Herziening grondexploitaties per 1 januari 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herziening grondexploitaties per 1 januari 2013"

Transcriptie

1 Herziening grondexploitaties per 1 januari 2013 Toe te passen grondslagen 6 december 2012 Sector Personeel en Financiën Afdeling Grondzaken

2

3 Inleiding Net als voorgaande jaren worden ook dit jaar de uitgangspunten die zullen worden toegepast bij de herziening van de grondexploitaties per 1 januari 2013, voor de te hanteren percentages voor de omslagrente, stijging van de kosten en opbrengsten op voorhand aan de Raad ter vaststelling aangeboden 1. Hieronder staan de grondslagen genoemd, waarvan toepassing wordt voorgesteld bij het opstellen van de grondexploitaties per Hierbij worden onderscheiden: Vast te stellen grondslagen; Overige grondslagen; Vast te stellen gedragslijnen. In bijlage I staat vervolgens een overzicht van de elementen van de grondexploitaties waarover al eerder besluitvorming heeft plaatsgevonden en die bij de herzieningen van de grondexploitaties per opnieuw worden beoordeeld en geactualiseerd. Vast te stellen grondslagen Omslagrente Op 7 november 2012 heeft de raad besloten om de omslagrente, waarmee wordt gerekend in de beleidsbegroting , vast te stellen op 5,5%. In de grondexploitaties wordt eveneens gerekend met de gemeentelijke omslagrente. In enkele grondexploitaties wordt een ander rentepercentage toegepast. Dit betreffen: Hart van Zuid: De gehanteerde rente in de grondexploitaties van Hart van Zuid bedragen 4,5% conform de op 24 januari 2006 door de gemeenteraad vastgestelde grondexploitatie; De Veldkamp en de Hemmelhorst: in de herziening per 1 januari 2013 is de gehanteerde rente 5,0% conform de omslagrente van de gemeente Borne; XL Businesspark Twente (RBT): De gehanteerde rente in de grondexploitatie van het XL Businesspark Twente bedraagt 3,58% voor de jaren 2010 tot en met 2014 en daarna 4,25%; Voor Westermaat Campus geldt dat per 1 januari 2013 een grondexploitatie zal worden opgesteld conform de gemeentelijke uitgangspunten. Bij besluit van 11 oktober 2011 Uittreding door AM uit Westermaat Campus is de gemeenteraad akkoord gegaan met de voorwaarden waaronder de samenwerking met AM in de GEM Campus Westermaat wordt ontbonden. Per 31 december 2011 is de GEM Campus Westermaat opgeheven en in de loop van 2012 zijn de gronden weer in gemeentelijk bezit gekomen. 1 Bij de behandeling van de herziening van de grondexploitaties per , op 25 juni 2007 in de commissie Bestuur, kwam aan de orde dat de raadsleden het op prijs zouden stellen wanneer de grondslagen zoals deze worden toegepast in de grondexploitaties, reserves en voorzieningen op voorhand door de gemeenteraad worden vastgesteld.

4 Indexpercentages Kostenstijging Twijnstra en Gudde heeft voor de gemeente Enschede een onderzoek uitgevoerd naar de toe te passen indexeringen. Voor de kosten wordt hierin geadviseerd om voor de jaren tot en met % kostenstijging toe te passen en voor de jaren na %. In Netwerkstadverband is ook gesproken over de toe te passen indexeringen. Daarin is vastgesteld dat het moeilijk is de prijsstijgingen in de toekomst te voorspellen. Daarnaast is de toe te passen indexering ook afhankelijk van de toegepaste eenheidsprijzen voor de verschillende kostencomponenten in de grondexploitaties. Op basis van bovenstaande wordt voorgesteld om voor 2013 een indexering toe te passen van 0% en voor 2014 t/m 2015 een indexpercentage toe te passen van 1%. Daarnaast wordt voorgesteld vanaf 2016 een indexpercentage toe te passen van 2,0%. Voor de eerstkomende jaren wordt verwacht dat marktsituatie zo zal zijn dat nagenoeg geen stijging van de kosten zal plaatsvinden. Voor de middellange termijn wordt uitgegaan van een jaarlijks kostenstijgingspercentage van 2,0% per jaar. Toe te passen kostenindexering na 2017 Kostenindexering 0,00% 1,00% 2,00% 2,00% Opbrengstenstijging In de exploitatieberekeningen wordt ook een opbrengstenindexering toegepast. Bij de laatste herziening van de grondexploitaties is voor de (middel)lange termijn 2% per jaar aangehouden. Voor de korte termijn is gerekend met een indexpercentage van 0% van 2012 tot en met De toe te passen opbrengstindexering is onderwerp van discussie geweest in Netwerstadverband. In Netwerkstadverband is geconstateerd dat het lastig is om tot een eensluidende toepassing van de opbrengstindexering te komen, door de verschillen die kunnen worden onderscheiden in de hoeveelheid nog te verkopen gronden en de verschillende categoriën waarin deze kunnen worden onderverdeeld. Het maakt uit hoeveel gronden een gemeente voor woningbouw en bedrijvigheid nog in de aanbieding heeft voor de toe te passen opbrengstindexering. Bij woningbouw en kantoren ligt opbrengststijging niet erg voor de hand, terwijl in de grondprijs voor bedrijvigheid nog wel ruimte zit op een opbrengststijging toe te passen. Op basis van de discussie die in de Netwerksteden is gevoerd komt de gemeente Hengelo tot de volgende indexering van de grondopbrengsten: Toe te passen opbrengstindexering na 2017 Opbrengstenindex woningbouw 0,0% 0,0% 1,0% 2,0% Opbrengstenindex kantoren 0,0% 0,0% 1,0% 2,0% Opbrengstenindex bedrijven 0,0% 1,0% 2,0% 2,0% Overweging is dat de markt voor de woningbouw zich niet snel zal herstellen. Ook op de kantorenmarkt ziet het er niet naar uit dat op korte termijn herstel zal optreden.

