 Bestemd voor: Aljona Wertheim-Davygora, Provincie Overijssel nbtc nipo research postadres Postbus 458 2260

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Leven op Vlieland nu en in de toekomst

Leven op Vlieland nu en in de toekomst Het geluid van jongvolwassenen op Vlieland Leven op Vlieland nu en in de toekomst Vanuit de Streekagenda Waddeneilanden werken inwoners en verschillende partijen samen aan een uitvoeringsprogramma van

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Evaluatie deelname burgerpanel November 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015 / 164 Datum November 2015

Nadere informatie

CONTINUE GASTENPEILING <<jaar>> - RAPPORT <<Logiesnaam>>

CONTINUE GASTENPEILING <<jaar>> - RAPPORT <<Logiesnaam>> CONTINUE GASTENPEILING - RAPPORT Meer info nodig? kenniscentrumtoerisme@limburg.be Elk jaar voert Toerisme een online bevraging uit bij de verblijfsgasten in onze provincie. Deze

Nadere informatie

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten

Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Imago-onderzoek Rotterdam onder studenten Rotterdam, februari 2013 Onderzoek uitgevoerd door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam Contacten: Professor Luit Kloosterman, Bart van Putten, Tim

Nadere informatie

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016 NissewaardPanel overopvang vluchtelingen, NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over de opvang van vluchtelingen in Nissewaard.

Nadere informatie

Uitslagen Groene Peiler Natuur in de buurt van de stad? Ingevuld door 206 respondenten

Uitslagen Groene Peiler Natuur in de buurt van de stad? Ingevuld door 206 respondenten Uitslagen Groene Peiler Natuur in de buurt van de stad? Ingevuld door 206 respondenten 1) Hieronder staan een viertal stellingen over het belang van natuur in gebieden rond de stad. Kunt u aangeven in

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017 Nederlandse landbouw en visserij 2017 Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 14 5 Waardering en

Nadere informatie

Gemeente Houten Onderzoek plastic afvalinzameling, straatmuzikanten. Den Dolder, 20 oktober2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.

Gemeente Houten Onderzoek plastic afvalinzameling, straatmuzikanten. Den Dolder, 20 oktober2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs. Gemeente Houten Onderzoek plastic afvalinzameling, straatmuzikanten ADV Market Research B.V. Den Dolder, 20 oktober2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.Thomas Beffers MSc Het auteursrecht op dit rapport

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Evenementenbeleid Kampen 2015

Rapport Onderzoek Evenementenbeleid Kampen 2015 Rapport Onderzoek Evenementenbeleid Kampen 2015 Colofon Rapport Onderzoek Evenementenbeleid Kampen 2015 December 2015 Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Kampen. Uitvoering: Onderzoek

Nadere informatie

Stadspanelonderzoek naar eventuele Formule 1-races in Assen

Stadspanelonderzoek naar eventuele Formule 1-races in Assen Stadspanelonderzoek naar eventuele Formule 1-races in Assen Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het panel bijna 2000 leden.

Nadere informatie

Het Groninger Stadspanel over LGBT. Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad

Het Groninger Stadspanel over LGBT. Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad Het Groninger Stadspanel over LGBT Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering

Nadere informatie

DONATEURSVERTROUWEN LIJKT STABIEL...

DONATEURSVERTROUWEN LIJKT STABIEL... Het Nederlandse Donateurspanel van WWAV wordt mede mogelijk gemaakt door het CBF en is uitgevoerd door Kien Het Nederlandse Donateurspanel In dit rapport leest u de laatste ontwikkelingen rondom het donateursvertrouwen

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

2013, peiling 3 oktober 2013. gesteld ten behoeve van Bureau Hengelo. Het gaat dan om de bekendheid van

2013, peiling 3 oktober 2013. gesteld ten behoeve van Bureau Hengelo. Het gaat dan om de bekendheid van Panel resultaten, peiling 3 oktober Van 18 tot en met 30 september is een peiling onr het Panel gehoun. Van 2.726 die waren uitgenodigd, hebben 1.500 len vragenlijst ingevuld. Een respons 55%. In peiling

Nadere informatie

Stadspark. Een stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D. November Marjolein Kolstein.

Stadspark. Een stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D. November Marjolein Kolstein. Stadspark Een stadspanelonderzoek Marjolein Kolstein November 2018 www.oisgroningen.nl Inhoud Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding van het onderzoek 4 1.2 Doel van het onderzoek 4 1.3 Opzet van

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten

Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale contacten Gemeente s-hertogenbosch, afdeling Onderzoek & Statistiek, februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vrijwilligerswerk... 4 3. Mantelzorg... 8

Nadere informatie

Imago-onderzoek Limburg 2010

Imago-onderzoek Limburg 2010 Imago-onderzoek Limburg 2010 Imago-onderzoek Limburg 2010 Limburg: Gezellig en sjoen Definitief Samenwerkende VVV's Limburg Mevrouw Meryam Aerts-van Selst p/a Kleine Staat 1 6211 ED MAASTRICHT Grontmij

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2017

Fietsen in Groningen 2017 veel respon Fietsen in Groningen 2017 Kübra Ozisik April 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Fietsen in Groningen 2017... 3 2.1 Respons en achtergrond...