5 Ten opzichte van de herzieningen per 1 januari 2012 is de langjarige opbrengstenstijging voor woningbouw en kantoren teruggebracht van 2% naar 1% per jaar. Dit levert een verlaging van de verwachte opbrengstenstijging op van 50%. Daarnaast ligt de verwachte opbrengstenstijging een vol procent onder de ingecalculeerde prijsstijging van de kosten. Dit verschil was bij de vorige herzieningen een half procent namelijk 2% opbrengstenstijgingen ten opzichte van 2,5% kostenstijgingen. Met deze aannames wordt de aanhoudend slechte situatie op de woning- en kantorenmarkt in de grondexploitaties verwerkt. Voor wat betreft de bedrijventerreinen is de inschatting dat er nog ruimte zit in de grondprijzen om in een eerder stadium grondprijsstijgingen toe te passen. Conclusie Met betrekking tot de indexeringen wordt het volgende voorgesteld: 1. Bij de kostenindexering in %, 2014 t/m 2015 uit te gaan van 1% en na 2015 van 2% 2. Bij de opbrengstindexering als volgt te rekenen de volgende staffel toe te passen: Toe te passen opbrengstindexering na 2017 Opbrengstenindex woningbouw 0,0% 0,0% 1,0% 2,0% Opbrengstenindex kantoren 0,0% 0,0% 1,0% 2,0% Opbrengstenindex bedrijven 0,0% 1,0% 2,0% 2,0% Overige grondslagen Plankosten In de herzieningen van de grondexploitaties per zullen de plankosten waar mogelijk - worden gespecificeerd naar producten (nota van uitgangspunten, stedenbouwkundig plan, bestemmingsplan en dergelijke). Dit komt overeen met de verbetervoorstellen 2.1 en 2.2 uit het onderzoek naar de plankosten van grondexploitaties en projectmatig werken bij de gemeente Hengelo who s afraid of red, yellow en blue (B&W besluit ). Aangezien er geen standaardproducten zijn, is het niet mogelijk om per product een standaard kostenraming op te nemen. Per project zal met de projectleider worden overlegd welke producten er worden gerealiseerd en wat elk product inhoudt. Op basis hiervan zal per product een kostenraming worden opgenomen in de grondexploitatie. Vanaf het moment dat er door de gemeenteraad een krediet is vastgesteld voor het realiseren van een product, zal het krediet worden opgenomen in de grondexploitatie, zodat er altijd aansluiting is met de kredietstaat, zoals opgenomen in de jaarrekening. Daarnaast zal naar aanleiding van de uitkomsten van de Perspectiefnota in de herzieningen per 1 januari 2013 pas een grondexploitatie worden opengesteld als is komen vast te staan dat het project ook werkelijk doorgaat. Personeelslasten en overige kosten van het gemeentelijk apparaat die moeten worden toegerekend aan haalbaarheidsonderzoeken worden in het vervolg ten laste van de Algemene Dienst gebracht.

6 Civiele kosten Het is van belang om in het beginstadium van een plan inzicht te verkrijgen in de orde van grootte van de benodigde investeringen in de infrastructuur en de openbare ruimte. Dit wordt gedaan door het ruimtegebruik te koppelen aan kengetallen. Tot twee jaar geleden betrof dit kengetallen per m² verharding, groen en water, waarbij geen onderscheid werd gemaakt naar verschillende kwaliteitsniveaus. In de herzieningen van de grondexploitaties per zullen in de grondexploitaties meer specifieke kengetallen gehanteerd worden. Zo zal bij de verharding een onderscheid gemaakt worden naar verschillende wegprofielen (woonstraat, buurtontsluitingsweg, ontsluitingsweg bedrijventerrein ed.), alsmede naar verschillende kwaliteitsniveaus. Dit komt overeen met het verbetervoorstel 2.1 uit het onderzoek naar de plankosten van grondexploitaties en projectmatig werken bij de gemeente Hengelo who s afraid of red, yellow en blue. Vast te stellen gedragslijnen Stelposten in reserves en voorzieningen In de aan het grondbedrijf gelieerde reserves en voorzieningen zijn veelal stelposten opgenomen. In het verleden kwam het voor dat bij de herziening van een reserves of voorziening stelposten werden gewijzigd, toegevoegd of kwamen te vervallen, zonder dat hierover expliciet een raadsbesluit ten grondslag lag. In het raadsbesluit inzake de herzieningen van de grondexploitaties per zullen dergelijke wijzigingen expliciet als beslispunt worden opgenomen. Afwaardering van gronden Conform artikel 65 van het Besluit Begroting en Verantwoording dienen niet in exploitatie genomen gronden tegen marktwaarde te worden gewaardeerd, indien de marktwaarde lager is dan de boekwaarde. Dit betekent dat voor het verschil een voorziening dient te worden getroffen. Hierbij zal aansluiting worden gezocht bij de Notitie Grondexploitatie (bijgesteld) van de Commissie BBV, uitgebracht in februari van Wanneer binnen een complex een dergelijke situatie ontstaat, zal de gemeenteraad hierover worden geïnformeerd.

7 Resumé De gemeenteraad wordt gevraagd: a) ermee in te stemmen dat bij de herzieningen van de grondexploitaties per de volgende grondslagen worden gehanteerd: Rente: 5,5%, met uitzondering van de projecten Hart van Zuid, De Veldkamp, Hemmelhorst en XL Businesspark Twente (RBT), waarvoor andere afspraken zijn gemaakt over de rentetoerekening; Indexering van de kosten: %; 2014 t/m % per jaar en na ,0% per jaar; Indexering van de grondopbrengsten conform de hieronderstaande staffel: Toe te passen opbrengstindexering na 2017 Opbrengstenindex woningbouw 0,0% 0,0% 1,0% 2,0% Opbrengstenindex kantoren 0,0% 0,0% 1,0% 2,0% Opbrengstenindex bedrijven 0,0% 1,0% 2,0% 2,0% b) kennis te nemen van: De werkwijze van het ramen van de plankosten; De werkwijze van het ramen van de civiele kosten. c) ermee in te stemmen dat bij de herzieningen van de grondexploitaties de volgende gedragslijnen worden gehanteerd: Gewijzigde, nieuwe en vervallen stelposten in de aan het grondbedrijf gelieerde reserves en voorzieningen worden expliciet als beslispunt aan de gemeenteraad voorgelegd; Eventuele afwaarderingen van gronden worden specifiek bij de gemeenteraad onder de aandacht gebracht.