Nadere informatie

Als eerste is gevraagd in hoeverre de Cito Eindtoets Basisonderwijs een reëel beeld oplevert van

Als eerste is gevraagd in hoeverre de Cito Eindtoets Basisonderwijs een reëel beeld oplevert van Onderzoek Cito Eindtoets Basisonderwijs Methode en deelname Van 16 tot en met 24 januari 2013 heeft een online survey over de Cito Eindtoets Basisonderwijs opengestaan voor het Basisonderwijs. De vragen

Nadere informatie

EVALUATIE BLAUWE ZONE WILLEMSTAD

EVALUATIE BLAUWE ZONE WILLEMSTAD EVALUATIE BLAUWE ZONE WILLEMSTAD Gemeente Moerdijk Februari 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2018/016 Datum Februari 2018

Nadere informatie

Stadspanel: Oud en nieuw 2018

Stadspanel: Oud en nieuw 2018 veel respons Stadspanel: Oud en nieuw 2018 Erik van der Werff April 2018 www.os-groningen.nl Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding van het onderzoek... 2 1.2 Doel van het onderzoek... 2 1.3 Opzet van

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website

Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website Samenvatting Het percentage Leidenaren dat thuis kan beschikken over internet is, na een snelle toename in eerdere jaren, dit jaar vrijwel gestabiliseerd tot op 77%.

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed 1 (18) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 14 november kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.435 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Vervoer in het dagelijks leven

Vervoer in het dagelijks leven Vervoer in het dagelijks leven Doordat de afstanden tot voorzieningen vandaag de dag steeds groter worden neemt het belang van vervoer in het dagelijks leven toe. In april 2014 zijn de leden van het Groninger

Nadere informatie

Toelichting uitkomsten Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016

Toelichting uitkomsten Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016 Toelichting uitkomsten Cliëntervaringsonderzoek Wmo 2016 Inleiding Op basis van de Wmo 2015 zijn gemeenten verplicht jaarlijks een cliëntervaringsonderzoek uit te voeren. De vier Westerkwartiergemeenten

Nadere informatie

Sloten. Bron:

Sloten. Bron: Sloten Bron: www.flickr.com Sloten Het Friese Sloten (Sleat) maakte jarenlang deel uit van de gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlân- Slaet). Sinds 1 januari 2014 is deze gemeente opgegaan in een groter

Nadere informatie

De kermis Uitkomsten. peiling van het Hoorns Stadspanel

De kermis Uitkomsten. peiling van het Hoorns Stadspanel De kermis Uitkomsten peiling van het Hoorns Stadspanel September 2010 Inleiding De gemeente Hoorn wil graag weten in hoeverre inwoners uit Hoorn de kermis hebben bezocht en hoe tevreden zij hierover zijn.

Nadere informatie

Culturele activiteiten in Noord

Culturele activiteiten in Noord Culturele activiteiten in Noord Samenvatting Wat vinden de inwoners van Amsterdam-Noord van het aanbod van culturele voorzieningen in hun stadsdeel? Deze vraag is gesteld aan het bewonerspanel van het

Nadere informatie

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 In de Eemsdelta zijn verschillende ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de leefbaarheid.

Nadere informatie

Bewonerspanel Septemberpeiling Sportevenementen. Utrecht.nl/onderzoek

Bewonerspanel Septemberpeiling Sportevenementen. Utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Septemberpeiling Sportevenementen Utrecht.nl/onderzoek Inleiding Samenvatting Sportevenementen Utrecht heeft de afgelopen jaren verschillende (inter)nationale sportevenementen verwelkomd.

Nadere informatie

Straten in Groningen

Straten in Groningen Straten in Groningen Laura de Jong Januari 2017 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl Inhoud Inhoud... 1 Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4 2.1 Verschillende groepen... 4 2.2 Tevredenheid

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar cultuur in de gemeente Assen

Stadspanel-onderzoek naar cultuur in de gemeente Assen Stadspanel-onderzoek naar cultuur in de gemeente Assen Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het stadspanel ruim 1000 leden.

Nadere informatie

PEILING 65-PLUSSERS. Gemeente Enkhuizen januari 2015. www.ioresearch.nl

PEILING 65-PLUSSERS. Gemeente Enkhuizen januari 2015. www.ioresearch.nl PEILING 65-PLUSSERS Gemeente Enkhuizen januari 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Telnr. : 0229-282555 Rapportnummer 2015-2080 Datum januari 2015 Opdrachtgever

Nadere informatie

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland

Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Monitor inkomend dagbezoek vanuit Duitsland Eindrapportage 2010/2011 Samenvatting Gelderland Uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland Research Department NBTC Juli, 2011 Dit hoofdstuk gaat in

Nadere informatie

Resultaten Brabantpanel-onderzoek Vakantiegedrag zomer 2006 Juni 2006

Resultaten Brabantpanel-onderzoek Vakantiegedrag zomer 2006 Juni 2006 Resultaten Brabantpanel-onderzoek Vakantiegedrag zomer 2006 Juni 2006 Respons Van 29 mei tot en met 15 juni 2006 is aan 1.220 Brabantpanelleden een vragenlijst voorgelegd over hun vakantieplannen voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Achtergrond en doelstellingen. Samenvatting. Resultaten. Contact

Inhoudsopgave. Achtergrond en doelstellingen. Samenvatting. Resultaten. Contact Zondagsbeleving Inhoudsopgave Achtergrond en doelstellingen Samenvatting Resultaten Contact Achtergrond en doelstellingen Vakbond CNV Dienstenbond heeft een onderzoek uitgevoerd over de zondagsbeleving

Nadere informatie

Stadjers over het CJG Groningen

Stadjers over het CJG Groningen Stadjers over het CJG Groningen Een Stadspanelonderzoek 2013 Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht onderzoek, het toegankelijk

Nadere informatie