8

9 Bijlage I Wijzigingen bij de herziening van de grondexploitaties waarover reeds bestuurlijke besluitvorming heeft plaatsgevonden

10 Bijlage I: Wijzigingen bij de herziening van de grondexploitaties waarover reeds bestuurlijke besluitvorming heeft plaatsgevonden Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen, welke worden doorgevoerd bij de herzieningen van de grondexploitaties per , als een gevolg van eerder genomen bestuurlijke besluiten. Verwerking van: de rekeningcijfers van de voorgaande jaren (aansluiting met de boekwaarde in de jaarrekening); de gegevens uit de staat van kredieten; gevoteerde kredieten in het lopende jaar; Aan- en verkoopbesluiten; subsidiebeschikkingen en de afwikkeling van subsidies in het lopende jaar; vastgestelde overeenkomsten in het lopende jaar; de financiële gevolgen van door de gemeenteraad vastgestelde plannen (Nota van Uitgangspunten, bestemmingsplan ed.); de gevolgen van gewijzigde wetgeving (zoals het Besluit Begroting en Verantwoording); de gevolgen van gewijzigde fiscale regelgeving (zoals het BTW-compensatiefonds). Daarnaast vindt er een actualisatie plaats van: de algemene plan- en beheerskosten waarvoor (nog) geen krediet is vastgesteld; de saneringskosten waarvoor nog geen krediet is vastgesteld; de civiele kosten waarvoor nog geen krediet is vastgesteld; de fasering; de gevolgen van een zelfrealisatie. ""

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011 Casenummer 10G201949 Registratienr. 395792 / 395792 Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011 Toe te passen grondslagen 3 december 2010 Sector Personeel en Financiën Afdeling Grondzaken Inleiding

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009 Gemeente Hengelo Toe te passen grondslagen Herziening grondexploitaties per 1 januari 2009 Toe te passen grondslagen 27 oktober 2008 Sector Financiën en bedrijfsvoering Toe te passen grondslagen Gemeente

Nadere informatie

J.F. Meershoek-Keizer, V. Kraster

J.F. Meershoek-Keizer, V. Kraster Memo 13INT02737 aan kopie van datum College van burgemeester en wethouders en gemeenteraad J.F. Meershoek-Keizer, V. Kraster betreft parameters grondexploitaties 2014 Geachte collegeleden, In het eerste

Nadere informatie

Memo 12INT J.F. Meershoek-Keizer Geachte collegeleden,

Memo 12INT J.F. Meershoek-Keizer Geachte collegeleden, Memo 12INT02127 aan kopie van datum College van burgemeester en wethouders J.F. Meershoek-Keizer 11-12-2012 betreft parameters grondexploitaties 2013 Geachte collegeleden, In het eerste kwartaal van 2013

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 VERGADERING D.D. 25-01-2011 AGENDAPUNT B1 Reg.nr. 10G201949 PORTH./SECTOR Mu / PF Grondslagen herzieningen grondexploitaties 1-1-2011. a) ermee in te stemmen

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A

Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein De Munt A... 1 1. Samenvatting...3 2. Analyse Ruimtegebruik...4 3. Bouwprogramma...5 4. Investeringen...6 5. Opbrengsten...8

Nadere informatie

BUNDEL COMMISSIE BESTUUR. 19 januari 2012

BUNDEL COMMISSIE BESTUUR. 19 januari 2012 BUNDEL COMMISSIE BESTUUR 19 januari 2012 GRIFFIE HENGELO Aan de leden van de raadscommissie Bestuur RAADSCOMMISSIE BESTUUR Onderwerp Uitnodiging commissievergadering Bestuur 19 januari 2012 Datum 4 januari

Nadere informatie

Beoogd effect: Het voldoende bouwrijpe grond beschikbaar hebben voor het vestigen van bedrijven en daarmee genereren van arbeidsplaatsen.

Beoogd effect: Het voldoende bouwrijpe grond beschikbaar hebben voor het vestigen van bedrijven en daarmee genereren van arbeidsplaatsen. Voorstel aan de raad Nummer: B11-15396 Portefeuille: Economie, Wonen, Cultuur & Dienstverlening Programma: 2.4 Sterke stad Programmaonderdeel: 2.4.1 Werken aan de basis Steller: M.R. Roeffel Afdeling:

Nadere informatie

Adviesnota aan gemeenteraad

Adviesnota aan gemeenteraad Onderwerp Wijziging regels begroting en verantwoording en algemene kosten grondbedrijf Datum 17 oktober 2016 Naam steller Margo van der Meer Kenmerk 280286 Teammanager Mariska Versleijen Team Ruimtelijke

Nadere informatie

Schuytgraaf Made in [Arnhem]

Schuytgraaf Made in [Arnhem] Schuytgraaf Made in [Arnhem] Een nieuwe BASISGREX voor Schuytgraaf 02-04-2012 DIENST STADSONTWIKKELING 1 1. Inleiding In het onderhandelingstraject over de toekomst van de constructie rond de GEM Schuytgraaf,

Nadere informatie

Voorstel GEMEENTERAAD VII - C

Voorstel GEMEENTERAAD VII - C Voorstel GEMEENTERAAD VII - C Stuknummer 16540 Programma Corsanummer Stedelijke Ontwikkeling 1300037264 Onderwerp opbouw parameters kosten- en opbrengsten MPG Enschede 5 maart 2013 Wij stellen u voor te

Nadere informatie

In hoofdstuk 12 van deze nota zijn de financiële kaders opgenomen voor de grondexploitaties.

In hoofdstuk 12 van deze nota zijn de financiële kaders opgenomen voor de grondexploitaties. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van Onderwerp Programma : wethouder mw. W.J.F. van der Rijt-van der Kruis : financiële kaders grondexploitaties : Wonen Voorstelnummer : 16.30 Info bij afdelingshoofd

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/84

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/84 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 24-11-2015 Nummer voorstel: 2015/84 Voor raadsvergadering d.d.: 08-12-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

w w Raadsvoorstel (gewijzigd) accoord voor kennisgeving bespreken afwijzen eerst rapport int00978

w w Raadsvoorstel (gewijzigd) accoord voor kennisgeving bespreken afwijzen eerst rapport int00978 "l.u-iols C\. ^ tt-oc n.{ GEMEENTE accoord voor kennisgeving aann. w w m I Y \/t f P y s! fr Raadsvoorstel (gewijzigd) bespreken afwijzen eerst rapport raadsvergadering 14-4-2015 agendapunt nummer 15int00978

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1

Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 Besluitenlijst gemeenteraad Hengelo Ov. Pag. 1 AGENDAPUNT B1 REG.NR. 12G201844 PORTH./SECTOR Schelberg ONDERWERP: Trouwlocaties Hengelo Aan de raad wordt voorgesteld: de 'Criteria trouwlocaties gemeente

Nadere informatie

Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning

Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning Aan de gemeenteraad Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning 5 maart 2013 Gemeentestukken: 2013-248 1. Voorstel Wij stellen u voor: 1. de geactualiseerde grondexploitatie

Nadere informatie

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

JRK. ŭ V. Zwolsehoek, fase 4. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 2016 07316 ŭ V JRK Zwolsehoek, fase 4 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting i s INHOUDSOPGAVE Zwolsehoek, fase 4 1 Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. I.M.C. Vlugt Telefoon 5113679 E-mail: i.vlugt@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 226228 Te kopiëren: A,B,C,D

Nadere informatie

Deze notitie beperkt zich uitsluitend tot kredieten waarvan de uitgaven in relatie staan met grondexploitaties.

Deze notitie beperkt zich uitsluitend tot kredieten waarvan de uitgaven in relatie staan met grondexploitaties. Grip op Grex / Gedragsregels kredieten grondexploitaties 1. Aanleiding Demografische ontwikkelingen, geleidelijk beperktere ruimtelijke mogelijkheden voor uitbreidingslocaties, de financiële positie van

Nadere informatie

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Raadsvoorstel Agendapunt: 16 Onderwerp risicomanagement grondexploitaties Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 17 juli 2012 17 juli 2012 1 5 vertrouwelijke bijlages Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015

Grondexploitatie Boswonen Emmelhage. behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Grondexploitatie Boswonen Emmelhage behorend bij herziening bestemmingsplan 2015 Maart 2015 1 Inhoudsopgave Grondexploitatie Boswonen Emmelhage... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3.

Nadere informatie

Zeewijk, afronding. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

Zeewijk, afronding. Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting Zeewijk, afronding Herziening grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting Inhoudsopgave ft ZEEWIJK, AFRONDING 1 HERZIENING GRONDEXPLOITATIE, BESTUURLIJKE SAMENVATTING 1 INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1

Nadere informatie

Dhr. dr. M.G.M. van der Poel

Dhr. dr. M.G.M. van der Poel Onderwerp Uitgangspunten grondexploitaties 2016 Portefeuillehouder Dhr. dr. M.G.M. van der Poel Datum raadsvergadering 22 december 2015 Samenvatting Het voorstel aan u is om 2 zaken vast te stellen: de

Nadere informatie

akkoord bespreken afwijzen ^Conform ū Aangepast akkoord

akkoord bespreken afwijzen ^Conform ū Aangepast akkoord B en W voorstel Onderwerp I4int00856 Jaarstukken, begroting en grondexploitatie XL Businesspark (RBT) Samenvatting voorstel 1. Geen bezwaar te maken tegen het vaststellen van de jaarstukken, de grondexploitatie

Nadere informatie

1 e Wijziging begroting Venlo GreenPark. (bedrijvenschap BusinessPark Venlo)

1 e Wijziging begroting Venlo GreenPark. (bedrijvenschap BusinessPark Venlo) 1 e Wijziging begroting Venlo GreenPark (bedrijvenschap BusinessPark Venlo) 1. Inleiding Voor u ligt de eerste bijstelling van de begroting van het bedrijvenschap BusinessPark Venlo, ook wel genoemd Venlo

Nadere informatie

*Z02803FAC59* nummer : onderwerp : Voorstel met betrekking tot de exploitatie van het project Broekpolder gemeenten Beverwijk en Heemskerk

*Z02803FAC59* nummer : onderwerp : Voorstel met betrekking tot de exploitatie van het project Broekpolder gemeenten Beverwijk en Heemskerk *Z02803FAC59* nummer : onderwerp : Voorstel met betrekking tot de exploitatie van het project Broekpolder gemeenten Beverwijk en Heemskerk Aan de raad, Inleiding Er zijn drie aanleidingen voor dit voorstel:

Nadere informatie

OPENBAAR tussentijds Meerjaren Programma Grondzaken 2017

OPENBAAR tussentijds Meerjaren Programma Grondzaken 2017 OPENBAAR tussentijds Meerjaren Programma Grondzaken 2017 Vlaardingen, (peildatum 1 juli 2017) De Eilanden, fase 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 1 Planning en resultaten... 4 1.1 Planning... 4 1.2 Resultaten...

Nadere informatie

Voorstel Gemeenteraad VII- E

Voorstel Gemeenteraad VII- E Voorstel Gemeenteraad VII- E Onderwerp Portefeuillehouder Herziening grondexploitatie Usseler Es Jeroen Hatenboer agendaletter (E) Programma SO Aangeboden aan Raad 21 oktober 2014 Stuknummer Corsanummer

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2014

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2014 Gemeente Hengelo Herziening grondexploitaties per 1 januari 2014 17 maart 2014 Sector Personeel en Financiën Herziening grondexploitaties 2014 Gemeente Hengelo Inhoudsopgave Inleiding 3 016. Gezondheidspark

Nadere informatie

Oranjewijk, fase I I

Oranjewijk, fase I I u RK 2016.00400 Oranjewijk, fase I I Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting t?. mm! i r- Wĩ: urn i Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1 VAN HISTORIE NAAR DE HUIDIGE SITUATIE 3 2. UITGEEFBAAR

Nadere informatie

, í. Onderwerp Nota grondprijzen 2014 en memo parameters 2014

, í. Onderwerp Nota grondprijzen 2014 en memo parameters 2014 B en W voorstel 13INT02955 Onderwerp Nota grondprijzen 2014 en memo parameters 2014 Samenvatting voorstel Door de prijsverschillen tussen de verschillende categorieën voor particuliere uitgifte woningbouw

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011 Gemeente Hengelo Deel II: nog niet in exploitatie genomen gronden Herziening grondexploitaties per 1 januari 2011 8 april 2011 Sector Personeel en Financiën Herziening grondexploitaties 2011 Gemeente Hengelo

Nadere informatie

Paragraaf 7: Grondbeleid

Paragraaf 7: Grondbeleid Paragraaf 7: Grondbeleid Beleid Uitgangspunt vormt de in 2015 vastgestelde Nota Grondbeleid. Het uitgangspunt is hierbij dat de gemeente, uitgezonderd de ontwikkeling van eigen gronden, een faciliterende

Nadere informatie

Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL. Registratienummer : R-nummer : 90.1 Datum besluit B&W : 12december2017 Portefeuillehouder : A.J.

Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL. Registratienummer : R-nummer : 90.1 Datum besluit B&W : 12december2017 Portefeuillehouder : A.J. RAADSVOORSTEL Registratienummer : 1620758 R-nummer : 90.1 Datum besluit B&W : 12december2017 Portefeuillehouder : A.J. Hoekstra Raadsvoorstel tot het vaststellen van de Grondbrief 2018 Vlaardingen, 12december2017

Nadere informatie

IB â fa. Oranjewijk, fase I. Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting

IB â fa. Oranjewijk, fase I. Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting IB 2016 00398 â fa Oranjewijk, fase I Grondexploitatie, bestuurlijke samenvatting u Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 1. INLEIDING 3 1.1 VAN HISTORIE NAAR DE HUIDIGE SITUATIE 3 2. UITGEEFBAAR GEBIED EN PROGNOSE

Nadere informatie

medewerker Dienst gebracht De grondprijzen voor 2014 niet aanpassen. De in 2013 gehanteerde prijzen J.M.G.H. Bleulevens ook in 2014 hanteren

medewerker Dienst gebracht De grondprijzen voor 2014 niet aanpassen. De in 2013 gehanteerde prijzen J.M.G.H. Bleulevens ook in 2014 hanteren voorstel aan de raad 1 gemeente werkendam onderwerp Analyse en actualisatie lopende grondexploitaties en vaststellen grondprijzen 2014 samenvatting In het kader van het Besluit begroting en verantwoording

Nadere informatie

Nota algemene reserve B en O en weerstandsvermogen grond- en vastgoedexploitaties versie

Nota algemene reserve B en O en weerstandsvermogen grond- en vastgoedexploitaties versie Nota algemene reserve B en O en weerstandsvermogen grond- en vastgoedexploitaties versie 26.01.2015 Inhoud Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Inleiding 1.1. Aanleiding nota 3 1.2.

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Nummer: Onderwerp: Nota Grondbeleid Gorinchem

Raadsvoorstel: Nummer: Onderwerp: Nota Grondbeleid Gorinchem Raadsvoorstel: Nummer: 2011-655 Onderwerp: Nota Grondbeleid Gorinchem 2011-2014 Datum: 2 mei 2011 Portefeuillehouder: B.J.P. van der Torren Raadsbijeenkomst: 31 mei 2011 Raadsvergadering: 16 juni 2011

Nadere informatie

Memo bij grondexploitatie De Drenkeling 2013

Memo bij grondexploitatie De Drenkeling 2013 Memo bij grondexploitatie De Drenkeling 2013 Gemeente Westvoorne V. 131030 RESIDUEEL 30 oktober 2013 Sander Vonk Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Het plan 2 2. Gehanteerde parameters 3 3. Boekwaarde 4 4. Fasering

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2014

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2014 Gemeente Hengelo Deel II: nog niet in exploitatie genomen gronden Herziening grondexploitaties per 1 januari 2014 Deel II: Nog niet in exploitatie genomen gronden 17 maart 2014 Sector Personeel en Financiën

Nadere informatie

Gemeente Langedijk Kaderbrief Kaderbrief 2018

Gemeente Langedijk Kaderbrief Kaderbrief 2018 Kaderbrief 2018 Vastgesteld door het college van B&W van Langedijk op 21 maart 2017 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Uitgangspunten en begrotingsrichtlijnen... 3 2.1 Prijsstijgingen... 3 2.2 Loonstijgingen...

Nadere informatie

Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2 Dorp Versie 1 mei Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2, Dorps deel

Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2 Dorp Versie 1 mei Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2, Dorps deel Grondexploitatie Nijkerkerveen deelplan 2, Dorps deel 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemeen 3 1.1 Inleiding 1.2 Begrenzing plangebied 1.3 Ruimtegebruik en programma 1.4 looptijd complex Nijkerkerveen deelplan

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 26-11-2015 Zaaknummer : Onderwerp : Uitgangspunten MPG 2016 en Grondprijzen 2016

Nadere informatie

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens

Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens 1 ... 1 Grondexploitatie Bedrijventerrein Ens... 1 1. Samenvatting... 3 2. Analyse Ruimtegebruik... 4 3. Bouwprogramma... 5 4. Investeringen... 6 5. Opbrengsten...

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Raadsvoorstel Zaak : 00526261 Onderwerp Uitgangspunten grondexploitaties 2018 Portefeuillehouder De heer dr. M.G.M. van der Poel Datum raadsvergadering 19 december 2017 Samenvatting De jaarrekening geeft

Nadere informatie

XL Businesspark Twente

XL Businesspark Twente XL Businesspark Twente Risicoanalyse per 1-1-2012 Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Februari 2012 1. Inleiding Gebiedsontwikkelingen (zoals het XL Businesspark) kennen een lange

Nadere informatie

Memo. Geachte raadsleden,

Memo. Geachte raadsleden, Memo aan : Gemeenteraad van : Wethouder C.G. van Weel-Niesten datum : 26 januari 2017 onderwerp : Beantwoording vragen mevr. Witte in Commissie19-1-2017 betreffende Meerjarenperspectief Grondexploitaties

Nadere informatie

Paragraaf Grondbeleid

Paragraaf Grondbeleid Paragraaf Grondbeleid Nota Grondbeleid 213-217 Eind 212 is de Nota grondbeleid 213-217 vastgesteld. In het licht van de economische crisis, die de rol van de gemeente in gebiedsontwikkelingen in een nieuw

Nadere informatie

MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2014 GEMEENTE BEVERWIJK.

MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2014 GEMEENTE BEVERWIJK. MEERJARENPERSPECTIEF GRONDEXPLOITATIES 2014 GEMEENTE BEVERWIJK. registratienummer INT-14-13156 Gemeente Beverwijk Afdeling Ruimte Inhoudsopgave: Voorwoord...2 1. Inleiding...3 1.1 Projecten, Meerjarenperspectief

Nadere informatie

Nummer : Onderwerp : Actualisatie exploitatie opzetten 2017

Nummer : Onderwerp : Actualisatie exploitatie opzetten 2017 Nummer : 11-05.2017 Onderwerp : Actualisatie exploitatie opzetten 2017 Korte inhoud : Jaarlijks worden de exploitatieopzetten ( Almersma, LTSlocatie en Scherphorn-Noord ) geactualiseerd en ter besluitvorming

Nadere informatie

Exploitatieopzet plan woningbouw locatie Hoofdstraat Heijen.

Exploitatieopzet plan woningbouw locatie Hoofdstraat Heijen. Exploitatieopzet plan woningbouw locatie Hoofdstraat Heijen. Gemeente Gennep Datum: november 2017 Steller: M.Wijdeven Exploitatieopzet plan woningbouw Hoofdstraat Heijen Pagina 1 van 4 Exploitatieopzet

Nadere informatie

XL Businesspark Twente

XL Businesspark Twente XL Businesspark Twente Risicoanalyse per 1-1-2013 Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Januari 2013 1. Inleiding Grootschalige gebiedsontwikkelingen (zoals de transformatie van 180

Nadere informatie

Gemeente fj Eergen op Zoom

Gemeente fj Eergen op Zoom fj Eergen op Zoom RVB7-2 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : Actualisatie en afsluiting exploitatie Walcherenstraat : SROB/7/13 Sector : Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

oinzicht Zwolle Meerjaren Prognose Vastgoed 2015 Bijlagen

oinzicht Zwolle Meerjaren Prognose Vastgoed 2015 Bijlagen oinzicht Zwolle Meerjaren Prognose Vastgoed 25 Bijlagen INHOUDSOPGAVE GRONDEXPLOITATIES 2. TOTAAL 25 3.2 WONINGBOUW 5.3 BEDRIJVENTERREINEN KANTOREN 2.4 HERSTRUCTURERING 27.5 PARTICULIERE GRONDEXPLOITATIES

Nadere informatie

Notitie GREX Voorzieningencluster

Notitie GREX Voorzieningencluster Notitie GREX Voorzieningencluster Betreft : Grondexploitatie Voorzieningencluster Leerdam Datum : 30 mei 2018 Afgelopen periode is gewerkt aan het plan voor de invulling van het Voorzieningencluster en

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT. 285075 Van Bree, 9287 FBV El. Jaarstukken 2008 en begroting 2010 Regionaal Bedrijventerrein Twente

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT. 285075 Van Bree, 9287 FBV El. Jaarstukken 2008 en begroting 2010 Regionaal Bedrijventerrein Twente SAMENVATTING RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT REGISTRATIENR. BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORTEFEUILLEHOUDER 285075 Van Bree, 9287 FBV El ONDERWERP Jaarstukken 2008 en begroting 2010 Regionaal Bedrijventerrein

Nadere informatie

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen

Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen Actualisatie globaal exploitatieplan Driessen 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Aanleiding voor de actualisatie van het globaal exploitatieplan 2. Plangebied en ruimtegebruik 3. Kosten exploitatiegebied

Nadere informatie

Onderwerp: Afsluiting van de grondexploitaties

Onderwerp: Afsluiting van de grondexploitaties Vergadering gemeenteraad d.d. 20 december 2018 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.A. Ronde Onderwerp: Afsluiting van de grondexploitaties Korte inhoud: De grondexploitaties Delfzijl-Noord,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Nota Grondexploitatie 2016 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM:

Raadsvoorstel. Onderwerp: Nota Grondexploitatie 2016 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM: Raadsvoorstel Zaakkenmerk: 1565159 Raad 10 november 2015 Documentkenmerk: 1565165 B. en W. 22 september 2015 Behandeld door: dhr. K.G. Geers E-mail: Klaas.Geers@ommen-hardenberg.nl Onderwerp: Nota Grondexploitatie

Nadere informatie

GRONDEXPLOITATIE COMPLEX 45 DE FLIER

GRONDEXPLOITATIE COMPLEX 45 DE FLIER GRONDEXPLOITATIE COMPLEX 45 DE FLIER 2013-2040 Berekeningsdatum: 1 maart 2013 Verwacht einde exploitatie: 31 december 2040 Vastgesteld door Raad: 25 april 2013 Registratienummer: Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

wethouder economie, wonen, cultuur en dienstverlening

wethouder economie, wonen, cultuur en dienstverlening Voorstel aan de raad Nummer: 131003374 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: H. van Dam Afdeling: EVO Ontwikkeling Telefoon: 278305 E-mail: h.van.dam@lelystad.nl wethouder economie, wonen,

Nadere informatie

Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010

Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010 Bouwgrondexploitatie Rapportage 3e kwartaal 2010 1 Inleiding Naar aanleiding van de bespreking van het rapport van bevindingen van de accountant over de controle van de jaarrekening 2009 heeft het audit

Nadere informatie

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Gemeente Steenwijkerland Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Stafafdeling Ontwikkeling Steenwijk januari 2007 1. Inleiding Het bestemmingsplan bedrijventerrein Boterberg

Nadere informatie

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Coen van den Hout (9300) Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Invoering nieuwe voorschriften Besluit Begroting & Verantwoording (BBV). Datum 25 mei 2016 Naam en telefoon Coen van den Hout (9300) Afdeling F&C Portefeuillehouder Frank den Brok Waarover wil

Nadere informatie

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting

Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting Reactienotitie informatieavond Perspectiefnota (19 juni 2014) beantwoording/toelichting 1. Algemene reserve (gelabeld deel) Het gelabelde deel van de algemene reserve neemt toe van 3.3 miljoen naar 5,2

Nadere informatie

Notitie Grondexploitaties 2016 Commissie BBV

Notitie Grondexploitaties 2016 Commissie BBV 1 Notitie Grondexploitaties 2016 Commissie BBV In de volgorde zoals deze ook in gehanteerd in de notitie staan hieronder de stellige uitspreken en aanbevelingen. Omdat sommige aanbevelingen samenhangen

Nadere informatie

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2012

Herziening grondexploitaties per 1 januari 2012 Gemeente Hengelo Herziening grondexploitaties per 1 januari 2012 8 maart 2012 Sector Personeel en Financiën Herziening grondexploitaties 2012 Gemeente Hengelo Herziening grondexploitaties 2012 Gemeente

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad

College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad e-mail:,aroennoordenveld@home.nl College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld Presidium van de raad van de gemeente Noordenveld Leden van de gemeenteraad 17 September 2010 Ondewerp:

Nadere informatie

Bijlage bij besluit eerste herziening exploitatieplan Vossenakker Noord

Bijlage bij besluit eerste herziening exploitatieplan Vossenakker Noord Bijlage bij besluit eerste herziening exploitatieplan Vossenakker Noord De hierna te nemen besluiten zijn voorzien van toelichtingen. De toelichtingen zijn cursief weergegeven. 1. Algemeen De structuur

Nadere informatie

Grondexploitatie Westeremden

Grondexploitatie Westeremden Grondexploitatie Westeremden Definitief GRONTMIJ EXPLOITATIE RAPPORTEN Grondexploitatie Westeremden Definitief Gemeente Loppersum Grontmij Nederland bv Assen, 5 april 2012 Verantwoording Titel : Grondexploitatie

Nadere informatie

1. Inleiding en richtlijnen

1. Inleiding en richtlijnen NOTITIE RENTE 2017 1. Inleiding en richtlijnen 1.1 Inleiding Bij de wijzigingen van het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de invoering van de Vennootschapsbelasting (VPB) voor de lagere overheden

Nadere informatie

NOTA RENTEBELEID GEMEENTE BERGEN OP ZOOM

NOTA RENTEBELEID GEMEENTE BERGEN OP ZOOM l lllllll llll lllll llll llllll 111111111111111111111111111111111 815-023068 NOTA RENTEBELEID 2015 GEMEENTE BERGEN OP ZOOM Bergen op Zoom, oktober 2015 1. INLEIDING.""""""""""""""""""""""""""""""""""

Nadere informatie

Raadsvoorstel 86L. Gemeenteraad. Vergadering 6 november 2014. Onderwerp : Grondprijzen woningen en bedrijventerreinen Helmond 2015

Raadsvoorstel 86L. Gemeenteraad. Vergadering 6 november 2014. Onderwerp : Grondprijzen woningen en bedrijventerreinen Helmond 2015 Raadsvoorstel 86L Vergadering 6 november 2014 Gemeenteraad Onderwerp : Grondprijzen woningen en bedrijventerreinen Helmond 2015 B&W vergadering : 16 september 2014 Dienst / afdeling : FC.BLV Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr: 06-89 Onderwerp: Actualisatie grondexploitaties. Diemen, 30 november 2006. Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd raadsbesluit

RAADSVOORSTEL. Nr: 06-89 Onderwerp: Actualisatie grondexploitaties. Diemen, 30 november 2006. Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd raadsbesluit RAADSVOORSTEL Nr: 06-89 Onderwerp: Actualisatie grondexploitaties Diemen, 30 november 2006 Aan de gemeenteraad 1. Gevraagd raadsbesluit 1. In te stemmen met de geactualiseerde grondexploitaties voor de

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 april 2018 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 april 2018 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad Voorstel voor de gemeenteraad 1. ONDERWERP: Broekgraaf, grondexploitatie 2018 2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: Vertrouwelijk Openbaar besluit Datum openbaar besluit Nee

Nadere informatie

Memo van het College van B&W

Memo van het College van B&W Aanleiding In de commissie Ruimte van 22 mei 2014 zijn vragen gesteld over het risicoprofiel van de parkeerexploitatie gerelateerd aan het project Waterfront. In deze commissie is het voorstel van administratieve

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond, Collgebesluit

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond, Collgebesluit GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Helmond Nr. 60027 13 maart 2019 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond houdende regels omtrent grondprijzen voor Woningen

Nadere informatie

Leeswijzer maandrapportage

Leeswijzer maandrapportage Leeswijzer maandrapportage In de maandrapportage wordt op maandbasis gerapporteerd over de inhoudelijke en financiële mutaties ten opzichte van de programmabegroting. De maandrapportage is namens het college

Nadere informatie

Feitenrelaas Stuurgroep Bedrijventerrein West Achterhoek

Feitenrelaas Stuurgroep Bedrijventerrein West Achterhoek Feitenrelaas Stuurgroep Bedrijventerrein West Achterhoek Opgesteld door ir. R. Wolbers, secretaris van de Stuurgroep, d.d. 7 oktober 2013 Inleiding Dit feitenrelaas heeft betrekking op de bespreking en

Nadere informatie

Gemeente jfl Bergen op Zoom

Gemeente jfl Bergen op Zoom Gemeente jfl Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Nota

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

Onderwerp : Stand van zaken Projecten en Grondexploitaties 1 juli 2016

Onderwerp : Stand van zaken Projecten en Grondexploitaties 1 juli 2016 Gewijzigd voorstel aan : Gemeenteraad 31 oktober 2016 Door tussenkomst van : Raadscommissie 10 oktober 2016 Nummer : 40 Onderwerp : Stand van zaken Projecten en Grondexploitaties 1 juli 2016 Bijlage(n)

Nadere informatie

Notitie Rentebeleid 2007

Notitie Rentebeleid 2007 Notitie Rentebeleid 2007 Inhoudsopgave Inleiding 3 De positie van de nota rentebeleid 3 De werking van het marktconform percentage 3 Totaalfinanciering versus project- of objectfinanciering 4 Rentetoerekening

Nadere informatie

Beoordeling grondexploitatieberekening van het door Oldebroek aan te kopen deel van het Bedrijvenpark H2O ( m2). Lelystad, 27 januari 2016

Beoordeling grondexploitatieberekening van het door Oldebroek aan te kopen deel van het Bedrijvenpark H2O ( m2). Lelystad, 27 januari 2016 Beoordeling grondexploitatieberekening van het door Oldebroek aan te kopen deel van het Bedrijvenpark H2O (33.000 m2). Lelystad, 27 januari 2016 Inleiding Op 25 januari 2016, heb ik een presentatie mogen

Nadere informatie

In beweging voor u. Voorzieningen en reserves binnen het grondbedrijf VOORZIENINGEN EN RESERVES BINNEN HET GRONDBEDRIJF

In beweging voor u. Voorzieningen en reserves binnen het grondbedrijf VOORZIENINGEN EN RESERVES BINNEN HET GRONDBEDRIJF Voorzieningen en reserves binnen het grondbedrijf Er zijn drie voorzieningen en vijf reserves. Voorzieningen Voorziening herwaardering: (VH) 8,177 mln Voorziening kosten gerealiseerde complexen: (VGC)

Nadere informatie

Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. Nr.:

Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. Nr.: Preadvies Portefeuillehouder : R.A.J.M. van Eijkeren Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. Nr.: 2012.10602 Onderwerp : Voorstel inzake geactualiseerde grondexploitatie en geactualiseerd exploitatieplan

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting

bedrag * begrotingsoverschot bij begroting Actueel financieel beeld voor de jaren 2018-2022 Met dit overzicht schetsen wij het actuele financiële beeld voor de gemeente Gooise Meren voor de komende jaren. Dit overzicht dient meerdere doelen. Ten

Nadere informatie

Doel. Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing

Doel. Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing Grondexploitaties Doel Impuls aan de stad geven voor stedelijke vernieuwing Transformatieproces met als eindproduct : bouwrijpe grond voor woningen, kantoren of bedrijfsterreinen Vijf grote grexen: Wijnhavenkwartier

Nadere informatie

Stedelijke Ontwikkeling Enschede. Stand van zaken en vooruitblik

Stedelijke Ontwikkeling Enschede. Stand van zaken en vooruitblik Stedelijke Ontwikkeling Enschede Stand van zaken en vooruitblik Agenda raadsbijeenkomst 13 mei Drie blokken: 1. Grip op Grond en Stedelijke Koers: stand van zaken 2. MPG 2013: informatie t.b.v. vaststelling

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 19 december 2016

Datum raadsvergadering 19 december 2016 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 15 november 2016 Datum raadsvergadering 19 december 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-359 Bijbehorend veld van de programmabegroting Ruimte, cultuurhistorie,

Nadere informatie

Raadsvoorstel 91L. Gemeenteraad. Vergadering 5 november Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2016

Raadsvoorstel 91L. Gemeenteraad. Vergadering 5 november Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2016 Raadsvoorstel 91L Vergadering 5 november 2015 Gemeenteraad Onderwerp : Grondprijzen voor Woningen en Bedrijventerreinen Helmond 2016 B&W vergadering : 22 september 2015 Dienst / afdeling : FC.BLV Aan de

Nadere informatie

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting

Gemeente. Beoordeling begroting Samenvattend overzicht kengetallen. Maak keuze. Begroting. Maak keuze Meerjarenbegroting Behandelend ambtenaar Begroting 2014 is Meerjarenbegroting 2015-2017 is Datum vaststelling begroting 2014 Datum ontvangst begroting 2014 Maatstaven Aantal inwoners per 1-1-2014 Aantal woonruimten per 1-1-2014

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu. 134610 25 maart 2015. 2 J.

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu. 134610 25 maart 2015. 2 J. Verantwoordelijk team Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu Nummer Kenmerk Raad d.d. 134610 25 maart 2015 Paragraaf begroting Portefeuillehouder 2 J. Verstand Steller M.J.G. Nagel Datum 30 januari 2015 Vlottrekken

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum collegevergadering: 12 mei 2015 Onderwerp: Nota grondbeleid 2015-2018

Raadsvoorstel. Datum collegevergadering: 12 mei 2015 Onderwerp: Nota grondbeleid 2015-2018 Raadsvoorstel Agendanr: CR2 Kenmerk: 15-0114128 Datum collegevergadering: 12 mei 2015 Onderwerp: Nota grondbeleid 2015-2018 0.Samenvatting: Conform vastgesteld beleid dient het grondbeleid elke raadsperiode

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Voorstel: 1. Met ingang van de programmabegroting 2014-2017 een bijstelling doorvoeren van de wijze van

Nadere informatie

De herziene residuele grondwaarden zijn hieronder vetgedrukte aangegeven.

De herziene residuele grondwaarden zijn hieronder vetgedrukte aangegeven. Nummer : 12-10.2010 Onderwerp : Herziening exploitatieopzetten Korte inhoud : Herziening exploitatieopzetten Uithuizen, 27 mei 2010 AAN DE RAAD. Inleiding Jaarlijks dienen de exploitatieopzetten van de

Nadere informatie

Risico's De financiële afwikkeling laat verder verschillende risico's zien. Deze zijn als volgt:

Risico's De financiële afwikkeling laat verder verschillende risico's zien. Deze zijn als volgt: RAADSINFORMATIEBRIEF Aan: de gemeenteraad Ons kenmerk 2601036 Bezoekadres Capucijnerplein 1 6021 CA Budel Postadres Postbus 2090 6020 AB Budel www.cranendonck.nl Datum: Budel, 4 november 2014 Betreft:

Nadere informatie

Financieel Raamwerk. Larikslaan. Financieel raamwerk Larikslaan 1 Grondbedrijf

Financieel Raamwerk. Larikslaan. Financieel raamwerk Larikslaan 1 Grondbedrijf Financieel Raamwerk Larikslaan Financieel raamwerk Larikslaan 1 Grondbedrijf Gemeente Leusden Afdeling Bedrijfsvoering, Grondbedrijf Oktober 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding

Nadere informatie